Terug naar de kust

Waarom leef ik als een strandjutter in de space age en steeds minder als een ‘Man the Hunter’ in de space age? Maak kennis met Dr Leigh Broadhurst. Ik weet dat je geen helden mag hebben, maar deze dame… Daaronder nog maar eens een oud, in populaire taal geschreven stukje over dit belangrijke paleo-onderwerp. Nog even terugkomend op de vorige, epische gastpost (nogmaals grote dank, Job en Bartinka): als we het echt goed willen doen, moet Nederpaleo ook nog eens grotendeels marien zijn. Ga er maar aan staan ;-). Ik vrees dat de strandjuttersvoeding waarop wij mens werden de fabriek in moet. Werk aan de winkel voor Wouter de Heij.

Steeds meer vondsten duiden erop dat wij niet op de kurkdroge savanne mens zijn geworden, maar in een kustlandschap en deels zelfs in het water. Ons verstand danken we aan onze speklaag. Dat heeft verregaande consequenties!

Zeebioloog Alister Hardy kreeg in 1929 een briljante ingeving toen een bevriende arts zich in de kroeg afvroeg waarom mensen, in tegenstelling tot andere apen, veel onderhuids vet hebben. Hardy had genoeg robben en dolfijnen opengesneden om te weten dat een onderhuidse vetlaag kenmerkend is voor zeezoogdieren. Weer nuchter bedacht hij meer menselijke kenmerken die een verleden als ‘wateraap’ suggereren. Hij veronderstelde dat we ergens in onze geschiedenis vrijwillig of noodgedwongen aan het strand waren gaan leven. Het evolutionaire product van die confrontatie tussen aap en zee: Homo sapiens. Hardy hield zijn hypothese ruim dertig jaar voor zich, vermoedend dat hij zijn carrière kon vergeten als hij er ook maar over zou beginnen. De heersende opvatting was immers dat wij afstammen van apen die het oerwoud verruilden voor het open grasland, de savanne. Pas na zijn pensionering durfde hij zijn gewaagde ideeën naar buiten te brengen. Zijn intuïtie bleek te hebben geklopt. Na de presentatie van zijn voordracht (Was man more aquatic in the past?) buitelden alle vooraanstaande antropologen over hem heen. Hij zet de wetenschap voor gek!

Maar was Hardy’s idee echt zo extravagant? Moderne wetenschappers vinden steeds meer aanwijzingen dat hij het wel eens bij het rechte kan hebben gehad. Zo schreef de Canadese antropoloog en vetzuurdeskundige Dr Stephen Cunnane onlangs de bestseller The Survival of The Fattest; The Key to Human Brain Evolution. Daarin legt hij overtuigend uit dat onze grote, slimme hersenen alleen konden ontstaan in een kustlandschap. Waarom ben jij een zeemeermin?

Je hebt ‘idioot’ grote hersens

“Onze extreem grote hersens konden uitsluitend ontstaan in een milieu met plenty omega-3 vetzuren, choline en jodium, ofwel in een kust- of waddenlandschap,” aldus Stephen Cunnane. “En vrijwel alle vroege mensachtigen werden gevonden tussen even oude resten van krabben en zeeschildpadden, in gebieden die miljoenen jaren geleden aan zee lagen.”

Je bent relatief ‘vet’

Niet schrikken! Mensen worden, in tegenstelling tot chimpansees, ‘moddervet’ geboren. In de laatste weken van de zwangerschap bouwt de foetus een dikke speklaag op. Volgens Dr Cunnane maakt dat vet ons mens. “Zonder die reserve is het onmogelijk om het enorme, energie-vretende mensenbrein te kunnen laten groeien,” zegt hij. “De soort mens heeft massief geinvesteerd in zijn kwetsbare hersenen. Gedurende onze evolutie gold daarom: hoe vetter het kind, hoe beter zijn kansen. Naarmate we ouder worden neemt ons vetpercentage af, maar zelfs de magersten onder ons hebben veel meer onderhuids vet dan andere apen. Ook Elaine Morgan, Hardy’s belangrijkste geestverwant en schrijfster van ondermeer Scars of Evolution, ziet duidelijk mariene verklaringen. “Vet isoleert en geeft drijfvermogen.”

Je kunt zwemmen bij de geboorte

Een mensenbaby is volkomen thuis onder water, een chimpanseebaby verdrinkt onmiddellijk. Veel traditionele volkeren bevallen bij voorkeur in het water. Kinderen tuimelen uit de baarmoeder, zwemmen dicht tegen de moeder aan naar de oppervlakte en nemen dan pas hun eerste ademteug. Wetenschappers stelden verbijsterd vast dat zuigelingen in water van een graad of 20 niet onderkoeld raken, ondanks hun relatief grote huidoppervlak. Mensen zijn de enige landzoogdieren die bij de geboorte zijn overdekt met een laag wasachtige smurrie: het vernix. Overigens kan een enkele mensenbaby zijn oren afsluiten. En met een zekere regelmaat komt er een ter wereld met vliezen tussen tenen en vingers.

Je loopt op twee benen

De heersende Savanne Theorie dicteert dat we rechtop gingen lopen toen we de bomen verruilden voor het open savannelandschap. Dit om verder te kunnen kijken, sneller te kunnen lopen en overtollige warmte makkelijker kwijt te raken. Elaine Morgan voert echter aan dat de noodzaak tot waden de sterkst denkbare prikkel is om je op te richten. Onlangs werd op Sumatra een geïsoleerde groep bavianen ontdekt, die deels van de zee leeft. Deze apen lopen tijdens het vissen op twee poten. Omgekeerd is waargenomen dat apen die in een kaal landschap terecht komen, zich juist minder vaak oprichten dan in de jungle. In Scars of evolution stelt Morgan dat wij landrotten voor dit rechtop lopen ook een prijs betalen: rugklachten, hernia’s en spataderen.

Je bent kaal

De mens is de enige ‘naakte’ aap. Waarom beharing in tropisch water (onze wieg stond in Kenia) een nadeel is? Vraag Inge de Bruin waarom ze haar toch al gladde benen scheert. De orthodoxe verklaring luidt dat we onze pels verloren om op de zinderend hete savanne onze lichaamstemperatuur beter te kunnen reguleren. Top-antropoloog professor Phillip Tobias: “Ook ik heb dat decennia lang geloofd, maar het argument is met één simpele tegenvraag te ontkrachten: waarom hebben alle andere savanne-dieren hun vacht behouden? Het is niet logisch.”

Je beheerst je ademhaling

In het Schotse Inverness leefde tot enkele jaren geleden Hoova, een zeehond die na een opvangperiode niet meer naar zee wilde en spontaan is gaan ‘praten’. Als Hoova op dreef was, klonk hij als een ouwe man die in het IJslands staat te vloeken. Hoova en alle andere zeezoogdieren hebben een ingedaald strottehoofd. Dat maakt het mogelijk dat ze ook via de mond kunnen inademen, handig voor wie soms plotseling een flinke teug lucht moet happen. Een ingedaald strottehoofd is ook nodig als je door je mond wilt uitademen en dus om klanken te kunnen uitstoten. Alleen mensen en zeezoogdieren hebben bewuste controle over hun ademhaling. In tegenstelling tot de chimpansee houden wij zelfs onze adem in als we schrikken. Een vitale reflex als je tijdens een zwemtochtje plotseling onder water wordt getrokken.

Je hebt een erg brede voorvoet

Een aap zakt weg in de slik (en vindt nattigheid helemaal niks), jij waadt rustig naar Schiermonnikoog (en vindt dat helemaal te gek, vooral als de gids een beetje leuk is).

Je hebt relatief zwakke kaken

Het verorberen van vis, schelpdieren en zeegroenten vereist beduidend minder kracht dan de consumptie van een typisch apenmenu.

Okay. Dikke kans dat je nu zegt ‘leuk, maar so what!’ Wat kan ik hier mee, hier en nu? Meer dan je wellicht denkt. Onlangs opperde de Groningse voedingswetenschapper Dr Frits Muskiet dat de mens het best functioneert in een omgeving die niet te zeer afwijkt van de omgeving waarin hij evolueerde. Steeds meer wetenschappers omarmen die logische gedachte. Hoe boots jij je achtergrond als zeemeermin het best na? Volg deze tips op en je komt een heel eind!

Eet een Shore Based Diet

Zelfs de meest rabiate tegenstanders van het idee dat wij zeemeerminnen zijn, geven toe dat onze grote hersenen uitsluitend konden ontstaan in een milieu waar omega-3 vetzuren overvloedig aanwezig waren. Zonder dat spul geen neurologische ontwikkeling. Voorstanders van de Savanne-hypothese beroepen zich op het ‘Man the Hunter’ concept. Primitieve jager-verzamelaars sloegen de schedel van hun prooi of van door roofdieren achtergelaten karkassen kapot en deden zich tegoed aan de omega-3 rijke hersenen. Volgens professor Cunnane is het echter onwaarschijnlijk dat onze voorouders zoveel hersenweefsel (en dus DHA) konden bemachtigen om hun hersenen te laten groeien. “Het is erg vergezocht, vooral als je bedenkt hoe gemakkelijk zulk kostbaar ‘breinvoer’ in een kustlandschap verzameld kon worden.”

Ga zwemmen

Je gladde, talg producerende huid. Je flippervoeten. Je voor apen unieke vermogen om je adem in te houden. Je fascinatie voor water. Kom op meid, heb je nog meer hints nodig om te beseffen dat er onder je mantelpakje een zeemeermin schuil gaat? “De behoefte om het water in te gaan is universeel,” aldus Elaine Morgan. “Kinderen die vanaf de geboorte mogen zwemmen, ontwikkelen zich sneller dan andere kinderen. Er zijn nauwelijks activiteiten die mensen een groter gevoel van ontspanning en voldoening geven dan door een branding banjeren en zwemmen. Alleen al een douche lokt positieve fysiologische reacties uit.”

Blijf levenslang spelen

Dr Stephen Cunnane geeft in Survival of the Fattest een onweerstaanbare dimensie aan ons verleden als ‘wateraap’. Hij maakt aannemelijk dat wij niet evolueerden onder een enorme druk om voedsel te bemachtigen, maar juist als gevolg van de voortdurende aanwezigheid van een tot dan toe ongekend riant buffet. “Plotseling beschikten we over zoiets ongekends als vrije tijd,” stelt hij. “Het lijkt me uiterst voor de hand liggend dat we gingen spelen. Tegelijkertijd kregen onze hersenen de gelegenheid om, in die zee van omega-3 en jodium, te groeien. We waren in alle opzichten te vergelijken met lerende kinderen van nu. Gaandeweg verwierven we allerlei vaardigheden.” Volgens Cunnane was die mogelijkheid tot ongedwongen spelen en leren cruciaal voor onze ontwikkeling tot mens. Les: have fun. Spel is de motor van de menselijke evolutie en we zijn nog lang niet uitgeëvolueerd!

