“Immuuncel koppelt vetrijk dieet aan diabetes”

Wat is er mis met deze kop en onderstaand bericht van het UMCU? Elk juist antwoord levert een ster op😉. Hint: hoe kwam dat menselijke vetweefsel tot stand? En waarom krijgen mensen met diabetes vaak juist een betere glucosetolerantie op een vetrijk dieet?

Het immuunsysteem speelt een sleutelrol bij het ontstaan van diabetes. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Een bepaald type immuuncellen vormt de schakel tussen een vetrijk dieet en het begin van diabetes. Onderzoekers van het UMC Utrecht beschrijven dit in het tijdschrift Journal of Clinical Investigation van 6 augustus.

Het voorstadium van diabetes is ongevoeligheid voor insuline, het treedt vaak op bij overgewicht. Het lichaam reageert dan niet goed meer op het hormoon insuline. De energiehuishouding raakt verstoord, waardoor na een maaltijd energie niet op de juiste manier wordt opgenomen. Bij muizen blijkt ongevoeligheid voor insuline af te hangen van NK T-cellen die voorkomen in het vetweefsel. Muizen op een vet dieet verliezen NK T-cellen en ontwikkelen insuline-ongevoeligheid. Bij aangepaste muizen zonder NK T-cellen treedt ook bij een normaal dieet al ongevoeligheid voor insuline op.

“Wij denken dat deze zogenaamde natural killer T-cellen de schakel zijn tussen een vetrijk dieet en het begin van diabetes, zegt dr. Eric Kalkhoven van de afdeling Metabole Ziekten van het UMC Utrecht. Samen met dr. Marianne Boes van afdeling Pediatrische Immunologie leidde hij het onderzoek. Promovendus Henk Schipper voerde het onderzoek grotendeels uit. “Door teveel vet te eten, raakt de communicatie tussen vetcellen en de NK T-cellen verstoord. Dat is het begin van insulineongevoeligheid en uiteindelijk diabetes.”

Wetenschappers beschouwen vetweefsel al lang niet meer als alleen opslag van energie. Vetcellen maken hormonen die onze energiehuishouding beïnvloeden. Maar vetcellen doen dat niet alleen. Ze bepalen welke hormonen ze maken door te communiceren met immuuncellen in hun omgeving. Bijzonder is dat Utrechtse het onderzoek laat zien dat vetcellen direct communiceren met NK T-cellen. Vetcellen plaatsen stukjes van vetmoleculen aan hun buitenkant. NK T-cellen reageren daarop. Deze wisselwerking tussen vetcellen en immuuncellen zorgt voor normaal functionerend vetweefsel.

Het onderzoek is vooral in proefdieren uitgevoerd, met aanvullende werk uitgevoerd gebruikmakend van overtollig menselijk vetweefsel. Op basis van deze proeven vermoeden de onderzoekers dat de resultaten ook opgaan bij mensen. Zij vonden in elk geval grote aantallen NK T-cellen in menselijk vetweefsel, en collega-wetenschappers uit Ierland en de VS toonden recent aan dat dikke mensen minder NK T-cellen hebben in hun vetweefsel en dunne mensen juist meer.

bron: UMC Utrecht, 08/08/12

Speciaal voor deze onderzoekers en voor de afdeling communicatie van het UMCU vertonen we hier nog maar eens de ‘for starters’ lezing die Andreas Eenfeldt gaf op het Ancestral Health Symposium 2011.

