Is een calorie een calorie? (4) Een zoete verslaving

In deze aflevering van ‘The Skinny on Obesity’ gaan Robert Lustig en Elissa Epel oppervlakkig in op het verslavende effect van suiker. Ze zeggen dat suikerconsumptie binnen drie weken leidt tot neer-regulatie van dopamine-receptoren in de nucleus accumbens, waardoor we meer suiker nodig hebben om nog enigszins lekker in ons vel te zitten. Helaas zeggen ze niets over doses, combinaties met andere elementen in de moderne voeding, circadiane ritmes, blootstelling aan kunstlicht, etc.

Eigenlijk voert deze aflevering terug op de post Jaap, Paul & het meisje met het rode haar van vorig jaar. Een fragment daaruit:

Alleen al dit jaar verschenen er 28 studies die aantonen dat een ‘cafetaria-voeding’ exact dezelfde ziekelijke verstoringen van de beloningssystemen in het brein kan veroorzaken als pak ‘m beet heroïne. Geregelde consumptie van combinaties van meel, suiker, vet en krachtige smaakstoffen, verandert de bedrading van het brein dusdanig dat die combinaties telkens opnieuw gescoord moeten worden. In telkens grotere hoeveelheden. Anders ontstaan niet kinderachtige ontwenningsverschijnselen. “Het overeten van zoete milkshakes geeft op hersenscans precies hetzelfde beeld als het snuiven van cocaïne,” zei onderzoeker Eric Stice in het Journal of Neuroscience.

Nora Volkow vroeg tien jaar geleden financiering aan voor een groot onderzoek naar de verslavende effecten van suiker. Die kreeg ze niet. Dus sprokkelde ze zelf fondsen bij elkaar. En bewees met behulp van radioactieve tracers dat mensen minder dopaminereceptoren krijgen naarmate ze meer supermarktshit eten en dikker worden. Precies hetzelfde gebeurt bij drugsverslaafden. Ze stelde ook vast dat ratten die frisdrank drinken hun belangstelling voor gewoon eten binnen enkele dagen volledig verliezen. Ze willen voortdurend meer frisdrank, worden obees en vertonen ontwenningsverschijnselen als de toegang tot het suikerwater hen wordt ontzegd. Paniekaanvallen, tremor, shakes, the works.

Min of meer ‘geïnspireerd’ door het aanmatigende, semi-onderbouwde stuk van Van Berkum over het paleoperspectief (niet het blog, maar het paradigma) werk ik aan een post over moderne evidence voor de potentiële negatieve effecten van gluten voor mensen zonder (full blown) coeliakie. Jeese, wat een beerput. Het mag een wonder heten dat er mensen zijn die al brood etend precies door de mazen van het net glippen en functioneel 90 worden. Tarwe is zo allemachtig toxisch voor ons oude genoom, dat mensen in staat moeten zijn de meest fantastische epigenetische trucs uit te halen om er mee weg te komen. Het frappante is dat de belangrijke onderzoekers in dit veld op basis van de systemische ravage die gluten en WGA kunnen aanrichten (of liever gezegd op basis van hun toenemende begrip van al die tarwe-geïnduceerde pathologie), zoeken naar geneesmiddelen die deze effecten teniet doen. Ze hebben het in hun wetenschappelijke verhandelingen onverbloemd over ‘extremely toxic proteins’, maar komen niet eens op de gedachte om voor te stellen dat we die substanties misschien uit de voedselketen zouden kunnen verwijderen. Ze noemen het (vaak op latere leeftijd manifest wordende) onvermogen om bepaalde graszaadeiwitten tijdig onschadelijk te maken ook consequent een ‘afwijking’. Tamelijk bizar, als je er even over nadenkt. Het is net zoiets als zeggen dat de oude Romeinen vaak voortijdig peigerden omdat ze nog geen geneesmiddel hadden tegen loodintolerantie.

Maar het is geruststellend te weten dat Frank van Berkum Himself straks in zijn Grote Genadigheid het vuur komt helpen blussen mochten Remko Kuipers en Frits Muskiet voor hun dwalingen op de brandstapel worden gegooid. Ruimdenkende vent, die Frank. Ziet in dat de besten soms fouten maken…

Leestip voor internisten die weinig verder kijken dan hun ‘evidence based’ neus lang is: Surprises from Celiac Disease.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

135 reacties op Is een calorie een calorie? (4) Een zoete verslaving

 1. James Pott zegt:

  “……..op basis van de systemische ravage die gluten en WGA kunnen aanrichten (of liever gezegd op basis van hun toenemende begrip van al die tarwe-geïnduceerde pathologie), zoeken naar geneesmiddelen die deze effecten teniet doen…..”
  Aan dat probleem zou je een heel boek kunnen wijden. Of ben jij daar misschien al mee bezig? 🙂 Het is het hele onderliggende probleem van de “gezondheids industrie”

  • James, ik denk het ook. De graanziekten gaan zeker veel aandacht krijgen in mijn boek, maar je moet het zo opschrijven en beargumenteren dat de clowns in het kamp van ‘the voice of reason’ het met geen mogelijkheid kunnen afdoen als pseudowetenschappelijke prietpraat (al zullen ze dat hoe dan ook doen). En dat is razend moeilijk. Je wilt niet weten hoe veel kantjes tik ik ten einde raad heb weg gemikt ;-).

   Anyway. Momenteel denk ik dat tarwe zelfs een sine qua non is voor de meeste hart- en vaatziekten. Johan Frostegård, de KI-onderzoeker die een vaccin tegen coronaire arteriosclerose en plaque rupture in de pijp heeft, schrijft:

   Vi tror dessutom att gluten kan vara den viktigaste komponenten. Personligen är jag nyfiken på om så kallad stenålderskost, baserad på fisk och skaldjur, kött, ägg, frukt, grönsaker och nötter, påverkar nivåerna av antikroppar mot fosforylkolin. Alldeles färska studier som vi har gjort på grisar tyder på att sådan kost faktiskt ger högre halt av antikroppar. Vad gluten i sig betyder för halten av antikroppar undersöker vi nu.

   “Wij geloven bovendien dat gluten mogelijk de belangrijkste component is [in het autoimmune proces dat tot de vorming van onstabiele plaques leidt]. Persoonlijk ben ik nieuwsgierig of een zogenoemd paleodieet, gebaseerd op vis en schaaldieren, vlees, eieren, fruit, groenten en noten, de gehalten antilichamen tegen fosforylcholine verhoogt. Gloednieuwe onderzoeken die we hebben gedaan met varkens wijzen erop dat zo’n voeding inderdaad tot meer antilichamen leidt [gunstig, MM]. Welke betekenis [de afwezigheid van] gluten heeft voor het gehalte antilichamen onderzoeken we momenteel.”

   Drie maal raden hoe Frostegård zelf eet, pseudowetenschappelijke kwak die hij is ;-).

 2. @James, exact! Nu is het astmafonds weer bezig onze gezondheidskosten nog wat op te porren, met weer een nieuw vaccin. ‘De oorzaak van astma ligt namelijk in de genen van een persoon en invloeden uit de omgeving. De verschijnselen van de ziekte, zoals kortademigheid en hoesten, worden geactiveerd door prikkels als huisdieren, pollen of een ziekte.’ Waarom gaan ze dan niets doen aan het omgaan met invloeden uit de omgeving? Onbegrijpelijk!

 3. jaap seidell zegt:

  Ik probeer de discussie een beetje bij te houden (gedachtensprongen van suikerverslaving naar gluten en astma zijn voor een eenvoudige wetenschapper best lastig).

  Zoals Melchior weet vind ik het werk van Nora Volkow naar voedselverslaving buitengewoon interessant en relevant. We doen er zelf op bescheiden schaal onderzoek naar.
  De citaten van Volkow over suiker kloppen natuurlijk maar missen de kern van haar betoog.

  Ik citeer hieronder uit haar laatste overzichtsartikel over dit onderwerp. Volgens haar gaat het bij voedselverslaving om prikkeling van beloningscentra in de hersenen door smakelijke hoog-calorische voeding. En dat betekent een zoete hoog-vet voeding. Daarom zijn milkshakes en chocola zo in trek bij onderzoekers naar dit fenomeen.

  This hypothesis is consistent with preclinical evidence showing that decreased DA activity in VTA results in a dramatic increase in the consumption of high-fat foods (Stoeckel et al. 2008). Similarly, compared with normal-weight individuals, obese individuals who were presented with pictures of high-calorie food (stimuli to which they are conditioned) showed increased neural activation in regions that are part of reward and motivation circuits (NAc, dorsal striatum, OFC, ACC, amygdala, hippocampus, and insula) (Killgore and Yurgelun-Todd 2005). By contrast, in normal-weight controls, the activation of the ACC and OFC (regions involved in salience attribution that project into the NAc) during presentation of high-calorie food was found to be negatively correlated with their body mass index (BMI) (Stice et al. 2008b). This suggests a dynamic interaction between the amount of food eaten (reflected in part in the BMI) and the reactivity of reward regions to high-calorie food (reflected in the activation of OFC and ACC) in normal-weight individuals, which is lost in obesity.

  Volgens Volkow is een calorie een calorie en maakt suiker vooral het eten smakelijker zodat je er makkelijker van overeet. Zoals alles is ook dit onderwerp enorm complex. Het is niet waar dat Volkow geen geld kreeg van de overheid voor haar onderzoek. Sterker nog, ze is directeur van een van de grootste onderzoeksinstellingen van de overheid (deel uitmakend van de NIH). Ik werk samen met mensen van Yale die grote sommen geld krijgen voor food addiction research van haar instituut.

  Dat er ongunstige effecten van gluten kunnen zijn wordt niet bestreden. Er is veel aandacht voor coeliakie in de medische wetenschap (er is zelfs een leerstoel voor bij het VUmc). Geen onderwerp van outcasts tegen de gevestigde orde. Ik ben zelf ooit afgestudeerd op toxische aspecten van voeding. Gek word je ervan. Bijna alle bioactieve stoffen in voeding zijn mutageen (kankerverwekkend) of leiden tot celbeschading en celdood. Je moet maar eens ‘heme iron toxicity’ intikken in PubMed en je begrijpt niet waarom er nog rood vlees verkocht mag worden (laat staan aangeprezen). In het UMCU doen ze nu onderzoek naar de kankerverwekkende eigenschappen van omega 3 vetzuren. Verbijsterende resultaten. Kortom, hoe lastiger je er op doorstudeert hoe minder je weet en hoe lasdtiger het is om aanbevelingen te doen.

  Ik wil er geen welles nietes discussie van maken maar wel een pleidooi houden om de zeer eenzijdige interpretaties van Lustig et al in een breder perspectief te zetten. Lustig doet veel en nuttig werk maar laat (net als Taubes) wel heel erg veel weg wat niet past in een kruistocht tegen fructose. Ik was/ben een groter bewonderaar van Boyd Eaton en Lindenberg die dat bredere perspectief wel hebben.

  • Jaap, dank voor je reactie.

   Volkow kreeg aanvankelijk geen geld los voor zulk onderzoek – in de tijd dat ze op Brookhaven werkte – en heeft een poosje zelf fondsen geworven. Pas daarna kreeg ze bredere steun. Achteraf had ik dat er inderdaad in moeten zetten.

   Ook ik vind dat Lustig hier te kort door de bocht gaat, daarom zeg ik in het begeleidende commentaar dat ik het jammer vind dat hij niet eerlijk zegt dat het ‘cafetaria dieet’ in zijn totaliteit de kenmerken van verslaving oproept (kan oproepen).

   Ben met je eens dat subklinische hemochromatose een waanzinnig onderschat probleem is, vandaar dat ik mijn lezers ondermeer hier subtiel op het idee breng ofwel een stevig menstruerende vrouw te worden, ofwel een ouderwetse parasiet aan te schaffen, ofwel geregeld bloed te geven en in elk geval hun ijzervoorraden eens te laten meten.

   De wilde gedachtesprong van verslaving en eetlustdisregulatie naar gluten en Wheat Germ Agglutinin is de schuld van Lindeberg, die tamelijk plausibel maakt dat die twee de hypothalamus minder gevoelig maken voor leptine.

   Dat zou mede verklaren waarom Davis bij hoog en laag beweert dat eliminatie van tarwe consistent tot een spontane reductie van de energie-inname van 400 kcal/dag leidt. Een claim die hij helaas niet onderbouwt.

  • Otto zegt:

   “In het UMCU doen ze nu onderzoek naar de kankerverwekkende eigenschappen van omega 3 vetzuren. Verbijsterende resultaten. Kortom, hoe lastiger je er op doorstudeert hoe minder je weet en hoe lasdtiger het is om aanbevelingen te doen.”

