Foodlogcauseur Nick Trachet & mijn dogmatische koeien

Culinair journalist en fervent paleo basher Nick Trachet beschuldigde mij zojuist op Nederlands grootste voedingskrant Foodlog van gevaarlijk dogmatisme. Hij deed dat merkwaardig genoeg naar aanleiding van mijn tamelijk milde kritiek op internist Frank van Berkum, die zijn lezers in mijn ogen ten onrechte voorhoudt dat het bakken van oliebollen 😉 in meervoudig onverzadigde olie ‘goed is voor je cholesterol’.

Volkomen uit de heup lost een billenknijpende Trachet het volgende schot:

Nog een schijfje mamoet, iemand? Al denk ik dat er wel iets te zeggen valt voor low carb, vind ik het afglijden van Meijer naar een dogmatisch ideëel voedingspatroon betreurenswaardig. Er bestaat geen Arcadia, geen Gouden Tijdperk. Het succes van de mens is juist dat hij naargelang de omstandigheden, heel verschillende diëeten aan kon.

Hoewel de uitlatingen van deze Foodlogcauseur – die doorgaans overkomt als een matige muloleerling die heeft geleerd zijn mediocre inzichten in verlichter gezelschap te formuleren alsof ze ergens over gaan – mij persoonlijk koud laten, grijp ik zijn valse strawman toch maar aan om het standpunt van dit blog nog eens voor het voetlicht te brengen. Vooral ook omdat het begeerde aantal van 6 lezers met rasse schreden in zicht komt. Hier is een ‘oude’, weinig bekeken, maar opnieuw relevante post.

Vanochtend vroeg kreeg ik een aardig mailtje van een lezer, met daarin een gefotoshopte versie van de Schotse Hooglanders die de header van Het Paleo Perspectief sieren. Hij had de gele tags weggepoetst. Zonder ear tags zijn die koeien veel meer paleo, luidde zijn argument.

Goedbedoeld, maar ik heb die foto niet voor niks gelaten zoals hij is. Die tags symboliseren de crux van het paleoperspectief: leven volgens onze evolutionaire blauwdruk in een moderne wereld. Paleo is geen naïef, romantisch verlangen naar een periode waarvan we eigenlijk bar weinig weten. Het is geen caveman reenactment van halve garen die alle verworvenheden van de beschaving afwijzen, inclusief de medische zorg waaraan ze misschien zelf hun leven te danken hebben. Paleo staat niet voor stadsjagers die – kijk eens wat stoer! – aan mensen gewende eendjes de nek omdraaien ‘omdat je moet kunnen doden om vlees te mogen eten’. De tags aan ‘mijn’ runderen staan voor een intelligente, duurzame voedselvoorziening, waarin het ecosysteem met respect maar niet sentimenteel wordt beheerd. De Schotse Hooglanders in het Lauwersland zijn zo paleo als in 2011 mogelijk is, maar Staatsbosbeheer houdt hun aantal binnen bepaalde grenzen en verricht indien nodig kleine ingrepen in het semi-wilde landschap. Het resultaat is dat wie prioriteiten stelt grass fed vlees van de allerbeste kwaliteit kan kopen. Afkomstig van dieren die een evolutionair bijna normaal leven hebben geleid.

Het hardnekkige argument dat een voeding gebaseerd op de belangrijkste akkerbouw-producten noodzakelijk is om 7 miljard mensen te kunnen voeden, is gebaseerd op een vals uitgangspunt. Mensen die het leeuwendeel van hun energie moeten halen uit tarwe, maïs, soja, suiker en plantaardige olie worden ziek. Zoals de visdief uit ‘Paleo in een notendop’ ziek wordt van zo’n beetje alles dat geen vis is. Kijk naar India. Kijk naar China. Als je daarvoor kiest, kies je voor een zieke bevolking en een florerende ziekte-industrie (en ziekte-industrie is iets anders dan basic medische zorg). Als je snel rijk wilt worden en geen moeite hebt met bloedgeld, moet je nu investeren in bijvoorbeeld diabetesnaaldjes voor de Indiase markt (tip: richt je marketing vooral op de vegetarische deelstaten).

Er zijn talloze manieren om leven volgens onze evolutionaire blauwdruk duurzaam te maken. Grote delen van Europa zouden net als het Lauwersmeergebied hoogwaardig vlees kunnen voortbrengen. Perma culture is veelbelovend. Lokale voedselproductie à la Joel Salatin werkt en is beslist geen utopie. Ga maar eens praten met partijen die in zo’n gesloten mini-economie participeren. Tenslotte kan paleo eventueel de fabriek in. Al zou het typisch Nederlands en dus wat armoedig zijn om daar meteen maar mee te beginnen.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

43 reacties op Foodlogcauseur Nick Trachet & mijn dogmatische koeien

 1. Henriëtte Das zegt:

  Klein verhaal uit de praktijk:
  Sinds eind vorig jaar werk ik in mijn praktijk ook met het Paleo dieet. Momenteel wordt mijn site erop aangepast. Daarvoor werkte ik onder andere ook met het Prodimed dieet waar Melchior al eerder over schreef. Sinds ik gezien heb wat het voor mensen kan betekenen qua gezondheid ben ik enthousiast over deze levenswijze.
  Wel merk ik dat het voor veel mensen best wel lastig is om de koolhydraten te laten staan. Maar doen ze het wel dan komt tot nu toe komt iedereen van de Metformine af en blijft de diabetes onder bedwang. Mensen die Insuline gebruiken kunnen soms ook stoppen daarmee of gebruiken nog maar de helft. Dit overigens altijd in overleg met de behandelende arts.
  Het is echter schrikbarend te zien hoe weinig diabetesverpleegkundigen van voeding bij diabetes weten. Als tussendoortje wordt rustig een pakje Sultana aanbevolen. Als een cliënt n.a.v. de goede bloedsuiker waarden verteld wat het dieet is vallen ze bijna om. “Dat is heel slecht geen koolhydraten eten!” Dat deze gewoon ook in groenten, noten zaden en fruit zitten lijkt men niet te weten.
  In mijn praktijk heb ik ook een gynaecologe. Haar vader en echtgenoot hadden beiden te hoog cholesterol. In de praktijk vertel ik al jaren altijd tijdens het derde consult over Melchior Meijer en het vet/cholesterol verhaal en wat de functie is van Omega 3, 6, en 9 en raad roomboter, kokosvet etc aan.
  Zo ook bij deze gynaecologe. Het gezin, man en vader gingen Paleo eten. Tijdens de volgende controle werd goedkeuring uitgesproken over de werking van de stanines die beiden op aanraden van de gynaecologe niet meer genomen hadden. De cholesterol was prima! Na uitleg over wat ze wel gedaan hadden (o.a. roomboter eten), was er een verbijsterde reactie: Waarom komt u hier als u toch niet doet wat ik zeg?? Nou ik wil gewoon weten of deze manier van voeding geholpen heeft.

