Suikerzieken hebben afwijkende darmflora

Alle 6 lezers van Het Paleo Perspectief weten dat de darm en de darmflora waarschijnlijk een sleutelrol spelen in het ontstaan van De Grote Drie: diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Ik heb mijn fascinatie voor de recente hypothese van Ian Spreadbury niet onder stoelen of banken gestoken. Nog even voor nieuwkomers: Spreadbury vermoedt dat de in evolutionair perspectief enorme hoeveelheden accellulaire koolhydraten (lees: granen) die we dag in dag uit in ons systeem dumpen bacteriën begunstigen die relatief grote hoeveelheden lipopolysachariden produceren. Lipopolysachariden zijn giftig en kunnen circulerend in de bloedbaan ondermeer alle features van het metabole syndroom uitlokken. Ik denk dat er nog meer aan de hand is (en Spreadbury vast ook). Onze bacterieflora is een orgaan. Er is sprake van een voortdurende host-microbe cross talk. De darmbacteriën, die als het ware aan de poort staan, praten met onder andere ons immuunsysteem en waarschuwen voor bijvoorbeeld een naderende Bin Laden. En het immuunsysteem rapporteert ook terug. ‘Weten jullie je zeker dat het niet gewoon Sinterklaas is, net als vorige keer?’ Die communicatie is zonder twijfel van cruciale betekenis voor het in stand houden van gezondheid. Het zou me niets verbazen dat je niet eens lipopolysachariden nodig hebt om ziek te worden van een foute, graangeïnduceerde darmflora. Hoewel ze bewezen giftig zijn en zonder twijfel deels verantwoordelijk zijn voor de zo prevalente pathologie die de evolutiegeneeskunde hoopt te kunnen voorkomen.

Annieweg. Mijn gewaardeerde collega Marcel Crok wees me op onderstaand persbericht van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Bio-informaticus Jeroen Raes heeft in een grootscheeps metagenomics onderzoek vastgesteld dat mensen met diabetes type 2 een andere darmflora hebben dan gezonde mensen. Het onderzoek wordt gepubliceerd in Nature. Opvallend vind ik dat de onderzoekers alleen hebben gekeken naar de darmflora in de dikke darm. Spreadbury et al gaan uit van de populatie in de dunne darm. Kennelijk corresponderen die populaties dusdanig met elkaar dat de poepbacteriën als proxy kunnen dienen voor de toestand hogerop.

De onderzoekers willen diagnostica en pillen, ik zou natuurlijk graag onderzoek zien naar het effect van voeding op de metagenomics in de darm. Hoewel, als je diabetes hebt, is het natuurlijk vooral aardig om te weten wat in de praktijk goed werkt. En dat onderzoek is er al. Antwoord (pauken, trompetgeschal, Bengaals vuur): paleo. Maar dat terzijde.

Het persbericht van de Belgen:

Suikerziekte wordt gekenmerkt door bijzondere darmfloraOf je een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van diabetes type 2, kan in de toekomst misschien afgeleid worden uit de samenstelling van je darmflora. Dat blijkt uit nieuw metagenomics onderzoek van een internationaal consortium van wetenschappers, waaronder Jeroen Raes, verbonden aan VIB en Vrije Universiteit Brussel. Metagenomics is de studie van het genetisch materiaal van complete ecosystemen, in dit geval de darm van de mens. Dit onderzoek verschijnt in het toonaangevende tijdschrift Nature.

Diabetes type 2

Diabetes een ongeneeslijke stofwisselingsziekte waarbij het lichaam onvoldoende energie uit suikers kan halen. Vooral diabetes type 2 is de laatste jaren een alarmerend wereldwijd probleem geworden. Er is een enorme stijging van het aantal diabetes type 2 patiënten, zelfs op jongere leeftijd. Zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren spelen een rol bij het ontwikkelen van de ziekte. Tot nu toe focusten wetenschappers zich voornamelijk op het identificeren van genetische merkers bij de mens zelf. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat ook andere factoren zoals de darmbacteriën een rol spelen bij het ontwikkelen van diabetes type 2.

Metagenomics

Om het effect van de darmflora op onze gezondheid te achterhalen, zijn de laatste jaren wereldwijd enorme inspanningen geleverd. Om de biljoenen bacteriën in en op ons lichaam (het menselijke microbioom) in kaart te brengen, wordt tegenwoordig de genetische informatie van alle bacteriën samen onderzocht (metagenomics). Een recente metagenomics-studie waar Jeroen Raes aan meewerkte, toont aan dat mensen onderverdeeld kunnen worden in 3 groepen op basis van de bacteriën in hun dikke darm, de zogenaamde enterotypes.

Studie darmflora diabetes type 2 patiënten

In de huidige studie identifieren Jeroen Raes, Gwen Falony, Shujiro Okuda samen met hun collega’s van het Beijing Genomics Institute (BGI, Shenzen, China) bepaalde bacteriegenen als merkers voor diabetes type 2. Daarvoor onderzochten zij darmstalen van 345 Chinese patiënten met diabetes type 2.

Dit onderzoek geeft aan welke de typische kenmerken zijn van de darmflora van diabetes type 2 patiënten. “Het is een typische flora voor iemand met een milde vorm van darmontsteking” zegt Jeroen Raes. “Nu is het belangrijk om ook in de Westerse bevolking te gaan kijken of deze merkers even voorspellend kunnen zijn – dan ligt de weg naar vroege diagnostische tests open”. Bovendien kan deze microbioomstudie ook als voorbeeld dienen voor toekomstig onderzoek naar merkers van andere aandoeningen, werk dat reeds volop aan de gang is in het VIB-lab, onder meer aan de hand van het Vlaams Darmfloraproject.

Qin et al., A metagenome-wide association study of gut microbiota in type 2 diabetes. 
Nature 2012

Research team

Dit onderzoek werd uitgevoerd door Jeroen Raes van het VIB Departement Structurele Biologie Brussel.

VIB

VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) is een non-profit onderzoeksinstituut in de levenswetenschappen. 1200 wetenschappers verrichten strategisch basisonderzoek naar de moleculaire basis van het menselijk lichaam, planten en micro-organismen. Via een partnerschap met vier Vlaamse universiteiten – UGent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen en Vrije Universiteit Brussel – en een stevig investeringsprogramma bundelt VIB de krachten van 72 onderzoeksgroepen in één instituut. Hun onderzoek leidt tot een betere kennis van het leven. Met zijn technologietransfer streeft VIB ernaar om onderzoeksresultaten te vertalen in nieuwe economische activiteit en in producten ten dienste van de consument en de patiënt. VIB ontwikkelt en verspreidt een breed gamma aan wetenschappelijk onderbouwde informatie over alle aspecten van de biotechnologie. Meer info op www.vib.be.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

238 reacties op Suikerzieken hebben afwijkende darmflora

 1. Alie Wouda zegt:

  Als kPNI-er ben ik verbaast dat het alleen maar een probleem is van de darmen. We eten met z’n allen toch teveel koolhydraten waardoor er een insuline reststentie optreedt en uiteindelijk diabetes type II..

  • Andre zegt:

   Het is waarschijnlijk de combinatie van aantasting van de darmen/darmflora door granen en een teveel aan koolhydraten afkomstig uit diezelfde granen. Naarmate ik meer lees, begin ik toch het idee te krijgen dat Taubes er met z’n positie van ‘het is 100% de insulinerespons’ toch naast zal blijken te zitten. Ik denk dat, voor een gezond persoon, de optimale voeding best een belangrijk aandeel koolhydraten mag bevatten, zolang die maar afkomstig zijn uit bronnen anders dan granen. Voor diabeten en hen met ernstig overgewicht, kan het lonen om verdergaande koolhydraatrestrictie toe te passen.

 2. Alie Wouda zegt:

  Het is misschien wel zo dat de darmen ook aangetast zijn vanwege de granen; lectinen en saponinen…. maar dat is dan toch niet de oorzaak

 3. Irene zegt:

  Mensen met diabetes 2 hebben een andere darmflora. Maar hebben ze dat dan al vanaf hun geboorte, wordt het veroorzaakt door wat de moeder eet? Zit het al in de genen…?

  • James zegt:

   Lijkt me niet Irene, maar of wat moeder eet????? Dat is nog een heel heet hangijzer. We weten al van heel wat zaken die moeder al of niet naar binnen werkt, dat ze een hele grote invloed hebben op haar offspring. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor pre-nataal maar zeker ook na de geboorte. We kennen allemaal de ‘observatie’ van allerlei slimmeriken : Ja mijn moeder had ook …….. natuurlijk, geen wonder, die had bijna zeker dezelfde eet en leefgewoontes.
   Toch komt me dit onderzoek een beetje bekend voor. Heb iets dergelijks onlangs ook voorbij zien komen. Ik herinner me met name de focus op de dikke darm. Had het willen doorsturen naar Spreadbury maar er kwam waarschijnlijk wat anders tussen. Ik neem aan dat dit onderzoek en de resultaten in het verlengde liggen van de hypothese van Spreadbury. Uiteindelijk gebeurt er heel wat meer in de dunne darm en er bevinden zich daar een veel groter aantal nerve endings, maw. ons brein vindt wat daar gebeurt toch wel heel erg belangrijk.

   • Alie Wouda zegt:

    Het kind krijgt de bifidus bacterie van de moeder via de baarmoederkanaal….. ja als dat niet… en geen borstvoeding….en geen goede darmflora bij de moeder….en moeder al een insulune-resistentie…heeft het niets met genetica temaken..

    Beantwoorden

    • James zegt:

     Ik denk dat er weinig mensen zijn die hier mee denken en discussiëren die hun genen de schuld geven. Genetische make-up is in dit geval, trouwens zoals zo vaak, te verwaarlozen.

   • Otto zegt:

    James: ikzelf vermoed dat genen wel degelijk invloed hebben, als in: mensen met sterke/goede genen hebben minder last dan degene met zwakke. Heb je goede genen dan kun je heel je leven veel suiker vreten bij en tussen elke maaltijd door, maar hoe zwakker de genen hoe eerder je het gevolg gaat zien van je eetgewoonte.

    In dat opzicht vind ik Weston Price zijn opvatting interessant. Hij zag dat bij natuurvolken zwangere & zogende vrouwen bepaalde voeding kregen om de kinderen de beste start te kunnen geven, vrij van problemen met botten/gebit of andere vervelende zaken (die heel normaal zijn in de Westerse wereld). En hij vond dat hun voeding en zulke zorg voor zwangere vrouwen ervoor zorgde dat sterken én zwakken veelal vrij waren van ziekten of misvormingen.

    En het vermoeden dat bijv. India een gigantisch diabetes 2-probleem heeft vanwege een omslag binnen één generatie van straatarm/traditioneel voedsel naar best wel rijk/Westers voedsel. Het lijkt erop dat tijdens de zwangerschap het kind wordt voorbereid op de buitenwereld, en dat als je moeder straatarm was en je dan tijdens je plots rijk wordt en riant Cola gaat drinken, je lichaam zo’n overvloed niet aankan. Maar misschien zijn hún kinderen weer voorbereid op veel Cola en zet het lichaam een mechanisme in werking die (enige) bescherming biedt daartegen.

  • Ook het ontstaan van diabetes 1 wordt toch gerelateerd aan voeding en aan darmflora?

   Twee voorbeelden, die m.i. uitstekend passen in het “Paleo perspectief”, via het diabetesfonds en een studie via Pubmed:

   Gluten
   Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte: het eigen afweersysteem vergist zich en valt de cellen aan die insuline produceren. Zo’n vergissing komt op gang door stoffen die een reactie van het afweersysteem opwekken: antigenen. Dr. Jeroen Visser van het Universitair Medisch Centrum Groningen onderzoekt of die antigenen soms via de darmen in het lichaam terechtkomen.

   Visser: “De vergissing van het afweersysteem kan veel te maken hebben met voeding en de darmflora. Mogelijk zijn gluten (uit graan) of koemelkeiwitten antigenen die bij sommige mensen diabetes type 1 kunnen veroorzaken. Onderzoek heeft laten zien dat kinderen die vroeg werden blootgesteld aan gluten een verhoogde kans hebben op diabetes type 1. We zien ook dat veel mensen met diabetes type 1 ook coeliakie hebben (overgevoeligheid voor gluten) en omgekeerd.

   (Diabetesfonds – http://www.diabetesforum.be/diabetes-behandeling/2819-oorzaak-type-1-onze-kostbare-darmen.html)

   The microbiology of human hygiene and its impact on type 1 diabetes.

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22996796

 4. aw-011159 zegt:

  Het kind krijgt de bifidus bacterie van de moeder via de baarmoederkanaal….. ja als dat niet… en geen borstvoeding….en geen goede darmflora bij de moeder….en moeder al een insulune-resistentie…heeft het niets met genetica temaken..

 5. Maan zegt:

  Wat ik mij afvraag, hebben diabeten dan ook last van die darmen? Gassen, opgeblazen, voedsel intoleraties voor melk gluten e.d. dat lijkt mij dan logisch.
  Ze zullen het alleen niet door hebben omdat ze denken dat het zo hoort………….
  Ik, als pre diabeet, ben lowcarb begonnen om mijn gewicht naar beneden te krijgen en diabetes te voorkomen. Al snel kwam ik er achter dat mijn darmen alle zetmeel producten slecht verdragen ook de z.g. safe starches
  Mijn darmen zijn enorm opgeknapt. ( en de rest van mij ook)
  Hoe ben ik prediabeet, darmpatient met overgewicht geworden? Ik weet zeker, mijn vegatarische, volkoren, antoprosofische, reform, eiwitarme jeugd.
  Volgens de Dok, moet ik doen waar ik mij goed bij voel, zij heeft geen antwoord op mijn darmproblemen. Lowcarb zetmeelloos eten was geen enkel probleem.

  • Jo tB zegt:

   Hello Maan,

   Ik heb diabetes 2 sinds 2001 en in het begin toen ik 4 keer per dag meette ontdekte ik dat ik intolerant was voor zuivel, omdat mijn zuikers hoger bleven hangen. Bovendien had ik last van een opgeblazen gevoel, veel last van “trompetconcerten” (gassen). Mijn huisarts verhoogde iedere keer mijn medicijn, maar ik veranderde mijn eetgewoontes en moest de medicijn weer minderen omdat ik veel last van hypo’s kreeg. De meest recente ontdekking gedaan, was avocado’s. Mijn doktor keek ervan op, maar googlede meteen en moest bekennen dat het voor kon komen. Na het stoppen met avocado’s zakte mijn zuikers weer naar “normaal” . Ik schrijf het toe aan mijn darmen (en niet aan de diabetes) die vele zaken niet goed verteren, waardoor de zuikerverwerking op de tweede plan komt met als resultaat dat mijn zuikers hoger blijven hangen. Zodra mijn zuikers hoger blijven hangen, ga ik kijken wat ik de laatste tijd toegevoegd heb aan mijn eetpatroon in plaats van mijn medicijn verhogen. Ik heb al lang ontdekt dat het verhogen van de medicijn geen effect heeft.

   Dus heb het wel degelijk door en accepteer niet dat het zo hoort….

   • Jo, jouw ervaring intrigeerde me, want avocado is een echte lieveling in paleoland, qua heiligheid vergelijkbaar met kokos. Een snelle search vertelt dat avocado’s de suiker mannoheptulose bevatten. Die lijkt de insulinerespons te verminderen en dus potenteel diabetogeen te zijn.

    Iemand schrijft:

    Avocados contain a specific sugar, D-mannoheptulose [1], which has been shown to inhibit glucose phosphorylation [2], which in turn inhibits insulin secretion and messes up the glucose metabolism.

    Basically, they raise blood sugar making you less efficient at using glucose as energy source. They might be good if you’re hypoglycemic (there are actually avocado extracts for this purpose, e.g. [3]), but obviously not so good for normal people, and are especially bad if you’re hyperglycemic. I’d at least try to reduce sugar intake for some time after eating avocados; probably it would be safest to eat them before sleep. But even this might not be enough, people have reported that the effect lasts for as long as 4 days [4].

    Interessant, niet?

    En hier een leuk onderzoekje met konijnen uit 1963.

    Klik om toegang te krijgen tot biochemj00780-0064.pdf

   • Maan zegt:

    Dat was idd generaliserend van mij. Niet alle diabeten zijn natuurlijk zo. Er zijn er veel zoals jij die zelf denken en zelf experimenteren. Ik ken helaas ook andere voorbeelden. Diabeten die van de ene plak ontbijtkoek naar de volgende sultana gaan. En Moeten spuiten om de waardes niet idioot hoog te laten oplopen. Het gros volgt toch de standaard richtlijnen.

   • Gert van der Hoek zegt:

    Interessant die avocado’s .. Probeer dat eens te vertalen naar de praktijk van alledag: wat gebeurt er als je (bijna) elke dag avocado eet?
    Niet zoveel – merkbaar tenminste – als je laag in de koolhydraten en bijna zero suikers zit?

    Overigens zou avocado misschien de oorzaak kunnen zijn dat ik binnen een week na aanvang “paleo” geen bier meer dronk. Vóór die tijd een regelmatige consument….
    Ik had zoiets van:”paleo” OK, maar een biertje op zijn tijd moet kunnen. Niet dus, was ik gauw vanaf. Idem een klein aardappeltje bij de groente: geschrapt,net als andere “safe starches”..

    Dat Belgische onderzoek naar darmflora zag ik ook langskomen, de onderzoekers zeggen o.a.::samenhang is nog geen oorzaak (hebben ze gelijk aan) en ze denken aan interventies via medicatie in de darmflora.

    Ze zitten nog niet op het spoor van “anders eten”.., waarom makkelijk doen als het moeilijk kan…Scoort beter…….

    .

   • Mariet Hoen zegt:

    Wat ik me afvraag is heb of krijg je ‘andere’ darmbacteriën als diabeet ?
    De kip of het ei vraag !
    Want als je ze hebt, dan is diabetes bijna onvermijdelijk. Als je ze krijgt, zou het zomaar kunnen om diabetes te vermijden of te genezen door bepaalde voedingsmiddelen te schrapen.
    Dan zou het zinvoller zijn om dat te onderzoeken. Ik ben bang dat het nu alleen gaat om weer een nieuw medicijn te ontwikkelen.

    • James zegt:

     De hypothese van Spreadbury leidt volgens mij to een vorm van neo-genesis (?) door de toxische omgeving die ontstaat in de dunne darm. De hele flora wordt daarmee aangetast. Van alles en nog wat komt in het geweer. T cell reageren, enz. enz.

   • Gert van der Hoek zegt:

    Kip of het ei? Deze studie zegt: ” a new diet is sufficient to radically modify gut microbiota”

    , http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3224226/

    Een bacterie moet ook ergens van leven:ander voedselpatroon, andere darmflora?

   • Marijn zegt:

    Grappig, ik koop ook af en toe een avocado als ik weer te veel paleoblogs heb gelezen. Al na de eerste paar happen komt mijn lichaam in opstand: mijn keel vernauwt, mijn maag draait zich om en ik moet moeite doen om het zaakje niet uit te kosten. Superfood, ongetwijfeld, maar mijn lijf wil er niet aan…

   • James zegt:

    Jo hier een link naar een glasheldere uitleg van de werking van die -nogal zeldzame- 7 carbon sugar. http://www.glycoteam.com/mannoheptulose.htm. Mogelijk dat wanneer je diabetes vrij bent het geen effect meer heeft. Voor mensen met hypoglycemia (laag bloedsuiker) werkt een avocado blijkbaar prima

   • Mariet Hoen zegt:

    Gert, Ik geloof wel dat voeding invloed heeft op het metabool syndroom, ik ervaar het aan den lijve. Sinds ik geen granen en bijna geen koolhydraten meer eet, ben ik behoorlijk opgeknapt.

    Maar in dit artikel zegt men ook dat: “However, in humans, a major question remains as to whether intestinal microbiota is the consequence or the cause of the observed phenotype”

    In mijn familie zijn erg veel diabeten. Dus als in een vroeg stadium duidelijk was dat ons darmbacterie patroon afwijkend was en welke voedingsmiddelen te vermijden, zou dat preventie hebben kunnen werken. Geen medicijnen met hun bijwerkingen en geen bariatrsche chirugie.
    Niet voor ons (te laat), maar onze kinderen en kleinkinderen 😉

 6. Fran zegt:

  Ik ben ook een lezer! (nummertje 7? 😉 ). Reageer alleen nooit. Wat ik ergens jammer vind, is dat dit blog ‘het paleo perspectief’ heet. Dat geeft namelijk al een mening t.a.v. wat gezond is aan. Dat doet deze lezer eraan twijfelen in hoeverre de blogger nog in staat is objectief naar onderzoek te kijken. (Ik eet wel paleo overigens).

  • Dank voor je reactie, Fran.