Naschrift: Hier is de whole paper. Uitstekend en machtig interessant werk. Ik heb hem alleen nog maar gescand, maar het gaat over lipotoxiciteit, die secundair is aan overvolle of dysfunctionele (zieke) vetcellen en niets te maken heeft met ‘een vetrijk dieet’. Ik kan me niet voorstellen dat de auteurs blij zijn met de citaten in het persbericht.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

23 reacties op “Immuuncel koppelt vetrijk dieet aan diabetes”

  1. Mariet Hoen zegt:

    Ze slaan weer een stapje over : Hoe worden ze dik ? Niet (alleen) van vet eten, maar van teveel suiker, graan , transvetten en fabriekseten. Torenhoge insulinerespons: vraatzucht, uitputting van de eilandjes van Langerhans en opslag van vet !
    Misschien is subcutaan vet wel “gezonder” dan visceraal vet ! Het hoort bij de Homo sapiens, zoals ook bij de walvis, de rob, de pinguïn, de dolfijn en het nijpaard.
    Maar die eten geen suiker en granen😉 … en leven (nog) in’t water.
    ( Ik snap eerlijk gezegd niet waarom Jack Kruse nooit iets zegt over de wateraaptheorie, past toch echt bij zijn cold thermogenis verhaal.)

    Vandaag komt het Diabetesfonds met dit bericht !
    http://www.diabetesfonds.nl/nieuws/slanke-mensen-die-diabetes-type-2-krijgen-hebben-dubbel-pech
    Mag ik al weer blij zijn niet tot deze groep te behoren ! Mijn ouders hebben/hadden 5 kinderen. Drie dikke en 2 slanke. Wij kregen om beurten Diabetes 2, precies met 47 jaar. De slanken dachten de dans te ontspringen. Niet dus. Zij zijn degenen die allebei al hartfalen/operaties hebben gehad !

    • Gefeliciteerd Mariet, je hebt 1 ster verdiend! Hoe word je zo snel mogelijk vet (en suikerziek)? Door een hoog aandeel vet te eten, zoals Utrecht suggereert? Zeg dat niet tegen een Sumo worstelaar. De heren die gaan voor het hoogste vetpercentage eten 80 procent koolhydraten. Ze spoelen de bergen rijst en noedels weg met bier en gaan daarna onmiddellijk slapen. De jongens die naast dode massa ook spierweefsel willen kweken, eten 60 procent koolhydraten en veel eiwit, maar nog steeds behoorlijk low fat. Duidelijk geen verstand van fysiologie die jongens. Als ze de Utrechtse wijsheid zouden volgen, zouden ze nog veel vetter kunnen worden😉.

      Nishizawa, T. I., et al. Some factors related to obesity in the Japanese sumo wrestler. American Journal of Clinical Nutrition. Oct: 29(10):1167-74

      Jack Kruse is helemaal into de coastal dweller theory! Lees de laatste maanden er maar op na…

      Ja, mager en type 2 is dubbel erg. Geen expansievat beschikbaar, dus de mito’s krijgen de volledige lading overtollige energie voor hun kiezen.

      • James zegt:

        Think Kruse and our Kingston friend are reading each other? At least we know that Jack has been reading Spreadbury. At the same time I am beginning to get this uncanny feeling that with Jack Kruse I am seeing the beginnings of a larger frame work.
        Ik wou dat mij brain twee keer zo groot was met een navenante kennis van zaken. Begin te geloven dat onze Utrechtenaren het misschien niet bij het rechte eind hebben ‘…Lipid overload and adipocyte dysfunction are key to the development of insulin resistance and can be induced by a high-fat diet. ..’ maar misschien zou je kunnen stellen dat ze de klok hebben horen luiden en nu op zoek zijn naar de klepel.
        Alles, maar dan ook werkelijk alles draait om twee fundamentele processen : de energie voorziening en de information processing. En misschien zou ik het om moeten draaien. De energie voorziening staat volkomen in dienst van de intelligence waarmee de trillions of cells met elkaar communiceren.
        And we may quite well be cyborg like creatures

      • Mariet Hoen zegt:

        The Whole paper !
        Echt niet te begrijpen voor een leek als ik, als jij zegt dat het interessant is ! ?
        Maar begrijp ik het goed dat het onderzoek bedoeld is om medicijnen te ontwikkelen voor het bestrijden van de ontstekingen die ontstaan door teveel vetopslag ? Als dat zo is, is het een heel nobel streven.
        Maar waarom dan niet eerst kijken oorzaak van de obesitas, lijkt meer op het paard achter de wagen spannen ?

