‘Beknopte’ Paleo Primer (ook geschikt voor atleten)

Aan de zoektermen zie ik dat veel mensen op zoek zijn naar basic informatie over paleo. In de toekomst wil ik posts gaan maken aan de hand van opvallende zoektermen (‘De Zoekterm’), maar pay the bill werk weerhoudt me momenteel van zulke frivole acties. Om met name de (2) nieuwe bezoekers uit de hoek van de duursport te bedienen, plaats ik hier bij wijze van basic paleo primer een oude bespreking van een paleoklassieker, die ik jaren geleden maakte voor een groot hardlooptijdschrift. Ik had destijds voorafgaand aan de boekrelease een email-interview met Dr Cordain en hij was toen zo genereus mij het manuscript te sturen.

Zelfs intensieve sportbeoefening helpt nauwelijks tegen de tarwebuik

Lopers, fietsers en andere duursporters gehoorzamen de miljoenen jaren oude genen van de jager-verzamelaar. Maar onze brandstof is vaak volledig in strijd met die evolutionaire blauwdruk. In het boek The Paleo Diet for Athletes doen Loren Cordain en Joe Friel uit de doeken hoe dat beter kan.

Onze voorvaderen waren extreem goed getrainde allround atleten. Als jager-verzamelaars combineerden ze eindeloze duurlopen – om groot wild uit te putten – met sprints, klauterpartijen en allerlei hefwerk. Wij zijn genetisch gezien geen spat anders dan die robuuste mannetjesputters, die pas zo’n 500 generaties geleden landbouw gingen bedrijven. Onze genen verwachten fysieke activiteit. Lopen en andere vormen van duursport zijn een evolutionair bepaalde noodzaak. Volgens de evolutiegeneeskunde – een jonge, snel terrein winnende wetenschap – kunnen wij moderne atleten onze gezondheid en onze prestaties bovendien drastisch verbeteren door ons antieke lijf ook de voeding te geven waaraan het zich gedurende 2,6 miljoen jaar heeft aangepast. In hun boek The Paleo Diet for Athletes leggen inspaningsfysioloog dr Loren Cordain (Colorado State University) en triathlonfenomeen/coach Joe Friel (auteur van The Cyclist’s Training Bible) haarfijn uit waarom een ‘steentijdmenu’ ergogeen (prestatiebevorderend) is en waarom blind koolhydraten stapelen zelfs voor ultralopers averechts kan werken.

Eet door de bank genomen minder koolhydraten en verbeter je PR op de triathlon. Het klinkt geweldig contra-intuïtief. Toch is het de steenharde ervaring van Joe Friel en tal van zijn (Olympische) pupillen. Inspanningsfysioloog Cordain daagde hem tien jaar geleden uit met een weddenschap. Eet een maand lang als een jager-verzamelaar en je zult zien dat je nog harder, nog verder, nog langer kunt lopen, dat je sneller herstelt en meer energie krijgt. Friel wees op zijn voorhoofd. No more pasta? No more bread? Forget it! Dat pakte anders uit. Halverwege het experiment was hij overstag. Hij werd beter. Véél beter. “De voortdurende focus op koolhydraten is tot mijn stomme verbazing niet optimaal,” concludeerde hij. Sindsdien zweert een gestaag groeiende schare topatleten bij Friels aangepaste steentijdsdieet. Onder hen de Olympische triathleet Ryan Bolton en mannetjesputter Gordon Bryn, meervoudig winnaar van de slopende Ultraman Triathlon. Bryn: “Het is alsof je overschakelt op een benzine met een hoger octaangetal. Ik heb meer ausdauer, herstel sneller, heb een gelijkmatig energieniveau en ben haast nooit meer verkouden.”