  Overigens is deze gynaecologe ook om en we hebben regelmatig contact over patiënten en voeding. Beiden zijn we geïnteresseerd in PNI. En naar het congres geweest. Het komt langzaam op gang..

  • Hoi Henriette (sorry, even geen trema).

   Het gebeurt dus! Het beweegt! Dit zijn berichten waar ik heel erg blij van word. Dank voor je bijdrage en vooral voor de moed die je hebt om tegen de stroom in te roeien. Neem mijn pet diep af.

   • Ik zal een pagina maken met bonafide health professionals die mensen willen helpen op basis van het evolutionaire perspectief. Eis: BIG registratie.

   • Janet Noome zegt:

    In het BIG-register zijn artsen, apothekers, fysiotherapeuten, 1elijns-psychologen, psychotherapeuten, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen opgenomen. Samen met de logo- en ergotherapeuten hebben de diëtisten een apart Besluit ex.artikel 34 in de Wet BIG. E.e.a. wordt bijgehouden in het Kwaliteitsregister Paramedici waarvoor een periodieke registratie nodig is.
    Ik mag aannemen dat ik daarmee als diëtist door de ballotage kom 🙂 ?

    • Hoi Janet,

     Bedankt voor die info. Robb Wolf heeft in de VS het Paleo Physicians Network opgezet en dat zoiets uiteindelijk ook in Nederland zal gebeuren, dat lijkt me onvermijdelijk. Het zou natuurlijk geweldig zijn als mensen via dit blogje een paleovriendelijke zorgverlener konden vinden.

     Maar er zitten een paar haken en ogen aan, besef ik. Ten eerste nemen health professionals een risico als ze op een paleosite te vinden zijn, want de weerstand binnen beroepsgroepen is ongetwijfeld groot. Er zou dus waarschijnlijk een soort doorgeefluiksysteem moeten komen, waarbij ik mensen via een achterdeur doorverwijs naar een clandestiene zorgverlener in hun buurt. Dan die BIG eis. Ik noemde die, om er zeker van te zijn dat het om serieuze mensen gaat en om te vermijden dat kwaadwilligen en belanghebbenden die hun werkwijze bedreigd zien de kwakzalverskaart trekken. Maar nu blijkt Henriette geen BIG te hebben, terwijl ze overduidelijk weet wat ze doet en mooi resultaten boekt. Hoe zie jij dit?

   • Aldert zegt:

    Zou een documentaire niet iets zijn zoals “Super size me” van Morgan Spurlock? Dan wordt het “Paleo me” en laat de gevolgen zien van een gezond dieet.
    Succes gegarandeerd wat betreft landelijke bekendheid van paleo en genoeg voer voor discussie. (misschien kamervragen?)
    Dan moet het geen n = 1 experiment worden, volgens mij kun je onder je lezers hulp genoeg vinden om dit op te starten.

   • Maan zegt:

    Ik weet niet of dit hier goed staat.
    @ Aldert december 30, 2011 om 7:19 am

    Ken je deze docu al? http://www.fathead-movie.com/. Een lowcarb antwoord op Supersize me. Helaas in NL nog niet uitgezonden.

  • Melchior, een paar opmerkingen van iemand die verschrikkelijk pro Paleo zou moeten zijn, want onze 100% natuurlijke grasgebonden veeteelt zou heel goed als Paleo voedingsbron kunnen dienen.
   Wat mij opvalt, is dat veel ‘professionals’ die op deze site hun mening verkondigen n=1 toepassen, oftewel casuïstiek. Casuïstiek is voor goedgelovige consumenten die tijdens een geanimeerd gesprek kond doen van hun oma die 98 jaar geworden is niettegenstaande het consumeren van tonnen tabak en alcohol. Leuk, maar nietszeggend.
   Koolhydraten zijn idd een plaag voor mensen. Nog erger is als je koolhydraten (granen) aan runderen geeft om ze sneller te laten groeien. In plaats van al het goede van gras te concentreren via de tussengastheer die rund heet, concentreer je de slechte dingen van graan. Tegelijkertijd ben ik van mening dat het onmogelijk is dat – laten we het op 1 miljard paleo-volgers houden – een groot deel van de wereldbevolking van dierlijke eiwitten voorzien kunnen worden via extensieve grasgebonden veeteelt. Voor 100% grasgebonden veeteelt heb je namelijk 4 landbouwazen nodig: voldoende ruimte, voldoende temperatuur, voldoende vocht en voldoende zonlicht. En van die ‘ 4 azen gebieden’ hebben we domweg veel te weinig. En zie ik juist dat we de verkeerde weg inslaan, want de grasgebonden veeteelt wordt teruggedrongen door de graangebonden veeteelt: http://www.foodlog.nl/vandaag/bericht/belast_het_gebruik_van_plantaardig_eiwit_een_visie_op_vlees/
   En over die verkeerde kant uitgaan nog een waarheid als een koe: hoe gezonder we leven, hoe ouder we worden. En die vergrijzing is weer de oorzaak van allerlei moderne plagen, zoals zorgverzekeringen en pensioenen. Hoe gezonder je leeft, hoe kleiner de kans op overlijden door hart- en vaatziekten. Ik weet dat het volgende vloeken in de Paleo kerk is, maar daardoor neemt de kans op kanker schrikbarend toe. En dat is statistiek, geen casuïstiek.

