Paleo of low carb, Lindeberg of Eenfeldt?

Dr Staffan Lindeberg neemt een buikomtrek op Kitava

Andreas Eenfeldt (Kostdoktorn) maakte tijdens het Ancestral Health Symposium een interview met arts/onderzoeker Staffan Lindeberg, de man achter de in de paleowereld veelbesproken Kitava Studie. Hij zette dat vandaag op zijn website, tot vreugde van velen. In de korte tijd dat ik dit blog maak heb ik niet onder stoelen of banken gestoken dat ik een groot bewonderaar ben van Lindeberg. Zijn gortdroge boek ‘Maten och folksjukdomarna’ (Voeding en de volksziekten) uit 2004 is een rotsvast baken in de woeste zee van telkens veranderende inzichten en meningen binnen de paleo en low carb communities. Ik heb dat boek altijd bij me en lees het zelfs om tot rust te komen na bijvoorbeeld een inspannend interview. Iedere gek zijn gebrek ;-). Alles wat hij toen schreef staat nog als een huis, iets wat niet gezegd kan worden van Good Calories Bad Calories van Gary Taubes; een fenomenaal vakkundig gemaakt overzicht van 150 jaar onderzoek naar het ontstaan van overgewicht en welvaartsziekten, maar met enkele cruciale fouten.

Lindeberg reisde eind jaren ’80 naar de Trobriand Eilanden en met name naar Kitava om de nog vrijwel volledig traditioneel levende bevolking te observeren en medisch te onderzoeken. Net als de vele missieartsen die in het verleden dienst deden onder jagende/verzamelende ‘wilden’ in met name Afrika, noteerde Lindeberg op Kitava een volledige afwezigheid van alle bij ons epidemische kwalen als diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, klinische depressie, auto-immuunziekten en seniliteit, ondanks een flink percentage ouderen. De enige man met tekenen van het metabole syndroom (en doorgemaakt herseninfarct) was een voormalige eilander die al lang op het vaste land leefde en toevallig op familiebezoek was. Lindeberg zag vooral een hoge insulinegevoeligheid en een grote glucosetolerantie. De mensen op Kitava leven hoofdzakelijk van vis, knolgewassen als yams, kokos, groenten en fruit. Op hoogtijdagen slachten ze een varken, maar varkensvlees is beslist geen staple. Hun voeding bestaat voor ongeveer 65 energieprocent uit koolhydraten.

In dit gesprek komen Eenfeldt en Lindeberg op een punt dat mij persoonlijk ontzettend fascineert. Insulinegevoeligheid en glucosetolerantie worden geassocieerd met gezondheid. Strikte koolhydraatbeperking leidt per definitie tot een toestand die we ‘fysiologische insulineresistentie’ noemen. Wie een periode erg weinig koolhydraten eet, ‘faalt’ op een orale glucose tolerantie test. Dat wil zeggen dat je bloedsuikerspiegel in respons op een glucosebelasting omhoog vliegt en lang hoog blijft. De zogenoemde Area Under the Curve (AUC) is dan groot en de kans bestaat dat je de diagnose diabetes krijgt. Eenfeldt en andere low carbers wuiven dit weg als een fysiologisch normale, omkeerbare toestand die op langere termijn geen nadelige gevolgen heeft, zolang je maar weinig koolhydraten gebruikt. Lindeberg weet dat zo net nog niet.

Ik ook niet. In zijn onderzoek met (Zweedse) hartpatiënten met diabetes type 2 bereikte Lindeberg in enkele weken tijd een spectaculaire verbetering in de glucosetolerantie op een ‘paleo voeding’ met zo’n 30 energieprocent koolhydraten (uit knolgewassen en fruit). Deze voeding presteerde (veel) beter dan het mediterrane dieet in zijn controlegroep, maar ook beter dan low carb in veel andere experimenten. Mensen met diabetes of het metabool syndroom zijn gebaat bij koolhydraatbeperking, dat staat wel vast. Maar belangrijker dan koolhydraatbeperking is, naar mijn bescheiden mening, het elimineren van de vermeende neolithic agents of disease, te weten granen, bonen, zuivel, suiker en zaadoliën. Heel strikte koolhydraatbeperking zou wel eens niet optimaal kunnen zijn. En laten we niet vergeten dat het paleo perspectief ons leert dat we tijdens onze evolutie op vrij grote schaal knollen kookten. Zelf heb ik eens een week overleefd op voornamelijk stinksigarenwortels. Maar dat kwam deels omdat ik te schijterig was om een konijn te villen ;-). Wordt vervolgd en wel ad nauseum.

