Dokter Kees over borsten en evolutie

Westerse vrouwen krijgen steeds grotere borsten, ontdekte Harry toen hij gisterochtend met zijn dochter een bh ging kopen bij Hennes & Maurits. Leuk voor mannen die van houvast houden, maar is die enorme expansie van onze collectieve mammae evolutionair normaal, vroeg hij zich af? Aan de stamtafel klampte Harry gistermiddag dokter Kees aan, die toen nog redelijk nuchter was.

Harry: Nou Kees, we waren dus vanochtend met Sjantal en een stel vriendinnen van haar bij de H&M en die meiden hadden allemaal cup C. Sjantals boezem is volgens mij normaal voor zo’n grietje van 14, maar in dat deskundige gezelschap scoorde ze de onverbiddelijke kwalificatie ‘erwten op een plank’. Die verkoopster beaamde mijn verbazing. ‘Ik zit al m’n halve leven in het damesondergoed,’ zei ze. ‘Nog geen twee decennia geleden kwam het zelden voor dat meiden van dertien ‘volwassen’ bh’s nodig hadden, maar vandaag de dag is het eerder regel dan uitzondering.’ Ze schijnen zelfs de maten te hebben aangepast. Weet jij waar die groei vandaan komt? Ik heb er niks tegen hoor, maar ik vind het zo sneu voor Sjantal.

Dokter Kees: Een heikel punt, Harry. Een heikel punt. Nederlandse seksuologen en kinderartsen hebben het fenomeen voor zover ik weet niet onderzocht. Zelf denk ik dat het overbemesting is. Frisdrank, drinkontbijtjes, koeken, muesli en al die andere zoetigheden die in steeds grotere hoeveelheden over de vreetgrage massa’s worden uitgestort. Ik heb het je al eens eerder uitgelegd, het menselijk lichaam heeft zich gedurende tienduizenden jaren aangepast aan een bepaalde omgeving en als die omgeving snel sterk verandert, ontstaan afwijkingen en ziekte. Die plotseling zo explosief toenemende borstomvang bij meisjes en jonge vrouwen is het directe gevolg van een botsing tussen de genen en het milieu. De directe oorzaak is een toename van de hoeveelheid groeifactoren die circuleert bij jonge kinderen. De achterliggende oorzaak is de voeding. Door het enorme aanbod van vooral meel en suiker scheidt de alvleesklier overdreven veel van het hormoon insuline af. Insuline is ondermeer nodig om die suiker te kunnen verbranden of opslaan. Insuline en allerlei afgeleiden zijn ook krachtige groeifactoren. Het is de bedoeling dat we met heel kleine beetjes toekunnen. Als er voortdurend veel door het lichaam giert, zoals tegenwoordig bij al die jonge kinderen die worden mishandeld met Liga’s, Sultana’s en zoete limonades gazeuses, worden ze ondermeer vroeger rijp. En bij meisjes wordt de borstgroei aangewakkerd.

Harry: Twee jonge klare voor ons graag, Adolf…

Dokter Kees: In 1930 waren Nederlandse meisjes gemiddeld 16 jaar als ze voor het eerst menstrueerden, vandaag gaat de rode vlag zo rond hun twaalfde in top, terwijl de trend nog daalt. Collega’s deden onderzoek onder zogenoemde jager-verzamelaar gemeenschappen en zagen dat meisjes op een traditioneel dieet zonder uitzondering tussen hun zestiende en zeventiende gaan menstrueren, maar vele jaren eerder ongesteld worden als ze worden grootgebracht met een westerse voeding. Hoe meer meelproducten en suiker, hoe ernstiger het probleem. Het menselijk lichaam is ongelofelijk flexibel en kan veel aan, maar sinds ongeveer 1980 zijn we volgens mij een grens aan het overschrijden. Met als onverwacht gevolg dat meisjes van vijf schaam- en okselhaar krijgen en hun ouders in verlegenheid brengen door overduidelijk te masturberen. Tal van onderzoeken hebben uitgewezen dat deze kinderen in de tienerleeftijd vaak problemen krijgen. Ga maar na. Een kind dat wordt opgezadeld met de seksualiteit van een adolescent heeft een probleem. Dat was nooit de bedoeling. En later hebben die vroegrijpe meiden met voluptueuze borstpartijen een fors verhoogd risico op allerlei hyperinsulinemische ziekten als diabetes, onvruchtbaarheid als gevolg van PCOS, hart- en vaatziekten en borstkanker.