   Point taken. Maar als je goed kijkt, evolueren mijn gedachten voortdurend. Paleo Perspectief impliceert juist geen dogma. Het staat voor kijken naar gezondheid en ziekte door de lens van onze evolutie. Dat perspectief identificeert granen, suiker, zaadoliën en melk als potentieel problematisch. Dat de hard core science dit meer en meer bevestigt, pleit voor de waarde van het paradigma als hypothesegenerator.

   In the mean time:

   Dat dan weer wel ;-).

  • willem zegt:

   Wat me opvalt, Fran, aan de zes reageerders hier is dat telkens weer blijkt dat dezen zich alleen laten overtuigen door keihard onderzoek, en meer nog naar pleiten voor uitbreiding van dat onderzoek. Ik raakte via Muskiet en Melchior op het spoor van wat hier voor het gemak ‘paleo’ wordt genoemd. Mijn gezond verstand zegt me dat, naast een smak aan informatie, niets logischer is op het terrein van wat nou de meest fatsoenlijke wijze van voeding is dan die vraag beantwoord te zien in het licht van de evolutie.
   Zou dit hier allemaal met dogma’s en ‘geloof’ te maken hebben, of die schijn wekken, dan was ik hier weg. Maar het tegendeel blijkt het geval op dit weblog. Laten we dat met zijn allen toejuichen. Wat de naam ervan ook is…

   • James zegt:

    Soms kun jij je bijzonder eloquent and yet completely to the point uitdrukken Willem : ‘…de meest fatsoenlijke wijze van voeding..’ Ik zal niet zeggen altijd want ga je misschien helemaal naast je schoenen lopen. Iets wat ik waarschijnlijk zou doen. We zijn allemaal mensjes die gevoelig zijn voor complimenten nietwaar. Maar dit moeten we onthouden : de meest fatsoenlijke wijze van voeding.

 7. Dus toch? Off topic, hoort eigenlijk bij de post naar aanleiding van Unilever-lichtekooi Bloemen, is eigenlijk een afzonderlijke post waard, maar Guyenet twittert deze rond (grappig hoe voortgaand onderzoek al zijn oudere, stoutere inzichten telkens weer bevestigt).

  Linolzuur maakt vet.

  Dietary Linoleic Acid Elevates Endogenous 2-AG and Anandamide and Induces Obesity

  Klik om toegang te krijgen tot oby201238a.pdf

 8. Jo tB zegt:

  Melchior, bedankt voor het artikeljte over avocado’s. Ik merkte al dat het 2 à 3 dagen duurt voordat het weer normaal is. Het heeft natuurlijk ook een effect op mijn HbA1c. Die stijgt ook en komt zeer langzaam weer omlaag.

  Maan, ik begreep al dat je enigszins generaliseerde. Ik heb een zelfde effect gehad op een paar merken van Metformine and krijg nu op medische gronden een bepaald merk voorgeschreven. Die intolerantie komt uit de vreemdste hoeken aanzetten, dus moet ik er altijd op bedacht blijven. Vandaar dat het artikeltje over ouderen zouden paleo moeten gaan mij zeer aansprak.

 9. Alweer off topic, maar je moet wat. Art de Vany, voor iedereen die er vroeg bij was (in de tijd dat het internet nog kolengestookt was), een van de eerste inspirators, heeft weer een publieke website. Art (vriend van Nassim Taleb, voor degenen die gevoelig zijn voor name dropping) heeft altijd een frisse blik op de zaken. Bijvoorbeeld op de etiologie van grijs haar en hoe je het voorkomt ;-). Enjoy!

  http://artdevanyonline.com/index.html

  Gert, de link tussen tarwe, melk en diabetes type 1 is redelijk goed begrepen en ik heb er vaak over geschreven. Goed dat je het nog een keer noemt. In de paleoscene circuleren anekdotes over kinderen met type 1 die onmiddellijk na diagnose grain legume dairy free (paleo) gingen en in een soort permanente honeymoonfase belandden. Ik ben er vrijwel van overtuigd dat eliminatie van tarwe, rogge, gerst, haver en zuivel de incidentie van diabetes type 1 zou decimeren.

  Het is een boodschap die nooit weerklank zal vinden, want te simpel.

  • I love it. Art, de ouwe rukker (75), zegt:

   I plan here to address a variety of modern issues, using the latest science, an evolutionary perspective, and my own thoughts on major topics. I have been a fitness buff and scientist in these subjects for 60 years. I have seen everything there is to see in a gym and much in the world. I live outside the gym, but I use the gym to give me the physiologic capacity to live life outside it in a full and complete way. I am a vital and perfectly healthy 75 year old. My wife is just a few months younger than I am. She is at least as vital as I and much better looking. I became a wild animal about 35 years ago and embrace the stochastic approach that our ancestors and any wild animal must adopt to live successfully in a fractal and ever-changing world. So, come in and look at what my wife, WW aka wonder woman, and I have discovered and used to live a wonderful, healthy and loving life.

   • En voor wie zich afvraagt hoe deze paleo-icoon ooit op het evolutionair geneeskundige pad belandde, dat ging zo. Zijn toenmalige vrouw en zoon ontwikkelden beiden kort na elkaar diabetes type 1. Geschokt door de magere controle die zij met de gangbare adviezen over hun ziekte konden krijgen (wilde, totaal chaotische fluctuaties) dook de hoogleraar economie de medische bibliotheek in en construeerde aan de hand van de literatuur een leefwijze die hen een betere controle gaf. Overtuigd van de mismatches tussen omgeving en genoom ging hij zelf ook zo (paleo) leven.

   • James zegt:

    Did you say: I love it? So do I! and guess what, I bet je zes andere lezers(nu 7) ook!

 10. Corrien zegt:

  Vooruit, 8! en met mij nog een paar GOKkers die door Yvonne Lemmers al aardig op weg zijn, alleen eten we nog wel melkpoducten ;-), maar, wie weet gaan we ooit nog wel eens full-paleo

 11. Hans zegt:

  No. 11 ben IK sprak de gek…..:-)
  Slechts 3 te gaan nog dus 😉

  • Hoi George,

   Dank!

   In het Karolinska in Stockholm zit een vrouw die poepmonsters spaart en soms levensreddende ingrepen (poeptranstplantaties) verricht bij mensen die bijvoorbeeld niet meer reageren op antibiotica.

   In Nederland hebben we Anne Vrieze, die mannen met metabool syndroom insulinegevoelig maakte met poeptransplantaties van insulinegevoelige donoren.

   Hieronder een stuk van Per Snaprud uit Forskning och Framsteg, vertaald door Google :-):

   Geschonken kak geeft gezonde darmen

   DOOR Snaprud UR F & F 7/2011.

   Moderne genetische manipulatie hebben nieuw leven ingeblazen om de oude kunst van het transplanteren van donor ontlasting aan mensen met een verstoorde darmflora.

   De problemen begonnen met een antibioticakuur. De 61-jarige vrouw had een operatie in de rug en ben verbonden aan ook longontsteking. Antibiotica helpen – maar sloeg uit, terwijl haar normale darmflora. Acht maanden later, had ze verloren 27 kg in gewicht. Ze moest luiers te dragen de hele dag door en uiteindelijk werd zo vervallen, dat zij uiteindelijk in een rolstoel. Laboratoriumproeven bleek dat de bacterie Clostridium difficile begonnen te groeien ongecontroleerd in de darm.

   De bacteriën kunnen produceren toxines die diarree veroorzaken. Vorig jaar werd gemeld meer dan 4500 gevallen in Zweden, en veel van de slachtoffers zijn ouderen. De symptomen zijn vaak mild, maar de infectie kan worden slopende, en in het slechtste geval fataal zijn.

   De standaard behandeling is sterk antibiotica. De 61-jarige vrouw was tijdelijk beter in vier cursussen van maximaal een maand. Maar elke keer dat ze gestopt met de medicijnen de symptomen terug.

   In deze situatie haar arts besloten de ontlasting van gezonde personen de vrouw man in haar buik geïnjecteerd. Het idee was dat haar man normale darmflora zou houden te nemen en te verplaatsen ziekte bacterie.

   – Ze gezonde werd na slechts een dag, zegt John Dick Sved, een moleculair bioloog aan de Zweedse University of Agricultural Sciences in Uppsala.

   Hij nam deel aan de evaluatie van de behandeling. In gewoon Engels, het betekende dat hij ingevroren ontlasting ontvangen van de VS, ontdooide ze in zijn laboratorium en het lezen van de delen van het genoom.

   De resultaten toonden aan dat de behandeling succesvol is. De vrouw bacteriële flora was bijna identiek aan haar man twee weken na de operatie, en bij follow-up zes maanden later, had ze geen darm problemen.

   Dit type van genetische analyse heeft geleid tot een nieuwe belangstelling voor de zogenaamde fecale transplantaties. Het eerste wetenschappelijk rapport over het onderwerp werd gepubliceerd in 1958. Een groep artsen in de Verenigde Staten geprobeerd om vier zeer moeilijk diarree zieke patiënten met alles van antibiotica om zure melk met de bacterie Lactobacillus acidophilus genezen. Niets hielp. Als laatste redmiddel ze gespoten in feces van gezonde donoren met een klysma spuit in dikke darm van de patiënt. Binnen enkele dagen waren allemaal gezond en naar huis kon gaan.

   De artsen in haar verslag dat de methode “esthetische” gebreken heeft, maar hoopte toch dat andere onderzoekers zou overnemen en test het in grotere klinische studies.

   De respons was mager. Gedurende vele tientallen jaren, leidde het onderzoek slechts op enkele case studies in obscure wetenschappelijke tijdschriften. Een belangrijke reden is dat de darmen – en in het bijzonder de inhoud – lang ben zeer lage status had in medisch onderzoek. De gedachte alleen al van het injecteren van kak van een persoon in een andere leek weerzinwekkend veel artsen. En de farmaceutische industrie lauw omdat de zogenaamde fecale transplantaties waarschijnlijk verkoop van geneesmiddelen, integendeel verhogen.

   Maar nu de eens unglamorous kak onderzoek een belangrijke impuls dankzij genetische manipulatie, een van de meest high-tech en prestigieuze gebied biologie van onderzoek. Voor het praktisch onmogelijk om het hele darmflora bestuderen omdat slechts een fractie van de bacteriën in poo overleven laboratoriumkweken. Met moderne methoden voor het lezen van de genetische informatie, geen gewassen helemaal alle microben te identificeren in een biologisch monster, een compleet ecosysteem bekend als micro biome.

   Zowel in Europa en de VS aan de gang enkele jaren op grote schaal in kaart brengen van het menselijk micro bioom, en wetenschappelijke tijdschriften publiceren van een gestage stroom van nieuwe gegevens over de menselijke bacteriële flora. Een van de meest opvallende tot nu toe is dat elke persoon een van drie duidelijk te onderscheiden types darmflora (zie Man heeft drie magen, F & F 6 • 11) heeft. Cruciaal voor de belangrijkste groep waartoe u behoort is niet waar je woont, wat etnische groep waartoe u behoort, wat te eten of dat u man of vrouw bent.

   – Het was onverwacht. Vanaf het begin dachten we dat er iets mis was gegaan toen de Spanjaarden en Japanners met heel andere gewoontes belandde in dezelfde groep, zegt Jeroen Raes, een professor in de bio-informatica aan de Vrije Universiteit in Brussel.

   Maar nu hij en zijn collega’s in kaart gebracht de darmflora van meer dan 400 mensen uit verschillende delen van de wereld, en de conclusies ongewijzigd. Bevolking darmen kunnen grofweg worden verdeeld in drie biotopen, net als het land kunnen worden onderverdeeld in toendra, savanne, regenwoud en andere vegetatietypen.

   Menselijke darm habitats zijn vernoemd naar hun dominante bacteriën: Bacteroides, Prevotella en Ruminococcus. Recent andere onderzoekers hebben ontdekt dat zelfs bacteriën in de vagina van de vrouw een vergelijkbaar patroon te volgen.

   Jeroen Raes dat soort darmflora belangrijk kan zijn, onder andere hoeveel verschillende voedingsstoffen en geneesmiddelen darmen kunnen absorberen. Het is ook bekend dat intestinale microflora de hoeveelheden van verschillende vitaminen gevormd darmen aantast.

   – Als blijkt dat een type is beter voor je gezondheid dan anderen, dus fecale transplantatie kan een aantrekkelijk alternatief, aldus Jeroen Raes.

   Hij is van plan om op korte termijn te testen zijn eigen darmflora. Met de huidige analysemethoden kosten duizenden dollars, maar volgens Jeroen Raes, zal er eenvoudiger en goedkopere testen binnen een paar jaar.

   Een mogelijke ontwikkeling is dat dergelijke tests leidt tot een nieuwe markt voor min of meer wetenschappelijk onderbouwde gezondheids-food producten, afgestemd op uw specifieke intestinale biotoop. Zogenaamde probiotica – voedingsmiddelen geregen met bacteriën die uw gezondheid ten goede zal komen – die tegenwoordig worden verkocht voor grote bedragen, ook al is het in het algemeen geen steun voor het werk.

   Een probleem met probiotica is dat ze slechts een of enkele soorten bacteriën bevatten. De meeste mensen sterven op de weg door het spijsverteringskanaal. De bacteriën die misschien naar beneden om te overleven de dikke darm gezicht hevige concurrentie. De darmen zijn dan duizend soorten bacteriën die in interactie ontwikkeld met elkaar en met hun gastheerorganisme. Dit betekent dat een transplantatie van een ecosysteem in de darm waarschijnlijk een meer efficiënte manier om bacteriën te transformeren.

   Onder muizen, een dergelijke behandeling hebben sterke effecten op de gezondheid. Onderzoekers in de VS ontdekte vijf jaar geleden dat de darmflora van obese muizen helpt het dat ze nemen extra calorieën uit voedsel. Bij muizen zonder darmflora werden getransplanteerd met uitwerpselen van een dikke muis ging in gewicht meer dan als ze uitwerpselen van een kleine muis. Bij muizen, kan de darmflora dus leiden tot obesitas.

   Met dit in gedachten, artsen in Nederland onlangs een soortgelijk experiment met een score van obese mannen gediagnosticeerd met pre-diabetes genoemd metabool syndroom. Na een darmvoorbereiding was de uitwerpselen van mensen door middel van een smalle buis door de neus en naar beneden in de dunne darm. De behandeling leidde niet tot het verloren gewicht.

   – Maar we hebben een duidelijke verbetering van de insulinegevoeligheid zag, zei Anne Vrieze, onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

   Dit betekent dat mannen symptomen van beginnende diabetes verdwenen. De insuline kan de regulering van bloedsuiker beter. In de controlegroep die werden getransplanteerd met hun eigen uitwerpselen merkte geen dergelijke wijzigingen.

   Anne Vrieze onderstreept de noodzaak voor veel meer onderzoek voordat poep transplantaties kan een gevestigde behandeling voor het metabool syndroom. Tot nu toe is de meest gebruikte methode voor het diarree veroorzaakt door de bacterie Clostridium difficile, noch waar je kunt praten over die behandeling ingesteld worden. Maar de belangstelling groeit.

   In de afgelopen jaren een nieuwe en gemener soort Clostridium difficile verder verspreid in Noord-Amerika en delen van Europa. Het is bestand tegen bepaalde antibiotica, produceren meer giftige en geeft harder diarree. Ten minste een geval van de ziekte is getroffen Zweden, volgens de SMI.

   De spreiding heeft ertoe geleid dat sommige artsen naar kak transplantaties aan patiënten op te slaan als niets anders helpt. Maar de behandelingen op weerstand stuiten. In Canada, een paar ziekenhuizen zei nee, omdat de transplantatie kon schadelijke microben overdragen van een besmette donor. Een deel van de artsen van de natie bijna in wanhoop begon te transplantaties uit te voeren in het huis van ernstig zieke patiënten in hun vrije tijd. Anderen hebben instructies aan patiënten zodat zij de procedure thuis met een familielid. Op de lijst van benodigde apparatuur zijn onder andere een klysma spuit uit de apotheek en een keuken blender.

   Zelfs in een ziekenhuis kan moeilijk zijn. Vóór elke transplantatie duur laboratoriumtests of de donor draagt ​​een infectie die kan verspreiden. Maar de Zweedse onderzoekers hebben een eenvoudiger methode is om bacteriën weer te gebruiken van een single core gezonde donor over.

   In een lichaamstemperatuur aan het Karolinska Institute zijn vier reageerbuizen met roodachtige rubber kurk, half gevuld met een gulgrumlig oplossing.

   – Dit is goud waard, zegt Elisabeth Norin, microbioloog en universitair hoofddocent bij de afdeling Microbiologie, Tumor en Celbiologie.

   Laat de reageerbuizen met darmbacteriën van uitwerpselen als een van middelbare leeftijd kern gezonde vrouw in Noorwegen geschonken in 1995. Zorgvuldige analyse bleek dat haar ontlasting normaal volledig biochemische eigenschappen en vrij van bacteriën zoals Salmonella, Shigella en Campylobacter – alsook van ziekteverwekkende virussen en parasieten. Artsen van het Universitair Ziekenhuis in Bergen gebruikt de ontlasting tot twintig patiënten te behandelen met ernstige diarree bij het begin van 1990. Alle waren gezond.

   Toen de vrouw niet meer wilde zijn van een donor de artsen contact aan het Karolinska Instituut om haar te helpen bacteriële flora te behouden in de cultuur. Sindsdien Elisabeth Norin continu verbouwd bacteriën. Ze vereisen een complexe combinatie van voedingsstoffen en een volledig zuurstofvrije omgeving. Waarschijnlijk slechts een klein deel van de oorspronkelijke donor darmflora bewaard in de teelt. Ondanks deze bacteriën goed effect.

   – Tot op heden ongeveer honderd mensen hebben de bacteriën. De meeste mensen hebben gezond geworden, zegt Elisabeth Norin.

   Periodiek stuurt haar tubes, ongeveer drie deciliter bevroren bacteriële oplossing voor diverse ziekenhuizen, vooral in Zweden en Noorwegen. Een nog niet gepubliceerd rapport beschrijft 28 patiënten met Clostridium difficile, die zijn behandeld in de Nederlandse Hospital in Stockholm. Alle eerder recidief na herhaalde kuren met antibiotica. De gekweekte bacteriën werden genezen 20 van hen helemaal. De helft van de anderen waren iets beter, terwijl de andere helft niet reageren op de behandeling. Een belangrijke bevinding was dat niemand enige bijwerkingen gehad.

   – De behandeling zelf is vrij ondramatische en vereenvoudigd door dat we niet hoeven te brengen in een aantal donoren, zegt Anders Hakansson, chef-arts bij de infectie Unit van Zuid-ziekenhuis in Stockholm.

   Elisabeth Norin en haar collega’s zijn nu bezig om genen te scannen in gekweekte darmflora om uit te vinden wat voor soort bacteriën die het bevat. Met behulp van dezelfde methoden, zullen ze ook analyseren ontlasting van patiënten voor en na behandeling met de manier waarop de darmflora veranderingen te zien.

   Een ander project is om de bacteriën te vriesdrogen in de gekweekte darmflora en ze verpakken in capsules die kunnen worden ingeslikt.

   – We hopen de bacteriën om te overleven in een capsule die oplost in het onderste deel van de dunne darm, waarbij Elisabeth Norin.

   Het zou op te lossen veel van de “esthetische” problemen die hebben geleid tot de artsen liever antibiotica voor te schrijven dan injecteert darmbacteriën van een donor bij hun patiënten. Volgens Elisabeth Norin heeft de link naar kak is een nadeel, zelfs in competitie voor onderzoek geld. Ze zegt gekscherend dat ze zijn hele professionele leven gewijd aan onzin onderzoek.

   – En nu, toen met pensioen te gaan begint alles af te nemen. Maar ik ben niet van plan met pensioen te gaan. Het is niet op de kaart, zegt ze.

   • Poep en pies, het blijft interessant.

    Nu we toch bezig zijn : onlangs verscheen een studie waarin werd gevonden dat met name heel jonge kinderen die een flinke antibiotica kuur kregen, later veel vaker een darmontsteking ontwikkelden.

    Childhood antianaerobic antibiotic exposure is associated with IBD (Inflammatory Bowel Disease) development.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23008454

    Dat brengt mij op de vraag: is het wellicht wenselijk om na elke antibiotica kuur (ook bij oudere kinderen en volwassenen) de darmflora weer op orde te brengen?
    Zou dat zich “vanzelf” kunnen herstellen, uiteraard bij voorkeur door een “paleo” voedingspatroon?

    Of zou je bepaalde probiotica kunnen nemen (voorzichtig, niet zomaar aan beginnen, kan voor sommige mensen verkeerd uitpakken, bijvoorbeeld getransplanteerden) of indien nodig een “poeptransplantatie”?

    Misschien wat wild gedacht: kun je wat invriezen voor later gebruik?

    Gelukkig schijnt Nederland de laagste (humane) antibiotica consumptie in Europa te hebben: http://www.zorgkrant.nl/?command=item&id=4164 .

