Hoenselaar et al versus The Big Guys II

Robert Hoenselaar schreef onlangs een artikel in het tijdschrift Nutrition, waarin hij wees op de selectie bias die ten grondslag ligt aan de huidige adviezen om minder verzadigd vet en meer ‘gezond’ meervoudig onverzadigd vet te gebruiken. Hij toonde aan dat de autoriteiten studies die hun gezichtspunt niet ondersteunen gewoon hebben weggelaten.

Afgelopen oktober publiceerden Pedersen, Katan, Mensinck en anderen een analyse in het British Journal of Nutrition getiteld: The importance of reducing SFA to limit CHD. Het belang van het verminderen van de inname van verzadigd vet teneinde hart- en vaatziekten terug te dringen. Same old, same old. Het was een standaardverhaaltje met als centrale boodschap dat het totaal cholesterol uiteindelijk de beste voorspeller is van het risico op een hart- of herseninfarct.

Je kunt boeken vol schrijven over waarom dit een achterhaald, simplistisch idee is, maar je kunt er ook een simpel statistiekje op loslaten. In onderstaande grafiek, gebaseerd op gegevens van de WHO (degelijker gaat niet) representeert de dikke, ononderbroken lijn het gemiddelde totaalcholesterol in 15 redelijk vergelijkbare landen, terwijl de dunne stippellijn staat voor de sterfte aan hart- en vaatziekten (excuses voor de belabberde kwaliteit).

Ehhh, oeps. Moet ik het uitleggen? Een hoog totaal cholesterol is in de echte wereld geassocieerd met een relatief lage sterfte aan hart- en vaatziekten. En, God betert, andersom. De keizers van de cholesterolhypothese kunnen praten wat ze willen, ze staan in hun blote tokus en iedereen die zijn ogen de kost geeft, kan het zien.

Okay. Verzadigd vet verhoogt het totaal cholesterol. Soms een beetje, soms behoorlijk. Het verhoogt vooral ook het HDL, dat door de keizers gunstig wordt geacht, maar dat heeft geen invloed op hun denken. Iemand die ze enigszins op een rijtje heeft, zou op basis van bovenstaande grafiek verwachten dat een hoge inname van verzadigd vet geassocieerd is met een lage sterfte aan hart- en vaatziekten. Pedersen, Katan en Mensinck, die er voor geleerd hebben, zien dat echter heel anders. Hoe hoger de inname van verzadigd vet, hoe hoger de sterfte aan hart- en vaatziekten! Wie iets anders durft te beweren, is een ketter.

Maar wat zeggen de harde, ongemanipuleerde cijfers van de WHO? De Britse huisarts Malcolm Kendrick deed zijn eigen 14 Landen Studie. Het resultaat zie je hieronder.

Tja. Opnieuw oeps. Oeps in het kwadraat. Een hoge inname van verzadigd vet is geassocieerd met een lagere sterfte aan hart- en vaatziekten. En niet zo’n beetje ook.

Robert Hoenselaar schreef een letter tot the editor, waarin hij Katan et al wees op hun talrijke omissies. Zijn brief werd geplaatst, met een beleefd maar nietszeggend commentaar van de auteurs.

Er waren nog enkele brieven, van verklaarde tegenstanders van de cholesterolhypothese. Bij Jamie vindt je alle links en opnieuw een rake analyse. Het antwoord van de auteurs op deze collega’s was op de grens van onbeschoft. Een van deze briefschrijvers mailde zojuist:

In their responses Pedersen et al do not respond to our criticism, but, as you can see, by ridiculing me, and their response to Hoenselaar is also irrelevant and not to the point.

My question is how we should react to this unscientific way of discussing.

Interessant was een reactie van een Zweedse arts (nee, niet die, een ander) die onderzoek doet naar fraude en belangenverstrengeling in de medische wereld. Hij schreef:

The outcome is unfortunately just what one can expect.

The British Journal of Nutrition is a magazine that is owned by the British Nutrition Foundation, a sister organization to the International Life Sciences Institute. I.e. it is owned by the multinational and local food industries, and serves the purpose of putting up a facade of being scientific, while it defends the current interests of these companies, including defending current dietary guidelines.

Pedersen and his co-authors are all fed by these industries. Some three years ago I googled on most of these names, and found that they had economical ties to the margarine industry, most notably Unilever, and the reason they are in power in the academic institutions for nutrition is because of this ungoing corruption.

Please note that the BJN does not publish any  Conflict-of-interest declarations.

Regards, XXX, MD PhD

Ik kan zo snel niet controleren of het British Journal of Nutrition inderdaad een regelrechte ‘wetenschappelijke’ etalage van de voedingsindustrie is. Maar het lijkt er inderdaad verdacht veel op.

Robert Hoenselaar en collega’s strijden een zeer ongelijke strijd. Wij kunnen helpen. Stem met je vork, of liever gezegd met je mes. Als je smeert, smeer boter ;-).

