Het Broodje Ei(wit) van Kris Verburgh

Met dokters kun je altijd lachen

Niels wees ons op een artikel dat de Vlaamse arts Kris Verburgh, auteur van het onlangs verschenen dieetboek De Voedselzandloper, schreef voor het blad Ode. Verburgh noemt een voeding met een relatief hoog aandeel eiwit suboptimaal en op de lange termijn schadelijk. De huidige oplevende belangstelling voor koolhydraatbeperkte voedingspatronen doet hij af als een dwaling van mensen die als het om humane voeding gaat als ongeletterd moeten worden beschouwd. Deskundigen als sportarts en inspanningsfysioloog Timothy Noakes, die koolhydraatbeperking toepassen en propageren omdat de interventie het epidemische vormen aannemende metabole syndroom opvallend doeltreffend aanpakt, maken in zijn optiek een denkfout die hen vroeger of later zal opbreken. De aan deze leefstijl inherente ‘hoge eiwitinname’, zo weet Verburgh, zal hen namelijk voortijdig doen verouderen. Verhoogde expressie van mTOR heeft in C. elegans en fruitvliegen bewezen de levensduur te verkorten. Beperking van met name het aminozuur methionine verlengt de levensduur in deze organismen minstens zo krachtig als beperking van glucose. Verburgh extrapoleert naar mensen en stelt dat overtollig eiwit in het lichaam ‘gaat klonteren’, overal obstructies veroorzaakt en tot een heel spectrum van gevreesde degeneratieve kwalen leidt.

Om deze boude en op z’n zachtst gezegd onzorgvuldig geformuleerde stelling kracht bij te zetten, schermt de Vlaamse dieetgoeroe die geen dieetgoeroe wil zijn met een wetenschapster die we hier heel goed kennen. Waren alle onderzoekers maar zoals Cynthia Kenyon, parafraseer ik hem. Pardon? Dit is merkwaardig. Wij zetten Cynthia hier lang geleden in het zonnetje. Cynthia is namelijk hartstikke paleo ;-). Cynthia eet vlees, vis, groenten, ‘niet te veel fruit want dat is al snel te glycemisch’, noten, eieren, kortom, ze volgt het evolutionaire model. Cynthia eet vast geen karrenvrachten eiwit, maar eiwitbeperkt is haar voeding beslist niet en de havermout van dokter Verburgh (lage GI, cholesterolverlagend!) raakt ze nog niet met een stok aan. Om van zijn volkorenpasta maar helemaal te zwijgen.

Ik kan Kris Verburgh niet verwijten dat hij het paleo model expliciet onder de door hem gewraakte hoog eiwit diëten schaart, maar ik vermoed van wel. Veel aanhangers van het evolutiegeneeskundige model zullen zich aangesproken voelen.

Voor we verder gaan, voor de 3456ste keer: paleo is in principe macronutriënt neutraal. Het gaat om de soort voeding, niet om het aandeel koolhydraten, eiwit en vet. In de praktijk zal iemand die ongeveer eet wat hij in deze moerasdelta aan zijn speer zou kunnen rijgen, plukken, ophengelen, opgraven, et cetera een iets hoger aandeel eiwit en vet scoren dan Trees en Arend op hun agrocentrische Standard Dutch Crap Diet (SDCD, ook steeds vaker FL-Dieet genoemd, waarom mag Joost weten). Maar het lijkt in niets op het archetypische Fred Flintstone festijn dat sommige wereldvreemde filosofen er zo graag van maken. Zoals een volger van Mark Sissons The Primal Blueprint elders meldde, eten vele paleo’s zelfs beduidend minder vlees dan SDCD’ers. Zelf lijk ik soms op een graanloze veganist die hier en daar een paar sardines of eieren sneakt. Dat het nog maar eens gezegd is.

De werkelijk preventieve en therapeutische aspecten van paleo en (onbedoeld) LCHF zitten naar mijn overtuiging vooral in de eliminatie van elementen die niet matchen met ons genoom en die voor ongunstige epigenetische switches zorgen. Graszaden die niet gegeten willen worden en een indrukwekkend arsenaal van biologisch oorlogstuig op ons loslaten, lactose, melkeiwit, geconcentreerde suiker (glucose/fructose) en meervoudig onverzadigde zaadoliën. Gezien de vooral door Alessio Fasano en zijn groep verzamelde evidentie dat met name tarwe-eiwitten ook bij mensen zonder manifeste coeliakie in staat zijn via moleculaire na-aperij een tombola aan pathologie te induceren – van diabetes type 1, reuma en cardiomyopathie tot diverse cognitieve en affectieve afwijkingen – vind ik het onbegrijpelijk dat iemand die zich presenteert als belezen deskundige die boven de ‘dieetgoeroes’ staat volkoren pasta aanbeveelt als slimme keuze. Zo mogelijk nog vreemder is zijn afwijzing van aardappelen. Hoewel er enige discussie is over de minimale doses alkaloïden en saponinen in aardappelen, zijn ze voor mensen met een nog intacte glucosehuishouding vermoedelijk volkomen geschikt. De knollen hebben een hoge GI, maar een erg lage glycemische load, dat wil zeggen dat ze betrekkelijk weinig koolhydraten leveren en dus een betrekkelijk milde glycemische en insulinerespons geven. Gram voor gram zijn ze aanzienlijk minder glycemisch dan de door Verburgh aanbevolen volkoren pasta. Bovendien leveren ze een complete combinatie aminozuren.

Niet zonder een zeker dedain stelt de dokter dat iedere student geneeskunde leert dat een hoog aandeel eiwit schadelijk is voor de nieren. Deze opmerking illustreert hoezeer de academische instituten waar ‘kennis’ wordt overgedragen achter lopen op de realiteit (hoewel we er rekening mee moeten houden dat de man in België is opgeleid). Het idee dat een eiwitrijke voeding bij gezonde mensen een negatief effect heeft op de nierfunctie is met name in de afgelopen tien jaar volkomen gefalsifieerd. Mensen met een in onze versuikerde wereld meestal door glucotoxiciteit veroorzaakt nierfalen kunnen slechts beperkte hoeveelheden eiwit verwerken en zien versnelde progressie van de dysfunctie op een eiwitrijke voeding. Hierop is de simplistische aanname van Verburgh en zijn leermeesters gebaseerd. Bij mensen met een intacte nierfunctie is een wat hogere eiwitconsumptie geassocieerd met verbetering van allerlei lichaamsfuncties en een lager risico op ondermeer osteoporose, hypertensie, diabetes en cardiovasculaire incidenten. Preliminair onderzoek suggereert overigens dat een extreem vetrijke, eiwitbeperkte voeding tot nog toe irreversibel geacht nierfalen kan omkeren. Voor een heldere uiteenzetting met veel referenties verwijs ik mijn lezers naar het beroemde eiwitdebat tussen Loren Cordain en T. Colin Campbell.

Mensen hebben een eiwitplafond van rond de 30 energieprocent. Eten we meer, dan worden we ziek (rabbit starvation). Het minimum ligt rond de 10 energieprocent. Jager-verzamelaars blijven gezond en functioneel op het hele scala van eiwitpercentages dat de exploitatie van hun habitat biedt. Het is theoretisch mogelijk dat eiwitbeperking bij mensen een levensverlengend effect heeft. Net zoals dat mogelijk is voor glucosebeperking. Anticiperend op die mogelijkheid werken clinici als Nora Gedgaudas en Ron Rosedale met een hoog vet, laag eiwit, laag koolhydraat aanpak. Wat nu precies optimaal is – wat ons jubelend richting 120 voert – zal nog wel even in nevelen gehuld blijven, maar voor een eiwitarme, graangebaseerde voeding liggen de kaarten zeer ongunstig. Suikerziek vegetarisch India is het trieste real life model van dit construct. Nog een laatste aspect. Milde calorierestrictie en relatief lange interprandiale periodes zijn een gegeven op een paleo-achtige voeding. Je eet spontaan minder (eetlustregulatie) en omdat je niet zoals een SDCD’er afhankelijk bent van een voortdurend glucoseinfuus, eet je minder vaak. In die (fysiologisch normale) lange nuchtere periodes gaat het lichaam over tot autofagie: het opvreten en recyclen van gecorrumpeerde eiwitstructuren. Steeds meer onderzoek suggereert dat perioden van autofagie aanzienlijk bepalender zijn voor het behoud van gezondheid en functionaliteit dan beperking van de eiwitinname. Echte deskundigen, zoals Cynthia Kenyon, weten dat. En babbelen dus niet over de geweldige voordelen van volkoren pasta en havermout en de ‘gevaren’ van eiwit.

Naschrift:

Ik vergat helemaal de bevindingen van Berit Johansen te noemen. We hadden het over haar in oktober. Aangezien Kris Verburgh op moleculair niveau argumenteert, zou hij haar werk zeer serieus moeten nemen. Berit bekeek wat verschillende macronutriënt verhoudingen doen met de expressie van enkele genen die een sleutelrol vervullen in ondermeer verouderingsprocessen. Ze deed dat niet in nematoden, niet in fruitvliegen, niet in muizen, niet in resusaapjes, niet in Amerikanen, maar in mensen. Voor wat het waard is, een laag aandeel eiwit presteerde niet best. Voor degenen die niet doorklikken hier een fragment uit die blogpost:

Met micro arrays maten Berit en collega’s bij twee groepen mensen de expressie van bepaalde genen waarvan kennelijk precies bekend is wat ze doen. Vervolgens kregen beide groepen gedurende enkele weken een soort astronautenvoeding met hetzelfde aantal calorieën, maar met een verschillende macronutriëntsamenstelling. De ene groep kreeg iets van 60 procent koolhydraten, 20 procent vet en 10 procent eiwit, de andere groep kreeg van alle drie 33,3 procent. De samenstelling van het eerste menu komt overeen met die van de gemiddelde supermarktvoeding, terwijl de tweede groep beduidend minder koolhydraten en meer vet en eiwit at. Na zes dagen begon de genexpressie van de 33/33/33 groep gunstiger te worden. Weg van ontsteking, autoimmuniteit en insulineresistentie.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

108 reacties op Het Broodje Ei(wit) van Kris Verburgh

 1. JMeindert zegt:

  Melchior, alle hulde dat je toch elke keer weer de moed kunt vinden om een glasheldere reactie te geven op de actualiteit en het bijltje er niet bij neer gooit. Ik ben een dankbare consument 🙂

  • Puik stuk.

