Karin Bloemen & De Dikke Jeugd

Mildly obese Dutch celebrity paid by Unilever to promote a ‘heart healthy’ spread, rich in linoleic acid. Linolic acid is highly obesogenic if consumed in supraphysiological amounts.

Ik heb zo veel geschreven over de ongunstige effecten van overdreven (suprafysiologische) hoeveelheden meervoudig onverzadigde vetzuren in de voeding en daarvoor zo veel stront geïncasseerd, dat ik een tijdje behoorlijk linolzuurmoe was. We weten het nou wel, toch? Zelfs de verzamelde vetexperts kwamen tijdens het banket op het ISSFAL congres in Maastricht in 2010 vrijwel unaniem tot de conclusie dat meer dan de minimale hoeveelheden linolzuur die je binnenkrijgt met een voeding zonder geconcentreerde zaadoliën allerlei ongunstige consequenties heeft. Hier een verslag van dat etentje. Een vriend van de Portugese statisticus O Primitivo zat daar aan en seinde later vanaf zijn hotelkamer:

“(…) This meta-analysis published by Chris Ramsden (a young physiatrist, who does research at the NIH on Omega 6 and chronic pain, under the umbrella of Joe Hibbeln, a psychiatrist who studies the role of n-6 and n-3 in neuropsychiatric diseases) came after a dinner debate in the last congress of ISSFAL in Maastricht. In this debate, Chris Ramsden faced the heavyweight William Harris (co-creator of the Omega-3 Index), which was the main researcher / author of the position stand of the American Heart Association on omega 6 (which recommends increasing the consumption of these fatty acids). This debate was at least unprecedented since Chris Ramsden (who still has few publications and 20 years less than Dr . Harris) destroyed all the arguments of Dr. Harris, leaving him speechless and causing 90% (this number is accurate because there was voting at the end) of researchers who were in the audience to vote against the recommendation to increase consumption of Omega-6.”

Voor wie geen Engels beheerst: alle vetzuurdeskundigen op een paar fossielen na (Martijn Katan, Frans Kok, Walter Willett, Pipo de Clown) zijn als ze met elkaar zitten te tafelen van mening dat het ‘gezonde’ vet dat lange tijd ‘goed voor hart en bloedvaten’ heette te zijn nooit goed voor hart en bloedvaten is geweest en feitelijk verantwoordelijk is voor een behoorlijke portie van onze totale ziektelast. Op een ha, ha, ha wat zaten we er naast en wat heb je toch een idioten achtige manier. Japanse voedingsonderzoekers zeiden het twaalf jaar geleden onverbloemd in het vakblad van de Japanse Farmaceutische Associatie: ‘Te veel linolzuur lokt een sluimerende ontstekingstoestand uit en draagt onder meer bij aan hartinfarcten, beroertes, astma, kanker, reuma, diabetes, ADHD, Non Alcoholic Fatty Liver Disease, depressie en Alzheimer (…) Alleen door de opmars van linolzuur te beteugelen, kunnen we deze in het westen zo gebruikelijke kwalen buiten de deur houden.’

Dus je denkt als heikneuter… dit is inmiddels gemeengoed. Ik ben vaak langere tijd in Zweden en daar heersen voortdurend roombotertekorten. Margarinefabrikanten smeken de supermarktklant om hun smeersels voor een habbekrats te kopen en doen zelfs sokken cadeau bij het spul om de enkele nog niet fatsoenlijk voorgelichte consument te verleiden. Ze verkeren in een totale crisis. Het spel is daar over. Zeep is alles wat hen nog rest.

Vorige maand vertoefde ik op een camping in Zeeland en werd tijdens het afwassen in de kantine geconfronteerd met de Nederlandse realiteit. Nationale knuffeldoos Karin Bloemen (zij komt uit Skage, ik uit Callesoog en we zaten op dezelfde RSG, maar dat terzijde) hield in een Becel-commercial een bespottelijk, maar angstaanjagend vertrouwenwekkend pleidooi om cholesterolverlagende margarine te gebruiken. Hetgeen al die mannen en vrouwen met hun tarwebuikjes braaf deden, getuige de vele kuipjes meervoudig onverzadigde, cholesterolverlagende triestigheid in de campingkoelkast en op de campingtafeltjes.

“Wist je dat niet? Dan leef je zeker in een grot,” grapte mijn vader. Ik heb al jaren geen tv meer, vandaar mijn ongetwijfeld naïeve verbazing.

Wat is het effect van Karins boodschap? Wat gebeurt er als we massaal gehoor geven aan haar impliciete oproep om zo veel mogelijk ‘gezond’ vet te gebruiken? Alle bovengenoemde pathologie, om te beginnen. Maar er is meer en dat was de eigenlijke aanleiding om deze post te schrijven. Peter van Hyperlipid postte een paar dagen geleden over deze studie.

Ik wil er niet al te diep op in gaan, maar als je muizen het Karin Bloemen Dieet voorzet (veel ‘hartvriendelijk’, cholesterolverlagend linolzuur), worden ze niet alleen zelf vetter, ook hun nageslacht wordt progressief dikker (en hyperinsulinemisch). En wel zonder dat ze meer eten. Uit de studie:

The prevalence of obesity has steadily increased over the last few decades. During this time, populations of industrialized countries have been exposed to diets rich in fat with a high content of linoleic acid and a low content of α-linolenic acid compared with recommended intake. To assess the contribution of dietary fatty acids, male and female mice fed a high-fat diet (35% energy as fat, linoleic acid:α-linolenic acid ratio of 28) were mated randomly and maintained after breeding on the same diet for successive generations. Offspring showed, over four generations, a gradual enhancement in fat mass due to combined hyperplasia and hypertrophy with no change in food intake…

Minder eten, meer bewegen, calorieën in, calorieën uit, niet waar ;-)?

O, maar dat zijn muizen. Muizen zijn geen mensjes op vier poten met een vacht. Correct. Maar een Amerikaans onderzoek dat door Will Lassek werd beschreven in Psychology Today liet zien dat mensen met veel n-6 (uit linolzuur) in hun bloed gemiddeld 20 kilo meer wegen dan mensen met meer normale concentraties n-6. Dezelfde Dr Will Lassek schrijft:

There is also another clue from an unusual form of vitamin E that is especially abundant in corn and soybean oils. The level of this odd vitamin in our blood tells how much corn and soybean oil we are eating; and the higher the level, the more we weigh.

Tenslotte is er steeds meer stevig onderzoek dat laat zien hoe suprafysiologische doses n-6 menselijke vetcellen instrueren om uit te dijen en hoe ze het eetlustcentrum in het brein in een zee van calorieën doen geloven dat er voedselschaarste heerst.

Ik ben ervan overtuigd dat Karin Bloemen de ongetwijfeld lucratieve Unilever gig heeft aangenomen vanuit de oprechte veronderstelling dat cholesterolverlaging doormiddel van het smeren van een linolzuurrijke margarine de volksgezondheid ten goede komt. Net zoals Jan Douwe Kroeske ongetwijfeld oprecht gelooft dat koolhydraten geen enkel probleem zijn voor diabeten. Hoe aardig ze ook zijn, hoe redelijk ze ook klinken, volg deze Sirenen niet. Wie hen gadeslaat door de kijker van het paleoperspectief, ziet dat ze op een sterk verouderde zeekaart zeilen en in inmiddels berucht water terechtgekomen zijn. Zonder ook maar iets in de gaten te hebben, lokken ze de argeloze consument richting de stenige ondiepten. Er is zo veel mis met hun boodschap, dat ik nauwelijks weet waar te beginnen. Karin is bijvoorbeeld bang voor haar ‘cholesterol’, dat volgens haar huisarts ‘te hoog’ zou zijn. Maar wat is te hoog? Het is welbekend dat het totaal cholesterol gekoppeld is aan de levensduur. Hoe hoger je cholesterol, hoe langer je leeft. Dat neemt niet weg dat je aan je ‘cholesterol’ het een en ander kunt aflezen. Wie een laag HDL heeft en een hoog triglyceridengehalte, zit fout. Dat zie je niet aan het totaal cholesterol. Wie bang is voor een ‘verhoogd cholesterol’ doet er beter aan zijn cholesterolprofiel te verbeteren. Het HDL op te schroeven, de triglyceriden omlaag te brengen en de met narigheid geassocieerde ‘small dense LDL deeltjes’ te verminderen. Hoe je dat doet? Niet door Becel te smeren. Niet door friet gebakken in ‘zuiver plantaardige olie’ te eten. Je cholesterolprofiel verbeter je door minder koolhydraten (vooral minder of geen tarwe) en meer verzadigd vet uit bijvoorbeeld roomboter te eten.

Hoe een leuk maar argeloos mens zich liet verleiden tot schunnige volksverlakkerij

Naschrift

Dr Uffe Ravnskov heeft toevallig net een nieuwsbrief over de risico’s van hoge doses plantensterolen uitgegeven. Cholesterolverlagende margarines als Becel pro-aktiv bevatten zeer hoge concentraties. Deze sterolen worden opgenomen in de bloedbaan en er zijn aanwijzingen dat ze – in tegenstelling tot het chole-sterol dat Darwin c.q. Onze Lieve Heer van nature laat circuleren – atherosclerose veroorzaken. Om deze reden werd Becel pro-activ destijds in Canada niet op de markt toegelaten. Beseft mevrouw Bloemen waar zij mee bezig is? Met dank aan lezer riesjart.

Fraudulent advertising for food containing plant sterols. 

For many years Unilever has marketed its margarine Becel pro-activ (Flora pro-activ) and certain yoghurt products with the argument that they lower cholesterol. The cholesterol-lowering effect is due to the addition of plant sterols extracted from soya beans and Finnish timber using extraction petrol. The effect is that less normal cholesterol and more plant sterols are taken up by the gut resulting in higher levels of plant sterols and lower levels of human cholesterol in the blood

Now to the problem. Several studies have shown that an increased level of plant sterols is associated with an increased formation of atherosclerosis, heart disease and premature death. In the following I shall mention the most important of these studies. I have also included the web address for these studies.

High levels of plant sterols in the blood characterize a rare inborn disease named sitosterolemia, and patients with this disease develop xanthomas already in childhood. Xanthomas are benign tumours situated in the skin consisting of cholesterol and are seen in many patients with extremely high cholesterol, so-called familial hypercholesterolemia. In sitosterolemia these tumours also contain many plant sterols (reference 1).

Several researchers have documented that patients with sitosterolemia become atherosclerotic in early childhood and may die from a coronary already as teenagers (references 2-5).

There are of course good reasons why animals and human beings are using the cholesterol molecule instead of plant sterols to build cell walls and to produce bile, various hormones, vitamin D and other useful substances. It is therefore no surprise that exchanging our own cholesterol with plant sterols are harmful as has been demonstrated in experiments on rats fed large amounts of plant sterols. Not only was this diet harmful to their cells; it shortened their life as well (reference 6).

In an analysis of one of the first statin experiments researchers led by Finnish scientist Tatu Miettinen found that 25 percent of the patients had an elevated level of plant sterol in their blood. These patients did not benefit from statin treatment; on the contrary their risk of heart disease increased (reference 7).

In a review from 2003 (reference 8) all trials using food rich in plant sterol were analysed. The review was sponsored by Unilever, the main author´s research was also paid by Unilever; two of the other authors have patents on margarine containing plant sterols, and one of them had shares in the Finnish company Raisio, which produces margarine containing plant sterol. The authors concluded that plant sterols are harmless referring to animal experiment as evidence ignoring the rat study mentioned above (reference 6). They dismissed the studies reporting early atherosclerosis and cardiovascular death in sitosterolemia with the following argument: “This risk is believed to be largely hypothetical, and any increase due to the small increase in plasma plant sterols may be more than offset by the decrease in plasma LDL”.

In their review the authors claimed that a study has shown that patients with sitosterolemia can eat plant sterols without risk. That study was included in a list of 33 similar experiments (reference 9) with the aim to measure the effect of plant sterol intake on the plasma lipids in human beings. With one exception all of them had a duration of less than nine weeks, almost all of them were performed for 3-4 weeks only. One wonder why it has been necessary to do 33 experiments (most of them paid by Unilever) with the only purpose to show that plant sterols lower cholesterol. Why has nobody performed a five-year controlled experiment to study the effect on cardiovascular events?

The authors of reference 8 also ignored Miettinens previous study (reference 7) showing that statin treatment increases the risk of heart disease in people with raised plasma levels of plant sterols, although Miettinen was a co-author of the review.

In some of their advertisements Unilever uses a report from European Food Safety Authority published in 2008 (reference 10) as support, but the authors of that report have not considered possible adverse effects either. They conclude that the plant sterols lower cholesterol, but also that “there are no human intervention studies demonstrating that plant stanols reduce the risk of coronary heart disease.”

In this connection it is relevant to mention that many studies have shown that the effect of the statins do not depend on the very lowering of cholesterol because the benefit is the same whether cholesterol is lowered a little or very much. This fact explains why the patients in the 4S trial, whose plant sterol levels were high, did not benefit from statin treatment, although their cholesterol was lowered just as much or more than the other participants´. Therefore the argument that plant sterols lower cholesterol is misleading, because most people think that cholesterol lowering is synonymous with a lowering of cardiovascular risk.