En tot slot, kijk ook nog even naar deze onsterfelijke TED-talk van Elaine Morgan.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

103 reacties op Terug naar de kust

 1. Beltsazar zegt:

  Een erg interessante gedachte en een zeer tot de verbeelding sprekende context om als mensheid ‘in op te groeien’. Ik vraag mij echter wel af hoe deze overvloed aan zeebanket zich verhoudt tot een fenomeen als intermitting fasting. Als je als mens de hele dag toegang hebt tot makkelijk en licht verteerbaar voedsel is het toch logischer je te gedragen als een ‘kustgrazer’.
  Zeker gezien hoe vandaag de dag de moderne mens met een overvloed aan voedsel omgaat.
  Een ander struikelblok dat ik zie in het vertalen van deze leefstijl naar de moderne tijd zijn de enorme hoeveelheden zware metalen en gifstoffen die worden opgeslagen in datzelfde omega-3 rijke vissenvet. Een leven lang (vette) vis eten leidt tegenwoordig tot een scenario “de kwik en de dode”, om maar even een flauw woordgrapje te gebruiken.
  Wel ben ik erg tevreden met de verklaring voor mijn voorliefde voor lange douches. Ik voelde me hier altijd nog schuldig over…;-).

  • Fred-Jan zegt:

   Beltsazar, nee het lijkt niet erg logisch dat onze verre voorouders bewust aan intermittent fasting deden. Onbewust deden deze vermoedelijk grazende voorouders dit natuurlijk wel. In tegenstelling tot de gemiddelde moderne mens zullen zij de bulk van hun voedsel bij daglicht hebben geconsumeerd, in plaats van ‘s avonds achter de televisie. Het moderne voedingspatroon met in de morgen een stevig ontbijt en de laatste hap laat in de avond, laat weinig ruimte voor AMPK gereguleerde processen. Intermittent fasting protocollen als Leangains, Fast 5, en alternate day fasting zijn methodes waarbij je je voedsel inname gemakkelijk kan reguleren, en geven je lichaam wel de tijd voor processen die plaats vinden in een ongevoede conditie. De negentien uur van Fast 5 of zelfs de hele dag van alternate day fasting zullen zij waarschijnlijk niet vrijwillig hebben gevast hoewel dat door omstandigheden vast weleens zou hebben kunnen voorkomen. De langdurige periodes van voedselonthouding van deze voedingsstrategieën zijn effectieve middelen om af te vallen en om in combinatie met krachttraining de lichaamscompositie te verbeteren. Voor optimale gezondheid is het volgen van een normaal dag en nachtritme qua voeding wellicht voldoende.

  • Beltsazar, met betrekking tot kwik:

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19365692

   Als er tegenover de kwiklast voldoende selenium staat, schijnt het mee te vallen.

   Zie ook Chris Kresser:

   http://chriskresser.com/the-truth-about-toxic-mercury-in-fish

 2. Hmm, dat wordt maar weer eens een extra lange douche vanochtend. Even vanuit een lekenoogpunt bekeken: mijn dochtertje van 15 maanden wordt echt boos als ze niet meer met water mag spelen (en onder de douche vandaan moet). Die fascinatie voor water zie je bij alle kleine kinderen. Daarnaast is ze dol op alles wat vis is (op het gebied van eten) en vlees in veel mindere mate. Ook is het zo dat als je baby’s in hun gezicht blaast dat ze dan automatisch hun adem inhouden en je ze zo makkelijk onder water kunt dompelen. Ik ga ervan uit dat kleine kinderen nog voornamelijk op instinct leven en bovenstaand verhaal houdt wel verband met het gedrag van mijn dochter.

  • 1skateguru zegt:

   Niet alleen bij kleine kinderen: wacht maar tot ze puberen, dan staan ze uren onder de douche.
   Het grootste genoegen bij veel volwassenen is volgens velen een dag je in wellness resort: lekker badderen en bubbelen.
   Ooit mensen op het strand zien wandelen die niet bukten om iets op te pakken, een steentje, stokje, veertje, schelp, willekeurig of onwillekeurig…

   • James zegt:

    “…Niet alleen bij kleine kinderen: wacht maar tot ze puberen, dan staan ze uren onder de douche….” Toen de laatste puber hier volwassen de deur uit ging ging onze electriciteits rekening met ruim 25% omlaag 🙂

 3. Mariet Hoen zegt:

  Come on in – the water’s lovely !

  Jaaaaaa, Melchior, ben ik zo blij mee met deze post. Jij weet het zo smakelijk brengen 😉
  Elaine Morgan, geb. november 1920 dus 92 jaar nu, heeft een eigen website, waar haar laatste boek is te downloaden : http://www.www.elainemorgan.me.uk/

  ( Leigh Broadhurst, ziet er trouwens zelf uit als een zeemeermin, lange haren, die drijven op ’t water, waar de baby’s zich aan kunnen vastgrijpen )

  Ik lees haar (Elaine) op de loopband en sta daar regelmatig te grinneken, bevreemde blikken en meegrinneken (aanstekelijk) Zij heeft de real engelse droge humor.
  Troostend ook. Onze evolutie heeft ons veel voordelen gebracht, zoals hersenen en spraak.
  Maar ook nadelen, zoals rugpijn door het rechtop lopen en onze vetlaag, die jammer maar helaas, bij somige mensen de neiging heeft te dik te worden. Veel dieren, die dat ook hebben, zoals beren, kunnen die vetlaag in het voorjaar weer makkelijk afbouwen. En slechte wondgenezig door die vetlaag, ook een negatief gevolg. Wij moeten ons bij grote wonden laten hechten door de dokter.

  Foutjes in de evolutie. We moeten het ermee doen.

 4. Even wat breaking news waar ik desalniettemin geen post aan wil spenderen: de Look AHEAD studie is na 11 jaar voortijdig afgebroken. Look AHEAD is een door de NIH gefinancierd megaproject waarin wordt gekeken of de cardiovasculaire complicaties van diabetes type 2 met strenge leefstijlmaatregelen en zogenoemde tight control terug te dringen zijn. De interventiegroep werd intensief gecoached om meer te bewegen en een ‘gezond’, calorie-arm, mager dieet met veel volle granen en meervoudig onverzadigde vetten te eten. Volkorenboterhammen met Becel, volkorenpasta met groenten, low fat yoghurt, dat soort debiele triestigheid. Flink bijspuiten en slikken natuurlijk. De controlegroep volgde het advies van de Amerikaanse Diabetesclub, wat min of meer op hetzelfde neerkomt, maar zij ontbeerde die intensieve coaching. En plotseling, vier jaar voor tijd: Stop. Volgens de NIH werd het onderzoek gestaakt omdat er ondanks de verwachtingen nog geen verschillen in cardiovasculaire mortaliteit zijn tussen beide groepen. Maar neem van mij aan, dit soort megaprojecten worden alleen voortijdig gestaakt als er iets heel erg onverwachts gebeurt. Als iets de kant uitgaat die de onderzoekers niet hebben voorzien of die ze niet wenselijk vinden. Mind my words… in de magere volkorenproductengroep vielen zo veel meer hartdooien dat het bij het voortzetten van de studie onvermijdelijk statistisch significant zou zijn geworden.

  http://www.nih.gov/news/health/oct2012/niddk-19.htm

  Heb je diabetes? Hou jezelf niet voor de gek en ga low carb of paleo.

  • riesjart zegt:

   Hilarisch inderdaad, vraag me af of die data nog vrijkomt in zijn originele vorm? Heb hierover nog niks gelezen op andere blogs.

   • Ben ook heel benieuwd. Waarschijnlijk was dit onderzoek hard op weg het prachtige dosis-respons effect van de huidige adviezen en protocollen aan te tonen. Hoe hoger de compliance van de patiënt (hoe beter hij zich houdt aan de bekende adviezen), hoe eerder hij onder de zoden ligt ;-).

    En dat moet natuurlijk niet bekend worden. Want als het bekend zou worden, kun je het niet meer met goed fatsoen blijven communiceren. Knap staaltje crisismanagement!

   • James zegt:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3084497/
    Iemand nog vragen??? Hoeveel carbohydrates denk je dat arme donders binnen kregen? Maar misschien lees ik het niet zo goed. Gebeurt wel vaker 😦

  • Fred-Jan zegt:

   Melchior,

   De interventiegroep verloor gemiddeld acht procent lichaamsgewicht na een jaar en dat liep terug naar vijf procent na vier jaar(zwaarlijvige amerikanen, en dus nog steeds obees). De controlegroep verloor een procent na een jaar en daarna niets meer. En dit alles op een geadviseerd dieet van 1200 tot 1500 kcal of 1500 tot 1800(afhankelijk van het startgewicht).

   De enige conclusie die je hieruit kan trekken is dat beide groepen zich op langere termijn totaal niet aan de aanbevelingen hebben gehouden. Dat de interventiegroep gewoon weer aan het groeien was, en daardoor gezondheidsverbeteringen niet meer waren te verwachten. En dat de intensieve coaching uiteindelijk niet heeft gewerkt.

   Aangezien je van beide groepen niet weet wat ze daadwerkelijk gegeten hebben lijkt het mij onmogelijk een zinnige uitspraak te doen over de uitwerking van hun dieet.

   Er is overigens niets mis met je advies.

   • Fred-Jan, dit project heeft in de loop der jaren een flinke emmer vol juichende tussen-rapporten aan pubmed toegevoegd.

    “In addition, early data showed that treadmill fitness levels, hemoglobin A1c levels, systolic and diastolic blood pressure, HDL-cholesterol levels, and triglyceride levels were all significantly improved among patients in the lifestyle-intervention arm when compared with the control group.”

    Ik wil graag zien hoe deze parameters zich ontwikkelden. Ondanks het nog steeds hoge lichaamsgewicht ben ik er niet van overtuigd dat de mensen zich niet aan de aanbevelingen hielden.

   • Fred-Jan zegt:

    Melchior, dat weet ik wel. Maar hoe realistisch zijn die hosana verhalen. Ja tijdens het gewichtsverlies zijn er allemaal verbeteringen te bespeuren maar zodra er weer overgeconsumeerd wordt is dat weer over. Geloof jij daadwerkelijk dat zo’n grote groep (actieve) zwaarlijvige individuen zich tegen alle natuurwetten in, met zo’n lage energie inname zichzelf min of meer op gewicht weet te houden?

   • Mariet Hoen zegt:

    Fred-Jan,
    niemand gelooft dat dikke mensen niet veel eten. Ik ben inmiddels immuun geworden voor dat ongeloof. Als ik dat zou laten doordringen, was ik constant ongelukkig. No way !

    Maar de blikken vol afgrijzen van willekeurige voorbijgangers doen wel pijn. En voor die superieure blikken van die dunne mensen in de sportschool probeer ik mijn ogen te sluiten. Daar kan ik me niet tegen verdedigen. Ik wéét dat ik al veel jaren maar 1100 tot 1200 calorieen at ( en ik ken er meer )
    Dikke mensen kunnen alleen afvallen en dun blijven op een WOE met heel weinig carbs ( zeker geen graan) normaal eiwit en veel goed vet. Het wordt tijd dat eens breed uitgerold wordt…

   • Mariet Hoen zegt:

    Ik zeg het nog eens: HET WORDT TIJD DAT, DAT EENS BREED UITGEROLD WORDT …

    • Nee Mariet, te dikke mensen liegen. Ze eten meer dan ze beweren en ze bewegen minder dan ze beweren.

