Topwetenschapper promoot paleo in natuurwinkelkrant

Dr Stephan Guyenet, neurobioloog aan de Universiteit van Washington gespecialiseerd in de neurobiologie van gewichtsregulatie, schreef een artikel over paleo voor het blad van zijn plaatselijke natuurwinkel PCC. Hij interviewde onder anderen een medewerkster van de keten. Zij verloor op paleo ruim 15 kilo overgewicht, haar gewrichtspijn verminderde, ze kreeg veel meer energie en inmiddels heeft ze haar diabetes zonder medicijnen onder controle (een resultaat dat zo gebruikelijk is, dat in Zweden inmiddels wordt gesproken van ‘diabetes type 0’).

Ik vind het een belangrijk artikel. Niet omdat er voor mij en andere paleo’s veel nieuws in staat, maar omdat Stephan tot de hard core wetenschappers wordt gerekend. Hij behoort tot de top binnen zijn vakgebied en hij kent bovendien de regels van het academische spel. Hij is een man die door zijn collega’s serieus wordt genomen. Een man waar zelfs Martijn Katan niet omheen zou kunnen. Ik vind het overigens geweldig dat Guyenet zich niet te goed voelt om zo’n belangrijke boodschap voor een consumentenblaadje op te pennen. Het is ook bemoedigend dat sommige Amerikaanse natuurwinkels het paleoperspectief serieus nemen. In Nederland zie ik dat nog niet gebeuren, vanwege de enorme nadruk op ‘gezonde’ volle graanproducten en suikerbommen.

Ik heb momenteel geen tijd om het hele stuk te vertalen, dus als je weinig van paleo weet maar Engels lastig vindt (dit geldt voor veel meer mensen dan ik me ooit heb gerealiseerd), haal het dan even door Google translate. Hier wel alvast een quote van Dr Vicky Beer, een huisarts die het paleodieet in haar praktijk gebruikt:

“Mensen die beduidend meer groenten, vis, noten, vlees en vers fruit gaan eten en de consumptie van granen, zuivel en bonen beperken, krijgen een lagere bloedsuikerspiegel, verliezen doorgaans gewicht en krijgen meer energie. Iedere diabetespatiënt die ik ooit in mijn praktijk heb gehad die het grootste deel van de tijd paleo at, zag spectaculaire resultaten.”

Naschrift: George van Oerlopen.nl heeft inmiddels een Nederlandse vertaling gemaakt van het stuk.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

31 reacties op Topwetenschapper promoot paleo in natuurwinkelkrant

 1. James Pott zegt:

  Thanks Melchior. Zoals je zegt, niks nieuws voor de meesten hier maar een belangrijk onderscoren van een grassroots beweging die al heel wat mensen in de juiste richting heeft gestuurd. Een niet onbelangrijk punt is dat Stephan (voorlopig) nog niet overduidelijk geassocieerd wordt met een bepaalde dieet keuze anders een tamelijk generic paleo. En dan nog in passing. Dat is altijd een beetje het probleem geweest met Atkins, Eades etc. Never mind that they were on the right track, en vooral Mike Eades hecht enorm veel waarde aan de ervaring : werkt het of werkt het niet. Als men je echter een beetje in een bepaalde hoek geverfd heeft, en de vested interests doen dat maar al te graag en heel snel, heeft de goegemeente des te meer reden om een minder gezond (habitueel) gedrag te rationaliseren.
  Stephan houdt trouwens nog steeds wel een slag om de arm. Weet niet zeker of hij daar zelf al uit is. “…Each person carries a particular set of genetic adaptations that result from the unique dietary environment of his own ancestors,..” Weet niet waarop hij dat baseert, het is zeker niet in de references die hij geeft, de meeste waarvan aardig bekend zijn.
  Volg hem al sinds eind 2008. Hij was een van de eersten die bij ons de roomboter weer op tafel bracht.

  • Ja James, zou het iets met peer pressure te maken hebben? Een slimme politieke zet? Hij heeft zelf zo ontzettend veel evidence tegen gluten en WGA aangedragen dat ik niet zie hoe hij dat met zijn ‘nieuwe inzichten’ ongedaan maakt. Niettemin ben ik opgelucht dat hij dit paradigma nog steeds openlijk aanhangt. Ik begon de laatste tijd mijn twijfels te krijgen.

 2. James Pott zegt:

  Waarom dit bericht zo belangrijk is.
  PCC, betekent Puget Consumer Coop. Puget is een gebied rond de Puget Sound (zee inham) op de grens van British Columbia en de US. (Washington State net ten noorden van Oregon. En Oregon is ten noorden van California.
  De PCC is niet zo maar een klein natuur winkeltje en daarom ben ik het helemaal eens met Melchior dat dit een belangrijk iets is. De Puget Coop is al ruim 50 jaar oud, kent meer dan 45,000 leden. Is begonnen als een klein groepje mensen die cooperatief gezonde groenten begonnen in te kopen. (http://www.pccnaturalmarkets.com/about/faq.html) Het zijn bepaald geen paleo winkels, maar het is natuurlijk niet moeilijk om hier je paleo dieet samen te stellen. Er beginnen overal dezelfde soort coops opgestart te worden en ik weet bijna zeker dat dit artikel over genomen gaat worden door vele andere coops en CSA’s (Community Supported Agriculture). Heb het zelf al door gespeeld naar onze eigen Harvest Hastings group.

