Vette voeding voorkomt complicaties operatie

Over het eten in ziekenhuizen is goed nagedacht. Het is voedzaam, gevarieerd, aantrekkelijk en natuurlijk vetarm en helpt ons er snel weer bovenop te komen.

Even snel, ivm tijdgebrek, een integraal overgenomen persbericht (met dank aan collega Marcel Crok):

Op donderdag 22 november verdedigt Jacco de Haan, AIOS interne geneeskunde in Medisch Spectrum Twente, zijn promotieonderzoek waarin hij heeft aangetoond dat het toedienen van vetrijke voeding rondom een operatie complicaties zou kunnen reduceren. Vette voeding in de darm zet een zenuwreflex aan die de ontstekingsreactie remt en verschillende organen (waaronder de darm) beschermt. Daarbij blijkt vette voeding ook effectief te zijn wanneer het lichaam al schade heeft opgelopen, zodat deze behandeling mogelijk ook kan worden toegepast bij patiënten na een ongeval. Het onderzoek zorgt voor een geheel nieuwe kijk op voeding rondom operaties en andere heftige ontstekingen.

Efficiënter afweersysteem door vette voeding

Verder is van groot belang dat vette voeding niet alleen de scherpe kantjes afhaalt van de acute en zeer heftige ontstekingsreactie, maar ook leidt tot een efficiënter afweersysteem in de periode erna. Naar aanleiding van de veelbelovende resultaten in proefdieren werd de behandeling met vette voeding in de mens getest. In gezonde vrijwilligers bleek vetrijke voeding een ontstekingsreactie sterk af te remmen. Momenteel worden er studies opgezet die aan moeten tonen of vette voeding bescherming biedt aan patiënten die een zware operatie ondergaan.

Promotie

Promotie drs. J.J. (Jacco) de Haan

Universiteit Maastricht, Faculty of Health, Medicine and Life Science

Promotores: prof. dr. W.A. Buurman; prof. dr. J.W.M. Greve

Titel: Immune control by the autonomic nervous system: towards clinical implementation of enriched enteral nutrition

Donderdag 22 november 2012, 14.00 uur

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

22 reacties op Vette voeding voorkomt complicaties operatie

 1. Mariet Hoen zegt:

  Vet in opkomst !
  ‘Onze’ Janet twitterde deze link: http://www.nu.nl/gezondheid/2964141/nieuw-medicijn-epilepsie-bestaat-vetzuren.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twi

  Alleen jammer dat Big Pharma er weer een nieuwe markt in ziet 😦

  • Daniel zegt:

   ik had het artikel al eerder gelezen, net weer. En beide keren viel het me op dat er iets in het artikel “mist”:

   “Het eten van veel vetten en weinig koolhydraten kan leiden tot constipatie, hypoglycemie, een groeiachterstand en botbreuken.”

   Waar staan de dichtgeslibde aderen, cholesterol en obesitas???????? Er is nog steeds een grote groep die denkt dat dit komt door het consumeren van veel vetten maar het staat niet in dit artikel. Nu is het artikel niet geschreven door het voedingscentrum ;), maar het viel me wel op.

  • Gert van der Hoek zegt:

   Titel van het proefschrift:

   Immune control by the autonomic nervous system: towards clinical implementation of enriched enteral nutrition.

   Link naar korte Nederlandse samenvatting:

   Klik om toegang te krijgen tot Samenvatting-proefschrift-J.J.-de-Haan-november-2012.pdf

  • Vette voeding kan de pavlovreactie van de cholesterol mensen oproepen.

   Onlangs gooiden enkele kritische wetenschappers (ja, ze bestaan… 🙂 ) de knuppel in het hoenderhok op een conferentie van hartspecialisten.

   “Cholesterol heeft niets te maken met hartziekten”

   “Het hele cholesterol verhaal is onzin”, zegt de Schotse arts en wetenschapper Malcolm Kendrik. Medicijnen (statinen) en dieet-adviezen die mikken op een lager gehalte van “verkeerde” cholesterol in het bloed zijn meestal overbodig.
   Statinen en de rol van cholesterol bij hart-en vaatziekten zijn al een aantal jaren omstreden. Op een recente conferentie in Saudi Arabië, werd nog eens gehakt gemaakt van de verkeerde dieetadviezen en het “onderzoek” dat ten grondslag ligt aan de gigantische verkoop van statinen. Statinen zouden juist eerder hartproblemen veroorzaken dan verminderen.
   Kendrik en collega’s vragen aandacht voor andere factoren zoals geraffineerde koolhydraten, geharde vetten en stress.
   Slechts een heel kleine groep hartpatienten zou behandeld moeten worden met statinen, zoals Lipicor en Zocor.
   Als je kijkt naar voedsel is vet niet het probleem. Koolhydraten zijn “de vijand” , met name suiker. Daarnaast is er een zeer dubieuze rol van transvetten en gedeeltelijk geharde vetten (margarines, koekjes).
   Geraffineerde koolhydraten en geharde vetten staan aan de basis van de huidige epidemie van obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes.