     Neem nu deze vrouw. En maar klagen dat ze een metabole aandoening heeft, een dysregulatie van de vetopslag. Terwijl de oorzaak van haar probleem natuurlijk overduidelijk is. Van boven eet ze te weinig en beweegt ze te veel en van onderen eet te veel en beweegt ze te weinig!

     En al die mensen die een gastric bypass operatie hebben ondergaan en toch obees blijven… Ze zeggen wel dat ze maar 1200 kcal per dag eten omdat ze anders last krijgen van dumping syndrome en bijna doodgaan, maar in werkelijkheid lopen ze stiekem de hele dag te snacken.

   • Mariet Hoen zegt:

    Melchior, ik zeg maar zo ; Eigen schuld, dikke bult. :-)))))))

    Als ik dun ben en dat wordt ik … ga ik alle dunne mensen pesten…..

   • riesjart zegt:

    5% gewichtsverlies is inderdaad niks als je behoorlijk aan de maat bent, ik kan dat ook niet rijmen met de inname van 1500-1800 kCal. Is er geen andere data uit onderzoeken waarbij de deelnemers wel meer gewichtsverlies hebben behaald en behouden?

   • Fred-Jan zegt:

    Mariet,

    Het overgrote merendeel van de mensen met overgewicht heeft hier niet voor gekozen. Het is ze overkomen, veroorzaakt door invloeden van onze overgewicht stimulerende leefomgeving. Het zelfde geldt voor het merendeel van de slanke mensen. Ook zij hebben er meestal niet specifiek voor gekozen om slank te zijn, zij hebben domweg het geluk dat deze zelfde leefomgeving op hen deze invloed niet heeft.
    Een gevoel van superioriteit is dan ook volkomen misplaatst.
    Dat neemt niet weg dat het meeste onderzoek dat is gedaan naar het energieverbruik in mensen erop wijst dat er een directe relatie is tussen het lichaamsgewicht en het energieverbruik.

    • Mariet Hoen zegt:

     “Een gevoel van superioriteit is dan ook volkomen misplaatst.”

     Ja, dat weet ik ook wel, maar ze doen het toch !
     Want naast het feit we een overgewicht stimulerende leefomgeving hebben, hebben we ook een maatschappij waarin hele dunne gefotoshopte modellen de norm zijn.

     Natuurlijk zijn er ook mensen, die geen last hebben van deze vooroordelen 🙂

   • Fred-Jan zegt:

    Hoi Melchior,

    Disregulatie van de vetopslag, die ken ik ook nog van Gary Taubes. Volgens mij heeft hij de zelfde foto in een van zijn presentaties gebruikt. Lipodystrofie is een aandoening die natuurlijk weinig te maken heeft met de deelnemers uit de Look AHEAD studie. Toch onttrekt ook deze groep personen die aan deze aandoening leiden zich niet aan de natuurwetten. Ook zij verliezen gewicht wanneer zij onder hun energiebehoefte eten(lipodystrofie lijders hebben vaak een verhoogd BMR).

    Er is inderdaad aangetoond dat er een grote variatie in BMR is tussen verschillende personen van soms wel vijfentwintig procent.

    http://ajcn.nutrition.org/content/82/5/941.long

    Toch zijn TEE’s van 1200 kilocalorieën daarmee niet te verklaren. Hoe laag je BMR ook mag zijn, het verplaatsen van honderd plus kilo’s aan massa kost gewoon veel energie. Het geschatte BMR volgens de Harris-Benedict equation van een vrouw van 168 van 50 jaar en honderd kilo is 1688 kcal. Zelfs bij een afwijking van vijfentwintig procent ga je niet onder de 1200 kcal komen, en dit is nog slechts het BMR.

    De Look AHEAD studie was echter een groot opgezette studie waarin je er toch vanuit kunt gaan dat het merendeel van de deelnemers een TEE heeft wat overeenkomt met de verwachtingen.

    Iemand die op een hoog gewicht blijft ondanks een zeer lage energie inname, consumeert dicht bij zijn basis energiebehoefte. Dit heeft onvermijdelijk gevolgen voor zijn energie niveau. Zo’n individu is vanwege het gebrek aan energie extreem moe en niet in staat om iets uit te voeren. Voorbeelden van individuen met een lichaamsmassa in de buurt of hoger dan honderd kilo, met een totaal verbruik horende bij een individu van vijfendertig kilo(1200 kcal), die daarnaast ook nog een actief bestaan leiden, zijn moeilijk te plaatsen en zeker niet representatief voor een grote groep zoals in deze studie.

    • Hoi Fred-Jan,

     Bij de verschrikkelijke CarbSane – die surprise, surprise de duvel en z’n bejaarde moeder erbij haalt om haar lezers in te peperen dat de deelnemers aan het AHEAD-fiasco gewoon te veel lekkers in hun taartgat schoven – schrijft een dame hoe zij en vele anderen overgewicht houden en zelfs aankomen op iets van 1800 kcal/dag. Ik plak dat commentaar hieronder. Ze is kennelijk argeloos en zal spoedig ervaren hoe CarbSane en haar ELMM-discipelen met dit soort ketterse anekdotes afrekenen. Er staat virtuele onthoofding op in haar gesticht.

     Natuurlijk gebruikte ik het bekende voorbeeld van de vrouw met partiële lipodystrofie vooral provocatief. Maar de analogie gaat wat mij betreft niet eens zo heel erg mank. Ik wil er net als Taubes mee aangeven dat we oorzaak en gevolg omdraaien. Ik zeg niet, zoals hij, dat hyperinsulinemie de enige, alles verklarende factor is, maar wel dat eventueel overeten en weinig bewegen ook bij huis tuin en keuken overgewicht gevolgen zijn van een onderliggende metabole afwijking, geen oorzaak ervan.

     Een hypocalorische crapvoeding met weinig vet en dierlijk eiwit en voornamelijk acellulaire koolhydraten leidt volgens mij tot twee ogenschijnlijk tegenovergestelde fenotypes. Sommige mensen (kinderen, gezonde adolescenten) kwijnen er van weg, andere ontwikkelen morbide overgewicht. Hoe verklaar je anders bijvoorbeeld de ondervoede kindjes met obese moeders in ontwikkelingslanden die het moeten doen met Crapinabag™? Eten de moeders de calorieën van hun kinderen op? No way, ze sparen het uit hun mond, zoals alle moeders in beroerde omstandigheden doen. Zelfde crisisdieet, verschillende metabole consequenties.

     Hier dat commentaar:

     “I regain on 1800 calories. That may be starvation for some, but that’s maintenance or REGAIN level calories for others. There’s one blogger monitoring intake, and she regains over 1400….

I have to stay around 1600-1700 to maintain, and I’m overweight. Maybe it’s the Hashimoto’s, maybe it’s middle-age, maybe it’s just normal for women not to be able to eat a whole lot unless quite athletic. But 1800 is not starvation level for moi. It’s the beginning ground of “fatten up” levels.

I ate as 1200 for several months, mostly at 1400 in my losing phases. I’m maintaining at 1600 or so. And that’s since 2 years ago plus. If I don’t keep it up, I’ll be obese again in the blink of an eye.

I was aware about the gallbladder issues on extended lowfat diets, hence i made sure to have olive oil, butter, and coconut oil in my diet. It meant less actual bulk food, sure, cause of the concentrated calories in fat, but I didn’t want to lose my gallbladder, and I’d seen the theory that it was due to lowfat (not causing gallbladder to secrete, etc). Maybe that helped. My mom had hers out, so I worried.

Most of the successful weight-losers that I’ve seen online (ie lost and are still keeping it off) eat not a whole lot of calories. I’ve seen as low as 1200 for maintenance in a few to 1800 in others, but a lot seem to be around 1500-1600. I know that one famous The Biggest Loser winner maintains at around 1400 calories, and she exercises. 

It’s grim.”

   • Fred-Jan zegt:

    Hoi Melchior,

    Als je mijn commentaar goed had gelezen, had je opgemerkt dat ik niet ontken dat er mensen zijn met een lager energieverbruik dan gemiddeld. Ik heb geen idee hoeveel lager dat verbruik uiteindelijk in uiterste gevallen zou kunnen uitvallen. Hier zit natuurlijk wel een grens aan. Een mensenlichaam met meer oppervlak verliest onvermijdelijk meer energie aan infrarood dan een lichaam met een kleiner oppervlak. Daarnaast was dagelijks vijfentwintig minuten beweging onderdeel van de aanbevelingen in deze studie. Een zwaarder lichaam verbruikt meer energie om zich te verplaatsen.

    Maar mijn belangrijkste punt is dat dit een grote studie was met als deelnemers zwaarlijvige Amerikanen die gemiddeld echt niet hun omvang hebben bereikt met zeer lage energie innames. Ook al heb je gelijk en bestaan er individuen met nog meer naar onder afwijkende energie verbruiken dan we al wisten. Dan nog is het volgens mij niet erg realistisch om er vanuit te gaan dat deze kleine groep de onderzoeksresultaten gaat beïnvloeden.

    Gelet op het gemiddeld te verwachten verbruik van deze groep(individuele afwijkingen daargelaten) zou wanneer zij zich daadwerkelijk aan de aanbevelingen hadden gehouden, het gewichtsverlies van deze grote groep veel hoger moeten zijn dan de behaalde vijf procent. Daarom gaf ik aan dat conclusies over de uitwerking van het daadwerkelijke voedingspatroon van de deelnemers in deze studie niet mogelijk is.

    Een paar goede verklaringen over waarom we (over)eten van Stephan Guyenet:

    http://wholehealthsource.blogspot.nl/2012/10/why-do-we-eat-neurobiological.html
    http://wholehealthsource.blogspot.nl/2012/10/why-do-we-eat-neurobiological_13.html

 5. Wouter de Heij zit inderdaad in de fabriek. Samen met een grote groep enthousiaste partners doen we niks anders dan met voedsel(technologie) van de toekomst bezig zijn. Zo maken we op grote schaal algen in een fabriek in het midden van het land. Zeevoedsel uit de fabriek. Onze partners kweken vis op een duurzame manier (ook garnalen), en die worden weer netjes verwerkt (denk bijvoorbeeld aan : http://www.denaaktekreeft.nl). Een zeer grote beweging inmiddels.

  @Melchior, dit soort stukken en hypotheses ken ik inmiddels, maar ik blijf genieten van je teksten. Heerlijk! Dinsdag heb ik met een WU-prof eindelijk een gesprek over paleo; ze worden langzaam wakker hier aan de universiteit.

