Koffie: neolithisch levenselixer?

Is koffie ‘paleo’? Natuurlijk niet. Toch moet je de paleoieten die de zwarte motor daarom laten staan met een lichtje zoeken. Sterker nog, de meesten zijn hardcore innemers. Dat komt omdat paleoieten over het algemeen rationele mensen zijn. Het paleoperspectief is voor hen, nou ja, een perspectief. En de wetenschap dicht het spul – in tegenstelling tot bijvoorbeeld tarwe, koemelk en geconcentreerde plantenvetten – eigenlijk alleen maar gunstige effecten toe. Alleen op esoterische theekransjes wordt er nog paniekerig over gedaan. Koffie, de bruinzwarte motor van werkend Nederland, is naar alle waarschijnlijkheid goed voor lichaam en geest. Stevige inname…

Is geassocieerd met een fors verlaagd risico op diabetes type 2

Onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam zorgden enige tijd geleden voor een bescheiden aardverschuiving toen ze vaststelden dat het drinken van zeven kopjes koffie per dag of meer is geassocieerd met 50 procent lager risico op ‘ouderdomssuikerziekte’. Ze vonden ook een sterk ‘dosis-respons effect’: hoe meer koffie iemand drinkt, hoe groter de ‘bescherming’, wat het idee dat er sprake is van een oorzakelijk verband versterkt. Later werd deze waarneming door Finse wetenschappers bevestigd. Dat betekent nogal wat. Diabetes type 2 begint zoals je weet een ware plaag te worden, met onbeschrijfelijke maatschappelijke consequenties. Als het een nieuw geneesmiddel had betroffen, zou de oploskoffie nu voor tientallen euro’s per fancy sachet bij de apotheek liggen. Hoofdverantwoordelijk is vermoedelijk het stofje chlorogeenzuur, dat de lichaamscellen gevoeliger maakt voor het hormoon insuline en dat de uitstoot van suiker door de lever remt.

Vermindert je risico op een hartinfarct

Ongevoeligheid voor insuline en een niet ontdekt voorstadium van diabetes type 2 staan volgens Zweedse onderzoekers aan de wieg van zeker 60 procent van alle hartinfarcten. Via het gunstige effect op de suikerhuishouding beschermt koffie dus tegen hartproblemen. Maar de koffieboon heeft meer hartvriendelijke pijlen op zijn boog. Zo heeft eerder genoemd chlorogeenzuur het unieke vermogen om metalen aan zich te binden, zodat die kunnen worden uitgescheiden. Nogal wat mensen hebben te grote ijzervoorraden in hun lever. Die toestand verhoogt het risico op een infarct fors.

Remt de ontwikkeling van darmkanker

Was uit grote bevolkingsonderzoeken al bekend dat koffiedrinkers minder vaak worden getroffen door darmkanker, Weense onderzoekers legden vorig jaar bloot hoe koffie dit kunstje flikt. De terpentine-achtige stoffen kahweol en cafestol beschermen het DNA via een ingewikkeld mechanisme tegen kankerverwekkende stoffen in de voeding, terwijl een stof met de gezellige naam methylpyridinium het lichaam aanspoort anti-kanker enzymen aan te maken. Methylpyrinidium ontstaat tijdens het branden van de bonen. Donkere koffiesoorten als Robusta hebben daarom meer van het stofje dan lichtere soorten.

Beschermt de lever

In de anderhalve kilo zware chemische fabriek rechts onder je middenrif gaat telkens als jij bij Starbucks, McDonald’s of gewoon bij de automaat op de gang een beker koffie haalt (geen melk en suiker, dank je), gejuich op. In de eerste plaats beschermt het chlorogeenzuur in de godendrank tegen de oprukkende kwaal NAFL, wat staat voor Non Alcoholic Fatty Liver. Deze vorm van levercirrose is niet te onderscheiden van de dranklever, maar wordt niet veroorzaakt door alcohol, maar door te frequente bombardementen met suiker. Frisdranklever zou een adequate term zijn. Of jus d’orange lever. Parallel daaraan lijken koffiedrinkers hun risico op leverkanker zo ongeveer de grond in te boren. En als je een drankprobleem hebt? Helpt koffie dan ook? You bet. Uit een studie onder maar liefst 125.000 mensen bleek dat alcoholisten hun risico op een dranklever met 20 procent per kop koffie per dag verminderen. De koffiedrinkers hadden ook aanzienlijk betere leverwaarden, ongeacht hun alcoholgebruik. De leider van dit onderzoek liet begrijpelijkerwijs geen mogelijkheid onbenut om er op te hameren dat drankmisbruik géén goed idee is, ook niet als je veel koffie drinkt.

