Billen

Mensen zijn door de evolutie geprogrammeerd om te vallen op stevige billen. Waarom? Omdat de bezitters ervan harder lopen.

Steeds meer wetenschappers scharen zich achter het idee van de Amerikaanse fysiologen Bramble en Lieberman dat wij mensen gedurende ons verblijf op de savanne zijn geëvolueerd tot sublieme langeafstandlopers. Hoewel onze sprint vergeleken met die van roofdieren weinig voorstelt, kunnen we letterlijk uren achter elkaar een snelheid van tussen de 12 en 16 kilometer per uur aanhouden. Het zal menige buikmans verbazen, maar een normaal gezond mens houdt dat langer vol dan het beste paard. Er zijn sterke fossiele aanwijzingen dat we destijds in groepjes mannen en vrouwen achter groot wild aanrenden en het uitputten. Als een drijfjacht van een ochtend één buffel of antilope opleverde, had de groep voor zeker een week hoogwaardig voedsel. Een buitengewoon goede deal. Bramble en Lieberman hebben bij de mens een aantal specifieke loopeigenschappen ontdekt, die ons onderscheiden van alle andere primaten. Zo hebben we een onwaarschijnlijk taaie, elastische achillespees. Tijdens de landing van de voet zet die 70 procent van de valenergie om in springenergie, die weer wordt ‘teruggegeven’ bij de afzet. Vandaar ook die lange benen. Onze nekspieren en pezen zijn zo geconstrueerd dat ons hoofd bij het hardlopen niet bij elke pas tegen onze borst stuitert. En… we hebben een relatief gigantische bilpartij. “Hardlopen is niets anders dan gecontroleerd vallen,” doceert fysioloog Bramble. “De krachtige spieren in ons achterwerk dienen niet alleen voor de voortstuwing, maar zorgen tevens voor het ideale zwaartepunt. Zonder billen zouden we onmogelijk kunnen hardlopen.” Uit onderzoek blijkt duidelijk dat billen voor zowel mannen als vrouwen een sterke seksuele signaalfunctie hebben. Bramble en Lieberman vinden dat logisch. “Goeie konten waren zo belangrijk voor het succes van de groep, dat beide seksen grote waarde aan de eigenschap gingen toekennen. Zowel mannen als vrouwen waarderen een welgevormd achterwerk bij de andere sekse hogelijk en baseren er deels zelfs hun partnerkeuze op.”

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

27 reacties op Billen

 1. 1skateguru zegt:

  Het is dan ook schier onmogelijk om met grote borsten hard te lopen, die zijn hooguit goed voor het drijfvermogen (aquatic ape). De theorie dat billenmannen dan op vrouwenborsten vallen als iets hoger geplaatste spiegelbeeld van de derriere, waardoor het face-to-face liefde bedrijven aantrekkelijker wordt (Desmond Morris), heb ik altijd bevreemdend gevonden. Als vrouwen dan ook op billen vallen, waarom voor de vrouw dan geen lekkere mannenborsten om op te vallen, ipv van dat harige kokosmatje wat normaal gesproken de ongeschoren mannenborst siert?

  • 😉

   En dokter Kees zei laatst:

   Niet alle mannen vallen op grote borsten. Maatje Georgina Verbaan – maatje spaghetti zeg maar – is vooral in trek bij de arbeidersklasse. Dominante mannen met leidinggevende capaciteiten hebben volgens de geleerden juist een voorkeur voor minder fors geschut. Jort Kelder was destijds de uitzondering die de regel bevestigt. De verklaring is eenvoudig, meent Prof Dr Edward Miller, lid van de Human Evolution and Behaviour Society. Als gezegd waren borsten heel vroeger niets anders dan melkklieren, die alleen zichtbaar werden als mevrouw zwanger of zogende was. Gezwollen borsten waren toen een uithangbord met de denkbeeldige tekst ‘Ik ben zwanger’. Dominante kerels lieten het wel uit hun hoofd zo’n vrouw het hof te maken en te verzorgen, want daarmee zouden ze investeren in de genen van een andere vent. Het gevolg was dat zwangere en zogende vrouwen – met hun grote borsten – relatief makkelijk beschikbaar waren voor minder dominante mannen. En daarvan waren er meer dan genoeg. Al snel bood het hebben van grote borsten vrouwen zo’n groot overlevingsvoordeel, dat de natuur de eigenschap krachtig selecteerde. Miller heeft aangetoond dat dominante mannen, leiders, nog steeds kleinere borsten prefereren, terwijl het grotere werk vooral op waarde wordt geschat door de gewone man.

   • 1skateguru zegt:

    ben ik toch blij met mijn smaak voor de kleinere variant borsten, en daarbij wel de dikke billen, maar ja daar ben ik ook schaatser voor :-).
    Verklaart nog niet de liefde van de vrouw voor dikke mannenbillen, tenzij, buiten het feit dat je er goed mee kunt hardlopen, dikke billen zeggen dat de mannen daarmee iets beter in het potje kunnen roeren??

