Wat is slechter voor je gezondheid dan onbeschermde seks in de sloppenwijken van Kaapstad? Zitten. Pardon? Jawel. Een onderzoeker: “Ik reis altijd staand naar mijn werk. Ook als de trein half leeg is.”
Je hebt natuurlijk geen expert nodig om je vertellen dat je rugpijn en lovehandles kunt krijgen van de godganse dag op je gat zitten. Maar tot nog toe gingen wetenschappers er van uit dat je de vele uurtjes op het pluche weer ongedaan kunt maken door daarnaast met enige regelmaat te bewegen. Als je gezond eet en een paar keer per week aan sport doet, dan is zitten volkomen onschuldig, was de gedachte. Maar uit het onderzoek naar de invloed van lichamelijke inactiviteit op de gezondheid wordt steeds duidelijker dat die aanname berust op zelfbedrog. “Zitten is actief slecht voor je en iedere minuut telt,” zegt Marc Hamilton, onderzoeker aan het Pennington Biomedisch Research Centrum, waar veel zitonderzoek wordt gedaan. “Denken dat je de gevolgen van een hele dag zitten ongedaan kunt maken door een uurtje te joggen, is net zo onlogisch als denken dat je de gevolgen van het roken van een pakje sigaretten per dag kunt elimineren door elke avond een uurtje frisse lucht in te ademen.”
Wat is er dan zo slecht aan zitten? Om te beginnen is er niks mis met de houding, zoals velen denken. Fysiologisch is er nauwelijks verschil tussen netjes rechtop in een bureaustoel zitten, onderuitgezakt op de bank hangen en letterlijk gestrekt in bed liggen. In alle drie de gevallen doet je lichaam hoegenaamd niks en reageert alsof het in bed ligt. Het is niet de houding, maar die totale inactiviteit die zijn tol eist. “Het menselijk lichaam in een stoel is een interessant studieobject,” zegt Hamilton niet zonder ironie. “Als je mensen in een stoel aan een bureau zet en je sluit ze aan op allerlei medische meetapparatuur, dan zie je al snel hele rare dingen. De elektrische activiteit in alle spieren zakt als een baksteen. Na twee minuten is het of je naar de spieractiviteit van een dood paard zit te kijken. Het energiegebruik zakt veel verder dan we lange tijd dachten, namelijk tot minder dan een derde van wat het lichaam gebruikt als je bewegingsloos rechtop staat. Maar wat ons werkelijk aan het denken zette, is wat er op de iets langere termijn gebeurt met de stofwisseling. Al na één dag van in totaal zes uur zitten neemt de gevoeligheid voor het bloedsuikerregulerende hormoon insuline dramatisch af. Dat betekent dat het lichaam meer van dat hormoon moet aanmaken om zijn werk te kunnen doen en dat is verschrikkelijk ongunstig. Allerlei enzymen die tot doel hebben vetten en cholesterol op te ruimen, verdwijnen of worden inactief. Wat ik de ‘stofzuigertjes van het lijf’ noem, gaan letterlijk uit. Met name je risico op het ontwikkelen van diabetes, kanker en hart- en vaatziekten schiet daardoor omhoog.” Onlangs deed Hamilton een experiment met jonge, gezonde jongens. Al na twee dagen van zo’n zes uur zitten kregen ze een te hoge bloedsuikerspiegel en verloren hun beenspieren het vermogen om vetten uit het bloed te verwijderen. Toen de jongens weer gewoon mochten staan en lopen, normaliseerde hun toestand in gemiddeld twee dagen.