Houdt Alzheimer en Parkinson op afstand

Deze nare oude mannen komen niet graag op de koffie. Tenminste zes grote studies hebben laten zien dat koffiedrinkers een verminderd risico op deze levensvergallende hersenkwalen hebben. Hoe koffie het kunstje precies flikt is onderwerp van intensieve studie, maar er zijn wel vermoedens. De ziekte van Alzheimer wordt steeds meer gezien als een bloedsuikerprobleem en wordt zelfs al ‘diabetes type 3’ genoemd. Koffie helpt de bloedsuikerhuishouding gezond te houden. De beschermende werking tegen Parkinson moet waarschijnlijk vooral worden toegeschreven aan de cafeïne. Cafeïne lijkt de dopamineproducerende cellen in de hersenen voor aftakeling te behoeden. Als je te weinig dopamine aanmaakt, krijg je de typische Parkinsonsymptomen als trillen en stijfheid.

Houdt sperma wakker

Pardon? Echt, het is keihard bewezen. In een Braziliaans onderzoek werd onlangs aangetoond dat mannen al na een paar koppen koffie actievere spermatozoïden hebben. De beweeglijkheid van de kikkervisjes schiet omhoog, terwijl ze het uithoudingsvermogen van een Duracelkonijn krijgen. Niet te stuiten! Je hoeft geen gynaecoloog te zijn om te begrijpen dat actieve zaadcellen de kans op bevruchting vergroten.

Verbetert je sportprestaties

De cafeïne in koffie levert het spreekwoordelijke ‘rotje in de gat’; het leidt tot een duidelijk meetbare verbetering van het uithoudingsvermogen. Nou ja, er is sprake van ‘een zekere’ ergogene werking. Koffiedrinkende atleten worden iets minder snel vermoeid en hebben iets minder lang last van eventuele spierpijn, melden Canadese onderzoekers. Belangrijkste oorzaak is volgens hen dat koffie de spieren aanspoort meer vet te verbranden, waardoor je glycogeen – een voorraadje suiker in spieren en lever – tot wel vijftig procent langer meegaat.

Maakt je alerter en slimmer

Enkele slokjes Robusta of Arabica maken ons direct een stuk slimmer. De Amsterdamse koffiepsychologen Dr Jan Snel en Dr Monique Lorist toonden aan dat een kop koffie het verminderde prestatievermogen van een vermoeide persoon niet alleen herstelt, maar zelfs over het optimum ‘heentilt’. Dat wil zeggen dat iemand die acht uur intensief heeft gewerkt, zijn taken na een kop koffie sneller en beter uitvoert dan een goed uitgeruste collega die nog geen bakje heeft gehad. Een gegeven waar vooral mensen die veel informatie onder tijdsdruk moeten verwerken, bewust of onbewust hun voordeel mee doen. Nergens wordt meer koffie gedronken dan op nieuwsredacties en in luchtverkeersleidingscentra.

Maakt je lichaamsvet je beste vriend

Vet is geen inactieve massa, maar actief weefsel, dat hormoon-achtige stofjes afscheidt en direct invloed heeft op tal van lichaamsprocessen. Steeds vaker wordt vetweefsel zelfs als afzonderlijk orgaan beschouwd. Onderhuids vet is – tenzij je echt moddervet bent – goed voor je, buikvet is daarentegen een betrouwbare voorbode van problemen. Adiponectine, een hormoon dat wordt afgescheiden door onderhuids vet, heeft een gunstig effect op de glucosehuishouding en op de gezondheid van hart en bloedvaten. Hoe meer adiponectine, hoe kleiner het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Paradoxaal genoeg maken magere mensen over het algemeen meer adiponectine aan dan dikke mensen. Hun onderhuids vet is in dit opzicht dus kennelijk effectiever. Wat koffie hier mee te maken heeft? Onlangs ontdekten onderzoekers dat het geregeld gebruik van koffie vetcellen aanspoort om meer van dat gunstige adiponectine te maken. Ze vermoeden bovendien dat koffieconsumptie het onderhuidse vetweefsel efficiënter maakt, waardoor er minder van nodig is en het lichaam minder geneigd is tot vetopslag.

