Gaat NuSi alle vragen beantwoorden?

Even een heel korte post over NuSi (Nutrition Science Initiative), het initiatief van Gary Taubes en Peter Attia dat nu echt is gelanceerd.  Ze willen onafhankelijke onderzoekers voor eens en altijd laten uitzoeken of een calorie in het menselijke metabolisme een calorie is of dat je werkelijk kunt spreken van ‘the fattening (and sickening) carbohydrate’. Later zeker meer, hier een kort introductiefilmpje met Attia. Ik heb gisteravond ter ontspanning de full text van Ian Spreadbury’s hypohese over ‘cellulaire versus acellulaire’ koolhydraten (“Comparison with ancestral diets suggests dense acellular carbohydrates promote an inflammatory microbiota, and may be the primary dietary cause of leptin resistance and obesity”) nog eens gelezen en ik krijg steeds meer het gevoel dat hij gloeiend heet is. Strikte koolhydraatrestrictie leidt uiteraard ‘per ongeluk’ ook tot vermindering of eliminatie van neolitische, ‘dense’ koolhydraten als granen…

Naschrift: Lees hier waarom Dr Stephan Guyenet, die de Carbohydrate Insulin Hypothesis (CIH) verwerpt en wordt gezien als sterke contemporaine adept van de Food Reward Hypothesis (FRH), NuSI steunt. Het grimmige dispuut met Taubes lijkt gelukkig te zijn omgezet in een ‘cordial’ meningsverschil.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

28 reacties op Gaat NuSi alle vragen beantwoorden?

 1. Maarten zegt:

  Ik kijk ook erg uit naar wat NuSi zal bewerkstelligen. Hoewel mijn eigen ervaring van low carb high fat erg goede resultaten heeft opgeleverd, is de waarheid inderdaad waarschijnlijk genuanceerder. Ik heb Spreadbury ook toevallig gelezen een paar weken geleden en inderdaad: gloeiend heet!
  Mijn eigen n=1 experiment tegenwoordig: veel meer koolhydraten en calorieën in de vorm van witte rijst en zoete aardappelen eten, maar enkel op dagen dat ik met mijn kettlebells aan het zwaaien ben en pull-ups doe. Low carb, high fat op rustdagen, lager in calorieën. Een beetje Leangains à la Martin Berkhan, maar dan paleo.
  Melchior, wat denk jij over zoete aardappelen vs. gewone aardappelen? Om een of andere reden wordt die zoete aardappel altijd gepromoot in Paleo-kringen, en zelf verkies ik die ook vanwege de smaak, maar maakt het voor een 30-jarige actieve man zoals mezelf met nog wat overgewicht (van fat naar skinny fat nu denk ik) enig verschil uit? Ik ben nog voorzichtig met koolhydraten maar heb toch het gevoel dat ze wel helpen met behoorlijk intensieve work-outs.
  Ik heb je artikel over de honingzoete diabesitas overigens al aan verschillende mensen aangeraden en blijf dit een van de beste artikelen in het Nederlands vinden voor mensen die ‘nieuw’ zijn.
  Tot slot: heel wat consternatie in de Vlaamse media onlangs over dat zandloperboek van Verburgh (eerste nieuwsitem op journaal). Werd volledig neergesabeld door het medische establishment zonder al te veel onderbouwing (al ging ik uiteraard wel akkoord met de kritiek op zijn havermout met sojamelk…). Om het politiek uit te drukken: Verburgh verdient ‘kritische steun’ wanneer hij zegt dat diabetici maar beter pasta, brood en andere graanproducten vermijden, iets wat nog volledig taboe is in de mainstream.

  • Hoi Maarten,

   Om met dat laatste te beginnen, ik wist niet dat Kris Verburgh door het establishment wordt neergesabeld om het advies dat diabetespatiënten graanproducten beter kunnen vermijden. Daarvoor verdient hij inderdaad alle steun! Als ik tijd vind zal ik zijn boek lezen en een positief kritische review geven. Niet dat ik de illusie heb dat dat invloed zou hebben, maar elke stuiver helpt. Ik denk dat hij het op veel fronten eigenlijk eens is met de paleo-invalshoek en dat hij zeker Spreadbury’s observaties en gedachten intrigerend zal vinden.