Harry: Da’s niet goed Kees. Niet goed. Wat doen we daar tegen?

Dokter Kees: Het advies is volgens deskundigen praktisch onverkoopbaar: geef ze minder te eten, geef ze minder meelproducten en zoetigheid en laat ze weer elke dag naar school fietsen.

Harry: O. Nou, dat is inderdaad veel te moeilijk. Trouwens, iets anders, waarom zijn mannen eigenlijk zo gek op borsten?

Dokter Kees: Volgens veel evolutiebiologen waren mannen vroeger, toen we nog echte apen waren, voornamelijk gefixeerd op het vrouwelijk achterwerk. We bestegen onze partners immers uitsluitend van achteren, zoals onze naaste verwante, de chimpansee, nog steeds doet. Toen we om wat voor reden ook op het idee kwamen om vooral vis à vis te copuleren, moesten vrouwen aan de voorkant een equivalent voor billen ontwikkelen om bij de heren dezelfde lust op te wekken en hun concurrentiepositie te garanderen. De mens is het enige zoogdier dat zich voortplant in de missionarishouding* en mensenvrouwen zijn de enige vrouwen in de natuur die permanent gezwollen borsten hebben. Bij alle andere zoogdieren zwellen de borsten alleen tijdens en direct na de zwangerschap. Volgens de Amsterdamse klinisch psychologe Anouk Reinders zijn er overigens nog steeds uitgesproken billen- en borstenmannen.

Harry: En waarom vallen mannen vooral op grote borsten?

Dokter Kees: Niet alle mannen vallen op grote borsten. Maatje Georgina Verbaan – maatje spaghetti zeg maar – is vooral in trek bij de arbeidersklasse. Dominante mannen met leidinggevende capaciteiten hebben volgens de geleerden juist een voorkeur voor minder fors geschut. Jort Kelder was destijds de uitzondering die de regel bevestigt. De verklaring is eenvoudig, meent Prof Dr Edward Miller, lid van de Human Evolution and Behaviour Society. Als gezegd waren borsten heel vroeger niets anders dan melkklieren, die alleen zichtbaar werden als mevrouw zwanger of zogende was. Gezwollen borsten waren toen een uithangbord met de denkbeeldige tekst ‘Ik ben zwanger’. Dominante kerels lieten het wel uit hun hoofd zo’n vrouw het hof te maken en te verzorgen, want daarmee zouden ze investeren in de genen van een andere vent. Het gevolg was dat zwangere en zogende vrouwen – met hun grote borsten – relatief makkelijk beschikbaar waren voor minder dominante mannen. En daarvan waren er meer dan genoeg. Al snel bood het hebben van grote borsten vrouwen zo’n groot overlevingsvoordeel, dat de natuur de eigenschap krachtig selecteerde. Miller heeft aangetoond dat dominante mannen, leiders, nog steeds kleinere borsten prefereren, terwijl het grotere werk vooral op waarde wordt geschat door de gewone man.

Harry: Dus die centerfolds op de werkvloer en in de schaftkeet, die we onder druk van het feminisme hebben moeten verwijderen, die waren eigenlijk heel normaal?

Dokter Kees: Natuurlijk! Sterker nog, Brits onderzoek suggereert dat de ban op borsten het bedrijfsleven miljarden heeft gekost aan ingeleverde arbeidsproductiviteit. Het is een misverstand dat mannen zich de hele dag lopen te verlekkeren aan die plaatjes, het is eerder zo dat ze zich er door op hun gemak voelen. Steeds meer vrouwen vinden trouwens dat mannen vooral weer ongegeneerd van borsten moeten durven genieten. Margriet Hunfeld, schrijfster van het boek ‘Mannenziel’, komt voor haar werk veel in garages en fabriekshallen. Mag ik wat citeren uit dat boek? Ze zegt: “Weet je wat ik absurd vind? Tegenwoordig hangen daar geen pin ups meer, omdat dat seksistisch zou zijn. Ik vind dat discriminerend. Waarom mogen mannen niet zichzelf zijn? Waarom moeten ze van ons ontkennen dat ze graag naar borsten kijken? Wat voor last hebben wij daarvan? Mannen moeten vooral ophouden zich aan te passen aan de nukken van zure feministes. Goed, dan komt er eens een aan je kont. Nou en? Moet je je voorstellen dat de kerels zich walgend van ons zouden afkeren, dat zou pas echt verschrikkelijk zijn.” Een pientere dame, Harry. Een pientere dame. Borrel?