  • willem zegt:

   Fijn dat je dit, van Melchior, dan weer wel gelezen hebt, Wouter.
   Voedsel uit de fabriek. Zeevoedsel ook.
   Ik geloof er geen snars van!
   Jawel, natuurlijk, in fabrieken kun je spul fabriceren dat gegeten wordt. En vissen kun je kweken. Zalm bijvoorbeeld. Maar duurzaam?? Gezond??? Ik ben niet overtuigd, geloof er eigenlijk niks van dat dat kan, op een duurzame (rekbaar begrip) wijze fatsoenlijk eten fabriceren. Tuurlijk, je kunt fatsoenlijke sardines inblikken, in de fabriek. Maar dat is wat anders dan eten ‘maken’.
   Willen we een doorgroeiende werelbevolking blijven voeden, en wel op een wijze die indirect niet voor een groter wordende groep chonisch zieken en evenveel doden zorgt als de verfoeide ondervoeding die we kennen, dan moet dat van twee kanten gestuurd worden: 1. heel snel een geopolitiek voeren die ervoor zorgt dat er snel iets gedaan wordt aan het voorkomen van al die ongewenste zwangerschappen, en 2. een eerlijker en meer betaalbare wijze van verdeling van het nu beschikbare, fatsoenlijke, voedsel. voorstaan En innoveren, jazeker, maar niet fabrieksmatige hokuspokus.
   Zo nu en dan een kritisch stukje lucht soms op…
   Waar heb ik ongelijk?

  • Wouter’s werk is het werk van tientallen gepassioneerde collega’s die DOEN en met visie werken aan nieuwe technologie en duurzame en gezonde producten. Inderdaad werken we vrijwel niet met granen en zijn we vooral gericht op groent, fruit, vlees, vis en vleesvervangers. Je zou kunnen zeggen bewerkt-vers-paleo voedsel 😉 Omega 3 uit algen bijvoorbeeld vind ik behoorlijk paleo.

 6. @Willem, op foodlog zou ik nu mijn stinkende best doen om je te overtuigen van mijn gelijk. Nu ga ik dat niet proberen.

  Eten maken in de fabriek gebeurt al op zeer grote schaal. Een kas noem ik een fabriek, een grote varkenshouderij noem ik een fabriek, een viskwekerij noem ik een fabriek, etc etc. Moderne fabrieken maken inmiddels ook nep-kip (google maar even), naakte kreeft (google maar) en inderdaad ook algen (voor eiwitten en omega 3). Deze toekomst is er al, en ik verwacht daar heel veel van.

  Hoe ik overigens denk over verduurzaming en de toekomst mag duidelijk zijn; enkele linkjes:
  http://wdeheij.blogspot.nl/2012/10/duurzaamheid-is-de-balans-tussen.html
  http://wdeheij.blogspot.nl/2012/10/waarom-geeft-dijkhuizen-wur-dit-soort.html
  http://wdeheij.blogspot.nl/p/technologie.html

  Ik zeg dus niet dat je ongelijk hebt. Maar ik denk dat de toekomst er gewoon anders uit gaat zien. En bewijzen kan ik dat over 20 jaar of zo 😉 Overigens ben ik ook voor bewust beleid gericht op minder kinderen. Minder dus, maar wel meer kwaliteit/bijzonder.

 7. PS natuurlijk wel allemaal gezond. Maar dat kan ook.

  • willem zegt:

   Leg uit, Wouter…

   • Willem, nog nooit gegeven (dat ga ik nog wel eens doen), maar hierbij de concept slides van een presentatie die ik ooit nog eens zal gaan geven. Kijk vooral naar het tweede gedeelte van het verhaal. Dat gaat over zg. milde conserveertechnieken zoals AMAP, pascalisatie en purepulse http://www.slideshare.net/deheij/outline-voor-tedxbinnenhof-lezing. Enkele lezingen staan hier: http://www.toptechnologytalks.nl .

   • willem zegt:

    Dank voor de reacties, Wouter. Dit onderwerp past m.i. binnen de beide laatste postings van Melchior, vandaar dat ik er even op doorga.
    ik reageerde zo, omdat ik de schurft probeer te hebben aan voedsel dat fabrieksmatig tot ons komt. Maar nu lees ik jouw wel heel brede intepretatie van het begrip ‘fabriek’. Jij stopt daar ook in kassen, varkenshouderijen en viskwekerijen. In mijn visie is een fabriek een ‘bedrijf waarin op uitgebreide schaal, langs mechanische of chemische weg, stoffen of goederen uit grondstoffen worden geproduceerd.’ Voor de zekerheid de definitie van Van Dale maar overgenomen. En van voedsel uit dit soort fabrieken worden we niet vrolijk.
    Ik heb alle respect voor de handige knutselaars die de supermarkten voeden met dit soort voorverpakte etenswaren, maar kan die niet plaatsen onder de noemer ‘gezond en duurzaam’, tenzij we duurzaam loskoppelen van gezond.
    Dat alles wil niet zeggen dat ik die fabrieken verfoei, al was het alleen maar om de werkgelegenheid die ze met zich meebrengen. De producten kunnen grote hongersnoden voorkomen, wat pappen en nathouden, maar geen structureel gezonde mensen voortbrengen.
    En ja, ik ken je blog en ook de bijgeleverde linken. Je doet stinkend je best. Alle respect. Toch blijft het van een andere orde dan ik geprobeerd heb te definieren.
    En ja, je bent een voorloper v.w.b. de techniek van het pascaliseren. Prima, maar dan hebben we het niet over voedsel voortbrengen, maar voedsel conserveren. Heeel belangrijk, maar valt niet onder voedsel voortbrengen.

    Merkwaardig overigens: ‘Willem, op foodlog zou ik nu mijn stinkende best doen om je te overtuigen van mijn gelijk. Nu ga ik dat niet proberen.’ Geen idee wat je bedoelt.

   • willem zegt:

    Ben je d’r nog, Wouter?

   • Natuurlijk ben ik er nog 😉 Ik ben toch ook 1 van de 6 lezers van Melchior.
    Ik hanteer ook de Van Dale definitie van de fabriek. En dan is deze volgens mij ook heel goed toepasbaar op alle soorten van landbouw en veehouderij die we kennen. Het concept blijft immers grondstoffen op grote schaal omzetten naar eindproducten. In de akkerbouw zijn de grondstoffen zaad en water en kunstmest en mineralen. In de veehouderij zijn de grondstoffen voer en water. Ik kan het niet mooiere maken dan het is. Maar er zijn fabrieken en fabrieken 2.0. Sluit je ogen niet voor grijs.nuance en voor de nieuwe innovatieve technologie. Sinds 200 jaar kunnen we op deze aarde niet meer zonder. En fabrieken -in de brede definitie zoals ik m hanteer- hebben de toekomst. Daar moeten we maar aan gaan wennen. Dan heb je gelijk dat er naast productie ook nog conserveertechnieken zijn. Deze twee gaan voor voedsel hand in hand overigens.

   • willem zegt:

    Gelukkig.. Ik maakte me wat ongerust. Je weet maar nooit, daar in Wageningen..
    Ook nu weer: dank voor je reactie. Deze reactie gaat met name over begrippen. Een fabriek: 1. een bedrijf, 2. voedsel geproduceerd langs chemische of mechanische weg. Zaad is geen grondstof, Wouter. Want er komt geen mens aan te pas om dit zijn werk te laten doen/hoeft geen mens… Maar goed. De kern.
    Laten we teruggaan naar ons basisvoedsel, en wel datgene wat de mens ter beschikking stond in het bekende paleoverleden. Dat waren groenten, fruit, vlees, vis, zeegroenten, schelpdieren en wat noten, honing en pitten. In mijn visie kwam deze voeding tot de mens zonder tussenkomst van een ‘fabriek’. Dus zonder een chemische, dan wel mechanische (met gebruik van werktuigen) noodzaak. De slag die gemaakt is, buiten de introductie van de landbouw (granen) om, is dat de laatste periode een bulk aan voedsel via fabrieken (chemische omzettingen, e.d.) aan ons wordt voorgezet. Dan constateer ik dat daarmee in principe niet gezonde, dan wel heel ongezonde, producten in grote hallen (de supermakten), via veel onware reclameslogans tot aankoop verleidt. Niks geen eigen keus van de consument. Een inspelen op de natuurlijke behoeften van de mens: opslaan, inkopen, etc. En vervolgens neemt het aantal chronisch zieken toe, en wel op jongere leeftijd! En dat we gemiddeld ouder worden, is ondanks deze fabrieken, niet dankzij. De dank daarvoor gaat uit naar zaken als schoon water, betere hygiene, gezondheidszorg, minder kindersterfte, geen stammenoorlogen meer (tenminste in het o zo beschaafde Westen), etc.
    ‘Fabrieken hebben de toekomst’. Aldus Wouter. Gelukkig maar, of jammer? Welke fabrieken, met welk oogmerk? Ach, nog veel om over te zeuren. Ik ga liever ‘Terug naar de kust’, in de bedoelde symbolische betekenis. Dat lijkt me gezonder voor de mensheid. Gezondheid, geluk, dat wordt niet bereikt via fabrieken…
    Mijn opmerking, Wouter, of liever mijn vraag ‘Ben je d’t nog, Wouter’?, was niet cynisch bedoeld. Deze was geinspireerd door datgene wat ik aanhaalde: ‘
    ‘Willem, op foodlog zou ik nu mijn stinkende best doen om je te overtuigen van mijn gelijk. Nu ga ik dat niet proberen.’ Ik begrijp niks van deze opmerking, Wouter. Is dit blog niet geschikt voor een antwoord? Merkwaardig, die verwijzing naar Foodlog. Want je weet dat Veerman mij daar niet wenst.

    • Hoi Willem en Wouter,

     Door tijdgebrek heb ik me nog niet gemengd in deze discussie. Job en Bartinka hebben voorgerekend dat we zonder al te veel fabrieken Nederpaleo kunnen gaan op 1500 kcal/dag. Als we niet verhongeren (het zou toch wel eens net te weinig kunnen zijn), levert dat al een akelig gezonde bevolking op. Maar als we nou dat stapje verder gaan en Aquapaleo nastreven… redden we het dan zonder innovatie? We hebben de oceanen inmiddels aardig leeg geveegd, helaas. Om die decadente Noorse kweekzalm te voeren. Of zouden we met sustainable seafood (sardines, haring, mosselen, kokkels, garnalen, zeewier) toch nog ver komen?

    • James zegt:

     Ik begrijp niet helemaal goed wat Willem nou voor problemen heeft met de manier waarop Wouter ons van overlevingskansen probeert te voorzien. Als ik Wouter’s opvattingen goed begrijp werkt hij ook vanuit een duurzaam uitgangs punt. Of dat nou een tijdelijk -intermediaire- oplossing is of een permanente, zal iedereen waarschijnlijk een zorg zijn. Liever struikelend over de drempel dan vechtend om het laatste restje. Ik heb nog eens weer de TED talk van Lietaer bekeken, en realiseer me dat verschillende van de principes waar hij het over heeft, in praktijk gebracht werden door Joel Salatin en dat de wetenschappers achter de Cornucopia organisatie dezelfde principes hanteren. Of Wouter het klaar speelt voor de long haul of voor een overgangs periode zal mij in feite een zorg zijn. En hoe je met de terminologie wilt goochelen lijkt me nog van veel minder belang. Een ding weet ik wel, de tijd begint te dringen. De honger verhalen zijn al begonnen.

