Bij gebrek aan parasieten

Zonder ijzer geen leven. Zuurstoftransport en DNA-synthese zijn ervan afhankelijk. Maar mannen en vrouwen die niet meer menstrueren hebben geen mechanisme om van de bijna onvermijdelijke overschotten af te komen. Het gevolg: roest. Paleo helpt niet. Bij gebrek aan parasieten.

Waarom heeft de karakteristieke, draaiende zuil van de herenkapper rode en witte banen? Dat zit zo. Barbiers waren tot zo’n honderdvijftig jaar geleden niet alleen kapper, maar tegelijk chirurgijn. Ze gebruikten met bloed doordrenkte bandages als uithangbord. Een barbier die veel bloed in de lappen had, was een goede chirurgijn. Die kon snijden. Hoe meer bloed, hoe meer klandizie. Deze allround voorlopers van de huidige chirurgen maakten behalve van hun scalpel ook ijverig gebruik van bloedzuigers. Daar bleef de patient lekker lang van bloeden. De barbiers wisten dat het vooral mannen die flink wat bloed verloren vaak aanzienlijk beter ging; dat wil zeggen, als ze niet direct de pijp uitgingen. Zo ontstond het aderlaten. Hoewel die prakrijken met de opkomst van de moderne geneeskunde tot kwakzalverij werden bestempeld, waren de observaties van de kappers minder achterlijk dan de alwetende heelmeesters in Leiden en Utrecht konden bevroeden. De huidige medische wetenschap komt er namelijk achter dat ijzer, een belangrijk bestanddeel van bloed, voor mannen en voor vrouwen in de overgang een dubbelzijdig zwaard is. Een beetje is onontbeerlijk voor het leven, maar de meeste mensen krijgen er naar mate ze ouder worden veel te veel van. “Op menstruerende vrouwen na, die maandelijks een ladinkje ijzer dumpen, hebben mensen geen goed mechanisme om van niet gebruikt ijzer af te komen,” zegt Dr Jerome Sullivan van de Universiteit van Florida. Tijdens onze evolutie leefden we vrijwel altijd samen met darmparasieten, die telkens wat ijzer van ons jatten en zefs hielpen het immuunsysteem in toom te houden. “Dat ijzer stapelt zich op en gaat overal in het lichaam letterlijk liggen roesten.”

Sullivan postuleerde de hypothese dat het vooral deze ijzerdepots zijn die mannen gevoeliger maken voor hart- en vaatziekten. Twintig jaar lang werd hij weggehoond, want de algemene opvatting was dat vruchtbare vrouwen worden beschermd door oestrogeen, vrouwelijk hormoon. Tot bleek dat vrouwen minder hartinfarcten krijgen ondanks dat oestrogeen. Hormoonsuppletie leidt namelijk tot méér hartproblemen. Inmiddels is onomstotelijk aangetoond dat grote ijzervoorraden inderdaad samengaan met een sterk verhoogd risico op een hartinfarct, diabetes, aderverkalking, talloze vormen van kanker, levercirrose (zonder een druppel drank!) en dementie. Hoe weet je hoe groot die depots zijn? Een redelijk betrouwbare maat is het ferritinegehalte van je bloed. Ferritine is een eiwit dat overtollig ijzer aan zich bindt. Het vormt een afspiegeling van de voorraad schadelijk ijzer in je lijf. Hoe weinig er is nagedacht over de betekenis van ijzer blijkt uit de gigantische marge tussen de laagste en de hoogste ‘normale’ ferritinewaarde: van 15 tot 300 microgram per liter bloed. Sullivan denkt dat een optimale waarde ergens tussen de 15 en 50 mcg/l ligt. Maar word je met lage ijzerwaarden dan niet sloom, bleek en lethargisch? “Integendeel,” schrijft onafhankelijk onderzoeker Anthony Colpo, auteur van het boek The Great Cholesterol Con. “Ik heb mijn ferritine teruggebracht naar 25 mcg/l, het niveau van een jonge maagd. Sindsdien voel ik me fitter, ben ik veel minder vaak verkouden of ziek, mijn glucosetolerantie is veel beter, evenals mijn toch al behoorlijke uithoudingsvermogen. Pas op, de ijzervoorraad heeft niets te maken met het vermogen van het bloed om zuurstof te transporteren. Dat doet het hemoglobine en dat is heel iets anders. Er zijn zelfs mensen met bloedarmoede en veel te volle ijzerdepots!”

