Paleo discriminatie

Nog even een kortje alvorens ik het bos in ga met Robb Wolfs interview met Loren Cordain (over zijn nieuwe boek waar George al naar refereerde) op de i-Pod. We hebben het hier al vaker gehad over hoe de omgeving reageert op iemand die paleo leeft. Zojuist vroeg Willem zich terecht af hoe we ‘het tij (van door belangen gestuurde averechtse gezondheidsadviezen) kunnen keren’ en ik ga hem later nog antwoorden dat ik denk dat we inderdaad gewoon moeten blijven informeren, vragen, informeren en nog eens informeren. Dat kan consequenties hebben voor de boodschappers. Zojuist publiceerde Richard Nikoley van Free The Animal toevallig een brief van een verpleegkundige die een officiële waarschuwing kreeg omdat zij/hij in de koffiepauzes over haar/zijn leefstijl had gesproken met collega’s. Hier is een citaat uit de brief:

Fast forward a few weeks and I’m told that I need to report to my supervisor, “We have an issue to discuss.” I was given a counseling (a formal, written report) about discussing my diet in the workplace. I was told to cease discussing my diet while at work. This was extremely unfair considering I was never told I could not discuss my diet amongst staff, only patients. And I was never given any kind of verbal warning that what I was doing was wrong.

Niets is krachtiger dan echte informatie van echte mensen die niets te winnen hebben bij het doorgeven van hun ervaring/boodschap. The powers that be weten dat en zijn er als de dood voor. De verpleegkundige in Richards posting wordt waarschijnlijk ontslagen wanneer zij/hij in de kantine paleo blijft eten, want dat is ongetwijfeld al voldoende provocatie.

Maar het zal een futiele actie zijn. De combinatie belangeloos, logisch, digitaal is niet te verslaan. Paleo en allerlei variaties erop are here to stay.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

12 reacties op Paleo discriminatie

 1. Wat een fantastische foto! Een beeld zegt meer dan 1000 woorden 🙂

 2. Harm van der Hoff zegt:

  Ach ja, het is maar goed dat niet iedereen zo wilt leven. Als iedereen dat zou doen zouden we ook in de penarie zitten, want we kunnen nooit genoeg produceren op de aardbol om iedereen ‘gezond’ te kunnen laten eten!

  • James Pott zegt:

   ” Not what we want, but what we need..”
   Peter M. Rosset, Ph.D. is executive director of the Oakland,
   Cailfornia-based Inst. for Food and Development Policy:”.. we’ve
   reviewed the data from every country for which it’s available, comparing
   the productivity of smaller farms versus larger farms. By productivity, I
   mean the total output of agricultural products per unit area — per acre
   or hectare.
   For every country for which data is available, smaller farms are anywhere
   from 200 to 1,000 percent more productive per unit area.”
   Je kunt meer lezen over Peter’s opvattingen en beschouwingen op de site van de biologische growers: http://www.organicconsumers.org/Organic/smallfarmsbetter.cfm
   Dat we met een andere manier van eten in de knoei zouden komen in een hardnekkige mythe die hoofdzakelijk instand wordt gehouden door de plegers van mono culturen. Misschien kunnen we die binnenkort plegers van volkeren moord noemen
   De spat tussen Olivier de Schutter en Pascal Lamy heeft daar mede mee te maken. De globalisering werkt in de hand van de monster mega bedrijven, maar die hebben slechts belang voor de winst marges. Feeding the World is heel, heel laag op hun lijst van prioriteiten.
   http://www.foodfirst.org/en/WTO+vs+UN+Special+Rapporteur+on+the+Right+to+Food
   Haal de koninginnen waarschijnlijk door mekaar, maar een van de twee haalde Ghandi aan en daar is niks in veranderd. En dan hebben we het nog niet eens over de enorme verkwisting, transport verliezen, etc. Bovendien is elders al overduidelijk aangetoond dat een verschuiving naar een meer biologische aanpak, de grond ten goede komt en de produktie omhoog gaat. En ja helaas voor de vegans, in dat schema heb je noodzakelijk vee nodig. Hier noemen ze schapen animals with the golden hooves. Ik zal maar niet meer over Joel Salatin beginnen, maar de mythe van groot is efficienter moet toch eindelijk eens naar fabeltjes land verwezen worden.