Hoe komt dat? Waarom keert ons lichaam zich bij zo’n doodgewone activiteit als zitten zo radicaal tegen ons? Het antwoord op die vraag is volgens Levine en Hamilton de inconvenient truth van dit decennium. Levine: “Het menselijk lichaam is helemaal niet gemaakt om te zitten, het is gemaakt om van zonsopgang tot zonsondergang te bewegen. Het verwacht beweging en heeft simpelweg geen antwoord op volledige ondersteuning. Inactiviteit is nog veel slechter dan we vermoedden voordat we de effecten van zitten daadwerkelijk begonnen te bestuderen. Zitten vernielt bovendien meer dan je lichaam. Het maakt ook de geest rot. Loop maar eens door de kantoortuin van een verzekeringsmaatschappij of andere streng gecontroleerde organisatie. De malaise van het collectief vastgebonden zitten achter een computerscherm is bijna tastbaar. Het is volkomen tegennatuurlijk.” Levine en collega’s snappen ook wel dat we niet allemaal een lichamelijk actief bestaan als boer, postbesteller of magazijnbediende kunnen of willen oppakken. Zelfs geregeld opstaan is binnen veel beroepen simpelweg geen optie. Het hart van onze maatschappij wordt gevormd door een aan de stoel geketende massa. De wetenschappers zoeken daarom naar creatieve alternatieven voor de stoel. “Als we als samenleving lichamelijk en geestelijk optimaal gezond willen worden, zullen we het stoeldenken moeten verlaten,” zegt Levine. “Dat gaat het makkelijkst als je begint met jonge kinderen. Onze universiteit begeleidt enkele projecten op basisscholen, waar leerlingen een groot deel van de dag ‘bewegend leren’. Bij de taallessen halen ze bijvoorbeeld blokken met letters uit een grote mand om er aan de andere kant van de klas woorden en zinnen van te maken. Rekenen doen ze met ballen. De resultaten zijn spectaculair. Ze leren sneller, ontwikkelen nauwelijks overgewicht en zijn rustiger. De grote uitdaging komt straks als deze kinderen in de zittende maatschappij worden geworpen. Want deze kids hebben niet geleerd om lang te zitten en ze kunnen het ook niet.” Een voorlopige oplossing is de door Levine ontwikkelde treadmill desk, een staand bureau dat is geplaatst op een loopband. Al typend of telefonerend wandel je aan zo’n bureau al snel tussen de vijf en tien kilometer per dag. Werknemers die de stap hebben gemaakt, melden behalve smeltende vetrollen een verhoogde concentratie, sterk toegenomen productiviteit, het wegblijven van de beruchte afternoon slump en een groter welbevinden. Intussen ruilen steeds meer jonge creatieven hun gewone werktafel in voor een stand up desk. “Staand werken geeft een waanzinnige boost in creativiteit,” zegt John Durant, een webdesigner in New York. “Sinds ik mijn leven rechtop leef, komt er meer en beter werk uit mijn handen. En het instorten ’s avonds is veel lekkerder.”
Als journalist met (te) veel werk ben ik bijna 365 dagen per jaar veroordeeld tot het beeldscherm. De afgelopen twee jaar bouw ik mijn bureau vaak om tot een standing up desk. Ik zet een doos op het bureaublad, leg daarop een ‘blad’ van dik piepschuim en daarop staat dan mijn iMac. Ik zweer dat ik staand productiever en creatiever ben, maar dat kan natuurlijk gewoon een vet placebo-effect zijn. Net als paleo trouwens. Maar who cares als het werkt?
Je had Pennington BioMedical moeten linken dan hadden de mensen hier kunnen lezen hoe het ook niet kan. Zijn zij niet de folks van de DASH diet? 6-7 servings of grains per dag? Low fat dairy.
Hoe ze daar in gods naam hun hypertension mee denken te normaliseren is voor mij een raadsel.
Maar dat zit verhaal daar kan ik me wel in vinden. Heb net een paar newsletters moeten produceren voor een plaatselijke en een provinciale organisatie en dit maar even netjes door gespeeld.. Ik denk dat veel mensen allang blij zijn dat ze niet eens hard hoeven te lopen, bewegen is de key, van de ene voet op de andere wippen, niet tien minuten rond rijden om een parkeer plaats te vinden vlak bij een van de ingangen van het winkelcentrum, maar gewoon parkeren waar een plek is. Het mag dan tien secondes verder lopen zijn, maar nou weten waarvoor!.