Maakt doodgravers nerveus

Oke, overdrijven is ook een vak. Maar als je kijkt naar alle positieve effecten die de wetenschap inmiddels met zekerheid aan koffieconsumptie toeschrijft, is het nou ook weer niet zó frivool om te veronderstellen dat de vrolijk pruttelende motor van onze economie het leven verlengt. De epidemiologie wijst in die richting. In een gigantisch onderzoek brachten onderzoekers van Harvard het koffiegebruik van 41.736 mannen en 86.216 vrouwen in kaart. Vervolgens volgden ze die enorme groep 24 jaar lang. En? Ja dus. Hoe meer koffie deze mensen dronken, hoe geringer de kans dat ze in de periode dat het onderzoek liep in gestrekte houding een ritje in een zwarte limousine hoefden te maken. Onderzoeksleidster Esther Lopez-Garcia is optimistisch, maar houdt zoals het een serieuze wetenschapper betaamt nog een slag om de arm. “Kijk, het verband is onmiskenbaar,” zegt ze. “Er is een positieve associatie tussen koffiedrinken en niet doodgaan, of zo je wilt tussen geen koffie drinken en dood gaan. Maar strikt genomen is daarmee nog niet bewezen dat koffiedrinken het leven verlengt. Het kan zijn dat stevige koffiedrinkers ook allerlei andere dingen doen die goed voor je zijn en dat ze daarom ouder worden.” Dat gelooft mevrouw Lopez-Garcia echter waarschijnlijk zelf ook niet. Andere onderzoekers vonden namelijk dat koffiedrinkers over het algemeen vaker roken, minder bewegen en minder gezond eten dan mensen die het zwarte goud mijden. Natuurlijk is er nog een mogelijke verklaring. Mensen die geen koffie drinken of er mee stoppen, doen dat vaak omdat ze zich niet lekker voelen en hopen dat het afzien van koffie daar verandering in brengt. Je structureel niet lekker voelen is een krachtige voorspeller van voortijdig gezondheidsleed.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

26 reacties op Koffie: neolithisch levenselixer?

 1. James Pott zegt:

  Bedankt Melchior! Net m’n eerste kop op en ik neem er nog een extra op je gezondheid. Diabetes, Alzheimer en Parkinson waren me al bekend. Ben al een tijdje bezig met een data bank aan te leggen over koffie en Parkinson. Mijn vader overleed er aan. Een jaar of 5 geleden had ik wat trillingen in een hand wanneer in rust. Overdose aan Vitamine B gedurende een jaar en koffie. Geen trillingen meer gezien, langer dan ik me kan herinneren. Nee, nee, nee, dit is geen N=1, maar ik voel me er beter bij. Proost.

 2. James, ik denk dat de vernietiging van de dopamineproducerende cellen in de substantia nigra een van de vele doodgewone autoimmune graanziekten is. Overigens lijkt roken ook forse bescherming te geven tegen Parkinson. Ik vind het uiterst vermakelijk dat een aantal van de bestudeerde ziektevrije jager/verzamelaarpopulaties rookte als schoorstenen. Zelfs longkanker is er onbekend ;-). Volgens mij was het Mary Enig die zei dat roken pas schadelijk wordt in combinatie met suprafysiologische doses linolzuur. Als ik zou moeten kiezen tussen paleo + roken of het SDCD + niet roken, zou ik eieren voor mijn geld kiezen; en dus gaan roken. Vandaar deze dame met haar geweldige Zippo.

 3. Fred-Jan zegt:

  Blijkt mijn koffieverslaving toch een van mijn betere eigenschappen te zijn! Ik voel me direct een stuk beter. Bedankt hiervoor. Ik ben trouwens sinds ik bewuster ben gaan leven/eten (dit was ver voordat paleo in beeld kwam) veel meer koffie gaan drinken. Dit ging bij mij vanzelf aangezien ik vanaf die tijd de alcoholische en suikerhoudende drankjes liet staan. En ik de kunstmatige zoetstoffen niet vertrouw. Dan blijft zo’n beetje de keuze tussen koffie thee of water over. Ik kies in dat geval meestal voor de koffie.