   • riesjart zegt:

    Jack, jij schrijft; “Hoe gezonder je leeft, hoe kleiner de kans op overlijden door hart- en vaatziekten. Ik weet dat het volgende vloeken in de Paleo kerk is, maar daardoor neemt de kans op kanker schrikbarend toe. En dat is statistiek, geen casuïstiek.”
    De kans op kanker wordt toch niet bepaald door de leeftijd? En ik denk dat de kans zoals jij die bedoelt de “normale” kans is, dus geldt voor de huidige bevolking met het huidige dieet. Er is een goede kans dat die kans op kanker aanzienlijk wordt beïnvloed door de voeding op zich.

   • Hoi Jack,

    Dank voor je bijdrage!

    Wat mij opvalt, is dat veel ‘professionals’ die op deze site hun mening verkondigen n=1 toepassen, oftewel casuïstiek. Casuïstiek is voor goedgelovige consumenten die tijdens een geanimeerd gesprek kond doen van hun oma die 98 jaar geworden is niettegenstaande het consumeren van tonnen tabak en alcohol. Leuk, maar nietszeggend.

    Dit is derde klas mavo kennis, Jack, maar toch bedankt voor je wijze les. Dat neemt niet niet weg dat ik een enorm respect heb voor klinische observaties van individuele dokters, oftewel voor wat jij denigrerend waardeloze casuistiek noemt. De coronaire bypass operatie is volledig gebaseerd op casuistiek. Ook penicilline werd breed ingezet ruim voor in RCT’s bewezen was dat het werkte. Handen wassen voor het opereren? Nooit in een RCT onderzocht, dus volgens jouw logica een bakerpraatje van het kaliber mijn rokende oma werd 90. Van vancomycine is nog niet onomstotelijk aangetoond dat het bepaalde resistente ziekteverwekkers doodt. Toch wordt het ingezet. Zou jij behandeling weigeren?

    Overigens kan n=1 kan wel degelijk wetenschappelijke waarde hebben. Er vinden momenteel duizenden volstrekt ongecontroleerde n=1 experimenten plaats van mensen die met name graszaad elimineren. Dankzij het internet zien we duidelijke patronen in hun ervaringen. Uitgaande van de enorme aantallen en de consistentie ervan kunnen die niet zonder meer aan het toeval kunnen worden toegeschreven. Bovendien zijn de gemelde ervaringen in lijn met onderzoek uit het lab.

    Er zijn kleine, maar degelijke RCT’s gedaan naar paleo als interventie bij met name diabetes en metabool syndroom. Daaruit blijkt dat het nuttigen van menseneten (dus geen duivenvoer) superieur is in met name het herstellen van glucosetolerantie en insulinegevoeligheid. Links zijn te vinden elders op de site. Serieus onderzoek naar paleo als interventie bij MS loopt en de eerste resultaten zijn positief (bewust eufemisme). Tenslotte is n=1 onvoorstelbaar waardevol voor… die ene 1. Heb je de TED talk van Terry Wahls gezien? Een anekdote, inderdaad. Maar Wahls kreeg haar leven terug, of wij haar experiment nu wel of niet vinden ‘tellen’.

    Wat bedoel je trouwens met ‘professionals’? Ik heb op mijn site geen mensen voorbij zien komen die zich profileren als peleoprofessionals.

    En over die verkeerde kant uitgaan nog een waarheid als een koe: hoe gezonder we leven, hoe ouder we worden. En die vergrijzing is weer de oorzaak van allerlei moderne plagen, zoals zorgverzekeringen en pensioenen. Hoe gezonder je leeft, hoe kleiner de kans op overlijden door hart- en vaatziekten. Ik weet dat het volgende vloeken in de Paleo kerk is, maar daardoor neemt de kans op kanker schrikbarend toe. En dat is statistiek, geen casuïstiek.

    Levensverwachting is maar voor een betrekkelijk klein deel een functie van gezondheid. Piet Vroon rekende al voor dat we als we alle grote ziekten elimineren, we met z’n allen slechts een jaar of 5 ouder zouden worden. De ‘paleokerk’ zoekt naar het behoud van functionaliteit. In een westerse samenleving neemt het risico op kanker inderdaad fors toe met de leeftijd. In de met moderne middelen onderzochte jager/verzamelaar populaties was kanker zo goed als afwezig, ondanks een substantieel aandeel ouderen (tot plm 100 jaar). Oude mensen worden moe, trekken zich terug en sterven binnen ongeveer een week. En dat was veldonderzoek, geen statistiek.

    Op je belangrijke opmerking over de duurzaamheid en paleo kom ik terug. Ik weet er te weinig van, al heeft Lierre Keith me afgeholpen van het idee dat plantaardig per se duurzaam is. Ik kan je nu alvast zeggen dat ‘paleo’ macronutrientneutraal is. Er zijn oorsprongsbevolkingen die 70 procent van hun energie uit koolhydraten halen en aan de andere kant van het spectrum heb je de Inuit. Het is een mythe dat jager/verzamelaars per definitie waanzinnige hoeveelheden vlees eten. Verder heb ik hier al eerder aangegeven dat uit onder andere het onderzoek van Frasetto blijkt dat mensen op een voeding zonder NAD’s spontaan fors minder eten bij gelijkblijvende of toegenomen activiteit. Hoe dat werkt, is een raadsel, maar het is vastgesteld in een RCT. Labonderzoek suggereert dat gliadinen leptineresistentie veroorzaken en dus de eetlustregulatie verstoren.

    • Melchior, dank voor het uitgebreide antwoord. Door tijdgebrek en gebrek aan kennis (3de mavo) een kort antwoord. Met ‘professionals’ bedoelde ik (alternatieve) behandelaars. En blijf ik ondanks jouw n=1 voorbeelden, geloven in RCT’s. Als er geen RCT’s waren, was ik niet in staat deze tekst te typen, want ik maak dankbaar gebruik van TNF-blokkers (n=1) Ik verwacht dat een menigte Paleoisten mij gaan vertellen dat als je gezond leeft, geen TNF-blokker nodig hebt. Over dat statistische ‘doodgaan’. Ik grijp even naar mijn voorkeur om het in Jip en Janneke taal uit te leggen: stel er zijn maar twee doodsoorzaken, hart- en vaatziekten en kanker, die tezamen 100% van de doodsoorzaken ‘invullen’. Je neemt 1 van de 2 weg. Denk je echt dat die andere doodsoorzaak qua statistiek gelijk blijft en dat er ‘ineens’ andere doodsoorzaken bijkomen die het gat opvullen ? En als we niet zo egoïstisch waren om lekker lang en gezond te leven, wat de maatschappij handenvol geld kost, dan zou het een stuk aangenamer worden op deze planeet. Denk eens aan de voordelen voor de planeet en haar bewoners, als al die overbodige oude mensen niet hoeven mee te liften. Alleen al uit die gedachte zou je als mensenmens moeten pleiten voor een leefstijl die sneller leidt tot de dood.