Ik zit ’s winters vaak een boek te lezen op de stationaire bike. Met een spannend boek fiets je zo een flink eind weg. Niet vergeten, wij kunnen hier in Canada ’s winters maar zelden buiten fietsen.
Melchior ik vergat nog te vermelden :http://circ.ahajournals.org/content/121/3/384.full
Dit onderzoek naar zitten en sedentary life style komt uit Australie.
I’ve got him. De laptopstandaard. Eerst had ik een andere op het oog, de levering werd steeds uitgesteld, nu deze. Bij een winkel met muziek- en theaterspullen, die hebben allerlei laptopstandaards voor DJ’s .
Het is uiteindelijk een soort muziekstandaard geworden, alles is prima verstelbaar, stevig op een 3-poot, met net voldoende ruimte voor papier naast de laptop, zodat je gegevens kunt verwerken / nakijken. Met een plateau’tje voor de muis. De laptop is via WIFI gesynchroniseerd met de PC op mijn bureau. Ik heb de standaard naast mijn bureau staan, ik kan zo even gaan zitten en op de PC verder werken waar ik gebleven was , telefoon beantwoorden (zit nog aan een touwtje….), weer gaan staan, enz.
Het wiebelt een heel klein beetje – net niet teveel – als je de laptop niet in het midden hebt staan, niet te hard op je toetsen rammen… Er zijn ook diverse soorten hulpmiddelen om documenten naast je scherm te hebben, nog even afwachten of dat nodig is.
Bij een gesprek, kan ik de standaard even om de hoek wegzetten. Effe klooien met de stroomkabel, dat is al. Je hebt ook andere standaards die je op je bureau kunt zetten.
Voor de liefhebbers : http://www.bax-shop.nl/laptop-stand/stagg-cos-10-bk-laptopstandaard-zwart/product-details.html
Ik heb hem nu een paar dagen, ik merk dat ik steeds vaker en langer ga staan. De collega’s hebben rustig gereageerd. Ze hebben gezien dat ik 17 kg kwijt was in 5 maanden en volgen dit volgende experiment met aandacht. Ik zit al te kijken of ik ergens een mooie plek kan vinden voor (een) statafel(s) voor besprekingen….
Gert, erg mooi. Bedankt voor de tip. Ik ben ook al een tijdje bezig met het zoeken van een sta-tafeltje voor de laptop. Had een soort sta-bartafeltje gevonden van 110 cm hoog, blad 60 cm doorsnee, bij een tuinmeubel webshop , € 32,- Net groot genoeg voor mijn laptop en earthing mousematje.
Maar het bezorgen lukt maar niet, Ik denk dat ze het te weinig vinden, één tafeltje 😉
Die van jou ziet er professioneler uit. Als ‘mijn’ tafeltje onherroepelijk fout gaat bestel ik deze !!!
Fantastisch afgevallen, Gert :-)))
Gert, geweldig!!! Zodra ik weer thuis ben bestel ik er een. Geniaal.
Overigens hoop ik dat je die verloren kilo’s kon missen ;-).
Dat is een vraag die ik vaak heb moeten beantwoorden, mensen dachten dat ik misschien een enge ziekte had. Níet voorzover ik weet…. Het loopt nu heel anders de trap op kan ik je vertellen …. 🙂 BMI is nu 23,6, zit nog genoeg rek in 🙂 .
Ik ben nu in een andere fase, gewicht redelijk stabiel vanaf eind januari. Gisteren weer gewogen / gemeten. Vergeleken met eind maart: gewicht +2 kg en vetmassa -1 kg.
Vet % is nu 14%, was in januari nog 17%. Kettlebells doen blijkbaar goed werk? 😉
SPATADEREN?
“Maar krijg je dan geen last van spataderen?”, is een frequente opmerking.
Zou kunnen, zou ook kunnen van niet. Van zitten kun je ook spataderen krijgen…..
