Vitamine C, ja of nee?

Linus Pauling. Geen domme jongen, maar had hij gelijk voor wat betreft vitamine C?

James en Daniel sneden het onderwerp vitamine C aan in de commentaren op een blogpost over ons evolutionaire verleden. Dank! Beiden denken dat suppletie zinvol is, op basis van het gegeven dat wij het vermogen om zelf ascorbinezuur aan te maken lang geleden verloren. Zelf krijg ik steeds meer het idee dat ons onvermogen tot ascorbinezuursynthese geen ‘defect’ is, maar overlevingsvoordeel biedt en dus nuttig is. Ik geloof niet langer dat suppletie voor gezonde mensen voordelen oplevert. Toen ik onderstaand artikel schreef, dacht ik daar nog anders over. Als James et al met overtuigende argumenten komen, herzie ik mijn mening graag opnieuw. De waarde van hoge doses (intraveneus toegediende) vitamine C in bepaalde medische crisissituaties is een heel ander verhaal.

Het lot van de hoofdpersoon in deze video illustreert wat ik bedoel. Hij is niet de enige case…

Hier het artikel.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

31 reacties op Vitamine C, ja of nee?

 1. Otto zegt:

  Hoe denk je over ’t algemeen over voedingssupplementen? Of heb je daar ook al eens wat over geschreven misschien? 🙂 Of is dat een veel te brede en bovendien lichtelijk off-topic vraag 😛

  • Nee, absoluut geen off topic vraag, integendeel!

   Ik word steeds sceptischer. Zo komen er steeds meer aanwijzingen dat extra foliumzuur geen goed idee is. En onlangs plaatste Paul Jaminet deze intrigerende post over extra niacine.

   Ik vraag me vaak af:hoe natuurlijk is het om dag in dag uit een arbitraire en met een normale voeding onmogelijk te scoren hoeveelheid micronutrienten binnen te krijgen? Zou er niet ook een hormetisch effect kunnen uitgaan van natuurlijke fluctuaties in micronutrientinname?

   Ja, ik heb veel over vitaminen geschreven ;-).

   Dit bijvoorbeeld, lang geleden, toen ik Katan nog durfde te bellen (u vraagt, wij draaien):

   De Vitaminenmafia

   Bocht in peperdure capsules

   LEAD

   Slimme fabrikanten proberen ons wijs te maken dat een stevige Hollandse pot niet voldoende micronutriënten bevat en dat we juist hùn vitaminepil moeten slikken om gezond te blijven. Het aanbod voedingssupplementen is overweldigend. Serieuze kwaliteitscontrole ontbreekt.

   BROOD

   Wilt u snel schatrijk worden? Ga in de voedingssupplementen-business. Of koop aandelen Numico. De levensmiddelentechnoloog die tot voor kort onder het superdegelijke logo Nutricia generaties zuigelingen een alternatief voor de tiet gaf, richt zich nu op een veel bredere en lucratievere markt: de consument die bang is dat zijn gewone voeding hem te weinig micronutriënten biedt om een optimale gezondheid te behouden. Een uitgekookte zet. Vorig jaar spendeerden Nederlanders ruim 800 miljoen aan vitaminepillen, afslankmiddeltjes, visoliecapsules en kruidenpreparaten. Ter vergelijking, in 1977 was dat nog 129 miljoen. Trendwatchers voorspellen dat die vette kluif voorlopig alleen maar vetter zal worden. Vooral dankzij het explosief groeiende leger ‘actieve senioren’ dat vastbesloten is niet dement te worden, geen hartaanval te krijgen en liefst niet dood te gaan. Numico – dat alleen al in Nederland ruim dertig man fulltime research laat doen naar de werkzaamheid en veiligheid van zijn vitaminen, mineralen en andere ‘natuurlijke’ stoffen – kan zich geen fouten, en al zeker geen bedrog permitteren. Maar het bedrijf is slechts één van de vele spelers op een volstrekt ongereguleerde markt. Een jungle, waarin kwakzalvers en oplichters allerlei regendansen uitvoeren in de hoop dat het grote geld in hun potje stroomt.