 4. Ha, ha, je moet toch wat. Frisdrank heb ik nooit gedronken, omdat ik daar acuut ‘raar’ van werd, zowel van regular als light. Reactieve hypoglycemie? Het begrip wordt misbruikt, maar zo voelde het wel. Uiteraard zijn de hier opgesomde kwalen geen gevolg van een koffiedeficiëntie, maar ik kan geen overtuigend negatief onderzoek vinden. Wat overigens een beetje raadselachtig is. Koffie is namelijk een flinke cortisolbooster. En als er één factor causaal gerelateerd is aan alles wat wij hier hopen te omzeilen, is het wel hypercortisolemie. Ik breek hier al jaren mijn hersens over. Is er sprake van hormese? Of is de hypercortisolemie die we zien aan de basis van metabole narigheid uiteindelijk ook slechts een marker voor iets nog fundamentelers?

 5. George zegt:

  Ik zou overigens wel biologische koffie drinken, “gewone” koffie is een van de meest vervuilde voedingssoorten die er bestaat! Zie bijvoorbeeld wat Dr. mercola daar over te vertellen heeft:
  “Most Coffee is Heavily Sprayed With Pesticides”: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/01/30/if-you-drink-coffee-make-sure-it-is-organic.aspx

 6. Hoi George,

  Dank! Ik ben voorzichtig met de altijd hyperbole Mercola, maar neem direct aan dat je/hij gelijk hebt/heeft. Koffie is overigens op zichzelf al een krachtige pesticide ;-).

 7. Vraag me wel of je de koffie inname dan hoort te beperken tot het begin van de dag. Aangezien koffie de REM slaap negatief beïnvloed. En cafeïne bijvoorbeeld wel enkele uren in het bloed aanwezig blijft (halfwaardetijd van een stuk of 5 uur).

  Echt zoiets om eens met een Zeo te gaan uitzoeken.

 8. Raven zegt:

  Hoi, bedankt voor deze uiteenzetting. Wat is er bekend over koffie en het ontstaan van cellulitis en wat doet het met de inname van supplementen?
  Ik heb begrepen dat koffie op beiden een negatief effect heeft (wat voor mij betekent dat ik het probeer te laten staan en dat vind ik jammer).

 9. George zegt:

  In koffie zitten overigens heel veel supplementen (vitaminen en mineralen), je moet wel wel biologische en schimmelvrije koffie gebruiken, zoals die van http://www.bulletproofexec.com/coffee/
  Als je verder naar beneden scrolt op die pagina, zie je ook wat info staan over dr. Mercola, maar ook nog verdere gezondheidsvoordelen, afgezien van het feit dat het ook nog het vasten NIET breekt in de ochtend ook al doe je er boter en mct olie bij, dat is een leuk voordeel voor mensen die graag het nachtelijk vasten willen verlengen en toch wat energie nodig hebben….

 10. Annemiek zegt:

  Ha George,

  De bulletproof coffee heb ik besteld en geproefd, lekker, daar niet van maar ik vraag me wel af of dit nou echt zulke zuivere koffie is. Kan nergens op die site vinden waar deze koffie precies vandaan komt en ik heb een beetje last om het verhaal van schimmels te plaatsen bij een product dat gebrand ofwel verhit wordt. (en dan denk ik met mijn boerenverstand dat sowieso veel schimmels gedood worden). Wat zijn jouw bevindingen/ is jouw mening? En een ‘zuivere’ koffie hier in nederland kopen? Iemand suggesties?

