2012: Fight the Flinch

Scroll voor een originelere foto naar het eind van dit bericht

“It’s all pseudo science.”

“We’re just making this stuff up anyway.”

Wie geregeld naar de wekelijkse podcast van Robb Wolf luistert, hoort hem dit opvallend vaak met een duidelijke knipoog, maar ook wat verzuchtend zeggen. Wat de boer niet kent dat vreet ‘ie niet en alleen al door informatie te verstrekken over de potentiële gezondheidsvoordelen van paleo ontketen je buiten een vrij beperkte groep individualisten vaak een storm van cognitieve dissonantie en zelfs agressie. De afgelopen week hebben lezers van Het Paleo Perspectief (HPP) een zweempje van dit effect kunnen meekrijgen. HPP greep een artikel van Dr Frank aan om te wijzen op de schadelijkheid het door de dokter aanbevolen royale gebruik van meervoudig onverzadigde vetten. Het resultaat was een interessante aanval vanuit de sterk Wageningen (Food Valley) georiënteerde agro-culinaire elite op ‘paleo’ in het algemeen en HPP in het bijzonder. Geen woord over het vetzuurdebat, het onderwerp van de post, maar een volstrekt van argumenten gespeende aanval op het beeld dat deze koekenbakkers (dank Willem!) gezeten op hun met pluche beklede wc-bril tussen twee geconstipeerde zuchten door van mij en HPP hadden gevormd. Een greep uit de beschuldigingen:

HPP glijdt af tot dogmatisme.

HPP is militant.

HPP begint sektarische trekjes te vertonen.

Paleo’s flirten met kwakzalvers.

Paleo’s kennen niet het verschil tussen anekdotes en gerandomiseerde, gecontroleerde studies.

Paleo’s vinden dat zieke mensen hun ziekte over zich zelf hebben afgeroepen.

Gênant werd het toen de deftigste Foodlogger van allemaal (hij heeft 5 sterren!) zichzelf vast lulde en tegelijkertijd in de gaten kreeg dat het volstrekt verwerpen van het paleo-idee op termijn politiek onhandig voor hem kan zijn (er zou immers wel eens iets in kunnen zitten en de wind kan altijd draaien).

Opperfoodlogger*****: “HPP is dogmatisch en militant.”

HPP: “Waarom? HPP presenteert paleo als grove lens, als rationeel uitgangspunt voor reductionistisch onderzoek, als hypothesegenerator.”

Opperfoodlogger*****: “HPP is dogmatisch en militant.”

HPP: “Waarom?”

Opperfoodlogger*****: “HPP is een prachtig blog, maar het zou paleo moeten presenteren als grove lens, als rationeel uitgangspunt voor reductionistisch onderzoek, als hypothesegenerator.”

I kid you not.

Sneller dan ik me had voorgenomen heb ik besloten niet meer in te gaan op dit soort overduidelijke strawmen, drogredenen en cirkelredenaties, die grotendeels worden gedebiteerd door lieden die te beroerd of zelfingenomen zijn om te kijken wat hun ‘tegenstander’ eigenlijk precies zegt. Discussie en kritiek zijn essentieel, maar om debiliteit van dit kaliber moeten we als serieuze paleo-geïnteresseerden gewoon heen zeilen. Dus: op naar de gluten en gliadinen, de transglutaminase, molecular mimmicry en IGF-1, de kettle bells en de HIIT.  Op naar zo veel mogelijk fantastische, real life n=1nen. Naar de vrije wateren van de clandestiene gezondheid.

Op de valreep van het oude jaar een snelle en krakkemikkige vertaling van het eerste hoofdstuk van The Flinch, een kort boek van Julien Smith, New York Times schrijver van ondermeer de bestseller Trust Agents. Smith brengt The Flinch gratis uit onder de vleugels van The Domino Project van marketinggoeroe Seth Godin. Je moet geloof ik wel zo’n Kindle-geval hebben. Smith ‘ging’ na een weekje MovNat (Erwan Le Corre) paleo vanwege de logica ervan en kijkt niet meer om. Dit gaat niet over paleo, maar toch ook weer wel. Een ‘flinch’ is een automatische defensieve reactie op een als bedreigend ervaren waarneming, die ons er vaak van weerhoudt de juiste beslissingen te nemen en optimaal te leven en presteren. Je zou het kunnen vertalen als ‘de bibbers’.

Bedankt voor jullie belangstelling en de fantastische bijdragen in de korte tijd dat dit blogje bestaat. Ik wens mijn 6 gewaardeerde lezers een mooi 2012, met veel concentratie, daadkracht, goede ideeën, warmte en gezondheid. Overwin the flinch en spring morgen eens in zee ;-). Bijvoorbeeld. En mocht je iemand van de goeie voornemens zijn en paleo overwegen, aarzel dan niet en stort je in bijvoorbeeld de 30 Day Paleo Challenge van Robb Wolf. Wellicht wordt het de komende drie maanden even wat luwer op dit blog. Ik moet een groot project afronden. Bloggen blijkt iets meer tijd te kosten dan ik vermoedde ;-).