   Frank van Berkum deugt. Frank van Berkum deugt niet. Frank van Berkum deugt. Frank van Berkum deugt niet. Fr…

   Waarom zet deze bij tijd en wijle erg erudiete en geestige man zich zo af tegen het evolutiegeneeskundige model als bruikbaar beginpunt voor onderzoek?

   • Dick Veerman zegt:

    Voor zover ik dat van hem begrepen heb: hij hecht aan RCT’s en ziet minder in het benoemen van pre-wetenschappelijke rationaliteit als ‘wetenschap’. Hij is arts en moet het doen met bewijs en zijn verantwoordelijkheid waar dat bewijs te kort schiet.

    • Dick, lange tijd waren er geen RCT’s als bomvrije rechtvaardiging voor de coronaire bypass operatie… Ik ben niet eens zeker of ze er nu wel zijn. Ik meen dat de procedure alleen enig soelaas biedt bij problemen met de LAD, de zogenoemde widow maker. Is dat een reden om ze dus maar niet uit te voeren?

     Omgekeerd, wanneer is een consistente klinische waarneming consistent genoeg om er een grote RCT tegenaan te gooien? Antwoord: dat hangt er van af of er een partij is die geld ziet in zo’n dure grap. We kunnen wachten tot we een ons wegen voor (aspecten van) het evolutionaire model in grote RCT’s zullen worden getest.

     Staffan Lindeberg, onlangs:

     Am J Hum Biol. 2012 Mar-Apr;24(2):110-5. doi: 10.1002/ajhb.22218. Epub 2012 Jan 19.

     Paleolithic diets as a model for prevention and treatment of Western disease.

     Lindeberg S.

     Source

     Department of Primary Health Care Research, Lund University, Sweden.

     Abstract

     OBJECTIVES:

     To explore the possibility that a paleolithic-like diet can be used in the prevention of age-related degenerative Western disease.

     METHODS:

     Literature review of African Paleolithic foods in relation to recent evidence of healthy nutrition.

     RESULTS AND DISCUSSION:

     Available evidence lends weak support in favor and little against the notion that lean meat, fish, vegetables, tubers, and fruit can be effective in the prevention and treatment of common Western diseases. There are no obvious risks with avoiding dairy products, margarine, oils, refined sugar, and cereal grains, which provide 70% or more of the dietary intake in northern European populations. If stroke, coronary heart disease, type 2 diabetes, and cancer are preventable by dietary changes, an ancestral-like diet may provide an appropriate template.

     Copyright © 2012 Wiley Periodicals, Inc.

  • Ik zag het zojuist, Dick! Plus 10 voor Karine. Love it. Ze heeft nog steeds een lunch van me te goed. Of ik van haar ;-).

   • Dick Veerman zegt:

    Melchior, kan bij je reactie op RCT’s niet meer reageren. Hier dan maar. Ik persoonlijk hecht niet aan RCT’s, wel aan goede methodologie. Die begint bij de juiste voorwetenschappelijke vragen. Van daaruit bepaal je de meest strenge reductionistische praktijktrials. En als je heel slim bent, dan bouw je die zo op dat je de uitkomsten daarvan in een computermodel kunt simuleren. In het voormalige Oostblok waren ze daar waanzinnig ver mee.

 2. JMeindert zegt:

  Wat je zegt over aardappelen, idd! Een gekookte aardappel is fantastisch voedsel, totdat je het gaat bakken, pureren, frituren. Dan wordt het een geconcentreerde koolhydraatbron en gaan de lectinen ook een rol spelen (want geconcentreerd). Je eet dan makkelijk het vijfvoudige dan in gekookte (saaiere) toestand.

  Mijn zus had zwangerschapsdiabetes en de enige koolhydraatbron die haar bloedsuiker niet deed uitschieten was: gekookte aardappel.

  Ik ben er trouwens sinds kort achter dat de lectine uit aardappelen net als tarwe bindt aan chitine (of glucosamine). Een stevig getrokken bouillon van botten voor de maaltijd en echte jus was toch zo gek nog niet…

 3. Maarten zegt:

  Haha, als Belg moest ik lachen met deze sneer: “Deze opmerking illustreert hoezeer de academische instituten waar ‘kennis’ wordt overgedragen achter lopen op de realiteit (hoewel we er rekening mee moeten houden dat de man in België is opgeleid).”
  Mijn eigenste Vlaamse moeder dweept met dit boek. Voorlopig zeg ik er niet al te veel over omdat ik zelf behoorlijk nieuw ben en niet belerend wil overkomen (al heeft ze wel een vorm van osteoporose), maar ik hoop in de praktijk te bewijzen hoe superieur de paleo-leefwijze is (of toch iets à la Weston Price).

  • Oeps, sorry Maarten, het was natuurlijk een goedkoop geintje ;-). Leve de Vlamingen (en zeker de Vlamingen in Noord-Ierland). Voor de goede orde, ik baseer me in deze post op Verburghs artikel, niet op zijn boek. Ik denk dat hij een prima vent is en ik kan me niet voorstellen dat zijn boek werkelijk nefaste adviezen geeft.

   Bedankt voor het interview met Joe Salatin! Ik luisterde er enige tijd geleden met rooie oortjes naar. Wat een kerel. Dacht toen aan een post, maar dat onderwerp kost echt veel tijd.

   • Maarten zegt:

    Hehe, geen probleem, als Vlaming in het buitenland lach ik soms zelf met de onnozelheid en het surrealisme van mijn soms toch wel bekrompen vaderland (al is het onderwijssysteem wellicht beter dan in Nederland eerlijk gezegd, en zeker dan de UK). Leve het internationalisme…
    Ik heb het boek zelf ook niet gelezen en het valt uiteindelijk nog wel mee denk ik, voor zover ik kan zien.
    Moet zelf dat interview met Salatin nog eens herbeluisteren en notities nemen. Volgende week probeer ik de Bulletproof koffie…
    Als je trouwens ooit technische hulp nodig hebt en je blog wil uitbreiden met een forum e.d., ik heb hier wel ervaring mee (en heb een eigen server) en ben bereid (kosteloos) te helpen om de boodschap beter in het Nederlands te verspreiden.

 4. George zegt:

  Chivo had vorige maand ook al een stukkie over hem geschreven:
  http://www.chivo.nl/content/boekrecensie-de-voedselzandloper

  • @George, deze link van Chivo plaatste ik vorige week al op deze blog en toen reageerde er niemand (overigens een aanrader deze blog ook voor andere onderwerpen).

   • Chi zegt:

    @Liesbeth, dank voor de aanbeveling. Wij zijn iets minder opiniërend, minder beschouwelijk en meer feitelijk. Is daarom iets minder smeuiig ;-). Wij hebben wel veel reacties, maar op onze FB pagina, waar vriend en vijand zich vertoefd.

  • Chi zegt:

   George, dank voor het linken. Voor publicatie hebben we een uitgebreide mailwisseling gehad met dr. Kris Verburgh en hij kon op een feitelijke onjuistheid na (over een percentage) niets weerleggen. Ik ga er dus vanuit dat onze conclusie

   “De onderbouwing van deze basisprincipes is helaas niet zo stevig als gesuggereerd wordt en moet dan ook met voorzichtigheid benaderd worden. Het advies van de auteur om nooit zomaar adviezen over te nemen uit de populaire media, is dan ook van toepassing op zijn eigen boek. Met die regel in het achterhoofd, is dit boek een verrijking voor de kritische consument en professional.”

   dan ook juist is.

 5. George zegt:

  Bij de weg*: Volgen jullie The Real Food Summit een beetje? Chris Masterjohn had een werkelijk fascinerend betoog over Weston Price: wat ik vooral mee nam is dat hij laat zien dat Weston Price ontdekte dat de volkeren die hij onderzocht , vaak een heel specifieke kennis hadden verworven om ziektes te bestrijden. Dus ziekten bestonden wel degelijk in de Paleo tijd. Alleen zij hadden er op de een of andere manier oplossingen voor gevonden en aten daarom bij lever. Dat was voor hen heilig. Of de Zwitsers die hij onderzocht: zij hadden bepaalde methoden om hun grond rijk te houden, waardoor de koeien veel hoogwaardiger melk produceerden….Deze specifieke kennis had alles te maken met de specifieke omstandigheden waar men leefde. Vandaar dat helig voedsel voor het ene volk niet heilig was voor het andere. (Dat is overigens het zoveelste bewijs dat er geen optimaal dieet bestaat voor iedereen).

  Dus er is niet alleen maar Paleo als biologisch model, maar ook als cultureel model.

  *vind ik een leuke soort grap van jou, Melchior.

  • Maarten zegt:

   Chris Masterjohn zegt heel zinnige dingen, net zoals de Weston Price Foundation. Persoonlijk boeien de verschillen met ‘puur’ Paleo me niet zo, want ik denk dat het optimale dieet een beetje afhangt van je genen en waar je voorouders vertoefden. Waar iedereen het over eens is dat suikers en ‘moderne’ granen uit den boze zijn. Echt voedsel.
   De blog van Chris Kessler is de moeite om te volgen. Zijn laatste podcast (met transcriptie) op http://chriskresser.com/the-latest-discoveries-in-evolutionary-biology-genetics-and-epigenetics over epigenetics is héél interessant en wijst erop dat de mens wél genetisch geëvolueerd is sinds de introductie van de landbouw, maar dat dit geen argument is om niet paleo te eten, integendeel. Ik denk dat het belangrijk is om altijd genuanceerd te zijn, want dit is zeker geen zwart-wit-discussie, en wat voor de ene werkt (zuivel, gefermenteerde bonen) is dat niet voor de andere.