A few weeks ago I sent this report to the Swedish Consumer Ombudsman with the purpose to stop the promoting of food enriched with plant sterols. You are most welcome to send it to a similar governmental authority in your own country

Here follow the references to the scientific studies mentioned above (click on the authors name to read the full paper) together with a selection of quotations from these papers:

1. Bhattacharyya and Connor 1974. Sitosterolemia and Xanthomatosis. A newly described lipid storage disease in two sister.
“Although the usual diet may contain 150-250 mg of plant sterols, chiefly f8-sitosterol, only trace amounts of these sterols have heretofore been found in human or animal blood and tissues. We now report elevated plant sterol levels in the blood and tissues of two sisters with extensive tendon xanthomas but normal plasma cholesterol levels. Besides. P-sitosterolemia and xanthomatosis, no other physical, mental, or biochemical abnormalities were detected….. We suggest that increased absorption of P-sitosterol must be considered as one cause of this disease. The reason for the extensive xanthomatosis in these two patients remains unknown. Perhaps in some way plant sterols initiated the development of xanthomas with otherwise normal plasma cholesterol levels. Clinical atherosclerosis has not yet occurred.”

2. Beaty et al 1986. Genetic Analysis of Plasma Sitosterol, Apoprotein B, and Lipoproteins in a Large Amish Pedigree with Sitosterolemia
”We previously reported the finding of phytosterolemia, xanthomatosis, and hyperapobetalipoproteinemia (hyperapoB) in five siblings in a large Amish pedigree ascertained through a 13-year-old boy who died suddenly from advanced coronary atherosclerosis…..The plasma levels of total and low density lipoprotein (LDL) sterol remain normal or moderately elevated in sitosterolemia [1-9]. Each of the 16 reported cases developed tendon xanthomas before the age of 10 years, and atherosclerosis of the coronary arteries, aorta, and aortic valve (producing aortic stenosis) occurred as early as the second decade of life [1-9].”

3. Salen et al. 1985: Lethal atherosclerosis associated with abnormal plasma and tissue sterol composition in sitosterolemia with xanthomatosis.
“These results indicate that cholesterol, plant sterols, and 5a-stanols are deposited prematurely and are associated with accelerated atherosclerosis in subjects with sitosterolemia with xanthomatosis.”

4. Assman G. et al. 2006: Plasma sitosterol elevations are associated with an increased incidence of coronary events in men: Results of a nested case-control analysis of the Prospective Cardiovascular Münster (PROCAM) study.
“Conclusions: Elevations in sitosterol concentrations and the sitosterol/cholesterol ratio appear to be associated with an increased occurrence of major coronary events in men at high global risk of coronary heart disease.”

5. Weingärtner et al. 2009. Controversial role of plant sterol esters in the management of hypercholesterolaemia
”Summary points: Currently there are no data available indicating that functional foods supplemented with plant sterol esters reduce cardiovascular events. Findings in patients with the hereditary disease of sitosterolaemia, data from epidemiological studies, as well as recently published in vitro and in vivo data suggest that plant sterols potentially induce negative cardiovascular effects. Prospective clinical studies testing relevant clinical endpoints are needed, before a diet supplementation with plant sterol esters can be recommended.”

6. Walisundera et al. 2000. Vegetable Oils High in Phytosterols Make Erythrocytes Less Deformable and Shorten the Life Span of Stroke-Prone Spontaneously Hypertensive Rats.
”This study suggests that the high concentration of phytosterols in CA and the addition of phytosterols to other fats make the cell membrane more rigid, which might be a factor contributing to the shortened life span of SHRSP rats.”

7. Miettinen TA et al. 1998. Baseline serum cholestanol as predictor of recurrent coronary events in subgroup of Scandinavian simvastatin survival study.
“The risk of recurrence of major coronary events increased 2.2-fold (P<0.01) by multiple logistic regression analysis between the lowest and highest quarter of cholestanol….Conclusions: Measurement of serum cholestanol concentration revealed a subgroup of patients with coronary heart disease in whom coronary events were not reduced by simvastatin treatment.” (No, it increased; my comment)

8. Katan MB et al. 2003. Efficacy and Safety of Plant Stanols and Sterols in the Management of Blood Cholesterol Levels

9. Stalenhoef AFH et al. 2001. Effect of plant sterol-enriched margarine on plasma lipids and sterols in subjects heterozygous for phytosterolaemia.

10. European Food Safety Authority 2008. SCIENTIFIC OPINION. Plant stanol esters and blood cholesterol
”There are no human intervention studies demonstrating that plant stanols reduce the risk of coronary heart disease….The product may not be nutritionally appropriate for pregnant and breastfeeding women and children under the age of five years. Patients on cholesterol lowering medication should only consume products with added plant stanol esters under medical supervision.”

Uffe Ravnskov, MD, PhD, independent investigator
Spokesman of THINCS, The International Network of Cholesterol Skeptics
Magle Stora Kyrkogata 9, 22350 Lund, Sweden
tel +46 46145022  or  +46-702580416

Lees ook Anastasia’s post Saturation be damned

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

81 reacties op Karin Bloemen & De Dikke Jeugd

  1. Edwin den Boer zegt:

    Een vraag die mij al jaren mateloos fascineert is: Hoe komt het toch dat mensen (Zeker in NLD, in Zweden zijn ze wat slimmer begrijp ik..) zo weinig zelfkritisch zijn, geen vragen (durven te) stellen bij hun eigen leef- en eetpatroon. Ze hebben last van overgewicht, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, ondanks dat ze alles ‘goed’ doen, en toch blijven ze maar braaf hun becel smeren, gaan ze nog meer bewegen en slikken ze hun medicatie alsof het snoepjes zijn. Ik ken iemand die al helemaal in paniek raakt als haar cholesterol 2/10 punt te hoog is (ze laat dat 3 x per maand checken, ondanks protesten van haar huisarts), maar blijft volharden in haar (destructieve?) eetgewoonten. (Alles mager, verzadigd vet is uit den boze! Maar wel volop brood…) Hoe kan je deze mensen wakker schudden… Ik denk dat ik het antwoord wel weet. Forget it…

    • Ja, dat vind ik ook mateloos fascinerend. Ik denk dat de angst voor vet en ‘cholesterol’ (de meeste mensen hebben geen idee wat lipoproteïnen zijn en doen) vooral zo hardnekkig is vanwege de extreem effectieve analogie met de verstopte gootsteen. Het slim geconstrueerde fantasiebeeld van de door verzadigd vet en cholesterol ‘verstopte’ slagaders is vrijwel onuitroeibaar.

  2. Kees zegt:

    Een duidelijk verhaal wat stemt tot nadenken voor degenen die zich terecht zorgen maken over de zwaarlijvigheid epidemie met bijbehorende gezondheidsproblematiek en maatschappelijke kosten. Voor mij is inmiddels wel duidelijk dat de richtlijnen van het Voedingscentrum (http://www.voedingscentrum.nl/nl/schijf-van-vijf/schijf.aspx) alle kanten achterhaald zijn en ik blijf me verbazen over het feit dat het blijkbaar zo moeilijk is om deze te actualiseren. Het lijkt er op dat de voedingsindustrie hetzelfde gedrag vertoont als de tabaksindustrie destijds: zo lang mogelijk ontkennen dat het schadelijk is en met allerlei dubieuze onderzoeken proberen dit standpunt overeind te houden tot het echt niet meer kan. Dat moment lijkt nu toch wel snel dichterbij te komen.

    Wat me wat verbaast en verontrust dat linolzuur rijk voedsel dus blijkbaar iets verandert aan de genetische eigenschappen van het beestje die dat eet. In ieder geval bij de geteste muizen. Becel vierde onlangs zijn 50-jarig jubileum; reken gemakshalve 25 jaar per generatie en we zitten dus nog maar net op generatie 3.

    De conclusie zou kunnen zijn: als de richtlijnen m.b.t. de hoeveelheid linolzuur in de voeding niet snel aangepast worden krijgen we een nog dikkere generatie. Of zie ik dat verkeerd?

    En dan hebben we het nog niet gehad over andere factoren als de invloed van granen in de voeding en het grote aanbod koolhydraat rijk “voedsel” en adviezen over het aantal eetmomenten op een dag: 6-7! (http://www.voedingscentrum.nl/nl/schijf-van-vijf/eet-niet-teveel-en-beweeg.aspx}

    • Kees, in de kleine muizenstudie werd het obesogene effect na een aantal generaties sterk minder – het gewicht normaliseerde – maar alle features van het metabool syndroom bleven. En een metabool gemankeerd individu dat geen vetweefsel heeft om de energie die geen kant uit kan in weg te sluizen, is mogelijk nog slechter af.

  3. Heb je toevallig nog een citatie van het “vakblad van de Japanse Farmaceutische Associatie”. Kan dat niet zo 1-2-3 terugvinden.

    • Gert van der Hoek zegt:

      Ja, graag een linkje Melchior.

      • Heren, die zit in een andere computer. Het was Harumi Okuyama en ik denk dat het deze was:

        http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/1438-9312(200106)103:6%3C418::AID-EJLT418%3E3.0.CO;2-%23/abstract

      • Dank je wel. Via deze Japanse invalshoek kom ik ook dit tegen uit 2011:

        “A diet with adequate total calories and increased intake of fish and plant foods, but decreased intake of refined carbohydrates and animal fat, a so-called Japan diet, appears to be quite effective for prevention of CAD risk factors and is recommended as dietary therapy for preventing CAD.”

        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21685707

        Overigens: dank voor je inspirerende blog. De eerste resultaten zijn lijfelijk merkbaar. Mogelijk meer daarover op een ander moment.

        • Dank, Gert. Leuk te horen. Ik kom asap met het originele citaat. Ik heb er eerder lang naar gezocht, herinner ik me.

          Even aanhakend op de interessante link van George naar het artikel over suiker en landbouwsubsidies in Der Spiegel (dank George!), het wordt steeds duidelijker dat we te maken hebben met een ‘perfect storm’. Zo blijkt de overdaad aan n-6 vooral problematisch te zijn tegen een achtergrond van veel koolhydraten en suiker (glucose/fructose) en een lager aandeel eiwit.

          Citaat (ik heb de link even niet bij de hand, maar ik heb het niet snel verzonnen😉 ):

          In vivo, the obesigenic action of n-6 PUFAs is determined by the balance between dietary carbohydrates and protein. A high carbohydrate/protein ratio translated into a high plasma insulin/glucagon ratio, and in this setting, dietary n-6 PUFAs promoted strongly adipose tissue expansion.

          Today’s diets are abundant in n-6 fatty acids from vegetable oils (corn, sunflower, safflower, and soybeans) that are used in industrially prepared food. In addition, industrially produced animal feed is also rich in grains containing n-6 PUFAs, leading to meat enriched in n-6 PUFAs at the expense of n-3 fatty acids. n-6 PUFAs, predominantly linoleic acid, are now the predominant source of PUFAs in Western diets. PUFAs have been considered less harmful to human health than saturated fat, and substitution of saturated fat with PUFAs in general has been recommended by dieticians. If the background diet determines the adipogenic potential of n-6 PUFAs also in humans, this is of great concern, since the intake of refined sugars from sources such as soft drinks has increased dramatically during recent decades.

      • Gert, er zijn verschillende onderzoeken waarin is aangetoond dat mensen die hoog scoren op inname volgens het dieetpatroon van hun eigen land een verlaagd risico op bepaalde aandoeningen hebben. Zo ook bij mensen die zich aan het Nederlandse voedingspatroon houden (vlees, aardappelen en groenten). Helaas kan ik de referentie naar het artikel zo snel niet vinden. Maar het gaat hier over de “Netherlands Cohort Study”.

  4. Pingback: Melchior Meijer, Karin Bloemen en Becel | gripopkoolhydraten.nl

  5. Ik worstel me momenteel door het boek; Het verzwegen verhaal over kanker van Brian Peskin heen. Hij beweert o.a. dat visolie slecht is. Wat is jouw mening over dit boek?

    • Hoi Brigitte,

      Ik ken het boek niet, maar heb wel een interview met Peskin gehoord. Farmacologische doses visolie zijn, behalve misschien in specifieke therapeutische settings, net zo’n slecht idee als farmacologische doses linolzuur. Robb Wolf is na uitvoerige bestudering van de literatuur dan ook afgestapt van zijn ‘fish oil calculator’. Eet (ongeveer) wat we vroeger konden vangen, vissen, plukken en opgraven en alles gaat helemaal vanzelf…

  6. George zegt:

    Ik weet niet of dit hier hoort, maar een ieder die beetje Duits kan lezen, raad ik aan deze week het hoofdartikel in “Der Spiegel” te lezen: “Droge Zucker”. Een tamelijk gebalanceerd en goed onderbouwd verhaal, wat de mogelijke oorzaken van de obesitas- en diabetes 2 epidemie zijn (o.a. de landbouwpolitiek van Nixon) en dat sport geen enkel effekt heeft op gewichtstoename en/of -afname (wel op gezondheid).
    De onmacht van de WHO door de suikerlobby.
    De “willens en wetenspolitiek” om mensen meer en overal te laten eten.
    Het artikel citeert ook genoeg mensen die pleiten voor ingrijpen door de overheid. Bijvoorbeeld geen reclame meer (De mens heeft geen ingebouwde beschermingsmechanismen om zich te weren tegen goedkope, koolhydraten voeding, dus wilskracht speelt geen rol!!!).