Het woord is aan Smith:

De tegenstander

Stoppen met roken. Afvallen. Een bedrijf beginnen. Een afspraakje maken.

Voor alles wat je wilt doen, geldt dat je tamelijk makkelijk uitzoekt hoe je dat moet doen. Doe de research en zorg dat het gebeurt; je kunt het in elk boek lezen. En toch rook je, word je vetter, blijf je hangen in de baan die je niet bevalt. Elke dag opnieuw doe je precies het tegenovergestelde van wat je zou willen doen. Waarom?

Je hebt alle gereedschappen en toch benut je ze niet. Er ontbreekt een deel van de film. Er is een pagina uit het boek gescheurd. Er is een grote factor X in het spel. Weet je wat die factor is?

Factor X is The Flinch.

The Flinch is je werkelijke tegenstander en alle informatie in de wereld zal je niet helpen hem te bestrijden. Hij zit achter ieder ongelukkig huwelijk, achter iedere verborgen onhebbelijkheid en achter elk onvervuld leven. En achter the flinch zit pijnvermijding. Omgaan met pijn vereist een kracht waarover je niet denkt te beschikken.

The flinch is waarom de luie actrice nooit wordt ontdekt; ze doet nooit werkelijk haar best om het te laten gebeuren. Het is waarom het monolithische bedrijf wordt weggevaagd door een kleine beginneling; omdat de cultuur van het grote bedrijf de moeilijke vragen uit de weg gaat. Het is de reden dat jij de verkeerde keuze maakt, zelfs als je weet wat de goede keuze is.

Achter iedere gewenste actie die je niet uitvoert, zit de angst voor the flinch. Als een poppenspeler die je uit de koers duwt. The flinch onder ogen zien is moeilijk. Het betekent dat je jezelf moet confronteren met de leugens die je jezelf vertelt, met de angsten die er achter zitten en het vereist dat je de pijn van die dat aanvankelijk veroorzaakt zonder aarzelen aanvaardt.

The flinch is het moment dat iedere twijfel die je ooit hebt gehad terugkeert en je vol raakt. Dat je hele lijf gespannen voelt. Het is een instinct dat je zegt keihard weg te rennen. The flinch zit zowel in je spieren als in je brein. En hij houdt je met ijzeren hand tegen.

Geconfronteerd met een uitdaging waarvan ze weten dat die the flinch zal uitlokken, zullen de meeste mensen weigeren die uitdaging aan te gaan. Het is een reactie die oude herinneringen oproept en die je daarna achtervolgen. The flinch doet alles wat hij moet doen om je ervan te weerhouden voortgang te boeken. Als the flinch je in zijn greep heeft, kun je je er niet toe zetten echt belangrijk werk te doen, omdat de angst die hij creëert te sterk is.

Individuen hebben flinches maar ook organisaties en culturen zijn er niet van gespeend. Ze kunnen angst oproepen voor een bepaalde persoon, ze kunnen racisme en xenofobie teweeg brengen en ze kunnen ons bang maken voor nieuwe technologie, nieuwe inzichten of voor invloeden van buitenaf.

In welke gedaante hij zich ook aandient, the flinch komt met de bedoeling om de status quo te ondersteunen. Hij fluistert je in je oor dat je maar beter niet kunt beginnen aan een goed idee dat een hoop verandering vereist. Hij weerhoudt je ervan een zich aandienende concurrent te zien als een bedreiging. Hij is de reden dat de meeste moderne films remakes zijn en de meeste succesvolle boeken een vervolg. Hij vermomt zich als de starre baas, de sceptische uitgever, de voorzichtige vriend die zegt ‘doe dat maar niet’.

Het probleem met the flinch is dat hij wordt gegenereerd door een brein dat probeert je te beschermen. Het ziet schaduwen als bedreigingen en schept blinde vlekken. Het is kenmerkend voor culturen die het oude omarmen, ook als het oude niet meer werkt. Zowel individuen als groepen moeten systemen ontwikkelen om met the flinch om te gaan, anders zullen ze altijd een prooi zijn voor machten van buiten.

Overal waar the flinch zich zou kunnen verschuilen, moet je hem zoeken en in de ogen kijken. Je moet het heft terug in eigen hand nemen en de flinch uitschakelen, zoals een boxer in de ring. Want je hebt een klus te klaren. Er wacht een gevecht op je en dat gevecht moet je winnen.