    • Gert, Elisabeth Norin uit het stukje hierboven extraheert populaties en kweekt ze. Ze vriest ook in, voor latere exploitatie. Het schijnt vooral moeilijk te zijn om collegae over hun afkeer heen te helpen.

   • James zegt:

    Ze zijn daar aan het Karolinska Institutet toch aardig aan het werk. Heb je dat laatste onderzoek al gelezen hoe ze DB 2 proberen te genezen : ”…. VEGF-B, a protein within the body that affects how fat is transported and stored. Using an antibody/drug known as 2H10, the scientists were able to block the signaling of VEGF-B in mice and rats, which subsequently kept fat from accumulating in the “wrong” areas of the animals – namely their muscles, blood vessels and hearts…” Prof. Ulf Eriksson
    Toch nog weer een drug gevonden. Big Pharma blij, waren al bang dat ze het zouden verliezen van die paleo primitieven.

    • James, die VEGF-blokkers worden momenteel onthaald als de grote oplossing voor het metabole syndroom en downstream narigheid. Zoals altijd, ze gooien een stok in een wiel dat normaal gesproken draait… en niet voor niets draait. Net zoals HMG Co A reductase remmers (statines) de voor het leven noodzakelijke mevalonaatboom bij de stam afkappen, met myriaden onbegrepen gevolgen. Een extreem bizar voorbeeld zijn de CETP-blokkers, die de omzetting van HDL naar LDL (een vitaal proces) blokken. Heel kort gesteld: door CETP te blokken, gaat het HDL omhoog, maar dat HDL kan zijn werk niet doen. Niet goed, ziet een kind. Prachtig, roept de farmaceutische industrie, want een medicijn dat het HDL verhoogt is een goudmijn, ongeacht de consequenties.

     De eerste CETP-blokker die werd getest was torcetrapib. Arme patiënten in de torcetrapib-arm. Massieve oversterfte aan cardiovasculaire incidenten, ‘ondanks’ een prachtig hoog HDL :-). Het torcetrapib-avontuur werd gestopt, maar andere farmaceuten gaan door met andere CETP-remmers, in de hoop dat ze die oversterfte op de een of andere manier kunnen maskeren. Ze verhogen immers het HDL en dat is te mooi om zomaar te laten lopen!

    • James zegt:

     Melchior Ik benijd je je werk niet. Ik geloof dat ik er op de duur ongelooflijk triest van zou worden.Het is allemaal enorm deprimerend. En toch lijkt maar ongeveer zo’n kwart van alle CEO’s pschypaat of sociopaat te zijn of de karakter trekken te vertonen. Zitten dan toch wel allemaal waar de volksverlakkerij hoogtij viert. Maar onze bestuurders dan? Zijn die nou zo dom, of corrupt?

 12. George zegt:

  Trouwens, nu ik een hond heb, geef ik haar natuurlijk ook Paleo. Kortom natuurlijke voeding: rauw vlees van gehele dieren, met huid en haar en alle organen en botten etc. Er zijn gelukkig al heel wat adresjes in NL waar je dat soort voer kunt kopen.
  Wat opvalt is dat alle ziekten die hier genoemd worden bij mensen ook nu in grote getale voorkomen bij katten en honden, (diabetes 2, hart- en vaatziekten, kanker etc.), sinds een jaar of 20 in sterk stijgende lijn, volgens mij omdat ze blikvoer (gekookt en met heel veel koolhydraten, dus oneigenlijk voer) en brokken (helemaal afschuwelijk) krijgen.

  Een beter bewijs kun je niet krijgen voor de desastreuze uitwerking wanneer je zoogdieren (zoals mensen, katten, honden) eten geeft waaraan ze niet aan aangepast zijn.

  Wat ook opvalt is dat bij dierenwinkels en dierenartsen dezelfde dingen worden gedaan als bij mensenartsen: symptoombestrijding (pillen), dieten om af te slanken (met god betere het: koolhydraten), vitamin- en mineraalpreparaten……ach ja brokjes geven is lekker (! , nee dus), makkelijk…..

  • Ik heb al tijden een post in mijn conceptenbox liggen over huisdieren en ‘paleo’. Het is werkelijk shocking dat sommige dierenartsen roepen dat het onverantwoord is om een kat uitsluitend vlees en slachtafval te geven. Jimmy had een klein jaar geleden een interview met een vet die vrijwel alle kwalen voorkomt en geneest door huisdiereigenaren te adviseren hun dier een soorteigen voeding te geven. Het idiote is dat hij vertelde dat hij om tot dat inzicht te komen ‘veel van wat hij tijdens zijn studie had geleerd overboord moest gooien’.

   • willem zegt:

    Toevallig. Ik heb twee honden. De ene heeft gelukkig nooit ergens last van. De andere, gekregen toen hij al een jaar of negen was, heeft diabetes. Je kent dat wel: overal plassen, dierenarts, caninsuline, controles, aanpassen hoeveelheid, etc. Vorig jaar met dat inmiddels 15-jarig hondje overgestapt op tweemaal daags puur vlees. Sonds kort hier in de dierenzaak verkrijgbaar als diepvries. Van de ene op de andere dag een enorm verschil, qua levendigheid, uitwerpselen, en het ongecontroleerde plassen bleef achterwege. Hoeveelheid caninsuline kon flink omlaag.
    Hoe had ik zo dom kunnen zijn door de hond het reguliere blik of de bekende brokken te geven, vol granen en vreemd ander spul. Een hond is immers geen graaneter…
    Ach, het is maar een voorbeeldje en beteft alleen maar dit hondje. Immers??

    • Hoi Willem,

     De populairste huisdieren in Nederland, honden en katten, zijn hard core carnivoren met een beperkte koolhydraattolerantie. Dierenartsen en de diervoederindustrie zien erop toe dat de liefhebbende baasjes de beesten een koolhydraatrijke voeding met veel granen voorzetten. De diervoederfabrikant kan op zulk nepvoer geweldige marges zetten, de (meestal apotheekhoudende) dierenartsen zijn verzekerd van een constante stroom Fikkies en Minettes met diabetes, hoge bloeddruk, nierproblemen, kanker en wat dies meer zij. Een echte win-win constructie!

     Dat hondje van jou is ondanks alles behoorlijk taai!

 13. Maan zegt:

  Hier ook een Paleo kat. De kat doet het uitstekend en heeft nooit vlooien. Ik behandel haar ook niet tegen vlooien ( waarom zou ik, ze zijn er immers niet) Alle katten die ik ken en geen blik/brok krijgen hebben vlooien en moet een paar keer per jaar behandeld. Voor de vakantie moet het hele huis in gespoten worden. Ik heb zo’n gevoel dat dat ook voor mensen niet gezond is. Ook de ontlasting vind je nauwelijks terug bij het tuinieren. Nooit meer dikke klodders aan je handen. Als je het tegen komt zijn het keurige droge drolletjes die je zo over de schutting kunt gooien. 😉

 14. George zegt:

  Nou inderdaad, je ziet meteen aan de ontlasting van honden wat ze te vreten krijgen: enorm volume, vaak roestbruin en zacht als ze brokken krijgen en ander niet des honds-eten. Bij Kira (mijn hond) zeer weinig , zwart, compact. Makkelijk op te pakken met een zakje: is dus ook nog een voordeel 🙂

 15. Hans zegt:

  Vandaag Pulvex bij de dierenarts gehaald , tegen teken en vlooien. Die laatste heeft-ie niet.
  Mijn hond krijgt Carocrox brokken , tot nu toe.
  Op Paleo voor de hond kreeg ik te horen dat ik hem maar de maag-inhoud van een zebra moest geven ….. , daar zit alles in. De winkel van de dierenarts-praktijk puilt uit van hondenvoer met graan.,
  Mmmm, er klopt hier ook van alles niet.

 16. Mariet Hoen zegt:

  Hier ook een paleokat, Tijntje, 14 februari geboren, vandaar. Helemaal gek van kokosolie. Likt mijn lepel en bord af. Hij eet vliegen, spinnen, bijen, veldmuisjes en laatst een vlinder ! Omdat ik nogal afgelegen woon, moet ik wel eens een ‘slecht’ blikje geven. Dat eet hij met lange tanden. Vandaag weer een nieuwe voorraad goed voer gehaald. Hij heeft wel drie minuten met zijn tong zijn lippen afgelikt. Mmmmm, ik kreeg heeeeeel veel kopjes. Één diabeet in huis is wel genoeg 😉

 17. Floor zegt:

  Hoi Melchior, dit gezien:http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3325029/2012/10/01/Van-volkoren-brood-worden-we-alleen-maar-dikker.dhtml ?
  Als de VK er aandacht aan geeft, dan volgen hopelijk de andere mainstream media ook! 🙂

  • willem zegt:

   Ja, ik las het ook, Floor. Hilarisch zijn de (meeste) reacties erop weer..
   Ik vermoed dat we te maken hebben met een witte raaf, maar hoop dat het binnenkort sneeuwwit ziet van die beesten.
   Maar aan dat sneeuwlandschap zullen de media hoogstwaarschijnlijk niet debet aan zijn.

   • willem zegt:

    …. en dan nog even inhoudelijk: meelproducten worden ook in dat artikel (ja, wel een verademing) nog steeds aangeprezen als goede producten, mits….
    Tja, ook deze bakker moet de winter door. En maakt daarom een pracht van een reclame voor eigen brood.Geef hem eens ongelijk.

  • Hoi Floor,

   Hilarisch! Pet af voor bakker Menno. Ik verkoop de dood in de pot, eet het omdat je het lekker vindt, maar vooral niet omdat het gezond zou zijn. Formidabel. Zoals Willem al aangeeft, driekwart van de reacties op zijn stukje zijn volslagen imbeciel. Iemand adviseert zelfs om voortaan eerst de wetenschapsredactie even naar de ingezonden stukjes te laten kijken, ha, ha, ha.

   • willem zegt:

    Toch even gekeken of onze grote, commerciele vrienden van Foodlog het ‘nieuwtje’ al opgepikt hebben: JA. Prachtig toch om bij sommige reageerders te lezen dat het brood zoveel beter wordt door dit en dat weg te laten, langer of korter te laten rijpen/rijzen, oude of nog ouder graan te gebruiken, etc. Alsof je de essentie van graan kunt wegnemen door hocuspocus erop toe te passen… Boerenbedrog!!

  • Mariet Hoen zegt:

   Het is een beetje komisch. De bakker heeft de kussens opgeschud. FB, Twitter en Foodlog in rep en roer. De verstokte broodeters versus de broodhaters. Kom niet aan m’n brood 😉
   Maar wat eet je dan ? vroeg laatst nog iemand. Bij het opnoemen van het hele rijtje, ging zij steeds glaziger kijken !

   Nog een anekdote: Bij Pauw&Witteman was er laatst een jonge priester, die van z’n geloof was gevallen. Hij was glutenintolerant maar moest toch hosties blijven eten van de Katholieke Kerk, wat hij ook probeerde uit te leggen, erg he 😉

   • Wat grappig, je noemt hier in één adem twee groepen die de evolutie en de lessen die je eruit kunt trekken ontkennen. De katholieken doen het openlijk, de verlichte geesten die zich verslikken in het stuk van bakker Menno beseffen het niet. Beide groepen leven in de Middeleeuwen en hebben nog nooit gehoord van Alessio Fasano, Ian Spreadbury, Staffan Lindeberg en waarschijnlijk niet eens van Loren Cordain. Heck, misschien weten ze zelfs niet wie Frits Muskiet en Remko Kuipers zijn 😉

    Hieronder vertelt cardioloog William Davis op een gristelijk televisiestation (dat moet bovengenoemde gelovigen toch aanspreken) waarom tarwe – om in de sfeer te blijven – wel degelijk van de duivel is. Hij legt het dusdanig duidelijk uit dat zelfs het pseudo-intellectuele volk dat op de Volkskrant site reageert het eventueel zou kunnen begrijpen, ware het niet dat de man Engels spreekt.

    http://www.cbn.com/media/player/index.aspx?s=/mp4/SUS213_DrWilliamDavis_101711_WS

 18. O, en voor eventuele koekenbakkers die uit het abstract onder de link naar Fasano niet snappen waar brood in beeld komt, hier een sleutelzinnetje uit het artikel:

  ***Among the several potential intestinal luminal stimuli that can trigger zonulin release, we identified small intestinal exposure to bacteria and gluten as the two more powerful triggers (Fig. 7).***

  In helder Nederlands: jullie heilige brood zet de poort van het lichaam open voor allerlei troep die er niet in hoort. Net als salmonella doet (laten we het actueel houden), maar dan ietsje minder uitgesproken. Bij ieder fucking een.

  • Fred-Jan zegt:

   Melchior,
   Zover ik het lees beschrijft Alessio Fasano hier hoe dit gebeurd bij personen met een genetische aanleg hiervoor(coeliakie), niet dat gluten bij eenieder voor een verhoogde darmdoorlaatbaarheid zorgt. Een ander onderzoek van onder andere Fasano laat zien dat er bij personen die gluten sensitief zijn(non coeliakie) in tegenstelling tot personen die aan coeliakie lijden geen meetbaar verhoogde darmdoorlaatbaarheid optrad.

   Klik om toegang te krijgen tot 1741-7015-9-23.pdf

   En deze:

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21224837

   Citaat van Alessio Fasano uit een interview met Chris Kresser over zonulin:

   So what we understand is that at least for the zonulin pathway and I am sure there are going to be many others if they physiologically control the permeability there are two major stimuli that we found to release zonulin in everybody, everybody. If you have bacteria in your small intestine, where supposedly they should not be there because we’ve been built so that bacteria will be confined in our intestinal tract all in the colon at the very end, where there are no nutrients anymore so they cannot steal. But if there are bacteria, they eventually will be able to colonize the small intestine by going through all these layers of defense that we have been evolving with as human beings, like saliva, the gastric juice defending from almost all bacteria, pancreatic juice, bile, glycocholic in other words, if this bacteria will go through all of this and will land on the epithelial cells of the intestine and start to sit there and steal nutrients that we ingest with diet, if we have one last thing that we can do to get rid of these guys, enterocytes, i.e. these epithelial cells, when colonized by bacteria, they release a large amount of zonulin. They open this space, water comes in from underneath the intestine into the lumen, will dilute the toxins produced by these bacteria, but at the same time will flush them out so that they will be moved out and removed from the small intestine. This is one stimulus. The other stimulus and I believe that this is more by mistake of evolution rather than planned design as for the proximal bile contamination is gluten itself. We identified two fragments, one of the gluten components, it’s called gliadin, that when introduced to epithelial cells they induce, like for bacteria, zonulin release. And this, again, happens to everybody. What is the difference between everybody and the people that develop a problem with gluten like celiac disease is that while for me, for example, because I don’t have a problem. I eat a Big Mac. I have gluten in there. These fragments release zonulin, which increases permeability. Stuff comes through, including gluten. My immune system that is tuned to do the job right will clean up the mess, and I will not even know that all that happened. Also because this open-and-close is short. It’s a matter of minutes that it will open and a matter of minutes that will turn to be closed. People with celiac disease, on the other hand, when they do something like that, not only do they have much more zonulin produced than I do, but also the opening is much more prolonged because these doors get stuck open, and therefore you give much more time for substances from the environment, including gluten, to come through. And now on this other side, you find this immune system that is not tuned to do the job right, and when they see this enemy, they start to mount an immune response to attack your own body, and that leads to celiac disease.

   • Hoi Fred-Jan,

    Okay, 1-0 voor jou. Ik heb dat interview gehoord en dat stukje verdrongen. Want eerder observeerde Fasano: “Based on our results, we concluded that gliadin activates zonulin signaling irrespective of the genetic expression of autoimmunity, leading to increased intestinal permeability to macromolecules.” Die waarneming kan hij niet ongedaan maken.

    Scandinavian Journal of Gastroenterology, 2006; 41: 408 Á/419
    Gliadin, zonulin and gut permeability: Effects on celiac and non-celiac
    Objective. Little is known about the interaction of gliadin with intestinal epithelial cells and the mechanism(s) through which gliadin crosses the intestinal epithelial barrier. We investigated whether gliadin has any immediate effect on zonulin release and signaling. Material and methods. Both ex vivo human small intestines and intestinal cell monolayers were exposed to gliadin, and zonulin release and changes in paracellular permeability were monitored in the presence and absence of zonulin antagonism. Zonulin binding, cytoskeletal rearrangement, and zonula occludens-1 (ZO-1) redistribution were evaluated by immunofluorescence microscopy. Tight junction occludin and ZO-1 gene expression was evaluated by real-time polymerase chain reaction (PCR). Results. When exposed to gliadin, zonulin receptor-positive IEC6 and Caco2 cells released zonulin in the cell medium with subsequent zonulin binding to the cell surface, rearrangement of the cell cytoskeleton, loss of occludin-ZO1 protein Á/protein interaction, and increased monolayer permeability. Pretreatment with the zonulin antagonist FZI/0 blocked these changes without affecting zonulin release. When exposed to luminal gliadin, intestinal biopsies from celiac patients in remission expressed a sustained luminal zonulin release and increase in intestinal permeability that was blocked by FZI/0 pretreatment. Conversely, biopsies from non-celiac patients demonstrated a limited,transient zonulin release which was paralleled by an increase in intestinal permeability that never reached the level of permeability seen in celiac disease (CD) tissues. Chronic gliadin exposure caused down-regulation of both ZO-1 and occludin gene expression. Conclusions. Based on our results, we concluded that gliadin activates zonulin signaling irrespective of the genetic expression of autoimmunity, leading to increased intestinal permeability to macromolecules.

   • Fred-Jan zegt:

    Melchior, het is geen wedstrijd. Deze onderzoeken geven aan dat gluten problematisch zijn bij op zijn minst de beschreven subgroep. En wellicht is de groep waarbij gluten uiteindelijk problematisch blijkt te zijn nog wel veel groter. Toch lijkt het mij een behoorlijke sprong om uit de huidige onderzoeksresultaten te concluderen dat gluten en dus tarwe voor nagenoeg iedereen leidt tot ziekte verschijnselen. Mocht je lijden aan een ziekte die eventueel in verband wordt gebracht met een verhoogde darmdoorlaatbaarheid(en dat zijn er vele) dan lijkt het in ieder geval een heel goed idee om de tarwe eens een tijdje te laten staan.

    • Fred-Jan, je hebt gelijk. Ik ben erg fanatiek omdat tarwe zo veel potentieel pathogene eigenschappen heeft, maar je kunt inderdaad niet met zekerheid zeggen dat iedereen er schade van ondervindt. Vanuit het paleoperspectief zie ik geen andere optie dan er voor te waarschuwen. Eliminatie van een product dat geen deel uitmaakte van de voeding die ons mens maakte, is op z’n ergst zonder enig risico (en op z’n best behoedt het je voor een waslijst kwalen).

    • James zegt:

     Weinig news Willem, maar het kleine beetje is misschien de moeite waard. Check out de nieuwste leeslijst van Mike Eades. Man alive wat een schat aan informatie.
     http://www.proteinpower.com/drmike/paleolithic-diet/books-that-changed-my-life/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+drmikenutritionblog+%28The+Blog+of+Michael+R.+Eades%2C+M.D.%29. En ik ben nog steeds niet klaar met Spreadbury.
     Kleine kanttekening bij de discussie tussen M en F-J., zien jullie misschien over het hoofd dat er gevolgen zijn die niet direkt merkbaar zijn of aanleiding geven tot medische ingrepen? De low-level inflammation lijkt me veel belangrijker voor hele volksstammen dat de toestanden waar hele duidelijke bio markers zijn. Ik ben vooralsnog helemaal niet overtuigd van de argumenten van F-J, Seijdel, Kok, en die dame die met de billen bloot gaat (voor Unilever?) in haar reactie op het brood verhaal. Tot dusver vond ik een en ander triest, maar dit begint genant te worden.
     Welke vorm van prostitutie is legaal?
     Mijn moeder (zaliger) zei vroeger als het haar te bont werd: Ik laat me niet verneuken door zulke praatjes.
     Mijn moeder was een verstandige vrouw

   • Fred-Jan zegt:

    Melchior,
    “Based on our results, we concluded that gliadin activates zonulin signaling irrespective of the genetic expression of autoimmunity, leading to increased intestinal permeability to macromolecules.” Die waarneming kan hij niet ongedaan maken.

    Deze waarneming maakt hij geenszins ongedaan in het interview met Kresser. Hij stelt echter dat de door gliadine veroorzaakte zonuline afgifte weliswaar een verhoogde darmdoorlaatbaarheid veroorzaakt maar dat dit kortstondig is en bij een gezond individu geen probleem voor het immuunsysteem oplevert.

    “I eat a Big Mac. I have gluten in there. These fragments release zonulin, which increases permeability. Stuff comes through, including gluten. My immune system that is tuned to do the job right will clean up the mess, and I will not even know that all that happened. Also because this open-and-close is short. It’s a matter of minutes that it will open and a matter of minutes that will turn to be closed”.