   Aardappelen/zoete aardappelen: inderdaad een hete aardappel in de paleo scene. Ik weet het niet. Voor mensen met een intact koolhydraatmetabolisme denk ik dat onze neolithische pieper helemaal okay is. Het is een knol, in gekookte toestand levert hij betrekkelijke weinig koolhydraten (cellular) en met de antinutriënten lijkt het best mee te vallen, volgens onder anderen Mat Lalonde. Cordain verwerpt hem. Zelf eet ik geregeld een paar gekookte piepers, omdat ik denk dat helemaal geen kwaad kan om je glycogeen met een paar exogene carbs op peil te brengen. Sweet potatoes zitten overigens ook vol vreemde antinutriënten.

   Spreadbury is voor mij de man van het jaar. Mijn post over hem vind ik verreweg het belangrijkst, maar gek genoeg wordt die relatief weinig gelezen.

   Fantastisch dat je progressie boekt! Als je gewoon doorgaat en flink aan die kettle bells blijft hangen, is het skinny fat ook zo weg, mind my words!

   • Wout zegt:

    > Spreadbury is voor mij de man van het jaar. Mijn post over hem vind ik verreweg het belangrijkst, maar gek genoeg wordt die relatief weinig gelezen.

    Bedoel je https://melchiormeijer.wordpress.com/2012/07/16/lipopolysachariden-graan-diabetes-en-springen-zonder-parachute/ ? Dan moet je die meer linken 😉

   • Maarten zegt:

    Hoi Melchior,

    Bedankt voor je reactie.

    Ik moet toegeven dat ik de zandlopercommotie zelf niet al te veel gevolgd heb (mede doordat ik in het buitenland woon en het boek zelf ook niet gelezen heb, al ben ik dat wel van plan), maar in Vlaanderen leeft het blijkbaar wel degelijk, dus ja, je ziet wel of het de tijd waard is. Zie alvast http://www.demorgen.be/dm/nl/1344/Onderwijs/article/detail/1498963/2012/09/11/UA-De-Voedselzandloper-is-gevaarlijk-boek.dhtml om een idee te krijgen. Mijn aanvoelen is dat hij bepaalde punten aanreikt die in de goede richting gaan en tegen het eenheidsdenken ingaan, maar jammer genoeg ook tekort schiet in andere zaken. Tijd dat jij eens met je boek op de proppen komt! 🙂

    Ik ga me ook wat meer verdiepen in die Spreadbury en moet tot mijn schaamte toegeven dat ik jouw artikel nog niet had gelezen. Zien we hier op termijn een ‘synthese’ van Taubes en Guyenet en komen we tot een theorie die beide verzoent of nuanceert? Interessante tijden.

    Wat aardappelen betreft, er is inderdaad een verschil tussen mensen met een intact koolhydraatmetabolisme en mensen die ‘gebroken’ zijn. Zelf ben ik denk ik min of meer ‘genezen’ en kan ik ze goed verdragen, zeker na het heffen van gewichten, maar voor mensen als mijn 56-jarige moeder, die decennialang het ‘low fat’-mantra gevolgd hebben, is een periode van strikte beperking wellicht sterk aan te raden. Dat heb ik haar een paar weken geleden na heel wat boeiende discussies toch opgelegd (interventie van zoonlief) en ze ziet al resultaat (gewicht, stoelgang, gemoed, gestopt met rommel eten ’s avonds voor de tv). Duimen dat haar chronische rugpijn (na tal van mislukte operaties) hiermee ook beter wordt en ze de keiharde pijnstillers kan afbouwen, al is het onduidelijk of een veranderd dieet hier veel invloed op kan hebben (ik denk van wel, but what do I know…).

    Keep up the good work, jouw schrijfsels zijn altijd verhelderend en hard nodig!

 2. James zegt:

  Thanks Melchior. Misschien klink ik als een ‘stuck’ grammofoonplaat, maar ik kan me nog steeds niet aan de indruk onttrekken dat het werk van Spreadbury van seminal belang is. De aanzet voor verdere studie in deze richting. No idea where this initiative will take them. Hoop alleen dat o.a. de hypothese van Spreadbury wordt mee genomen,
  Guyenet klinkt nog steeds als de pedant die hij langszaam aan het worden is. Heeft hij ooit aandacht besteed aan Spreadbury? Ik lees hem namelijk nooit meer.

  • Hi James,

   Zoals ik net in reactie op Maarten zei wordt het baanbrekende karakter van Spreadbury inderdaad niet onderkend. Ik weet weinig tot niks, maar heb wel een neus voor belangrijke nieuwe inzichten. Dit is er een.