    • Hoi Jack,

     Dank voor je antwoord.

     Nu ben je niet helemaal eerlijk. Eerst doe je of je wij hier het verschil niet kennen tussen n=1 en een goed experiment en als ik dan zeg wij het mavo-3 stadium gepasseerd zijn, geef je de lezer de indruk dat ik jou op dat niveau schat. Waarom doe je dat?

     Wat goed dat je baat hebt bij de TNF-blokker. Ik heb voor Runner’s World eens een jonge onderwijzeres met RA geinterviewd die dankzij ik meen Enbrel (maar het kan ook Remicade zijn geweest) haar rolstoel adieu kon zeggen en nu aan prestatielopen deelneemt. Suggereren dat mensen die het paleoperspectief serieus nemen dit soort verworvenheden afwijzen, dat ze mensen ‘de schuld geven’ van hun ziekte, getuigt van een fenomenaal vooroordeel en grenst aan het onbeschofte. Dat we onderzocht willen zien of paleo ziekten op afstand kan houden, is een compleet ander verhaal. En de groep van Cordain heeft tamelijk harde aanwijzingen dat met name autoimmuunziekten als RA inderdaad ‘boerenziekten’ zijn. Kan het kwaad om over die ontwikkelingen en voortschrijdende inzichten te berichten?

     Wat betreft je Jip en Janneke voorbeeld over levensverwachting. Ja, dat geloof ik. Er is leuk onderzoek naar het effect van bloeddrukmedicatie. Als iemand met hoge bloeddruk 40 jaar lang bloeddrukmiddelen gebruikt, gaat hij of zij rond de 80 niet op 3 januari dood aan een beroerte, maar veertien dagen later aan de complicaties van een heupfractuur. Je overschat het levensverlengende effect van de moderne zorg. Vroedvrouwen en traumaspecialisten verhogen de levensverwachting. Zonneklaar. Maar verder… Als ziekenhuispersoneel staakt en zich beperkt tot acute hulp, daalt de mortaliteit in het verzorgingsgebied dramatisch en dat lagere sterftecijfer houdt aan tot de HH medici weer aan het werk gaan. De langste staking duurde een half jaar en het gedocumenteerde positieve effect op de mortaliteit hield die hele periode aan ;-).

     Je visie op ouderen is op zijn zachtst gezegd cynisch. Probeer je me in de maling te nemen? Ik ben volledig met je eens dat er sprake is van een afschuwelijke overmedicatie van ouderen, maar als ‘mensenmens’ pleit ik voor het functioneel houden van onze ouderen. Het klinkt misschien politiek correct, maar ze vormen een gigantische bron van kennis en ervaring. Mits we voorkomen dat ze disfunctioneel worden, zijn ze een enorme resource, geen belasting. Wel eens van ‘krimp’ gehoord?

     Bedankt voor de dialoog. Interessant bedrijf heb je trouwens!

    • Hi Melchior, het medium ‘blog’ of welke vorm van tekst dan ook, geeft jammer genoeg niet altijd de intentie of toon aan die iemand gebruikt. Mbt 3de mavo was ik ironisch, was iig niet kwetsend bedoeld. De afgelopen jaren, zeker na het vaststellen van RA, heb ik echt bakken onzin (over voeding, leefstijl, etc, etc.) over mij uitgestort gekregen hoe ik die RA had kunnen voorkomen (onzin, zit in je DNA vanaf je conceptie) of hoe ik die ziekte op natuurlijke wijze kan overwinnen. Maar zolang ik 10k rond de 45 minuten loop (op mijn 58ste) ben ik tevreden met mijn ‘lifestyle’. Maar dat is weer n=1. Best lastig om casuïstiek te vermijden. Over die ouderen, daar ben ik cynisch, maar ik geloof ook dat het beter is dat een mens weet waar hij aan toe is en dat hij rond zijn 50ste te horen krijgt wat de maximale leeftijd is die hij mag bereiken (in een bepaald land, wordt bepaald door de VN). Denk eens aan de rust als je al 20 jaar weet dat je op je 69ste pijnloos dood gaat ? Je kan alles regelen, je huis, je nabestaanden (die weten dat het gaat komen, dus wennen ze er al jaren aan dat je heengaat), je nalatenschap, etc, etc. En je geeft ruimte aan de achteropkomende generaties qua werk, qua woning, pensioenen, gezondheidszorg, etc. Tot slot: paleo is natuurlijk niet veel vlees eten. Maar zelfs een beetje (3x per week 2 ons ?) vlees eten van extensief gehouden runderen x 1 miljard mensen is een onmogelijke opdracht voor de wereldwijde extensieve veehouderij (3 miljard kg vlees per jaar) en zoals ik eerder aanhaalde, het wordt alleen maar moeilijker omdat de kippen en varkens ‘brandstof’ (graan en soja) economisch gezien de voorkeur heeft over grasveeteelt.
     Hartelijke groet en tot volgend jaar, Jack

    • Point taken, Jack! Goeie jaarwisseling en tot ziens. Mooie 10 K tijd!

   • Harmen zegt:

    Erg korte reactie: vitamine D werkt erg sterk anti-kanker. Een lage dosering (1200 IU) gaf in een RCT een verlaging van de kankerincidentie van bijna 80%. Zie o.a. http://www.grassrootshealth.net/ en dan “disease incidence prevention chart” (rechts in de kolom) voor een tipje van de sluier.

    Daarnaast gaat het inderdaad om gezonder leven, niet persé over langer leven.
    40% van de hoogopgeleiden heeft een chronische ziekte en 65% van de laagopgeleiden.

    http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/chronische-ziekten-en-multimorbiditeit/verschillen-sociaaleconomisch/

 2. Van Breukelen zegt:

  “Staatsbosbeheer houdt hun aantal binnen bepaalde grenzen en verricht indien nodig kleine ingrepen in het semi-wilde landschap. Het resultaat is dat wie prioriteiten stelt grass fed vlees van de allerbeste kwaliteit kan kopen.”

