Wat toont dit smakelijke plaatje?

Becelbereiding in Unilevers fabriek in Helsingborg, volgens Aftonbladet. Het is niet zeker of er een uitzendkracht wordt geronseld om de gemorste smurrie alsnog in kuipjes te scheppen.

Antwoord: een fabriekshal waar de overheerlijke, supergezonde, voor een gezond hart en bloedvatstelsel onmisbare surrogaatboter Becel wordt gemaakt. Voor paleo’s heeft dit bericht hooguit een zekere entertainmentfactor, maar bij gebrek aan tijd voor iets echt belangrijks/interessants post ik het toch maar even snel.

Allright. De Zweedse tabloid Aftonbladet presenteert vandaag een aardig inkijkje in de margarinefabriek van Unilever in havenstad Helsingborg. De kop luidt: ZO SMERIG IS DE MARGARINEGABRIEK. De krant heft als volgt aan:

—Hier zijn geheime beelden die laten zien hoe de populaire margarines Becel, Flora, Milda en Lätta worden geproduceerd. Er moeten diverse omstreden chemische bewerkingen worden uitgevoerd voor de kuipjes kunnen worden gevuld. Onze beelden laten een heel andere werkelijkheid zien dan de wuivende koolzaadvelden in de reclame. “Dit is het absolute omgekeerde van een natuurlijk product,” zegt levensmiddelentechnoloog en vetzuurdeskundige Göran Petersson van Hogeschool Chalmers in Göteborg.—

Vervolgens volgt een verhaal met bekende, maar toch altijd weer smakelijke details over de productie van het spul.

—Vrachtschepen vervoeren palmolie naar de haven Helsingborg, waar het door multinational Unilever wordt gebruikt voor de productie van margarine. Het lossen van een schip kost ongeveer een dag. Reders willen niet leeg varen, daarom worden de tanks voor de terugvaart naar Azië gevuld met chemische stoffen, zoals aceton, hexaan, heptaan, glycol, methanol, fosforzuur en zwavelzuur. Mag dat? “Het is een grondregel dat bulktransport van levensmiddelen gebeurt in tanks die uitsluitend worden gebruikt voor levensmiddelen,” zegt Lars-Börje Croon, inspecteur van Livsmedelsverket. “Maar voor spijsoliën is een speciale uitzondering gemaakt.” ///wist ik niet/// Nadat de chemicaliën in Azië zijn gelost, worden de tanks gereinigd alvorens er weer palmolie voor margarine in gaat. Eventuele resten daarvan worden verwijderd tijdens de raffinage in de fabriek.

Margarine bestaat uit diverse oliën, water, toevoegingen en aromastoffen. Maar als je dat gewoon zou mixen, zou je het niet op je boterham kunnen smeren. Om een boterachtige consistentie te krijgen, moeten de ingrediënten meerdere chemische processen ondergaan. “Om het vet stuk te slaan wordt tien kilo natriummethylaat toegevoegd aan tien ton palmolie,” zegt een bron uit de fabriek tegen Aftonbladet. Dit proces wordt ‘omestering’ genoemd. “Daarmee wordt de positie van de vetzuren in het vet veranderd,” zegt professor Göran Petersson van Hogeschool Chalmers. “We weten niet of dat gevolgen heeft voor de gezondheid. Op zeer korte termijn zijn geen problemen gevonden, maar de effecten op wat langere termijn zijn niet onderzocht.”

Het vet dat uit de machines komt, is bruinig van kleur. Het wordt behandeld met fosforzuur en geneutraliseerd met loogwater, zodat lecithine en vrije vetzuren worden verwijderd. Vervolgens wordt het gebleekt met bleekaarde, terwijl nog aanwezige smaken worden geneutraliseerd met waterdamp. Göran Petersson vindt het zorgelijk dat tijdens het reinigingsproces belangrijke stoffen verdwijnen. “Ze halen belangrijke antioxidanten uit het oorspronkelijke vet. Dat is vanuit gezondheidsoogpunt zeer ernstig, want het kan tot gevolg hebben dat de margarine belangrijke antioxidanten, vitaminen en mineralen mist, die in het oorspronkelijke zaad wel voorkomen.”

Unilever spreekt dat tegen en zegt dat zowel antioxidanten als vitamine E bij een goed uitgevoerde reiniging aanwezig blijven. Na de reiniging wordt de massa om het op boter te laten lijken geel gekleurd met het kunstmatige boteraroma diacetyl. Diacetyl is de laatste jaren in opspraak gekomen vanwege het veroorzaken van de ‘popcorn-long’. Onlangs kreeg de Amerikaan Wayne Watson 4 miljoen dollar schadevergoeding omdat hij een longziekte had opgelopen na het inademen van synthetisch boteraroma bij het bereiden van popcorn in de magnetron. “Het is bekend dat je bij het werken met diacetyl uit moet kijken,” zegt Irene Mattisson van Livsmedelsverket. “Maar consumptie van de stof is onschadelijk.”

Dat valt te bezien. Een vers onderzoek van de Universiteit van Minnesota wijst uit dat diacetyl het ziekteverloop bij patiënten met de ziekte van Alzheimer kan verslechteren. Livsmedelsverket noch Unilever zeggen dit onderzoek te kennen. “Margarine bevat uitsluitend veilige en volledig goedgekeurde ingrediënten,” schrijft Sanhya Forselius van Unilever.—

Zoals ik al eerder schreef is in LCHF-land Zweden geen kip meer geïnteresseerd in met slimme angstpropaganda aan de man gebrachte surrogaatboter. Echte boter willen ze. Met gezond verzadigd vet en de voor botten, tanden, alvleesklier en hart en vaten zo belangrijke vitamine K2 (MK-4). Daarover asap meer.

Hier het krantenartikel.

Unileverfabriek te Helsingborg.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

109 reacties op Wat toont dit smakelijke plaatje?

 1. James zegt:

  Het is wel goed. Ze doen maar want morgen is iedereen het weer vergeten, want het smeert zo lekker weg en die mensen zullen het toch wel weten.
  Oproep aan alle zes 🙂 lezers hier: Hou je serum vitamine D in de gaten. Misschien ben je langer in staat om de kruiswoord puzzel op te lossen en misschien zelfs zinvol blijven deelnemen aan blogs als deze.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23008220
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22202127
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22536767
  Nu de zon zich soms dagenlang maar amper laat zien loopt iedereen gevaar op vitamine d tekort. En de mensen met minder vet opslag door hun hele lichaam hebben automatisch minder buffer omdat Vitamine d van vet houdt.
  En nee, die griep spuit is volkomen overbodig. Een overblijfsel uit de tijd toen we nog niet beter wisten en de man in de witte jas met de spuit nog voor god kon spelen.

  • Hans zegt:

   James , heb even gegoogeld op levertraan . Lees daar weer netzoveel gerommel als met stevia. Uit een test op een of andere site blijkt dat ik te weinig vitamine D te krijgen terwijl ik erg vaak vette is eet ( dacht al TEVEEL 😉 ) . Onderzoek-site bleek gesponsord door pharma-producenten. Tja….

   Ben ik daar weer Harrie-in-de-warrie van omdat mijn vrouw alles verafschuwd wat naar vis smaakt/ruikt en dan al helemaal te weinig vit D binnen krijgt zonder supplementen neem ik aan .

   Levertraancapsules is de oplossing en ook daar is weer keus in te over ? We zijn 50 + en vrij gezond ( steeds meer :-)) ) .

   @ Willem , joehoe , doe even weer mee en vertel hoe jij/jullie de levertraan tot je/jullie neemt/nemen .

   • Hans zegt:

    Excuus , vette Vis natuurlijk . Trouwens bij de huidige temperaturen wat kouwelijk na 24 kg. minder gewicht , lees vet .Meer kleding helpt natuurlijk , maar wel even wennen btw.

   • willem zegt:

    @Hans. Ik ben er nog steeds, hoor. Lees dapper mee. Was wat beduusd nog van de stoot onder de gordel van James. Had die niet verwacht…
    Gebruik geen pilletjes/capsules met de een of andere kunstmatige stof erin. Ga er vanuit dat vers, en afwisselend voedsel de nodige nutrienten oplevert. Wel, en daar vroeg je naar, sinds een aantal weken weer levertraan. Zelfs mijn vrouw, in tegenstelling tot mij geen groot viseter, gebruikt het zo nu en dan (maar ik moet haar wel steeds vragen…) Lovitran, staat erop. Van kabeljauwlever. Voor de wat minder aanwezige A en D in de donkere dagen, zullen we maar zeggen. Jeugdherinneringen, jazeker.
    Onze kleinzoon, 5, vorige week het flesje voor de neus gehouden. ‘Kijk’, zie je die ijsbergen, die zitten vol ijsberen. Als je elke dag een lepel van dit drankje neemt, kun je vechten met die beren… en win je het ook nog…’. Dat leek hem wel wat. ‘Heerlijk’, zei hij na z’n eerste levertraan. Thuisgekomen, trots met een nieuw flesje in zijn hand, was de eerste reactie van moederlief: ‘Jasses, dat vond ik vroeger zo ontzettend vies!’ Geen druppel heeft hij meer gehad: ‘Vies.’
    Gek genoeg proef ik er niks smerigs meer aan. Mijn herinnering is dat ik als kind alleen maar levertraan nam, wanneer ik van moeder een lepeltje suiker na kreeg…
    Aan vetten gebruik ik slechts boter, kokosvet en olijfolie. En, ja, Folkert, die schelvislever lijkt me zo gek nog niet, in eigen olie. Koop die met enige regelmaat. Wel een soort olie waarvan je snel genoeg hebt, overigens. En bij de sardines uit blik let ik er op dat die in olijfolie geconserveerd is. Dat dan weer wel.

    Aan vis: haring, in alle soorten, makreel, zalm op de huid, platvis, mosselen, etc.
    Wieringen is niet ver weg, maar ook op markten en in winkels te bemachtigen.
    Ook wij zijn door de poorten van de m.o.v.’s gegaan, tegelijk met de ontdekking van sojaproducten. Ja, das war einmal…

   • Mariet Hoen zegt:

    Hans, ik koop softgels Vitamin D3 van Solgar. 100 voor € 16,- Makkelijk te slikken en geen levertraan smaak.

   • Lennard zegt:

    Aangezien levertraan niet al te stabiele omega-3 vetzuren bevat, is het belangrijk dat het niet verhit is tijdens het bewerken. Volgens Chris Kessler e.a. is de gefermenteerde variant superieur, bv van Green Pasture’ .
    Sowieso levert levertraan naast vitamine D ook vitamine A. Daarbij ook nog eens een bron van vitamine K.

   • H zegt:

    Je eet vlees of eieren. Daarin zitten bepaalde stoffen die, door een kwartiertje je huid aan de zon bloot te stellen, door je lichaam in vitamine D worden omgezet. Dus iedere dag even buiten zijn is voldoende om vitamine D op te doen (als je tenmiste geen vegetarier bent.

    • James zegt:

     Helaas is het niet zo eenvoudig. Die stoffen zijn waarschijnlijk cholesterol, want dat is intiem betrokken bij de omzetting van de UV-B en Hans gaf de link al naar Schuitemaker die je zal vertellen dat een groot deel van het jaar je in Nederland niet zo erg veel van die UV-B krijgt. Daarvoor is de breedte graad te hoog. Zelfs hier in Canada waar we zitten op een breedte van 44/14 , wat ongeveer op Genua uitkomt, wordt gerekend op een effectieve B werking van ongeveer midden mei tot begin september. En dan alleen van ’s morgens omstreeks tien uur tot ’s middags drie. UV-A is de hele dag aanwezig. Dus verbranden en bruin worden kun je de hele dag. De beschermende werking van B is maar een beperkte tijd.
     Geen wonder dat de meeste mensen in Nederland een chronisch gebrek hebben aan Vitamine D. Maar dat geeft niet want dan kunnen we tenminste zo nu en dan eens thuis blijven met verkoudheidjes en grieperigheid. Voldoende Vitamine D in je systeem neemt al die lol uit je leven weg. En wat moeten al die dokters met die griep spuiten doen. Geen werk, geen inkomsten.
     Dachten we nou werkelijk dat de zotheid hoogtij viert alleen in de voedings wetenschappen?