Harry: Ja, graag. Dus kijken naar borsten is eh… gezond?

Dokter Kees: Ja. Letterlijk. Duits onderzoek heeft aangetoond dat mannen die dagelijks enkele minuten naar een aantrekkelijke buste kijken, minder hartinfarcten krijgen. Vijf minuten borsten kijken heeft op mannen hetzelfde kalmerende effect als een half uur mediteren. Het verhoogt ondermeer de Heart Rate Variability, een indicator van ons vermogen met stress om te gaan. Zelf heb ik een hekel aan vliegen. Met z’n allen in zo’n pijp op 10 kilometer hoogte… brrr. Ik ben altijd blij als er een ruim bemeten stewardess in het vliegtuig rondloopt. Ik concentreer me dan op haar boezem en voel de paniek wegebben.

*Hier lult dokter Kees een beetje uit z’n nek. Bonobo’s doen dit ook.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Dokter Kees over borsten en evolutie

  1. James Pott zegt:

    Ik heb altijd gedacht dat er een heel wat langere tijd voor nodig was om evolutionair zo iets aan te passen. Het is genoegzaam bekend dat in een tijd van overvloed aan voedsel (insekten) er meerdere broedsel van zangvogels zijn, maar of je dat overdragelijk kunt zien?.
    Al zo’n kleine tien jaar doen ze hier onderzoek naar de water kwaliteit met bijzondere aandacht voor residual medicatie, antibiotica, hormonen etc. Zo was er een onderzoek in Montreal een paar jaar geleden dat duidelijk zorgwekkende niveaus van estrogen in het gezuiverde drinkwater aantoonde. Jongetjes van nog geen tien begonnen borsten te ontwikkelen. Ik vraag me af of dat niet meer invloed op de vervroegde ontwikkeling van onze meiden heeft dan de voeding. Waarmee geenszins gezegd wil zijn dat de bovenstaand vermelde voeding niet schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Ik denk dat dat hier amper een discutabel punt is.

    • James, de kroegpraatjes van Harry en dokter Kees zijn in hoge mate tongue in cheek. Kees speculeert hier afwisselend over onmiddellijke effecten van omgeving op fysiologie (fenotype) en evolutie (de praatjes over het ontstaan van permanent gezwollen borsten).

  2. frank zegt:

    Als dokter kees gelijk heeft met zijn evolutietheorie (borsten zijn een equivalent van billen), dan zouden er ook vrouwen met borsten op hun rug moeten rondlopen. Ik zie ze niet, ook niet bij het programma genante TV-programma “Genante lijven”.

    • Welkom, Frank! Dokter Kees schijnt een idee van Desmond Morris en enkele zoölogen te verdedigen. Wiki schrijft:

      n considering the human animal, zoologists proposed that the human female — Woman — is the only primate that possesses permanent, full-form breasts when not pregnant, the opposite case of most mammal females that develop full breasts only when pregnant. The zoologist Desmond Morris proposed that the rounded shape of a woman’s breasts evolved as frontal, secondary sex characteristic that is a sexual-attraction counterpart to the buttocks, and so encouraged frontal copulation. The reason being that, while other primates mate by means of the rear-entry position, the upright, bipedal human being was likelier to successfully copulate face to face. As an ethologist, Morris further proposed that breasts — a secondary sex characteristic located on the woman’s chest — encouraged face-to-face sexual intercourse that led to the establishment of an emotional bond between man and woman; social progress from an essentially procreational function of human biology.[22]

      Het blijft natuurlijk pure speculatie met een hoog vermaakgehalte, in tegenstelling tot zijn ideeën over overbemesting.