  Ter informatie voor diegenen die het niet weten:
  http://www.freenature.nl/

 3. Henriëtte Das zegt:

  Helaas…;
  Ben geen BIG! 🙂
  Maar wel erkend therapeut, acupuncturist. (aangesloten bij het NWP, RBNG en SRBAG.
  Ik werk de laatste 5 jaar steeds meer met voeding als genezing.
  Ik ben momenteel bezig met een nieuwe opleiding bij van Natura, die het Paleo dieet erg promoten. Ik werkte al via het Paleo principe, maar deze opleiding verteld tot in cel niveau, wetenschappelijk bewezen, waarom het zo werkt.
  Overigens heb ik nog meer mensen uit de reguliere gezondheidszorg met Paleo besmet; 1 huisarts, 1 fysiotherapeut en een anesthesiste.
  Mijn eigen huisarts stuurt ook mensen naar mij door. Gewoon stug volhouden. Persoonlijk word ik erg blij van de resultaten. Bijvoorbeeld iemand die al jaren pijn had. last van haar darmen, oververmoeid maar niet kunnen slapen wegens restles legs syndroom etc.
  Die in 1 week van een eigen gezondheidsbeoordeling van een 5 naar een 7,5 ging.
  Ik begeleid mensen die willen afvallen maar werk gelijktijdig ook aan de gezondheid, door o.a. veel voorlichting en door ook te kijken naar welke micro nutriënten iemand door de huidige leefstijl tekort komt.

  Jammer dat je pagina alleen mensen met een BIG registratie is. Veel therapeuten hebben een opleiding op medisch HBO niveau. Daar vindt het Paleo veel weerklank. Misschien toch de pagina ook voor mensen die geregistreerd therapeut en lid van een erkende beroepsvereniging zijn?

  Grappig dat ik al zo’n 5 jaar al mijn cliënten over Ancel Keys en de weg van jouw artikel over vetten vertel en mensen aanraad je te googelen. ik schat toch zo’n 5- tot 600 mensen. 1 Iemand is erom weggelopen bij de praktijk, maar later terug gekeerd.
  Ik kijk uit naar je verder blogs.

  Ook heel besmettelijk is het volgende wat ik mijn klanten vertel: Wil je graag biologisch eten, maar vind je het te duur? Kijk op http://www.makkelijkemoestuin.nl/
  Geweldig initiatief van een 14 jarige jongen. Mijn bakken staan al klaar.
  Hierna ga ik alleen inhoudelijk reageren dit was even een korte kennismaking.
  Wat doen de anderen die hier mee lezen en schrijven?
  Fijne dagen!

 4. Hans zegt:

  Henriette , wat een leuke link ! Ik ga dat zeker ook doen , niet vanwege de kosten en ook niet om gebrek aan ruimte ( 1.5 ha. ) maar omdat bij een eerste poging een moestuin te maken het onkruid als een wilde de ruimte wilde heroveren hetgeen is gelukt tot mijn spijt…..
  Willem , op dit blog aanwezig heeft ook een moestuin weet ik van een ander weblog 😉 met prachtige groenten , jij hebt wellicht ook ervaring met deze manier van tuinieren ?

  Om on topic te blijven ben ik zeer benieuwd of Nick Trachet hier komt reageren of net als dr.Frank blijft schitteren door afwezigheid wat ik zou betreuren omdat het zoveel verduidelijken kan.

  • Henriëtte Das zegt:

   Ha, Hans,

   (Off topic) Het is zo heerlijk om besmettelijk te zijn! Ik heb net mijn tuin helemaal opgeknapt. Met 4 MM bakken kan ik mijzelf en geliefden van gezonde onbespoten groenten voorzien. Maar ik ga dit ook bij mijn project in Cebu op de Filipijnen voor kinderen in sloppenwijken proberen te realiseren.

   On topic: Ik was in eerste instantie blij met Dr. Frank. Zijn dieet was op zich wel een nieuwe (Rode wijn is Paleo) wijn in een oude zak. Atkins en meerdere diëten zijn al langer bekend met koolhydraat restrictie, meer eiwitten en vet. Maar ik mis in al deze adviezen toch de groenten.

   Mijn cliënten vinden zelfs Dr. Franks adviezen van groenten veel.
   Terwijl dat van mij best meer mag zijn. 400 gram per dag minimaal.
   Vaak weten mensen niet waarom het nodig is. En ook weten ze niet hoe ze het lekker moeten klaarmaken, Geen fantasie over hoe een gezonde maaltijd klaar te maken.

   Helaas blijkt Dr. Frank op 2 benen te hinken. Ik las zijn eerste reactie op Foodlog dat hij er nog maar net op zat en al zoveel bijleerde ( als ik me dat goed herinner)
   Dat vond ik een mooie en eerlijke reactie.

   Dokter Frank en zijn ‘gezonde’ oliebollen

   Heuh?

   oliebol?

   Met zijn filosofie past dat dus echt niet in zijn dieet!!!! Gaat hij ineens zeiken over de vetten in de oliebol. Zijn missie is toch het terugbrengen van koolhydraten?

   • Van Breukelen zegt:

    Te veel groente bestaat niet. Wij, mijn lieve vrouw en ik , eten elke dag minimaal 1 kg bruto groente tezamen. Schoongemaakt 600 a 800 gram. Hangt van de kwaliteit af en de soort groente. Geen enkel probleem. Flatulentie achteraf, zoals dat zo mooi heet, wij noemen dat anders, is geen probleem. Wel weet ik uit mijn kringen, wanneer we daar wel eens aten, dat een of twee eetlepels groente het absolute maximale is. De maaltijd bestaat, ik overdrijf misschien, uit het dessert. Grand dessert.
    Wanneer we dan ook uitgenodigd worden om een hapje te eten moeten wij ons in bochten wringen om daar onder uit te komen.

   • Jochem zegt:

    Hé Henriëtte,

    Leuk om te zien dat jij dit blog ook volgt!