    • Fred-Jan, ik hoorde dat ook en dacht ook ‘shit, wat zegt hij nou’. Maar ik kan niet helpen te denken dat hij daar een beetje speculeert. Wat is kort en wat is lang? Is er sprake van een spectrum? Welke immuunreactie meet hij? Ik bedoel, Zweedse onderzoekers hebben sterke aanwijzingen dat kransvatlijden (autoimmuun) wordt getriggerd door gliadinen. Hoe komen die in de circulatie? En even verderop gaat het gesprek tussen Kresser en Fasano als volgt verder:

     Chris Kresser: So in people with gluten sensitivity, they get some GI inflammation, but they don’t get the blunting and destruction of the villi as people with celiac disease get. Do they experience intestinal permeability at a lower level and for a lesser amount of time than celiac disease patients? Or is there no leaky gut?

     Dr. Alessio Fasano: Yeah, probably they do, but it’s much more transient. And therefore, when we look for that, we don’t see what we see in celiac disease with this breach of the barrier that can be measurable for a long time and so on and so forth. So they probably experience what everybody does, so a transient increase in permeability but long enough to allow gluten to come through and be seen by the immune system that will generate an inflammatory response that’s not as severe as the one that’s typical of celiac disease.

   • Fred-Jan zegt:

    Hoi Melchior,
    Tuurlijk is er speculatie in het spel. Wie kan voorspellen wat de door gliadinen veroorzaakte(kleine) immuunrespons teweeg gaat brengen op lange termijn? Dat dit per definitie wel problemen op gaat leveren bij grote groepen mensen (William Davis M.D. weet dit klaarblijkelijk al wel) is volgens mij ook speculatie. Er zijn genoeg (anekdotisch gezonde gluten etende hoogbejaarde mediterrane types) voorbeelden van gluten consumerende groepen mensen die hier grotendeels van gevrijwaard lijken te zijn. Hoe de waarheid er uiteindelijk uit komt te zien? Wie zal het zeggen? Tot die tijd zou ik zeggen geen stress, eet divers, niet te veel, niet te vaak, niet ultra processed doe aan lichaamsbeweging en probeer te genieten van het bestaan.

 19. Mariet Hoen zegt:

  Ha,ha, dat klopt Melchior, er zijn veel mensen die een paar eeuwen achterlopen. Catch up, people 😉

 20. Lisa zegt:

  Als een van de weinige (…) lezers van dit blog en een van de vele lezers van Foodlog, heb ik met veel interesse de reacties gelezen op het artikel in de Volkskrant. Ik mag ook graag de website van Robert Hoenselaar volgen omdat hij zich opstelt op een manier die mij aanspreekt.
  Hij schrijft (op de site van Foodlog): “Bij volkoren graanproducten is dat anders: (bijna) ieder onderzoek laat zien dat volkoren graanproducten in verband worden gebracht met een verlaagd risico op hartziekten, diabetes en kanker van de dikke darm.”
  Op deze blog zie ik echter dagelijks dat granen en met name tarwe de grote boosdoeners zijn. Elders lees ik dat het wel mee zou vallen met de lectines die hier uit den boze zijn.
  Als gewone consument met een bovengemiddelde interesse in voeding en eten en daarnaast een bovengemiddelde interesse in het klaarmaken eten, vind ik het moeilijk om te bedenken wat nu goed is. Helemaal nooit meer tarwe eten of gebruiken is me gedurende de maanden dat ik dat geprobeerd heb zeer slecht bevallen, vooral omdat ik het helemaal niet leuk vind om helemaal nooit meer zelf ravioli, seitan of mijn allerlekkerste desembrood te maken of te eten. Ik geloof helemaal dat te veel granen heel slecht is, daar heeft dit blog me aardig van weten te overtuigen, maar zou het niet kunnen dat met af en toe granen eten niets mis is?
  Of ben ik mezelf gewoon langzaam aan het vergiftigen en moet ik als hobbykok toch een alternatief zien te bedenken voor het “glutengevoel” in deeg en brood, mijn sporadische zelfgemaakte rookseitan en 1 keer per maand zelfgemaakte pasta?

  • In broodlanden -zoals Nederland- krijgen mensen veel vezels binnen via volkorenbrood. Consumptie van voldoende vezels is een essentieel onderdeel van het verlagen van veel risico’s. Onze darmflora is immers behoorlijk belangrijk voor onze gezondheid. Maar vezels kan je ook binnen krijgen door de consumptie van veel groente. Kortom, de effecten die Robert beschrijft voor volkorenbrood zijn ook te behalen door gewoon heel veel groente te eten. En in de praktijk consumeert de gemiddelde Nederlander te weinig groente, als je dan ook minder volkorenproducten eet, dan consumeer je gewoon in totaliteit te weinig vezels. Dit is denk ik de verklaring voor de reactie van Robert.

  • Hoi Lisa,

   Dank voor je reactie! Wat grappig dat er hier een Foodloglezer mee kijkt ;-).

   Eerst even het argument van Robert Hoenselaar, die ik hoog heb zitten. Hij heeft hetzelfde ook hier enkele keren te berde gebracht. Op mijn antwoord reageert hij vervolgens niet, vermoedelijk omdat hij het onzin vindt. Hetgeen ik uit de grond van mijn hart respecteer, omdat ik de man respecteer. De laatste keer dat ik op de door Robert aangevoerde waarnemingen in grote prospectieve bevolkingsonderzoeken inging, betrof het linolzuurinname. Ik schreef toen:

   Prospectieve studies zijn hoegenaamd waardeloos, omdat ze per definitie meten in populaties met een contemporaine linolzuurinname. Vrijwel iedereen in een westerse samenleving wordt blootgesteld aan suprafysiologische hoeveelheden n-6. Prospectieve onderzoeken vergelijken een hoger dan evolutionair normale inname met een nog hoger dan evolutionair normale inname. Ze vergelijken (bij wijze van spreken) mensen die 1 pakje sigaretten per dag roken met mensen die 2 pakjes sigaretten per dag roken. Als er al correct wordt gemeten, want de methodes waarmee de dagelijkse innames worden geschat zijn vaak twijfelachtig. Okuyama et al stellen verder dat er boven een bepaalde treshold niet zo veel meer gebeurt. Of je te veel of veel te veel linolzuur consumeert, maakt volgens hem niet veel uit. In veel populaties krijg je dan verschrikkelijke selectiebias, want in onze samenleving kiezen gezondheidsbewuste mensen (hogere SES) vaker voor producten met ‘gezonde’ meervoudig onverzadigde vetzuren. Er zijn in onze samenleving geen linolzuur-naieve individuen, misschien op een paar maffe paleo’s na.

   Precies hetzelfde kun je zeggen over de onderzoeken die vinden dat mensen die relatief veel volkorenproducten consumeren minder van de door Robert genoemde kwalen krijgen. Die associatie is er vermoedelijk wel – al blijft het zo ongeveer onmogelijk om te corrigeren voor factoren als intelligentie, SES, inkomen etc, allemaal factoren die sterk correleren met zowel gezondheid als gebruik van ‘healthy whole grains’ – maar de meting zegt niets. Als je wilt weten wat tarwe doet, moet je een tarwe-naïeve populatie als controlegroep hebben. Ik vergelijk het zoals je hierboven zag vaak met sigaretten. Als je een groep die veel volkoren eet vergelijkt met een groep die voornamelijk geraffineerd graan eet, kijk je in feite naar een groep die filtersigaretten rookt en een groep die zware shag rookt. De filterrokers doen het wellicht iets beter.

   Het staat als een paal boven water dat de verschuiving van een humane voeding naar een graangebaseerde voeding gepaard gaat met een snelle opkomst van de typische welvaartsziekten en met een scherpe daling van de levensduur. Volkeren die lang geleden overschakelden op graan hebben zonder twijfel een zekere aanpassing ondergaan, maar het onderzoek van mensen als Lindeberg en Fasano suggereert sterk dat die aanpassing verre van volledig is en dat alle mensen beter af zijn met een voeding zonder graan. De opmerkelijke klinische observaties van de verguisde, maar in mijn ogen eerlijke cardioloog William Davis bekrachtigen dit. Het argument van Jaap Seidell – de kerngezonde 90-jarige Italianen met ‘een leven vol graan achter zich’ – is net zo waardevol als dat van de kerngezonde 90-jarige Japanners die hun hele leven kettingroker waren.

   Moet jij je geliefde tarweproducten wel of niet vaarwel zeggen? Daar ga ik godzijdank niet over ;-). Mijn eigen vrouw is culi(journaliste) en bespot de manier waarop ik naar ‘voeding’ kijk. Eten is voor haar geschiedenis, samenzijn, experimenteren, cultuur, lekker of niet lekker. Nooit zou ze haar Manz oven en haar fenomenale broden aan de kant zetten. Uitstekend! Als ik jou was, zou ik gewoon een keuze maken. Seidell heeft gelijk als hij zegt dat tal van mensen gezond oud worden met brood en pasta. Het gebeurt! Als brood etc erg belangrijk voor je zijn – als je levenskwaliteit er op achteruit gaat wanneer je ze elimineert – zeur dan niet, bak dat brood, eet het, deel het en geniet ervan. Als je erg hecht aan gezondheid en functionaliteit en je twijfelt sterk op grond van wat je verstand je ingeeft, kap dan helemaal en laat je culinaire creativiteit los op de producten die meer in lijn zijn met het eten waarop we zijn geëvolueerd. Zekerheid heb je ook dan uiteraard niet! Maar één ding is zeker. Chronische distress – ook over wat je moet eten – is levensgevaarlijk. Misschien wel gevaarlijker dan tarwe ;-).

   • willem zegt:

    Zelfs al zou ik een overtuigd bruinbroodeter zijn, dan nog moet ik me maar eens achter de oren krabben na het lezen van de reacties van onze grote Kok, de Hoogleraar uit Wageningen, in de NRC. De man heeft het druk, druk, druk, dus geen tijd voor een reactie op al die malle fratsen die o.a. evolutionairen, waarbij Frits Muskiet, nu weer als hype op de markt brengen.
    Kok, als reactie op bakker Menno: “Voedingsmiddelen kan je inderdaad indelen in ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten, afhankelijk van hoe snel ze het bloedsuikergehalte in het bloed verhogen. Sterk bewerkte producten met simpele koolhydraten worden snel afgebroken en dus ook snel in de bloedbaan opgenomen. Producten als groenten, fruit en bruin brood hebben complexe koolhydraten. Die worden dus langzamer afgebroken en de glucose komt geleidelijk, zonder al te veel pieken in het bloed. Het zit dus precies andersom dan die bakker beweert.”
    De NRC vergat helaas de vraag te stellen op basis waarvan Kok mensen als Muskiet in de hoek van de charlatannen en kruidenvrouwtjes zet.

   • Lisa zegt:

    Hartelijk dank voor je reactie, Melchior. Ik kan me aardig in de eet- en kookbelevingswereld van je vrouw inleven! Ik zie echter ook de voordelen van jouw kijk op ‘voeding’ en blijf je blog dus voor de zekerheid maar volgen.
    In de (ongeveer 3) maanden zonder granen, zuivel etc. zakten de bloedsuikerwaarden van mijn partner (pre-diabetes) een heel klein beetje, die van mij heb ik voor de lol ook gemeten, maar daar gebeurde hoegenaamd helemaal niets mee. Ik voel en voelde me kerngezond, heb nooit een opgeblazen gevoel na het eten van graan of zuivel, hooguit na te veel eten (paleo of niet!). Ik sport veel en heb een normaal gewicht. Kortom, ik merkte werkelijk geen enkel verschil met of zonder paleo-voedingsgewoonten. Ik vind paleo prima en lekker, maar er zijn zo veel lekkere (niet-paleo) gerechten die ik geweldig vind dat ik het domweg mis om ze af en toe klaar te maken. Ik las (elders) een reactie van Wouter de Heij over “soft paleo”. Dat kan volgens jou natuurlijk niet, maar misschien is het voor mij wel de oplossing. Ik denk dat ik mijn ‘oude’ eetgewoontes ook het beste zou kunnen omschrijven als “soft paleo” i.p.v. koolhydraatrijk. Dat zou ook kunnen verklaren dat mijn partner slechts een heel kleine verlaging van zijn bloedsuikerwaardes zag. Die oude oude eetgewoontes bevallen me eigenlijk beter. Granen spelen daar wel degelijk een rol in, maar deze rol is zeker ondergeschikt.

    • Hoi Lisa,

     Ik zeg niet dat Wouters Soft Paleo niet kan ;-)! Hooguit dat zachte heelmeesters soms stinkende wonden maken, maar dat is mijn ongeneeslijke calvinisme.

     Gezonde mensen die zich goed voelen, zullen weinig of niets merken van een overschakeling op paleo. Voor mij persoonlijk is het een zuiver rationele ‘interventie’, al heb ik het idee dat ik meer energie en uithoudingsvermogen heb. De spectaculaire verbeteringen zie je vooral bij mensen die iets mankeren.

     Wat ik wel opmerkelijk vind, is dat strikt paleo bij jou niets deed met je bloedsuikerwaardes. Alleen al door de vrijwel per definitie lagere glycaemische load van een paleomaal geeft het bij gezonde mensen doorgaans een kleinere postprandiale bloedsuikerpiek dan een isocalorische pastamaaltijd. Waarschijnlijk ben je zo glucosetolerant en/of insulinegevoelig dat je cellen elke glucosebom vrijwel onmiddellijk opslurpen. Dat je nuchtere BG niet verandert lijkt me logisch, want waarom zou een reeds gezonde nuchtere BG lager worden.

     Dat je pre-diabetische man geen verbetering ziet, is atypisch. In de studie van Lindeberg et al zagen alle (pre)diabeten significante BG-dalingen. Dat kan komen doordat jullie, zoals je zelf al aangeeft, voor het experiment al min of meer ‘soft paleo’ aten en er dus feitelijk niet veel veranderde. Maar hoe zat het met de glycaemische load van jullie paleo-interventie? De meeste type 2 diabeten zien pas echt resultaat (ook op de diverse cardiovasculaire parameters) als ze hun totale koolhydraatinname minimeren. Low carb, om het vieze woord maar recht voor z’n raap te noemen. Paleo met veel zetmeelbronnen is natuurlijk niet low carb. Een (pre)diabeet tolereert geen koolhydraten. Dat wil niet zeggen dat koolhydraten in het algemeen slecht zijn (hoewel ik net weer een behoorlijk overtuigend, cognitieve dissonantie veroorzakend pleidooi voor die opvatting heb gehoord), maar (pre)diabeten verdragen ze niet (meer). Een (pre)diabeet een koolhydraatrijke voeding geven, is niet slim.

     Robb Wolf zegt altijd: Try it for 30 days and see how you look, feel and perform. Jij voelde niks en leverde plezier in. Waarom zou je doorgaan met iets dat je vindt sucken?

 21. O jee, Kok weer? Ik heb het ook te druk ;-). Nou goed, ik ga het lezen.

  Wat betreft die glycaemische index twee dingen. 1: Een volkoren boterham verschijnt exact even snel als glucose in de circulatie als een witte boterham. Waar het idee dat bruin en volkoren ‘langzamer’ zouden zijn op gebaseerd is mag Joost weten. 2: De glycaemische index is een tamelijk waardeloos instrument. Glycaemische load is al wat bruikbaarder en wie Spreadbury heeft gelezen snapt wat werkelijk belangrijk is. De kans dat dilettant Kok Spreadbury et al leest is nihil. Dat ligt allemaal ver achter zijn horizon, die niet verder reikt dan, gokje, Krommenie.

  • willem zegt:

   Ik lees de NRC en de Volkskrant. Maar de broodstrijd is niet meer bij te houden….
   Nu komt een zekere Andrea Werkman, senior voedingskundige bij het Voedingscentrum (sla dat ‘senior’ maar over: telt alleen voor het salaris) met een reactie op onze bakker Menno (ach, arme). Ze schrijft o.a.:
   ‘Je lichaam heeft energie en bouwstoffen uit de voeding nodig. Een van de richtlijnen is om 40 -70 procent van de energie uit koolhydraten – brood, peulvruchten, groente en fruit en (magere) melkproducten – te halen. Ook geldt het advies om per dag 30-40 gram vezel te eten. In de praktijk betekent dit voor volwassenen 6-7 sneden volkorenbrood.’

   En:
   ‘Volkorenbrood zorgt voor een hoge glycemische index, maar is in tegensteling tot wat ’t Hoen beweert, geen dikmaker. Producten zoals brood leiden tot een hoge piek in je bloedsuikerspiegel, maar bij gezonde mensen is het lichaam in staat die piek in de glucosewaarde op te vangen en om over de dag de glucosewaarden binnen de grenzen te houden. Het is onvoldoende wetenschappelijk aangetoond dat een hoge glycemische index leidt tot dikker worden. Brood, in combinatie met een gevarieerde en gezonde voeding, goed verdeeld over de dag, geeft je energie en levert onmisbare voedingsstoffen.’

   Aldus ons nationale Voedingscentrum.

   Hoe bestaat het allemaal. En natuurlijk geen woord over ons genoom en de invloed daarop van graanproducten an sich.

   • Willem, dit is volksvermaak. Ik heb besloten er geen aandacht aan te besteden. Voor mijn 6 lezers is dit geen item, hooguit een akkefietje dat je vanaf de zijlijn geamuseerd gadeslaat. Eén ding wordt me weer heel duidelijk: implementatie van het evolutiegeneeskundige paradigma is nog heeeeeeeeel ver weg.

    Chi – een razend slimme gast – schrijft nu alle gezondheiddsverbeteringen die mensen op een graanvrije voeding ervaren toe aan massahysterie ;-). Dus je diabetes verdwijnt, je lipoporoteïneprofiel verbetert, je zuurbranden gaat weg, je bloeddruk normaliseert, je artritis gaat in remissie, de depressie trekt op… allemaal omdat je het verwacht. Over magisch denken gesproken. Toegegeven, het placebo-effect kan heel krachtig zijn, maar op bijvoorbeeld glucosetolerantie heeft het geen (langdurig) effect.

   • willem zegt:

    Ik denk inderdaad dat we maar niet op al die sensationele berichtgeving moeten reageren, maar ja, je weet wel..
    En ons ook maar niet al te druk moeten gaan maken over de beperkingen van de media, maar ja…
    En die Chi, die je noemt, zeker een slim mannetje. Maar ook een erg vooringenomen mannetje dat weigert verder te kijken dan zijn vitaliteitsvisie lang is (directeur Chivo, kennisinstituut vitaliteit & leefstijl, docent en praktiserend vitaliteitstherapeut, zo geeft hij aan). Hij beoordeelt brood op zijn voedingsstoffen en niet op basis van een evolutionaire gedachte.
    Over tot de orde van de dag: James, weer wat nieuws, daar aan de andere kant van de oceaan??

   • willem zegt:

    Volksvermaak, ja. Maar vanochtend opnieuw een artikel in de Volkskrant, van Mac van Dinther. En dan denk je wel even: hoe beperkt is je blik, Mac?
    Ter bestrijding van de bakker haalt hij, jawel, twee zeeeer betrouwbare bronnen aan, Kok en Katan. De uitgemolken, droogstaande buffels van voedingsland Nederland. Geen woord natuurlijk over nieuwe ontwikkelingen, geen woord over Muskiet en Kuipers.
    Oh ja, we hadden het al eerder over de gemakzucht van onze (culinaire) journalistiek, dus trap ik opnieuw een wijd openstaande deur in. Excuus aan de 7 (!) lezers alhier.

    • James zegt:

     Als je er nou nog een K kunt bij vinden Willem heb je de Nederlandse versie van de Ku Klux Klan op voedings gebied. Zelfde principes, zelfde ideeën, zelfde beperkte visie, zelfde naieviteit, destructieve gevolgen voor een samenleving, maar dan niet gericht op rassen verschillen maar op voeding.

    • Kak van Dinther dan maar, James. De man is een belangrijke reden waarom ik de Volkskrant – wat toch eigenlijk ‘mijn’ krant zou moeten zijn – telkens weer kokhalzend opzeg. Hoe kan een ego zo enorm worden zonder een keer te knappen. Zijn grootste passie in het leven is het afzeiken van hardwerkende mensen met argumenten die een normaal iemand niets zeggen. Ik ben voor de grap eens gaan eten in een tent waarover Jezus van Dinther zich in zijn cursiefje extreem laatdunkend had uitgelaten. Het was goed, het waren leuke mensen en het was no nonsens. Dat laatste – eerlijkheid, recht door zee, geen opsmuk – valt bij dit soort snobs per definitie fout.

     Ik ben benieuwd naar dat stuk van hem over de broodaffaire. Moet ik daarvoor naar de bieb?

    • James zegt:

     Nooit van gehoord, maar ik lees de Volkskrant on line en heb geen tijd voor zulk ‘gekak’. Die man heet dus echt Kak en zijn werk bestaat uit kakken? Interessant. Maar goed Kok, Katan, Kak, verantwoordelijk voor heel wat vreemd gekokkerel, de Katanische verzen en bekakt gekak.
     Toch jammer dat die Van Dinther die naam zo besmeurt. Had vroeger een studievriend Frank van Dinther, pracht kerel.