   Wat Guyenet betreft… ssst. Hij is een slimme strateeg en zou een goed politicus zijn. Maar hij heeft ook grote invloed, dus ik ben blij dat hij NuSI steunt. CarbSane zal het minder vinden ;-). Ik heb in juli of zo op WHS de Spreadbury paper genoemd, maar Stephan zweeg in alle talen. Ik denk dat hij de impact snapt en het voorzichtig naar zich toe gaat trekken. Zijn talk op AHS 2012 ging over… darmflora.

   • James zegt:

    Die 122 jarige in de Kaukasus at wel graan, veel groente en fruit ( en wat andere zaken waar ik het liever niet over wil hebben). Ik vermoed echter weinig Becel Aktief. Kan het zijn dat in aanvulling op Spreadbury ook de Omega 6 – 3 verhouding van groter belang is dan wordt onderkend. Was er niet een onderzoek in de UK enige tijd geleden dat mensen met melanoma hadden een onevenredig grote hoeveelheid PUFA’s in hun subcutane vet. The plot thickens.
    Wat de stilte betreft? Iedereen denkt wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn.. denkt ik.
    Wat Stephan betreft vermoed ik dat je het -zoals gewoonlijk- weer bij het rechte eind hebt 🙂

   • Frans zegt:

    Geef mij maar de Mark Sisson, hij heeft op 15 juli al melding gemaakt van het artikel van Spreadbury, en dropt sindsdien regelmatig het woord acellular. Geen arrogantie, geen dubbele agenda, gewoon zo objectief mogelijk informatie verspreiden. En dagelijks!

 3. Lennard zegt:

  Voor de liefhebber of algemeen geïnteresseerde een link naar een interview met Taubes op Econtalk (algemeen interessante podcasts):
  http://www.econtalk.org/archives/2012/07/taubes_on_why_w.html

 4. James zegt:

  Ja Frans, Robb Wolf deed dat ook en volgens Ian Spreadbury is Ted Hutchinson een aktief promoter van zijn paper over acellular carbs.
  Helaas kan ik niet de e-mail correspondence met Ian verbatum weer geven, omdat hij liever niet ‘by proxy’ deelneemt aam blogs, maar ik heb de afgelopen week een aantal malen met hem gecorrespondeerd en hij staat open voor vragen. Voor nu laat hij z’n hypothese z’n werk doen. Had niet veel reactie verwacht. (een van de duizend) en is eigenlijk verbaasd dat hij zoveel reacties kreeg o.m ook uit de medische wereld.
  Hij is het met me eens dat als mensen zich gaan realiseren en meer back-up komt voor zijn hypothese, er nogal wat ‘ramifications’ zijn. Maar zoals ik al eerder opmerkte Ian Spreadbury is ‘pretty unassuming’. Hij is een wetenschapper, gastroenterologist , enjoys the scientific quest en bemoeit zich over het algemeen niet met what if..
  Mocht je vragen hebben over een en ander, z’n e-mail adres vind je aan het begin van zijn paper.
  En geloof me, hij antwoord niet in korte zinnetjes.

  • Hoi James,

   Niet iedereen is even enthousiast ;-). Een zekere ‘Key’ antwoordt in reactie op mijn vraag op Stephans blog waarom Spreadbury grotendeels wordt genegeerd:

   Have you even gone through and read all his sources in regards to the acellular hypothesis?

Foods that are completely digested in the stomach like white sugar contribute very little to endotoxin loads. The study he uses to show that cream increases LPS also shows that orange juice(which is an acellular carbohydrate?) has no effect on inflammation and LPS.

The only evidence he has against fructose is based on diets of pure fructose which is not completely absorbed so it feeds bacteria.

The acellular theory only makes sense if you don’t understand the science, it’s clear that he cherry picks studies to fit his hypothesis. I think endotoxin probably has a big influence on health in modern day cultures but his acellular hypothesis doesn’t hold up imo. Allergens causing bowel dysfunction makes much more sense. http://pen.sagepub.com/content/14/4/335.short

   • James zegt:

    It’s going to be intersting what comes out of this. Er zijn twee soorten wetenschappers. Degenen die een hypothese lanceren en vervolgens om alle mogelijke manieren proberen te bewijzen en the ones who do everything to try and disprove their theory. Wonder which category Spreadbury represents . Interessante discussie trouwens daar by Guyenet nav NuSi.