Wie zijn Zweeds wil oefenen, hier is het gesprek tussen Eenfeldt en Lindeberg.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

53 reacties op Paleo of low carb, Lindeberg of Eenfeldt?

 1. willem zegt:

  Mijn kennis schiet flink tekort om een mening te geven over het gelijk van Eenfeldt, dan wel Lindeberg. Toch jaagt de visie van Eenfeldt, waarbij die omhooggevlogen suikerspiegel wordt gezien als ‘normaal’, mij voorlopig nog wat angst aan. Koolhydraatbeperking zie ik, na het al jarenlang volgen van mensen als hierboven genoemd, en in Nederland Frits Muskiet met zijn team, als een belangrijke sleutel tot minder (welvaarts)ziekten onder de bevolkingen.
  Jouw ‘elimineren van de vermeende neolithic agents of disease, te weten granen, bonen, zuivel, suiker en zaadoliën’ zie ik ook als een onderhand wel ruim wetenschappelijk onderbouwd argument. Wel zou ik graag je visie in dit kader willen vernemen op (lach niet) spercieboontjes, boter en kaas. Olijfolie reken ik overigens niet tot de zaadolien, evenmin als kokosolie. En in aardappelen in combinatie met groenten en vlees/vis/eieren zie ik zo direct evenmin een koolhydraatbom.
  En zelfs na lang oefenen lukt het me niet om de heren in het filmpje te volgen. Jammer!

  • Willem, een paar minuten in het gesprek zegt Lindeberg dat fundamentalisme meestal niet nodig is en dat hij op basis van zijn eigen klinische ervaring als arts vermoedt dat de meeste mensen ongestraft wegkomen met kleine afwijkingen van wat hypothetisch evolutionair correct is. Ik kan me niet voorstellen dat het eten van sperciebonen roet in het eten zou gooien, al zijn er mensen met bepaalde auto-immuunziekten die uitsluitend regressie zien als ze heel strikt paleo eten, vaak ook sans nachtschades, noten, etc.

   Zuivel is een complex item. Ook hier deel ik Lindebergs voorzichtige opvatting dat we vermoedelijk vooral moeten uitkijken met de bioactieve substanties in zuivel. Boter bavat slechts heel kleine hoeveelheden melkeiwit en is wat mij betreft paleo. Epidemiologisch zie je een sterke associatie tussen de consumptie van melk en narigheid, maar een negatieve associatie tussen de consumptie van kaas en narigheid. Heeft dat te maken met het hoge k2-gehalte van kaas? Verandert fermentatie de structuur van het sterk verdachte betacaseine A1 dat de meeste Noord-Europese koeien produceren? Dit is voer voor komende postings ;-). Dank!

   Olijfolie is qua profiel vergelijkbaar met beenmerg en je kunt het met niet al te veel techniek zelf winnen (al moet je wel hard werken), dus go for it. En hou vooral ook in het achterhoofd dat ik niets weet…

 2. Jochem zegt:

  Beste Melchior,
  Erg interessant je blog, ik ben een vaste lezer geworden! Is dit het boek van Lindeberg dat je bedoelt?
  http://www.bol.com/nl/p/engelse-boeken/food-and-western-disease/1001004008196314/index.html
  Duur boekje trowens.

  Willem, ik eet lacto-paleo en voel me hier goed bij, dwz paleo + rauwmelkse zuivelproducten.

  Jochem

 3. Hoi Jochem,

  Dank! Leuk te horen. Ik zal mijn best doen tussen de bedrijven door een beetje kwaliteit te blijven bieden ;-). Ik hoop natuurlijk vooral ook op mooie content van lezers die veel wijzer zijn dan ik!

  Food and Western Disease is een iets geactualiseerde versie van Maten och folksjukdomarna en inderdaad, vier keer zo duur ;-). Dat was de reden dat ik er niet naar linkte.