    Ik moet ook weer denken aan Finland, dat verboden heeft gewoon zout in levensmiddelen te stoppen, daar voor in de plaats Pansalz, met enorme gezonde gevolgen mbt hart- en vaatziekten).

    Het zou toch fantastisch zijn als suiker niet meer verwerkt wordt in voeding.
    Daar hoor ik niemand van de politici over praten mbt de bezuinigingen. Tjonge, jonge wat zou je kunnen besparen in de zorgkosten met zulke eenvoudige maatregelen.
    Nee, alleen oh’en over meer beweging, minder calorieën en minder vet.

    Ik vraag me altijd af waarom zulke broodjes aap zo lang voor de waarheid worden gezien en rond worden bezuinigd. Enige antwoorden worden dus gegeven in dit artikel: gewoon landbouwpolitiek in het kader van een verkiezingsstrategie. De overheid heeft dus toch een enorme macht, want toen de landbouw in de USA dus ten gevolge van die stimulans van de overheid mais ontdekte, werd HFSC overal in gestopt, vooral toen Coca Cola dat ging doen.

    Ik lees het artikel op mijn iPad en dan zijn er ook nog allerlei leuke filmpjes bij, bij de digitale versie op je computer idem dito.
    https://magazin.spiegel.de/epaper/start/index.html

    Der Spiegel is een tijdschrift met een behoorlijk aanzien, dus ik vind het wel interessant dat zo’n artikel daar in staat. Het wordt in ieder geval gelezen door alle politici. Een stap in de goede richting!

    • willem zegt:

      Interessante bijdrage, George, gerelateerd aan het het kernvraagstuk: hoe dring je met een aantoonbaar gezond voedingspatroon (noem het paleo) door tot de beleidsbepalers. Ik schreef daar al eerder over: hoofdzakelijk door regulering verander je het voedingspatroon van de burger.
      Die politici, waar je het over hebt, zijn geen voedingsdeskundigen. Ze worden beinvloed door twee stromingen, al naar gelang hun maatschappijvisie: de multinationale voedingsmafia en de adviesbureaus zoals het Voedingscentrum. De eerste stroming heeft slechts ten doel om geld te verdienen, over de ruggen van de afnemers van hun eetbare spullen, de tweede zou beter moeten weten dan blijkt uit hun adviezen! Hoe die tot stand komen, is diffuus. Welke rol de voedingsmafia, qua druk en qua geld, daarin speelt, blijft eveneens in duister gehuld. Zoals ook het vraagstuk van de bekostiging van bepaalde leerstoelen blijkbaar geen interesse opwekt bij de ondeerzoeksjournalisten. Een enkeling binnen het hooggeleerde circuit, noem Jaap S., probeert daar wat aan te ontsnappen. Maar de Katans voeren nog de boventoon.
      En de politici? Die blijven met hun verhalen, voorzichtigheidshalve (?), hangen in de al decennia lange monoloog over m.o.v., over bewegen, over bruinbrood, over ……. En een deel van die politici vertegenwoordigen openlijk de landbouwscene. hoe absurd….

      • Janet Noome zegt:

        Follow the money en alles wordt duidelijk. Het Voedingscentrum kan niet zonder steun van de voedingsindustrie. Je denkt toch niet dat ze bijvoorbeeld de reclamespotjes op tv zelf betalen? (“eerlijk over eten”) . Idem de leerstoelen, zo ook Jaap S. Universiteiten hebben extern geld hard nodig. Ik ben redelijk actief op twitter en vragen rechtstreeks gesteld aan voornoemde blijven onbeantwoord. Zo ook aan de directeur van de GGD Nederland.Laurent d.V. …stilte… Op hun twitteraccount worden wel links doorgespeeld, maar hun eigen mening…stilte…Ook de Nederlandse Vereniging van Diëtisten heeft onlangs een nog nauwere samenwerking met het Voedingscentrum aangekondigd. Maar ik begrijp dat wel: iedereen is afhankelijk van elkaar. De geldstromen zijn verweven tot een dicht tapijt. Ik veroordeel het niet maar ik constateer het wel. Zo zit onze maatschappij in elkaar of we het leuk vinden of niet. Het maakt je wel cynisch en achterdochtig. En dat is negatieve energie die je moet zien te vermijden voor je eigen gezondheid😉 Voor al degenen die zich onafhankelijk durven opstellen en proberen zo objectief mogelijk nieuwe inzichten en onderzoeksresultaten te wegen, zonder daarbij aan hun eigen boterham (sorry, tarwe😉 te denken, daar heb ik diep respect voor! Ik denk dat een Unilever Melchior nooit zal vragen een wervend stuk te schrijven tenzij het roer daar echt 180 graden omgaat.

        In mijn eigen kleine diëtistenwereld probeer ik zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven en mensen zo goed mogelijk te informeren. Mijn credo is altijd: als je iets niet weet kun je er ook niet voor kiezen. Uiteindelijk bepalen mensen zelf wat ze doen. Iets naast je neerleggen is ook een keuze. Maar bij onjuiste of onvolledige informatie ben je m.i. niet goed bezig en zo wil ik niet werken.

        Ach politici weten altijd pas na hun ambtstermijn zo goed hoe het had gemoeten…Dan volgt er een boek of zo worden als een soort wijze man/vrouw ingezet. Kom op zeg, ze wisten het al die tijd al….

        • Topcommentaar Janet, dankjewel.

          Follow the money, zo simpel is het helaas.

          Als journalist raakt schrijven over deze materie je niet zo zeer in de portemonnee, het is meer een kwestie van hoe krijg je de andere kant van de medaille gepubliceerd. Juist de ‘correcte’ media zijn uitermate autoriteitsgevoelig in deze. Lukt het je wel een controversieel stuk erdoor te krijgen, dan staat de terzake volstrekt imbeciele redactie van ‘De Leugen Regeert’ klaar om je kop er af te laten hakken door een ‘onafhankelijke’ paus, zonder je uit te nodigen. Maar ook dat blijkt weinig invloed op de omzet te hebben😉.

          Damesbladen zijn merkwaardig genoeg het meest onafhankelijk. De salesjongens van een modetijdschrift werden eens benaderd door advertentielui van Unilever, met het ‘dringende verzoek’ voortaan geen diensten van ‘die Meijer’ meer te kopen. De meiden van de redactie gaven geen krimp.

          Maar voor werkelijke bewustwording hebben we – godzijdank – het internet.

      • George zegt:

        @Janet Noome
        ja, informatie is zeker belangrijk…waarschijnlijk het meest voor intellectuelen…..en nu komt het maar🙂 …..
        maar, in het Der Spiegel artikel wordt terecht gewezen op dat informatie vaak niet voldoende is. Bekende voorbeeld: roken.
        Dus moet er ook wat anders aan de hand zijn.
        Volgens mij: verslaving en/of dat bepaald voedsel meer vetopslag veroorzaakt dan andere voeding (dus wsl. suiker, snelle kh, vele plantaardige oliën? maar goed dat is de hele discussie tussen Taubes en guyenet en co.). Welke van de twee dan ook, of allebei en ook nog de verleiding door de alom aanwezigheid van eten.
        Mijn persoonlijke ervaring is dat wanneer ik IF doe in combinatie met Paleo, dat ik dan niet te veel eet en ook geen drang heb om zoet te eten of snelle kh. Zodra ik om de een of andere manier weer zoet ga eten of snelle kh, dat ik dan weer daarvan weer meer wil eten dan ik qua calorieën nodig heb. IF werkt dus bij mij als een reset*.
        Verder als ik alleen maar Paleo eet, dan kan ik er wel te veel van eten. Dus voor mijn part te veel noten of te veel echte kip (met veel vette huid). Dan neemt mijn gewicht toe.
        Pas als ik mijn bloedketonenwaarden tussen de 0,5 en 3 houd (zoals Voleken Phinney aanraden) neemt mijn gewicht niet toe, dus kh onder de 50 gram. Maar ik weet niet, dat is erg moeilijk vol te houden, ofschoon het dus wel enorm je performance bij bv hardlopen opschroeft, maar wellicht is dat wat voor professionals of hele fanatieke lopers, die erg gemotiveerd zijn een bepaalde prestatie te halen.

        *Dat is natuurlijk niet de enige reden dat ik aan IF doe. Ik voel me er erg wel bij en ik loop erg graag in de IF staat….

      • willem zegt:

        ‘Uiteindelijk bepalen mensen zelf wat ze doen.’ Zegt Janet. Vergeet dat maar…
        Het proces om tot een besluit te komen, is niet zo simpel als: er zit een wilfactor in mijn hersenen en dus bepaal IK wat ik kies.
        Om tot een wezenlijke verandering in het voedingspatroon van de massa te komen, is regulering absoluut noodzakelijk. Sturen, dus. En daar zit het probleem dat ik hierboven al aangaf: de macht van de voedingsmafia, met in haar kielzog grote delen van de politiek, is te machtig om tot een meer dan marginale verandering te komen.
        Ik geloof niet zo in allerlei moedwillige opzet, hoewel de bewijzen daarvoor zich opstapelen. Andere factoren dan alleen leerstoelbepalingen, etc., zullen ook een rol spelen. Stel dat morgen het advies van de voedingsadviesorganen gaat luiden: eet geen meelproducten meer. De gevolgen zullen fin.-econ. desastreus zijn, i.t.t. het welbevinden van de mensheid. Moeilijk dilemma voor velen. Maar gezondheid moet altijd gaan boven commerciele overwegingen, vind ik.

    • Mariet Hoen zegt:

      Voorlopig is kiezen voor een ander eetpatroon, Paleo, nog tegen de stroom inzwemmen.
      Kiezen voor iets totaal anders roept angst op. Bij degene die de afwijkende keuze maakt en bij anderen, die het zien of horen van de keuze !
      Ik had ook, in het begin, angst ! Voor de dokter (dadelijk wordt hij boos en wil hij me niet meer behandelen) voor vrienden, familie, die ongelovig keken, als ik er summier iets over vertelde. ‘Weet je zeker dat het goed is wat je doet ?”En dat wist ik (nog) niet !
      Dus houd ik mijn mond om “bezorgde”en agressieve reactie’s te vermijden.
      En dat geeft een alleen op de wereld gevoel.

      De mens is een kuddedier, zoals deze hilarische lifttest laat zien :
      http://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/39571/de-mens-als-kuddedier-een-experiment-in-de-lift.html

      De groepsdruk is groot, afwijken wordt bestraft door uitsluiten. Daar speelt de reclame slim op in. Door het opvoeren van celeberty’s, zoals Karin Bloemen en Edwin van der Sar, die magere melk aan zijn kinderen voert, onder het motto gezond !
      Als iedereen het doet, moet het wel goed zijn !
      Clubs, zoals de Diabetesvereniging, spelen dit in de kaart met hun adviezen en cursussen, waarin alle neuzen dezelfde kant worden opgestuurd. Allemaal even ziek, schept een band😉

      Nu ik naarstig op zoek ben, hier, op internet, op FB, naar informatie over Paleo, HFLC, Primal, LC, enz., meer mensen ontmoet die dezelfde informatie delen…. en de resultaten ervaar, neemt de angst af.
      Nu maar oppassen voor de nieuwe groepsdruk ( bv op de FB groepen, wordt soms, naast zinvolle info, ook veel onzin gebabbeld ) en dus kritisch blijven 😉

      De politiek gaat pas reageren op Paleo, als het zich als een olievlek uitbreidt en een aanzienlijk aandeel kan opleveren in de peilingen😉

  7. Mariet Hoen zegt:

    Karin Bloemen, op haar FB pagina (niet zij zelf, maar haar fansitepagina) wordt al geageerd tegen haar Becelreclame spotjes. Nog geen reactie !

    Vandaag werd er een link werd gepost door Rosedale van Mercola.
    Hij gaat over lang leven en blijf uit de buurt van dokters😉 Hij hoort misschien wel bij de vorige post ?
    Maar er wordt ook gememoreerd aan Omega 3 en de lange levensduur van de Japanners :

    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/07/02/prescription-drugs-vs-healthy-diet.aspx?np=true

  8. Compleet off topic en ff tussendoor:

    Olympisch zeilster Anna Tunnicliffe houdt zichzelf in topvorm met paleo en CrossFit. Willem, dit soort rolmodellen gaan het systeem op z’n kop zetten, mind my words. Het Noorse nationale elftal is zo goed als LCHF. Dat doet niet zo veel in de rest van de wereld. Maar veronderstel dat Oranje het zou oppikken en gaan uitdragen. En voor de verandering eens Wereldkampioen zou worden :-)?

