Wat een belachelijk kop, maar koppen maken is nooit mijn sterkste kant geweest ;-). Zo veel om over te schrijven, zo verrekte weinig tijd. Toch maar even snel een post. Vanochtend las ik over een schrijnend geval, voortvloeiend uit een basaal gebrek aan evolutiegeneeskundig inzicht bij artsen. Een zwarte vader in de Amerikaanse staat Pennsylvania wordt vervolgd voor het toebrengen van ernstig letsel aan zijn ongeveer 3 maanden oude zoontje. Volkomen onterecht, weet ik vrijwel zeker.
Dat zit zo. Het in november geboren kind kreeg borstvoeding van zijn eveneens zwarte moeder. Al snel ontwikkelde het jongetje, dat duidelijk niet goed gedijde, onrustbarende spasmen. De ouders snelden met kind naar de kinderarts, maar die zag geen reden voor een uitgebreid onderzoek. Gaat wel weer over, stelde ze het paar gerust. Het ging niet over. Integendeel, het kind werd zo overduidelijk ziek, dat een huisarts het enkele weken geleden acuut liet opnemen. Beeldvormende techniek bracht aan het licht dat de zuigeling talloze fracturen had, ondermeer aan de schedel. De artsen meldden het geval aan de politie (prejudices, anyone?) en de vader wordt nu verdacht van mishandeling.
Paar kleine bijkomstigheidjes.
1. De moeder werd aangespoord om tegen haar man te getuigen, maar kan dat niet, omdat ‘hij de zachtaardigste man van de hele wereld is’. Het idee dat hij hun zoontje iets zou aandoen, is volgens haar volslagen onzinnig.
2. De vitamine D-spiegel van het manneke was zo laag dat het amper meetbaar was.
3. Het kind vertoonde geen blauwe plekken.
4. Wanneer kleine kinderen geen of te weinig vitamine D binnen krijgen, ontstaan gemakkelijk fracturen. Rond zulke fracturen zie je zelden blauwe plekken.
5. Het betreft zwarte mensen in de winter van Noord-Amerika. Zwarte mensen zijn op hogere breedten notoir gevoelig voor vitamine D gebrek. Ze zijn aangepast aan de tropen. Als ze ver van de evenaar migreren, moeten ze maatregelen treffen om in de voor hen minder vriendelijke habitat optimaal gezond te blijven. De melk van de vrouw bevatte vermoedelijk veel te weinig vitamine D.
6. De foto’s en scans zijn volgens tenminste een deskundige indicatief voor rachitis.
De vader wordt in deze nachtmerrie bijgestaan door een advocaat die toegang heeft tot vooraanstaande medische experts. Het lijkt mij stug dat deze zaak verkeerd afloopt, maar je weet nooit.
Intussen lijkt dit me een goede aanleiding voor een stukje over vitamine D. Ik ben geen voorstander van megadoses (ik denk dat met name blanken wel degelijk te veel D kunnen krijgen en ben erg beducht voor de huidige D-hype), maar het kan geen kwaad je gedachten hier eens over te laten gaan.
Intermezzo van een paar supermeiden. The Lion’s Roar van First Aid Kit. Svenska Dagbladet schreef: “Als er in het paradijs muziek gemaakt wordt, klinkt het zo.” Smaken verschillen, maar ik ben het ermee eens.
Mensen evolueerden onder de blote hemel en zijn afhankelijk van zonlicht. Veel afhankelijker dan we dachten, menen wetenschappers. “Als we allemaal het hele jaar in de zon zouden zijn, zou de griep veel minder slachtofers maken.”
Nog maar 50.000 jaar geleden, een zucht in evolutionair perspectief, trokken losse clubjes ondernemende Afrikanen noordwaarts. Waarschijnlijk gedwongen door plotselinge droogte liepen onze voorvaderen richting Kaukasus en vervolgens steeds verder westelijk. Al deze mensen, ook de bet-bet-bet-overgrootouders van Geert Wilders, waren pikzwart. In zijn klassieker Out of Eden maakt paleoantropoloog Dr Stephen Oppenheimer aannemelijk dat deze mannetjesputters letterlijk het paradijs uit kuierden.
Het was niet zo zeer de kou die hen parten speelde. Veel problematischer was de relatief lage stand van de zon op hogere breedte. De ultraviolette straling in zonlicht zet onderhuids cholesterol om in vitamine D. Dit zogenoemde cholecalciferol is in feite geen vitamine. Het wordt in de nieren omgezet in een aantal vitale stofjes die als hormonen in het lichaam circuleren en talloze processen in goede banen leiden. Is er niet voldoende vitamine D, dan krijgen we te weinig van die hormonen, we worden ziek en gaan zelfs dood. Mensen met een zwarte huid zijn optimaal aangepast aan een omgeving met intensieve zonnestraling. Hun huid verdraagt het UV-licht goed, maar heeft ook zes keer meer zonlicht nodig dan een blanke huid om dezelfde hoeveelheid vitamine D te produceren. ‘De migratie naar onze gematigde streken met zijn lage zonnestand en seizoenen legde zodoende een gigantische evolutionaire druk op de populatie,’ schrijft Oppenheimer. Het gevolg was dramatisch. Mutaties voor een lichtere huidskleur werden met geweld geselecteerd. Zwarte kindertjes werden ziek en stierven als ratten, kinderen met een wat lichtere huidskleur deden het in de nieuwe omstandigheden beter, overleefden en plantten zich voort. Survival of the fittest in optima forma. In een tijdsbestek van een paar duizend jaar was de bevolking van Noordwest Europa blank. Hun lichte huid verschafte onze voorouders het vermogen om het laatste beetje UV-straling uit het schaarse zonlicht te melken en om te zetten in vitamine D. In de wintermaanden vulden ze de tekorten aan door veel vette vis en orgaanvlees, rijke bronnen van vitamine D, te eten, zo heeft onderzoek bevestigd.
Een betrekkelijk jonge tak van wetenschap, de evolutiegeneeskunde (ook wel neo-Darwinistische geneeskunde genoemd), verklaart ziekte en gezondheid vanuit ons evolutionaire verleden. Verreweg de belangrijkste oorzaken van de typisch westerse ziekten moeten niet worden gezocht in onze aanleg, maar in een conflict tussen ons erfelijk materiaal en de door onszelf veranderde werkelijkheid. Wat betreft zonlicht en vitamine D is de zaak helder, stelt onder anderen de Amerikaanse internist Dr Michael Holick, auteur van het boek The UV Advantage. “Onze genen verwachten daglicht en UV-straling. We zijn nu zo vaak binnen, dat bijna iedereen rondloopt met een problematisch gebrek aan vitamine D. De gevolgen daarvan beslaan de hele medische encyclopedie.”
Holick pleit er voor dat mensen vaker onder de blote hemel vertoeven. Hij werd om zijn controversiële opvattingen ontslagen door Harvard, zijn universiteit. Maar de rehabilitatie kwam onverwacht snel. In een geheel aan zonlicht en vitamine D gewijde bijlage van een toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift plaatsten ook andere topwetenschappers grote vraagtekens bij het advies om zonnestraling zo veel mogelijk te mijden. Bovendien riepen de wetenschappers overheden op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine D te verhogen van 200 IE naar tenminste 1000 IE. Hoewel deskundigen het erover eens zijn dat uren achtereen liggen bakken en vooral verbranden slecht is, duidt wetenschappelijk onderzoek er steeds meer op dat geregelde blootstelling van de onbeschermde huid aan zonnestraling een voorwaarde is voor een optimale gezondheid. ‘De onderhuidse productie van vitamine D onder invloed van UV-straling voorkomt niet alleen botontkalking, maar verkleint ook het risico op borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes type 1 en 2, multiple sclerose en depressie,’ schrijft medisch bioloog Dr Oliver Gillie in zijn boek Sunlight Robbery. ‘Mensen met een blanke huid doen er verstandig aan tenminste drie keer per week ongeveer 20 minuten met ontblote armen en benen in de zon te gaan. Eén zo’n sessie levert tussen de 10.000 en 20.000 IE vitamine D, die vervolgens deels wordt opgeslagen in het vetweefsel, voor later gebruik.’ Dermatoloog Holick: “Ik besef dat ik vloek in de kerk, maar mijn advies luidt om in de donkere maanden één keer per week een zonnebankje te pakken. Dat geldt zeker voor donkere mensen. Of het UV-licht nu afkomstig is van de zon of van meneer Philips, maakt biologisch gezien weinig uit.”
Maar wacht even. Hoe zit het met huidkanker? Anders dan we lang gedacht hebben, zo lijkt het. Het melanoom – de enige gevaarlijke vorm van huidkanker – ontstaat vrijwel uitsluitend op plekken die zelden aan de zon worden blootgesteld, zoals de dijen, de billen, de rug, het kruis en zelfs de voetzolen. Ook epidemiologisch is er iets geks aan de hand. “Er is bij blanken inderdaad een verband tussen huidkanker en de breedtegraad,” stelt Oliver Gillie. “Europeanen die rond de evenaar gaan wonen, lopen absoluut een verhoogd risico. Maar als je kijkt naar het risico van blanken die gewoon in Engeland of Nederland wonen, dan zie je een heel ander beeld. Het melanoom komt veel vaker voor bij mensen die achter een bureau zitten dan bij mensen die dagelijks buiten werken. Het hoogste risico hebben mensen die nooit in de zon komen en mensen die dat heel af en toe maar dan ook meteen rigoreus doen. Op onze breedte heeft regelmatige blootstelling aan de zon een beschermend effect.” Gillie noemt overheidscampagnes die tot doel hebben burgers bang te maken voor de zon en een gezond kleurtje daarom ‘een bedreiging voor de volksgezondheid’.
De ‘dynamische flow’ van vitamine D die ontstaat bij verstandige blootstelling aan de zon helpt 16 vormen van kanker voorkomen, zo stellen onderzoekers. Michael Holick: “Eén op de 4000 mensen krijgt ooit een melanoom, een ziekte die, mits tijdig ontdekt, altijd geneest. Van die gevallen is hooguit 10 tot 15 procent een gevolg van te veel zon, de rest komt op het conto van andere risicofactoren als overgewicht en insulineresistentie. Voor elk geval van huidkanker dat je eventueel voorkomt door de zon strikt te mijden, krijg je een paar honderd gevallen van borst- en prostaatkanker terug. Dat is een beroerde deal.”