Gedurende je leven – of gedurende het bestaan van je onderneming – heb je je doorgaans laten leiden door the flinch. Terwijl jij je wereld ontdekte en van anderen de best practices leerde, leerde the flinch ook. Nu pusht hij je om bepaalde ideeën goed te vinden en andere direct te verwerpen. Zodat je besluiten altijd mooi gestroomlijnd zijn.

Alles wat je vermijdt, alles dat jij en de autoriteiten als een bedreiging zien, is een blinde vlek geworden, iets dat je automatisch the flinch bezorgt.

The Flinch heeft een complexe geschiedenis. Hij verschijnt ten tonele of je het nu wilt of niet. Iedere dag neem je besluiten op basis van the flinch. Je staat er waarschijnlijk nauwelijks bij stil. Maar dat is exact wat the flinch wil.

Het onder ogen zien van the flinch is een taaie klus zonder vooraf gegarandeerde beloning. Maar weet dat je wereld op een dag hoe dan ook zal veranderen, misschien wel drastisch. En die verandering zal zich zonder waarschuwing aan je opdringen. Op die dag zal je niet voorbereid zijn, tenzij je ervaring hebt in het bevechten van the flinch.

Doe dat werk nu. Je toekomstige ik zal je er dankbaar voor zijn.

Als je the flinch herkent, opent zich een geheime doorgang, die zich in het volle licht had weten te verschuilen. Weet je waarom sommige mensen weten hoe ze moeten verkopen? Ze zien the flinch in anderen. The flinch is de reden dat je in een onbevredigende baan blijft hangen of niet de persoon kunt worden die wilt zijn. Je ziet the flinch in jezelf niet. The flinch maakt dat je niet kiest voor werk dat er voor jou toe doet en waarom je geen moeilijke beslissingen neemt. The flinch is waarom jouw organisatie niet concurrerend is. Waarom je niet het leven leidt dat je wilt.

Neem een moment om hierover te leren. Het duurt niet lang. Zodra je the flinch hebt gezien, zul je hem de rest van je leven herkennen.

En tot slot nog een grapje (de oude Art de Vany, vriend van Nassim Taleb bij de weg, heeft paleo bij wijze van spreken uitgevonden):

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

57 reacties op 2012: Fight the Flinch

 1. James Pott zegt:

  Het is een goede Nederlandse gewoonte om de jaarwisseling met vuurwerk te vieren. Thanks Melchior, je stelt je “6” lezers niet teleur. Mijn wens voor het Nieuwe Jaar dat je de gezondheid en het doorzettings vermogen mag hebben om deze blog zo lang vol te houden, ons op onze fouten, tekort aan inzicht en vooroordelen te wijzen en waar nodig te corrigeren. Mijn oprechte dank ook en beste wensen aan de anderen die elkaar hier regelmatig tegen komen.. It is slowly becoming our extended family. Thanks guys! (daarmee zijn in Canada de dames ook bedoeld)

 2. James Pott zegt:

  Wat betreft de Flinch, of het terug deinzen of terugschrikken van de uitdaging wil ik jullie het interview van morgen van Richard Ouzounian met Meg Tilly niet onthouden. Over defeat of the flinch gesproken: http://www.toronto.com/article/708535–ouzounian-a-dark-past-a-shining-future
  Wat een meid.

 3. Fred-Jan zegt:

  Melchior,

  Ik wens jou, je dierbaren, en de overige zes lezers een voorspoedig 2012. Bedankt voor het lees plezier en de interessante artikelen en reacties.

 4. riesjart zegt:

  Een waardige afsluiter van het jaar, ik wens jou en de overige lezers hier het beste voor 2012. Laten we hopen op een beter “klimaat” volgend jaar en omdat ik van quotes houd:

  First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.
  Mohandas Gandhi

 5. Melchior, Wie bedoel je als je het hebt over Wageningen (Food Valley), welke stukken of reacties heb ik over het hoofd gezien? Volgens mij is het juist zo dat Wageningen zich volledig onttrekt aan discussies (en dus ook de oliebollen case). Overigens heb ik wel veel moeite met het op de man spelen. Gewoon een (wetenschappelijk) inhoudelijk debat zou zoveel interessanter zijn. Een paar volgers hier op dit blog, reageren nogal primair op de persoon.

  Overigens vind ik dat je een interessant blog hebt. Meer bewijs (bronvermelding) zou nog fijner zijn. Enfin, ik wens jouw (en alle volgers hier) een fantastisch top en gezond 2012.

  • @Wouter, bedoel je mij met ‘volgers……’? Ik heb volgens mij steeds duidelijk onderbouwd wat ik bedoelde. Als dat niet duidelijk is hoor ik dat graag en zal ik dat nader toelichten.