    Natuurlijk zou dit in eerste instantie een economische ramp betekenen. Niet in de laatste plaats omdat onze topzware gezondheidszorg en de hele industrie er omheen dan wezenlijk – en ik bedoel heel erg wezenlijk – minder te doen zou krijgen. Maar er komt giga veel geld en levensenergie vrij, dus de ‘gedupeerden’ gaan na verloop van tijd gewoon iets anders doen.

    http://www.sun-sentinel.com/health/fl-fitness-profile-anna-tunnicliffe-081212-20120810,0,3404191,full.story

    Q: What’s your typical daily diet?

    A: I mix it up with whatever you can eat on the paleo diet. Vegetables, fruits, meat, nuts. I do everything in moderation. The idea of the [paleolithic] diet is to take you back to human roots, the way we were designed to eat. You train your body to live off the fat. You lean out rather quickly when you switch to it. Not as much starch carbs. You don’t get sugar rushes or a food coma. You have energy all the time. I’ve been on the paleo diet seven or eight months and feel fantastic.

    null

    • Nog één off topic nieuwtje.

      Sportarts Prof Dr Tim Noakes (“Professor Noakes, ik kan weer hardlopen”) begeleidt een experiment met een identieke tweeling met familiaire hypercholesteremie. De één gaat paleo/LCHF, de ander mager en ‘verstandig’. Volg het TwinNoakes experiment hier. Zal in de toekomst zeker nog een post opleveren.

      Voor nieuwkomers: Tim Noakes (Universiteit van Kaapstad) is een grote naam in de sportgeneeskunde en inspanningsfysiologie. Onlangs keerde hij zijn eigen beginnende diabetes type 2 om door een koolhydraatbeperkte versie van paleo te volgen. Noakes zorgt voor hevige controverse, omdat hij het ‘koolhydraten stapelen is noodzakelijk’ paradigma publiekelijk heeft verlaten en hij de huidige standaardzorg aan mensen met diabetes ‘crimineel’ noemt.

    • willem zegt:

      Prachtig van dat zeilmeisje en het Noorse team. Maar ik zie het er niet zo snel van komen dat, b.v., het Nederlands voetbalelftal promotor wordt van LCHF. Al was het maar dat dan meteen al die sponsors afhaken. En dan??

      Ik hoop dat je gelijk hebt, Melchior, v.w.b. rolmodellen die aanstekelijk een paleo/LCHF-levenswijze voorstaan en uitdragen. De tegenkrachten, zeeeer kapitaalkrachtig, zullen terugslaan en met andere rolmodellen komen, via filmpjes e.d., een glas cola in de ene hand en een dubbele cheeseburger in de andere. Plus daarbij dan nog een pseudo-wetenschappelijk verhaaltje, om de boel voor de doorsnee consument naar een geruststellend ‘gezondheidsniveau’ te tillen. ‘Lekker en ook nog gezond’. Daar vallen horden consumenten voor.
      Ik ben er, op basis van gezond verstand en onderbouwde analyses, van overtuigd dat we met een paleo-achtige voedingswijze op een goede gezondheidsweg zouden zitten. Ik wou dat morgen wel verplicht stellen, bij wijze van spreken. Maar verwacht dat niet van de politiek, nog even los van het gegeven dat de meesten daar geen flauw idee hebben betreffende paleo/koolhydraatbeperkt. die zal ook rekening gaan houden met de maatschappelijke gevolgen van zo een move. En dan zien ze door de bomen het bos niet meer en blijven op de veilige weg. De politici kunnen zich immers verantwoorden door te wijzen op de adviezen van de diverse voedingsorganen?
      Wanneer er nu een politicus, in deze verkiezingsstijd, zou opstaan en paleo/antimeel zou propageren, dan zakt de betreffende partij meteen als een baksteen in de peilingen. Ohjee…

      • “Wanneer er nu een politicus, in deze verkiezingsstijd, zou opstaan en paleo/antimeel zou propageren, dan zakt de betreffende partij meteen als een baksteen in de peilingen.”

        Quote van de dag Willem, bedankt. Je hebt helemaal gelijk, dat is de realiteit. De meerderheid spendeert zijn leven waarschijnlijk het liefst vretend en ruftend in een leunstoel en heeft geen boodschap aan dit soort frivole boodschappen.

  9. George zegt:

    Ook een beetje off topic, maar wel erg oer en Paleo: Bloedzuigertherapie!
    Volkomen natuurlijk en erg effectief voor ontstekingen, zoals de achillespeesontsteking, Reuma, Hart- en Vaatziekten etc.
    Ook dat doen topsporters al lang (o.a. in Duitsland), lees het op:
    http://oerlopen.nl/assets/Bloedzuigertherapie/040-041_RA_Blutegel_V2.pdf

    En uiteraard heb ik voor je opgezocht waar je dat in hier in NL kunt doen:
    bij een Russische arts (tevens gediplomeerd in NL): http://www.gilazowa.nl/

    Niet verder vertellen hoor, want anders zijn “wij” helemaal exoten🙂 en worden wij niet alleen afgebeeld met knotsen op de rug in berenvellen, maar ook nog eens met bloedzuigers…

    • Edwin den Boer zegt:

      George, heeft een paar maal per jaar bloed doneren niet hetzelfde effect? Liever een leuke verpleegkundige met een enge naald, dan een rus met zijn enge beessies!😉

      • George zegt:

        Waar bloed doneren zeker nuttig is en voor een deel bloedvergieten bij de jacht etc. nabootst en dus heel erg Paleo is*🙂 is bloedzuigertherapie zo veel meer dan wat bloed kwijt raken. Lees het artikel of beter nog de site van die arts of hier:
        http://www.natuurarts.com/Behandelmethoden_bloedzuigertherapie.html
        en dan zie je dat bijvoorbeeld de bloedzuigers heel veel nuttige stoffen toevoegen en dat gebeurt natuurlijk niet bij het moderne aderlaten (= bloed doneren).
        En ja, het is even slikken, die “enge” beessies, maar het went snel……en die Russin is een heel aardige vrouw, gepassioneerd en ik verkies deze methode verre boven de “gewone” therapie in de vorm van pillen, snijden, symptoombestrijding etc…..

        * je kunt hier veel over lezen in diverse Paleo blogs

  10. Frans zegt:

    Zolang een icoon als Michael Phelps zich leent om reclame te maken voor McDonalds, zolang heeft de low-carb scene nog een lange weg te gaan… Overigens, ik ben er in all eerlijkheid nog lang niet van overtuigd dat je een marathon of een een Tour-de-France etappe LCHF zou kunnen doen. Voor interval werk als voetbal of zeilen, of voor voor de langdurig lower-level intensity sporten zoals Tom Olson van een aantal posts geleden lijkt Paleo mij inderdaad een prima recept. Maar ik moet de eerste atleet nog zien die een maraton loopt in 2 hrs 10′ op zonder koolhydraten…

    • George zegt:

      Tja, dat zou ik ook wel eens willen zien, en het zou interessant zijn voor de marathontoppers van < 2h10' om het uit te proberen! Wie weet…..En wellicht niet de wedstrijd zelf, maar de lange, lange duurlopen in al die maanden ter voorbereiding wel !

      Alle andere "gewone" recreatieve marathonlopers kunnen het rustig doen, geen enkel probleem mee. Sterker nog: het gaat uitstekend.

      Overigens is low carb niet zonder koolhydraten, Volek en Phinney houden het – gemiddeld – op 50 gram KH per dag.

    • Dat betwijfel ik ook, Frans, al wil ik voor de zoveelste keer benadrukken dat paleo zoals Anna het doet niet ‘low carb’ is. Paleo bevat per definitie een lagere carb load, maar het is macronutriëntneutraal.

      Dat gezegd hebbende, wie wil er nu horen bij het gruwelijk sarcopenische clubje dat een marathon in 2 uur 10 loopt? Een inspanning van dat kaliber gedurende zo’n lange tijd is ver-schrik-ke-lijk ongezond, zo wordt steeds duidelijker. Eerst een plaatje, want een beeld zegt meer dan duizend woorden.

      Marathonlopers hebben een fors verhoogd risico op hartproblemen, getuige deze en deze studie. Cardioloog James O’ Keefe heeft er op AHS 2012 een hele lezing aan gewijd en zodra die beschikbaar is, ga ik er aandacht aan besteden.

      Eerder heb ik over deze materie deze post geschreven.

      Of marathonlopers hun minder goede vooruitzichten moeten wijten aan de inspanning per se of vooral aan hun doorgaans miserabele, onstekingsbevorderende voeding (pasta parties, brood, etc.) is een interessante vraag.

  11. George zegt:

    Een ongelofelijke geschiedenis op een rijtje van “komplotten”, dommigheden, winstbejag, politieke blunders, conservatisme.
    Illustrated History of Heart Disease 1825-2015
    Een must read!
    http://dietheartnews.com/2012/08/illustrated-history-of-heart-disease-1825-2015/

    Eigenlijk ongelofelijk dat een land dat mensen op de Maan kan zetten en nu apparaten op Mars, zo’n ongelofelijk dom beleid heeft t.a.v. gezondheid!? Echter, ik begin nu steeds meer te geloven dat de natuurlijke samenhang zo complex is, dat je daar niet één variabele zo maar zonder consequenties kan veranderen. (Bijvoorbeeld natuurlijk dierlijk vet vervangen door kunstmatig vet).
    Doet me denken aan Australië waar ze dachten bepaalde dieren te introduceren ter bestrijding van bepaalde andere dieren. Complete chaos!
    .

  12. riesjart zegt:

    Uffe Ravnskov heeft er toevallig ook over geschreven in zn laatste newsletter: https://docs.google.com/open?id=0B7w3zL_mYiBKYjZwaUpjMlNoc0E
    best interessant…
    Hoop dat de link werkt.

    • Dank, Richard! Ik heb er ook een naschrift van gemaakt. Zodra ik tijd heb zal ik ‘m vertalen in een aparte post. Ik heb me nooit zo verdiept in dat hele plantensterolen gedoe, maar de onbedoelde consequenties ervan lijken ernstiger te zijn dan ik dacht. Hypersitosterolemie (onnatuurlijk hoge serumconcentratie plantensterolen) leidt onbetwist tot extreem snelle atherosclerose. Gebruik van industriële hoeveelheden plantensterolen verhoogt de sitosterolspiegel en verlaagt de LDL-spiegel. De consument denkt zijn risico omlaag te brengen, maar verhoogt zijn risico mogelijk exponentieel, sterker nog, zet wellicht een niet bestaand, zuiver imaginair risico om in een werkelijk risico. De ironie.

      Dit brengt me bij een oude vraag van mij. Sommige mensen met familiaire hypercholesteremie (erfelijk verhoogd cholesterol) krijgen vroegtijdig last van ernstige atherosclerose en coronairlijden. Andere mensen met FH, dat kunnen familieleden zijn, worden met brandschone vaten 90. Zou het zo zijn dat alleen de mensen met FH bij wie ook de concentratie plantensterolen hoger dan normaal wordt de pineut zijn?

      Newsletter September 2012
      (If you want to comment my letter, please use my other email ravnskov@tele2.se)
       
      Fraudulent advertising for food containing plant sterols. 
       
      For many years Unilever has marketed its margarine Becel pro-activ (Flora pro-activ) and certain yoghurt products with the argument that they lower cholesterol. The cholesterol-lowering effect is due to the addition of plant sterols extracted from soya beans and Finnish timber using extraction petrol. The effect is that less normal cholesterol and more plant sterols are taken up by the gut resulting in higher levels of plant sterols and lower levels of human cholesterol in the blood
       
      Now to the problem. Several studies have shown that an increased level of plant sterols is associated with an increased formation of atherosclerosis, heart disease and premature death. In the following I shall mention the most important of these studies. I have also included the web address for these studies. 
       
      High levels of plant sterols in the blood characterize a rare inborn disease named sitosterolemia, and patients with this disease develop xanthomas already in childhood. Xanthomas are benign tumours situated in the skin consisting of cholesterol and are seen in many patients with extremely high cholesterol, so-called familial hypercholesterolemia. In sitosterolemia these tumours also contain many plant sterols (reference 1). 
       
      Several researchers have documented that patients with sitosterolemia become atherosclerotic in early childhood and may die from a coronary already as teenagers (references 2-5). 
       
      There are of course good reasons why animals and human beings are using the cholesterol molecule instead of plant sterols to build cell walls and to produce bile, various hormones, vitamin D and other useful substances. It is therefore no surprise that exchanging our own cholesterol with plant sterols are harmful as has been demonstrated in experiments on rats fed large amounts of plant sterols. Not only was this diet harmful to their cells; it shortened their life as well (reference 6). 
       
      In an analysis of one of the first statin experiments researchers led by Finnish scientist Tatu Miettinen found that 25 percent of the patients had an elevated level of plant sterol in their blood. These patients did not benefit from statin treatment; on the contrary their risk of heart disease increased (reference 7). 
       
      In a review from 2003 (reference 8) all trials using food rich in plant sterol were analysed. The review was sponsored by Unilever, the main author´s research was also paid by Unilever; two of the other authors have patents on margarine containing plant sterols, and one of them had shares in the Finnish company Raisio, which produces margarine containing plant sterol. The authors concluded that plant sterols are harmless referring to animal experiment as evidence ignoring the rat study mentioned above (reference 6). They dismissed the studies reporting early atherosclerosis and cardiovascular death in sitosterolemia with the following argument: “This risk is believed to be largely hypothetical, and any increase due to the small increase in plasma plant sterols may be more than offset by the decrease in plasma LDL”. 
       