  • Mariet Hoen zegt:

   Zal ik doen James, weer nieuwe Vit. D gekocht voor de winter 😉

  • Fien zegt:

   Mijn huisarts heeft mij ooit aan een uitgebreide batterij tests onderworpen (de oorzaak van mijn vage klachten bleek mijn schildklier), waaronder ook vit A en D. Mijn waarde voor D lag maar weinig boven de ondergrens terwijl ik toch dagelijks 10 mcg vitamine D slikte. Heb dat toen opgehoogd tot 20 mcg. Ik eet 1-2 keer in de maand kippen- of runderlever en dat is een grote stoot vitamine A ineens. Het lijkt mij niet goed om dan ook nog levertraan te nemen, waar vooral vitamine A in zit en maar een klein beetje D, hooguit 5-10 mcg.

 2. Fred-Jan zegt:

  Melchior,

  Bij de meeste fabrieksproducten verdwijnt mijn eetlust zodra ik aan het mogelijke fabricageproces denk, vooral wanneer ik de lijst van toevoegingen bekijk. Daarom probeer ik de meest complexe van dit soort artikelen, zoveel mogelijk te ontwijken. Naar mijn idee is dit nog belangrijker dan de discussie over macronutriëntensamenstellingen, vetzuren, granen ect. Het is voor velen(mijzelf inclusief) in de praktijk verrekte lastig om alle fabrieksproducten uit de voeding te weren.

  • Hoi Fred-Jan,

   Grappig hoe omstandigheden kunnen verschillen. Voor mij is dit een ver van m’n bed show, omdat ik vrijwel geen samengestelde producten eet, ook niet als ik op pad moet. Ik koop natuurlijk wel spullen uit de fabriek, maar dan gaat het om herkenbaar eten dat geconserveerd is, zoals ingeblikte vis. Hoe komt het dat het vermijden van samengestelde fabrieksproducten voor jou bijna niet te doen is? Wat eet je zoal aan ‘meuk’? Absoluut geen waardeoordeel, puur nieuwsgierig!

   Ik weet niet of toevoegingen en frankenfoodisatie een groter effect op gezondheid en ziekte hebben dan de pure afwijkingen van het paleomodel. Dat is een interessante vraag. Als ik zou moeten kiezen tussen een highly processed paleomenu en een traditioneel tot stand gekomen standaard voeding, zou ik vermoedelijk voor het eerste kiezen. Gelukkig worden we (nog) niet voor die keuze geplaatst ;-).

   • Fred-Jan zegt:

    Zaadolie is bijvoorbeeld in mijn opinie een frankenfood. Een gemiddeld blikje sardines is dan al fout. Een highly processed paleomenu zou in potentie naar mijn opinie prima in staat zijn om obesitas te faciliteren.

   • Vragen: Een blikje schelvislever in eigen olie ? Makreel in raapzaadolie ? Tonijn in olijfolie ? Tonijn in brine ? Coconut creame ?

    • James zegt:

     En een gerookte makrel is ook niet te versmaden, maar eerlijk gezegd ik krijg bij de sardientjes en tonijn en zalm , maar heel weinig van de liquids op mijn bord. En we kunnen nou eenmaal niet allemaal in Katwijk of Scheveningen wonen en elke dag (??) verse vis te halen. M.a.w. een zekere mate van conservering lijkt me bepaald niet het eerste waar ik over struikel.
     Trouwens, om op Hans te reageren; we nemen gewoon Vit D pilletjes bij de maaltijd om ervoor te zorgen dat er wat vet aanwezig is. Levertraan? Niet nadat mijn moeder er zo’n zestig jaar geleden de laatste lepel ingewurmd had. Visolie capsules alleen van erkende bronnen en liefst krill olie capsules. Niks geen vis smaak of oprispingen.

   • Fred-Jan zegt:

    Folkert,

    Een blikje schelvislever in eigen olie is vast heel lekker en vast ook weinig mis mee(volgens mij tenminste). Tonijn in birne(is eigen vocht) ook niet. Makreel in raapzaadolie? Raapzaadolie van warme persing is gemaakt volgens een behoorlijk fabrieksmatig procedé(hexaan extractie), daarnaast worden er vaak polymeren aan toegevoegd als antischuimmiddel(e900). Desondanks ben ik persoonlijk niet bang voor een blikje vis in olie. Ik gaf het slechts als snel antwoord op de vraag van Melchior. Het grootste deel van de rommel die ik naar binnen werk is onderdeel van beleefdheidsmaaltijden waar ik niet altijd onderuit kom. De directe samenstelling daarvan is moeilijk vast te stellen.

   • Lennard zegt:

    hi Fred-Jan,
    brine = niet eigen vocht, maar is gewoon brijn; water met zout.

   • Fred-Jan zegt:

    Hoi Lennard,
    Je hebt gelijk(zomaar wat geroepen). Dank voor de info.

 3. Zweden is een echt rampgebied voor grootindustriële marskramers die de angst voor cholesterol exploiteren, omdat in dat land, in tegenstelling tot bij ons, ook artsen en wetenschappers de zwendel tegen het licht houden. Zoals in dit artikel in artsenblad Läkartidningen (vertaald door Google, ik blijf het leuk vinden ;-)):

  Cholesterol Mythe woont op kunstmatige beademing

  Ralf Sundberg
  prive-beoefenaar, een universitair hoofddocent van transplantatie chirurgie, Malmö

  Tore Scherstén
  Emeritus hoogleraar Chirurgie, lid van de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen, voormalig secretaris van de Medical Research Council, Bastad

  Omdat er geen oorzakelijk verband is tussen cholesterol in het bloed en het risico op dodelijke hart-aanval, is het tijd om de cholesterol hypothese te begraven.

  Hoogleraren Anders G. Olsson, Finn Bengtsson, Annika Rosengren en assistent-professor Per Tornvall deblokkeren gewond bij Läkartidningen [1], dat de hypothese dat cholesterol veroorzaakt atherosclerose en myocardinfarct opstaat. Voorts hebben zij erkennen dat het debat dat wij tijdens Brännpunkt gestart in Zweedse krant Svenska Dagbladet afgelopen zomer [2], in ieder geval niet geleid tot een vermindering in het voorschrijven van statines.

  In zijn poging om de twijfels die we nog kunnen gezaaid verdrijven, de auteurs zeggen dat de zwaarste reden om cholesterol schuld geloven is de erfelijke aandoening familiaire hypercholesterolemie (FH). Cardiovasculaire sterfte FH inderdaad spectaculair, omdat het vooral bij jonge personen, maar het individu cholesterolgehalte niet kritisch voor dit risico. Personen met FH die 2-3 keer meer cholesterol dan de normale waarde is niet meer kans op een hartaanval dan degenen wier cholesterolgehalte zijn slechts licht verhoogd [3 tot 8] hebben. Andere factoren, waarvan sommige verbonden met de FH hoge bloeddruk, diabetes, bloedspiegel van triglyceriden, fibrinogeen, factor VIII, protrombine, het voorkomen van xanthoma in pezen en mannelijke lijkt belangrijker dan cholesterol [9-11]. Over de rol van cholesterol spreken ook ENHANCE studie, die 720 mensen met FH die vasculaire verstoppingen in karotisområdet vorderde sneller in degenen wiens cholesterolgehalte daalde het meest met statines omvat [12].

  Olsson en zijn collega’s stellen dat het effect van statines de cholesterol hypothese ondersteunt. Echter cholesterolverlaging door andere methoden niet getoond hetzelfde effect. Bovendien was de mate van cholesterolverlaging met statines niet positief correleren met de uitkomst. Zelfs in de TNT studie (behandeling om nieuwe targets), waarbij LDL is dan voorheen neergelaten door een achtvoudige toename van statine, leidde dit tot een verschil in mortaliteit [13]. Dit suggereert dat de statines beperkt gebruik door niet-specifieke effecten en niet door vermindering van cholesterol uitoefenen.

  De relatie tussen cardiovasculaire morbiditeit en metabool syndroom met delfenomenen hypertensie, obesitas, diabetes en lipidenstoornissen goed in kaart gebracht en correleerde met hoge insulinesecretie [14]. Lipidrubbningarna Hoewel markers van het metabool syndroom, maar betekent niet dat de vitale molecuul cholesterol ziekte veroorzaakt wanneer hun transporteiwitten zijn op weg naar de (LDL) of gerecycled (HDL) uit de cellen.

  De totale literatuur is dus niet afdoende ondersteuning voor een verband tussen het bloed totaal cholesterol gehalte en hart-en vaatziekten. Dat Olsson en medewerkers wil zeggen dat dit het geval vreemd.

  Als ze noemen Framingham negeren dat de langste gepubliceerde follow-up van deze (30 jaar) toonde aan dat een hoog cholesterolgehalte was geen risicofactor voor coronaire sterfte bij mannen meer dan 47 jaar of bij vrouwen op alle. [15] Niet alleen dat, personen te tonen wiens cholesterol of andere reden was gevallen toonden hogere mortaliteit. Dit is ook negeerde de American Heart Association en de American autoriteit het National Heart, Lung and Blood Institute, 1990 wanneer ze verdedigde kolesterolhypo proefschrift en dus gelegitimeerd massa profylactisch gebruik van statines voor cholesterol verlaging van de gezonde [16].

  Verder lijkt te zijn ontsnapt Olsson en collega’s om te proberen om cholesterol te verlagen in “1913 mannen” uit Gothenburg, net als in het Amerikaanse model MRFIT (Multiple Risk Factor Intervention Trial), produceerde een vermindering van de cardiovasculaire mortaliteit [17]. Ook onder verwijzing naar het LRC studie (Lipid Research Clinics) op een misleidende manier, omdat geen van beide deze gigantische studie toonde geen statistisch significante resultaten [18]!

  Om verder te beweren zijn overtuiging dat een hoog cholesterolgehalte een risicofactor verwijst naar Olsson en medewerkers van zijn belangrijkste troef zijn: een meta-analyse van 61 studies waarbij meer dan 900.000 aanvankelijk gezonde mensen [19]. Volgens deze, een hoog totaal cholesterol niveau is een risicofactor voor hart-en vaatziekten in alle leeftijden en bij beide geslachten. Iedereen vroeg me af welke 61 studies opgenomen moeten gaan naar een speciale website [20] en dan vinden dat de analyse is zeer te wensen over. Er is geen feit ten minste elf gepubliceerde studies die aan de gestelde criteria voldoen, bijna alle laten zien dat een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor [eenëntwintig-eenendertig].

  Nog opmerkelijker is dat het aantal deelnemers aan de meta-analyse niet in een enkel geval met de originele artikelen. Ofwel aangegeven minder deelnemers of meer. De record van een studie van Parijs, waar het aantal individuen bestudeerd volgens het oorspronkelijke artikel is 58 803, waarvan de meta-analyse met succes alle 193.289 mensen. We is geen reactie van de meta-analyse groep auteurs op de vraag hoe het te verklaren.

  Olsson en zijn collega’s interpreteren de daling van de sterfte aan hart-en vaatziekten waargenomen in de Göteborg gebied als gevolg van een toenemend gebruik van statines. Tegen deze kan worden gesteld dat de vermindering van de sterfte aan hartinfarcten gezien in de westerse landen zou zelfs in acht genomen alvorens statines op de markt kwam en dat dit vervolgens vorderde tegen hetzelfde tarief, ongeacht de verkoop van deze geneesmiddelen [32]. Het verminderen van roken en een betere infarct zorg is waarschijnlijk zo belangrijk geweest, vooral als revascularisatie van coronaire stenose.