   Is het probleem niet dat de (voedings)wetenschappers veel te snel aanbevelingen wil doen op basis van geïsoleerde onderzoeken, waarbij een enkele nutriënt wordt onderzocht en als goed/fout wordt bestempeld, zonder rekening te houden met alle mitsen en maren, zoals natuurlijke hoeveelheden, natuurlijke verhouding met andere nutriënten, interacties met andere nutriënten, kortom: teveel focussen op 1 enkel onderdeel van een gecompliceerd klokwerk met duizenden onderdelen, waardoor om de zoveel jaar de adviezen weer herzien moeten worden na ‘weer’ nieuw onderzoek?

 4. jaap seidell zegt:

  Het werk van Frostegard uit Stockholm is intrigerend. Ik was twee weken geleden nog op het KI waar ik Kenneth Caidahl en Ulf deFaire ontmoette (collega’s van Frostegard die ik zelf niet ken). Het onderzoek naar IgM-phosphorylcholine auto-antilichamen is daar inderdaad een van de speerpunten van onderzoek. Het is (ook weer) complex onderzoek maar de indruk dat dat het daar allemaal draait om gluten kreeg ik bepaald niet (het werd niet genoemd in ieder geval).

  In een recente opsomming kwam iemand tot circa 550 aspecten van voeding die direct of indirect verband houden met cardiovasculaire ziekten. Dat graan daar een rol bij speelt is niet onmogelijk maar de dominante effecten die hier beschreven worden kan ik nergens terug vinden (ook niet in het werk van Frostegard). Wel zijn er zonderlingen (macrobioten) die een dieet volgen dat vrijwel alleen uit granen bestaat. Van de bloedvaten van deze mensen zou dan niet veel meer over moeten zijn. Ik zou het dieet nooit aan iemand aanraden (tekorten aan ijzer, vitamine B12, vitamine D etc etc) maar veel hart- en vaatziekten worden bij deze mensen niet gevonden. Sterker nog, het gebrekkige onderzoek wijst op het tegendeel. Het is best mogelijk dat ik belangrijke zaken over het hoofd zie (het is niet mijn onderwerp). Ik leer graag bij.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21139126

  Om in stijl te blijven “Storätaren gräver sin grav med tänderna”.

 5. “maar de indruk dat dat het daar allemaal draait om gluten kreeg ik bepaald niet (het werd niet genoemd in ieder geval)”

  Nee, dat verbaast me niet, want ook Mai-Lis (“Det är livsfarligt att utesluta fullkornsprodukter”) Hellenius is heavily involved. Ik speculeer, maar het zou me niets verbazen als hun gluten-eliminatie experimenten (in RA en SLE) daarom veganistisch zijn (en door de media natuurlijk ook gretig als zodanig worden gecommuniceerd). Iedereen blij. Maar Frostegård verdenkt gluten/WGA. Hij kan er naast zitten.

  Visst äter vi för jävla mycket. Solklart. Frågan är: varför?

  • Jaap, ik denk dat je ook deze geluiden wel kent?

   ”Två generationer svenskar har fått fel kostrekommendationer och har jagat fett i onödan. Det är dags att se över kostråden och basera dem på modern vetenskap.”- Göran Berglund, Professor i Internmedicin, Lund, i DN december 2009

   ”Man har tjatat om lågfettskost i 30 år och så visar det sig vara helt fel! Det finns inget belagt samband mellan mättat fett och hjärtkärlsjukdom.”- Fredrik Nyström, Professor i Internmedicin, Linköping i Corren, september 2009

   ”Vi har underskattat riskerna med kolhydrater och överskattat farligheten med fett.”- Johan Frostegård, Professor Medicin KI, i Expressen januari 2010

   • jaap seidell zegt:

    Ja, ik ken ook Göran Berglund en Fredrik Nyström goed. Met Göran heb ik lang samengewerkt in EPIC (onderzoek naar voeding en kanker). Ik ben het eens met de opvatting dat een dieetadvies niet gebaseerd moet worden op E% macronutriënten. Ook Martijn Katan heeft daar veel over geschreven (zie: “beyond low fat diets” in the New England Journal of Medicine in die zelfde tijd). De nadruk op vet en cholesterol heeft de industrie aangespoord veel koolhydraatrijk voedsel aan de man te brengen (100% fat-free als slogan op de suiker en de witte rijst). Onverstandig volgens iedereen die ik ken (inclusief die uit de gevestigde orde zoals Walter Willett). Waar het om moet gaan is niet om macronutriënten maar om voedingsmiddelen. Vreemd genoeg zijn de lijstjes van voedingsmiddelen van al die deskundigen (incl. Berglund) ongeveer het zelfde. Extreme opponenten als Atkins en Ornish aanhangers (low carb versus low fat) komen tot hun eigen verbazing ongeveer met hetzelfde lijstje:
    – little or no red meat (esp. processed meat ; JS)
    – high in “good carbs” (including vegetables, fruits, whole grains, legumes, and soy products in their natural forms);
    – low in “bad carbs” (simple and refined carbohydrates, such as sugar, high-fructose corn syrup, and white flour);
    – high in “good fats” ({omega}-3 fatty acids found in fish oil, flax oil, and plankton-based oils);
    – low in “bad fats” (trans fats, saturated fats, and hydrogenated fats);
    more quality, less quantity (smaller portions of good foods are more satisfying than larger portions of junk foods, especially if you pay attention to what you are eating).

    Ik denk dat er ook nog wel ‘rich in paleo meat’ bij kan (mager vlees met veel eiwit en omega 3 vetzuren en weinig transvet). Ik besprak het met Taubes. Hij vond het niets (I don’t believe in transfat, I don’t believe in calories, I don’t believe in physical activity, I don’t believe in salt and processed foods’, I don’t believe in food addiction etc etc). Alleen suiker (fructose) telt voor hem (Oskam’s razor). Volgens mij is er echter meer overeenkomst dan verschil in de verschillende scholen.

   • @Jaap, rood vlees zit (ook) in verdachtenbank. Maar is dat terecht? Moeten we geen onderscheid maken tussen rood vlees en rood vlees? Grass-fed beef lijkt me behoorlijk paleo, en niet zo verdacht. Ik denk dat in de epidemiologische onderzoeken naar de relatie gezondheid en consumptie van rood vlees. er geen rekening is gehouden met industrie-rood-vlees versus ‘organic grass-fed’.

  • jaap seidell zegt:

   My best guess: een bombardement van veel, zoet en vet eten waar mensen vervolgens verslingerd aan raken en niet meer zonder kunnen. De landbouw bestaat 10,000 jaar. Diabetes en obesitas op grote schaal pas de laatste 50 jaar. Wat is er veranderd die laatste decennia: een explosie van ultra-processed food. Intensieve marketing van grote porties energierijk voedsel, goedkoop en overal beschikbaar voor mensen wier spierarbeid en verplaatsing door machines en computers is overgenomen.
   Ik weet het: ‘old school’ denken volgens Taubes. De evidence die ik de laatste 30 jaar gezien heb is echter wel erg consistent. Nogmaals, ik denk wel dat geraffineerde koolhydraten en dus granen daar ook een rol bij spelen. Weglaten van granen zal best 400 calorieën energie-inname reductie opleveren. Weglaten van vlees of zuivel zal een dergelijk effect hebben. Manipuleren van vet in de voeding leidt ook tot spontane verandering in calorie-inname. Alle populaire diëten zijn gebaseerd op weglaten van groepen voedingsmiddelen. Dat werkt altijd (tijdelijk).

   • Ja, ik denk dat je daarin gewoon gelijkt hebt. Als iedereen echt gaat Sonjabakkeren, verdwijnen overgewicht en diabetes type 2 (grotendeels). Maar alle andere, excusez le mot, neolithische kwalen? Die we ook niet willen hebben?

   • James zegt:

    En niet vergeten de ‘elephant in the room’ met een hele hoop onverzadigde poten…. overal aanwezig in zowel visceral als subcutaan vetweefsel.

 6. Daniel zegt:

  Als ik uitleg dat ik geen suiker, granen e.d. in mijn DIEET* heb denken mensen dat ik wil afvallen (wat absoluut niet nodig is). Als ik dan uitleg dat ik ze voor mijn gezondheid niet eet, begrijpen mensen dat maar half en verklaren me regelmatig voor gek (wie eet er een steak met groeten als ontbijt???) . Dan ga ik meestal verder met ze in discussie en vraag: als je alleen Mcdonalds, cholola, cake, chips en noem maar op eet, is dat gezond? Het antwoord is dan altijd nee. Dan vraag ik zou je daar uiteindelijk ziek van worden? Dan is het antwoord meestal “ja”. Op de vraag als je dan weer gezond (lees groente, fruit) gaat eten wordt je dan weer beter? Is het antwoord ook “ja” Als ik dan vraag of ze begrijpen dan ik geen ongezond voedsel eet. Zeggen ze altijd “een beetje ongezond is niet erg, daar kan het lichaam tegen”.
  De discussie kan nog eeuwig doorgaan, ik kan er allerlei onderzoeken en case studies bijhalen maar de bottom line is: dat men gewoon niet geloofd in gezond eten. En veel vet en eiwitten zijn al helemaal niet gezond, denkt men.** Ik ga eens kijken hoe mensen reageren als ik zeg dat suiker dezelfde reactie in de hersenen heeft als heroine. Lijkt me leuk!!!

  *Men denkt bij dieet in bijna alle gevallen aan afvallen, hoe raar is dat? Een dieet is niets meer en minder dan wat voor een soort eten er gegeten wordt.

  ** Laatst zei iemand tegen mij: “mijn cholesterol moet goed zijn want ik eet nooit vet, en als ik vet eet dan eet ik gezonde vetten als margarine en zonnebloemolie”. Inwendig wist ik niet of ik moest lachen of medelijden moest hebben;)

  • Hoi Daniel,

   Ja, bekend ;-). Regel 1 van paleo is: praat nooit over paleo.

   Dit is ook een terugkerend thema op Paleo Hacks. Zojuist vroeg iemand:

   “This website is so amazing for me and helps me to feel less alone! I live in a rural, redneck area where nobody thinks twice about heading over to WalMart for some Doritos and Oreos. My friends, sadly, belong to this population. I get frustrated listening to people complain relentlessly about their physical issues (mainly their chronic lethargy) and depression. Then I get even more frustrated when their eyes glaze over while I emphatically describe the benefits of Paleo. Does anyone else feel like they’re flying solo on this Paleo journey? How do you deal with it?”

   Ik vond dit antwoord erg herkenbaar:

   “I have a similar problem, just coming from a different direction. Many of the people around me are vegetarians or vegans. Some are obese, and nearly all of them are sickly in one way or another–allergies, susceptibility to every cold/flu bug, skin problems, various female complaints, GI issues, asthma, and chronic periodontal disease are the ones I can think of right off the top of my head.

   And yes, they complain about their fatness and other ailments. And yes, I have to hold my tongue. Because they already know that I’m eating (mostly) Paleo, and that my allergies no longer bother me, and I’m losing weight, and my skin has cleared up, and my knees don’t hurt, and I don’t have endless dental problems anymore, and my blood pressure is now normal.

   I’ve already told them. They know. I’ve said my piece.

   No, they didn’t want to hear it. They still don’t. So rather than keep bringing it up only to watch their eyes glaze over faster than you can say “Krispy Kreme,” I just keep doing what I’m doing. And I accept that they are going to keep doing what they’re doing. And they’ll either keep on doing that, or one day they’ll finally look at me and decide that hey, maybe what I’m doing might just be worth trying. Or maybe they’ll hear it from someone else they trust more, at a moment when they’re receptive to it, and then decide to give it a try.

   It’s not my job to convert them. I can plant the seed, but after that I’ve got to back off because seriously–nobody likes a missionary preaching at them, trying to convert them. It only creates more resistance to the idea. But yeah, it’s all I can do to keep quiet sometimes.”

   En deze is ook leuk 😉

   “I don’t 🙂 I have been a black sheep all my life. You know the Japanese proverb – the nail that sticks out gets hammered? I am proud to be that nail! I have not been hammered enough yet.

   Not only I am Paleo, I am also an atheist, bi-cultural, bilingual, with strong interest in anthropology, quantum physics and Korean culture. It does not go any “blacker” than this.

   I live in a country where people do not know what gluten is, what Paleo is, although they have been semi-Paleo for most of the history and gluten is consumed with every meal.

   So, I will teach you a trick that have always helped me. Mimicry and camouflage. Eventually people will figure out who you are, but by that time they will be so in love with you and even if you tell them you are an ax murderer and a cannibal, they will tell you, “So what, we don’t care!”

   The trick is to be likable. If you improve your likability factor, all of them will go Paleo.