Hoe eet een jager-verzamelaar? Een paleolitische voeding bestaat grofweg uit groenten, fruit, knollen, noten, vlees en vis. Zuivelproducten, margarines, granen en suiker, die in onze voeding maar liefst 70 procent van de energie leveren, ontbreken Daarmee heeft het steentijdmenu een relatief lage glycemische load (weinig koolhydraten), een hoge verzadigingsindex (het vult) en levert het vier à vijf keer meer vitaminen en mineralen dan een voeding volgens de voedingsschijf. Het belangrijkste effect van deze voedingswijze is een ontlasting van de koolhydraatstofwisseling. Er wordt slechts een minimaal beroep gedaan op het ‘verouderingshormoon’ insuline. Verder heeft het de gunstige vetzuurverhouding die vrijwel alle traditionele, hartvriendelijke diëten (Kreta, Okinawa, Inuït) kenmerkt: weinig linolzuur maar véél omega-3. Die combinatie voorkomt insulineresistentie, hyperinsulinemie (voortdurend te veel insuline in het bloed) en de myriaden metabole ontsporingen die daaruit voortvloeien. In The Paleo Diet for Athletes geven Cordain en Friel toe dat de atleet wel degelijk afhankelijk is van goed gevulde glycogeenvoorraden en dus van wat extra koolhydraten, maar dat ‘stapelen’ – het tot de nok toe vullen van die voorraden – alleen zin heeft in de periode direct na de inspanning. “Als glycogeendepots vol zijn, zijn ze vol en elke koolhydraat die vervolgens nog binnenkomt, ondermijnt onze gezondheid en ons prestatievermogen,” aldus Cordain. Ter verdediging van die inspanningsfysiologische ‘godslastering’ wijst Cordain op veranderende inzichten in de spierstofwisseling. “We weten nog niet zo gek lang dat getrainde spieren niet alleen vol zitten met glycogeen, maar vooral ook met vetzuren,” legt hij uit. “Duizenden minuscule druppeltjes, die een gigantische hoeveelheid energie dragen, véél meer dan je glycogeen, dat slechts 2 procent van je totale, beschikbare energiereserve vertegenwoordigt. Aerobe inspanning, duursport, is echter altijd een mix van vetverbranding en koolhydraatverbranding. Alleen het hart werkt uitsluitend op vet, alle andere spieren moeten een beetje suiker (glycogeen of bloedsuiker, red) hebben om te kunnen functioneren. Wat hebben we nu geleerd? Als je voortdurend veel brood, pasta en aardappelen eet – en dat doen de meeste atleten – dan instrueer je je spieren als het ware om tijdens een training of wedstrijd veel glycogeen en weinig vet te verbranden. Je glycogeen is dan relatief snel uitgeput, waardoor de ‘man met de hamer’ vroeger dan je had gehoopt toeslaat. Je kunt immers niet uitsluitend op vet draaien. Als je daarentegen na je eerste herstelperiode méér eiwit en vet gebruikt, instrueer je je spieren om vooral die intramusculaire vetdruppeltjes aan te spreken. In die toestand spaar je je glycogeen – dat dan immers voornamelijk als een soort aanjager fungeert en langzamer wordt verbruikt – en kun je veel langer doorgaan.”