 11. George zegt:

  De koffie komt uit Guatemala, dat kun je op bulletproofexec.com/coffee vinden. Het is wel degelijk zo dat er bij koffie schimmels kunnen overblijven, ondanks het branden etc. Ik heb er met Simon Levelt uitgebreid over gecorrespondeerd* en uiteindelijk lijkt hun soort El Vocan (ook qua smaak, eigen ervaring en uitgebreid testen***) nog het meest te voldoen aan de voorwaarden die je moet stellen voor zuivere koffie, gezien de redenering van hun* maar ook die van Dave Asprey ** van http://www.bulletproofexec.com

  *Goedemorgen meneer Kerkhoven,
  Naar aanleiding van uw vraag m.b.t. mycotoxine vrije koffie berichten wij u het volgende.
  Ochratoxine A (OTA) is een bekende mycotoxine die op koffiebonen voor kan komen. De wettelijk toegestane hoeveelheid OTA in gebrande koffie is 5ppb (=5microgram/kg). Wij laten jaarlijks een aantal willekeurige koffies op OTA analyseren en er is nog nooit een te hoge concentratie OTA gevonden. In de praktijk betekend dit vaak dat er dan minder 0.5 ppb OTA in zit en dus niet gegarandeerd 0.0 ppb, omdat het niet mogelijk is om kleinere hoeveelheden te meten. Daarnaast controleren wij het vochtgehalte van alle groene bonen voordat ze gebrand worden, omdat een te hoog vochtgehalte kan leiden tot groei van schimmels en gisten die verantwoordelijk zijn voor de vorming van mycotoxines.
  Naast koffie kunnen er op alle soorten gewassen mycotoxines voorkomen, die niet afgebroken kunnen worden door koken of invriezen. De belangrijkste manier waarop mensen echter worden blootgesteld aan mycotoxinen is in hun huizen door het inademen van de mycotoxinen die in de lucht zitten.

  Ook Upgraded Coffee kan niet ‘100% Mycotoxine vrij’ garanderen door de wijze waarop ze produceren en noemen het dan ook ‘gereduceerd ’omdat ze geen productiestap hebben die alle mycotoxines volledig kan afbreken. Tijdens het roosteren van bonen is de blootstelling aan de hoge temperatuur namelijk onvoldoende om alle van nature aanwezige mycotoxines en schimmelsporen gegarandeerd af te breken. Door een langere blootstelling aan deze temperatuur zou de koffie echter verbranden waardoor deze niet meer te drinken is en er andere giftige stoffen gevormd worden.

  Mycotoxines kunnen ook na de pluk en bewerking vanuit de omgeving op de groene boon terecht komen tijdens opslag. De beschreven productiemethode van Upgraded Coffee heet ‘wet processing’, wat wij ‘gewassen koffie’ of ‘natte methode’ noemen. Simon Levelt koopt altijd hoge standaard (grade 1 of 2, waaronder ook gewassen) koffies in bij bedrijven die we kennen en zelf bezoeken.
  De Sipi Falls is bijvoorbeeld een ‘gewassen koffie’ die wij verkopen in één van onze Simon Lévelt winkels of te bestellen via onze website http://www.simonlevelt.com.

  **http://www.bulletproofexec.com/coffee/

  ***Goedemiddag meneer Kerkhoven,
  Het spijt me om te lezen dat u onze Sipi Falls koffie niet lekker vindt, gelukkig hebben we nog meer gewassen koffies die u zou kunnen proberen. De meeste van onze 100% Arabica koffies zijn ‘gewassen’ m.u.v. koffies uit Brazilië.
  Dit zijn bijvoorbeeld:

  · Finca El Limoncillo (Nicaragua)
  · Gayo Mountain (Indonesie)
  · Mocha Limu (Ethiopie)
  · Supremo (Colombia)
  · El Volcan (guatemala)
  · Finca Irlanda (mexico).

  Robusta bonen zijn over het algemeen ‘ongewassen’ en worden vaak in onze espresso melanges gebruikt.

  • Annemiek zegt:

   Ha George,

   Heel erg bedankt voor je uitgebreide antwoord! Had al een beetje zitten neuzen op de site van Simon Lévelt met de informatie van Bulletproof in mijn achterhoofd maar dit is top, ga nu proeven en kijken wat ik lekker vind. (en wat dan ook nog goed voor me is..) Nogmaals dank!

 12. Sebastiaan zegt:

  Zojuist heb ik de laatste lading El Vulcan gekocht bij Simon Lévelt Utrecht.
  Helaas stoppen ze met de verkoop van deze koffie. :_(. Volgens de verkoper is dit vanwege beperkte populariteit van de soort.