   I used to be a teacher (still trying to recover) and all my assistants (ALL OF THEM) and some other friends and acquaintances have decided to become teachers because of me.

   So if you are a happy black sheep, and likable, sooner or later they will all dye their wool black.”

   • Mariet Hoen zegt:

    “Then I get even more frustrated when their eyes glaze over while I emphatically describe the benefits of Paleo”

    “So if you are a happy black sheep, and likable, sooner or later they will all dye their wool black.”

    Melchior, leuk, en inderdaad herkenbaar. Ik hou mijn mond als ze wazig gaan kijken. Misschien als ik 110 wordt, en de burgermeester op bezoek komt, ga ik praten 😉

  • Irene zegt:

   Ooit schreef ik een brief naar een dietiste met daarin dat ik me voelde zoals een verslaafde aan drugs zich zou moeten voelen. Gek werd ik van mezelf en naar mijn ziekelijke behoefte naar zoet. Die dietiste kon er helemaal niks mee die schreef me een energie beperkend dieet voor…honger en nog meer de behoefte naar zoet. Internet afgezocht (eerst nog gedacht aan een psychiater, ik voelde me slecht) en toen vond ik de eetwijze van Yvonne Lemmers….pffff wat een opluchting. Het nadeel zo nu en dan komt de verslaving toch weer om de hoek kijken en “vreet” ik alles wat los en vast zit. Eens verslaafd altijd verslaafd?! Moest het even kwijt…

 7. Mariet Hoen zegt:

  If certain foods (carbohydrates) are bad for your teeth, it’s logical to assume they’re bad for the rest of your body.

  Klik om toegang te krijgen tot Carbohydrates_and_diseases.pdf

 8. jaap seidell zegt:

  Melchior; nee die andere neolitische ziekten (‘welvaartsziekten’) willen we ook niet. Dikkedarmkanker, borstkanker, baarmoederkanker, nierfalen, jicht, galblaasaandoeningen, artrose, vasculaire dementie (en GGZ problemen als depressie en angststoornissen) etc etc. Het hangt allemaal erg met elkaar samen. Voor zover bekend helpen bovenstaande voedingsadviezen in meer of mindere mate ook het risico op deze ziekten te verminderen. En, whatever, Taubes en Lustig zeggen: dagelijkse lichaamsbeweging helpt ook aantoonbaar.

  W..b. de effecten van stoffen op het brein. Heroïne en suiker hebben weliswaar effecten op dezelfde hersengebieden (dopaminereceptoren; hypothalamus). Het is echter een misvatting te denken dat de sterkte van die effecten ook hetzelfde is. Het hooked zijn aan heroïne plus de afkickverschijnselen zijn echt van een andere orde dan die van milkshakes.

  • Mariet Hoen zegt:

   “Het hooked zijn aan heroïne plus de afkickverschijnselen zijn echt van een andere orde dan die van milkshakes.”

   Jaap, ik denk ook wel heroïne erger verslavend is dan suiker (en carbs).
   Maar een big shot insuline, na het consumeren van suikers en koolhydraten of plotselinge daling van de bloedsuikers ( bv bij een hypo of hypoglykemie ) is, zeker de eerste keren, een overweldigende ervaring. Onontkoombaar lichamelijk proces, niet te stoppen vreetbui, totaal lekker, voelt als een roes en …… verslavend. Alleen te stoppen en af te leren door kennis en willpower.
   Dus als je niet wéét hoe insuline werkt, voelt ’t als ik moét eten !!!
   En, net als drugs, heerlijk voor de korte termijn. Voor de lange termijn ziekmakend, net als heroïne !
   Mij heeft niemand dat verteld. I figured it out !!!!

   • jaap seidell zegt:

    De beloning die het brein geeft bij het eten van vet en zoet is aangeboren en vermoedelijk functioneel (moedermelk is al vet en zoet). Mensen moeten op zoek naar vet en zoet bij voedselschaarste om hun overlevingskansen te waarborgen. Vet en zoet in snel opneembare vorm zijn echter zeldzaam onder omstandigheden van jagers/verzamelaars. Zoet bij vruchten (dus seizoensgebonden) en een zeer zeldzame honingraat; vet bijna nergens in geconcentreerde vorm. Lichaam en brein zijn er volstrekt niet op voorbereid om in een situatie van chronische overmaat aan vet en zoet eten (en drinken) te verkeren. Gevallen van destructief gedrag zoals bij heroïne verslaving zijn echter zeldzaam.

   • Mariet Hoen zegt:

    Jaap, een beetje veel “liberaal” standpunt ! Destructief alleen gebruiken ‘als naar de maatschappij’ ? Zelfdestructie is persoonlijk ?
    Heb Lustig niet zoiets horen zeggen over maatregelen om de maatschappij te beschermen tegen destructief gedrag. Zou ik ook niet voor pleiten in dit geval.
    Overigens, langs een omweg is zelfdestructief gedrag wel degelijk schadelijk voor de maatschappij, denk alleen al aan de aanslag op de ziektenkostenverzekering.
    Als ik jouw en alle commentaren zo lees, dan duurt het nog eeuwen voordat ‘leken’, zoals ik, ooit nog duidelijkheid krijgen van de wetenschappers. Dank je de koekoek, dat we zelf op zoek gaan ! Gelukkig hebben we internet, Feestbook en Twitter 😉
    En ons eigen prachtige lichaam, voor ’t broodnodige experiment.
    O ja, en Blogs, natuurlijk !

  • Mariet Hoen zegt:

   “Gevallen van destructief gedrag zoals bij heroïne verslaving zijn echter zeldzaam. ”

   Jaap, Hoe noem jij overeten dan?

 9. James zegt:

  Nabrander: Voordat iemand mij beschuldigt van een hetze tegen de geconcentreerde graszaad vetten, hiermee is ook – en zeker niet in geringe mate- bedoeld alles wat we mee krijgen met al dat rood vlees en vet etc. wat vetgemest is op granen. (varkensvlees aangetoond meer dan 30% meervoudig onverzadigd. En daar worden dan ‘verzadigd vet’ proeven mee gedaan. Can we get the facts please? It’s not that difficult. Als je dit zooitje , samen met de ‘highly processed crap’, nou eens in het verdom hoekje zou kunnen plaatsen denk ik dat we al een heel eind verder in de gezonde richting komen.

  • Mariet Hoen zegt:

   “Can we get the facts please? It’s not that difficult. Als je dit zooitje , samen met de ‘highly processed crap’, nou eens in het verdom hoekje zou kunnen plaatsen denk ik dat we al een heel eind verder in de gezonde richting komen.”

   James, Mee eens. Dat zou echte vooruigang zijn. Eten zoals mijn oma deed, heel lang geleden.( en nog beter want zij had geen cocosolie ) Wildernisvlees, http://www.freenature.nl/free/wildernisvlees Okevlees,http://www.okvlees.nl Geen granen, geen bonen En zeker géén ‘highly processed crap’ Hoera voor ’t ‘verdoemde’ goede verzadigde vet. Groenten en eieren van de biowinkel. Weg met de vezels !

   Van de Feestbookgroep, Zero Carbs:
   Also, the fiber sticks in the gut while it’s broken down to be digested. After all, fibre is undigestible cellulose. Gorillas can break it down quick, but human digestion is nothing like that. So you need more fiber to push the original fibre out, and then more to push that out. Soon you’re eating fiber just to keep pushing out what’s already stuck in there, in one big line. That’s why most people “need their fibre”. On zc you don’t – just about everything is digested quickly and fully, and what isn’t digested just slips right out.
   En zo is dat !

   • James zegt:

    Ik denk dat Mariet en ik vanuit verschillende ervarings achtergronden tot dezelfde conclusies komen en wat Janet (ja onze Janet) al eens eerder opmerkte: als je werkelijk mensen wilt helpen zul je met ‘hapklare brokken’ moeten komen. Overal en altijd vraagtekens plaatsen is misschien wetenschappelijk beter verantwoord, maar het heeft gevaar om alles in een betrekkelijk daglicht te stellen en de reactie die je kunt verwachten is: ze weten er zelf ook nog niet veel van, het is wel goed.
    Voor mij is met deze discussies het kringetje aardig rond. Tijdens mijn werk aan een scriptie over motivatie begon er bij mij een vermoeden op te komen dat ‘behavioral patterns’ niet alleen verklaard kunnen worden vanuit de normale gedrags verklaringen (imitatie, stimulatie, reward en punishment enz.) . Had toen al wat moeite met de uitleg : het zit in de familie. Locke was dan wel niet helemaal correct, maar hij zat wel in de goeie richting. Maar het was begin ’70, computers en Internet, easy access to international studies was nog in de toekomst. We hadden echter toen al het sterke vermoeden dat dietary patterns in bepaalde demografische groepen wel eens van invloed zouden kunnen zijn op bepaalde gedrags patronen en zelfs mogelijk van psycho-somatische invloed.. Zoal niet oorzaak, dan waarschijnlijk vector. De hele theorie over verslaving is minder onwaarschijnlijk dan velen aannemen. We weten nu dat graan consumptie en schizophrenie een link hebben (oa. Noorse ervaringen en daarop volgende studies). Voor mij komt die hernieuwde belangstelling ook uit de persoonlijke ervaring van de diagnose : metabool syndroom without the tell tales : not obese, not diabetic. En dat na een ‘gezonde leefwijze en een gezond dieet’..
    Jaap reageert zo nu en dan als Jaap en zo nu en dan als professor Seidell. Ik denk dat we hier het meeste voordeel kunnen doen met de commentaren van Jaap, waarmee zeker niet gezegd wil zijn dat professor Seidell zijn mond moet houden. Ik ben dankbaar voor alle links die altijd weer een nieuwe bron van links opleveren

   • Mariet Hoen zegt:

    James, mooi gezegd! Hoe meer informatie, hoe beter. Echter veel informatie is fragmentarische. Hoe zie de door de bomen het bos ?

 10. jaap seidell zegt:

  Je hebt gelijk dat bij beiden sprake kan zijn van geleidelijke zelfdestructie (hoewel ook wel van andere orde bij heroïne dan bij overeten). Ik bedoelde hiermee het destructief gedrag met effecten op de gemeenschap zoals geweld tegen anderen, diefstal, sociaal disfunctioneren. Lustig vergelijkt suiker met alcohol maar ik vind dat die vergelijking mank gaat. Ik ken geen voorbeelden van lichamelijk en huiselijk geweld en verkeersslachtoffers tgv van frisdrankgebruik. Het op één lijn stellen en vragen om identieke politieke maatregelen is populistisch en in mijn ogen ongepast. Er zijn geen beperkende maatregelen rondom alcohol omdat mensen hun eigen lever ermee vernielen maar omdat ze erdoor mensen doodrijden en buitensporig lichamelijke en materiële schade berokkenen aan medeburgers.

 11. jaap seidell zegt:

  De reactie van Potts over de elephant in the room deed mij terugdenken aan in jeugdige overmoed uitgevoerde studies lang geleden. Omdat ik geen vertrouwen had in voedingsvragenlijsten namen we vetbiopten af bij mannen uit verschillende Europese landen. Vetzuursamenstelling van het onderhuids vetweefsel is een aantoonbaar betrouwbare en objectieve maat voor de vetzuursamenstelling van de voeding. Weinig linolzuur in het vet van Poolse mannen en het meest in die uit België (margarine, patat frites ?). Geen relaties met vetverdeling. Meer linolzuur in vet was gecorreleerd met lager LDL en totaal cholesterol en alfa-linoleenzuur met lagere triglyceriden. Het is maar één studie maar ik kan het nog steeds niet rijmen met het idee dat linolzuur de grote boosdoener is bij het veroorzaken van hart- en vaatziekten.

  Am J Epidemiol. 1991 Sep 15;134(6):583-9.
  Polyunsaturated fatty acids in adipose tissue in European men aged 38 years in relation to serum lipids, smoking habits, and fat distribution.
  Seidell JC, Cigolini M, Deslypere JP, Charzewska J, Ellsinger BM.