    Groetjes,

    Jochem

  • Aldert zegt:

   Tuinieren?
   In vollegronds kun je groenteteelt goede resultaten behalen met schoffelen, dus wortels laten zitten en onkruid resten laten liggen.De wortels van onkruidplanten hebben allemaal eigen specifieke samenwerkingen met schimmels en bacteriën die de grond nodig heeft. Een onkruidplant is aangever van wat er mis is of mist in de bodem.
   Niet dieper dan 4 à 5 cm bewerken, dit om dieperliggende oliehoudende zaden niet de kans te geven om te kiemen en om microbiologisch leven niet voor hun doen naar de andere kant van de wereld te helpen.
   Indien mogelijk een tussengewas zaaien om voeding in de grond niet verloren te laten gaan en co2 te binden. Dit kun je platwalsen, en laten liggen. Dit is humus opbouwend en gaat de afbraak van humus door zonlicht en hoge temperatuur tegen.
   De bodem evt. voeden met compost, maar is niet altijd nodig. In akkerbouw is dat ongeveer 30 ton per hectare, dus ongeveer 3 kg per m2.
   Coloradokevers in aardappelen? Leg direct na het poten een laag hooi op en tussen de ruggen. In hooi zitten in tegenstelling tot stro nog alle voedende elementen. ( Stro brengt alle voeding naar het graan) Dit voed mettertijd weer de aardappelplant. Een proef op een biologisch Oostenrijks bedrijf laat zien dat planten met één helft onder het hooi ook maar voor de helft aangevreten worden. Paleovoeding voor planten.

 5. willem zegt:

  Da’s leuk. Hans hier. Even weg van de sterren en dat gezeur over je achternaam, jongen? Mooi.
  Ja, deze wijze van moestuinieren ken ik, eigenlijk al lang. Volgens de info zou hij rond 1980 zijn ingevoerd, maar dat tuinieren in bakken bestaat natuurlijk al eeuwenlang. Ik heb maar een paar honderd vierkante meter om met groenten bezig te zijn, want ook flink wat verschillende bessenstruiken heb ik staan, naast een aantal vruchtbomen en uiteraard wat vaste groenten. Maar rond 1990, geloof ik, wel even met bakken gewerkt. Mee opgehouden, resultaten (opbrengst, ziektebestendigheid en onderhoud) vielen mij wat tegen. Dat betekent dus absoluut niet dat ik representatief ben voor bakkencultuur!
  Als je begint, lijkt me dit wel een prima aanzet: overzichtelijk, oogt netjes en je kunt de moestuin in etappen opbouwen. Blijf meer beheersbaar. Goed voor jou, Hans!
  Maar een moestuin(tje) kan ik ieder aanbevelen. Vroeger, ja, ja, zag ik die ouwe mannetjes, met pet, manchester vest, hark aan de fiets gebonden, gaan naar hun stukje ‘bouw’ aan de rand van de stad en dacht: ‘nooit niet…’ Tja.
  Ik heb het moestuinieren na een 20 jaar wel redelijk onder de knie en geniet van de gezonde opbrengsten, waaronder flink wat van die ‘vergeten groenten.’
  En spuiten, of met pesticiden werken, is beslist niet nodig!!

  • Hans zegt:

   Ja Willem , ahum maar heb wel 3 * en een aantal duimpjes omlaag , tsss …. kan jij niet zeggen … lekker puh.. ;-))
   Dank voor je antwoord en wie weet kunnen we het er hier nog verder over hebben in een item over groenten hoop ik , net als over vlees nu . Hint , Melchior ?
   Cirkel is bijna rond hier een beetje voor mij , mis o.a . Guillaume /Non Nomen nog , joehoe , lees je mee ?
   Bedenk opeens dat , waar las ik het , dat Paleo iets is voor Libertijnse denkers , grappig of logisch dat ik hier inderdaad mensen weer hier tref ?
   Heb er over nagedacht : is het de commercie die hier ( nog ) geen rol speelt en dat het hier gelukkig nog spontaan is ?

   • Hans, ik verzeker je dat commercie hier nooit een rol gaat spelen. Ik verdien genoeg met echt werken ;-). Ben bezig met een boek. Misschien dat ik dan wel via het blog aan de man probeer te brengen, dan verkoop ik in een klap 6 exemplaren.

    Inderdaad, paleo’s zijn bijna altijd libertijnen.

 6. Van Breukelen zegt:

  Elders, een andere site, heb ik al eens aangegeven dat ik mij moet beheersen om bij het onderwerp te blijven. Zo snel dwalen mijn gedachten af in ander richtingen. Ik verontschuldig mij bij deze. Laatst door een kennis op deze wijze van tuin inrichten gewezen. Nou ben ik geen tuinder, met mijn handen in de grond zitten vind ik vreselijk. Toch maar de moestuin ingericht met twee bakken van 1m2. Een paadje eromheen. In de een knoflook, geplant in oktober, een tip van een lezer op Foodlog, en in de ander tijm en rozemarijn.

  • willem zegt:

   Nou moet ik oppassen om niet te ver van de Brusselse kermis af te dwalen. Kom net terug van wandeling met hond door regen en wind, en lees Van Breukelen.
   Zulke tekenvingers wroetend in de grond. Chapeau! Toch ook heel dicht bij het onderwerp, zo lokaal als het maar kan, immers. Wat voor grond heb je eigenlijk in die bakken gegooid, Van Breukelen? Toch geen potgrond, of erger: tuingrond, in je kruidenbak? En knoflook in oktober, prima.
   En opnieuw lees ik het woord ‘permacultuur’ bij Melchior. Interessant. Kijk ook eens op http://www.lusthof.org. De sympathieke digitale krant van Lieven David, Vlaanderen.
   Ach, weet je wat het is, Melchior en anderen. In theorie sta je/ik heel dicht bij de idealen van permacultuur, van lokaal, van paleo ook. Logische stappen op weg naar een fatsoenlijke wereld. Maar die tegendraadse praktijk… Het is vooral mijn eigen gemakzucht en een maatschappij die niet volop meewerkt door onbegrip of desinteresse, die me parten spelen. Maar in je zelfingerichte moestuintje kun je wat makkelijker, ongehinderd, je gang gaan.

   (En waar blijft Trachet, waar blijft Van Berkum, en waar blijft Dick met zijn opmerking over het twijfelen aan de doctorstitel van dr. Frank??)