  Cholesterol hypothese is gebaseerd op het idee dat hoge LDL niveaus zou het zeer hydrofoob molecuul cholesterol naar de endotheelcellen te steken en vervolgens ontstekingen, plaque vorming en vernauwing van de bloedvaten. De meeste vaak genegeerd wanneer de media laag is het toneel van deze processen en niet intima. Een mechanisme dat het cholesterol zou dan leiden tot ontsteking nooit aangetoond. Omdat cholesterol is 40 procent van de moleculen in alle celmembranen en dragen vitale functies zijn loutere idee van de andere verouderde. Toch is dit de vermeende pathofysiologische basis voor routinematig de behandeling van hoge LDL-waarde met statines.

  Zoals het nu is in een groot Amerikaans onderzoek aangetoond dat een hartaanval patiënten cholesterolgehalte, zelfs lager dan bij gezonde [33] is niet eens de eerste fase van dit argument. Tegen deze teller nu Olsson en collega’s om LDL betekenen in deze studie nog steeds niet bijzonder laag, omdat de Amerikanen ‘cholesterolgehalte daalde door de jaren heen. Maar als we geloven dat de enquête in NHANES [34] verlaagde LDL-cholesterol in de Verenigde Staten met 0,5 procent per jaar tussen 1988 en 2002, in hetzelfde tempo moet gemiddeld in de VS toen Sachdeva et al. voerden hun onderzoek was ongeveer 3,2 mmol / l, gecorrigeerd voor leeftijd zou hebben gegeven ongeveer 3,6. De patiënten LDL waarde was slechts 2,7, dus bijna 30 procent lager dan verwacht.

  Hoewel het bekend staat als Olsson en zijn collega’s terecht opmerkt, dat de B-cholesterolgehalte kan vallen tijdens kritieke ziekte zoals een hartaanval. Maar de gegevens van Sachdeva et al., en een recente studie van deze auteurs noemen [35] blijkt dat een dergelijke daling onbeduidend is en niet kan uitleggen aan patiënten met een myocardinfarct hebben lage cholesterol.

  Al-Mallah en collega’s zelfs lager LDL-cholesterolgehalte in hun patiënten gevonden met een myocardinfarct [36]. Bovendien vonden ze dat het sterftecijfer twee keer zo hoog drie jaar later in degenen die de laagste waarden. Deze alarmerende bevindingen ontslagen Olsson en collega’s dat ze werden gepubliceerd in een Poolse tijdschrift dat geen impact factor en 3-årsutfallet gerapporteerd als de totale sterfte is.

  We herinneren eraan dat het aantal cardiovasculaire events was hoger na 6 maanden, en dus – zoals ook aangegeven Framingham – de mogelijkheid van een verband tussen laag cholesterolgehalte en hart-en totale sterfte kan niet worden uitgesloten.

  Onze conclusie is dan ook gehandhaafd. De cholesterol hypothese heeft te lang in leven gehouden zoals het was aantrekkelijk om een deel van de medische professie, de farmaceutische industrie en de daarmee samenhangende belangen. Maar aangezien er geen causaal verband tussen cholesterol in het bloed en het risico op dodelijke hart-aanval bestaat, is het tijd om het te begraven.

  *

  Potentiële banden of belangenconflicten: geen gemeld.

  • willem zegt:

   Net terug van de moestuin. De rode bieten gerooid, straks maar in kistjes met wat vochtig zand leggen. Blad afdraaien en naar de kippen, wat over is op de composthoop. Maar daar gaat het niet over. Op de tuin komen regelmatig wat voorbijgangers langs: collegatuinders, belangstellenden. Een praatje is snel gemaakt. Via ‘wat een prachtbieten’ en ‘wat doe je met al die bleekselderij’ eens even gepolst (heel behoedzaam en via een tal aan sluipwegen) wat er zoal op de boterham wordt gesmeerd. Mini-enquete, zeg maar, zonder wetenschappelijke pretenties. Uitkomst: bijna allemaal HALVARINE!
   Becel wordt genoemd, dat wel, maar andere merken lijken onbekend. En boter? Een enkeling. Dus mijn vraag: waarom? En bijna allemaal, behalve die van de boter (” altijd vroeger thuis ook gegeten en puur natuur, toch’) herhalen de ingehamerde reclameboodschappen. Beter voor de bloedvaten, word je niet dik van, de dokter zegt het ook, goedkoop, maar vooral als tegenstelling van de boter: verzadigd vet en dat is slecht voor de mens… Ben natuurlijk geen discussie aangegaan, daar in de vrije natuur en dat prachtweer. Maar het laat me niet los: hoe zal dit in beton gegoten vooroordeel over boter eens een keertje veranderen? Maar vooral: welke krachten hebben ervoor gezorgd dat de massa aan consumenten niet beter weet dan dat margarines (onder welke noemer ook) zo ontzettend gezond zijn?
   Mijn antwoord: brainwashing, sorry: hersenspoeling, geinitieerd door de voedingsmafia. En geen overheid die verder kijkt dan de verkiezingsneus lang is.

   • Interessant, Willem! Bedankt voor je dappere veldonderzoek. Ja, de vetmythe zit heel, heel diep, maakt zo’n beetje deel uit van de nationale canon. En dat moet natuurlijk vooral zo blijven. Zou Unilever daarom bezig zijn FrieslandCampina in te lijven? Of is Unilever jaloers op het brandschone machinepark van de zuivelgigant ;-)?

    • Dit filmpje van Malcolm is ook altijd leuk. Het zijn keiharde feiten, geen speld tussen te krijgen, maar mensen denken dat het een grap is ;-). Zo ver zijn we heen.

   • Edwin den Boer zegt:

    Misschien dit liedje eens zingen? 🙂

   • Mariet Hoen zegt:

    Nu ik zichtbaar ben afgevallen, heb ik ook hele gesprekken op de sportclub over : Wat eet je dan?
    Goede vetten, verse groenten en goed vlees/vis. “Ik bak altijd in Croma, sinds ik in Nederland ben” zegt zij heel trots ( zij is ± 30 jaar geleden uit Joegoslavië gevlucht en wil ook graag wat afvallen ) Die rotzooi, kan ik dan niet voor me houden. Ik denk echt niet dat ze in Joegoslavië in die tijd die troep gebruikte. Allemaal verpest door de vetscam 😉

   • willem zegt:

    ‘k Las het daarnet ook, in de Leeuwarder Courant. Facinerend tenenkrommend is de taal die de boodschappenjongens/-meisjes altijd weer gebruiken om aan te geven hoe goed de bedoelingen zijn. De bekende reeks aan holle frasen, die blijkbaar moet aanspreken bij de lezer, passeert de revue: innovatie, duurzaam (vooral duurzaam, tegenwoordig!), co2-uitstoot terugdringen, afvalstromen terugdringen, ‘uitwisselen van best practices’, waarden en passie, en nilieu, milieu, milieu… En we trappen weer lekker in deze valse voorlichtingsretoriek.
    Jongens, het gaat alleen om begrippen als geld, uitbreiding, machtspositie, belangen, aandeelhouders, commissarissen. En zeker niet om de consumentenbelangen. Die is slechts de melkkoe.

   • willem zegt:

    …. en net als bij een echte oorlog vallen er onschuldige slachtoffers….
    Terug naar het hoofdartikel. Ik kan me niet voorstellen dat in Nederland kranten als De Telegraaf, het AD, Trouw, de Volkskrant of de NRC met een dergelijk artikel als dit van deze Zweedse tabloid durven/willen komen. Wellicht bladen als De Groene, e.d?
    Scandinavie blijkt steeds weer een kritische voorloper op diverse maatschappelijke terreinen. Zelfs aan Duitsland kunnen we ons niet (meer) spiegelen.
    Komt dat door de stelselmatig opgebouwde machtsstructuren die we hier kennen?

    • Een vraag die ik mezelf al jaren vertwijfeld stel. Bij de ‘serieuze’ media is sprake van een sterke zelfcensuur. De babyboomers die er de dienst uitmaken zijn gehersenspoeld en mentaal gecompromitteerd door massale en tamelijk massieve HMG Co A-reductase onderdrukking (ofwel het ‘verplichte’ gebruik van statines ;-)). Bange mannetjes die over alles een grote bek durven te hebben, behalve over wat doktoren en wetenschappers zeggen en doen. Verder oefenen sommige grote spelers in de advertentiemarkt gewoon keihard pressie uit (we adviseren jullie vriendelijk maar dringend om niet meer met die X te werken).

     Daar staat tegenover dat ik zojuist in opdracht van een enorm vrouwenblad een eerlijk stuk over vet heb gemaakt. Ik zou het na alles wat ik zoal op dit gebied heb beleefd niet in mijn hoofd halen ze daarmee te benaderen. Ze kwamen zelf. En ik heb ze gewaarschuwd voor de consequenties. We zullen zien ;-).

    • Mariet Hoen zegt:

     Ha, ha, Melchior, volgens Elaine Morgan, komt veel evolutie van vrouwen ( In the Descent of Women, in antwoord op The Descent of Men van Darwin )
     De vrouw ging het eerst voedsel zoeken in het water, om te overleven. Niet omdat zij sterker was, maar juist zwakker. En daar gaat het toch om bij de evolutie, overleven en voortplanten.

     De mannen met sterren houden elkaar in de houdgreep. Als alles veranderd, kan je weleens een ster kwijtraken 😉
     En dat bedoel ik niet generaliserend, je hebt mannen en mannen. Als je begrijpt wat ik bedoel…

   • willem zegt:

    Melchior. Ik ken wel wat journalisten, ook bij de z.g. grote pers. Soms heb ik het hier wel eens over gehad. En daarbij zijn mij twee reactiecategorieen opgevallen:
    1. ze komen met deze onderwerpen niet langs de z.g. wetenschapsjournalisten, die blijkbaar toestemming moeten geven voor artikelen die rieken naar ‘wetenschap’;
    2. de doorsnee journalisten, prima jongens en meisjes overigens, voelen zich niet sterk genoeg in hun schoenen staan om tegen de gangbare, lees: wat medici en voedingsindustrie voorstaan/propageren, etikette op dit terrein in te gaan/ter discussie te stellen. Bang om weggehoond te worden??

   • Potverdorie Willem, ik krijg die hersenspoeling er hier thuis niet uit. Nou ben ik zo’n mannetje die daar zijn best voor doet. Je wilt toch samen met je geliefde 137 jaar worden. Had ik al toen ik haar ontmoette. Met jou wil ik oud worden ! Niet met dwang, kan helemaal niet, meer met een zekere overtuigingsdrang ga ik te werk. Dan probeer ik, in mijn woorden, te verhalen wat er alhier gezegd wordt. Maar het lukt me niet. Het zit er ingehamerd. Schouderkarbonade is alleen voor mij. Boter, nou vooruit dan maar, een armetierig likkie. Dat bierviltje van Melchior slaat wel gedeeltelijk aan. Zou die jongen nou veel in de kroeg zitten en voor zijn genoten op een viltje schrijven hoe het in malkander steekt ?

    • “Zou die jongen nou veel in de kroeg zitten en voor zijn genoten op een viltje schrijven hoe het in malkander steekt ?”

     Nooit, Folkert, never, nooit. Ik heb mezelf een paleo spreekverbod opgelegd. Als iemand er expliciet naar vraagt ben ik bereid het bierviltje (en meer ;-)) te trekken, verder praat ik over fietsen, trekkers en zulks meer. Het spijt me voor je, maar familieleden – vrouwen en schoonmoeders in het bijzonder – zijn volledig onontvankelijk. Zij kunnen zich eenvoudigweg niet voorstellen dat de drol in kwestie het beter weet dan, noem eens iemand, een patente, keurig nette man als dokter Ivan Wolffers.

     Fantastisch dat je nog steeds 137 wilt worden met je vrouw. En bedankt voor het gebruik van het woord ‘malkander’. Archaïsche taal geeft altoos een lichte gloed aan een grijze dag.