   @Allen,een heel fijn 2012 en nog veel boeiende discussies op dit blog of elders!

  • Een goed 2012, Wouter!

   Wat betreft het ‘bewijs’, kunnen we nog een reactie verwachten van dokter Frank op mijn referenties en op mijn post over ‘consensus’?

   • Ik heb vandaag even het nieuwe boek van Frank (geleend van de bieb) gelezen en gekeken wat hij meldt over gezonde voeding, koolhydraten, vetten (ook verzadigd).Tevens is opmerkelijk dat hij de voorkeur geeft aan het gebruik van medicijnen in plaats van voeding om ziektes aan te pakken. Het gaat hem om het voorkomen van overgewicht en diabetes en de rest maakt niet uit. Melchior, jij zou werkelijk ontploffen van ergernis als je dit boek zou lezen of toch niet, jij zou het einde van dit boek zeker niet halen 🙂

    Ook in dit nieuwe boek leren we niet wat een gezond voedingspatroon is, maar hoe je kcal kunt beperken. Volgens Dr. Frank heeft afvallen namelijk alleen te maken met de inname van kcal en is daarvoor een gezond voedingspatroon en dus wat je eet totaal niet van belang. Tja, alleen al doordat een voeding met de nodige voedingsstoffen je eerder verzadigt, helpt het om eerder te stoppen met eten. Zou hij dat echt niet weten?

    In het boek staat dat een gewichtsverlies altijd weer leidt tot een gewichttoename. Dat hoeft niet zo te zijn. Die kans bestaat voornamelijk als je tijdelijk kcal beperkt. Als je direct start met een gezond voedingspatroon is de kans daarop een stuk kleiner.

    Tot een paar keer toe wordt er gemeld dat je om af te vallen minder vet zou moeten eten. Maar eigenlijk weet hij het niet meer zo goed. Er staat ‘Nu schijnt het van belang te zijn hoe snel die suikers in ons bloed verschijnen. Of u veel gezonder wordt door die suikers te eten die minder snel in het bloed komen, is nog niet duidelijk. Wel weten we dat voeding met langzame koolhydraten en meer eiwitten u kan helpen om de gewichtstoename na afvallen te beperken. Ook suikerpatiënten lijken beter af te zijn met minder snelle suikers.’ Het zou kunnen dat je vet moet beperken of misschien toch koolhydraten (blz 29). Uiteindelijk lijkt hij toch aarzelend te kiezen voor een koolhydratenbeperking.

    Verzadigd vet vindt hij in ieder geval slecht. Gruwel, hij geeft de voorkeur aan chemische knutselproducten als bak en braad in plaats van het zuivere roomboter.
    Ook cholesterol moet in ieder geval omlaag, omdat dit volgens hem de kans op hart- en vaatziektes zou verlagen. ‘Daarvoor neem je in ieder geval statines (medicijnen om het cholesterol te verlagen), want dat werkt echt.’

    Ook bij ontstekingsreacties in de darmen moeten we volgens Dr Frank niet ons menu aanpassen en de oorzaak uitzoeken, maar aan de medicijnen. ‘Die zijn duur, maar effectief’.
    Ook zou voeding geen relatie hebben met het ontstaan van osteoartrose.
    Dr Frank zei altijd dat hij een voorstander was van de juiste voeding in plaats van onnodige medicijnen. Dit was een van de weinig dingen waar ik het met hem mee eens was. Nu blijkt dit voor hem alleen voor insuline te gelden. Gezondheid gaat voor hem over afvallen en diabetes. Voor mij gaat gezondheid echter over alle ziektes en de meeste ziektes kun je positief beïnvloeden met behulp van je levensstijl. Alleen medicijnen als een verbetering van je levensstijl onvoldoende effect heeft.

    We moeten volgens Dr Frank voorzichtig zijn met supplementen, kruiden en probiotica. Hij gelooft daar niet in. Nee, daar moet je ook niet in geloven, maar jezelf in verdiepen ☺. Dat heeft hij echter niet gedaan en geeft wel een mening. Niet erg wetenschappelijk.

    Het boek wordt afgesloten met recepten. Waar hij in de media spreekt over ‘homemade’, bedoelt hij daarmee geen gezonde natuurlijke voeding. In zijn recepten gebruikt hij namelijk vloeibare bak- en braadproducten (daar bedoelt hij geen olie mee), halvarine, 30+-kaas en koolhydraatarmbrood. Dat zijn knutselproducten die niet in een gezonde volwaardige voeding thuis horen

    • Dank je wel voor dit uitgebreide verslag, Liesbeth. Ik zal het lenen. Hier vlakbij zit een divisie van de EOD, dus laat de boel maar exploderen.