      In their review the authors claimed that a study has shown that patients with sitosterolemia can eat plant sterols without risk. That study was included in a list of 33 similar experiments (reference 9) with the aim to measure the effect of plant sterol intake on the plasma lipids in human beings. With one exception all of them had a duration of less than nine weeks, almost all of them were performed for 3-4 weeks only. One wonder why it has been necessary to do 33 experiments (most of them paid by Unilever) with the only purpose to show that plant sterols lower cholesterol. Why has nobody performed a five-year controlled experiment to study the effect on cardiovascular events? 
       
      The authors of reference 8 also ignored Miettinens previous study (reference 7) showing that statin treatment increases the risk of heart disease in people with raised plasma levels of plant sterols, although Miettinen was a co-author of the review. 
       
      In some of their advertisements Unilever uses a report from European Food Safety Authority published in 2008 (reference 10) as support, but the authors of that report have not considered possible adverse effects either. They conclude that the plant sterols lower cholesterol, but also that “there are no human intervention studies demonstrating that plant stanols reduce the risk of coronary heart disease.” 
       
      In this connection it is relevant to mention that many studies have shown that the effect of the statins do not depend on the very lowering of cholesterol because the benefit is the same whether cholesterol is lowered a little or very much. This fact explains why the patients in the 4S trial, whose plant sterol levels were high, did not benefit from statin treatment, although their cholesterol was lowered just as much or more than the other participants´. Therefore the argument that plant sterols lower cholesterol is misleading, because most people think that cholesterol lowering is synonymous with a lowering of cardiovascular risk. 
       
      A few weeks ago I sent this report to the Swedish Consumer Ombudsman with the purpose to stop the promoting of food enriched with plant sterols. You are most welcome to send it to a similar governmental authority in your own country
       
      Here follow the references to the scientific studies mentioned above (click on the authors name to read the full paper) together with a selection of quotations from these papers: 
       
      1. Bhattacharyya and Connor 1974. Sitosterolemia and Xanthomatosis. A newly described lipid storage disease in two sister. 
      “Although the usual diet may contain 150-250 mg of plant sterols, chiefly f8-sitosterol, only trace amounts of these sterols have heretofore been found in human or animal blood and tissues. We now report elevated plant sterol levels in the blood and tissues of two sisters with extensive tendon xanthomas but normal plasma cholesterol levels. Besides. P-sitosterolemia and xanthomatosis, no other physical, mental, or biochemical abnormalities were detected….. We suggest that increased absorption of P-sitosterol must be considered as one cause of this disease. The reason for the extensive xanthomatosis in these two patients remains unknown. Perhaps in some way plant sterols initiated the development of xanthomas with otherwise normal plasma cholesterol levels. Clinical atherosclerosis has not yet occurred.” 
       
      2. Beaty et al 1986. Genetic Analysis of Plasma Sitosterol, Apoprotein B, and Lipoproteins in a Large Amish Pedigree with Sitosterolemia
      ”We previously reported the finding of phytosterolemia, xanthomatosis, and hyperapobetalipoproteinemia (hyperapoB) in five siblings in a large Amish pedigree ascertained through a 13-year-old boy who died suddenly from advanced coronary atherosclerosis…..The plasma levels of total and low density lipoprotein (LDL) sterol remain normal or moderately elevated in sitosterolemia [1-9]. Each of the 16 reported cases developed tendon xanthomas before the age of 10 years, and atherosclerosis of the coronary arteries, aorta, and aortic valve (producing aortic stenosis) occurred as early as the second decade of life [1-9].”
       
      3. Salen et al. 1985: Lethal atherosclerosis associated with abnormal plasma and tissue sterol composition in sitosterolemia with xanthomatosis.
      “These results indicate that cholesterol, plant sterols, and 5a-stanols are deposited prematurely and are associated with accelerated atherosclerosis in subjects with sitosterolemia with xanthomatosis.”
       
      4. Assman G. et al. 2006: Plasma sitosterol elevations are associated with an increased incidence of coronary events in men: Results of a nested case-control analysis of the Prospective Cardiovascular Münster (PROCAM) study. 
      “Conclusions: Elevations in sitosterol concentrations and the sitosterol/cholesterol ratio appear to be associated with an increased occurrence of major coronary events in men at high global risk of coronary heart disease.”
       
      5. Weingärtner et al. 2009. Controversial role of plant sterol esters in the management of hypercholesterolaemia
      ”Summary points: Currently there are no data available indicating that functional foods supplemented with plant sterol esters reduce cardiovascular events. Findings in patients with the hereditary disease of sitosterolaemia, data from epidemiological studies, as well as recently published in vitro and in vivo data suggest that plant sterols potentially induce negative cardiovascular effects. Prospective clinical studies testing relevant clinical endpoints are needed, before a diet supplementation with plant sterol esters can be recommended.” 
       
      6. Walisundera et al. 2000. Vegetable Oils High in Phytosterols Make Erythrocytes Less Deformable and Shorten the Life Span of Stroke-Prone Spontaneously Hypertensive Rats.
      ”This study suggests that the high concentration of phytosterols in CA and the addition of phytosterols to other fats make the cell membrane more rigid, which might be a factor contributing to the shortened life span of SHRSP rats.”
       
      7. Miettinen TA et al. 1998. Baseline serum cholestanol as predictor of recurrent coronary events in subgroup of Scandinavian simvastatin survival study. 
      “The risk of recurrence of major coronary events increased 2.2-fold (P<0.01) by multiple logistic regression analysis between the lowest and highest quarter of cholestanol….Conclusions: Measurement of serum cholestanol concentration revealed a subgroup of patients with coronary heart disease in whom coronary events were not reduced by simvastatin treatment.” (No, it increased; my comment)
       
      8. Katan MB et al. 2003. Efficacy and Safety of Plant Stanols and Sterols in the Management of Blood Cholesterol Levels
       
      9. Stalenhoef AFH et al. 2001. Effect of plant sterol-enriched margarine on plasma lipids and sterols in subjects heterozygous for phytosterolaemia.
       
      10. European Food Safety Authority 2008. SCIENTIFIC OPINION. Plant stanol esters and blood cholesterol
      ”There are no human intervention studies demonstrating that plant stanols reduce the risk of coronary heart disease….The product may not be nutritionally appropriate for pregnant and breastfeeding women and children under the age of five years. Patients on cholesterol lowering medication should only consume products with added plant stanol esters under medical supervision.”

      Uffe Ravnskov, MD, PhD, independent investigator
      Spokesman of THINCS, The International Network of Cholesterol Skeptics
      Magle Stora Kyrkogata 9, 22350 Lund, Sweden
      tel +46 46145022  or  +46-702580416
      http://www.ravnskov.nu/uffe 
      My books
      My newsletters

      This letter has been sent to you because you have previously shown interest in the many contradictions of the diet-cholesterol-heart hypothesis and/or the work of our group THINCS, The International Network of Cholesterol Skeptics (www.thincs.org ). If you do not wish to be on the mailing list, please contact me and I shall delete your name

  13. Melchior,
    Je weet dat ik zeer kritisch ben tegen de aanbevelingen voor vetten door de verschillende adviesorganen. Ook ik zal mensen niet aanraden om de inname van linolzuur te verhogen i.v.m. hart- en vaatziekten. Toch is enige nuance hier wel op zijn plaats. Niet lang geleden heb ik gezocht naar al het relevante wetenschappelijke onderzoek over het effect van linolzuur op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Geranomiseerd onderzoek over dit onderwerp bestaat niet. Zelfs de meta-analyse van Ramsden [1] kan het effect van linolzuur niet isoleren omdat de studieresultaten verstoord zijn door allerlei andere factoren in het dieet en de leefstijl van de deelnemers [2].
    Prospectief cohort onderzoek over het onderwerp is wel gepubliceerd. Zei het in beperkte mate [3]. De resultaten hiervan zijn als volgt:
    -In 2 onderzoeken werd het effect van linolzuur op het ontstaan van hart- en vaatziekten onderzocht. Eénmaal werd een significant beschermend effect gevonden. In het 2e onderzoek werd geen significant effect gevonden.
    -In 6 onderzoeken werd het effect van linolzuur op het ontstaan van hartziekten onderzocht. Eénmaal werd een significant beschermend effect gevonden. In de overige onderzoeken werd geen significant effect gevonden.
    -In 1 onderzoek werd het effect van linolzuur op het onstaan van een beroerte onderzocht. Er werd geen effect gevonden.

    Zeker geen overuigende aanwijzing om de inname van linolzuur te verhogen. Maar uit deze data kun je natuurlijk nooit concluderen dat er een redelijke waarschijnlijkheid is dat linolzuur het risico op hart- en vaatziekten zou verhogen.
    Tot nu toe ben ik ook geen aanwijzingen tegengekomen dat linolzuur het risico op kanker [4, 5], of diabetes [6] zou verhogen. Het risico op bepaalde aandoeningen – als colitis – zou kunnen stijgen bij hoge consumptie [7]. Maar dit is dan weer gebaseerd op slechts één onderzoek.

    Op wat voor type onderzoek is het onderzoek van Will Lassek gebaseerd? En vind je dat je daar ook maar enige aanwijzing voor een causaal verband uit kunt trekken? Ik heb slechts één enkel onderzoek (prospectief of gerandomiseerd) kunnen vinden naar het effect van linolzuur op veranderingen in het gewicht/de BMI. Het onderzoek liet niet zien dat er sprake was van een gewichtstoename bij randomisatie naar linolzuur [8].

    Het gebruik van Becel pro-activ zal ik als toekomstig diëtist mijn patiënten niet aanraden. Nu niet en nooit niet. Er zijn totaal geen aanwijzingen dat het risico op hart- en vaatziekten zou dalen bij inname van het smeersel. Ik geeft mijn patiënten liever een advies over voedingsmiddelen die wel werken.

    Referenties:
    [1] N-6 fatty acid-specific and mixed polyunsaturate dietary interventions have different effects on CHD risk: a meta-analysis of randomised controlled trials.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21118617
    [2] Further response from Hoenselaar.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22377374
    [3] Consumption of dietary linoleic acid and cardiovascular disease.
    http://canceranddiet.nl/cardiovascular_disease/linoleic-acid.html
    [4] [Unsaturated fatty acids intake and breast cancer risk: epidemiological data review].
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16123005
    [5] Dietary N-6 and N-3 polyunsaturated fatty acids and prostate cancer risk: a review of epidemiological and experimental evidence.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15141138
    [6] Dietary fat and meat intake in relation to risk of type 2 diabetes in men.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11874924
    [7] Linoleic acid, a dietary n-6 polyunsaturated fatty acid, and the aetiology of ulcerative colitis: a nested case-control study within a European prospective cohort study.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19628674
    [8] Effects of n-6 PUFAs compared with SFAs on liver fat, lipoproteins, and inflammation in abdominal obesity: a randomized controlled trial.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22492369

    • Hoi Robert,

      Dank voor je afgewogen input.

      Dat er een direct causaal verband is tussen een hoog aandeel n-6 in de voeding en genoemde pathologie zijn niet mijn woorden, maar die van onder anderen Bill Lands en Harumi Okuyama. Ik was onder de indruk van Okuyama’s hoofdstuk Why Isn’t the Causal Relationship between Linoleic Acid and Mortalities from Coronary Heart Disease and Stroke Revealed by Clinical Studies?

      Hier is een preview

      http://content.karger.com/ProdukteDB/produkte.asp?Aktion=ShowFreePage&ArtikelNr=97810&ProduktNr=232073&filefp=97810fp.pdf

      Prospectieve studies zijn hoegenaamd waardeloos, omdat ze per definitie meten in populaties met een contemporaine linolzuurinname. Vrijwel iedereen in een westerse samenleving wordt blootgesteld aan suprafysiologische hoeveelheden n-6. Prospectieve onderzoeken vergelijken een hoger dan evolutionair normale inname met een nog hoger dan evolutionair normale inname. Ze vergelijken (bij wijze van spreken) mensen die 1 pakje sigaretten per dag roken met mensen die 2 pakjes sigaretten per dag roken. Als er al correct wordt gemeten, want de methodes waarmee de dagelijkse innames worden geschat zijn vaak twijfelachtig. Okuyama et al stellen verder dat er boven een bepaalde treshold niet zo veel meer gebeurt. Of je te veel of veel te veel linolzuur consumeert, maakt volgens hem niet veel uit. In veel populaties krijg je dan verschrikkelijke selectiebias, want in onze samenleving kiezen gezondheidsbewuste mensen (hogere SES) vaker voor producten met ‘gezonde’ meervoudig onverzadigde vetzuren. Er zijn in onze samenleving geen linolzuur-naieve individuen, misschien op een paar maffe paleo’s na😉.

      De trial van Ulf Riserus vind ik niet overtuigend. Riserus is ‘hell bent’ in het demoniseren van verzadigd vet en het ophemelen van PUFA’s, maar dat terzijde, het gaat tenslotte om de data. Het is een erg kort onderzoek en ik zou precies willen weten hoe de interventie eruit zag en hoe de verschillen werden vastgesteld en gekwalificeerd. De waarneming druist in tegen alles wat bekend is over de inflammatoire eigenschappen van suprafysiologische doses n-6 en is vreemd in tegenspraak met de klinische waarneming dat drastische vermindering van n-6 load (en vermindering van fructose load) verbetering geeft bij ondermeer NAFLD.