Hoe je je ferritinegehalte verlaagt? Laat het eerst meten. Hoger dan 50 mcg/l? Overweeg dan bloeddonor te worden. Risico’s zijn er niet, want je wordt voor je eigen veiligheid en die van de ontvangers gekeurd voor je mag geven. Bloed geven is een schoolvoorbeeld van de perfecte paleodeal. Elke keer als jij een halve liter bloed doneert, breng je je ijzervoorraad naar een gezonder peil, terwijl een ander mede dankzij jouw bijdrage door bijvoorbeeld een zware operatie kan worden geholpen. Nederlandse onderzoekers stelden in 2002 vast dat mannen die twee keer per jaar bloed geven een hele rits gezondheidsparameters zien verbeteren. Zo leiden gezondere ijzerdepots ondermeer tot een verhoging van het ‘goede’ cholesterol HDL, een dramatische afname van de hoeveelheid geoxideerd cholesterol, gunstiger bloedsuikerspiegels, verminderde neiging van het bloed om ongewenste stolsels te vormen en een lagere bloeddruk. Een Finse studie vond vijftien jaar geleden al dat mannelijke bloeddonoren hun risico op een hartinfarct met 88 procent (!) zien dalen. En hun levensverwachting benadert die van vrouwen. Dr Jerome Sullivan: “Er is inmiddels ruim voldoende hard bewijs voor een officieel advies om ijzerdepots bescheiden te houden, maar gezondheidsautoriteiten willen er niet aan. Waarom niet? Er zit geen farmaceutische spin achter.” Zelf handelen dus.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Bij gebrek aan parasieten

 1. @rnold zegt:

  Melchior, dank voor de tip. Op naar de bloedbank!

 2. James Pott zegt:

  Heb er al een tijdje over lopen denken. Onze plaatselijke hofnar Smitty, heeft hoge bloeddruk en op aanraden van zijn dokter al jaren bloed donor. Onlangs stond hij in de krant als de top donor met 150 keer bloed geven. En Smitty is nog steeds zo gezond als een vis, ondanks zijn hoge bloeddruk.

 3. Extreem doorwrocht verhaal over de waarschijnlijke rol van te veel ijzer (en te weinig koper en mangaan) in de etiologie van tal van welvaartsziekten. Door de medewerkers van de pompeuze Nikoley. Ere wie ere toekomt, al trekken ze wat mij betreft hier en daar iets te vergaande conclusies.

  http://freetheanimal.com/2015/06/enrichment-theory-everything.html

 4. Bart zegt:

  In dit artikel worden ‘dieetgoeroes’ ervan beschuldigd te zijn verwikkeld in een ‘overly simplistic macronutrients war’. Dat is ook zo (Zie o.a. de Kitavanen met alle carbs; ’t lijkt meer te zitten in bewerktheid en ‘acellulairity’ begrijp ik), maar door nu te stellen dat vrijwel alle gezondheids problemen wereldwijd veroorzaakt worden door teveel (toegevoegd) ijzer en te weinig inname van voedingsmiddelen die dat compenseren lijkt ook weer wat simpel.. Daarmee wordt wel heel veel correlatie tot causatie verheven.

  Opmerkelijk verder dat hoog wordt opgegeven over whole grains (zonder toegevoegd ijzer uiteraard) dat onder meer de opname van ijzer zou remmen. Gelukkig stellen de auteurs dat dit ook bereikt wordt met koffie, thee, eieren, kaas, rode wijn en chocolade 😉 Zo zouden de Fransen onder meer hun 40% hogere (!) – zonder toegevoegd ijzer – tarweconsumptie dan de Amerikanen kunnen rechttrekken (de ‘Franse paradox’) .

  Dat teveel ijzer in je lijf niet gezond is beweert ook o.a. Anthony Colpa . Het zou daarom bijvoorbeeld, naast minder inname van ijzer en meer consumptie van voedsel dat een teveel aan ijzer compenseert, goed zijn om zo nu en dan bloed te doneren, en te zweten…

 5. Corrien zegt:

  Leuk dat je hier weer eens aandacht op vestigt….