   Ex-schaatser Harm Kuipers, tegenwoordig arts en inspanningsfysioloog, zei tien jaar geleden dat het slikken van extra vitaminen en mineralen de meeste mensen hooguit ‘een duur plasje’ oplevert. Ronald de Boer en Edgar Davids zullen bij het lezen van die uitspraak wel even met hun ogen knipperen. Ook wie niet wekelijks op verboden middelen wordt gecontroleerd, kan echter door langdurig gebruik van een supplement schade oplopen. Gezondheidsschade, wel te verstaan. Onlangs werden de ‘vetverbranders’ efedrine en artemisia uit de handel genomen nadat was aangetoond dat mensen er hartritmestoornissen respectievelijk nierkanker van kunnen krijgen. Wetenschappers wijzen momenteel op het gevaar van chromium-picolinaat, een stof die in veel multivitaminepillen zit ‘om de suikerhuishouding te ondersteunen’. In een relatief lage dosis veroorzaakt deze verbinding bij proefdieren kanker, reden waarom veeartsen al jaren geleden overstapten op chromium-nicotinaat, een stof die hetzelfde anabole effect heeft, zonder kankerverwekkend te zijn. Toxicoloog prof. dr. A. Bast van de Universiteit van Maarstricht en verbonden aan het Vitaminebureau van TNO Voeding schreef in 1998: ‘Steeds meer consumenten denken ‘meer is beter’ en willen een zo hoog mogelijke dosering. (…) Ook voor vitaminen geldt echter het toxicologische adagium: elke stof is giftig, het is de dosis die bepaalt wanneer die giftigheid tot uiting komt. (…) Van vitamine C en E zijn in hoge doses giftige werkingen bekend en beta-caroteen blijkt in grote hoeveelheden het ontstaan van longkanker te bevorderen’.

   Een erg populair voedingssupplement is visolie. De wetenschap is het er over eens dat een gewone westerse voeding te weinig zogenoemde n-3 vetzuren bevat. Sommige deskundigen stellen zelfs dat een wijd verbreid gebrek aan dit essentiële vet in belangrijke mate bijdraagt aan de hoge werkdruk binnen Neerlands doodgraversgilde. Het is bewezen dat aanvulling met n-3 vetzuren sommige ziekteprocessen kan afremmen of omkeren, kortom dat visolie voor bepaalde mensen een potent geneesmiddel is. De overheid doet weinig met dit belangrijke gegeven. De media des te meer, tot grote vreugde van de supplementenindustrie. Inmiddels wemelt het van de visolie-merken, terwijl elke vorm van kwaliteitscontrole ontbreekt. Zou zich – uitgaand van de Wet van Murphy – veel kaf tussen het koren bevinden? Waarschijnlijk wel. De Noorse chemicus dr. Marit Aursand produceerde in 1999 een onderzoeksrapport getiteld ‘Juks i dyre kapsler’ (Bocht in dure capsules). Met behulp van Kern Magnetische Resonantie (NMR) maakte ze een chemische ‘vingerafdruk’ van een tiental merken visolie, in prijs variërend van 30 cent tot ruim een gulden per capsule. De uitkomst van haar analyse was een klap in het gezicht van de detailhandel. Het NMR-apparaat registreerde nog net geen transformatorolie, maar de op de verpakking beloofde ‘verse zalmolie’ kon slechts in enkele monsters worden aangetoond. Sommige capsules leverden geoxideerde vetzuren, die op de lange termijn meer kwaad dan goed doen. Stout, maar tot daar aan toe. Aursand ontdekte echter iets veel kwalijkers. Enkele grote producenten blijken wereldwijd goedkope bulken visolie van sterk wisselende kwaliteit in te kopen, te mengen en te bewerken, om het het eindproduct vervolgens onder meerdere merknamen op de markt te brengen. De dure varianten worden met veel toeters en bellen aangeprezen als extra zuiver, extra betrouwbaar, maar ze bevatten precies dezelfde olie als de goedkopere merken. Na verschijning van Aursands rapport verdwenen enkele ‘gerenommeerde’ merken van de markt. Althans in Noorwegen. De vraag is voor hoe lang. Met een ‘straatwaarde’ van rond de zeshonderd gulden per kilo oefent visolie onvermijdelijk een grote aantrekkingskracht uit op ‘goudzoekers’. Zit er op ‘het echte spul’ al een allerminst lullige winstmarge, de slimmerik die slaoliecapsules in een farmaceutisch ogend potje stopt en die met een doortrapte campagne aan de man brengt, is binnen de kortste keren welkom bij een bank in Zwitserland. Over de rug van goedgelovige AOW-ers die bang zijn voor een hartaanval rookt zo’n geslaagde ondernemer een dikke sigaar.

