Meer ‘apocriefe nonsens’ over tarwe

WheatBelly

Reclamegoeroe en paleosympathisant Jan Peter van Doorn merkte hier onlangs op dat het voedingslandschap er over vijf jaar drastisch anders uit zal zien. Beter, zei hij. Meer in lijn met Het Bierviltje. Nu is Jan Peter vooral uit op het pimpen en in een modern, sexy jasje stoppen van paleo – het lucratief vermarkten van knollen en citroenen zeg maar en daar kun je altijd wel een paar gekken mee winnen – maar toch geloofde ik hem niet. Geen normaal mens zal ook maar in overweging nemen dat zijn heilige dagelijks brood mogelijk voor een heel scala aan gezondheidsproblemen zorgt. Wij kunnen hier hoog en laag springen, de boodschap zal nooit echt overkomen.

Dacht ik. Dat denk ik nog steeds, maar er rijst toch enige twijfel.

Als het cliché dat je aan trends in Amerika kunt aflezen wat hier over een jaar of vijf gebeurt klopt, dan zal het grote publiek althans kennis nemen van de potentiële nadelen van tarwe als basisvoedsel. Enkele dagen geleden zat cardioloog William Davis, auteur van Wheat Belly (Tarwebuik) namelijk bij niemand minder dan Dr Oz. Voor wie niet zo bekend is met die dingen, Mehmet Oz (thoraxchirurg) is de lijfarts van Oprah Winfrey en hij heeft een eigen gezondheidsshow. Heel debiel Amerika kijkt daar naar. Als Dr Oz iets zegt, dan is het Waar. Davis mocht zijn verhaal doen en wat denk je? Hij werd niet eens afgezeken. Sterker nog, Oz trok in bedekte bewoordingen het boetekleed aan voor het decennia lang promoten van ‘hartvriendelijke volle granen’. Hij vond het boek ‘overtuigend’. No way dat de sterk gezondheidsbewuste en echt niet helemaal van de pot gerukte Oz zelf nog tarweproducten eet.

Hier kun je de show zien.

Van nog veel grotere betekenis is een publicatie die op 30 november verscheen in het British Medical Journal (1). Het gaat over een nog te verschijnen studie met 920 personen (2), waarin zwart op wit wordt bevestigd dat coeliakie, de vorm van glutenintolerantie die leidt tot afbraak van de darmwand en die ‘onbehandeld’ tot de dood leidt, slechts het topje van een ijsberg van tarweziekten is. Mensen met allerlei buikklachten maar zonder coeliakie (en zonder de zeldzame tarwe-allergie) werden ziek van tarwe, maar niet van een placebo. De auteurs schreven:

The evidence therefore suggests that, even in the absence of coeliac disease, gluten based products can induce abdominal symptoms which may present as irritable bowel syndrome.

Eerder erkende een groep van 15 internationale experts het bestaan van ‘non coeliakie gluten overgevoeligheid’ (3). Tot de symptomen die aan deze conditie kunnen worden toegeschreven behoren ondermeer: maag- en darmklachten, opgeblazen gevoel, pijn, diarree, migraine, hoofdpijn, derealisatie, depressie, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn en huiduitslag. Het expertpanel schreef:

For patients who report wheat intolerance or gluten sensitivity, exclude coeliac disease (…) and wheat allergy (…). Those patients with negative results should be diagnosed with non-coeliac gluten sensitivity. These patients benefit symptomatically from a gluten-free diet. They should be told that non-coeliac gluten sensitivity is a newly recognised clinical entity for which we do not yet fully understand the natural course or pathophysiology.

Dus daar heb je het, jongens. Deze wetenschappers roepen artsen op om rekening te houden met de talloze onverklaarbare klachten die tarweconsumptie kan uitlokken. Ze adviseren hen om hun patiënten uit te leggen dat tarwe de boosdoener kan zijn. Expertpanel – vakblad – arts. Zo degelijk als wat. Maar wat wij hier schrijven – en al die N=1’nen met hun paleotransformaties, mensen van vlees en bloed die na jaren modderen hun leven terugkrijgen – ach, dat is natuurlijk allemaal apocriefe* nonsens.

1. Aziz I, et al. Does gluten sensitivity in the absence of coeliac disease exist? BMJ published 30 November 2012

2. Carroccio A, et al. Non-celiac wheat sensitivity diagnosed by double-blind placebo-controlled challenge: exploring a new clinical entity. Am J Gastroenterol (forthcoming).

3. Sapone A, et al. Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. BMC Med2012;10:13

*Met dank aan Willem. Mijn handen jeukten, maar soms is negeren of even wachten de enige juiste reactie.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

203 reacties op Meer ‘apocriefe nonsens’ over tarwe

 1. jpvandoorn zegt:

  Ben ik de eerste?

  Ik gun natuurlijk iedereen zijn of haar mening over mij, zeker Melchior die ik hoog acht en die nog steeds wijn van mij te goed heeft ;-), maar pimpen en in een sexy jasje doen is zo vorige eeuw, alhoewel de realiteit dat nog niet altijd laat zien. Mijn insteek is dat eerder de consument aan het veranderen is, dan de industrie. die leeft nog wat bij het oude. De consument is verder. Meer in het boekje van Food and Nutrition Delta.

  Klik om toegang te krijgen tot fnd%20deltawerken%205%20tante%20truus%20vertelt.pdf

  Bemoedigend is ook de foodmonitor van deze week waarin 55% van de Nederlanders het eens is met de stelling dat gezonde voeding de zorgkosten omlaag kunnen brengen.
  http://www.foodforfood.info

  NB knollen en citroenen passen redelijk goed in een paleodieet.

  • Dat is geen waardeoordeel hoor Jan-Peter! Maar wat je laatst schreef herlezend kan ik er niks anders van maken. Jij bent van het hapklaar maken en slim vermarkten van paleo, toch? Dat je het geen pimpen meer wilt noemen… is dat niet een kwestie van semantiek? Die knollen en citroenen noemde ik omdat ze erg paleo zijn. De pimpers die klaar staan om aan paleo te verdienen, kunnen in feite niets anders doen dan Het Bierviltje opleuken.

   • jpvandoorn zegt:

    Mensen veranderen als ze een aantrekkelijk alternatief krijgen voorgeschoteld. Niet alleen qua inhoud (wel essentieel), maar ook qua communicatie. Ik ben voor het hapklaar en slim vermarkten van een gezonde eetstijl (waar paleo deel van uit kan maken).

    Ja, er zal aan een gezonde eetstijl verdiend moeten worden, anders komt ie er helemaal niet. Maar windhandel zoals de ongezonde eetstijl is, zal het niet worden, vermoed ik.

  • Ik denk dat Paleo prima zichzelf verkoopt. Ben je chronisch ziek? Probeer paleo. 80% kans dat het flink opknapt. Dat is zo’n krachtige boodschap, die hoeft niet vermarkt te worden. We dénken dat zo’n ‘voedingshype’ zichzelf niet vermarkt, want dat gebeurde met vegetarisch, macrobiotisch, etc. ook niet echt fatsoenlijk. Omdat ze niet of nauwelijks zin hebben voor de gezondheid. Maar met Paleo is er wel degelijk een interventie die werkt en goed werkt. Daar hoef je geen reclame voor te maken, zo’n interventie verspreid zichzelf.

   • jpvandoorn zegt:

    Harmen, zelfs die paar procent die erg geïnteresseerd is in voeding is niet om. Laat staan die andere 95% En btw het gaat me niet om paleo.

    En bij de weg: ik ben niet aan het hengelen naar een nationale paleo campagne.
    Ik ben slechts iemand met een beetje verstand van communicatie en adoptietheorien.

   • JP, mijn reactie was geenszins commentaar op eventuele commerciële activiteiten van jouw kant. Sterker nog (volledig los van jou), ik zou het fantastisch vinden als iemand op zou staan ala Mark Sisson / Robb Wolf die paleo van een commercieel sausje voorziet en de mensen vertelt wat ze moeten doen. Jarenlang hebben we gezocht naar voedingsinterventies die grote dingen doen voor onze gezondheid, en het lijkt erop dat we een zeer zinnige interventie hebben gevonden. Ik zie juist dat mensen die niet geïnteresseerd zijn in voeding van paleo gehoord hebben en weten dat allerlei kwaaltjes (en erger!) ervan opknappen. Ik denk juist dat het ‘gezonde’ voeding establishment moeite heeft om over te gaan, vanaf de volle granen, magere zuivel en lekkere vleesvrije soja.

 2. George zegt:

  Ha ha Melchior, dat was ongeveer gelijktijdig 🙂
  en ik wilde ook nog net toevoegen: en let op! Dat is dezelfde Dr. Oz die Taubes heeft afgezeken….

 3. In het zelfde nummer van BMJ van 30 november een uitgebreid verhaal van iemand die na een lange zoektocht – 20 jaar! – achter de oorzaak van zijn gezondheidsproblemen kwam: gluten.

  Een arts voegt nog commentaar toe, met veel wetenschappelijke verwijzingen.
  O.a.: op dit moment is geen labtest beschikbaar voor “gluten gevoeligheid”, de enige manier om er achter te komen is tarwe schrappen uit je menu.
  Volgens de arts komt deze “gevoeligheid” veel voor en is het hoog tijd dat artsen hiervan op de hoogte raken en er wat mee gaan doen.

  A Patient’s Journey – Non-coeliac gluten sensitivity

  http://www.bmj.com/content/345/bmj.e7982?rss=1&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%25253A+bmj%25252Frecent+(Latest+from+BMJ)

  Het zal nog even tijd kosten, maar in de toekomst zal voeding deel uitmaken van diagnose en behandelplan bij de huisarts.

  Tarwe/granen helemaal schrappen, dat is nog een stap verder….

  • Dank Gert!

   Ja, geen labtest voorhanden, grote help ;-). Patiënt is doodziek, stoppen met een neolithische verdachte maakt hem asymptomatisch, maar guttegut, er is geen labtest. Iets bestaat niet voor het kan worden aangetoond met een labtest. Hebben we eigenlijk een labtest voor arsenicum-intolerantie :-)?

 4. Jo tB zegt:

  Ik vind Dr Oz zo slecht nog niet. Ik kijk de laatste tijd regelmatig naar zijn shows, en dan moet je wel toe geven, hij brengt het voor de grote massa op een manier dat ze het slikken. En de grote massa luistert en volgt zijn advies op. Hij begint ons allemaal in de richting te krijgen “gezonde” voeding zoals onze voorouders aten. Hij noemt het geen paleo, want dat zou een station te ver zijn voor de grote massa. Hij doet het in kleine stapjes en dan heeft de grote massa het niet in de gaten dat ze richting paleo gaan. Dat is iets anders dan het je strot in geramd krijgen. Dat kan ik niet af kraken. Hij wil de mensen beslist afhelpen om nog junk food te eten. Het gaat niet snel genoeg voor ons, maar het heeft wel effect. En nu Dr Oz onder de indruk van tarwe is, gaat de boodschap nog harder. Let maar op…

  • Eens, Jo. Ik denk dat hij geschrokken is toen hij poliepen bleek te hebben, toen is gaan zoeken, de relatie met metabool syndroom etc ontdekte en logischerwijs op het evolutionaire perspectief uitkwam. Als een machtsfactor als hij doorzet, is er geen houden meer aan.

 5. Maan zegt:

  Wat zou er gebeuren als de tarwe/ graan handel in zou storten?
  Misschien toch maar gaan preppen……..

  • Jo tB zegt:

   Maan, ik denk dat het niet zo’n vaart zal lopen want 80% van de tarwe/graanoogst is voor krachtvoer voor dieren bestemd. De boeren zullen hun dieet niet veranderen. Tenslotte vetgemeste koeien leveren meer winst op.

 6. De impact van dr Oz is heel groot. Ik ben al lang fan van hem. @Melchior, moet je nagaan als jij en Jan Peter zouden samenwerken …

  • Mariet Hoen zegt:

   Nou die Dr Oz is het maar mooi niet gelukt om Oprah gezond te krijgen.
   Jammer dat ze van de buis is, anders ging ze binnenkort vast ook Paleo.
   Op haar website sjanst ze nog altijd met Dr. Oz, dus wie weet 😉
   Zou een zege voor de natie zijn.

 7. jaap seidell zegt:

  Voor gluten intolerantie is denk ik wel een goede test (IgG antigliadine antilichamen zijn ook redelijk indicatief bij insensitiviteit). Aan gluten sensitiviteit en coeliakie wordt overigens in Nederland best veel onderzoek gedaan. Bijvoorbeeld door Chris Mulder, hoogleraar aan het VUmc.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22266486
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20442390
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20212505

  Als met alles is de zaak weer gecompliceerder dan het lijkt. Maar het zou inderdaad best eens kunnen dat over tien jaar veel mensen glutenvrij, lactosevrij, suikervrij en vegetarisch eten. Dan hebben we ongeveer het dieet van Daniel uit het oude testament te pakken.

  JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2012 Jan;36(1 Suppl):68S-75S.
  Celiac disease, wheat allergy, and gluten sensitivity: when gluten free is not a fad.
  Pietzak M.
  The GFD, although safe and effective, is currently only indicated for specific medical conditions:
  Celiac disease? Yes, the GFD is the only validated treatment for this condition.

  Wheat allergy? Yes, the GFD is indicated, but these patients usually do not need to restrict rye, barley, and oats unless they exhibit additional food allergies or sensitivities.

  Gluten sensitivity? Yes, the GFD is indicated, particularly in the cases of DH and gluten ataxia. However, it is hard to define this condition, particularly if there are only vague gastrointestinal or neurologic symptoms present in the patient. More research is needed in this area.

  IBS? Yes, the GFD may improve symptoms in diarrhea-predominant IBS. However, the healthcare practitioner must first rule out CD because the symptoms of IBS and CD are similar.

  Autism? The GFD may or may not have benefits in subsets of patients with the autistic spectrum disorder. The GFD has the advantages of being proven safe and nontoxic without definitive nutrition deficiencies. However, the casein-free diet may require supplementation of protein, calcium, and other vitamins and minerals. In this population, one needs to account for patient preferences for foods and oral feeding aversions to certain textures and tastes, as well as quality-of-life issues. More research is needed in this area.

  The general public? No, although the human race does not appear to be evolved to digest glutens well, and these proteins are highly immunologically reactive, no current data suggest that that general population should maintain a gluten-free lifestyle in the absence of the above conditions. More research is needed in this area as well.

  • CushiHuaira zegt:

   Casein free diet may require supplementation of protein, calcium etc.

   Ik heb de beschikking over eigen bronwater van Overijsselse zandgrond waar behoorlijk wat Ca en Mg in zit. Maar is het in die vorm ook beschikbaar voor de mens?

   En ik hoor altijd kaas als bron van vit. K2. Hoe kwamen onze Nederpaleo voorouders aan hun K2?

  • Jaap, voor zover ik weet was glutenovergevoeligheid zoals beschreven in de recente publicaties tot voor kort geen geaccepteerde diagnose. Je had full blown coeliakie, vastgesteld aan de hand van een antilichaampjestest en een biopt, en je had tarwe-allergie, gemakkelijk aan te tonen met een krastest. Van tests voor non coeliakie glutenintolerantie heb ik nooit gehoord. Het expertpanel ook niet, zo te zien. Heb je een referentie?

   Je geeft een veelzeggende quote:

   “The general public? No, although the human race does not appear to be evolved to digest glutens well, and these proteins are highly immunologically reactive, no current data suggest that that general population should maintain a gluten-free lifestyle in the absence of the above conditions. More research is needed in this area as well.”

   Zie je de fantastische logica die deze auteurs hanteren? Mensen zijn niet geëvolueerd om gluten goed te metaboliseren, het zijn sterk immunologisch reactieve eiwitten, maar bij afwezigheid van (een scherp afgebakende set gastroenterologische symptomen) moet de algemene bevolking beslist gluten blijven consumeren.

   Jezus Maria, wat een blokhoofden. Alsof het biochemisch arsenaal in graszaad zich op magische wijze zou beperken tot de darm. Vergelijk die quote met onderstaande uit het BMJ:

   “For patients who report wheat intolerance or gluten sensitivity, exclude coeliac disease (…) and wheat allergy (…). Those patients with negative results should be diagnosed with non-coeliac gluten sensitivity. These patients benefit symptomatically from a gluten-free diet. They should be told that non-coeliac gluten sensitivity is a newly recognised clinical entity for which we do not yet fully understand the natural course or pathophysiology.”

   Dat is heel wat snuggerder, niet waar?

   • Jaap Seidell zegt:

    Melchior, ik ben het met die uitspraak uit bmj helemaal eens. Je weet ook dat er met elk voedingsmiddel wel wat is: er zit nitraat in groente, heemijzer in vlees, fructose in fruit, zware metalen in vis etc etc. De hele bevolking stress de stuipen op het lijf jagen is niet erg verstandig. Dat is niet een pleidooi om evidence te negeren maar wel om voorzichtig om te gaan met risicocommunicatie.

    • Jaap, een Deense arts-onderzoeker zei tijdens een congreslunch: “Groenlandse vrouwen hebben bijna duizend keer te veel PCB’s in hun bloed. Maar laten we ze in godsnaam niet gaan adviseren hun visconsumptie te beperken, want dan gaan ze westers eten. Nu zijn die paar traditioneel levende groepen nog kerngezond, de vervuiling ten spijt. Van brood, zoetigheid, industriële doses zaadolie en cola worden ze pas echt ziek.”

     Met andere woorden, in mijn wereld zijn de potentiële neolithische ziekteverwekkers die ‘we’ massaal in ons taartgat schuiven het eerst aan de beurt om grondig onder de loep te nemen. De rest is volgens mij meer een soort fine tuning, een luxe die we ons kunnen veroorloven als we ons voedingspatroon op orde hebben.

