Soja of sonee?

(Van onze verslaggever)

DEN HAAG, 13 november 2054 – ‘Volstrekt verwerpelijk’. Met die kwalificatie reageerde Groen Links-Kamerlid Brekelmans gisteren op het omstreden ‘noodbevruchtingsplan’ van minister Dubois. Dubois wil de gevolgen van de snel toenemende mannelijke steriliteit beperken door jaarlijks twee miljoen Nederlandse vrouwen te bevruchten met bijna veertig jaar oud zaad uit particuliere spermabanken.

Die ondernemingen – ondere andere Eurosperm en BabIQ – sloegen aan het begin van de eeuw illegaal grote hoeveelheden zogenaamd ‘elitezaad’ in, levensvatbaar sperma dat werd betrokken van academici, kunstenaars en topsporters. Na het Zaadoproer van 2015, toen werd bewezen dat fyto-oestrogenen uit soja op grote schaal steriliteit veroorzaken, was KI lange tijd onbespreekbaar. Bedrijven konden slechts een miniem deel van hun voorraad afzetten, voornamelijk op de Amerikaanse markt. “De schrikbarende ontvolking dwingt ons nu tot onorthodoxe maatregelen,” verdedigde Dubois zijn standpunt. “Hoe kan Brekelmans praten in termen van ‘legaal’ en ‘illegaal’ als de voortgang van het leven op het spel staat. Dat zaad uit het pre-sojatijdperk ligt er. In afwachting van een structurele oplossing moeten we het gebruiken.”

Op dit moment zijn in Nederland ruim drie miljoen jonge vrouwen ongewild kinderloos omdat het sperma van hun partner onvruchtbaar is. De bewindsman wil voor zijn plan anderhalf miljard euro reserveren. Dubois’ collega Wesley Kleingeld beloofde gisteren nog eens twee miljard vrij te maken voor het Brits-Nederlandse onderzoeksproject ‘Spermbooster’. Volgende week debatteert de Kamer over het recente wetsvoorstel van de commissie Van Hardeveld. Die wil de vijf procent nog vruchtbare Nederlandse mannen – voornamelijk early adopters van de zogenoemde paleo leefstijl – verplichten om twee keer per jaar een spermadonatie te doen.

Grapje.

Maar toch. Vorig jaar verscheen er een opmerkelijke case studie van een 19-jarige jongen die om onduidelijke redenen volledig onmachtig was geworden. Zonder dat er een medische oorzaak voor kon worden gevonden, weigerde het delicate hydrauliek van de knaap dienst, ook ten overstaan van vrouwen die hem voorheen zeer bekoorden. De postzegeltest – waarbij voor het slapengaan een ring van postzegels strak rond het slappe lid wordt geplakt – wees uit dat de impotentie volledig fysiologisch van aard was. De postzegelstrook bleef meerdere nachten achter elkaar intact. De erecties die gezonde mannen, hoe verlegen of gestresst ook, tijdens iedere REM-fase krijgen, bleven uit.

Het labstrookje wees uit dat de testosteronspiegel van de jongen bij wijze van spreken tot onder zijn knieën was gezakt. In plaats van dit automatisch aan zijn diabetes type 1 toe te schrijven, vroegen de doortastende artsen naar zijn eet- en drinkgewoonten. Het bleek dat hij niet lang geleden een veganistisch dieet was gaan volgen en erg veel sojaproducten was gaan gebruiken. Hier is het abstract:

Previous research has focused on the beneficial effects of soy and its active ingredients, isoflavones. For instance, soy consumption has been associated with lower cardiovascular and breast cancer risks. However, the number of reports demonstrating adverse effects of isoflavones due to their estrogenlike properties has increased. We present the case of a 19-y-old type 1 diabetic but otherwise healthy man with sudden onset of loss of libido and erectile dysfunction after the ingestion of large quantities of soy-based products in a vegan-style diet. Blood levels of free and total testosterone and dehydroepiandrosterone (DHEA) were taken at the initial presentation for examination and continuously monitored up to 2 y after discontinuation of the vegan diet. Blood concentrations of free and total testosterone were initially decreased, whereas DHEA was increased. These parameters normalized within 1 y after cessation of the vegan diet. Normalization of testosterone and DHEA levels was paralleled by a constant improvement of symptoms; full sexual function was regained 1 y after cessation of the vegan diet. This case indicates that soy product consumption is related to hypogonadism and erectile dysfunction. To the best of our knowledge, this is the first report of a combination of decreased free testosterone and increased DHEA blood concentrations after consuming a soy-rich diet. Hence, this case emphasizes the impact of isoflavones in the regulation of sex hormones and associated physical alterations.

