Ritola maakt schitterende come back (zonder brood)

Mattias Ritola was gisteren met een fenomenale voorzet mede verantwoordelijk voor het beslissende doelpunt van Modos. De 25-jarige linksvoor kwam onlangs terug na een blessure… zes kilo lichter dan ervoor. “Dit gewicht heb ik niet gehad sinds ik 17 was en het voelde retengoed om weer te spelen,” aldus Ritola.

Het was Mattias Ritola’s derde wedstrijd sinds hij op 29 augustus zijn sleutelbeen brak en gedwongen aan de kant moest blijven. Tijdens de herstelperiode heeft de vedette niet bepaald rustig aan gedaan. Integendeel, hij heeft keihard getraind zonder zijn sleutelbeen te belasten. Doel: gewichtsverlies. “Mattias greep de blessure aan als kans,” zegt fysiotherapeut Magnus Håkansson. “Hij was eigenlijk zwaarder dan optimaal is en het extra gewicht was geen spierweefsel. Een paar kilo minder maken bij ijshockey een wereld van verschil qua wendbaarheid en acceleratievermogen. We hebben vooral gefocust op voeding. Als je vier blanco weken voor je hebt, kun je eens vol gaan voor een nieuwe aanpak. Mattias wilde er per se sterker uitkomen dan hij er in ging.”

Strikt dieet

Ritola deed gedurende grote delen van zijn herstelperiode dubbele trainingssessies en at daarnaast een strikt, koolhydraatbeperkt zogenoemd ‘paleodieet’. Resulaat: een wedstrijdgewicht 91,5 kilo, 6 kilo minder dan voor de blessure. “Het was keizwaar en het voelt keigoed,” zegt Ritola. “Ik had geen echt overgewicht, maar was toch zwaarder dan nodig. Ik heb nu een duidelijk voordeel. Ik voel me lichter, spring makkelijker opzij en vooral, ik ben veel alerter. Ik speel met zo verschrikkelijk veel plezier nu, het is gewoon weer duivels leuk op het ijs!”

Zomaar een berichtje dat vanochtend in een Zweedse tabloid stond. In de kakofonie van onzin die de dappere bakker Menno ’t Hoen heeft ontketend met zijn eerlijke stukje over ons dagelijks brood in de Volkskrant lijkt dit me een aardige reality check. IJshocky fenomeen Ritola is niet de enige topsporter die brood en andere neolithische ziekteverwekkers heeft gedumpt en daar beter van is geworden. Vrijwel het gehele Noorse voetbalteam leeft paleo, primal of LCHF (de verschillen zijn over het algemeen klein). Vanochtend vertelde John Nicholson, een Schotse voetbalverslaggever, bij Jimmy Moore dat steeds meer rugbyspelers op het eiland een variant van paleo eten, gewoon omdat ze er beter van worden, zich er beter door voelen en omdat ze dan minder ziek en geblesseerd zijn. Nicholson zelf besloot toen hij na 26 jaar veganist te zijn geweest vet, ziek en ten einde raad was paleo te gaan en leidt nu weer een goed, functioneel leven. Lierre Keith met haar The Vegetarian Myth hielp hem over de streep.

Laat Sirenen als de hopeloos verdwaalde Kok maar loeien, met hun arrogante afkeer van de klinische ervaring, hun statistieken, hun prospectieve bevolkingsonderzoeken (enquêtes), hun valse beroep op ‘wetenschap’ en hun gevaarlijke schijn van intellectuele en academische superioriteit. Volg hen niet blind, maar denk na en kijk goed uit je ogen. Darwin had gelijk. Muskiet en Kuipers hebben gelijk. Al zullen de Sirenen en Sofisten nu – hoe voorspelbaar – met veel zure consumptie (vol graanminnende gramnegatieve parodontitis veroorzakende bacteriën) beginnen te schreeuwen dat ik Darwin niet begrijp.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

55 reacties op Ritola maakt schitterende come back (zonder brood)

 1. riesjart zegt:

  Oei, de realiteit van alledag….. Die bestaat volgens mij niet in bepaalde kringen. Dat er lieden zijn die zich onttrekken aan de populatie van waaruit de steekproef is getrokken is al bizar. Dat die ook nog hun non-confirmisme gaan openbaren is een doorn in het oog. Ga terug naar je grot jij, jij…

  • Le-vens-ge-vaar-lijk Riesjart, dat non-conformistische plebs.

   Het valt me trouwens op dat de discussie over brood/tarwe op FL min of meer wordt gekaapt door gladde zakenlieden die tussen de regels door hun unieke diensten, Haarlemmerolie en boeken uitventen. Ligt het nou aan mij, of is dat inderdaad een beetje sneu? Ik bedoel, dat een kruidenier dat doet… Maar PhD’s?

   • willem zegt:

    Was me ook al opgevallen. Al lang, trouwens. Niet meer te tellen, de reageerders met sterren die duidelijke belangen vertegenwoordigen. Of het nou voor de eigen nering is, of voor de belangen van de boer, de tussenhandel, of het promoten van aanbiedingen, alles kan daar terecht. Zie alleen de brooddraad maar. Resultaat: geen wetenschappelijk touw meer aan vast te knopen.

   • willem zegt:

    Een stapje verder. Ook ‘paleo’ kan makkelijk gekaapt worden door een scala aan op winstbejag uit zijnde handige jongens/meisjes. Zo zal, bijvoorbeeld, de vleesindustrie nauwgezet de ontwikkelingen volgen. Daar hoeven we niet aan te twijfelen…

    • Willem, dat lijkt mee te vallen. Het hele punt is dat het paleo concept steunt op ‘echt eten’, op levensmiddelen die je niet kunt pimpen. Het eten in ‘the outer aisles of the supermarket’ – in goed Nederlands – is wat het is. Bovendien ben ik meer dan bereid daar fors extra voor te betalen, want momenteel is het zo goedkoop dat het onmogelijk uit kan. Wat de slagers betreft, ik betwijfel of hun omzet wel zo fors zou toenemen als een substantieel deel van de bevolking paleo zou gaan. Veel paleo’s eten niet meer en misschien zelfs minder vlees dan SDCD’ers.

     In Amerika, waar dit door het grotere aantal mensen een hogere vlucht heeft genomen, wordt paleo voorlopig geëxploiteerd door, voor zover ik kan zien:

     – een firma die een gietijzeren BBQ maakt
     – een cateringfirma die paleomenu’s aan huis brengt
     – een veehouder die houdbare worsten van grass fed beef verkoopt
     – diverse auteurs van paleoboeken
     – artsen, diëtisten en ‘personal trainers’ die mensen individueel begeleiden
     – de minimal shoe business

     Op die vage personal trainers na (die ook vaak onnodige supplementen verkopen) niet al te onzindelijk, toch?

     Nogmaals, de boodschap past op een bierviltje, de ‘ingrediënten’ verdienen een hogere winstmarge dan nu het geval is en verder is het meeste net zo gratis als de zon en de wind. Tot overmaat van ‘ramp’ leidt een paleoleefstijl tot een spontane vermindering van de energie-inname van gemiddeld 400 kcal/dag.

   • riesjart zegt:

    Ik heb de discussie daar niet zo gevolgd omdat ik me inderdaad dood erger aan de “deskundigen” die voor t oog van het publiek elkaar bevechten met hun argumenten. En passant winnen ze graag ook wat zieltjes volgens mij. Allerlei media worden gebruikt om zoveel mogelijk klanten te bereiken. Ik kom daarom graag hier en niet op veel andere blogs/sites..

   • willem zegt:

    Het draait om de handel, niet om de mens. En de commercie gebiedt: tarwe, volkoren. Geeft vitaliteit. En daar kun je inkomsten uit halen.
    En dat bepaalde blogs zich daartoe laten prostitueren….
    Maar daar zal vast wel een filosofies doekje voor het bloeden aan te pas komen.
    Probleem opgelost.

    • Jij zegt het, ik dacht het. Vertrouw het voor geen cent. Iets dat daadwerkelijk werkt en makkelijk uit leggen is, is een bedreiging voor zulke lieden. Kijk voor de grap eens naar de tarieven die de ‘vitaliteitscoach met achtergrond in de gezondheidswetenschappen’ rekent. Gut feeling klopte. Foute boel.

   • riesjart zegt:

    Precies….