  • James Pott zegt:

   Ik geloof dat er problemen met de site zijn

  • Harm, bedankt voor je belangstelling en relevante opmerking. Ik ben er niet zeker van dat de paleo leefstijl in strijd is met een duurzame voedselvoorziening.

   De huidige 7 miljard mensen op aarde zijn een uitwas van de agrarische revolutie. Ziekte, onderdrukking en ellende leiden tot pathologische procreatie die hoe dan ook een catastrofe tot gevolg zal hebben. Als de bevolkingsgroei zich in het huidige tempo voortzet, is geen enkel systeem in staat de wereldbevolking te voeden en grijpt de natuur keihard in.

   Verder zitten en diverse haken en ogen aan je argument.

   1. Mensen die een paleo voedingspatroon volgen, blijken spontaan ongeveer 400 tot 1000 kcal/dag minder te consumeren dan op een voeding die is gebaseerd op graan, suiker, zuivel en plantenolie. Dat is nog al wat. Het idee dat paleo’s zich het schompes eten aan vlees is een urban myth. De ecologische voetafdruk van een hard core paleoiet die zijn voeding ook nog eens in de buurt haalt, is vele malen kleiner dan die van, pak haar beet (wel handschoentjes aan doen, ze bijt), Roos Vonk.

   2. Intensieve akkerbouw (graan, suiker, soja) doet een aanzienlijk grotere aanslag op de aarde en de voorraden fossiele brandstof dan permaculture en extensieve veeteelt. Bovendien zijn enorme arealen op aarde geschikt (te maken) voor begrazing. Grazers creeren een netto carbon sink.

   3. Het voeden van de wereldbevolking met de Neolithic Agents of Disease maakt en houdt die bevolking ziek. Wat heb je liever, 3 miljard in welvaart en redelijke gezondheid levende wereldburgers of 7 miljard suikerzieken, kankerlijders, kreupelen en neuroten?

   • James Pott zegt:

    En het mooie en waardevolle hiervan ; “… het is uit het leven gegrepen…”
    En wie mocht denken dat dit weer zo’n “pseudo-wetenschappelijk” verhaaltje is, meld je aan en ik zal je gaarne voorzien van meer wetenschappelijke onderbouwing dan je in de kerstvakantie aan kunt.

 3. willem zegt:

  Nog naar Hare Majesteits Kerstrede geluisterd, Harm?

 4. James Pott zegt:

  Melchior please remove my last several comments. There was a problem uploading

 5. James Pott zegt:

  Thanks! Ik kijk nooit meer naar Foodlog, maar ik denk dat die jongens eens uitvoerig aandacht moeten besteden aan die uitspraken van die WTO dorus. Wat een ongelooflijk lul verhaal hangt die man op, allemaal ter verdediging van de mega importeurs en exporteurs. Ik denk dat Harm’s problem al grotendeels opgelost zou kunnen worden als globalisering op zijn/haar merites bekeken zou worden. Olivier verdient onze steun.

 6. Maan zegt:

  Gelukkig zijn wij eigen baas en kunnen we eten wat we willen. Door ons voorbeeld wordt er nu in de kantine vaker warm (restje van de vorige avond ) meegenomen en gegeten. Ook het eieren met spek bakken is over genomen 🙂 ipv witte broodjes. De biologische bedrijfslunch hebben we helaas af moeten schaffen. Het kon financieel niet meer uit.
  Als er taart word meegebracht omdat er iemand jarig is, nemen ze voor ons een rookworst mee.

  Discriminatie heb ik nog nooit meegemaakt, wel dat men het vertikt om rekening met je te houden.

  Melchior Meijer zegt:
  december 28, 2011 om 12:21 pm
  1. Mensen die een paleo voedingspatroon volgen, blijken spontaan ongeveer 400 tot 1000 kcal/dag minder te consumeren dan op een voeding die is gebaseerd op graan, suiker, zuivel en plantenolie.

  Heb je daar info over? Ik heb mijn kcal wel eens uitgerekend, maar zit erg laag. En val niet af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s