  Fat biopsies were taken from 327 men aged 38 years from five different European communities in 1988-1989. Linoleic acid content varied widely (F = 110.6, p less than 0.001) and was lowest in men from Poland (8.6%) and highest in men from Belgium (16.7%). Adipose tissue content of alpha-linolenic acid was subject to less variation (F = 13.9, p less than 0.001) and was lowest in men from Italy (0.5%) and highest in men from Sweden and the Netherlands (0.9%). In analysis combining information from all centers, linoleic acid was negatively correlated to low density lipoprotein cholesterol (r = -0.15, p less than 0.01) and total cholesterol (r = -0.17, p less than 0.01). alpha-Linolenic acid was negatively correlated to serum triglycerides only (r = -0.14, p less than 0.05). These fatty acids were not related to body mass index, waist/hip ratio, or smoking habits. The authors conclude that there are major differences in the fatty acid composition of adipose tissue in different European populations but that these do not explain the significant differences in serum high density lipoprotein cholesterol and serum triglycerides among the different populations.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1951263

  • James zegt:

   Niet linolenic Jaap as much as linoleic. Zelfde verhaal, het oude liedje. Ik geloof niet dat iemand hier wil verdedigen dat linolzuur ongezond is, alleen minder effectief om je DHA te verkrijgen. Krijgen we het Unilever verhaaltje weer en ik meen dat o.a. Kromhout nog niet zo lang geleden in Stockholm verdedigde dat die Becel N3 een wassen neus is.
   Voorlopig blijf ik een diep wantrouwen koesteren t.a.v. de N6’s. En natuurlijk is er een reden dat calorie restrictie de levensduur verlengt. En waarschijnlijk de quality of life.
   “… these do not explain the significant differences in serum high density lipoprotein cholesterol and serum triglycerides among the different populations…” Would differences in serum LPa levels have given an indication?

 12. jaap seidell zegt:

  @wouter, Ik begrijp die term ‘organic’ meestal niet. Het staat in Amerikaanse supermarkten op de gekste producten. Het is denk ik een nogal misleidende term. Er in epidemiologisch onderzoek rekening mee houden lijkt me erg lastig. Mensen die bewust vlees van organic-grass fed beesten kopen zijn zonder twijfel op tal van punten onvergelijkbaar met mensen die hun vlees bij de kiloknaller kopen (opleiding, leefstijl, gezondheidsbewustzijn etc etc). Ik voorspel dat de ‘organic meat’ eaters er gezonder uitkomen zonder dat dat iets hoeft te zeggen over het effect van vlees. Gerandomiseerde interventies is de enige manier om dit te onderzoeken. Overigens zijn de adviezen tot beperking van inname van vlees vooral gericht op processed meat (worsten, hammen, spam etc).

 13. @Jaap, je hebt gelijk, het Amerikaanse Organic is niet hetzelfde als het Nederlandse Biologisch (EKO). En zelfs al zou dat zijn, dan hoeft biologische niet gelijk te zijn grass fed etc. Ik denk dat processed meat vooral minder gezond is doordat er veel zout en andere hulpstoffen in zitten. Verder denk ik dat er een link is tussen goedkoop en gezondheid, processed meat is -netzoals veel koolhydraat producten- gewoon erg goedkoop. Zelf mag ik graag een stukje biefstuk eten (gewoon op de grill, rood tot medium gebakken), en gevoelsmatig kan ik er nog steeds niet bij dat dat ‘ongezond’ zou zijn. Ik heb een team van levenmiddeltechnologen, en ik kan je vertellen dat daar zoveel creativiteit in zit, dat ik me soms afvraag of voeding en gezondheidswetenschappers zich niet onbewust laten misleiden door food designers. Je moet namelijk ook gewoon veel weten van voedselproducten, wat er inzit en hoe ze worden gemaakt, om goede onderzoeken opzetten te kunnen doen.

  • Wouter,

   Ik denk niet dat het een goed idee is om elke dag rood vlees te eten, of het nou cafo, grass fed, organic of biologies dynamies is, want het risico dat je meer haemijzer opneemt dan goed voor je is, is groot.

   Een rare opmerking voor een raspaleoiet, maar logisch vanuit het paleoperspectief.

   1 Gedurende een cruciaal deel van onze evolutie exploiteerden we een kustlandschap, waarin we niet veel grote bronnen van makkelijk opneembaar ijzer hadden.

   2 Toen we later ook het binnenland gingen exploiteren lukte de jacht vermoedelijk lang niet elke dag. Dagelijks een portie rood vlees eten (ik zeg niet dat ik denk dat jij dat doet, ik wil alleen een algemene hint geven), is niet paleo. Zelf eet ik beslist niet meer (en waarschijnlijk minder) rood vlees dan veel SDCD-eters.

   3 Mogelijk aten we ook veel plantaardig materiaal dat de opname van ijzer remde.

   4 We leefden in symbiose met darmparasieten, die zowel ons overtollige ijzer opsuckten als ons immuunsysteem in het gareel hielden.

   5 Speculatief: we bloedden vaker.

   Subklinische ijzerstapeling is erg gemeen; een echte stealth killer. Je kunt de ijzeropname ondermeer remmen door thee of koffie bij je biefstukje te drinken. Of door je eigen sojaburgers te eten, maar dan moet je een afnemende spermcount en eventueel de ontwikkeling van tieten op de koop toe nemen (grapje ;-)). Het chlorogeenzuur in koffie heeft bovendien het tamelijk unieke vermogen reeds opgenomen ijzer te binden en af te voeren, volgens mij een van de redenen waarom koffie wordt geassocieerd met een verlaagd risico op diabetes. Beste veiligheidsmaatregel: vaak bloed doneren.

  • Elke dag biefstuk doe ik daarom ook niet 😉
   Maar 1 a 2x per week rood vlees, verder 1x vleesvervanger, wat kip en varken, en vis doe ik wel.

 14. James zegt:

  Toch maar kaas blijven eten mensen. Heb het nooit erg gehad op melk, zeker niet als het komt zonder de bijbehorende enzymen, maar kaas, en dan volvet liefst, mag er bij.
  Nou blijkt dat “…PP.21.217 DIETARY INTEGRATION WITH GRANA PADANO CHEESE EFFECTIVELY REDUCES BLOOD PRESSURE IN HYPERTENSIVE PATIENTS…”

  Klik om toegang te krijgen tot ESH_2012.pdf

  Je moet wel even door scrollen, want het staat op pagina 376.
  En zoals we al weten is een goed glas rode wijn ook niet zo slecht. Allemaal natuurlijk non-paleo, maar moet dat ? Als er geen aantoonbaar nadelige effecten zijn?
  Trouwens er staan nog een aantal zeer interessante verslagen in over research naar de effecten van extra inname van Omega 3 op BP, endothelial function and arterial stiffness. En wat kunnen we daar weer uit concluderen?? Breek me de bek niet open.

  • Exact, James, paleo is een template en wordt door de meeste studenten van het evolutiegeneeskundige model als zodanig gebruikt, hoezeer de highbrow Foodloggianen en andere eminence based pseudo-realisten ook trachten het in de weirdo caveman reenactment hoek te duwen.

   Kaas is een heel lastige. Het is het enige neolithische voedingsmiddel dat me nog steeds niet koud laat, al mijd ik het toch zo veel mogelijk. Eigenlijk zie ik afgezien van de gastronomische goddelijkheid maar 1 voordeel met kaas, maar dat is meteen wel een heel belangrijk voordeel: K2. In de westerse voeding is geen betere leverancier van K2 dan kaas. Epidemiologisch zie je ook een sterk omgekeerd verband tussen kaasconsumptie en de ziekten waarin K2-gebrek een grote rol lijkt te spelen. Ik ben er nog niet uit of een goede paleovoeding de darmflora zo modificeert dat die (weer) uit zichzelf K2 gaat aanmaken.

   Dat gezegd hebbende… neig ik toch steeds meer – full circle round – naar het Lindebergmodel van paleo: geen gezeik, gewoon groenten, fruit, knollen, eieren, vlees, vis, schaaldieren, noten. Ik bedoel, dat ging 2,6 miljoen jaar goed, zien we in de fossil record.

   Ik neem aan dat je deze lange, maar goede (en onderhoudende) lezing van Pedro Bastos kent?

   • riesjart zegt:

    zou in de Paleo-template ook geen neolitische planten sterolen verrijkte producten opnemen zie ik net, maar dat was ook al niet de bedoeling toch? 😉
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=18420097

   • James zegt:

    Yep, ik blijf ook steeds weer terug komen bij Lindeberg. De vid van Bastos kende ik niet, maar ben al een tijdje terug gestopt met melk zaken na te trekken. Wil niet blasee zijn maar ik heb er genoeg over gehoord. Bijna alles komt steeds weer terug op de eiwitten, de melksuikers. En dan natuurlijk de grote verzieker, de pasteurisatie die het moderne melk bedrijf mogelijk maakte.
    Haal de eiwitten eruit of fermenteer ze.
    Natuurlijk is het Vit K2, vooral van gras gevoerd vee, en niet te vergeten de Omega3 die in dit soort kaas aanwezig is. het is bekend van verschillende plaatsen in Zwitserland in de Alpen (Gstaad oa) dat de kazen veel Omega 3 bevatten. Maar ja, Omega 3 doet toch eigenlijk niet veel? 🙂
    Ik vroeg me al af hoe lang het zou duren voor je met Stephan zou komen. Weet niet precies waar hij mee bezig is, de laatste maand of zes. Misschien al langer. Misschien dat sommige research niet het ‘verwachte’ patroon opleverde?

 15. Richard, ik kijk al tijden met spanning uit naar een RCT met Becel Pro Activ ;-). Let op, die komt er niet.

  Uit jouw link:

  Food supplementation with PSE impairs endothelial function, aggravates ischemic brain injury, effects atherogenesis in mice, and leads to increased tissue sterol concentrations in humans. Therefore, prospective studies are warranted that evaluate not only effects on cholesterol reduction, but also on clinical endpoints.

  • Otto zegt:

   Wat wordt precies bedoeld met ‘increased tissue sterol concentrations’? Kan d’r niet uit opmaken of het positief, negatief of neutraal is..

   • Otto, het is nog onzeker, maar:

    Figure 3
    Plant sterols increase cardiac risk. PROCAM-score for the 10 year risk to develop coronary heart disease (n = 477) according to subgroups with increasing risk (PROCAM-score 20). Slightly elevated sitosterol levels are associated with increased cardiac risk. *P < 0.05 low sitosterol (0.21 mg/dL) (modified from ref. 39).

 16. James, heel off topic:

  http://www.newschannel5.com/story/18169740/nashville-surgeon-target-of-cyber-attack-kicked-off-cruise-ship

  CS? Die zit in New York en is een zij (‘investigators will be talking to her’)…

 17. Fred-Jan zegt:

  Oeps, dat wordt posten vanuit de bak!

  Ik hoop echt voor haar dat ze het niet was maar gelet op haar afkeer van Kruse en haar uitlatingen over hem zou het maar zo kunnen. Amerikanen hebben op dit gebied een slecht ontwikkeld gevoel voor humor.

  • Fred-Jan, ik hoop ook uit de grond van m’n hart dat het niet Evelyn is. Ik word af en toe goed chagrijnig van haar (ze geeft me haast wekelijks een gezonde portie cognitieve dissonantie), maar ze is scherp en houdt ons scherp. Als ze het wel is, heeft ze inderdaad een groot probleem, daar in die hysterische US of A (waar stalen constructies door een benzinebrandje loodrecht in hun eigen fundering kunnen vallen 😉 ).

 18. James zegt:

  Zal maar niet zeggen wat ik denk, maar laten we wel wezen en de zaken wel even zonder alle eigen emoties op de keper bezien. De reakties van onze beste Evelyn zijn de laatste tijd buiten alle proporties geweest. Daarvoor alleen al verdient ze een paar jaar meditatieve seclusion. Je kan op alle mogelijke manieren met mensen van menig verschillen en dat duidelijk maken. Wat Carbsane beweegt is kan waarschijnlijk niemand meer hoogte van krijgen. Vraag me af wat ze tegenwoordig eet. Zonder gekheid. Maar dat is natuurlijk mijn obsessie.

  • Het is eerlijk gezegd vooral haar afschuwelijke ilk die me het bloed onder nagels vandaan haalt. Zij is een gemene kat, maar wel eerlijk, als je begrijpt wat ik bedoel ;-). Ik durf te wedden dat ze paleo zelf nooit een faire kans heeft gegeven en haar eigen ‘falen’/ontevredenheid op Jimmy et al projecteert.

   Arme Jimmy. Wat zou ik hem graag een maandje lang ’s ochtends meenemen naar het zwembad en laten mee-eten.

 19. Henriette Das zegt:

  Jaap: ‘ik bedoel hiermee het destructief gedrag met effecten op de gemeenschap zoals geweld tegen anderen, diefstal, sociaal disfunctioneren.’
  Zowel in UK, Nederland, en ik dacht ook de USA zijn onderzoeken gedaan in gevangenissen, waarbij onderzocht werd of er verandering in crimineel optreed als de gevangenen voedingssuplementen kregen ter aanvulling van de ( vaak niet al te beste) voeding in de gevangenis. Elk onderzoek wees uit dat de incidentie van geweldadige incidenten met rond de 25% afnam. Dit is wat ik even zo gauw kon vinden, maar er zijn vast meer artikelen te vinden. http://nl.odemagazine.com/doc/0079/Je-doet-wat-je-eet/

  Mij lijkt dat je hetzelfde effect zou krijgen als je deze mensen volwaardiger voedsel zou serveren, maar wellicht breekt er dan een gevangenis opstand uit, want men wil zelf bepalen wat men eet.
  Maar deze onderzoeken lijken dus uit te wijzen dat voeding en crimineel gedrag met elkaar verband kan houden.