    • Kern: Mac en de academische opinieleiders in wier valse schijn hij zich koestert zijn de ratio en wijsheid zelve, de overige 15.000.097 Nederlanders zijn hysterische, ongeletterde stakkers. Heel handig richten ze zich op die inderdaad waardeloze GI en halen ze Montignac erbij (straw man), zie je de strategie? Het Voedingscentrum krijgt zijn centen uitsluitend van de overheid, wordt ons nog eens geruststellend op het hart gedrukt. Een uiterst vakbekwame propagandist.

   • willem zegt:

    De culinaire schraalhans onder de keukenmeester bezorgt de Volkskrant een slechte naam. Maar hij niet alleen, zijn collegae (een enkele uitzondering daargelaten) eveneens. Na eeuwen deze krant te hebben gelezen, kan ik ook de redactionele commentaren, van het niveau van de borreltafel, niet meer aan, trouwens.
    Wie kan me uitleggen hoe je onder het kopje ‘analyse’ kunt komen tot het stuk dat Melcior hier al doorlinkte? Hoe armoedig moet je zijn om Kok en Katan tot wetenschappelijke alles- en betweters te bevorderen, zonder ook maar enigszins te laten merken midden tussen de hedendaagse ontwikkelingen op dit terrein te staan?
    De huidige eetrecensenten lijken alleen maar te schrijven ter meerdere eer en glorie van vooral zichzelf, hopende dat een volgend bezoek aan een eettent de koks in de keuken doet bibberen, er een voorkeursbehandeling volgt en de jas na afloop breeduit klaarhangt tussen de armen van de ook al trillende serveerster.
    En over de recepten die deze mensen produceren valt een oneindige draad te schrijven. Niet aan beginnen Melchiot!!

 22. Mariet Hoen zegt:

  Ik kan me vergissen, maar ik denk dat dat verhaal over de hoge glycemische index geboren is uit de diabetes hoek. Ik ben er in ieder geval (bijna) mee doodgegooid, zullen we maar zeggen. Na ongeveer 24 jaar ervaring en experimenteren ( bv het beste volkorenbrood van Nederland, Hartogbrood in A’dam) dat het weining verschil uitmaakt welke granen je eet, hooguit de hoeveelheid per keer. De bloedsuiker stijgt of het nu snel of langzaam is.

  Antwoord van Dr.Davis op de volgende vraag:
  “I think totally eliminating wheat is too hard! What if I cut back, say, 80 or 90%? Can I still get most of the benefits?”
  http://www.wheatbellyblog.com/2012/10/safe-sex-on-weekends-only/

 23. Frans zegt:

  Hoi Melchior,

  Jouw persoonlijke ervaring zoals hierboven vermeld is helaas erg herkenbaar. De wereld verbeteren (al het graan eruit) begint in je eigen huis, maar ook mijn vriendin is niet van haar schaaltje magere yoghurt met muesli af te krijgen. Mijn paleo experimenten vindt ze nog wel vermakelijk, maar meedoen, dat nooit. En ja, als het thuis al niet lukt dan gaat het nog lang, lang duren voor ook Henk en Ingrid zich bekeren.

  • Frans, het punt is natuurlijk dat de vrouwen ons met hun adelaarsblik waarnemen als de kleine, bange schreeuwlelijkjes die we uiteindelijk zijn. Dat we ook wel eens iets bij het rechte eind kunnen hebben, komt simpelweg niet in ze op ;-).

   • Maan zegt:

    Mmmmmmmmmmmmmm……………..
    Hier was het exact anders om. Pas na een paar jaar lukte het me om manlief redelijk mee te krijgen. Zoals James ontdekt heeft, ben ik dus een vrouw.

   • Maan zegt:

    Pracht beroep. Al zijn niet alle fietsenmakers even gezellig……….. kuch.
    Ik heb de link onder mn naam even veranderd. kan je zien wat we doen. 😀

    • Hoi Manon,

     Wow, wat gaaf!!! Lijkt me een heel gezellig bedrijf. En wat een toffe fietsen!

    • James zegt:

     Thanks Maan! Of de aantrekkings kracht van fietsen genetisch bepaald is of demografisch, weet ik niet, maar onze oudste dochter fietst in Toronto rond op een echte oma fiets. Heb niet durven vragen wat ze er voor heeft moeten betalen. Wij fietsen nog elke dag ‘naar het werk’ (op het land). Hebben allebei fiets kuiten. 12km heen en 12km terug naar school. Zes dagen in de week.

   • Mariet Hoen zegt:

    Maan, Super fietsen ! Ik zie ze vaak in A’dam, trotse moeders en vaders met hun kroost 😉

 24. George zegt:

  Overigens vind ik dat je onderscheid moet maken tussen dik worden van tarwe (wat ik persoonlijk niet geloof, ook omdat ik niet meer geloof dat iets je “an und für sich” dik maakt, alleen als je er te veel van eet 🙂 ) en de gevolgen voor je gezondheid. Brood maakt je dus niet dik, maar wel ongezond….en ik voor mij ben op zich wel geïnteresseerd in allerlei detail-discussies, maar ik kies eieren voor mijn geld en hang voorlopig de hypothese aan dat mensen niet geschikt zijn voor voer voor vogels. Net zoals Emil Zatopek zei: “Vis zwemt, vogel vliegt en mens loopt”.
  En het is niet voor niks geweest dat mensen wit brood hebben uitgevonden: gewoon om allerlei schadelijke stoffen van brood te ontdoen (volgens “renommierte Ernährungsexperte Udo Pollmer”), net zoals men gefermenteerde soja heeft uitgevonden.

  En zoals ik hem al eens hier meer geciteerd heb: Volkoren brood brengt de stoelgang op gang, omdat de darmen de giftige stoffen kwijt willen en niet vanwege de vezels.

 25. Maan zegt:

  Ik ben de draad even kwijt;
  Die Frans Kok zegt op de site van het NRC;
  [quote]“Voedingsmiddelen kan je inderdaad indelen in ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten, afhankelijk van hoe snel ze het bloedsuikergehalte in het bloed verhogen. Sterk bewerkte producten met simpele koolhydraten worden snel afgebroken en dus ook snel in de bloedbaan opgenomen. Producten als groenten, fruit en bruin brood hebben complexe koolhydraten. Die worden dus langzamer afgebroken en de glucose komt geleidelijk, zonder al te veel pieken in het bloed. Het zit dus precies andersom dan die bakker beweert.”[/quote]
  Dit verhaal kom je vaak tegen op het net.
  Maar………………………….

  Zo ver ik weet zijn er langzame enkele koolhydraten zoals b.v. Fructose en razend snelle complexe koolhydraten. b.v. aardappelpuree
  De complexiteit van de koolhydraten in bruinbrood is toch gelijk aan dat van wit brood. Het zijn toch de andere macro nutrienten die het verschil maken ( vezels en eiwit enzo?)

  Wat klopt er nu niet, ben ik helemaal abuis?

 26. Corrien zegt:

  Met een kleine N=1 wil ik bakker Menno nog wel beetje gelijk geven; in ’99 (oogwenkje geleden) was ik in Frankrijk binnen twee dagen van mijn zuurbranden, opgeblazen buik enz. af. Dacht aanvankelijk door het elimineren van stress. Echter; onze zoon wilde ook nog even met nederlandse vriendjes spelen, dus laatste vakantieweek op een camping in Zeeland; klachten direct terug. Dan maar ‘gezond’ bruin brood gekocht bij de echte bakker; hielp niet.

  Het enige verschil was dus het franse stokbrood (toen nog vlgs de originele bereidingswijze).

  Gebruik inmiddels in principe geen brood meer, hoewel ik wit beter verdraag dan volkoren…… m’n intollerantie is alleen maar toegenomen.

 27. George zegt:

  Het hele punt is dat er sommig voedsel is dat pas een schadelijke uitwerking vertoont na een hele tijd. (Dus niet erg motiverend). Ik weet niet meer wie dat was (ik geloof ergens bij Jimmy Moore), maar die wetenschapper beweerde dat er weliswaar mensen zijn die in hun jeugd aangepast zijn aan tarwe (èn die stammen uit Mesopotamië), maar dat ze er pas na hun 35e of zo last van krijgen. Als dat zo is, dan is in dit geval een “maandje-zonder-granen-en-dan-dat-weer-eten-en-dan-kijken-wat-er-gebeurt-experiment” niet erg zinvol.

  Overigens in de Runner’s World van oktober staat een goed, evenwichtig artikel over low-carb/Noakes/Paleo…wordt het dan toch ooit eens mainstream?, want dat is wel in het hol van de leeuw, met al dat tientallen jaren geschrijf en gepredik in dat soort bladen van pasta-parties voor een marathon etc.

  Eens kijken wie van de pro’s een keer uit de kast komt…want het vermoeden is dat er al genoeg profs op een “nutritional ketosis diet” zijn, zonder de concurrentie wakker te willen schudden, maar dat zou ook een broodje aap kunnen zijn van Jimmy Moore 🙂

 28. George zegt:

  En overigens: Kennen jullie dit artikel al? Vind ik toch nog steeds opmerkelijk,dat dat in zulke kranten komt, want wordt het dan toch nog eens mainstream?
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/sep/10/alzheimers-junk-food-catastrophic-effect?cat=commentisfree&type=article

 29. George zegt:

  Kijk, we kunnen hier natuurlijk ook allemaal lijden aan het fenomeen “self fulfilling prophecies”.
  Een echt leuk en goed voorbeeld daar van is het volgende verhaal met erg leuke animaties (geef ze de tijd om te bewegen!) over onderzoek naar hieper zijn van kinderen en snoep en vooral de verwachtingen van kinderen en ouders.
  http://www.mindthesciencegap.org/2012/10/01/why-arent-my-kids-hyper-after-binging-on-sugar/

  Dus voor de notoire broodeters: gewoon verwachten dat je er niet aan sterft 🙂

 30. Folkert zegt:

  Een tussendoortje. Ik weet het elders niet te plaatsen. Mis ik de nodige grijze hersencellen voor. Ik ben een fervent fietser. Singlespeed, ATB, Surly 1×1, 4x in de week 2 a 3 uur door bos en over hei. Redelijk hoog tempo. Geinspireerd door jouw verhalen alhier Melchior, dacht ik zo, ik ga eens proberen te vertrekken op een blikje vis, een wortel en een tomaat. Neem wat wortel mee voor onderweg. Om maar geen “hongerklop” te krijgen. Nu, ’s morgens geen ontbijt. Een kan koffie. Dan wat fruit. Om 12 uur een ei of vis, wortel, tomaat, etc. 13 uur op de fiets. In het begin nam ik, voor de zekerheid, nog wat mee aan KH. Dat doe ik nu een paar maanden. Daarvoor nam ik mueslirepen mee, brood met appelstroop. Tot mijn verbazing rij ik de uren rond zonder een hap te moeten nemen. Bij terugkomst een bak koffie. Daarna een paar glazen rood. ’s Avonds een stukje vlees met een stamp groente ( ik verdom het groenten te schrijven ). Echt een stamp groente. Daarna weer wat rood. Tja ! Nou hoop ik wel op deze wijze het eeuwige leven te verkrijgen. De vriendelijke groeten aan Hans en aan Willem en aan James en aan de Heij.

  • willem zegt:

   Dank je wel voor de groeten, heer Folkert. Natuurlijk kennen we jou uit een vorig leven! Interessante schrijfstijl, nog altijd. Verrekte jammer dat we je niet even op een foto kunnen zien, op die mooie fiets, met dat gespierde lichaam. En met dat tasje, helemaal vol met een blikje vis (sardientjes?), een wortel en een glanzende tomaat (toch niet van eigen kweek, F?). Alle bewondering voor deze standvastige keuze!
   Waar ik nou nieuwsgierig naar ben: wat is jou verklaring voor deze ervaring??

  • Hans zegt:

   Ach , wat leuk om te horen dat je ook hier bent en merkt dat paleo werkt Folkert ! Ook ik merk het en ben inmiddels meer dan 20 kg moeiteloos kwijt , voel me beter en helderder , zelfs de herfstdepressie is er nog niet ( geen tarwe meer ) . Geen suiker meer , wel stevia.
   En het eeuwige leven …. , wil je dat , da’s wel erg lang ? 🙂 Je tijd volbrengen in goede gezondheid zonder zooi wat in ons voer gestopt is , waar je ziek van kan worden zou al mooi zijn lijkt me.
   Groet terug en lees graag je hersenspinselen hier , Hans

   • Folkert zegt:

    Hans ZA, ik verheug me dat het zo goed met je gaat. Ik ben in de tussentijd van 85 naar 78 kg gegaan. Waaraan dat ligt ? De beoordelingen laat ik aan anderen over. Hier ten huize wordt er niet moeilijk gedaan. Gewoon gestampte pot. Kool, bieten, ui, wortel, groenvoer, aardappel. Wanneer we gasten krijgen moeten we ons altijd omschakelen. Dat kan je ze niet voorzetten ! Het eeuwige leven lijkt me erg saai Hans !

    • James zegt:

     Eeuwige leven is tijdloos Folkert. Supposed to be. en de mogelijkheden zijn waarschijnlijk grenzeloos, dus ik hoop erg veel te zeilen en wie weet misschien weer zweefvliegen.
     Wat ik waarschijnlijk zal missen zijn deze discussies. Heb er momenteel helaas nog niet al te veel tijd voor. Gisteren zonnebloemen geoogst (ongev 1 ha.) Red wings hadden al aardig thuis gehouden. De druiven zijn zo’n beetje uitgegist en de wijn zit nu te rijpen.
     En Spreadbury neemt nog steeds veel tijd. Trouwens interessant om te zien hoe sommige van de meest recente uitwisselingen wel regelrecht uit de referenties van Spreadbury lijken te komen. Wat het allemaal heel langzaam aan wat meer doorzichtig begint te maken. Mijn ervaring met dit hele gebeuren dat het in het begin steeds verwarrender wordt, totdat er een soort ‘tipping point’ komt en je verschillende zaken in een andere context ergens anders terug ziet komen. Verschillende referentie kaders, zelfde rode lijn. Fascinerend.
     Wat het eten betreft kan ik zo bij jullie aan tafel. Wij frituren ook nog koolraap in varkens of rundvet. En we eten nog steeds van het land. Vandaag de laatste snijbonen geplukt. Dit weekend gaan we zuurkool maken.

    • James, voor het zover is moet je je als even kan vastgespen in de nieuwe Carbon Cup, een fantastische moderne versie van de niet te evenaren Piper Super Cup. Take off in minder dan 20 meter, landen op een postzegel, 2100 ft/min klimvermogen (!), 720 km op een tankje, allemachtig wat een kist. Vliegen zoals vliegen bedoeld is. Ik heb vroeger veel meegevlogen in Super Cups van het leger (die werden gebruikt als sleeptoestel bij het zweefvliegen en bij een luchtreclamebedrijf waar ik reclamenetten knoopte). Ik heb ook wel eens een joyride gemaakt, over de consequenties die dat gehad had kunnen hebben schrik ik nog wel eens wakker.

    • James zegt:

     overtrek snelheid 32mph… geen wonder dat hij landt op een postzegel. Met een beetje tegenwind hangt hij stil boven het veld. Maar ik ben en blijf een zweefvlieger, love the silence en alleen het geluid van de wind. En met huidige daal (glij)hoeken van meer dan 40 zouden we eindelijk eens de IJssel kunnen overkomen, zonder zweet in je handen. 🙂
     Maar je hebt gelijk, denk wel dat er hier veel belangstelling voor zal zijn. Cottage traffic.
     Trouwens dit al gezien mensen? Redelijke inspanning op nuchtere maag geeft allerlei voordelen.
     http://news.byu.edu/archive12-sep-foodmotivation.aspx

 31. Hoi Fred-Jan,

  Sorry, maar reageer even hier op je laatste boodschap, want ik kom niet achter het scherm. Ik heb er net over lopen nadenken. Ik ben het grotendeels met je eens, maar niet helemaal. Tarwe is voor mij te verdacht om er niet voor te waarschuwen. Natuurlijk zijn er mensen die er tegen kunnen, maar we weten niet wie dat zijn. Tot het tegendeel is bewezen richt ik mijn zaklampje erop en zeg: pas op, neolithisch voedingsmiddel dat altijd wordt gevonden in de buurt van de plaats delict.

  • Fred-Jan zegt:

   Melchior,

   Je hebt volledig gelijk. Waar neolithische ziekten zijn, zijn (meestal)ook gluten te vinden. Dit komt natuurlijk ook omdat glutenhoudend meel dankzij zijn specifieke eigenschappen bij uitstek geschikt is voor het creëren van hoogbewerkte westerse voedingsmiddelen.

   In tabel 1 uit de vergelijkingsstudie van Ian Spreadbury is duidelijk te zien dat wanneer de mate van bewerking van het voedsel omhoog gaat de incidentie van overgewicht en de daaraan gerelateerde aandoeningen toeneemt. Dit is bijvoorbeeld duidelijk te zien in het vergelijk tussen de Mexicaanse Pima en hun Amerikaanse soortgenoten uit Arizona waar de lagere graad van bewerking van hun dieet zorgt voor een veel lagere incidentie van overgewicht en diabetes en niet perse het percentage meelhoudende voedingsmiddelen.

   Directe vergelijkingen tussen een paleo voedingpatroon en een westers voedingspatroon als basis om de algemeen geldende adviezen te bekritiseren hebben volgens mij weinig zin aangezien het daadwerkelijke westerse menu in meeste gevallen ernstig afwijkt van de aanbevelingen. Het zou zinvol zijn om zo’n onderzoek te doen onder streng gecontroleerde omstandigheden(metabolic ward). De RCT van Lynda Frassetto wordt op andere blogs(FL) bekritiseerd. Maar laten we eerlijk zijn. Een studie met een gelijke opzet die het tegenovergestelde zou hebben aangetoond zou op dezelfde tekortkomingen door de paleo wereld zijn afgesabelt.

   Ik verwacht persoonlijk wel interessante resultaten uit een dergelijk goed gecontroleerd onderzoek. Alleen over de rol van tarwe/gluten puur als voedingsstof als hoofdveroorzaker van het heersende overgewicht en het optreden van welvaartsziekten, zonder dit in verband te zien met de mate van bewerking en de invloed van een consumptie stimulerende leefomgeving. Heb ik vooralsnog sterk mijn twijfels.

   • James zegt:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2949959/. Just a lttle thing. Dit onderzoek wordt ook aangehaald door Spreadbury(p184). maar Spreadbury is ook een hele goede lezer. En zoals zo vaak heeft abstracten lezen weinig of geen zin. De low-carb groep begon met low glycemic vegetables etc. en langzaam werd iets meer getolereerd. Interessant om te zien dat na verloop van tijd zelfs wat graan werd bijgevoegd. Wordt nog interessanter als je nu kijkt naar de resultaten
    ”…The percentage of participants who had positive test results for urinary ketones was greater in the low-carbohydrate than in the low-fat group at 3 months (63% vs. 20%; P < 0.001) and 6 months (28% vs. 9%; P < 0.01). We found no statistically significant differences between groups after 6 months…''
    Er zijn meer van dit soort interessante tidbits, maar het gat me hier om de toevoeging van graan en de daaropvolgende resultaten. Zelfde geldt voor VLDL.

 32. Folkert, dat is leuk terugkomen van een nuchter uurtje rennen over de betonpaden op ’t Hoge Land. Heel fijn te horen dat het voor je werkt en dat je kennelijk zelfs geen omschakelings-problemen hebt gehad. Ik heb nog altijd een paar vijgen of een mini-bounty (over van Sint Maarten) op zak, voor de gevreesde trilhonger die zich al jaren niet meer meldt.

  Wat je laatste opmerking betreft moet ik je teleurstellen. Door het overboord gooien van frivoliteiten waar ons antieke genoom mogelijk nog geen raad mee weet leef je waarschijnlijk geen dag langer. Je zult het moeten doen met die zuinige dieselmotor op de fiets, een heldere kop tot het licht uitgaat en het geld dat je niet uitgeeft aan een traplift en een rollator.

  • Folkert zegt:

   Welke omschakelingsoproblemen zouden dat dan moeten zijn Melchior ? Na het nog even opgezocht te hebben. Ik blijk in februari begonnen te zijn. Heel voorzichtig. Je weet het maar nooit met die verhalen van die vreemde knakkers. Ergens in juni heb ik het aangedurft om zonder brood en mueslirepen op stap te gaan. Daarvoor wel al overgegaan op, een stukje vlees, vis en veel groente. In het begin wat scheiterij. Las ik bij jou dat dat van korte duur is. Nou de goede man dan maar op zijn woord geloven, dacht ik zo. Even volhouen. Inderdaad, na een paar weken omkijken was ik trots op mijn prestatie. Mijn lieverd ondervond hetzelfde. Alhoewel zij ’s morgens nog aan de yoghurt zit met Brinta. Behalve dat ik een paar uur op de fiets zit zonder te blikken of te blozen, ondervind ik eigenlijk geen opmerkelijke voordelen en ook geen nadelen. Ik fiets er niet harder door. Bloeddruk daarnet 95, 65. Hartslag 61, ’s morgens 54. Dat is toch niet onaardig voor een ouwe kerel.