 4. Fred-Jan zegt:

  Hoi Melchior,

  Als ik moest kiezen werd het zonder enige twijfel Lindeberg. Ik ben geen grote fan van low carb(meer) en ik vertrouw ook die fysiologische insulineresistentie niet. De voornaamste voordelen van low carb zijn volgens mij de betere verzadigings-eigenschappen tegenover het SAD en door het uitsluiten van koolhydraat rijke voedselbronnen sluit je ook een hoop NAD’s uit. De koolhydraat restrictie zorgt er voor dat een heleboel energierijke voedingsmiddelen zoals koeken, chips, pizza’s, en patat die normaal deel uit maakten van het voedingspatroon worden gemeden. Dit leidt vaak tezamen met de verbeterde eetlust controle tot een lagere energie inname. Deze lagere energie inname is vaak van korte duur, na een gewenningsperiode raakt men gewend aan het nieuwe voedingspatroon waardoor de lekkernijen uit het SAD worden vervangen door nieuw ontdekte low carb energiebommen. Hierdoor stijgt de energie inname weer aanzienlijk en verdwijnen de meeste gezondheidsvoordelen. Een belangrijke oorzaak van insulineresistentie is een chronische blootstelling aan een energie overschot. Het mag duidelijk zijn dat het SDCD daar gelet op de obesitas epidemie daar prima in kan voorzien. Het aannemen van een paleo levensstijl leidt ook meestal tot een verlaging van de energie inname aangezien er meestal sprake is van gewichtsverlies na invoer van deze levensstijl. Ik ben er wel van overtuigd dat wanneer je je binnen het paleo voedingspatroon blootstelt aan een chronisch energie overschot je alsnog je insuline gevoeligheid verkloot. Wat betreft de aardappelen/groente en vlees waar Willem het over heeft. Aan deze basiswaren ga je je niet gauw overeten ter vergelijking een grote portie patat oorlog met 2 frikadellen speciaal is grofweg 2000 kcal. Vertaald naar aardappelen groente vlees is dit ongeveer driehonderd gram vlees anderhalve kilo aardappels en een kilo groente of 16 boterhammen met kaas. Je zult hieraan dan ook vet moeten toevoegen om überhaupt op gewicht te blijven. Ik denk dan ook dat een voedingspatroon gebaseerd op deze basiswaren(koolhydraat rijk of niet) in combinatie met een gepaste energie inname leidt tot een prima insuline gevoeligheid. Of deze met de toepassing van een paleo voedingspatroon nog weer net een beetje beter is, is een ander verhaal.

  • Hoi Fred-Jan,

   Dank. Ben het weer grotendeels met je eens. Energie-inname is koning en een enorme confounder in veel, zo niet de meeste onderzoeken. Iemand op een Twinkie Diet van 1500 kcal per dag plus een vitaminepil doet het mogelijk beter dan iemand op een paleodieet van 3000 kcal/dag, gegeven dat ze even veel of weinig doen. Toch plaats ik er een paar kanttekeningen bij.

   1. Zelf moet ik op een strikt paleodieet heel hard mijn best doen om voldoende energie binnen te krijgen en niet (nog) magerder te worden, wat ik beslist niet wil. Veel anderen, onder wie Lindeberg, noteren dit ook. Strikt paleo is voor veel mensen erg verzadigend. Of het een food reward kwestie is of het relatief hoge aandeel eiwit, keine blasse Ahnung. Maar nogmaals, aardappelen, groenten en vlees komt verdomd dicht in de buurt van paleo.

   2. Macronutrientverhouding telt mogelijk wel. De jongens in Keys’ Minnesota Starvation Experiment veranderden in uitgemergelde, psychotische stakkers op een caloriebeperkte voeding die erg weinig eiwit en vet en dus voornamelijk koolhydraten leverde. Ik betwijfel of het ze net zo ellendig zou zijn vergaan op een goed paleodieet met de macronutrientverhouding van Berit Johansen (zie Terugkeer van een paleo-heldin). Het staat me bij dat John Yudkin een soortgelijke starvation study heeft gedaan met een hoger aandeel eiwit en vet en dat die mensen een normale body composition hielden (of kregen) en geen last kregen van psychiatrische afwijkingen. Helaas heb ik nu geen tijd om dit te verifieren. Voer voor later!

   • Fred-Jan zegt:

    Melchior,

    Ik geloof je direct wanneer je zegt dat je heel erg je best moet doen om op gewicht te blijven als je strikt paleo eet. De schoen wringt hem echter denk ik in hoe het voedsel bereid wordt en welke voedsel keuzes er binnen het paleo toegestane aanbod worden gemaakt. Als paleo strikt wordt uitgevoerd, dat wil zeggen met simpele bereidingswijze en rekening houdend met de toenmalige beschikbaarheid van de diverse voedingsmiddelen is overconsumptie denkt ik geen thema. Dit zelfde geldt voor ons jaren 50 voedsel. Ga je echter je voeding baseren op paleo ingrediënten en is de enige restrictie of een voedingsmiddel al dan wel niet paleo is. Dan zijn er zonder meer mogelijkheden. Een voorbeeld is noten. Ik heb wel eens geprobeerd hoeveel cashew noten ik in een keer op kon eten. Ik moet je het antwoord helaas schuldig blijven. Na 300 gram was de zak leeg. Ik kan je wel zeggen dat het erg makkelijk ging en de 1800 kilocalorieën bovenop mijn reguliere inname kwam. Een wereld waarin de supermarkten vol liggen met hoog op smaak gebracht fabrieksvoer gemaakt van paleo ingrediënten is volgens mij zeker te prefereren boven de huidige situatie, maar gaat de obesitas epidemie volgens mij niet oplossen.