     Wat je zoal opnoemt klinkt inderdaad nogal ernstig. Statines werken inderdaad. Dat wil zeggen, ze laten je LDL kelderen. Het effect op harde eindpunten is echter niet om over naar huis te schrijven. Vergelijkbaar met een aspirientje met magnesium, hoewel ik meen me te herinneren dat dat beter presteerde. Statines bezorgen je daarentegen als je pech hebt ook diabetes, polyneuropathie, ALS, Transient Global Amnesia, vergeetachtigheid, depressie, spier- en peesbeschadigingen en nog een hele santenkraam van ander fijns. Dat is logisch, want als je de mevalonaatboom voor driekwart doorzaagt (wat een statine effectief doet), verminder je niet alleen de productie van cholesterol, maar ook van een dozijn andere vitale substanties. Een statine draait de levenskraan dicht. Ik vermoed dat Frank de alarmerende literatuur die daarover bestaat onzin vindt.

     Dat je voorzichtig moet zijn supplementen, ben ik volledig met hem eens. En dat koolhydraatarme brood dat hij aanbeveelt, is dat in NL verkrijgbaar? Heeft hij misschien zelfs een eigen lijn? Ik weet dat Andreas Eenfeldt leuke bloedsuikertests heeft gedaan met zogenaamd koolhydraatarme pasta en brood. De producten die hij testte bleken precies dezelfde glycemische respons te geven als ‘the real deal’ ;-). Pure bluf dus.

     Frank van Berkum probeert vanuit een rigide en intolerante beroepsgroep een debiel publiek iets gezonder te laten leven. Een uiterst lastige positie. Wel lucratief.

   • @Melchior, ik vind (uiteraard) ook dat je je voedingsstoffen uit eten zou moeten halen. Supplementen kunnen soms echter wel tijdelijk een goede aanvulling zijn en ze in het algemeen helemaal afwijzen vind ik daarom geen handig advies.

 6. willem zegt:

  Ik wil ook niet achterblijven om eenieder die dit leest alle goeds en gezonds toe te wensen.
  Een andere keer wellicht ook wat vraagjes aan Wouter, maar deze avond geen discussie.

  • Een goed 2012, Willem! Laat je het even weten wanneer je boek uitkomt? Dan krijgen we eindelijk te weten wie je bent ;-).

   • willem zegt:

    Ha, Melchior. Las nu pas jouw reactie. Excuus. Ach, mijn boeken (ik schreef er al eerder) halen geen giga-oplagen. Tussen 1.500 en 2.500, dan houd het wel op. Mijn vorige zijn lekker uitverkocht!
    Serieus, ik schrijf meest over historische onderwerpen, soms taalkundige, soms over communicatie.Ver van Paleo, in ieder geval. Daarin ben ik een koude bakker, zoals ik al eerder meldde. Maar wel een die zoveel mogelijk wil weten op voedingsgebied. En zijn verstand probeert te gebruiken dienaangaande. En mijn verstand zegt dat paleomensen wel eens bij een van de rechte einden kunnen hebben! Hoe het dan moet met het grote maatschappelijke voedselprobleem? Nog geen echte oplossing in zicht, voor mij.
    Hierboven had Liesbeth het over Dr. Frank. Ik schreef al eerder: hij ziet die obese suikerpatienten in zijn praktijk en wat hij wil is, zonder meer, afvallen met die groep! Hoe, dat doet er voorlopig niet toe, als het maar gebeurt. Maar wat een vreemde methoden gebruikt hij daarvoor: media als de Telegraaf, met schreeuwende koppen, etc. En voedingsadviezen die te gek voor woorden zijn. In die zin is hij een medisch Sonja Bakkertype, terwijl ik niet aan de indruk ontkom dat hij echt te goeder trouw is.

    • Hoi Willem,

     Spannend! Nu moet ik weten waar je aanstaande boek over gaat ook ;-). En 2500 boeken, dan heb je in Nederland toch al zowat een bestseller?

     Dr. Frank. Voor mij is de man meer en meer een mysterie. Met jou denk ik nog steeds dat hij te goeder trouw handelt en grosso modo levens verbetert.

   • Ik vind het enorm dom als een internist zich alleen richt op overgewicht/diabetes en niet verder kijkt. Het gaat toch om de hele mens. Als je internist bent en zelfs als je erop aangesproken wordt, steeds foutieve adviezen blijft geven dan kun je wat mij betreft niet te goeder trouw zijn.

   • willem zegt:

    Maar wat zou het dan zijn, Liesbeth?

   • Willem, ik zou het werkelijk niet weten. Ik constateer alleen wat ik in het boek lees en dat gaat veel verder als dat ik hier heb geschreven. Ik heb me hier tot de Paleo-aspecten beperkt.

