De Naakte Waarheid

Zweden is weer een mooi paleoblog rijker. Nou ja, LCHF zonder zuivel, dat is zo goed als paleo. ‘Den Nakna Sanningen’, ofwel ‘De naakte Waarheid’, heet het. Bij wijze van motivatie van vooral eventuele jongere lezers in onze op dit gebied nog behoorlijk achterlijke en slaafse rivierdelta hier een paar foto’s en haar bio. Zo ziet een mens er dus uit in het wild ;-). Bezoek haar blog! Het ontcijferen van verwante talen is een leuke braintraining en anders is er altijd nog onze vriend Google Translate!

“Ik ben Martina & ik ben civiel ingenieur met specialisatie biotechniek & medische techniek. Ik heb een vlammende belangstelling voor alles dat met gezondheid te maken heeft. Ik ben overtuigd low carber en train veel: zowel krachttraining als hardlopen. Hier schrijf ik over een koolhydraatbeperkte voeding & het overweldigende verband tussen voeding en gezondheid. Je leest hier alles over biochemische argumenten vermengd met mijn persoonlijke nieuwsgierigheid & mijn streven naar een gezonder leven – over mijn training, recepten en beweegredenen!

Mijn lijf is gek op LCHF en meer specifiek op LCHF zonder melkproducten. Zo zie ik er uit bij een gewicht van 55,6 kilo. Niet zo supergespierd misschien, maar behoorlijk fit en het wordt nog veel beter! Als koolhydraateter voelde ik me voortdurend een beetje slap en sloom en ondanks mijn lage gewicht van 50 kilo zat al het vet op mijn buik en heupen. Nu voel ik me nooit slap en sloom en ondanks een hoger lichaamsgewicht wiebelt en wobbelt het nergens. Dankzij de perfecte combinatie krachttraining + low carb!”

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

25 reacties op De Naakte Waarheid

 1. Wat is LCHF? Low Carb………? Het zal niet High Fructose zijn 🙂 Misschien High Fat?

 2. muizenoren zegt:

  Dan moet je wel vaak naar de gym. Dat meisje traint wat af! Met LCHF alleen haal je dat niet.

  Wat ik nou eens leuk zou vinden is om te zien wat die levensstijl doet voor een vrouw van eind de veertig, wanneer de hormonen het stilaan beginnen te begeven. Ik weet uit eigen ervaring dat ik beter af ben met minder koolhydraten, maar zo’n spectaculair resultaat kan de doorsnee vrouwelijke veertiger toch niet verwachten, he?

  • James Pott zegt:

   You’re funny! Net je site bekeken en herken heel wat onszelf .Van waar ik zit kan ik onze bibliotheek inkijken. Wall to wall. 7 voet hoog. Ik kan van hier de slaapkamer niet zien, noch de family room, maar daar ligt het allemaal overal en minder geordend. Televisie kijken we zelden. Ik ben het oneens wat betreft dat hevige trainen. We bewegen redelijk veel, mijn vrouw doet elke dag haar 10 minuten op de treadmill, ik roei regelmatig en doe wat gewicht trainen. Sinds we overgeschakeld zijn op Low Carb High Fat (juist Liesbeth, wist je wel) hebben we beiden het visceral stuff verloren. Mijn vrouw raakte haar “post-zwangerschapsbuikje” bijna helemaal kwijt en past alle kleren van 30 jaar geleden.
   Onze zoon verloor 25-30 pond zonder bewegen. Computer techneut.
   Melchior mag net zo hard lopen als hij wil, mijn zwager krijgt een kick van marathons, ik ga ze niet achterna, ik voel me prima zonder. Illusie? zelfbedrog?

   • James, dat was geen grap, ik kende de afkorting echt niet!

   • muizenoren zegt:

    Haha, ik denk dat er veel mensen met een teveel aan boeken worstelen!