   • willem zegt:

    Als we alles maar op zijn beloop laten, Melchior (dus de neoliberale marktwerking geen strobreed in de weg leggen), dan knappen we uit onze voegen. De knopen springen om beurt van je vest, zal ik maar zeggen.
    Het is niet makkelijk om goede berekeningen, dus prognoses voor de toekomst, te maken op bais van rekenmodellen. Die zijn te veel afhankelijk van, en te gevoelig voor, schommelingen en keuzen die gemaakt worden.
    Het grote voedselprobleem dat er is, en zich in nog grotere mate zal ontwikkelen, moet radicaal en ook nog op tamelijk korte termijn worden aangepakt. Willen we het gezondheidsideaal van een gezonde mensheid op ‘paleowijze’ ook maar benadren, dan zijn daarbij twee zaken van belang, zoals ik eerder schreef: reguleren en voorbehoedsmiddelen beschikbaar stellen, all over the world. Naast een vroeg beginnende voorlichting, uiteraard. Beide initiatieven vragen om maatschappelijke, maar zeker politieke onderbouwing. Ga daar maar eens aan staan…
    En, ja, Melchior. De zee, de oceanen, het zoete water, daar valt nog veel winst te behalen!

   • willem zegt:

    Toe nou, James. Ik heb natuurlijk niks tegen de wijze waarop Wouter zijn centjes verdient. Ik heb iets tegen fabrieksmatig voedsel, doorbewerkt, vol granen, chemische hokuspokus en suikers. En dat dat verkocht wordt onder de noemer ‘gezond’.
    En gegoochel met begrippen leidt tot niets, inderdaad, James, behalve dat een nadere aanduiding helderheid kan verschaffen in soms schimmige discussie: zaken zijn vaak ingewikkeld. En met mij twee termen, neoliberaal en geboorteperking, probeerde ik alleen maar oplossingsgericht te zijn, geen gemiereneuk op de vierkante mm. (Sorry voor dat ongepaste woord).
    Maar waar het mij om ging, was met name het laatste gedeelte!

    • James zegt:

     Even snel Willem, want er wacht te veel werk buiten. Ik wil toch aannemen dat Wouter’s aanpak niet op granen gebaseerd is. Dat zou tegen alle duurzaamheids beginselen indruisen. Een van de belangrijkste principes van Lietaer is juist de gevarieerdheid. Graan is bijna per definitie mono cultuur. Dat mag dan wel intensief genoemd worden, het is het niet. Intensief is wat Salatin doet, wat Kirschenmann voorstaat. gemiddeld meer dan 100 x produktiever dan de mono culturen. Daarom kan Wouter’s werk nooit graan gebaseerd zijn. Heb dat trouwens ook niet begrepen uit zijn verhalen. Maar terug naar het onderwerp: de Omega 3 mag niet natuurlijk niet in de verdrukking komen. Misschien mijn stokpaardje, maar in die hoek beginnen meer problemen dan in het algemeen wordt aangenomen.

   • Sorry, mijn reactie staat op de verkeerde plek:

    Wouter’s werk is het werk van tientallen gepassioneerde collega’s die DOEN en met visie werken aan nieuwe technologie en duurzame en gezonde producten. Inderdaad werken we vrijwel niet met granen en zijn we vooral gericht op groent, fruit, vlees, vis en vleesvervangers. Je zou kunnen zeggen bewerkt-vers-paleo voedsel Omega 3 uit algen bijvoorbeeld vind ik behoorlijk paleo.

   • willem zegt:

    Wouter. Twee dingen. Maar daaraan voorafgaande spreek ik mijn bewondering uit voor je innovatiedrang en je aanleg om je bedrijf enthousiast aan de man/vrouw te brengen. Er schuilt een groot marketeer in jou.
    To the point, zou James wel zeggen.
    1. Je hebt nog steeds verzuimd om uit te leggen waarom je wel via Foodlog ‘je stinkende best zou doen mij te overtuigen, maar niet via dit blog’. ’t Klink erg onaangenaam, zo. Maar dat zul je wel niet bedoeld hebben, dus…
    2. Ik ken jouw ‘fabriek’ wel een beetje. Druk in de weer om nieuwe dingen uit te vinden rondom voeding. En daarop probeer je nu een paleostempel te drukken. Lukt moeilijk, in mijn ogen. Een ‘paleo-ingredient’ isoleren en daarmee aan de slag gaan, betekent niet per definitie ‘paleo’. In fabrieken wordt (paleo)voeding (jouw grondstof) bewerkt. De vraag die je moet beantwoorden, is, of we dan m.b.t. het eindresultaat mogen spreken van ‘gezond’, laat staan ‘paleo’. Ik zet daar een hele reeks vraagtekens bij, vooraleerst. En let wel, het gaat me niet over de techniek van het conserveren, maar van het bewerken. Voorbeeld. Je bent een voorstander van vleesvervangers. Een optie om het eten van vlees terug te dringen, duurzaam, goed voor het milieu, gezond. Je kent de slogans wel waaraan die worden opgehangen, die vleesvervangers. Maar wat zit er in die vleesvervangers? Juist…… : gezond, duurzaam, goed voor het milieu??

    • James zegt:

     Ik kan me best indenken dat Melchior zich niet in deze discussie mengt. Willem begint steeds meer op te treden als paleo politie. Ik kan me best voorstellen dat met moderne middelen we bepaalde stappen in de voedsel procurement kunnen overslaan. Iets wat de cavemen en strandjutters niet konden. Op dezelfde manier als ik terug wil naar het gemengde bedrijf betekent dat niet naar het gemengde bedrijf van begin tot midden vorige eeuw. Zie ook het intervieuw met Lietaer.
     http://www.greenamerica.org/pubs/greenamerican/articles/Spring2009/BLietaer.cfm Ook Lietaer wil niet terug naar een primitieve society maar naar een grotere variatie. Komt natuurlijk ook voort uit de chaos theorie : Er is een betekenisvolle (zelfs teleologische) structuur in chaos die ons vaak ontgaat.

   • willem zegt:

    Ik ben zo’n beetje tegen alles wat een uniform draagt, James… Dus paleopolitie?
    Of je hebt mijn bijdragen niet goed gelezen, of ik heb me niet juist, dan wel onduidelijk, uitgedrukt.
    Natuurlijk ben ik niet tegen innovatie, integendeel. Ik zet slechts vraagtekens bij innovatie die als ‘gezond’ e.d. wordt omschreven, maar dat niet is. Paleo als zakkenvullen, zeg maar.
    Willen we paleo uit een zekere elite-, dan wel onnozele hoek halen, dan mogen deze vragen toch zeker gesteld worden?
    Zo niet, dan verneem ik dat graag.

    • Ik heb geen enkel bezwaar tegen levensmiddelentechnologische innovatie (en proef dat overigens ook niet uit Willems woorden). Als paleo de fabriek in moet en het kan, prima. Maar dan moeten we wel precies weten wat we doen. De nieuwe producten moeten equivalent zijn aan de levensmiddelen die de evolutionaire voedingswetenschap na hypothesevorming en toetsing als veilig of optimaal aanwijst. En dat lijkt me nog niet eenvoudig. Kan dat echt in een reactorvat? De vraag is of we ooit op het punt belanden waarop fabriekspaleo nodig is. Job en Bartinka maakten hun Nederpaleo rekensom vanuit de hypothese dat een substantieel deel van de Nederlanders paleo zal gaan. Ik heb daar nog eens over nagedacht en ik zie dat eerlijk gezegd nooit gebeuren. Janet maakte ons onlangs nog eens duidelijk dat veel mensen het allemaal wel gebakken vinden zolang ze maar kunnen doorleven op de manier die ze gewend zijn. Laatst sprak ik een in podotherapie gespecialiseerde verpleegkundige (iemand die alles weet van voetgezondheid en dus voornamelijk met diabeten werkt). Zij vertelde dat ze soms iemand een sok uittrekt, een bruinzwarte grote teen tussen haar gehandschoende duim en wijsvinger neemt en die er dan per ongeluk af trekt. En dat mensen zelfs na een plastische uitleg van de grimmige vooruitzichten nog geen serieuze verandering van leefstijl in overweging willen nemen (haar adviezen waren overigens conventioneel en dus contraproductief, maar als journalist hou ik dan heel braaf mijn mond als het stukje daar niet over gaat). Levensverwachting na eerste diabetesgerelateerde amputatie: 5 jaar.

     Waarmee ik maar wil zeggen: we hoeven he-le-maal niet bang te zijn dat een substantieel deel van de bevolking ook maar een flauwe poging zal ondernemen om paleo te gaan. Het klinkt cru, maar vlees, zeevoedsel, groenten, fruit, eieren, noten etc. zullen als alles rustig doorhobbelt gewoon beschikbaar blijven, omdat het overgrote deel van de bevolking het SDCD trouw blijft en het leeuwendeel van zijn energiebehoefte gewoon zal blijven dekken met hoogglycaemische, voedingsarme acellulaire Crapinabag, vol glucose/fructose, n-6 en eetlust- en immuunsysteemdisregulerende bioactieve substanties.

     Dus waar die plotselinge scherpe daling van de klandizie van ziekenhuizen vandaan komt, James… ik zou het eerder een wapenfeit van de Katanisten noemen.

    • James zegt:

     Natuurlijk was dit een beetje tongue-in-cheek. maar voorlopig blijf ik Wouter het voordeel van de twijfel gunnen. Heb hem genoeg leren kennen over het afgelopen jaar of zo om te geloven dat hij te goeder trouw werkt. Jij kunt namelijk erg door drammen, wil het naadje van de kous weten. In dit geval zijn er verschillende redenen waarom Wouter misschien zich liever ietwat op de vlakte houdt. Langdurig onderzoek gaat gepaard met enorme investeringen die hopelijk eventueel genoeg resultaat behalen dat ze zich terug verdienen.. Dat ga je niet vroegtijdig aan de grote klok hangen.