 7. @willem, ik kijk in 2012 uit naar al je vragen. Fijne avond.

  • willem zegt:

   Wouter. Enkele van de beloofde ‘vraagjes’.
   1. Jij wilt graag zaken onderbouwd hebben. Welnu, wie bedoel je concreet met ‘Een paar volgers hier op dit blog, reageren nogal primair op de persoon?’
   Als je namen noemt ook even de context aangeven waarbinnen dat gebeurt.
   2, Jij: ‘Gewoon een (wetenschappelijk) inhoudelijk debat zou zoveel interessanter zijn.’ Naar mijn bescheiden mening is het aantal wetenschappelijke onderbouwingen die Melchior geeft aangaande stellingen die hij poneert overweldigend groot en goed. Wat mankeert er aan?

   Wouter, wat vind jij nou van zo’n opmerking van vriend Veerman: ‘…Melchior en zijn schare geloofsvolgers…?’ En dan ook nog eens zo op een weblog (Foodlog) gezet, waarop geen weerwoord mogelijk is!

   Ik heb je jaren gevolgd op Foodlog, zeer gewaardeerd ook (heb ik je ook wel gezegd), ben blij dat je ook op Melchiors blog meepraat, maar waarom zo zwak je vrienden Dick en Frank verdedigen?
   Overigens, laat onze insteek zijn dit ‘paleo perspectief’ te omarmen als een fijn cadeau van Melchior aan allen!! Het mag toch duidelijk zijn dat we hier niet vertoeven op een ‘dogmatische’ en drammerige site van een stelletje wereldvreemde kostgangers. Integendeel, als zelfs ik, als libertijn in de betekenis van ‘vrijdenker’, me hier ongedwongen thuisvoel, dan komt het hier vast wel goed.

   • Ik vind niets van Dick en alle opmerkingen die niet over inhoud maar op de persoon gespeeld worden daar heb ik moeite mee. Vind je het goed dat ik daarom ook maar niet een man een man een paard een paard noem als ik spreek over “‘Een paar volgers hier op dit blog, reageren nogal primair op de persoon?’” Ik wil zo’n discussie niet voeren.

    Rondom wetenschap kan ik je melden dat dit nooit af is. Ook wetenschappelijk stukken zul je case by case op hun merites moeten beoordelen. Zo ben ik zelf zeer voorzichtig met het ‘geloven’ in ‘epidemiologisch’ bewijs. Wetenschappelijke literatuur lezen en beoordelen is een vak. En ik denk dat Melchior dat vak verstaat (maar ook Frank is daar bedreven in). Als wetenschap nog niet ‘af’ is, betekent het dat we voor die tijd dan niets moeten doen? Natuurlijk wel. Zie ook mijn reactie richting Frank:
    http://wdeheij.blogspot.com/2011/12/drfrank-versus-melchior-meijer-de.html

    Natuurlijk ben ik blij met alle activiteiten die Melchior rondom HPP ontplooit. Je ziet, ik kom hier (ook) graag en reageer. Maar Foodlog is ook interessant. Kortom, bij mij is het en-en. Maar alleen meningen verkondigen, of op de man spelen, daar doe ik niet aan mee. Alleen inhoud en het rationele argument tellen voor mij. Saai, wellicht, maar op internet blijf dat mijn manier van handelen.

   • willem zegt:

    Gelezen Wouter. Reactie valt me ietsje van jou tegen.
    1. Als je stelt dat enkele personen hier nogal op de persoon spelen, zou het ‘wetenschappelijk’ zijn dezen te benoemen. Het niet, onderbouwd, te doen, is in feite even vervelend voor de discussie als het te hebben over ‘geloofsvolgers’ en die vervolgens niet nader duiden.
    2. Dat wetenschap nooit af is, is een open deur intrappen!
    3. Inhoud en rationele elementen tellen voor jou. Prima, dan zul je je hiet wel thuisvoelen.

    Laten we maar weer genieten van wat hier nog allemaal aan interessants kan komen langsvliegen, Wouter.

   • @Willem, als je aan mij vraagt om Dick openlijk als eikel te bestempelen, dan ga ik je teleurstellen. Een ieder -juist ook Dick en Frank- doen niets anders dan hun best. Een collega van mij zie ooit: Ik krijg liever gedonder omdat ik handel, dan dat ik nooit gedoe heb omdat ik nooit iets doe. Ik ben offline tot 24:00 of later.

   • @Willem Goede vragen van je. Helaas geen antwoorden van Wouter. Alleen dat je je best moet doen. Je moet niet je best doen, maar iets doen waar je goed in bent. Want anders krijg je middelmaat waar o.a. jij, Wouter altijd zo tegen aanschopt.