 33. Hans zegt:

  Weet nu ook even niet waar ik het moet laten . het heeft kennelijk Dick Veerman behaagd om me ( ook ) niet meer te laten reageren op Foodlog . Kan opeens daar niet mer reageren ?

  http://www.foodlog.nl/artikel/verbazing-alom-bakker-noemt-brood-ongezond/

  Rare jongens daar………

  • willem zegt:

   Zo een beleid noemen we een verlichte dictatuur, Hans. Tekst en uitleg, laat staan een normale discussie over het een en ander, komt er niet aan te pas. Raar? Nee, zielig.
   Nepotisme viert daar hoogtij, ons kent ons en er valt ook een vorm van inteelt te ontwaren.
   Toch vind ik dat jammer voor een blog dat zo veelbelovend begon, jaren geleden.

  • James zegt:

   Een eindje terug maakte Willem de opmerking dat Chi een nogal eigengereid (is dat slim?) mannetje is. Heb voor de aardigheid de link van Hans opgevolgd naar FL. Had ik niet moeten doen. Heb net gegeten en nu moet ik bijna overgeven. Rare jongens Hans? It’s an alternate universe. In wat voor wereld leven die mensen. De referenties -als die al gegeven worden, want Chi hoeft dat helemaal niet te doen, die beweert en zo is het- bieden een scala aan voorbeelden wat ‘cherry picking’ betekent. Zelfs mensen die beter zouden moeten weten.
   Iemand al overeenkomsten gesignaleerd tussen FL en de Telegraaf, of boulevard press. Het gaat om sensatie niet waar? Heeft nog iets met gezonde voeding of leefwijze te maken?

  • Dat moet een technisch foutje zijn, Hans. Ik kan daar ook niet reageren (als ik wil inschrijven krijg ik “Naam al in gebruik”), maar ik vermoed dat het aan mijn digitale onbenul ligt. Het lijkt me heel sterk dat Dick mensen actief uit zijn krant weert. Ik kan me ook niet voorstellen dat Willem daar werkelijk niet mag meepraten. Er moet sprake zijn van een misverstand.

   • willem zegt:

    Soms heb je ongelijk, Melchior. Heel soms…
    Dick heeft mij wel degelijk de toegang tot zijn leefgebied ontzegd, dus kan ik daar niet meepraten. Waarom, dat moet hij zelf maar zeggen. Het gebeurde nadat ik vroeg waar de feministen bleven, nadat Veerman (alweer) meende een seksistische foto te plaatsen bij een artikel. Mijn beleving! De enige reactie was van ene Robin, die opmerkte dat ze aan die ‘vieze’ plaatjes van Veerman al gewend was…
    En daarnaast, waarschijnlijk daarboven, zweefde er iets persoonlijks.Uiteraard moet ik daarover mijn fatsoen houden. Het speelde zich ‘buitenom’ af,
    Met andere woorden: ik weet zo net nog niet of Hans actief eruit gezet is, of dat een technisch probleem de oorzaak is.
    En er moeten (weer een subjectieve bewering) meer zijn die de toegangspoort niet passeren.
    Dat alles neemt niet weg dat ik wel gewoon moet constateren dat er aan FL m.i. vier grote bezwaren kleven: de (door de censuur komende?) deelnemers aan de discussies kunnen ongegeneerd reclame voor eigen toko maken; het werken met sterren, waarmee je een intellectuele rangorde suggereert, of die wellicht aan wilt geven (ja, ja, ik ken de officiele uitleg); het taalgebruik, van met name Veerman die aan veel een onnavolgbaar z.g. filosofies tintje meegeeft, waardoor een gewone lezer, die wellicht onder de indruk van ’s mans competentie moet raken, afhaakt; het tamelijk eenzijdig belichten van de boerenbelangen, en welke daarmee samenhangen.
    Let wel, dit is slechts een constatering van een buitenstaander!
    Dat alles neemt niet weg dat ik aanvankelijk vol bewondering was toen Dick Veerman, met zoveel inzet en tijd (!), hiermee begon!!

   • James zegt:

    Terug naar AF. Al deze perikelen dateren zoals we allemaal weten vanaf het moment van reconstructie. Toen waren er ineens een aantal meervoudig gesterde figuren die mee mocht praten. Als je nu goed beschouwt wie wel en wie niet krijgen jullie misschien een vermoeden wat er aan de hand is. De verklaring van meneer Veerman is natuurlijk altijd gefabriceerd geweest.
    Hij klaagd een tijdje daarvoor dat het zoveel tijd en geld kostte. Nu niet meer.. dus.. follow the money???
    Maar om jullie zondag niet in het water te laten vallen hier de link naar iets geweldigs.
    THE STONE AGE DIET
    ‘” It’s Safe
    ‘” It’s Sane
    ‘” It’s Simple, and
    ‘” It Really Workel
    by
    WALTER L. VOEGTLIN, M.D., F.A.C.P. 1975
    Juist het boek waarvoor Mike Eades $200 betaalde, ingescand door een van de commentatoren.
    Misschien al gezien maar voor degenen die het gemist hebben. Hopelijk they did not take it down yet. http://low-hi.com/Voegtlin_1975_The_Stone_Age_Diet.pdf
    10MB

    • James!

     Bedankt voor het boek van Voegtlin!!! Hier ben ik lang vergeefs naar op zoek geweest… De boeken van Yudkin staan inmiddels ook online. Ik vind het zo onbegrijpelijk (en enigszins deprimerend) dat zelfs deskundologen die les hebben gehad van de grote man zo rigide blijven vasthouden aan het failliete Eat Less Move More paradigma.

  • Ik begeef me graag zowel hier als bij Foodlog. Ik leer en heb plezier op beide sites. Volgens mij is het onzin om steeds zo negatief te doen over Foodlog. Uitgaan van eigen kracht en positie is veel interessanter. Gewoon het inhoudelijk debat, rationeel en met respect voor elkaar. Zoveel prettiger.

   • willem zegt:

    ‘Gewoon het inhoudelijk debat, rationeel en met respect voor elkaar.’ Juist, De Heij….
    En dat is wat er blijkbaar somtijds aan ontbreekt, aan dat speeltje van jou en DV.
    En verwar ‘negatief doen’ nou niet met çonstateren’ en ‘feitelijkheden benoemen’. Wat daar gaat het in mijn reactie nou net om.
    En mijn zondag, James, is al aardig goed. Net de laatste paarse boontjes van de tuin gehaald en gekleurde snijbiet en bleekselderij meegenomen. Wat een genot..

   • James zegt:

    Wouter ik doe de hele winter aardig wat literatuur studie en als ik op grond van wetenschappelijk werk meen zaken op die flut site aan de orde te moeten stellen of correcties in sommige posten of commentaren aan te brengen, en dat mag dan op eens niet meer omdat ze me “eerst beter willen leren kennen”, klopt er iets niet aan jouw betoog.

   • James, maak een account aan op Foodlog en doe mee zou ik zeggen. Maar klagen daar heb ik niks mee.

    • Wouter, waarom zou je willen meedoen op een forum waar volgens mij volstrekt keurige mensen als Willem en Fien niet welkom zijn? Waarom zou James daar geen vraagtekens bij plaatsen? Ik vind het zelf nogal verbijsterend…

    • James zegt:

     Wouter dit is het laatste wat er over wil zeggen en niet om het laatste woord te hebben. Mag jij met alle liefde. Soms heb ik het idee dat jij dingen leest die er niet staan of net even anders uitlegt dan het bedoeld was. Zal mijn gebrekkige manier van uitdrukken wel schuld aan zijn. Ik klaag niet, ik constateer een feit. Een account met twee sterren verschaft je de mogelijkheid om ook te figureren. Meedoen is uitgesloten want op zgn achtergrond artikelen mag je niet reageren. Als je nou even heel goed nadenkt – en ik heb jouw brein hoog genoeg- en daaruit de nodige conclusies gaat trekken dan moet het je dunkt me toch al snel duidelijk worden dat die twee sterren mee mogen doen om de populariteit van de blog te verhogen. De zaken waar je niet op mag reageren worden volgens mij heel scherp, heel nauwgelet bekeken en beoordeeld of het mag van de commissie die hier de touwtjes in handen heeft. Mijn eerlijke mening? Het is een zeer geslepen manier om de publieke opinie in een bepaalde richting te beinvloeden. Knap verderfelijk.

   • willem zegt:

    Twee jaar geleden (laatste e-mailcontact van 22-09-10) hadden Veerman en ik een in eerste instantie alleraardigste conversatie, waarbij de complimenten over en weer vlogen. Daarna sloot Veerman mij af van zijn terechte troetelkind. Nooit is me, concreet, duidelijk geworden waarom dat gebeurde. Heeft hij mij ook nooit meegedeeld, en daar ben ik het meest verbaasd over.
    Heb wel een idee, een sterk idee. Maar zonder Dicks toestemming maak ik dat uiteraard niet openbaar.
    Veerman ontgaat geen letter van wat hier neergepend wordt. Ik heb er totaal geen bezwaar tegen wanneer hij alsnog hier aangeeft wat het motief destijds is geweest.
    Niet, geachte 8 lezers van Melchiors blog, dat dit allemaal ook maar iets voorstelt, geen moment van wakker gelegen, maar het kwam hier tersprake en daarom reageer ik erop.

   • willem zegt:

    Ik wacht op een FL-reactie, maar tussendoor nog even voor Wouter.
    Je stelt: ‘Maar klagen daar heb ik niks mee.’ Was dat zo, dan zou je je niet met Foodlog bemoeien. Daar wordt, vaak terecht, heel wat afgeklaagd, ook door jou. Dus waarom mag James dan hier niet klagen?
    Het is toch van de zotte dat redactionele stukken anoniem zijn. En dat je als niet lid van de incrowd zijnde alleen mee mag lezen, maar geen mening geven? James heeft natuurlijk gelijk, op die punten. En als betrokkene, Wouter, heb jij toch ook een mening daarover en over die vier punten die ik eerder deze mooie dag al noemde?
    Zou je zo vriendelijk willen zijn om ook daarover je standpunt aan ons mee te delen. Dat verheldert de discussie aanzienlijk. En, wie weet, kun je mij afbrengen van de idee dat Foodlog verworden is tot een elitair clubje, dat daar erg trots op is en wat meewarig neerkijkt op de lezers die niet snappen dat dit clubje altijd gelijk heeft.

    • Hello,
     Is there anybody in there?
     Just nod if you can hear me
     Is there anyone home?

     Come on
     Now
     I hear you’re feeling down
     I can ease your pain
     Get you on your feet again

     Relax
     I’ll need some information first
     Just the basic facts
     Can you show me where it hurts?

     There is no pain you are receding
     A distant ship’s smoke on the horizon
     You are only coming through in waves
     Your lips move
     But I can’t hear what you’re saying

     When I was a child I had a fever
     My hands felt just like
     Two balloons
     Now I’ve got that feeling once again
     I can’t explain
     You would not understand
     This is not how I am
     I… Have become comfortably numb

     O.K.
     Just a little pin prick
     There’ll be no more aaaaaaaah!
     But you may feel a little sick

     Can you stand up?
     I do believe it’s working
     Good
     That’ll keep you going through the show
     Come on
     It’s time to go

     There is no pain you are receding
     A distant ship’s smoke on the horizon
     You are only coming through in waves
     Your lips move
     But I can’t hear what you’re saying

     When I was a child
     I caught a fleeting glimpse
     Out of the corner of my eye

     I turned to look but it was gone
     I cannot put my finger on it now
     The child is grown
     The dream is gone
     I… Have become comfortably numb

    • James zegt:

     Good thing I did open the site. Op de e-mail klinkt het alsof je de planeet verlaten hebt. Should have known better.

    • Wie betalen dit? Hier moet een complete fabriek achter zitten. Ik bedoel, zelfs op de top van een manische fase ros je dat niet alleen en zelfs niet met een ploegje enthousiastelingen in elkaar.

     http://www.breizhlog.eu/

    • James zegt:

     “…Dans les domaines de la nourriture et de l’agriculture Foodlog.nl est devenu le leader du journalisme interactif tout en permettant à la société civile de s’exprimer de façon structurée et positive…” Aren’t we presumptious or what?
     Willem gelooft niet in complot theorie, maar ik heb allang mijn vermoedens gehad in deze richting.
     Iets is hier niet helemaal kosher.
     Thanks for de Pink Floyd. Net de vid bekeken met m’n betere helft. Schitterende persiflage op de manier waarop de ‘werkelijkheid’ omspringt met onze dromen., onze verhalen, onze werkelijkheid. De guardians worden afbetaald en we worden helemaal ‘opgeknapt’ en de nieuwe ons is klaar voor de echte werkelijkheid.
     Trouwens ik wil iedereen er wel graag op attent maken dat het voorwoord bij Stefansson’s Not by Bread alone van Frederick J Stare een interessante ironische noot is. Voor diegenen die bekend zijn met Harvard en de moeite die Walt Willett heeft om de 21ste eeuw binnen te komen, deze man lag aan de wortel van alle Harvard kwaad op voedings gebied. De man, juist ja van een kop mazola (maisolie) per dag is goed voor je. Het heet nog steeds Stare School of Public Health. Ondanks het feit dat twee van zijn medewerkers ontslagen werden vanwege fraude en steekpenningen.

   • willem zegt:

    Had ik ook al gezien, Melchior. En eerlijk gezegd, ik vat het eigenlijk niet meer. Wil niet toegeven aan complottheorieen, maar hoelang houdt die aversie nog stand?
    Nog niks gehoord, dus.

   • Mariet Hoen zegt:

    Catching up ! Heerlijk die Pink Floyd, even keihard meezingen 😉

  • Hans zegt:

   Rectifcatie ! Het lukt nu wel wel in te loggen op Foodlog met een nieuw wachtwoord ……. Geen idee waarom het gisteren niet lukte , ik was niet ondeugend geweest o.i.d. , vandaar mijn ietwat negatieve reactie.

   Excuus aan Dick Veerman.

   • Nou, zie je wel? Proberen jullie ’t ook ereis, Willem en Fien ;-).

    • James zegt:

     Neemt niet weg dat er een aantal snuiters rondstruinen daar met hele vreemde ideeën. Waar je mee omgaat word je mee besmet. @Fien het probleem van de wereld bevolking is en blijft een discutabele zaak. Hoe Voegtlin er over dacht in 1975 vind ik minder belangrijk dan de toen al aangestipte problemen met onze voeding. Overigens wie de video van prof. Bartlett gezien heeft denkt er misschien ook iets anders over. We are headed for the abyss. Vraag is: hoe kunnen we vermijden dat het werkelijkheid wordt. Als we dat al kunnen. It’s not going to be pretty.

   • Fien zegt:

    Heb nog eens geprobeerd me te registreren met twee verschillende emailadressen, eentje bij foodlog bekend, de andere niet. Krijg de boodschap dat ik geen toestemming heb. Het verbod is dus nog altijd van kracht en gebaseerd op mijn IP.

 34. Fien zegt:

  Nou, nee hoor. Ik weet niks van de relatie Hans-Foodlog, maar de verbanning van Willem daar is geen misverstand. Hier nog eentje die niet meer mag meepraten. Ik ben vooraf ook openlijk gewaarschuwd door de Verschrikkelijke Veerman, daar niet van. Teveel kritiek op ‘m. Toontje niet goed. Ik wist dus wat me te wachten stond. Wat ik dan weer niet zo fijn van de man vind, is dat-ie zonder mijn toestemming twee emailtjes van mij aan hem na mijn verbanning (over een foodlog-onderwerp waar ik me over opwond, maar toontje zeker niet vriendelijk) op Foodlog gezet heeft, met commentaar van hem, terwijl ik daar dus niet meer in het openbaar kon reageren. Beetje zielig ook wel. Ik had al geen hoge pet van Veerman op, maar sindsdien heeft hij volledig afgedaan. Trouwens, het is natuurlijk zo simpel als wat om met een ander IP en een andere naam toch op Foodlog mee te praten en dat heb ik in het verleden een paar keer gedaan.

  • Willem en Fien,

   Dit verbaast me enorm. Het weren van mensen is dom. Het keert zich onherroepelijk tegen je. Bannen is despotisch en ik zou het niet snel doen. Ik zou een reactie verwijderen als die ‘racistisch’ (Homo sapiens kent geen rassen, maar je begrijpt wat ik bedoel), fascistisch of heel erg krenkend naar een weerloos iemand zou zijn (vechten mag, blijven trappen naar iemand die al ligt niet). Maar ik zou iedere nieuwe reactie opnieuw beoordelen. Pas als iemand deze fundamentele normen stelselmatig met voeten zou treden, zou ik een ban overwegen.

   Het zonder overleg openbaar maken van een persoonlijke email is buitengewoon onkies, tenzij er een belangrijk journalistiek doel mee is gediend.

   Ik blijf dit heel gek vinden. Wat jullie beschrijven past voor mijn gevoel niet bij de mens Dick Veerman. De logische vraag is dus: wie of wat financiert Foodlog tegenwoordig?

   • Fien zegt:

    Ik heb even in het door James aanbevolen The Stone Age Diet gebladerd. Ben een paar interessante stukjes tegengekomen over de vitamine B1 en koolhydraten, waar ik me onlangs druk over maakte. Hij schrijft ook dingen over vitamine C, scheurbuik en de ontdekkingsreizigers van eeuwen terug die nieuw voor mij zijn. Jammer alleen dat de auteur helemaal aan het eind behoorlijk onprettige meningen verkondigt over de groeiende wereldbevolking.

    What, then, is the perfect and specific answer? Simply this: hold world population at its present figure! This can be accomplished by birth control, which Iimlts reproduction to superior types of individuals; by practicing euthanasia of imperfect newborns, and by strictly balancing death and birth rales by an omnipotent Bureau of World
    Census.

    Huuuu!

    PS voor Melchior: Mijn perikelen met Veerman dateren nog van het “oude” foodlog. Of het nieuwe foodlog gefinancierd wordt of niet, ik zie geen enkel verschil tussen Dick Veerman nu en vroeger.

   • Maan zegt:

    De logische vraag is dus: wie of wat financiert Foodlog tegenwoordig?

    Dat is een goede vraag. Een snel rondje googlen levert niet veel op. Of het een prive hobby, of het is goed dicht getimmerd. Ben er wel benieuwd naar. Webruimte is niet gek duur. Maar het ontwerp van zo’n site wel.

 35. Dr Walter Voegtlin, in 1975:

  If this book must be dedicated to someone, it should be
  to the occasional man, woman, or child who still can resist
  the specious authority of food merchants, their lavish adver-
  tisements and spectacular television commercials, and retain
  sufficient intellectual independence to think for themselves.

  Het is een ijzingwekkende gedachte dat Nederlandse deskundigen 37 jaar later over de Katan-Mensink equatie spreken alsof die ook maar enigszins verankerd is in wetenschap. Beste lezers van dit blogje, knoop die woorden van Voegtlin heel goed in je oren.

 36. Hans zegt:

  Melchior , heeft toch gelijk in mijn geval .

  Rectifcatie ! Het lukt nu wel wel in te loggen op Foodlog met een nieuw wachtwoord ……. Geen idee waarom het gisteren niet lukte , ik was niet ondeugend geweest o.i.d. , vandaar mijn ietwat negatieve reactie.

  Excuus aan Dick Veerman.

  Wat je volgens Voegtlin wel of niet mag eten snap ik overigens niet zo goed .

 37. O, wat een goudmijntje, James. Waarom moet een mens werken? Deze passage is van toepassing op de discussie over diervoer die we laatst hadden. Maans compacte drollen komen ook weer langs :-):

  Today other factors, such as availability, cost, convenience, and various commercial and economic reasons, have corrupted the diet of domestic animals as well as of man himself. As an example, consider the modern diet of the dog, a natural carnivore. If he is a show animal, a racing, sled, police, cart dog or a hunter, he is fed – for the most part – a pure animal protein diet with added fat. He remains sleek, strong, active, alert, tireless – and thin. His stools are small and compact with scarcely any odor. If he is merely a tolerated member of the household he gets table scraps, or cheaper grades of dog foods containing much cereal or vegetable material but little animal protein. On such a diet the animal gets fat, dull, short of breath, and prefers his time drowsing in the sun or before the radiator. He has gas, and his stools are bulky, amorphous and foul. This dog’s master, who ate this same food before it became table scraps, is apt to resemble his pet in many ways.