Als je wat rondsnuffelt kom je dat vaak tegen: een staand beroep is een risicofactor voor spataderen. Ik vermoed echter, dat de relatie met staan net iets gecompliceerder is.
Wat is een spatader? Aderen geleiden het bloed terug naar hart en longen. In de aderen zitten klepjes die er voor zorgen dat het bloed niet terug kan stromen.
Bij spataderen sluiten 1 of meer kleppen niet goed, bloed blijft staan, de ader wordt dikker en door meer druk van het achterblijvende bloed gaat de ader vaak kronkelen, soms gaan ook andere kleppen niet meer sluiten, zo kan het proces verder gaan.
Oorzaken? Het is vaak erfelijk wordt gezegd. Of beschadiging van de kleppen door bloedpropjes (trombose). Op een site van specialisten wordt verwezen naar het weefsel dat om de aderen heen zit. Als het weefsel minder steun geeft, verdikt de ader door de druk van het bloed dat blijft staan, daardoor kunnen 1 of meer kleppen niet meer sluiten.
IK MOEST DENKEN AAN AH
Ik moest denken aan AH. Aan de Argentijnse biefstukken en entrecôtes van AH. Ze zijn lekker mals. Ze zijn echter niet afkomstig van koeien van de pampa’s. De koeien staan decimeters in de stront op feedlots, waar ze GM mais gevoerd krijgen. (Say hi to Monsanto ..).
Dat malse vlees is dooraderd, / gemarmerd met vet. Dankzij de mais. De biefstukken en entrecotes van bijv. “Pure Graze” zijn niet zo gemarmerd, zijn iets minder mals, vereisen een andere aanpak in de keuken. Dilemma, dilemma. Maar dat terzijde.
Ik vermoed dat als mensen meer vet in en om de spieren krijgen als gevolg van het “normale” standaard eetpatroon, er minder steun gegeven kan worden aan de aderen door het omringende weefsel. Met als mogelijk gevolg: spataderen. Vet komt niet alleen: er hoort vocht bij. Is goed te zien als je er op let: dikke enkels enz. enz.
Aderen worden goed ondersteund door strak spierweefsel. Als het omringende weefsel veel vet en vocht gaat bevatten, wordt de steun minder?
DROGE BENEN
Terug naar de vraag over staan: veel staan zou wellicht inderdaad een risico kunnen vormen voor mensen die géén “droge” benen hebben : teveel vet en vocht.
Als je loopt, loop je het vocht en dikke benen weg, dus als je tussendoor geregeld kan lopen, kan dat helpen.
Veel staan? Kijk kritisch naar jezelf, en je voorouders. Ga desnoods eerst een jaartje Paleo …… :D. , dan “droog je op”, Door anders te eten en anders te bewegen/trainen. krijg je strakke en stevige benen.
Zitten is niet zonder risico’s hebben we gezien, Dat geldt ook voor spataderen. Door veel te zitten loop je risico op een speciaal soort spataderen, maar dan op een andere plek. Aambeien noemen we dat. Oorzaak: ook hier een dysbalans tussen druk en wat de aderen aankunnen als druk, al dan niet ondersteund door omliggend weefsel.
Bij vrouwen kunnen – al dan niet in relatie met zwangerschap – hormonen een complicerende factor zijn i.v.m. het ontwikkelen van spataderen. Hoe dat allemaal zit, géén idee….
Gert, hierbij een link naar Seth Roberts in antwoord op jouw twijfel over setpoint. Was op een ander plaats, ik weet het. Waarom ik hem hier zet ? Kijk zelf maar 😉
Sluit aan op zitten is dodelijk, een nóg drastischer methode !
http://calorielab.com/news/2005/09/21/seth-roberts-shangri-la-diet-in-detail/#more-282
Ja, een walking desk, ik had ze wel eens gezien, inderdaad iets drastischer 🙂 . Die Amerikanen gáán er voor!