 2. Jochem zegt:

  Beetje in contrast met de laatste nieuwsbrief van Mercola, maar ik ben niet helemaal objectief, heb altijd al een enorme hekel gehad aan duursport 😉 Groot wild uitputten is misschien best te vergelijken met een marathon?

  A recent study looked at the heart function of 40 elite long-term endurance athletes after four endurance races of varying lengths.

  By measuring cardiac enzymes and taking ultrasounds, the researchers were able to measure the acute effects of extreme exercise on the heart.

  They found that:

  •Right ventricular (RV) function diminished after races
  •Blood levels of cardiac enzymes (markers for heart injury) increased
  •The longer the race, the greater the decrease in RV function
  •12 percent of the athletes had scar tissue in their heart muscle detected on MRI scans one week after the race
  The authors of the study concluded that, “intense exercise causes dysfunction of the RV, but not the LV.

  Although short-term recovery appears complete, chronic changes may remain in many of the most practiced athletes.”

  http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2012/01/25/cardio-may-damage-heart.aspx?e_cid=20120125_DNL_art_1

  • George zegt:

   Maar er is een groot verschil tussen tegenwoordig een marathonafstand lopen en wat de Jager/Verzamelaars deden: dat was niet een paar uur keihard lopen, zonder variatie, zonder rust, zonder te wandelen etc (om maar niet te beginnen over de 6 maanden voorbereiding via zoals Art de Vany zou zeggen: Sovjet-schema’s, lineair); ik noem dat fractal running. (http://www.oerlopen.nl/index.php?pag=art&doc=968 met mooie plaatjes). DE J/V moesten soms stil staan om te kijken waar de dieren waren gebleven, sporen zoeken, ze liepen over gevarieerd terrein en ondergronden, ze moesten vaak daarna zware prooi slepen etc etc. Daarom is wellicht het lopen en de voorbereiding van een hedendaagse marathon voor een aantal mensen niet gezond…..

  • James Pott zegt:

   Met andere woorden, de manier waarop het wild werd gevangen blijft voorlopig theoretiseren. Misschien dat we moeten denken in de richting van wat George hieronder voorstelt. Mercola is ruim een jaar geleden al begonnen met vraagtekens te plaatsen bij duurlopen en heeft daarover verschillende interviews met sport specialisten en medici gepubliceerd. Nog afgezien van wat nu bekend is over het mogelijke hart letsel, met name de wervel kolom en de hersenen krijgen het nogal te verduren bij stevige duurlopen. Dat dit veel minder het geval is bij de sprint heeft bijna zeker te maken met het feit dat de muscle tone veel hoger is. Ik ken twee marathoners die allebei al een paar wervels hebben moeten laten fuseren.

  • Jochem zegt:

   Ik snap het, wild jagen is meer een soort van interval training, gelukkig maar moet niet denken aan een marathon training 🙂

 3. Aldert zegt:

  Ach,…. had mijn vrouw maar één zo’n bil…….

  • ;-).

   Nou zijn deze wel bijzonder goed gelukt…

   • Aldert zegt:

    Vrij naar Godfried Bomans.

    • Wat grappig, ik zit in een Bomans fase. Heb net zijn afschuwelijke avontuur op Rottumerplaat herlezen. Achteraf beschrijft hij daar al vette hartklachten… Kort daarna overleed hij. Uit welk boek komt deze billengrap?

     Niet uit Pim, Frits en Ida, vermoed ik ;-).

   • willem zegt:

    Ik denk meer aan Bomans’ ‘Ik zit mij voor het vensterglas/ onnoemlijk te vervelen./ Ik wou dat ik twee hondjes was,/ dan kon ik samen spelen.’
    Maar daarmee dwalen we af, foei..

    • Ja, die is ook onsterfelijk, Willem. En afdwalen is heel gezond ;-).

    • Overigens heb ik ook een keer een gedicht geschreven, Willem. Als gefrustreerde puber, uiteraard, in of net voor de Jonge Werther jaren. Het luidde als volgt:

     Ei ei meisje lief, ei ei
     Welk een schoon bakkesje hebt gij
     Het is gelijk een plastic roos
     Ook zo lekker nep en voos

     Het verscheen in de schoolkrant en was redelijk populair, maar niet zo populair als een letterlijke vertaling naar het Engels van ‘Kortjakje’. Always is short Jackie ill/ in the middle of the week and Sunday still/ etc. Om de een of andere reden plasten sommige meisjes (bakvissen zouden we nu zeggen) daarvan in hun broek ;-).

   • willem zegt:

    Je hebt dit versje, later, hoogstwaarschijnlijk niet vertaald voor je Zweeds Kortjakje, toch, Melchior? Want dan…

   • Aldert zegt:

    Bomans stond naast de diva Marlene Dietrich die hij bewonderde en vertelde een anekdote die eindigde met het beroemd geworden citaat (van ‘een heel oud mannetje’ dat naast hem in de bioscoop zat): “Had mijn vrouw maar één zo’n been”. (kopiëren/plakken uit wiki)
    Vaak gehoord van m’n moeder. Ik kreeg ook altijd die 2 hondjes om m’n oren als ik zei dat ik me verveelde.