   • Maan zegt:

    @melchior, Ik zou wel graag willen weten welk vrouwenblad dat is. Ik lees geen vrouwenbladen, maar ik zou het graag aan wat mensen laten lezen ( ouderen die alleen de dokter maar geloven, omdat ie zo aardig is……….. zucht)
    Misschien kun je na publicatie even een seintje geven……….

   • Janet Noome zegt:

    Willem, jouw verhaal bevestigt mijn ervaringen…elke dag weer. Nationale canon, prachtig Melchior. Maar niet heus 😦

 4. Fien zegt:

  Heerlijk plaatje! Ook ik heb die smurrie jarenlang gegeten. Halvarine in kuipjes, bak- en braadolie in van die handige knijpflesjes. En toen las ik Michael Pollan, die margarines “edible foodlike substances” noemde. Via Pollan naar Queen of Fats, een interessant boek over Omega-3 en -6. In diezelfde periode las ik artikelen over statines/cholesterol van de hand van ene Melchior Meijer en ik was om. Lang leve de lekkere roomboter uit mijn jeugd en de olijfolie! Misschien aardig om te vermelden dat mijn huisarts me had gewaarschuwd dat mijn cholesterol niet veel hoger mocht worden. Inmiddels is mijn cholesterol behoorlijk gedaald, zij het nog steeds iets te hoog volgens de normen. Een directe reden daarvoor is niet aan te wijzen, maar vaststaat dat de roomboter de zaak niet verergerd heeft.

  • Andre zegt:

   En ongetwijfeld heb je in de diverse artikelen en boeken dan ook wel gelezen dat die ‘normen’ toch ook vooral kritisch tegen het licht gehouden dienen te worden. Ik meen dat ik bij Dr. Eades las dat onder druk van de farmaceuten de normen omlaag zijn gebracht (ongetwijfeld om een grotere markt te creeeren voor hun gif^H^H^Hstatines). 200mg/dl (ongeveer 5mmol/l voor ons europeanen, als ik me niet vergis) is absoluut niet gevaarlijk hoog, terwijl de meeste huisartsen bij dat niveau al statines voorschrijven.

  • Corrien zegt:

   Zou zo maar kunnen dat je HDL/LDL verhouding vééél beter is dan voorheen en er dus niets aan de hand is…..

   • Fien zegt:

    Ja, de verhouding hoog-laag was bij de latere meting goed. 🙂 Ik meen dat de totale cholesterol toen op 5.5 stond en bij de eerdere meting op 6.3 of 6.4.

 5. Mariet Hoen zegt:

  Brr, wat een vieze smurrie !
  Gelukkig heb ik mijn hele leven lekker roomboter gegeten. Van mijn oma en moeder geleerd. Die hadden allebei ook een hekel aan magarine. Mijn oma hield een varken in de stal. ( Ze had 15 kinderen, vandaar.) Dat werd één keer per jaar geslacht, de slager kwam aan huis, en alles van het beest werd gebruikt. Er werd bloedworst, hoofdkaas, worsten en spek gemaakt. Bij mijn oma kreeg je altijd uitgebakken spek en eieren. Mmmm. Mijn moeder zette deze traditie voort.
  Dat was allemaal nog vóór de grote vetscam. Daarna heb ik wel een tijdje zonnebloemolie en maisolie gebruikt, maar ben al snel overgestapt op olijfolie. De boter, die bleef erin 😉
  Nu eet in boter, kokosolie en olijfolie op de slaBen nog op zoek naar goede biologische reuzel.

  In het begin van mijn diabetestijdperk, wilde zo’n fris afgestudeerde diëtiste mij halvaboter laten eten. Ik zei, nee doe ik niet, ik ga toch niet voor boter, opgeklopt met water ( en allerlei toevoegingen om de boel houdbaar te maken) betalen. Ze vond mij een weiger truus ! Hoefde ik niet meer naar de diëtiste. Hoi ! ( sorry Janet, ja ,als jij het nu was geweest, he 🙂 )

  Ik was vorige week bij mijn internist. A1c gedaald naar 6.7. ( van 7.6 ) Hij glunderde, alsof hij het zelf had gedaan.Voor de eerste keer vroeg hij, wat eet u dan nu ! En hij ging het opschrijven, ook voor de eerste keer ( Wordt besproken in zijn team, wat ik je brom ) Paleo, HFLC, 90 gr vet, 75 gr eiwit, 20 gr carbs. ( met dank aan de post: Alle Nederlanders paleo, is dat haalbaar )

  Cholesterol was hoger 7.3. HDL 1.21 LDL 5.3 Tri 1.9 Dus de statine kwam weer op tafel. Nee, nee. Ik weet wel dat u dat niet wil, zei hij. Maar normaal , zou ik … !!! Doktor wat denkt u dat er gebeurd als al dat opgeslagen vet weer terug, in het bloed gaat ? Daar keek hij verrast, huh .. Tja, dat wist hij ook niet. Dus ik heb weer het voordeel van de twijfel. Tot de volgende keer 😉

  Andre, Rond 1990 was de norm voor cholesterol bij diabetes nog 6 tot 7 mmol. Rond 2000 werd dat 5 en nu willen ze dat het onder 4.5 mmol blijft.

  • Mariet, ik snap die hoge trigs niet… Normaal gesproken flikkeren die op paleo rap tot ergens tussen 0,5 en 1. HbA1c zou met jouw regiem ook ‘mooier’ moeten zijn. Weet je zeker dat er bij jou geen sprake is van een absolute insulinedeficiëntie? In dat geval kun je doen wat je wilt, maar zul je zonder goed getimede kleine doses exogene insuline geen optimale waarden bereiken.

   • Mariet Hoen zegt:

    Melchior, Ik heb de oude waardes op het lijstje nog eens nagekeken. In 2008, zat ik nog op statine, Totaal 5.6, HDL 1.14 LDL 3.8 Tri 1.5
    Ik heb altijd een beetje hoge Tri gehad, 2-6-2008 Tri 1.8, 24-9-2008 Tri 1.5. Met statine !

    Op 11-6-2012 ( was vanaf feb. Paleo HFLC ) Tri 1.6
    En nu dus 1.9 Ik denk dat het een moment opname was.

    Ik ben al vanaf ± 1990 insuline afhankelijk.
    Nu spuit ik exogene insuline glargine , 43 eenheden per dag. ( Heb ooit 350 eenheden per dag gespoten , sick )

    Ik ben ongeveer 4 tot 5 mnd gestopt met de Actos ( op eigen houtje, langzaam afgebouwd )
    Nu opgebiecht aan de dokter. Hij keek verrast, maar zei: Lijkt me een goed plan !

    Deze uitleg van Jack over leptine-resistentie ben ik nu al dagen aan ’t bestuderen, volgens mij zit het bij mij in die hoek !?
    http://jackkruse.com/how-does-the-leptin-rx-work/

    Bedankt voor je interesse :-*

   • Janet Noome zegt:

    Mariet, heb je weleens van rode rijst gist gehoord? Zie ik bij een paar cliënten mooie resultaten van in combinatie met LCHF. Ik noem het maar even… 😉

    • Mariet Hoen zegt:

     Janet, nee nooit van gehoord, ga ik naar kijken. Bedankt voor de tip :-*

    • James zegt:

     Janet voor red rice yeast (mold) geldt hetzelfde als voor statin drugs het voorkomt de synthese van cholesterol en derhalve zou ik iedereen aanraden om ook CoEQ10 gebruiken. Onder de 60, en boven de 60 ubiquinol, de gereduceerde vorm omdat bij ouderen de reductie wat moeizamer verloopt, zeker wanneer er gezondheids issues zijn. Belangrijkste ingredient van de statin drug Lovastatin is in feite dezelfde fungus die de red rice mold produceert.

    • Mariet Hoen zegt:

     James, dat las ik ook. Dat rode rijst gist dezelfde bijwerkingen kán geven als statines en dat je er Q10 bij moet nemen. Nog maar even aankijken dus. Misschien alleen Q10 ?

    • Red Yeast Rice (of liever gezegd de schimmel die er op leeft) produceert lovastatine.

     Uit een eerdere post:

     Medicijn: Statines
     Plant: Red Yeast Rice (Monascus purpureus)
     Toepassing: Remt de cholesterolsynthese

     Ook de cholesterolverlagende statines, de lucratiefste geneesmiddelen die de farmaceutische bedrijfstak ooit heeft voortgebracht, vinden hun oorsprong in een onaanzienlijk plantje. In 1973 struinden farmacologen van het Amerikaanse leger door de binnenlanden van China, op zoek naar gewassen die mogelijk geschikt zouden zijn als chemisch wapen. Eén van de kanshebbers die ze mee naar huis smokkelden, was de Monascus purpureus, ook wel Red Yeast Rice genoemd. Dit plantje leeft in symbiose met een gifstofproducerende schimmel. Beesten die van het plantje en daarmee van de schimmel snoepten, werden verschrikkelijk ziek en stierven meestal een langzame, pijnlijke dood, zagen de Amerikanen. Terug in de researchlaboratoria van het Pentagon isoleerden ze de werkzame stof, die ze lovastatine doopten. Het bleek dat lovastatine de aanmaak van de voor elk dier vitale stof cholesterol blokkeert. In proefdieren veroorzaakte het afschuwelijke, vaak onomkeerbare afwijkingen (spierziekten, neurologische schade, geboorteafwijkingen, kanker), maar omdat het niet direct tot de dood leidde, achtte de Amerikaanse overheid het ongeschikt als chemisch wapen. Precies in die tijd zocht de farmaceutische industrie koortsachtig naar een effectieve cholesterolverlager. Farmaciegigant Merck kreeg lucht van het afgeschreven stofje, nam de rechten voor lovastatine voor een appel en een ei over van de overheid en presenteerde niet veel later Mevacor, de eerste statine. Inmiddels zijn er zes statines op de markt, die miljardenomzetten genereren. Ze hebben bewezen het risico op een hartinfarct enigszins te verminderen bij mannen van middelbare leeftijd met een hoog risico, maar niet bij vrouwen en ouderen. In Amerika liggen deze blockbuster medicijnen onder vuur, omdat duizenden mensen zeggen de invaliderende bijwerkingen te ervaren die eerder in proefdieren werden waargenomen.

   • Mariet Hoen zegt:

    Nabrander (zou James zeggen 🙂 ) Net mijn nieuwe cholesterol waarden gekregen.( de vorige keer was de meting niet helemaal correct omdat ik, doordat ik heel lage bloedsuikers had en nog een uurtje moest rijden, toch een klein beetje gegeten had,angst voor een hypo. Eten mag niet moet nuchter geprikt worden ! )

    Nu, Totaal Cholesterol 6.6 HDL 1.27 LDL 4.8 Tri 1.4 En de HbA1c 5.3
    Dus geen zorgen, komt goed…
    Maar wel bedankt over je bezorgheid :-*

  • Mariet Hoen zegt:

   Hans, ja zo ging het bij mijn oma ook. De worsten en hammen hingen in de schoorsteen om te roken. Leuk, dat ze dat daar in Veenhuizen laten zien. Zo’n ouderwetse slacht…

   • James zegt:

    en wij mochten met de blaas spelen. heb hier nog eens een immigrant (geboren in Nederland) uit moeten leggen hoe je leverworst (hoofdkaas) maakt. Zakken meegebracht van de Hanos.
    En niet te vergeten de gedroogde worst. Heet hier nou pepperettes, een van de gezondere snacks. Maar misschien dat dat varken op de ladder ook niet zo’n plesant plaatje opleverde. Wisten wij veel. Heb nooit bij het genieten van de opgebakken hoofdkaas aan de varkenskop gedacht, of dat de hersenen er in zaten. Ja, we aten vroeger thuis aardig “ongezond”. “Gezond” eten deden we later toen ons verteld werd hoe slecht al dat vet en die vette boter was, en dat witbrood (of regeringswit), met veel te weinig ruwvoer. En al die eieren in de sla dat mocht ook niet vanwege de cholesterol. Zo’n ruim 20 jaar in de leugen geloofd. Kan me nog kwaad maken als ik er aan denk dat mijn ouders overleden zijn met het waandenkbeeld dat ze het vroeger helemaal verkeerd deden. Tuug van de richel, zou m’n broer wel zeggen. Helaas heeft dat tuig het vaak nog overal voor het zeggen, en nog vaker alleen maar op grond van een bewijs papiertje dat ze ooit hebben gekregen als beloning voor het verdedigen van thesis (mierengeneuk op de vierkante mm). En dat allemaal in het beste zondagse pak om toch nog wat cachet aan de vertoning te geven. Negatief? Knap negatief ja, maar wat moet je anders zijn als je ziet hoe ver men gevorderd is in de voedingsleer met al deze hoepla over de laatste halve eeuw??