Ik heb – bij Attia geloof ik – wel eens plaatjes gezien van een fitness apparaat op kantoor, kan je snel tussendoor even 10 x optrekken of andere oefeningen doen. Zonder naar de bedrijfsfitness in de kelder of zoiets te moeten.
Dat setpoint doet me denken aan een variant op al die Amerikaanse management theoriën. Er zit altijd wat in en als je er in gelooft werkt het ook nog. 😉 Niks mis mee…
Gert, ik ben het met je eens. Dat setpoint verhaal klinkt mij ook iets te vaag/amerikaans. En de rest van de theorie van Seth Roberts is ook iets te oppervlakkig/ pragmatisch.
Hij zegt dat je gewoon kunt blijven eten, wat je altijd at, maar door de truc van hem je vanzelf minder honger krijgt. Dat laatste klopt ! Wat toch op z’n minst uitzonderlijk is, de moeite waard om uit te zoeken wat er in het fabriekje gebeurd ( leptine ? )
Alleen de Eloo ( extra light olive oil ) is troep, bijgemengd en vervet de lever (misselijk en stopverfpoep ) Suiker, moet ik al helemaal niet aan denken. En slecht eten blijft, slecht eten. Hij zelf kiest steeds meer voor ‘gezonder’ eten, omdat door de afwezigheid van ‘cravings’ dat beter lukt.
MCT olie is/voelt beter. Op het forum zie ik ook steeds meer Paleo eters, die kokosolie ( maar dan weer de geurloze ) en ook MCT adviseren, omdat dit beter past bij Paleo.
Ik zie de korte terugkeer naar de Seth Roberts methode als tijdelijk hulpmiddel, om de terugkerende ‘cravings’, door het stoppen met roken te overbruggen.
De Excellente biefstukken. Toen ik gisteren de verpakking van mijn lekker entre-koetje las bedacht ik wel dat het mazzel moest zijn als het dier daadwerkelijk een grasspriet geproefd zou hebben, maar “decimeters in de stront op feedlots” doet me vanochtend verlangen naar een verse voorraad cognitieve-dissonantiepillen. Het stukje vlees smaakte best lekker. Ik kauw nog even na op mijn eigen naïviteit, want ik had echt nog niet in de gaten dat dat vleesje zijn malsheid meer te danken had aan de Zilmax van Merck, dan de door mij tóch ingebeelde fris-groene gras- en klaverblaadjes. Wat zullen we vanavond weer eens eten uit de belazerbonus……. kwiktonijn, mosselplastic, tilapiagif, resistentiekip, dioxinezalm, groeimerck-koe, ikea-paard (oud grapje, oud paard), gepatenteerd pestvarken… nou ja, kan net zo goed de round-up direct toedienen, dat is toch de natte droom van de voedselindustrie. Toch dank, Gert, voor dit verhelderend begin van de week! Nu moet ik alleen niet bij de pakken gaan ‘neerzitten’ 😉
Tuurlijk, Yvonne, ook een koe is wat ze eet.
Wat een troep verorberen de meeste koeien in ons, zo graag gerenommeerd willen zijn als landbouwparadijs, landje. Maar we moeten niet gaan denken aan ‘wat van verre komt is beter’, zoals je al aangeeft. Ook daar heeft de wereldwijde chemische en voedingsindustrie de regie in handen. Uitzonderingen daar gelaten.
Gelukkig hebben we echt wel de beschikking over, voor degenen die dat willen, fatsoenlijk vlees. Daarmee bedoel ik niet in de eerste plaats het vlees dat onder biologisch overal aangeboden wordt, want de geslachte beesten verorberden ladingen, ja, ja, biologische, graan, mais en soya. Ik doel op vlees van koeien die jaarrond buiten zijn en geen bijvoedering krijgen. Zoals de Schotse Hooglanders, in het Laauwersmeergebied.