 8. Hans Keer zegt:

  Ik snap de titel van dit (verder zeer ok) artikel niet zo. Volgens mij wordt er juist geen twijfelachtige nonsen gesproken. Of heb ik een literaire blackout ;)?

  • Hans, I don’t blame you. Ik zal het tussen aanhalingstekens zetten. Achter het sterretje aan het eind van het stuk hint ik naar de aanleiding. Willem maakte ons er onlangs op attent dat de filosoof en ex bankier achter het semi intellectuele agrobusiness portaal Foodlog mij een verspreider van apocriefe informatie noemt. Lezers van dit blog bestempelt hij als ‘volgelingen’. Hij koketteert geregeld met zijn deftige contacten in de academische wereld die vinden dat je het volk niet alles moet vertellen, omdat ze daar maar nodeloos ongerust van worden. Hij likt de aars van mensen als Piet Borst (alleen figuurlijk, hoop ik, en zo niet, dan raad ik hem het gebruik van de Scrapy aan) en verkeert in de veronderstelling dat het paleoperspectief volledig rust op vage ideeën en ‘horen zeggen’ en geen enkele verankering vindt in de door hem als valide aanvaarde wetenschap. De recente publicaties over tarwe in ondermeer het BMJ waarnaar ik in deze post verwijs zijn in dat licht grappig.

   • Jo tB zegt:

    “Academische wereld die vinden dat je het volk niet alles moet vertellen, omdat ze daar maar nodeloos ongerust van worden.” Nee, het is eerder het geval dat het volk gaat nadenken en ze niet meer serieus nemen! Kijk alle wetenschappelijke artikelen maar na. Het eindigt iedere keer met de melding / further research is required. Tja wat een bummer, ze willen zichzelf niet vastpinnen op een standpunt. En ze verwijten ons dat we er vage stanpunten er op na houden.

 9. Er komt wat verkeer binnen via Standpunt.nl, waar iemand een stelling heeft geplaatst nav de kankerpost. Even meestemmen, jongens ;-).

  http://www.stand.nl/stellingen/Binnenland/Gezond-ouder-worden

 10. Mariet Hoen zegt:

  Vandaag gepost door Jimmy Moore en een oproep om mee te doen: “What a cool project comparing the microbiota of various vegan, vegetarian, Paleo, primal and low-carb dieters. GET INVOLVED”
  Wereldwijd Gut onderzoek: What’s in your gut?

  http://www.colorado.edu/news/releases/2012/11/21/new-public-gut-bacteria-study-expected-reach-around-world
  http://www.indiegogo.com/americangut

 11. Toch maar minder koolhydraten (paleo is ‘by default’ koolhydratbeperkt t.o.v. het SDCD)?

  Scientists at the Gladstone Institutes have identified a novel mechanism by which a type of low-carb, low-calorie diet — called a “ketogenic diet” — could delay the effects of aging. This fundamental discovery reveals how such a diet could slow the aging process and may one day allow scientists to better treat or prevent age-related diseases, including heart disease, Alzheimer’s disease and many forms of cancer.

  http://www.sciencedaily.com/releases/2012/12/121206142025.htm

 12. Interessant! De Canadese broodlobby bijt van zich af. En zie daar, de pseudo science/luister niet naar apocriefe halve garen kaart wordt weer ijverig gespeeld.

  http://blogs.vancouversun.com/2012/11/27/national-bread-companies-counter-wheat-bashing-by-bankrolling-new-website/

  Dan pakt onze graanlobby het vooralsnog subtieler aan, al is er hier natuurlijk veel minder reden tot ongerustheid. Die zes Nederlanders die niet meer naar de bakker gaan… ;-).

  De reacties van lezers zijn zoals gebruikelijk vermakelijk:

  Laura Spires Freeburn · Barrys Bay, Ontario

  Is Dr. William Davis, the cardiologist and author of Wheat Belly, a “pseudo health expert”? I don’t think so. Anyway, I have seen so many health benefits in myself and my children from eliminating wheat that I will never go back to eating it.
  Reply · 4 · · 18 hours ago

  Katie Dreibelbis

  “The Canadian Diabetes Association and the Canadian Heart and Stroke Foundation both advise eating whole grains to promote health” To promote health? I think you mean, to keep them in business for those with poor health due to eating grains. Dr. Davis (Cardiologist) just stated yesterday that “In healthcare, we are treating grain consumption”! I will never go back to eating unhealthy whole grains, and so far have lost 24lbs without them and am reducing meds.
  Reply · 1 · · 13 hours ago

  Stephen Ottridge · University of Liverpool
  Julie Jones maybe a Professor Emeritus but she needs a course in logic. To suggest that changes in fruit and vegetables by breeding is the same as changing wheat by breeding is quite ridiculous. It’s the gluten in wheat that has changed and causes the problems with eating wheat.
  Reply · 1 · · 14 hours ago

  Joey Monson-Lillie · Works at Human Resources Manager
  Of course we question the experts when so many of us have experienced dramatic health benefits from going wheat-free. I always question a person or entity who/that refuses to look at the facts and trends in front of them, ‘expert’ or not. How dare I take my own experiences and others around me and come to a conclusion on my own, instead of heeding the advice of the almighty, all-knowing, “experts”? I’ve clearly stepped out-of-line.

  I don’t know about the rest of you, but I’m tired of having my intelligence insulted on a semi-regular basis.
  Reply · · about an hour ago

  Stephen Ottridge · University of Liverpool
  I am a convert to living wheat free. In total I have dropped 20 lbs in weight from my peak, and currently losing about 1 lb a week. Mentally I am more alert and playing the best duplicate bridge of my life. I do eat 100% rye bread now and again.

 13. sjanettdegeus zegt:

  Bedankt voorde Interessante discussie! Meer gefundeerde argumenten maken het makkelijker om aan mijn omgeving uit te leggen waarom ik “zo moeilijk doe” door brood, pasta etc te laten staan. In aanraking gekomen met paleo door de wens om af te vallen op een gezonde manier en steeds meer geïntrigeerd door de filosofie en harde wetenschap die daar achter zit. Spastische dikke darm is verleden tijd. Heerlijk. Had m’n dokter dat maar gezegd 17 jaar geleden, ipv: er is niks tegen te doen.

  • En dan is spastische dikke darm nog een tamelijk ‘milde’ graanziekte, Sjanett. In zekere zin kun je stellen dat de ‘kanaries in de kolenmijn’ geluk hebben. Door hun buikklachten komen ze misschien eerder op het idee tarwe er uit te mikken en misschien zelfs paleo te gaan. Een groep in het Karolinska in Stockholm heeft redelijk hard dat coronaire atherosclerose grotendeels een tarwe-geïnduceerd autoimmuun proces is (dat verder wordt aangewakkerd door hoge glucose- en insulinepieken). Het vreemde is dat de onderzoekers dit al ruim vier jaar geleden opschreven in een populair wetenschappelijk publiekstijdschrift (ik weet precies waar ik was en wat ik deed toen ik het las, zo’n ‘zie je wel moment’ was dat 😉 ), maar dat hun bevindingen nog steeds niet zijn gepubliceerd in de vakpers. William Davis van Wheatbelly zoekt het een beetje in de ‘hyperbole’, maar in de grond heeft hij volgens mij gelijk als hij zegt dat dokters vooral graanziekten behandelen.

 14. James, heb jij de discussie gevolgd naar aanleiding van het recente onderzoek van Jim Johnson dat suggereert dat insuline toch primair is in het ontstaan van obesitas? Stephan Guyenet twitterde eerst iets van ‘This study will be misinterpreted’ en schreef vervolgens twee nogal arrogante ‘debunk’ postings, maar het leuke is dat Jim Johnson zich persoonlijk in die discussie mengt. Helaas heb ik geen tijd om er zelf over te berichten.

  Mocht je het nog niet hebben gedaan, kijk even hier:

  http://wholehealthsource.blogspot.nl/2012/12/is-it-time-to-re-write-textbooks-on_13.html

  Jim Johnson reageert daar (JJ), maar is zelf voorlopig alleen actief op twitter:

  http://twitter.com/JimJohnsonSci

  Verder heeft Peter van Hyperlipid een heerlijke post:

  http://high-fat-nutrition.blogspot.nl/2012/12/more-yawns-on-insulin-and-knockout-mice.html

  En de afschuwelijke CarbSane staat natuurlijk op haar kop te springen en te dansen en te zwaaien, maar daar zal ik niet naar linken ;-).

   • Jim Johnson over Stephans appeal to authority (een sneer dat een publicatie in een ‘high impact journal’ waardevoller zou zijn dan een publicatie in een minder ‘vooraanstaand’ tijdschrift):

    “By the way, Science and Cell Metabolism are both respectable journals, so I wouldn’t worry too much about which is more ‘high-impact’. I prefer to measure the true impact of the paper about 10 years after it is published. I have quite a few that have stood the test of time. There are many papers in J Physiol, JBC, Biochem J etc that are classics and many, many papers in Science and Nature that are never heard from again. I would encourage the readers to judge the data in each paper without considering the journal, or even the authors.”

    Wat een frisse wind, die man. Er is hoop.

  • James zegt:

   Eindelijk na al het ‘winterizing’ en ‘end of year’ besognes weer eens wat meer tijd en deze hele post nagelopen. Thanks Melchior! Wij kunnen er altijd op vertrouwen dat we dat wat interessant is onder ogen krijgen. Zal overal maar niet op reageren. “Daar heb je die Canadees weer, dat felle mannetje”, maar ben erg blij met de informatie. Volg Stephan al een tijdje niet meer. Lost him some time ago. Gary Taubes kan ook knap irritant zijn, maar die ruzie werd nog irritanter en verzandde in bijzaken. Wor ik zoo moe van.
   Het begint er op te lijken dat Canada langzaam aan van coast tot coast aan het veranderen is. Nu Jim Johnson, heb vorig jaar al eens de hele anti obesity campagne in de native community hier voor het voetlicht gebracht. Staat op de website. Van de Universiteit van Toronto beginnen andere geluiden te komen, Ian Spreadbury en het Vanner Lab, Cunnane in Sherbrooke, Er is hoop. Canada heeft een history van resultaten die gevolg zijn van ‘tipping points’. De anti rook campagne heeft maar een paar jaar geduurd en roken was overal verboden.
   Maar je mag je lezers dit stukje van prof. Johnson niet onthouden. Als het te lang is delete het maar. Love it a la bierviltje en after the fact .. “..I’m a physiologist. I’m not in the business of knowing about or recommending specific diets. I’ve never read a diet book or looked on a diet website (before a few days ago). I don’t have a horse in the race, so to speak. However, I can offer the following observations. Take from it whatever you would like.
   1) We tend to oversimplify by lumping everything into 3 big boxes (fat, carbs, protein). I think there is such a thing as healthy foods in each category and these help build a healthy diet. I think we eat too many simple sugars, too many unhealthy fats, as well as salty and high processed foods. It is funny, but I never knew what a ‘paleo’ diet was until I looked it up the other day. The pictures on Wikipedia look a lot like what I like to eat. I live by the ocean and eat lots of sushi, try to eat fresh healthy vegetables, modest portions of meat, etc.
   2) I think portion size, meal speed, and meal frequency are important. I have travelled all over the world, and I am convinced that these are important variables. As I have gotten older and less active, I have dropped breakfast in favor of a glass of tea. I eat a modest sized lunch (salad or sandwich or whatever), and then a small dinner. I love high-end chocolate, but I only have very small amounts and I savor it. I find it takes at least 2 months to adapt to a change in diet.
   3) I think people should think carefully about anything they put in their mouth. People initially lose weight on virtually all diets because they are playing attention to what they eat (a little like the placebo effect).
   4) I think diet should always be considered in the context of exercise. An appropriate diet for an elite athlete is very different that one for a sedentary desk worker. Also, background genetic and epigenetic landscape, and the metabolic context probably dictate how each person reacts to a specific diet.

 15. Lezers, knoop deze uitspraak van onderzoeker Jim Johnson in jullie oren:

  “This means that two alleles of Ins1, and by extension hyperinsulinemia, was a requirement for the weight gain. I don’t see another interpretation, and neither did the reviewers, editors or any of the dozens of experts who have seen the work.”

  Als Johnson en zijn reviewers gelijk hebben, heeft ook Taubes gelijk. Ik kan er niks anders van maken. De ‘vraag’ is dan alleen nog: wat triggert hyperinsulinemie. Muizen krijg je hyperinsulinemisch op een high fat diet (al hangt het af van de strain en krijgen ze altijd ook een flinke portie sucrose), mensen over het algemeen juist niet…

 16. jaap seidell zegt:

  Beste Melchior, natuurlijk heeft Taubes gelijk als hij zegt dat veel insuline verhogende voeding mede de vetopslag bevordert. Insuline is een sleutelregulator van vetcelmetabolisme. De hier verafschuwde ‘gevestigde orde’ (voedingswetenschappers op dit gebied) zal dat niet tegenspreken (op wellicht een aantal na). Insuline is een anabool hormoon dat zorgt voor vetopslag in cellen en remming van de vetoxidatie. Voor die vetopbouw kun je brokstukken koolhydraat gebruiken maar ook van vetzuren. Vetzuren worden ook geheel en efficiënt opgeslagen is vetweefsel (de vetzuursamenstelling van je dieet wordt weerspiegelt in dat van de vetweefsel). Als al het opgeslagen vet zou zijn opgebouwd uit koolhydraten zouden we geen essentiële vetzuren in ons lichaam hebben. Dus ja Taubes heeft gelijk maar het is niet het enig mechanisme. Er is helaas niet veel aan experimentele studies maar hieronder een link. Interessant is ook de enorme tussenpersoonsvariatie op beide regimes.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11029975

  • Beste Jaap,

   Dank voor je reactie. Het gaat in de ontstane discussie niet om de vraag of insuline een rol speelt bij DNL en (potentieel pathologische) vetopslag, maar om de vraag wat eerst komt. Guyenet et al stellen dat je eerst vet moet worden en dat je dan pas (eventueel) hyperinsulinemisch wordt, Johnson heeft nu elegant aangetoond dat de hyperinsulinemie waarschijnlijk meestal eerst komt.

   Mensen reageren inderdaad sterk verschillend op over feeding. In het onderzoek waarnaar jij refereert aten de mannen in de ‘low carb’ groep 31 procent koolhydraten. Dat is niet low carb en bovendien kwamen ze in hoofdzaak in acellulaire, LPS-triggerende vorm. Wat zou er zijn gebeurd bij over feeding met een ‘echte’ low carb voeding? Verreweg de meeste erg dikke mensen hebben sterk verhoogde insulinespiegels. Het lijkt me geen gewaagde aanname dat de jongens die het meeste vet opsloegen, de hoogste insulinerespons en laagste insuline clearing hadden.

   Elle ‏@unapologeticall
   What comes first, high insulin levels or obesity?: http://www.diabetesforum.com/information/what-comes-first-high-insulin-levels-or-obesity.html#.UMqyu3VKxIA.twitter

   Dr. James D. Johnson ‏@JimJohnsonSci
   @unapologeticall Probably the insulin in most cases. http://www.cell.com/cell-metabolism/abstract/S1550-4131%2812%2900453-6

 17. jaap seidell zegt:

  Sorry dat ik steeds het verkeerde draadje oppak. Dat hyperinsulinemie leidt tot gewichtsstijging is wel al geaccepteerd denk ik. Zo leerde ik het tenminste vroeger al (maar had dan ook onder meer college van Yudkin). Bij mensen:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19509109
  Muizen:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20808947
  en ratten:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9516198

  Aan de andere kant verergert een toename van vetweefsel (en daarmee ook leptine concentraties) ook de insuline resistentie. Er is dus een vicieuze cirkel waarbij insuline resistentie en hyperinsulinemie éérst komen (de overbekende hypothese van Gerald Reaven uit 1988 over syndroom X; http://en.wikipedia.org/wiki/Gerald_Reaven) gevolgd door andere componenten van het metabool syndroom (waaronder centrale vetopslag). Ach, ik vertel jullie niets nieuws want volgens mij zijn we het daar over eens..

  Of je ook overmatige vetopslag krijgt onder volslagen ketogene omstandigheden is niet bekend (en inderdaad het ondewerp van de geplande studie van Taubes). Mijn punt is dat het niet helpt als een insulinogeen dieet wordt vergezeld van een hoge innname van vet in de voeding omdat dat vet efficiënt zal worden opgeslagen en de oxidatie ervan geremd. Net zomin is bekend wat er gebeurd als er alleen met koolhydraten langdurig wordt overvoerd. Eigenlijk alleen theoretisch interessant omdat het niemand aan te raden is om geheel één of meerdere macronutriënten geheel weg te laten. Daar zijn onze voorouders ook niet op gebouwd en is dus ook niet “Paleo”.

  • Jaap, wij zijn het grotendeels eens in deze. Zie ook mijn 5 cent betreffende Rosedales lezing en de commentaren daarop. Mijn fout dat deze discussie op de verkeerde draad kwam.

   • Jaap,

    Even over de ‘gevestigde orde’, omdat je er over begon. Nee, een deel van die groep staat bij mij inderdaad niet in hoog aanzien. Dankzij die gevestigde orde krijgen zieke mensen verouderde, onlogische raad, die hen zieker maakt. Brieven als onderstaande, van een 82-jarige mevrouw op het blog van Andreas Eenfeldt, maken mij witverziekend heet (ik weet dat je Zweeds leest — met ‘de okunnigas sida’ wordt hier de gevestigde orde bedoeld). Helaas krijg ik ook dit soort input, deels via dit blog. Ik zou niet graag deel uitmaken van de gevestigde orde. Jij wel?