 2. Pingback: Topfit topsporten zonder brood | gripopkoolhydraten.nl

 3. Gerard Poot zegt:

  Ben wel erg blij dat ik via FL op het spoor van Melchior – als eerste zijn artikelen en later dit schitterende blog – ben gekomen. Kom op dit moment ook alleen maar hier. Ben geen voedingsdeskundige, heb geen verbintenis met enige handel in levensmiddelen, gewoon een diabeet die op zoek is naar het hoe en waarom en daarmee het al enkele jaren voor elkaar heeft gekregen niet aan de insuline te moeten. Ondanks vermanende vingertjes van alle geschoolde medici die ik helaas af en toe moet frequenteren. Probeer heel veel uit, brood eruit gegooid, graag Paleo en IF gaat me verbazingwekkend goed af. En ik scharrel al die informatie HIER bij elkaar! Ik consumeer, schrijf niet, ben niet ter zake kundig – maar bovenstaande lokte me uit mijn stiltezone.
  Ben dit blog, Melchior en alle contribuanten hier heel dankbaar voor alles wat ik hier oppik!
  Heel veel dank zelfs hiervoor, mensen!
  O ja, ik geloof dat ik nummer 8 of 9 ben, volgens mij zijn de 6 lezers al ingehaald!

  • Hoi nummer 8! Wow, wat een fantastische mensen komen hier. Super bedankt voor het delen van je ervaring, Gerard. Ik ben blij dat je concreet iets kunt met de informatie. Wel vooral ook bij anderen blijven kijken ;-)!

   Misschien moet ik een aparte pagina maken: Real people, real results. Ik weet dat mensen ontzettend benieuwd zijn naar praktijkervaringen.

   Veel succes met je mooie en belangrijke werk!

 4. Frans zegt:

  Ook in De Volkskrant woedt de volkorenoorlog nog even door. Gisteren was er zowaar een heuse coming out, een van de culi koks bekende feitelijk Paleo te eten, maar vandaag kreeg Katan gelukkig alle ruimte om een en ander weer recht te zetten, met een kinderlijk betoog over glycemische load en tientjes op je bakrekening storten.

 5. Mariet Hoen zegt:

  Nog even een smulverhaal over een bekeerde vegan, sorry, ben gek op zo’n verhalen 😉

  • Dank, Mariet. Dat is de man uit dit stukje. Leuk!

    • Leuk toch?

     Ik ben gek op Google translate 😉

     Damn your vetarm dieet: Hoe een hervormd veganistisch kloven op al het voedsel dat zijn oma genoten … en heeft nooit beter gevoeld

     Door John Nicholson
     UPDATE: 08:23 GMT, 23 februari 2012

     Als de keuken gevuld met de geur van gebrande vlees, mijn mond gedrenkt in afwachting van de komende feest: een dikke snede van malse steak, gebakken in boter en olijfolie.

     Dit was niet een gewone traktatie. In feite, voor de vorige 26 jaar dat ik had was een veganist, schuwt niet alleen vlees, maar alle dierlijke producten.

     Mijn dieet was een extreme versie van de NHS Eat Well regime, dat veel zetmeelrijke voedingsmiddelen en kleinere hoeveelheden verzadigde vetten, cholesterol, suiker en rood vlees aanbeveelt.

     In 2010, John Nicholson besloten om mijn zogenaamd gezonde levensstijl en omarmen goede ouderwetse vlees
     Volgens de regering advies, deed ik alles goed – en toch mijn gezondheid was nog nooit erger. Mijn gewicht was geslopen in de loop der jaren, totdat in 2008 was ik 14 ½ steen – en dat is veel blubber voor iemand die is 5ft 10in – en werd geclassificeerd als klinisch zwaarlijvig.

     Ik waggelde rond, zweten en kort van adem, vechten extreem hoge cholesterol en lijden aan chronische indigestie. Ik was altijd moe en hadden behoefte aan dutjes elke middag. Ik had constant hoofdpijn en slikte paracetamol en zoog Rennies alsof ze snoepjes.

     Het ergste van alles, had ik het prikkelbare darm syndroom (IBS), die liet me het gevoel alsof ik lood had in mijn buik. Mijn buik werd opgeblazen en opgezwollen na elke maaltijd. Ik was, om een ​​technische term te gebruiken, uitgeput.

     Maar dat was het punt te veranderen. In 2010 heb ik besloten om mijn zogenaamd gezonde levensstijl en goede ouderwetse vlees te omarmen.

     Vanaf die dag, ik at rood vlees vier of vijf dagen per week. Ik schrokte het vet op karbonades, kip huid en varkensvlees geknetter. Ik smulde van alles wat we verteld te vermijden. De effecten waren direct.

     Vierentwintig uur na het eten van vlees weer, had al mijn IBS-symptomen verdwenen. Naarmate de weken en maanden gingen voorbij, elk aspect van mijn gezondheid sterk verbeterd. Ik werd slanker, het afstoten van lichaamsvet en steeds sterker en fitter. Mijn hoofdpijn ging weg, om nooit meer terug te keren. Zelfs mijn libido toegenomen.

     Het voelde alsof ik weer jong, als die weer tot leven. Maar hoewel ik voelde bekrachtigd, was ik ook woedend.

     Dieet swap: John was dik en ziek als een veganist, links, maar is nu het beeld van gezondheid als een vleeseter, rechts
     Woedend op mezelf vasthouden aan de ‘gezonde’ voeding adviezen, die eigenlijk was verre van een verstandig dieet. Maar ook woedend op de zogenaamde deskundigen die zijn dit laag-vet, hoog-koolhydraat prietpraat leuren voor zo lang dat niemand denkt aan twijfelen.

     Mijn grootmoeder van moederskant zou zeker hebben uitgedaagd het. Net als mijn grootvader, werd ze geboren in een arme familie in East Yorkshire aan het begin van de eeuw en hun eten regime was eenvoudig: vlees en ten minste twee groenten bij elke maaltijd, veel boter en volle melk (zij zouden hebben geminacht yoghurt als weinig meer dan ‘uit’ melk), brood, aardappelen, cake en pudding.

     ‘Vierentwintig uur na het eten van vlees weer, had al mijn IBS-symptomen verdwenen.’
     Niets zou hebben gezwaaid hen van die levensstijl. Had een vetarm dieet is voorgesteld door een arts, zou Gran hebben verteld dat hij zijn gezicht dat het allemaal onzin is en dat je nodig had vet ‘de kou buiten te houden’.

     Als ze had kunnen zien mensen het kopen van magere melk vandaag, zou ze dachten dat ze hun verstand verloren. Het wegwerken van de beste van melk? Lunacy.

     Laat in haar leven, ik herinner me haar minachten het advies over het beperken van de consumptie van eieren als gevolg van bezorgdheid over cholesterol. Op een keer zag ze in verbazing als een celebrity tv-kok maakte een eiwit omelet. ‘Hij is een idioot, die man,’ zei ze.

     Ze had gelijk om sceptisch te zijn, zo blijkt. Jarenlang de autoriteiten vertelde ons cholesterol-rijke voedingsmiddelen zou ons doden – maar we hebben sindsdien geleerd dat is volslagen onzin.

     Terwijl Ancel Keys, de wetenschapper wiens onderzoek in de jaren vijftig eerst aan de orde zorgen over cholesterol, gesuggereerd dat hart-en vaatziekten was gekoppeld aan grote hoeveelheden cholesterol in het bloed, hij heeft nooit beweerd dat niveau werden gekoppeld aan de hoeveelheid cholesterol die we eten.

     ‘Er is geen enkel verband tussen cholesterol in de voeding en cholesterol in het bloed,’ zei hij in een tijdschriftartikel in 1997. ‘En we hebben geweten dat de hele tijd.’

     Sindsdien heeft de NHS paranoia over cholesterol in de voeding is vervangen door de bezorgdheid over verzadigd vet – te vinden in alles van boter, kaas en room aan taarten, cakes en koekjes.

     Ze suggereren verzadigd vet verhoogt het risico op hart-en vaatziekten. Maar dit is open voor discussie.

     Frankrijk heeft het laagste percentage van dood door hart-en vaatziekten in Europa, maar het land heeft de hoogste consumptie van verzadigde vetten.

     Gran overleefde in haar jaren ’80 en Opa in zijn jaren ’70, ondanks werkende beneden de put zijn hele werkzame leven. Hebben ze dit bereiken door schrokken laag vetgehalte, sojaolie of magere melk? Nee, ze leefden van ouderwetse voedsel zoals boter, reuzel en rundvet. Inderdaad, een groeiend lichaam van mening suggereert dat de fabriek-en-klare producten die zijn vervangen door deze nietjes – plantaardige oliën, meervoudig onverzadigde margarine en spreads – zijn de echte oorzaak van de degeneratieve ziekten die zo gewoon vandaag.

