Paleo-blogger vecht terug tegen agressieve diëtistes

Steve Cooksey werd een paar maanden geleden aangeklaagd door een overkoepelende organisatie van diëtistes, omdat hij op zijn blog Diabetes Warrior ‘illegaal’ advies geeft aan mensen met diabetes. Nadat hij zelf zijn spuit en pillen in de vuilnisemmer kon gooien, stelt hij lotgenoten die op zijn site komen voorzichtig voor om paleo te gaan. Levensgevaarlijk natuurlijk ;-). Steve schrok zich rot van de officiële, van indrukwekkende stempels en zegels voorziene aanklacht, maar besloot na rijp beraad om in elk geval terug te slaan. Inmiddels werkt hij samen met advocaten van een consumentenorganisatie. Ze gaan de rechter vragen of diëtistes eigenlijk wel het recht hebben om burgers die verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid van hun ‘free speech’ te beroven. Het filmpje, met een geweldige Britse narrator, geeft een mooi beeld van deze bezopen poppenkast.

Naschrift:

Met dank aan Mariet hier een kort interview dat Richard Nikoley van Free the Animal had met advocaat Jeff Rowes van het Institute for Justice. Rowes gaat de zaak van de censurerende diëtistes door de hoogste rechter laten beoordelen. Momenteel is het in de VS zo dat je een ander niet mag adviseren om bijvoorbeeld aardappelen, groenten en vlees te eten als je geen bevoegd diëtiste bent.

Naschrift op 31 mei 2012. Met dank aan lezer Martin. Chirurg Maurits de Brauw van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft Why We Get Fat van Gary Taubes gelezen en schrijft naar aanleiding daarvan een opiniestuk in de Volkskrant. Ruim vijf jaar na het verschijnen van Good Calories Bad Calories ontdekt een Nederlandse arts dat het paradigma calorieën in calorieën uit/minder eten meer bewegen een achterlijke tautologie is. Het mag duidelijk zijn dat intellectueel Nederland de verkeerde media volgt. Als de dokter de Grazia had gelezen (of erger nog, Foodlog), had hij dit stuk vijf jaar geleden kunnen inzenden ;-). Maar goed. Niet zeiken. Het is een begin. Bravo Maurits de Brauw!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

20 reacties op Paleo-blogger vecht terug tegen agressieve diëtistes

 1. Janet Noome zegt:

  Zo zeg dat is hard tegen hard! Even zoeken leert mij dat er zo’n 2000 diëtisten/ voedingsdeskundigen zijn in de staat North Carolina. Is er onder die 2000 niet één paleo diëtist die dezelfde mening is toegedaan als Steve Cooksey, en onder wiens vlag hij had kunnen varen? Maar als ik de website van deze collega’s bekijk: http://www.ncbdn.org/about_ncbdn/about_ncbdn , dan weet ik het antwoord denk ik al: nee, die zijn er niet. Althans ze wàren er misschien, maar ze zijn geëlimineerd door de huisregels. Als je strijd voert op regels en niet op resultaat, dan heb je de slag bij voorbaat verloren, lijkt mij. Want uiteindelijk gaat daarom: het resultaat. Wat ik mis is de eigen professionaliteit en de eigen verantwoordelijkheid op kennisniveau en in het werk. De diëtisten hebben de wet dan wel aan hun kant (zo lijkt het nu) maar maskeren dus eigenlijk met die wet in de hand hun eigen falen. Geen professionele vrijheid. Wat ontzettend jammer dat het niet over de inhoud gaat. Een gemiste kans. En stom ook vooral!

  • Hoi Janet,

   Dit lijkt een kneejerk reactie binnen de beroepsgroep. Eerder zagen we vrijwel hetzelfde gebeuren in Zweden, waar diëtisten huisarts Annika Dahlqvist haar bevoegdheid wilden laten ontnemen. Zij schoten zichzelf in de voet. Toch zegt iets mij dat de NVD deze weg nooit zou bewandelen.

   • Janet Noome zegt:

    Ik denk het ook niet. Een opstandige collega werd hoogstens uitgenodigd voor een gesprek…..;-) waar de gedragsregels van de vereniging nog eens besproken werden. Het ging hierbij dus niet over een vakinhoudelijke kwestie.
    Wel heeft de NVD zich bemoeit met het feit dat diëtisten die het papiertje gewichtconsulent ( niet 1 jaar maar 10 weken LOI o.i.d.) haalden i.v.m. vergoeding geen lid mochten worden van de beroepsvereniging voor gewichtsconsulenten. En dat was vreemd natuurlijk. Die eis is inmiddels van tafel.

 2. Otto zegt:

  Wat ik me kan voorstellen is dat ze er een probleem van maken dat hij zich voordeed als een professional, een gezondheidsdeskundige; dat je een website over gezondheid bijhoudt met tips enzo, dat kan nog wel. Maar betaald werk verrichten in de ‘zorgsector’ zonder een bevoegdheid is toch riskant; in dit geval heeft hij het bij het juiste eind, maar wat als hij had gezegd dat je paardenbloemen met ochtendurine moest eten, en voor dat advies betaald werd? Je wilt toch niet alle kwakzalvers vrij spel geven toch? Enige opleiding, zegge een 1-jarige LOI-cursus gewichtsconsulent op z’n minst zou toch niet misstaan om er zeker van te zijn dat iemand basiskennis heeft; daarna mag je je eigen weg inslaan, want je weet tenminste ‘hoe het moet’ en waarom je het anders doet. Dat is toch het doel van certificatie, en hoewel misschien soms erg overrated, het dient een doel.