 7. willem zegt:

  ’t Wordt wat zielig nu, met Dick Veerman. Hij geeft Trachet een seintje en zegt: ‘…Melchior bedient je op je wenken net als zijn schare geloofsvolgers.’
  Het misselijke is dat hij zijn weblog censureert (ik kom er niet op) en zelf weigert hier te reageren op zijn aantijging aangaande de dr. titel.
  Mij een ‘geloofsvolger’ noemen, is beweren dat de aarde plat is. Dit is echt walgelijk, Veerman! Kom met FEITEN!

  • Hmmm, dat is inderdaad tamelijk bizar ;-). Had ik eerlijk gezegd niet verwacht van Dick. Het consequent wegzetten van een ‘tegenstander’ als een religieuze fanaat zonder zelf met argumenten te komen, past niet bij een wetenschapsfilosoof.

   Is het werkelijk waar dat jij daar niet mag berichten, Willem? En wat is de opgegeven reden? Eigenlijk wil ik op mijn paleoblog niet te veel aandacht besteden aan dat soort akkefietjes, maar omdat het paleoperspectief(je) vanuit deze grote agro-site gericht onder vuur wordt genomen, zou ik graag wat scherper willen hebben wie dat precies zijn.

   • willem zegt:

    Weet je, Melchior, jaren las ik Foodlog en regeerde daar. Meest vragender- en corrigerenderwijs, want ik ben geen boer of tuinder of voedingsdeskundige of culinair schrijver of Bekende Nederlander of… in ieder geval iemand waar Veerman trots op wil zijn wanneer die Foodlog bevolken: elite dus. Ik heb mijn opleidingen op heel ander terrein genoten: taal, geschiedenis, commiuicatie. Wel enorm geinteresseerd in onderwerpen als voeding. Gek op (moes)tuinieren en druk met schrijven.
    Veerman zocht, achterlangs, contact en dat verliep goed. Had aanvankelijk ook veel respect voor de wijze waarop Foodlog functioneerde en Dick daarin een vruchtbare, sturende rol speelde, hoewel er veel te veel reclame voor eigen bedrijf werd toegelaten.. Wel kwamen boeiende onderwerpen als de visie van Muskiet langs.
    Op een bepaald moment gebeurde er iets (niet fair daarover inhoudelijke mededeling te doen), achterlangs, waarna het wrs. mis ging: Dick reageerde op mijn postings als door een adder gebeten en sneed mij, ZONDER MET INHOUDELIJKE ARGUMENTEN TE KOMEN, af van Foodlog. Misschien was het mijn belabberde kennisniveau wel, maar zeg dat dan en onderbouw dat. Da’s allemaal helemaal niet erg. ’t Is maar wat geklets over en weer, nietwaar. Er kwam een nieuw Foodlog, met, hoe bestaat het, allemaal sterretjes! Maar nu stop ik over Foodlog: jammer dat een aanvankelijk zo veelbelovende digitale krant zo de vernieling in is geholpen.
    Waar ik me nu, relatief gezien, hoor, aan stoor, is dat via Foodlog ingehakt wordt op jouw weblog, en indirect op mij en anderen, zonder dat ik kan reageren op datzelfde Foodlog.

    We gaan weer aan het werk..

 8. Dick Veerman zegt:

  Willem, omdat je zo indringend en bij herhaling om me roept en ik daarover inmiddels van verschillende kanten ingelicht wordt: me voilà. Weet dat ik blij ben van het modereren van eindeloze discussies af te zijn. Dat is onbegonnen werk. Maar een keertje reageren kan natuurlijk best

  Toch moet ik je meteen zeggen dat het me spijt: ik weet echt niet wat ik moet doen om jou te plezieren. Met wat voor feiten moet ik langskomen? Over een doctorstitel zag ik hier iets in een ander lijntje en ik spotte ermee. Ik denk dat je het niet helemaal hebt begrepen. Ik weet dat Frank van Berkum doctor is en twijfel er dus niet aan.

  En verder? Met moet ik met de waarheid langskomen? Die bestaat niet. Dat is een feit als een paleokoe (euh, zag die er zo uit?) met een gele flap in d’r oor.

  Met strategieën om met onvoldoende kennis om te gaan? Ja, die zijn er wel. Daar schreef ik al vele pagina’s over vol. Je kunt ze rustig lezen en hebt dat al vaak gedaan, meen ik

  Ik vind het een buitengewone eer én uiterst amusant om zo’n prachtig blog als schaduwsite van Foodlog bij te moeten houden. Ben bovendien een groot fan van Melchior’s (ik vind die “‘s” zeker bij zijn naam nog altijd de mooiste manier van schrijven) rake en steekhoudende popularisering van voedingstheorie en doe het dus met plezier. Ik lees Melchior namelijk graag en steek er altijd weer wat van op.
  Kan echter niet beloven om er steeds op te reageren. Het moet nl. ook echt een eind verder. Niet voor niets pas ik wat jij noemt ‘censuur’ toe. Dat is overigens flauwekul, maar dat doet er nu even niet toe.

  Over dat ‘geloof’ en de paladijnen en mijn milde spot dienaangaande wil je natuurlijk ook wat weten. Ik vind – en Melchior weet dat wel – dat hij de theorieën en observaties soms nét te absoluut neerzet, waardoor hij de kracht van zijn argument overschreeuwt. Dat is een keuze die hij maakt naar het publiek. Toch is het jammer, want daardoor landt het academisch niet. Ik denk nl. dat Melchior ook in die gremia veel goed werk zou kunnen doen. Nu maakt hij geloof van paleo. Dat doe je per definitie als je waarheid claimt in voedingsland. Het boeiende van paleo is echter dat het een geweldig krachtig theoretisch design om onderzoek te kunnen doen is. Dat besef mis ik hier.

  Hopelijk heb ik je weer wat tevreden gesteld, Willem.

  Vgr.