    • James, ik herlees momenteel ‘Het meisje met het rode haar’. Zie allerlei paralellen met vandaag. Er is geen spat veranderd. Ik vrees dat het opportunistische, conformistische tuig in de mooie kleren het altijd en eeuwig zal winnen. Ook dat is evolutionair bepaald ;-).

 6. Het ziet er uit als een zeer gedateerde (oude) fabriek. De smurry op de vloer kan niet de normale gang van zaken zijn. Dit is een uitzonderlijke situatie waarbij product of halffabrikaat via een overloop op de grond is gekomen. Product op de grond hoort niet, in geen enkele fabriek. Foto’s en filmpjes van fabrieken zijn best schaars. Ik hou al een tijdje een pinterest pagina bij met over fabrieks-voer : http://pinterest.com/deheij/food-how-it-s-made/
  Het gross van het voedsel wordt gemaakt in fabrieken, en daarbij moet je voorstellen dat het gewone meng en kookprocessen zijn die je thuis ook toepast. Niks vreemds aan.

  • Hoi Wouter,

   Precies. Maar margarine – een absoluut overbodig en zeker tijdens het lange, lange transvettijdperk bewezen schadelijk product (hoe veel voortijdige hartdoden heeft Zeeuws Meisje op heur naam staan?) – vormt een enorme uitzondering. Het is volstrekt synthetische, gedenaturiseerde bagger die niemand nodig heeft. Die foto met troep zegt mij eerlijk gezegd ook niks. Als dit beeld uit een boterfabriek kwam, zou ik blij boter uit die fabriek blijven eten, want ik weet (met mijn lange achtergrond als pompkar-trekkende uitzendkracht in tal van industrieën) dat dit soort ongelukjes gebeuren en niets zeggen over de kwaliteit van het eindproduct.

   But, but, but, Spencer. Ik gun jou en je concullega’s een fantastische loopbaan, vol met prachtige innovaties en een eerlijke winst, maar aan mij heb je een beroerde klant ;-). Paleo was de laatste keer dat ik het checkte groente, fruit, vis, schaaldieren, vlees, eieren, noten, mogelijk geklaarde boter… kortom er komen weinig fabrieken aan te pas. Ik kan het niet helpen. Bij mij geen technofobie, maar het is niet aars.

   • Ik eet geen margarine, wat overigens technologische best een knap product is. En ben totaal niet tegen onbewerkt basisvoedsel. Prima als mensen lang willen koken ’s avonds. Zelf ben ik van gezond en gemak. Een voorbeeldje dat prima in deze trend past en ondertussen ook helemaal vers zonder hulpstoffen is MrDip. De kikkererwten in de hummes zijn super, de salsdip bestaat uit tomaat en paprika, etc. Geen conserveermiddelen, geen e-nummer hulpstoffen, geen suikers. Alle ingrediënten zijn ‘paleo’ volgens mij.

    • Mariet Hoen zegt:

     Wouter, zo’n dipje is in 5 minuten gemaakt. Waar heb je het over ? Hoeveel moet zoiets wel niet kosten ? En hoelang ligt het al in de winkel ?
     Verwende kinderen, zou mijn moeder zeggen, en daarbij: Voor jullie moest het nogeens oorlog worden. Vonden wij niet leuk, maar dat was haar frustatie 😦
     Ik koop liever verse produkten voor mijn goeie geld, gewoon op de kleintjes letten, net als de Appie 😉

   • willem zegt:

    Ben ik nu de enige die wat onpasselijk wordt van dit soort, indirecte, reclame? Zo nee, dan hoor ik dat graag. Zo ja, dan hoor je mij er niet meer over..

    • Willem, zolang het functioneel is, heb ik er geen moeite mee. Het verscherpt ons beeld van de werkelijkheid. Ik begrijp exact wat je bedoelt, maar zo’n link illustreert alleen maar heel mooi dat paleo ongrijpbaar is voor de voedingsindustrie.

   • willem zegt:

    Dank voor deze duidelijke reactie, Melchior.
    En de duiding van die link is juist!

   • Mariet Hoen zegt:

    En nog iets Wouter, wat moeten we met het plastik bakje ? Op de afvalhoop ?
    De schil van de avokado, de tomaat, de banaan, enz. is het beste verpakkingsmateriaal dat er is. Na gebruik van de inhoud kan de schil zo op de composthoop. Voor de compost van volgend jaar. Recyclen, yes we can 😉

   • @Willem, ik mag graag voorbeelden gebruiken om te duiden wat ik bedoel. Mocht je het prettig vinden dat ik vertrek dan verneem ik dat graag. 😉
    @Mariet, prima toch, niemand zal je verbieden om in 5 minuten zelf een dipje te maken. Zelf doe ik dat niet, en ben dus daarom ook niet tegen dit soort producten. Gesneden groente uit een zakje is overigens duurzamer dan zelf thuis wassen. En net zo gezond 😉 En van mij mag je ook zelf je groente verbouwen, met de fiets gaan, en ouderwetse brieven schrijven? Allemaal goed.
    @Melchior, ik denk dat paleo 2.0 gericht op vers-gemak een ontwikkelrichting is die zal gaan plaatsvinden. Voor of tegen is denk ik niet de issue.

    • Mariet Hoen zegt:

     Hallo Wouter, nou niet pissig worden. Ik koop best wel sla en spinazie, gewassen en in een zakje. Precies omdat het makkelijk en duurzamer is, heb je gelijk in. En fietsen dat kan ik al jaren niet, ben een paar keer vies gevallen. Ik heb een leuke tuin, waar ik een beetje groenten kweek ( ben nog in de experimenteer fase ) Brieven, wat is dat ? En nee, ik draag geen geitenwollen sokken 😉

     Waar ik iets op tegen heb is mensen het geld uit de zak kloppen met aanstellerige, fancy , produkten, die ze eigenlijk niet nodig hebben. Ik zag dat de Marqt het ook al verkoopt. Jammer, vroeger was dat alleen een winkel voor vers eten. Ik zag dat het best een redelijk product is, in verhouding met veel slechtere soortgelijke dipjes. Het gaat meer om marketing dan de noodzaak .

     Maar…, als ik moest kiezen tussen beide dipjes, koos ik die van MR.Dip . Gelukkig hoef ik niet te kiezen. Ik weet wat ik wil 😉

   • @Mariet, sorry als ik wat hoekig overkom, dat was niet mijn bedoeling hoor! Ben helemaal niet pissig. Wat dat betreft hou ik gewoon van inhoudelijke gesprekken. Waardevrij.

    • Mariet Hoen zegt:

     Nou Wouter het leek er een beetje op, alsof je mij als een ouderwets tutje wilde neerzetten. Zo van blijven steken in de sixties. Niets is minder waar 🙂

     Waardevrij ? ik hoop dat je bedoelt, zonder waarde oordeel. Ieder het zijne. Daar kan ik het mee eens zijn.
     En over dat lang in keuken staan, ben ik met Maan eens, flauwekul. Ik sta nooit langer in de keuken dan een half uur. Behalve als ik stoofvlees maak, dan ga ik nog wel eens vaker de keuken in. Beetje water erbij, even draaien. Meestal maak ik in een keer zoveel, dat ik er twee of drie dagen van kan eten. Dat’s it.

   • willem zegt:

    Ben je gek, Wouter. Niemand wil jou hier weg hebben, zeker ik niet (het is hier FL niet..). En eerlijk gezegd, stel ik jouw bijdragen zeer op prijs. Al ben ik het er vaak niet mee eens, met de strekking. En met de verborgen reclames erachter. Maar dat verlevendigt het debat wel, nietwaar. Jammer dat je, soms, niet reageert op vragen. Maar we kunnen ook niet alles hebben (Hier moet je zo’n kopje met scheve mond en knipoog bij denken).
    En soms begrijp ik je niet, zoals bij deze: ‘Wat dat betreft hou ik gewoon van inhoudelijke gesprekken. Waardevrij.’ Niks is waardevrij. Alles heeft, en kent, waarde. Al was het maar v.w.b. de keuze van de inhoud. Maar dat allemaal terzijde.
    Fabrieksmatig gefabriceerd voedsel. Jouw specialiteit, jouw troetelkindje. Knap allemaal, wat een techneut kan met eten, Maar plak daar geen stempel op van ‘duurzaam’, ‘gezond’, etc. Zeg gewoon dat dit gemaksvoedsel is, al dan niet met chemisch geknutsel erbij en ermee, en gooi het om mijn part in een schreeuwende aanbieding. Wees trots op je kundigheid, loop naast je schoenen desnoods, maar ga er niet prat op dat dit allemaal beter is dan, of minstens gelijk aan, vers en oorspronkelijk voedsel uit de natuur. En ik zei het al elders: ik heb het niet over soms noodzakelijke conserveringen, maar over geknutsel met onze basisvoorziening, de voeding.

   • Fien zegt:

    Nou, dames, ik kan geen dipje in vijf minuten maken. Alleen al een paprikaatje roosteren, van schil ontdoen en in stukjes hakken kost eindeloos veel tijd. Ik kook niet uit bakjes, zakjes en pakjes (wel soms uit glas en blik, bijvoorbeeld geroosterde paprika’s 🙂 maar het is een sprookje dat het allemaal zo weinig tijd kost om lekker en gezond te koken. Wokken, ja. Maar elke dag een gewokte hap vind ik saai.

    Trouwens, dat gewassen sla uit een plastic zakje duurzamer zou zijn, wil er bij mij niet in. Misschien kan je me dat uitleggen, Wouter?

    • Mariet Hoen zegt:

     Dame Fien, een avokado uitlepelen, wat olijfolie erbij, beetje citroensap, beetje zout, eventueel wat kruiden, roeren en klaar is kees.
     Paprika’s die rooster ik echt niet, die eet ik rauw of eventjes meegebakken met met de lamsburgers in de kokosolie, uitje, knoflook. Wat sla, komkommer, olijfolie, citroensap.
     Binnen een half uur 😉

   • Fien zegt:

    Dame Mariet, helemaal niks mis met een simpel avocadodipje. Maar ik vind het niet fair om een avocado met citroensap te vergelijken met bijvoorbeeld een baba ganoush of een hummus, waarvoor je om te beginnen al kikkererwten moet koken. Ik baseerde me op de dips van Mr. DIP, zoals gelinkt door Wouter. Een baba ganoush kost mij echt veel meer tijd dan vijf minuten, roostertijd in de oven niet eens meegerekend. Dan is een kuipje of potje een aanlokkelijk alternatief voor veel mensen.

    • Mariet Hoen zegt:

     Hoi Fien, Ja wel een beetje appels met peren vergelijken, vind je. Maar het ging om de vergelijking van fancy dipjes ( voor het gemak ) versus gezond en puur eten ( wat zóo0o lang zou duren )
     Om gezond en puur te eten heb je zo’n dipje niet nodig en om gezond en puur te eten, hoef je niet persé uren in de keuken te staan.
     Dat mag natuurlijk wel, als je daar lol in hebt 😉

     Trouwens kikkererwten, eet ik (niet) meer, maar die zijn ook voorgekookt verkrijgbaar in blik.