   In Nederland vallen alle voedingssupplementen onder de Warenwet. De instantie die er op moet toezien dat de fabrikanten die wet naleven, is de Keuringsdienst van Waren (KvW). Woordvoerder Bert Hendriks is niet onder indruk van het Noorse rapport. “Wij hebben prima laboratoria en kunnen zulke dingen heel goed zelf onderzoeken. Bovendien beschikken de westeuropese landen over een uitstekend onderling waarschuwingssysteem, dus ik vermoed dat er weinig aan de hand is.”

   – U heeft dus zelf visoliecapsules onderzocht, of bent gewaarschuwd voor de merken die niet deugen…

   “Nee.”

   “Je moet begrijpen dat de supplemententrend tamelijk jong is. Wij worden plotseling geconfronteerd met een heel specifieke groep producten. Inmiddels hebben we een lijst opgesteld met stoffen die niet in een preparaat mogen voorkomen. Onze controleurs, die de afgelopen twee jaar een speciale opleiding hebben genoten, bezoeken sinds maart verkooppunten en bekijken de verpakking van de producten. Als de ingrediëntenlijst een verboden stof vermeldt, analyseren we het product en nemen zonodig maatregelen.”

   – En als er géén verboden stof op de verpakking staat?

   “Dan doen we niets. Ik begrijp waar je naar toe wilt. We komen natuurlijk in actie zodra een consument aan de bel trekt. Wie vermoedt dat een bepaald gezondheidsproduct hem schade heeft berokkend, wordt dringend geadviseerd onze klachtenlijn, 0800-0488, te bellen.”

   Vitamineproducent Plantina zal natuurlijk nooit op zijn potjes zetten dat haar multivitaminepil sporen van nandrolon bevat. Dus is het een door Frank de Boer in de arm genomen laboratorium dat dit ‘slordigheidje’ moet vaststellen. De KvW controleert ook niet of de fabrikanten de opgegeven dosis waarmaken. Vrekkige producenten kunnen ongestoord overdrijven en dat doen ze ook, zo constateerde de Consumentenbond. Toch vertrouwt ook de Keuringsraad Aanprijzing Gezondheids Artikelen (KAG) in het principe van de zelfregulering. “De meeste fabrikanten en detaillisten zijn van goede wil en controleren elkaar,” zegt directeur Herman Denneboom. “En onderschat de consument niet. Die is over het algemeen goed geinformeerd, kritisch en laat zich niet blind oplichten.”

   AD Magazine kwam in contact met een informant die jarenlang werkte als chauffeur voor een distributeur van grondstoffen voor vitaminepillen. Hij deed een iets andere indruk op. “Vooral onder de kleintjes in deze business is de verleiding om te knoeien groot,” zegt hij. “Het is onvoorstelbaar hoe goedgelovig de consument is, vooral als die iets mankeert. Ook intelligente mensen blijken soms hun verstand te negeren als ze zich in het nauw gedreven voelen. Het trieste verhaal van mevrouw Millecam is een wrang voorbeeld. Angst is een subliem marketinginstrument. Bovendien hebben ook sommige winkeliers weinig scrupules.”

   Volgt een anecdote die doet denken aan de Middeleeuwen. “In Sneek zat tot voor kort een opa in zijn reformzaak ‘s avonds laat vitaminepilletjes te draaien uit grondstoffen die geen hond meer wilde hebben. Omdat ze veel te oud waren of omdat er iets mee was. Hij aaste op dubieuze partijen en kocht die op voor een grijpstuiver. Het resultaat stopte hij vervolgens in potjes van een duur merk. Kassa. Diezelfde vent – ik betwijfel of hij de mulo had afgemaakt – mocht ook graag doktertje spelen. Legio dames met vage klachten, verzakte kippenhokken en erger gingen mee naar een kamertje boven de zaak. Voor een ‘consult’. Na een half uur kwamen ze steevast de trap af met de meest fantastische diagnoses. En natuurlijk met een omvangrijk ‘recept’ dat aan de toonbank kon worden afgehaald en afgerekend.”