  Verder: ik werk nu zo’n 6 jaar in mijn praktijk die gericht is op gewichtsverlies en gezondheid door voeding. Ik ben destijds begonnen met een eiwitverreikt dieet. Met als koolhydraten inname uitsluitend zo veel mogelijk, zo afwisselend mogelijk, groenten. Wat mij opviel was de enorme gezondheidswinst die mensen behaalden. Hierdoor getriggerd ben ik gaan speuren naar de oorzaak, en zodoende er van overtuigd geraakt dat het alles te maken had met de inname van snelle suikers, granen, en overige bronnen van koolhydraten, anders genuttigd dan zoals de natuur het gemaakt heeft. Zo ben ik op Paleo terecht gekomen. Ik studeerde in 1997 af bij het
  Nederlands College voor Natuurgeneeskunde Hilversum, en de woorden van de docente voedingsleer, Henny de Lint, heb ik altijd onthouden: het is veel waarschijnlijker dat overgewicht niet door vetten, maar door koolhydraten veroorzaakt worden. Toen al werd het verband gelegd!

  Als ik diabetici in de praktijk krijg en ze overwegend Paleo laat eten komt tot nu toe iedereen die deze levenswijze goed volgt van de Metformine af. Mensen die insuline spuiten kunnen of drastisch terug met de hoeveelheden, of kunnen zelfs stoppen met de insuline. Menig arts van deze mensen staat voor een raadsel. Eet je helemaal geen koolhydraten? Dat is slecht! Ze vergeten dat die gewoon ook in groenten fruit etc zitten. Want ze krijgen het gewoon niet mee op de opleiding. Het leuke is dat de artsen die bij mij in de praktijk komen ook heel anders tegen voeding gaan aankijken. Een gyneacoloog heeft het op haar vader en man toegepast die te hoog cholestorol hadden. Beiden zijn van de statinen af nu. Met biologische roomboter 🙂
  Nee, dit is allemaal niet wetenschappelijk, en een N=1 verhaal, maar t werkt wel. En als ik zie wat voor adviezen gegeven worden aan het zoontje van een vriendin waarbij onlangs DB1 geconstateerd werd, dan word ik daar niet blij van, maar dat is een ander verhaal.

 20. James zegt:

  N= 12 nu hier, and counting. 14, mijn vrouw zegt ‘heb je Roberta en Ben al geteld? en MaryAnne Shipley? (de vrouw van de dokter). 15 dus. Weet ik zeker. Actually de laatste, MaryAnne was een heel speciaal geval. Een over achiever en enorm aktief in het plaatselijk kerke werk tot ze volkomen uitgeteld raakte. Een week in coma, toen een paar weken onaanspreekbaar. Guess what? Gluten allergie zonder biomarkers. Mag je zo iets nog intolerantie noemen??

 21. James zegt:

  http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=7403942n
  Het begint nou toch echt menens te worden hier. Zoals Lustig al aankondigde : tabak en suiker beiden op rantsoen

  • Bedankt, James! Grappig dat Kimber Stanhope en die kankeronderzoeker expliciet zeggen dat ze zelf hun suikerconsumptie drastisch hebben verminderd op basis van hun onderzoeken. Maar het is niet alleen suiker…

   • James zegt:

    Wat ik persoonlijk het belangrijkste vind in deze reportage is dat het gebeurt in ’60 Minutes’ van CBS en daarmee een enorm wijd publiek bereikt. Ze moeten tamelijk sterk gefocussed zijn vanwege het tijdsbestek. Gezien de slechts 15 minuten of zo, wordt er heel wat en aardig uitgebreid aan de orde gesteld. Nee, de leptin story komt niet in beeld evenmin als een aantal andere zaken, maar een en ander werkt cumulatief. Het graan verhaal van Wheat Belly werkt nog steeds door, Joe Mercola met zijn miljoenen lezers blijft hameren op HFCS en de graan verslaving, Denise Minger neemt het Zweedse ‘onderzoek’ op de schop. Ik denk dat we al aardig op weg zijn als hier en daar een poot wordt weggezaagd, als een en ander een beetje minder vanzelfsprekend begint te worden, als de oude ‘waarheden’ op de helling gaan.
    Mercola heeft net weer nagel gedreven in de doodskist van Dr Fred Stare, de corrupte Harvard prof die zo veel kwaad op zijn geweten heeft. Blijkt toch dat dat 8 glazen water per dag bij Stare vandaan komt. Gebaseerd op niks, nada, niemendal.
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/06/28/excessive-drinking-water-dangers.aspx

    • Ja, ik besef dat dat van grote betekenis is. Sanjay Gupta was als ik me goed herinner een typische low fat dokter, maar ziet nu dat de science van de ‘andere kant’ hard is. je ziet aan zijn hele houding dat hij het oude praatje praatje niet meer koopt. Als Opinion Leaders van dit kaliber omgaan, is er geen houden meer aan. De volgende stap wordt het ontmantelen van de mythe dat vegetarisme duurzaam is en paleo niet. Het is precies andersom.

   • James, het waterverhaal -ik wil eigenlijk zeggen urban legend- is bijna 50 jaar oud. Het komt door een verkeerde vertaling vanuit het Duits (wat tot de 2e wereld oorlog de belangrijkste wetenschappelijk taal was). De duitsers hebben in de periode 1900 tot 1940 vreselijk veel fysiologische onderzoek gedaan en daarbij geconcludeerd dat een mens 2 liter vocht (Feuchtigkeit) moeten consumeren. In de Engelse literatuur is dit verkeerd vertaald in water, terwijl vocht ook prima geconsumeerd kan worden in de vorm van koffie, thee of groente.

  • Als aanbeveling 2 liter vocht is, lijkt mij koffie geen goede vervanger, aangezien dat diuretisch is.

   • Dat zeg ik ook niet. Ik zeg dat alle H2O componenten meetellen, dus ook die van koffie. Ik geef niet het advies om alleen maar 2 liter koffie te drinken. Overigens geef ik helemaal geen advies (ik ben immers geen arts of therapeut).

   • @Wouter, ik dacht echt niet dat jij bedoelde dat we dagelijks twee liter koffie moesten drinken 🙂 Ik gaf echter aan dat koffie diuretisch is en dus niet ‘meetelt’ als vocht.

   • Daar ben ik het dan niet mee eens. Het water blijft gewoon water. Ach, het advies van rond de 2 liter is ook niet zo heel erg belangrijk. Zweet je veel dan moet je meer drinken, is je plas te geel, dan ook, etc.

 22. Ik was afgelopen week in de VS om het jaarlijkse IFT congres en expo te bezoeken. De IFT -http://www.ift.org/- is het instituut / belangenvereniging van voedseltechnologen, nutrioneel experts en voedselverwerkers van Amerika. In zo’n week komen rond de 20.000 inhoudelijke experts bij elkaar en worden er honderden wetenschappelijke lezingen gegeven. Zelf heb ik afgelopen donderdag een zeer boeiende lezing gevolgd van dr. Heather Leidy over eiwit verrijkt ontbijt. In een e-mail wisseling met haar gaf ze aan een paleo-aanhanger te zijn (ze gebruikt overigens ook de term soft-paleo). Het is lang geleden dat ik zo’n goede lezing heb mogen aanschouwen en daarom heb ik een korte samenvatting gemaakt (haar slides staan ook op mijn blog): http://wdeheij.blogspot.nl/2012/06/je-ontbijt-overslaan-is-heel.html

  Eiwit, laagkoolhydraat etc. het leefde behoorlijk bij de IFT!

  • @Wouter, ik heb van verschillende ‘paleo-adviseurs’ begrepen dat ze het volslagen onzin vinden (en niet bewezen) om een ontbijt te ‘verplichten’. Opmerkelijk dat Heather Leidy dat anders ziet.

   Persoonlijk ben ik wel een voorstander van ontbijten omdat als mensen in de loop van de ochtend honger krijgen (als ze niet hebben ontbeten) er vaak niets voedzaams voorradig is en mensen dan koekjes etc daarvoor in de plaats gaan eten. (Dit is niet op wetenschap gebaseerd wel op dagelijkse praktijk in mijn voedingspraktijk.)

 23. Liesbeth, ik volg daar waar mogelijk gewoon wetenschappers die goed (let op mijn woordkeuze) onderzoek verrichten. Paleo is geen dogma, maar wel een leuke hypothese generator. Ik ben geen expert, maar durf wel te beoordelen of een onderzoek goed is uitgevoerd of niet. Het werk van Heather ziet er zeer grondig uit kan ik je verzekeren. Kijk er zelf maar eens naar. Ik was zelf al een voorstander van ‘goed ontbijten’ en ze bevestigt dit. Goed overigens om te lezen dat jij ook gewoon voorstander bent van ontbijten. Heather heeft zich totaal niet voorgesteld als ‘paleo’ aanhanger. Dit kwam pas naar voren in een 1:1 e-mail wisseling. Ze is gewoon een zeer goed onderzoeker; in Nederland hebben we maar heel weinig van dit soort goede onderzoekers rondlopen durf ik wel te beweren.

  • James zegt:

   Hoewel ik het aardig eens kan zij met jullie vind ik het interview van Kresser en Lalonde zeer verlichtend. Eigenlijk misschien omdat het mijn bevindingen en ervaringen van de laatste twee jaar bevestigt.
   http://chriskresser.com/rhr-what-science-really-says-about-the-paleo-diet-with-mat-lalonde
   Misschien hier al aan de orde geweest maar ik heb op het ogenblik nog erg weinig tijd : stro berries, haskaps, kersen etc. En alles mote klaar voor we een paar weekjes Nederland doen.

   • James, ik kopieer hier mijn reactie op George. Stro berries… dat zijn aardbeien, toch ;-)? Wat een mooi werk heb jij. Nou ja, het gras is elders altijd groener…

    George,

    LaLonde ‘nuanceert’ paleo om met ‘de wetenschappelijke methode’ schermende opponenten de wind uit de zeilen te nemen. Hij doet dat door te stellen dat het een template, een model is. Duh. Alsof alle paleo-adepten idioten zijn die denken dat alles wat nieuw is voor ons genoom ook per se slecht wordt verdragen. Alsof niemand van epi-genetica en genexpressie heeft gehoord. In werkelijkheid is zo’n beetje iedereen binnen de peleoscene het erover eens dat het concept rigoreus getoetst moet worden. Gebrek aan funding is zelfs een van de grootste frustraties. LaLondes antwoord op de vraag of er al mensen rondlopen die voldoende zijn aangepast aan de consumptie van granen is hilarisch: “Het zou kunnen dat er enkele van zulke individuen rondlopen, ja.” Ha, ha, ha. Zijn aanval op Cordain betreffende WGA is prematuur. Ik heb onderzoek gezien in het boek van Lindeberg waarin na consumptie van ‘breakfast cereals’ wel degelijk fysiologische doses in de circulatie werden gemeten. Tenslotte is het altijd leuk als LaLonde wordt gevraagd wat hij zelf eet. “Meat, fish, tubers and vegetables.” Geen fruit. De grote paleo relativeerder is bijna onwetenschappelijk fructofoob.

    Tenslotte. LaLonde behandelt patiënten. Met een strikt paleodieet. En met spectaculair resultaat. Dat zie ik de zandloperman met zijn havermoutpap nog niet doen.

   • Mariet zegt:

    “Misschien hier al aan de orde geweest maar ik heb op het ogenblik nog erg weinig tijd : stro berries, haskaps, kersen etc. En alles mote klaar voor we een paar weekjes Nederland doen.”

    James, Mmmm, haskaps, even gegoogled, Blue honeyssuckle berrie, famile van de kamperfoelie !? Lijkt me heel lekker, nog nooit van gehoord. Hij staat niet eens in de grote bijbel van de Royal Hortcutural Society en dat wil wat zeggen ! Veel succes en plezier in je tuin.

