Wie probeert te leven volgens een enigszins waarschijnlijk evolutionair model wordt vaak aangesproken op zijn vreemde gedrag. Waarom neem jij geen brood/pasta/koek/frisdrank/neolithic agent of disease naar keuze? Als ik inschat dat uitleg zinloos is of als ik echt niet in the mood ben voor een discussie, mompel ik iets over een enge ziekte. In zekere zin is dat ook waar. Mensen kunnen niet tegen chronische blootstelling aan met name graszaad en grote hoeveelheden suiker en linolzuur en dat gebrek aan aanpassing aan de huidige voedselketen zou je een afwijking, een ziekte kunnen noemen. De consequenties zijn economisch erg interessant voor alle sectoren die geld verdienen aan zorg, zelfs voor de zorgverzekeraars. Ook zij moeten het immers hebben van omzet. Vandaar dat ze er geen moeite mee hebben vegetariërs wat korting te geven. Als genoeg goedwillende naïvelingen nog meer brood, pasta, soja, stroopwafels van de natuurwinkel dus o zo gezond/neolithic agents of disease naar keuze gaan eten dan ze als SDCD-omnivoor al deden, zal dat de omzet en daarmee de winst op termijn alleen maar opkrikken. Hoe meer zieken, hoe meer vreugd. Anyway, als de vrager enigszins snugger en oprecht geïnteresseerd lijkt, vertel ik ‘het idee’. The Human Zoo & Zo. Vaak verloopt het gesprek dan volgens het patroon dat je ook ziet in dit filmpje, met dat verschil dat het in het filmpje vooral over koolhydraatbeperking en gewichtsverlies gaat.
-
Meest recente berichten
- Crohn, AIP en de omkeerbaarheid van het oude wijven fenotype
- De staat van Paleo (spoiler: marginaal)
- Is er een dokter in de zaal?
- AHS in Maastricht, Hadza-knollen en spreker Stephanie Schnorr
- Plantaardig eten: kanttekeningen bij Little Shop of Horrors concept
- Zomerreflecties van een would be fietsenmaker
- Staffan Lindeberg, 1950-2016
- AHS NL 2016 in Leiden: is niet deelnemen een optie?
- Zijn remsporen paleo?
- Kanker: het blinde, dodelijke dogma van de genenjagers
- Hoe een huisarts 40.000 pond per jaar bespaart
- Drink je niet kapot
- Wijze raad van een ouwe, seksistische cardioloog
- Concept hoofdstuk in verband met dilemma
- Even geduld aub
Categorieën
Recente reacties
Corrien op Paleo? Apenkool! Fien op Paleo? Apenkool! Faraday op Paleo? Apenkool! Faraday op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… Jo tB op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… Faraday op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… james op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… Corrien op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… Alex op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… marcel op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… Alex op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… Alex op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… Alex op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… Gert van der Hoek op Is er een dokter in de za… Hans op Crohn, AIP en de omkeerbaarhei… PaleoPerspectief op Twitter
- @Kurdy1955 Wij zijn totale amateurs, maar het lijkt inderdaad werken! 43 minutes ago
- Sasha Latypova, met een y. Voor wie haar nog niet kent. 1 hour ago
- Hij is er uit. De 'potato tree' is een super invasieve nachtschade, die ondergronds de hele plantage kan overnemen.… twitter.com/i/web/status/1… 1 hour ago
- RT @dimgrr: Hoe onverwacht: Statistiek CBS weigert de voor de doodsoorzakenstatistiek gebruikte en in andere landen publiek beschikbare taa… 1 hour ago
- RT @drcole12: The biggest crime in human history!!! ….from an experimental gene based shot that didn’t, and never would, work, forced/manda… 12 hours ago
Meta
Priceless. Notice the : “Everybody knows”
Mijn ervaring is trouwens dat de Socratic method vaak het beste werkt. Vooral wanneer je iets verkondigt dat tegen de algemeen verkondigde waarheden ingaat, bereik je het meest door de ander vragenderwijs een andere kijk op zaken te geven.Leading questions, de koolhydraten/bloedsuiker is tamelijk eenvoudig uit te leggen.
Heeft weinig zin om het hele verhaal te vertellen: Cordain, Taubes, Feinman, enz. Dat vind ik een van de sterkste punten van Wheat Belly. Het mag dan wat ‘over the top’ zijn, Davis gets his point across door een aantal zaken simpel voor te stellen. Bovendien sluit hij aan bij wat heel wat mensen al weten die “Fathead” gezien hebben.
Feit blijft echter dat we er met zijn allen nog lang niet uit zijn.
Ik ben er lang niet zo zeker van dat wat we nu zien als direct causally related tot een goede gezondheid, dat gelegen is in de materie zelf of in een aantal micronutrienten die correctief werken.