Griep
Het lijkt er sterk op dat er nog een ziekte is die een broertje dood heeft aan de zon: griep. Eind jaren ’60 beschreef de Britse arts Edward Hope-Simpson dat influenza-epidemieën vrijwel altijd in de winter uitbreken en dat ze op hogere breedte meer slachtoffers maken. Hij sprak van ‘een onbekende seizoensfactor’. Hij was gloeiend heet. Onlangs werd ontdekt dat het lichaam onder invloed van UV-straling antibiotische stoffen aanmaakt, die ondermeer griepvirussen vernietigen. Diezelfde beschermende stoffen worden gevormd wanneer we in de donkere dagen voldoende vitamine D nemen. Maar hoe kan het dan dat gevreesde griepsoorten ook in zonovergoten gebieden als Mexico beginnen? “Het lijkt paradoxaal, maar in ontwikkelingslanden hebben vooral arme mensen ook ’s zomers een nog slechtere vitamine D-status dan wij in onze donkere winter,” zegt internist Holick. “Ze werken binnen en eten vaak erg goedkope voedingsmiddelen, zoals tarwe.” In tarwe zitten stofjes die er van worden verdacht de vitamine D in het lichaam te blokkeren. Er is zelfs een hypothese die ervan uit gaat dat toenemende graanconsumptie ons noopte blank te worden, niet zo zeer onze migratie naar het noorden.
De gevaarlijkste complicatie van een gevaarlijke griep is de agressieve longontsteking die kan ontstaan. In het ergste scenario worden jonge, gezonde mensen bij wijze van spreken ’s ochtends ziek en dreigen ’s avonds te stikken omdat hun longen het begeven. “In tegenstelling tot wat veel media in hun onnozelheid beweren, wordt deze crisis niet direct door het virus veroorzaakt, maar door het eigen immuunsysteem,” zegt Dr Donald Miller van de University of Washington in Seattle. “In een doldrieste overreactie keert het immuunsysteem zich tegen het in principe helemaal niet zo gevaarlijke virus. Griepvirussen concentreren zich in de longen. Het tragische gevolg is dat het immuunsysteem zo in korte tijd het eigen longweefsel vernietigt. Vitamine D is een krachtige regulator van het immuunsysteem. Wanneer iemand een gezonde vitamine D-spiegel heeft, is het onwaarschijnlijk dat zijn immuunsysteem tijdens een griep zo fataal zal ontsporen.” Miller adviseert iedereen om tijdens het griepseizoen 5000 IE vitamine D3 per dag te slikken en bij de eerste griepverschijnselen veel meer. “Het gevaar van overdosering wordt onvoorstelbaar overdreven,” zegt hij. “Goed uitgevoerde studies laten zien dat bijna iedereen een veelvoud van die dosis kan nemen zonder er nadelige consequenties van te ondervinden.”
Iets heel anders, aansluitend op al het afleidende gezeur van de Sofisten afgelopen week. Bij Marije van Paleo in Nederland kun je kijken naar een kort interview met Frits Muskiet en Remko Kuipers.
Ik denk dat het volkomen overbodig is om al de research die er momenteel voorhanden is hier te refereren. Heb zelf al wel genoeg om je blog volkomen te verstoppen. Maar dit kan iedereen op weg helpen en zoek het daarna zelf maar uit.
http://www.vitamindcouncil.org/
Wij zijn enkele jaren geleden hier al achter gekomen en nemen de hele winter door gemiddeld 2000 tot 3000 IU per dag. Een licht geval van ‘snuffels’? Double up. We zijn al in al die tijd niet meer verkouden geweest. Nooit meer griep gehad en nooit een griep spuit gehaald. N=5
Is het nou zo moeilijk om een link te vermoeden met het tijdstip waarop mensen verkouden worden of grieperig en tijdstip in het jaar??
Melanoma en de zon heeft zeer waarschijnlijk meer te maken met je dieet dan met de zon. Men heeft al ontdekt dat mensen met melanoma erg veel meervoudig onverzadigde troep in hun subcutaan vetweefsel hebben. Verder zou men moeten verplichten dat iedereen boven de 70 extra Vitamine D neemt omdat bijna al hun subcutaan vet verdwenen is.
Botbreuken bij ouderen? Holy Trinity : magnesium, kalk en Vitamine D.
Een goed raad voor dat iedereen weer meer pillen gaat slikken. Gooi de botten van de vlees maaltijd nou eens niet weg maak er een bouillon van. Beetje azijn erbij. De beste manier om je mineralen bij mekaar te schrapen.
Enz. enz. enz. ik kan mijn tirade nog wel een half uur volhouden zonder in herhaling te vervallen maar met een aanhoudende dreun : op onze breedte graad staat de zon in de winter zo laag dat je er over het algemeen niks aan hebt. Bovendien is er maar een korte periode (11.00 tot 2.00) dat de UV-B in grote mate aanwezig is, welke de cholecalciferol aanmaakt (zoosterol als pre-cursor in the cholesterol). En ja, je hebt gelijk het maakt niks uit of dat van de zon of van de lampen komt. Bij de laatsten wel graag de UV-A uitfilteren. Mercola maakt er reklame mee. Ja, ja die ‘slechte’ man. Als ik het geld er voor had, had ik er allang een in huis, maar voorlopig lukt met de orale. Overdaad schaadt?? Maybe, maar dr Cannell staat er om bekend dat hij 10,000 per dag neemt gedurende drie dagen als hij ‘iets voelt aankomen’. Ik denk dat de verwarring komt van de combinatie van Davitamon A-D Met A moet je in pilvorm wel heeeeel voorzichtig zijn.
Ik heb in september zo’n beetje alle presentaties doorgenomen die er publiek te vinden zijn op het gebied van Vitamine D. Heb toen op Quora het een ander aan wijsheden verzameld over D3 supplementatie:
http://www.quora.com/Vitamin-D/How-should-one-choose-a-vitamin-D-supplement/answer/Henk-Poley
De kern is toch wel:
Neem 75 IU D3 per kilo lichaamsgewicht, ’s ochtends. Maar afstellen adhv je 25(OH)D3 bloedmetingen is beter. Of: blijf in de zon zo rond het middaguur, zonder zonnebrand en met zo min mogelijk kleding. Maar verbrand niet. Vuistregel: Als je schaduw langer is dan jij bent, geen D van de zon.
(ja, niet alles is gericht op huidige jaargetijde ;))
Superinteressante site, Henk! Wat vind jij als deskundige wat het verhaal van Seneff over zwavel?
Hoho, hooguit een deskundoloog hoor..
Wat ik er zo snel over vond, zegt Seneff dat er naast D3 ook andere secosterioïden gevormd worden. De werking van die moleculen is nog onduidelijk. Feit is wel dat die in de beginjaren van de voedingswetenschap met de vele eliminatie dieeten bij proefdieren niet naar boven zijn gekomen als essentieel (dus: niet super-schadelijk als ze ontbreken). Maar daarentegen gaat het hier ook niet echt om een vitamine, maar een molecuul dat we zelf aanmaken. Dus dat kan dan wel kloppen.
Over zwavel en D3 weet ik dat er met behulp van zonlicht in de huid verbindingen ontstaan die de oplosbaarheid van D3 in water vergroten. Er is momenteel een onderzoek omtrent borstvoeding bezig op dat gebied. Op zich hebben we het vitamine D bindingseiwit (VDBP / gc-globulin) voor transport in het bloed, maar kan natuurlijk zijn dat het in celplasma een nuttige bijdrage heeft.
Beiden zijn voor zover ik weet een interessante onderzoeksvraag gebied, maar het zijn vooral nog open liggende vragen. [Lees: hier weet ik niet zo veel over ;)]
Wellicht al bekend, maar dan voor de rest van de lezers misschien interessant: http://stephanie-on-health.blogspot.com/2008/11/sunscreen-and-low-fat-diet-recipe-for.html van de blog van Stephanie Seneff. Er staat nog veel meer interessants op, focus cholesterol, vitamine-d.
Precies! Ik zei het al eerder, van Stephanie Seneff mogen we nog veel verwachten.
Het is natuurlijk te verwachten in de winter dat je regelmatig geconfronteerd wordt met allerlei angst aanjagende griezel verhalen over wat je allemaal niet kunt oplopen als je geen griep spuit haalt. Sommige verzorgings instellingen weren zelfs mensen die niet gevaccineerd zijn. Personeel moet gevaccineerd worden anders worden ze beschouwd als a-socialen of zelfs anti-sociaal. En zolang Nederland nog zucht onder het bewind van Coutinho en Osterhaus zullen ze wel op door de knieen moeten en buigen voor het grote alwetende opperhoofd met zijn luitenant.
http://summaries.cochrane.org/CD001269/vaccines-to-prevent-influenza-in-healthy-adults
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20166073
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20824843
En ik denk dat ieder van de lezers hier ook wel kan opkomen met een heel aantal studies die niet kunnen aantonen dat de griepspuit ook maar enig zin heeft. Het is al zo vaak herhaald, maar we zullen het moeten blijven herhalen want die spuit is bepaald niet zonder gevaar.
Zoals Henk ook al opmerkte en Steaphanie op hamert, zorg dat je ‘de zon in huis haalt’
Ik slik nu ook zo’n twee jaar (bijna) dagelijks 1200 IE vitamine D (30 mcg). Ik had altijd last van een winterdip (depressie is een groot woord) met weinig energie in de donkere dagen. Deze winter heb ik daar totaal geen last van (vorige winter was ik net in verwachting en daardoor alsnog weinig energie).
Mensen met een flinke winterdepressie worden in het ziekenhuis nog behandeld met lichttherapie. Uit onderzoek is echter gebleken dat vitamine D veel sterker werkt (waarschijnlijk nog een veel goedkopere en in ieder geval praktischere behandeling)
Over vitamine D is zóveel info te vinden. Ik heb er zelf anderhalf jaar geleden ook eens een flink artikel aan gewijd: http://www.sanova.nl/dossiers/34-dossiers/46-dossier-vitamine-d.html. In mijn beleving is vitamine D een van de belangrijkste pijlers van een gezonde leefstijl (net als een goede omega-3 en -6 balans).