  • Maan zegt:

   ‘S avonds lang koken, Wat is er mis met geschoonde groente, al gesneden vlees e.d. alles in de wokpan………… zo klaar! Gezond en puur eten, daar hoef je echt geen uren voor in de keuken te staan. De verkopers van kant en klaar willen je dat al te graag doen geloven. Daarom zouden al die “gezonde” dieeten niet vol te houden zijn, je moet immers uuuuuuuuuuuuuren in de keuken staan.
   Onzin!

   Maar over margarine, ik ben een van de weinigen van mijn generatie (41) die met roomboter is opgeroeid.
   Bij bezoekjes leerde ik margarine kennen………….
   “wil je een plakje ontbijtkoek met boter?”
   Zat er margarine op 😯 niet te eten! Al snel leerde ik buitenshuis geen “boter” aan te nemen of ergens op te smeren.
   Nog altijd een boter fan. Ik weet alleen niet goed waar ik het paleo gewijs op moet smeren, dus eet ik zomaar een hapje. Of ik smeer het op een plak spek 😀

   • James zegt:

    Hoi Maan, dairy of geen dairy, we gebruiken nog steeds aardig wat (gras)boter. In de groente, bij het vlees braden voor een goede gravy, de boterkoek (nu helemaal met boekweit en amandel meel) Malen de amandelen zelf. Heel wat goedkoper. En we ontdekten dat je met amandel meel met heel weinig suiker toe kunt.. En zo nu en dan zondigen we in het weekend met een stokbrood. We rationaliseren ons buitensporig gedrag door heel dun te snijden en er een dikke laag boter en flink wat Brie of Camembert of blue op te doen. En we eten ’s zomers corn on the cob. Vraag me af waarom mais niet paleo is. Kwam altijd in het wild voor en het vroeg volgens mij weinig inventiviteit om het te roosteren of the koken. Corn on the cob druipt van de boter, sprenkel zout en de pepermolen erbij. Al met al gaan er hier toch wel een pakje anderhalf door in de week. Verpakking is hier 450 gram. Nogmaals voor alle zekerheid, we zijn minder gericht op paleo dan wel op wat duurzaam is, gezond en genoegen verschaft aan de tafel.

   • Maan zegt:

    In mijn huishouden een schoonzoon met (o.a.) zware amandel allergie, Ik zelf kan niet tegen zetmeel, maar boterkoek, maak ik ook, maar dan van kokosmeel, niet te verwarren met rasp.
    Boter in de keuken gebruik ik ook veel. Maar zo’n lekkere dikke laag koude boter mmmmmmmmmmm dat is toch echt anders dan over de spercibonen.
    Mijn laatste ontdekking is vijgenbrood, van geperste vijgen met noten, maar er zijn ook andere varianten. Dat laat zich snijden en smeren.

    • Mariet Hoen zegt:

     Maan en James, ik maak wafels van kokosmeel, amandelmeel ( maar dat kan je ook weglaten ), veel eieren, grof gemalen kokosmeel voor de bite, eventueel een handje zelfgemalen noten en/of bio rozijnen, paar lepels lauwe kokosolie, en heel lekker rauwe chocolade poeder, beetje zoeten met stevia of honing, theeleppeltje natriumbicarbonaat ( zuiveringszout ) voor het rijzen. ( in de vriezer bewaren, zooo goed dat ze maar een paar dagen zonder vriezer goed blijven, of meteen opeten natuurlijk )
     Ik heb ze ook wel eens gemaakt met kleine stukjes brocoli ( zonder het zoet en de choco )
     Heerlijk met de koude boter !

 7. Off topic (hoort eigenlijk onder brood), maar in oude kranten verpak je nu eenmaal vis.

  Een of andere strikt dogmatische diëtiste heeft een debiele recensie geschreven over cardioloog William Davis’ boek Wheat Belly. Leven zonder tarwe en andere granen? Ondoenlijk, kwakzalverij, levensgevaarlijk, je krijgt er haar van op je handen, het bekende gezeik. Het is op een conventionele site, dus vermoedelijk rekende ze op massieve instemming. Ha, ha, ha. De 300 plus reacties zijn erg de moeite waard.

  http://blog.foodnetwork.com/healthyeats/2012/10/26/diet-101-wheat-belly-diet/

  Allemaal van dit soort opmerkingen:

  “this diet is just plain unrealistic and unhealthy.”

  A baseless assertion if there ever was one. Last summer I was 64 going on 84. Now I am 65 going on 35. The transformation is amazing for me, and all I did was to switch from low-carb with wheat to low-carb without wheat.

  I know of several situations where a flatworlder like you was convinced to just try the Wheat Belly way for several weeks. Every time, the flatworlder was surprised,.. very pleasantly surprised. Arthritis pain, headaches, blood pressure, diabetes, weight loss, heart disease, skin smoothness, energy, moods, just to name a few,… all these things happen time and time again.

  • En tegen al die mensen die zoeken op ‘Wheat Belly Nederlands’, ‘paleo boeken Nederlands’, for God’s sake zeur niet en eet gewoon een tijdje geen graanproducten of lees mijn (of iemand anders’) bierviltje en ga paleo. Je kunt er 20 boeken over lezen, maar het wordt echt niet ingewikkelder en het wordt ook niet makkelijker.

   • willem zegt:

    Zo!!! Hier hebben we de kern te pakken: gebruik je verstand, laat je niks wijsmaken en eet dat wat er op Melchiors bierviltje staat, in onbewerkte vorm.

   • oerloper zegt:

    al was het alleen om het effect van graan is:”….WHEAT-consuming animals had larger epididymal fat pad mass and greater total fat mass despite identical caloric input..”
    Een calorie is dus toch geen calorie 🙂
    https://www.ideals.illinois.edu/handle/2142/32055

    (Overigens: Er staat “oerloper”, maar ik ben gewoon George (maar mijn inlognaam van wordpress is op de een of andere manier veranderd…)

  • Aldert zegt:

   En zelfs na 330+ comments…..GEEN één reactie van Toby Amidor…..Waarschijnlijk een beetje overdonderd door de stortvloed aan positieve reacties. En doordat bekend is dat de “in-depth analysis over het boek wheatbelly written by Dr. Julie Jones” betaald is door de graanlobby….

  • Fred-Jan zegt:

   Melchior,

   The Plan
   Wheat isn’t the only bad boy in this diet. Many other foods are either eliminated or eaten in limited quantities such as fruit, starchy veggies, whole grains, legumes, dried fruit, corn starch and corn meal. Three meals a day are encouraged without any snacks.

   So what can you eat? Here’s the basic list:

   In unlimited quantities:

   Veggies (except potatoes and corn)
   Raw nuts and seeds
   Oils
   Meats and eggs
   Cheese
   Non-sugary condiments (like mustard and salsa)
   Ground flaxseed
   Avocados, olives, coconut
   Spices
   Unsweetened cocoa

   In limited quantities:

   Dairy (except cheese)
   Fruit
   Whole corn (like on the cob)
   Fruit juice
   Non-wheat, non-gluten grains (like quinoa, amaranth, and rice)
   Beans, peas, and lentils
   Soy products (fermented soy products preferred)

   Bovenstaand advies in combinatie met het advies om drie maaltijden te nuttigen, niet te snacken, niet te frituren, je noten niet te branden, snoep koek of enig ander soort processed food te vermijden met daarnaast het advies om regelmatig te vasten, is volgens mij nagenoeg een garantie op succes met betrekking tot vermindering van energie inname(en dus gewichtsverlies). Wat dat betreft is er geen enkele kritiek op deze aanbevelingen te geven. Daarnaast is het met betrekking tot nutriënten ongetwijfeld een verbetering ten opzichte van het gemiddelde standaard dieet.

   Wat ik echter betwijfel is of de resultaten van dit dieet negatief beïnvloed zouden worden wanneer aan de ongelimiteerde voedselgroep van dit dieet aardappels, rijst, maïs aan de kolf en gekookte granen zoals quinoa(of zelfs tarwe) of polenta zouden worden toegevoegd. De toevoeging van gebakken volkoren producten zoals brood doet dit wel. Het is alleen de vraag of dit ligt aan het basis bestandsdeel tarwe of aan de eigenschappen van dit product in zijn geheel. Trouwens het toestaan van het zouten en branden van noten in combinatie met een ongelimiteerde consumptie, en het toestaan van frituren zou de effectiviteit van dit dieet waarschijnlijk ook in negatieve zin beïnvloeden.

   De geuite kritiek op dit dieet is grotendeels onterecht dat ben ik met je eens. Ben jij van mening dat mijn voorgestelde toevoegingen de werking van het boven beschreven dieet(geheel)teniet doet ? Welke invloeden op voedselinname gaan er volgens jou uit van sociale en hedonische factoren, of wordt die voornamelijk beïnvloed door specifieke ingrediënten?

   • Fred-Jan, hij bouwt inderdaad een hele rits potentiële confounding factors in ;-), omdat hij naar optimaal streeft. De enige manier om zekerheid te krijgen en tarwe al of niet te isoleren, is een RCT. De ene groep doet een maand het volledige programma, de andere groep doet dat ook, maar haalt een ‘normaal’ deel van z’n calorieën uit de normale tarweproducten.

    De kern van Davis’ boodschap is: elimineer tarweproducten. Dat is wat mensen onthouden, wat ze aan elkaar doorvertellen en wat ze doen. Het lijkt mij het meest aannemelijk dat het dat stukje van de interventie is dat de uiteenlopende (gemelde) gezondheidsverbeteringen produceert (gewichtsverlies vind ik eigenlijk het minst interessant). Er zijn tal van voedingspatronen die lijken op het genoemde rijtje, maar met volle graanproducten. Die produceren voor zover ik kan nagaan niet de consistente, het hele pathofysiologische spectrum beslaande verbeteringen die graanvrij lijkt te produceren.

    Er moet toch een reden zijn dat Lindebergs diabetische hartpatiënten het in de (graanvrije) paleo-arm zo veel beter deden dan in de caloriebeperkte mediterrane arm (die echt zo clean en zindelijk mogelijk at)? Waarom de borderline metabool ontspoorden in het onderzoek van Frassetto het zo veel beter deden in de paleo-arm, waarin ze nota bene gedwongen meer calorieën tot zich moesten nemen om geen gewicht te verliezen ten opzichte van de controlegroep?

    Als je kijkt naar de complexe bioactiviteit van met name tarwe, ben ik geneigd om te zeggen dat we eenvoudigweg zien wat we zien. Elimineer tarwe en mooie dingen geschieden. Maar inderdaad, zeker weten kunnen we het nog niet.

   • Fred-Jan zegt:

    Melchior, je standpunten aanprijzen kun je als geen ander, maar een antwoord op mijn vraag gaf je niet.

    Trouwens een RCT zoals jij dat voorstelt is een oneerlijk vergelijk. De normale tarwe producten zijn producten zoals brood, pasta, pannenkoeken en pizzabodems. Deze producten hebben de eigenschap dat je er gemakkelijk(te) veel van eet. Ter illustratie een vijftal boterhammen met boter en kaas staat voor 1000 kcal. Een beetje kerel met een beetje trek werkt deze zo weg. Een portie polenta(of tarwegries) met dezelfde portie boter en kaas erdoor met dezelfde energie weegt anderhalve kilo. Mijn voorspelling is dat je die laatste maaltijd minder makkelijk weg werkt, ook al wordt de vochtcontent(water) van de laatste maaltijd bij de eerste maaltijd ernaast geserveerd.

    Je zult op dit soort effecten moeten corrigeren en op diverse andere wil je daadwerkelijk iets zinnigs kunnen zeggen over het effect van een nutriënt op zich. De studie van Lindeberg corrigeerde hier bijvoorbeeld niet op, daarnaast was het net als de studie van Frassetto geen metabolic ward studie, en dus niet per definitie betrouwbaar. Ik zeg niet dat dit slechte studies waren, het is alleen zo dat free living studies allerlei effecten aantonen die in een metabolic ward niet optreden.