      Een case (die dus niet telt, ik weet het):

      http://wholehealthsource.blogspot.nl/2009/06/fatty-liver-reversal.html

      De snelste manier om de lever van baby’s te vernietigen, is ze hoge doses n-6 te geven. Een vriend van Stephan Guyenet meldde:

      “In the unit I work on we get lots of babies who have “short gut syndrome” due to a variety of causes who have to be on parenteral nutrition to supplement their nutrition while their GI system grows and hopefully heals fast enough. The big problem (among many) with TPN (total parenteral nutrition) is that it destroys the liver and kids get horribly jaundiced (which also causes brain damage) and often they die of liver failure or need a liver transplant before their GI system grows enough to take them off TPN.

      Boston Children’s has done some amazing work showing that this is largely due to the fact that the lipids part of the TPN was a soybean based oil so they started using Omegaven instead which is a fish oil based IV lipid solution. So far the results have been amazing and reversed the damage in lots of kids livers and prevented it in those started on Omegaven at birth.”

      Er is natuurlijk geen ‘deugdelijk bewijs’ dat deze waarneming in mensen echt is, er zijn alleen een paar honderd dierstudies.

      Wat denk je van de Israeli Paradox? En van deze review (het lukt me niet de download url te linken)?

      Review Article
      Health Implications of High Dietary Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids
      E. Patterson,1, 2 R. Wall,1, 2 G. F. Fitzgerald,1, 3 R. P. Ross,1, 2 and C. Stanton1, 2

      1 Alimentary Pharmabiotic Centre, Biosciences Institute, County Cork, Ireland
      2 Teagasc Food Research Centre, Biosciences Department, Moorepark, Fermoy, County Cork, Ireland
      3 Department of Microbiology, University College Cork, County Cork, Ireland

      Correspondence should be addressed to C. Stanton, catherine.stanton@teagasc.ie
      Received 28 July 2011; Revised 17 November 2011; Accepted 20 November 2011
      Academic Editor: R ́emy Meier

      Copyright © 2012 E. Patterson et al. This is an open access article distributed under the Creative Commons Attribution License, which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.

      Omega-6 (n-6) polyunsaturated fatty acids (PUFA) (e.g., arachidonic acid (AA)) and omega-3 (n-3) PUFA (e.g., eicosapentaenoic acid (EPA)) are precursors to potent lipid mediator signalling molecules, termed “eicosanoids,” which have important roles in the regulation of inflammation. In general, eicosanoids derived from n-6 PUFA are proinflammatory while eicosanoids derived from n-3 PUFA are anti-inflammatory. Dietary changes over the past few decades in the intake of n-6 and n-3 PUFA show striking increases in the (n-6) to (n-3) ratio (∼15 : 1), which are associated with greater metabolism of the n-6 PUFA compared with n-3 PUFA. Coinciding with this increase in the ratio of (n-6) : (n-3) PUFA are increases in chronic inflammatory diseases such as nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD), cardiovascular disease, obesity, inflammatory bowel disease (IBD), rheumatoid arthritis, and Alzheimer’s disease (AD). By increasing the ratio of (n-3) : (n-6) PUFA in the Western diet, reductions may be achieved in the incidence of these chronic inflammatory diseases.

      • Fred-Jan zegt:

        Melchior,

        Jaap Seidel refereerde in “is een calorie een calorie(4) een zoete verslaving” van 6 mei naar een studie die hij in het verleden had uitgevoerd. In tegenstelling tot Will Lassek constateerde Seidell geen relatie tussen BMI en heup/middel ratio en n-6.

        Am J Epidemiol. 1991 Sep 15;134(6):583-9.
        Polyunsaturated fatty acids in adipose tissue in European men aged 38 years in relation to serum lipids, smoking habits, and fat distribution.
        Seidell JC, Cigolini M, Deslypere JP, Charzewska J, Ellsinger BM.

        Fat biopsies were taken from 327 men aged 38 years from five different European communities in 1988-1989. Linoleic acid content varied widely (F = 110.6, p less than 0.001) and was lowest in men from Poland (8.6%) and highest in men from Belgium (16.7%). Adipose tissue content of alpha-linolenic acid was subject to less variation (F = 13.9, p less than 0.001) and was lowest in men from Italy (0.5%) and highest in men from Sweden and the Netherlands (0.9%). In analysis combining information from all centers, linoleic acid was negatively correlated to low density lipoprotein cholesterol (r = -0.15, p less than 0.01) and total cholesterol (r = -0.17, p less than 0.01). alpha-Linolenic acid was negatively correlated to serum triglycerides only (r = -0.14, p less than 0.05). These fatty acids were not related to body mass index, waist/hip ratio, or smoking habits. The authors conclude that there are major differences in the fatty acid composition of adipose tissue in different European populations but that these do not explain the significant differences in serum high density lipoprotein cholesterol and serum triglycerides among the different populations.

        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1951263

      • Anastasia van Primalmeded in haar post Saturation be damned:

        “Nothing in biology makes sense except in the light of evolution“. Repeat this 5 times before going to bed every night.

        How much omega-6 was available in our diet as Homo sapiens for 2 million years up to the advent of industrial processing? How much oil can you get out of a soybean without the benefit of extraction chemicals?

        Ik ben atheïst, maar toch: amen.

  14. Sorry Fred-Jan, dat was niet bedoeld als antwoord op jouw opmerking over Jaaps bevindingen. Ik kom er op terug.

    • Fred-Jan, ik heb hier geen antwoord op. De waarneming van Seidell et al is in strijd met de waarnemingen waarover Lassek zegt te beschikken en met het proefdieronderzoek. Maar we moeten ons realiseren dat Seidell et al peilden in een bevolking met een hoge linolzuurbelasting.

  15. Melchior,
    Ik heb je preview van het hoofdstuk doorgelezen. De full text niet. Een paar dingen vallen me op. De auteur stelt dat:
    1) Linolzuur het risico op aderverkalking en kanker zou verhogen bij proefdieren.
    2) Hoge serumwaarden van linolzuur in verband worden gebracht met een lager risico op beroertes en borstkanker bij mensen.
    3) Serumwaarden geen betrouwbare indicator hoeven te zijn voor de werkelijke inname van vetzuren.

    Geen van deze dingen spreek ik tegen. En ik zie ook niet hoe ze mijn standpunt zouden ontkrachten.
    Ik kijk nooit (m.u.v. plantensterolen) naar effecten van serumwaarden op de gezondheid. Ik kijk alleen naar gemeten werkelijke innamen. Zo ook in het literatuuroverzicht over de inname van linolzuur naar het effect op hart- en vaatziekten (referentie nr. 3 in het stuk dat ik hierboven heb gepost).

    Wat zegt experimenteel onderzoek bij dieren over effecten die je bij mensen mag verwachten? Hoe betrouwbaar zijn deze? Is er een percentage waarin je de betrouwbaarheid kunt uitdrukken?

    Je stelt dat nadelige effecten van de inname van linolzuur niet te meten zouden zijn omdat (bijna) iedereen in een Westerse samenleving suprafysiologische hoeveelheden linolzuur binnen zou krijgen. Dan zijn mijn vragen:
    -Wat zijn suprafysiologische innames? Hoeveel gram/welk energie% is indicatief voor een dergelijke inname?
    -Hoe laag zou de inname van mensen moeten zijn om wel een verschil in effect te kunnen meten?
    -Waar baseert Okyuama zijn stelling van het treshold effect op? In de epidemiologie kan ik niet één voorbeeld noemen van een effect op de manier die jij suggereert. Het lijkt mij dat het risico op longkanker verder stijgt bij gebruik van > 1 pakje per dag.

    Meetmethodes voor de inname van nutriënten zijn zeker niet altijd perfect. Maar het is onwaarschijnlijk dat een groot aandeel mensen met zeer hoge inname in de categorie met de lage inname terecht komt als er 4 categoriën zijn om mensen in te verdelen.
    Bias kan 2 kanten op gaan. Auteurs geven bijvoorbeeld geregeld aan dat eventuele bias ertoe kan hebben geleid dat een gevonden effect afgezwakt is, i.p.v. versterkt is.

    De trial van Ulf Riserus ken ik niet. De Israeli paradox zegt me vaag iets, maar it doesn’t ring the right bell🙂

    De full text van het review artikel waar je naar verwijst, is gratis in te zien: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3335257/
    Maar zelf zie ik niet hoe deze review aannemelijk zou maken dat een hoge inname van Omega 6-vetzuren/linolzuur schadelijk zou zijn.

    My 2 cents: Vroeger was vet slecht, daarna wat het verzadigd vet. Nu zijn het linolzuur, koolhydraten en transvet. Als je naar de epidemiologie kijkt, zie je echter dat elk nutriënt dat energie levert soms in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op bepaalde aandoeningen. Ook eiwitten, alfa-linoleenzuur, en visolie. Niemand die baat heeft bij deze informatie, want niemand eet “linolzuur”. Het is hetzelfde als bij het verzadigd vet verhaal: Sommige bronnen van verzadigd vet zijn misschien “ongezond”, sommige bronnen van verzadigd vet zijn misschien “gezond”. Effecten van nutriënten zijn bijna niet te isoleren. Behalve misschien als je ze in pilletjes stopt.

    • Hoi Robert,

      Dank voor je reactie. Ik ga in de loop der tijd tussen de bedrijven door je opmerkingen een voor een becommentariëren, want het is nogal veel. Ik ga van achteren naar voren.

      “Maar zelf zie ik niet hoe deze review aannemelijk zou maken dat een hoge inname van Omega 6-vetzuren/linolzuur schadelijk zou zijn.”

      De conclusie van de auteurs luidt:

      “Increases in the ratio of n-6:n-3 PUFA, characteristic of the Western diet, could potentiate inflammatory processes and consequently predispose to or exacerbate many inflammatory diseases. The change in ratio and increase in n-6 PUFA consumption change the production of important mediators and regulators of inflammation and immune responses towards a proinflammatory profile. Chronic conditions such as CVD, diabetes, obesity, rheumatoid arthritis, and IBD are all associated with increased production of PGE2, LTB4, TXA2, IL-1β, IL-6, and TNF-α, whereby the production of these factors increases with increased dietary intake of n-6 PUFA and decreased dietary intake of n-3 PUFA. In conclusion, the unbalanced dietary consumption of n-6:n-3 PUFA is detrimental to human health, and so the impact of dietary supplementation with n-3 PUFA upon the alleviation of inflammatory diseases, more specifically, NAFLD needs to be more thoroughly investigated.”

      De totale hoeveelheid linolzuur in onze voeding is de afgelopen 150 jaar drastisch toegenomen.

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10479232

      Daardoor is de ratio n-6/n-3, die tot die tijd rond de 2:1 lag, verschoven naar soms wel 30:1. Het is bekend dat een hoge n-6/n-3 ratio laaggradige systemische ontsteking veroorzaakt, die wordt geassocieerd met hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, RA, en IBD. Ergo: het is mogelijk dat de sterk verhoogde consumptie van levensmiddelen met veel linolzuur (natuurlijk eet je niet alleen linolzuur, dat lijkt me evident) deels verantwoordelijk is voor deze pathologie.

      “De trial van Ulf Riserus ken ik niet.”

      Die heb je zelf aangedragen.

      [8] Effects of n-6 PUFAs compared with SFAs on liver fat, lipoproteins, and inflammation in abdominal obesity: a randomized controlled trial.
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22492369

      “De Israeli paradox zegt me vaag iets, maar it doesn’t ring the right bell”

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8960090

      Diet and disease–the Israeli paradox: possible dangers of a high omega-6 polyunsaturated fatty acid diet.

      Abstract

      Israel has one of the highest dietary polyunsaturated/saturated fat ratios in the world; the consumption of omega-6 polyunsaturated fatty acids (PUFA) is about 8% higher than in the USA, and 10-12% higher than in most European countries. In fact, Israeli Jews may be regarded as a population-based dietary experiment of the effect of a high omega-6 PUFA diet, a diet that until recently was widely recommended. Despite such national habits, there is paradoxically a high prevalence of cardiovascular diseases, hypertension, non-insulin-dependent diabetes mellitus and obesity-all diseases that are associated with hyperinsulinemia (HI) and insulin resistance (IR), and grouped together as the insulin resistance syndrome or syndrome X. There is also an increased cancer incidence and mortality rate, especially in women, compared with western countries. Studies suggest that high omega-6 linoleic acid consumption might aggravate HI and IR, in addition to being a substrate for lipid peroxidation and free radical formation. Thus, rather than being beneficial, high omega-6 PUFA diets may have some long-term side effects, within the cluster of hyperinsulinemia, atherosclerosis and tumorigenesis.

      Zeker niet conclusief, maar toch lichtelijk relevant, al kijken wij duidelijk met heel verschillende ogen naar dit onderwerp. Ik vermoed dat jij zo’n klassieke paper als deze helemaal niet relevant vindt en misschien heb je gelijk. Ik probeer te begrijpen hoe je denkt.