  • CushiHuaira zegt:

   Helaas heb ik deel 2 over Weston Price in The Real Food Summit gemist. Ben heel benieuwd naar de Zwitserse methoden om hoogwaardiger melk te produceren. Ik vraag me al tijden af wat er zou gebeuren als je een hek om Nederland heen zou zetten en met zijn allen paleo gaat op basis wat er in Nederland aan voedsel beschikbaar kan zijn. Ik denk dat je een heel eind komt met het voeden van alle Nederlanders met locaal graasvee, wild en vis, maar ik vermoed dat je in onze contreien uitkomt op relatief veel eiwit en niet zoveel vet. Heeft iemand hier al wel eens aan gerekend? Ik duik graag weer eens in mijn oude landbouwschooldictaten om het allemaal uit te zoeken, maar waarschijnlijk is dat al een keer gedaan.

   • Dank voor deze reactie, CushiHuaira! Hier denk ik ook al heel lang over na en ik weet het niet. Ik heb te weinig achtergrond om boven speculatie uit te kunnen stijgen.

    Als een terzijde, afgelopen winter hoorde ik op de radio dat de voedselbank in Alkmaar (meen ik) gejaagde ganzen weggaf. Net geschoten, keurig vacuum verpakt, het beste vlees dat je kunt wensen, eten waar ik fors voor zou betalen. Maar wat denk je? De mensen wilden het niet hebben!!! Het smaakte niet als ‘gewone kip’.

    Onvoorstelbaar.

    Ik hoop dat zich iemand aandient met een antwoord op je vraag.

   • George zegt:

    Wellicht de mensen van http://www.puregraze.com vraag daar naar Ado Bloemendaal,
    en als ze het niet weten dan heb je in ieder geval een goed adres* met echt, klassiek, grassfed beef!

    *geen belangen

   • CushiHuaira zegt:

    Mijn vriezer ligt al vol met puregraze vlees:) En af en toe een wilde gans, hoewel de Leidse poelier daar behoorlijk wat voor vraagt en dat is niet goed te snappen met al die ganzen die afgeschoten worden. Wild zwijn zou ook een stuk goedkoper moeten zijn als we echt zo’n zwijnenoverschot hebben. In ieder geval bedankt voor de tip. Ik ga zeker navraag doen.

 6. Maan zegt:

  Tnx, Melchior!
  Ik zat het met kromme tenen te lezen. En had er bijna een account bij foodlog voor aangemaakt.
  Mijn dank is weer groot voor deze heldere uiteenzetting!

 7. Dick Veerman zegt:

  Kris Verbrugh reageerde inmiddels op het stuk van Frank van Berkum: http://www.foodlog.nl/artikel/kris-verburgh-fantastische-logica/

  • Chi zegt:

   Het is grappig dat hij dezelfde argumenten gebruikt, die hij ook inzette op onze conceptrecensie, maar waarvan hij onze repliek niet kon weerleggen. Schijnbaar heeft dat niet geleid tot enige zelfreflectie. Jammer, had wel enige (naieve) hoop.

 8. Vandaag had ik eerst hier en dan pas op foodlog moeten kijken zo te zien. @Melchior, moois stuk!

  • @Wouter, dat is niet alleen in dit geval maar altijd een beter idee, als je echt iets wil leren over voeding 🙂

   • Dick Veerman zegt:

    en als je voorbij wilt gaan aan methodologie 😉

   • @Dick, bedoel je dat Melchior methodologie niet beheerst?
    Tot nu toe heb ik op Foodlog drie artikelen over de Voedselzandloper gezien. Ik vond het nog al vage stukken en de commentaren waren ook niet erg inhoudelijk. Persoonlijk geef ik dan de voorkeur aan dit blog en Chivo. Prima als jij een andere keuze maakt.

   • Dick Veerman zegt:

    Nee hoor, Liesbeth, dat wil ik niet zeggen. Ik heb het over een attitude. Maar dat zijn zulke oude koeien. Laten we het over Verburgh hebben. Ik zag inmiddels op Pinterest dat Wouter denkt dat hij wel OK is. Gek genoeg denk ik dat ook. Maar ik denk ook dat het fantastisch is. Een net te groot associatief en te snel denkvermogen, zoals Frank van Berkum aangeeft. Dat heb je soms met wonderkinderen. Kris toekomst ligt vóór hem. ik hoop dat hij snel leert.

    • @Dick, je geeft precies aan waarom ik veel discussies weinig zinvol vind. Het gaat mij om de inhoud en niet of de afzender wel of niet OK is. Het lijkt in de mode om het ergens wel of niet mee eens te zijn omdat een bepaald persoon dat zegt. Ik heb het boek wel gelezen en ik vind het geen sterk boek. De basisgedachte dat je door middel van voeding (een deel van) ziektes kunt voorkomen spreekt me aan. De onderbouwing van veel details vind ik erg matig.

   • Klopt dat ik toch denk dat Kris oké is. Hij laat nu met zijn 25 jaren zien al heel slim en belezen te zijn. Maar zijn toekomst ligt inderdaad voor hem. Als Kris ook de de vaardigheid van ‘willen leren’ aanneemt, dan komt het helemaal goed. Niemand weet alles, en slimme mensen blijven kennis opzuigen en leren. Juist daarom vergeef ik m zijn ‘foutjes’.

   • Liesbeth Oerlemans zegt:

    Zelf vind ik dat discussies heel onzuiver worden als argumenten niet daadwerkeliijk op inhoud worden beoordeeld maar op het feit of je iemand wel OK vindt (ik heb al vaker gemerkt dat OK wat jou te maken heeft met belezen, gepromoveerd etc). Prima als je zo wil discussiëren maar zet t dan wel bij (zoals je nu ook doet), dan weet ik dat ik je reactie over kan slaan. Mij gaat het namelijk niet om de persoon maar om de feitelijke reactie.

    Terug naar de inhoud: op de site van Chivo staat uitstekend verwoord ( met feiten!) wat er zoal inhoudelijk mis is met het boek.

   • @Liesbeth, hard op de inhoud en zacht op de persoon heet dat.

  • @Melchior,sorry ik vergat uiteraard jouw blog te noemen (naast Chivo). Dat komt ervan als je op een telefoon aan het typen bent. Uiteraard ben ik ook blij met jouw blog 😉

   @Wouter, ik ben benieuwd of ik dat vanaf september ga leren met mijn master Evidence Based Practice. Ik verwacht persoonlijk dat ik zal leren dat persoonlijke voorkeuren buiten een zuivere wetenschappelijke discussie horen(zeker als iemand zegt methodologie zo goed te beheersen). Maar ik kan me vergissen 🙂

 9. James zegt:

  Even snel tussendoor want ik zit misschien nog krapper in de tijd dan Melchior 🙂
  Het is de moeite waard om Richard Feinman’s opmerkingen mee te nemen wanneer we praten over RCT’s. The Gold Standard?? or the BS standard? “..In nutrition we have recommendation-driven research rather than the other way around. Recommendations are made and then people do the research to support them. Peer review is provided by the people who made the recommendations in the first place…” Feinman
  http://rdfeinman.wordpress.com/2012/07/11/reading-the-scientific-literature-a-guide-to-flawed-studies/?blogsub=confirming#subscribe-blog

  • Dank, James. RCT’s zijn de totems van de protocolneukers, vaak opgetuigd naar de smaak van degenen die ze uitvoeren. Helaas zijn ze tegelijk het ‘beste’ wat we hebben, omdat de empirische waarneming taboe is verklaard. Al krijgen nog zo veel mensen ALS-achtige verschijnselen van hun statinetherapie, dit is niet gedocumenteerd in de RCT’s, dus bestaat het niet. De WHO-statisticus die op basis van waarnemingen van huisartsen aan de bel trekt, is een gevaarlijke idioot die asap op een zijspoor gedirigeerd dient te worden, de bewonderde cardiologische Opinion Leader die wapperend met de RCT’s roept dat het allemaal hysterie is, mag aanzitten in de hoogste echelons (waar niet nader genoemde figuren met vijf sterren op hun deftige revers staan te popelen om zijn reet te mogen likken en daarover met nauw verholen trots te berichten).

   Ik heb een zeer dissidente kijk op RCT’s.

   Kleine RCT’s met een groot effect van de interventie = Zeer Interessant

   Mega RCT’s met een effect dat met allerlei statistisch gegoochel significant gemaakt wordt (zoals de statine trials) = Zeer Waarschijnlijk Bogus

   Helaas denken de mensen die mij van absolutisme beschuldigen (hoe zeer ik ook alle kanten uit zwaai, kanttekeningen plaats, aangeef dat ik het ook niet weet, etc.) hier heel anders over ;-).

   • James zegt:

    Mee eens, en komt nog bij dat , zoals Feinman zegt, je heel voorzichtig moet zijn met observationals enz. direkt af te wimpelen. Als duidelijk blijkt dat in heel veel gevallen bepaalde zaken concurrent zijn is er een zeer waarschijnlijk een verband. Wat de causaliteit is moet nog bezien worden, maar zolang dat nog niet aangetoond is, toch maar even in het achterhoofd houden. Met noemt geen koe bont..

 10. Plaatste zojuist dit naschrift:

  Ik vergat helemaal de bevindingen van Berit Johansen te noemen. We hadden het over haar in oktober. Aangezien Kris Verburgh op moleculair niveau argumenteert, zou hij haar werk zeer serieus moeten nemen. Berit bekeek wat verschillende macronutriënt verhoudingen doen met de expressie van enkele genen die een sleutelrol vervullen in ondermeer verouderingsprocessen. Ze deed dat niet in nematoden, niet in fruitvliegen, niet in muizen, niet in resusaapjes, niet in Amerikanen, maar in mensen. Voor wat het waard is, een laag aandeel eiwit presteerde niet best. Voor degenen die niet doorklikken hier een fragment uit die blogpost:

  Met micro arrays maten Berit en collega’s bij twee groepen mensen de expressie van bepaalde genen waarvan kennelijk precies bekend is wat ze doen. Vervolgens kregen beide groepen gedurende enkele weken een soort astronautenvoeding met hetzelfde aantal calorieën, maar met een verschillende macronutriëntsamenstelling. De ene groep kreeg iets van 60 procent koolhydraten, 20 procent vet en 10 procent eiwit, de andere groep kreeg van alle drie 33,3 procent. De samenstelling van het eerste menu komt overeen met die van de gemiddelde supermarktvoeding, terwijl de tweede groep beduidend minder koolhydraten en meer vet en eiwit at. Na zes dagen begon de genexpressie van de 33/33/33 groep gunstiger te worden. Weg van ontsteking, autoimmuniteit en insulineresistentie.