  De spijsverteringsstelsels van hond en mens zijn behoorlijk identiek. De hond heeft geen blinde darm. Mensen maken al amylase aan in hun speekselklieren, de hond moet het volledig hebben van zijn pancreas. Dat is het wel zo’n beetje. Maar luister vooral naar de huidige voedinsgprofessoren en niet naar die malle natuur. Evolutie? Bwahahaha, die domme evolutionairen! Eat food, not too much, mostly plants.

  Dat zij zich spoedig onbedaarlijk mogen verslikken in hun glycofiele, lipofobe nonsens.

 38. James zegt:

  Bij de weg mensen, die site met Voegtlin is op een andere manier nog een schatkamer aan informatie. Eat Fat and Grow Slim van Mackarness is daar te vinden, Adventures in Diet – Vilhjalmur Stefansson, The Fat of the Land / Not By Bread Alone – Vilhjalmur Stefansson – 1956

 39. Mariet Hoen zegt:

  Eén dag niet gekeken, 34 emails, duurt wel een dag voor ik ben bijgelezen. James, bedankt voor Voegtlin, ga ik natuurlijk heel goed lezen.De eerste zin is veelbelovend:
  “Of course you are’ a human beingl Everybody is.
  But did you know that you are also an animal-a car·nivorous animal? All humans are”

  Dat vergeten veel mensen graag, dat we ook gewoon beesten zijn en naar onze natuur moeten leven. Als we ons lichaam koesteren, eten waar we op gedijen, (let op je keutels 🙂 )
  zijn we gelukkig en hebben we die perverse brein machtspelletjes helemaal niet nodig.

 40. willem zegt:

  Opnieuw een mooie, zonnige dag hier, in het Noorden. De moestuin vaart er wel bij. Zelfs de boontje kunnen binnenkort nogmaals geplukt. Er valt veel te oogsten, maar ook op te ruimen. Zo…
  En ik maar wachten op reacties van Dick Veerman en Wouter de Heij. Niet, dus. Vanzelfsprekend niet. En duidelijker kan het daarom ook niet. Wie Foodlog wil verdedigen door te stellen dat dit agroblok zo transparant is en democratisch geleid wordt, woont op een andere planeet. (Ook Folkert moet oppassen daar, heb ik het idee).Nu Jannetje Koelewijn weg is bij de NRC heeft ze wel even tijd om aan owat nderzoeksjournalistiek te doen…
  Maar, vooruit. We sluiten onze beschouwing over Foodlog en bepaalde mensen daar maar af en gaan over tot de orde van de dag: het dagelijkse werk, stukjes schrijven, lezen,honden uitlaten, moestuin bijhouden en regelmatig Melchior tot ons nemen, nadenken en voorlopige conclusies trekken.

  • Het is dat FL, ondanks onze wat morbide aandacht ervoor, vooralsnog een maatschappelijk irrelevant randfenomeen is (zij het natuurlijk veel minder marginaal dan dit WordPresskladblokje) en volgens mij geen machtsfactor van betekenis. Als het groot en invloedrijk zou zijn, zoals bijvoorbeeld de qua gezondheidsnieuws vergelijkbaar debiele Huffington Post, zou een journalistiek onderzoek naar de organisatiestructuur en de geldstromen op zijn plaats zijn.

   Die ban blijft vreemd, vooral omdat enige verantwoording voor een dergelijke draconische maatregel (we’re talking censorship) achterwege blijft. In tegenstelling tot jij denk ik overigens niet dat de directeur dit leest.

   • willem zegt:

    De reactie van die voedingsdame in de Huffington Post is identiek aan de voorgekookte en starre reacties die je in Nederland van de zijde van de bekende adviescentra krijgt: pas op dat je genoeg volkoren, zuivel en peulvruchten krijgt, anders is het niet best!
    En dan te begrijpen dat ons Voedinggscentrum en de gerenommeerde Amerikaanse bureaus nauw samenwerken…
    Overigens, Melchior, leest Veerman wel degelijk mee, zo begreep ik enige tijd terug van een ingwijde aldaar.

    • Idee. Misschien moeten Fien en jij hiermee naar de Raad voor de Journalistiek stappen. Foodlog is een interactief journalistiek medium. Participatie van lezers is een cruciaal element van dit nieuwe genre. Ik zie twee hoofdaspecten.

     1 Het medium belooft lezers participatie. Bij een papieren krant stuur je een brief, waarna de redactie bepaalt of die wordt gepubliceerd. Bij een interactieve internetkrant heeft iedereen recht op publicatie van zijn reacties, mits die voldoen aan algemeen geaccepteerde fatsoensnormen. Het zonder opgaaf van reden weigeren van bepaalde reacties druist bij dit medium in tegen het fundamentele participatieprincipe.

     2 Bij de internetkrant vormen de reacties een belangrijk deel van de content van het artikel. De journalist/redactie exploiteert kennis, creativiteit, humor etc van de reagerende lezers. Zij zijn mede verantwoordelijk voor de kwaliteit van het geheel. In feite leveren zij gratis journalistieke diensten. Het plotseling en zonder opgaaf van reden uitsluiten van een serieuze participant, heeft iets van ontslag op staande voet, zonder uitleg en zonder dank voor bewezen diensten.

     Je kunt het in het geval van FL nog verder trekken. Het sterrensysteem is een slimme manier om de totale content een bepaalde kleur te geven. Het maakt van een ogenschijnlijk onafhankelijk medium een roeptoeter voor een bepaalde kliek. Volgens mij is dat aanvechtbaar.

     Het zou een leuke testcase opleveren.

    • James zegt:

     ”…Het sterrensysteem is een slimme manier om de totale content een bepaalde kleur te geven…”
     Tot die conclusie kwam ik al een tijdje geleden m’n beste Melchior. Het is de meest voor de hand liggende als je eens goed beschouwt wat de revue passeert, hoe er op gereageerd wordt. Het was bijna altijd hetzelfde beeld: sensationeel of gewaagd, of nieuws en vervolgens via de meerdere sterren figuren in geaccepteerde banen geleid. Het is zoals al opmerkte een geraffineerd spel en leidde mij ertoe om te vermoeden dat er iets meer achter zit. Er staan hier hele grote belangen op het spel. Zolang ze deze blog nog als randverschijnsel kunnen beschouwen zitten we wel goed, maar pas op wanneer je de miljoen hits gaat naderen,
     Vraag me soms af hoe lang Joe Mercola het nog volhoudt, of dat hij 24 uur bewaking heeft. Zijn recente posten zijn niet mis. Verwoed anti Genetisch Gemanipuleerd, anti tarwe, anti griepspuit enz. Anti alles wat Big Pharma en Big Food is about.
     FL wordt strak aan een lijntje gehouden

    • Waarschijnlijk had ik dat van jou dan ;-).

     En het is aanzienlijk groter dan ik dacht.

   • James zegt:

    Just sent a 950 character correction to the Huff Post. 🙂

   • willem zegt:

    ‘k Zal me eens verdiepen in deze materie, Melchior. Dank, overigens.
    Het is een feit dat van mij nooit eerder, evenmin als daarna, een artikel voor een blad geweigerd is. En ik schrijf nogal wat.
    Het is een feit dat ik door Veerman persoonlijk verbannen ben van Foodlog. Het is een feit dat ik nooit iets onoirbaars daar geschreven heb. Wellicht wel domme dingen van een leek. Maar dat is dan weer niet gezegd. Het is een feit Veerman niet publiekelijk reageert om mijn vragen. De Heij overigens ook niet. Het is een feit dat op Foodlog inhoudelijk en qua transparantie nogal wat op te merken is…
    Maar wat moet je daar verder mee?
    Las net nog even een vreselijk ongenuanceerd verhaal over eieren, daar. Hoe krijg je dat uit je pen?

   • Fien zegt:

    Raad voor de Journalistiek? Ik heb er totaal geen trek in, het sop is voor mij de kool niet waard. Maar ik geloof ook niet dat je een schijn van kans maakt. Zoals gezegd, heeft Veerman mij 2x gewaarschuwd en was mijn toontje inderdaad niet altijd even vriendelijk op het laatst, al viel het best mee in vergelijking met wat een paar prominente posters er te berde brachten. (En brengen, hoewel er nu minder onderling geruzied wordt.) Dat heeft mij nog het meest gestoken eigenlijk. Ik ben het ermee eens dat het nieuwe Foodlog de sfeer van een kliek ademt waar buitenstaanders niet gewenst zijn. Veerman is kennelijk door de jaren heen afgestapt van zijn aanvankelijke idee dat gewone consumenten iets zinvols te melden hebben op zijn blog. Ik vermoed dat hij ook op het oude blog al van ze af wou en iedere gelegenheid aangreep om ze te lossen.

   • Fien zegt:

    Reactie op James. (Ik kan alleen op “beantwoorden” onder Melchiors post klikken en ik heb al eerder zitten hannesen met reacties onder de verkeerde persoon. Mis ik iets?)

    Waarschijnlijk naief van me, maar wie of wat heeft er belang bij een provocerend foodlog-stukje dat daarna weer afgezwakt wordt of moet worden door de stamgasten? En waarom? Ik zie het voordeel er niet van. Ik heb dan ook geen flauw benul welke grote belangen er op het spel zouden staan.

    • Fien, ik weet ook nog steeds niet hoe dat werkt. Zelf kan ik achter het scherm antwoorden op wie ik wil, maar ik zou graag willen dat een conversatielijn voor iedereen onbeperkt toegankelijk blijft. Is er een nerd die weet of dat kan?

    • James zegt:

     Fien je kunt op alle posten reageren maar op de een of andere manier valt dat op de site weg. Reageren gaat dan alleen via de Beantwoorden klik op de e-mail die je krijgt.
     Welke grote belangen? Misschien dat Nederlanders wat dat betreft wat naief zijn, maar dit is een veel gebruikte methode hier om protesten en frustraties in ”goede banen” te leiden. Een uitlaatklep. Maar het behoeft een hele goede controle op wat er gezegd wordt en wat er niet gezegd wordt. En het uiteindelijk resultaat moet zijn marginalisatie. Eigenlijk horen deze zaken hier niet thuis maar op FL en de oude FL was een goede modus, maar groeide Dick een beetje boven het hoofd en bovendien waren er een aantal mensen die hele belangrijke zaken te berde brachten die bijna allemaal te maken hebben met duurzaamheid (sustainability) in al haar facetten en aspecten. Zodra dat gebeurt moeten er hele moeilijke vragen gesteld worden mbt persoonlijke verantwoordelijkheid zowel als corporate. Corporate responsibility zou self regulating moeten zijn maar als we kijken naar bedrijven als Monsanto, Cargill, Conagra, Archer Daniels Midland is daar helaas weinig sprake van. Deze gaan letterlijk over lijken. Duizenden lijken per jaar. Daar heb je in een nutshell het probleem en dat is wat ik al een tijdje heb vermoed wat er achter de huidige FL zit.

    • Hmmm.

     Hmmmmmmmmm.

     Het zou kunnen. Het lijkt inderdaad wel een patroon te zijn, de laatste tijd. De broodaffaire is illustratief. Bericht objectief dat er mensen zijn die aanvoeren dat er bezwaren kleven aan brood (een enorme bedreiging voor agro). Geef royaal besterde maar hoogstwaarschijnlijk argeloze middle of the road deskundigen, vitaliteitscoaches en andere gepimpte drogisten vervolgens ruim baan om met veel testosteron driven superioriteitsvertoon uit te leggen dat het allemaal alarmistisch gelul is en dat we rustig kunnen gaan slapen. Kritiek laat je alleen komen van door jou als een- of tweesterrig gemerkt derderangs gepeupel dat zich toch niet goed kan uitdrukken en de boodschap die je uitgedragen wilt zien komt nog veel krachtiger uit de verf. De lezer/aanhanger wordt bevestigd in zijn illusie slimmer te zijn dan de brenger van het ongewenste nieuws en de sukkels die er meer van willen weten.

     Het zou werkelijk geniaal zijn. Het zou onmiddellijk in aanmerking komen voor een Joseph Goebbels Award (de hoogste, die met 5 sterren).

     Maar het is niet waar. Ik bedoel, dit is geen zorgvuldig geconstrueerde, structureel geïmplementeerde strategie. Of zou de Becel-case uit de begintijd van FL vandaag niet meer mogelijk zijn?

    • James zegt:

     Okay dit is het laatste van mijn kant, het is per slot een probleem waar jullie mee zitten al probeer zo veel mogelijk constructief bij te dragen aan een waarheidsgetrouw beeld van de richting waarin ons eet en leefpatroon zich heeft ontwikkeld en hoe en waarom het misschien beter zou zijn om daar wat veranderingen in aan te brengen. Ik weet dat er nogal wat familie en vrienden mee lezen dus ik heb er ook een persoonlijk belang bij. Verder begint dit clubje van zes, zeven, acht, een beetje aan te voelen als ‘extended family’. Reden dat Liesbeth eerlijk durft uit te komen voor haar mening en achtergrond. Melchior gaf aan de brood ‘affaire’. Dat was voor mij denk ik het moment waarop ik bijna zeker wist dat er meer aan de hand was. Folkert’s uitleg is net als Wouter’s vriendelijk, schikkend en misschien vergoelijkend. geen probleem mee. Zelfs mogelijk dat Folkert gelijk heeft. Neemt niet weg dat de schijn is gewekt en de mogelijk is geschapen om nieuws in een bepaalde richting om te buigen en daarmee de publieke opinie te beinvloeden in overeenstemming met de belangen van de nieuwsgaarders en verstrekkers. Dat het Veerman’s baby is die hem ontgroeide? Kinderen worden groot en zoals ik al zei de issues die op tafel kwamen logen er niet om en met eventuele gevolgtrekkingen zijn enorme economische, sociaal-politieke belangen gemoeid. Ik stel voor dat dit ergens anders uitgevochten wordt. It takes away from other most pressing issues waar we hier mee bezig zijn.
     En voor diegene die denk dat ik een heksen jacht bezig ben, beste mensen ik zit er midden in. Ja, ik ben een hobby farmer, fruit boer, maar dat is de vlag . We zijn met een experiment bezig om lokaal ons werk en leef gebied duurzaam van voedsel te voorzien en terwijl we daar mee bezig zijn wordt de grond links en rechts voor kapitale bedragen opgekocht. Ons kleine bedrijfje is bijna overnight in waarde toegenomen van net onder 500,000 naar ruim een miljoen. Er zijn bedrijven die opgekocht worden meer dan tien maal de werkelijke huidige waarde. Hetzelfde gebeurt bij jullie. Polderland gaat voor meer dan 60,000 euro per ha. Opgekocht door pensioen fondsen.
     Monsanto stopr ruim 7 miljoen in een campagne om labeling van GMO produkten te voorkomen.
     Blijf geloven dat Dick Veerman eerlijk is en het beste met iedereen voor heeft, maar ik zou de zaak wel nauwlettend in de gaten houden

 41. jpvandoorn zegt:

  For the record: ik kom op foodlog ook niet verder dan twee sterren. Alleen weet ik wel waarom 😉

  • Hmmm, vreemd. Ik ben lid van de NVJ en zal eens horen. Misschien is het een onderwerp voor Villa Media. Ik zei wel dat FL beperkt relevant is, maar een dorpskrant is het nu ook weer niet. En je kunt zeggen wat je wilt, maar het is een mooi concept, misschien wel de eerste echte internetkrant in Nederland. Of zit ik daar naast? Hier spelen een paar heel interessante en actuele communicatiewetenschappelijke kwesties. Het lijkt me aardig om jullie waarnemingen eens voor te leggen aan mediadeskundigen.

   Overigens ben ik benieuwd hoe die sterrenkwalificatie precies tot stand komt. Wie vellen dat oordeel? Wat zijn hun criteria? Zijn die ergens helder omschreven?

   Sorry paleofolks, voor deze side track. Ik wil graag schrijven over 1 cholesterol, 2 diervoer, 3, een serie over tarwe, 4, het belang van een egalitaire samenleving voor gezondheid vanuit het paleoperspectief, 5… maar de schoorsteen rookt te hard. En dan is er FL ;-).

   • @rnold zegt:

    Daarin zijn ze dan wel weer transparant:

    In principe werkt het sterrenstelsel zo:
    * Je hebt een account en mag reageren op alles behalve Achtergrond artikelen
    ** Je hebt 3 of meer reacties geplaatst
    *** Je mag reageren op Achtergrondartikelen en Nieuwsartikelen plaatsen
    **** Je mag Achtergrondartikelen plaatsen
    ***** (superadminrechten)
    http://www.foodlog.nl/foodlog%20for%20dummies/

   • Hans zegt:

    Ach , ik zie zojuist dat ik gedegradeerd ben op Fl . .Van jawel 3 sterren naar slechts 1 ster , soldaat eerste klas dus , …… Balen hihi 😉

    Heb vandaag het boek Oersterk van drs. Richard de Leth thuis gekregen . Heel informatief en leesbaar voor een alpha als ik denk ik . Benieuwd of dat bij de lezers hier bekend is .

    Melchior , ook ik merk dat het moeilijk is om op de juiste post op de juiste plaats te reageren hier , is er geen Help of F.a.q. ?

   • Hans zegt:

    Of het boek bekend is dus , niet mijn persoon 😉

   • George zegt:

    Dat is hetzelfde probleem met biologisch vlees: die arme beesten krijgen dan biologische granen….godbetert het…….ik eet het niet….ik ga voor puregraze

  • willem zegt:

   JanPeter, ben zeer benieuwd naar het antwoord op de vraag ‘waarom’.

   • Folkert zegt:

    Jullie, Willem, Hans, Fien, Jan Peter en James moeten de zaak Veerman niet zo overtrekken. Ik ken de geschiedenis van betrokkenen enigzins vanaf het begin. Al jaren. Eerst onder de noemer Van Breukelen en daarna, na de reorganisatie, onder mijn eigen naam. Ooit schreef Veerman, Foodlog is niet meer van mij. Daarmee bedoelde hij niet, mijns inziens, dat FL eigendom zou zijn van derden. Neen, hij bedoelde dat hij de greep erop had verloren. Althans zo leg ik het uit. Af en toe reageer ik op FL. Dat kan ik alleen maar vanuit mijn eigen ervaringen. En dat zijn er niet zoveel. In ieder geval stroken ze weinig met hetgeen er momenteel op FL wordt gepresenteerd. Op mijn reacties wordt dan ook zelden gereageerd. Niet uit onwil. Maar omdat vanuit mijn vakgebied, mijn ervaringen niet aansluiten op de ervaringen van de overige deelnemers. Denk ik. Ik begrijp Veerman indien hij niet wil dat zijn kindje overgenomen wordt. Een persoonlijke ondervinding is het volgende. Wanneer een ontwerp gemaakt isvoor een of ander gebouw. Op het moment dat dit ontwerp opbenbaar is, is het je continue bezigheid om de rode lijk van het ontwerp te bewaken. Jan en Alleman blijkt het veel beter te weten en wil niet alleen je conclusies aanpassen, maar ook je uitgangspunten. Dat bewaken vergt af en toe wat vrinden. Hou het er maar op dat Veerman geen vijanden heeft, maar verloren vrinden. Laatst had ik een videogesprek met hem. Hij is een alleraardigste man.

   • Folkert zegt:

    Rectificatie: openbaar, rode lijn.

   • willem zegt:

    Lief van je, Folkert, dat je die ‘alleraardigste man’ (jouw woorden, op basis van een videogesprek) verdedigt. Als Van Breukelen viel je op door een aparte stijl, waarbij een zekere naiviteit de grondtoon was. Ik heb daar destijds wel op gereageerd, overigens. Het was een taalkundige verademing tussen al die saaie betamannetjes.
    Nu vind je dat sommigen op dit blog de zaak Veerman ‘overtrekken’. Lelijk woord overigens, Folkert, een anglicisme van de ergste soort, maar hier wordt nogal wat Engels gebruikt, dus misstaat het misschien niet eens. Maar nu to the point (een frisisme?).
    Geef eens aan op welke punten we overdijven. En geef eens aan wat jij vindt van het stelselmatig achterwege laten van een antwoord op simpele, maar wel terzake doende vragen. Geef eens aan wat jij vindt van het, zonder enige uitleg, verbannen van een reageerder, die dat reageren al jaren deed. En, geeft… Ach laat maar. Met antwoorden op deze vragen ben ik al als een kind zo blij, Van Breukelen, alias Folkert.