Zaterdag kwam m’n nichtje langs. Had bij de slager in Anjum, zelfgeslachte Hooglanders, weer een pakket meegebracht. Zelf had ze ook. Heel geschikt: ze wilde er niets voor hebben, maar toch wel graag een fles olijfolie. Die van La Vialla, die onze voorkeur heeft.
Zo kan het gelukkig ook.
(Ze is, maar dat terzijde opgemerk, een tamelijk gerenommeerd cardioloog. Net als ik voorkeur voor vis i.p.v. vlees, maar dit soort ziet ze wel zitten. Ook in die wereld wordt nagedacht..)
Zal nog eens vragen hoe het zit met die spataderen.
Jaaa, ik heb een rosbiefje uit de vriezer geplukt, een schotse hooglander van ergens een Brabantse heide. Twijfelde over de pure graze rollade ernaast, waarvoor ik afgelopen weekend niet geheel milieuvriendelijk toch 60 km getoerd heb omdat een slager in Veenendaal ermee in ons lokale krantje adverteert. Maar toch baal ik ervan dat ik er bij albert heijn gewoon weer knie-diep ingestonken was. Pampa ammehoela ja.
Wat aardig van je nichtje 🙂
http://www.markantoffice.com/oxidesk om gezond te zitten (fietsen)?
Om nog maar eens even in te wrijven: de conclusies van dit onderzoek lijken mij duidelijk.
Ja, maar ik sport veel, of ik fiets veel, of ik …..
Je ZIT veel, dat kun je nauwelijks compenseren met sporten, bewegen, fietsen of wat dan ook.
Het enige dat helpt is minder zitten. Elk uur minder zitten werkt positief uit.
Sedentary Time in U.S. Older Adults Associated With Disability in Activities of Daily Living Independent of Physical Activity
ABSTRACT
Background:
The harmful relationship of sedentary behavior to health may reflect an exchange of sedentary activity for moderate-vigorous activity or sedentary behavior may be a separate risk factor. We examined whether time spent in sedentary behavior is related to disability in activities of daily living (ADL), independent of time spent in moderate-vigorous activity in older adults.
Methods:
The nationally representative 2003-2005 National Health and Nutrition Examinations Surveys (NHANES) included 2286 adults aged 60 years and older with accelerometer-assessed physical activity. The association between ADL task disability and the daily percentage of sedentary time was evaluated by multiple logistic regression.
Results:
This sample spent almost 9 hours/day being sedentary during waking hours and 3.6% reported ADL disability. The odds of ADL disability were 46% greater (odds ratio 1.46, 95% confidence interval: 1.07, 1.98) for each daily hour spent in sedentary behavior, adjusted for moderate-vigorous activity, socioeconomic, and health factors.
Conclusion:
These U.S. national data show a strong relationship between greater time spent in sedentary behavior and the presence of ADL disability, independent of time spent in moderate or vigorous activity. These findings support programs encouraging older adults to decrease sedentary behavior regardless of their engagement in moderate or vigorous activity.
http://journals.humankinetics.com/jpah-in-press/jpah-in-press/sedentary-time-in-us-older-adults-associated-with-disability-in-activities-of-daily-living-independent-of-physical-activity
@ Gert Bedankt voor de tip van de laptopstandaard. Naast het geven van sportlessen aan senioren, wandel en tennis ik regelmatig. Lessen voorbereiden doe ik nu staande achter de laptop en dat bevalt mij uitstekend. Ik moet alleen opletten dat ik niet ‘in één heup ga hangen’. Goed staan vraagt aandacht.
Bericht in de Engelse Daily Mail: ze gaan bij 9- en 10-jarige kinderen hoge tafels – sta tafels – uitproberen op een lagere school. Ook in Australië, Nieuw Zeeland en de VS zijn wat initiatieven. Er zit medisch onderzoek aan vast, een heuse trial.
Wat aardige foto’s en een video.