        Jack Kruse’s coastal dweller theory gevonden ! Ga ik bestuderen, en dan dompelen in het vennetje voor mijn huis😉

  2. Mariet Hoen zegt:

    Bedankt voor de ster ! Maar ja, ik ben een goede leerling, toch😉

  3. Edwin den Boer zegt:

    Melchior, we krijgen op dit prachtige blog toch hoop ik geen sterrensysteem a la foodlog he?😉
    Goed, weer on-topic… Hoe is het mogelijk om andere mensen te informeren/overtuigen wat goede voeding is als er voortdurend dit soort misinformatie verspreid wordt? Ik heb wel eens her en der voor de grap de vraag gesteld aan willekeurige mensen waar zij dachten dat diabetes door wordt veroorzaakt… Het antwoord laat zich wel raden. Met z’n allen in koor…. Vet! Zucht…

    • Don’t worry, Edwin en dank :-)!

      De desinformatie is inderdaad zo ongeveer totaal. Ik zag laatst op een camping vanuit een ooghoek een commercial voor Becel met Karin Bloemen. De pertinente onzin die ze uitkraamt en die kennelijk voor zoete koek wordt geslikt… Ik wist echt niet dat het nog kon.

  4. Janet Noome zegt:

    Als ik het goed begrijp is de definitie van overgewicht in het betreffende onderzoek BMI > 25. Dat zegt mij niet veel. Hoeveel mensen zijn er niet die een gezonde BMI hebben met een niet zo gezonde “metabole” buikomvang. En vaak wordt via de cardioloog pas bij het eerste hartinfarct vastgesteld dat er ook sprake is van T2DM. Even gemist. Ze zagen er immers zo gezond uit. Dus ook nooit een intrinsieke reden geweest om een wat gezondere leefstijl aan te nemen. Jarenlang bedoeld of onbedoeld de verkeerde dingen gegeten, het SDCD. Misschien wel altijd goed geluisterd naar de geldende voedingsadviezen ;-( Iedereen werd en wordt weer op het verkeerde been gezet -zucht-. Nog steeds werk aan de winkel, ha!

    • De magere (skinny fat), sarcopenische mannetjes met een misschien niet eens zo overdreven maar onmiskenbaar ‘protruding potbellietje’ en een ‘normale’ of zelfs lage BMI, dat zijn de tikkende tijdbommen, Janet. Niet de mollige dames (’hoge’ BMI, alles subcutaan) met een fantastische glucosetolerantie die elke ochtend weer naast me in het zwembad drijven😉.

      Ja, werk zat voorlopig op deze manier.

  5. Daniel zegt:

    Volgens dit artikel is lichaamsvet en vet-eten hetzelfde NK-T cel technisch gezien???? Correct me if i’m wrong maar als ik het me goed herinner zijn er tig onderzoeken geweest bij muizen die aantonen dat een vetrijk dieet zorgt dat ze gevoeliger worden voor insuline en dat ze en lager vet percentage krijgen door het eten van een vetrijk dieet. Het omgekeerde dus van het bovenstaand artikel. Wat het artikel wel goed heeft mijn inziens is dat lichaamsvet zorgt voor insuline ongevoeligheid.

    BTW, Hoe hebben ze de muizen dik (vet) gekregen? Dat lukt toch niet met vet (tenzij ze op een foie gras achtige manier vet toegediend krijgen)?

    • Daniël, muizen zijn uitstekend vet te mesten met een ‘high fat diet’. Maar… die term is misleidend. Het ‘high fat diet’ bestaat meestal uit tot wel 40 procent sucrose. En vaak wordt gewerkt met genetisch gemanipuleerde varianten die doen wat de onderzoekers willen, zoals ob/ob muizen. Deze studie geeft voor zover ik kan zien geen info over de gebruikte chow. Er is leuk Noors onderzoek waaruit blijkt dat niet-gemodificeerde muizen niet dik kunnen worden op een eerlijk high fat diet, dus zeg 70 procent vet. De vetceldysfunctie en lipotoxiciteit waar deze onderzoekers het over hebben, ontstaan bij mensen en normale muizen juist niet op een werkelijk vetrijk dieet (denk Inuït, Masaï, westerlingen die alle markers zien verbeteren op bijvoorbeeld Atkins). Ze (die zieke vetcellen en lipotoxiciteit) zijn het grote probleem van bijvoorbeeld vegetarisch India… In real life verhoog je de concentratie verzadigd vet in je bloed waar deze onderzoekers terecht bang voor zijn juist met een hypercalorische koolhydraatrijke voeding.