    Mijn ervaring met low carb (Atkins style) is er inderdaad ook één van gewichtsverlies, maar dat stokte op een bepaald moment. Nog minder koolhydraten vond ik op lange termijn echt niet meer doenbaar. Ik heb ook hypothyroidie, dus dat kan een rol spelen. Toch had mijn vriend net hetzelfde: gewichtsverlies (dat kostte hem minder moeite dan mij — mannen, he, kunnen zich veel meer permitteren) en dan ging er opeens geen gram meer af. Of misschien moeten we toch die fles wijn op zaterdagavond helemaal opgeven (bah bah bah, is dat wel nodig?).

 3. James Pott zegt:

  Alleen een fles wijn op zaterdag avond? en dan die ook nog opgeven?? Jij moet toch wel ontieglijk overgewichtig zijn als het je zo dwars zit dat je zelfs je wijn op zou willen geven. Heb je je wel eens gerealiseerd dat je misschien het voor jou optimale gewicht hebt bereikt. Het viscerale vet, de zwemband rond je middel, die tussen haakjes ook alles wat daaronder zit vertegenwoordigt, dat wil je tot zo minimaal mogelijk terug brengen. Wat de rest betreft…
  Liesbeth help me out, we hadden dezelfde discussie op Foodlog dit voorjaar. In ieder geval komt het erop neer dat de mensen die een beetje extra in hun vet zitten langer meegaan.
  Ik zou wel graag wat meer subcutaan vet willen hebben, dan werkt de Vitamine D verwerking veel beter. Gefeliciteerd dat jij weet dat je een luie schildklier hebt. Er lopen waarschijnlijk nog een miljoen rond in Nederland die zich daar volkomen onbewust zijn. Ik heb het ook, tijdje wat extra iodine genomen, maar ik heb het idee dat sinds we van de tarwe af zijn het minder uitgesproken is. Moet volgende week mijn bloedwerk doen, dus dan zal ik het wel horen.
  Liesbeth mijn veronschuldigingen. Dat heb je met die Canadezen, nemen gemakshalve maar aan dat de rest van de wereld ook engels spreekt. Maar jullie hebben er zelf ook een beetje schuld aan. Wij zijn verwend met al die mensen in Nederland die zo geweldig goed Engels spreken.
  En ja die boeken… Melchior gelooft niet in non-local, maar het is wel grappig dat ik sinds gisteren ook eens door de verschillende boekenplanken aan het rommelen ben geweest. En ja de eerste die eruit gingen waren oude kookboeken. Behalve de hele oude. Ik kom trouwens nooit erg ver. Ben zo weer aan het grasduinen en mijn vrouw bijna nog erger. Maar de kinderen zijn bijna allemaal de deur uit. Vijf slaapkamers..nog maar wat boekenkasten maken.

  • muizenoren zegt:

   🙂 Nou dat valt wel mee, hoor, ik ben nog altijd veel langer dan dat ik breed ben, maar zelfs op mijn slankst was ik geen bonenstaak. En geen haar op mijn hoofd dat er serieus aan denkt mijn glaasje wijn op te geven. Maar het is vervelend als je je best doet en geen resultaat meer ziet.
   Van tarwe heb ik ook last. Jarenlang doffe buikpijn gehad, darmonderzoeken, gynecologische onderzoeken, zonder resultaat. Tarwe opgegeven en na drie dagen nergens meer last van. Nu kan ik het af en toe eten zonder problemen. Voor mijn schildklier heeft het helaas geen verschil gemaakt, ik ben nog altijd aan de thyroxine.
   Kookboeken van televisiechefs zijn het ergste, je wordt gek gemaakt door die kookseries. Vorig jaar nog twee dikke boeken gekocht van Nigel Slater, met zijn mooie groententuintje, ik ga er straks nog eens doorbladeren voor ik ze weggooi. Als ik ze weggooi. Het is zo moeilijk…

  • Wat bedoel je met je opmerking over schildklier. Ging daar toen de discussie op Foodlog over?