  • James zegt:

   Wat ik niet helemaal begrijp is waarom dr.Frank wel de PGC-1α factor aanhaalt maar niet dat “…. farnesoid X receptor exerts metabolic control beyond bile acid homeostasis, notably effects on HDL, triglyceride and glucose metabolism. Farnesoid X receptor influences insulin sensitivity of tissues that are not part of the enterohepatic circulation, for example, adipose tissue….” Prof. Kuipers http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17495603
   Persoonlijk geloof ik dat die hele eiwit discussie uit zijn verband getrokken is en om de glycation eiwit klonteren te noemen (?) Ik dacht dat we al een stapje verder waren en niet de AGEs maar de ALEs als de meest waarschijnlijke boosdoeners moeten zien als de reden van het defectief functioneren van de mitochondria. Met als gevolg een slechtere energie voorziening voor die organen die het meest energie verslindend zijn, met als gevolg verstoringen in het CNS, signaling etc.
   “…Veel ziektes of verouderingssymptomen zijn het resultaat van proteïnen die neerslaan in het lichaam (ziekte van Alzheimer, Parkinson, ..” Verburgh. Enig idee waar hij dit vandaan haalt?
   250 wetenschappelijke studies? Nogmaals verwijs naar prof. Feinman. Zelfs de RCT’s hebben maar een hele beperkte waarde en dan nog alleen voor diegene die ze juist kan interpreteren. Wie weet precies wat getest is, onder welke voorwaarden met inbegrip en uitsluiting van wat enz.enz. Om met de woorden van een bekende Nederlandse voedingsman te spreken : we weten er nog helemaal niks van.
   Volgens prof. Eric Westman: “…“The currently established human essential nutrients are water, energy, amino acids (histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan, and valine), essential fatty acids (linoleic and α-linolenic acids), vitamins (ascorbic acid, vitamin A, vitamin D, vitamin E, vitamin K, thiamine, riboflavin, niacin, vitamin B-6, pantothenic acid, folic acid, biotin, and vitamin B-12), minerals (calcium, phosphorus, magnesium, and iron), trace minerals (zinc, copper, manganese, iodine, selenium, molybdenum, and chromium), electrolytes (sodium, potassium, and chloride), and ultratrace minerals (4). (Note the absence of specific carbohydrates from this list.) ”
   Voorlopig deel ik de wereld in in voor Jack Kruse en na Jack Kruse. 🙂

  • Het hedendaagse toverwoord is : epigenetica.

 11. Mariet zegt:

  Bah,bah, wat heb ik toch een hekel aan de woorden: Dieet en Goeroe 😦 en aan academisch gehakketak.
  Correctie, niet de woorden, maar waar ze voor staan ! In mijn ogen dan.

  Dieet: een onaangename periode van ontzeggingen om af te vallen. Zo onaangenaam dat zo gauw het weer kan er snel mee op te houden, …en weer aan te komen. Een volkomen zinloze exercitie !

  Goeroe: een omhooggevallen, volkomen onterecht bejubelde flapdrol, die zelf gaat geloven in zijn onfeilbaarheid. Graaft zijn eigen graf door verlies van zelfkritiek, niet toelaten van kritiek van anderen en het aanhouden van angstige slaafse volgers. Al kan dat jaren duren voordat ze ontmaskerd worden!

  Academisch gehakketak: Niet ‘the case’ maar het ego ! Zinloze exercitie. Waar het in ‘the case’ omgaat is uitvinden welke WOE (way of eating) ons gezond maakt en vooral houdt. Hoofden en handjes bij elkaar, de puzzel ontrafelen, in plaats van schijngevechten, waarin iedereen een deel van de waarheid in pacht heeft, om vervolgens met zijn krent er bovenop te gaan zitten.

  Waar ik op zoek naar ben zijn mijn dierlijke instincten. Waarom weten wilde dieren precies wat ze moeten eten, om (gezond) te overleven. Waar zijn wij dat kwijtgeraakt ? Wat hebben wij verloren bij het ontwikkelen van het grootste brein van alle dieren, ons instinct ?

  Niet gezegend met een academisch status zit er voor mij maar een ding op: het zelfexperiment. Al die waarheden en halve waarheden uitproberen en mijn eigen puzzeltje ontrafelen.

  Afvallen is dan een symptoom in plaats van een doel. Net zo als meer energie, meer geluk ervaren omdat het lichaam weer een bruikbaar instrument wordt. Kortom een zinvol leven leiden. Langs dat lijntje meten.

  Ik ben heel blij met alle informatie, die ik maar kan krijgen over voeding. Het snijdt pas hout als het daadwerkelijk effect heeft. Ik heb geen tijd om te wachten tot het academisch verantwoord is, als dat überhaupt ooit gebeurd 😉

  • George zegt:

   Nou Mariet, dat treft!
   Ik heb er de laatste dagen een artikeltje aan gewijd, het is nog in wording, maar het begint er op te lijken….lees verder op:
   http://oerlopen.nl/index.php?pag=art&doc=1405

   • Mooi verhaal, George. Ik ben benieuwd welke middenstander dit concept in Nederland het eerst commercieel gaat exploiteren. Heb al wel blogs gezien van ‘voedingsconsulenten’ die hun diensten aanbieden en onzinproducten verkopen. Zelf heb ik me voorgenomen het boek waaraan ik werk mocht het ooit af komen op de een of andere manier gratis aan te bieden. Het idee om aan het verspreiden van het paleoperspectief te verdienen vind ik zum Kotzen.

    Een ding moet ik Dick Veerman nageven, hij doet al dat werk voor nop.

   • Mariet zegt:

    George, dat treft zeker. Jij weet het nog beter te verwoorden als ik ! Out of the box cq dierentuin ontsnappen 🙂
    ( Citaat uit je artikel ) ´In de Paleo-opvatting is sport vooral spel, vreugde, plezier en ja zelfs extase´
    En eten! Ik zeg Amen ….

  • James zegt:

   Excuses Mariet. Dieet is wat ik eet. Op dieet is wat anders.
   Ik weet niet of er een naam is voor advanced lipoxidation end-products. Het zijn de naar mijn bescheiden mening vermoedelijk de belangrijkste factoren in proces van ‘oud worden’. Intensief te maken met Omega 6 en meervoudig onverzadigde vetzuren. En ja, overaanbod van calorieen.

  • Mariet, om het nog ingewikkelder te maken. Het Nederlandse woord ‘dieet’ wordt nu meestal gebruikt voor ‘afvallen’ en verder kennen we het woord ‘voedingspatroon’. Het engelse woord diet wordt echter gebruikt waar wij het woord voedingspatroon gebruiken.

   • Mariet zegt:

    Wouter, óp dieet en er weer af, dieet, diet, en het plechtige : voedingspatroon. Allemaal één pot nat. Ik ben er mee doodgegooid en heb daardoor een allergische reactie. Allemaal flauwekul natuurlijk, gewoon resetten en doorgaan 🙂

 12. Off topic. Een zoekterm die vrijwel dagelijks enkele malen wordt gebruikt (nu ook weer) is ‘paleo diarree’. Ik wil er ooit een post aan wijden, maar mochten er deskundologen met een mening zijn, zeker drie van de zes lezers kijken naar uw oordeel uit! Mijn hypothetische verklaring voor de veelal voorbijgaande racekak is de plotselinge onthouding van de opiaten in graan en zuivel, met een tijdelijk sterk verhoogde motiliteit als gevolg. Een andere mogelijkheid is de transitie naar een andersoortige darmflora.

  • Janet Noome zegt:

   Ik denk vooral het laatste. Even wennen en inderdaad is het dan van voorbijgaande aard. Andersom ook trouwens…Van paleo in overmachtsituatie niet anders kunnen eten 😉 .
   Net als Mariet ben ik ook allergisch voor de term “op dieet”, gewoon niet meer gebruiken. Klaar. Wordt steeds verward met “diet” wat wel de goede lading dekt. Paleodieet is hip: houd toch op zeg. Ha, gelukkig is het een principe (kwestie) geworden!

   • Mariet zegt:

    Ha Janet, klopt meest rustige darmflora ever, nu! In het begin een paar keer ‘durchfall´ gehad. Nu is het indicatie voor ´fout´eten. Zoals tuinbonen uit eigen tuin, nu geniet ik maar van de mooie tuinboonbloemen 🙂

  • ik denk auto-correctie van een apple computer 😉

 13. George zegt:

  Dank je Melchior,
  Wat dacht je echter van: http://www.hetpaleoprincipe.nl/opleiding.html ?
  Ok, het is maar een opleiding….
  En verder zal dat er wel eens van komen, dat er allerlei middenstanders paleo inlijven…just follow the money….
  Ik zelf wil wat ik schrijf en/of doe op het gebied van Paleo en oerlopen,ook nooit commercieel maken.
  Ik ben volkomen tevreden wanneer blijkt dat ik niets vermoedend iemand geholpen heb resp. geïnspireerd heb, maar zelfs dat beoog ik dus niet….
  Het zou mij te veel beperken en me te veel binden aan te verkopen standpunten. Dat is dus ook precies waar Ken O’Neill over schrijft in zijn blog, daarom spreekt hij me ook zo aan….

  • OMG.

   Daar komen de hucksters.

   Het Paleo Principe begon overigens als Het Paleo Dieet ;-). Zo staat ‘ie nog in mijn ‘Niet commerciele bronnen’.

   • Mariet zegt:

    Voor Het Paleo Dieet, wil ik wel een uitzondering maken, zolang als het niet ‘tijdelijk’ blijkt te zijn 😉

    • Verklaar je nader. Ikke niet snappen. Hetpaleodieet.nl was tijdelijk. Enkele maanden nadat mijn Het paleoperspectief de lucht in ging werd dat omgedoopt in Hetpaleoprincipe.nl. Bovendien werden ze commercieel ;-).