 13. Anne zegt:

  Voor wat ik heb begrepen is de grootste kans op mycotoxinevrije koffie, een “washed” Arabica, die “strictly high grown” is uit Centraal Amerika. Bij ongebrand.nl (of bij gebrand.nl als je niet zelf kan/wil branden) verkopen ze bijvoorbeeld een “Los Volcanes” uit Guatemala. Lijkt wat mij betreft erg op de “El Volcan” van Simon Levelt, óók uit Guatemala. Ik heb zelf een zak gebrande biologische bonen uit Nicaragua besteld. Het zal mij benieuwen. De prijzen per kilo bonen bij gebrand.nl zijn inclusief verzendkosten min of meer gelijk aan de prijzen van Simon Levelt, maar nog altijd een stuk goedkoper dan de bulletproof coffee laten importeren…

 14. Bij Heisenbug hebben we het het over koffie, een potent prebioticum. En kijk eens waar Harvard mee komt. Het is een associatie, maar wel een heel consistente en met een prachtig dosis respons effect…

  http://care.diabetesjournals.org/content/37/2/569.abstract

 15. Franc zegt:

  Wij van wc-eend.. 😉

  Hoe mooi je de verhalen er omheen ook maakt, cafeïne in (groene) thee en koffie blijft voor veel mensen, ondanks de (tijdelijk) opwekkende eigenschappen, een schadelijk neurotoxine.
  Bijzonder verslavend en bijzonder schadelijk, vooral bij langdurig gebruik.

  Bij mensen die daar gevoelig voor zijn kan de cafeïne in enkele koppen thee en/of koffie al sterke angstgevoelens, paranoia alsook wanen en hallucinaties veroorzaken.
  Het is een gegeven dat binnen de GGZ vaak vele koppen koffie worden genuttigd door patiënten met angst- en wanenproblematiek.

  Fervente (groene) thee en/of koffiedrinkers met dergelijke angstklachten kom je ook niet zelden tegen in de aluhoedjespopulatie en dan met name bij hen die overal samenzweringen zien.
  Die mensen leven soms best gezond maar drinken daarnaast dan weer veel koppen groene (thee) en/of koffie omdat dat volgens hun eigen zeggen en idee gezond zou zijn en zelfs ontgiftend zou werken..
  Tsja, wat je er aan gif (cafeïne) instopt moet er uiteraard ook weer uit 🙂

  De aan (groene) thee en koffie verslaafde mens zal uiteraard hoofdzakelijk positieve aspecten van cafeïne willen zien waar die in werkelijkheid niet of nauwelijks te vinden zullen zijn.
  De veelal geroemde antioxidanten worden in artikelen de ene keer als schadelijk voor de gezondheid bestempeld en de andere keer weer als juist gezondheidbevorderend.

  Wat mij betreft vallen de gezondheidsclaims van (groene) thee en koffie onder dezelfde noemer als de gezondheidsclaims van bijv. Becel.

 16. Christel zegt:

  Had ik dit maar eerder gelezen. Ik ben sinds kort weer aan de bulletproof begonnen. En IF. Dat werkt prima samen maar ben daar mee gestopt omdat koffie niet paleo is en inderdaad vaak hoor dat het niet gezond zou zijn. en omdat mijn opvliegers zo toenamen.

  Ik kies voor de gulden middenweg en drink alleen s morgens bulletproof koffie.
  Mijn receptje:2 lepeltjes oploskoffie: Nescafé Clasic, 1 lepeltje cacao, kokend water, 1 klontje roomboter en een eetlepel extra virgin kokosolie. Alles door elkaar roeren en dan niet door de blender maar in de melkschuimer! Geeft een heerlijk schuimig resultaat!

  Maar nu is de vraag; hoe gezond is cacao eigenlijk? en moet je dan rauwe of juist gewone cacao nemen?

  • Pas op met al dat uit z’n context gerukte vet. Niet erg paleo. Ik weet niet hoe lang ik al probeer om Mariet te overtuigen dat ze nou es moet kappen met die room 🙂 . Maar tegen Boter Bob (Briggs) kan ik niet op, ha, ha, ha.