Ook de bron van onze koolhydraten doet volgens de heren ter zake en aan dit element in hun plan zal een groot deel van het publiek, zacht uitgedrukt, moeten wennen. Ze adviseren om het gebruik van graan – nota bene de basis van onze beschaving – te minimeren en het liefst helemaal achterwege te laten. Waarom in ’s hemelsnaam? “Tarwe en andere graszaden zijn verre van ideaal als voeding voor de mens,” zegt Cordain. “Ik vind het ook niet leuk, maar de wetenschappelijke puzzelstukjes vallen nu eenmaal zo en niet anders. Wij hebben ons gedurende zeker tweeënhalf miljoen jaar genetisch aangepast aan een voeding van vlees, vis, knollen, groenten, eieren, fruit en noten. Graszaden als tarwe waren nooit de moeite van het verzamelen waard, maar werden in evolutionair perspectief een minuut geleden plotseling basisvoedsel. Dat vloekt met ons genoom. We weten dat de overgang van het jager/verzamelaar bestaan naar landbouw gepaard ging met een dramatische gezondheidsverslechtering en een forse daling van de levensverwachting. Voor de meeste mensen is het een onacceptabele gedachte, maar een voeding die voor meer dan 30 procent is gebaseerd op graan heeft heel nadelige gevolgen voor de gezondheid.” Laag bij de grond groeiende graszaden – de kiemen voor nieuwe plantjes – doen alles om te voorkomen dat ze worden opgegeten. Ze bevatten een heel complex aan razend slimme gifstoffen, zoals lectinen en enzymremmers. Die lectinen gedragen zich als lichaamseigen eiwitten, maar zijn net een tikje anders. Ze houden het lichaam voor de gek en spelen een rol in het ontstaan van ondermeer auto-immuunziekten en aderverkalking. Enzymremmers verhinderen de adequate verwerking van belangrijke voedingsstoffen. Cordain: “Alleen bepaalde zaadetende vogels en knaagdieren, die sinds ze een graantje van ons gingen meepikken veel meer generaties hebben gekend dan wij, zijn enigszins aangepast aan graanconsumptie. Bewerking elimineert een deel van die gifstoffen, maar nooit volledig. Verder bevatten granen relatief weinig voedingsstoffen. En een op granen gebaseerde voeding verschaft al snel te veel koolhydraten, te veel linolzuur en te weinig volwaardig eiwit. Deze manco’s liggen aan de basis van alle ziekten die hun oorsprong vinden in een verminderde gevoeligheid voor het hormoon insuline, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, acne, bijziendheid en de meeste vormen van kanker. Graan is een dubbelzijdig zwaard. Het maakte de beschaving mogelijk, maar nu we er zo zwaar op leunen, ondermijnt het onze gezondheid.”

The Paleo Diet for Athletes is 288 pagina’s lang, loodzwaar onderbouwd en verscheen op 6 augustus, voorlopig alleen in het Engels. Uitgebreide informatie vind je op http://www.thepaleodiet.com. Runner’s World las het manuscript en destilleerde een voorpublicatie.

Proloog

“Wetenschappers houden zich al ruim een eeuw bezig met de ideale voeding voor atleten. Het is interessant te zien hoe de adviezen in de loop der tijd zijn veranderd. In 1945 gaf coach Willie Honeman in American Bicyclist het volgende dieetadvies aan wielrenners:

‘Een goede vuistregel is te eten waar je behoefte aan hebt, maar zorg dat je zoveel mogelijk verse kwaliteitsproducten neemt. Wees spaarzaam met voedingsmiddelen die rijk zijn aan zetmeel en suikers, zoals brood, aardappelen, koek, gebak, enz. Eet voldoende vlees en vis en onbeperkt groene en gekookte groenten’.

Vergelijk Honemans 60 jaar oude advies met de richtlijnen die inspanningsfysiologen vandaag de dag aan fietsers geven:

‘Een koolhydraatrijke voeding is essentieel om aan de eisen van intensieve training tegemoet te komen. Grote porties pasta, aardappelen, rijst en brood vormen een goede basis. Maar voor veel atleten is het niet genoeg. Zij hebben baat bij een supplement van geconcentreerde koolhydraten in de vorm van gels en energiedranken.’

Deze volstrekt tegenovergestelde adviezen illustreren scherp hoe de zienswijze van coaches, atleten, voedingsvoorlichters en zelfs inspanningsfysiologen vanaf de jaren ´70 is veranderd. Het huidige paradigma schrijft voor dat atleten voortdurend grote hoeveelheden koolhydraten nuttigen en legt bij wijze van spreken meer nadruk op het gebruik van energiedranken dan op de consumptie van ‘echte’ voeding. Het gebrek aan aandacht voor verse, onbewerkte kwaliteitsproducten en dan vooral voor proteïne, groenten en fruit, is in de atletiekwereld wijd verbreid. Die bijna religieuze fixatie op koolhydraten is gunstig voor het snel aanvullen van de glycogeenvoorraden die nodig zijn voor een goede prestatie, maar drukt voedingsmiddelen die rijk zijn aan andere belangrijke voedingsstoffen op de achtergrond. De huidige adviezen zijn niet alleen catastrofaal voor de volksgezondheid in het algemeen, ze verslechteren ook het prestatievermogen en het herstel van de atleet.