     Bevindingen van de Weston A. Price Foundation, een non-profitorganisatie onderzoeksorganisatie in Amerika, tonen de meeste gevallen van een hartaanval in de 20e eeuw waren van een tot nu toe weinig bekende vorm bekend als myocardinfarct (MI) – een enorme bloedprop leidt tot verstopping van de kransslagader.

     Gezond: De NHS paranoia over cholesterol in de voeding is vervangen door zorgen over verzadigd vet – te vinden in alles van boter, kaas en room om taarten, cakes en koekjes
     MI was bijna onbestaande in de VS in 1910 en werd veroorzaakt niet meer dan 3.000 doden per jaar in 1930. Echter, in 1960, waren er minstens 500.000 MI doden per jaar in het hele land.

     Het kan toch geen toeval zijn dat dit gebeurde als de VS omarmd een nieuw dieet op basis van steeds grotere delen van sterk bewerkte voedingsmiddelen en plantaardige oliën?

     Vergelijkbare veranderingen in het nationale dieet vond plaats in Groot-Brittannië tijdens de eerste jaren van mijn leven en ik kan het niet helpen me af of mijn vader nog in leven zijn vandaag de dag als het niet was voor deze verschuiving.

     Ik ben opgegroeid in het Noord-Oosten tijdens de jaren zestig en had geen idee over ‘gezond eten’. Die paar mensen die wel klagen over hun dieet werden beschouwd als kieskeurig.

     Niemand dacht eten was een probleem, tenzij de frituur liep uit mishandelde worst op een vrijdag. We aten niervet pudding elke week onze spek en eieren werden gebakken in reuzel, melk was volvette – Ik weet niet of magere melk, zelfs bestond in de jaren zestig – en we aten eieren elke dag.

     Toen, in de jaren zeventig, dingen veranderd. We kregen rijkere en voedsel werd goedkoper. Mam begon het kopen van meer gebak en zoetwaren in plaats van thuis-bakken. We aten meer winkel gekochte voedsel in het algemeen.

     Ze heeft ook gestopt met behulp van reuzel in de chip pan, kiezen voor Spry Crisp ’n Dry plaats. Gran was niet blij. Ze dacht dat plantaardige olie was een nieuwbakken rage – het was, en dat was precies de reden waarom Mam vond het leuk. Ze zag het als bewegen op, modern en modieus.

     ‘Ik ben opgegroeid in het Noord-Oosten tijdens de jaren zestig en had geen idee over’ gezond eten ‘
     Dad deed nooit enige oefening en reed overal in zijn nieuw verworven bedrijfswagen.

     Meer bewerkte levensmiddelen, margarine, suiker en plantaardige olie, in combinatie met dagen doorgebracht achter een bureau en een wiel, zag hem krijgen een flinke buik en de appelvorm zo gewoon vandaag. In 1987, hij stierf aan een hartaanval, op de leeftijd slechts 65.

     Zijn dieet in zijn latere jaren was er niet een die zou hebben een beroep gedaan op Gran. Ze was fel tegen margarine.

     ‘Ik ben geen ding gemaakt in een fabriek te eten,’ zei ze. ‘Je weet niet wat ze in het.’

     Het was een angst gedeeld door veel van haar tijd. Had ik opgevolgd dergelijke waarschuwingen, zou ik kunnen vermijden mijn gevecht met bewerkte voedingsmiddelen, in de vorm van soja, de boon waarvan industrieel geproduceerde extracten worden verkocht als een laag-vet en uitzonderlijk gezonde bron van eiwitten.

     Vandaag de dag, soja is overal. Ongeveer twee derde van alle verwerkte levensmiddelen in de VS bevat enkele vorm van it.That percentage zal hier niet veel anders zijn – je zou er versteld van staan ​​hoe vaak je eet ‘verborgen’ soja.

     Toen mijn partner, Dawn, en ik besloot om veganistisch te worden tijdens de jaren tachtig, was het nog steeds zeldzaam in Groot-Brittannië. Deze levensstijl verschuiving kwam tot stand kort nadat we hadden Newcastle Polytechnic links en verhuisde naar zelfvoorzienend wonen in een gehuurd huisje in het noorden van Schotland.

     Toen een van onze kippen ziek werd, we vonden het vreselijk moeilijk om het uit zijn lijden te verlossen en begon te twijfelen of het doden van – of het eten – dieren was voor ons.

     We hebben niet zien waarom iemand anders zou moeten hebben om onze vuile werk voor ons te doen, dus in januari 1984 aten we onze laatste bacon sandwiches en begonnen aan onze dramatische verandering van levensstijl.

     Rond deze tijd werden de regeringen in de VS en Europa aan te bevelen dat mensen bezuinigen op het eten van dierlijke vetten, cholesterol en rood vlees ten gunste van meer zetmeelrijke voedingsmiddelen, groenten en fruit en volkoren.

     Deze nieuwe gezonde voeding advies had veel gemeen met het vegetarische dieet. We vonden dat we volgden een gouden pad, vooral toen we ontdekten de schijnbare wonderen van soja.

     In de jaren zestig mensen niet klagen over hun dieet en regelmatig verscholen in voedsel, zoals vis en patat, niervet pudding en spek en eieren, gebakken in reuzel
     Pas later ontdekken we dat onderzoek door de Weston A. Price Foundation had gesuggereerd dat verwerkte soja voedingsmiddelen zijn rijk aan chemische stoffen genaamd trypsine-remmers, die eiwitvertering verstoren. Ik geloof dat het deze dat al mijn problemen met IBS gemaakt.

     Soja is ook in verband gebracht met hypothyreoïdie, of een onder-actieve schildklier, een aandoening waarvan de symptomen zijn onverklaarbare gewichtstoename, gebrek aan energie en depressie – alle problemen die Dawn begon te ervaren. Deze problemen werden verergerd door andere gezondheidsproblemen veroorzaakt door onze voeding.

     Als voracious consumenten van noten, peulvruchten en granen, onze voeding zeer hoog in koper en vanwege het gebrek aan dierlijke eiwitten, weinig zink. Sommige onderzoekers hebben verbonden deze onbalans een constante gevoelens van vermoeidheid, iets waar Dawn en ik waren maar al te bekend.

     Voor de jaren, hebben we de NHS alle kans om uit te vinden wat er mis was met ons en goed te krijgen ons. Maar artsen niet en kon niet – misschien omdat ze zouden niet eens overwegen dat onze ogenschijnlijk gezonde voeding zou het probleem kunnen zijn.

     Tot slot, in wanhoop, Dawn stelde voor dat we moeten eten van vlees opnieuw te proberen. Tegelijkertijd, snijden we alle plantaardige oliën, met uitzondering van olijfolie, en aten veel reuzel, rundvet, boter, room en volle melk.

     We hebben ook gesneden zetmeelrijke koolhydraten zoals brood, die een onderdeel van zetmeel die bloedsuikerspiegel laat piek en dal, waardoor een cyclus van honger en te veel eten bevat.

     Toegegeven, de afwezigheid van brood is een aspect van onze nieuwe dieet dat zou kunnen hebben veroorzaakt Gran om te vragen of ik was gegaan ‘zacht in de’ ead ‘. In haar dag, die ze nodig hadden veel koolhydraten om hun fysiek zwaar leven voeden, maar we zijn veel meer sedentair.

     Maar ik weet zeker dat ze zou hebben goedgekeurd alles over onze nieuwe dieet, omdat haar generatie wist hoe om goed te eten. Dat is een vaardigheid die we vergeten zijn, gehersenspoeld als we zijn door de overheid en de medische propaganda.

     Het is tijd dat we ons aan herinnerd, vraagtekens bij de one-size-fits-all, ‘gezonde’ voedingsadvies we de paplepel ingegoten en kiezen in plaats daarvan voor gezond, onbewerkt, huisgemaakte gerechten.

     Aangepast van The Meat Fix, door John Nicholson (Biteback, £ 12.99). © 2012 John Nicholson. Om een ​​exemplaar te bestellen voor £ 10,99 (inclusief P & P), tel: 0843 382 0000.

    • Growing body of evidence: groeiend lichaam van mening. Ha, ha ha, ha, ha, ha. Vertaalmachines zijn zo geestig. Ik krijg associaties met al die blaaskaken die pompeuze meningen verkondigen (FL, Volkskrant, NRC) die op van alles zijn gestoeld, behalve op the growing body of evidence.