   • O en cacao is giftig, stresst je mitochondriën precies genoeg om ze sterker te maken en tot biogenese aan te sporen (hormese), ongeveer net als metformine en HIIT. Graad van bewerking maakt volgens mij weinig uit. Wellicht ten overvloede, de collectieve gezondheidsproblemen zijn geen gevolg van een koffie- of cacaodeficiëntie 🙂 .

   • Marietsebiel zegt:

    Als Mozes niet naar de berg komt, dan komt de berg wel naar Mozes 😀
    “Minder toegevoegd vet gegeten (ja hoor ook minder room, MM)😀 Room vaker vervangen door scheutje kokosroom.”

    https://mariethoen.wordpress.com/2016/05/04/voor-de-dromers/comment-page-1/#comment-3139

    En Bob Briggs heeft zijn zijn uitspraak over boter gecorrigeerd, omdat mensen de verkeerde conclusie trokken. Dat gebeurd al gauw, toch !
    “No!!! Don’t Eat Sticks of Butter ” eet je eigen vet op.

    • Fijn, Mariet. In de restauratie op CS wilde je er nog niks van horen, maar ik ben blij dat Bob je heeft kunnen overtuigen 🙂 .

    • Marietsebiel zegt:

     Melchior, ook voor mij is het moeilijk om ‘oude’ gewoontes op te geven en (alleen) ‘God’ weet hoeveel het er al waren, ha.

     In de LowCarb wereld (Tim Noekes, Banting, DietDoctor en veel anderen ect.) wordt room vaak goedgekeurd. Ik zelf heb ook niet echt kunnen constateren dat het veel affect op mijn bloedsuiker had (na een tijdje stoppen)
     Maar ná mijn hartinfarct, hogere cholesterol en dokters (internist en cardioloog) die mijn pressen om cholesterolverlagers te slikken, moest ik wel op zoek naar een andere manier om de cholesterol/plaque te verlagen, zoals natto (een tijdje genomen, maar zo vies, ik kon er niet aan wennen, maar heb nog een bakje in de vriezer, dus als ik de moed kan vinden ga ik dat weer ontdooien) Nu dus Vit K2 (MK-7)
     Minder vet is daar een van en room is de meest in het oog springende bij mij. Dus met pijn in het hart veel verminderd en vervangen door de minder lekkerder kokosroom, waarvan ik dan ook minder neem. Ik moet wel oppassen voor honger, als ik minder vet neem, ’t is ook altijd wat.
     Pfff, wat is wijsheid !!!

 17. Mariet, wijsheid is volgens mij Lindeberg Paleo. Mensen zijn tegenwoordig zo verdomd bang voor eiwit. Terwijl alle studies met een ‘hoog’ aandeel eiwit eigenlijk alleen maar goede resultaten laten zien. Domme vraag, al eerder gesteld vermoedelijk, maar heb je wel eens een tijdje groenten, fruit, vlees, vis, eieren, noten, water, koffie, thee en verder echt helemaal niets geprobeerd?

 18. Marietsebiel zegt:

  Melchior, eigenlijk wijkt mijn eten er maar weinig vanaf !

  Een half handje bananenchips (zit ook wat RS in denk ik) i.p.v. de voorgeschreven maagzuurremmers, voordat ik die hartpillen móet slikken, om mijn maag te beschermen. Als ik over 2 maanden minder medicijnen mag slikken kan ik dat gaan afbouwen.
  Ook wel een stukje 92% chocolade erbij. Een eetlepel kokosolie in de koffie, tegen de Alzheimer.
  Nog een beetje room, grotendeels vervangen door kokosroom. Kaas, niet iedere dag en een klein stukje.
  Kokosvet,1 à 2 eetlepels per dag, 50 gr. grasboter om te bakken, als ik vlees eet.
  Verder veel vis of eieren, of (minder vaak ) grasgevoerd vlees, veel groenten en ook wat fruit, veel noten. ± 150 tot 200 gr en 3 eieren.
  En om de dag een eetlepel AZM/RS weer opgepakt omdat mijn darmen, na ± een half jaar stoppen weer pijnlijk stijf werden. Een heel enkele keer bak ik wel eens een cake/brood van kokosmeel/tijgernotenmeel/amandelmeel/kastanjemeel met veel eieren, bakingsoda, keltisch zout en boter/kokosolie. Dat gaat in stukken in de vriezer en wordt alleen er uit gehaald bij buitenhuis activiteiten.
  Echt zondigen doe ik d.m.v. 1 dadel bij de koffie, een enkele keer 😀
  Ik groei er naar toe: Lindeberg Paleo ….