  Al moet ik zeggen dat ik niet het naadje van de kous weet, ik heb 1 blog gelezen en ff vlot deze video doorgekeken, maar wat me bijstond was dat ‘het gerecht’ voornamelijk viel over of je wel zomaar betaald medisch advies mocht geven.zonder bevoegdheid.

  • Hmmm, zit wat in.

   Cooksey vraagt voor een deel van zijn adviezen geld en dat deugt niet, vind ik. Maar daarop pakten ze hem niet. Die diëtistes en de staat North Carolina vinden dat hij zelfs geen gratis tips mag geven aan vrienden.

   • Janet Noome zegt:

    Opleiding en registratie geven toch aan met wat voor professional je te maken hebt. Het hoort een weerspiegeling te zijn van kwaliteit en een vorm van bescherming te geven aan de consument. Dan kun je als zoekende kiezen waar je naar toe gaat. Maar ook in Nederland is een groot grijs gebied. Wel zelf blijven nadenken natuurlijk als individu. En dat zelf nadenken kunnen ze in de VS niet meer zo goed…..heb er staaltjes van meegemaakt.

 3. Pingback: Diëtisten klagen Paleo Steve Cooksey aan vanwege diabetes voedingsadviezen | gripopkoolhydraten.nl

 4. Mariet zegt:

  Steve, Diabetes Warrior and……. Barefoot Runner ! Dat zal je aanspreken Melchior. Een inspirerende man. Voor mij als diabeet zeker.

  Toen hij in 2009 gediagnoticeerd werd met diabetes, heeft hij meteen drastische maatregelen genomen. Zelfstudie en experiment. Ik volg Steve al een hele tijd op FB. Hij is zeer gedreven, soms een beetje te. Maar altijd recht voor z´n raap. Hij scheldt over de adviezen van de ADA en terecht. Hij kan ´t weten, want hij heeft ´t allemaal zelf uitgeprobeerd. Ik heb nog nooit iets gemerkt dat hij geld vraagt voor adviezen, en als, is hij daar nu mee gestopt. Ik vind mezelf, in vergelijking met hem, maar een lafaard. Ik sla stiekum de adviezen van de dokters, de DVN ( en noem ze maar op) in de wind. Waarom? omdat niemand geinteresseerd is is N=1 ervaringen. Als ik vertel dat ik bij hoge bloedsuikers honger heb en bij lage (hypo’s ) niet, kijkt de dokter mij glazig aan. Past niet in ’t plaatje ! Er is toch genoeg glucose ? Ja, maar ik kan het niet gebruiken( insulineresistentie), daarom zenden mijn hersenen het signaal uit: eten !

  Wetenschap heel leuk, maar dient het de mens of de wetenschapsindustrie ?

  Dat mijn scepsis tercht is blijkt weer uit een artikel in de diabc van de DVN over een internist van ’t Mesos Medisch Centrum en Med. adviseur van de DVN (sick), die ( 60 jaar is , veel te dik, behandelt al heel lang diabeten, grapjas eerste klas: als diabetes besmettelijk was, had ik ’t al moeten hebben ) zelf nu diabeet is, met een vrijheid, blijheid verhaal.

  “Aan mijn lijf geen polonaise,val me niet lastig met dingen die niet perse nodig zijn en die ik heel moeilijk vind om te laten. Van mijn team kreeg ik een afsprakenkaart met daarop afspraken met de diëtist, diabetesverpleegkundige en bewegingsprogramma. Uiteraard ben ik niet gegaan. Struisvogelpolitiek, ik weet het.”

  Dus ik twitteren naar de DVN: AUB F.Storms lozen als Med.Adviseur ! Das toch een zeer slecht voorbeeld. Wat een oen zeg. #diabc3blz2 . Antwoord : @marietsebiel Hoi Mariet, zijn deskundigheid staat bij ons niet ter discussie hoor! En wij vonden het een eerlijk verhaal. Groet, ^AE . Ik weer : @DiabetesNL Nou ik niet, misschien wel eerlijk. Maar totaal in de ontkenningsfase. Een echte struisvogel ! En: @DiabetesNL Ik vind zijn deskundigheid zeer bedenkelijk. Waarom ? Als ik z’n voorbeeld zou volgen werd ik geen 100 jaar !En : @DiabetesNL Zijn boodschap? Gewoon niet luisteren naar de dokter ( ook al ben je ’t zelf) Diabetes, lach erom. Nogmaals wat ’n oen ! Hun antwoord: @marietsebiel zoals hij zelf zegt: ‘sommige dokters zijn net mensen.’ 🙂 Ik geef je reactie door aan de redactie. Groet, ^AE . En daarmee is de kous af !!!!!!!!!!!!