  • Fred-Jan zegt:

   Wouter, Heather Leidy toont (net als diverse andere onderzoekers) aan dat het overslaan van het ontbijt door mensen die dit niet vanwege een bewuste voedingsstrategie doen vaak leidt tot verkeerde voedselkeuzes en daardoor een verhoogde energie inname. Er is dus niets mis met het overslaan van het ontbijt op zich. Zeker niet wanneer dit deel uitmaakt van een voedingsstrategie als intermittent fasting. Ik zelf ontbijt bijna nooit(lunch trouwens ook niet) en kan je garanderen dat dit geen nadelige invloed heeft op mijn energie inname en vetpercentage.
   Mocht je niet overtuigd zijn hieronder een link naar wat foto,s van cliënten van Martin Berkhan die ondanks het overslaan van het ontbijt toch nog wel redelijke resultaten weten te behalen.
   http://www.leangains.com/2012/01/client-update.html

   • Fred-Jan, het heeft niet zoveel zin lijkt me om n=1 voorbeelden te noemen van personen die heel goed in hun vel zitten en ook veel discipline hebben. Ook ik sla regelmatig mijn ontbijt over. Verder denk ik dat regelmatig een dagje vasten geen probleem is. Maar het gros van de ontbijtskippers gaat rond 11:00 snacken, en dat lijkt me niet echt gewenst. Kortom, zelf vind ik het onderzoek van Heather Leidy wel zinvol.

 24. Fred-Jan zegt:

  Wouter, ik suggereer ook niet dat het onderzoek van Heather Leidy niet zinvol is, slechts dat er met het overslaan van het ontbijt op zich niets mis is.

 25. James zegt:

  @Mariet. Tuin he? 0,40 hectare (one acre) haskaps, drie kwart hectare tart cherries, een hectare aardbeien, en een groente tuin van een halve hectare boerenkool, rode en witte, spruiten, aubergine, paprika, tomaten, ground cherries, sweet corn, spercie boontjes en snijbonen. Heb ik nog iets vergeten? O, de squashes en rutabagas, en natuurlijk de bietjes en worteltjes en aardappels (met colorado kevers) en 2 hectare zonnebloemen.
  Dat heb je als je gepensioneerd bent. Hoe ouder hoe gekker. Maar een en ander heeft wel degelijk met gezond leven en paleo gericht te maken. We maken boerenkool chips waar de klein kinderen niet af kunnen blijven. En omdat we veel minder aardappelen eten zis er een grotere aanbieding groente en tubers. Wortels en rutabagas (koolraap) in reepjes (julienne) gaan prachtig samen. Broccoli in de wok met knoflook.
  Dat stro berries heb ik van Melchior geleerd met zijn vernederlandsing van engelse uitdrukking. Doen het hier anders om: horseflowers . Dat waren altijd onze grootste vijanden. Nou hebben we geleerd ze te laten staan langs de randen van het veld om onze native bee population te helpen. Die hebben ook voeding nodig in een tijd dat er nog niet zo veel bloeit. Daarna helpen ze ons weer bij de bestuiving van het fruit.
  Mooi leven Melchior? Drie weken op de knieen, de hurken tussen de aardbeien, want je kunt geen pickers krijgen. Als de kersen gaan produceren volgend jaar worden de aardbeien heel langzaam uitgefaseerd. Alleen nog wat pick-your own. De kersen daar kun je een stoel bij trekken. (max. 1.80 hoog) Maar een mooie tan krijg je wel tussen de erebesen.

  • James, het had een haar gescheeld of ik was bollenkweker geworden. Tot ik ging ‘studeren’ werkte ik ’s avonds, in de weekenden en in de schoolvakanties in de bollen. Op een dag, tijdens het leggen van beregeningspijpen in de zinderende hitte, deed ‘mijn boer’ me het voorstel een stukje van zijn enorme areaal te pachten en zo langzaam maar zeker een eigen kwekerij op te zetten. Hij zou me helpen de valkuilen te omzeilen. Hoewel ik zo’n beetje ben geboren met een rare romantische fascinatie en waardering voor lichamelijk werk (nog altijd acht ik een vuilnisman of stratenmaker vele malen hoger dan bijvoorbeeld een ‘consultant’ of erger nog, een journalist), sloeg ik het aanbod beleefd af in de veronderstelling dat een ‘opleiding’ belangrijker was. Wat een vergissing :-(.

   • James zegt:

    Helemaal, totaal, compleet oneens met die laatste zin mijn beste vriend. Ik denk dat heel Nederland heel dankbaar is of zou moeten zijn dat je deze kant bent opgetogen. Het gaat me te ver om te zeggen dat veel mensen hun leven aan jou te danken hebben, maar daar zit ik waarschijnlijk niet ver naast. Jouw opleiding is van enorm grote waarde gebleken voor alles wat je met ons gedeeld hebt. Namens de zes lezers mag ik waarschijnlijk wel stellen dat dit allemaal tot ‘leringe ende vermaek” is.
    En nou moet ik runner tips verzamelen om nieuwe aardbeien planten op te kweken. Drie weken in de misting, twee weken afharden en dan allemaal het land in voor dat we er even van tussen gaan. Doen we trouwens ook met de haskaps en de kersen. Softwood en greenwood cuttings voor vermenigvuldiging..http://www.pallisergroup.com/page22.html

   • Otto zegt:

    Amen, James 🙂

  • Mariet zegt:

   James, dat noem ik nou nog eens een grootgrondbezitter 🙂 Zit ik hier met mijn schamele 400 m² en voel me de koning te rijk. Uitzicht op de Vecht en een ven voor de deur ! Dat wel. Tuinfreak en ik probeer ook wat groenten te kweken, knoflook, ui, sla, peultjes, rode boerenkool, worteljes en wat bessen, zwarte, kruisbessen, frambozen en sto berries. Dan is de tuin wel vol 😦
   Veel werk zo’n grote tuin ( zeg maar landgoed ) als jij daar hebt.
   Als je om de hoek woonde kwam ik vrijwillig helpen, in ruil voor een maaltje !

  • Aldert zegt:

   @ James: een slide show van een Oostenrijkse bioboer met colorado kevers in z’n aardappels. Hij strooit hooi op z’n aardappelperceel, met zeer goed resultaat.
   https://picasaweb.google.com/franzbrunner63/KartoffelMitBodenbedeckungDieErstenJahre#slideshow/5307559424983497938

   • James zegt:

    Teabreak nou ja a cool bier (0.5 %) en genieten van de rust 2000 tips in de green house.
    Thanks Aldert Ik zal het uitchecken.
    En Mariet als je de site van de University van Saskatchewan natrekt (link bovenstaaand) vind je ook het verhaal van de zure kersen die helemaal niet zo zuur zijn. Wordt de volgende die je in de tuin wilt. Vooral Crimson Passion is eenvan de laagste (1.20 tot 1.50) en verrukkelijk zoet zuur. Brix levels liggen tussen de 16 en 24. Morellen altijd onder de 14 anders hebben de vogels ze al op.

   • Mariet zegt:

    James, hier niet gevonden de Crimson Passion of een van de anderen.
    Heb wel twee kersenbomen. Dubbele Meikers ( Prunus Cerasus ) en Hedelfinger Riesenkirche (Prunus Avium ) Maar dit jaar slechte oogst vanwege rare winter hier. Eerst te warm tot in februari en dan 14 dagen flink vriesweer (11 steden alert ) Wel bloei maar weinig vrucht. Alle prunussen, ook de sierbomen weing bloei. Volgend jaar beter.

 26. willem zegt:

  Ik ga hier niet uitweiden over aardbeienman Jan Robben. Maar mijn (en die van anderen) ervaringen met hem en zijn aardbeienhandel was niet altijd ‘super’. Ik wil maar zeggen, Mariet, dat er meer heel goede telers zijn…

  • Mariet zegt:

   Willem, Ik ken hem persoonlijk niet, Jan Robben, heb wel een paar plantjes van hem via de Pure Markt. Namen en rugnummers van andere telers ? ( was voor James )

   • willem zegt:

    Ach, Mariet, helemaal niet belangrijk, verder. Wel ben ik net als jij wel een beetje jaloers op James’ grootgrondbezit’. Hou niet zo van dit soort bezitters, maar voor James maak ik graag een uitzondering: wat een fraaie keuze aan bessensoorten…
    Ik ben kleingrondbezitter en al heel blij om daar diverse soorten aardbeien, andere bessen, wat vijgen, appels, pruimen en peren te plukken. Klein maar fijn, zullen we maar zeggen. Over dit fruit zou ik graag een boom opzetten met James (en jou). Ook echt paleo, toch?
    Minpunt: de tuin ligt er als een woestijn (ik overdrijf wel een beetje) bij. Te druk gehad met zaken die afmoesten. Zal juli, en verder, moeten en gaan benutten om de boel weer op orde te krijgen. Veel is trouwens nog te zaaien en te planten. Maar oogst al heel veel. Van rode bieten tot tuinbonen (ik weet het, niet paleo) en van prei tot uien.

 27. Mariet zegt:

  Willem, verschil moet er zijn. Je hebt gelijk, ik ben ook jaloers op James, maar niet echt. Ik zou het niet aan kunnen, zo’n groot stuk grond.
  Maar hij doet er erg goede dingen mee, zover ik kan het kan beoordelen. Als we allemaal echt eten willen eten hebben we dit soort grootgrondbezitters wel nodig. Alle boeren biologisch !!! Zou veel helpen, met ons voedsel en ons milieu.

  Op mijn kleine stukje grond heb ik 13 bomen, 2 kers, 1 sterappel, 1 pruim, 1 kaki ( nog klein ) Vijg is dood gevroren laatste winter. De rest sierbomen. En bessenstruiken. Wat groenten. Mooie rode beukenhaag eromheen. Klein maar fijn, zoals je zegt !

  Gelukkig heb ik een biologische tuinderij in de buurt, waar ik veel goede groenten kan kopen.

 28. James zegt:

  Mariet, een stekkie like that, aan de Vecht, vennetje voor de deur, mijn liefje wat wil je nog meer. Niemand hoeft jaloers te zijn op een stukje meer grond. Canada heeft nou eenmaal ruimte en het is heel normaal om een paar hectare grond rond je huis te hebben. In fact is het zo dat je op het platteland minimaal een acre nodig hebt (0.4 ha.) ivm met je water en sewer (weeping tile bed, vloeiveld?) Wij hebben in totaal 16 ha. waarvan een buurman dit jaar nog ongeveer de helft gebruikt (Soja bonen), in ruil daarvoor krijgen wij van hem kippenmest en zorgt hij ervoor dat het land wat hij gebruikt goed bemest wordt met stalmest.
  Een van de stukken die hij gebruikt is een beetje steenachtig met limestone ondergrond, juist ja net als in Zuid Frankrijk. We hebben al een paar rijen druiven (Frontenac) uitgeprobeerd en wijn gemaakt. Dit jaar voor het eerst op de juiste manier gesnoeid en dat is het geheim van de smid. De opbrengst dit jaar wordt waarschijnlijk vele malen hoger dan vorig jaar. Sommige planten hebbe meer dan 50 trossen.. En begin september zijn ze zo’n beetje klaar. Ja, zit ik in NL maar hoop 4 september terug te komen.
  En ja Willem wij zijn in feite hobby boeren, maar in dit geval is er een verschil: wij proberen met wat we doen niet alleen de grond te verbeteren maar ook het leven van de mensen rondom ons door nieuwe dingen te introduceren. Over de haskap en de kersen heb ik een power point presentatie klaar om ze te introduceren en de kleine boeren in de buurt (biologisch of niet) aan een goede bron van neven inkomsten te helpen. Kersen kunnen in het voorjaar nog wel eens het risiko lopen van late nachtvorst, daarom als een soort verzekering de haskap die 8 graden vorst kan verdragen als ze in de bloei staan. Bovendien wordt de haskap hier nu al gezien als de yuppie gezondheids bes van de komende decennia. ORAC waarden die bosbessen en aardbeien vele malen overtreffen.
  Ik heb het al eens eerder gezegd maar echt de oplossing van het wereld voedsle probleem zit hem niet in de grote (zeer inefficiente bedrijven) maar in het biologische gemengde klein bedrijf.
  http://www.organicconsumers.org/Organic/smallfarmsbetter.cfm
  Wie het anders beweert is niet op de hoogte van de echte feiten of liegt willens en wetens.
  En Billy Gates is een white board criminal.

  • willem zegt:

   Die haskap noem ik meest de honingbes, James. Familie van de kamperfoelie. Ik heb die nog niet. Zal proberen er een/twee… te bemachtigen, deze herfst. Is Japan niet de oorspronkelijke habitat van deze bes?
   En je opmerking over grote contra kleinere (bio-gemengd) onderschrijf ik, maar de onderbouwing ervan is moeilijk..

   • James zegt:

    En familie van de vlier en de sneeuwbes, En van de tomaat. M.a.w. met vaccinium familie heeft hij niks te maken. Smaakt ook meer als een bosbes met zing, little bite, net als bramen. In Japan de “The fruit of Life longevity and Fruit of vision” altijd heel hoog gewaardeerd. De Canadese versie is echter afgeleid van de Russishe varieteiten en van de Kuril Islands.
    Zie ook http://www.fruit.usask.ca/haskap.html
    Bio-gemengd contra groot beginnen we maar niet meer over. De tijd zal het leren tenminste als de psychopaten en de sociopaten die het nu veelal voor het zeggen hebben, ons voor de tijd niet de das om doen.