  Maar wijsheid, ik kan er nog altijd niet de vinger op leggen ! Als ik dit lees van Jack Kruse denk ik toch: Zou kunnen. Vooral als hij weer op de proppen komt met ‘onze’ Remko Kuipers, die overigens steeds meer, de laatste maanden, kritisch uit de hoek komt op FB. ( AHS ?)

  “Jack Kruse in antwoord op Ivor Cummins in Reykjavik Ijsland
  Gary Taubes goes for it… ! ‪#‎Foodloose‬‬ ‪#‎LCHF‬‬

  Is it really? Or might insulin be down stream to other things? When D3 is high, LA is low and DHA optimized insulin falls in line and means nothing to those in the sun and why carbs do not hurt them. What must we learn from equatorial africans who are closer to nature than we are to learn about our physiology?

  Information about insulin today is a two edged sword that creates a quandary. An educated person is one who has learned that information almost always turns out to be at best, incomplete, very often false, misleading, fictitious, mendacious—just dead wrong eventually. Why do we seek it so much if this is the case? Because what we believe about information is false. Data is not information, Information is not knowledge, Knowledge is not understanding, Understanding is not wisdom. Nature’s wisdom is all about the only truth we should follow.
  Equatorial Africans can eat carbs with absolutely no issues…………because their environment is optimized to solar light.

  Jack Kruse Modern humans are not living like equatorial Africans. We have nnEMF and blue light which are never factored into the insulin hypothesis. Both increase insulin resistance. If you don’t control for it……..you dont know it exists. Imagine you have 3 goldfish. Goldfish1 is super-healthy and was an olympian. Goldfish2 is obese with continual migraines. Goldfish3 is just a standard guy, standard health.
  Goldfish1 and 2 are put in TankA with abnormal water content. Although the water looks clear, the water is slowly poisonous without them being aware. Goldfish 3 is in TankB with standard water, no poison. Goldfish2 dies in just a few weeks after being put in TankA. Goldfish1 survives really well for about a year, but then starts becoming lethargic, develops insulin resistance and gains extra weight.
  Goldfish1 believes what fish-society tells him, “Wow, I’m really becoming a slacker in the past year. I need to get to the gym, workout harder and eat better.” And so he does. As he works out and eats higher quality food, he sees some improvements, all the while his mitochondria are still being damaged by the insideous poison in TankA.
  Another year passes and he believes he has made some progress when the FishDoctor says he’s been diagnosed with a disease. Goldfish1 scratches his head and believes he didn’t do enough, or work hard enough to get healthy. So he cranks up even better food, better exercise, etc. even better than his olympian days.
  But another few months pass, and Goldfish1 dies. In all, Goldfish1 lived a fairly normal life, cut a little short. In the meantime in TankB, the semi-slacker Goldfish3 with normal health has just been hanging out having fun. He lives on another 10 years beyond Goldfish1 and dies at an old age having a very long life. He ate normally, worked out from time to time, was just a standard Joe. FishDoctors scratch their heads and label the guy as “just having good genes” with little or no knowledge of epigenetics.
  This story is meant to illustrate what is going on around us: physics that we are unaware of. Most of the physics around us now is artificial and manmade. Cellphones, WiFI, fluorescent and LEDs, Radio and Microwave are all forms of light, invisible to the human eye, but they are here. Few question the biophysical impacts upon our organelles. Our health entirely starts and ends with the mitochondria. Learn the quantum biology to have a longer life, what powers the mitochondria, what negatively influences the mitochondria in all of its detail. DHA links to the environment^^^^not one thing in their mentioned where the real problem LIKELY lies…………..environment.
  The disease is never the problem. The problem is always the mindset of the illness owner. They conveniently forget to focus on the real problem because dealing with that reality is felt to be impossible. That IVOR is what I want you to think about.

  Jack Kruse ^^^^^^this is the LCHF community. They don’t know what they dont know about light and nnEMF.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s