Ik meen me te kunnen herinneren dat de WUR een aantal knappe koppen bij mekaar heeft gezet om wat onderzoek hiernaar te doen. Ik deed er destijds nogal meesmuilend over maar het probleem waar we in steeds toenemende mate mee te maken gaan krijgen is het ontbreken van cruciale nutrients, trace minerals omdat de grond die niet meer bevat.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1569367/
Als hier werkelijk de verbinding gelegd kan worden die hier impliciet aanwezig is, zou het best kunnen dat we meer manganese nodig hebben dan algemeen wordt aangenomen dat we uit ons dagelijks voedsel pakket halen.
Aangezien ijzer en manganese niet bepaald grote vriendjes zijn, en ijzer een probleem kan zijn bij hart en vaat, zou het wel eens aanbeveling verdienen om daar wat aandacht aan te besteden.
Dacht ik.
Hoi James,
Met Wheat Belly moet je niet aankomen bij wetenschappers en in die zin doet het de boodschap geen goed. Zie de lezing van Mat Lalonde op het Ancestral Health Symposium. De boodschap zelf is zeer waarschijnlijk correct, dus redt en verbetert het boek levens.
Als er inderdaad sprake is van een afname van belangrijke micronutriënten in de voeding door bodemverarming, dan is dat natuurlijk een probleem. Ik heb alleen nooit evidence gezien dat dat het geval is. Ik kan er niets aan doen, maar zodra ik WUR zie, klik ik weg. Corrupte, vooringenomen bende. Het zijn mensen die ontdekken dat K2-gebrek cruciaal is in de pathogenese van ondermeer hart- en vaatziekten en vervolgens waarschuwen voor de consumptie van K2-rijke voedingsmiddelen, omdat die meestal ook cholesterol en verzadigd vet bevatten. Pas als hun broodheren een functional food (Becel K2, of zo) hebben ontwikkeld, zullen ze hun belangrijke bevinding breed communiceren.
Die IJslandse studie is interessant. Over het algemeen is er juist een vrij sterke positieve associatie tussen TSE’s en mangaan. Maganese madness, relatie tussen op mangaan gebaseerde schimmeldoders en allerlei neurodegeneratieve gezelligheid, de vergeten James Purdey…
Subklinische ijzerstapeling krijgt hier in de toekomst volop aandacht, dank!
Melchior,
Leuk filmpje. Ik doe zelf al lang geen pogingen meer om uit te leggen wat ik wel of niet eet en waarom. Dat komt ook omdat door voortschrijdend inzicht mijn mening hierover nog wel eens veranderd(verwarrend voor iedereen). Ik heb het boek Wheat Belly niet gelezen maar wel diverse kritieken waaronder deze van Chris Masterjohn.
http://blog.cholesterol-and-health.com/2011/10/wheat-belly-toll-of-hubris-on-human.html
Je heb hem waarschijnlijk al gelezen. James in ieder geval wel want ik zag zijn naam bij de comments opduiken. Ik vind het jammer dat dit soort boeken en ook veel blogs de mogelijke problemen met Wheat en Dairy zo aandikken, dat maakt de boodschap niet geloofwaardiger. Ik zelf tolereer tarwe best goed behalve in de vorm van muesli met kwark. In grote hoeveelheden krijg ik hier darm irritaties van. Ik denk dat de combinatie van tarwevlokken en betacasomorfine mij iets te veel wordt. Ik zou mijn huidige voedingspatroon ook trouwens niet willen beschrijven als Paleo maar eerder als Paleo(ish). Ik eet geen junkfood, geen suiker, vermijd tarwe eet wel een beetje rijst en mais, en vermijd koemelk,kaas ect maar eet geiten en schapenkaas(vit k2) en ik vermijd omega6 plantaardige olien. Supplementen ben ik niet zo van met uitzondering van 5000 IU vit d3. Wat gluten betreft. Zou het niet kunnen zijn dat het grootste gevaar schuilt in de gedeamideerde variant die de industrie toevoegd aan zijn junk artikelen?
Ha Fred-Jan,
Ja, gezien, maar bedankt voor het noemen. Ik cherry pick dit er uit:
***Despite disagreeing with some of the points in Wheat Belly, I think Dr. Davis is essentially correct that modern wheat products are representatives of the type of hubris that is destroying the health of modern humans (p. 228):
It is the ultimate hubris of modern humans that we can change and manipulate the genetic code of another species to suit our needs. . . . Perhaps we can recover from this catastrophe called agriculture, but a big first step is to recognize what we’ve done to this thing called “wheat.”***
Het is heel goed mogelijk dat de tarwe-eiwitten die aan tal van non-tarweproducten worden toegevoegd de totale belasting hebben opgeschroefd. Ik baseer mijn sterke argwaan jegens tarwe behalve op het paleo perspectief op enkele case studies met resultaten van het type ‘Pak uw bed op en wandel’ (die niet tellen), op n=1 waarnemingen (die niet tellen) en op preliminaire hard core science (die dus ook nog niet telt). Zo is er elegant onderzoek van het Karolinska dat suggereert dat gluten en WGA in fysiologische doses bij iedereen een zekere autoimmuunreactie tegen de slagaderwand uitlokken. Geen evidence, maar ik bedank.