    Jag blev riktig ledsen när jag hörde debatten igår på SVT. Dina kommentarer om hur viktig och rätt LCHF är för oss som har diabetes eller andra livslånga sjukdomar och som har fått bättre livskvalitet av kosten drängtes helt på de okunnigas sida. Jag beundrar din saklighet och ditt tålamod när det gäller att förklara och försvarar LCHF.

    Jag är 82 år, diab.2 sedan ca 38 år, insulin sedan ca 13 år. V. öga var förstört av sockret.
Den 1 sept 10 började jag med LCHF som sista utväg. Då tog jag 8 olika tabl. och över 80 enh. insulin. Idag är ögat nästan helt återställt, jag tar 2 blodtryckstabl. och högst 40 enh. insulin.

    Enligt läkaren så har jag halverat mitt blods. Familjen tycker jag har blivit 10 yngre. Själv känner jag att min “resa” med LCHF inte är slut än, utan att min “hälsa” hela tiden förbättras trots min ålder och min mångåriga sjukdom. Det märker jag på olika förbättringar i min kropps funktion.

    Så jag vill tacka Annika D., dig och alla andra förespråkare för LCHF samt teamet i Kostdemokrati för ert enträgna arbete att förbättra levnadsvillkoren för många människor inklusive undertecknads.

    Inge Anni Carlsson

  • @Jaap,
   Hoe is Syndroom X een hypothese? Alle beschreven processen zijn gewoon bekend en staan an sich toch niet ter discussie? Het idee valt nog veel verder uit te breiden en verklaart erg veel van de patronen die wij zien, http://harmenjeurink.wordpress.com/relatie-diabetes-kanker-en-hart-en-vaatziekten/.

   Daarnaast geeft een koolhydraatarm dieet wel degelijk superieure resultaten. Niet alleen is er systematisch meer gewichtsverlies in de low-carb groep, maar verliest deze groep ook meer vet en minder spieren. Als er dan nog gecorrigeerd wordt voor vochtverlies (op conto van de spiermassa) wordt dat verschil nog groter in het voordeel van koolhydraatarm. Bloedwaarden verbeteren dramatisch. http://harmenjeurink.wordpress.com/2012/10/15/koolhydraat-arm-dieet-is-superieur/
   Een groot deel van deze superioriteit komt van de spontane calorie-restrictie in de low-carb groep, een ander deel is verklaard door lagere glucose en insulinespiegels. Ik ben zelf stevig mee aan het experimenteren en het grootste deel van mijn eetgedrag wordt beïnvloed door koolhydraten. Hoe meer ik er van eet hoe vaker ik honger heb.

   Ik ben het met je eens dat onderzoeken hoe het lichaam reageert op het overeten van vet alleen in theorie interessant is, maar om een andere reden. Je kán namelijk niet structureel overeten op vet en eiwit (er zijn vast uitzonderingen). Informatie over hoe het lichaam reageert in deze bizarre uitzonderingssituatie is zeer beperkt van waarde.

   • George zegt:

    @Harmen je zegt: “Ik ben zelf stevig mee aan het experimenteren en het grootste deel van mijn eetgedrag wordt beïnvloed door koolhydraten. Hoe meer ik er van eet hoe vaker ik honger heb”

    Dat is ook mijn ervaring, plus dat als ik snelle KH eet, ik meer ga eten dan ik nodig heb, maar dat is wellicht hetzelfde, in ieder geval werken bij mij (snelle) KH verslavend, en dat is niet alleen suiker, of geraffineerd meel etc., maar zelfs ook zoet fruit, zoals mandarijnen. Als ik er eenmaal aan begin, omdat het toch zo lekker is en ze zijn er (in het najaar opeens), dan eet ik niet alleen kilo’s mandarijnen, maar ik “wil” ook andere zoete dingen eten…….dus wil ik gezond en op gewicht blijven, moet ik besluiten om helemaal niets zoets te eten (net als een alcoholverslaafde).

    Low Carb werkt, alleen velen rapporteren dat ze het niet vol houden……niet alleen omdat het overal is, maar ook dus omdat het verslavend is, tot en met de beloning in de hersenen……
    Zie ook: http://www.phlaunt.com/lowcarb/19058156.php

   • Ik snap je George, alleen is “sommigen vinden het moeilijk vol te houden” een compleet andere insteek dan “koolhydraatarm eten is superongezond en je valt er niet meer mee af dan andere dieëten”. Om het lomp te stellen: de ene kan wel stoppen met roken, de andere niet.

 18. Mariet Hoen zegt:

  Groot nieuws, als dit klopt, kan het sprookje dat je eerst dik wordt ( door teveel te eten, eigen schuld, dikke bult ) en daardoor insulineresistent en dan diabeet, naar het rijk der hemelen gestuurd worden.
  Als ik terugkijk, met de ( nog beperkte ) kennis van nu, had ik eerst hyperinsulinemia, de eerste keer tijdens de zwangerschap 1964, waarbij ik teveel aankwam (zwangersschapsdiabetes werd toen nog niet gediagnosticeerd )
  Daarna kon ik een min of meer normaal gewicht bereiken door de vreemdsoortigste dieten, zoals het sherrydieet, brooddieet (sick!) enz.
  Rond 1973 ‘deed’ ik Atkins viel zeker 10 kilo af, en voelde ik me ‘clean’ Net zo clean als nu op HFLC en in ketose.
  Eindelijk geen slaaf meer van de hyperinsuline.

  • En dan is dik worden feitelijk nog een welkome een veiligheidsklep, Mariet. Hyperinsulinemisch zijn en niet in staat zijn de energie die binnenkomt maar niet gebruikt kan worden weg te stoppen in ‘relatief veilig’ vetweefsel, dat is echt linke soep. De sarcopenische mannetjes met alleen zo’n klein, parmantig protruding potbellietje… niet goed.

  • Mariet Hoen zegt:

   Nabrander:

   Het verschil met toen en nu is: dat ik nu beter begrijp Waarom ! (met dank aan alle info hier ) Dus ik ga nooit meer stoppen, zoals toen.

   • Corrien zegt:

    Onno Meijer, bewegingswetenschapper, gaf in zijn lezing “Tussen de oren zit het brein” aan dat iedere (als) traumatische (ervaren) situatie – op alle fronten; zowel lichamelijk als psychisch – een ontsteking veroorzaakt in de gliacellen (witte stof in de hersenen). Die zorgen er dan op hun beurt voor dat het lichaam insulineresistent wordt, omdat ze zelf zoveel brandstof nodig hebben. Zolang je alvleesklier nog niet uitgeput is zou dat misschien kunnen leiden tot die hyperinsulinaemie….? Zodra je dan voldoende buikvet hebt wordt dat als traumatische toestand ervaren en gaat de cirkel een versnelling hoger….

 19. jaap seidell zegt:

  Melchior, ik ben het met je eens dat er vaak erg dogmatisch (en fout) advies wordt gegeven. De studies hiernaar laten natuurlijk zien dat een laag koolhydraat dieet gunstig is bij diabetes maar dat weinig mensen het (kunnen) volhouden. De ervaringen van Mariet en van Inge Ann Carlson op Atkins spreken boekdelen maar het is ook bekend dat de meeste Atkins volgers binnen een jaar weer terug waren op hun oude gewicht (niet omdat Atkins niet werkt maar omdat de gedragsverandering niet vol te houden is ondanks de gezondheidswinst). Overigens is de Atkins hype nu net een voorbeeld van ongewenste bemoeienis met marketing en reclame met een in principe goed idee. Je kunt je vast nog wel herinneren: de schappen met Atkins producten (trademark) zoals mueslierepen, milkshakes (zie link: http://www.atkins.com/Products/Product-Overview.aspx). Het is zeer te hopen dat jouw bierviltje niet ten prooi valt aan dit soort marketeers.

  • Jaap, ‘Atkins’ werd vooral gezien als afslankmethode. Afslanken is – terecht wat mij betreft – voor de meeste mensen geen sterk genoeg motief om een leefstijlverandering blijvend door te voeren. Verder was het begrip ‘Atkins’ – terecht of onterecht – van meet af aan synoniem met raar, ‘fad’, gevaarlijk voor het hart, etc. Als iedereen in je omgeving blijft zeggen dat je jezelf een hartverknettering eet, ga je twijfelen en geef je op. Vandaar de beroerde compliance. Het wordt een heel ander verhaal wanneer een arts – Annika Dahlqvist, Andreas Eenfeldt, Anders Tengblad – een uurtje met een patiënt gaat zitten en hem/haar grondig uitlegt wat LCHF of paleo voor hem/haar kan betekenen. Als de voorspellingen vervolgens uitkomen en mensen hun HbA1c, bloeddruk, lipoproteïneprofiel, etc zien verbeteren en ze dankzij langzaam maar zeker weer op volle kracht vonkende mitochondriën ineens energie krijgen, zijn ze door geen overheid of deskundoloog ter wereld (lees Claude Marcus, Stefan Rössner, Mai Lis Hellenius, etc) meer van hun nieuwe koers af te brengen.

   Dat compliance argument is dus niet helemaal valide. Het punt is dat mensen de optie niet krijgen aangeboden, sterker nog, mocht het ter sprake komen dan wordt het meestal afgeraden.

   Wat betreft paleo/het Bierviltje en de commercie: Willem en ik hebben het daar laatst over gehad en Wouter en Jan-Peter zongen mee. Het mooie van paleo is wat mij betreft dat het ongrijpbaar is voor de marketinghyena’s. Hoe pimp je in mozesnaam vlees, vis, groenten, fruit, knolgewassen, eieren, schaaldieren en noten. De mensen die bij een eventuele opmars van paleo winnen, zijn de harde werkers die ons eten produceren. Dat lijkt me uitstekend. Paleo’s hebben ook de neiging om middlemen op mijlen afstand te ruiken en te omzeilen, dus ik zie een betere beloning voor de veehouder, groenten-/fruitteler, visser.

   Qua ‘foute’ commercie zie ik rond paleo alleen wat boeken, ‘clinics’ (pure nonsens natuurlijk), de barefoot shoe markt en de Crossfit scene. Wouter wil paleo ‘meerwaarde’ geven door het in een flitsend cellofaantje te stoppen en er het predikaat ‘gemakkelijk’ op te drukken, maar dat gaat hem volgens mij niet lukken. Voorlopig is hij namelijk bezig met soja ;-).

   • willem zegt:

    Ik zie het niet een, twee, drie gebeuren dat ‘paleo’ een hype wordt. Maar stel. Stel dat bepaalde media er aandacht aan gaan besteden, bewerkstelligen dat aan ‘paleo’ magische gezondheidsvoordelen gaan kleven en een vonk overslaat op een aanzienlijke groep consumenten. En er ‘vraag’ naar komt…
    Dan zal de commercie er bovenop springen. Ondanks het gegeven dat Melchior verwoordt met ‘ Het mooie van paleo is wat mij betreft dat het ongrijpbaar is voor de marketinghyena’s. Hoe pimp je in mozesnaam vlees, vis, groenten, fruit, knolgewassen, eieren, schaaldieren en noten.’ Maar vergis je niet in de nietsontziende kracht van de vrije markt. Dan zal naar mijn mening het oorspronkelijke, via trotse boeren en verantwoordelijke vissers verkregen, product door de tussenhandel gemanipuleerd gaan worden tot kermisattractie..
    En berg je dan maar.
    En lees de verscheidenheid aan (z.g., maar ook echte) paleoblogs uit de V.S. maar eens. Doordrenkt met commercie.
    Ik hou daar niet zo van.
    Maar ik wens dat Melchior gelijk krijgt!

    • Willem zegt: “Dan zal naar mijn mening het oorspronkelijke, via trotse boeren en verantwoordelijke vissers verkregen, product door de tussenhandel gemanipuleerd gaan worden tot kermisattractie..”

     Hoe zie jij dat precies voor je, Willem?

   • James zegt:

    How about voorgedrukte bierviltjes? Moet ik daar octrooi op aanvragen ? of royalties afdragen aan M.M.inc ? 🙂

    • James, als ik een boek uitgeef over dit onderwerp, komt dat bierviltje er natuurlijk bij. Het punt is dat ik het volstrekt fout (zeer NSB) vind voelen om mensen ervoor te laten betalen. Vitale informatie dient gratis te zijn. Nog geen idee hoe ik dat oplos. Intussen zit ik natuurlijk wel gezellig de weg te bereiden voor opportunistische uitvreters als de uitgever van de Nederlandse uitgave van Wheatbelly, die dit voorjaar verschijnt. Wat is wijsheid…

   • Willem, ik vermoed dat het “kwaadwillende ” gedeelte van de commercie nooit met hun tengeltjes aan dat eenvoudige bierviltje zullen komen. Waarom niet ? Het is te eenvoudig. Er komt geen poespas aan te pas. Kool, biet ui, etc. Mijn ervaring is dat deze directe landbouwproducten,voor iedereen, overal te koop zijn. Op de markt en bij Lidl en Aldi. Ogenschijnlijk zit het, ingestampte probleem, bij de bereiding. Door deze jongens wordt gepropagandeerd dat een maaltijd bereiden heel erg moeilijk is en veel van je tijd vraagt. Onzin. Alleen ouwetjes schijnen nog te weten dat je een kool zelf in stukjes kan snijden en smaakvol bereiden. Het “goedwillende ” gedeelte van de commercie, en daar reken ik De Heij en Jan Peter toe, zorgt er echter wel voor dat je haring, makreel, mosselen, etc. ,verpakt in een beschermde atmosfeer kan ‘jagen’. Gewoon verkrijgbaar bij bovengenoemde kruideniers. Geef eerst vertrouwen aan deze “goedwillenden “. Mochten ze de boel verneuken, dan koop je het toch niet. Koop daar, bij die kruideniers, dan tevens noten van de Notenboer. Ga naar de Islamitische slager voor schapennek. Rundvlees is alhier diverse keren vermeld. Vanavond, voor de belangstellenden, Roemertopf: Lamsnek, wat gerookte lamsschouder voor de smaak, ui, wortel voor de kleur, bosui, een koolraap, aardappel. Een glas rode wijn. Kluiven. Servet.

   • willem zegt:

    Verraad je adres niet, Folkert! Voor je het weet, heb je alles zes (zeven?) lezers van Melchior om tafel zitten…
    Ik vrees, dat vreemde stoethaspels, blik gericht op winstmaken, heel veel kunnen uithalen met het bierviltje. Waaraan bij deze door James octrooi is gegund.
    Het product, neem wat je wilt: biet, haring, mossel, jouw gerookte lamsschouder, het kan op ontelbaar veel wijzen worden toegetakeld. Stop het ergens in, kleur het bij, teken erop, voeg toe, logootje…. En hup, de winkel in. Aanbieding!
    Het zuivere, ‘paleo’, is eraf, maar het kan worden verkocht als ‘paleo’, goed voor dit en voor dat, en zooo goedkoop.
    Ik bedoel maar, ook fatsoenlijk eten is te vermarkten, te verknoeien en te verrommelen.
    En die kans acht ik groot, wanneer het begrip ‘paleo’ gaat aanslaan.
    En, nee, de gemiddelde consument, wie dat dan ook is, want die bestaat uiteraard niet, is meestal niet bij machte onderscheid te maken en kritisch te kijken. Dat is geen diskwalificatie van die consument, maar een gegeven gestoeld op de menselijke vatbaarheid voor eigen-ik-eerst en goedgelovigheid.
    Zo, een fijne en gezellige avond gewenst, allen, en we zien Folkert en eega voor ons, al kluivend..

   • willem zegt:

    ‘k Las nu pas je reactie/vraag, Melchior. Past de reactie naar Folkert toe binnen jouw vraag?

   • Melchior, ik leef volgens het principe: “de kennis is gratis, de mensen en de ideeen niet”. Kortom, als jij een boek schrijft koop ik dat boek gewoon. Gewoon omdat je er veel tijd in hebt gestopt. Daarom. Kortom, gewoon uitgeven dat boek.

    • Ja, misschien heb je eigenlijk wel gelijk, Wouter. Het is inderdaad werk. Ik kan me voorstellen dat mijn ambivalentie in deze enigszins maf overkomt ;-). Toch voelt het zo.

    • James zegt:

     En toch… en toch.. Als we ons nou eens heel eerlijk bezinnen op de ongelooflijke oneerlijkheid, onechtheid, misleiding enz. enz. in onze hele voedings industrie en we zouden er in kunnen slagen, al of niet mbv van Wouter’s pakketjes dat de ‘massa die de wet niet kent’ de ergste boosdoeners gaat vermijden, dan mag wat mij betreft daar aan verdiend worden. Onze algemene gezondheidszorg kan er alleen maar bij wel varen. Ik hou niet van water bij de wijn, maar de nood is wel erg hoog ..

    • De titel is er al: Het Jezus Dieet 🙂

     O nee, die was van het koren.

   • @Melchior, ik zie kansen dat klopt. Maar een iedere die gewoon lekker wilt koken: mij best! En ik denk inderdaad dat gezond gemaksvoedsel (in een cellofaantje of bakje) ook een plek verdient in de supermarkt. Soja? Dat stukje is voor mij al af hoor (vegaslager, vleeschsmakers, varygood: allemaal al op de markt), ik zit al aan de projecten 2013-2016 te werken 😉 En als jij een boek schrijft, dan koop ik m.

   • willem zegt:

    Wouter. Ik moet even reageren op je bijdrage. Natuurlijk, hup, Melchiors boek kopen! Maar niet omdat Melchior daar zoveel tijd in heeft gestopt (want dan moet je ook al mijn boeken kopen, want het schrijven daarvan kostte ook veel tijd), maar omdat er veel zinnigs in zal staan!!
    En jouw ‘de kennis is gratis, de mensen en de ideeen niet’, moet ik even laten bezinken. Begrijp ik niet meteen.
    Nogmaals, fijne avond overal.