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

20 reacties op Hoenselaar et al versus The Big Guys II

 1. Landen met veel cholesterol hebben wellicht ook veel betere medische zorg ;-). Met epidemiologie moet je heel voorzichtig zijn ……

  • Er staat dan ook associatie, Wouter… Maar ook de incidentie en prevalentie zijn in veel high SFA landen lager.

   • riesjart zegt:

    die cijfers m.b.t. incidentie van hart- en vaatziekten zijn erg moeilijk te achterhalen, ik kan ze in ieder geval niet zo snel vinden, maf hè? De sterftecijfers aan hart- en vaatziekten wel, die dalen al enige jaren inderdaad als gevolg van steeds betere stand van techniek.

   • Robert zegt:

    @Riesjart: die cijfers zijn ook praktisch niet te acherhalen. De sterftecijfers aan hart- en vaatziekten in 2008 zijn te vinden in de database van de WHO: http://apps.who.int/ghodata/?vid=2490

    Maar indien je gegevens wilt over eerdere jaren kom je bedrogen uit. Er zijn wat wetenschappelijke rapporten over verschenen. Voor sterftecijfers uit bijvoorbeeld 1950 ben je overgeleverd aan oude (dure) boeken van het WHO. Dit soort cijfers zijn dus gewoon niet beschikbaar voor de gewone mens. Ook als wetenschapper ben je lang aan het zoeken en vindt je nog relatief weinig.

   • James Pott zegt:

    Misschien een idee om dit er bij te halen?

    Klik om toegang te krijgen tot 1743-7075-5-9.pdf


    De lijst van medewerkers lijkt wel een lijst van Who is Who. Zelfs onze eigen dr.Jay was er bij betrokken

  • Die cholesterolangst heeft werkelijk niets met gezondheid te maken, maar alles met de hype die door de farmacie is gecreëerd: in het algemeen verspilling van ziektekostenverzekeringsgeld.

   Als het maar vaak genoeg wordt gezegd, wordt het ‘gewoon’ overgenomen door beleidsmensen die geen flauw benul hebben waar ze het over hebben en dan geldt het als de waarheid. Krijg het dan maar weer eens goed, want terug moet je dat dan wetenschappelijk bewijzen en dat is zo goed als onmogelijk. Dat is wel de wereld op zijn kop zetten, maar zo gaat dat 😦

   • James Pott zegt:

    Dit al gezien?.Kwam net binnen hier:
    http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/short/archinternmed.2011.625
    We weten nou onderhand wel dat er een link is tussen verzadigd vet en cholesterol. Of dat een levens bedreigende relatie is is helemaal niet zo zeker. zoals Robert al constateerde en hier regelmatig is opgemerkt: lousy opgezet research, poorly or not accounted for confounders, built in biases that look for confirmation of a hypthesis, etc. take your pick. Komt nog bij dat vaak amper rekening wordt gehouden met de kwaliteit van het “verzadigd vet”. Iemand wel eens dierlijk verzadigd vet gezien dat 100% verzadigd was? Wat is de rol van de enkelvoudig verzadigde vetzuren in de mix?
    En dan heb je nog cocosvet, verzadigd ja, maar van een soort waar je hersenen gek op zijn: MCT (medium chain triglycerides).

    • James,

     JUPITER (starring Crestor/rosuvastatine) werd als ik het me goed herinner voortijdig gestaakt, net voor of net nadat de extra diabetes in de statine-arm significant werd. Het verbaast me altijd weer hoe stokoude observaties plotseling weer ‘opnieuw’ ontdekt worden.

 2. Robert zegt:

  Er zijn verschillende correlatie studies die laten zien dat sterftecijfers aan hartziekten hoger zijn in landen waarin veel verzadigd vet/melkvet/palmolie wordt geconsumeerd.
  In alle gevallen wordt een groot aantal landen uit de analyse gehouden. Ik weet niet of mijn 2e letter to the editor wordt gepubliceerd, maar hierin laat ik zien dat er niks van deze correlaties overblijft indien je gewoon de beschikbare cijfers uit ALLE landen gebruikt.

  Verder zijn er zgn. trendstudies. M.a.w. over de afgelopen tig jaar is de consumptie van verzadigd vet gedaald en de sterfte aan hartziekten gedaald. DUS zou het één het ander veroorzaken.
  Ook hier zitten weer wat haken en ogen aan:
  -Er wordt alleen gekeken naar lander waarin de sterfte aan hartziekten daadwerkelijk is gedaald.
  -Er is niet gekeken naar andere veranderingen die tegelijkertijd met de daling in consumptie van verzadigd vet optraden, zoals een daling van de inname van transvet. En een stijging in de consumptie van onverzadigd vet. Laat staan dat men de moeite heeft genomen om te kijken naar andere veranderingen van de voedselconsumptie.