  6. De link naar de whole paper staat nu onder het artikel. Het is uitstekend werk. Het persbericht slaat nergens op.

  7. James zegt:

    Een jaar of vier, vijf geleden was er een intervieuw van Jimmy Moore met dr. Richard Johnson (chief of the Division of Renal Diseases and Hypertension at the University of
    Colorado.) n.a.v. ‘The Sugar Fix’ . Gary Taubes kwam ook aan het woord, en blijkbaar hebben beide heren, ondanks verschillen van opvatting, diep respect voor elkaar’s werk en gelanceerde hypotheses.
    Nu was er weer een intervieuw, dit keer met dr Joseph Mercola en dit keer n.a.v. zijn boek ‘The Fat Switch’. Johnson komt iets terug op zijn stellingen geponeerd in The Sugar Fix, zeker met betrekking tot fructose uit fruit.
    De link geeft de transcript van het intervieuw.
    http://mercola.fileburst.com/PDF/ExpertInterviewTranscripts/DrRichardJohnsonAboutTheFatSwitch.pdf
    Gary Taubes geeft toe dat het verhogen van uric acid door fructose, met aanverwante problemen iets is waar hij weinig aandacht aan besteed heeft, ook omdat het onderzoek daar naar maar spaars is, maar hij hecht daar niettemin wel waarde aan.

  8. Alex zegt:

    Heb net “Wetenschap of kwakzalverij” oftewel “Bad Science” van Ben Goldacre gereserveerd bij de bieb.😀 Door toeval gevonden (zocht iets anders), vervolgens hier in zoekveld ingegeven en bij deze post beland.

    Naar aanleiding van je opmerking over Sumo worstelaars een vraag: hoe verklaar jij de resultaten van de Potato Hack van Ray Cronise? En vertel me niet dat je daar nog nooit van gehoord hebt.😉

    Geen zorgen, ik blijf pro paleo maar ben wel benieuwd naar jouw mening.

    • De aardappel hack werkt beslist, Alex. Ik heb oude potato only experimenten besproken, maar kan zo snel niet vinden waar. Aardappel heeft een opmerkelijk volledig eiwitprofiel.

      Ik verklaar de werking door:

      1 Heel lage Food Reward. Het is ongeveer vergelijkbaar met het tube feeding experiment. Als je mensen exclusief een smaakloze brei voert door een buis, bereiken ze snel hun normale gewicht. Op een aardappeldieet zul je niet overeten.

      2 De ‘resistent starch’ in aardappelen wordt omgezet in boterzuur (butyric acid). Dat heeft tal van fijne eigenschappen. Het bewerkstelligt ondermeer een sterk gevoel van verzadiging. Eet afgekoelde aardappelen voor een maximaal boterzuurshot.

      Maar goed, helaas zitten er aan deze in de 17de eeuw door Columbus meegenomen nachtschade een aantal minder fijne aspecten die maken dat ik tegenwoordig bij koolhydraatbehoefte meer fruit (en af en toe honing) eet en verder onrijpe bakbananen (zitten vol resistent starch) en koolraap.

      Zit momenteel even in een Paleo Jihad fase, maar dat gaat ook wel weer over😉.

      • Alex zegt:

        Maar hoe zit het dan met de gevonden bloedsuikerwaardes, bijna iedereen die meet geeft aan dat ze door aardappels te eten betere waardes krijgen (in ieder geval na een paar dagen) dan met lowcarb?