   Quote:
   Conference skirmishes with cholesterol, statins and statistics

   Last Updated : Wednesday, November 21, 2012

   HOFUF — The subjects of cholesterol, statins and statistics, the hot topics of debate in an increasingly sceptical medical world, came under attack at the King of Organs heart conference in Hofuf Tuesday.

   The overall impression that evolved from the presentations was summed up in the words of Dr. Malcom Kendrik, “The whole cholesterol thing is bunk”.

   A phalanx of speakers and researchers qualified to present such a controversial stance against the mainstream medical establishment what was, in the esoteric world of cardiovascular specialists, a declaration of turf war.

   “The war against manipulation of data starts here, and about time too,” were the un-attributable words of one professor of cardiovascular medicine.

   Quote:
   The idea that fat food was linked to arteriosclerosis he contended was propagated originally by Ancel Keys, who became the national food guru during the McCarthy era in the 1950s. One essential factor left out of Keys’ research into the cause of heart conditions was sugar. It was carbohydrates that were the real enemy, said Diamond, in the form of sugars and starches.

   Lees meer: Saudi Gazette – http://www.saudigazette.com.sa/index.cfm?method=home.regcon&contentid=20121121143536

   Het aardige van deze conferentie is dat samenvattingen van alle presentaties online staan.

   Deze bijvoorbeeld:

   Dr. Malcolm Kendrick
   CHOLESTEROL HAS NOTHING TO DO WITH HEART DISEASE

   HOW STRESS CAUSES HEART DISEASE

   David Mark Diamond
   A Rigorous Assessment of Claims that Cholesterol-Reducing Treatmentsare Safe and Effective at Reducing Cardiovascular Outcomes and Mortality”

   “A Critical Appraisal of Current Dietary Guidelines: How Bad Science, Politics and Profits Contributed to the Obesity and Heart Disease Epidemics”

   Quote:
   The consumption of refined carbohydrates and partially hydrogenated fats, rather than saturated fat and cholesterol, is the basis of the current epidemic in obesity, heart disease and type 2 diabetes.

   Carlos Monterio
   STRESS: The triggering factor of Cardiovascular Disease

 2. En wat betreft het promotieonderzoek van Jacco de Haan: wat gaat de Vinkjesmafia (ik weiger die tweede f) doen als ziekenhuizen straks grootscheeps roomboter gaan inslaan voor hun ernstig zieke patiënten??? Dreigen met boetes? Het lijkt me overduidelijk dat dokter Jacco niet heeft gewerkt met Becel-achtige doses n-6 ;-).

  • James zegt:

   En toch is het mogelijk dat hij begonnen is met Becel en toen al gauw in de gaten kreeg : grote goden hier is iets helemaal mis. 🙂 Toch denk ik dat dit verhaal nog een staartje gaat krijgen als er niet een beetje verder door gedacht wordt. (vgl.Spreadbury). Ook neem ik aan dat er wel degelijk gelet moet worden welke vetten en in welke verhouding. Ik zie al de RCT’s om de hoek komen met geoxideerde N-6 in koekjes en crackers. Trouwens die verstoppingen van Daniel snap ik niks van. Niemand eet alleen maar vet en degenen die overschakelen naar een meer paleo gericht eet patroon eten sowieso meer groente koolhydraten. Stoelgang is hier allang geen issue meer.

   • Daniel zegt:

    “Het eten van veel vetten en weinig koolhydraten kan leiden tot constipatie, hypoglycemie, een groeiachterstand en botbreuken.”

    Bovenstaande is een quote uit het artikel waar Mariet naar linkte. Niet mijn woorden dus, ik had verwacht dat ze ook obesitas, dichtgeslibde aderen en een hoog cholesterol gehalte aan het eten van veel vet toedichten, dat was echter niet het geval ook als staat dat meestal in reguliere artikelen die over vet gaan.