En wat betreft de zon: I love it! Heerlijk in het zonnetje zitten. Ik heb een hekel aan insmeren. Ook de kinderen smeer ik zo min mogelijk in met zonnebrand. Gewoon vanaf het begin af aan opbouwen en vooral verbranding voorkomen. Toch kijken mensen me vreemd aan als ik zeg dat ik de kinderen haast niet insmeer. Kinderen schijn je tegenwoordig namelijk standaard met factor 50 in te moeten smeren. Let maar eens op hoeveel bleke kindjes er in de zomer nog rondlopen.
Een zonnetje zou trouwens wel lekker zijn… Kom maar weer op met die zomer!
Achteraf kijkt men een koe in de kont, maar.. tijdens het geven van borstvoeding heeft een moeder meer vitamine D nodig (we wel dagelijks). Het totaal komt dan zo ongeveer op 6400 IU. Dan zit er ‘opeens’ wel D3 in de moedermelk, wat er voorheen volgens de wetenschap niet zou zitten (al die paleolithische babietjes met rachitis natuurlijk)
Paper van Dr. Hollis: “High-dose vitamin D3 supplementation in a cohort of breastfeeding mothers and their infants: a 6-month follow-up pilot study.” – Wagner CL, Hulsey TC, Fanning D, Ebeling M, Hollis BW.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17661565
Ja, laat maar snel komen die zomer. De winter laat het overigens afweten omdat ik al in oktober de beste en duurste sneeuwschuiver heb aangeschaft die ik kon vinden. Dat jullie ’t even weten ;-).
Ook wij zijn sinds wij vitamine D slikken in de wintermaanden, nauwelijks meer verkouden geweest. Mijn vrouw en ik nemen dagelijks 5000 IE en mijn dochter 1000 IE. Ik ben dol op de warmte van de zon, en zodra het maar even mogelijk is probeer ik me er in te baden. Een trouwe smeerder van zonnebrandcreme ben ik nooit geweest. Maar tegenwoordig gebruik ik het eigenlijk nooit meer. Ik verbrand echter nooit. Ook niet tijdens vakanties in zuiderlijkere oorden. Het rare is dat mij dat vroeger (in mijn bruine boterham tijdperk) wel overkwam. Wellicht heeft de weerstand van de huid tegen zonlicht ook iets met lichamelijke gesteldheid te maken.
Ik geloof dat Holick of Vieth ook bezig zijn met een studie bij een bedrijf met zonnebanken; neem eerst een maand 10,000 IU D3 per dag voordat je daar onder de lampen mag. Gekeken wordt of dit het verbranden tegen gaat. Ik heb de resultaten nog niet langs zien komen, maar erg strak volg ik het dan ook niet.
“Het rare is dat mij dat vroeger (in mijn bruine boterham tijdperk) wel overkwam.” Dit melden erg veel mensen. Dus of ze praten elkaar na, of het is een echt fenomeen. Ik denk natuurlijk het laatste ;-).
In het boek van Michael Holick wordt ook gesproken over een specifieke vit D lamp van een firma met de leuke naam Sperti 😉 Voor ongeveer 400 euro heb je die in huis, compleet met verzendkosten. Heeft iemand hier ervaring mee? Vit D uit licht schijnen we nog beter op te nemen dan uit pilvorm. En inderdaad hoe ouder je wordt, hoe minder makkelijk je dit opneemt. Ik vroeg me af of dit een goede investering zou zijn, niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn echt ouder wordende ouders. Indien iemand ervaring heeft met een nederlandse lamp hou ik me ook aanbevolen.
Annemiek, ik weet niets van lampen (Sperti, geweldig!), maar denk wel dat zonlicht beter is dan suppletie. Stephanie Seneff (briljante tante) schrijft de laatste tijd veel over het onderschatte belang van zwavel. Secosteroïden die worden gevormd door omzetting van onderhuids cholesterol door UV-B-licht, bevatten volgens haar een zwavelbinding die onontbeerlijk is. Zij is daarom zelfs sceptisch tegenover suppletie met D3.
http://www.leplantage.nl/epages/00123850.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/00123850/Products/UVB-set
Heb ook ergens een artikel op iemand z’n blog zien staan, weet even niet meer waar, zal nog even zoeken voor jou.
Dank je wel!
Overigens is het nieren verhaal enigszins achterhaald. Ja het gebeurt, D3 wordt bewerkt in de nieren. Maar lichaamscellen hebben individueel ook de CYP24 en CYP27 machinerie om D3 in 25(OH)D3 en 1,25(OH)2D3 om te zetten (en andere bewerking).
Ik meen dat D3 wordt geproduceerd in de huid en omgezet in de lever. Nieren zijn altijd ergens bij betrokken wanneer het om bloed en bloeddruk regeling gaat. Het is me niet bekend dat het enig effect heeft op de conversie van D3 naar 2
Gebruikt hier iemand gefermenteerde levertraan van Green Pasture? Neem je de variant met boterolie, dan barst het ook nog eens van de vitamine K2. Dus Vitamine D, vitamine A, vitamine K2 en EPA en DHA in 1, het is mijn dagelijkse voedingssupplement!
Jochem, K2 heeft mijn scherpe attentie, maar ik slik zelf niets. Heb je zelf iets gemerkt nadat je dit supplement bent gaan gebruiken? Ik weet dat er mensen zijn die na suppletie met K2 geen spatje tandsteen meer hebben. Lijkt triviaal, maar is het niet. Tandsteen is een teken van een verstoorde mineraalhuishouding (en dus een voorspeller van narigheid).
Zelf neem ik K2 (“Life Extension Special K”) omdat in m’n familie osteoporose voor komt. Zeg maar, 20 jaar oudere vrouwen praten met m’n moeder over hun ‘ernstige’ Dexa t-score, die dan zelf over het algemeen nog 1 sigma slechter scoort. In Japan schrijven ze het al een paar jaar standaard voor bij osteoporose. Het eten van Nattō bleek goed preventief te werken, en dat wordt voornamelijk verklaard door het gehalte vitamine K2 in dat slijmerige goedje.
Daarnaast is gevonden dat vitamine K2 nodig is bij een van de apoptose reactiepaden van menselijke cellen. Een nood mechanisme dat een cel kan gebruiken om zich om zeep te helpen als er iets niet helemaal klopt. Er zijn kleine onderzoeken geweest die de mogelijkheid van kankerpreventie van K2 in ieder geval ondersteunen.
Voor mij voldoende reden om met enige regelmaat wat meer K2 te nemen. Wel merk ik dat blauwe plekken veel bonter zijn, maar ook vaak snel weer weg. Inclusief het zwaar kneuzen van een teen [daar zijn die niet op gemaakt] in een golfslagbad waar ik na een week weer op kon rennen. Maar misschien is dat normaal voor een adolescent.
Tandsteen is bij mij niet verdwenen, maar m’n tandarts is is nu wel opeens tevreden met m’n gebit. Ik ben ongeveer gelijktijdig met 5000 IU D3 begonnen, dus ik kan niet precies aanwijzen waar het aan ligt. Want ook daarvan merkte een onderzoeker in de jaren 30 al op dat de poriën in de tanden van zijn honden geen bacteriën meer bleken te bevatten onder de microscoop bij D3 supplementatie. Dat wordt tegenwoordig aan de upregulatie van cathelicidine toegewezen.
Als je voldoende bladgroente eet zou je op zich voldoende K1 binnen moeten krijgen, wat grotendeels dezelfde werking heeft maar veel sneller wordt afgebroken in het lichaam. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat het laatste niet voor niets zo is.
Ik zie het eigenlijk niet als een supplement, mar als een voedingsmiddel. Het is niets meer dan gefermenteerde kabeljauw levers, waaruit de olie koud wordt geperst. Deze olie is rijk aan vetoplosbare vitamines, EPA, DHA en vele andere co factoren in een perfecte verhouding. De waarden van vitamine D kunnen iets fluctueren, maar het bevat ongeveer 2000IU vitamine D en 10000IU vitamine A per theelepel.
Vitamine K2 komt volgens WAPF vooral voor in botervet van dieren die snel groeiend gras in voorjaar en najaar eten. WP zelf noemde deze stof in zijn tijd activator x. Dit blijkt dus nu “gewoon” vitamine K2 te zijn. Dit zit dus volop in de boterolie die gecombineerd wordt met de levertraan in het voedingssupplement dat ik gebruik.
Het is altijd moeilijk te zeggen wat je voor baat hebt bij zo’n “all round” supplement, ik zou eigenlijk mijn vitamine D spiegel etc eens moeten laten testen. Ik voel mij gezond en mijn immuniteit in de winter is heel goed. Zelf prefereer ik het iig boven een D3 supplement een K2 supplement een visolie supplement enz enz. Mijn tanden en kiezen zijn altijd sterk geweest en tandsteen heb ik geen last van, dus hier kan ik je geen antwoord op geven!
Gepubliceerd 23 Januari 2012:
Muskiet, Kuipers ea hebben de Maasai en Hadzabe onderzocht op vitamine D spiegel, resultaat:
Gemiddeld 50 ng/ml
http://blog.vitamindcouncil.org/2012/01/25/new-study-vitamin-d-levels-of-the-maasai-and-hadzabe-of-africa/
Verrek, ik had niet door dat deze studie van onze Groningers was! Prachtig. Dank, Jochem.
Huilen? Lachen?
Humor!
Vandaag foto in krant met tekst ‘De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg schuift aan bij een gezonde lunch op een basisschool’.
De lunchtafel met bij enkele kinderen aangeschoven wethouder kent wat fleurige bloemetjes en een schaaltje druiven. Verder de gezonde lunch: paar pakjes Fristi, witte boterhammen, hagelslag (melk).
Wie is er nou gek??
volgens mij zie ik vruchtenhagel staan…… Daar zit fruit in!
op 3″ 51 zegt de leerkracht dat de kinderen na de school lunch wel rustiger zijn dan normaal.