   • Mariet Hoen zegt:

    On the other hand, why go for the half, if you can get whole foods !

    • James zegt:

     Hoi Mariet, aangezien ik met het traditionele jaaroverzicht, outlook etc en beste wensen voor vrienden en familie bezig ben, zit ik de hele dag zo’n beetje met de laptop en zie de reacties haast als Twitters binnen komen 🙂 Ben het helemaal met je eens en ondanks dat wat ik zeg bijna vloeken in de kerk is, ik zou al tevreden zijn als we de goegemeente aan het verstand kunnen peuteren dat margarine en andere zaadolie troep de dood in de pot is. En als ze nou ook nog brood zouden kunnen laten staan, denk ik dat we al een eind in de goede richting komen.

   • Je zou Arm en Rijk van David
    Landis willen lezen, De Heij. Het hoofdstuk over de verspreiding van kennis zal zeker je belangstelling hebben. Ik mag het je aanbevelen.

  • Mariet Hoen zegt:

   Je hebt gelijk James, als ik het maar niet hoef te eten 😉

   Bij jullie ook al een beetje kerststemming ? Alle kinderen thuis ?
   Hier liggen de hertenbiefstukjes al in de vriezer. En een grote rundertong ligt erbij. Twee dagen werk, maar dan heb je ook wat

   • James zegt:

    Nou en of. Canada is iets minder blase dan Nederland. CBC neemt de moeite om vanaf begin december regelmatig goede, vaak klassieke- kerstmuziek uit te zenden. Zaterdag middag is meestal opera. Zijn we verbonden met de Mets (Metropolitan NewYork) zelfs dat heeft zo nu en dan schitterende klassieke stukken. Dus we zitten niet alleen vast aan de Messiah en de Christmas Oratorium. Net Schuetz gehoord. Lovely.
    Wat ik me van Nederland herinner is dat radio zenders zich eigenlijk een beetje geneerden voor Kerst muziek. Kerst Musac, wat je in de Mall tegenkomt.
    Kinderen komen pas rond Kerst. Allemaal druk en alleen de jongste heeft haar onderneming in de buurt. Verder een in Ottawa, Waterloo en Lloydminster. De laatste is de verste Op de grens van Saskatchewan en Alberta. Maar met Kerst zijn allemaal een paar dagen thuis.
    Wel deze keer zal ik niet vloeken in de kerk. Misschien is ons Kerst diner niet helemaal paleo maar we zitten aardig in de richting met bijna 100% uit eigen produktie. Daar ben ik als 70 plusser toch wel een heel klein beetje trots op.

   • Mariet Hoen zegt:

    Mooie sfeer James, daar in Canada met de kerst.
    Las op de loopband in een ‘oud’ boekje van Cri Stelweg een liefdevol reisverslag over Canada, en dan denk ik aan jou en je family. Groot land en in verhouding maar weinig mensen, heel anders dan die mierenhoop hier.
    Dat wordt genieten, alle kinderen weer thuis, en dan weer rust als ze weer weg zijn 😉

    Paleo is toch whole food dat is toch het belangrijkste, en van eigen land is helemaal goed.
    Mooie kerst gewenst !

 20. Mariet Hoen zegt:

  Jaap, ben ik helemaal met je eens. Atkins van 1970/1973 was heel anders ( ik heb het boek nog ) Alleen werd door bv het voedingscentrum sterk geageerd tegen Atkins, waardoor ik, bang gemaakt stopte.
  De Atkins van nu, zeker na zijn dood, is te rangschikken onder ‘processed food’ dus rotzooi, waar je weer dik van wordt/blijft. Goed voor de omzet 😉

  • Janet Noome zegt:

   Helemaal eens, Mariet. Rommel vind ik het. Jammer dat het weer herontdekt wordt door de vele low-carbers. Er is vraag naar dus het schap met Atkins prullaria staat weer in de supermarkten. Ik noem het niet en als men er mee komt raad ik het af. Het is ook totaal overbodig. Ik wil mensen juist uit het circuit van koeken en mueslirepen, dus ook geen koolhydraatarme vervangers. Deze bijdrage van Eenfeldt kennen jullie ongetwijfeld: http://www.dietdoctor.com/atkins-greed-and-the-fairy-tale-cookies Tussen Atkins en het SDCD zit een wereld van mogelijkheden. Ik merk dat het steeds makkelijker mensen wordt om mensen te overtuigen om richting paleo te gaan. Er zijn klachten en men wil er van af. Van alles al geprobeerd en dan wordt met een scheef oog naar de voeding gekeken. Prima, Wat echt super belangrijk is een schriftelijke handleiding zoals “HET BOEK” dat Melchior nog niet geschreven heeft 😉 De lezers hier weten hoe te eten en te bereiden, maar het gros van de Nederlanders weet dat niet (meer). Vandaar dat ik ook verwacht dat er t.z.t. paleo-producten zullen komen (hoe absurd het ook is) met bruin vinkje (haha). Waar ik qua praktische handleiding voor mijn cliënten anno 2012 wel blij mee ben is: http://www.bol.com/nl/p/oergezond-het-jaar-rond/9200000009897626 Dit in
   het kader van beter iets dan niets. En niet iedereen kan zo paleo culinair fantaseren als James, Willem en Mariet…. Mensen willen een soort Paleo kookboek met dagmenu’s. Daar gaan ze mee aan de gang en dan komt de rest echt wel. Ze gaan zich over het geheel genomen namelijk beter voelen.

   • Mariet Hoen zegt:

    Helemaal waar, Janet. De ‘oudjes’ hebben het nog van huis meegekregen, James, Willem, Hans en… Folkert niet te vergeten. Die deelt hierboven ook nog een yummie maaltje.
    De hamburgergeneratie (MD) heeft niet leren koken. Alles in pakjes, zakjes en voorbewerkt, vooral dat. Daarom heb ik ook geen magnetron, wel een sudderplaatje 😉

    Als “HET BOEK” uitkomt en het door ieder weldenkend mens gekocht is gaan wij kookcuscussen geven ;-))))

   • Janet, behalve dat het op de een of andere manier fout voelt, hebben de volgende overwegingen me tot nog toe afgehouden van het maken van Het Boek.

    1 Ik denk al zeker 5 jaar dat ik hoe dan ook te laat ben en dat The Paleo Diet, The Paleo Solution, The Primal Blueprint allang in vertaling liggen. Tot nu toe was dat kennelijk niet het geval, maar het lijkt me zuur om veel werk in iets te stoppen en dan te laat te zijn.

    2 Ik weet van een bevriende uitgever dat een bekende Nederlandse paleoprof aan een paleoboek werkt. Maar dat hoorde ik ook alweer twee jaar geleden.

    3 Hoe maak je in godsnaam een beetje origineel paleoboek?

    4 Mijn toch al wazige inzichten evolueren voortdurend.

    Een simpele handleiding met een overzicht van het perspectief en een doe dit niet dat stappenplan is daarentegen zo geschreven. Alleen, dat is zo… goedkoop ;-).

   • willem zegt:

    Ik begrijp je, denk ik, helemaal, Melchior, met je opgesomde twijfels een ‘paleoboek’ te schrijven. Bij punt 4. raak je de kern: ‘Mijn toch al wazige inzichten evolueren voortdurend.’
    Dat heet zelfinzicht. Ik wou dat bepaalde voedingsgoeroes zich zo zouden opstellen…
    Door dit te stellen, onderschrijf je het wezen van wetenschap: een flexibel en evoluerend proces, waarbij kennis immer tijdelijk en betrekkelijk is!
    Dat pleit er des te meer voor dat je je ‘wazige’ inzichten toch maar eens op papier moet zetten. Zo’n boek zal richtinggevend kunnen zijn in Nederland.
    En wil je loskomen van de Angelsaksische lectuur en mores, leg het accent dan op Nederpaleo! Baanbrekend en toekomstgericht.

    • Precies Willem, Nederpaleo! Ten tijde van de gastpost van Job en Bartinka dacht ik daar ook al aan, maar ideeën vervagen rap. Als ik nou de culijournaliste/food photographer die momenteel hartige koekjes staat te bakken voor een feestdagenbijlage zou kunnen vermurwen om voor één keer mee te werken aan zo’n vermaledijd paleoproject, dan zou het wat leuks kunnen worden. Ook enkele bloggers en reageerders portretteren, hun favoriete recepten opnemen, de eventuele kwalen die zij overwonnen natuurlijk…

     Nou, genoeg geluld dan maar. Praatjes vullen geen gaatjes. Geen woorden maar daden. Herfst in november, kerst in december. Als de ganzen rond Sint Eustatius vertrekken, zelle de wiksen wiekels krekken.

   • Op die manier kan je nooit een boek schrijven: de inhoud zal praktisch altijd achterhaald worden. Ik snap dat het idee van een naslagwerk raar is voor een journalist – en je schrijft ook compleet anders. Maar ik ken niemand die het op z’n Nederlands zo goed en leuk verwoord als jij Melchior. Ik denk dat het goed is voor Nederland om deze kennis die hier verzameld ligt gedeeltelijk te gelde te maken (ik bedoel: Nederland zou er van moeten kunnen profiteren). Dat gebeurt niet door de kennisvoorsprong groter te maken maar door hem juist kleiner te maken. En ik denk dat kennisvernietiging niet een goede strategie is in deze.
    Een aantal zaken zijn overduidelijk. Granen zijn problematisch. Soja ook. Zuivel ook voor nogal wat mensen. Suiker, transvetten, net als de zaadoliën. Supermarkt paleo brengt je al veel, ondanks veel omega6 en beperkte vitamine-mineralen inhoud van groente. We zijn nog niet op het eindpunt en dat zal waarschijnlijk ook voorlopig nog niet bereikt zijn, maar is het nodig om dat te weten om de eerste afslagen te maken? Heb je moeite met het idee om als autoriteit te worden gezien? Je hebt op dit blog de rol van underdog en die rol zal wel degelijk veranderen als je een (succesvol) boek hebt uitgebracht. Een toevoeging van jouw paleo boek aan het rijtje paleo-boeken is dat het in het Nederlands is. Als dit blog in het Engels zou zijn (en over de amerikaanse markt zou gaan) zou je beperkt toevoegen.

    Maar belangrijk is uiteraard ook of het je leuk lijkt om er een boek over te schrijven.

    • James zegt:

     Helemaal met Harmen eens. Afgaand op dit blog zou het een boek worden a la Joel Salatin en waarschijnlijk razend populair. Like “Folks this Ain’t normal” of ” All the things I want to do are Illegal.” Irreverently, to the point. Vergeet de mooie plaatjes. Wordt het alleen maar duurder van. Een groot deel van de posten hier kan er zo in met wat bijschaven, invullen, en meenemen van sommige commentaren.

   • Aldert zegt:

    Kom maar op met je paleoboek, Melchior! The Paleo Answer leest als een grasgevoerd te droog gebakken biefstuk: inhoudelijk goed, maar mist de jus.
    En de vijftig(!) pagina’s referenties mag je door zes lezers in laten vullen met eenvoudige doch voedzame recepten.
    En ken je deze nog…nog..nog: 😉
    Een ‘flinch’ is een automatische defensieve reactie op een als bedreigend ervaren waarneming, die ons er vaak van weerhoudt de juiste beslissingen te nemen en optimaal te leven en presteren. Je zou het kunnen vertalen als ‘de bibbers’.

   • De supermarktpaleo van Harmen, dat is een goeie. Zou inderdaad al een heel stuk kunnen schelen.

    De Nederpaleo in combinatie met de permacultuur bewaren we voor later. 🙂

    Goed voornemen Melchior 😀

   • James zegt:

    Misschien wat onbeduidend,niet zo belangrijk, maar ieder van ons heeft op zijn/haar eigen manier wel degelijk invloed op de etens patronen van de mensen rondom. Audrey en ik zijn voluntair librarians van Eastminster United church (middelgrote gemeenschap 700 gezinnen) en produceren een nieuwsbrief (except summer) met gemiddeld twee boekbesprekingen per week en notities over eten en gezondheid. Daarover vaak positieve geluiden. Wie schetst onze verbazing toen we gisteravond tijdens het jaarlijkse kerstdiner waar onze predikant Dr Ed Bentley en zijn vrouw elk jaar alle vrijwilligers mee verrassen, de traditionele pasta dishes zagen schitteren door afwezigheid!!. Ondanks het feit dat erg veel onderwijzend personeel lid is, de geneesheer directeur van Belleville General, enz. toch een aardig gewone doorsnee gemeenschap.
    Wel moet vermeld worden dat we al onze uitspraken voorzien van goede wetenschappelijke referenties, waarbij we hierbij onze grote dank willen uitspreken voor de geweldige hoeveelheid referenties en studies die hier vaak aangevoerd worden. Ik hoop dat Jaap in het nieuwe jaar zo nu en dan de tijd kan vinden om met Melchior en verschillende commentators in discussie te blijven gaan. Alleen wanneer we de verschillende divergente studies met elkaar in contact brengen om een eventuele rode draad te bespeuren, brengen we onze opvattingen en meningen op een ander niveau

 21. Corrien zegt:

  Staat al ver naar boven, maar ben het met Willem eens;
  Hoe simpel kan het zijn ‘minder koolhydraten eten’… en wat doet de commercie? Die vinden iets wat je kunt kopen…. Dus ook zodra Paleo sexy wordt, zullen ze zich erop storten.

  Koolhydraten Maken Je Dik
  http://www.Carbuloss.net
  Lees hier waarom & hoe een eenvoudig middel je kan helpen.

  • Voor wat meer achtergrond: Evil Lyn twitterde hysterisch:

   • James zegt:

    Kinderachtige evil lyn. Had dit zelfde argument met Mike Eades al een hele tijd geleden. En zijn reactie kwam neer op : James, mice and rats are not furry humans. They metabolize fat differently. Thanks Melchior, moet toch maar weer wat vaker naar Eenfeldt. Evolutionair gezien klopt dit plaatje natuurlijk veel beter. Insulin zorgt er voor dat we de koude schaarse winter kunnen overleven. De koude en de schaarste die we niet meer hebben.

    • Plus: het hangt af van de strain.
     Plus: het hangt af van de darmflora.
     Plus: zo’n ‘high fat’ diet bevat bijna altijd ook een procent of 30 sucrose.

     Ik herinner me een Noors onderzoek waarin muizen op een hoog vet dieet echt ongelofelijk veel meer energie konden eten zonder aan te komen/ziek te worden dan muizen op een high carb dieet. Met muizen kun je aantonen wat je wilt.

     Jim Johnson lijkt me overigens een integere wetenschapper.

     Shit, ik kom vandaag weer niet toe aan de opvliegers, vrees ik. Sorry, dames!

 22. jpvandoornJan Peter van Doorn zegt:

  @Melchior:

  Wat herkenbaar je mooie open reactie op 2.52 pm. Ik schrijf ook boekjes zoals je weet en kwam achter een paar dingen. Hier my two cents.

  Alles is al geschreven (nou ja bijna alles). Maar het gaat om je eigen persoonlijke invulling.
  Je bent nooit te laat of te vroeg. Je bent er, en op een of andere manier moet je het doen.
  Het is wazig zolang het niet op papier staat.
  Ik ben er van overtuigd en de 7 lezers met mij, dat je een origineel boek maakt.

  En verder kan ik er nog wel een paar dingen over zeggen, maar doe ik niet 😉

 23. Jan Peter van Doorn zegt:

  @Folkert, wat aardig van je

  • Heb ik iets aardigs gezegd ? Jij en De Heij hebben tot nu toe niet bewezen, althans niet voor mij, tot dat stelletje ongeregeld te behoren die hun eigen moeder nog zouden verkopen. Ik twijfel geen moment aan jullie integriteit, daarvoor volg ik jullie al te geruime tijd. Indien je de goegemeente enig besef van een voedingspatroon wilt bijbrengen, dan zul je je moeten toeleggen op framing. Dat werkt, weliswaar langzaam, maar het werkt. Vandaag had ik, hier in de Gooise contreien een verjaardagsreceptie. Een overvloedige tafel met verrukkelijk gebak, taart, bonbon. Ook mij werd gevraagd wat ik beliefde. Oh, nee he, je wilt niets, voordat ik zelfs maar mocht antwoorden. Mijn vermaardheid was al doorgedrongen. Blijkt mij even daarna dat de gastheer en gastvrouwe zelf ook niets van die verrukkelijke tafel nuttigden. Oh nee, suikers gebruiken wij al tijden niet. Ik bedoel maar ! Voel je wel ?

 24. Jan Peter van Doorn zegt:

  Haal de laatste dan maar weg Melchior 😉

 25. Maan zegt:

  Hebben jullie deze al gezien :O
  http://www.doctoroz.com/episode/doctors-who-say-everything-you-know-about-cholesterol-wrong?video=16021
  Het wordt nog eens wat met die Dr Oz………………………

 26. jaap seidell zegt:

  Beste Melchior, ik denk dat commercie werkelijk alles kapot kan maken wat relatief eenvoudig is en wenselijk. Zo is het met de aandacht voor vet en ziekte ook gegaan. Te simpele boodschappen (‘let op vet’) vanwege de communicatiedeskundigen die zeggen dat voedingsadvies zo simpel gemaakt moet worden dat iedereen het kan begrijpen (en dus zo simpel en misleidend dat iedereen het verkeerd begrijpt). Vervolgens hoop commercieel geweld waarop alle verpakkingen ‘zero % fat’ (of ‘cholesterol free’) hetgeen hele volksstammen aan de witte rijst en boterhammen heeft gebracht (met jam want kaas is gevaarlijk). Ik lees dit blog graag (maar wsch niet vaak genoeg om alle draadjes te kunnen volgen) vanwege juist dat ‘voortschrijdend inzicht’. Daar heb ik ook veel last van en lotgenotencontact is altijd prettig 🙂

  Ik kan helemaal je frustraties begrijpen over de dogmatische denkers. Ik denk wel dat er steeds meer nuancering is mede door blogs zoals deze die nieuwe kanten van voedingsinzichten belichten en worstelen met dezelfde problemen waar ik mee zit (muizen versus mensen; observationeel vs experimenteel onderzoek etc etc).