In The Paleo Diet for Athletes doen wij uit de doeken waarom deze trend moet worden gekeerd. Het optimale voedingsmodel voor de atleet wijkt niet noemenswaardig af van het dieet waaraan Homo sapiens zich vanaf het moment dat hij rechtop ging lopen heeft aangepast: het Paleolitische, ofwel vroege steentijdsdieet. Het is gebaseerd op vlees, vis, groenten, fruit, eieren, knollen en noten en bevat in verhouding tot de standaard sportvoeding meer eiwit, meer vet en minder koolhydraten. We erkennen dat de moderne atleet wat extra koolhydraten nodig heeft, maar het is zowel voor zijn prestatie als voor zijn gezondheid van groot belang wannéér hij die nuttigt. Het beste is vlak voor, tijdens en net na de inspanning. Belangrijk is ook de timing van de inname van eiwitten, vooral van de zogenoemde branched chain amino acids. Verder houdt het steentijd dieet het bloed licht alkalisch [Dit vind ik dubieus, MM], iets dat voor atleten van extra groot belang is. Dit alles resulteert in betere prestaties en een sneller herstel. Wij hebben het de afgelopen tien jaar zien werken in de ene atleet na de andere.

Het plan dat we hier ontvouwen is niet bedoeld als snel, gemakkelijk programma om overtollige kilo’s kwijt te raken, hoewel vrijwel alle atleten die wij begeleiden hun vetpercentage zien slinken. Onze voedingsstrategie richt zich uitsluitend op het verbeteren van je prestatie en je gezondheid. Is een fitte atleet dan niet per definitie kerngezond? Nee. Fitness en gezondheid gaan niet altijd hand in hand. Een hoge trainingsbelasting leidt bijvoorbeeld onherroepelijk tot een verzwakt immuunsysteem wanneer je voeding niet voldoende voedingsstoffen levert. Een dagelijkse voeding die topzwaar is aan suikers en zetmeel, creëert een gevaarlijk tekort aan proteïne, belangrijke vetzuren, vitaminen en mineralen. Zeker als die voeding is gebaseerd op volle graanproducten, die de opname van voedingsstoffen remmen.

Hoewel gebaseerd op gedegen wetenschap en grondig getoetst in de harde wereld van de professionele atletiek, wordt het belang van een paleolitische voeding voor gezondheid en prestatie door slechts weinig wetenschappers en atleten onderkend. Dat komt doordat de inzichten en bevindingen te zeer afwijken van de heersende doctrine. Modern onderzoek laat echter steeds minder ruimte over voor twijfel.”

The Paleo Diet for Athletes geeft grofweg vier hoofdredenen voor het ergogene (prestatiebevorderende) effect van een licht gemodificeerd paleodieet.

Het Paleodieet voor Atleten…

Levert de allerbeste aminozuren

Het dieet van onze vroege voorouders bevatte een aanzienlijk groter aandeel dierlijk eiwit dan het dagelijks brood van de moderne westerling. Vooral de zogenoemde branched chained amino acids (BCAA’s) – valine, leucine en isoleucine – waren in ruimere mate voorhanden. “Sinds kort weten we dat deze drie aminozuren veel beter zijn in het stimuleren van spieropbouw en het herstellen van weefselschade dan de overige eiwitbouwstenen,” zegt Cordain. “Onze experimenten laten bovendien zien dat het ergogene effect van die aminozuren het best tot zijn recht komt wanneer ze in de eerste twee uur volgend op de training of wedstrijd worden genuttigd.” Vlees en vis zijn verreweg de beste leveranciers van BCAA’s. Een stukje biefstuk van anderhalf ons levert al snel rond de dertig gram, waar een hoeveelheid graan met hetzelfde aantal calorieën een magere 6 gram geeft. “De meeste duursporters dekken hun energiebehoefte volledig met brood, granen, pasta en aardappelen, waardoor er geen ruimte meer is voor vlees en vis. Zo ontwikkelen ze een hopeloos tekort aan anabole BCAA’s. Door na een training voldoende vlees of vis te eten, stop je spierafbraak, waardoor je er tijdens je volgende sessie harder tegenaan kunt. Joe Friels advies aan zijn atleten om zetmeel en suiker deels te vervangen door proteïne krijgt steeds meer wetenschappelijke steun. De ervaringen van de atleten zelf spreken voor zich. Ze herstellen sneller.”