      Rest van de punten later!

      • Melchior,
        Excuses voor mijn late reactie.

        Toevallig is een paar maanden geleden een meta-analyse van gerandomiseerd onderzoek gepubliceerd. De analyse geeft weinig aanwijzingen dat linolzuur een verhoogd risico op zgn. “inflammation” (ontstekingen) geeft [1].
        Ik weet niet of linolzuur in verband wordt gebracht met andere zgn. “biomarkers” voor ziekten. Verzadigd vet wordt via LDL-cholesterol in verband gebracht met hartziekten. Linolzuur via ontstekingsprocessen. In beide gevallen wordt er geen effect gevonden op het daadwerkelijke ontstaan van hartziekten.

        Hier is mijn probleem met het gebruik van biomarkers (zoals cholesterol, bloeddruk, ontstekingsprocessen, aderverkalking, etc.):
        a) Er zijn waarschijnlijk tientallen biomarkers voor hartziekten. Het is mogelijk dat een voedingsmiddel een negatief effect heeft op één of meerdere van dit soort biomarkers. Maar hoe zit het met effecten op andere biomarkers? Meestal (altijd?) is er niet/nauwelijks onderzoek naar gedaan.
        b) Vaak laat epidemiologisch onderzoek zien dat er geen overtuigend bewijs is voor een effect op hart- en vaatziekten. Dit versterkt de aanwijzing dat het kijken naar “biomarkers” voor ziekten een beperkte voorspellende waarde heeft voor het daadwerkelijke ontstaan van ziekten.
        c) Om hun standpunt te onderbouwen kiezen veel reviewers er nog steeds voor om te kijken naar de resultaten van enkele onderzoeken. Er wordt dan niet beschreven of er meer onderzoek is gedaan. En wat de resultaten van deze andere onderzoeken zijn. In resultaten van onderzoek bij dieren kan ik helemaal niet meegaan. Zeker niet als er ook onderzoek bij mensen beschikbaar is.

        Ik ben lang voorstander geweest voor een hoge ratio Omega-3/Omega-6. In het verleden waren er enkele concrete aanwijzingen dat deze ratio van belang was. Wat me opvalt, is dat de meeste onderzoekers geen significante effecten vinden bij het effect van een hoge- vergeleken met lage ratio. Wat me ook opvalt, is dat er steeds meer onderzoeken komen waaruit blijkt dat de positieve effecten van Omega-3 vetzuren mogelijk overrated zijn.

        Over de “Israeli paradox”:
        Ik vraag me af hoe het onderzoek een aanwijzing moet geven voor een mogelijk causaal effect. Op welke manier wordt de relatie tussen Omega-6 vetzuren en de ziekten gelegd? Is het risico op ziekten in de populatie gestegen terwijl de inname van Omega-6 tegelijkertijd steeg?

        Referentie:
        [1] Johnson GH (2012). Effect of dietary linoleic Acid on markers of inflammation in healthy persons: a systematic review of randomized controlled trials.

  16. Daniel zegt:

    @Robert,

    Ik ben geen wetenschapper dus met allerlei studies zie je mij niet aankomen. Maar de praktijk is vaak het beste bewijs:

    Iemand die ik goed ken is naar Living Valley Springs (www.lvs.com.au) gegaan omdat hij een auto-immuun ziekte had. Bij LVS “behandelen” oa. kanker, auto-immuun ziektes, Diabetes, Alzheimer en nog een aantal. De “behandeling” bestaat, zeer kort samengevat, uit het verwijderen van zware metalen (amalgaam vullingen, zink, lood, aluminium), eventueel verwijderen van tanden/kiezen met een wortelkanaal behandeling en voedsel. Het voedsel bestaat uit veel groentes, vlees, eieren en vetten (olijf olie, boter (ghee), kokosolie, rode palm olie, visolie en som lijnzaad olie). Waarom dat voedsel? Groentes zijn goed voor de acid-base balans. De juiste vetten (zie eerder), proteïnen (vlees) en cholesterol (eieren) verwijderen zware metalen uit het lichaam.
    Het advies van de naturopaths die daar werken is om het dieet zoals daar beschreven is te blijven volgen ook als mensen beter zijn. Zelf volgen ze het ook en mijn kennis zegt dat hij nog nooit zulke fitte mensen heeft gezien als die daar werken.

    bottom line: Of veel LA slecht is weet ik niet, wat ik wel weet is dat de juiste vetten, waar LA niet in bij hoort anders dan dat wat in het voedsel zit, mensen kunnen genezen.

    PS. Het verhaal van de kennis heeft mij doen overstappen op Paleo, ik was niet ziek, ik was gezond. Nu zo’n 6 maanden later ben zeker gezonder dan voor mijn paleo tijdperk en ik volg paleo geeneens 100% van de tijd omdat ik het niet paleo voedsel zo lekker vind.

    PS2. Uiteraard zijn er wel meer klinieken die volgens bovenstaande methode werken, maar als je ziek bent en je leest iets wat kan helpen en reviews en testimonials zijn zeer positief dan is het goed te begrijpen dat je een retourtje Australië boekt.

    • @Daniel,
      Aan de hand van wat je beschrijft, kan ik niet beoordelen of de behandeling ook maar enige aanwijzing voor een mogelijk bestaand effect weergeeft: Ik kan niets over een studie opzet afleiden.

      Je geeft zelf aan dat het aantal veranderingen in de voeding enorm is. Op basis daarvan zal de inname van zo’n beetje elk micro- en macronutriënt significant veranderen. Het lijkt mij dan onmogelijk om de verandering in inname van één enkel nutriënt (linolzuur) verantwoordelijk te houden voor een eventueel effect.

      Let op met wat je beschrijft als “de praktijk”. Mensen denken vaak dat onderzoeken worden uitgevoerd in de klinische setting van een laboratorium. En dat echte effecten alleen kunnen worden gevonden in de “praktijk”. Praktijk staat dan synoniem met het leven buiten de kliniek/het laboratorium.
      Het tegendeel is waar: In het dagelijks leven linken mensen hun ervaringen vaak aan veranderingen die ze vlak voor deze ervaringen bewust hebben meegemaakt. Als ze dagelijks tomaten gaan eten bij een verkoudheid, en de verkoudheidsduur lijkt korter dan normaal, zien mensen hier vaak een oorzakelijk verband in. Hier zit een enorme beperking in:
      -Mensen zien alleen die veranderingen waar ze zichzelf van bewust zijn.
      -Mensen weten niet wat er zou zijn gebeurt indien ze de verandering niet hadden doorgevoerd.
      -Vele omstandigheden veranderen met de tijd. Je wordt ouder, je lichaam verandert, je beweegt meer of minder, je eet andere dingen. Je leefomgeving kan allerlei effecten hebben waarvan je je niet bewust bent.

      Dit heeft niet veel te maken met de praktijk. Maar met de theoretische denkwijzen van het individu. In de praktijk kunnen deze theorieën worden onderzocht via wetenschappelijk onderzoek:
      -Wetenschappers kunnen droger/neutraler veranderingen beschrijven die tijdens een onderzoek optreden (bijv. inname voedingsmiddelen en ziekteduur).
      -Er is een vergelijkingsgroep/controle groep.
      -Wetenschappers kunnen rekening houden met mogelijke andere veranderingen in het leven van mensen. Veranderingen die allemaal van invloed zouden kunnen zijn op de gevonden correlatie (in dit voorbeeld zou het ook zo kunnen zijn dat de mensen die meer tomaten eten ook meer zijn gaan bewegen, of hun tomaten zijn gaan bakken in olijfolie).

  17. Deze actie was me volledig ontgaan:

    Wat zou Karin Bloemen nou zelf vinden???

  18. riesjart zegt:

    Er werden blijkbaar niet genoeg concrete aanwijzingen gevonden voor het gunstige effect van omega-3 suppletie aan een standaard dieet.
    Association Between Omega-3 Fatty Acid Supplementation and Risk of Major Cardiovascular Disease EventsA Systematic Review and Meta-analysis
    http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1357266#

  19. Deze was ik nog schuldig. Robert zegt:

    “-Wat zijn suprafysiologische innames? Hoeveel gram/welk energie% is indicatief voor een dergelijke inname?
    -Hoe laag zou de inname van mensen moeten zijn om wel een verschil in effect te kunnen meten?
    -Waar baseert Okyuama zijn stelling van het treshold effect op? In de epidemiologie kan ik niet één voorbeeld noemen van een effect op de manier die jij suggereert. Het lijkt mij dat het risico op longkanker verder stijgt bij gebruik van > 1 pakje per dag.”

    1 Suprafysiologische innames zijn innames die de hoeveelheid linolzuur die we binnenkrijgen uit een voeding die we in onze natuurlijk habitat kunnen scoren overstijgen. De minimum hoeveelheid linolzuur is:

    In Europe, estimates of minimum requirements for essential fatty acids are often based on the Report of the Panel on Dietary Reference Values of the Committee on Medical Aspects of Food Policy, in which the suggested minimum requirement for LA is approximately 1% of energy intake. The same report suggested that the minimum requirement for LNA was 0.2%–0.5% of energy intake [6,7].

    http://www.jacn.org/content/23/4/281.full

    Verder gaat het als gezegd om de ratio.

    2. Niet hoger dan het fysiologische minimum in de interventiegroep, ‘normaal’ in de controlegroep.

    3. In een boek dat ik niet hier heb. Op het moment dat het delta 6 desaturation pathway wordt overvoerd met linolzuur, gaat het mis en dat gebeurt al bij een betrekkelijk ‘lage’ inname van linolzuur.

  20. Marijan zegt:

    hallo, ik heb even snel over jullie reaktie’s heen gelezen. Waarom blijft de voedingsschijf in stand gehouden?! Dat komt omdat ze bij onze (r)overheid een ander standpunt hanteren dan gezondheid. Mark Rutte heeft jarenlang bij Unilever gewerkt voor hij de politiek in is gegaan. Hij zal best wel een “rugzakje” hebben meegekregen waar voorgenoemde wel eens fooitje instopt. En zo zit onze hele maatschappij in elkaar, volg het geld! La Bloemen heb ik maanden geleden eeen mail gestuurd of ze weet wat Becel en alle afgeleiden doet met haar, haar kinderen, familie, vrienden enz. Nooit een reaktie opgehad. Waarschijnlijk al gespamd voor Karin dit gelezen had.
    Oh ja, ik kwam hier terecht via de website van Ron Fonteine.
    Fijne dag nog allemaal

  21. Rechtszaak Foodwatch tegen Unilever in Duitsland eindigt onbeslist

    14 december 2012

    De rechtszaak Foodwatch tegen Unilever in Duitsland eindigt in feite onbeslist. De rechtbank oordeelde dat de uitspraken van Unilever over de positieve effecten van Becel vallen onder de “vrije meningsuiting”.

    Of Becel inderdaad schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid, daar heeft de rechtbank zich niet over uitgelaten.

    Quote:
    «Das Gericht hat aber nicht darüber entschieden, ob die betroffene Margarine schädliche Nebenwirkungen hat oder nicht», betonte Landgerichts-Sprecher Conrad Müller-Horn.

    Quote:
    Diese Aussage wertete das Gericht nun als Meinungsäußerung – und nicht als Tatsachenbehauptung. «Unilever kann sich damit im Ergebnis auf die Meinungsfreiheit berufen», erklärte Müller-Horn.

    Die Welt – http://www.welt.de/newsticker/dpa_nt/infoline_nt/brennpunkte_nt/article112018806/Unilever-gewinnt-gegen-Foodwatch.html

    • Het belangrijke wetenschappelijk tijdschrift British Medical Journal trekt dieetadviezen die standaard worden gegeven in relatie tot hart- en vaatziekten sterk in twijfel.

      Vaak wordt gezegd: vervang verzadigd (dierlijk) vet door onverzadigd vet (Omega 6, linolzuur).

      Een dergelijk advies verhoogt het sterfterisico, aldus het onderzoek.

      Zo mogelijk nog schokkender is het verhaal in hetzelfde commentaar: in veel onderzoek wordt ronduit geknoeid. Gegevens worden weggelaten, tegenvallende onderzoeken worden niet gepubliceerd, van alles gebeurt er, om maar een bepaald resultaat te bereiken.

      Dat is ook gebeurd met onderzoeken die Omega 6 (linolzuur) aanprezen, of juist op de gevaren wezen.

      In Nederland maakten we ons druk over de wetenschappelijke fraude van Stapel. Dat is kinderwerk vergeleken met wat er speelt rondom (on)verzadigde vetten.
      De belangen (lees Unilever) zijn hier veel en veel groter.

      Study raises questions about dietary fats and heart disease guidance

      “Tuesday, February 5, 2013

      Dietary advice about fats and the risk of heart disease is called into question on bmj.com today as a clinical trial shows that replacing saturated animal fats with omega-6 polyunsaturated vegetable fats is linked to an increased risk of death among patients with heart disease.

      The researchers say their findings could have important implications for worldwide dietary recommendations.”