 3. j-p- zegt:

  Ik begin zo langzamerhand nieuwsgierig te worden naar de kosten van een paleo eetstijl ten opzichte van een ‘gewone’ eetstijl. Koolhydraten lijken goedkoper ten opzichte van vlees, vis, groeten, noten.

 4. Folkert zegt:

  Van Doorn,
  Het ‘paleo-dieet”, althans zoals wij dat hier ten huize volgen is uitermate goedkoop.
  Koop je vlees bij de Islamitische slager, Johra in jouw buurt. Verder bij FreeNature
  “heb ik al een keer gezegd”. Hofwebwinkel voor varken, enz. Ik kan geen twee liedjes voor een cent zingen. Koop je groente, je vis, op de markt. Meijer, die geluksvogel haalt zijn vis aan de haven. Eet nu allerlei kool, niet gesneden, zo van de markt, hele kool. Zelf doen. Vergeet al die supermarkten. Vergeet al die voorgesneden zooi. Vergeet al die kookboeken. Maak het zoals jezelf denkt dat het moet. En lekker dat het i

  • Heren, hier is een stukje over paleoconomie. Dat paleo duur zou zijn is wat mijn portemonnee betreft een mythe.

   Folkert, het is nog mooier met die vis. Ik maai de hele zomer het gras van een ouwe visserman en of ik wil of niet, de vriezer zit altijd vol bijvangst. Overigens eet ik ook vaak sardines. Het is verschrikkelijk dat geweldig en duurzaam mensenvoer uit de zeeën wordt gezogen voor kweekzalm. Als je het over vuile business wilt hebben, moet je eens in de kweekzalm duiken.

 5. j-p- zegt:

  Folkert, dan moeten de aankooppatronen dus ook veranderen?

  • James Pott zegt:

   Juist Jan Peter en daar wringt hem de schoen al een hele tijd. Voormalig professor economy van Harvard is al een paar jaar bezig met die crusade. David Korten PhD is een van die figuren achter de hele occupy movement en heeft het al voor mekaar met de “Move Your Money” dat ettelijke miljarden al zijn overgeheveld naar de Credit Unions en de plaatselijke banken in de US. De aankooppatronen moeten veranderen richting lokaal, vers en gezond, met zo weinig mogelijk processing. Of het lukt? Kwestie van de lange adem, maar ook een kwestie van Tipping Point. Het zegt veel mensen waarschijnlijk weinig, maar het feit dat BASF vertrekt uit Europa is van een monumentele orde van belangrijkheid.: Main Street kicking Wall Street in the teeth. De Puget Cooperatieve beweging heeft aangetoond dat het mogelijk is en dat ze kunnen overleven (50 years and counting) Hetzelfde is aan de gang door de hele US. Een van de laatste kwam meen ik op Foodlog vorig jaar al eens aan de orde: de Hudson River Valley en Watershed.
   Waar het uiteindelijk om draait Jan Peter zijn de aankoop patronen. Als daar aardverschuivingen gaan optreden doet Wall Street het in de broek. Daarom en daarom alleen werken de lakeien zo hard om de hele paleo te marginaliseren. Want paleo houdt o.a. local, fresh, etc. en omdat Big Food daar niet zo erg van gecharmeerd is betekent het ook cooperatief, betekent het CSA’s, m.a.w. completely different sourcing, veranderende aankoop patronen.
   Op blote voeten en ontbloot bovenlijf door Manhattan rennen.????? Zie je wel halve garen. Daarom hou ik altijd m’n hart vast als Melchior begint te ouwehoeren over hardlopen op blote voeten. Niks verkeerd mee, maar het is een ideaal onderwerp voor een stigma. En stigmatisering is het laatste wat we nodig hebben.

   • Ik snap je, James ;-). Om precies dezelfde reden blijf ik vaak stil als jij begint over morfogenetische velden of over mensen die terecht of onterecht een kwakzalvers-imago hebben opgebouwd.

    Overigens zit er weer een post over bare foot running in de pijplijn. Nieuw onderzoek laat zien dat hardlopen zonder schoenen economischer is (meer sprongkracht terug geeft). Zelfs op dat gebied houden de ‘argumenten’ van Katan & Co geen steek, zoals Zola Budd al fijntjes liet zien.

 6. Folkert zegt:

  Daarmee ben ik het eens Van Doorn. Maar hoe dat zou moeten? Voor mij een vraag van de bovenste plank. Ik heb hier niet zoveel over te vertellen. Lees verder mijn commentaren bij Foodlog onder de noemer Van Breukelen.