 6. James zegt:

  STOP THE PRESSES!! Het is dus toch waar!! You can really fuck your brains out!!! Geen wonder dat Melchior niet te vaak Michael Rose aanhaalt. (Dr. Michael R. Rose, Professor of Ecology and Evolutionary Biology, University of California). We stop aging when our reproduction stops. Geen wonder dat vrouwen het langer volhouden dan mannen. Menopause begint in de 50-er jaren of daarom trent. Mannen kunnen (en doen dat) nog jaren volhouden en in de naam van de liefde en intimacy pesteren hun partners daarna nog zeker een 20 jaar om hun zin te krijgen (seks). Nou heeft je vrouw een gegronde reden om nee te zeggen. Geen smoesjes van hoofdpijn, of ben een beetje moe. Niks flauwe kul . No dear, het is voor je eigen bestwil.!!! Zoals je wel weet ik heb altijd het beste met je voor. ”… the last age at which a population is allowed to reproduce over many generations is key. If reproduction stops earlier, so too does aging. Stop reproduction later, and aging follows suit…”
  Bovendien ontdekten ze dat castrates minder snel ouder worden.
  Sooooooooo?

 7. Corrien zegt:

  Inderdaad, maar het zit anders. Volgens TAO moet een man zorgen dat hij niet klaarkomt, maar zijn vrouw wel, zodat hij haar sexuele energie tot zich kan nemen…. doe dat maar eens na 😉

  • James zegt:

   Mijn vermoeden is dat die oude Chinezen misschien niet helemaal bij het juiste eind hadden Corrien, maar dat ze er al wel achter waren dat er iets met de chi aan de hand was. Ik heb het idee dat waar Rose mee bezig is, over hetzelfde gaat. En of dat nou pheno typisch of ontogenetisch in mekaar zit, daar heb ik geen idee van. Leven gecastreerde honden en katten langer? Komt nog een ander probleem om de hoek. Is dat wat Cynthia Kenyon ouder worden noemt bij haar roundworms ouder worden van de beestjes of van een dusdanige beschadiging op cel niveau dat het resultaat lijkt op ouder worden van de hele ‘cyborg’.
   “doe dat maar eens na”… wordt een stuk makkelijker wanneer je ouder wordt 🙂

 8. Brood slecht voor je? Hoe kom je er bij… Je krijgt er hooguit diabetes type 1 van. Als je zo’n loser bent die niet goed is aangepast aan het goede boerenleven. Maar als je dan op tijd stopt, verdwijnt de diabetes ook weer (al hebben we liever niet dat je dat aan de grote klok gaat hangen). Dus wat zeur je nou, negatieveling!

  BMJ Case Rep. 2012 Jun 21;2012. pii: bcr0220125878. doi: 10.1136/bcr.02.2012.5878.
  Remission without insulin therapy on gluten-free diet in a 6-year old boy with type 1 diabetes mellitus.

  Sildorf SM, Fredheim S, Svensson J, Buschard K.

  Source

  Paediatric Unit, Copenhagen University Hospital, Herlev, Denmark.

  Abstract

  A 5-year and 10-month old boy was diagnosed with classical type 1 diabetes mellitus (T1DM) without celiac disease. He started on a gluten-free diet after 2-3 week without need of insulin treatment. At the initiation of gluten-free diet, HbA1c was 7.8% and was stabilised at 5.8%-6.0% without insulin therapy. Fasting blood glucose was maintained at 4.0-5.0 mmol/l. At 16 months after diagnosis the fasting blood glucose was 4.1 mmol/l and after 20 months he is still without daily insulin therapy. There was no alteration in glutamic acid decarboxylase positivity. The gluten-free diet was safe and without side effects. The authors propose that the gluten-free diet has prolonged remission in this patient with T1DM and that further trials are indicated.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22729336

  Aan FL’ers: Ja, ik weet dat dit een case studie is. Fli**er op. Eruit. Oplazeren.

 9. Ha, ha, het lijkt hier inmiddels wel een soap 🙂 Scherpe reacties van James en Willem. De mensen op dit blog zijn in ieder geval heel slim!

 10. Mariet Hoen zegt:

  Liesbeth, ik ben ook veel ‘slimmer’ geworden, sinds ik geen (volkoren) brood meer eet 😉

 11. @Mariet, 🙂 dan ben je me vast ontvolgd na mijn laatste blog over ‘volkoren’.

 12. Mariet Hoen zegt:

  Liesbeth, Nee hoor je zit in mijn lijst: Paleo,weigth,health op Twitter. Maar ik kijk wel hoofdschuddend naar uitspraken op je blog en je Volkorengroep op FB.

  Uitsnede :”Om te beginnen zeggen Paleo-aanhangers dat je weinig/geen graan zou moeten eten, omdat dit de darmwand aan zou tasten. Deze theorie is achterhaald. Paleo-aanhangers blijven dit echter zeggen. Zelf sta ik hier niet achter. In een volwaardig menu passen granen uitstekend ”

  Hoezo achterhaald ? Hoe onderbouw je dat ?

  • James zegt:

   Liesbeth zeker niet uitvoerig Spreadbury bestudeerd. En het zou uiteindelijk wel eens zo kunnen zijn dat Ron Rosedale toch nog gelijk krijgt : There are no safe starches, of zoals Voegtlin al opmerkte ; we are carnivorous animals.
   De ‘theorie” is “achterhaald”. Soms kun je beter maar niet reageren Mariet. 112 wetenschappelijke papers van waaruit Spreadbury zijn ‘hypothese’ opbouwt. Ik heb er nu ruim 50 van nagetrokken. Er is geen spelt (sic) tussen te krijgen. Iets wat trouwens Voegtlin meer dan 30 jaar geleden al ontdekt had.
   Zie verder de post van Melchior hierboven.

 13. Ik kan dat niet wetenschappelijk onderbouwen. Daar ben ik nog onvoldoende in opgeleid om dat gedegen te doen op het niveau zoals dat hier gebeurt. Maar dat wordt aan gewerkt (bezig met master Evidence Based Practice waar ik dat goed leer). Ik volg daar een aantal andere in die ik vertrouw (en ook onderbouwen wat ze doen o.a. Robert Hoenselaar). Daarom doe ik hier ook niet mee aan dit soort discussies. Ik ben er niet van overtuigd dat volkoren weglaten voor iedereen het beste is, maar dat er zeker een groep is waar dat wel voor geldt. Ik hoop niet dat iedereen gaat proberen mij te overtuigen, want ik kan op dit moment niet mee discussiëren op de manier zoals dat hier gebeurt. Overigens adviseer ik mensen ook (een deel van het) brood te vervangen door salade en/of (zelfgemaakte) soep.

  • Hoi Liesbeth,

   Wat vind je van dit diagram?

   Eén van de vele consequenties van het eten van brood is dat je al heel snel in die rechter kolom terechtkomt. Een duidelijke uitleg ervan vind je hier. Het is een eerlijke analyse van een aardig onderzoekje dat volgens een Nederlandse voedingspaus niet door de peer review had mogen komen.

  • Mariet Hoen zegt:

   Hardstikke stoer van je Liesbeth, dat je durft toe te geven, dat je nog niet alles weet. Kom daar maar eens om, hedentendage 😉
   Fantastisch dat je studeert en experimenteert. Daar kan menigeen weer wat van leren.

   • Dank je wel Mariet voor je aardige reactie! Ook wel eens fijn als eerlijkheid wordt gewaardeerd 😉

    • James zegt:

     Ik denk niet dat je juist op deze site erg veel allesweters zult tegen komen Liesbeth. Ik geloof dat ergens in het grijs verleden van deze blog al eens gesteld is dat we allemaal zoekend zijn en iedereen blij is met wat aangedragen wordt voor de discussie.. Ik ben zelf waarschijnlijk wel een van de ergste amateurs. Scharrel mijn kennis van overal bij mekaar en hoe meer ik vind hoe meer ik ontdek dat voeding en het metabole proces een enorm ingewikkelde aangelegenheid is. Pas afgelopen winter ontdekte ik de citric acid cycle (Krebs). Misschien vroeger wel eens aangestipt, maar ene oor in andere uit. Nam voor mij een paar weken om een beetje bekend te raken met alle afkortingen. En toen door naar de mitochondria. Fascinerend. Als er iets is waar ik mijn diepste respect voor heb is het de manier waarop onze mitochondria omspringen met alle troep die we ze voeren. Nee Liesbeth we weten niemand erg veel. Allemaal scharrelen we rond en helpen mekaar.
     En zoals mijn lijfspreuk gaat : search for the truth but flee the ones who found it.
     Heb zelf nog wel eens de neiging om te denken dat ik het ‘gevonden’ heb, maar dat wordt wel minder. Wat graan betreft heeft niemand mij kunnen overtuigen dat het een safe starch is. Misschien dat veel mensen er een leven lang mee uit de voeten kunnen. Low-level inflammation wordt vaak voor vanzelfspekend aangenomen. Een beetje uit m’n doen. Het is vandaag m’n dag niet. Ben een beetje under the weather enz enz. Niemand hoeft bijv. griep te krijgen of verkouden te worden, toch vinden vele mensen het normaal.