    Macronutrientverhouding maakt wel degelijk uit wat betreft proteïne. Wanneer deze te laag is bij energie restrictie gaat dit ten koste van de lichaamscompositie. Om hier bewijslast voor te vinden hoef je je neus alleen maar op te steken in de bodybuilding scene. Langdurige energie restrictie gaat sowieso ten koste van lichaamscompositie. Daarom ben ik ook zeker geen fan van Sonja Bakker-achtige diëten vooral als daarnaast geen krachttraining wordt gedaan.

  • James Pott zegt:

   Zondagmiddag..in de rust glaasje wijn, wat brie op net gebakken spelt flat bread. Ik zit wat posten na te trekken en mezelf te verlustigen aan jullie commentaren. Lees ze zo nu en dan voor aan mijn betere helft die wat kerst cadeautjes zit te haken voor de kleinkinderen. We komen net tot de ontdekking dat we eigenlijk nooit meer in het midden gedeelte van de grocery store komen. We “hunt and gather in de buitenste aisles. Moet daarbij wel aantekenen dat de grocery stores hier geen drank mogen verkopen.Met andere woorden Fred-Jan, ik denk dat je een moderne paleo hunter in de buitenste aisles kunt vinden (kan toch waarachtig het nederlandse woord voor aisle niet meer herinneren)

 5. James Pott zegt:

  Hier weinig of niks mee te maken, maar ik heb je e-mail niet dus zo maar. Net binnen gekregen van Mae-Wan Ho : http://www.i-sis.org.uk/How_Food_Affects_Genes.php
  Knap griezelig en des te meer reden om in Europa nog wat aktiever te worden om GMO volkomen uit te bannen. Als je dit Chinese onderzoek goed leest bemerk je dit het onvermogen om het LDL te her circuleren ondergronds gaat.
  En dit volgt op het bericht dat wereld wijd zo’n 120 miljoen hectare land round resistant onkruid heeft, waarvan grote delen al opgegeven zijn.
  http://www.i-sis.org.uk/Monsanto_defeated_by_herbicide_resistant_superweeds.php
  Ik moet oppassen anders loop ik binnenkort de hele dag te vloeken.
  Bedankt nog voor je zit verhaal. Deze winter dan toch weer sneeuw ruimen met de schuif en schop.

  • Ha James,

   Bedankt! Ik weet niks van GMO, als gezegd. Ik verkeer in de mogelijk naive veronderstelling dat het gewoon een soort veredeld kruisen is. Hoe betrouwbaar is dat Isis? Bij een eerste blik op de site gaat mijn bullshit alarm af, maar ik kan er heel erg naast zitten. Als wat hier beweerd wordt waar is, staan we aan de vooravond van een catastrofe. Maar is het waar?

   Dat het resistent maken van gewassen tegen grote hoeveelheden pesticiden de achterdeur uit is, staat natuurlijk als een paal boven water.

   • James Pott zegt:

    Je hoeft alleen maar de credentials van Mae-Wan Ho te googelen om te ontdekken dat ze niet de eerste de beste is. Maar natuurlijk de beste manier is om verschillende artikelen na te trekken . Sommige gaan me nogal wat boven m’n pet. Echter de hele GMO affaire blijkt veel grotere en ingrijpender gevolgen te hebben dan aanvankelijk werd vermoed. Afgezien nog van het feit dat hier in Noord Amerika al enkele 100,000en acres goede landbouw grond uit produktie is genomen omdat het overgroeid is met onkruid van meer dan 8 voet hoog. (de palmer amaranth heeft een stengel als een boomstam),. Het begint er nu op te lijken dat de Russen ons allang voor waren met de conclusie dat GMO levens gevaarlijk is : proeven met hamsters die in het derde generatie steriel bleken te worden. Problemen met conceptie waren ook al opgemerkt door de verschillende melkvee houders. Het begint er nu op te lijken dat de echte problemen waarschijnlijk zitten in de RNA signaling.
    Het zal je wel niet vaak overkomen maar als je eens onderuit gaat en relaxed is het misschien wel aanbevelenswaard om dit stukje geschiedenis vanaf Darwin’s concept van pangenesis via Michurin en Lamarck naar de eigentijdse geneticists.
    http://www.i-sis.org.uk/DarwinsPangenesis.php
    Ik ben al geruime tijd op de hoogte geweest van de bezwaren die er kleven aan de genetische manipulatie van planten, maar tot welke catastrofale gevolgen dit zou kunnen leiden begint uit dit artikel in mijn post aangehaald naar voren te komen. We praten in feite over verlengstukken van een plant defensie mechanisme, waar we al genoeg problemen mee hebben. Met andere woorden we zitten bepaald niet te springen om “franken-food lektines”.