Veel mensen experimenteren met paleo omdat ze iets mankeren en zoeken naar een oplossing. Uitstekend. Vaak werkt het. Nog beter. Ik kom niet uit die hoek binnenwandelen. Ik denk dat een normaal gezond iemand weinig of geen verandering voelt als hij de potentiële Neolithic Agents of Disease uitsluit. Net zoals een normaal gezond iemand zich doorgaans kiplekker voelt op het Standard Dutch Crap Diet. Het idee van het paleo perspectief is dat degene die de NAD’s elimineert mogelijk (langer) verschoond blijft van dysfunctionaliteit. De verbetering van ‘health parameters’ die je vrijwel altijd ziet, lijkt dat idee te bevestigen.
K2 is een heet hangijzer! Is onze darmflora nog functioneel genoeg om het te maken? Zijn we veroordeeld tot grass fed boter en/of kaas? Is een gedegenereerde darmflora nog te repareren? Veel vragen.
Eens met de strekking van jullie commentaar. Chris M. komt trouwens zelf ook tot de conclusie dat je de vraag mag stellen of Tarwe perpetrator or victim is. Davis hamert vooral op het feit dat de dwarf en semi dwarf varieties niks meer te maken hebben met de anderhalve meter hoge tarwe. Dat het boek een beetje over de top is mag van mij best. Het is vaak de enige manier om de slapende meute wakker te krijgen. Wat me een beetje moeilijk ligt : waarom is celiac zo enorm toegenomen? en waarom kom je zo ongelooflijk veel mensen tegen die allerlei soorten allergieen hebben? Feit is dat mijn betere helft sinds we tarwe op een heel laag pitje gezet hebben, praktisch nooit meer antihistamines hoeft te slikken in de nazomer.
Paleo of niet, ik geloof dat onze manier van eten aardig overeen komt met die van Fred Jan, en daar hoeven we helemaal niet moeilijk over te doen. Het scheelt natuurlijk dat we gepensioneerd zijn, een twintig kippen rondom huis hebben scharrelen en een paar varkentjes, die de hele zomer buiten hebben rond gerotzooid, onze eigen groente kunnen verbouwen enz. enz.
Een heel belangrijke vraag. En we weten het zeker, dankzij die oude bloedmonsters van het Amerikaanse leger. Coeliaki, the real thing, is gigantisch toegenomen. Maar ten overvloede: villous atrophy is slechts het topje van een ijsberg. In zekere zin heb je geluk wanneer het spul je darmen aanpakt en je dus een diagnose plus het dwingende doktersadvies ‘mijd tarwe’ krijgt. Wanneer het xenobioticabomabardement andere weefsels onder vuur neemt, zit je met een andere leuke auto-immuunziekte zonder gekende oorzaak.
Ik zet hem hier maar eens neer, leek me nog het meest passend:
https://drive.google.com/file/d/0B7w3zL_mYiBKSkwtLV9xRTVxdHc/edit?usp=sharing_eil&invite=CJiv4JoG
a b s t r a c t
Article history:
Received 19 December 2013
Received in revised form 24 February 2014
Accepted 26 February 2014
Available online 5 March 2014
Keywords:
Evolution
Energy expenditure
Diet quality
Macronutrients
Obesity
Metabolic diseases
This paper draws on comparative data to explore the evolutionary origins of human nutritional needs and the
diverse strategies used by human populations tomeet those needs. Humans have evolved distinctive nutritional
characteristics associatedwith the high metabolic costs of our large brains. The evolution of larger hominid brain
size necessitated the development of foraging strategies that both provided high quality foods, and required
larger ranges and higher levels of energy expenditure. Over time, human subsistence strategies have become
ever more efficient in obtaining energy with minimal time and effort. Compared to data from traditional,
subsistence-level societies, the US diet differs markedly in its fat and carbohydrate composition, but not in its
absolute energy content. Energy expenditure levels of subsistence populations are significantly higher than
those of the US and other industrialized societies. These data suggest that rising rates of obesity associated
with lifestyle ‘modernization’ is not simply the product of greater energy intakes, but rather shifts energy balance
and diet composition.
Aangezien niet iedereen een Google account heeft:
https://www.google.nl/?gws_rd=ssl#q=evolution+energy+expenditure+diet+quality+macronutrients+obesity+metabolic+diseases
Klik op 2e reactie om pdf te lezen/downloaden:
[PDF] The global diversity of eating patterns: Human nutritional health in comparative perspective William R. Leonard
Evengoed bedankt Riesjart! 😉