 14. Mariet Hoen zegt:

  James, je hebt gelijk, soms alleen het hoofdschudden 😉 Iedereen zijn eigen mening 😉 Maar het aan den lijve ondervinden van de genezende krachten van de alhier opgedane kennis, doet mij verbazen dat niet iedereen ‘om’ gaat. Ron Rosedale was de eerste die ik vond. Voor mij als diabeet vallen steeds meer puzzelstukjes op z’n plaats. Zo blij met jullie allemaal hier :-*

  Maar misschien lukt het alleen als je een beetje aan het einde van je latijn ( ziek ) bent. Hoop ik eigenlijk niet. 😦

  • James zegt:

   N=1 Mariet, maar er zijn al zo veel van die N’s dat we misschien binnen afzienbare tijd dat ‘tipping point’ bereiken. Helaas zullen we voorlopig nog wel blijven zitten met sites als FL waar onder het mom van progressie de zaak zoveel mogeljk wordt gechanteerd. En je doet dat zoals ik al aangaf, heel geraffineerd gewaagde stukken publiceren en dan langzaam de validity ervan ondermijnen, of Melchior de kans geven om zijn woordje te doen. Maar die is allang gestigmatiseerd. Met andere woorden, die kun je niet helemaal serieus nemen. En jammer genoeg speelt Wouter het spelletje braaf mee. En de twee sterren figuranten doen alleen maar mee voor de show. Het is een oude en beproefde taktiek en werkt voor de grote massa als clockwork. Zoals ik hoorde van een van mijn oud leerlingen: Ja maar ik las op FL. Mijn enige verweer: Ben je vergeten wat ik jullie leerde in Socio 101?

   • Wel spelletje speel ik mee James? Inhoudelijk gezien ben ik een (soft) paleo fan hoor. En ik ken inmiddels reuze goed de beperking van wetenschap. We weten vooral wat we nog niet weten, en ik kan zelf uitstekend uit de voeten met hypotheses die nog niet voldoende zijn onderzocht. De eerste vliegtuigen vlogen al tientallen jaren voordat de wetenschap de verklaring kon geven waarom ‘het kon’. Innovatie komt eerst, de wetenschap volgt is mijn stelling.

    Rondom Foodlog. Dick schrijf over het algemeen prima stukken. Maar hij kan niet garanderen dat zijn publiek ook voldoende inzicht en kennis heeft. Mijn enige reactie dit ik hier heb geplaatst ging over het feit dat het zinloos en niet fair is om te mopperen op een andere site. Gewoon inhoud beargumenteren is zinvoller (vind ik zelf).

    Mocht er twijfel over zijn: Ik heb veel respect voor Melchior Meijer. Ik bewonder zijn inzichten en zijn energie om de 8 lezers hier te inspireren en zijn platform aan te bieden.

    • James zegt:

     Helemaal mee eens Wouter :”…gewoon inhoud beargumenteren..” Helaas kan ik dat niet op FL met twee sterren mag je alleen de populus verrijken. Ik kan niet beoordelen wat er op dit moment daar gebeurt omdat ik er geen kennis van neem. De weinige keren dat ik er kom is wanneer hier een referentie staat waarvoor ik het zinvol vind om die te volgen. Mijn ervaring in een tamelijk recent verleden is wat ik al heb beschreven. Er is daar iets heel geraffineerds aan de hand. Belangrijke zaken worden aan de orde gesteld en dan over tijd in een daglicht gesteld dat ‘de gewone man en vrouw’ het wel gelooft. Ja, ze zeggen zo veel. In feite Wouter is dat niet een spelletje, het is hoog spel. Om dit goed te kunnen beheersen heb je het systeem van sterren nodig. Degenen die een ‘wild cannon’ vormen bedreigen de status quo.
     Van de reactie van Liesbeth snap ik niet veel. Je bent met een masters bezig en je bent niet in staat om mee te discuteren op dit niveau?? Ik ben helemaal geen ingewijde, ben helemaal niet iemand die er zoveel vanaf weet. Ik gebruik gewoon mijn vrije tijd om dingen die mensen beweren na te trekken. Ik heb alleen het voordeel het meeste van dit werk in het Engels is en ik heb tijdens mijn eigen studie (jaaaaren geleden) geleerd literatuur onderzoek te doen. En ja het ligt binnen mijn belangstellings sfeer omdat ik 1972 al vermoedde dat voeding wel eens meer te maken kon hebben met gedrag dan werd aangenomen. Vergeet niet , het was de tijd dat we rommelden van Skinner naar Neo-Freud met Maslow en Rogers er tussen. Voeding stond niet op de lijst.
     En Melchior heeft helemaal gelijk als hij heel even aanstipt dat de graan (mono) cultuur ons met zijn allen naar de bliksem helpt. Daarvoor hoef je niet Al Bartlett te bestuderen.
     Hebben jullie trouwens al gezien dat een halve eeuw geleden Du Pont en Lever Bros meededen aan een onderzoek naar de belangrijkheid van vet in het dieet. Lever Bros helemaal giddy . Maar toen ging er iets mis. Wij weten nu waarom. It would be funny if it wasn’t so serious. Ja dit staat in Niet bij brood alleen (Stefansson) Andere tijden. De moeite waard Liesbeth om zowel Stefansson als Voegtlin eens te bestuderen. Je begint een idee te krijgen ‘hoe het gekomen is’

   • willem zegt:

    Fijn, Wouter, dat je reageert op James. Minder fijn dat je de door mij gestelde vragen (en opmerkingen) niet beantwoordt. Maar wat zeg je hierboven nou eigenlijk wel.
    ‘Rondom Foodlog. Dick schrijf over het algemeen prima stukken. Maar hij kan niet garanderen dat zijn publiek ook voldoende inzicht en kennis heeft. ‘
    Hoe je deze bemerking precies bedoelt, kan ik niet anders interpreteren dan te lezen. En dan bekruipt me een vervelend gevoel, namelijk een constatering van misselijkmakende arrogantie…
    Ik wacht overigens nog steeds op een reactie van je vriend Veerman, Wouter. En dat ik dat hier die, komt omdat ik dat op zijn blog niet mag doen, al twee jaar niet.

   • Nee ik heb Spreadbury niet bestudeerd. Zoals ik al in eerdere reactie aangaf, ga ik geen discussie voeren over wel/niet volkoren. Ik reageerde echter op Mariet. Eerder heeft Robert Hoenselaar dit overigens ook geschreven op dit blog en kreeg hij tot zijn eigen verwondering nauwelijks een reactie. Ik zal vragen of hij tijd heeft hierop te reageren.

    Wat mij opvalt is de verheerlijking van een ‘paleomenu’, waardoor andere visies direct van tafel worden geveegd (door sommige deelnemers). En dat iemand die er zelf beter van geworden dat zo communiceert, vind ik meer dan begrijpelijk en ook niets mis mee. Ik vind een ‘paleomenu’ ook gezond. Er zijn echter meerdere wegen die naar Rome leiden. Mijn vader heeft met een menu met volkoren (volledige graan uit de natuurvoedingswinkel) van zijn 40e tot 80e geen medicijnen voor zijn diabetes 2 hoeven te gebruiken, terwijl de arts daar op zijn 40e mee wilde starten. Daarvoor at hij niet slecht, bewoog en was ook niet te dik. Er werd in zijn voedingspatroon rekening gehouden met de GI.

    In mijn praktijk komen mensen met een hulpvraag, tot nu toe is dat nooit geweest om af te vallen (hoewel dat ook kan). Bij het begeleiden van mensen gaat het ook om de voorkeur van de cliënt. Ik sluit me daarbij aan. Soms is dat een ‘paleomenu’, soms niet. Tot nu toe zijn alle klachten verdwenen of heel erg sterk verminderd. Dit bevestigt mij ook dat er meerdere wegen zijn. Ik zou het sterker vinden als daar ook respect voor is.