   De betreffende kwakzalver kreeg zelf kanker en is naar verluidt definitief uitgepraktizeerd. Maar zijn geest woekert voort in de branche. Wij gingen een weekje ‘doktershoppen’ in Neerlands voetgangerzones. Onze bevindingen zijn verontrustend. Sommige middenstanders laten zich verbazingwekkend gretig overhalen tot het onbevoegd uitoefenen van de geneeskunde. Geconfronteerd met een opzettelijk wat knullig geformuleerde, maar klassieke symptoombeschrijving van een potentieel levensbedreigende aandoening, beginnen ze voor de vuist weg diagoses te stellen. Zonder blikken of blozen proberen ze ons allerlei dure placebo’s aan te smeren. Chromium picolinaat, bosbessenextract, groene thee concentraat, visoliecapsules, Numico’s MultiMan formule, de ‘natuurlijke’ zoetstof stevia en zelfs het Atkins-dieet worden dringend aanbevolen. Een verkoper in een fonkelnieuwe Health Shop put zich een kwartier lang uit in flinterdun getheoretiseer over het belang van extra chroom bij ‘een verstoorde glucose-huishouding’. Godzijdank krijgen we bij ruim tachtig procent van de bezochte ondernemers meteen het enige advies dat op z’n plaats is: ‘Joh, dat klinkt als diabetes, jij moet als de bliksem naar een dokter gaan’.

   Waar de wet het een fabrikant van voedingssupplementen uitdrukkelijk verbiedt om in de publieksreclame te suggereren dat zijn product ziekten kan genezen of voorkomen, kan de drogist zich ongehinderd uitgeven voor gezondheidsautoriteit. Niemand legt hem een stroobreed in de weg wanneer hij een naieve klant met pijn op de borst wijs maakt dat zijn zo goed als geblokkeerde kransslagaderen weer goed zullen gaan functioneren als hij Numico’s CardioFormule, een dure visoliecapsule en natuurlijk Dr. Zeemeeuws Fatburner met appelazijn gaat gebruiken. De fabrikanten weten dat en bestoken hun afnemers met pseudo-wetenschappelijke productinformatie. In die brochures, readers en workshops mogen ze wel naar hartelust roepen dat hun preparaat reuma geneest, helpt tegen door de reguliere geneeskunde niet erkende fopkwalen als chronische candidiasis of dat het een sleutelrol vervult bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Zoals reguliere artsen zich voor hun bijscholing voornamelijk verlaten op de informatie die de farmaceutische industrie over ze uitstort, vaart de voedingssupplementenbranche blind op de ‘vakliteratuur’ van de supplementenbusiness. Een huisarts: “Ho, ho, er is natuurlijk een fundamenteel verschil. Artsen zijn academisch geschoold. Ze mogen in staat worden geacht complexe informatie kritisch te beoordelen. Echte onzin zullen ze doorzien. Van een drogist moet je – met alle respect – maar afwachten of hij dat kan. En je mag de supplementenindustrie niet vergelijken met de farmaceutische industrie. De eerste kan min of meer doen wat ze wil, de tweede moet eerst bewijzen dat een product werkt en veilig is voor ze het op de markt mag zetten.”

   Iedere scharrelaar die genoeg heeft van tweedehands auto’s of nep Rolexen kan een Health Store beginnen of een lijn met voedingssupplementen op de markt zetten. Een in razend tempo groeiende markt is volledig toegankelijk voor en deels mogelijk zelfs in handen van cowboys. Is die markt van belang voor de volksgezondheid? Met andere woorden, hebben we extra vitaminen en mineralen nodig om gezond te blijven? Worden we er beter van?

   “Ik heb de neiging om te zeggen van niet,” zegt prof. dr. Martijn Katan, hoogleraar humane voeding en epidemiologie aan de Landbouwuniversiteit Wageningen en verbonden aan het Wageningen Center for Food Sciences. “Met een normale, gevarieerde voeding krijg je alles binnen. Wat betreft het risico op tekorten is er weinig nieuws onder de zon. Peuters en oudere mensen die weinig met de blote huid in de zon komen, zouden te weinig vitamine D kunnen krijgen. Daarom is dat toegevoegd aan de margarine. Jodium is een andere stof die in een normale Hollandse pot ondervertegenwoordigd zou kunnen zijn. En dat zit al sinds jaar en dag in het zout dat de bakkers in het brood doen.”