  3. frank zegt:

    maar dat is nu net de lol van zo’n discussie: onverwachte ideeën, zinvolle overdenkingen en opinies met een vermakelijk sausje erover.Ik hoop niet dat je nu milder wordt naar respondenten omdat je gastheer bent! De vlijmscherpe kantjes van je pen, maken een discussie aantrekkelijker om te volgen.Zo ook de borrelpraat, een mooi kapstok om een discussie aan te hangen.

    • Frank, dank voor je aardige woorden, maar ik peins er niet over om de 6 lezers van mijn blogje te gaan afzeiken, tenzij ze echt trollengedrag gaan vertonen! Dit is een paleoblog. En omdat mensen die dat perspectief a priori verwerpen hier toch niet komen of weer snel verdwijnen, verwacht ik weinig ‘vuile’ discussies.

  4. James Pott zegt:

    Yes, my dear man, dat begrijp ik helemaal, maar dat wil nog niet zeggen dat wij heel serieus op je alter ego ingaan en hem eventueel over de hekel halen als dat nodig mocht zijn. Ik zit momenteel toch al helemaal in die anti tarwe mode dat het wel eens goed is om daar uit te stappen. Die link naar dat interview met dr William Davis ( commentaar : Paleo & MS: Loren Cordain) over al die tarwe ellende, gevoegd bij het interview dat dr Joe Mercola had met dr Huber en dat in een weekend was me eigenlijk een beetje te veel van het goeie.
    En nee Frank, als de gastheer maar flink kwaad wordt wordt hij best vlijmscherp. Trouwens dit moeten voor jou ook interessante dagen zijn. Je krijgt steeds meer bijval dat niet de hoge koolhydraten inname het probleem is, maar een hoge inname van bepaalde koolhydraten. Haal de tarwe eruit en je hele leven verandert. Niet zo eenvoudig trouwens. Vraag maar eens aan Janet Noome waar we overal die tarwe wel niet in tegen komen. Je kunt nog geen fatsoenlijke jus maken zonder tarwe.

    • James Pott zegt:

      Correctie: het woordje ‘niet’ is weggevallen. Reken er maar op dat er serieus ingegaan wordt. En het blijft een probleem om hormonen en antibiotica uit het drinkwater te zuiveren. Daar zijn blijkbaar veel duurdere zuiverings installaties voor nodig en aangezien het drinkwater meestal een zaak is van plaatselijke overheden met een beperkt budget, vermoed ik dat daar niet zo veel animo voor is. Het is als met zoveel van dit soort zaken : moeilijk te bewijzen wat waar schuldig aan is.

      • frank zegt:

        Misschien niet paleo, maar dit zegt (zie link onder) mijn beroepsgroep over EDC.

        Klik om toegang te krijgen tot edc_scientific_statement.pdf

        Ik sprak onlangs met een filterfabrikant (waterzuiveringsinstallaties). De problematiek van de EDC staat hoog op de agenda. Ik geloof niet dat vrouwen er zwaardere borsten door krijgen, maar het genereert wel de aandacht die nodig is voor deze EDC.

        • Net zo paleo als voeding, Frank! Want aan hoe veel bisfenol A zijn we aangepast ;-)? Dank voor dit leesvoer. Ik sprak vorig jaar een plastisch chirurg over gynecomastie, momenteel bij mannen de belangrijkste indicatie om een ‘cosmetische’ operatie te ondergaan. Hij repte ook over EDC’s als vermoedelijk bijdragende oorzaak. De diabetogene potentie van BPA is trouwens verontrustend. Jenny Ruhl, een wandelende diabetes-encyclopedie, zet hoog in op EDC’s als verklaring voor de toename van diabetes.

  5. James Pott zegt:

    Thanks voor de link Frank. Ben het helemaal met Melchior eens : endocrine disrupters zou heel hoog op onze agenda moeten staan. Ik begin het vermoeden te krijgen dat heel wat plantjes zich op deze manier beschermen tegen de vreterij van de bi-peds.

  6. frank zegt:

    Aan alle Diabeten die meelezen, de site van Jenne Ruhl is goed, ik heb er een 10-20 min doorgebracht en kon geen nonsens ontdekken. Dat zie je niet vaak bij dit soort sites. Dus Jenny Ruhls (lees Jenny rules)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s