  Dick

  • willem zegt:

   Dick. Je hebt me tevreden gesteld door hier te reageren. Maar daarmee is de tevredenheidsfactor uitgespeeld. Ik wil van deze mooie site geen discussieplaats tussen jou en mij maken. Dus kort:
   1. jouw ‘milde spot’ heeft vaak als resultaat dat de aangesprokene zich gekwetst voelt en jij arrogant de betweter speelt.
   2. Melchior kan zichzelf wel verdedigen, maar met ‘popularisering van voedingstheorie’, zoals je Melchiors (!) stukjes noemt, doe je M. groot onrecht. En van paleo maakt hij totaal geen geloof, of mijn taalvermogen is stukken minder dan dat van jou.
   3. Je gaat niet in op mijn argumenten, maar laat maar.
   4. Over die dr.-titel, daar maak je je weer handig vanaf!
   5. Tenslotte: jouw handelsmerk is om je met allerlei constructies, filosofisch gebrabbel en onnavolgbaar woordgebruik te plaatsen boven ‘het volk’. Ga daar a.u.b. mee door. Werkt prima.

   Groet,
   Willem.
   Willem.

  • “Nu maakt hij geloof van paleo. Dat doe je per definitie als je waarheid claimt in voedingsland.”

   Dick, je roept maar wat. Als je ook maar even de tijd neemt om werkelijk op deze site te lezen, zie je dat ik bijna overdreven mijn best doe om het paleoperspectief te relativeren. Twee snelle fragmenten:

   “Als we iets niet aten in het paleolithicum, wil dat nog niet per se zeggen dat het ‘dus’ slecht is. Maar zo’n ‘nieuw’ element moet wel met extra argwaan worden bekeken. En dan kan bijvoorbeeld zomaar blijken dat melk niet optimaal is, maar kaas onschuldig of zelfs gunstig.”

   “Het paleomodel is geen set in steen gehouwen wetten. Het is geen blauwdruk. Het is een kompas dat een indicatie kan geven voor de beste weg naar gezondheid en functionaliteit. Dat kompas is verre van betrouwbaar. Je moet het voortdurend ijken met moderne onderzoeksmethoden.”

   Er staan veel meer van zulke relativeringen en slagen om de arm op mijn site. Je ziet wat je wilt zien. Ik heb er vertrouwen in dat mijn lezers beter kunnen lezen dan jij.

 9. Dick Veerman zegt:

  Melchior, ik denk wij elkaar heel goed verstaan. Ik had het over wetenschap, claims en iets geaccepteerd krijgen omdat je de argumenten daarin volstrekt zuiver houdt. Vlgs mij hebben we het daar al eens eerder over gehad. Op Foodlog nota bene. We hoeven er geen nieuwe woorden aan vuil te maken.
  Ik denk daadwerkelijk dat je ernaar neigt met paleo te doen wat je Van Berkum met oliebollen verwijt. Dat vind ik jammer omdat je daarmee de zaak juist wel eens geen goed zou kunnen doen.

  Dit wist je allang: ik ‘geloof’ wel in paleo. Maar niet zo militant. Ik ‘geloof’ (want het kan geen wetenschap zijn) vooral in de methode. Omdat die rationeel is, dwz als theoretisch denkkader het meeste hout snijdt als basis voor handelen en het doen van hard, reductionistisch onderzoek. Enfin, filosofisch gebrabbel noemt Willem zoiets. En dan is hij boos als je hem wijst op zijn geloof omdat hij geen onderscheid kan of wil maken in de status van kennis of lagen van rationaliteit.
  De lezerswereld schiet er weinig mee op en die der intimi wil het niet horen. Het zij zo.

  Vgr en een goeie jaarwisseling.
  Wees matig met oliebollen en appelflappen!
  Dat staat wetenschappelijk wel vast als verstandig.

  Dick

 10. Dick Veerman zegt:

  Ik ben onzorgvuldig. Sorry. Bedoel uiteraard dat paleo als theoretisch kader een rationele basis is voor het definieren van zinvol reductionistisch onderzoek.

  En nu ga ik echt wat anders doen.

 11. Maan zegt:

  Henriëtte Das zegt:
  december 29, 2011 om 6:53 pm
  Atkins en meerdere diëten zijn al langer bekend met koolhydraat restrictie, meer eiwitten en vet. Maar ik mis in al deze adviezen toch de groenten.

  Ik denk dat je Atkins niet goed begrepen hebt. Met uitzondering van de vroegere versies van “De Dieet Revolutie” Wat hij zelf een corrigerend dieet noemt, voor mensen met een metabool syndroom. Is hij absoluut voorstander van grote hoeveelheden groente.
  In het boek “De Nieuwe Dieet Revolutie” begin je met 300 gram groente per dag en dat wordt meer naarmate het dieet vordert. Mensen die Atkins for life doen eten gemiddeld tussen de 500 en de 1000 gram aan groenten op een dag. Ook schreef hij nog vele andere boeken over voeding en ook daar is hij een groot voorstander van een dieet met veel groente, zowel in hoeveelheid als in variatie. Hij was ook groot voorstander van een oorspronkelijk voedingspatroon ( wat wij nu paleo noemen)

  Zeer de moeite waard om te lezen, ook al zijn ze door de huidige stand van zaken, her en der ingehaald.

 12. Henriëtte Das zegt:

  Hallo Maan,

  Ik heb even gekeken naar mijn Atkins boek, dat is al erg oud. Ik ga me eens verdiepen in een nieuwer exemplaar. dank voor je uitleg!

 13. Maan zegt:

  Naast zijn “afval” boeken zijn het Anti-verouderingsdieet, Gezondheidsrevolutie en het Super energiedieet, interessante boeken van hem.

 14. Ik zie hier een toenadering van Dick en een uiting van respect richting Melchior. Als 2012 het jaar van de liefde wordt, kan dan gezocht worden naar de onderwerpen die binden? Ik denk namelijk dat inhoudelijk Dick en Melchior dicht bij elkaar staan. Natuurlijk zijn er stijlverschillen. Maar dat geeft toch niet zolang je die precies kan benoemen. En verder: juist op blogs is het van belang om scherp te zijn in de woordkeuze. Wat weten we zeker, wat denken we te weten, wat is niet meer dan een persoonlijke mening. Ik Dick inmiddels voldoende om te weten dat het onderscheid daarin door hem van belang wordt gevonden. Laat ik het klein houden; ik vind dat zelf wel van belang.

 15. @Waar zie je dan een toenadering van Dick? Misschien dat hij dat zelf kan vertellen. Het wordt wel wat onoverzichtelijk als jij namens allerlei andere mensen gaat reageren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s