   • James Pott zegt:

    Nee de discussie ging over afvallen en de tyrannie van de ‘normale’ maat. Extra gewicht is niet altijd bezwaarlijk of zou het niet moeten zijn omdat het lang niet altijd omgekeerd evenredig aan is met gezondheid

 4. James,volgens mij zijn we het gewoon met elkaar eens :-). Ik kijk veel meer naar een voedingspatroon van iemand dan het daadwerkelijke gewicht (hoewel dat bij obees wel van belang is, maar die komen niet zo snel in mijn praktijk).

 5. Aldert zegt:

  Ik heb even op haar site stukken proberen te lezen (niet alleen het plaatje gekeken Melchior) met google vertalen, ziet er wel goed onderbouwd uit, maar kom er door de vertaling niet overal goed uit. Ze is volgens mij ook behoorlijk aan de pillen, moet je daar je lchf voeding wel mee complementeren?
  Indrukwekkende site heb je, ik heb het afgelopen weekend gebruikt om alles te lezen, ben blij dat je blog pas 3 maanden oud is;-).
  Ik ben ook op zoek naar afwisselende ontbijt recepten, met veel energie. Als biologsch melkveehouder verbruik ik nogal wat per dag, en ben bang om weer te mager te worden. Alleen gebakken eieren met spek lijkt me ook niet wat, en wil graag de rest van het gezin ook meekrijgen. (aan de andere kant is het nu alleen brood ontbijt met verschillend beleg, waaronder veel eigengemaakte volle rauwmelkse kaas)

  • Welkom, Aldert en dank!

   Je hebt gelijk, ik was iets te snel met die meid, al blijft het een leuke oppepper. Gisteravond geluisterd naar het jongste interview met Cordain en zag daar mijn groeiende scepsis wat betreft supplementen vet, vet, vet bevestigd. Behalve mogelijk vitamine D in de winter en eventueel K2 (en een beetje n-3 als je geen vis eet), werkt de hele bende averechts. Vooral foliumzuur blijkt een sluipmoordenaar te zijn (in tegenstelling tot folaat in voeding). Ik slik niks.

   Ik merk dat er een enorme behoefte bestaat aan recepten. Zelf doe ik maar wat en juist wat recepten betreft ben ik niet sterk (eufemisme ;-). Zal mijn vrouw nog eens heel lief aankijken. Zij is culischrijfster en een wereldkok, maar vindt paleo maar een malle bedoening ;-). Geen gebrek aan reality checks hier.

   • Janet Noome zegt:

    Aldert, ik kan je van harte aanbevelen het (kook)boek “Oergondisch genieten” van Ria Penders, e.a. Lekkere recepten die heel goed te gebruiken zijn in de setting van een gezin. Oervoeding als basis van eerlijke en pure voeding. Het bevat meer dan 250 praktische recepten die laten zien dat deze manier van eten heel smakelijk kan zijn.

    Melchior, een gat in de markt zou ik zeggen: er is behoefte aan meer!

    • Sssst, Janet, ik heb lamme vingers en hoop de belangrijkste ‘concurrent’ voor te zijn ;-). Wat me aan de andere kant geweldig tegenstaat, is het idee mensen geld uit de zak te troggelen met zo’n eenvoudige, maar mogelijk vitale boodschap. Dat een zekere toch al niet onbemiddelde geneesheer/zakenman een fortuin maakt door zieke mensen voor relatief veel geld een oude, simpele interventie te verkopen… ik heb daar eigenlijk geen woorden voor. Dit soort informatie moet volkomen gratis zijn, zeker als die komt uit de koker van een arts.

     Robb Wolf heeft het goed opgelost. Alle essentiele info staat op zijn site, maar de mensen kopen zijn boek alsnog, simpelweg omdat het advies heeft gewerkt en ze het op papier in de kast willen hebben staan. Ik volg die weg ook en broed op een list. Mocht het met die recepten onverhoopt niet lukken, dan meld ik me graag. Zou het iets zijn om hier alvast een sectie recepten op te richten waar culinair onderlegde lezers hun tips & tricks kunnen publiceren? Ze kunnen natuurlijk ook zelf een blog beginnen. Zelfs mij lukte dat ;-).

 6. Aldert zegt:

  Een app misschien? Heb alleen nog geen smartphone.