   • willem zegt:

    Ik blijf toch een soort schoolmeester. Ga het daarom nogmaals proberen, wat niet opgevat moet worden als arrogantie. Eerder als constatering dat ik niet duidelijk genoeg was. Het gaat dus over de discussie: wat gebeurt er in de fabriek met ons voedsel.
    Daaraan voorafgaande dit.
    Het valt me op dat er, verder, niemand valt over Wouters indirecte diskwalificatie van Melchiors blog t.o.v. FL. Ik snap hier niks van. (@Willem, op foodlog zou ik nu mijn stinkende best doen om je te overtuigen van mijn gelijk. Nu ga ik dat niet proberen.)
    Het voedsel uit de fabriek.
    Ik ben dus niet tegen innovatie. Integendeel, zo stelde ik. Wetenschap schrijdt voort, en dat lijkt, in het algemeen, een goede zaak!
    Maar we weten ook dat innovatie kan leiden tot ongewenste gevolgen. Hoef ik niet te benoemen. Op het gebied van voeding liggen de voorbeelden te schitteren in de supermarkt, maar daar niet alleen. Ik plaats groooote vraagtekens bij deze ontwikkelingen. De vrije markt, ja, die werkt meedogenloos, gericht op winst, niet op het algemeen (gezondheids)belang. Het vlees is zwak, dus de verleiding tot aankoop en verorberen groot. Geen paal en perk aan stellen??
    De ‘fabriek’ van Wouter, met al zijn prachtige technieken als pascaliseren, etc. Bewonder ik als een kundige aanpak. Maar wantrouw ik als voedingsaanwinst an sich. Wouter steekt niet onder stoelen of banken dat hij, als een zich liberaal noemende ondernemer, de vrije markt met zijn winstoogmerken als vertrekpunt ziet. Dat botst, moet op termijn wel botsen, met het algemeen belang, dus ook met gezondheidsbelangen. Terwijl Wouter aangeeft, en wrs. denkt, wel in dat belang bezig te zijn. En daarbij had ik het over die z.g. vleesvervangers. Wie de ingredienten daarvan leest, kan, in mijn ogen, toch niet beweren dat bij deze vervaardiging gezondheidsbelangen voorop lopen?
    En, nee, Van Doorn, ik ben niet blijven hangen in beelden van duistere hallen, waar carbidlampen een grillig beeld werpen op vermoeide gezichten en trieste kinderen. Ik heb het over de (toekomstige) smetteloos schone verblijven, steriele ook, waar maar al te gemakkelijk verkeerde dingen met ons voedsel gedaan kunnen worden. Waar we geen grip op hebben en die gretig aftrek vinden, want alles mag toch onder een schreeuwende reclameleus?

   • Willem en de andere 5 lezers hier van dit blog. Ik zal een fabrieksdag (met proeven) organiseren voor de lezers van dit blog. Met zijn 7-en kunnen we dan een rondje fabrieken doen. Je zult zien dat er niks te verbergen valt. Zal ik een dag prikken? en kan ik dan ervanuit gaan dat de 6 lezers hun stinkende best doen om langs te komen?

   • willem zegt:

    Aardig initiatief, Wouter! Ooit al eens een soort rondleiding gehad in Wageningen, maar altijd leuk.
    Toch, omdat je meeleest, kan het niet teveel gevraagd zijn om eerst (voor de lezers) even antwoord te geven op twee vragen:
    1. Wat behelst die opmerking over dit blog in verhouding tot FL;
    2. wil je, voor de duidelijkheid, aangeven wat er zoals in het door jou aangeprezen vleesloos vlees zit?

    Dank alvast, Wouter!

   • Beeter basis (het ingredient) bevat alleen non-gmo sojaconcentraat en water. Verder helemaal niks. De bereide producten zoals die van de vegetarische slager of vleeschsmakers bevatten ook kruiden, water en zout.

   • Hier bij MM gaat het op voedsel en voedingspatronen. Kortom, de eindproducten zoals we die consumeren, en de kwaliteit ervan. Volgens mij is het totaal niet relevant om daarom meer te vertellen over het productieproces, de conserveermethode, of de technieken in/uit de fabriek. Zo moet je mijn reactie lezen.

   • @Willem. Het feit dat je wantrouwend bent richting wat ik doe, en wie ik ben, zegt volgens mij wat over hoe jou en niet zoveel over mij. Ik heb werkelijk niks te verbergen, nodig je graag uit, om zelf te komen kijken zoals je hebt gemerkt. Gewoon puur persoonlijk zou ik het heel prettig vinden als ik voorlopig het voordeel van de twijfel van je krijg. Wel zo prettig.

   • willem zegt:

    Deze lange ‘Terug naar de kustdraad’ mag, wat mij betreft v.w.b. de ‘fabriek’ van Wouter, wel stoppen. Heeft geen zin.
    1. Wouter blijft weg van de vraag Foodlog/Melchior;
    2. Ik sta NIET zozeer wantrouwend tegenover het productieproces van De Heij, maar, zoals u kon lezen, wel tegenover de hele ratteplan aan hokuspokus die ‘de voedingsindustrie ons voorzet!!!
    3. T.a.v. de vleesvervangers leze men de, korte, opsomming van Wouter met de bekende sojaconcentraat (!), waar Wouter nog bij aangeeft: non-gmo…
    4. Tenslotte. Je verwijt mij ‘zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten’. Mijn conclusie: je hebt niet goed gelezen en loopt om de hete brei heen.

    • James zegt:

     Willem het spijt me te moeten constateren, maar je blijft door drammen en je begint te zeuren. Blijkbaar kun je niet tussen de regels door lezen. En eerlijk gezegd ik ben blij dat dit niet FL is. Issues waar Wouter mee te maken heeft horen volgens mij meer op FL thuis dan op een paleo blog. Maar ik moet toegeven ik ben zeer geintrigeerd door de inbreng van van Jan Peter. Hoor voor het eerst de term precisie landbouw. Ben zeer benieuwd hoe zich dat ontwikkelt. Wat ik er tot dusver (even snel) over gelezen heb klinkt erg veelbelovend.

   • willem zegt:

    Goed, James, dan moet ik concluderen dat je liever hebt dat vragen botweg genegeerd worden, dan dat er naar wordt gevraagd waarom die niet beantwoord worden: ik zeur..

    • James zegt:

     Jammer Willem dat je reactie zo voorspelbaar was. Ik had een kleine hoop op iets meer begrip. Wie het onderste uit de kan wil loopt de kans op het lid op de neus. Persoonlijk vind ik dit niet een blog waar dit soort uitleg van Wouter op zijn plaats is. Maar dat is mijn persoonlijke mening en Melchior kan daar wel heel anders over denken. Ik denk trouwens dat jij op FL wel bijval had gekregen. Dat je het daar niet kunt vragen of ter discussie stellen betekent niet dat je dat zelfde hier kunt doen. Bij gebrek aan beter?? En nou is mijn break weer voorbij.

   • willem zegt:

    Goed, James. Als deze fijne site niet de plek is om kritische vragen te stellen (die vervolgens niet beantwoord worden) aan iemand die zich nogal ponificaal profileert, dan kan ik beter zwijgen.

    • Mariet Hoen zegt:

     Stoere jongens, ferme knapen, Willem en Wouter, hoe eens op met die fittie. Jullie hebben alle twee ongelijk. Wouter omdat hij een stomme opmerking maakt ( over de stinkende best doen op foodlog ) en niet wil toegeven dat het een ‘slib of the tongue’ was. Willem omdat hij maar blijft doordramen om een antwoord, Laat het gaan !
     Ik ga in ieder geval geen fabriekseten eten, zeker geen soya, hoeveel Wouter ook zijn stinkende best doet. Of hij moet zijn stinkende best doen om mij te overtuigen.

    • Mariet Hoen zegt:

     Hou eens op ( correctie )

   • Hans zegt:

    Had me voorgenomen buiten deze discussie te houden , ehm , lukt niet, …
    Willem , ik begrijp je frustratie om van FL geweerd te worden ( maar toch ook niet meer echt noodzakelijk , hihi ) en de reclame’s van De Heij , ach die moet ook een bammetje verdienen en meerdere monden voeden 😉
    FL is daar een platform voor , net als het blog van Melchior…..vooralsnog goedbedoeld maar of het paleo is ?
    Inhoudelijke reacties van Wouter aangaande Paleo zijn natuurlijk ( ook ) hier leerzaam .
    En Willem, alles wat je aandacht geeft groeit…….weet je van je groente tuin.toch ?

    • James zegt:

     Thanks Mariet en Hans. Blij dat ik niet de enige was. Wat ik natuurlijk wel wist, maar jullie hoopten natuurlijk allemaal dat ik zo veel overredings kracht en zo’n goeie bemiddelaar dat het zo bekeken was 🙂 Niet dus , m.a.w. de grote verliezer hier ben ik 😦

   • Mariet, het was een onhandig geformuleerde zin. Durf ik wel te zeggen hoor 😉 Voor nu is het goed zo lijkt me.

 8. Zie trouwens dat er alweer een nieuw paleoblog is. Het begint echt een beetje van de grond te komen in de rivierdelta, lijkt wel!

  http://oerspronkelijk.blogspot.nl/

  • James zegt:

   En dat is dan alleen wat we zien en horen. Na dat bericht in het Financieel Dagblad over die klachten van de ziekenhuizen, hoor nu net dat een plaatselijke healthfood winkel overstelpt is met orders voor iets wat aanbevolen werd door een van onze alternatieve doktoren die een gesyndiceerde column heeft in een paar dozijn dagbladen.
   Het is de bekende silent majority die zich langzaam aan begint te roeren. En neem van mij maar aan dat hoe zeer Appie en al die anderen het in de schappen gaan voelen omdat Mariet en een groeiend leger anderen er aan voorbij loopt, je zult ze er niet over horen. Ze zijn niet stom, want zoiets zou nog meer mensen wakker maken. Wie er op gaat letten zal merken dat er wel iets aan de hand is. En die nieuwe blog site lijkt me aardig user friendly. Praktisch. Ik heb een vermoeden wie er achter zit. Meen haar tegen gekomen te zijn op LinkedIn.

 9. Lennard zegt:

  wow Melchior, dank voor dit prachtige verhaal! een enorme eye-opener en weer een goede reden om zo snel mogelijk weer aan de kust te gaan wonen.

 10. jpvandoorn zegt:

  Best leuke discussie tussen Wouter en Willem. Beetje langs elkaar heen. Van Willem gebaseerd op het oude fabrieksbeeld (lopende band werk) en van Wouter op een nieuw fabrieksbeeld (high tech)

  Maar ik kan me ook voorstellen dat de nieuwe fabriek naar het land gaat met z’n high tech. Precisie landbouw wordt dat weleens genoemd. Dichter bij de bron, dichter bij vers, kortere distributielijnen, softe verwerking,

  • James zegt:

   Dichter bij de bron, lokaal, en niet te vergeten een veel lager input van kunstmest en zo weinig mogelijk pesticiden; meer variatie in de plantings. Helemaal met JP eens . Sommige van deze praktijken (GPS e.d.) worden al gebruikt in de externe landbouw, waar ze echter naar mijn idee minder tot hun recht komen.
   In feite lijkt het aardig op: beyond organic.
   We zijn hier met een hele regio bezig met het verbeteren van de habitat van de native bees. Niet allen voor de bestuiving maar ook voor de bestrijding van allerlei pests. Een van onze betere ‘mederkers’ is de paper wasp, een wesp die bij twee keer zo groot is als de gewone, grote papieren nesten in bomen bouwt, helemaal net agressief is (alleen territoriaal) en een grote verslinder van allerlei rupsen en kevertjes.
   Intensief grond onderzoek is een heel belangrijk onderdeel.