   Het vaak gebruikte argument dat gewassen vandaag de dag minder micronutriënten bevatten dan pakweg vijftig jaar geleden, wordt door Katan ontzenuwd. “Het zit in de aard van de platjnes om bepaalde voedingsstoffen uit de bodem op te nemen of zelf aan te maken. Zijn die voedingsstoffen niet beschikbaar, bijvoorbeeld als gevolg van roofbouw, dan wordt een tomaat simpelweg geen tomaat en een appel geen appel.”

   “Toch moeten we ook opletten dat we het kind niet met het badwater weggooien. Van een aantal micronutriënten vermoeden we dat ze in een wat hogere dosis dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid ziekten of afwijkingen kunnen voorkomen bij mensen met een bepaald risicoprofiel. Een actueel voorbeeld is vitamine B11, foliumzuur. We weten zeker dat zwangere vrouwen het risico op een kind met een open ruggetje verkleinen als ze dagelijks 400 microgram binnen krijgen. Je moet behoorlijk wat lever, groene groenten en fruit eten om aan die dosis te komen. Sinds kort adviseren we zwangere vrouwen dan ook om een foliumzuurtabletje te nemen. Verder bestaat er een vermoeden – geen zekerheid – dat foliumzuur beschermt tegen hart- en vaatziekten. Zolang dat niet met dubbelblinde, placebogecontroleerde studies is bewezen, geven we geen officieel advies om extra foliumzuur te slikken voor het hart.”

   En hoe zit het met visolie, de Haarlemmerolie van de 21-ste eeuw? Katan: “Professor Kromhout was destijds de eerste die overtuigend aantoonde dat we ons risico op hart- en vaatziekten – met name op plotselinge hartdood als gevolg van ritmestoornissen – aanzienlijk verkleinen door één à twee keer per week vette vis te eten. Wie méér vis at, bleek niet nog beter beschermd te zijn. Voor mensen die min of meer volgens de adviezen van het Voedingscentrum eten, lijkt het me dan ook onzin om dagelijks een duur visoliesupplement te slikken. Overigens moeten we ook weer niet te dramatisch reageren op berichten over eventuele geoxideerde vetzuren in die capsules. Het menselijk lichaam kan behoorlijk wat hebben en met een zak patat krijg je in de regel veel meer van zulke schadelijke transvetzuren binnen. Eventuele verontreinigingen met zware metalen en PCB’s baren wel zorgen.”

   Professor Katan zegt geen idee te hebben hoe het in de ‘keukens’ van onze supplementenindustrie toegaat, maar neemt aan dat de meeste fabrikanten zorgvuldig te werk gaan. “In Amerika kun je bij de supermarkt supplementen kopen waarin thymus-, ruggemerg- en hersenweefsel van runderen is verwerkt. Wie zegt dat daar geen gemuteerde prionen in zitten? Verder werd daar onlangs vastgesteld dat veel Sint Janskruidpreparaten geen spoortje Sint Janskruid bevatten. Dergelijke wild-west taferelen lijken me in Nederland uitgesloten. Maar dat is niet meer dan een veronderstelling. Gezien de explosieve groei van deze branche pleit ik voor een instantie die alle voedingssupplementen stelselmatig onder de loep neemt. Die kijkt of ze veilig zijn, of ze bevatten wat op de verpakking wordt aangegeven en of de gezondheidseffecten die de fabrikant claimt wetenschappelijk gefundeerd zijn. Alleen zo kunnen we de cowboys in de industrie de pas afsnijden.”

   Twee blakende schaatsers trainen op het fietspad langs de Hondsbosche Zeewering voor het aanstaande marathonseizoen. We manoeuvreren de dienstfiets langszij, noteren een snelheid van 25 km per uur en roepen tegen de straffe zuidwester in: ‘Gebruiken jullie een voedingssupplement, extra vitaminen?”

   “Reken maar,” antwoordt de koploper adrem en met een grijns. “Elke dag een droge worst!”

   • Otto zegt:

    Dat moet even gezegd worden: dit is wel de langste reply die ik ooit gehad heb 😛 Erg vermakelijk stuk weer, waarvoor dank!

    Maakt mij wel wat nerveus, helemaal omdat ik op het punt sta magnesium te bestellen uit de VS, aangezien dat (in grootverpakking) een flink stuk goedkoper is dan hier, en tsja, de controle lijkt daar dan wat minder.. maar ik heb goede ervaringen gehoord van een paar mensen, dus dat geeft weer moed.