  Wat betreft de slechte compliance van een laag-koolhydraat dieet bedoel ik niet alleen het tegenadvies van zorgverleners die afraden om het te volgen maar ook de complexe uitwerking (zoals bijvoorbeeld in populaire boeken op dit terrein waarin mensen bijvoorbeeld ’s ochtend venkel met hüttenkäse uit de oven wordt aangeraden). Er is een ‘national weight los registry’ in de VS waarin enkele duizenden mensen zitten die (vaak op eigen kracht) veel gewicht verloren hebben en dat behouden. Daarin komen je allerlei strategieën tegen die blijkbaar werken. Er is grote diversiteit in wat mensen een prettig en effectieve voedingsverandering vinden en daarbij flinke gezondheidswinst bieden. Ik ben het helemaal eens dat ook HFLC dieet bij die opties moet worden aangeboden (en andere alternatieven).

  Wat ik niet helemaal begrijp is de lof voor dr. Oz. Het is vast waar dat hij zo nu en dan zinnige dingen laat vertellen in zijn show maar doorgaans is het onzin (zie link).

  http://www.montrealgazette.com/health/Schwarcz+could+higher+threshold+miracles/7703083/story.html

  Overigens is er in januari 2013 een uitzending van Labyrint waarin aandacht voor de effecten van vet en suiker op het brein (en de verslavende aspecten daarvan).

  • willem zegt:

   Kijk, zo’n reactie van Jaap Seidell leest prettig. Ik reageer, hoewel Jaap consequent tot Melchior spreekt. Mag vast wel, mijn reactie.
   Ben het in het algemeen zeer eens met de opmerkingen. Ook v.w.b. die dr. Oz! Niet dat dat veel waarde mag hebben, maar ik moet dat toch even kwijt.
   Een discussiepunt is de rol van de ‘communicatiedeskundigen’. Seidell dicht dezen een veel te grote rol toe. Althans zoals ze die horen te spelen. Let wel, het zijn adviseurs, geen beleidsbepalers! De verantwoordelijkheid voor datgene wat naar buiten gebracht wordt, ligt bij de instanties die iets te melden willen hebben. Wanneer dan, om een voorbeeld te noemen, zo’n flitsend communicatiebureau met de slogan ‘let op vet’ komt en die voorstelt om mee te communiceren, dan zal er toch wel iemand zijn (bij instanties als het Voedingscentrum, b.v.) die zegt: ‘Ho, ho, zo gaat dat niet; verzin iets anders dat beter dekkend is voor wat wij willen melden.’ Dus niet die communicatielui zijn verantwoordelijk, maar de opdrachtgevende instantie!!
   Op het moment dat communiceren verwordt tot oppervlakkige en gemakzuchtige voorlichting, gaat er ergens (en het mag duidelijk zijn waar) iets gevaarlijk mis..

  • James zegt:

   Als Jaap mijn tweede lijfblad (na the Toronto Star) aan kan halen met het artikel over Oz mag ik misschien verwijzen naar de New York Times waar hij van leer trekt tegen biologisch (organic) . Al die onderzoeken die het tegendeel aantonen zijn biased. Niks verkeerd met pesticides, allemaal binnen tolerantie waarden, niks verkeerd met genetisch gemanipuleerd, genetisch ingesplitste bacillus thuringiensis in mais. Dat Franse onderzoek is gemanipuleerd door de groenen enz. Volgens mij is Oz de draad kwijt, of hij gebruikt wat.

  • Het is niet dat ik fan ben van dr. Oz. Neen, fan ben ik van Jaap Seidell (vanwege zijn open mind, grote kennis en missie), maar ook van Melchior (omdat hij de randen opzoekt, duidt wat we nog niet weten, en met hypotheses werkt). Maar toch. Dr. Oz. heeft impact in de USA. Als hij praat over groente en fruit, over consumeer minder suiker, en er is geen directe relatie tussen cholesterol en hart en vaatziekten, dan heeft dat impact. Ik ben een eenvoudig techneut, maar ik denk dat effectieve communicatie via bekende personen (mits deze verstandige dingen zeggen) grote impact kan hebben op public health.

 27. jaap seidell zegt:

  Beste Willem (excuses dat me niet tot iedereen op dit blog richt, ik dacht dat ik een reactie schreef op een bericht van Melchior), ik ben het natuurlijk met je eens (excuses voor de versimpeling). De keten is natuurlijk wetenschap – adviescommissies – richtlijnen – communicatie – commercie.
  Stel je voor dat de mantra van Taubes (alles komt door fructose) klopt en dat er geen andere veroorzakers zijn van voedingsgerelateerde ongezondheid bij de de mens. Ook dan zie ik de commercie wel in staat overal ‘frucose-free’ op te plakken en nieuwe fructose-loze mueslirepen te maken.
  Ik denk dat het beter is, zoals Melchior ook al ergens schreef geloof ik, om basisvoedingsmiddelen in z’n geheel aan te prijzen (zoals groenten, en vis) en het niet te veel over nutriënten te hebben. Ook de associatie groente en ziekte is al eens versimpeld tot caroteen supplementen met desastreuze gevolgen.

  • willem zegt:

   Jouw laatste alinea, Jaap, slaat de voedingsspijker op de kop: uitgaan van voedingsmiddelen in hun geheel en geen gezwam over nutrienten.
   Wanneer we die voedingsmiddelen, en vooruit: op basis van het bierviltje, aanprijzen, en daarbij hameren op ‘vers’, onbewerkt, afwisselend en met mate, wat zou er dan een wereld aan gezondheid te winnen zijn!!

   • willem zegt:

    Nog even terug naar datgene waar we het hierboven over hadden. Voor de zoveelste keer vroeg ik wat aan Wouter over vleesvervangers. Voor de zoveelste keer reageert hij niet, terwijl hij propagandist van deze ‘boetseerklei’. Ik kom er even op terug omdat die andere Wouter, Klootwijk, het maandag in de NRC, en vandaag op het ons bekende boerenculblog, heeft over deze vorm van voedselverkrachting, onder de kop ‘Meevaller voor de feestdagen’. Wouter K. heeft het o.m. over bloedworsten en kippen van soja…
    Als je dit al leest, De Heij, mogen we dan een reactie van je verwachten? Ik bedoel, kun je aangeven wat we in gezondheidsopzicht opschieten met deze grappen, behalve dan dat gladde jongens en meisjes daar de dollartekens van in hun ogen krijgen?
    Overtuig me, Wouter.

  • Eet veel groente, voldoende vis, vlees of vleesvervangers. Beperkt de consumptie van Koolhydraten (suiker, pasta, brood) en consumeer maximaal twee porties fruit per dag. Heel veel ingewikkelder hoeft het toch niet te zijn 😉

   • willem zegt:

    … vleesvervangers…..

   • Mariet Hoen zegt:

    Wouter, Vleesvervangers ? bedoel je soja klei ? ( niet van mij, van Wouter Klootwijk , maar wel de spijker op de kop )

   • willem zegt:

    ….vleesvervangers….. ‘Ja?’
    Al eerder, veel eerder en veel vaker, is gediscussieerd over ‘vleesvervangers’.
    De laatste keer stelde ik je een vraag, Wouter: waaruit bestaan die vleesvervangers eigenlijk? Nooit antwoord gekregen. Maar wel bekend, was dus retorische vraag.
    Vleesvervanger, groentevervanger, fruitvervanger, visvervanger, oestervervanger… Snap je? Waar voor nodig, eigenlijk? Je HOEFT geen vlees te eten, waarom dan je geweten sussen met surrogaat?? Ja, voor de handel, maar verder?

    • James zegt:

     Hoewel ik me zelden met dit soort flauwe kul bezig hou : vlees vervangers?? Waarom in godsnaam.? Iemand die werkelijk een studie gemaakt heeft van perma culture, van de filosofie achter Poly Face farms ( heb ik gedaan) weet dat dit soort nonsens uiteindelijk afgedaan gaat worden als misguided scentific endeavours of the beginning of the 21st century. Dieren hebben een hele belangrijke,onmisbare plaats in het onderhouden van de grasslands. De ‘vlees vervangers’ hebben de prairies naar de bliksem geholpen en zijn hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de wereld honger problematiek waar we nou mee zitten. En niet te vergeten de gezondheids problemen.. Zei ik misguided? Criminele handlangers van Monsanto zijn het allemaal. Verder zul je van mij geen enkele reactie hier meer over horen. Maak me te kwaad, slecht voor de bloeddruk.
     Gek eigenlijk dat ik nooit gelezen heb dat Wouter met dit spul bezig is. Blind spot?

 28. http://fitbie.msn.com/eat-right/tips/diet-trends-2012/tip/7

  🙂

  De commentaren onder dit stukje kwaliteitsjournalistiek spreken weer boekdelen.

  Robb Wolf · California State University, Chico · 4,378 subscribers
  The claim is that following a Paleo lifestyle will lead to nutrient deficiencies. I will pay Giancoli $10K if she can prove how we might end up with said deficiencies. On the other side, I’d like giancoli to donate $10k to a charity.
  I pick if we can establish nutrient deficiencies do not occur with this way of living.
  Reply · 123 · · December 13 at 8:23am

  Clifton Harski · Owner at BA training
  “Bottom Line: It’s easier to add a healthy food to your diet than nix an unhealthy one,” is a point she made. I think we know that what you take away can be much more important!
  Reply · 4 · · December 13 at 8:31am

  David Knudsen
  First, you have to believe the premise that Grains, Dairy and Legumes are healthy foods.
  Reply · 23 · · December 13 at 8:33am

  Pam Mayo Maher · Raleigh, North Carolina
  I love this argument that shows up over and over, that it’s ” difficult to keep up”.
  Reply · 3 · · December 13 at 8:37am
  View 15 more

  Amber Doherty
  Paleo is very sustainable, as someone who HAD an auto-immune condition and on perscription drugs with no plan from the medical world to correct this…one month on the paleo way of life changed this. Now I am going on 3 yrs of being Paleo and no medications and 60+lbs lighter! Its not all about hunting wild game, so please do the research before killing this way of life. It changed my life and I am much healthier for it.
  Reply · 29 · · December 13 at 4:18am

  Dianne Shanahan · Boston, Massachusetts
  The #1 choice sums it all up in the last sentence “Cut sugar from your diet even more by switching to these 125 packaged foods.” Great advice to cut sugar but as in most surveys of this type it all comes down to big companies promoting their products without regard to the real well-being of consumers.
  Reply · 11 · · December 13 at 6:47am

  Tim Averill
  Paleo works awesome for me… I have a low dairy tolerance, and get all the benefits of carbs, and grains from the fruit, veg, and meats. I eat fruit in the morning, and have lost 40 lbs in 5 months. I feel better, have no more stomach aches, and think this diet is amazing. Never hungry, never feel deprived. If you do it right, it is very beneficial.
  Reply · 28 · · December 13 at 1:23am

  Steve Yakscoe · University of Pittsburgh
  70% of American adults are overweight, and this is a result of following the nonsense this author advocates. It’s time the medical community acknowledged their mistake in recommending a low-fat, heart-healthy whole grain diet with ample dariy. Over the last 40 years Americans have reduced their fat intake, and obesity has gone up accordingly. Carbohydrates lead to blood sugar increases which lead to insulin secretion which leads to increased fat storage. Carbohydrates increase LDL, Triglycerides, inflammation, and circulating insulin levels. If eating a diet that is advocated by the AMA, ACS, USDA, etc were so healthy, then Americans wouldn’t be so overweight and sickly.
  Reply · 19 · · December 13 at 6:38am

  Tracey Yodice-Cassara
  When you have someone give nutritional advice they should be educated. Paleo is extremely healthy. It promotes grassfed meats and organic vegetables, nuts and seeds. We get tons of SOLUBLE fiber which is the preferred type from the vegetable consumption and we get all the macro and micro nutrients we need. IF an individual eats a low sodium high potassium diet they conserve calcium in the bones instead of leeching it into their bloodstrem. Since when are we supposed to drink the breastmilk of another animal to be healthy? This doesn’t even make sense from an evolutionary stand point. Who was chasing down the wooly mammoth to get their milk? It eliminates inflammatory foods like grains which are full of phytates. Phytates cause malabsoprtion so whatever nutrient you think you are getting from the grain gets washed out with the phytate. Soy, legumes and dairy are all PRO-inflammatory foods that create leaky gut and lower the immune system. They also cause the VLDL to stick to the vessel wall creating the process known as atherosclerosis. This is just a snippit of why Paleo is healthy so next time hire someone to write an article that gets it right.
  Reply · 16 · · December 13 at 6:25am

  Erica Villarreal · San Antonio, Texas
  This style of eating that you claim to not be sustainable I’ve done for 5years. Also have evidence that it does work and I’m just part of a small Crossfit gym. There are 5000 affiliates all over the world who have adopted this lifestyle. Please don’t write an article on a way of life you have never experienced yourself.
  Reply · 15 · · December 13 at 8:03am

  Dinah Houston · Georgetown KY
  My doctor says my bloodwork is amazing. Paleo works for me. Paleo meets all my nutritional needs.
  Reply · 15 · · December 13 at 3:24am

  Nancy Cedeno · Oak Lawn, Illinois
  I love how the majority of these comments are not in agreement with this article! LOL! I started Paleo about 4 weeks ago and have lost so far about 20 pounds. I have never in all my years of dieting felt healthier and energized as I do eating the Paleo way. I have energy, natural energy, that does not come from coffee or sugars and it feels great. My skin is better and in just 4 weeks I feel like a completely different person. How this is considered to be the worst diet of 2012 is beyond me!
  Reply · 13 · · December 13 at 6:32am

  Alexandra Marxsen · Top Commenter · Director of Employment Services at Emarc
  Also, I’m not sure who Giancoli is and why he/she think dairy is healthy. Why are humans the only mammals that consume dairy as adults? Because no other does. Most of us don’t have the necessary enzymes to break down lactose. It may be tasty, but it doesn’t mean it’s good for you. There are better ways to get your calcium.
  Reply · 10 · · December 13 at 4:49am

  Jason Cox · Top Commenter
  Dairy, (as in Cheese, Sour Cream, Heavy Cream, whipping cream) is an awesome source of fat and protein. Milk, on the other hand, is high in lactose and should be avoided.
  Reply · 5 · · December 13 at 7:59am

  Alexandra Marxsen · Top Commenter · Director of Employment Services at Emarc
  I dunno, although there are ‘versions’ of the Paleo diet out there, one of the things most of them agree on is NO dairy, as in no cheese, cream, sour cream, etc. The only acceptable derivative is clarified butter, only because all the milk solids and water has been removed over low heat.
  Reply · 3 · · December 13 at 8:35am

  Josh Hartwig · Boynton Beach, Florida
  She is a journalist..that is all. NO health or nutrition education whatsoever.

  From her website: K. Aleisha Fetters is a writer, editor, and web producer with more than five years of professional experience.