Alle kids een suikercoma…………. lekker rustig in de klas.
Om te huilen……..
Ik had alleen de foto. Nu ook de bewegende beelden gezien.
Wie moeten we dit allemaal kwalijk nemen? De kinderen dus niet. De ouders lijkt me ook moeilijk. De scholen? Nauwelijks. Want wie zitten er achter deze ‘pilot’? Juist, de GGD en een zakelijke instantie. En wie heeft de opdracht tot dit alles gegeven? ‘InnovatieNetwerk Grensverleggend in Agro en Groen’. En dat is een initiatief van het Ministerie van EL&I…
Betekent: Economische zaken, Landbouw en Innovatie.
Duidelijker kunnen we het niet krijgen.
Willem en Maan, ik heb het de hele PDF (23 pagina’s) gelezen, en natuurlijk ook een beetje als voormalig docent, hoofd van de school e/d. en ik kan het toch niet met jullie eens zijn. Alleen de aandacht bepalen bij wat er op tafel komt (belangrijk) is wel een beetje erg smal. Wat mij erg aantrekt in al die verhalen is dat het een hele aparte beleving is. De voorbereiding, wat wel degelijk een onderdeel van het les gebeuren kan zijn, zou moeten zijn, de uitvoering, het samen aan tafel gaan. Waarschijnlijk een er aan vast geknoopt les onder deel over wat gezonde voeding is, enz. enz. de mogelijkheden zijn legio. Verder ken ik mijn pappenheimers en vorige collega’s te goed om zich in de luren te laten leggen door allerlei commercieele belangen als die niet in het belang van de kinderen zouden zijn. Misschien voor een niet onderwijzer of leerkracht moeilijk te begrijpen iets, maar een klas met kinderen, vooral op de lagere school, worden altijd je “eigen” kinderen. Nog lang nadat ze van school verdwenen zijn. En als er ooit later iets met een van “je kinderen” gebeurt ben je daar jaren later nog kapot van
In zijn algemeenheid stond er redelijk gezond eten op tafel. We kunnen van mening verschillen of het bruin of wit brood moet zijn, wat mij betreft beter wit brood met een goede salade ernaast, of dat het uberhaupt wel brood moet zijn, de bijkomende voordelen wegen voor mij alsnog zwaarder dan de eventuele minder gezonde zaken die op tafel komen. Minder gezond? ongezond. Ik ben misschien wat te optimistisch maar wat ik hier in Noord Amerika de afgelopen tijd heb bemerkt is dat er zich een kentering begint af te tekenen. Niemand weet waar het aan ligt, waar het vandaan komt, maar onder de jongere tieners is in de afgelopen paar jaar een beweging aan de gang die totaal verschillend is van de 15/16 jarigen en ouder. Alle zoete snacks worden begroet met eeuwww!! yuk! you eat that? gross! Of het blijft? I don’t know, maar het zich nog steeds .
aan het uitbreiden. Ik denk dat je dit gebeuren wel aan de scholen kunt over laten zolang de leerkrachten er in ieder geval inspraak in hebben. Waarmee ik dus helemaal niet gezegd wil hebben dat de voeding optimaal zou zijn want, zoals Rutten al zei: daarover zullen we nog wel een tijdje van mening verschillen.
Goed dat we het ook weleens totaal niet met elkaar eens zijn, James. Ik constateer dat onder de noemer ‘gezonde lunch’ niet gezonde producten als Fristi’s, melkhagelslag en (wit)brood worden aangeboden. Dat heeft niets met vieringen of de sociale context waarbinnen dat gebeurt, te maken.
En van die veranderingen ten goede merk ik hier ook nog niet zoveel. We zien wel dat het aantal (veel) te dikke kinderen toeneemt. Die trend doorbreek je niet met dit soort ‘vieringen’.
En op de leerkrachten moet je, in het algemeen, ook niet rekenen. Ook die volgen op hun goede momenten het Voedingscentrum.
Ik denk dat we het eens kunnen zijn dat het geen ideale wereld is en er hier heel wat verbeterd kan worden. Ik heb echter in verschillende foto’s aardig wat salades gezien en wit brood is ‘gezonder’ dan bruid brood. Absoluut geen enkele reden om de kinderen strokarton of houtvezels te laten eten. Helaas is melk chocola goedkoper dan puur en schort er nog wel het een en ander aan de kennis van zaken van de betrokkenen. Ik neem aan dat daar voor jullie allemaal een flinke taak weggelegd ligt. Dus ipv aan de kant van de weg te gaan staan jammeren, beter er in te duiken. Scholen kunnen altijd hulp gebruiken. Op dezelfde manier als dat we hier een hele schare vrijwilligers hebben die mee helpen bij de verschillende ‘soup kitchens’, en allerlei mensen extra ervoor verbouwen , zou het helemaal niet zo moeilijk zijn om in Nederland (gematigd klimaat, ja ja het vriest nou) een extra rijtje groente te verbouwen. Maar je hebt eerst een ‘frame werk’ nodig waarbinnen zo iets plaats vindt. Als zo iets er begint te komen ben ik altijd bereid om te proberen het in goede en verantwoorde banen te leiden. Ideaal zal het misschien nooit worden, maar wat is ideaal? Daar over zijn we het hier zelfs lang niet altijd eens met elkaar.
Willem ik vergat nog erbij te vermelden iets waar ik momenteel mee bezig ben binnen de National Farmers Union en waar Steve Ritz al een tijdje mee bezig is : get the kids involved en de ouders komen vanzelf
Dit is een TED talk die iedereen zou moeten zien, zelfs de meest pessimistische. Een probleem met dit soort videos, je kunt niet aan de kant blijven staan met je handen in je zakken en schamperen, want dan heb je toch wel wat boter op je hoofd. Mag paleo zijn maar niet waar het hoort.
Als je eens wist, James, hoeveel ik al op het door jou gesignaleerde punt heb gedaan…
Weet je, er zijn duidelijke aanwijzingen welk voedsel grofweg het beste is voor de mens. Paleo lijkt mij dat beste aardig te benaderen. Vervolgens komen de problemen. En de vragen:
1. Stel, de voedingsadviezen zullen in de toekomst paleogelijkend worden. Kan het milieu dat aan met een doorgroeiende wereldbevolking die ook recht heeft op ‘luxe’?
2. Denk je echt dat de idealisten/realisten die via vieringen, filmpjes en voorlichting paleo (al was het maar paleo-light) promoten, op kunnen boksen tegen de voedingsmultinationals met hun enorme invloed op de politiek, op de universiteiten, op de media, op marketing, op alle mogelijke foefjes van verleiding in supermarkten en op artikelen?
3. Tegen teksten als keuzevrijheid van het individu, eigen wil, etc. valt niet op te boksen. Mensen hebben het woord ‘vrijheid’ hoog in het vaandel staan en in het verlengde daarvan: ik maak zelf wel uit wat ik eet (en drink). Was dat maar waar!
We zijn nog lang niet, als we er ooit komen, waar we willen zijn: een fatsoenlijke en redelijk gezonde voeding voor iedereen. het zal wel beperkt blijven tot een beperkte groep.
Pessimistisch? Nee, realistisch. Denk ik. Maar daarom mag een mens natuurlijk niet het hoofd in de schoot leggen en alles op zijn beloop laten. zonder daartegen te agiteren.
Willem ik beschuldig niemand. Besef maar al te goed als je met de vinger ergens naar wijst, wijzen er drie terug. Niemand heeft er baat bij. De aangehaalde Puget Sound Coop is een goed voorbeeld dat bijna zeker de enige manier is grassroots. Daarom noemde ik het vertrek van BASF van monumentele orde en een bewijs dat Main street niet machteloos het hoofd in de schoot hoeft te leggen. Elke reis, hoe lang ook, begint met een stap. Het mag dan wat te optimistisch lijken maar ik ben minder pessimistisch gestemd als een jaar of twee geleden. Heeft misschien te maken met het feit dat ik al een tijdje bezig ben met de hele problematiek en derhalve regelmatig allerlei aanzetten tegen kom. Heb net mijn eigen ‘bomb shell’ gelegd aan de voeten van onze eigen farm organization om ze de 21st century in te schoppen. De old boys club werkt niet meer.
De New Economy Work Group :http://www.neweconomyworkinggroup.org/visions/new-economy-20
De Corporate Social Responsibility Newswire: http://www.csrwire.com/
De crusade van Prof. Korten: http://www.youtube.com/watch?v=9BQeIDOX1lY&feature=related
En de Community Food Enterprises; http://www.communityfoodenterprise.org/book-pdfs/CFE%20-%20swanton-berry-farm_view.pdf
En ik kan nog wel een bladzijde vullen met dezelfde aanzetten waar de plaatselijke bevolking bij betrokken is. De dichotomy die we hebben leren accepteren tussen de belangen van de agrarische gemeenschap en onze urban familie , moeten we afleren.
Ik weet zeker dat jij zelf in Nederland een zelfde soort ontwikkeling ook wel op het spoor kunt komen.
We hebben het hier al eerder gehad over de kosten van paleo. Ik geloof echter dat we bij die kosten bepaling van de verkeerde presupposities uitgaan. Dezelfde fout die gemaakt wordt bij het verdedigen van vegetarisme. De kosten geassocieerd met graan en soya produktie zijn zo gigantisch, het is crimineel om dat te verdedigen. Ik hoef maar drie dingen te noemen die het voortbestaan van de mensheid bedreigen: olie, milieu en erosie. Paleo is een manier om te overleven. Als het al niet te laat is. Daarom ook geloof ik in grassroots. Vergeet Big Food. For want of a nail, de shoe was lost, for want of a shoe the horse was lost,…. Het zijn blogs als deze , en die van Kirsten, Maan en vele soortgelijke waar mijn hoop een beetje op gevestigd is en die hopelijk een beetje bijdragen aan de bewustwording. Dank zij het internet wordt het steeds moeilijker om mensen voor de gek te houden.
Ik heb deze zin even tot me laten doordringen: ‘Dank zij het internet wordt het steeds moeilijker om mensen voor de gek te houden.’