Soja zou wel eens een potente Neolithic Agent of Disease kunnen zijn. In Nederland werd het nog geen dertig jaar geleden uitsluitend gebruikt om enkele riskante processen in de chemische industrie op gang te brengen. Op een enkele esoterische hippie na haalde geen mens het in zijn hoofd het op zijn bord te leggen. De Hollander verkoos boter, kaas en eieren. Het kan verkeren. Inmiddels kunnen we haast geen product meer kopen of het bevat soja. Van koekjes tot ontbijtgranen, van mayonaise tot frikandellen, een blik op de verpakkingen leert dat er geen ontkomen aan is. Als er ooit een voedingsmiddel was dat zijn imago zo snel en compleet heeft opgepoetst – van giftig naar levenselixer in drie decennia – is het soja. De voedingsindustrie heeft op deze spotgoedkope bron van vooral eiwit en vet allerlei pompeuze gezondheidsclaims geplakt. Na lang lobbyen kreeg de branche de voedselautoriteiten zo gek dat toe te staan. Hartproblemen, botontkalking, breuken, boertjes, verzakkingen, kalknagels, geregelde sojaconsumptie zou er tegen beschermen. Grootste innemers zijn zonder twijfel vegetariërs die het gemis van een echt stuk vlees dagelijks compenseren met vegaburgers en sojadellen en die geen koffie meer drinken, maar de steeds populairder wordende sojadrinks. Maar ook wie gewoon doet krijgt zijn portie. En de consequenties daarvan zouden wel eens groter kunnen zijn dan we nu vermoeden.

Hoewel het ons in materieel opzicht beter gaat dan ooit in de geschiedenis, signaleert de Deense spermavorser Prof Dr Niels Skakkebaek al een tijdje een gestage conditionele achteruitgang van Europees zaad. Dat is vreemd. De natuur stopt veel energie in de kweek en opleiding van ‘jong talent’. Als heuse Van de Hoogebandjes mogen de miljoenen spermatozoïden in des heren teelballen de hele dag onder ideale omstandigheden trainen, zodat ze op het moment suprème een recordtijd kunnen neerzetten. De competitie is moordend, want de allerbesten mogen wellicht een eitje bevruchten en een jaar of zeventig als Homo sapiens de aarde onveilig maken. Verliezen betekent een roemloos einde in een toiletpot, doucheputje, matras of kussensloop. De evolutie heeft zaadcellen een enorme reservecapaciteit gegeven. Vruchtbaarheidsdeskundigen weten dan ook dat het echt heel raar moet lopen, wil er van al die fanatieke deelnemers niet één de overkant van het Kanaal halen. Allerlei mogelijke verklaringen voor de zorgwekkende teloorgang van het zaad – bier drinken, strakke broeken dragen, kosmische straling, luchtvervuiling, koersen op de racefiets – zijn inmiddels bedacht, getoetst en onjuist bevonden.

Soja wast haar handen in onschuld. Eén case studie zegt niks. Tien case studies zeggen niks. Toch is ze nog niet vrijgepleit. Integendeel.