  • James Pott zegt:

   Heeft iemand een verklaring voor het feit dat juist in niet westerse landen mortaliteit cardiovascular, diabetes zo veel hoger is als in de westerse, die allemaal last hebben van het “westerse metabolic syndrome”?
   http://apps.who.int/ghodata/?vid=2490
   De verschillen zijn monstrous . Er zijn gevallen die 500% hoger zijn dan de laagste (westerse) en soms nog hoger.

   • Sociale ellende. Stress. Constante HPA-as verstoring. Russische mijnwerkers sterven op gemiddeld 42-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Bij autopsie blijkt dat ze dan meestal al 1 of meerdere stille infarcten hebben overleefd.

    Sapolsky en Kendrick zijn de mannen op dit gebied. Voeding speelt een rol, maar niets is zo destructief als aanhoudende psychosociale stress.

 3. James Pott zegt:

  Thanks! Zeker iets om rekening mee te houden bij al onze discussies als een confounder die als een ander olifant(je) in de kamer zit.
  Melchior ik heb je e-mail adres niet dus maar even zo want ik wil het toch niemand onthouden ivm met onze discussie over N6 vs N3. Misschien heb je hem al dan delete maar
  Dit is van een lecture van Bill Lands
  De vid in 4 delen :http://youtu.be/dgU3cNppzO0
  en de slides : http://bit.ly/xwFpRa

 4. JP zegt:

  Bedankt voor de link Melchior. Ook Sloterdijk heeft het in zijn laatste boek over de te goed werkende immuunsystemen. Op psychologisch gebied. Bij paradontitus, ik heb er zelf last van gaat, is het het afweersysteem dat het bot afbreekt. Uiteraard gaat dat systeem pas in werking na de invasie van de bacterie. Er is nog weinig aandacht in de wetenschap voor die psychologische afweersystemen en hun chemische reacties. Zonder in geitenwollensokken te verzeilen, angst zit meestal rond het gebied van de hartstreek en het hart doet daar wat mee. Heb er weleens met een aantal cardiologen over gesproken, maar die stonden me vrij glazig aan te kijken.

  Status is wellicht een verklarende variabele. Maar ik denk dat zelfvertrouwen, zelfrespect, zelfbeeld een grotere invloed heeft. Helaas is dat iets dat in onze opvoeding en cultuur weinig aandacht heeft.

  • Hoi JP,

   Parodontitis is een interessant en erg relevant probleem (epidemisch is het ook). Ik heb er al een tijdje een blogpost over in de koker zitten, dus die zal er wel een keer uitfloepen.

   Wie Sloterdijk is, moet ik even opzoeken ;-).

 5. JP zegt:

  Peter Sloterdijk in zijn laatste boek ‘Je moet je leven veranderen’

  Op zich weten we nog erg weinig van genetische kwetsbaarheden, sociale context en voeding. En vooral kip en ei.

 6. James Pott zegt:

  http://www.theheart.org/article/1342317.do?utm_campaign=newsletter&utm_medium=email&utm_source=20120119_EN_Heartwire
  Kwam vanmorgen , 19 Januarie- hier binnen. Ik weet maar al te goed dat het werkelijke probleem niet aangepakt wordt, maar toch… stel dat we de statin drugs nou eens konden beperken tot die gevallen waar duidelijk levens op het spel staan?? Dr Harlan Krumholz (Yale University School of Medicine, New Haven, CT) en Dr Rodney Hayward (University of Michigan, Ann Arbor) pleiten voor een andere benadering. Let’s face reality folks, cracks in the cholesterol wall are always welcome. Never mind how small.
  Diegenen die Prof. Feinman’s blog bij houden weten maar al te goed dat er geen eind in zicht is aan de stroom van misinformatie. Men heeft zo z’n adviezen en daaraan wordt het onderzoek doorlopend aan aangepast.. Zoals Feinman zegt: Something about this bothers me. en Michael Eades: Jesus wept.

 7. James Pott zegt:

  Natuurlijk wel zo aardig om ook even de link te vermelden naar Feinman:
  http://rdfeinman.wordpress.com/2012/01/19/i-told-george-bray-how-to-do-it-right/
  Wat is het hier trouwens rustig. eerily quiet..

 8. James Pott zegt:

  Come on Melchior, no excuses needed. Ik neem niet aan dat elk commentaar jouw reaktie nodig heeft. Het enige wat jij, lijkt me, inde gaten moet houden dat iemand hier niet de meest waanzinnige onzin zit te verkondigen. We maken van jouw blog gebruik om ervaringen uit te wisselen. Vooral wanneer iemand wat vaker reageert weet je een beetje vanuit welke wind de hoek waait. En verder kan iedereen zijn voordeel doen met jouw informatieve posts. Thanks!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s