Dat kun je in zijn algemeenheid, volgens mij, niet zo stellen. Ik neig ertoe het omgekeerde te beweren: dankzij nieuwe media als internet is het nog veel gemakkelijker om mensen te manipuleren.
Het gaat bij communicatie om een aantal zaken: wat wil je verkondigen; wat is de doelgroep;hoe wil je dat doen. Daarop baseren ook de Unilevers, etc. zich. Die Unilivers’ hebben, zoals ik eerder al stelde, meer geld en meer ingangen om, en meer know how hoe de consument te beinvloeden dan al die goedwillende en gelijk hebbende individuen.
Blijft mijn vraag: hoe doorbreek je de hegemonie van die voedingsindustrie met haar vertakkingen in de politiek, de wetenschap en in de retail???
Terug van een week voortdurend op pad. Het valt me op dat er ook errug veel althans op het oog kerngezonde mensen in Nederland rondlopen en fietsen. Laten we dat niet vergeten (zeg ik meer tegen mezelf). Dank voor jullie bijdragen! Ga lezen. En misschien reageren ;-). Intussen is hier een interview dat Stephan hield met dokter Vicky Beer. Ook zij vermijdt soms de term ‘paleo’ om mensen niet meteen af te schrikken.
Excuses Willem, de reactie van 4 Februari is nog steeds in afwachting van moderatie. Misschien heb ik wat vieze woorden gebruikt? Denk dat Melchior weer tegen een deadline aan zit
James, ik heb geen berichten in de wachtrij. Berichten met veel links worden om de een of andere reden niet automatisch doorgelaten. Mis je er één?
Nee, ik zie dat die reactie vrij gegeven is Thanks. Het was misschien voor jullie niet zo’n relevante maar voor ons speelt dat momenteel wel heel erg. En die TED talk van Steve Ritz vond ik toch wel erg bijzonder. Je moet je een buurt voorstellen zoals je die waarschijnlijk nergens vindt in Nederland. De helft van je leerlingen dakloos, abject poverty? Als dit hier kan, wat moet er dan wel niet overal mogelijk zijn. Daarom noemde ik ook een beetje van de Puget Sound Coop beweging. Het kan wel als je maar verder wilt kijken, niet naar de muur als geheel maar dat die muur uit stenen bestaat en steentje voor steentje afgebroken moet worden. Ik weet het, werd op FL ook al voor dromer uitgemaakt, maar liever een optimistische dromer dan een pessimistische realist.
Ik denk ik daarin ook een beetje met Willem van mening verschil. Kwestie van je opties beschouwen. Big Food en Big Pharma zijn te groot, dus we laten ze gewoon links liggen. Wall Street aanpakken wordt niks als de politieke macht er niet is, maar de Move Your Money in de States heeft wel effect. De commercials van de grote banken getuigen daar nu al van: het zijn allemaal hele gewone aardige mensen die bij je in de buurt wonen. Niks bijzonders allemaal hun eigen struggles en daar willen ze je een handje bij helpen. Ja,ja. Misschien is de Farmers Market in Nederland minder belangrijk dan hier, maar ik tel er hier in een straal van 20 km minstens zes , waarvan sommige de hele week open zijn en de anderen een paar keer in de week.
Ik heb net een ‘bombshell’ onder onze eigen farmers union geplaatst juist om deze zelfde redenen. They are sleeping at the wheel. Er moeten structurele veranderingen komen op organisatorisch niveau.
En ik blijf er bij dat het internet een fantastische manier is om ervaringen uit te wisselen, om met elkaar te brainstormen. Dit soort blogs en de vele andere, de talks die Janet geeft. Denk je nou werkelijk dat dat helemaal geen zin heeft? Dat wij de enige wakkere geesten zijn en al onze buren op automatische piloot draaien. Kom op Willem dat geloof je zelf niet
Laatste alinea van James (die we overigens dankbaar moeten zijn voor zijn enthousiaste bijdragen!). Met je eens dat de nieuwe media fantastische middelen kunnen zijn bij het ten goede vranderen van de wereld. Waar in mijn ogen de discussie over gaat, is niet of we niet alles moeten doen om een kentering te bewerkstelligen, maar of we daarmee op kunnen boksen tegen de gevestigde machten, zoals ik aangaf. Dan schieten we nog veel te kort.
Zie naar de toenemende kindermishandeling in de vorm van al die veel te dikke kinderen. Ondanks allerlei initiatieven van de afgelopen decennia zien we een negatief resultaat. Tot nu toe.
En natuurlijk hebben initiatieven om zaken ten gunste te veranderen zin! En die moeten we toejuichen ook. En stimuleren. En resultaten van idealisme en daadwerkelijk wat doen, hebben ook, gelukkig. Anders leefden we nog in het feodale tijdperk!
Maar, t.a.v. de macht van de voedingsindustrie zie ik nog geen ommekeer. Blijft de vraag: hoe bereiken we die?
Steentje voor steentje Willem totdat de hele zaak in mekaar dondert. En ik gebruik dat laatste woord bewust. Als de tipping point bereikt is krijgen we te maken met een aardverschuiving. Die video TED talk kwam uit een serie : Changing the way we eat.
http://tedxmanhattan.org/2012talks/ . Die van Fred Kirschenmann, een gewone boer is ook de moeite waard, en ook niet van enige hoop ontspeend.
Eerlijk is eerlijk. Fred is niet helemaal een gewone boer. Hij is een ‘farmer-philosopher’ PhD ,Leopold Center for Sustainable Agriculture Distinguished Fellow en een enorme gezochte spreker, en prolific writer http://www.youtube.com/watch?v=8TDjIOsWtcA Maar als ik eerlijk is eerlijk zeg en om me heen kijk, is een groot gedeelte van die boeren om me heen ook bepaald niet alleen maar boer. Heel wat komen uit het bedrijfsleven en brengen een hoop organisatorische ervaring mee. Het begint aardig te rommelen aan de basis Willem. Het sluiten van BASF in Europa was geen ‘overnight’ beslissing. Wat GM food betreft zitten jullie heel dicht bij het tipping point
Nogmaals dank voor al jullie interessante commentaren. Sorry voor mijn spuit elf reactie. Eerlijk gezegd heb ik zelf niet veel te melden als het er om gaat de boel ‘om’ te krijgen. Jan Peter wil slimme ‘marketing’ (als ik het goed begrijp), Willem is kort door de bocht samengevat voor overheidsregulatie (toch?) en James ziet de verandering volgens mij spontaan in de samenleving ontstaan, met als gevolg een plotseling tipping point.
Well, I haven’t the foggiest. Ik ben heel eerlijk gezegd gespeend van iedere drang om ‘de bevolking’ of zelfs maar mijn dikke ouderdomssuikerzieke buurvrouw van net 30 op andere gedachten te brengen. Dat voelt voor mij als evangeliseren, iets waarvan ik grappig genoeg ook zo al word beticht. Hoe andere mensen leven, gaat mij niet aan. In overheidsbemoeienis geloof ik niet, omdat overheden per definitie corrupt zijn (in deze context dansen ze naar het pijpen* van de food- en agrobusiness) of op z’n best een hoop water bij de wijn doen. Niemand heeft een incentive in een gezondere bevolking. Wie denkt van wel, is hopeloos naïef. Zelfs de ziektekostenverzekeraars moeten het hebben van omzet en maken hun winsten dus bij de gratie van chronische ziekte en disfunctie. In het interessante filmpje van Maan springen de olifanten levensgroot over de eettafels, maar niemand ziet ze, ruim een halve eeuw na glasheldere waarnemers als Cleave en Yudkin. Ontzettend jammer voor de kinderen die op zo’n brood met Duo Penotti & Fristie regiem al vroeg problemen krijgen (de kanarietjes in de kolenmijn), maar het is niet aars. Ingrijpen om die kids te ‘redden’? Dat zou een bijna terroristische interventie vereisen. Forget it.
Ik neig dan ook het meest naar de visie van James. Als er iets verandert, dan gaat het vanzelf, als een soort natuurverschijnsel. Informatie rondstrooien en lastige vragen opwerpen is het enige dat we kunnen doen. Mensen moeten toegang hebben tot informatie die de powers that be onwelgezind is. Nog mooier zou zijn als ook health care providers hun klanten eerlijk vertellen dat er opties zijn, zoals huisarts Vicky Beer doet. Als iets werkt – en paleo werkt – zal een deel het omarmen en krijg je een sneeuwbaleffect. In eerste instantie zijn dat vooral (hopeloos) zieken en libertijnse life hackers. Jammer dat jullie het blog van mijn Zweedse paleovrienden Anton en Petter (beide fysiotherapeut) niet kunnen lezen. Zij schrijven geregeld over mensen in hun omgeving die aanvankelijk sceptisch en zelfs vijandig reageren (op bijvoorbeeld een lunch van wat vis, een avocado en wat kokos), maar die uiteindelijk toch meer willen weten omdat A & P in hun eigen woorden zo verdomd goed in hun vel lijken te zitten en zo productief zijn.
* Voor de jongere lezer die denkt dat ik hier een merkwaardige streektaal hanteer. We dansen niet naar de pijpen van iets of iemand, maar naar het pijpen. Met pijpen wordt in dit gezegde bedoeld ‘spelen op een fluit’. Je danst dus naar het fluitspel van iemand anders, die bepaalt wat jij doet. Had ik dan toch schoolmeester moeten worden?
Waarom zou je je ouderdomssuikerzieke buurvrouw van net 30 niet laten weten dat het anders kan? Als ze van niks weet, kan het ook moeilijk een sneeuwbaleffect worden. Daarna zoekt ze het idd maar lekker zelf uit. Dat zou ik geen evangeliseren noemen, maar informeren. James’ visie werkt wel, maar dat gaat ook via mond tot mond reclame. Internet werkt wel, maar dan zullen mensen wel specifiek moeten zoeken, of google moet het bovenaan de zoekresultaten neerzetten.