  Trained at the Medill School of Journalism, Northwestern University, she has a BSJ in Magazine Journalism and an MSJ in New Media.

  email her at kafetters@gmail.com
  Reply · 1 · · December 13 at 9:48am
  View 1 more

  Amanda Olges · Louisville, Kentucky
  Paleo can be an incredible lifestyle change if it is done correctly. Grassfed beef, bison and free range poultry as well as wild caught fish is the way to go. It might be a little more expensive but just because you can eat on a dollar menu doesn’t mean you should. Many people have drastically changed their health for the better on this diet (diabetics, thyroid issues, high cholesterol…) This diet takes some time and planning but is not difficult to stay on once you get started.
  Reply · 9 · · December 13 at 4:54am

  IsaacnMichelle Williamson-Perry · Buena Park, California
  This article is crap. Giancoli has no clue what he/she is talking about. Typical regurgitation of the medical establishments failed nutritional advice. Paleo diet works great for me, and the rest of the people that have posted comments on this garbage article. Plus millions more people world wide. Giancoli really sh!t the bed on this one.
  Reply · 9 · · December 13 at 6:53am

  Susan Cosgrove · Logan College of Chiropractic
  Eating like a caveman has worked miracles for me. I’ve lost weight, gained energy and menopause symptoms have disappeared. This list appears to have been written by someone who watches too much television.
  Reply · 8 · · December 13 at 5:02am

  Robbie Craig · Owner/Strength and Conditioning Coach at Warrior1 Training
  I’m curious to know which Macro nutrients, vitamins and minerals are in Dairy, Legumes and Grains that are not contained in similar or higher density in the foods eaten on a “Paleo Diet”? The bottom line approach is dismissive, and poorly constructed and offers no hard data or comparison. If you’re going to condemn something, it would be best to offer something to back it up. Also, you have a banner at the top of this page that reads “Lose the Wheat, Lose the Belly.” Please explain how you feel it responsible to allow someone to advertise this on your site, while you declare that grains are amazing for health.
  Reply · 7 · · December 13 at 8:50am

  Ben Salas · NMSU
  So the worst diet “eating like a caveman” claims people can’t get “lean meat” anymore like the cavemen ate… however one of the best diets title is “fat is no longer an enemy”. What’s the deal with that? Are you for fat or against it? This article is horrible.
  Reply · 7 · · December 13 at 10:10am

  Lee Muro · Painesville, Ohio
  Its worthless, non credible posts like this that confuse the general population about how to eat heatlhy. They spew the typical nonsense about how saturated fats are bad for us, with no science to back it. Way to keep sick folks second guessing adopting a diet of whole foods, instead of modern nonsense like grains, dairy, and legumes. If you were to compare a typical diet with the paleo diet nutrient for nutrient, the paleo diet looks like some type of super vitamin, so to suggest folks will become nutrient deficient is just plain ridiculous. Get a clue.
  Reply · 6 · · December 13 at 8:27am

  Lori Hampton Young · Nutrition and Paleo counselor at Assertive Wellness Center
  100% of our clients we put on Paleo have a great increase in thier health and become healthier and lose excess unwanted pounds. They feel better, more vibrant and energetic. Many ditch most or all of their medications. Gee, do you think it’s because they have eliminated unhealthy grains, legumes and processed foods. In other words eating real food! Still so much misinformation and misdirection on the Paleo diet! These bashing articles are getting old. I guess people do not want to change thier unhealthy addictive ways and lead a healthy lifestyle!
  Reply · 5 · · December 13 at 9:39am

  P Colleen Rhoads Coble · Southwood High School
  This is a totally idiotic article! Since going paleo, I’ve never felt better and my labs have never look this good.
  Reply · 1 · · December 13 at 1:06pm

  Rob Henderson
  Unsustainable?
  I guess if you don’t like eating wild fish, grass fed beef, wild game and tonnes of veg! Oh I have to replace beige infalmmatory grains with more nutritious veg…yea life is tough.
  Reply · 5 · · December 13 at 7:18am

  Adie Delaney
  That’s the strongest argument against paleo? that it’s ‘hard to sustain’? because I would have thought continually over-packaging and over feeding grain and corn products to livestock for mass consumption would be arguably less sustainable than sourcing quality grass-fed livestock. and if we cant be bothered to go out of our way to create healthy sustainable life on this planet we will all be eating the standard american diet. I have yet to see a strong argument against paleo by someone who understands what the diet demands; commitment to quality and sustainability. I’d love to hear from anyone who has heard a halfway decent argument against paleo, because so far noone has managed to change my mind that its the best thing for the planet and us.
  Reply · 4 · · Friday at 12:08am

  James Holt · Director at Sky High Trapeze
  We eat a lot of paleo meals, Love them, they taste great, but we do have to add a few carbs in there, otherwise we have massive energy crashes. Its a bit easier to do Paleo here too, we can have kangaroo which is very lean meat.
  Reply · 1 · · Friday at 3:48pm

  Shawn Ayotte
  If you wanted to prevent the energy crashes you would want to increase the fat in the meal. Olive oil, butter, coconut oil etc. Carbs are fine though if you are not trying to lose weight.
  Reply · 2 · · 10 hours ago

  Sheri Frier
  My family has been eating paleo for 4 months. My husband has Multiple Sclerosis and has been able to cut his medications to 1/3 of what he used to take due to the diet! My stomach issues I used to attribute to gallstones have cleared up. My daughters allergies and acne have cleared up. We all have tons more energy. We are NEVER hungry. It is NOT hard to maintain. I can’t imagine going back to the standard American diet I ate before. We started it because of all the testimonies on how it put people’s autoimmune diseases into remission or cured them! We are seeing it first hand.
  Reply · 4 · · December 13 at 8:48am

  Laurie Rivera · Top Commenter · Visual Tech at Victoria’s Secret
  Paleo saved my life- it reversed type II diabetes in less than a month, reversed the hypertension, brought my cholesterol down almost 200 points, reduced my CRP to low normal, eliminated the GERD I’d lived with for years and took 100lbs off my body in 10.5 months. And THAT was more than 5 years ago and I’m still going strong. We hear this “lean animal” thing a lot from those poo-pooing Paleo, but what you don’t understand is that unlike us, preferring lean flesh, primitive people ate almost the ENTIRE animal, solid fat pads, visceral fat, brain, bone marrow, etc… making the consumption of fat greater than the consumption of flesh. They often discarded the lean flesh or fed it to their dogs. Please, I implore you, further your education in this one. And by all means, take Robb Wolfe up on his challenge- there is a charity out there that really needs that 10 grand.

  • James zegt:

   Hoe vind je ze! We were taught by some of our profs back in the 70’s to teach our students crap detecting. Jij moet goeie leerkrachten gehad hebben. 🙂 Maar laten we dankbaar zijn dat er een groeiende schare klaar staat om tegen gas te geven en in voor iedereen verstaanbare taal lik op stuk te geven.

 29. Jan Peter van Doorn zegt:

  Grapje dat we, reclamemensen, vroeger nog wel eens maakten: ” Als je mijn moeder tegenkomt, zeg dan niet dat ik in de reclame werk. Ze denkt dat ik portier ben in een bordeel”.

  De rol van reclamemensen is vrij simpel – ja ze zijn ook de handlangers van de commercie die zoals Willem zegt ook verantwoordelijk zijn, maar dat pleit reclamemakers niet vrij van alles – en die rol is: gewone dingen bijzonder maken (knorr wereldgerechten) en bijzondere dingen gewoon maken (computers). Met als doel dat het verkocht wordt.

  En verder is het allemaal gewoon ethiek en gaat het over splinters en balken.

 30. jaap seidell zegt:

  We zijn het er denk ik over eens dat overeten op koolhydraten (zetmeel, suiker) niet goed is (je wordt er zwaar van en krijgt hyperinsulinemie en hoge triglyceriden van en daarna allerlei andere problemen zoals inflammatie).
  Eén van de eersten die daar aandacht voor vroeg was Martijn Katan die al in 1997 in de New England Journal of Medicine waarschuwde tegen hoog koolhydraat diëten (“Should a low-fat, high-carbohydrate diet be recommended for everyone? Beyond low-fat diets”).
  Melchior schrijft regelmatig dat Paleo macronutriëntenneutraal is en daar kan ik goed in meegaan. Ik zie toch ook hier frequent voorbijkomen dat vet altijd goed is en je er niet op kan overeten. Daar is veel onderzoek naar gedaan. Studies waarin stiekem met het vetgehalte van experimentele voedingen bij dieren en mensen gemanipuleerd wordt laten zien dat hoe hoger het vetgehalte is hoe hoger de (passieve) overcomsumptie en de gewichtsstijging (ik zeg het alvast maar daar zijn geen 100% ketogene diëten bij; mogelijk gebeuren er dan andere dingen). Ook dan gevolgd door hyperinsulinemie (hoewel minder dan ook hoog koolhyrdaat voedingen). Mensen vinden vet ook erg lekker, het is hoog-calorisch en er is efficiënte opslag ervan in vetweefsel. Er bestaat ook geen mysterieus mechanisme waardoor vetcalorieën het lichaam ongebruikt verlaten. Wat julllie beschrijven als ‘carbohydrate craving’ bestaat ook voor hartige vette happen (kijk maar eens bij de FEBO op zaterdagavond). Bottomline (voor zover ik het begrijp): hoog energetische ultra-processed foods (rijk aan Fat, Starch, Sugar, Salt; laag in vezel, water en micronutriënten) leiden tot spontaan overeten en gewichtsstijging gevolgd door hyperinsulinemie en andere componenten van het metabool syndroom.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11126204

  • Jaap, ik had gisteren geen tijd om te reageren, maar bedankt voor je reacties.

   Om alvast op deze in te gaan: ik ben het vrijwel volledig met je eens. Het ‘cafetaria diet’ met zijn bijna onweerstaanbaar bevredigende combinatie van suiker, vet, mondgevoel en (al of niet kunstmatig opgeschroefde) smaak, is waarschijnlijk de grootste boosdoener als het gaat om overeten. Het weghalen van één component leidt bijna altijd tot spontane vermindering van de energie-inname.

   LCHF is niet magisch als het gaat om gewichtverlies. Als er al een ‘metabolic advantage’ bestaat – zoals het recente experiment van Cara Ebbeling en David Ludwig suggereerde – dan is het minimaal. Vrijwel al het gewichtverlies is te verklaren door de normalisatie van eetlustregulatie. Als mensen afvallen op een low carb dieet, dan komt dat doordat ze (veelal onbewust) minder energie tot zich nemen. Het is me opgevallen dat veel LCHF’ers zonder dat ze het zelf in de gaten hebben minder eiwit en vet consumeren dan toen ze nog SDCD aten, simpelweg omdat ze in totaal minder eten. Dat superieure eetlustregulerende effect is natuurlijk op zich al een verdienste.

   Toch moet er meer aan de hand zijn, zoals blijkt uit de meestal sterk verbeterende biomarkers op LCHF (t.o.v. isocalorisch low or moderate fat). Mensen met overgewicht en metabool syndroom hebben minder blije mitochondriën en LCHF lijkt op dat diepe niveau iets te corrigeren. We hadden het daar onder andere hier al over.

   En dan zijn er de steeds lastiger te negeren effecten van tarwe. En van industriële doses n-6. En van Spreadbury’s accellulaire koolhydraten. En van…

   Paleo lijkt op alle fronten te corrigeren, ongeacht macronutriëntverhouding en zonder dat we precies begrijpen waarom. Ik ben waanzinnig geïnteresseerd in de mechanismen en de fysiologie, maar de bottom line is dat ons evolutionaire verleden vermoedelijk telt en een betrouwbaar interventie-perspectief biedt, alle eventuele epigenetische aanpassingstrucs die al in stelling zijn gebracht ten spijt. Een kat gedijt slecht op gevulde koeken, een mens wordt ziek (niet per se dik) van het SDCD.

  • willem zegt:

   Tuurlijk, overmatige vetconsumptie kan niet goed zijn, zoals overmaat in zijn algemeenheid niet goed kan zijn. Balans, in alles, met als uitgangspunt niet te ver af te wijken van de instelling van ons genoom.
   Na de ongefundeerde leuze ‘pas op met vet’ en de angst die er ingepompt is met dat begrip, kan de slinger weer doorslaan naar de andere kant: vet, altijd goed voor je.. Onzin, zoals de meeste hypes onzin zijn. Gebruik je verstand, eet sober en afwisselend, en toch maar met het accent op dat bierviltje, lijkt me.
   Het is overigens ook zo dat er vet en vet bestaat. Maar dat weet iedereen hier wel.
   Volkomen eens met de laatste alinea van Jaap. Het fastfood, een winstgevend verslavingsmechaniek, dat zich niet tot de FEBO en de supermarkten beperkt, maar ook schoolkantines en bedrijfskantines overheerst. En de keuken van velen..

  • Maan zegt:

   “Wat julllie beschrijven als ‘carbohydrate craving’ bestaat ook voor hartige vette happen (kijk maar eens bij de FEBO op zaterdagavond). ”

   Die vette happen bestaan voor het grootste deel niet uit vet maar uit geraffineerde koolhydraten…………
   Ik heb nog nooit iemand ontmoet die op “zaterdagavond” los gaat op een pakje boter, eendevet, of sla olie.

  • Mariet Hoen zegt:

   Wat Maan zegt, mij ervaring is ook dat het gewoon niet lukt om je op enkel veel vet te overeten.
   Ik eet ‘veel’ goed vet… en weinig koolhydraten. Soms reken ik eens een dag uit, via een programma, hoeveel ik nou eigenlijk eet. Gemiddeld: Vet 90gr (3 / 4 eetlepel ) Eiwit 45 gr Koolhydraten 20 gr. Samen 1050 tot 1100 calorieen.
   Meer krijg ik gewoonweg niet op !

   Maar ik weet uit het verre verleden ;-), dat vooral de combinatie veel koolhydraten en veel vet verslavend werkt.( denk aan een lekkere vette roombotercake, die ik kocht met de bedoeling er iedere dag een plakje van te eten.Die was dus in één dag op )

   Daarom vond ik ook de Ian Spreadbury bevindingen zo verhelderend. Met mijn leken verstand: Het vet helpt de koolhydraten om via de lekkende darm naar binnen te stormen en de insuline respons op te zwepen.

  • Wat Melchior zegt, meen ik te herkennen.

   Zou het inderdaad kunnen dat vet een langduriger of vollediger verzadiging geeft in vergelijking met koolhydraten? Daardoor minder uitnodigt tot overeten? Koolhydraten “gaan minder lang mee” ?

   Het Paleo equivalent van een kroket is bijvoorbeeld een haring of een stukje makreel of een avocado, uitjes, olijfolie, olijven. Dan zit je ongeveer op dezelfde hoeveelheid calorieën en vet als een kroket. Een kroket heeft ook nog ca 25% koolhydraten.

   Die kroket moet je niet geïsoleerd bekijken: kijk wat er nog meer wordt gegeten.
   Als je consequent kiest uit de vakjes van de “Paleo schijf-van-5”, hoef je minder?
   Als je precies kijkt, dan is veel onderzoek met zgn HF en LC niet zo heel erg LC. Percentages van 30% of 40% KH komen voor. Tja.

   De “vetcravings” van Jaap herken ik ook als ik langs de visboer loop. Dat vertaal ik maar naar een extra harinkje, zeker komt dat bij mij regelmatig voor. Maar als je kijkt naar het totaal wat je per dag/per week consumeert, ga ik met Melchior mee. Bij consequent paleo eten is niet snel sprake van overconsumptie. Ja, je moet niet de elke avond zakken vol noten zitten snacken…..

   Ben nu bijna 4 maanden bezig en heb in het begin juist moeten leren om meer vet te gebruiken (extra scheut olijfolie, extra klont boter), anders kom je niet aan je calorieën.
   Ik eet alleen maar lekkere dingen, heb veel nieuwe culinaire mogelijkheden ontdekt, voel me prima en 11 kg eraf.

   Vanavond weer makreel bij de salade 🙂

  • Jaap schrijft: “Bottomline (voor zover ik het begrijp): hoog energetische ultra-processed foods (rijk aan Fat, Starch, Sugar, Salt; laag in vezel, water en micronutriënten) leiden tot spontaan overeten en gewichtsstijging gevolgd door hyperinsulinemie en andere componenten van het metabool syndroom.”

   Met als toevoeging: wanneer koolhydraten beperkt worden én er voldoende micronutriënten genuttigd worden treden al deze effecten opeens niet op (en juist: dat is wat paleo doet!)

   “Ik zie toch ook hier frequent voorbijkomen dat vet altijd goed is en je er niet op kan overeten.”
   Klopt ook. Het gaat erom dat wanneer de koolhydraten weg worden gelaten overeten op vet en eiwit praktisch niet te doen is. Dat wanneer koolhydraten worden toegevoegd vet een probleem is, is niet raar. Maar welk onderdeel van de voeding geeft dan een probleem? Alle dieetvormen die leunen op koolhydraten faciliteren overeten. Alle dieetvormen die leunen op vet faciliteren gewichtsverlies. Al eens een LCHF dieet geprobeerd? Het wordt tijd ;).

   Er zijn een aantal studies die niet een groot voordeel voor koolhyraatarm laten zien. Twee onderzoeken [1,2] die laten zien dat gewichtsverlies met een koolhydraatarm of een vetarm diet geen verschil geeft hadden een bijzondere onderzoeksmethode. De koolhydraatarme groep[1] kreeg namelijk de opdracht mee om zolang ze gewicht verloren elke week de dagelijkse koolhydraat-inname te verhogen met 5 gram: ‘As participants lost weight, they were able to increase carbohydrate intake at 5-g increments each week‘. Het hele fenomeen gewichtsverlies wordt dus gesaboteerd door de studieopzet (!). En vervolgens doodleuk concluderen: er is geen verschil tussen een koolhydraatarm of vetarm dieet in termen van gewichtsverlies. Schiet mij maar lek.
   Een ander onderzoek [2] had een vergelijkbare opzet: ‘After the first 12 weeks, participants gradually increased carbohydrate intake (5 g/d per week) by consuming more vegetables, a limited amount of fruits, and eventually small quantities of whole grains and dairy products, until a stable and desired weight was achieved’. Oftewel je krijgt als proefpersoon de opdracht mee om elke week je dagelijkse inname met koohydraten te verhogen met 5 gram tot het moment dat je gewicht stabiel is. Bij studieopzet vielen de deelnemers maar een week of 14-16 af, en er wordt wederom doodleuk aan het einde van de tweejarige studie geconcludeerd dat er geen verschil is tussen afvallen met een koolhydraatarm dieet of een vetarm dieet. Op zichzelf zijn deze twee studies tekenend voor het effect van koolhydraten op onze eetgewoonten: als je koolhydraten beperkt val je af. Eet je er meer van? Dan val je niet meer af. Ga je nog meer koolhydraten eten, bijvoorbeeld volgens het advies van het Voedingscentrum dan wordt je dikker. Dat is dan ook het resultaat wat we overal om ons heen zien.

   [1] Comparative study of the effects of a 1-year dietary intervention of a low-carbohydrate diet versus a low-fat diet on weight and glycemic control in type 2 diabetes., Davis et. al., 2009
   [2] Weight and metabolic outcomes after 2 years on a low-carbohydrate versus low-fat diet: a randomized trial, Foster et. al., 2010

   @ Gert:
   Ik vermoed dat de cravings komen van de (al dan niet geprogrammeerde) insulinerespons. Deze is vaak te groot. Er zijn dan een aantal processen die zich plaatsvinden na een koolhydraatrijke maaltijd.
   1. De spieren verbranden minder vet en meer glucose
   2. De glucagon productie (het hormoon wat vet omzetting in glucose aanstuurt) daalt
   3. Doordat de spieren glucose verbranden in plaats van vet daalt de bloedsuikerspiegel snel
   4. De insulinerespons is vermoed ik bijna altijd te groot bij grote koolhydraat bombardementen.
   Resultaat van dit alles: een lage glucosespiegel en een rammelende maag. Eet je dan weer koolhydraten, dan begint het proces weer van voren opnieuw. Er is ook een rolletje weggelegd voor de geprogrammeerde hormoonproductie. Zo had ik nog een tijdje op vaste tijden honger toen ik begon met low-carb. Dat is helemaal over nu.