  • Jan Peter, er zijn inderdaad twee beweging denk ik. Dichter bij de bron, maar ook dichter bij de consument. Distributed processing noem ik dat. Vlakbij de consument verwerken, zodat hij/zij kan zien wat er gebeurd. In een ‘kleine fabriek’.
   http://wdeheij.blogspot.nl/p/technologie.html
   http://wdeheij.blogspot.nl/2012/03/de-cirkel-is-rond-de-tussenpersoon.html
   http://wdeheij.blogspot.nl/2012/03/anuga-foodtec-2012-bigfood-tetra-pak.html

  • @Jan Peter, James, Hierbij een foto van precisie landbouw in de praktijk. Een combine die volledige zelf rijdt (alla googles autonome auto) en met een precisie van 1-2 cm kaarsrechte banen maakt tijdens het oogsten. Dezelfde technologie kan ingezet worden voor het zaaien en het bemesten. Voor zover ik weet is dit het nieuwst van het nieuwst op dit vlak. Scheelt veel diesel, dubbel bemesten etc. Normaal wordt GPS door de Amerikanen ‘kort’ gehouden en is het systeem niet accuraat. Dit systeem maakt daarom ook gebruik van driehoeksmetingen via GSM. Zelf vind ik dit gave ontwikkelingen.

 11. Eva van Maarallerminstsaai heeft een errug grappige (the lady can write) en herkenbare post over ‘paleo zijn’ en consuminderen in de sociale samenhang.

  Teaser:

  —Vanochtend was ik op weg naar de sportschool, voor de derde keer deze week. Om negen uur en vol energie. In mijn hoofd typte ik het zoveelste blogje waarin ik jubelend vertelde hoe blij ik ben met deze verandering. Dat ik nu niet meer de hele dag honger heb (wat een zegen) en regelmatig meer energie. Ik bedacht me. Daar zitten jullie vast niet op te wachten. Sterker nog, jullie zien me aankomen. “Komt ZIJ weer… met d’r ge-evan-Paleo-liseer”. In mijn hoofd schrapte ik het blogje dus maar weer.—

  De rest lees je hier:

  http://maarallerminstsaai.blogspot.nl/2012/10/in-de-paleo-en-consuminder-kast.html

 12. Sodefuck, deze hulpverlener trekt in de ‘krant van wakker Nederland’ even ongemeen fel van leer tegen mensen met morbide overgewicht. Ze vindt dat hun invaliditeit hun eigen schuld is, dat ze parasiteren op de samenleving en eigenlijk wil ze niet meer meebetalen aan de extra zorg die ze behoeven. Niet echt slim, want haar inkomen staat of valt bij het bestaan van deze grote zieke groep.

  Wie nog eens wil herlezen waarom dat eigen schuld dikke bult verhaal onzin is, klikt hier.

 13. Doug McGuff is arts op de spoedafdeling van een groot ziekenhuis en ziet dagelijks wat onze moderne leefstijl doet met Homo sapiens. In deze (lange) lezing doet hij uit de doeken waarom je maar het best uit de klauwen van het farmacomedische conglomeraat kunt blijven. Hij weet ook hoe je dat het best doet, trauma even buiten beschouwing gelaten. Jeese, wat hecht ik een hoop meer waarde aan de inzichten van zo’n praktijkman dan aan het slappe Eat Less Move More De Autoriteiten Hebben Het Beste Met Ons Voor And Besides What Is Paleo Anyway Blah Blah Blah gezanik van paleo ‘debunkers’ als CarbSane…

  • @rnold zegt:

   Doug is gaaf. Veel verstand van goede voeding en efficient bewegen. http://www.bodybyscience.net. In deze lezing al zijn kennis over beide onderwerpen

   • Dank @rnold. Extreem illustratief voor het hardnekkig genegeerde inzicht inzicht dat ook huis tuin en keuken overgewicht een complex metabool probleem is en niet simpelweg het resultaat van te veel eten en te weinig bewegen (al of niet geïnduceerd door Food Reward), is Dougs notie van de extreme sarcopenie die vaak samengaat met overgewicht. Ondanks de zware lading die erg dikke mensen voortdurend torsen, kwijnen hun spieren. Waar hebben we dat woord eerder gehoord, de laatste tijd, ‘kwijnen’? O wacht, dat was hier ;-). Keys’ Semi Starvation Experiment, Yudkins onderzoek, ontdekkingsreizigers die wegkwijnden dan wel gedijden… Mitochondriële dysfunctie, my dear folks. ELMM aan mijn scharre-hoela.

    Twee passages uit dit artikel:

    — This layering of intra-abdominal fat made CT interpretation easier, as it spread out the organs of interest, and inflammation in the surrounding fat was easy to visualize. Even more astounding than the abundance of fat, was the lack of muscle. The atrophy was truly profound. The rectus abdominus, the internal and external obliques, and transversus abdominus muscles, which are normally 1-2 cm thick were only millimeters in thickness. The lumbar extensor muscles, were so atrophied that open spaces were evident between the cord-like bundles and the muscle did not extend above the spinous processes, or beyond the transverse processes of the vertebra. What, in the well-developed state was as thick as the barrel of a baseball bat, was now smaller than a paper towel tube. For 18 years of practice, I had never really noticed what was in front of my face the whole time.—

    —The important concept behind all of this is not that the obese have these problems just because of excess body fat. These problems occur because of muscle atrophy that occurs as a result of nutrient partitioning that occurs with the metabolic derangements associated with a modern diet. These problems can be reversed by restoring a normal metabolic environment and a return to proper insulin sensitivity. Following a diet that is in line with our ancient ancestors will decrease the massive sugar load of the modern diet.—

   • @rnold zegt:

    Klopt Melchior, zeer illustratief. Is het niet iets voor jou om een vergelijkbare presentatie te maken waarin je al je kennis samenvat. Ik weet dat het eigenlijk achter op een bierviltje past 🙂 “Eet echt voedsel”

   • Fred-Jan zegt:

    Melchior,

    Onder normale omstandigheden hebben mensen met overgewicht meer spiermassa. Enerzijds komt dit door compensatie geprikkeld door het hogere gewicht. Anderzijds komt dat door de hogere voedselinname dat zorgt voor een toename van lichaamsvet maar ook een toename van vetvrije massa.

    Een goede verklaring waarom sommige mensen met overgewicht veel spiermassa verliezen zijn hun pogingen om af te vallen. De meest toegepaste methode om af te vallen is uiteraard het creëren van een energietekort doormiddel van een dieet, en vaak wordt dit tekort vergroot door enige vorm van cardio training. Dit lijkt een goede tactiek maar er schuilen risico’s in. Bij elke kilo lichaamsgewicht die je verliest verlies je ook spiermassa. Dit is geen probleem mits dit in verhouding blijft. Volg je de reguliere adviezen, dan ligt het eiwit gehalte bij zo’n laag calorisch dieet veel te laag, waardoor het verlies aan vetvrije massa buitenproportioneel wordt. Ga om het afval resultaat te versnellen daarnaast ook nog eens excessief aan aerobe lichaamstraining doen(het zogenaamde vet verbranden) verlies je nog meer spiermassa.

    Helaas houdt maar een heel klein gedeelte van degenen die een dieet starten dat vol, zodat op enig moment de persoon in kwestie weer terugvalt in zijn oude eetgewoonten. Die persoon heeft nu dus een probleem. Hij is niet alleen kilo’s vet kwijt geraakt, maar met een beetje pech ook net zo veel en soms nog wel meer spierweefsel. Zijn energieverbruik is daardoor flink afgenomen, en doordat hij zijn oude eetpatroon heeft hervat komt hij weer snel aan. Zijn gewicht neemt weer toe en ook nu bestaat dat uit vet maar ook uit spiermassa. Helaas voor hem kan zijn spiermassa in de meeste gevallen de aanwas van vet massa niet volgen. Op een gegeven moment wordt het oorspronkelijke gewicht weer bereikt, de lichaamscompositie is echter verslechterd. Veel mensen met overgewicht herhalen deze cyclus keer op keer met beroerde gevolgen.

    • Fred-Jan, dank voor je verklaring. Dat zou dus betekenen dat alle sarcopenische patiënten met ernstig overgewicht die McGuff open heeft gehad of door de CT heeft gehaald herhaaldelijk hebben gelijnd en tegelijk gesport. Hmmm, ik moet er over nadenken.

   • Fred-Jan zegt:

    Hoi Melchior,

    “Dat zou dus betekenen dat alle sarcopenische patiënten met ernstig overgewicht die McGuff open heeft gehad of door de CT heeft gehaald herhaaldelijk hebben gelijnd en tegelijk gesport. ”

    Ik zou dat niet durven beweren. Ik heb geen idee wat de achterliggende oorzaken zijn bij het abnormale spierverlies van zijn patiënten. Ik gaf alleen een mogelijke verklaring van het verlies aan vetvrije massa bij chronische lijners. Je moet jezelf wel realiseren dat de gemiddelde persoon met overgewicht niet bij een Mc Guff onder behandeling komt, en zeker niet door een CT scanner wordt gehaald zonder dat er meer aan de hand is. Onder normale omstandigheden is een ongetraind persoon met overgewicht gemiddeld sterker dan een ongetraind persoon zonder overgewicht van ongeveer de zelfde afmetingen leeftijd en geslacht. Zijn patiënten staan niet per definitie model voor de gemiddelde persoon met overgewicht.

   • Fred-Jan zegt:

    Hoi Melchior,

    Ik heb het filmpje van McGuff gekeken, en besef me dat mijn eerdere opmerking dat de gemiddelde persoon met overgewicht niet zonder reden bij McGuff onder behandeling zou komen. laat staan door een CT scanner zou worden gehaald, een beetje onzinnig was.

    De beste man werkt op de spoedafdeling, en krijgt dus een dwarsdoorsnede van de samenleving op zijn behandeltafel. Zijn bevindingen zijn ongetwijfeld echt, het is alleen onduidelijk welk deel van zijn patiënten dit betreft. Aangezien meer dan de helft van zijn patiënten overgewicht heeft(hij is Amerikaan), zou dit potentieel meer dan de helft van zijn patiënten betreffen. Dit laat zich moeilijk verenigen met andere observaties met betrekking tot vetvrije massa en overgewicht.

    Zijn mening over de te grote trainingsintensiteit en volume, met de daarbij horende overtrainingsperikelen, deel ik volledig. Het komt zeer vaak voor dat beginnende, maar ook gevorderde krachtsporters door het volgen van de adviezen en trainingsprogramma,s van succesvolle krachtsporters overtraind raken. Er wordt meestal niet gerealiseerd dat deze succesvolle krachtsporters door hun gebruik van hormoonpreparaten met een hogere intensiteit en volume kunnen trainen, dan iemand die deze preparaten niet gebruikt. Dit geldt nog meer voor personen die naast deze intensieve training ook nog een energiebeperkend dieet volgt.