        Terug naar de basis met Melissa, Jamie en Robb… valt wel wat voor te zeggen zo’n reset.😉

        • O dat? Als je metabool flexibel bent (dus niet pathologisch insulineresistent), maken geregelde koolhydraatbolussen je insulinegevoeliger en zul je bij een koolhydraatprovocatie een lagere bloedsuikerpiek ervaren en vermoedelijk een lagere nuchtere bloedsuikerspiegel hebben. Ga je echt flink low carb, dan word je ‘fysiologisch insulineresistent’, opdat er genoeg glucose overblijft voor de hersenen. Je nuchtere bloedsuiker zal dan wat hoger worden (maar niet pathologisch hoog en HbA1c’s blijven laag) en bij een orale glucose tolerantie test zal je bloedsuiker erg hoog worden. Na twee dagen koolhydraten eten is die fysiologische insulineresistentie verdwenen en reageer je weer ‘normaal’ op een glucosebelasting. Fysiologische insulineresistentie is een volstrekt normale reactie, maar stel dat je als paleozwangere een OGTT doet en je bent toevallig erg low carb geweest, dan kom je geheid als ‘diabetisch’ uit die test. Het lichaam is niet voorbereid op die (overigens onnatuurlijk hoge, probeer het maar eens te scoren als Batavier in de rivierdelta) bolus van 75 gram glucose. Even wat meer fruit eten dus, in de dagen voorafgaand aan zo’n test😉.

          Dit is inderdaad een lastig onderwerp, waar nogal wat broekspijpen van in de knoop raken. O help, insulineresistent! Ja, gelukkig maar, anders was het einde oefening😉.

          Als je niet meer metabool flexibel bent, gaat bovenstaande niet op. Bij de pathologische insulineresistentie van Syndroom X wordt koolhydraatbelasting niet gevolgd door een hogere insulinegevoeligheid, maar door compensatoire hyperinsulinemie en diabetische bloedsuikers. Bij full blown diabetes (Mariet) gaat liberale koolhydraatconsumptie niet goed (behalve bij enkele uitzonderlijke soorten diabetes, waarbij high fat de eerste fase insulinerespons de grond in boort). Meten is weten.

          Paleo is carb neutraal voor de gezonden. Als je naar smaak en behoefte eet uit de evolutionair correcte voorraadkast, is dit geen issue.

    • Alex zegt:

      Dank je wel voor de heldere uitleg. Niets nieuws maar wel duidelijker zo.😉

      • Duidelijker? Voor mij is dit nog een groot mysterie🙂. Snap jij volledig wat Peter zegt? Ik helaas niet, maar hij heeft altijd gelijk🙂. Ik heb ergens – had moet ik zeggen, ik kan het kreng niet meer vinden – een oud veldonderzoek waarbij ze OGGT’s deden bij eskimo’s die zo van het ijs kwamen. Ik geloof dat een heldere dokter elke eskimo die met iets triviaals langskwam even testte. En al die mensen hadden ondanks hun very low carb voeding een bijna vlakke curve! Die glucosebom zakte zo – hupsakee – de spieren in. Snap jij het? Kwam dat doordat ze net 120 kilometer hadden getrokken aan een sleetje? Kwam het door de omega 3? Er zijn nog veel raadsels…

      • Alex zegt:

        😀 Ik reageerde op jouw reactie (9920) en niet op het blog van Peter Dobromylskyj.

        Er staat heel wat interessante informatie op dat blog, maar ik moet helaas toegeven dat ik het niet allemaal kan volgen (wat een geluk dat ik niet de enige ben ;-)) hoewel ik dat al jaren probeer. Daarom komen we uiteindelijk allemaal hier terecht, je geeft ons niet zozeer het gevoel (tenminste meestal niet :-)) dat we te weinig opleiding hebben, maar maakt ons wijzer. Waarvoor mijn dank.

  9. Jo tB zegt:

    Ik probeerde de full tekst te bekijken, maar het is niet geluk, ik kon het kopen voor $39.90.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s