    • Hoi James,

     Genesis: Survival of the Fattest; the key to human brain evolution van Stephen Cunnane. Het Schitterende Ongeluk begon aan de kust. Badend in choline, jodium, DHA en andere noötrope voedingsstoffen werden wij mens.

     Leg daar bovenop Alessio Fasano. Het biologische oorlogstuig in granen belazert de darm en kaapt immuunsysteem en brein.

     Doe er een flinke scheut John Yudkin en Richard Johnson overheen. Fructose leidt via overexpressie van fructokinase tot ATP-dips en verhoging van urinezuur en zo tot onderdrukking van e-NOS (niet zoutgevoelige hypertensie), vernaggelde microvasculatuur in de nieren (dan hebben we door de nieren in stand gehouden, zoutgevoelige hypertensie) en metabool sydroom.

     Schep vervolgens flinke porties Bill Lands, Artemis Simopoulos en Harumi Okuyama door de mix. Lekker veel linolzuur geeft goed veel extra sluimerende ontsteking. Uitstekende olie op het metabole suikervuur.

     Top af met een vette laag Staffan Lindeberg (Food and the Western Diseases) en een dot Ian Spreadbury.

     Toetje: Berit Johansen; hoog aandeel (niet gespecificeerde) koolhydraten in combinatie met weinig eiwit leidt tot ongunstige expressie van bepaalde sleutelgenen.

     Wat hebben we dan?

     Een strandjuttersvoeding (relatief veel schaal- en schelpdieren, vis en zeegroenten — vlees is dan volstrekt overbodig) barstensvol jodium, choline en DHA, zonder granen, zonder zaadoliën, met een lage fructosebelasting en maximaal 30 energieprocent koolhydraten (dan moet je goed je best doen), uitsluitend in ‘cellulaire’, dus niet dense vorm.

     Moeilijker is het niet. Maar koop gerust je zoveelste dieetboek, mensen ;-).

    • James zegt:

     En laten we daar nou allemaal het aardig mee eens zijn. En die 30 is waarschijnlijk flink aan de hoge kant.
     Trouwens dit soort cherry picking als die Key bij Guyenet dat doet dat is precies de reden dat Spreadbury zich niet in het internet debat mengt. Je blijft aan de gang met mensen die of uit domheid of kortzichtigheid of willens en wetens zaken verkeerd begrijpen of interpreteren, vaak op basis van een aantal zaken uit hun verband gelicht en in een nieuw verband geherinterpreteerd. Da’s waarschijnlijk geen nederlands.
     In dit geval vraag ik me af of die commentator het paper wel goed gelezen heeft. Spreadbury maakt de case dat LPS niet de driver is van energy homeostasis upset, juist vanwege het feit dat de foodstuffs die dat zouden veroorzaken “all over the map” zijn.

    • James zegt:

     Ik moet er nog zo’n 60 na trekken maar na zo’n goeie 40 referenties van Spreadbury moet ik zeggen dat je moet toch wel verdomd veel lef hebben om met zo’n opmerking te komen als die Key. En als Guyenet dat maar rustig over zich heen laat gaan voel ik me te meer gerechtvaardigd om aan zijn blog verder maar geen aandacht meer te besteden. Er is al klootzakkerij genoeg in allerlei blogs (paleo of niet) en als we nou gaan afzakken in het verdedigen van onze eigen turf komt de hele paleo op een hellend vlak. En het enige wat overblijft is N=
     Zei ik dat Guyenet een pedant begint te worden?
     Als iemand van jullie de moeite zou nemen om die referenties van Spreadbury eens na te lopen dan zul je ontdekken dat hier een grandioze mind aan het werk is geweest om allerlei, vaak tegenstrijdige, stukjes van een enorme puzzel bij mekaar te zoeken en daaruit een hypothese te lanceren die naar mijn idee al heel wat beter wetenschappelijk gebaseerd is dan de hele verzadigd vet en hart en vaat theorie ooit is geweest of zelfs maar geprobeerd heeft om te zijn.
     Zijn jullie met elkaar er nou wel zo zeker van dat die ”zorgpartij” het bij het rechte eind heeft.? Op basis van N= ? of op basis van weer een andere hypothese die toch ook wel erg lekker ligt.
     Het is me trouwens ook opgevallen dat Spreadbury erg veel recente onderzoeken heeft gebruikt. 2011, 2012. En what’s more als anti-bacterial medicatie (Norfloxacin, Amoxicillin) de glucose huishouding beinvloedt, en leptin signalling, dan is er duidelijk iets meer aan de hand dan alleen maar een teveel aan koolhydraten. Wie weet leer ik dit nog eens, maar voorlopig heb ik weinig hoop dit van Guyenet te leren. Vreemd genoeg horen we weinig van Peter Hyperlipid. Die is nog steeds met zijn muizen bezig.