 6. A. Lustenhouwer zegt:

  Ik lees hier dat een onvoldoende eiwit en vet inname ten koste gaat van de lichaamscompositie. En dat calorie restrictie over een langere periode ook ten koste gaat van de lichaamscompositie. Wat is dan ideaal? Hoeveel eiwit/vet zou je in verhouding moeten eten om dat te voorkomen? Hoe groot moet de rol van de bewegingsprikkel zijn om spieren te behouden? En als je spierweefsels verbrandt, wat zijn daarvan de gevolgen voor het lichaam? Dag zijn vragen die ik me intrigeren.

 7. kurt zegt:

  Door mijn ongeval heb ik nu iets meer “tijd” om alle artikelen van Melchior door te nemen. Probleem is met zoveel info voor een leek als je als snel het bos door de bomen niet meer ziet. Ik heb bij dit artikel toch en vraag of twee.

  Melchior schreef: “In zijn onderzoek met (Zweedse) hartpatiënten met diabetes type 2 bereikte Lindeberg in enkele weken tijd een spectaculaire verbetering in de glucosetolerantie op een ‘paleo voeding’ met zo’n 30 energieprocent koolhydraten (uit knolgewassen en fruit).”

  Ik heb dit boek (nog) niet. Wat is in feite die “spectaculaire verbetering”? Ook vermindering van het ectopische levervet? En hoe hoog waren de BG-pieken in mmol/l?

  Zal eens een voorbeeld voor mezelf uitwerken. Ik doe nog aan calorierestrictie. Stel dat ik 1500 kcal per dag nuttig. 30% KH = 125g. Ik zorg dat ik van proteïnen tussen 1 en 1,5g/kg lean mass eet. Dat betekent voor mij tussen 70 en 100 g. Dit komt overeen met 18 – 26 %. De rest, 44-52% aan vetten. Dit lijkt me, gezien wat ik reeds heb gelezen een mooie verhouding… maar kunnen diabetici op deze wijze zoals bij de Taylor methode hun insulineresistentie omkeren?

  Hoe meer ik lees, hoe meer vragen 🙂

 8. Riesjart zegt:

  Kurt, als je mij je emailadres doorgeeft zal ik je het boek mailen…
  boekjevoorkurt@mailinator.com

 9. Guido Vogel zegt:

  @Kurt: Is het deze? http://download.springer.com/static/pdf/736/art%253A10.1007%252Fs00125-007-0716-y.pdf?auth66=1408955824_6a09aca6c3456a286ff20cc9b117a8c4&ext=.pdf

  Vermoedelijk helpt verdere koolhydraatrestrictie (en dus meer vet bij eiwit als constante) nog beter. Zie b.v.

  Daly ME, et al. Short-term effects of severe dietary carbohydrate-restriction advice in Type 2 diabetes–a randomized controlled trial. Diabet Med. 2006 Jan;23(1):15–20.

  Westman EC, et al. The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low- glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Nutr. Metab (Lond.)2008 Dec 19;5:36.

  Dyson PA, et al. A low-carbohydrate diet is more effective in reducing body weight than healthy eating in both diabetic and non-diabetic subjects. Diabetic Medicine, 2007.

  Guldbrand, et al. In type 2 diabetes, randomization to advice to follow a low-carbohydrate diet transiently improves glycaemic control compared with advice to follow a low-fat diet producing a similar weight loss. Diabetologia, 2012.

 10. kurt zegt:

  Merci, zal ik vandaag nog doornemen.
  Het moeilijke van de koolhydraatrestrictie is het aantal KH.
  Heb eens mijn laatste 7 dagen voeding eens bekeken (gemiddeld per dag):
  kcal: 1328
  Vet: 106,8g (72,38%) – SF 20,26% – MUFA 25,89% – PUFA 13,28%
  omega3: 3,2g – omega6 11,4g
  Proteïnen: 91,9g (27,68%)
  Koolhydraten: 24,4g (7,35%)

  Het lage aantal kcal is omdat ik sinds mijn ongeval dinsdag momenteel niet actief kan zijn. Ik heb daardoor ook minder honger

 11. Guido Vogel zegt:

  @Kurt: je innanme koolhydraten is al erg laag. Het aantal Kcal ook 🙂

  KH zo houden, 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht en vet totdat je verzadigd bent: recipe for ketosis.