Houdt je bloed licht alkalisch

Eten als Fred Flintstone resulteert in een zogenoemde netto alkalose. In normaal Hollands: het zorgt dat je bloed licht basisch blijft. Ook dat helpt de atleet om spierafbraak te voorkomen. Een typisch westerse voeding is volgens Cordain extreem zuur, door het hoge aandeel graanproducten, kaas en zoute kant- en-klaarproducten. Tegelijkertijd bevat het juist weinig groenten en fruit, die een basisch effect hebben. Cordain: “Het lichaam heeft een aantal trucs om de zuurgraad van het bloed niet te veel te laten oplopen. Eén ervan is de afbraak van spierweefsel, waarbij het sterk basische ammoniak vrijkomt. Voor atleten is het extra belangrijk het niet zover te laten komen.”

Levert veel meer vitaminen en mineralen

Groenten en fruit zijn natuurlijk ook royale leveranciers van vitaminen, mineralen en sporenelementen. In combinatie met vlees en vis (goede bronnen van zink en de B-vitaminen) houden ze ondermeer het immuunsysteem gezond. De geraffineerde granen, olieën, suikers en bewerkte levensmiddelen waar de meeste atleten zo zwaar op bouwen, zijn voedingstechnisch gezien bordkartonnen fopvoeding, aldus Cordain. “Het is surrogaat.” Coach Joe Friel: “De statistieken die ik van mijn atleten bijhoud, geven onomstotelijk aan dat ze minder vaak en korter ziek en overtraind zijn zodra ze het paleodieet invoeren. Een gezonde atleet kan intensiever trainen en presteert dus beter.”

Houdt je glycogeenvoorraad hoog

Iedere duurloper, lange-afstandsfietser of triathleet kent het belang van glycogeen, de voorraad suikers die in een zetmeelachtige vorm wordt opgeslagen in de lever en het spierweefsel. Glycogeen is onontbeerlijk voor een goede duurprestatie en het lichaam heeft koolhydraten (zetmeel en suikers) nodig om het aan te maken. Aan vet en proteïne heb je waar het de opslag van glycogeen betreft niks. Hoe waar het ook is dat koolhydraten essentieel zijn voor de atleet, inspanningsfysioloog Cordain vindt dat het concept van het ‘koolhydraten stapelen’ zijn doel voorbijgeschoten is. “Veel atleten proppen zich 24 uur per dag, zeven dagen in de week vol met pasta, brood en andere voedingsarme koolhydraatbommen en doen hun lijf op die manier verschrikkelijk tekort,” zegt hij. “De hele dag door koolhydraten eten is overkill. Het verstoort spierherstel en hindert de opslag van vet in het spierweefsel. Nogmaals, bij matig intensieve duurwerk draai je het meest economisch op vooral vet. Hoe meer je ervan hebt, hoe langer het duurt voor je door je glycogeen heen bent. Brood en pasta nemen bovendien de plaats in van werkelijk voedingsrijk eten als vlees, vis, groenten en fruit.” Cordain adviseert uitgeputte glycogeenvoorraden alleen vlak na de training of wedstrijd aan te vullen. “De spieren maken het gemakkelijkst glycogeen aan in het eerste uur na een flinke inspanning. Ze zijn dan erg gevoelig voor het anabole hormoon insuline en hebben maar een beetje nodig om de koolhydraten die je eet om te zetten in glycogeen.” Allemaal goed en wel, maar wat voor koolhydraten dan? Cordain: “Onze atleten gaan uitstekend op bananen, vijgen, dadels, maar ook op aardappelen en andere zetmeelrijke knolgewassen.”