   • Ik zie dat mijn verhaal nog niet compleet is: de andere studies die geen voordeel van LCHF laten zien hebben isocalorisch gewerkt. Oftewel beide groepen aten net zoveel kcal. Het voordeel van LCHF zoals Melchior terecht opmerkt komt door de onbewuste en vrijwillige kcal beperking.
    Het wordt tijd dat de let op vet campagne in de kast wordt gezet, en er een let op koolhydraten campagne uit wordt getrokken.

 31. jaap seidell zegt:

  Melchior, ik ben het met je eens dat Paleo (vooral de variant van de verzamelende zeekust bewoners) een hoop corrigeert.
  Maan, het gaat om de onweerstaanbare combinatie van vet en suiker (maximale impact op je dopamine receptoren in je brein). Natuurlijk, niemand gaat los op een fles slaolie of een pak boter maar de FEBO zou het ook slecht doen als ze alleen pakken suiker of droge witte rijst zouden verkopen.

  • willem zegt:

   …..het gaat om de onweerstaanbare combinatie van vet en suiker (maximale impact op je dopamine receptoren in je brein)…..
   Juist!
   En nu de vervolgstap. Wie durft die te zetten, of beter: waaruit zou die moeten bestaan?

  • Maan zegt:

   Toch ken ik wel mensen die uit de suikerpot eten, witbrood met jam, sultana’s, Popcorn, snoep lollies e.d.
   Lijkt mij toch dat de Koolhydraten zorgen voor de “gravings” En natuurlijk maakt het vet het lekkerder. Of versterkt dat systeem.
   Ik zie wel mensen die zich vetarm klem eten, maar vetrijk eigenlijk nooit.
   Alhoewel het wel voorkomt in het begin van een paleo/HFLC dieet. Dan zijn de Cravings naar koolhydraten erg sterk. Omdat die niet meer gegeten mogen worden neemt men een toevlucht naar boterballetjes, met kokos, cacao en zulk gelijks.
   Als je alle paleo recepten op internet bekijkt zie je dat mensen enorm hun best doen om koek en gebak te vervangen. Er moet gesnaaid worden.
   Ook niet al het bezoek kan een stuk gedoogd vlees of gekookt eitje bij de koffie waarderen. Het is ook een sociaal dilemma.

   • Aldert zegt:

    Drie jaar geleden kwam ik op vakantie in Zuid Afrika biltong tegen. Heerlijk en blijkbaar niet zo moeilijk te maken. http://nl.wikipedia.org/wiki/Biltong
    Dit lijkt mij toch wel een goede paleosnack. Volgende week gaat er een stiertje naar de slager, dan ga ik het maar eens proberen te drogen, boven de kachel. In ZA was ik er verslaafd aan, maar dat kon ook best door eventuele smaakversterkers komen, ik heb de ingrediëntenlijst toen niet gelezen, nog voor mijn paleotijd.

   • In Nederland is – uiteraard – de Amerikaanse variant te koop: Beef Jerky, redelijk populair hier en daar in Paleoland. Inderdaad niet zonder de nodige E-nrs.

    Zelf maken: lijkt me goed idee!

   • Maan zegt:

    Beef jerky maak ik idd zelf. Super simpel en veel lekkerder. Samen met wat noten en gedroogde vruchten in een zakje. Voor wie plotseling de deur uit moet en geen tijd heeft om eten te maken.
    Mij mijn schoonmoeder kan het niet waarderen bij de koffie hoor 😉

  • Inderdaad zeer interessant, dank !

   Ik heb het nog nooit zo duidelijk – en letterlijk – op een rijtje zien staan: het metabool syndroom (ofwel suiker/koolhydraten) maakt hersenen ziek: depressie, schizofrenie, Alzheimer, dementie, Parkinson en nog zo wat.

   Farmaceuten en artsen denken aan interventie met bijvoorbeeld insuline of andere medicijnen. Preventie zou ook een aandachtspunt kunnen zijn….

 32. Mariet Hoen zegt:

  Jim Johnson :
  Doing my first podcast! Interview on with @triceptor streaming Tues 10AM pacific on superhumanradio.com Discussing insulin, fat and more… http://superhumanradio.com/

  Zijn intervieuw is in het 2de uur van de opname( 1.04 ), even doorspoelen.
  Hij heeft het over; ‘ insulin made in the brain !?’
  Voor mij heavy stuff, maar voor ‘anderen’ misschien niet.
  Hoop eigenlijk op vertaling in voor een leek begrijpbare taal.:-)

  • En in de thymus. Wist je dat niet? Grapje ;-).

   Vanochtend tijdens mijn blotenpotenloopje langs het pikdonkere Reitdiep beluisterd. Mega interessant, mega belangrijk, maar even geen tijd om te bloggen… Bottom line: een onnatuurlijk insulinemische voeding (in het geval van deze muizen 52 procent vet, 25 procent suiker, maar staar je daar niet op blind, het gaat om de hyperinsulinemie) leidt in de jeugd tot hyperplasie van betacellen en voortdurend iets te hoge base line insulineafgifte. Die voortdurende milde baseline hyperinsulinemie leidt tot obesitas, althans in zijn model. Johnson is ervan overtuigd dat de hyperinsulinemie eerst komt.

   Later meer. Ik doe hoe dan ook eerst de opvliegers, die, o toeval, helemaal in de lijn zitten van het artikel dat Jaap zojuist postte.

  • James zegt:

   Ik neem aan Mariet dat anderen met meer kennis van zaken jouw vraag wel zullen beantwoorden, maar ik denk dat Johnson refereert aan het feit dat een paar jaar geleden dit voor het eerst opdook. Dat er ook insuline aangemaakt wordt in de hersenen en dat men nu vermoedt dat Alzheimer’s een gevolg is van insuline resistance in the brain. Zou het moeten na lezen maar ik meen dat Davis het er ook over had en het was me al bekend van Larry McLeary MD, die The Brain Trust program schreef. Misschien herinner je nog de film First do no Harm met Meryl Streep, waar ketogeen dieet werd gebruikt voor het genezen van epilepsie. McLeary werkte daar aan mee. Voor wat interessant en zeer informatief leeswerk voor de feestdagen :http://www.j-alz.com/top100/Cited.html. Krijg je een beetje idee hoe hard er gewerkt wordt om AD uit te puzzelen. Prachtige site, alle namen zijn clickable

 33. Jan Peter van Doorn zegt:

  Is het selectieve perceptie of cognitieve dissonantie, maar past alcohol in een ketogeen dieet?

  • Ben benieuwd naar de reacties van deze en gene. Het is een heikel punt, maar je hebt ‘ De bok in zijn noot geschoten ‘ .

   • willem zegt:

    Past de aardappel erin, de tomaat, de aubergine, de peper, de paprika, de erwt, de tuinboon, jouw alcohol, yoghurt, slagroom, kaas (al besproken), boter???
    Of gooien we het op een hoop: nachtscaheachtigen, bonen, zuivel… Alcohol lijkt me niet ketogeen. Ik zie die verzamelaar langs Afrika’s oostkust al met Sonnema in zijn hand…

  • Gert van der Hoek zegt:

   De vraag stellen is hem beantwoorden…:D .

   Terzijde: alcohol schijnt het metabolisme van glucose in de hersenen te verminderen, ook alcohol in een lage dosis. De hersenen schakelen dan over op acetaat als brandstof.
   Ze blijven dan ook redelijk functioneren.

   Hééé: je krijgt meer acetaat als je een ketogeen dieet volgt. Ergo: alcoholisten die willen afkicken, kunnen wellicht baat hebben bij een ketogeen dieet. Een soort methadon zullen we maar zeggen. 🙂

 34. jaap seidell zegt:

  Ik zag het onweerlegbare figuurtje en de piramide met macronutriënten in de link die Harmen meestuurde. Ik tel me nu een beetje tot de zes lezers van dit blog maar ik ben vast de enige die het toch niet helemaal goed begrijpt. Ik heb de studies van Remko Kuipers er nog eens naast gelegd maar die heeft het in alle varianten van de ‘paleo voeding’ die hij geanalyseerd heeft (meat-based; fish-based of een mengeling) over zo’n 300 gram koolhydraten per dag (ver boven de ‘sweet spot’ in de figuur) en niet meer dan tussen de 30-40 gram verzadigd vet per dag (10-12 energie procenten). Die voedingen bestaan uit wisselende bijdragen aan energie uit plantaardig en dierlijk voedsel maar over het algemeen is die ongeveer 50/50.
  Ik denk dat Harmen het ook over een dergelijke voeding heeft maar wat in die link geschetst wordt is echt een wereld van verschil.

  Ik denk als die koolhydraten verpakt zijn in water- en vezelrijke onbewerkte voedingsmiddelen er niet echt een probleem met hyperinsulinemie zal ontstaan (wordt ook niet waargenomen door Kuipers). We kunnen het denk ik beter hebben over voedingsmiddelen dan over grammen koolhydraten.

  • Lindeberg, Lindeberg, Lindeberg.

   Had ik Lindeberg al genoemd?

   En Spreadbury.

   Paleo.

   Macronutrientneutraal. Van 80 energieprocent koolhydraten tot 80 energieprocent vet, afhankelijk van de econiche. Low carb elimineert met de koolhydraten per definitie de eigenlijke (neolithische) pathogenen. Granen bijvoorbeeld (biologisch oorlogstuig verpakt in acellulaire koolhydraten). En geconcentreerde suiker (glucose/fructose).

   Bij een reeds gecompromitteerd metabolisme wordt het een ander verhaal.

  • James zegt:

   Groente, groente, groente. Vind het altijd een beetje link om over koolhydraten te praten en dat dan niet nader te specificeren. Of zoals Spreadbury al opmerkte; kijk uit met die acellulaire.

  • Ik snap waarom we al een tijdje langs elkaar heen praten: Het punt wat ik probeer te maken is dat de gemiddelde westerling teveel van een gemiddeld westerse koolhydraat binnenkrijgt. Is het heel erg relevant dat we daar uitzonderingen op kennen? Het zal nog wel een tijdje duren eer we precies weten in welke vormen carbs problematisch zijn; voor zover lijken carbs uit fuit geen probleem maar carbs uit de rest van onze voeding wel. Is dit nog niet genoeg informatie voor een paradigmashift? ‘westerse carbs’ zijn problematisch. Hoe die groep verder gedefinieerd gaat worden wordt later wel duidelijk – als we exact weten hoe insulineresistentie nu ontstaat. Voorlopig is het een zeer interessante interventie voor erg veel zieke of obeese mensen in Nederland, van mensen met diabetes, aderverkalking en mensen die een tumor onderhouden. Moeten we werkelijk nog 10 of misschien wel 30 jaar wachten totdat we exact snappen hoe alle processen in ons lichaam werken voordat we al deze mensen een optimale behandeling aanbieden?

 35. jaap seidell zegt:

  kijk, dat snap ik dan weer wel; alleen jammer dat je Lindeberg in dit verband niet noemt. Het ging mij over de link naar de aanbeveling van Mark Sisson die een volgens mij stereotype beeld neerzet. Kuipers komt overigens ook uit op 70% KH tot 70% vet uit de analyses van de diëten dus dat komt aardig overeen. En over de geconcentreerde (vooral vloeibare) suiker zijn we het al eens.
  (de kustbewoners van Oost Afrika zijn dol op honing; maar gelukkig wordt dat bewaakt door biologisch oorlogstuig in de vorm van bijen).

  • Jaap, zoals je wellicht gemerkt zult hebben, was deze spontane uitbarsting bij wijze van uitzondering bedoeld ter ondersteuning van de door jou gemaakte kanttekening ;-).

   Mijn 80 – 20 range was een wilde slag.

   Excuses voor het vergeten te noemen van Staffan Lindeberg.

   • Lindeberg:

    Nutritional characteristics of palaeolithic diets

    A diet based on lean meat, fish, vegetables, roots,
    fruit and nuts can easily meet human nutritional
    requirements according to the Nordic Nutrition
    Recommendations, except that calcium intake often
    is too low, especially when the intake of green leafy
    vegetables is limited. Adding milk to a palaeolithic
    diet thus increases calcium intake but does not
    necessarily prevent osteoporosis (1, 20). There are
    no other well-founded benefits of adding dairy
    products to a palaeolithic diet. The addition of
    wholegrain cereals or beans provides no known
    benefit, but may increase the risk of vitamin and
    mineral deficiencies.

    This is not a low-carb diet

    A palaeolithic diet is often high in protein, typically
    15 %), but not necessarily low in
    carbohydrate (3). It should not be confused with the
    Atkins diet or similar programmes based on the
    assumption that a high intake of carbohydrates
    promotes insulin resistance and dyslipidaemia. Our
    primate ancestors are considered to have been
    specialized fruit-eaters for more than 40 million
    years (21), and it is unlikely that our metabolism has
    lost the capacity to handle high amounts of
    carbohydrates in the relatively short periods as
    palaeolithic hunters. In Kitava, carbohydrates pro-
    vided nearly 70 E %, but overweight was apparently
    absent and insulin sensitivity was markedly higher
    than in a randomly selected Swedish population
    (12, 22).

    Palaeolithic diets do not consist of meat in
    exchange for vegetables: both are included. The
    proportion of animal products (meat, fish, shellfish,
    insects) as opposed to plant foods varied dramati-
    cally among our human ancestors depending on
    habitat and period. There is no good evidence to
    suggest that lean, whole meat promotes overweight
    or related diseases.

    • Maar Jaap, ter verdediging van Harmen (en Sisson), dit dan weer wel.

     Edoch guess what… mensen op een macronutrientneutrale paleovoeding hebben ook lage nuchtere insulinespiegels en slechts milde postprandiale pieken (als gevolg van excellente signalering).

   • Mensen die in de Westerse wereld een fruit dieet volgen (www.defruiteters.nl) melden ook om en na bij de zelfde voordelen als die worden gemeld op het geijkte paleo (vlees/vis gebaseerd) dieet. Tot en met het ‘genezen’ of normaliseren van diabetes, ondanks het hoge aandeel aan koolhydraten. En zelfs kanker wordt regelmatig genoemd. Het fruiteters dieet is ook een vorm van paleo, wat laten ze weg? Vlees, vis, zuivel, granen, soja ;). Maar paleo en een raw vegan dieet zijn wel erg ingrijpende interventies voor mensen, als low-carb al moeilijk vol te houden is…

 36. jaap seidell zegt:

  Ja, dat snap ik ook. Voor de duidelijkheid: ik heb het dan ook niet over voedingsmiddelen met hoge glykemische index. Als je redelijk wat spierarbied hebt (glucose oxidatie) en laag-glykemische koolhydraten eet (zoals groente maar ook peulvruchten) en een niet te hoog lichaamsgewicht (insuline resistentie) is er inderdaad niet veel aan de hand. Voedingsmiddelen graag en niet nutriënten.

  • Jaap, de glycaemische index is dood. Het was een spannend concept, maar het is betekenisloos. Een hoge glycaemische load is een ander verhaal en wordt volgens mij een probleem in de context van een westerse voeding. Een paleovoeding à la Lindeberg heeft vrijwel per definitie een relatief lage glycaemische load.

   Groenten, fruit, knolgewassen, vlees, vis, schaaldieren, insecten (voor de liefhebbers), eieren, noten. Van mijn part zo nu en dan een lepel honing. De bonen mag je zelf opeten ;-).

 37. jaap seidell zegt:

  Dat is een overzichtelijk lijstje.
  Ik ben ook geen voorstander van GI als concept (verwarrend en potentieel misleidend) maar de voeding a la Lindeberg heeft een lage GL mede doordat de meeste koolhydratenbronnen een lage GI hebben (en niet zo zeer omdat de hoeveelheid sterk beperkt is).

  Waarom bonen ? Goede eiwitbron voor arme mensen en (semi-)vegetariërs/veganisten (aardige vleesvervanger); ‘slow carbs’ (niet erg insulinogeen), rijk aan vezel en micronutriënten (lectine en phytaat is er makkelijk uit te krijgen door koken of weken). En bevat geen fructose (voor Taubes).

 38. Dat lijstje is Het Bierviltje™. Gigantisch commercieel potentieel ;-).

  De lage glycaemische belasting van een Linderberg Style paleodieet is wat mij betreft geen functie van een lage GI. Zetmeelrijke knolgewassen en fruit hebben een tamelijk hoge GI. De glycemische belasting van het ‘dieet’ is laag omdat genoemde voedingsmiddelen absoluut gezien weinig koolhydraten leveren. Ik heb ooit de voedingstabellen van die beroemde studie met post MI patiënten geanalyseerd (paleo versus mediterraan). Hoewel die mensen veel fruit en een bescheiden hoeveelheid knollen aten, hadden ze nog steeds een betrekkelijk lage koolhydraatinname, aanzienlijk lager dan de patiënten in de mediterrane arm. Je moet op een paleovoeding gewoon erg veel bulk eten voor je de hoeveelheid kolisar binnenkrijgt die de meeste Nederlanders dagelijks scoren. In die zin vind ik dus dat Harmen gelijk heeft.

  Bonen. Misschien? Ze komen niet op het viltje :-). Eet op verschillende momenten (nuchter) 100 gram gekookte bonen en 100 gram gestoomde koolraap en meet gedurende twee uur je bloedsuiker. Hoewel ik zelf nog steeds niet zo’n meter heb (je schijnt ze cadeau te krijgen bij een pak ontbijtgranen ;-)), durf ik het resultaat te raden.

 39. jaap seidell zegt:

  Het gaat inderdaad om de hoeveelheid, de samenstelling en de verpakking van de koolhydraten.