    Mijn mening was dat het toch zonder voedingsupplementen zou moeten kunnen; echter krijg ik het toch voor elkaar om een magnesiumtekort op te lopen. Altijd al af en toe kramp gehad, maar op het paleo-dieet stond ik een paar keer rechtop in bed van een kramp in de kuit of voet. Dat zou dan komen vanwege de bodemverarming, en het stond vandaag in de Telegraaf (heb ik van horen zeggen 😛 ) dat de meeste mensen een vitamine D en magnesium-tekort hebben. Vitamine D heb ik wel gedekt door veel in de zon te zijn (plus een lichte huid te hebben) en minstens 5x per week iets van vette vis als maaltijd of tussendoortje. Maar magnesium blijkbaar niet. Dan moet ik er toch maar aan geloven.. :/

    Misschien op te lossen door meer biologische groenten te eten. Of misschien is het persoonlijk, dat sommige mensen een hoger verbruik hebben (ik sport 5 a 6 dagen in de week). Of dat inderdaad de bodemverarming de boosdoener is en dat daar nauwelijks tegenop te eten valt..

    • Otto, met magnesium valt nauwelijks te kloten en het is zo goedkoop dat daar ook weinig eer aan te behalen valt.

     Er zijn meer mensen die last krijgen van kramp op paleo. Misschien toch wat meer koolhydraten eten, vooral ook gezien je actieve leefstijl? Forse koolhydraatbeperking + sporten = fors hogere kans op kramp. En/of wat extra zout? Kramp is beslist niet per definitie een gevolg van magnesiumgebrek. Een paleovoeding zou plenty magnesium moeten geven, zeker met een gezond rantsoen 85% chocola ;-).

   • Otto zegt:

    Nou ja goedkoop, in de NL kost een potje magnesium (in andere vorm dan -oxide) toch al gauw 15 euro voor 60 stuks.. Dat het 4x zo goedkoop kan in de VS is dan zorgwekkend, aan de ene kant waarom het zo schrikbarend duur is hier, aan de andere kant waarom het zo goedkoop kan in de VS, zonder rommelen.. 🙂

    Magnesium is inderdaad niet de enige oorzaak voor kramp, dank voor de link, al heb ik de rest (meer carb/niet te zuinig met zout/kalium/eigengemaakte 80%+ chocola 😉 ) wel gedekt. Het heeft een fijn ontspannend en spierherstellend effect, dus ik heb op dit moment wel het vermoeden dat ik er meer van kan gebruiken dan ik met voeding binnenkrijg, al bevindt het experiment zich nog in de testfase. 🙂

   • Zo veel gepraat over magnesium, en niemand noemt zonnebloempitten / pompoenpitten ? Lijkt me fijner, en wordt ook zeker goed opgenomen.

    • James zegt:

     Helemaal mee eens. Noemde het meest gangbare. Nog een uitstekende source is boekweit.
     Zonnebloem pitten komen veel voor in ‘trailmixes’. Goed snack food

  • hans zegt:

   Otto ,
   Wat is er mis met magnesium-oxide van Hema per 2 tablettent 300 mg 80% adh voor € 3,50 ?

   • hans zegt:

    Per 75 stuks en tabletten zonder t op ’t end natuurlijk….

   • James zegt:

    Hans magnesium oxide wordt hoegenaamd niet opgenomen. Net zo min als ijzer oxide (roest) wordt opgenomen. Vanwege de stabiliteit bij hoge temperaturen wordt magnesium gebruikt in ovens en als stabilisator in cement. Het kan helpen bij maagzuur en het werkt als laxatief. Beter is magnesium zout of citraat. Veel magnesium supplementen komt voor als een mix van oxide en citraat. Nog beter is Mg gluconaat wat betreft bio-availability.
    Pure chocola (70% +) smaakt beter en geeft een aardige zet.. Bijna alle noten.