    Ik ben het met je eens dat de aanpak van Davis handig is. Net als low carb is het een dieet wat mensen begrijpen, en dit zorgt voor een betere naleving. Ook ik ben persoonlijk minder geïnteresseerd in gewichtsverlies en zie de potentiele problemen met tarwe eerder in relatie met de door gliadine getriggerde afweerreacties. De problemen hiermee lijken mij eerder dosis afhankelijk, een chronische blootstelling leidt potentieel tot problemen een sporadische blootstelling wellicht niet.

    • Hoi Fred-Jan,

     Ik ben inderdaad waarschijnlijk niet helemaal vrij van het Syndroom van Taubes ;-). Maar net als hij probeer ik me wel bewust te blijven van mijn blind spots, iets wat natuurlijk per definitie onmogelijk is. Ik geef toe dat ik volkomen biased ben in ‘de zaak tarwe’.

     Eerlijk gezegd dacht ik bij de door mij voorgestelde RCT uitsluitend aan tarweproducten zoals die in de traditionele mediterrane keuken worden gebruikt en in ‘normale’ en gecontroleerde hoeveelheden. Het ideale Jaap Seidell-dieet, zeg maar. Dat had ik er bij moeten zeggen. Ik ben ervan overtuigd dat calorierestrictie en fysieke inspanning op zich spectaculaire gezondheidsverbetering kunnen en zullen bewerkstelligen, maar vermoed dat het voor velen niet genoeg is. In ‘gezonde’, langlevende graan-gebaseerde culturen zien we nog steeds cariës en parodontitis, diabetes, auto-immuunziekten, kanker, psychiatrische ziekten, osteoporose, cardiomyopathie en cardiovasculaire ziekten. In een natuurlijke habitat ontwikkelt de mens deze ziekten niet of nauwelijks en mijn hypothese is dat dit niet te verklaren is door energie-inname en -uitgave, niet door macronutriëntverhoudingen, maar op het conto van bepaalde neolithische elementen moet worden geschreven. Dat gaat veel verder dan alleen voeding (denk aan stress, verstoring van circadiane ritmes, een gebrek aan ‘Old Friends’), maar je moet ergens beginnen. Het bewijs dat je terecht eist, kan ik niet leveren, net zo min als ik kan bewijzen dat de anekdotische gezondheidsverbeteringen die worden gemeld op paleo primair het gevolg zijn van het uitsluiten van ondermeer tarweproducten.

     Is dit een antwoord op je vraag?

   • Fred-Jan zegt:

    Hoi Melchior,

    “In gezonde, langlevende graan-gebaseerde culturen zien we nog steeds cariës en parodontitis, diabetes, auto-immuunziekten, kanker, psychiatrische ziekten, osteoporose, cardiomyopathie en cardiovasculaire ziekten. In een natuurlijke habitat ontwikkelt de mens deze ziekten niet of nauwelijks en mijn hypothese is dat dit niet te verklaren is door energie-inname en -uitgave, niet door macronutriëntverhoudingen, maar op het conto van bepaalde neolithische elementen moet worden geschreven.”

    Met dit statement ben ik het eens. Mijn kritiek richtte zich alleen op de voortdurend gelegde relatie tussen overgewicht en tarwe consumptie. Overgewicht wordt naar mijn bescheiden mening veroorzaakt door een ongelukkige mix van voedingstoffen, gedrag, leefomgeving en de bereidingswijze van deze voedingsstoffen. Een highly processed paleo crap dieet kan naar mijn idee in de zelfde mix ook een deel(de aan overconsumptie gerelateerde) van deze aandoeningen veroorzaken.

   • willem zegt:

    Fred-Jan: ‘Een highly processed paleo crap dieet kan naar mijn idee in de zelfde mix ook een deel(de aan overconsumptie gerelateerde) van deze aandoeningen veroorzaken.’
    Een interessante mening. Maar me nog te onduidelijk. Ik ben ietwat concreet ingesteld. Daarom de vraag aan Fred-Jan, of hij daar een voorbeeld bij kan geven dat de bedoelde effecten geeft.

   • Fred-Jan zegt:

    Willem, als je onder paleo beschouwd het weglaten van granen, bonen, zuivel en zaadoliën, maar je stelt geen eisen aan de bereidingswijze, blijft nog steeds de mogelijkheid bestaan voedselcombinaties te produceren die overconsumptie stimuleren en dus overgewicht en de daaraan gerelateerde aandoeningen. In de dagelijkse praktijk lijkt dat mee te vallen omdat de geijkte stimulerende voedingsmiddelen uit het SAD, waar de meeste mensen veelvuldig mee in aanraking komen, meestal niet aan de ingrediënten vereisten voldoen. Hierdoor consumeren de meeste personen die een paleo dieet volgen zonder zich te bekommeren over de bereidingswijze en de combinaties die zij hier mee maken, alsnog minder dan zij op hun standaard menu deden. Overconsumptie ligt bijvoorbeeld op de loer wanneer je vette zuivel zoals slagroom en zoetstoffen als stevia toe laat in je menu, maar ook zaken als gebrande noten of gefrituurde zaken. Voorbeelden hiervan zijn slagroomijs, baksels met veel boter en notenmeel, frites uit paleo goedgekeurd vet of bijvoorbeeld chocolade imitaties met kokosvet. Ook deze zaken kunnen qua overeet potentieel misschien nog niet volledig wedijveren met de geijkte SAD artikelen, echter als de industrie zich erop stort duurt dat wellicht niet lang meer. Al de hierboven genoemde combinaties passen overigens niet in een Lindeberg stijl paleo dieet.

   • willem zegt:

    Ik denk het nu te begrijpen, Fred-Jan. Dank.
    Mijn conclusie is dat, wanneer je enigszins fatsoenlijk eet op basis van wat we paleo mogen noemen (en daar uiteraard een zekere levensstijl bij hanteert), je je niet direct zorgen hoeft te maken dat je makkelijk tot overconsumptie en overgewicht komt.
    Interessant is ook je opmerking, waar, zoals ik al eerder opmerkte, ik het volkomen mee ens ben: dat we moeten oppassen dat de fabriek niet aan de haal gaat met ‘paleo’ en daarmee makkelijker tot overconsumptie wordt aangezet. In mijn ogen een gevaar dat op de loer ligt wanneer deze voedingswijze enige relevantie (waar ik mee bedoel: winstgevendheid) krijgt voor de commercie. Dan gaan we dik worden op paleo…

   • Hans zegt:

    Fred-Jan ,
    Dank voor je bijdragen , duidelijk en behoorlijk veel stof tot nadenken ( voor mij als paleo-dummie 😉 ).
    Veel herkenbare zaken …..

   • Fred-Jan zegt:

    Willem, je conclusies zijn naar mijn mening juist.

    Hans, graag gedaan. Leuk dat het gewaardeerd wordt. Ik was al bang dat ik gezien werd als de kritische zeur van dit blog.

    • Come on, Fred-Jan, zonder mensen die kritische noten plaatsen, zijn we verloren! En ik ben lang niet zo keurig, onkreukbaar, secuur en onderlegd als een Stephan Guyenet, dus het is nodig me ter verantwoording te roepen.

     Ik ben zelf nogal een paleo Calvinist en die drang van veel mensen om met ‘paleo approved’ ingrediënten allerlei would be traktaties te gaan maken (muffins, cakejes, zelfs negerzoenen zijn gesignaleerd) is me volkomen vreemd. Bij paleo denk ik aan Lindeberg paleo. De vraag of culinaire ‘opwaardering’ van kale paleolitische voedingsmiddelen de voordelen van een paleo-voeding teniet doet, is interessant.

   • Maan zegt:

    Ik denk dat het ook wel belangrijk is Hóe je eet. Een ei met een paar noten en een dot gefermenteerde room kán een goed ontbijt zijn. Bak er een taart van en leg er aardbeien boven op. Dan heb je nog steeds een maaltijd. Ga je tussen de maaltijden door die taart bij de koffie eten, dan denk ik dat dat niet goed gaat. Overeten, gewichtstoename e.d.
    Ik denk dat je moet oppassen om niet alles te gaan zoeten met dixap, stevia e.d.
    Als je basis goed is lijkt me niets mis met een paleo-gebakje op je verjaardag. of Paleo gevulde speculaas voor de kids op 5 dec.

    Smaak variatie en bewerking ( B.v. het malen van eten) zorgt ervoor dat je meer eet dan nodig.
    Hoe vol je ook zit, toch is er plek voor een toetje. Na het toetje een koekje, kaas en worst.
    Toch eten we graag smakelijk en niet sober. En doen we enorm ons best om het eten aantrekkelijk te maken. Waarom?
    Sober eten, kom daar maar eens mee aan bij je gezin.
    Beter frifool Paleo, dan SDCD.

 8. kartrashian zegt:

  Woww.. ik wist dit allemaal helemaal niet ! Gelukkig gaan we met zn allen niet zomaar doen, ik denk echter dat als ik over meer producten van deze informatie gaat zoeken je precies hetzelfde te zien krijgt… Ik denk niet dat ik wil weten hoe bepaalde producten gemaakt en vervoerd worden !

 9. Janet Noome zegt:

  Ik wil nog even reageren op de rode rijst gist. Natuurlijk weet ik dat het een “natuurlijk” statine is. Waar het mij om gaat is dat er veel mensen statines gebruiken met vervelende en pijnlijke bijwerkingen. Met rode rijst gist heb ik dat nog niet gehoord. Het is een keuze van de mensen zelf of ze het willen gebruiken of niet. Eigen verantwoording. En dan komen we weer bij de protocollen waar we mee te maken hebben. Het zit bij de artsen dus in de pen. Het blijft lastig hoor, die spagaat. Went nooit. Trouwens, rode rijst gist is duur en de voorgeschreven statines kosten geen drol meer vandaag de dag.

  “Ze hebben bewezen het risico op een hartinfarct enigszins te verminderen bij mannen van middelbare leeftijd met een hoog risico, maar niet bij vrouwen en ouderen”. Maar Melchior, toch ook bij middelbare vrouwen mèt diabetes? Of zit ik er nu naast?

  • James zegt:

   Nee, Janet je zit er niet naast. Probleem is alleen dat ‘..All-cause mortality is highest, for both men and women, when total serum cholesterol is lowest..” ( Petursson et al., J Eval Clin Practice 1-10, 2011.) In feite is er geen enkele reden (behalve bij familial cholesterolemia) voor iemand om cholesterol lowering drugs te gebruiken. Er komen steeds meer bewijzen dat verschillende neurodegenerative diseases (Alzheimer’s enz) mede hun oorzaak hebben door statin gebruik.
   http://pi-bill-articles.blogspot.ca/2011/09/why-statins-do-more-harm-than-good.html
   Maar Janet, ik zal niet meer aan je frustratie toevoegen want ook als je ziet hoe iemand langzaam aftakelt en je weet bijna zeker dat het aan de statins ligt, mag je nog niks doen. Ben net op de vingers getikt toen ik een paper van Dr. Paul Rosch doorgaf over bloeddruk. Dit was een gewone dokter die niet opkon tegen de kwalificaties van Rosch, maar toch: Waar bemoei je je mee, ook al weet je het beter, ik heb de witte jas aan.

  • Mariet Hoen zegt:

   Janet, ik zag op verschillende plaatsen dat rode rijst gist dezelfde stof bevat als statine, en ook dezelfde bijwerkingen kán geven. Ik had in het verleden ook veel last van de statine, dus ik bang dat de rode rijst gist dat ook zal geven.
   Binnenkort wordt mijn cholesterol weer gemeten, want ik ga meedoen aan een onderzoek van het Vu over bloeddruk. Die was bij mijn laatste bezoek aan de dokter hardstikke laag 118 om 50, terwijl ik al een beetje teruggeschroefd had met de medicijnen. Dus het afvallen heeft wel effect op de bloeddruk 😉

   • Hoeft geenszins door het afvallen te komen ;-).