  • willem zegt:

   Het zou passend binnen de logica zijn: vet eten veroorzaakt een scala aan positieve lichaamsreacties. Toch even oppassen. Vet, waar gaat het dan over? Goede boter, goede olijfolie, goed kokosvet. Verder, visolie, en vet van andere zeedieren en -vruchten. Dan zijn we er zowat, toch?
   Een ontsteking is een reactie op een lichaamsvreemde stof. Hoe ‘vreemder’, hoe heftiger de reactie. In die zin is ons ontstekingsmechanisme een verdedigingslinie. Nu valt die, naast antibiotica, blijkbaar ook te ondersteunen met vet. Ben benieuwd wat er gaat gebeuren, wanneer dit onderzoeksresultaat zijn weg vindt naar de universitaire opleidingen en, oei, naar de farmaceutische ‘mafia’.*

   Wetenschapsjournaliste Ann Fernholm. Heeft zij, zo staat me bij, ook niet de inname van m.o.v.’s aanbevolen, of zit ik mis en verwar ik haar met een ander?

   * En overigens vind ook ik dat ‘mafia’ de oorspronkelijke spelling is, hoewel sinds kort ‘maffia’ ook mag. Ik hou het gewoontegetrouw bij ‘mafia’.

 3. J. Boer zegt:

  Men beseft nog steeds niet dat vet goed is voor iedereen. En net als het ketogeen dieet voor kinderen met epilepsie zal de farmaceutische industrie wel weer met een dure “verzadigd emulsie” op de proppen komen in plaats van roomboter te adviseren.

 4. Maan zegt:

  Toch is het raar, dat die man op de foto, een potje urine naast zijn eten heeft staan.

  • James zegt:

   Dat is om hem er aan te herinneren dat hij voorlopig genoeg Vitamine B geslikt heeft.:-) Trouwens iedereen die de Krebs cycle bestudeerd heeft heeft niet zo veel moeite om te begrijpen dat onze mitochondria heel wat gelukkiger zijn met bepaalde vetten dat met koolhydraten, veel minder ROS als grote uitschieter. en teveel ROS staat vrijkomende ATP in de weg. Simpel gezegd, maar daar komt het wel op neer.

 5. eefdsign zegt:

  Zolang het in de aanbevolen hoeveelheid gebeurd kan er in mijn ogen weinig kwaad. Mensen die al veel vet eten zullen er, denk ik, minder resultaat van hebben. Ik zou zeggen: een ziekenhuis cafetaria

 6. James zegt:

  Ik blijf er over struikelen en heb bovendien het idee dat dit wel eens een nog heter hangijzer gaat worden.
  “Plasma omega-3 fatty acid levels negatively and omega-6 fatty acid levels positively associated with other cardiovascular risk factors including homocysteine in severe obese subjects,” Mehmetoglu I, Yerlikaya FH, et al, Asia Pac J Clin Nutr, 2012; 21(4): 519-25. (Address: F. Hümeyra Yerlikaya, University of N. Erbakan, Meram Faculty of Medicine, Department of Biochemistry, Konya, Turkey. E-mail: fhumeyray@hotmail.com.tr ).
  En zoals we allemaal weten hoge homocysteine levels zijn een indicatie van serieuze problemen.

  • James zegt:

   Nabrander : In een andere studie : “Effect of low-dose omega-3 fatty acids substitution on blood pressure, hyperinsulinemia and dyslipidemia in Indians with essential hypertension: A pilot study,” Bhise A, Krishnan PV, et al, Indian J Clin Biochem, 2005 Jul; 20(2):4-9. (Address: Department of Medicine, Maulana Azad Medical College and Lok Nayak Hospital, New Delhi, India). wordt wel aangegeven dat men tegelijkertijd Omega 6 verminderde ”..in conjunction with a reduction of omega-6 fatty acids..”
   In ieder geval verheugend dat men begint te realiseren dat het niet een kwestie is van toedienen van Omega 3 maar ook het verminderen van Omega 6

 7. Gert van der Hoek zegt:

  Wat tegengeluiden om de halleluja verhalen over vet in balans te brengen 🙂 .

  Velen postuleren dat kankercellen vooral op glucose groeien. Deze studie nuanceert dat:

  “These non-glucose metabolic pathways seem to be just as important as the Warburg effect, if not potentially more so in human cancer. The purpose of this review is to highlight the importance of fatty acid metabolism in cancer cells and, where necessary, identify gaps in current knowledge and postulate hypothesis based upon findings in the cellular physiology of metabolic diseases and normal cells”.

  http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10555-012-9384-6

  Hier nog een studie, die Fatty Acid Synthase( FAS) relateert aan prostaatkanker:

  “Here, we will review the roles that FAS plays in important cellular processes such as apoptosis and proliferation. In addition, speculations on the putative role of FAS in the altered metabolic pathways of prostate cancer cells will be explored. Because of the frequent overexpression of this enzyme prostate cancer, FAS constitutes a therapeutic target in this disease”.