   • Je kan gemiddeld stellen dat metaal en metaaloxides slecht worden opgenomen door het lichtaam. Het lichaam (=water) heeft veel meer aan zouten die in io-vorm veel beter worden opgenomen. Drie jaar geleden lag Kelloggs terecht onder vuur aangezien ze metallisch ijzer aan hun producten toevoegden. http://wdeheij.blogspot.com/2009/10/de-relatie-tussen-kelloggs-oerdieet-en.html

    • Wouter (en James), off topic, maar even heel actueel. Wat denken jullie van de case Kruse (zie freetheanimal)? Het lijdt verdomd weinig twijfel meer dat de man een pathologische leugenaar is (of in een manische fase zit). Hij wordt nu volledig afgebrand, wat zacht uitgedrukt niet geheel verwonderlijk is. Mijn dilemma is dat hij een paar heel goeie ideeën heeft, aangenaam onconventioneel is en heel wat mensen helpt. Ik bedoel, stel dat Newton bipolair was geweest en geregeld had verkondigd dat hij een achterneef van Jezus was, zouden zijn inzichten dan minder waard zijn? En psychiaters weten dat je soms een gek nodig hebt om iets groots door te voeren. Dit verhaal wordt steeds maffer…

   • Ik kijk niet naar de persoon, alleen naar de inhoud van de boodschap. Ik ben ervaren genoeg om te weten dat outsiders vaak verdomd innovatief en creatief kunnen denken. Kortom, of Kruse nu een stoornis heeft of niet vind ik niet zo relevant. Hij brengt Cold Therapy in the equation. Iets wat onze eigen Ice Man al jaren doet. Laten we inhoudelijk gewoon kijken wat er uit het inhoudelijk / wetenschappelijk debat komt. Eerst maar een starten met een paar hypotheses.

    • James zegt:

     Precies! Eerst maar eens even afwachten hoe er verder ingevuld gaat worden en als daar een aantal werkbare hypotheses uitrollen is het zaak om daar mee aan het werk te gaan.
     Als we alles wat hier de revue is gepasseerd het laatste half jaar eens op een rijtje zetten, zijn er voor mij te veel raakvlakken met wat Jack Kruse komt aandragen.
     En laat die animal nog maar even vastzitten.

    • Okay Wouter, volledig mee eens. Jack is een intrigerende figuur. Ik zou hem heel graag eens een week van nabij volgen om te kijken wat voor mens hij nou werkelijk is. Is hij ziek? Is hij alleen maar ‘anders’? Vast staat dat hij het zichzelf onnodig moeilijk maakt.

 2. Heb je je ooit wel eens verdiept in virale ziektes? Dat is pas een wetenschappelijk mijnenveld. Virusziekten zijn de sluitpost in het diagnosesysteem: als we het niet weten is het ‘vast een virus’. En dan gaan we eiwitten meten met ongevalideerde virus-tests, laat staan dat het pathogene karakter van die virussen ooit is op een wetenschappelijk hout snijdende manier is vastgesteld.

  Mijn punt zijnde: we weten niet waarom vitamine C werkt tegen virusziekten, ten eerste omdat het waarschijnlijk geen virusziekten zijn. Doe mij anders even de studies die Koch’s postulaten vervullen voor het zogenaamde varkensgriep-virus (bestaan niet).

 3. Ernesto, een mijnenveld, inderdaad. Peter Duesberg en Kary Mullis komen in gedachten. Volstrekt onmogelijk om over te berichten, alleen al het sec vermelden van hun argumenten betekent journalistieke zelfmoord.

 4. Juul zegt:

  Ik word nu wel nieuwsgierig.. 🙂

  Maarre.. nu ik dit allemaal zo lees (en ook andere artikelen) raak ik helemaal in de war. Wat een ongelovelijke materie is dit toch allemaal. Volgens mij kan ik beter mijn eigen groente- en fruittuin gaan verbouwen met hoogwaardig biologisch voedsel (als ik aan de juiste zaadjes, plantjes en stekjes kan komen) en zo gevarieerd mogelijk eten (ik heb er ook nog de ruimte voor, alleen mijn vingers zijn nog niet zo groen… ).Verder regelmatig bewegen, weinig stress en verder niet teveel gekke dingen doen. Dat biedt mij waarschijnlijk de beste basis om gezond te blijven…(even los van mijn aangeboren zwak- en gevoeligheden). Je durft toch bijna niets meer te eten waar ook maar 1 ander mens aangezeten heeft in wat voor vorm dan ook.