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

20 reacties op ‘Beknopte’ Paleo Primer (ook geschikt voor atleten)

 1. Dank je wel. Heel interessant!

 2. Otto zegt:

  “Verder houdt het steentijd dieet het bloed licht alkalisch [Dit vind ik dubieus, MM]”

  Wat is je reden om dit dubieus te vinden? Als ik zo de voedingslijst van alkaline/zure voedingsmiddelen bekijk, lijkt het erop dat je toch gauw aan de alkaline-kant terecht komt. Of je moet veel vlees/vis/noten eten en weinig groente en fruit, maar vooral vroeger lijkt me de aanvoer van vlees niet altijd even hoog, en dan leunt een jager/verzamelaar vaak even wat meer op groenten/fruit. En dat betekent gemiddeld wat meer alkalisch.

  Of praat ik nu onzin? 🙂

  • Hoi Otto,

   Sorry, ik schreef dat wat te haastig en onduidelijk op. Natuurlijk is een paleovoeding met veel groenten en fruit over het algemeen netto basisch. Wat ik dubieus vind, is de relevantie ervan. Het lichaam houdt de zuurgraad binnen strikte grenzen en ik heb in de literatuur geen overtuigende aanwijzingen gezien dat een ‘zure’ voeding de buffers zo onder druk zet dat er bijvoorbeeld osteoporose uit voortvloeit (een van de eerste dingen waar je aan denkt). Een hogere eiwitinname is bijvoorbeeld juist geassocieerd met een hogere botdichtheid (al betwijfel ik of die hogere dichtheid ook vertaald mag worden in een betere botsstructuur en dus sterkere botten). Cordain is volgens mij de enige die iets heeft met die zuur/base balans.

 3. James Pott zegt:

  I love vegans, the best ones are mostly organic, grassfed, and have sort of a chicken taste ! And the best part, they’re easy to catch, they don’t run very hard or very long.

  • Otto zegt:

   Hehe, ik moest lachen 😉 alhoewel dat ‘best part je nog flink kan tegenvallen in de praktijk, de vegans die ik ken zijn topfitte sporters.. Uiteindelijk licht het ook aan wat je lichaam aan kan en waar het op kan draaien; sommige topsporters in mijn omgeving (professionele dansers, 6 a 8 uur per dag trainen) kunnen prima presteren op 1 bak shoarma met knoflooksaus op een dag met twee repen snickers en een liter cola (en roken en weinig slaap etc), anderen hebben een uitgebalanceerd dieet nodig met de juiste voedingsstoffen op de juiste tijd, anders gaan ze achteruit in performance. Dit verder los van de lange termijn (maar goed, in de danswereld en in de meeste topsporten ben je toch al uitgerangeerd tussen je 35 en 40ste).

   Sowieso is iedereen anders; ik ken een ouder echtpaar die allebei hetzelfde eten (normale Hollandse pot zonder fratsen met veel groenten en een lap vlees) en hetzelfde doen, de één heeft vele ‘Westerse ziekten’ als overgewicht/diabetes/aderverkalking etc, de ander is topfit op z’n 70ste. Voor de één zou een Paleo-dieet dus goed geweest zijn (nog steeds goed 😉 ), voor de ander maakt het blijkbaar niet zoveel uit.

   • James Pott zegt:

    Don’t take this too seriously Otto. Het is meer een woord speling en deze ‘vegans’ lopen in de wei. En ben het met je eens dat professionele dansers geweldige duur prestaties kunnen leveren op niet veel beters dan ‘empty carbs’. Spreek uit ervaring, nauw verbonden geweest met Neerlands top ballroom in de 70er jaren. Gruwelijke trainings programma’s. Maar in wat voor conditie die nu zijn???? Fasano blijft doorgaan met het aandragen van bewijzen dat er iets flink mis is :http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22109896

   • Vergeet niet dat veganisten zuivel en soms ook granen (en daarmee een paar hoofdverdachten) uitsluiten. Als een ‘raw vegan’ dagelijks een paar sardientjes en een ei eet, is hij plotseling paleo ;-).