 6. Tije zegt:

  Bart, onlangs een podcast van Jimmy Moore geluisterd (nummer 961), waarin hij zijn gezondheidswaardes doorneemt met Christopher Kelly. Hierin constateren ze dat Jimmy door het vele bloeddoneren – ik geloof eens per maand – een ijzertekort heeft. Paradoxaal genoeg was het hoge ijzerniveau aanleiding voor Jimmy om te gaan doneren.

 7. Gert van der Hoek zegt:

  Mede geïnspireerd door deze post van Melchior heb ik mij 4 jaar geleden aangemeld als bloeddonor. Om de 2 maanden, prima. Maar na enige tijd had ik een keer een te lage hemoglobine, dan mag je geen bloed geven. OK. Volgende keer beter. Was meestal ook beter, maar nogal eens net boven de streep. Af en toe ook een hogere prima waarde, 9,5 of zo. Mijn ferritine had ik als eens laten meten, die was torenhoog, dus ijzertekort had ik niet. Ferritine zakte inderdaad naar normalere nivo’s na een aantal keren bloed geven.

  Ook 4 jaar geleden de knop omgezet en cold turkey de fabriekscarbs er uitgegooid. 20 kg kwijtgeraakt in 5 maanden, in combinatie met 1x per dag ad libitum eten. Daarna was het eetpatroon: meestal 3 x per dag, soms een dagje IF.

  Afgelopen voorjaar: weer een te lage HB. Je krijgt dan 3 maanden pauze, dan volgt weer een oproep. Vervolgens: weer een te lage HB. B12 was goed, Foliumzuur was goed. Bezinking was goed.

  ???????????????

  Ik ben toen meer gaan eten, geen IF meer. Geïnspireerd door deze post van Amy Berger (Tuit Nutrition):

  http://www.tuitnutrition.com/2016/08/back-to-basics.html#more

  Vandaag weer naar de bloedbank: een goede HB. Het kan toeval zijn. Ik vond het wel opmerkelijk. Wel een paar kg aangekomen, kan wel weer wat af voor het goede. We gaan zien hoe het verder gaat.

  • Bedankt voor het delen van deze belangrijke waarneming, Gert!

  • Gert van der Hoek zegt:

   Even een update i.v.m. de hemoglobine. Meten is weten, zegt het spreekwoord. Maar weet je wat je meet?

   Vandaag weer bloed afgestaan. Vooraf is het eerst vragen beantwoorden, bloeddruk meten en HB meten. Vooraf bracht ik ter sprake dat bij mij herhaaldelijk een te lage HB was gemeten. Maar ook wel eens een uitslag boven de 9. Wacht maar even zei de dienstdoende dame met witte jas. Eerst werden een stuk of 4 bloeddruppels uit de vinger weggeveegd. Toen 2 bloeddruppels gebruikt voor de HB test. Het eerste resultaat: 7,8. Veel te laag, ruim onder de limiet. Het tweede resultaat: 9,2. Super! Haar uitleg was: het is heel belangrijk om een goede druppel bloed te meten. Heel gauw zit er wondvocht bij en dan krijg je een heel andere uitslag……

 8. Gert van der Hoek zegt:

  Via macho Tucker Goodrich wat nuancering bij het verhaal van “ijzer overload”. In het kort:

  ” ….. iron is related to the diseases associated with the metabolic syndrome. But that’s because it’s a catalyst for the oxidation of omega-6 polyunsaturated fats “.

  http://yelling-stop.blogspot.nl/2018/01/iron-overload-myth-in-healthy-people.html

  Hoe dat zit met de rol van metaal ionen die als katalysator fungeren, wordt uitvoerig toegelicht in deze studie:

  “The New Paradigm for Lipid Oxidation and Insights to Microencapsulation of Omega-3 Fatty Acids”
  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1541-4337.12300/full

  IJzer geeft het beste resultaat! Een hoog gehalte aan Ferretine is een marker van MetSyn (Zie Ivor Cummins). Maar wat is de oorzaak? Teveel ijzer of teveel PUFA’s ?

 9. Gert van der Hoek zegt:

  Ferritine…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s