  • Puck zegt:

   Kosten van de opleiding ‘slechts’ 635 euro… Rap verdiend, terwijl de informatie die wordt aangeboden ook gratis en voor niets op internet te vinden is. In combinatie met een beetje logisch denken kom je een heel eind!

   • @Puck, dat ben in het algemeen niet met je eens. Voor heel veel mensen geldt dat ‘weten’ niet hetzelfde is als ‘kunnen toepassen in het dagelijkse leven’. Bovendien zien veel mensen door de bomen het bos niet meer en zijn ze onvoldoende in staat vast te stellen welke adviezen wel en niet handig zijn om te volgen.

   • Exact, Puck.

    Het paleo-advies past op een bierviltje. Nee, op een ouderwets treinkaartje waar ze een gaatje in knipten.

   • @Melchior, in theorie heb je gelijk. In de praktijk gaat het echter toch vaak anders. Veel mensen veranderen hun voedingspatroon pas als ze daar een reden (ziek, onfit etc) voor hebben. Ze (zeker in een natuurgeneeskundig praktijk) hebben dan vaak al heel veel gelezen en uitgeprobeerd. Ook hebben ze in hun achterhoofd heel veel voedingsmiddelen die wellicht invloed hebben op hun ziekte. Soms kloppend, soms niet, maar meestal is dat lijstje van ‘verboden middelen’ in ieder geval echt veel te lang. Mensen denken goed bezig te zijn maar eten hierdoor te eenzijdig. Het kan dan zinvol zijn dat een deskundige buitenstaander adviseert om een aantal ‘verboden voedingsmiddelen’ weer toe te voegen. Ik ken voorbeelden van slimme mensen die in mijn praktijk alle ins en outs konden vertellen (van allerlei voedingspatronen). In eerste instantie vroeg ik me af wat die mensen bij in de praktijk deden. Ik zag dat iets weten, niet betekent dat je ook weet hoe je dat dan praktisch toepast (dat waren geen mensen die daar te lui voor waren maar ze wisten gewoon niet hoe ze dat aan moesten pakken).

    • Liesbeth, ik vind het absoluut belangrijk dat professionals (mensen als jij en Janet) patienten attenderen op de paleo-optie en hen begeleiden bij de implementatie in hun dagelijks leven. Tegen de normale tarieven die daar voor staan. Dat is zorg die je als je een beetje normaal bent verzekerd gewoon vergoed krijgt. Waar mijn haren van overeind gaan staan zijn opportunistische kraaien die het paleo-model aangrijpen om supplementen uit te venten. Die simpele, straight forward informatie in een fancy cellofaantje verpakken (‘modules’) en voor belachelijke prijzen aan de man brengen.

   • George zegt:

    Ik ben het helemaal eens met je Liesbeth, meestal selecteer je alleen maar kennis die past in jouw referentiekader. Ten tweede betekent kennis nog niet dat je daar naar handelt of blijft handelen. (Bepaalde eetverslavingen hebben een dusdanig indruk achter gelaten in je hersenen dat die ogenblikkelijk weer getriggered worden zodra je er weer van eet, ook na lange “onthouding” van zoete dingen bijvoorbeeld).
    Een coach kan je op je blinde vlekken wijzen, zodat je de dingen anders gaat zien. Bijvoorbeeld dat er nog andere factoren een rol spelen dan alleen voeding: Groeps/familiedruk, armoede, (die arme kinderen in Amsterdam -Noord!?), emotioneel eten, onbewust kuddegedrag, common sense, je gebrek aan voldoende aktiviteit, hormonen, medicijnen, etc.
    Alleen wat is een goede coach? Ken O’Neill zegt het zo mooi:
    ” Coaches and mentors point you on the way, encouraging experimentation so you get it just right for yourself. They have general principles instead of laws. Zookeepers emphasize faith in a dogmatic system; coaches encourage doubt so you can know yourself and master playing”.

    • George, voor de broodnodige cognitieve dissonantie (en omdat ik een notoire absolutist ben) knal ik hier een angstaanjagend persuasief stukje (bij oppervlakkige lezing) van de door Richard Nikoley aangevallen bariatrische chirurg in de ring…

     February 13, 2012
     The Protein Obsession

     Posted by: Dr. Garth Davis

     I have written articles and given talks all over the country on topics from behavioral therapy to surgery for weight loss. All are met with nods of approval, all except one: my talk on the benefits of the vegetarian diet. Invariably I will get looks of shock and horror. How dare I suggest that people, especially weight loss surgery patients, should not eat protein. Open any magazine or ask any doctor and they will suggest that the most important nutrient we could eat is protein. Protein, Protein, Protein! It’s everywhere. I even saw protein infused vodka the other day.
     I too used to be a protein evangelist. I was always trying to build muscle and my trainers always told me to eat tones of meat. I took their word for it. They may have only taken a weekend course for certification, but they were muscular, so let’s grill some chicken and drink some protein shakes.
     So when it came time to discuss diets with patients I instructed them to eat protein. They lost weight after bypass surgery so I assumed the protein diet was successful. The problem is I felt a little odd instructing patients on diet. After all, in medical school, I spent hours upon hours studying histology, physiology, pharmacology, but spent less than ONE total hour on nutrition. Yet, with that one hour of training I was instructing people on how to eat. I was not too bothered with this because western medicine really ignores diet. Western medicine is all about treating an effect and completely ignoring the cause, so diet is essentially useless. I continued telling people to eat protein/meat, after all that is what my colleagues and even my nutritionists were saying.
     I simply continued with my job of treating hypertension, diabetes, heart disease, sleep apnea, obesity, irritable bowel syndrome, diverticulitis, and cancer in patient after patient. In fact, I had developed an attitude that the human body is broken and it is my job to fix it. Eventually however, I started to get the nagging notion that maybe there was something wrong with this picture. After all, nature is perfect in design. The ant eater has a long snout to get ants, the giraffe has a long neck to get to leaves. Nature seems to have intelligent design. Yet, the human body, as brilliantly designed as it is, is full of all kinds of quirks and diseases.
     I began to wonder if our bodies were always this fragile so I began studying the health of societies all around the world. I expected to find that we were the healthiest of all societies, after all we have the best medicine, we take supplements like crazy, and there is a gym on every corner. But as I delved into research articles, WHO documents, and CDC reports I found the disturbing fact that despite our medical advances and the fact that we spend more money on health care by far than any other country, we have the lowest life expectancy of any civilized society. How could this be true?! We have all kinds of meds for cancer, high cholesterol, hypertension. Maybe even more importantly, we have an amazing food supply. We eat protein, and lots of it. In fact, we eat more protein than just about any other country.
     Now I was on a quest. We must be doing something wrong. We keep treating all these diseases day after day while there are parts of the world that barely ever see diabetes or obesity. In fact, as I researched I found that there were societies that routinely live into their 90′s-100′s, and not just live, thrive. There was an excellent study done by National Geographic called “The Blue Zones“. They found several areas around the world that had long healthy lives and then designated them a blue zone. All these blue zones had one thing in common, they all ate 85% of their calories from fruits and vegetables. This intrigued me because at that time I barely ever at fruits and veggies. I was also in the habit of having patients fill out a food diary, and those food diaries seldom had any fruits or veggies. As I learned, the average American diet only has 5% of its calories coming from fruits and veggies. A stark contrast to the healthy Blue Zones.
     I then really started looking at the literature. I was specifically looking at large studies of populations. I don’t really care what happens to 10 people put on a protein diet for 3 weeks. I want to know what happens when a large population is studied over many years. One of the largest studies of this kind is the so called China Study. This was an enormous undertaking done over 20 years. The findings were remarkable. There was a clear correlation between the amount of animal protein eaten and chronic disease.
     The European Union also wanted to study why there were rising rates of obesity and cancer in Europe. They organized a comprehensive and intensive study of the diets and health of over 500,000 Europeans. The study is ongoing and called the Epic/Panacea study and the early results were published this year in the Journal of Clinical nutrition. The results mimicked the China study. The more meat you eat the more likely you will be obese and you will get cancer.
     I began to really look carefully at the thousands of people that were coming to me for treatment of obesity. I never once saw a vegetarian, not once. Everybody had VERY high intake of protein in the form of meat. More importantly, when I would see people who were struggling to keep weight off after bypass, I found that they were consuming almost all protein. They would tell me that they were doing everything I told them to do, including getting over 80 gm of protein everyday.
     I got to wondering how we arrived at needing 80 gm/day. I searched everywhere but could not find ANY evidenced based data supporting 80 gm/day. Even the RDA’s recommendation of .8mg/kg lean body mass seemed as if it came out of nowhere. And keep in mind that the RDA recommendation is based on LEAN BODY MASS. So you may weigh 200lbs but have 50% of that as fat leaving you with only 100lbs of lean body mass or 45kg. So by RDA your recommend intake of protein would be only 36gm of protein! In fact the RDA suggests only 10-15% of your calories should come from protein but fad diets and most Americans consume 40% or more of their calories from protein.
     Now you may be a weight loss surgery patient and because you have a bypass you believe you need more protein. The fact is that you do not malabsorb protein with a sleeve or a gastric bypass. If you had malabsorption you would have severe diarrhea. The bypass does not interfere with your ability to absorb protein. In addition there is only so much protein your body can utilize at one time. If you take one of those 40gm protein shots your body can only utilize a fraction of it. There was a study in elderly patients fed 30gm of protein vs 90 gms of protein and there was no difference in muscle mass. In fact a study in athletes show only 20gms of protein can be utilized at any given time, and that is with athletes who are building muscle. So what happens to the extra protein? Well we do not have protein stores in our body. The extra protein is converted to fat for storage.
     The more I studied the more ridiculous our western notions of diet seemed. Countless studies linked meat consumption with cancer and chronic disease. Milk, which we were always taught helps bones, was found to cause osteoporosis!!! Everything seemed upside down. How could I go through medical school, and practice medicine in a field that centers around diet and have never seen these scientific articles.
     The answer lies in politics. The meat and dairy industry is extremely powerful. In fact in the 70′s Richard Nixon commissioned a committee to study the growing amount of heart disease we were(are) seeing in the USA. The committee concluded that heart disease was due to consumption of meat and dairy. Well, the meat and dairy lobbies would not stand for that. They immediately lobbied congress and actually had a law passed that you cannot say anything bad about meat. That is why Oprah was sued in the 80′s after she said meat was bad for you.
     The effect of this story was that we no longer looked at food as food. We could not say meat was bad but we could say fat was bad. And from here came the low fat diets, then the low carb diets. We no longer thought about food portions, we thought about how much protein we were getting. Of course industry capitalized on this with shakes and formulas loaded with protein. Our protein consumption, despite a study showing our meat consumption caused disease, actually grew considerably. But as our protein consumption grew did we get skinnier? Did we get healthier? Absolutely NOT!
     One thing I have learned from all my extensive studies is that nature knows best. A mother’s milk is a perfect example of a natural food that is responsible for the greatest growth spurt we have in our lives. How much of the milk is protein, only 7%. Societies that subsisted on natural foods that were grown from the earth are getting about 10-15% of their calories from protein (compared to our 40%) and they are not just living longer than us, they are thriving.
     Meanwhile I had thought I was eating healthy. Hearty steaks and chicken were consumed daily. So I was shocked to find that my cholesterol was extremely high. I also always felt lethargic and suffered from irritable bowel syndrome, but I just assumed that was the way we were designed. We were supposed to feel like crap. After all, all my patients and friends had multiple complaints. However, after doing all this research I decided to change. I stopped consuming protein shakes and I stopped eating all meat. I found that I could get plenty of protein from beans, grains, lentils, brocoli, spinach. I figured if animals like elephants and apes eat only vegetables and can grow huge muscles, why can’t I?
     The result? My cholesterol quickly went to normal, my irritable bowel syndrome disappeared. More than anything I felt great. I mean really great. I started exercising more, and for the first time, really started seeing results. In fact, I ended up becoming an Ironman triathlete, which could have never been possible on my previous western diet.
     Almost daily people ask me where I get my protein from. My reply is I don’t. This of course is not true. I get plenty of protein from vegetables, more than enough. I say I don’t get my protein to illustrate that I don’t get the protein they think I should get, and I am the better for it.
     I have introduced this diet to my patients and have seen wonderful results. I do not require patients to become vegetarians I just ask that they greatly increase their consumption of fruits and vegetables. Use meat as the side dish or the garnish and skip it whenever possible. The fact is the recipes I teach them are delicious. I have never enjoyed food more than I do now, and I have never felt better than I do now.
     Have I seen anybody suffer from too low of a protein. NEVER! In fact there really is no such thing as protein deficiency. There is protein calorie malnutrition which you could get if you vomited and could not eat any food. But if you can eat it is highly unlikely you could ever be deficient. In fact, my patients that follow my diet look vibrant and fit. Muscle mass increases while weight drops. Protein levels are normal.
     The science is clear. Too much meat is dangerous to your health, and the current fad diets and industry influenced recommendations are too high. Eat the rainbow. Eat the beautiful food that nature provides us, that our bodies are suppose to eat. Stop taking fake supplements that capitalize on the idea that you need excess levels of protein. You will feel fantastic and look amazing.