  Zoals gebruikelijk zit een paywall in de weg, de sappige details ontbreken. Stof tot nadenken?

  • Gert, even snel een paar relevante dingen die ik hiervan denk te weten.

   Een mens heeft bloedsuiker nodig. We hebben altijd een bloedsuikerspiegel, net zoals we een bloeddruk hebben. Je kunt je koolhydraatinname tot nul beperken, het lichaam houdt de bloedsuikerspiegel keurig ergens tussen de 4 en 5 mmol/l. Het effect van koolhydraatrestrictie op tumoren die zijn gespecialiseerd in glycolyse (iets van 80 procent van de kankers) werkt dan ook niet zo zeer via verlaging van bloedsuiker (al helpt dat natuurlijk bij mensen met verhoogde bloedsuikers), maar via verlaging van insuline en IGF’s. Kankercellen zijn bezaaid met insulinereceptoren. De enkele kankers die FFA’s en ketonen kunnen gebruiken, zijn als ik er niet heel erg naast zit net zo afhankelijk van insuline-gemedieerde processen als de glycolytische kankers.

   Een in prostaatkanker gespecialiseerde Zweedse uroloog wiens naam me even is ontschoten heeft veel succes met LCHF en publiceerde niet lang geleden een artikel daarover in Nature.

   Insuline faciliteert niet alleen proliferatie, het is ook mitogeen. Ik zal asap de lezing van Eugene Fine plaatsen.

 8. Jan Hammarsten, natuurlijk!

  Dank, Gert ;-). Ik zit eigenlijk te werken, maar je schept een aardig excuus voor schaamteloze procrastinatie.

  http://www.nature.com/nrurol/journal/v8/n9/abs/nrurol.2011.112.html

  Urological aspects of the metabolic syndrome
  Jan Hammarsten & Ralph Peeker

  Abstract

  The metabolic syndrome is common in countries with Western lifestyles. It comprises a number of disorders—including insulin resistance, hypertension and obesity—that all act as risk factors for cardiovascular diseases. Urological diseases have also been linked to the metabolic syndrome. Most established aspects of the metabolic syndrome are linked to benign prostatic hyperplasia (BPH) and prostate cancer. Fasting plasma insulin, in particular, has been linked to BPH and incident, aggressive and lethal prostate cancer. The metabolic syndrome has also been shown to be associated with nonprostatic urological conditions such as male hypogonadism, nephrolithiasis, overactive bladder and erectile dysfunction, although data on these conditions are still sparse. Overall, the results of studies on urological aspects of the metabolic syndrome seem to indicate that BPH and prostate cancer could be regarded as two new aspects of the metabolic syndrome, and that an increased insulin level is a common underlying aberration that promotes both BPH and clinical prostate cancer. Urologists need to be aware of the effect that the metabolic syndrome has on urological disorders and should transfer this knowledge to their patients.

 9. Hi, hi, hi. Uit de Taipe Times, over het risico op een hersenbloeding (de vorm van beroerte die doorgaans de grootste ravage aanricht). Met dank aan Stan Heretic.

  http://www.taipeitimes.com/News/taiwan/archives/2012/11/13/2003547585

  After analyzing the medical records of 500,000 people, National Health Research Institute researcher Wen Chi-pang found that there are five main factors that affect the probability of a stroke: if a person is a smoker, a vegetarian, or overweight, and if they exercise to either extreme or drink alcohol.

  For example, a 60-year-old male vegetarian with normal body weight, who smokes, drinks and does not exercise, would have an 11.1 percent chance of suffering a stroke in the next 10 years, Wen said. The probability would soar to 84.7 percent if the man is also overweight and exercises vigorously.

  While the ideal cholesterol level for people is between 200mg per deciliter and 300mg per deciliter, studies in Taiwan and abroad show that vegetarians usually have a level of below 130mg per deciliter — which makes them twice as likely as those with an ideal level to suffer a hemorrhagic stroke, he said.

  A reading of 160mg per deciliter means a person will have a 50 percent higher chance of suffering a hemorrhagic stroke than those who do not, the researcher said. Vegetarians tend to have lower cholesterol levels because they lack certain nutrients obtained from meat, he said. This does not just increase their chances of stroke, but also of developing cancer, he added.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s