    Wat betreft Otto’s identiek etende bejaarden, twee gedachten.

    Paleo is een hypothese, of liever gezegd een hypothesegenerator. Zelfs (of juist) Dr Staffan Lindeberg hamert hier geregeld op, maar dat neemt niet weg dat hij zelf paleo leeft en het principe uitlegt aan patiënten, op basis van zijn onderzoek en de meestal spectaculaire klinische resultaten. Tot er grote RCT’s zijn – en die komen er niet 😉 – is het mogelijk dat Katan et al gelijk hebben en ‘wij’ een fata morgana zien.

    Het lijkt me voor de hand liggen dat sommige/veel mensen fit en gezond wegkomen met het SDCD. Net zoals opvallend veel mensen al kettingrokend zonder noemenswaardige gezondheidsklachten 90 worden en dan al of niet vredig verscheiden aan een complicerende griep. De zieke partner kan subklinische hemachromatose hebben, een voedingsonafhankelijke conditie die zelden wordt gediagnosticeerd, laat staan behandeld, maar die het ontstaan van genoemde kwalen zo goed als garandeert. Of wat dan ook.

    Een deel van de positieve effecten van paleo zijn vermoedelijk toe te schrijven aan normalisering van de eetlustregulatie en een resulterende spontane calorierestrictie. Mensen die gaan Sonja Bakkeren en dat volhouden, zien tamelijk spectaculaire gezondheidsverbeteringen, net als de door Chi aangehaalde Mark Haub op zijn Twinkie Diet van ~ 1500 kcal/dag. Van eminent belang is dus hoe veel de betreffende partners van hun identieke dieet aten. Als de ene partner chronisch overat (wat ‘normaal’ is op het SDCD omdat het tot hyperfagie leidt) terwijl de ander licht onderat, kan dat gemakkelijk het drastische verschil in uitkomst verklaren.

 4. ……er zit al jaren geen vooruitgang in mijn sportieve prestaties, hoe veel ik ook train (met de hier gewraakte koolhydraatstapelmethode) dus: ‘ let’s put it to the test’! is voor mij dan de makkelijkste oplossing. 1e skeelermarathon 7 april en 1e duurloop 15 april.

 5. Pingback: eten als Fred Flintstone? | 1skateguru's Blog

 6. 1skateguru1 zegt:

  Big smile! Ik kom eens niet in de buurt van de prestaties van de Iron Man of Woman. Ben maar oprechte amateursporter, maar niet te oud en/of te eigenwijs om te leren, ook al ligger er steeds meer hoofdharen in het putje en weiger ik, vecht ik tegen de leesbril….Daarom is dit een reden meer om eens te proberen, met een lichte scepsis naar die Amerikaanse ‘hosanna-verhalen’.

  • Hi, hi, mijn vrouw (die me ook knipt) kan het nooit nalaten fijntjes een opmerking over de ‘gestaag wijkende haargrens’ te maken en ze zegt het op precies dezelfde pest-toon als Frits van Egters ;-).

   Erg benieuwd naar je ervaringen!

   • ‘Put the word to the test’ zoals ze zeggen: in 4 dagen tijd slechts 3 sneetjes brood gegeten (échte boter er op met vlees, vis, tomaat en sla), verder geen zakjes, potjes of sausjes waarin verborgen zetmeel of suiker zou kunnen zitten. Wel veel groenten, met klein aardappeltje, fruit bij de maaltijd, niet tussendoor, vlees (geen samengesteld vlees of worst), vis en noten. Begrijp nu de uitdrukking “cold turkey’. Het is een eigenaardige mengeling van constant honger hebben en hele scherpe heldere momenten, soms stuiterend van energie, gloeiend saunachtig gevoel, en dan weer koud en soms dat knagende spierpijnachtig gevoel door heel het lichaam. Ben benieuwd hoe het de volgende 4 dagen gaat? Krijg ik dan ook zin om op VibramFiveFingers te gaan lopen?
    Maandag wezen schaatsen (1,5 uur), dinsdag een uur spinning en 15min lopen op de band, woensdag schaatsen (2 uur), donderdag schaatsen (techniektraining) en vandaag op de fiets naar t werk (2x17km).