    • Ik vond het wel grappig dat die ‘Key’ net zo bot is als ik, James. En de referenties is hij zelf kennelijk niet langs gegaan, anders had hij wel een toontje lager gezongen. De stilte van the good doctor is inderdaad oorverdovend. Itsthewooo geeft de laatste tijd rake omschrijvingen, lees je haar wel eens?

     “Zijn jullie met elkaar er nou wel zo zeker van dat die ”zorgpartij” het bij het rechte eind heeft?”

     Nee, het zit hem vermoedelijk niet in de koolhydraatrestrictie an sich, zie ook Lindebergs resultaten met een macronutriënt neutraal paleomodel. Maar met low carb sluit je het merendeel van de worst offenders uit. Het maakt uiteindelijk niet veel uit hoe een koe een haas vangt, toch?

    • James zegt:

     Klopt! Wat zijn we het weer eens. Eind van de koffie break, moet eigenlijk weer naar buiten maar : Tut, tut, it looks like rain, om met Winnie the Pooh te spreken.
     Ik ken the Woo eigenlijk alleen via de (altijd interessante) comments.
     In feite weet ik van deze hele materie veel te weinig af om er echt iets zinnigs over te zeggen, maar Spreadbury legt een aantal links die -het lijkt wel- have been staring us in the face, en waaruit we -denk ik- verkeerde conclusies hebben getrokken. De relevantie van vetten in het koolhydraat gebeuren zal -naar mijn bescheiden mening- misschien in een ander daglicht bekeken moeten worden. De Lindeberg referentie gebruikt Spreadbury ook.
     We weten niet eens of het verschil maakt welke vetten, of long , medium of short verschil maken.
     Misschien maken sommige de eiwit barrier wel makkelijker doorlaatbaar. My guess would be the meervoudig onverzadigde.
     Maar ik denk dat de belangrijkste reden dat het zo stil is, de mogelijke “ramifications if it is true” (zoals Spreadbury zei in een e-mail) open up a whole new can of worms.
     Misschien zullen we tot de conclusie moeten komen dat we moeten leren levenmet low-level inflammation. Per slot van rekening is ons leven niet anders dan een ‘controlled burn’ 🙂
     Zo zie je maar weer, ik praat naar ik verstand heb, maar fascinerend is het wel.
     En een goeie raad van deze ouwe heer: Melchior je hoeft niet elk commentaar van een antwoord te voorzien. Lijkt me.

 5. Hans zegt:

  Langzaamaan , beetje bij beetje worden dingen duidelijker . Zonder al die experts te lezen overigens., maar wel de begrijpelijke uitleg/ verduidelijking hier 😉
  Ben wel meer dan 20 kilo’s kwijt inmiddels ( geen suiker , niet of nauwelijks tarwe , wel soms speltbrood , IF en een sole ’s ochtends ) maar TE jehova -achtig bezig vanwezig mijn ervaringen . ( zegt mijn vrouw, duzz ) .

  Voel me er veel beter bij , blij dat ik Paleo ontdekt heb ! Mijn ontdekkingsreis qua voeding is bij lange na niet ten einde………, dankzij Het Paleo Perspectief .

  • Wow, hartstikke goed, Hans!

   Die Jehova-beschuldiging wordt overigens soms wel erg snel uitgesproken. Alleen al gewoon paleo leven – zonder er meer dan de hoogst noodzakelijke praktische woorden aan vuil te maken – zet sommige mensen aan tot het trekken van de Jezus-kaart.