   • Mariet Hoen zegt:

    Melchior, heb je een ander idee ?

    • Mariet, er spelen tal van complexe mechanismen en ik zal niet pretenderen dat ik ze doorgrond. Feit is dat lichaamsgewicht en zelfs vetpercentage op zich hooguit een kleine invloed op de bloeddruk heeft. Er zijn heel dikke mensen met een prachtig lage bloeddruk.

     Bloeddruk normaliseert vaak als niet-fysiologische insulineresistentie wordt opgeheven. Er is onlangs een nieuw, spannend mechanisme ontdekt waarlangs koolhydraatvermindering metabool syndroom zou kunnen corrigeren. Fructose leidt bij iedereen tot verhoging van urinezuur. Hoge concentraties urinezuur jagen ondermeer de bloeddruk op. Veel fructose = niet goed. Geen fructose meer gebruiken, zou je zeggen, maar dat helpt vaak niet. Waarom niet? Ergens in de gecompliceerde ontwikkeling van metabool syndroom gebeurt er iets raars. Er wordt een enzym geactiveerd dat glucose omzet in fructose. Bij normale mensen gebeurt dat nooit. Op dat moment zet de lever alle koolhydraten deels om in fructose en krijg je dus ondermeer die verhoogde bloeddruk. De enige remedie is op dat moment nog absolute koolhydraatrestrictie. Dit verklaart waarom veel mensen geen last hebben van koolhydraten en anderen – vooral bij het ouder worden – er ziek van worden.

     Ik besef dat dit een behoorlijk incoherent verhaaltje is, maar het is nog vroeg ;-). Hoofdzaak: het lijkt te werken!

    • Mariet Hoen zegt:

     Bedankt Melchior, ingewikkeld. Dus eerder door de lage carbs en ketose, dan wat anders.
     Voor dat onderzoek over bloeddruk van het VU ( de bedoeling is om uit te zoeken of behandeling beter is door de patient thuis zijn bloeddruk te laten meten of niet ) moet ik een lijst invullen over wat ik eet. Dat wordt lachen ! Van alles waar ze naar vragen eet ik 90% niet. Benieuwd naar het commentaar hierop 😉

   • Dat maakt mij behoorlijk belangstellend, Melchior. Hoe kom je aan een lage bloeddruk ? Hoe komt een ander aan een hoge bloeddruk ? Zoals ik al eerder vertelde heb ik een lage bloeddruk. Ook al 50 jaar geleden. Mijn huidig eetpatroon doet daar niets aan toe of af. Een keuringsarts adviseerde mij toentertijd om dagelijks een ( paar ) glazen rode wijn te nuttigen. Die raad volg ik nog steeds met plezier op. Nou ik kan je verzekeren dat mijn bloeddruk daardoor nooit hoger is geworden. Vanavond, daarnet, weer eens gemeten. Is een tik van mij sinds ik mijn ochtendpols meet. Wielrennen. Kom ik op een bovendruk van 87 en een onderduk van 63. Een hartslag van 57. Maak je niet ongerust, ik voel me prima. Een verhoogde bloeddruk en hartslag kwam alleen maar voor in periodes van werkdruk, deadlines, nieuwe opdrachten, verhuizing, vakantie, zorgen om de kinderen, scheiding. Al die dingen zijn op dit moment mijn deel niet. De zegen van Den Heere der Heerscharen rust op mij.

    • Folkert, bloeddruk is het resultaat van een eindeloos gecompliceerd samenspel van fysiologische factoren, maar zeker is dat pathologische insulineresistentie (en alles wat daar weer aan vooraf gaat) heel vaak een sleutelrol speelt in de pathogenese van hypertensie. Volkeren met een excellente glucosetolerantie en insulinegevoeligheid hebben altijd een aanzienlijk lagere bloeddruk dan de druk die bij ons normaal wordt geacht (iets van 105/65 is bij hen gebruikelijk en de systolische druk neemt af met de leeftijd, niet toe, zoals bij ons).

     Waarom jij zo’n onvoorstelbaar mooie lage bloeddruk hebt in een evolutionair incorrect milieu: I haven’t the foggiest. Het lijkt me vooral een erg gunstig teken. Interessant dat je een ‘verhoogde bloeddruk’ had in tijden van chronische stress. Hoe moeten we jouw ‘hoge bloeddruk’ kwantificeren? 120/80 ;-)?

  • CARDS suggereert dat inderdaad sterk, Janet. Al gaan er bij mij altijd alarmbellen rinkelen wanneer een onderzoek al voor de helft van de geplande duur wordt afgebroken ‘om ook de placebogroep van de heilzame effecten van de interventie te kunnen laten profiteren.’ JUPITER werd ook voortijdig afgebroken met veel halleluja, terwijl de patiënten in de interventie-arm alarmerend veel vaker diabetes ontwikkelden. Als die studie was voltooid, was het verband statistisch significant geworden. Statines hebben mogelijk hun plek in het therapeutisch arsenaal, maar ik ben niet jaloers op de mensen die moeten afwegen wanneer wel en wanneer niet.

   CARDS:

   http://www.lipidsonline.org/commentaries/al_abstract.cfm?abs_id=abs054

 10. Robert M zegt:

  Ik wist niet dat er zoveel zeer gezonde palmolie gebruikt werd voor zo’n zeer ongezond product. Al vaak heb ik de supers afgespeurd naar een flesje palmolie maar nergens gevonden. Daar waar het wel te koop is (natuur voedings winkels) is het voor mij bijna onbetaalbaar. En het blijkt dus volop geimporteerd te worden, waarschijnlijk ten koste van tropisch woud in Indonesie. Het is voor Unilever dus vrij eenvoudig een gezond flesje te leveren maar liever behandelen ze het net zolang tot het echt geen voedingswaarde meer heeft. Dat zegt toch ook al weer genoeg over onze nationale voedingsreus (die geen echte voeding wil verkopen)

 11. jaap seidell zegt:

  Beste Melchior, ik hoorde via één van je zes lezers dat je een “ideaal dieet volgens Seidell” hebt genoemd op je site. Ik ben er benieuwd naar maar heb het niet kunnen vinden. Onlangs heb ik een stukje geschreven dat uiteindelijk uitmondt in vijf tips. Totaal niet gebaseerd op meta-analyses van RCT’s maar op mijn eigen analyse van de literatuur. Ik vermijd de lastigste onderwerpen als linolzuur, zuivel en graan. Zelfs Taubes had het laatst in de NYT over ‘stone-ground wheat’ als een onderdeel van een gezonde voeding.

  Vijf voedingstips geïnspireerd door beschrijvingen diëten van gezonde ouder worden populaties (best guesses van mij: geen van deze is op zichzelf staand bewezen effectief):
  – Eet nooit tot je helemaal verzadigd bent
  – Vermijd sterk geraffineerde producten als suiker (vooral in dranken), witte bloem en meel
  – Drink zo nu en dan een glaasje rode wijn
  – Eet samen met vrienden of gezinsleden.
  – Eet weinig vlees maar wel vis en vooral veel verse groenten, fruit en noten.

  Ik hoorde deze week overigens van mijn vriend en collega John Yudkin dat de boeken van zijn oom en naamgenoot binnenkort opnieuw uitgegeven worden.

  • Top tips, Jaap! En bedankt voor je reactie. Ben benieuwd naar het hele stuk. Waar kunnen we het lezen? Heel goed nieuws dat Yudkins boeken opnieuw worden uitgegeven. Ik heb het altijd wat merkwaardig gevonden dat jij colleges van hem hebt gevolgd. Dat bedoel ik niet slecht, waarschijnlijk is dat het ultieme bewijs dat je een onafhankelijke geest bent :-)-

   Het ‘ideale Jaap Seidell dieet’ staat hierboven, maar ik plak dat stukje correspondentie met Fred-Jan hieronder.

   Hoi Fred-Jan,

   Ik ben inderdaad waarschijnlijk niet helemaal vrij van het Syndroom van Taubes . Maar net als hij probeer ik me wel bewust te blijven van mijn blind spots, iets wat natuurlijk per definitie onmogelijk is. Ik geef toe dat ik volkomen biased ben in ‘de zaak tarwe’.

   Eerlijk gezegd dacht ik bij de door mij voorgestelde RCT uitsluitend aan tarweproducten zoals die in de traditionele mediterrane keuken worden gebruikt en in ‘normale’ en gecontroleerde hoeveelheden. Het ideale Jaap Seidell-dieet, zeg maar. Dat had ik er bij moeten zeggen. Ik ben ervan overtuigd dat calorierestrictie en fysieke inspanning op zich spectaculaire gezondheidsverbetering kunnen en zullen bewerkstelligen, maar vermoed dat het voor velen niet genoeg is. In ‘gezonde’, langlevende graan-gebaseerde culturen zien we nog steeds cariës en parodontitis, diabetes, auto-immuunziekten, kanker, psychiatrische ziekten, osteoporose, cardiomyopathie en cardiovasculaire ziekten. In een natuurlijke habitat ontwikkelt de mens deze ziekten niet of nauwelijks en mijn hypothese is dat dit niet te verklaren is door energie-inname en -uitgave, niet door macronutriëntverhoudingen, maar op het conto van bepaalde neolithische elementen moet worden geschreven. Dat gaat veel verder dan alleen voeding (denk aan stress, verstoring van circadiane ritmes, een gebrek aan ‘Old Friends’), maar je moet ergens beginnen. Het bewijs dat je terecht eist, kan ik niet leveren, net zo min als ik kan bewijzen dat de anekdotische gezondheidsverbeteringen die worden gemeld op paleo primair het gevolg zijn van het uitsluiten van ondermeer tarweproducten.

   Is dit een antwoord op je vraag?

  • willem zegt:

   Leggen we deze aanbevelingen naast wat hier op dit blog het meest als meest aanbevelenswaardig wordt genoteerd, dan overlappen die elkaar grotendeels. Dat moet allereerst worden onderstreept!
   Bij beide is het fundament: voeding is een complexe aangelegenheid en elementen erin kunnen van grote invloed zijn op elkaars uitwerking.
   Sober eten, verse, onbewerkte producten, afwisselend, sociaal gebeuren en, wees gerust Folkert, een glaasje rode wijn mag (maar pas op met die flessen, jongen).
   Geraffineerde, dus (fabrieksmatig) bewerkte producten als meel en suiker zijn minder slim. Ik wil daar aan toevoegen: ook minder bewerkte suikerproducten lijken me niet goed.
   Het grote verschil zit hem in het al dan niet nuttigen van volkoren granen. Zuivel en linolzuur laat Seidell even buiten beschouwing.
   Het is te hopen dat er meer, en wetenschappelijk overtuigend bewijs komt hoe de effecten van graanproducten in ieder geval per persoon kunnen verschillen en als universeel voedsel grote gevaren voor de algehele gezondheid kunnen veroorzaken.
   Ben toch wel benieuwd hoe Seidell denkt over de onderbouwde visie van Muskiet op granen. Waar zit Muskiet wetenschappelijk fout? Ik hoor dat graag. Alvast dank voor de bijdrage, Jaap!

 12. Hans zegt:

  Na dit http://www.foodlog.nl/artikel/vetten-en-cholesterolkenner-peter-zock-ik-eet-rustig-een-eitje/
  gelezen te hebben moest ik even weer denken aan de foto boven dit artikel .
  Toen wist ik opeens weer hoe gezond margarine is …….. 😉

 13. willem zegt:

  Het is ongelooflijk hoe die Dr. Frank zich laat inpakken door Unilever…
  Bedenk alle uitdrukkingen met het woordje ‘boter’ erin en ze zijn van toepassing op dit ‘interview’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s