(Voor de meester: Het pijpen kende ik zo niet, dit bekt wel lekkerder)
Hoi Aldert,
Hmm… het hangt er van af op wat voor voet je met iemand staat. Als er een gesprek ontstaat en je vermoedt een zekere belangstelling, misschien. In dit geval gaat het om iemand verderop in de straat met wie ik weinig contact heb. Er zijn duizenden van zulke mensen. Ik herinner me ineens het verhaal van een fanatieke diabetoloog in New York die in supermarkten mannen met een duidelijk zichtbaar teveel aan visceraal vet (de overbekende protruding potbelly, ook wel wheat belly genoemd) aansprak. Zou ik toch grote moeite mee hebben.
Ben ik het mee eens, je moet niet proberen zieltjes te winnen bij wildvreemden, maar als de afstand niet te groot is, zou je een hint kunnen geven. Ik vond het alleen vreemd dat je wel je best doet op deze zeer informatieve blog, voor iedereen toegankelijk, maar hierboven zegt dat je je niet geroepen voelt om (rechtstreeks) mensen op andere gedachten te brengen.
Ik kwam toevallig op paleo terecht omdat ik al zappend Arthur de Vany zag op de ARD in een uitzending van “Wissen Aktuel: Fragwürdige kost”. Zonder dat zou ik hier niet gekomen zijn en ahnungslos verder gegaan zijn.
(Staffan lindeberg en nog een ineressante berlijnse arts kwamen er ook in voor.)
Nee hoor, Jan Peter wil helemaal geen slimme marketing. Jan Peter vindt dat mensen gewoon recht hebben op de juiste informatie. Slimme marketing (sic) heeft al genoeg gedaan.
Okay, sorry Jan Peter, dan heb ik je verkeerd begrepen. Ik meen gelezen te hebben dat je je afvraagt hoe zo’n ‘nieuw’ idee aan de man gebracht kan worden. Dat een kleine minderheid het wel spannend vindt, maar dat de grote meerderheid er niet voor is te porren (wat natuurlijk helemaal waar is).
Ik snap je. Aan de man brengen wordt snel verward met slimme marketing. Voor dingen die mensen eigenlijk niet nodig hebben heb je slimme marketing nodig. Voor een beter voedingspatroon gewoon goede informatie. En dan moeten ze wel even die slimme marketing weer uit hun hoofd halen 😉
Zonder grappen. Het is natuurlijk best een lastig probleem.
Het RIVM vond vorige week dat mensen te dik waren. Wij van Food for Food met onze foodmonitor (woensdag op foodforfood.info) dachten dat maar eens aan de mensen zelf te moeten vragen. En wat blijkt:
De helft van de Nederlanders vindt zichzelf ook te dik. Één derde daarentegen, vindt zichzelf helemaal niet dik. Met name in de groep 35-49 en 50-64 vindt tenminste 55% zichzelf te dik.
Opvallend is dat vrouwen zichzelf eerder te dik vinden dan mannen (56% vs. 43%). Terwijl in het onderzoek dat uitgevoerd is door het RIVM juist 60% van de mannen tussen 30-70 jaar te dik is versus 44% van de vrouwen in die leeftijdsklasse.
Jan Peter: ‘Jan Peter vindt dat mensen gewoon recht hebben op de juiste informatie. Slimme marketing (sic) heeft al genoeg gedaan.’
Volkomen mee eens! Maar de vraag die daarna opkomt, is dan natuurlijk wat mensen met de juiste informatie doen. Wat ze kunnen doen. En dan kom ik toch weer bij de moderne neurobiologie uit: niet ieder brein reageert volgens de logica op informatie. Het brein verwerkt impulsen zoals het brein geschapen, en gedurende de vroegste jeugd gevormd is.
We komen er echt niet, mensen, door te denken dat wanneer je de juiste voorlichting verschaft, ieder die op de goede wijze tot zich kan nemen. Nog los van het tegenwicht dat de ‘slimme marketing’ zal gaan bieden. We zullen moeten reguleren! (Maar ook dan…)
Melchior/James: ‘Als er iets verandert, dan gaat het vanzelf, als een soort natuurverschijnsel. Informatie rondstrooien en lastige vragen opwerpen is het enige dat we kunnen doen. Mensen moeten toegang hebben tot informatie die de powers that be onwelgezind is.’
Wat die laatste zin betreft: zie hiervoor.
We zijn mensen. Dat betekent dat we een ietsje meer tegen bepaalde natuurverschijnselen kunnen doen dan andere wezens. Maar ook, wanneer dat tegenwicht van ons ‘vanzelf’ gaat, dan is de vraag welke kant het opgaat, en, vooral, welke kracht de sterkste zal zijn: die van het gezonde verstand (van u, lezer, natuurlijk), of die van de manipulators (voedingsindustrie plus wetenschappelijke en politieke maatjes).
Ik heb mijn leven lang bij de overheid gewerkt, ken de ins en outs redelijk goed. Een slangenkuil, soms, maar ook een van de weinige invloedrijke bronnen die daadwerkelijk het voedingsroer zou kunnen omgooien. Met partijen die een eenheid vormen met de voedingsindustrie c.s. zal dat echter moeilijk gaan!
Willem, misschien moet onze discussie op een andere plek. De overheid stelt regels en maakt wetten en geeft daar informatie over. Als plicht, niet om te communiceren. Ik denk dat informatie wel werkt, maar dan op de juiste manier. Ik heb alleen geen idee over wie de zender moet zijn.
Het gaat hier bovenaan over rachitis en vit. D. Voorlichting ook. Vandaar als uitvloeisel deze lange staart.
Jan Peter. Ja, de overheid stelt regels en maakt wetten. Maar die overheid die vormen wij, met elkaar. Wij (met elkaar) stellen onze regels indirect op en maken, even indirect, wetten. Voorbeeld: wij kennen blijkbaar een wet die het mogelijk maakt dat jongens en meisjes als Mauro het land uit moeten. Zouden we dat met elkaar niet vinden, dan moeten we volksvertegenwoordigers wetten laten herzien. Daarvoor zijn verkiezingen. En de resultaten daarvan bepalen, al is het soms heel langzaam, welke kant we met elkaar opzeilen. Zo ook met de macht van de voedingsindustrie, de agrarische grootmachten, de supers, de…
Als de overheid een rookverbod voor de openbare ruimte instelt, dan is dat een plicht waaraan voldaan zou moeten worden. Maar daarover wordt wel degelijk gecommuniceerd!
Ook vooraf.
En, ja, Jan Peter, informatie werkt wel, maar voor een beperkte groep, kort ook nog soms.
Voorbeelden, sturend, afschrikkend, zijn er zat. Denk ook hier maar aan de sigaret.
Nu kun je zeggen: laat ieder maar uitmaken wat goed voor hem/haar is. Dat betekent dat het aantal gevallen van longkanker, maar ook van diabetes, flink gaat toenemen. Met alle bijkomend ellende vandien.Hebben we dat over voor de slogan ‘eigen verantwoordelijkheid’?
De zender waar je naar vraagt, zou een onafhankelijke, door de overheid gevormde instantie moeten zijn met een groot wetenschappelijk profiel. Vul die maar eens in!
Dank Willem! Ik zat al te denken, hoe krijgen we dit verhaaltje nou weer rond. Per slot begonnen we met de nogal summiere algemene kennis van de belangrijkheid van Vitamine D. En zo komen we toch weer bij het begin: hoe geven we dat waarvan we vinden dat het van levens belang is, een ruimere bekendheid. En ik denk dat we het met Melchior eens kunnen zijn: evangeliseren is niet de manier… ten minste niet als we onder evangeliseren verstaan met de beste bedoelingen bezield en volkomen van je geweldige gelijk overtuigd de ander onder de tafel te praten, of met je blijde boodschap een droomland van melk en honing voor toveren. Jan Peter weet zelf wel wat er vaak aan bagage meekomt wanneer we over slimme marketing praten en toch ben ik het met hem eens. Als je al invloed wilt uitoefenen zul je slimme marketing moeten toe passen. Manipuleren een vies woord. Kom nou, we manipuleren de hele dag. Man is by nature a man-i-pulator. Maar ik blijf geloven in de grassroots. En nee Willem van de ‘overheid’ kun je niks verwachten.
“….Exciting new School lunches program:
More whole grains, beans, fruits and vegetables will be on the menu for 31 million children who participate in the federally-supported National School Lunch Program under new nutrition standards announced Wednesday with the hearty support of First Lady Michelle Obama…http://www.ewg.org/agmag/2012/01/putting-real-food-in-school-lunches/?utm_source=201202newsupdate&utm_medium=email&utm_content=first-link&utm_campaign=fund.
Maar kijk eens naar deze kaart: http://www.realtimefarms.com/. Zoiets geeft de burger moed. En het enorme bijkomende voordeel van Farmers Markets is: Mensen praten met andere mensen terwijl ze bezig zijn met inslaan. Ze wisselen zelfs recepten uit : “Joh, jij gebruikt kale alleen voor decoratie???? Daarom moet je een lekkere stamppot van maken. Uitgebakken spekkies erin, stevige worsten er boven op.” of “..Oh, vandaag wortelen en morgen rutabaga (turnips, koolraap)? Nee hoor, vandaag wortelen met koolraap. Ik julienne ze en dan gaan ze in de wok en dan wat peterselie erover..” Eerlijk mensen ik overdrijf niet. Ik denk dat een van de redenen dat die Farmers Market steeds belangrijker wordt is het menselijk contact. Mensen zijn sociale wezens. Het is al opgevallen hoeveel oudere alleenstaanden steeds weer op de Farmers Market te vinden zijn. En natuurlijk het contact met de man/vrouw die het produkt op de markt brengt.
Beter maar geen links insluiten, it really hinders the conversation
James, ik ben momenteel slechts sporadisch online, maar er is verbetering in zicht. Ik weet niet waarom WordPress posts (van bekenden) met veel links in de wachtrij zet.
“kale” heet boerenkool overigens. Je haren vallen er niet van af 😉
Ja Henk, maar het is zo lekker kort 🙂 en ik denk met die spekkies en stampot en worst snapt iedereen wel waarover het gaat. Hebben jullie die nieuwste boerenkool al? Heel donker rood, en nog groter dan de gewone westlandse. Staat ook prachtig decoratief in de siertuin en smaakt net als de groene, Loaded met anthocyanins, de aardappelen kleuren rood paars.
