Wheat Belly, het in Amerika razend populaire anti-tarwe boek van de Amerikaanse cardioloog William Davis, is helaas nogal over the top geschreven en niet al te zorgvuldig gedocumenteerd. Ook als redelijk degelijke dokter moet je wat zout aan je boodschap toevoegen om in de New York Times bestseller list te komen. Of misschien is Davis wel zo enthousiast over de klinische resultaten die hij ziet, dat hij even vergat dat zijn hallelujah-toon het establishment in de kaart speelt. Maar de kern van zijn boodschap klopt: tarwe is een dubbelzijdig zwaard. Het bracht ons de beschaving en het bracht en brengt ons een suboptimale of slechte gezondheid. Daarover in de toekomst meer, veel meer op dit blog en natuurlijk in het boek. Kijk en luister intussen naar The Wheat Belly Blues, gemaakt door een man die aan den lijve ondervond wat er met je gebeurt als je stopt met het eten van graszaad.
-
Meest recente berichten
- Crohn, AIP en de omkeerbaarheid van het oude wijven fenotype
- De staat van Paleo (spoiler: marginaal)
- Is er een dokter in de zaal?
- AHS in Maastricht, Hadza-knollen en spreker Stephanie Schnorr
- Plantaardig eten: kanttekeningen bij Little Shop of Horrors concept
- Zomerreflecties van een would be fietsenmaker
- Staffan Lindeberg, 1950-2016
- AHS NL 2016 in Leiden: is niet deelnemen een optie?
- Zijn remsporen paleo?
- Kanker: het blinde, dodelijke dogma van de genenjagers
- Hoe een huisarts 40.000 pond per jaar bespaart
- Drink je niet kapot
- Wijze raad van een ouwe, seksistische cardioloog
- Concept hoofdstuk in verband met dilemma
- Even geduld aub
Categorieën
Recente reacties
Corrien op Paleo? Apenkool! Fien op Paleo? Apenkool! Faraday op Paleo? Apenkool! Faraday op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… Jo tB op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… Faraday op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… james op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… Corrien op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… Alex op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… marcel op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… Alex op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… Alex op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… Alex op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… Gert van der Hoek op Is er een dokter in de za… Hans op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… PaleoPerspectief op Twitter
- We hebben besloten het wijngaardje van de (naar mijn overtuiging vaxx-beschadigde) boer met plotselinge cardiomyopa… twitter.com/i/web/status/1… 1 hour ago
- @AionFour 🤣 1 hour ago
- RT @Wim04789402: Tweet 1 van 15 Was bijgaand document in januari 2021 in Nederland ook al bekend? Zo ja, waarom is dat pushen van de vacci… 1 hour ago
- Zondagochtend dilemma. Hoe dicht ploeg ik langs die avocadoboom. https://t.co/FqLBIFHyeg 1 hour ago
- RT @SaiKate108: Bigger than excess deaths are the disabilities in the US workforce. 1.36 million disabled. 13.3 million injured. Impacti… 2 hours ago
Meta
Pingback: Melchior Meijer blog | gripopkoolhydraten.nl
Hi Melchior, enorm grappig clipje. Wat ik graag zou toevoegen is dat we tarwesoorten al veel langer eten dan 20.000 jaar ( heb t onderzoek hier). We zijn het niet geheel toevallig gaan verrbouwen, niet waar… Voor de oorlog aten mensen nog stapels bammen zonder op te blazen. En in Azië eten ze nog stapels rijst (witte notabene, foei) en blijven er zo slank bij als hun voorouders. Ik kraak de hersentjes al jaren over deze tegenstelling en heb weer n stukje van de puzzel gevonden: mogelijk speelt n rol dat we brood tegenwoordig veel korter laten gisten… En dat andere beestjes het werk doen dan vroeger. Beter/langer gegist brood bevat minder gluten en wordt volgens recent Italiaans onderzoek zelfs door coeliacs verdragen. Voorzichtig begint men nu ook te denken dat de toenname van aantal coeliacs hieraan te wijten zou kunnen zijn. Daarnaast is de graankorrel voller van koolhydraten door eeuwenlang selectie (genetische manipulatie the old fashioned way). Hetzelfde drama dat zich voltrekt met fruit by the way, waardoor het niet lang meer zal duren of je kunt beter een toffee wegwerken dan een mierzoete appel, wat betreft de GI.
Rijst heeft ook niet de problemen die andere graszaden hebben. Uit de China Study analyses van Denise Minger:
“Blood pressure, BMI, corn, millet, sorghum, >>>rice<<<, added animal fat, added vegetable fat, total fat, total animal food, total carbs, total protein, percent of calories from animal protein, and all the smoking/tobacco variables I tried became statistically nonsignificant (in relation to heart disease) when thrown into a model with wheat."