   • Folkert zegt:

    Poeh, poeh Willem je vraagt nogal wat van mij. Ik ben naief. Ik kan me jouw bemerkingen nog herinneren. Je wilde weten wie ik was. Ik vond dat vermakelijk. Het was een verhaaltje, wat ik vertelde, op de werkelijkheid gebaseerd. Over een keuterboer, schillenboer, die varkens hield. Die boer was overigens mijn oom. Dat was, laten we maar zeggen, de gezellige tijd van Fl. Het ging over varkensvlees, en caviaar en over eendenlever. Ik herinner me ook dat jij op opmerkingen van Veerman vaak taalkundig reageerde. Niet altijd inhoudelijk. Daar heb ik geen probleem mee. Hij waarschijnlijk wel. Dat ik een anglicisme gebruik vind ik in het geheel niet in mijn voordeel. Overdrijven dus, is het juiste woord, is het niet ? Misschien overdrijf ik ook wel. Een feit is dat sommigen van jullie niet meer mogen deelnemen, of maar half aan Fl. Naar mijn mening zou dat wel eens kunnen liggen aan een overdreven reageren van jullie op allerlei. Bijvoorbeeld jouw taalkundige aanwijzingen. Daar kan niet een ieder tegen. Ik wel, ik neem ze ter harte. Ik waardeer ze. Moet ik nu echt in finesse duiden wat ik vind van het verbannen ? Nou, hou je hart maar vast. Het verbannen zijn scherpt de geest. Het verbannen zijn maakt het je mogelijk ander zaken te overwegen. Een nieuwe kijk op de wereldse wereld. Ik kom uit een religieuze beweging waar verbannen aan de orde is. Ik ben gelukkig dat ik ooit verbannen ben uit zo’n beweging. Indien je hecht aan het verleden, verlies je de toekomst. Verbannen behoeft geen uitleg. Je hebt een wet overtreden en dat is het.
    Welke wet ? Dat is aan de wetgever. Morgen is het weer anders.
    Folkert, alias Van Breukelen. Om jou maar even te verbeteren.

   • willem zegt:

    Dank voor je reactie, Folkert. Dat lijkt normaal, fatsoenlijk reageren. Maar zoals aangetoond is het dat niet (Veerman, De Heij).
    Je hebt gelijk. Ik maakte wel eens een taalkundige opmerking bij het pseudo-filosofische geschrijf van Veerman. Heb ook eens aangegeven, dat hij, als veelschrijver, nou eens moet letten op die ‘s. Dicks en niet Dick’s. Flauw, maar was als wakkerhoudertje bedoeld. En was niet de oorzaak van de verbanning, hooguit een voor Veerman irritante opmerking. Die verbanning had een andere oorzaak, een persoonlijke. Maar zolang DV niet hier reageert en zich akkoord verklaart met het duiden ervan, doe ik dat dus niet. Het zij zo.
    Dat verbannen. Jij geeft daar een religieuze duiding aan. Vriendelijk bedoeld, hoor, Van Breukelen, maar niet aan mij besteed. Bedoelde banning van mij voelt als monddood maken, zonder een wet overtreden te hebben, zonder iemand te hebben beledigd (zit niet in mij, wel in Foodlogreageerders als mijn grote vriend Hendrik, overigens) en zonder me te kunnen verweren. Past niet in een fatsoenlijke omgeving.
    De omgeving van Foodlog wordt steeds onfatsoenlijker, onder het mom van ‘zie ons eens alle feilen blootleggen’. Ongegeneerd de commercie bedrijven, is daar aan de orde van de dag. En nog veel meer geks.
    Maar ik hou er nu over op. Zonde voor dit fatsoenlijke blog. Het zal lezers hier wellicht de keel uithangen. Excuses voor het eventueel zover laten komen. Ik zal me hier weer richten op het lezen van het vele interessante. Dank, Melchior, voor de beschikbare ruimte.

    • James zegt:

     Worden we slimmer in Nederland Willem en Folkert?
     ”…In het eerste half jaar is opnieuw meer biologisch voedsel verkocht. De omzet steeg met 11,8 procent tot 445 miljoen euro. De omzet van biologische vis (+94%), vleeswaren (+55%) en koffie, thee en cacao (+25%) groeide het snelst. Van alle biologische producten nam alleen de verkoop van vleesvervangers af…” Let vooral op de laatste zin. Paleo??

   • willem zegt:

    Zeg, James, kun jij je iets voorstellen bij ‘biologische vis’? Ik niet.
    Wanneer we met elkaar in die truc van dit soort visboeren (AH) trappen, worden we blijkbaar toch niet slimmer..

   • Folkert zegt:

    In de oude “clarifloculaters ” in Renkum kweken ze dus vis. Met zo min mogelijk vismeel.

   • willem zegt:

    Op Foodlog speelde dit onderwerp een paar jaar geleden. Je kunt het vinden door daar ‘Groene zalm’ in de zoekmachine te gooien. Toen speelde ik daar nog mee. Ik schreef daar o.a. dit:
    — Nog even terug naar biologische zalm. Greenwashing.
    De vraag blijft boven de markt hangen: kan vis biologisch zijn?
    Wilde, die mag niet eko heten, maar benadert dat begrip (?) wel het meest.
    Gekweekte, die mag wel biologisch genoemd worden, op voorwaarde dat….
    er blijkbaar een component in het voer zit die eko is!
    Op het etiket van de biologische zalm van Mannin Bay Salmon (want van die van AH weten we nog niks!) staat dat gevoerd wordt met vismeel, visolie, eko tarwe, vitaminen, mineralen en betaine.
    @ Huib. Ik denk dat jij betanine, de rode kleurstof in rode bieten, bedoelt. Dat is iets anders dan deze betaine.
    Dit is toch een zuivere vorm van greenwashing, denk ik zo.
    Er is een vis, de zalm.
    Die wordt gevangen gehouden in een bassin.
    Als eten krijgt hij dat wat ik hierboven aangaf.
    Omdat daar eko tarwe in zit, mag deze zalm biologisch heten!
    Nog even los van de samenstelling/kwaliteit van het vismeel, de visolie, de vitaminen en mineralen, blijkt er ook gevoerd te worden met betaine. Bij mijn weten een chemisch-synthetisch bestanddeel dat o.a. als schuimmiddel wordt gebruikt.
    Als wilde zalm niet, en deze zalm wel het etiket biologisch mag voeren, en dat mag blijkbaar, wat is dan de meerwaarde van eko?
    Het enige voordeel dat ik kan bedenken, is dat die gekweekte niet ten koste gaat van de steeds zeldzamer wordende wilde.
    Maar daarvoor is ‘bio’ toch niet bedoeld!–

    Dat schreef ik toen, en meer. Ik concludeerde dat zalm/vis biologisch noemen een vorm van commerciele uitbuiting van een positief begrip is. En zo denk ik er nog over.

    • Mariet Hoen zegt:

     Zucht, welke vis eet jij dan Willem ?
     Hier in de buurt staat op donderdag een viskraam. Ze verkopen veel vis en gambas, die in sausjes gemarineerd zijn met plantaardige olie en ..natuurlijk suiker. Ik koop de onbewerkte vis, maar ik kan niet zien waar die vandaan komt.

   • willem zegt:

    Ik reageerde op de optimistische cijfers van James, waaruit blijkt dat de omzet van ‘biologische’ vis sterk stijgt. Of we op basis daarvan mogen concluderen dat we ‘slimmer’ worden, betwijfel ik echter. Daar ging mijn reactie over.
    Mariet. Ik woon niet zo ver af van Den Oever, waar een groot deel van het jaar door regionale vissers de vangst wordt aangeboden. Op zaterdagochtend kun je daar dan kwaliteit kopen.
    Maar ook jouw viskraam heeft natuurlijk prima vis (haring, etc.). In de supermarkten moet je bij de diepvriesvis zijn, lijkt me. Maar sla de grote hoeveelheden gekweekte vis, uit b.v. Vietnam, maar over.
    En George heeft natuurlijk gelijk. Door koeien met biologische granen te voeren, mag het vlees biologisch heten. Maar ook een koe is wat ze eet..

 42. @rnold zegt:

  @Hans: Ik kende het boek nog niet, lijkt me een interessant boek, staat genoteerd. @Melchior: Wat is jouw top 5 van must reads? Chi heeft laatst ook een mooi lijstje gepresenteerd die inmiddels ook op mijn to-read lijst staan http://chivo.nl/content/de-high-five-boekenlijst-voeding :
  Over eten en koken – Harold McGee
  Voeding bij gezondheid en ziekte – Nelleke Stegeman
  Het echte anti-kanker dieet – David Khayat
  Food and western disease – Staffan Lindenberg
  Feiten over vetten – Mary Enig

  • Hans zegt:

   @rnold,
   Heb het hier vandaan: http://www.richarddeleth.nl/wb/pages/richard-de-leth.php
   Boek tweede druk uitigegeven in eigen beheer .
   Nu Melchior nog 😉 Kan ik voor-intekenen met signering ?

  • Arnold, tot mijn chagrijn constateer ik dat een voor mij verdachte club (zakenlieden) Food and the western diseases van Staffan Lindeberg als valide paleoboek aanbeveelt. Dat is heel slim van ze, want het is inderdaad verreweg het beste wat er is. Zakenlieden zijn vaak verdomd goed in het voor hun karretje spannen van kwaliteit (het signaleren en erkennen ervan, als truc om geloofwaardigheid te behouden). Tegelijkertijd doet deze club paleo af als cult, niet gestoeld in solide wetenschap en spoort ze indirect aan tot het gebruik van tarwe als basisvoedsel. Dat is mateloos hypocriet. Wie het werk van Lindeberg serieus zegt te nemen, kan waarschuwen voor de pathogene effecten van tarwe en andere granen niet afdoen als alarmistisch.

   Maar goed. Mijn boekenlijstje:

   1 Food and the western diseases (de Zweedse versie Maten och folksjukdomarna is 5 keer goedkoper) van Staffan Lindeberg

   2 The Saccharine Disease van T.L. Cleave, online te lezen
   http://journeytoforever.org/farm_library/Cleave/cleave_toc.html

   3 Pure, white and deadly van John Yudkin

   4 The Stone Age Diet van Walter Voegtlin (met dank aan James)

   5 Good Calories Bad Calories van Gary Taubes

   Populair

   6 The Paleo Answer van Loren Cordain

   7 The Paleo Solution van Robb Wolf

   8 The Primal Blueprint van Mark Sisson

   • @rnold zegt:

    Dank je Melchior. Volgens mij is Chivo weinig zakenlieden-achtig. Chi is fanatiek, maar eet zelf ook Paleo (heb ik van horen zeggen).
    Nr’s 5 tot en met 8 heb ik gelezen. Nummer 4 ben ik in bezig. 1 tot en met 3 heb ik inmiddels toegevoegd aan mijn leeslijst. Zweedse versie gaat hem overigens niet lukken :-).

 43. riesjart zegt:

  http://www.springer.com/birkhauser/biosciences/book/978-3-7643-8902-4
  interessant leesvoer ?!?
  Misschien ga ik een dappere poging doen 😉

 44. riesjart zegt:

  Onderzoek heeft opgeleverd dat er meer dan 700 bacteriesoorten aanwezig zijn in (gezonde) moedermelk. Het effect hiervan op het afweersysteem en metabolisme van de baby is nog onvoldoende bekend. Met deze info kan dan flesvoeding worden opgewaardeerd volgens de onderzoekers. Wacht even…. waarop was die flesvoeding dan voorheen gebaseerd?
  Maken we dan nu weer dezelfde fout?
  http://www.medicalnewstoday.com/releases/254630.php
  For the authors, the results have opened up new doors for the design of child nutrition strategies that improve health. “If the breast milk bacteria discovered in this study were important for the development of the immune system, its addition to infant formula could decrease the risk of allergies, asthma and autoimmune diseases,” conclude the authors.

 45. Gert van der Hoek zegt:

  “Suikerzieken hebben afwijkende darmflora”…; ik ben geneigd om te zeggen; ALLE zieken hebben afwijkende darmflora. Een recente studie uit PLOS Pathogens: HIV patienten bleken veel minder comensalen (= goede bacteriën) te hebben in de darmen en meer ziekmakende soorten bacteriën. Hebben nu voor het eerst ontdekt, publicatie op 20 februari 2014. Zwaar onderontwikkeld onderzoeksterrein het microbioom.

  A Compositional Look at the Human Gastrointestinal Microbiome and Immune Activation Parameters in HIV Infected Subjects

  Abstract

  HIV progression is characterized by immune activation and microbial translocation. One factor that may be contributing to HIV progression could be a dysbiotic microbiome. We therefore hypothesized that the GI mucosal microbiome is altered in HIV patients and this alteration correlates with immune activation in HIV. 121 specimens were collected from 21 HIV positive and 22 control human subjects during colonoscopy. The composition of the lower gastrointestinal tract mucosal and luminal bacterial microbiome was characterized using 16S rDNA pyrosequencing and was correlated to clinical parameters as well as immune activation and circulating bacterial products in HIV patients on ART. The composition of the HIV microbiome was significantly different than that of controls; it was less diverse in the right colon and terminal ileum, and was characterized by loss of bacterial taxa that are typically considered commensals. In HIV samples, there was a gain of some pathogenic bacterial taxa. This is the first report characterizing the terminal ileal and colonic mucosal microbiome in HIV patients with next generation sequencing. Limitations include use of HIV-infected subjects on HAART therapy.

  Link naar volledige artikel: http://www.plospathogens.org/article/info:doi/10.1371/journal.ppat.1003829?utm_content=bufferc4d40&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

 46. Gert van der Hoek zegt:

  Nog een voorbeeld van aandoeningen waarbij een afwijkend microbioom is gevonden: vrouwen die problemen hebben rondom de blaas: ontstekingen, hoge frequentie urineren, moeite met ophouden e.d.

  Twee dingen vallen op in onderstaand artikel:

  Anders dan vaak wordt gezegd is urine niet “steriel”; ook in “gezonde” urine komen bacteriën voor, de blaas heeft zijn eigen microbioom.

  Vrouwen met bovengenoemde problemen bleken een andere samenstelling te hebben van dit specifieke microbioom. Bij de gezonde controlegroep kwam men bijvoorbeeld de Lactobacillus Crispatus (een melkzuurbacterie) vaker tegen. Die beschermt tegen E.Coli’s die vervelende blaasontstekingen kunnen veroorzaken.

  The Female Urinary Microbiome: a Comparison of Women with and without Urgency Urinary Incontinence – http://mbio.asm.org/content/5/4/e01283-14?utm_content=bufferd354f&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

  Er zijn zat mannen die ook “problemen met de waterleiding” hebben, daar zou ook eens naar gekeken kunnen worden hoe het zit met de aan- en afwezige bacteriën.

  Nou we toch in het vooronder bezig zijn: in de vagina komen een aantal – gewenste – bacteriën voor, de L. Crispatus en ook melkzuurbacteriën. Die zijn ook in de mond terug te vinden. Orale sex evolutionair verklaard ? Ook maar bijschrijven op het bierviltje? 🙂

 47. Gert, de longen hebben ook een microbioom. De bloedvaten waarschijnlijk ook. Het idee dat we van binnen steriel zijn wankelt of is al omgevallen…

 48. Longen, dat ligt inderdaad voor de hand, een quickscan op PubMed geeft meer dan 200 onderzoeken.
  Het microbioom in de longen is betrokken bij allerlei aandoeningen, inclusief COPD of kanker. Ook hier is het nog even lastig: was is oorzaak en wat is gevolg, kan het microbioom een aangrijpingspunt zijn voor behandeling of optimaliseren van gezondheid?

  Bloedvaten? Een bacterie in je bloed is per definitie – hoor ik altijd – niet goed? Je lichaam reageert meteen met ontstekingen? Dan hebben we het over bacteremia, sepsis, bloedvergiftiging?

 49. Inderdaad Melchior. Het is toch fantastisch dat Paleo (in de breedste zin des woords) op de een of andere manier honderden met elkaar verbonden processen positief beïnvloedt. Blijkbaar. De resultaten zijn niet te ontkennen.

 50. Louise zegt:

  Was deze nog niet langsgekomen?
  http://www.nature.com/news/bacteria-implicated-in-stress-related-heart-attacks-1.15396
  Stress has long been thought to trigger heart attacks, but the mechanism is unknown. Now, researchers think that bacteria could play a role. A study published today in mBio1 suggests that stress hormones can break up mats of bacteria growing on the fatty plaques in arteries, releasing the plaques and causing strokes or heart attacks.

 51. Nee!!!

  Dank, Louise!

  Wow.

  Help.

  Hier komt weer heel veel bij elkaar…

 52. Het microbioom dat geeft en het microbioom dat neemt…

  Vrij naar Sil de Strandjutter.

 53. Louise zegt:

  Ja, en nu de hamvraag: hoe fatsoeneren we dat microbioom en hoe halen we alle zooi van de vaatwanden (en alle andere oppervlakken in het lijf). Alleen met eten red je het niet altijd, volgens mij.

 54. In dit geval houdt de biofilm de plaque stabiel en houdt het ene kwaad het andere onder de duim. Verwijder dat biofilm en de plaque wordt onstabiel en kan barsten. Hartinfarct tijd.

  Biologie is zo verschrikkelijk gecompliceerd dat we het nooit helemaal zullen begrijpen. Ik hoop met Paleo in de ruimste zin van het begrip enigszins happy om de vele stenige ondiepten van dysfunctionaliteit heen te zeilen.

  Sil de Strandjutter. Welk jochie was er niet verliefd op Lobke?

 55. Dat is verrassend: een beruchte ziekenhuis bacterie helpt mee de plaque van vaatwanden te stabiliseren.
  Mooi onderzoek, dank Louise!

 56. En aangezien we bijna allemaal wel atherosclerotische plaques hebben…

  Jasses.

 57. Een hele goeie vraag van Louise: hoe maken we onze vaatwanden schoon?

  Zonder in de problemen te komen, denk ik er dan bij? Moeten we onze vaatwanden wel schoonmaken? Wanneer wel en wanneer niet? Zou preventie om erger te voorkomen voldoende kunnen zijn? Of zelfs de voorkeur verdienen? Zijn er mechanismen de plaques rustig aan kunnen “oplossen”?

  Onderstaand artikel noemt wat zaken, inderdaad in de sfeer van voedsel. De bekende polyfenolen komen langs: via chocolade, granaatappels.

  Ook het lichaam zelf kan bepaalde anti-oxidanten produceren: SOD’s , die kunnen tegenwicht bieden aan ROS. Lastig om iets te vinden om het lichaam meer SOD’s te laten produceren of te supplementeren. En nu komt er een aardig aapje uit de mouw. De fabrikant die achter het artikel zit heeft iets leuks gemaakt: ze maken gebruik van gliadine(!) om de SOD’s het lichaam binnen te loodsen.

  ” After much trial and error, scientists combined SOD with gliadin protein from wheat extract to create an orally effective delivery system called GliSODin® that is capable of increasing the body’s levels of protective SOD. This new bioavailable form of SOD passes through the stomach intact, then continues to the intestines, where it is absorbed into the bloodstream”.

  Natural Methods for Reversing Atherosclerosis – http://www.lef.org/magazine/mag2008/oct2008_Natural-Methods-for-Reversing-Atherosclerosis_01.htm

  Er zijn in dit blog wel andere manieren naar voren gebracht om iets te doen aan een overmaat van ROS.

  Van “bewegen” bijvoorbeeld is bekend dat het “de bloedstroom” positief beïnvloedt, veel en veel meer dan de beste medicijnen. Ga ik verder niet toelichten. Koud (na) douchen enz. enz.

  Voorlopige conclusie: “Paleo Breed”is nog niet zo verkeerd als je je levensaders wil vertroetelen.

 58. Louise zegt:

  Die granaatappels lijken me wel safe om je bloedvaten wat schoner te maken.
  Even nagezocht in het artikel: ze hebben zelf sap gemaakt, dat geconcentreerd en toen weer verdund, en daarvan dronken ze 50 ml per dag. Dat zijn geen mega-hoeveelheden, kan er nog wel bij in mijn smoothie 😉 .
  Het effect werd na 1 jaar niet meer sterker. Was wel een klein onderzoekje, btw.

 59. Aardig bericht/ondezoek via de BBC dat meer inzicht geeft in de complexiteit van het microbioom. Dat microbioom bestaat niet alleen uit bacterieën, maar ook uit “fagen”; elke bacterie heeft zijn eigen specifieke faag of virus dat die ene bacterie belaagt. Fagen zijn de wolven die de kuddes bacterieën in toom houden en zo mede ruimte geven aan diversiteit in soorten en het bevorderen van evenwicht in de totale populatie. Nu hebben ze een tot nu toe onbekend faag ontdekt, die – hoe kan het ook anders – hoort bij een bacterie die iets doet met geconsumeerde koolhydraten. Is gevonden in ontlasting zo ongeveer wereldwijd. http://www.bbc.com/news/health-28440006 . Ook te vinden in Nature : A highly abundant bacteriophage discovered in the unknown sequences of human faecal metagenomes .

  Dus in de toekomst kun je zowel via bacterieën als fagen een beeld krijgen van je microbioom en daar vervolgens conclusies uit trekken. Duurt nog even.

 60. Dank, Gert! Die bacteriofagen zijn waarschijnlijk in staat complete genomen op de schop te gooien (want virussen en dus vectoren voor genentransport). Waarmee het allemaal nog weer gecompliceerder wordt.

  Leven de nanobacteriën trouwens nog?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s