Vruchtbaarheidsdeskundige Dr Lorraine Anderson van het Belfast Royal Maternity Hospital doet wedstrijdjes met zaad. Ze weet exact hoe lang een gezonde zaadcel erover doet om in een petrischaaltje van A naar B te zwemmen. De zaadcellen van mannen die geen kinderen kunnen verwekken, zijn vrijwel altijd te sloom. “Al heb je nog zoveel zaadcellen, als ze halverwege de rit dodelijk vermoeid opgeven, kun je lang blijven oefenen, een bevruchting zit er niet in,” legt ze uit. Enkele jaren geleden besloot Anderson het luie zaad van onvermogende mannen eens aan een complexe analyse te onderwerpen. Al snel riep ze haar ‘eureka’. De kneuzen onder de zaadcellen bleken zonder uitzondering te worden omringd door zaadvocht met veel isoflavonen, stoffen die vrouwelijke hormonen nabootsen en helemaal niet in sperma thuishoren. Hoe meer van die isoflavonen het sperma bevatte, hoe gehandicapter de zaadcellen. Verreweg de grootste leverancier van isoflavonen in de hedendaagse voeding is soja.

Anderson stelt dat meer onderzoek nodig is om haar verontrustende waarnemingen definitief te maken, maar is persoonlijk overtuigd van een direct verband. “Hoe meer soja of producten waarin soja is verwerkt een man consumeert, hoe geringer de kans dat hij een vrouw bevrucht. Ik heb ruimschoots voldoende bewijs om stellen bij wie de conceptie niet wil lukken als gevolg van ‘langzaam’ sperma, te adviseren de soja-inname te minimeren.” Dat is lastiger dan het wellicht lijkt. Volgens gegevens van de EU bevat inmiddels meer dan zeventig procent van de producten in de supermarkt aanzienlijke hoeveelheden soja.

Andersons advies: Kijk hoe onze grootouders aten. Aardappelen, groenten en vlees, voedingsmiddelen waar verder geen hocus pocus mee is uitgehaald. Wie soja wil mijden, moet zoveel mogelijk onbewerkte ingrediënten kopen en weer de moeite nemen om dagelijks een uurtje in de keuken te gaan staan. Het zou wel eens slim kunnen zijn die ‘ouderwetse’ eetgewoonten ook voort te zetten als de ooievaar het lang verbeide nieuwe gezinslid heeft afgeleverd. Soja komt uit de literatuur naar voren als één van de meest allergene producten in de voedselketen. “Dertig jaar geleden werd soja niet geschikt geacht voor consumptie,” zegt toxicoloog Daniël Doerge, een ‘dissidente’ medewerker van de Amerikaanse Food and Drug Administration, die tot woede van zijn werkgever openlijk waarschuwt voor het spul. “Het is volkomen nieuw voor de soort en in de farmacologische hoeveelheden die onze voeding levert, gaat het voor gigantische problemen zorgen.”

Dat het allemaal best meevalt met die fyto-oestrogenen en andere o zo gezonde plantenstofjes lees je hier.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Soja of sonee?

 1. riesjart zegt:

  Grappig, in eerste instantie las ik “Sonja of Sonnee”, misschien iets voor een andere keer. Dit is alweer een voorbeeld van waar de prioriteiten liggen. Het gebruik van soja lijkt vooral ingegeven door economische overwegingen (WINST) en misschien ook een vermeend effect op het beperken van milieuverontreiniging (zie ook http://www.guardian.co.uk/environment/2011/oct/19/gm-crops-insecurity-superweeds-pesticides GM crops promote superweeds, food insecurity and pesticides, say NGOs). Toch wel bemoedigend dat er links en rechts ook lui zijn die op het juiste wetenschappelijke spoor zitten. Ik hoop dat (de uitkomsten van) dit soort onderzoek niet ondergesneeuwd raakt door de belangen van de industrie.

  • Niks mis met jouw testosteronspiegel, Riesjart ;-). Ik zag ook telkens ‘Sonja’.

   GMO is niet inherent ‘fout’ (hoewel er in dierproeven ook wel rare dingen worden waargenomen), maar wordt ontegenzeggelijk fout gebruikt, zoals jouw Guardian stuk helder illustreert. Van de industrie hoeven we niets te verwachten. We moeten ze dwingen exact te maken wat wij willen, op de manier die wij willen. Stemmen met de vork. Voorlopig zijn er helaas te veel mensen die geen keus hebben (of denken geen keus te hebben) om enige invloed op die enorme conglomeraten te kunnen uitoefenen.