  Re bonen: Als Nederlanders overstappen van witbrood, rijst, gekookte aardappels en pasta naar bonen, peulvruchten en linzen als koolhydraatbron is er al veel gewonnen.
  Wat betreft de bonen en bloedsuikers:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20116654
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19526214
  http://www.huffingtonpost.com/2012/10/22/beans-blood-pressure-legumes-heart-disease-glycemic-index-diabetes_n_2002083.html

  • Dank, Jaap.

   Deze studies en analyses laten zien dat je door de bank genomen betere glycocontrole krijgt als je een deel van de koolhydraatbronnen in een overigens ‘gezond’ neolithisch dieet vervangt door bonen. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor vervanging van een deel van de koolhydraatbronnen door volle granen.

   De analogie is niet helemaal eerlijk, maar in mijn wereld is dit het vervangen van een deel van de sigaretten door filtersigaretten.

   Wat gebeurt er met de glycemische controle als je een groep eerst een maand Lindeberg-Paleo laat eten en vervolgens een deel van hun koolhydraatbronnen vervangt door bonen?

   Overigens ben ik na een dag van 140 kilometer met bepakking nou niet echt bang voor een bord linzen (als er maar spek in zit) ;-).

   • jaap seidell zegt:

    Dat experiment zou eens uitgevoerd moeten worden. Kuipers noemt vier studies (de meeste klein, kort en soms uncontrolled en, jawel, twee daarvan zijn van Lindeberg (Diabetologia 2007)*). Ze zijn hier vast al vaak voorbij gekomen. Ik heb ze alle vier bekeken. Mooie verbeteringen op glucose, insuline en lipiden maar niet spectaculair beter dan in studies met “filtersigaretten” (en ik weet naturlijk best dat je die onderzoeken niet zomaar mag vergelijken maar toch). Vaak is het waargenomen effect grotendeels toe te schrijven aan het gewichtsverlies dat vrijwel altijd bij Paleo optreedt. Dat is natuurlijk ook mooi maar er op vrijwel elk gewichtsreducerend dieet (bijvoorbeeld door slimfast uit een zakje) zie je mooie verbeteringen in cardiometabole variabelen (in het LUMC “genezen” ze diabetes en hyperlipidemie door een very low calorie diet). Muggezifterij natuurlijk wat niets afdoet aan de waarde van het bierviltje maar het zou best goed zijn als er een groter en langduriger onderzoek wordt uitgevoerd.

    * Lindeberg vond bijvoorbeeld na 12 weken paleo (tov mediterraan) wel een verbeterde glucose tolerantie maar geen verschil in insuline respons. Dat blijft bevreemdend.

 40. James zegt:

  Ik vermoed de reactie van Melchior al : Say it is not true!
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22981595
  Another piece from the mediteranean dieT?

  • Neeee, mijn antwoord is: Zeg me dat dit echt zo is!

   Kaas is apart, James. Heel consistente positieve epidemiologie. Het bevat ook K2. Niet voor niets hou ik op het viltje specifiek voor kaas al van meet af aan een slag om de arm.

   • James zegt:

    He gelukkig. Kan ik met Kerst en Oud en Nieuw tenminste zonder schuld gevoel van m’n Stilton genieten. Trouwens ben net klaar met die link van Jaap naar http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/33338/title/Metabolism-and-the-Brain/flagPost/71970/
    Mag ik, misschien volledig overbodig, iedereen die wat Engels kent (Google Translate helpt) aanraden dit verhaal te lezen. Het roept misschien net zo veel vragen op als het beantwoordt, maar het is echt zo’n stuk informatiedat ergens op de achtergrond wat verbanden begint te leggen. Boeiend om te lezen!

   • Gert van der Hoek zegt:

    Gisteren zulke hemels lekkere kaas geproefd: Rypenaar, 2 jaar oud … fantastisch!.

    Maar als ik vandaag dit lees:

    “Cheese is a rich source of the mTORC1-activating amino acid leucine.”

    in een artikel met de titel:

    “The impact of cow’s milk-mediated mTORC1-signaling in the initiation and progression of prostate cancer”.

    dan kan het wel goed komen met mijn hart, maar ga ik toch hevig twijfelen….

    o.a. Cordain zat in het complot, ik had het kunnen weten . 😦

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3499189/

   • Gert van der Hoek zegt:

    Anderzijds: leucine zit in heel veel voedsel, kip, vis, wild enz. enz. :

    http://www.foodsel.com/voeding/bladeren/per-voedingsstof/leucine-2/

    Ik gooit de Rypenaar nog niet weg….

   • Die vitamine K2 dat is interessant, stond bij mij nog niet zo op het netvlies. K3 had ik wel eens van gehoord … 😀

    De “oermens” kreeg zijn K2 naar ik vermoed van organen en dierlijk vet. Daarnaast via de K1 in groene planten. Probleem voor ons is dat het K2 gehalte optimaler is in dierlijke produkten (boter bijvoorbeeld) als ze in een rijke wei gegraasd hebben. Waar is dat nog?

    Lijstje met meest relevante voedingsmiddelen (mcg/100g) :

    Natto 1103.4 (0% MK-4)
    Goose Liver Paste 369.0 (100% MK-4)
    Hard Cheeses 76.3 (6% MK-4)
    Soft Cheeses 56.5 (6.5% MK-4)
    Egg Yolk (Netherlands) 32.1 (98% MK-4)
    Goose Leg 31.0 (100% MK-4)
    Curd Cheeses 24.8 (1.6% MK-4)
    Egg Yolk (United States) 15.5 (100% MK-4)
    Butter 15.0 (100% MK-4)
    Chicken Liver 14.1 (100% MK-4)
    Salami 9.0 (100% MK-4)
    Chicken Breast 8.9 (100% MK-4)
    Chicken Leg 8.5 (100% MK-4)
    Ground Beef (Medium Fat) 8.1 (100% MK-4)

    Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid schijnt 75-80 microgram/dag te zijn.

    Natto is Japans, op basis van gefermenteerde soja. Valt af. Ganzelever: je hebt in Spanje ganzelever(pastei) van min of meer wilde ganzen, maar dat is nauwelijks verkrijgbaar en peperduur.

    Kwark zie ik wel in het rijtje staan, joghurt mis ik. Niet onderzocht?

    Dus : boter, kaas en eieren spelen? Boter van een “oerweide”: waar vind je dat?

    Of nog beter: prachtig producten maken van de Schipholganzen!

    http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/x-factor-is-vitamin-k2?qh=YToxOntpOjA7czoyOiJrMiI7fQ%3D%3D

    • K2 is van mega belang. Een gezonde darmflora is in staat de ‘darmvorm’ (MK-4) aan te maken uit K1 (groenvoer), maar wie heeft nog een gezonde darmflora? Al het fascinerende K2-onderzoek (zoals het wereldberoemde Maastrichtse en de Rotterdam Study) is gedaan met (of er werd gekeken naar) MK-4. Het spul dat als supplement in de handel is, is vrijwel zonder uitzondering MK-7, de ‘gistvorm’. Of dat net zo goed werkt…

     Leuk dat je wel van de K3 had gehoord :-).

    • James zegt:

     Melchior zie in dit verband ook de post van de ‘good doctor’ before he became de ‘goof doctor’ (niet van mij,niet van mij!! Peter Dobr.Hyperlipid). Dit is een verwijzing naar werk van Weston A Price. http://wholehealthsource.blogspot.ca/2008/06/vitamin-k2-menatetrenone-mk-4.html
     Never forget to add the A in Weston Price when googeling, anders krijg je al de vijanden van Mary Enig en Sally Fallon.

   • Aldert zegt:

    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/12/16/vitamin-k2.aspx?e_cid=20121216_SNL_Art_1

    Yoghurt staat niet in het rijtje, volgens Dr. Mercola. Hij is wel bezig met een K2 fermenteer startcultuur voor groenten.

  • Mariet Hoen zegt:

   Ga ik doen James, stuk door Jaap geplaatst lezen. Heen en weer flippen tussen vertaald en engels (= ophalen, ik word nog eens heel slim hier 😉 )

   Net op tijd voor de kerst franse kaasjes toestemming.Gelukkig.Zucht…

 41. James zegt:

  Nabrander: meditteranean puzzle. Voor degene die een wat makkelijker leesbaar stuk willen:
  FoodBev http://www.foodbev.com/news/lycotec-reveals-cheese-to-control-inflam#.UNHm0OR9ImA

  • willem zegt:

   Getverderrie.. , en daar gaan we weer. Zijn ze iets zinnigs op het spoor, wordt er vooral gedacht aan isolatie van een vermoedelijk bepalende stof, om die als schoonheidsmiddel of wat voor hokuspokus dan ook op de markt te brengen.

   • James zegt:

    Willem het zal me een zorg zijn waar deze gasten het op willen smeren. Misschien dat Wouter er ook wat in ziet 🙂 Ben opgelucht dat ik mijn Stilton, en Brie, en Camembert enz. zonder nagging kan eten. Heb alles geprobeerd, heel wat verschillende noten, maar bij mijn glas (paleo of niet) Frontenac/Merlot/Malbec gaat niks beter (lactic/tartaric acid balans) als een kaas plank. Staat ook mooi op tafel naast de kerst stukken van mijn vrouw.

   • willem zegt:

    Ik gun je dat allemaal van harte, James, en Mariet natuurlijk ook, die kazen. Maar daar gaat het mij niet om, om dat persoonlijke. ik erger me, nou nee: ergeren doe ik niet meer zo gauw, laten we zeggen dat ik verbaasd ben over dat vreemde gedoe met geisoleerde stofjes. Claim een product waar, al is het in minimale hoeveelheden, een erkend gezondheidsbevorderend element in zit, prijs het aan als ‘gezond’ en weet ik wat, en daar rinkelt de kassa. Zij die moeten afwegen of een voedingsproduct ‘gezond’ mag worden genoemd, zouden er goed aan doen rekening te houden met meer dan alleen de mogelijke werking van een stoje.
    Gooi er een vitamine in en raaskal dat het je weerstand, je bloeddruk, je sex, je prestaties in het algemeen verhoogt en je komt er ongestraft mee weg!

 42. Jan Peter van Doorn zegt:

  James gebruikt het toverwoord: “Genieten”. Dat betekent met aandacht, zorg en al je zintuigen iets consumeren. Dat kan nooit heel veel zijn, want dat hou je niet vol.

 43. Waarschijnlijk relevant:

  Robb Wolf

  Low carb & Paleo: my thoughts (deel 1):

  http://robbwolf.com/2012/12/19/carb-paleo-thoughts-part-1/

  Nu op pad, brandjes verslaan ;-). Alle 6 een fijne dag!

  • James zegt:

   Bijzonder relevant en bijzonder timely delink naar Robb Wolf :
   “….LC is fantastic for the insulin resistant individual, as it addresses both glycemic load and satiety. But if one manages to bypass normal satiety mechanisms, or if one can find some combinations of highly palatable, but low-carb foods, it’s still a ticket to Fat Camp..”
   Of zoals Jaap Ook al opmerkte, je kunt prima moddervet worden op LC.
   Het helpt niemand wanneer paleo voorstanders zich vastbijten in een once and for all en tot het einde der tijden geldend dieet regiem.
   “.. insulin control takes a backseat to calorie reduction via highly satiating foods. This whole situation further damages the ability to push ketosis as a therapeutic treatment for everything from cancer to neuro-degenerative disease. It’s a tool folks, not en end all-be-all…”

   • James, wil je die laatste quote vertalen? Ik snap niet hoe Robb dat bedoelt.

    • James zegt:

     Harmen het komt neer -denk ik- op wat Jaap regelmatig aanvoert : carb reductie en i.h.b. die van de acellulaire, processed stuff, neemt een groot aantal problemen weg. Wanneer dat bereikt is en de biomarkers lijken ‘vriendelijk’ of in ieder geval niet te ver buiten ‘normale’ waarden, is het zeer waarschijnlijk dat er toch weer flink wat ‘vetzoden’ aan de dijk kunnen worden gezet. In onze samenleving zijn er legio gelegenheden waarbij we ons te buiten kunnen gaan aan lekkere dingen die bijzonder vet zijn. Verder zijn we er helemaal nog niet uit hoe of wat van de verzadigde vetzuren. Er zijn meer onderzoeken naar stearic dan je met de kerstdagen kunt bestuderen.
     En verder mag je ketosis niet als een soort Haarlemmer olie gebruiken voor genezing van van alles en nog wat. De kans is dan natuurlijk groot dat wanneer iemand zijn brain cancer niet kan oplossen met een streng ketogenic dieet alles over een verkeerde kam scheert : Zie je wel, allemaal flauwe kul, apocrieve nonsens, terwijl we wetenschappelijk bewijs hebben dat een ketogenic dieet een heel eind gaat to stop cancers from growing. You can starve them door ze glucose, IGF1 ,etc te onthouden.

 44. @rnold zegt:

  Prachtig draadje weer. Mooie bijdrages. Ik leer hier veel. Dank allen! Ook mooi om te zien hoe Robb zich blijft ontwikkelen.

  En Melchior, een Nederlands paleo boekje kan toch prima als gratis e-book. Doe je iets met waardebepaling achteraf of via vrijwillige bijdrages. Ik hoop dat het er snel komt!!!

 45. riesjart zegt:

  vandaag via twitter:

  Klik om toegang te krijgen tot Effecten_tarweconsumptie.pdf

  Tarweconsumptie kan niet worden aangewezen als een oorzaak van obesitas en van andere veel
  voorkomende gezondheidsproblemen aldus de samenvatting…

  • Dank, Riesjart! Uiteraard worden de onder deze post genoemde referenties niet genoemd in dit NSB-betoog van voedingsgoochelaar Broun. Ze komen hem namelijk niet uit ;-). Ik zie ook de nodige strooien poppen. Zo neemt Davis het concept Glycemic Load wel degelijk mee. Ach, laat de mastodonten doen wat mastodonten moeten doen: domme massa in de strijd werpen. De eventuele cognitieve dissonantie onder het diëtistenvolk is voorlopig weer gesust en de ziektemarkten zijn veiliggesteld. Business as usual.

   • Brouns premature blusactie (Broodbuik verschijnt pas in juli, kennelijk zijn ze toch wel een beetje bang ;-)) leunt zwaar op een ‘rebuttal’ van voedingswetenschapper Julie Jones (hij heeft het nog net niet overgeschreven, maar Davis’ boek heeft hij beslist niet gelezen). Een snelle google search leert ons wie deze mevrouw is en voor welke souteneurs zij werkt wiens kar zij zich heeft laten spannen.

    Julie Miller Jones was mede-organisator van de Whole Grains Summit.

    Zij heeft zeer nauwe financiële banden met de Grain Foods Foundation. Slogan: “Go with the grain!” Ha, ha, ha.

    Verder is ze door The American Association of Cereal Chemists uitgeroepen tot beste granenknutselaar ever:

    Kortom, professor Broun baseert zich op volstrekt onafhankelijke bronnen :-).

 46. Pingback: Nederlandse vertaling van Wheat Belly in 2013: Tarwebuik – Broodbuik | gripopkoolhydraten.nl

 47. Dank voor de pingback, Yvonne.

  Broodbuik is nu uit en het grote bashen is begonnen :-).

  Frits Muskiet neemt – verstandig denk ik – een strategisch standpunt in:

  http://www.rtlnieuws.nl/editienl/brood-maakt-meer-kapot-dan-je-lief

 48. Adriaan Keij zegt:

  Dank MM en OK, Julie Jones heeft belangen en (dus) een ‘gekleurde’ visie. Haar kritiek op Broodbuik moeten we dus extra kritisch lezen. Maar wie-o-wie haalt haar stuk met argumenten (!) onderuit? Waar gaat ze de fout in met haar kritiek?

  Kunnen wetenschappers nou eindelijk eens ophouden met spelletjes spelen? Waar kun je als leek nog op vertrouwen? Niet op de voedingsindustrie, niet op de pharma-boeven, niet op overheidsinstanties, niet op… Maar waar dan wél op?!?

 49. Adriaan, er zijn geen RCT’s gedaan die aantonen wat Fasano et al in fundamenteel onderzoek duidelijk laten zien, namelijk dat tarwe (gluten, WGA en andere componenten) bij iedereen een overdreven zonulinerespons oproept en dat de daardoor geïnduceerde langer dan normale opening van de tight junctions in zowel darm als bloedbreinbarrière per definitie enkele van de talloze mogelijke immuunreacties opwekt.

  Ergo: Julie Jones et al kunnen niet worden gefalsifieerd. Er zijn geen RCT’s en er komen geen RCT’s. Epidemiologie is waardeloos omdat er geen tarwevrije groepen zijn. Als Julie Jones zegt dat er geen bewijs is dat tarwe schadelijk is, heeft zij formeel gesproken gelijk.

  Maar de biologische werkelijkheid die zich aftekent in zowel het fundamentele onderzoek als in de klinische praktijk trekt zich niets aan van het ontbreken van RCT’s.

 50. MARLEEN VANDERTSEENE zegt:

  IK VIND DAT MENSEN WEL OP DE HOOGTE MOETEN GEBRACHT VAN ALLE NEGATIEVE ASPECTEN IN DE VOEDING WANT HET IS AL LANG GEWETEN DAT ER AAN ALLES GEPRUTST IS OM HET ZO GEZEGD GEZONDER TE MAKEN KIJK MAAR EENS NAAR DE MELK BV DIE IS ZOGEZEGD OOK GEZOND MAAR ALS JE DAN ZIET HOEVEEL MENSEN ER EEN NIEUWE HEUP OF KNIE MOESTEN AANGEMETEN KRIJGEN DAN DENK IK DAT ER DAAR NIETS MEER MOET AAN TOEGEVOEGD WORDEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s