 5. James zegt:

  @ Melchior regards Jack. Dunno. Ik hou me voorlopig op de vlakte, weet er te weinig van en tot dusver komen erg veel reakties uit een hoek waar ik het altijd al een beetje moeilijk mee heb gehad. Niet dat die mensen geen gelijk hebben. Een beetje te veel betweterigheid. Ik heb al eens opgemerkt dat mijn motto is: Search for the truth and flee from the one who found it. Dat paleo elitism daar raakt Jack een gevoelige snaar. Er zijn er heel wat meer die op de fence zitten. Heb jij al iemand uit het bekende vertrouwde kamp gehoord? Cordain, Taubes, Guyenet, Masterjohn, Peter Dobromylskij Hyperlipid?. Ben benieuwd of Denise dit op het ogenblik aan het uitzoeken is. Alhoewel die is druk met haar boek.
  Meestal als iets flink mis is kun je een reactie van Mike Eades verwachten. Misschien broedt hij op iets. Heb al een tijdje niks van hem gehoord. Joe Mercola is all for the CT maar hij haalt Tim Ferris aan. So there you have it in a nutshell. Voor mij zit er te veel goed materiaal in de Quilt alleen al en alles wat je googelt komt met geweldige referenties, maar studeren is het wel en helaas momenteel te weinig tijd. Teabreak is al weer voorbij.

 6. James zegt:

  Hier is nog een reden om voorzichtig om te springen met supplementen in welke vorm dan ook.
  http://www.greenmedinfo.com/blog/turned-stone-calcium-pills-proven-once-again-kill?utm_source=www.GreenMedInfo.com&utm_campaign=03998c7c19-Greenmedinfo&utm_medium=email
  In dit geval is het calcium zonder Vitamine D en magnesium. Probleem is en blijft: supplementen zijn supplementen en arriveren in ons systeem zonder een ‘support’ stelsel wat ze normaal hebben in de voeding.

 7. Melchior,
  2 vragen.

  1: ken je deze studies al?
  – “vitamin C depleted individuals may be more resistant to fat mass loss”
  http://www.jacn.org/content/24/3/158.abstract

  – Vitamin C supplementation influences body fat mass and steroidogenesis-related genes when fed a high-fat diet.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18791977

  2: kan het kloppen dat ik nergens op de site een e-mail adres van je kan vinden? op welk adres zou ik je iets kunnen mailen?

  Gr, Ernesto

  • Dank voor die links, Ernesto. Had ik niet gezien. Geen idee wat de implicaties zijn, maar die tweede toont weer eens aan dat energie in/energie uit een tautologie is.

   Nee, ik heb geen e-mailadres op het blog staan, maar ik zal een extra gmail account aanmaken. Volgens mij is dat erg makkelijk ;-).

 8. Stelling / Hypothese: Eet je veel koolhydraten of suikers dan heb je veel vitamine C nodig. Vitamine C is meer dan alleen een antioxidant. De inuit eten eiwit, weinig koolhydraat maar hebben ook weinig Vitamine C in hun eetpatroon.

  • Deze stelling vindt brede ondersteuning in bepaalde kringen. Viljhalmur opperde dit al na zijn avontuur in het Bellevue ziekenhuis. Paul Jaminet daarentegen – de man van de safe starches – claimt dat very low carb tot scheurbuik kan leiden. Evidence daarvoor heb ik echter nooit gezien.

  • Dank, Riesjart! Vanochtend stond die er nog niet op ;-).

   Sunlight deficiency. Love it! Gisteren nog kreeg ik weer zo’n debiel, obligaat persbericht binnen van een dermatoloog uit de Middeleeuwen met de bekende boodschap.

  • Dank Martin!

   Moedig van chirurg De Brauw, maar ik word een beetje bang in het donker als ik merk dat Nederlandse artsen nu pas – ruim 5 jaar na het verschijnen van Good Calories Bad Calories – de kinderversie ‘Why we get fat’ gaan lezen en overduidelijk niet op de hoogte zijn van alle gaten die intussen in de koolhydraathypothese van obesitas zijn geschoten (kom er maar in Jaap ;-)). Taubes heeft grotendeels gelijk, maar niet op de manier die de mensen die hem nu ontdekken denken.

   Maar laat ik niet zeiken. Bravo Maurits de Brauw! Dit is een vette stap in de goede richting en een gezonde natte handdoek in de zelfgenoegzame smoeltjes van de alwetende, vegetariese, intellectueel inerte, etc Volkskrantlezers (ik ben zelf ook Volkskrantlezer, Jeese je moet toch wat ;-)). Ik ga de commentaren met smaak lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s