    • Spuit elf geeft water, maar hier is ie. Wat een juweeltje. Godfried Bomans die tijdens het Grand Gala du Disque van 1963 op onnavolgbare wijze ‘this little man’ uitreikt aan de geweldige Marlene Dietrich, namens het Nederlandse volk.

 4. Paranthropus zegt:

  Wacht even … mensen zijn geëvolueerd tot lange-afstandslopers. OK. Maar volgens de paleo-orthodoxie is lange-afstandslopen ‘chronic cardio’ en dat is ongezond. Korte sprints, dat is wat je moet doen. Hoe nu? Dit lijkt me een paradox. Hoe lossen we die op?

  • George zegt:

   zie mijn antwoord boven, èn: korte sprints zijn natuurlijk ook gezond, omdat de J/V dat ook deden, naast het “fractal long distance running” van de J/V. Ik laat me niet zo gauw afschrikken door die berichten van die paleo mensen die anti lange afstand lopen zijn. Helaas zijn er velen die wel opgehouden zijn. Gewoon omdat ze slaafs, op zich sympathieke bloggers volgen. Arthur De Vany geeft vaak voorbeelden van mensen die dood neervallen bij marathons, maar dat zegt toch he-le-maal niets; erg onwetenschappelijk hoor; terwijl hij vaak zo wetenschappelijk is. Waarschijnlijk heeft hij gewoon aan lange afstand rennen, en lijdt hij aan ” confirmation bias”. Nogmaals als je varieert, zoals automatisch bij oerlopen in de natuur (niet op straat!) dan lijkt me dat erg gezond en vooral geniet je daar bij!

  • “Paranthropus is een geslacht van rechtoplopende uitgestorven mensachtigen.”

   Ik moest het even opzoeken.

   Ja, dat bijt. Eerder plaatste ik een post over de geobserveerde nadelen van chronic cardio. Ik neem die gekke radiologische bevindingen in fanatieke marathonlopers heel serieus. Ik sluit me verder aan bij George, maar heb nog twee overwegingen.

   1. Niet alle evolutionaire aanpassingen (misschien geen enkele) dienen een lang leven, ze dienen functionaliteit gedurende de voortplantingsperiode. Misschien was ons vermogen tot lange afstand lopen gunstig voor het propageren van de soort, maar leidde het op latere leeftijd tot hartproblemen.

   2. Die rare afwijkingen werden gevonden in hedendaagse marathonners, die zonder uitzondering een crapdieet hebben. Pasta, brood, pasta, brood, erger kan niet. De vraag is wat het doet met bijvoorbeeld Iver Mysterud of Jonas Colting.

   • Paranthropus zegt:

    Je zou kunnen kijken hoe het zit met de hartfunctie van hedendaagse jagers/verzamelaars die aan persistence hunting doen. Maar goed, dan heb je het wel over een miniscule groep mensen.

 5. deijsprinses zegt:

  Interessant weetje, ik had er nooit bij stilgestaan.

 6. Folkert zegt:

  Het is dat de fiets nog niet was uitgevonden, maar anders op een ATB met gemak 25 KM per uur.
  Ik zie zoal een stel van die gasten achter een buffel aan jagen. Dat is toch best een paar uurtjes uit te houden, lijkt mij zo. Zelfs voor mij.

  • Ik heb de actie van Sigme opgevolgd. Vanaf november 2011 alles doorgenomen, tot op dit moment. Daar het geen weer is, althans voor mij, als de dood om een heup te breken, dacht ik na een wandelingetje, laat mij eens de halve dag achter mijn pc-tafel staan en de zooi eens door te nemen. Ik raad het een ieder aan. Buiten dat het een goed overzicht geeft is het ook vermakelijk.

 7. Gert van der Hoek zegt:

  Een mogelijke andere verklaring dan “harder lopen” is deze:

  Zandloperfiguur zorgt voor slimmer nageslacht

  Een vrouw met een beetje vet rond de heupen is voor mannen aantrekkelijk én ze baart slimmere kinderen.

  Omega-3
  De wetenschappers ontdekten dat het weefsel rond de billen en de heupen grote hoeveelheden omega-3-vetzuren bevat, die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van slimmere kinderen. Deze gezonde vetzuren dragen tijdens de zwangerschap in belangrijke mate bij aan de groei van de hersenen van het ongeboren kind. Vetweefsel rond de buik is daarentegen rijker aan omega-6-vetzuren, dat bij de hersenontwikkeling geen rol speelt.

  Meer: http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/zwanger-bevallen/32817/zandloperfiguur-zorgt-voor-slimmer-nageslacht?utm_content=buffer19e9e&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s