  • Mariet zegt:

   James, ben ook best blij met mijn stekje. Ook niet te vergelijken met Canada. Zoals jij ’t beschrijft is de infrastructuur totaal anders. Maar wat jij daar doet is wel fantastisch.
   Goed rentmeesterschap ! Zeer prijzenswaardig. Chapeau 😉
   ( we zijn tenslotte maar tijdelijk beheerders van onze aarde )

  • @James, ik ben het niet met je eens. Een puur biologische (EKO) wereld kan tussen de 1-2 miljard monden voeden. En dus is deze manier van teelt elitair. Begrijp me niet verkeerd, hierdoor ben ik niet automatische pro-industrieel. Ons werkelijk uitdaging: (a) teveel mensen op deze aarde, (b) tekort aan fosfaat en vruchtbare landbouwgronden op termijn. Ik lieg niet, en ken de feiten goed 😉

   • James zegt:

    Je bent een schat Wouter en ik ben het helemaal met je eens en ik ben het helemaal met je oneens. Helaas valt deze discussie natuurlijk weer volkomen buiten dit bestek en er is bovendien op Foodlog (zo heette dat meen ik) al heel wat tijd aan verknoeid met allerlei vooronderstellingen die uitgaan van de gevestigde parameters. Maar uitgaan van gevestigde parameters geven het resultaat wat je kan verwachten gebaseerd op bestaande patronen van produktie en consumptie. Paleo is bijvoorbeeld een consumptie vorm die -eenmaal algemeen gangbaar- een hele ander produktie patroon gaat opleveren. Landbouw met de ploegschaar wordt volkomen verleden tijd.
    En ja we zitten met nogal wat mensen, maar daar hebben we het volgende op gevonden : stop ze vol met graan produkten, geef ze veel suikerwater te drinken en zorg ervoor dat niemand in de gaten krijgt dat ze GMO vreten en dus waarschijnlijk over een paar generaties uitgefokt zijn. A la Russische hamsters en ratten. Heb Al Bartlett later nog eens weer gehoord in een interview en daar zit voor hem de oplossing : Stop fucking otherwise we’re all fucked.
    “”Can you think of any problem in any area of human endeavor on any scale, from microscopic to global, whose long-term solution is in any demonstrable way aided, assisted, or advanced by further increases in population, locally, nationally, or globally?”
    Nou zegt Monsanto, daar zullen we jullie dan wel bij helpen. Momenteel werkt Billy Gates aan de uitvoering van een dergelijk plan voor Afrika.
    Voorlopig blijft echter de anomalie die Joel Salatin heet heel wat meer produceren per acre grond dan zijn mono culturele buren.

   • James, about the numbers. Let’s agree that we disagree. En voor de rest ben ik het wel weer met je eens. Of het moreel netjes is, dat durf ik te betwijfelen. Maar je hebt gelijk. Als je in India gaan kijken -een explosieve groei van obesitas onder de arme bevolking- dan zie je dat de ongezondheid snel toeneemt. En in de VS weten de marketeers van bigfood al heel goed hoe je goedkoper rommel zo moet ‘verpakken’ dat de workingclass het blijft eten. En gezondheid is voor deze workingclass “gezond genoeg om te kunnen werken”. http://wdeheij.blogspot.nl/2012/06/weer-wat-geleerd-food-working-class-20.html . Moreel heb ik hier grote moeite mee, maar aan de andere kant ben ik een aanhanger van Darwin, dus ….

    Dit onderwerp val buiten deze lijn en eigenlijk ook buiten dit blog. I rest my case.

   • Mariet zegt:

    In het kader van deze GMO/ Monsanto discussie, een nieuwe song van Rob Herring:
    “Question What’s Inside”

   • willem zegt:

    Wouter zegt om 4.12 uur: ‘Moreel heb ik hier grote moeite mee, maar aan de andere kant ben ik een aanhanger van Darwin, dus …. ‘ Leg eens uit, Wouter. Waarom zou een aanhanger van ‘Darwin’ hier geen grote moeite mee kunnen hebben?
    Triest wordt je hiervan (van dat verhaal op Wouters blog). Maar niets nieuws onder de zon. We hadden het er hier al eens eerder over: de ongelijke strijd tussen de voedselgiganten en de voedingsvoorlichters. En dan te bedenken dat de consument deze strijd zou kunnen winnen op basis van zijn ‘gezond verstand’. Was het maar zo simpel…
    En ik zeg het nogmaals: zonder regulering wordt het alleen maar erger. En tegelijk besef ik dat aan dat ‘reguleren’ allerlei haken en ogen zitten: wie moet wat reguleren en op basis waarvan. Ga er maar aan staan.
    dit onderwerp valt m.i. binnen dit blog. Paleo is niet alleen het produceren van en verwijzen naar wetenschappelijk onderzoek, het communiceren van eigen bevindingen en het uitwisselen van voedsel- en voedingswetenswaardigheden, maar ook je verdiepen in de vraag hoe het de goede kant opsturen van eetgewoonten. Toch?

 29. willem zegt:

  Dank voor de informatie, James. Ik had inderdaad geen tijd om me echt te verdiepen in die haskaps. Ging uit van wat ik, oh leek, me meende te herinneren. Wil hem graag aanschaffen.
  Nu goed weer in Nederland, dus opschieten…

  • Mariet zegt:

   Willem, ik heb er twee besteld ! Blauwe honingbes, 2 vanwegge de bestuiving.
   Bij http://www.fruitbomen.net/bes/zwart-blauwe-honingbes/
   Volgende week worden ze met de post gestuurd ! Als je wilt laat ik even weten of het goed ging 😉

   • willem zegt:

    Graag. Ben benieuwd.

   • James zegt:

    Lunchtime..
    Prachtig! Kunnen we ervaringen uitwisselen. Heb de site bekeken. Ben het niet helemaal met ze eens. Het is geen zoete bes. Ik noem het liever een bosbes met zing. Er is een klein beetje tartness en heel in de verte iets bitter. Over smaken valt geweldig te twisten maar het is net als met de zgn tart cherries, het is een heerlijke frisse vrucht , loaded met anthocyanins waardoor alles (ice cream, drankjes etc) diep gekleurd wordt. De wijn is bijna te vergelijken met een Malbec.
    Ik denk dat we ze gaan bijmengen bij onze Frontenacs.
    Leuk he, hebben we met zijn drieen deze blog van Melchior even veranderd in Berichten voor Land-en Tuinbouw.

   • Mariet zegt:

    Willem, ik heb ze vandaag gekregen. Lonicera caerulea, honingbes. Zien er goed uit. Je ziet goed dat ze familie van de kamperfoelie zijn. De bovenstaande link was over de zwart-blauwe, deze is over de blauwe , http://www.fruitbomen.net/overige/blauwe-honingbes/
    De blauwe bes is groter (ook de struik ) dus meer aan te bevelen, zei de kweker.
    Verder zag ik bij de RHS dat hij het best in de lente geplant kan worden ivm het aanslaan.
    Dus niet te lang wachten 😉

 30. Mariet zegt:

  James en Willem,
  O,o, als hij dat maar goed vindt, Melchior 😉
  Maar je eigen eten verzamelen da’s toch heeeel paleo, toch. In ieder geval biologisch, heel logisch !

  Bitter in de mond maakt ’t hart gezond, zei mijn moeder altijd. Zing, klinkt goed. Beetje bitterder dan bosbessen. Die vind ik iederdaad soms een beetje flauw en ik zit op (rivier) klei. Dus veel kunst en vlieg werk om de grond zuur te houden.Ik verheug me op volgend jaar en de eerste haskaps!
  Tart cherries, mmm, denk zo’n beetje als de zure morel ? Werd/wordt hier ( vooral in Limburg) voor vlaaien gebruikt. Ik ben d’r mee opgegroeid.

  En Willem ik laat ’t weten.

  • James zegt:

   Zo te zien worden in NL 2-jarige Lonicera’s op de markt gebracht, dat betekent dat je volgend jaar wat fruit kunt verwachten. Dan komen de problemen. De vogels wachten niet tot ze rijp zijn. Blauw betekent n.l. niet rijp, ze moeten door en door gekleurd zijn. Meestal twee tot drie weken na de eerste ‘veraison’ (kleuring). Later in het seizoen kun je wat meeldauw verwachten. Goed te bestrijden met waterstof peroxide.oplossing.

   • Mariet zegt:

    James, dat hoop ik, volgend jaar al bessen. Maar ja, als tuinvrouw heb ik één ding geleerd, geduld is een schoone zaak 😉
    Ben bezig met plaatsen van palen met draadgaas ertussen. Netten eroverheen. Vooral de eksters eten alle fruit op. Zo kan ik een soort kooi maken om alle bessenstruiken heen, om de vogels tegen te houden.
    Bedankt voor de tips : goed laten rijpen en waterstofperoxide !

 31. Marjo zegt:

  Leuk om te lezen dat jullie je behalve met paleo ook met het moestuinieren bezighouden. Vorig jaar ook bij fruitbomen.net 2 honingbessen gekocht. Ze zijn goed aangeslagen maar hebben helaas nog niet gebloeid. Volgend jaar hopelijk wel wat opbrengst..

  • James zegt:

   Marjo voor een en ander aan info check out onze website Palliser Group. Special page :
   http://www.pallisergroup.com/Haskaps.html
   Voor meer info kan ieder mij mailen. Haskap is eenvoudig te vermeerderen.
   En dit is het laatste hierover Melchior.

  • willem zegt:

   Marjo. Ik denk dat paleo, behalve eten op basis van wat wij (menen te) weten over wat een 150.000 jaar geleden gegeten werd, ook inhoudt hoe aan dat voedsel werd gekomen. En dan is een moestuin een hedendaagse (?) vorm aan geconcentreerde voorraad oorspronkelijke voeding. Mits je die moestuin niet volplempt met granen en bonen. Dus zo paleo als het maar kan. En dus, James, geen excuses aan Melchior voor jouw haskapsliefde… Tenminste als Melchior het met bovenstaande eens is.

   • Marjo zegt:

    Inderdaad Willem, ik voel me ook een echte verzamelaar als ik al lopende door de tuin her en der wat pluk, uittrek of afsnij voor het avondeten. Sinds ik me in paleo verdiept heb, probeer ik ook wat meer knolgewassen te telen. Vreeken heeft wat dat betreft een ongekend assortiment. De sperziebonen blijf ik er overigens in houden. Veel te leuk om de stokken vol te zien groeien en m.i. noodzakelijk bij de teeltwisseling.

 32. Sinds een paar maanden heb ik ook een moestuin in mijn eigen tuin. Met het principe van ; http://www.Makkelijkemoestuin.nl.kan ik met 3 bakken van 120 bij 120 cm het hele jaar door mijzelf voorzien van goede groenten zonder bestrijdingsmiddel en: ook weggeven ! . Mijn dochter heeft een moestuin van 120x 120 op haar balkonnetje. Met makkelijke moestuin kun je op 120 bij 120 cm. 16 vakken maken met in elk vak iets anders. Als je oogst vul je de grond aan en poot iets anders.Heb je gelijk wissel teelt. Ik ben nog aan het experimenteren, maar geniet er in volle teugen van.Vandaag lekker sapje gemaakt met mijn bietjes.

 33. moet zijn : http://www.makkelijkemoestuin.nl
  Jelle van 14 jaar is er mee begonnen nu is hij 18 jaar

 34. Mariet zegt:

  Hernriëtte, beroemd, je zoon Jelle. Slim kind 🙂
  Ik heb al vaak naar zijn tips gekeken en gebruikt !
  Het wordt steeds belangrijker om zelf een moestuin te hebben, wil je nog voor een redelijke prijs onbespoten groente te eten.

 35. James zegt:

  Toch maar weer naar de delta met professor Cunnane. Sugar dumbs us down maar Omega 3 reverses the problem
  http://jp.physoc.org/content/early/2012/03/31/jphysiol.2012.230078.abstract
  En je mag net zoveel sporten en flink aktief zijn als je wilt en als je vindt dat nodig is, of leuk vindt, als je maar realiseert dat er goede redenen zijn om niks te doen. Helemaal niks, ook je brein niet, niks door dollen. Absoluut quiet. Het helpt zelfs bij verkoudheden :
  http://www.medscape.com/viewarticle/766869?sssdmh=dm1.801395&src=nldne Yes, it may decrease cold symptoms.