Meer: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2623131/Primary-school-Europe-introduce-desks-allowing-children-stand-working.html
Katy Bowman over dit onderwerp, don’t yust stand there, en het bezoek wat ze brengt van August 31-September 5, 2014 Castricum, Netherlands
Ook in het kader van haar nieuwe boek: Move your DNA ( bij bezoek, haar boek met 50 % korting, € 10, entree )
Facility: http://yoga2go.nl/Yoga2go/Katy_Bowman.html
Don’t Just Stand There
http://www.katysays.com/dont-just-stand-there/
Ook een podcast van 27 juni 2014, gratis te beluisteren ( moet ik nog doen )
https://itunes.apple.com/us/podcast/katy-says-with-katy-bowman/id894200695?mt=2
Wat goed, er is wel een kansje dat ik daarnaartoe ga, van Katy Bowman heb ik echt veel geleerd!
Micha, ik zag later dat de lezing op Zaterdag 30 augustus is. Op haar bericht staat dat ze van 31 augustus tot 5 september in Castricum is. Even nachecken !
Weer boek recencie ? Please 😉
Dank, Mariet! Ik heb het al 95% zeker verkocht (een artikel natuurlijk, je bent teksthoer of je bent het niet), dus ik ben er waarschijnlijk bij. Zien we elkaar daar wellicht, Micha!
Katy Bowman naar Castricum!!! Wie kon dat bedenken 🙂 . En voor 10 euro??? Onvoorstelbaar.
Hai Mariët,
Dat boek van Katy moet ik zelf nog lezen, heb alleen haar website afgeschuimd. Het is zo logisch. Vooral de opmerking dat het wel eens jaren zou kunnen duren voordat je sommige natuurlijke mobiliteit weer teruggewonnen hebt, die je met tientallen jaren van westerse levensstijl erin hebt laten sluipen. . Maar ik ben nu eindelijk aan het status syndrome begonnen, dat gaat eerst en vervolgens liggen er ook nog een paar dichtbundels op me te wachten 🙂
Melchior, zou leuk zijn! Altijd spannend, van internet naar het echt. . Mijn forse baard bijvoorbeeld , vertaalt zich niet één twee drie naar het beeldscherm (wellicht is dit beter voor alle betrokkenen) :_)
Ga jij, Micha? Just curious 🙂 . En wie komt er nog meer?
Ik ga zeker, veel zin in! met vrouw en kind en broer. Lekker uitwaaien op het strand met ze na afloop 🙂
Ik kom ook! Met De Vrouw, die dit aspect van ‘paleo’ wel okay vindt 🙂 . Super spannend.
Ik kom ook ; fysiotherapeut met bekkenfysiotherapie (, ademhaling en houding) als aandachtsgebied….
Top, Corrien! Je herkent me aan een witte Anjer.
Hahaha, dan zal ik m’n panda-speldje opdoen 😉
Recente publicatie:
Sit Less, Protect Your DNA and Live Longer?
More time spent on your feet appears to lengthen bits of DNA called telomeres. Telomeres, which protect the end of chromosomes (like the tips that keep shoelaces from fraying), tend to get shorter and shorter until they can’t shorten any more, causing cells to die.
“Our data indicate that lengthening of our telomeres may be one mechanism that induces health benefits after lowering sitting time in elderly people,” said lead researcher Per Sjogren, an associate professor in the department of public health and caring sciences at Uppsala University.
Read more at http://www.philly.com/philly/health/topics/HealthDay691390_20140903_Sit_Less__Protect_Your_DNA_and_Live_Longer_.html#2j2tqpSCHK4bVHu9.99
Ik moet het even doen met hotspots, dus ik roep alleen wat als de internetgoden me welgezind zijn. Kijken of deze doorkomt.
Mooi nieuws, Gert! Sluit heerlijk aan bij Katy’s boodschap. Verhaal voor groot damesblad 🙂 net verzonden. Blogpost volgt na het volgende pay the bills project. Hoop ik 🙂 .
Hoe was de presentatie van Katy Bowman in Castricum? Ik kon niet gaan wegens vakantie. Ik heb haar boek Alignment Matters gevonden en begonnen te lezen. Veel belovend.