 7. Aldert zegt:

  Ik wilde op foodlog onder dat oliebollenstuk een link naar je blog zetten. Enorme securitycheck! dus maar gelaten…betwijfel ook of die er op gezet zou worden.

  Dit staat op nu.nl
  Hersenen krimpen door fastfood
  Laatste update: 29 december 2011 10:21 info
  PORTLAND – Het eten van vette voeding zorgt ervoor dat onze hersenen krimpen. Dat bleek woensdag uit onderzoek, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschift Neurology.
  Lijkt me logisch als je de rokende trainingspakkenbende bij macdo in de rij ziet staan.

  • James Pott zegt:

   Niet helemaal correct Aldert. Het gaat om de transvetten. Gezonde vetten als Omega 3 verbeteren juist het denk vermogen. Gewoon doorgaan met eieren en spek, vooral als je een eigen varkentje tussen de koeien kunt laten scharrelen en de kippen buiten. Er was een UK onderzoek van een paar jaar geleden dat er juist op wees dat een vegetarische leefstijl wel eens nadelige gevolgen kon hebben voor een gezonde hersen functie. Ik denk dat dat weer te maken heeft met de slechte omzetting (synthese) van ons lichaam van de ALA (plantaardige oorsprong Omega3)

  • @Melchior, ik ben best benieuwd wat je vrouw tegen Paleo heeft. Ik neem niet aan dat zij het menu van Sonja of Frank eet? Zou ze willen vertellen wat ze vreemd vindt aan Paleo?

   Ik vind trouwens dat iemand best (normaal) geld mag verdienen aan een serieus boek met inhoud. Een boek hoeft ook als het over voeding gaat niet gratis te zijn wat mij betreft.

 8. James Pott zegt:

  Hou de was binnen Melchior. Best mogelijk dat als ik met jou samen woonde ook niet zo’n paleo voorstander was. Soms is het vuur gewoon wat te heet. Mijn vrouw is wel een paleo enthousiast omdat ze merkt dat het werkt, gezonder lijkt te zijn. En zij is bepaald niet een naieveling met haar LH opleiding voedingsleer. Ik ben wat dat betreft een ‘Johnny come lately’. Het zijn ook vaak kleinere dingen die je na verloop van tijd opmerkt. Dit jaar geen antihistamines gebruikt, bijna nooit meer hoofdpijn, geen last van gewrichten (vingers) ondanks dat we al in ruim een jaar geen glucosamine en chondroiton hebben gebruikt.
  En vanmorgen merkte ze op: Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik een fibroma ontdekt heb. (een familie trekje, pa had het ook) zou het iets te maken hebben met ons dieet?

  • Hoi James,

   Geen vuile was hier hoor. Er zijn genoeg leukere dingen om ruzie over te maken ;-). Het ‘probleem’ van paleo is dat wel erg veel kwalen verdwijnen. Sceptici die het principe niet snappen of bewust verkeerd uitleggen, vinden dat een prachtig argument om het als hogwash (sorry) af te serveren. Terwijl het erg logisch is. Haal de worst offenders weg en de normale fysiologie begint zich te herstellen. Althans, errug vaak. Wat betreft die fibromen van je vrouw, luister als je tijd hebt naar het interview van Jimmy Moore met Julianne Taylor. Wat een kanjer. Ze spuit een schat aan klinische informatie.

 9. Sylvia Knoop zegt:

  1. Ieder heeft zijn eigen reden om geen extra geld te willen verdienen.
  2. Alleen de zon gaat op voor niets.
  3. Het is zo handig om geld voor je verjaardag te krijgen, in plaats van spullen die je niet wilt hebben én geen ruimte om op te bergen.

  Geef je rekening, tegenwoordig graag met IBAN.
  Volgens mij willen die andere 6 lezers waar je het steeds over hebt je ook graag een verjaarscadeau geven. Kun je dat mooie doch dure boek kopen, zonder schuldgevoel. Nog beter ga er samen met je vrouw iets leuks van doen. Zie je ik heb het zelfs al voor je uitgegeven…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s