   • Ook ik denk dat het goed is als mensen met obesitas begeleid kunnen worden op kosten van de zorgverzekering. Wel natuurlijk dan richting low-carb en voldoende eiwit (aka paleo) 😉 Dan reageer ik toch nog even op Melchior. Ik ben geen voorstander van supplementen (maar zeker ook niet tegen), en vind dat producenten wel degelijk voedsel-producten (in een verpakking) mogen maken en verkopen. En als ze dan een link leggen naar paleo dan heb ik daar geen morele bezwaren tegen. Zolang consumenten maar niet worden misleid. Ik heb ook niks tegen boekenverkopers, journalisten en diëtisten. Een net zakelijk model hoeft eerlijke informatievoorziening en deling niet in de weg te staan.

   • Rondom de supplementen: ik slik zelf omega 3, extra vitamine D en neem een vitaminepil. Verder zijn we betrokken bij een initiatief rondom slimme ingrediënten (meer hierover op een ander moment) en kijken vrij diep naar groente-vezels (bekijk http://www.devezelfabriek.nl maar eens). Een mens moet leven, vorig jaar kon ik een goudomrande baan bij een Bank krijgen. Ik heb t niet gedaan, ik geloof in kennisdelen, innovatie en goeddoen voor de maatschappij. De producten en technieken die wij bij TOP inzetten en ontwikkelen zijn ‘paleo-proof’. Maar zoals ik al schreef, ook ik moet aan het einde van de maand nogal wat salarissen betalen.

   • willem zegt:

    Melchior, 9.15. Volledig mee eens. Binnen ons huidige maatschappelijk bestel kun je van alles en nog wat onzinnigs aanprijzen als uniek, als geneesmiddel, als afvalgeheim, als goed voor dit en voor dat…. Zie de voedingssites die online zijn en ook z.g. serieuze ‘logs’ die vaak benut worden om ongegeneerd reclame te maken voor eigen product. Het is het speelveld dat blijkbaar is ontstaan.
    Het probleem is, dat grote groepen mensen erg ontvankelijk zijn voor dit soort reclame. Zij zien niet, zijn doodeenvoudig niet bij machte, om het kaf van het koren te scheiden. Sites als deze zouden wonderen kunnen verrichten. Maar we moeten er wel om denken in begrijpelijk Nederlands te communiceren. Daarmee bedoel ik niet die populistische Jip- en Janneketaal, maar het normale taalgebruik dat we eens geleerd hebben.
    Ook paleo ontkomt niet aan geldwolven die daar een graaiveld in zien. Daarom is het goed om dat paleo niet te verpakken in mythische bewoordingen en er een accent aan te geven als zou dat de weg openen naar ongekende gezondheidsclaims. Paleo is namelijk, zo denk ik nu (laatste als relativerend bedoeld) de meest menselijke wijze van voeding en al wat er omheen hangt. Niks mysterieus, niks geen claims. Gewoon doen a.u.b.

    • Willem. Je commentaar is me uit het hart gegrepen.

     Paleo voeding anno 2012: groenten, fruit, eetbare knollen, vlees, vis, schaaldieren, eieren, noten, insecten. Wie durft eet kaas ;-).

     Paleo gedrag anno 2012: Kom zo veel mogelijk buiten. Gebruik liefst iedere dag al je spieren en zorg voor geregelde korte krachtsuitbarstingen. Ga vaak in water (zwem). Zorg voor voldoende real life interactie met andere mensen. Probeer een levenspartner te bemachtigen en te houden. Speel. Lach. Luister naar muziek of maak het zelf. Ben je ouder, kom onder jongeren en mijd hulpmiddelen die het leven ‘makkelijker’ maken als het maar even kan als de pest.

     Optioneel: loop op blote poten (bij gebrek aan 2CV’s) en neem koude douches.

     That’s about it.

   • Hoewel ik het in essentie eens ben met Melchior en Willem (Paleo is niet ingewikkeld, dus gewoon doen), proef ik iets anders tussen de regels door: een protestantse -no nonsense- levenshouding. Ik ben zelf nogal van gemak en slectieve luxe. 🙂 Ik heb een dure computer en telefoon, een meerdere LCD’s eet ‘duur’ en gemak (maar dan wel fresh-convenience). Tevens woon ik klein, ga zeer zuinig met milieu en energie om. De combinatie noem ik ‘groenrechts’. Samengevat: niks mis met voorverpakt (vers) bewerkt voedsel. Maar zelf eet ik geen carb-voorverpakt en let ik op suiker e.d..

    • Wouter, uit een stuk dat ik een poos geleden maakte:

     Minimalisten beschouwen doorgaans ook materiële status als een belemmering. De uiterlijke kenmerken ervan werpen ze liefst af. Ook al verdienen ze een ton per jaar, ze wonen bij voorkeur in een goedkope huurwoning. Is dat niet een beetje asociaal? Minimalist Jan Bolhuis (35) vindt van niet. Hij heeft als zelfstandig copywriter een bovenmodaal inkomen, maar woont expres in een huurhuisje van krap 300 euro per maand. ‘Ik wil me niet binden aan een plaats en dus niet kopen,’ zegt hij. ‘Bovendien vind ik geld uitgeven aan een stapel stenen zonde. Je mag niemand dwingen om een bepaald deel van zijn inkomen aan wonen uit te geven, vind ik. Ik heb me bewust gevestigd in een arbeiderswoning in een Gronings dorp waar leegstand is. Er is hier weinig werk, dus er zitten geen minima te springen om mijn huisje. Bovendien ben ik een deel van de lokale economie.’ Bolhuis zit geregeld in zijn enige pak aan dure directietafels. Thuis loopt hij in tweedehands kleding, hij heeft geen tv, hij eet een ‘steentijddieet’ (zie kader), kortom, velen zullen hem een rare snuiter vinden. Maar volgens sommige wetenschappers is hij juist slim bezig. In zijn boek Happiness – Lessons From a New Science stelt de Britse econoom Richard Layards dat dure spullen ons niet gelukkiger maken. Dat komt volgens hem omdat we ons voortdurend vergelijken met mensen om ons heen. Layards noemt dat statusangst. ‘Mensen die door hun consumptie willen tonen wie ze zijn, gaan tegen elkaar op bieden,’ schrijft hij. ‘Ze belanden in een spiraal van geld uitgeven en financiële afhankelijkheid die hun geluk ondermijnt.’ Minimalisten spiegelen zich volgens Leo Babauta in materieel opzicht aan niemand. Maar dat is niet makkelijk. Mensen hebben snel last van afgunst. Dat is zo’n onaangename emotie dat de Britse aristocratie eeuwenlang zogenoemde sumptuary laws uitvaardigde. Die verboden opzichtige consumptie door niet-aristocraten. Richard Layers: ‘In onze tijd proberen we afgunst te voorkomen door aan te schaffen wat anderen ook hebben. Je moet sterk zijn om die impuls te negeren.’

