De zoekterm (1): prei paleo?

Antwoord: Ja, prei is hartstikke paleo ;-)! Go for it!

Prei is paleo. Een kanelbulle is niet paleo. Met kaas gegratineerde prei is ook niet paleo. Maar wel lekker

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

12 reacties op De zoekterm (1): prei paleo?

 1. Otto zegt:

  Misschien is het wat fijner om er eerst 5 tot 10 te verzamelen en dan er een artikel van te maken? Vergeleken met je andere lange, diepgaande artikelen is dit nogal… een afknapper qua inhoud.. 😉

  Of wil je gewoon laten zien dat je nog leeft?

  • Grapje, Otto. Om te laten zien hoe onvoorstelbaar onbekend paleo in Nederland op dit moment is. Bijna elke dag komt er ook wel iemand binnen via ‘brood en paleo’. Ik wil ‘De zoekterm’ er wel in houden, maar dan met aanzienlijk uitgebreidere reflecties. Er komen dagelijks zoektermen voorbij die inspireren tot leuke uitstapjes.

 2. Janet Noome zegt:

  Voor mensen op zoek naar paleo recepten is dit wellicht een leuke link: http://pinterest.com/robbwolf/paleo-diet-recipe-inspiration.

 3. Hans zegt:

  Prima leuk idee Melchior , wat luchtige benaderingen juich ik toe ,

  Het duizelt mij hier ( te) vaak met linkjes…. Moeilijk voor beginners/aspirantenen geen doorkomen aan meestal in foreign-language … Zorrie James 😉
  Bestaat er zoiets als Paleo voor dummies ?

  En ja Otto , jij en ik leven kennelijk ook nog 😉

 4. George zegt:

  @Hans:
  Paleo for dummies: http://youtu.be/EXOXOPGD0ZU deel 1;
  en als je op die site kijkt in het rechtermenu, zie je deel 2, ook in het Nederlands…..

 5. Hans zegt:

  George dank , da’s behoorlijk dummie 😉 maar heel duidelijk.

  Familie , vrienden en kennissen zullen vast beter gaan begrijpen waar Hans zoal mee bezig is na ze linkjes gestuurd te hebben op inderdaad het gevaar af voor zendeling/jehova uitgemaakt te worden…..

  Ben inmiddels stevia-gebruiker en aan de kokosolie , heerlijk spul voor alles en de broek zakt me er al letterlijk van af 😉 Tarwe-producten en kaas is moeilijk om te laten staan .

 6. James Pott zegt:

  Hans ik heb een aantal vertalingen op onze website geplaatst, met het Engels en Nederlands naast elkaar. Ik verkoop niks op de site, dus ik voel me niet bezwaard om de link te geven:
  http://www.quintehealthsolutions.com/
  Low carb begint Cardiologen te trekken:
  http://www.theheart.org/article/115927.do?gaAction=conference-comment#comments

 7. willem zegt:

  Prei, paleo. Vanzelf. Zou het zinvol zijn wanneer we tot overeenstemming kunnen komen over het antwoord op de vraag welke groenten NIET paleo zijn? Ik hou van concreet, blijkbaar.

  • willem zegt:

   Voorbeeld. Vallen de nachtschadeachtigen en de diverse bonensoorten buiten het paleoperspectief? Nog meer?

   • Willem, de eigenlijke vraag zou niet moeten luiden ‘Is dit voedsel paleo?’, maar ‘Is dit voedsel in harmonie met ons genoom?’ Die laatste vraag kan alleen worden beantwoord met modern wetenschappelijk onderzoek. Het paleoperspectief kan slechts verdachten identificeren. Alles wat na het late paleoliticum kwam is verdacht, dus ook nachtschades en bonen. Maar alleen rigoreus (degene die begin jaren ’90 die idiote ‘u’ in dit woord heeft toegelaten verdient levenslange eenzame opsluiting, het woord stamt van rigor) modern onderzoek kan helderheid verschaffen. Hard core paleo à la Cordain is groenten, fruit, vlees, vis, schelpdieren, eieren, noten en bepaalde knollen.

    Overigens ben ik momenteel volledig ondergedompeld in het werk van Jack Kruse (posting in de maak) en krijg ik een hernieuwd respect voor circadiane ritmes en seizoenen. Niet alleen wat we eten, ook wanneer we het eten zou wel eens van groot belang kunnen zijn.

 8. willem zegt:

  ‘Is dit voedsel in harmonie met ons genoom?’ Zo hoort de vraag dus te luiden. Ik, argeloze volger, dacht echt dat voedsel dat in harmonie is met ons genoom paleo is. Of voedsel na het late paleoliticum voldoet aan de eisen van ons genoom is dus aan de onderzoekers. Nog niks van bekend? Zo niet, waarom bannen zoveel paleomensen de bonen, tomaten, etc., bij voorbaat uit?
  Intreressante opmerking, trouwens, van Melchior, omtrent de oorspronkelijkheid van rigoureus/rigoreus. Dat ‘rigoreus’ was hier inderdaad ingeburgerd, zelfs in een hele ris Van Dalen de juiste spelling. Maar, als zovele woorden, vervolgens aan de kant geschoven door het Franse ‘rigoureus’. Bah!

  • Willem, er is wel een hoop preliminair onderzoek. Hopelijk kan ik straks wat onderzoek bij elkaar scharrelen. Maar uiteindelijk is vrijwel alles potentieel ‘gevaarlijk’ en we moeten toch iets eten. In de praktijk zie je dat mensen met autoimmuunziekten vaak baat hebben bij zo’n heel strikte paleovariant. Zelf ben ik nog niet voldoende overtuigd om als gezond specimen bijvoorbeeld aardappelen en tomaten te laten staan.

   Wat je zonder problemen aan kunt heeft ook alles te maken met de gezondheid van de darm. Die kan verbeteren (bijvoorbeeld na uitsluiting van tarwe), waarna minder agressieve neolithische kwelgeesten geen probleem meer zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s