  Lachen, brullen, gieren …. huilen !

 5. Sandra zegt:

  Nog even een toevoeging over de Nederlandse situatie : het geven van dieetadviezen is geen voorbehouden handeling, dat mag dus iedereen : de (diabetes)verpleegkundige, de praktijkondersteuner, de doktersassistente, de baliemedewerker en de slager om de hoek…en daar mogen ze zich ook voor laten betalen. Dus de NVD zal niemand kunnen aanklagen…ook de echte kwakzalvers in deze business niet (daar bedoel ik deze Steve niet mee).

 6. Mariet zegt:

  Interview with Jeff Rowes, Institute for Justice, over de case van Steve. Zij gaan zijn rechtzaak voeren ! Freedom of speech !

 7. Altijd weer fijn als Melchior met spraakmakend voedingsgerelateerd nieuws komt.
  Ga zo door Melchior!
  Graag draag ik ook mijn steentje tegen bij. Zie http://www.gripopkoolhydraten.nl/nieuws

  Veel mensen, waaronder vele diabeten hebben inmiddels hun heil gevonden in Grip op Koolhydraten. Op het GripOpKoolhydraten-forum hebben de forumleden de eetwijze bestempeld als GOK, zelf zijn ze GOK-kers, ze eten GOK-proof en ze zijn liever GOK-forumverslaafd dan Koolhydraatverslaafd.
  Ook deze koolhydraatbeperkte GOK-methode druist net als Paleo in tegen de reguliere voedingsvoorschriften van “goed verdeeld over de dag koolhydraten en daarop de medicatie aanpassen”.
  Door juist koolhydraatbeperkt te eten, merken diabeten dat ze heel snel hun medicatie kunnen verminderen of er zelfs helemaal van af komen.

  In Nederland zijn er gelukkig steeds meer diëtisten en voedingsconsulenten overtuigd van het belang van koolhydraatbeperking.
  Niet gek natuurlijk, want dé afvalmethode die door diëtisten aanbevolen wordt als uiterste redmiddel tegen een flink overgewicht zijn eiwitshakes. Koolhydraatarm dus.
  Een overstap naar natuurlijke koolhydraatbeperkte voedingsmethodes zoals Paleo en Grip op Koolhydraten is dan snel gemaakt.
  Terugvallen in een eetpatroon van vetarm, koolhydraatrijk en light, dat zou immers weer keihard terugvallen in de vicieuze cirkel van honger en overeten.
  En dit aloude niet werkende vetarme verhaal spekt de kas van de diëtiste niet.

  Diëtisten met de andere koolhydraatbeperkte boodschap zien hun praktijk weer vollopen.
  Levende gezonduitziende reclamezuilen zijn immers de beste reclame.

  Groeten van een onafhankelijke diëtiste,
  Yvonne Lemmers

  • Yvonne, je bent zeker ook inhoudelijk goed bezig. Maar stuur je Melchior een vrijwillige donatie voor deze reclame tekst? Of gewoon een gegunde betaalde schrijfopdracht?

   • hans zegt:

    Dus net zoals jezelf dat doet hier en o.a. op Foodlog ? Profileren en ,, Innoveren ” oeverloos en tot vervelens toe met je linkjes naar je eigen schrijfzels . Ben benieuwd naar jouw donatie’s. ….

    Iets met ” pot en ketel ” dus , terwijl je soms best zinnige dingen zegt , jammer……

   • hi Hans, we hebben allemaal belangen (wat doe je zelf eigenlijk?). Rondom voeding en gezondheid heb ik die in ieder geval niet. Voor de primaire sector en de overheid werk ik niet. Dat zijn allemaal hobby’s van me waar ik graag wat inhoudelijk over mee mag discussiëren hier en op foodlog. En mijn blog? Liefdewerk oud papier. Maar je hebt gelijk ik was wat te scherp richting Yvonne.

   • James zegt:

    Misschien wat scherp Wouter, maar ik ben het met je eens dat het er soms een beetje van weg heeft dat deze dame reageert als ze haar boekje kan vermelden. Beetje irritant.
    En nee Hans ik heb geen probleem met de links van Wouter. Als het mij interesseert klik ik door en ontdek soms hele zinnige dingen en een scherpe kijk. Is me niet opgevallen wat Wouter hier precies probeert te slijten.

 8. James zegt:

  Nog een berichtje over een zeer aggressieve ‘dietisten club’ , en supporter van o.a. de North Carolina dietisten : http://www.theatlantic.com/health/archive/2012/04/how-vegetable-oils-replaced-animal-fats-in-the-american-diet/256155/

  • Ja, dat zijn natuurlijk de eigenlijke stokers achter de coulissen. Hoewel veel diëtistes (ten overvloede: niet alle!) natuurlijk ook gewoon volledig zijn gebrainwashed met het healthy whole grains, artery clogging saturated fat praatje.

   Onze Nederlandse Vereniging van Diëtisten laat zich betalen door:
   Sponsors van de NVD

 9. Interessant en leerzaam verhaal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s