    • Liesbeth, ik heb veel respect voor je, daar gaat het niet om. Niemand hier verheerlijkt paleo, het noble savage stadium zijn we lang gepasseerd. Maar om de natuur en de aanpassing van een diersoort aan een bepaald menu kun je niet heen. Zelfs niet als het een soort betreft die exploitatie van de hele aarde tot niche heeft gemaakt. De (kleine) isocalorische RCT’s waarbij een ‘paleo’ voeding is vergeleken met de ‘prudent’ voeding die Seidell voorstaat, laten zien dat paleo in tal van opzichten beter presteert. That’s all. Seidell hekelt de studie van Frassetto et al en vindt dat die niet door de peer review had mogen komen. Ik vind het fijn dat Seidell dit keer niet in de redactie van betreffend tijdschrift zat. Wat zegt hij over de RCT van Lindeberg? Wat gaat hij straks zeggen over de grotere paleo RCT’s?

     Op welk argument kreeg Robert geen reactie? Zijn belangrijkste argument is volgens mij dat consumptie van volkorenproducten in prospectieve bevolkingsonderzoeken correleert met minder pathologie. Ik heb diverse malen uitgelegd waarom ik (afgezien van voor de hand liggende confounders) geen waarde hecht aan populatiesstudies en zelfs niet aan RCT’s als er geen graanvrije controlegroep is. Daar is hij niet op in gegaan. Wij hebben volstrekt verschillende referentiekaders. Ten overvloede: daar is niets mis mee.

     Overigens zou ik als therapeute toch Spreadbury even lezen. En de referenties ook ;-).

   • George zegt:

    Ja, er zijn al een heleboel gepubliceerde n=1 voorbeelden van positieve gevolgen van het Paleo gaan eten. Dat is voor deze mensen fantastisch, inclusief mij zelf. Ik was niet aan het einde van mijn Latijn, ik word geïnspireerd door een florissante toekomst. En op de een of andere manier heb ik iets met “oer”.

    Overigens was er gisteren op NTR een interessante uitzending over waarom onze hersenen groter zijn geworden: niet door vlees, maar doordat wij het koken uitvonden!
    En we konden ons zo goed verspreiden omdat we zetmeel konden gaan verteren doordat we Amylase ontwikkelden!
    Kijk: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1294517
    Ook nog een aardige hypothese waardoor het huwelijk is ontstaan: kunnen jagen en dan dat voedsel terugbrengen (niet zelf opeten) maar delen met je vrouw en kinderen, waarbij de vrouw overigens 60% van de calorieën leverde in de vorm van bessen en knollen etc. Weer eens overtuigend dat Paleo niet persé low carb is, wel “oer”. En omdat de mens overal zich kon aanpassen: het kan wel, getuige de Inuit.

  • Folkert zegt:

   Nog een keer vertellen James. Van die griep en die verkoudheid.

   • Folkert zegt:

    Ligt aan mij dat dit hier verloren staat. Te stom voor deze wereld.

   • James zegt:

    Hoi Folkert, met plezier al moet ik erbij zeggen dat ook hier je allerlei betweters tegenkomt die zggen dat het allemaal onzin is. En misschien wat voor ons gezin geldt (N=6 plus aanhang) geldt niet voor anderen. Joost mag weten waarom niet. Ben altijd een fan geweest van Linus Pauling. Je krijgt niet voor niks twee keer (ongedeeld) een Nobel prijs. Vitamine C en dan timed released is de eerste die we zo’n beetje het hele jaar door gebruiken (1000mg) en in de winter meestal 2000 tot 4000 verdeeld over de dag afhankelijk van hoe ‘snotterig’ het weer is. En de tweede die naar mijn idee onvermijdelijk is als de dagen korter worden is Vitamine D (3). Minstens 2000iu per dag hele winter door. Afhankelijk van hoe gezond je leefwijze en dieet is (vis e’d.) kan het wat meer zijn. We zijn al in jaaaaren niet verkouden geweest. Weet niet wat griep is en laat me zeker niet spuiten. Levens gevaarlijk

 15. Ha Liesbeth,

  dapper om je in het hol van de leeuw te begeven….

  Ik neem zonder meer aan dat “echt” molenbrood, goed gerezen enz., superieur is aan het zgn. “volkorenbrood” dat je overal kunt kopen, bruin “geverfd” en al.

  Zeker zul jij net als de paleo- of LCHF mensen de nodige positieve n=1 ervaringen hebben.

  Ik heb echter 2 vragen bij het inpassen van graan in de voeding: graan past – zeg ik als onnozelaar in de voedingsleer – in een voedingspatroon met veel koolhydraten en weinig vet, schijf van 5-achtig zullen we maar zeggen, al dan niet biologisch enz..
  Daar zitten toch de nodige haken en ogen aan?

  Daarbij komt nog: wat doen gluten met je? Daar is in de mainstream voedingsleer weinig aandacht voor? Deze recente studie geeft denk ik een goed overzicht:

  Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification
  http://www.biomedcentral.com/1741-7015/10/13

  “It is now becoming apparent that reactions to gluten are not limited to CD, rather we now appreciate the existence of a spectrum of gluten-related disorders. The high frequency and wide range of adverse reactions to gluten raise the question as to why this dietary protein is toxic for so many individuals in the world”.

  “All individuals, even those with a low degree of risk, are therefore susceptible to some form of gluten reaction during their life span”.

  Dat lezende krijg ik geen neigingen om op de fiets te springen naar de dichtstbijzijnde korenmolen.

  • James zegt:

   ”..bruin “geverfd” en al..” Gert you’re funny. Dat hebben we hier bruin geverfd met molasses. Hoeft er geen suiker op te doen, zit er al in. Net als in alle cereals.
   Ja de gluten ons woordje glue. En laten we wel wezen : ons moeders plakte er het behang mee op de muur.

  • Liesbeth is een oudgediende in deze leeuwenkuil, Gert. En geloof me, ze is in dit paleohol veiliger dan op de gebruikelijke ‘geciviliseerde’ plekken ;-).

   Bedankt voor dat citaat. Tarwe heeft zo veel verschillende potentieel pathogene eigenschappen, dat ik maar niet aan een post toe kom. Misschien eens opdelen in een serie. En nee, de korenmolen lokt maar matig :-).

 16. George zegt:

  Ik zeg:
  “The basic strategy is an old one. As David Michaels notes in his book “Doubt Is Their Product,” the first evidence that asbestos causes cancer emerged in the 1930s. But three decades later, industry executives were still railing about “ill-informed and exaggerated” press reports, still covering up staggering cancer rates, and still denouncing regulation of asbestos as “premature.” Huge numbers of Americans today are dying as a result”.
  En zo is het met alle produkten die ongezond zijn.
  Lees verder op:
  http://www.nytimes.com/2012/10/07/opinion/sunday/kristof-the-cancer-lobby.html?smid=tw-share&_r=1&

  Het is onthutsend, maar het enige wat je kunt doen is zelf besluiten gezond te eten en te leven. Het paradijs op aarde voor de rest van de mensheid laat nog even op zich wachten.

  grapje

  Wat ik bedoel te zeggen is, dat ik niet geloof dat de werkelijke krachten achter het propaganderen van ongezonde voeding, pillen e.d. en het verdonkeremanen van wetenschappelijk onderzoek naar oplossingen voor ziekten, zoals paleo voeding etc., te bestrijden zijn met informatie.
  Kantelpunten zijn onvoorspelbaar en onbeïnvloedbaar.

 17. Interessant. De gezondheidsreis van een te vroeg geboren kind dat met goede bedoelingen werd vetgemest. Met dank aan het fantastische Google translate :-)!

  http://dromkroppen.se/erikshalsoresa.html

  Erik’s gezondheid reis in het leven

  In september 2009, leende ik het boek “In plaats van doping” door mijn toenmalige nieuwe vriend Stefan Sandberg, die ik ontmoette toen ik mijn studie gestart voor een personal trainer. Ik strek het boek gelezen en begon LCHF dezelfde avond.

  De geschiedenis van het begin van mijn reis

  Ik ben geboren 7 april 1992 vijf weken te vroeg. Ambient angst dat ik zou ondervoed groot geworden was toen ik niet eet, dat veel voedsel, dus tussen de 4-9 jaar oud, was ik een overmaat van het voedsel dat ik graag geen last enig gebrek aan voeding. Wit brood met boter en honing was een frequente ontbijt vond ik erg leuk. Correlatie tussen voedsel en het lichaam, dacht ik zo duidelijk niet over, dus ik at wat ik werd geserveerd. Het is allemaal het gevolg van zwaarlijvigheid en weinig zelfvertrouwen liep ik rond met voor jaren.

  Een paar jaar later, in 2004, toen ik 12 was, ben ik begonnen met een beter begrip van de reden waarom ik was zo rond als ik was te krijgen, en dat er iets wat je zou kunnen doen. Zonder meer kennis dan de algemene twaalfjarige is op dieet en lichaamsbeweging, ik vond het nog steeds logisch dat het de suiker die zou worden verwijderd. Het was een verschuiving die ik had geen problemen met, omdat ik altijd al meer voor het eten dan voor de snoep en zoetigheden. Ik begon met een soort van zelf-fictieve versie van GI huidige methode gewoon op basis van gezond verstand, maar snoep en junk food. Ik had me niet te diep zetten naar voeding voor uw begrip.