Bron: http://rawfoodsos.com/2010/09/02/the-china-study-wheat-and-heart-disease-oh-my/
Hoewel statistisch gezien niet geheel duidelijk is of het eten van vis gewoonweg de negatieve aspecten van rijst opheft:
"Indeed, wheat flour in the China Study is strongly associated with high triglyceride levels (r = 0.51, p<0.001).[92] Given that omega-3 fats have a mitigating effect on triglycerides,[93] it could be posited that rice-eating regions in China, with their frequent consumption of omega-3 rich seafood, could be more protected from heart disease than wheat-eating regions—even though white rice alone may exhibit the same effects as other refined grains."
Bron: http://rawfoodsos.com/2010/08/06/final-china-study-response-html/
De negatieve effecten van granen worden vaak toegewezen aan de afweerstoffen van de plant. Die hebben we opgepept middels kruisingen om het graan langer houdbaar te maken. Kan mij zo voorstellen dat je als onderwater-graan (rijst) andere afweer stoffen nodig hebt, waar wij mensen dan toevallig minder last van hebben.
Ja die studie ken ik, dan zou je dus zeggen niet zo zeer koolhydraten zijn het probleem, maar suiker (fructose) en tarwe.
Buiten dat granen in het Paleo voedingspatroon niet zouden moeten voorkomen, zouden we ook geen met granen gevoerde dieren moeten eten. Biologisch betekent niet dat er geen voeding met granen plaats vindt. Puur gras gevoede koeien die ook nog eens het hele jaar door op het land hun kostje bijeen scharrelen, waar vind je die? Nou hier!
Ik kwam gisteren dit op het spoor en ben naar de Boni gedraafd om daar het Pure Graze vlees te kopen. (schap leeg gekocht samen met mijn dochter) Pure Graze heeft rundvlees van uitsluitend gras en natuurlijke grassen gevoede koeien die het hele jaar door beweid worden. Momenteel hebben ze de eerste varkens die onder deze omstandigheden ook gevoed zijn ( met varkens normen en waarden :-)) die beginnen te biggen. Hierbij de info: Ik ben er blij mee! Ook via internet te bestellen.
http://www.puregrazefoods.nl/welkom.html
Thanks Henriëtte, Ik heb familie in Overijssel en de vrouw van mijn broer komt zelfs uit Den Ham. Heb de link al doorgestuurd.
De mover en shaker hier in Noord Amerika is Joel Salatin van Poly Face Farms. Het agrarisch bedrijf met de vele gezichten.
Ik viel vier kilo af, van 92 naar 88, maar nu houdt het op. En dat zonder tarwe. Moet ik spelt en haver er ook uitgooien, om nog verder af te vallen?
Als je nu op een plateau zit kun je overwegen om intermittent fasting te doen: je maaltijden binnen een vast tijdskader eten. Ik eet pas om 13 uur mijn eerste maaltijd en mijn laatste is om 20 uur. Daarbuiten eet ik niet.
Als ik op de weegschaal sta kun je de teller zowat zien teruglopen. 😉
Hoi Leo,
Je moet niks. Niemand moet iets ;-). Maar wie denkt dat spelt ‘anders’ is dan tarwe, houdt zichzelf voor de gek. Wat niet wegneemt dat er ook mensen gezond en fit 96 worden op witbrood en hagelslag.
Paleo gaat niet over afvallen, hoewel een gunstige herverdeling van spierweefsel en vet vaak een leuk bijeffect is. Paleo is gokken op een functioneler/gezonder (ik zeg niet langer) leven op een voeding die onze genen hopelijk betere instructies geeft dan het SDCD. Granen horen daar vermoedelijk niet in thuis.
Excuses voor de lange hiatus. Werk gaat soms (iets te vaak moet ik zeggen) voor en ik werd weer eens op pad gestuurd. Dank aan iedereen voor het beantwoorden van acute vragen!
Wetenschapsjournalist Marcel Hulspas bespreekt wheat belly op Thepostonline http://wetenschap.thepostonline.nl/column/de-boterham-heeft-het-gedaan/
Hij gaat nogal kort door de bocht met zijn kritiek en maakt een karikatuur van Davis.
Wow. Wheatbelly is wat over the top misschien, maar Hulspas heeft geen idee waar ‘ie het over heeft. Geen flauw idee.
Even los van de popie-jopiestijl van Hulspas, en zijn veel te beperkte, en daarom bekrompen, visie op voeding en hoe tarwe daarin past, gelijk heeft hij in ieder geval met zijn slotconclusie: ‘…. de waarheid dat dikke mensen gewoon het slachtoffer zijn van een gewetenloze voedingsmiddelenindustrie, en een politiek systeem dat daar in de verste verte geen vuist tegen kan, of durft, te maken.’ Met als aanvulling dat hij beter ‘gewoon’ had kunnen schrijven.