   • @George, ik benadrukte dat deel (helpen met gedragsverandering) in mijn reactie niet. In mijn praktijk ben ik vaak meer bezig met gedragsverandering (de achterliggende vraag waarom eet je zoals je eet) dan met het vertellen wat gezond eten is. Dat laatste weten mensen in mijn praktijk vaak wel. Mijn begeleiding is geslaagd als mensen zelf weten hoe ze (ook op langere termijn) de juiste keuzes kunnen maken en daar ook voor kiezen. Dat lukt niet als je dogmatisch bezig bent (want iets wordt dan alleen maar aantrekkelijker :-))

    @Melchior, helemaal met je eens. Voeding (gewoon uit de natuur en niet uit de fabriek) is wat mij betreft de basis. Het kan in individuele gevallen zo zijn dat een supplement (tijdelijk) een goede aanvulling zou kunnen zijn. Hoewel heel veel therapeuten dat wel doen, ben ik er zelf geen voorstander van dat therapeuten supplementen verkopen. Als je weet dat je met een bepaald supplement meer geld verdient dan met een ander supplement, is de vraag of je nog volledig objectief adviseert. Ik vind dat je van een therapeut een zo objectief mogelijk advies mag verwachten (en ik besef uiteraard dat volledig objectief niet bestaat :-)).

    @Wouter, ik heb niets tegen verdienen van geld maar wat mij betreft ligt de grens in het geval van gezondheid veel nauwer dan bij andere producten. Boeken schrijven met ‘nepverhalen’ over gezondheid en doen of je er veel vanaf weet (zoals Dr Frank) overschrijdt wat mij betreft deze grens ruimschoots. En dan gaat het me niet om het feit dat een arts een boek schrijft en daar geld mee verdient maar wel om het feit dat hij suggereert dat hij als arts over dit onderwerp veel zou weten. En nee, dit is wat mij betreft geen nieuwe discussie over Dr Frank, maar een voorbeeld wat wat mij betreft niet zou kunnen. Er zijn er veel meer maar Dr Frank (rond springend in zijn witte jasje) kent nu eenmaal iedereen.

    Het maken van producten in fabrieken onder het mom van Paleo lijkt mij weinig toevoegen aan een gezond voedingspatroon. Gewoon eten van groenten en fruit, geen ‘gerommel’ daarmee. Anders moeten we dit als therapeuten ook nog toevoegen aan boodschappen waar ze niet naar moeten luisteren 🙂

   • @Melchior, van Kris moet je uit de zon blijven (dat staat in zijn boek). Dat is heel slecht voor je 🙂

   • @Melchior, ik moet je teleurstellen. deze minimalist woont in een duur koopappartement. Niks geen huurhuis van de minima afpakken dus 😉 Ik prijs me gelukkig dat ik elke dag met briljante en enthousiaste mensen kan werken en ontmoeten. En dat ik dit blog elke dag van jou mag lezen!

    @Liesbeth, ik vind dat (ook) prima. De realiteit is dat vrijwel al ons voedsel uit een fabriek komt (een grote kas noem ik ook een fabriek). De kunst is dus om voedsel uit een fabriek zo goed mogelijk te maken (lees geen chemicaliën, hulpmiddelen, geen verhitting, etc …). En daar werk ik mijn hele leven aan. En met trots.

 14. Mariet zegt:

  Melchior, Ik zie het nu. Jij had het over de website, daar had ik helemaal niet aan gedacht. Ik reageerde op het woord ‘dieet’ een beetje te snel ! Zoals een stier op een rode lap 😉
  Ik wil proberen mijn frustraties te overwinnen en het paleo ‘dieet’ een eerlijke kans te geven.
  Hopelijk levenslang en niet ‘tijdelijk’ !

 15. Sterke quote op Mark’s Daily Apple van de vrijdagse n=1:

  “I think Taubes got part of the story right. There are good calories and bad calories, but even with just good ones, too much is still too much.”

  Read more: http://www.marksdailyapple.com/from-cancer-back-to-health/#ixzz20WC9nbOm

 16. James zegt:

  En na dit hele eiwit verhaal neem ik aan dat voor iedereen een eiwit is een eiwit is een eiwit?? Of zijn er eiwitten die je meer nodig hebt dan andere. Heb je meer PRDM16 nodig? om je Brown adipose tissue om te zetten? Of zelfs wit naar bruin? En what about BMP8B, ook zo’n eiwit.
  Remember Bruce Spiegelman die hier nogal wat tijd aan besteed heeft?
  Met andere woorden, we hebben weer een klok en een klepel, en het maakt wat herrie. En nu moeten we allemaal zenuwachtig worden?
  Maar tenslotte is het ne Belg nie waar en die andere Belg die ons de mitochondria uitgelegd heeft als een symbiotische relatie (de Duve) was ook bepaald niet van gisteren, dus wie weet, als deze dokter het allemaal nog eens overdacht heeft..

  • Zeker en vast!

   En het kan veel en veel erger. De militant veganistische arts John McDougall noemt paleo ‘ongeciviliseerd, ongezond en onwaar’. Het spuug vliegt in het rond, zo boos is hij. Vooral Denise krijgt er van langs. Kan niet wachten tot haar ‘Death by Food Pyramid’ verschijnt.

   http://www.forksoverknives.com/the-paleo-diet-is-uncivilized-and-unhealthy-and-untrue/

   Met natuurlijk een aardige reactie van ome Richard 😉

   http://freetheanimal.com/2012/07/doctor-fail-garth-davis-bariatric-surgeon-and-china-study-balderdash.html.

   • George zegt:

    Weet je wat nog veel leuker is dan het artikel zelf ( forks over knives) en wat een aardige kijk geeft op de menselijke geest en een enorme schat aan ervaringen geeft m.b.t. voeding, paleo, vegan etc. is de commentaren te lezen – er over heen vliegen kan ook – ……

    • Ja. En zo mogelijk nog leuker is het scannen van de referenties die dit soort jokers gebruiken om hun rants te ‘schragen’. Om de verschrikkelijk atherogene eigenschappen van vlees te onderbouwen verwijst McDougall naar een paper die besluit met:

     High-carbohydrate diets, particularly in the form of high-glycemic index carbohydrate, have the ability to directly induce atherosclerosis. Based on anthropologic facts, the reason for these dietary-induced, insulin-mediated, atherogenic metabolic perturbations are suggested to be an insufficient adaptation to starch and sugars during human evolution. Restriction of insulinogenic food (starch and sugars) may help to prevent the development of atherosclerosis, one of the most common and costliest human diseases.

     Ha, ha, ha, ha…

 17. On topic eiwit-onderzoek uit Wageningen, nog even voor het avondeten. Besef dat behoud van spiermassa bij het ouder worden bepalend is voor het op afstand houden van de zwarte limousine. Sarcopenie is een van de beste voorspellers van afhankelijkheid en dood.

  J Am Med Dir Assoc. 2012 Jul 6. [Epub ahead of print]

  Protein Supplementation Increases Muscle Mass Gain During Prolonged Resistance-Type Exercise Training in Frail Elderly People: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial.

  Tieland M, Dirks ML, van der Zwaluw N, Verdijk LB, van de Rest O, de Groot LC, van Loon LJ.

  Source
  Top Institute Food and Nutrition, Wageningen, The Netherlands; Division of Human Nutrition, Wageningen University, Wageningen, The Netherlands.

  Abstract

  OBJECTIVES:

  Protein supplementation has been proposed as an effective dietary strategy to augment the skeletal muscle adaptive response to prolonged resistance-type exercise training in elderly people. Our objective was to assess the impact of protein supplementation on muscle mass, strength, and physical performance during prolonged resistance-type exercise training in frail elderly men and women.

  DESIGN/SETTING/PARTICIPANTS:

  A randomized, double-blind, placebo-controlled trial with 2 arms in parallel among 62 frail elderly subjects (78 ± 1 year). These elderly subjects participated in a progressive resistance-type exercise training program (2 sessions per week for 24 weeks) during which they were supplemented twice daily with either protein (2 ∗ 15 g) or a placebo.

  MEASUREMENTS:

  Lean body mass (DXA), strength (1-RM), and physical performance (SPPB) were assessed at baseline, and after 12 and 24 weeks of intervention.

  RESULTS:

  Lean body mass increased from 47.2 kg (95% CI, 43.5-50.9) to 48.5 kg (95% CI, 44.8-52.1) in the protein group and did not change in the placebo group (from 45.7 kg, 95% CI, 42.1-49.2 to 45.4 kg, 95% CI, 41.8-48.9) following the intervention (P value for treatment × time interaction = .006). Strength and physical performance improved significantly in both groups (P = .000) with no interaction effect of dietary protein supplementation.

  CONCLUSIONS:

  Prolonged resistance-type exercise training represents an effective strategy to improve strength and physical performance in frail elderly people. Dietary protein supplementation is required to allow muscle mass gain during exercise training in frail elderly people. Trial Registration:clinicaltrials.gov identifier: NCT01110369.

  Copyright © 2012 American Medical Directors Association. Published by Elsevier Inc. All rights reserved.

  • CushiHuaira zegt:

   Nog een vraag over dierlijk eiwit: een collega van mij die met allerlei gezondheidsklachten, m.n. darmen, worstelde heeft zich door kinesioloog laten doormeten op allerlei voedingsmiddelen. Suiker en koemelk kwamen op de zwarte lijst, maar ook rundvlees, specifiek vanwege de eiwitten en dat verbaasde mij. Ik weet dat er verschil zit tussen gangbaar en grasgevoed rundvlees wat betreft omega-vetten, maar kan zoiets voor eiwit ook spelen? Of is rundvlees weer zo’n geval van een in principe goed voedingsmiddel dat door mensen die gezondheidsklachten hebben niet meer goed opgenomen kan worden. Een beetje zoals de FODMAPS’s van Chris Kressner?http://chriskresser.com/fodmaps-could-common-foods-be-harming-your-digestive-health

   • Hoi Cushi,

    ‘Doormeten’? Sorry, maar dat riekt wat mij betreft naar sterrenwichelarij. Al is het zeker mogelijk dat sommige mensen minder goed reageren op rundvlees. Testen.