  Ik begon dus al die tijd voor mijn omgeving, zijn de omstandigheden ten aanzien van mijn dieet en had een nultolerantie op bads. Ik begon ook het lopen en getest voor een aantal jaren in verschillende sporten, zoals schermen en zwemmen, maar niet volledig houden aan een van hen. Obesitas verdween in alle gevallen relatief snel en een passie voor hoe je lichaam en geest te beïnvloeden door middel van dieet, lichaamsbeweging en levensstijl begon vorm te krijgen.

  Iets oudere

  In het najaar van 2007, 15 jaar, begon ik na een grote vooruitgang met hardlopen en thuis fitness sportscholen met mijn vrienden bij de lokale sportschool “ÖSTK” in Orsundsbro. Snel realiseerde ik me dat het mijn ding. Ik heb altijd (in ieder geval sinds 2004) is gedisciplineerd ten aanzien van dieet en lichaamsbeweging, en met een motivatie die constant blijft op de top, ik heb nog nooit in de verleiding gekomen om te stoppen. Ik ben zeer dankbaar. Met deze kwaliteiten die ik had mijn roeping. Mijn doel sindsdien om mijn kennis en praktische ervaring, zowel voor de persoonlijke ontwikkeling te verzamelen, maar vooral om anderen te helpen. Iedereen verdient een goede gezondheid en een lichaam te gedijen inch

  2009, 17 jaar, heb ik de eerste echte stap op weg naar de vervulling van mijn droom om een ​​personal trainer, door te verhuizen naar Ostersund te gaan “The Academy” opleiding. Dit gebeurde via een nieuwe PT-line Östersund school net opgestart, met 50% van de middelbare school was bij Gold’s Gym in de vorm van theorie en praktijk. Een maand in, nam ik een belangrijke stap op weg naar.
   
  Het boek dat mijn kijk op de wereld veranderd

  Voordat ik Frank Nilsson’s boek “In plaats van doping” Ik had, net als de meeste mensen lezen, veel vooroordelen over de carb. Dat er een half hysterische vermagering dat was om de voedingsstoffen die uw lichaam echt nodig te verwijderen, waardoor tricking het lichaam om gewicht te verliezen. Manners, dacht ik. Maar het boek vele logische antwoorden gaf op vragen persoonlijk, heb ik altijd afgevraagd wie de “gebruikelijke” voedingsaanbevelingen niet kon zinnig antwoord te geven. Musings over evolutie, dat is hoe het kan zijn dat de mens heeft tanden die niet kan omgaan met het voedsel dat we eten zonder de hulp van een tandenborstel, of hoe het komt dat onze glycogeen opslag zo korte tijd als ze doen duurt, dan hebben we nauwelijks gejaagd in slechts 45 minuten en dan eet een maaltijd hoog in koolhydraten om spierafbraak te voorkomen. Het hele concept van carb antwoorden op de vragen die ik had. Het is allemaal logisch. Het klonk echter te mooi om waar te zijn, maar logisch leek, ik dacht dat ik op zijn minst moeten proberen, om mijn eigen mening te vormen en niet luisteren blindelings beeld media overgebracht.

  Na het lezen van het boek ben ik begonnen en Stefan met LCHF / Hunter Dieet.
  Sinds ik zijn geweest zonder eenvoudige koolhydraten jaren was de overgang is niet bijzonder moeilijk voor mij. Afgezien van enkele vermoeidheid in het lichaam en het hoofd ging het helemaal over pijnloos.

  Een week na mijn dieet shift, kreeg ik mijn eerste bewijs dat het dieet me positief beïnvloed. Mijn eerste van vele “bovenmenselijke”-sessies. Ik verdubbelde mijn normale löpsträcka maar behield bijna hetzelfde km / min. Vanaf 10 km in 43min naar 20 km in 88min! Ik had nog nooit draaien meer dan een miljoen voor, ooit! Ik bleef in de eerste plaats was omdat ik bang was dat mijn voeten niet zou omgaan met de nieuwe werklast. De energie die ik daarna had verlaten. Al mijn trainingsresultaten ging van voormalige tokbra naar tokbra2! Ik had absoluut geen problemen met een opleiding in koolhydraten, maar nu heb ik naar een heel nieuw niveau!

  “Super Human” is mijn concept op de prachtige “flow ervaring” u regelmatig op vet gebruik. De energie gewoon eindigen.

  Jiro, een kamergenoot had ik toen woonde ik in Norrköping winter van 2012, had vaak, terwijl we in feite woonden in hetzelfde appartement, zien en proeven het eten dat ik at, en luister naar de uitleg achter dit alles. Er was ook veel kettlebell geest. Hij besloot op een verandering van dieet.

  Jiro over zijn eerste ‘super mens “moment:

  “Het was een ongelooflijke ervaring, om te voelen hoe de energie onbeperkt leek. Dan is het gevoel dat ik voor onbepaalde tijd zou kunnen blijven, belde ik Eric onmiddellijk om te controleren of het een goed idee om verder te gaan. Kettlebell had nog nooit zo licht! ”

  De eerste 16 maanden heb ik tot het strikte LCHF dieet met een minimale hoeveelheid koolhydraten (ongeveer 10 g per dag). Ik voelde me geweldig! Het was tijdens deze periode werd ik een gouden medaillewinnaar in kettlebell-SM (december 2010). Daarna begon ik te experimenteren met koolhydraten, in het bijzonder bij intake timing en het effect daarvan op de prestaties en het welzijn. Mijn zus, die na vele jaren van ziekte problemen artsen waren niet in staat om op te lossen, in geslaagd om “gezond eten”. Het was geweldig om te zien. De voordelen voor de gezondheid leek eindeloos!

   Over Kettlebell Kampioenschappen

  Na slechts een jaar voor de competitie zijn ingevoerd om kettlebell, weer door mijn goede vriend Stefan, begon ik gaan over meer en meer naar functionele krachttraining. Ik ging Spartanen kettlebell training in maart 2010 en maakte me een aantal aangepaste orb. Eind september van dat jaar, besloot ik te schrijven in de SM. Race in eind oktober ging goed en ik persoonlijke records hit in lange cykle en deed met mijn 63,8 kg, met een 16kg kettlebell, 90 st. Ontbijt de dag: gebakken eieren met bieslook en Tabasco.
  De training ging erg goed. Ik verhoogde spiermassa en kwam 65kg. Met harde training en een focus op technologie, kwam ik in de 120 lift wedstrijdreglement. Ik was klaar voor de finale!

  11 dagen voor de finale, bezetten het centrum van Östersund als ik werd geraakt, ik, net als 20.000 anderen, de parasiet Cryptosporidium via het drinkwater. Ik was ziek dagen zonder succes om naar mij te eten. Vier dagen voor de wedstrijd, ik was gezond genoeg om te eten en ik kon gaan naar de sportschool. Ik heb nu woog 61,4 kg en had verloren veel sterkte. Om nog een kans te hebben, heb ik besloten om me naar de gewichtsklasse hieronder. De volgende dag at ik een paar eieren per dag en getrainde enkele uren op de crosstrainer. Dit is tot nu toe de slechtste week van mijn leven en ik wist dat dit niets te maken met de gezondheid gehad. Ik kwam toch neer op 58,9 kg en belandde in gewicht klasse voor degene die ik oorspronkelijk van plan om in te concurreren met 73 herhalingen, Ik heb, blij niet te hebben flauwgevallen door uitdroging.

  Hoewel ik niet 73 herhalingen te zien als een grote prestatie, ik ben nog steeds trots op mijn prestaties in de ervaring als geheel, gezien de extreme omstandigheden.

  Mijn ik vandaag

  Ik zal niet weer concurreren. Na de race, ben ik gestopt met de nadruk op prestaties, spiergroei en het vetpercentage, dan is het de gezondheid, dat is mijn echte passie. Werk, eten en leven een goed gevoel, en laat geen factoren gecontroleerd door bijvoorbeeld ijdelheid compromis. Mijn doel is nu om te groeien als persoon en om te delen met u mijn filosofieën voor degenen die willen naar de top gezondheid verdienen allemaal te bereiken.