  Maar doel streef je ook alweer na?

 12. Andre zegt:

  Kcal laag ten opzichte van wat? Het standaard voedingscentrumriedeltje van 2500kcal voor een volwassen man? Ik heb hele grote twijfels of die richtlijn nou echt zo relevant is. Zou me niks verbazen als dat eerder een min of meer empirisch vastgestelde hoeveelheid voedselfabrieksrotzooi is waarbij er in ieder geval geen evidente tekorten aan allerlei micronutrienten optreden. Bij inname van soortcorrecte voeding denk ik dat er goed kan blijken dat een veel lagere kcal inname al voldoende is en lijkt er mij niks mis mee om naar verzadiging te eten. Vergeet niet dat de calorische waarde van voedsel wordt bepaald door het in essentie ‘simpel’ te verbranden. Wat in het lichaam plaatsvindt lijkt in de verste verte niet op die simpele verbranding.

 13. kurt zegt:

  @ Riesjart.. mail verzonden

  @ Guido: ik heb diabetes type 2. Nu reeds een week zonder insuline. Doel i om ook zonder die 2x850mg metformine af te raken. Denk wel dat dit gaat lukken.
  Ik zit inderdaad al in nutritionele ketose. Ben daarmee begonnen naar aanleiding van Mariet haar experiment en de bekomen resultaten. Hoofddoel is in de toekomst dat ectopische levervet weg te krijgen 🙂

  @ Andre: tja, naar wat… ik heb geen enkele richtlijn. Gewoon iets subjectiefs van mijnentwege. Het lijkt me weinig, gezien het lichaam in rust volgens onderstaande site toch een en ander verbruikt..

 14. Kurt, de ‘spectaculaire verbetering’ in het experiment van Lindeberg met hartpatiënten die ook diabetes (type 2) hadden was dat de patiënten wanneer ze in de paleo-arm zaten normale nuchtere bloedsuikers kregen en bovendien een normale curve op de glucosetolerantietest. Zaten ze in de arm waarin een ‘verantwoorde mediterrane’ voeding werd genuttigd dan bleef hun glucosehuishouding onveranderd beroerd of werd slechter.

  Dit suggereert dat een macronutriëntneutraal paleodieet voor veel diabeten net zo goed of misschien zelfs beter werkt dan een low carb dieet dat neolithische verdachten als zuivel en kleine hoeveelheden graan toelaat.

  Dit geldt niet voor iedereen. Als Mariet een banaan of een knol eet, schiet haar suiker omhoog 😦 .

  Overigens is een ‘normaal’, degelijk Lindeberg style paleodieet in absolute termen nog altijd behoorlijk koolhydraatbeperkt.

  Jij gaat overigens erg goed (op dat ongeluk na dan)!

  Ik ben het hartgrondig met Andre eens dat een hoeveelheid energie in een paleovoeding een volstrekt ander fysiologisch effect heeft dan een zelfde hoeveelheid energie in een SDCD. Zie voor die discussie deze post:

  https://melchiormeijer.wordpress.com/2012/10/11/brood-daar-zit-wat-in-✝/

 15. kurt zegt:

  Bedankt Melchior. Zal het boek toch eens moeten lezen 🙂
  Het grote verschil met Mariet en mij is dat ik minder dan 4 jaar als diabetes type 2 ben gediagnosticeerd. Ook mijn medicatie is anders. Enkel een aantal eenheden langdurige insuline (sinds 1 week niets meer) en metformine.
  Ik heb het experiment van Mariet in zoverre kunnen volgen dat het ging om het ectopische levervet eruit te krijgen. Derhalve vraag ik mij af, of een caloriebeperkt dieet gepaard met een HIIT, bijna tot uitputting van de spieren, dit kan bewerkstelligen? Als je de spieren “leeg” traint, moet je lever toch veel glucose loslaten als er geen alternatieve voeding is? Dus een HIIT op nuchtere maag en dan de eerstvolgende 2 uur niets eten. Of is het lichaam in staat om de gewone vetopslag zo snel als energie te gebruiken?

 16. Kurt, Mariet doet HIIT. Ze is bovendien het merendeel van de tijd in ketose. Gezien haar geringe energie-inname kan het dus niet anders dan dat zij voornamelijk op ‘opgeslagen’ vet draait. Als Taylors hypothese ook in haar geval opgaat, heeft/had ze exceptioneel veel ectopisch vet (in lever en pancreas) of ligt haar persoonlijke drempel laag en moet ze meer ectopisch vet verliezen dan een ander voor de normale eerste fase insulinerespons terugkomt. De grote makke is waarschijnlijk dat ze het al zo lang heeft. Maar betaceldegeneratie is vrijwel nooit volledig en definitief (per Taylor), dus er is nog altijd hoop.