   • CushiHuaira zegt:

    Vanwege vakantie kan ik niet navragen hoe er getest is. Maar even los van of er met spiertesten, biotensor of meer conventionele (wetenschappelijk bewezen, voor wat dat nog waard is) methoden getest is, vraag ik mij gewoon af wat de reden kan zijn voor slechte tolerantie van rundvlees eiwit. En of de eiwit samenstelling van grasgevoed rundvee anders en misschien beter verteerbaar is.

 18. Hans zegt:

  *zucht*
  Denk dat ik het eens ben met Willem , zeg het nu (ook) eens in normaal Nederlands ……
  Kan me best redden in’t Engels en Grunns 😉 , vakjargon daarentegen niet.
  Paleo voor een breder publiek blijft op deze wijze wel geheimzinnig , is niet de bedoeling toch 😉

  • James zegt:

   Toch niet helemaal mee eens Hans. Ik moet zeggen dat Melchior het toch tamelijk netjes en eenvoudig vertaalde een eindje hierboven. Iets wat Wouter Protestants noemde, ik denk dat hij Calvinistisch bedoelde, maar dat waren ook protestanten. Tegelijkertijd ontkomen we er niet aan om een en ander een beetje wetenschappelijk te onderbouwen, anders blijven we steken in uitwisselen van ervaringen en meningen.
   Ik wil wel graag weten waarom die Belg zulke problemen met eiwit heeft, en dan ook nog graag met wat voor eiwit. We weten allemaal dat niet alle eiwitten gelijk zijn en dat in sommige gevallen een amino zuur ontbreekt of in mindere mate aanwezig is. Lysine wordt wel eens the first limiting amino acid genoemd. Als die op is heeft de rest weinig nut meer. Wordt afgevoerd of omgezet in vet. Kan problemen geven bij de afvoer (purinen? ammonia?)
   Heel simpel gesteld. Eiwitten zijn voor het lichaam ground zero. De bouwstenen,alleen eiwitten bouwen niks, je moet er mee aan het werk, daarom moet je bewegen, resistance training, endurance, enz.
   In zijn algemeenheid zijn de eiwitten van dierlijke oorsprong hoogwaardiger en meer volledig. Bonen? Noten? Eieren of vlees?
   In een ei zitten maar liefst zo’n 40 verschillende eiwitten. Sommige daarvan veroorzaken allergie of intolerance in kinderen (hoofdzakeljk).
   Met andere woorden , een heel verhaal of zelfs een boek over eiwitten (proteins) zegt me in feite niks. En eerlijk gezegd ik vind in deze heel post maar erg weinig terug over eiwitten. Het meeste gaat over wie wat gezegd heeft waarover, of wie wat vindt van wat.
   En om nou zo veel tijd te besteden aan zakken wassers als de zoon van Dougall.
   En ja, Wageningen heeft toch eindelijk eens gelijk. Weliswaar moet er een open deur ingetrapt worden, maar het staat er toch maar: bewegen, bewegen, bewegen. En als je veel beweegt, heb je bouw materiaal nodig. En waar zijn wij van gemaakt? Juist ja van eiwitten. Hoe komen ze erop.
   Ik zie trouwens dat Verdijk er ook aan mee gewerkt heeft. Is dat dezelfde die nogal wat onderzoek gedaan heeft naar de amino acid leucine? Ook om spierafbraak te voorkomen in bejaarden.

   • Mariet zegt:

    James, helemaal mee eens. Ik leer hier iedere dag ! ( bv over de lysine James, slik ik nu op jouw advies )
    Maar soms begrijp ik ’n woord of ’n heel verhaal niet. Dan zijn de links handig of ik ga een beetje gorgelen op ’t web.
    Heb ik als dame achter de geraniums geen puzzelboekjes nodig 😉

    Maar ik begrijp Willem en Hans ook. Als je het ook in begrijpelijke taal kunt uitleggen, heb je het zelf ook begrepen. ( Wie leert ’t meest, de leerling of de leraar ? )
    Opnemen en weer uitgeven, communicerende vaten ! Ik doe zelf zeer bescheiden pogingen om mijn verworven kennis te verspreiden. Helpt om het zelf te begrijpen en te beseffen hoeveel ik nog moet leren.

    Pas echt irritant is het als de hooggeleerde kennis wordt misbruikt als imponeer gedrag. Bokita borst geroffel!
    En doet Melchoir niet !!! De de échte passie voor het Paleo diet spreekt uit al zijn geschriften. Maakt ’t goed verteerbaar. Meer, meer, meer. Love it 🙂

  • Nee Hans, het laatste wat ik wil is dat dit blog onbegrijpelijk is. Ik zal proberen meer uit te leggen. Punt is dat ik voor mijn werk altijd alles moet ‘dood vereenvoudigen’ (zelfs redacties van nette bladen hanteren een heel merkwaardig, weinig flatterend lezersprofiel). Bevrijd van die teugels ga je dan als freak snel wat te ver.

   • Hans zegt:

    Melchior ,hoop dat je mijn opmerking niet negatief opvat. Ga zeker door op deze wijze .Met ,,ook” tussen haakjes bedoelde ik en,en te zeggen.
    Ik ben al zoveel wijzer geworden van jou en anderen hier en vele kilo’s lichter. 🙂 Had tot voor kort nooit van paleo gehoord. En tot mijn verbazing zoveel mensen om mij heen ook niet.
    Ik absorbeer alle kennis als een spons en ben verbijsterd over de leugens over o.a. tarwe , suiker en zout en kijk er met argus ogen naar.
    Alles voor ,,zoete koek” slikken is er niet meer bij. Niet raar eigenlijk dat je met zoveel fout voedsel opgroeid en de eetgewoonten dan uit onwetendheid voortzet…
    Kortom ik ben je dankbaar voor de achtergrondinformatie die je geeft waar me zo nu en dan de mond letterlijk van open valt ! En meestal dus heel leesbaar met de nodige humor 😉

   • willem zegt:

    Ik denk dat ik wel enigszins begrijp wat er wringt met het hanteren van ‘begrijpelijke’ taal. Wat ‘begrijpelijke’ taal is, wordt bepaald door de doelgroep die je ermee wilt bereiken. Ik hoorde enige jaren geleden van een student journalistiek dat je je als gemiddelde journalist moet richten op een lezerspubliek van 8e jaars basisleerlingen!
    James stelt: ‘Tegelijkertijd ontkomen we er niet aan om een en ander een beetje wetenschappelijk te onderbouwen, anders blijven we steken in uitwisselen van ervaringen en meningen.’ Volkomen mee eens. Daarom heb ik ook zo’n hekel aan Jip- en Janneketaal, waarvan je je elke keer weer afvraagt of er geen ander lezerspubliek is dan de groep die je daarmee lijkt te willen bereiken. Maar ook die wetenschappelijke onderbouwing, waar James het over heeft, kan loskomen van de min of meer gesloten eigen kring. Dat zal noodzakelijk zijn om een breder publiek te bereiken. En daarmee je meningen, je onderzoeksresultaten en je trots aan zoveel mogelijk mensen te laten zien.

    • Begrijpelijk schrijven over onderwerpen die je zelf net wel of net niet bevat zonder in Jip en Janneke taal te vervallen kan wel Willem, maar dan wordt het werk ;-).

  • @James, you’re right ik bedoelde calvinistisch.
   @Mechior, ga vooral door met het loslaten van de teugels!

 19. Artikel in de Huntington post, De schrijver noemt een ding niet en dat is de visconsumptie.
  http://www.huffingtonpost.com/2012/07/23/ancient-humans-vegetarians-paleolithic-diet_n_1695228.html

 20. Haha foutje, Huffington post! sorry 🙂

  • Dunn tast volledig in het duister. Dat deze man een biologiestudie heeft voltooid (kennelijk), zegt veel over het niveau van zijn universiteit. Lees de commentaren onder de originele blogpost op de site van Scientific American. Dunn’s merkwaardige, kinderlijk antropocentrische ‘argumenten’ worden totaal verpulverd. Verbaast me niks dat het Huffingtonkrantje deze crap herplaatst. Het volgende station is Foodlog ;-).

 21. Tom Van Dijk zegt:

  Ik vermoed dat als je gezond eet en leeft (dus niet op suiker maar op vet, en regelmatig bewegen/de MDA benadering) dat je een teveel aan eiwitten simpelweg netjes opslaat als voorraad in je spieren; en daarnaast dat eventuele “eiwitophopingen” worden verholpen door af en toe te vasten, waardoor via autofagie allereerst dit soort rommel wordt opgesnoept? Is voor dit gevoel enige wetenschappelijke grond/onderbouwing?

 22. Vera zegt:

  Beste,
  Vergis ik mij of prijst de heer Kris Verburgh ook een koolhydraatbeperkend dieet aan, integendeel tot wat u in het artikel opmerkt? (“De huidige oplevende belangstelling voor koolhydraatbeperkte voedingspatronen doet hij af als een dwaling van mensen die als het om humane voeding gaat als ongeletterd moeten worden beschouwd.”)
  Volkorenpasta wordt in het boek namelijk beschreven als een product dat te vermijden valt, koolhydraten moeten volgens de debetreffende arts vooral uit groenten worden gehaald.
  Kan het dat ik dit correct opmerk?

 23. @Vera, in het boek staat inderdaad dat hij voor koolhydratenbeperking is, maar tegelijkertijd is hij wel dol op havermout als hapje tussendoor.

 24. kurt zegt:

  Wouter schreef juli 14, 2012 om 9:24 AM
  : Rondom de supplementen: ik slik zelf omega 3, extra vitamine D en neem een vitaminepil. Verder zijn we betrokken bij een initiatief rondom slimme ingrediënten (meer hierover op een ander moment) en kijken vrij diep naar groente-vezels (bekijk http://www.devezelfabriek.nl maar eens).
  Ik ben eens op deze link gaan kijken…. heb daarbij toch één belangrijke vraag… als vezelrijke producten naar poedervorm omgezet worden, zijn die vezels dan ook niet grotendeels vernietigd? Hebben die poeders nog hetzelfde effect?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s