      “Advice to substitute vegetable oils rich in polyunsaturated fatty acids (PUFAs) for animal fats rich in saturated fats to help reduce the risk of heart disease has been a cornerstone of dietary guidelines for the past half century. The most common dietary PUFA in Western diets is omega-6 linoleic acid (n-6 LA for short).”

      “To coincide with publication of this paper, the BMJ is pulling together examples of missing data it has uncovered, as part of its “open data” campaign. We are also asking researchers to tell us about any other documented examples of missing data, to build a picture of the full extent of the problem which is undermining evidence based medicine worldwide.”

      “The current best estimate is that half of all the clinical trials that are conducted and completed are never published. Even when they are, the underlying data that the results are based on is rarely open to external analysis – which is a cornerstone of proper scientific scrutiny. This means doctors cannot be certain that the drugs they are prescribing daily are properly evaluated for safety and efficacy.”

      BMJ – http://www.bmj.com/press-releases/2013/02/04/study-raises-questions-about-dietary-fats-and-heart-disease-guidance

  22. Ha, ha, ha, ha, ha, ha… Hou het volk dom, jongens!

    CSM reduceert vet in donuts met 40%

    CSM heeft een methode ontwikkeld om het vet in donuts te reduceren met 40%. Het bedrijf realiseert de reductie door het deeg te besproeien met kokend vet en dit vervolgens te bakken. Dat gebeurt onder speciale omstandigheden, waarbij gebruik wordt gemaakt van een ‘botsing’ tussen hete lucht en infraroodstraling. CSM heeft patent op de methode aangevraagd.

    CSM is al ruim 6 jaar bezig met het ontwikkelen van de methode om het vet in gesuikerde donuts te reduceren. Inmiddels is het gelukt om donutvarianten met 40% minder vet en 45% minder verzadigd vet te produceren.

    “De methode is uniek in de markt”, aldus Kerrie Medlicott, directeur Health and Wellness bij CSM. “Andere producenten hebben ook methodes ontwikkeld om het vet in donuts te reduceren, maar vaak gaat dit ten koste van de kwaliteit. Het gaat juist om de perfecte combinatie van zo min mogelijk vet en geen verlies van smaak.”

    CSM verkoopt de donuts aan marktleidende retailers binnen Europa. Het Verenigd Koninkrijk volgt waarschijnlijk in maart dit jaar. Op de vraag of de donuts in de Amerikaanse schappen komt te liggen kan Medlicott geen antwoord geven. “De Amerikaanse markt voor donuts verschilt heel erg met de Europese”, verklaart ze. “Waarschijnlijk moeten we hiervoor het recept aanpassen.”

    bron: Foodpress, 25/01/13

    • willem zegt:

      Kom ik weer aan met die eeuwige vraag: ‘Hoe veranderen we deze verpletterende macht van de multinationals in een systeem waarbij onafhankelijke en onbevooroordeelde wetenschappelijke onderzoeksresultaten richtinggevend zijn?’
      Simpelweg gesteld, op welke wijze kan de macht en het kapitaal van de voedingsmafia gebroken worden?
      Er is hier toch niemand die verwacht dat deze machten een zelfreinigend vermogen bezitten?

      • Het idiote is, Willem, dat in al die organisaties ( wapenindustrie, chemische fabrieken, olieindustrie, banken, leger, politie, etc. ) mannetjes en vrouwtjes rondlopen zoals jij en ik. Die doen hun werk, niks meer en niks minder. Het is ijdele hoop, dat je het systeem kan veranderen. Wij allen zijn er deel van en hebben er deel aan. Ik zelf heb ooit gewerkt aan La Mer. Een geheim project om raket, – en radarinstallaties langs het IJzeren Gordijn te bouwen. Ik deed gewoon mijn werk. Anderen, financiers, architecten, ingenieurs, bestekschrijvers, metselaars, loodgieters, bouwden ooit aan vernietigingskampen.
        ” Wanneer gij de twee tot een maakt en wanneer gij het binnenste maakt als het buitenste en het buitenste als het binnenste en het bovenste als het onderste en wanneer gij zult maken het mannelijke en het vrouwelijke tot een enkele, zo dat het mannelijke niet mannelijk zal zijn en het vrouwelijke niet vrouwelijk, wanneer gij maakt een oog in de plaats van een oog, en een hand in de plaats van een hand en een voet in plaats van een voet en een beeld in plaats van een beeld dan zult gij ingaan tot het Koninkrijk . “

      • Thomas-Evangelie. Behoort niet tot de canon van de bijbel. Waarom het apocrief is, is mij niet duidelijk.

      • willem zegt:

        Ha, weer een mooie bijdrage van Folkert (ik mis de foto bij je naam; censuur, of jaloezie?).

        Ook uit het Evangelie van Thomas:
        ‘Jezus zei: Zie, de zaaier kwam naar buiten, vulde zijn hand en wierp. Een
        gedeelte viel op de weg, de vogels kwamen en verzamelden het. Een ander deel
        viel op de rots, schoot geen wortel in de aarde en zond geen aren op ten hemel. Een
        ander deel viel op doornen. Ze verstikten het zaad en de wormen aten het op. Een
        ander deel viel op goede aarde en die bracht goede vrucht voort. Het droeg 60 per
        maat en 120 per maat.’

        Thomas is apocrief, niet omdat de kerkelijke bestuurders zo tegen de betreffende teksten zijn, of waren, maar omdat ‘Thomas’ ontdekt werd ver nadat de canonieke evangelien op schrift werden gesteld. Thomas was wat aan de late kant..

        Folkert: ‘Het is ijdele hoop, dat je het systeem kan veranderen’.
        Ja, inderdaad, om moedeloos van te worden. toch is dat te fatalistisch gedacht. En het klopt ook niet. Er zijn altijd mensen geweest die, eerst als eenling, een zaadje plantten, dat vervolgens de wereld ging veranderen. Ten goede of ten kwade: Caesar, Jezus, Mohammed, Gandhi, Hitler, Napoleon, Koch, en ga zo maar door. En vergeet Melchior niet! Idealisten zijn broodnodig (!). We zouden nog in een feodale maatschappij leven, wanneer het niet de enkelingen waren die veranderingen inzetten. Het systeem, zoals jij bedoelt, is een product van mensen.

        En, ja, we huppelen en bouwen mee, maar op zeker moment gaat het geweten, of zoiets, knagen: gewetensnood. En je stapt uit de tredmolen van het systeem en doet wat je goed lijkt.
        Zo, ga prei halen van de tuin. De grond nog niet hard bevroren, dus dat moet lukken. Wonderlijk: ik kan, na de vele kou, nog steeds wat verse andijvie plukken…
        (Ik ben trouwens een redelijk ongelovige Thomas).

      • Hans zegt:

        Willem , o.t. maar zo maar een opwellende gedachtenkronkel vanwege je vorst in de grond en omdat ik zojuist over Keltisch zeezout las voor mens ,dier en plant .Wist je dit al en pas je dit toe? http://levendenatuur.nl/index.php/keltisch-zeezout
        Vroeg me af of de grond vanwege het zout later bevriest 😉
        Overigens neem ik elke ochtend een sole op de nuchtere maag en eet zo rond 13.00 uur pas iets . Wel espresso’s.

      • willem zegt:

        Keltisch zeezout staat bij ons in het keukenkastje! Dat betekent dat wij deze soort gebruiken. Maar, het is zout (plm. 90 % natrium) en daarmee is soberheid vereist.
        Toen ik het stuk grond kreeg waarop ik nog steeds ‘boer’, dat was halverwege de jaren ’90, was dat verhoogd met maagdelijke jonge zeeklei (poetisch..). Zavelachtig, zeg maar, en de optimale grondsoort voor moestuinen. De eerste paar jaar bleek het zourgehalte van deze grond wat aan de hoge kant. Bepaalde soorten deden het niet, totdat die zout weggespoeld was door regen, etc. Daarna een bodem om van te dromen.
        Zout bij panten strooien, is riskant. Alleen soorten als zeekool kunnen het prima verdragen.
        Zout als antivries voor de grond, je moet er maar opkomen. Denk dat de negatieve effecten, want wil je effect zien dan moet er flink gestrooid worden, veel te groot zijn om dat te riskeren, Hans.

  23. Robert1970 zegt:

    Voorheen bood de zuivelindustrie kaas, yoghurt en melk aan, tegenwoordig allerlei light en magere varianten. Tel uit je winst, de industrie geniet van de vet hoax..

    • Lijkt mij niet zo’n gekke redenering van je, Robert. Nou de varkensboeren nog ? Ja, die doen ook lekker mee met mager.

      • willem zegt:

        Gekke wereld is het. De veeboeren zijn allang het slachthuis ingetuind met ‘mager, mager, mager’. De landbouwers vullen de graansilo’s met ‘meer, meer, meer’.
        Maar inderdaad, waarom zijn die veeboeren zo stil?
        Een aantal redenen. Te druk, te apathisch, te afhankelijk. Waarvan? Van hun organisaties, van de subsidies, van de antibiotica, van de dierenartsen, van de vraag vooral.

      • James zegt:

        Vet van die (CAFO) varkens is toch ongezond, maar ik heb nog meegemaakt dat Nederland-zuivelland omschakelde van vet naar eiwit. Monsters nemen bij de boeren. De flesjes werden wat groter en de rapporten gingen nou speciaal over eiwit. Is ook de tijd dat men overschakelde op de rantsoen beweiding en later naar zero grazing. Jong gras, hoog in eiwit. We weten nu dat dit een gigantische misstap was bijna te vergelijken met het begin van de landbouw. De meest recente ontwikkeling is mob stocking. Hetzelfde wat Salatin doet. Een en ander heeft te maken met de manier waarop de koeien magen functioneren en in staat zijn high energie ruw voer om te zetten. Energie in de plant is op zijn top net voordat het in zaad komt. Gevolg is dat de stocking rate meer dan verdubbelt.
        Maar dan wordt het vetgehalte in de melk hoger, het vlees wordt meer doorregen. Met andere woorden dat kan niet als je met Unilever mee wilt spelen.
        Dus wie veroorzaken het voedsel tekort in de wereld?????

      • willem zegt:

        Zag het volgende voorbijkomen: Friesland-Campina verlangt meer lactose en minder eiwit en vet in de aangeleverde melk…

      • Hans zegt:

        Zal aan gewerkt worden door mijn bijna-buurman denk ik .
        Gigantische stal in aanbouw , geen koe meer buiten , nog meer koeien straks van het soort ,, scharminkel met cup zzz” daar , melkautomaten , mais ,soja, bierbostel en wat niet al…..
        Veearts en http://www.rendac.nl/ regelmatig .
        Tja , een maatschap van boer met gezin en moeder en zoon die de boel moet overnemen en de RABO , valt niet mee …..
        En ik begon over paleo daar , ehm , kwam niet helemaal over 😉
        Hoef daar geen rauwe melk , dat moge duidelijk zijn.

  24. James zegt:

    Vraag aan dit eclectic community…. Why do we lose subcutaneous fat when we get older?
    Subcutaneous fat is of the BAT (brown adipose tissue) variety if I am correct. BAT is fat stored in a form that makes it readily available for use. So why do these fat cells lose the ability to store fat, or why do they simply stop storing it regardless of ability?
    Could ‘use it or lose’ it play a role here? Is there something we did that caused it?
    If we keep ourselves continually supplied with readily available energy (glucose), could that have an effect

      • James zegt:

        Thanks Gert and apologies for the late reaction. Die editorial in Aging werpt meer vragen op dan antwoorden, en de antwoorden die gegeven worden bestaan uit een vocabulair waar ik nog wel even mee bezig ben om dat uit te Googelen. Heb al wel begrepen dat subcutaan adipose tissue bestaat uit beide, wit en brown. Yet I have the funny feeling that the answer is staring us in the face and has something to do with our telomeres. Wonder if Cynthia Kenyon knows more about this. Why is the fat moving from the periphery to the internal organs??

  25. Marianne zegt:

    Mijn vader had een jaar of negen geleden ook een wat verhoogd cholesterol, hoewel niet zorgwerkend. Verder was er eigenlijk niets aan de hand. Voor de zekerheid werd de koelkast volgeladen met die speciale yoghurtjes en margarine van Becel. Een jaar later was hij dood: kransslagaderverkalking. Hij was 44. Maar niet teveel over nadenken of het voorkomen had kunnen worden, maar ik ontraad iedereen in mijn omgeving die zooi.

  26. Deze heb ik nooit gezien, Marianne. Sorry. Erg nare geschiedenis. Hoewel je natuurlijk onmogelijk met zekerheid kunt zeggen dat de cholesterolverlagende Unilever-producten zijn einde bespoedigd hebben, staat wel vast dat de suprafysiologische concentraties fytosterolen die er in zitten veel atherogener zijn dan cholesterol.

    Waarom ik dit draadje opzocht: er is een nieuwe meta-analyse van observatiestdies naar het verband tussen vet en hart- en vaatziekten en Stephan Guyenet laat zijn licht erover schijnen:

    http://wholehealthsource.blogspot.nl/2014/03/new-review-paper-on-dietary-fat-and.html

    Zelf denk ik dat de hoeveelheden n-6 uit voeding nooit zo hoog kunnen oplopen als die uit toegevoegde zaadoliën.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s