 2. marjo zegt:

  Is er wel eens onderzoek naar de vruchtbaarheid van japanse mannen gedaan? In dat land eten ze toch al eeuwen allerhande sojaprodukten als tempé en tofu.

 3. Hoi Marjo,

  Dank voor je reactie. Aziaten hebben al zo’n duizend jaar ervaring met het eetbaar maken van soja. Ze kennen de giftigheid van het pure spul en hebben er veel respect voor. Traditioneel levende Japanners gebruiken uitsluitend langdurig gefermenteerde soja. Bij een lang fermentatieproces worden veel potentieel problematische fytochemicaliën geneutraliseerd. Bovendien gebruiken ze het niet in de industriële hoeveelheden die een veganist in Nederland of Amerika al snel binnenkrijgt. Het is daar hooguit een condiment, geen staple. Uiteraard is het eerste deel van deze post sterk aangezet. Zo’n vaart zal het nooit lopen. Niettemin zit er een product verscholen in onze voedselketen waar we niet om hebben gevraagd. De consequenties van een hoge sojaconsumptie op lange termijn zijn onbekend. Japanse mannen die veel soja eten zijn overigens iets minder vruchtbaar, maar niet zodanig dat het de reproductie in gevaar brengt.

 4. Marye zegt:

  Ik vermijd bewust soja, maar het is inderdaad onvoorstelbaar in hoeveel producten het tegenwoordig zit.
  Nu eet ik vrijwel alleen maar onverpakte, onbewerkte, hele producten.
  Maar het is ook zeer lastig om bijvoorbeeld een keer goede pure chocolade zonder soja te vinden.

  • Nou is sojalecithine volgens mij zo goed als neutraal. Ik geloof niet dat het nog eigenschappen van soja bevat, dus over chocola met sojalecithine doe ik niet te moeilijk. Maar inderdaad, ook het ongewenste spul, met de xenobiotica, is alom tegenwoordig.

 5. James Pott zegt:

  En eerlijk gezegd is dit nog maar het tipje van de hele smerige soya boon ijsberg.
  “….new pathogen appears associated with serious pervasive diseases in plants – sudden death syndrome in soybean and Goss’ wilt in corn – but its suspected effects on livestock is alarming. Huber refers to “recent reports of infertility rates in dairy heifers of over 20%, and spontaneous abortions in cattle as high as 45%.”

  This could be the worst nightmare of genetic engineering that some scientists including me have been warning for years [3] (see Genetic Engineering Dream or Nightmare, ISIS publication): the unintended creation of new pathogens through assisted horizontal gene transfer and recombination.

  Huber writes in closing: “I have studied plant pathogens for more than 50 years. We are now seeing an unprecedented trend of increasing plant and animal diseases and disorders. This pathogen may be instrumental to understanding and solving this problem. It deserves immediate attention with significant resources to avoid a general collapse of our critical agricultural infrastructure….” http://www.i-sis.org.uk/newPathogenInRoundupReadyGMCrops.php
  Ik meen trouwens dat Russische scientists dit al een paar jaar geleden ontdekt hadden in hun proeven met hamsters. Complete infertiliteit in de derde generatie.
  En Col. Huber was bepaald niet de enige:
  http://www.i-sis.org.uk/list.php?sms_ss=facebook&at_xt=4d5fd9b8d65f4976%2C0
  Zo lossen we het probleem van de overbevolking toch nog eerder op dan we gedacht hadden.
  Wat zijn we met z’n allen toch inventief.

 6. Bedankt voor deze info, James. Jeese… Ik ben absoluut niet thuis in de wereld van GMO, maar ik zie wel steeds meer waarschuwingen van serieuze wetenschappers. Er zijn rare, onverklaarbare waarnemingen in proefdieren. Als het echt zo erg is als jij stelt, zijn we nog niet jarig.

 7. En denk erom, dames…. wel voldoende soja eten, zeker wanneer Gris Verburgh jullie daar vanavond weer niet gehinderd door enig kritisch tegengeluid van zal proberen te overtuigen.

  http://medicalxpress.com/news/2014-02-soy-isoflavones-breast-cancer.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s