  • Fien zegt:

   Ik heb het filmpje niet helemaal bekeken (begin, stukjes, eind), maar het ziet er uit als een tirade tegen Obamacare. Ik zat tijdens zijn betoog regelmatig te hoofdschudden. Errug Amerikaans. Voor mijn Europese denkwereld echt veel te Amerikaans. Tips die een grote naargeestigheid uitwasemen: neem een grote auto dan overleef je een botsing; weiger in een auto te stappen met een overvaller die een pistool op je hoofd zet. Weinig Paleo ook, alleen zijdelings.

   • Fien, ik geloof dat ik het wel een tikje met je eens ben. Gevoelsmatig dan. Maar ik heb geleerd dat zelfs Amerikanen ondanks alles tot de soort Homo sapiens blijken te behoren. Vanaf ongeveer 45 minuten komt er overigens heel wat paleo voorbij. En wat die oproep tot het kopen van een grote auto betreft, jaren geleden interviewde ik een Groningse verkeerspsycholoog en wat zei hij (ik hoorde dat toen voor het eerst)? Zie de passage hieronder. Zelfs dat is dus niet zo typisch Amerikaans. Hardlopen langs de weg? Ook in NL vaak niet slim. Ladders? Het zou me niks verbazen als er ook bij ons heel wat mannetjes vanaf vallen. Mensen als McGuff zien dagelijks hoe Magere Hein zijn werk verricht en hebben dus een aardig beeld van zijn favoriete trucs.

    Uit het stukje met de Groningse verkeerspsycholoog:

    —Volgens de Amerikaanse psychiater Larson hebben de meeste agressieve bestuurders een laffe inborst en zullen zij hun road rage disorder vooral afreageren op ‘zwakkere’ weggebruikers, als fietsers, kleinere auto’s en – als niemand kijkt – invalidewagentjes. Hoe groter de ‘gorilla-factor’ van je auto, hoe kleiner de kans dat je object wordt voor de opgekropte woede van anderen, vermoedt hij. Een scherp lachje verschijnt op de kaken van de Groningse verkeerspsycholoog Lourens. “Daar zit beslist iets in. Ik heb zelf een poosje in een snelle, imposante auto gereden. Bij wijze van hobby. Toen heb ik inderdaad vastgesteld dat andere weggebruikers onder de indruk raken van uiterlijk vertoon en snelheid. Ze gaan voor je opzij, passen zich eerder aan.”

    “Hoe je jezelf zo goed mogelijk kunt beschermen? Ha, ha. Koop een grote, heel zware auto en rijd zo hard mogelijk. Een kwestie van basale natuurkunde. Als een Volvo van 1500 kilo met 120 kilometer per uur frontaal op een even hard rijdende Fiat Panda van een paar honderd kilo klapt, zal de Volvo zijn weg relatief ongeschonden in de zelfde richting voortzetten, zij het met een wat lagere snelheid. De Panda daarentegen ‘rijdt’ van het ene op het andere moment de andere kant op. Anders gezegd: Panda plus inhoud veranderen in een blik kattenvoer. Je krijgt mij dan ook met geen stok in dat nieuwe autootje, die Smart. Een levensgevaarlijk ding, dat bij een ongeluk geen enkele bescherming biedt. Misschien handig in de stad, maar absoluut onverantwoord buiten de bebouwde kom.”

    Lourens adviseert iedereen die het zich kan veroorloven de auto de deur uit te doen. “Voor je status heb je beslist geen auto meer nodig. Vrijwel iedereen kan er over beschikken. De situatie is juist precies omgekeerd. Alleen een selecte groep mensen, doorgaans goed verdienende hoger opgeleiden, kan het zich permitteren géén auto te hebben. Je moet in de luxe positie zijn dicht bij je werk te wonen of zelf je werktijden te bepalen.”—

    • James zegt:

     De gevolgen van een frontale botsing nog terzijde, we hebben in Noord Amerika wel te maken met wat langere afstanden. Een trip naar de dichtst bijzijnde Mall is al gauw 20 km. Wij wonen vlak bij de stad. Veel werkverkeer heeft een dagelijkse commute van 60 tot 150 km. One way. Toen we onze boekwinkel nog hadden maakte ik elke week een trip naar de groothandel. 300 km enkele reis. Een dochter woont nog in de buurt (20 km., een andere ongeveer 350 km hier vandaan. Een zoon werkt in Ottawa, bijna 300 km, en een andere in Lloydminster Saskatchewan, ruim 2000km. Canada van de oost naar de west kust is ruim 6000 km. Iets korter als door de States rijdt. M.a.w. zulke afstanden doe je liever niet in een klein autootje. Wij hebben bovendien een paar familie leden zien verongelukken in Nederland en beiden in een kleine auto. Een oom vond dat het goedkoper was om met een Fiatje 600 naar zijn werk te gaan en de grotere Ford thuis te laten. Een frontale botsing (zonder zijn schuld) met een Mercedes zorgde ervoor dat er visitatie was met dichte kist. Ze hebben allerlei lichaamsdelen overal uit de Fiat moeten schrapen.
     En last but not least: een grotere auto is goedkoper nu iedereen zuinig wil rijden. Een 2005 Ford Focus kost $5000, maar een 2006 Ford Windstar Van kost 3500 even als een Jeep Cherokee. Voor die 1500 kun je heel wat benzine kopen rekenen velen. Prijs momenteel $1.21 / liter.
     Onze Windstar weegt 1700 kg. Mijn vrouw wil geen kleinere auto

   • Fien zegt:

    Melchior, die Amerikaanse arts en jij hebben natuurlijk gelijk. Je overlevingskans is stukken beter in een grote auto. Het Amerikaanse zit ‘m meer in de soort tips, zowel de inhoud als de vorm. Ik denk dat een Nederlandse arts met een vergelijkbaar lijstje tips (maar zo’n lijstje is op zich al verschrikkelijk Amerikaans) waarschijnlijk wel de ladder zou noemen, maar zeker niet de grote auto. Eerder iets als “doe uw veiligheidsgordel om want dat redt levens”.

 14. George zegt:

  Een beetje offtopic maar wel intopic in dit blog een citaat van Arthur De Vany (een van mijn inspiratoren):
  n.a.l.v http://www.nytimes.com/2012/10/28/magazine/the-island-where-people-forget-to-die.html?_r=1&pagewanted=all
  To quote the most interesting part: “For people to adopt a healthful lifestyle, I have become convinced, they need to live in an ecosystem, so to speak, that makes it possible. As soon as you take culture, belonging, purpose or religion out of the picture, the foundation for long healthy lives collapses.”

  I think the real answer is that they live at a slower rate. It seems to be true that calorie restriction, the only known intervention to extend life (not of humans), actually does so by slowing the rate of living, meaning energy metabolism. It is as though one gets a total number of calories to spend in a life.

 15. James zegt:

  http://humanfoodproject.com/can-a-high-fat-paleo-diet-cause-obesity-and-diabetes/#comments
  Can a high fat Paleo Diet cause obesity and diabetes? Maybe, unless
  Posted by Human Food Project on 24 Jun 2012 in Human Food Project
  Ik weet niet of jij dit al ergens geplaatst heb Melchior maar het is een interessant verhaal en ligt in het verlengde van Spreadbury. Truwens George Henderson maakt dezelfde opmerking die ik bij Spreadbury had. Er wordt nergens vermeld wat soort vet. Lijkt me toch wel aardig verschil maken. Een snel geoxideerde Omega 6 veroorzaakt volgens meer havoc dan een Omega 3. De zeer gewenste aanwezigheid van de Bifidobacteria (gram positief) als prevention is een punt van overweging.

 16. James zegt:

  Forgot the second reference.. komt bij de zuiderburen vandaan (Brussel, Leuven, Gent) “…Prebiotic-treated mice exhibited a lower plasma lipopolysaccharide (LPS) and cytokines, and a decreased hepatic expression of inflammatory and oxidative stress markers. This decreased inflammatory tone was associated with a lower intestinal permeability and improved tight-junction integrity compared to controls. ..”
  “…Gut permeability is controlled by several specific tight-junction proteins. Among these, ZO-1 ( betrokken bij signal transduction at cell-cell junctions) and occludin have been proposed as key markers of tight-junction integrity.26 The prebiotic treatment increased ZO-1 and occludin mRNA in the jejunum segment..”
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2702831/

  Heel interessant lijkt me want disruptie van occludin regulation is een belangrijk aspect van een aantal ziektes. ‘.. Strategies to prevent and/or reverse occludin downregulation may be an important therapeutic target…’

 17. Hans Keer zegt:

  Over het algemeen een goed verhaal van deze doc. Nu moet iemand nog even aan haar uitleggen waarom granen en zuivel niet goed voor de mens zijn.

  • Ik dacht al, wanneer zegt iemand ‘t. De valse noot viel mij ook onmiddellijk op. Niemand hoeft het haar te vertellen, leert een rondje googelen. Ze weet het, waarschuwt er tegen, maar had kennelijk een reden om in een gezelschap van visboeren niet al te controversieel te doen.

 18. Mariet Hoen zegt:

  Melchior, ik kreeg via de mail een link, met de tekst : Toepasselijke foto ? Maar zag het comment niet terug in het blog !?
  Wat was de bedoeling ?

  • Geen idee wat je bedoelt, Mariet. Misschien heb ik ooit een reactie geplaatst en die onmiddellijk weer verwijderd omdat ik hem ongepast of irrelevant vond? Of omdat het niet lukte hem te embedden. Dat gebeurt wel eens. O wacht, ik weet het weer. Een poos geleden postte ik een foto van Terror Jaap, zittend op het strand van Scheveningen, in gezelschap van de een of andere tv-dame met wie hij schijnt te daten. Een moddervet specimen (pathologische, nee, explosieve centrale obesitas) in een kustlandschap. Survival of the Fattest. Ik vond het aanvankelijk wel zieke humor (en daar ben ik van), maar onmiddellijk na het posten vond ik het eigenlijk vooral heel erg sneu. Dus ik verwijderde het ‘geintje’ direct.

   • Mariet Hoen zegt:

    Oh, ja het was een twitter bericht van de verschrikkelijke, onnozele Britt, die vreselijk gefeteerd wordt door de wereld draait door. Maar vooral de comments van de volgers waren schokkend.
    Dikkerds bashen :-((((

 19. Pingback: Terug naar de kust | madbello Twitter foto's

 20. marcel zegt:

  Om even lekker te luisteren: Het Spoor Terug, De eerste Europeaan
  http://www.npo.nl/radio/radio-1/fragment/155948

 21. Alex zegt:


  BBC Coast. The Netherlands

 22. aagje51 zegt:

  Eigenlijk heb je helemaal gelijk Melchior. Warts and all!

 23. marcel zegt:

  Hoppa, the man himself over het brein en metabolisme:

  • aagje51 zegt:

   Een verademing om naar zo’n mooie en rustige uitleg te luisteren. Iemand die niet alleen de vooruitgang van onderzoek op dit gebied benadrukt maar ook duidelijk aangeeft wat we nog niet niet weten.
   Wat is het hier toch stil de laatste tijd. Na zaterdag zal er weer veel zijn om te bespreken. Ik verheug me erop!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s