    • Dank voor de update, skateguru!

     Je verzet een flinke portie werk, dus pas op dat je niet te weinig eet. Mijn ervaring is dat het moeilijk kan zijn om op paleo voldoende energie te bunkeren, vanwege het vullende effect. Als je daar niet op let, crash je onherroepelijk. Ik zou ook mijn koolhydraten (zeker in het begin) tamelijk hoog houden. Toevallig heeft That Paleo Guy net een goeie post geschreven over de valkuilen op de weg van de paleo atleet.

     Heb trouwens meer de pest in dan ik had verwacht. Raar, hoe dat werkt. Heb weinig met het koningshuis, ken de man natuurlijk niet, dit gebeurt dagelijks, maar toch ga je meeleven en hopen.

     Het leven is fragiel. Over 100 jaar zijn we allemaal dood, zong Klein Orkest. In dat licht is het helemaal niet erg als je straks per ongeluk (semi) blootsvoets over ’s heren wegen draaft ;-).

 7. James Pott zegt:

  Some good News. Dr Mark Hyman die tot nog toe altijd gezien werd in tamelijk bedenkelijk gezelschap : drs. Oz, Roizen, Ornish etc. heeft zich nu openlijk uitgelaten over de problemen die er kleven aan de consumptie van tarwe. De olie vlek breidt zich uit.

  http://drhyman.com/three-hidden-ways-wheat-makes-you-fat-8425/

  • Hoi James,

   Mooi overzicht! Hij heeft William Davis goed gelezen (zonder dat even te melden 😉 ) en legt het zonulinen-verhaal ook duidelijk uit. Het elimineren van tarwe(producten) is vermoedelijk het beste dat je voor het behoud van gezondheid kunt doen.

   En het RIVM lanceert vandaag een campagne tegen zout ;-).

   • James Pott zegt:

    Dat was ook mijn idee en tactisch en politiek gezien heeel verstandig. Hyman heeft een hele schare fans dus dit is zeker belangrijk. Voor de Mercola volgers die zo nu en dan Mercola niet helemaal vertrouwen, betekent dit een hart onder de riem.
    Hyman heeft trouwens wel meer dan Davis gelezen. De ene Fasano reference hadden er ook drie kunnen zijn. Stap voor stap,

 8. James Pott zegt:

  I love to be the bringer of good news every once in a while, and believe me ik word meestal gezien als : daar komt ie weer met meer slecht nieuws. Ik moet er echter meteen bij zeggen dat mijn beste Melchior – en hij weet maar al te goed dat ik diep respect voor hem heb en voor de wetenschappelijke manier waarop hij te werk gaat- dit waarschijnlijk met gemengde gevoelens toe laat. Doctor Joseph Mercola heeft net op zijn site de nieuwe documenaire Fresh geplaatst en er tevens een uitvoerig commentaar bij geplaatst waarom we met elkaar in een zinkend schip zitten en wat we moeten doen om een revalidatie -indien mogelijk- te kunnen opstarten.
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/02/26/fresh-video-documentary.aspx?e_cid=20120226_SNL_Art_1
  Voor velen van ons niks nieuws maar het is goed om het telkens weer van een andere hoek te bekijken en tevens te weten dat we misschien de beginnings van een groundswell binnen afzienbare tijd kunnen verwachten. Vergeet niet Mercola heeft ruim anderhalf miljoen vaste lezers en hij zit volledig anti grain en low carb

  • Prachtige film, James! Dank! En ik zie het wel gebeuren, die groundswell. Er is geen andere uitweg. De vier (spoedig drie) grote jongens die het hele systeem (from seed to plate) controleren, moeten verdwijnen, anders gaat de hele boel naar z’n ratsmodee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s