   • @Willem, goede vragen van je. Helaas weinig antwoorden van Wouter. En dan bedoel ik niet het afvallen van Frank of Dick, maar gewoon inhoudelijke reacties zoals je dat eerder wel deed.

   • Sorry, er ging iets fout, tweede reactie kan weg.

   • willem zegt:

    Laatste reactie van mij op Wouter.
    Ik constateer (wetenschappelijk en rationeel) dat jij nergens ingaat op de gestelde vragen, terwijl je oudjaarsavond nog stelde: ‘ willem, ik kijk in 2012 uit naar al je vragen.’
    Als het je te moeilijk valt om ook maar enig kritisch geluid m.b.t. Dick of Frank te laten horen, houdt alles voor mij op!
    En in jouw optiek is een kritisch geluid laten horen hetzelfde als iemand tot ‘eikel’ verklaren. Amen.

   • Willem, graag mijn antwoord lezen, ik geef antwoord op je vragen, hier nogmaals de verkorte versie:
    1. Wie reageert hier primair? Ik geef geen antwoord hierop. Genoeg is genoeg, deze vraag heeft niets te maken met O-3 of O-6
    2. Wat mankeert er aan de stelling van MM? Niet veel. Wel zou hij ietsjes minder stellig kunnen zijn. Wetenschappelijk consensus is er nog niet. Maakt dat wat uit? Niet voor mij, want ook ik ben pro-(soft)paleo.
    3. Dick doet uitspraken waar hij zelf achter mag staan (of niet en ze terugnemen). Ik heb daar geen mening over. En als ik die wel had, dan zou ik die niet hier plaatsen.
    @Liesbeth, gvd, ik ben toch helder of niet soms. Ik geef alleen antwoord op inhoudelijke kwesties die met oliebollen of O-3/O-6 te maken hebben. Daarnaast geef ik soms een privé mening over de vraag of communicatie handig verloopt of niet. Ik ga niet in op persoonlijke kwesties. Je snapt dat zo te zien niet.

  • James Pott zegt:

   Wouter er klopt iets niet met de links naar dr Krank op je site

 8. James Pott zegt:

  De eerste oliebol geproefd (we lopen zes uur achter) half spelt/half reguliere bloem. Ja, ja ik weet het beide zijn toxic, maar iets minder nu. Smaken uitstekend, mede dankzij spekvet. En je kan in de kamer niet ruiken wat er in de keuken gebeurt!!
  Goede verwachtingen voor 2012?? Denise Minger publiceert haar eerste boek . Mark Sisson geeft het uit (Mark’s Daily Apple). Titel: Death by Food Pyramid.

 9. Melchior bedankt voor alle kostbare tijd die je tot nu toe in dit blog gestopt hebt. Goed dat je aangeeft dat je even wat tijd maakt voor andere projecten. 
  Ik ben van begin af aan al trouw lezer/volger van alles wat ik op het net van je tegen kom. Ik heb al veel mensen naar die links verwezen. Inmiddels is mijn netwerkje dankzij mijn forum en sociale media aardig aan het uitdijen. Mijn achterban kent je dus ook. 
  Zoals je weet heb ik anno 2012al drie boeken uitgebracht. Ik, Yvonne Lemmers, een eigenzinnige diëtiste met een zeer duidelijke koolhydraatbeperkte en niet-bang-voor-vet boodschap. Dit alles voortgekomen uit mijn eigen n=1 project. Inmiddels over de uitlach-periode heen en via het mond-tot-mond traject wordt mijn boodschap via mijn Grip op Koolhydraten boekjes verspreid. Men eet er lekker van en men voelt de gezondheid en energie weer opbloeien. 
  Nooit gedacht dat ik dit allemaal zou durven en aankunnen. Altijd zoekende geweest naar waar die drijfveer vandaan kwam. 
  Nu dankzij jouw bijdrage over de FLINCH weet ik het. 
  ” En achter the flinch zit pijnvermijding.Omgaan met pijn vereist een kracht waarover je niet denkt te beschikken. ”
  Tijdens mijn behandelproject in 2007 (operatie, bestralingen en chemokuren)  heb ik de ene na de andere FLINCH gezien, gevoeld en overwonnen. 
  Ik heb kracht naar kruis gekregen. 
  Mijn bibbers zijn verleden tijd.

  Dank Melchior en ga vooral door op je jagerspad. Negeer energiezuigers. 
  Ik wens je een energiek 2012 toe.
  Hartelijke groet,
  Yvonne Lemmers   

 10. Ik denk dat het gezien de hoeveelheid reactie’s op artikelen wel wat meer dan 6 volgers zijn. En je hebt tevens de “eer” om door sommigen op foodlog.nl te worden gevold.

  Hopelijk wordt 2012 een mooi jaar om te bloggen en discussiëren over Oer voeding!