 36. lll5 zegt:

  “Diëtisten en voedingsspecialisten in Europa en de VS stelden de voorbije jaren vast dat voor wie afvalt één vuistregel geldt: een calorie is een calorie. Die stelling wordt echter ondergraven door de besluiten van een expertenpanel”
  http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1583606/2013/02/21/Waarom-de-ene-calorie-de-andere-niet-is.dhtml

  is een vertaling van dit artikel
  http://www.wired.com/wiredscience/2013/02/calorie-counting/
  “The food you eat has an enormous impact on the gut bacteria,” and, in turn, on the energetics of digestion”

  • James zegt:

   Don’t tell me that what I know that I know ain’t so, because I know what I know and I know that to be true. So don’t confuse me withe facts. It’s going to be a while yet, lll5

   • lll5 zegt:

    En als de wetenschappers er eindelijk uit komen, is er een stevige herprogrammering van de gehele populatie nodig. Een voorbeeld van een slachtoffer uit het feedbackforum van het voedingscentrum:
    “Wat doe ik niet goed?
    Al 11⁄2 week ben ik nu bezig met wat kilo’s er af te krijgen. Ik zit elke dag tussen de 1000 en 1500 cal. Toch gaat er geen grammetje van af. Mijn lengte is 1.62, mij gewicht 69 kg. Wat doe ik verkeerd?”
    https://nl.getsatisfaction.com/mijnvoedingscentrum/topics/wat_doe_ik_niet_goed

    • James zegt:

     Dit is geloof ik nog niet eerder hier vermeld??
     http://medicine.yale.edu/news/article.aspx?id=4582 Study suggests effect of fructose on brain may promote overeating Robert Stanley Sherwin, MD C. N. H. Long Professor of Medicine.(Endocrinology); Section Chief, Endocrinology; Director, YCCI.. Yale University) “..The brain processes fructose and glucose, the two forms of simple sugars, differently — impacting appetite, feelings of satisfaction, fullness, and potential weight gain, according to a study by Yale School of Medicine researchers published in the Journal of the American Medical Association.
     Glucose, but not fructose, suppresses brain activity in regions that promote the desire to eat, whereas fructose feeding may promote overeating through its inability to effectively suppress food-seeking behavior, the scientists found…” Nothing new of course. maar alle kleine beetjes helpen. Heb de studie nog niet bestudeerd. Zag hem net vanmorgen binnen komen via ISIS.

 37. lll5 zegt:

  Bekenden in de uitzending van Zembla van deze avond: Seidell en Katan.

  Zoete verleiders
  Zembla onderzoekt: Waarom eten we zoveel suiker terwijl we weten dat het slecht voor ons is?
  http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=82963&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1974&cHash=0df93418516fb5adf6497c4e748aeb84

  • willem zegt:

   Rond de 9e minuut wordt de toon gezet. Katan: ‘We worden te dik, omdat we teveel eten en te weinig bewegen…’
   Hetzelfde zegt de suikerindustrie..

   In de hele documentaire is binnen het kader van het onderwerp het woord ‘graan’ niet gevallen.
   Die Kellogg’s, prominent in beeld, daar zit toch teveel suiker in?

   • Mariet Hoen zegt:

    En Seidell zegt op Foodlog ‘ergens’ dikke mensen liegen altijd over wat ze werkelijk eten. Ja, hij zegt het wel ‘mooier’ maar daar komt het op neer. Word ik altijd pissig om. Ik heb hem dat al eerder zien zeggen. Dat zal heus wel eens waar zijn. Maar die generalisatie duidt op een vooroordeel. Net zo als Katan met z’n riedeltje. Minder eten en meer bewegen. Rigide ! Niet in staat verder te kijken.

    Ik merk de laatste tijd dat ik steeds pissiger wordt over al die zalvende woorden waarmee ze hun halsstarrigheid bedekken.
    Wat ik veranderd heb om te kunnen afvallen ? Twee dingen, de granen helemaal eruit en de plantaardige oliën weggegooid.
    Weinig eten deed ik al jaren ( hooguit 1200 cal. per dag ) en bewegen een half jaar.
    Natuurlijk, een N=1 verhaal 😉

   • James zegt:

    Rond de 10e minuut hem ik hem afgezet. Hoogleraar aan de VU? Voormalig toch….. hoop ik? Development al problems.. of hoe heet dat in he Nederlands, ontwikkelings gestoord.?

    • “History teaches us that men and nations behave wisely once they have exhausted all other alternatives.” (Abba Eban)

    • James zegt:

     What the f**k.! Krijg net een e-mail van Foodlog. Waar heb ik die ”eer” aan te danken?
     Maakte trouwens een fout in mijn opmerking Het heet ‘arrested development’.
     (Heb net mijn Study Guide Synopsis of Psychiatry er op nageslagen 🙂 )

 38. lll5 zegt:

  ondertussen in Vlaanderen:
  een informatiecampagne over suiker lijkt een initiatief van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten, maar wordt betaald door Coca-Cola
  http://eoswetenschap.eu/artikel/dietistenvereniging-promoot-suiker

  • Corrien zegt:

   De enige in NL waarvan ik weet dat die dat gebruikt is LOVECHOCK, die zoet de chocolade met kokosbloesem nectar.

  • http://authoritynutrition.com/coconut-sugar/

   Coconut sugar is no miracle food. It is very similar to regular table sugar, although the manufacturing process is more natural and it also contains some minor amounts of nutrients to go with it.

   If you’re going to use coconut sugar, then use it sparingly. It is slightly “less bad” than regular sugar, but definitely not something you should eat every day.

   • james zegt:

    Kreeg het ook binnen via Kris. Interessant is het commentaar van Allan.
    Canada en de Noord-oost hoek van de US (Canadees Amerika) tappen elk jaar tonnen maple sap af voor maple syrup en maple sugar. Neem aan dat het fructose probleem daar ol speelt. Maple syrup heeft redelijk wat zinc, manganese en potassium. Er zijn nogal wat mannen die zowel zinc als potassium slikken voor een gezonde prostaat.

  • Jo tB zegt:

   Ja James, vroeger werd kokosvet in alle gebakken produkten verwerkt totdat het vervangen werd door die goedkopere hydrogenated oils. Daarmee werd de economieën van menig tropisch ijsland om zeep geholpen. En ook hun gezondheid, want zij werden afhankelijk van dat ingevoerde troep.

 39. lll5 zegt:

  Consumption of sweet beverages and type 2 diabetes incidence in European adults: results from EPIC-InterAct
  “Even so, it is not definitive evidence that sugar-sweetened soft drinks increase the risk of Type 2 diabetes, other than through their effect on body weight,” he added.
  zegt Diabetes UK man

  http://www.bbc.co.uk/news/health-22280297

  • lll5 zegt:

   Terwijl de onderzoekers zelf waarschuwen:
   “Given the increase in sweet beverage consumption in Europe, clear messages on its deleterious effect on health should be given to the population,” Dr Romaguera and colleagues conclude in their research paper.

 40. Mireille Serlie en Susanne Lafleur (AMC) zetten jonge slanke mannen op een snackdieet van zes weken: De gewone maaltijd werd aangevuld met drankjes tussendoor die veel suiker en vet bevatten. Serlie en Lafleur zagen reeds na deze korte periode veranderingen in de hersenen, namelijk in de serotonine huishouding. De start- en stopknop op het eetgedrag werkte niet goed meer. Men zegt dat dit het eerste onderzoek is dat niet alleen kijkt naar meer eten, maar vooral naar tussen de maaltijden door eten oftewel snacken.
  Mw. La Fleur, neuro-endocrinoloog AMC, heeft ook Ratten een combinatie van suiker en vetten laten eten. Ze ratten vertoonden na verloop van tijd ook opvallend ‘snack-gedrag’.
  De combinatie van vet en suiker maakte dat ze moeilijk konden stoppen met eten. Ik vraag me af of het niet alleen met suiker ook gelukt was…

 41. Jan Peter van Doorn zegt:

  Las dit ergens en weet nog niet wat ik er mee aan moet 😉 :

  Liever minder suiker, dan suikervervangers.
  Het lichaam verlangt suikers, geen zoetstoffen. Hersenen laten zich niet om de tuin laten met kunstmatige zoetstoffen. Het gevoel van beloning blijft dan uit. Geen suiker, dan ook geen ‘suikerkick’, laat een onderzoek op muizen zien. Muizenhersenen lijken erg op die van mensen. Het fijne gevoel ontstaat juist wanneer suikers worden omgezet in energie. Nepsuikers doen dat niet. Mensen op suikerloos dieet lopen hierdoor grote kans snel opnieuw te zwichten voor veel suiker. Beter is, niet suikerloos te eten, maar gewoon suikerarm. Dan blijft het fijne gevoel, zonder obesitas.
  Onze hersens laten zich niet foppen met kunstmatig zoet. Een nieuw onderzoek laat zien dat die zich niet om de tuin laten leiden door futloze zoete smaakjes. Het genot dat wij ontlenen aan zoetigheid ontstaat grotendeels door de energie het geeft. Het gevoel van beloning dat de hersenen ervaren, houdt verband met de echte suikers die het lichaam verwerkt, niet aan zoete alternatieven die het lichaam weer verlaten.

  Energetische stofwisseling

  Professor Ivan de Araujo, leider van het onderzoek aan de Amerikaanse Yale University School of Medicine: “Het nuttigen van calorierijke drankjes is een van de belangrijkste oorzaken voor overgewicht en dat bleef ook zo nadat kunstmatige zoetstoffen werden ingevoerd. De reden: “Mensen die laag-calorische zoetigheden eten terwijl ze honger hebben, lopen grote kans weer terug te vallen op calorierijke alternatieven.
  De gulden middenweg zou wel eens de oplossing zou kunnen zijn voor dit psychologische probleem. Door een beetje echte suiker toe te voegen aan het namaakzoet blijft de energetische stofwisseling functioneren, terwijl de calorie-inname beperkt blijft tot een minimum.

  Dopamine

  De hersenen geven na het consumeren van suiker een meetbaar signaal af. Dit signaal bepaalt de keus tussen suikers en kunstmatige zoetstoffen. Het reguleert de dopaminespiegel. Dopamine heeft het brein nodig om beloningssignalen te kunnen geven. De hersenen geven het signaal alleen af als het lichaam echte suiker afbreekt tot brandstof voor de cellen zodat die kunnen functioneren.
  Het onderzoek werd uitgevoerd op muizen. Onderzoekers testten hun gedrag zowel na inname van kunstmatige zoetstoffen, als wanneer zij echte suiker kregen. De onderzoekers maten de signalen van hun hersenen als reactie op beloning. Omdat de stofwisseling in de hersenen bij muizen en mensen sterk overeenkomen, geloven de wetenschappers dat deze uitkomsten ook voor mensen opgaan.

  Kiezen met je buik

  Professor de Araujo: “Als wij muizen stoffen geven zoals kunstmatig zoet, die tussenbeide komen tijdens de omvorming van suiker in energie, dan daalt hun belangstelling om dat te eten duidelijk. Dat gaat samen met een aanzienlijke teruggang in dopanineniveaus.
  “Een ander feit bevestigt dit. Als hongerige muizen, die dus ook lage suikerniveaus hebben, kunnen kiezen tussen kunstmatige zoetstoffen en suikers, zijn ze geneigd volledig over te schakelen op suiker, zelfs als de kunstmatige zoetstof veel zoeter is dan de suikeroplossing.” Ze kiezen dus met hun buik en brein, niet met hun tong.

  Bron: eurekalert.com
  http://www.hetkanwel.net/2013/10/11/liever-minder-suiker-dan-suikervervangers/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

 42. Andre zegt:

  Wat ik in dat stuk in de gauwigheid vooral lees is dat suiker inderdaad echt fysieke verslavingseffecten veroorzaakt. De echte oplossing zou dus zijn om stomweg echt af te kicken van suiker, volledig en permanent. Ja, dat zou best eens net zo erg kunnen zijn als afkicken van een heroineverslaving, maar ook bij heroine is matigen geen optie.

 43. Maan zegt:

  Mijn ervaring is dat het pavlov effect verdwijnt naarmate je langer geen suiker en wel zoetstoffen gebruikt. Je proeft zoet, maar geen lichamelijke reactie meer. Afcikcken dus, of je lichaam het verschil leren tussen verschillende soorten zoet 😉

 44. Gert van der Hoek zegt:

  Dat lijkt mij een slim stuk – geraffineerd slim – van de suikerlobby. “Een beetje suiker is niet verkeerd”. Als je geen toegevoegde suiker meer gewend bent, krijg je er veel smaak voor terug,
  Je krijgt er zoveel voor terug, dat je meer wint dan verliest. OK, mijn bias, mijn N=1 😉

  En dan hebben we het nog niet eens over de gezondheidsaspecten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s