   Verder zijn er signalen dat het Viagra-effect zich herhaalt. Toen Viagra in de jaren ’90 werd geïntroduceerd, klaagden met name vrouwen van middelbare leeftijd steen en been. Zij dankten de Heer op hun blote knieën dat ‘het’ eindelijk voorbij was, kwam een farmaceut de welverdiende rust verstoren met de Pfizer Riser. Lolbroek. Plotseling wilde Jacob, met zijn buik, zijn tieten, zijn bloeddoorlopen ogen en zijn bedorven adem, de kerstboom weer optuigen. En het ergst van al, het bleef niet bij wat amechtig, atherosclerotisch gehannes, neen, zijn haperende hydrauliek dééd het ook weer! Goeie grutten, wat een narigheid. Onbevestigde geruchten willen dat een vergelijkbaar fenomeen zich nu voordoet in slaapkamers, op keukentafels en in bezemkasten van wat oudere echtparen waarvan de mannelijke helft is overgestapt op paleo of primal… Met dat verschil dat buik, tieten en graflucht bij deze interventie na verloop van tijd verdwijnen.

   Dat dan weer wel.

 6. CushiHuaira zegt:

  Strandjuttersvoeding, geweldig, maar kun je daar alle Nederlanders mee voeden of blijft het iets voor een elite? Deze vraag houdt mij al langer bezig, helemaal nu Wageningen Universiteit oproept om het dierenwelzijn weer iets minder prioriteit te geven en door te gaan met intensieve veehouderij om alle monden te kunnen voeden. Mijn partner heeft de afgelopen week eens lopen rekenen aan de mogelijkheid van een duurzaam en diervriendelijk paleo-dieet voor alle Nederlanders en we lijken het te halen. In ons rekenmodel zitten echter nog wel de nodige aannames waarover we graag met jou van mening willen wisselen, voordat we iets op internet zetten. Is er een mogelijkheid om ons concept naar jou te mailen?

  • Als je een bak geld vind wil Quintel het vast wel voor je modelleren, á la hun Energy Transition Model: http://et-model.com 😉

   Vraag me bij zulke websites altijd of het systeem niet te hergebruiken is voor andere modellen. Je zou ze kunnen vragen of je wat kan hobbyen met hun software.

  • Hoi CushiHuaira,

   Sorry voor mijn late reactie. Over ecologie en duurzaamheid weet ik zo weinig dat ik me er vooralsnog nauwelijks over uit durf te laten. Zoals we de oceanen, waddengebieden en estuaria – feitelijk de weidegronden van Homo sapiens – momenteel ‘beheren’ kan het natuurlijk nooit uit. Maar als we lager in de mariene voedselketen gaan eten in plaats van al dat brain food weg te stofzuigeren en om te zetten in decadente farm-zalm, komen we misschien een heel eind. En ik ben er ook niet tegen om het in een fabriek te stoppen, als het niet anders kan.

   Ben erg benieuwd maar jullie rekenwerk, maar nogmaals ik ben niet de juiste persoon om er iets zinnigs over te zeggen. Zal ik jullie een mail sturen? Ik lees het natuurlijk heel graag!

   Melissa McEwen heeft een interessante post over de duurzaamheid van marien voedsel. Hier een quote:

   I also think that we need to embrace some forms of aquaculture. This isn’t black and white either. There are bad fish farms. Maybe right now most fish farms are bad, but there are good systems that are being developed right now. Development of fish feed for aquaculture that is not itself wild harvested and is not also species inappropriate grain pap is a major issue right now. We need to look at systems that farm seafood at every level of the ecosystem, from aquatic plants to brine shrimp. I visited an aquaponics operation here at the Plant in Chicago recently and there were farming herbivorous Tilapia there. Unfortunately, with most of their diet being grain, consuming them has almost none of the benefits of consuming wild fish. Innovations in the production of DHA-rich algae could be a possible solution. Closed salt-water fish production systems are already being developed. I have had an interest in aquaculture for some time and would very much like to produce freshwater prawns on my family’s farm.

   • James zegt:

    En zo dwalen we af.:-) Ik zou bijna zeggen :; breek me de bek niet open. Van de argumenten op FL destijds kan iemand zich misschien nog herinneren dat ik al een aardig tijdje bezig met met duurzaamheid en lokaal en het verhaal van Melissa ligt helemaal in die lijn. Misschien is dat een van de redenen dat haar blog voor mij nog steeds een van de meest interessante is. Like minded.
    Maar in dit geval Melchior mag je toch je lezers deze TED talk niet onthouden, ook bij Melissa aangehaald door een van de commentatoren :http://www.ted.com/talks/dan_barber_how_i_fell_in_love_with_a_fish.html

   • CushiHuaira zegt:

    Hoi Melchior, je kunt een mail sturen naar. We moeten nog even een toelichting schrijven, maar komende zondag hebben we onze voorlopige versie klaar.

 7. Thanks, James. Vanavond kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s