 17. Guido Vogel zegt:

  @Melchior:
  “Dit suggereert dat een macronutriëntneutraal paleodieet voor veel diabeten net zo goed of misschien zelfs beter werkt dan een low carb dieet dat neolithische verdachten als zuivel en kleine hoeveelheden graan toelaat.”

  Dat suggereert het onderzoek helemaal niet, want dat was geen onderdeel van het onderzoek. Graan zit niet in LCHF.

 18. Guido,

  Veel LCHF’ers – onder wie Tim Noakes – eten kleine hoeveelheden graan. Noakes eet bijvoorbeeld toast.

 19. Hans zegt:

  Had al eerder de eerste verslagen van Dr . Paul Mabry ergens gepost van The Low Carb USA 2017 .
  Helaas niet geplaatst , 2 linkjes , en Melchior kijkt hier niet meer ?
  Nog maar een poging van de latere verslagen van Dr. Mabry . Kijk evt . rechts op zijn site voor eerdere verslagen . Probeer nu in 1 link ….. Joehoeoe Melchior 😉
  https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=wm#inbox/15dd4894f71e7993

 20. Hans zegt:

  Nog een poging Marcel ,

  http://borntoeatmeat.com/ en dan bij uncatagorized , rechts boven .

 21. Hoi Hans en Jo. Ik neem aan dat jullie op de hoogte zijn van het voorgenomen n equals many experiment van orthopedisch chirurg en meat only voorstander Shawn Baker?

  Mededeling van huishoudelijke aard: ik ben nu gecertificeerd, BOVAG-geëxamineerd rijwielhersteller, lol. E-bike specialist een 9, Algemene fietstechniek een 10. Dat betekent overigens niet dat ik ook een goede fietsenmaker ben 🙂 . Een echt goeie fietsenmaker ben je pas na minimaal tien jaar dagelijks sleutelen.

  Mijn held, in dat opzicht: Frans van der Meer.

  • Marietsebiel zegt:

   Gefeliciteerd<3 Mooie punten.
   In de praktijk ? We gaan je uitproberen en dan reviews schrijven, hier, lol.
   We moeten toch wat…

   • Dank Mariet. Mijn hart ligt bij het recyclen van stadsfietsen – met dat moderne high end gedoe en zeker met hun berijders heb ik weinig, al heb ik de basics ervan wel moeten leren – dus je zult het moeten doen met een omafiets met terugtraprem 😉 . No worries, het bloed kruipt altijd waar het niet gaan kan en mijn hartgrondige afkeer van schrijven begint af te nemen, terwijl de fascinatie voor biologie nooit is weggeweest.

    • Marietsebiel zegt:

     Nou zo’n omafiets heb ik. Met lage instap. Maar hij staat hier weg te roesten. Want ik durf nog altijd niet te fietsen. Paar keer een beetje halfslachtig geprobeerd en weer opgehouden.
     Ben een flink aantal jaren geleden: 2 x in de tramrails blijven hangen en vies gevallen en 1 x bijna overreden door een hard rijdende tegemoetkomende auto. Paniek !
     Ik viel, fiets onder mij en ik probeerde weg te komen. Door die actie sneed ik met het voorspatbord een hele diepe snee in mijn been. Niets gevoeld door de doodsangst. Naar de eerste hulp met de ziekenhuisauto, voor hechtingen.
     De auto kon wel op tijd stoppen, dat wel.
     Daarna was het afgelopen met fietsen.

     Blij dat je, na deze succesvolle break, weer je oude liefde terug gaat vinden 😀

     Ik denk dat ik niet de enige ben die zich daarop gaat verheugen.

    • Gert van der Hoek zegt:

     Er zijn tegenwoordig zulke mooie 3-wielers voor volwassenen. Het is even wennen, maar het kan een geweldige oplossing zijn. En – ik durf het bijna niet te zeggen – je hebt ze ook electrisch….., voor als de krachten tekort schieten.

  • Janet Noome zegt:

   Gefeliciteerd Melchior! Dan vind je dit vast een mooi filmpje! 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=kdT0oiYmmkc&feature=youtu.be

  • Hans zegt:

   Ook mijn felicitaties Melchior ! Fijn om toch weer van je te horen hier , hopelijk frequenter …

   Shawn Baker volg ik (ook) op Twitter .

 22. Gert van der Hoek zegt:

  Workshopje in Maastricht?