 7. j-p- zegt:

  Ah Van Breukelen. Ik lees ze graag.

  Hoe dat zou moeten? Natuurlijk niet op de manier van Melchior (de hele zomer gras maaien). Het tipping point van James is zinnig, maar de onderstroom die hij benoemd (occupy, move your money) zullen het, hoe jammer misschien ook, niet dat tipping point gaan halen.

  De vraag van de bovenste plank heb ik ook nog niet beantwoord, maar ik zie het meer komen vanuit een sterker en helderder paleo gelabeld aanbod (combinatie van producten, distributie, communicatie). Om in reclame taal te spreken: De consument wil hapklare brokken die morgen simpel gevonden kunnen worden en geen moeilijke verhalen.

  De lezers van dit blog kunnen die moeilijke verhalen wel hebben, sterker nog ze kunnen zich er mee onderscheiden van de rest. Maar de rest is nodig om er echt wat van te maken.

  • willem zegt:

   ‘Aankooppatronen’. De vraag heb ik eerder gesteld: hoe stuur je die bij? Voer voor psychologen. Die psychologen zitten wel bij de voedingsindustrie. En weten de consument te sturen, kan ik je vertellen. Ben ik pessimist of realist door te stellen dat bijsturen naar een gezonder eetpatroon alleen grootschalig effect heeft door te reguleren?
   En de prijs voor paleo. Zou het echt duurder zijn? Denk het niet, mits:
   je ook dat niet overdrijft qua kwantiteit;
   weglaat wat niet past in paleo en wat overbodig is;
   zelf een moestuintje op de kop weet te tikken;
   wat kippen erbij, als het kan;
   eerder de Turk, de boer en de markt benut dan de super (denk bij die laatste ook aan de verleidingen waaraan je daar bloot komt te staan!).

  • Kirsten zegt:

   j-p-, ik ben het helemaal met je eens dat wil paleo echt aanslaan bij het grote publiek je het in hapklare brokken moet aanbieden. De gewone consument moet er niet een hele studie aan hoeven te wijden. Om het aan te laten slaan zal er echter ook een vorm van marketing opgezet moeten worden. Ik zie alleen nog niet wie dat moet gaan doen. De voedselfabrikanten staan bij paleo volgens mij buiten spel. Er hoeft immers niks meer gefabriceerd te worden. Daar hoeven we denk ik niks van te verwachten. De markten, lokale winkels etc hebben niet genoeg geld om een goede campagne op te zetten. Misschien de overheid? Die zie ik ook nog niet zo snel het roer omgooien. Ik vrees dat de wens tot verandering van binnenuit (dus vanuit de consumenten zelf) zal moeten komen.

   Wat betreft de kosten van paleo. Ik heb het zelf niet echt in de gaten gehouden. Het lijkt mij ook wel wat om naar de markt, de slager, de turk of weet ik veel welke winkels te gaan, maar dat kost me echt teveel tijd. Als je dus naast een ander voedingspatroon ook een ander aankooppatroon wilt bewerkstelligen, dan kan de omslag naar mijn idee nog wel eens veel en veel lastiger worden.

 8. Kirsten zegt:

  Ik word altijd blij als ik lees dat iemand van de ‘gevestigde orde’ – zoals de huisarts uit het artikel – voorstander is van het paleodieet. Helaas kom ik dit in Nederland nog niet echt tegen (of ik moet iets missen). Muskiet en Kuipers zijn hier volgens mij vooralsnog de enigen in. Anderen die dit aanhangen worden al snel in de ‘alternatieve’ hoek geplaatst (stigmatisering zoals James al benoemde). Ik krijg na dit soort berichten altijd de neiging om de boer op te gaan en alle artsen wakker te schudden: DENK EERST AAN (paleo) VOEDING!!!! Ach, ik probeer op mijn eigen manier een bijdrage te leveren aan bewustwording. Spread the news.

 9. Wel “handig” dat jan en alleman elkaar met een andere naam noemt dan hier zichtbaar is, even een legenda:

  j-p- = Van Doorn
  Folkert = Van Breukelen

  Nog anderen?

 10. muizenoren zegt:

  Wat de kosten van paleo betreft: aardappelen zijn voorlopig nog betaalbaar. Ze mogen dan controversiële koolhydraatbommen zijn, het zijn geen granen. Volgens Mark Sisson hangt het van het individu af of men er al dan niet problemen mee heeft. Voor mij zijn ze prima: zonder aardappels krijg ik ondraaglijke kramp in de kuiten.

 11. George zegt:

  In een andere reactie had ik toch al vermeld dat ik er een NL-vertaling van had gemaakt?
  Zie: http://www.oerlopen.nl/index.php?pag=art&doc=1355

 12. Nico Wils zegt:

  Reblogged this on "Be Different…" by Nico Wils and commented:
  Paleo aan een opmars bezig :-))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s