Ik kan het niet laten om even naast de draad te gaan staan. Het betreft die rode boerenkool van James.
Al jaren heb ik naast de gewone groene boerenkool en de eveneens groene spruitkool enkele rode exemplaren staan. Voor de show, in feite. Het effect, het aparte, het opvallende. Daar is het me dan om te doen…
Redbor is de soort die ik gebruik. Na het koken geen enkel rood effect, trouwens.
Rubine is de rode spruit.
Beide rode soorten vind ik niet lekker, opbrengst steeds (veel) lager dan die van de groene soorten.
En nu komt James met een rode boerenkool aanzetten die heel groot en heel donkerrood is. En de aardappelen worden ook nog eens paars van de kool.
James, kun je achter de soort komen? En waar zaad te krijgen?
By the way. Er zijn ook aardappelrassen die uit zichzelf paars zijn en die kleur ook nog na het koken behouden hebben.
Dit is dus een ‘off topicje’, sorry.
Helemaal niet off topic!
Willem, Redbor is dezelfde die wij gebruiken. Grond middelzware klei, redelijk donker, pH aan de hoge kant. Crucifera zijn gek op een beetje extra N, maar het allerbelangrijkste is water. Wij verbouwen weinig meer zonder mulch (plastic photo degradable en houtsnippers, zaagsel etc.) Hoe kouder hoe beter.goed voor blancherenof snel pan-cooked in olive oil. Lang simmering nog beter zakt in elkaar in de pan and daarna zwelt het weer op..Alles is eetbaar zelfs het sap. Opsoppen met een stokbroodje? Maar zoals iedereen weet : alle boerenkool wordt beter na een nachtvorstje anders heb je wat meer azijn (en suiker) nodig.
Niet bezijden de draad. Mooi! Nog even dan over die rode boeren- en spruitkolen.
Redbor, dus, aan beide zijden van de oceaan. ’t Is een hybride, maar er zijn ook wel degelijk roodachtige bladkoolvarianten die geen F1 zijn. Heb ik ook regelmatig. ’t Is mooi allemaal, maar qua opbrengst en qua smaak (zeggen ze hier) gaat er niks boven de groene soorten, meestal de Westlandse. Spruitkool hebben we overwegend de Roodnerf. De moderne rassen wil ik niet, met name omdat de spruiten op hetzelfde moment even groot zijn. Een hobbytuinder wil de winter door verse kooltjes kunnen plukken.
Dat mulching, waar James naar verwijst, doe ik al heel lang. Niet alleen met (zelfgemaakte) compost, maar ook met stro en hooi. Bevalt uitstekend. voordelen: voegt voeding toe aan de grond, voorkomt uitdroging, dus schraalheid van de vruchtbare bovenlaag. Wel oppassen! Vorig jaar had ik voor het eerst vorstschade aan enkele aardappelsoorten (aan Fryske gieltsje met name). Ik had te vroeg een strolaag over de pas zichtbare aardappeltjes gegooid en dat was dus niet erg slim.
Hoe boerenkool bereiden? Kan op 1001 manieren, volgens de culi. Ik stoom de afgeritste bladeren in de stoompan en kook de aardappelen apart. Daarna naar keuze stampen met boter erbij of andere vetsoorten (olijfolie, ganzenvet, spek, etc.). En kruiden zo je wilt. Maar, James, ik heb als resultaat nooit roodgekleurde boerenkoolstamppot gezien.
Ja, jij kookt ze apart. Die horen bij mekaar in bed jong, daar gaan ze allebei van gloeien.
Net vorige week nog weer Redbor gehad. Paarsrood. De pan gaat eerst vol met groente dan de aardappels er bovenop zodat de zaak wat zakt. Een zeer intieme aangelegenheid. En daar krijgen de aardappels rode koontjes van, die zijn dat niet gewend. Aardappels he, dat zijn gewone boerenjongens, en die dan in de pan met die o la la Redbor hitsige meiden. Willem dat kan niet anders of dat wordt spannend daar onder dat deksel.
James, ouwe gluurder, wat weet jij van eten koken een spannende onderneming te maken, daar onder dat deksel…
Ik begrijp dat jij klimatologisch daar in Canada verkeert in Middellandse Zee-omstandigheden. Waar komt je boerenkool dan vandaan? Uit je tuin?
Iets anders, via deze lijn. Kokosvet. ik gebruik die veel. Maar maakt het v.w.b. deze oliesoort veel uit of die extra virgine is? Want die is wel heeeel duur!
Al geruime tijd volg ik met veel interesse dit blog. Wat ik me nu (wonend in Zuid-Amerika op een plek waar de instraling van de zon meestal minimaal 11 scoort, op de uv-index, vaak nog veel hoger) afvraag: kan ik, om toch aan wat zon blootgesteld te worden 5 minuten in de zon gaan zitten in plaats van de 20 minuten waar in Nederland over gesproken wordt? Of word ik daarmee ook blootgesteld aan absurd veel ongezonde straling? Misschien kan ik beter sunblock blijven smeren en wat vitamine D nemen? Ook smeer ik vaak niet omdat ik in de schaduw blijf, maar eigenlijk wordt aangeraden om ook in schaduw flink te smeren met de gedachte dat als de straling in de zon veel hoger is, deze in de schaduw ook veel hoger is. Geen idee of het de bedoeling is om dit soort vragen op dit blog te stellen, maar bij “instanties” hoor ik niets anders dan blijven smeren met factor 50… Wat zouden jullie doen?
We zitten op een hoogte van 44/14 of wel in Europese begrippen, een kilometertje of 50 ten noorden van de riviera. De enige voorzorg die we hier nemen in het voorjaar is langzaam aan, half uurtje, uurtje en dan is er zelden of nooit kans op verbranding. Vitamine D? Ja hoor, gewoon opslaan, maar je lichaam naar mijn beste weten nooit meer dan je op kunt slaan in je systeem. Komt nog bij dat als je ouder wordt en je minder cholesterol op en in de bovenlaag van je huid hebt, je ook minder Vitamine D kunt maken. Trouwens I hate the word Vitamin, D is een hormoon. De reden dat er tegenwoordig vaak aan geraden wordt om je serum D te laten onderzoeken is de grote orale inname en daar zijn echter wel grenzen aan de groei. Henk gaf al eerder de link maar ieder zou die serie videos van neuroloog Stasha Gominak moeten bekijken.
Bovendien is een paleo georienteerd dieet vermoedelijk wel zo goed. Onze oudste zoon die vroeger wel makkelijk verbrandde gebeurt dat zelden of nooit meer sinds we volledig af zijn van de plantaardige vetten (behalve olijf en kokos) en brood tot een minimum hebben terug gebracht. En dan nog spelt. Men heeft ontdekt dat melanoma patienten erg veel onverzadigde vetzuren in hun huid hebben. Ra, ra..
Dus als je wilt smeren (uitdroging) kokosolie! is een medium chain trig en wordt heel snel door de huid opgenomen. Helpt tegen rimpels 🙂 en haar uitval 🙂 🙂
Ik heb Gominak ook gezien, erg interressant.
Begin februari mijn hormoon D niveau laten testen, ik zat op 31 ng/ml. Ik neem sindsdien visolie supplement met 3125µg
D (62,5% DAH staat erop het pakje) in eerste instantie omdat D gebrek in verband wordt gebracht met astma. (gelezen op de site van Mercola) Nu gaat dat al stukken beter sinds ik de afgelopen 9 jaar ongeveer 600 km zuidelijker woon in Frankrijk. (landklimaat, veel zon, recent huis, geen vloerbedekking)
Ik heb nu 3 keer in 2 weken met m’n blote bast 30 minuten in de zon gezeten, gisteren de laatste keer, maar kon afgelopen nacht niet slaap komen. Van 0.00 uur tot 02.00 uur maar tv gekeken, dit gebeurt mij in de winter nooit, en om 5 uur de wekker weer zonder problemen.
Gominak zegt dat een te hoog hormoon D ook problemen geeft. Ik zal volgende week
weer eens bloed laten tappen, ik heb geen idee hoe snel je D omhoog kan gaan.
@Aldert, 1 IU = 40µg (ook wel mcg)
Jouw supplement bevat dus 78 IU (internationale eenheden). Ik denk niet dat je van dat supplement slaap problemen krijgt. Overdosis D3 begint ergens voorbij de 30 000 IU. Per dag verbruikt je lichaam iets van 4 á 5 000 IU, of meer als je een infectie hebt, wat zuiniger als je te laag 25(OH)D3 hebt (lees: het stelt onderhoud uit).
Die 78 IU is dus water naar de zee dragen, qua bijdrage.
Bedankt Henk!
125 IU als ADH stelt dus ook niks voor zoals op de verpakking staat. En beter natuurlijk D3 dan een potje, zoals Melchior hier onder doorgeeft.
De enige remedie blijft dus voorraad opbouwen in de zomer en ook in de winter in de de zon te gaan zitten of een zonnebank pakken.
In de reactie hierboven heb ik dus een rekenfout gemaakt: http://www.wolframalpha.com/input/?i=3125mcg+vitamin+D3+in+IU
125 000 IU D3 is natuurlijk weer veel te veel (!)
@Aldert, om welk product gaat het? (hoe heet het?)
Henk,
http://www.naturactive.fr
Elusanes – Foie de morue.
met 3125µg vit.D
Ik heb jouw 78UI (= 62,5% ADH op het pakje) omgerekend naar 125UI =100% om te laten zien hoe weinig dan de ADH is.
Hier in Frankrijk krijgen kinderen (vanaf 18 maanden) een shot van 200.000UI! Kom ever een jaar maar terug, zegt de huisarts.
@Aldert, Ik neem maar aan dat die comma hier voor (extra) verwarring zorgt. In sommige talen is dat een duizendtal, in andere de splitsing voor het gedeelte kleiner dan een geheel getal. In het geval van “3,125 µg” gaat het dus om 125 óf 125 000 IU D3.