  PS, vandaag weer zo’n geweldig stuk van Csaba Tóth, nuchter. to the point en met de onwankelbare zekerheid van Veluwse ouderling: is vasten wel therapeutisch?
  Die laatste alinea met die laatste zin, .

  http://paleomedicina.com/en/intermittent_fasting_therapeutic

  • Interessant, Gert! Ik ben het voor deze keer niet helemaal met hem eens. Volgens mij is het juist onnatuurlijk dat onze fysiologie dag in dag uit een constante stroom energie en micronutriënten ‘ziet’. Het lijkt me waarschijnlijk dat beide in een oorspronkelijke habitat min of meer at random beschikbaar zijn. Het werk van Mark Mattson en recenter Valter Longo (met zijn Fasting Mimicking Diet) is behoorlijk overtuigend. Ik ben het wel met de Veluwse ouderling uit Budapest eens dat eliminatie van met name neolithische plantaardige levensmiddelen een voorwaarde kan zijn voor preventie/regressie van auto-immuunziekten.

   • Gert van der Hoek zegt:

    Feast and famine, dat lijkt inderdaad een plausibel gegeven. Maar de vraag waar Tóth op ingaat is of vasten therapeutisch werkt bij overgewicht of bij een chronische aandoening.
    Het antwoord is: ja ( je eet geen rommel meer) en nee: je miste al bepaalde nutriënten en vasten maakt dat alleen maar erger + zeer groot risico op eiwit (spier) verlies.

    Vasten is misschien te vergelijken met vaccinatie: het werkt het beste bij gezonde mensen, met een goede immuniteit . Oudjes met een zwakke immuniteit kun je prikken wat je wilt tegen griep, het helpt niet.

    Van alle kanten wordt gezegd dat IF/vasten het lichaam tot een “reset” stimuleert. Ook wordt vaak gezegd: keto doet dat ook: “mimics fasting”. Dat sluit heel aardig aan bij het verhaal van Tóth denk ik.

    • Jo tB zegt:

     Gert, how true. Je moet niet gaan vasten vanuit een nutriënten tekort. Dit merk ik zelf, ik kan ontbijt overslaan, no problem, lunch overslaan, ook no problem. Maar tegen 5 uur loop ik te spoken naar voedsel. Mijn lichaam zendt een sterk signaal uit dat het tekort komt. Daar moet ik naar luisteren. Op een facebook pagina die ik volg zeggen ze altijd: Feed well, fast well. En je moet beginnen met 30 dagen of feeding well, vooral aan voldoende eiwitten komen. Alleen vanuit een well fed situatie kun je gaan vasten en je lichaam tot een reset stimuleren.

  • Nog een fantastisch blasfemisch stuk van onze Veluwse ouderlingen in Budapest:

   http://pubs.sciepub.com/jcrt/5/3/2/#.WZCx4yDiZRc

 23. Louise zegt:

  Nou, mijn ervaring is dat vasten zeker effect heeft. Ik heb parkinson en vast sinds een jaar 13-15 uur per etmaal (meer voelt niet goed), plus een paar rondjes fasting mimicking diet (5 dagen was iid te zwaar). Daarbij wandel ik voor het ontbijt een half uur. Ik ben in die tijd ruim 5 kg aangekomen (ik zat op randje ondergewicht).

  Btw gefeliciteerd, Melchior!

 24. Gert van der Hoek zegt:

  Allemaal gelezen, het “magnum opus” van Tucker Goodrich?

  Omega-6 fats: the alternative hypothesis for diseases of civilization

  http://breaknutrition.com/omega-6-fats-alternative-hypothesis-diseases-civilization/

  • Ja, gelezen! Hoe lang zijn mensen als Artemis Simopoulos, Bill Lands, Harumi Okuyama en Chris Ramsden nu al roependen in de woestijn? De cruciale boodschap dat n-6 overload veel belangrijker is in de pathogenese van moderne ziekten dan n-3 tekort wordt nog altijd volledig genegeerd. Zo’n beetje alle grote namen in de Nederlandse voedingswetenschap en voedingscommunicatie hebben als het om linolzuur gaat bloed aan hun handen.

   https://melchiormeijer.wordpress.com/?s=linolzuur

 25. Gert van der Hoek zegt:

  Interessante tweet bij Raphi Sirt ( laatste uit discussie’tje met Tucker Goodrich):

  not about fiber (spreadbury’s mistake). it’s accessibility of alpha-amylase to hydrolyze starch starch bonds http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2667315

  A-cellulaire carbs c.q. “degree of starch refining” wel degelijk een factor, werkt via bovengenoemd mechanisme? Dwz: insuline piekt?

 26. Hans zegt:

  Van die dingen dus ..
  Er zijn mensen die daar geen r**t van snappen maar wel willen , hoe dan ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s