 11. Janet Noome zegt:

  Melchior en aan alle lezers een gezond en voorspoedig 2012! Ik was werkelijk blij verrast toen ik ergens in oktober dit nieuwe blog ontdekte. Het is tot lering ende vermaak (beide heel veel)!.

  Yvonne, laten we hopen dat in diëtistenland de oogkleppen af gaan en er niet alleen gekeken wordt naar de adviezen van het Voedingscentrum. Weg met het gekoekeloer door het wc-rolletje!

  Melchior, ik hoop op vele nieuwe bijdragen van jouw hand.

  • @Janet, dat zou inderdaad super zijn. Laten we samen bekijken of het mogelijk is om het voedingscentrum op andere gedachtes te brengen. Dat lijkt me nuttiger dan vliegen afvangen. Op mijn eigen blog doe ik daarom ook de suggestie aan MM en Frank om eens een drankje samen te pakken. Er is veel dat hen bind.

   • James Pott zegt:

    Is dat niet een geruststellend begin van 2012 Wouter? Liesbeth gaat dit jaar over jou moederen. En nou maar hopen dat ze niet te veel onder de vleugels neemt want dan wordt het dringen geblazen en met zijn te velen op een hoop is niet zo erg gezond. Daar is al onze ellende mee begonnen volgens professor Jared Diamond.

   • @James, ik wil zeker niet moederen over Wouter (of wie dan ook). Mijn reactie was bedoeld om mezelf te beschermen en zijn gescheld te doen stoppen. Ik wil op inhoudelijke argumenten aangesproken worden, met een ‘normaal’ respect. Gelukkig doen anderen dat op deze blog wel!

  • Gelukkig nieuw jaar, Janet! En ik was onvoorstelbaar blij verrast dat zich een geallieerde aandiende in de hoedanigheid van diëtiste ;-). Het kan niet beter.

 12. @Wouter, ik begin me bezorgd over je te maken. Gaat het wel goed met je? Ik snap helemaal niets van je reactie. Ik constateer dat je steeds emotioneler wordt en steeds vreemder reageert. Leg uit wat je precies bedoelt of reageer anders je frustratie niet op mij af. Bij voorbaat dank voor je begrip!

  Begrijp ik uit je reactie op Janet dat jij als procestecholoog je met voedingsadvies bezig gaat houden (aangezien je ‘we’ schrijft).

 13. JP zegt:

  Beste Melchior en de 6 (zal toch wel meer zijn inmiddels) beste lezers,

  Ik wens jullie allemaal een voorspoedig jaar. Onlangs kwam ik Dick tegen (zoals bekend hadden we in het vorig voorjaar een akkevietje) op een bijeenkomst en gaf hem een vriendelijke klap op de schouder. Hij deed helaas of hij het niet merkte. In zijn laatste Foodlog sprak hij nog wel over liefde. Maar ik leerde ooit dat ‘ het verlangen naar iets omgekeerd evenredig is met het vermogen het te geven’.

  Melchior heeft een heerlijk blog gemaakt. Ik ben een paleo-fan. Twee jaar geleden 15 kilo er af en stabiel.

  We gaan er nu even tussenuit voor de reclame:

  Lees de vrolijke kerstbijdrage van Melchior op Food for food over dode dieet goeroes. http://www.foodforfood.info.

  En als jullie meer van The Flinch willen weten. Ik schreef er 2 boeken over: Ontploeteren en De ontdekking van je ding. Te vinden bij http://www.ontploeteren.nl

  Einde reclameboodschap. Hartelijke groet, Jan Peter.

 14. @rnold zegt:

  Dank je Melchior voor het starten van dit mooie weblog! Ook in 2012 hou ik je weblog weer scherp in de gaten. En Yvonne heeft gelijk, steek niet te veel energie in energiezuigers (ik heb het nog liever over energiesponzen (een afgeleide van de sfeersponzen)) en richt je vooral op de superpromotors van HPP!

 15. Een goed nieuw jaar @rnold! De energiezuigers zijn vervelend, maar sommige van hen houden ons ook scherp ;-).

 16. Kirsten zegt:

  Melchior en andere lezers, een beetje laat, maar een gezond en inspirerend 2012! Ik hoop dat je voldoende tijd houdt om inhoud te geven aan deze site (mijn ervaring is ook dat het errug veel tijd kost), want ik volg de discussies met grote interesse. Mijn goede voornemen is om op mijn nieuwe blogsite persoonlijke ervaringen, beweegredenen, interessante onderwerpen en recepten bij te gaan houden en de ervaring van de 30-dagen challenge van Mark Sisson. Ben benieuwd wat dit jaar ons weer gaat brengen.

 17. DV zegt:

  Wat een schitterende draad!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s