“Foie de morue” is gewoon levertraan (cod liver oil). En als daar niets aan toegevoegd wordt (gewoon puur is) dan zal daar in een tabletje niet te veel vitamine D in zitten. De eetlepel levertraan die men vroeger gaf begint in de buurt te komen van hoeveelheden waar je wat van hebt: http://www.wolframalpha.com/input/?i=vitamin+d+in+a+tablespoon+of+cod+liver+oil
Die ~1309 IU D3 in een eetlepel is ruwweg de optimale hoeveelheid (75IU/kg) voor een 5 jaar oud kind: http://www.wolframalpha.com/input/?i=weight+of+a+5+year+old+kid
Ik ben er mee bekend dat de fransen sinds iets van een jaar de kinderen 200 000 IU in een stoottherapie geven. Kan dat niet echt toe juigen. Voor een volwassene is dat eigenlijk de maximale hoeveelheid die het lichaam met de totale hoeveelheid vitamin D bindingseiwit (DBP) kan vasthouden. Voor een kind zal dat dus een overschot ongebonden 25(OH)D3 in de circulatie geven. Zo zijn er bijvoorbeeld onderzoeken die aantonen dat de kankerwerkende effecten van vitamine D afwezig zijn als er te weinig DBP in circulatie is: http://www.vitamindwiki.com/tiki-index.php?page=Pancreatic+Cancer+with+high+levels+of+Vitamin+D+and+Vitamin+D+Binding+Protein+%E2%80%93+Mar+2012
Proeven met vitamin D in stoottherapie geven vaak negatieve effecten in de directe dagen na de toediening, bijv: http://jcem.endojournals.org/content/early/2012/01/26/jc.2011-2448
Voor mij voldoende reden om daar voorzichtig mee te zijn.
@ Henk
Ik denk dat het gewoon 78UI is volgens je eerste berekening.
Ik zal eens mijn huisarts vragen of hij wel weet dat D eigenlijk een hormoon is.
Helaas kan hij geen Engels lezen / spreken.
Hoi Alice,
Dank! Natuurlijk hoort je vraag op dit blog thuis. Volgens mij zijn er weinig vragen die in dit polderjungletje misplaatst zijn ;-).
Iemand met een lichte huid moet zonder meer oppassen met de zonnestraling op lagere breedten, waaraan zij niet langer is aangepast. Blanke mensen die richting evenaar gaan en zich daar onbeschermd en onbeperkt overgeven aan de koperen ploert, lopen een verhoogd risico op huidkanker (en volgens mij ook op melanoom). Daar staat tegenover dat je maar heel even onbedekt in die intense zon hoeft te zijn om een heleboel D3 aan te maken. Bovendien is die fotosynthese rate limiting, dat wil zeggen dat de omzetting van cholesterol in cholecalciferol stopt zodra er voldoen is aangemaakt. Je zou dus geregeld kort kunnen ‘tanken’, waarbij het risico op schade volgens mij beperkt blijft.
Zelf heb ik gemengde gevoelens over het slikken van hoge doses D, twijfel die voornamelijk is gebaseerd op de gedachten van Stephanie Seneff. Stephanie stelt dat de D3 die we aanmaken onder invloed van UV-B wezenlijk anders is dan de D3 uit een potje. Onder invloed van UV-B ontstaat een D3 met een zwavelbinding en alleen die vorm is volgens haar werkelijk bruikbaar. Ze suggereert zelfs dat het slikken van gewone D negatieve gevolgen kan hebben. Het zou mij niet verbazen, want telkens als we de evolutie willen afsnijden, zien we iets over hoofd.
http://people.csail.mit.edu/seneff/sulfur_obesity_alzheimers_muscle_wasting.html
Boerenkool: even een zijsprong. Dat boerenkool na de vorst veel lekkerder is leerde ik van mijn oma. Maar tegenwoordig als je de boerenkool uit de super haalt zit er niet veel smaak aan. Ik heb geprobeerd of het opknapte van een nachtje in de vriezer om af te koelen. Maar de smaak werd er niet echt beter van. Ineens van de week werd ik wakker met de volgende gedachte. Het blijkt dat planten, net als andere levende wezens niet graag worden opgegeten. Aangezien planten niet kunnen wegrennen hebben ze andere truckjes Ze maken stofjes aan die de Predator down reguleren. Denk bijvoorbeeld aan Saponinen in granen die de darmwand aantasten. Het schijnt dat elke plant deze stofjes in meer of mindere mate bezit. Ze kunnen zich weren tegen omstandigheden van buiten af. Zou boerenkool, om zich tegen de vorst te weren, ook stofjes aanmaken die hem helpen om de vorst te weerstaan en die wij toevallig nou net lekker vinden?
lijkt me op zich geen raar idee. Een natuurlijke antivries…
Almost there Info. Wouter kan je waarschijnlijk nog beter uitleggen maar planten die vorst bestendig zijn zetten de starches om in suikers. Juist, wat wij in de antivries gebruiken. Maar dat werkt niet meer in de diepvries. Die plant is dood. Wij zitten dan wel op die lagere breedte graad maar in November krijgen we wel de eerste nacht vorstjes en tegen December gaat meestal al onze boerenkool er af en in de diepvries. Maar niemand eet hier zijn boerenkool voordat we een paar nachtvorsten hebben gehad. Geldt ook voor de spruiten.
Willem er is geen verschil tussen virgin en extra virgin. Niks, nada. Dat komt uit de olijf olie industrie en wordt gebruikt als een ‘sales gimmick’ bij de kokos olie. Er is wel een verschil tussen de virgin(gecentrifugeerd, expeller expressed) en andere (RBD of wel gebleekt, gezuiverd) de laatste is wit en heeft geen geur. Zolang die laatste niet gehydrogeneerd is is er weinig verschil. Het belangrijkste van de kokos olie zijn de MCT’s, de gezonde verzadigde vetten.
Organische is ook zo’n verkoop truc. Wel eens iemand onder een palm boom zien staan met een zak kunstmest? Onze coconut oil kost tegen de $5 per halve liter (was altijd minder dan $4) en komt uit Sri Lanka. De jongens die hier aardig van af weten zijn de heren(en dames) van Tropical Traditions, maar die hebben ook zo hun ‘marketing ‘ methodes. En natuurlijk Weston A Price Foundation heeft erg veel werk gedaan. Niet de A vergeten anders kom je tussen de vegan mafioso terecht.
Bedankt allemaal voor de feedback. Ik slik zelf sinds ongeveer een jaar 400 IU per dag aan vit. D, dat is vrij laag, geloof ik. Ook omdat ik gelezen had dat (ook) juist mensen met een zeer lichte huid gevoeliger zouden zijn voor een tekort aan vitamine D. Ik waag overigens te concluderen dat ik sindsdien van mijn tandsteen af ben en nooit meer verkouden ben geweest. Ik eet niet paleo, hooguit enigszins. Wel veel eiwit en weinig koolhydraten, geen tarwe, maar bezondig me wel aan bonen en kaas. Geen vlees, wel vis en vega (dus soms soja).
Ik heb het wel eens uitgeprobeerd in de zon, maar als ik me niet insmeer, dan verbrand ik binnen 10 minuten.In Nederland heb ik dat probleem in de zomer niet. Ik vrees dat het gebrek aan ozon hier in combinatie met een zeer lichte huid niet ideaal is! Zelfs lokale mensen die hier geboren en getogen zijn, verbranden veel eerder dan pakweg 20 jaar geleden omdat de ozonlaag dunner is. Ik ken hier eigenlijik niemand die NIET verbrandt na een wandeling van 30 minuten in de zon. Toch maar de huid met kleding bedekken of als ik daar geen zin in heb, af en toe sunblock gebruiken dan…
@James Pott: Beschermt kokosolie ook tegen zonnebrand?
@Henk Poley: Volgens mij klopt je berekening wel, maar vergis je je in de notatie. 1 microgram staat gelijk aan 40 IU.
Alice kokosolie beschermt niet (!!) tegen zonnebrand, maar ik vermoed dat zonnebrand wel iets te maken heeft met de voeding. Er wordt mi veel te snel met het vingertje naar de ozon laag gewezen, terwijl vergeten wordt dat in de laatste 50 jaar onze inname van Omega6 catastrofale vormen heeft aangenomen. Essentieel maar wel graag in de juiste verhouding. Maar kokosolie is wel ideaal om je droge huid een boost te geven.
OK, ik dacht ook niet ooit zoiets gelezen te hebben, vandaar mijn vraag. Duidelijk! Ik ben bekend met de omega3-omega6- verhouding die danig verstoord is in de voeding van veel mensen, niet in de laatste plaats door allerlei mensen en instanties die lang riepen en nog steeds roepen dat plantaardige olie zoals zonnebloemolie zo gezond is! Ik zie dat daar in een ander blog ook al aandacht aan besteed wordt. Ik gebruik enkel olijfolie en boter, zal eens op zoek gaan naar kokosvet. Hier in de Andes is de ozonlaag overigens wel meetbaar heel erg afgenomen, die afname zet waarschijnlijk nog door tot ongeveer 2030. Ik heb zelf een uv-meter om de instraling te meten, maar ben het met je eens dat we het veranderde voedingspatroon niet uit het oog moeten verliezen.
“Volgens mij klopt je berekening wel, maar vergis je je in de notatie. 1 microgram staat gelijk aan 40 IU.”
Verrek, die berekening klopt dus ook geen bal van. Had het beter meteen aan Wolfram kunnen vragen: http://www.wolframalpha.com/input/?i=3125mcg+vitamin+D3+in+IU
125 000 IU D3 is natuurlijk weer veel te veel.
O ja, in de gauwigheid zag ik niet eens dat je berekening dus inderdaad ook niet klopte en maakt ik de verwarring alleen maar groter, sorry!
Staat me bij dat er op dit blog de griepprik al eens voorbij kwam ? Geen idee waar , Melchior , wil je dit dan verplaatsen waar het dan thuis hoort ?
Kreeg onderstaande link van iemand die ik met het ,,Paleo-virus” aanstak 😉
Voor diegenen die het nog niet wisten :
Klik om toegang te krijgen tot Vaccinatiestudie%20-%20influenzavaccins.pdf