  Vandaag Ik woon in Göteborg en is in mijn leven vorm. Ik werk nu met een focus op wellness. Manier van denken over de moeilijkere oefening met een focus op het lichaam als een geheel en gelukkig met tussenpozen, zodat crossfit, Tacfit, enz. vormen de basis van mijn opleiding aan het lichaam en geest te versterken.
  Hart, spieren, longen, structuur. Clubbell is ook mijn favoriete tools op het moment!
  Maar mijn ultieme oefening is MovNat, dat geeft ons een duidelijk algehele ervaring en is gemakkelijk aan te passen aan de huidige prioriteiten in harmonie met de natuur, Of ​​ik wil hoge of lage intensiteit trainen. Altijd op blote voeten of in minimalistische schoenen. Natuurlijk ben ik altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en om de 300 mil lange trail “Te Araroa” in Nieuw-Zeeland lopen met mijn zus is een aankomende project Ik kijk ernaar uit.

  Ik eet een liberale, seizoensgebonden carb / Paleokost en bereiden al mijn voedsel zelf vanuit het niets met biologische ingrediënten. Schoon het eten. Het belangrijkste is niet zo en zoveel gram van dit of dat, maar het eten is vers en grondstoffen met een hoge kwaliteit, maar ik de neiging om tussen de 10-60g koolhydraten per dag, voornamelijk bestaande uit diverse echt geweldig salades en uit bessen, afhankelijk van verschillende factoren zoals de training rate. Vet en eiwit bronnen eet ik in de steeds prachtige verscheidenheid, afhankelijk van het bereik, seizoen, stemming en gelegenheid. Koken is de passie die ik heb begonnen steeds meer concurreren met fitness belangstelling, maar gelukkig, ze allebei gelukkig hand in hand. Smaak en stemming is zeer belangrijk voor mij en is zeker in mijn keuken passie. Het gebeurt omdat ik een prachtige dubbele esspresso en donkere chocolade op een regelmatige basis, en af ​​en toe genieten van een aantal goede amaro Nevin of een lekker Islay whisky. Ik kon het niet beter te voelen op een bepaald niveau voor mijn inzichten en levensstijl van de afgelopen jaren. Ik voel me fantastisch!

  Ik heb het gevoel dat ik een harmonie tussen voeding, lichaamsbeweging en levensstijl te vinden in mijn leven en ik woon zo dicht bij puur geluk ik kan. Elke dag is een prachtig deel van een groot geheel. Ik voel de enorme geluk dat ik kan doen wat ik ben gepassioneerd door het verkrijgen van help mijn medemens een beter evenwicht in hun leven. Ik zit om 5:00 ’s ochtends, uitgerust, fris en productief.

  In de winter van 2012 ben ik gestart met het project drömkroppen.se volledig vrij om te delen met u tips & tricks in oefening, dieet en levensstijl online. De pagina wordt langzaam maar zeker groeit, en heeft een bijbehorende youtube kanaal geüpdatet met alles van smoothies, training, leestips, antwoorden op vragen en nog veel meer! U kunt ook volg mij op Facebook

  Conclusie en dankbaarheid
  Het realiseren van hun generalisaties en vooroordelen en achter laten, en om een ​​verschuiving van de focus van ‘mij’ naar ‘wij’ te maken en zetten hun prioriteiten dan is mijn meest waardevolle advies dat ik kan geven. Dat, en om hun dieet, koolhydraten is briljant!
  En zorg ervoor dat een boek leest deze zomer, dus het moet “Naked Health” door Jonas Colting of “carb & Training” door Jonas Bergqvist zijn. Zeer inspirerend!
  (Food revolutie, ik neem aan dat je al hebt gelezen).

  Ik ben nu 20 jaar
  Mijn nog-jaar durende reis in de gezondheids-wereld is fantastisch en heeft me een hoop prachtige plekken, mensen, kennis en ervaring van een mensenleven. Ik heb met ’s werelds elite in kettlebell sport. Ik heb getraind bulgarian tas met Ivan Ivanov. Ik heb ervaren Spaanse solkust met MF dieet adviseurs, met inbegrip van mijn zus. Ik heb de grote eer om geciteerd in verschillende plaatsen in het boek van Jonas Bergqvist’s “carb & Training”. Ik heb een inspirerende en leerzame weekend met de levende legende Steve Maxwell. Ik heb deelden een weekend in Londen, samen met meer van de huidige Tacfit-instructeurs in Groot-Brittannië Legion, geleid door twee wereldklasse coaches, Scott Sonnon en Alberto Galazzi Ik ben geïnspireerd door talloze briljante lezingen op verschillende locaties in Jonas Colting, Jonas Bergqvist, Bitten Jonsson, Andreas Eenfeldt, Rune Larsson en nog veel meer! De reis is nog lang niet voorbij en ik kijk ernaar uit om elke dag in de toekomst.

  Geniet van het leven!

 18. @Melchior, ik voel me hier ook veilig (mede door jou :-)) anders had mijn reactie hier niet op durven schrijven.

  Wat betreft de reactie van Robert, dat was heel lang geleden en ik kan niet meer vertellen waar het precies over ging. Ik heb ‘m een mail gestuurd maar hij heeft het te druk. Misschien zou hij aanhaken als hij meer tijd heeft.

  @James, tussen de regels door zeg je iets heel belangrijks: ‘ik heb wel geleerd literatuuronderzoek te doen’. Juist omdat ik dat nog niet voldoende heb geleerd, vind ik dat ik nu onvoldoende inhoudelijk mee kan doen met deze discussie. Dat is eerlijk maar misschien ook wel dom om zo op te schrijven (er zijn maar weinig mensen die dat overigens goed kunnen, maar alleen beseffen die dat zelf niet en hebben ze zeker niet lef om dat te zeggen). Het doel van mijn master is om dat goed te leren. Ik kan een los onderzoek in het algemeen best op waarde schatten. Maar daar ben ik er nog niet mee. Wat ik dan mis is om een overzicht te krijgen van verschillende artikelen en daaruit een conclusie te trekken.

  @Gert, als iemand geen volkoren eten en wel genoeg ‘normaal eten’ zoals een ‘paleomenu’ ga ik die persoon zeker niet uit het niets adviseren om volkoren te gaan gebruiken (dus spring niet direct op je fiets, hoewel fietsen wel weer gezond is :-)). Ook bij een voedingspatroon met granen kies ik niet voor veel koolhydraten en weinig vet (ik voeg bijna altijd vet toe). Naar mijn mening heeft niet iedereen een glutenintollerantie. Waar dat uit de anamnese blijkt zal ik daar mijn adviezen op aanpassen. In een natuurgeneeskundig praktijk komen overigens in het algemeen cliënten die dan vaak zelf al minder granen zijn gaan eten.

  • James zegt:

   Nog even als laatste dit Liesbeth, jij weet ook heel goed dat het niet dom is om zoiets toe te geven. Je bent in feite in heeeel goed gezelschap. Richard Feynman (de physicist) zei daar twee dingen over. Ten eerste “.. this attitude of mind, the attitude of uncertainty, is vital to a scientist. It is this attitude that a student first must acquire…”
   En de tweede : ”… there are too few people who have such a deep understanding of two different parts of our knowledge (any knowledge of any discipline) that they do not make a fool of themselves in one or the other..” Katan had daar eindelijk bij zijn emeritaat blijkbaar iets van begrepen toen hij opmerkte dat hij er eigenlijk nog niet veel van af wist. En Fransje Kok doet nog steeds alsof hij het wel weet, met als gevolg dat we weer een generatie dietisten en voedings deskundigen krijgen die echt niet weten waar Abraham de mosterd haalt. Je mag raden wie ik in dit verband hoger inschat Frans Kok, met weet ik veel wat voor titels, of ene Liesbeth Oerlemans. Trouwens Evert Oerlemans is een goede vriend mij, iemand die altijd voor iedereen klaar staat, dus de naam heeft hier een goede klank. 🙂

 19. Voegtlin, 1975:

  Arthritis, a common plague of modern society, exists in two major forms: osteoarthritis (caused by wear and tear and consequently present only in the middle-aged or elderly), and rheumatoid arthritis (caused by infection or other unknown causes and present att all ages). It has been pointed out that osteoarthritis has been found by paleopathologists in the most ancient skeletal remains of man and animals. Rheumatoid arthritis, however, appeared first about 2760 B.C., about the time consumption of cereal grains had become widespread. This type of arthritis is never found in animal remains. Neither is rheumthoid arthritis ever found in skeletal remains of corn-eating peoples, such as the ancient Peruvians, but it has been found to be uniformly present in races eating wheat, rye and oats. This finding suggests that rheumatoid arthritis is similar to sprue, a gluten-induced arthropathy.

  Eet meer brood!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s