Jannie van de Spar

hotflashes1

Na een verplichte koekjesproeverij (werk!) met hopelijk enig hormetisch effect is het nu eindelijk tijd voor de lang aangekondigde opvliegers: niet zo gezellige aanvallen van vasomotorische instabiliteit (bloedvaten die wagenwijd gaan openstaan), waardoor je plotseling van borst tot kruin begint te gloeien als een tomaat en vaak copieus gaat transpireren. Ze kunnen bovendien gepaard gaan met hartkloppingen, paniekaanvallen en sufheid. Hoewel het mannen kan treffen – meestal na chemische castratie in het kader van een behandeling voor prostaatkanker – zijn voornamelijk ouder wordende vrouwen de sigaar. Zeker een derde van de lezersschare van Het Paleo Perpectief kampt ermee of heeft ermee gekampt. Eén van deze twee dames, Jakoba Graeper-Niemeijer, ontdekte dat ze veel baat heeft bij een tamelijk strikte koolhydraatbeperking. In 2004 wist ze wetenschappers van Wageningen Universiteit warm te maken voor een studie naar het eventuele waarom, maar sindsdien is het wachten op 650.000 euro onderzoeksgeld. Dat geld komt er natuurlijk nooit. Als onderzoek in de Nutrition Valley geen helder uitzicht biedt op een interventie die lucratief vermarkt kan worden, is honderd euro al te veel gevraagd, dus Jakoba kan wachten tot ze en ons weegt. Of spontaan ontbrandt. Wat ze dus niet doet, ze zet zich in om ‘het trucje’ door te vertellen aan lotgenoten. Maar waar Jakoba en anderen geholpen zijn met koolhydraatrestrictie, meldt lezeres Fien een verergering van de symptomen bij overschakeling op een betrekkelijk koolhydraatbeperkt paleodieet. En ze is niet de enige, zo blijkt uit een surftochtje langs bijvoorbeeld de gerenommeerde bron PaleoHacks. Heel wat rijpere dames rapporteren precies hetzelfde. Paleo bevrijdt ze van alle ongemakken onder de zon, van ingegroeide teennagels en aambeien tot snurken, halitose en ingedutte echtgenoten (en combinaties van dit al), maar hun opvliegers verergeren!

Niet altijd, maar vaak. O god Harry, wat is hier aan de hand?

Om een idee te krijgen, moeten we eerst een duik nemen in de opwindende wereld van de menopauze. Ja hallo, op Eerste Kerstdag? Nou vooruit, voor het begrip van opvliegers volstaat een gynaecologisch snorkeltochtje. Vieze mannen die denken dat het nu spannend wordt, kunnen beter met een boekje op de wc gaan zitten. Als het menselijke equivalent van het kippenhok bij het vallen van de eerste hersftbladeren wordt opgedoekt en het maandelijkse (figuurlijke) gekakel abrupt tot bedaren komt, keldert de productie van het belangrijke vrouwelijke hormoon oestrogeen. Dat heeft myriaden nog grotendeels onbegrepen gevolgen. Dankzij het werk van endocrinoloog James Simpkins van de Universiteit van Florida weten we dat oestrogeen bij vrouwen ondermeer een belangrijke rol speelt in de energievoorziening in de hersenen. Dat klinkt meteen al tamelijk belangrijk, niet waar? Vrouwenhersenen, zo blijkt, gaan tijdens de vruchtbare jaren heel erg vertrouwen op oestrogeen als hulpmiddel om glucose de hersencellen in te shuttelen. Op de hersencellen en in de bloed-brein-barrière zitten zogenoemde glucosetransporteurs van vervoersmaatschappij GLUT. Die werd lang voor de NACO opgericht, maar is nog altijd in bedrijf. Vooral lijn 1 is in onze context van belang. Als er lange tijd veel oestrogeen circuleert, rijden er na verloop van tijd maar liefst 40 procent meer GLUT1-bussen om het altijd energieslurpende brein van suiker te voorzien. Bij mannen worden die GLUT1-bussen op pad gestuurd door testosteron, zij het in mindere mate, maar dat terzijde. Zodra de oestrogeenspiegels dalen, ontstaat er in het arme damesbrein een acuut energietekort. Minder GLUT1-bussen is minder glucose in de hersencellen. Dat uit zich op allerlei manieren: angsten, concentratieproblemen, moeite om informatie op te nemen, ‘seniorenmomenten’, slapeloosheid, depressieve klachten en stemmingswisselingen. Simpkins toonde aan dat vooral de hypothalamus in deze barre tijden kind van de rekening is. Dit hersencentrum speelt ondermeer een rol in de regulatie van eetlust en lichaamstemperatuur. Het is ook bepalend voor onze respons op stressoren. Wanneer de hypothalamus plotseling 40 procent minder brandstof krijgt, zet hij Alarmfase 4 in werking. In een poging om meer suiker te krijgen, stuurt ‘ie een noodsignaal naar de bijnieren. Zet sodeju de noradrenalinepompen open, anders komt het hier niet goed. De bijnieren gehoorzamen en de noradrenaline doet z’n werk. De dame (of chemisch gecastreerde man) in kwestie begint te blozen en te zweten, haar hartslag schiet omhoog (‘hartkloppingen’) en – het uiteindelijke doel van de hele exercitie – de hypothalamus krijgt meer glucose.

Lastig, maar daarmee is dit kerstverhaaltje helaas niet uit. Die geregelde energiecrises leiden tot een opstapeling van de boodschapperstof glutamaat in de hersencellen. Glutamaat prikkelt de neuronen, jut ze als het ware op. Kleine beetjes op de juiste momenten zijn nodig voor een normale hersenfunctie. Maar wanneer de concentratie erg hoog wordt – als de boodschapperstof niet telkens adequaat wordt opgeruimd – flippen de hersencellen (ze worden hyperactief) en hebben dan nog veel meer energie nodig. Je zult inmiddels aanvoelen dat dat niet handig is. Het is alsof je een Manz-oven van 2000 Watt in een caravan zet en voor een weeshuis brood (sorry, koolraap-vis-schotel) gaat bakken. Hij doet het even, maar al snel vliegen de zekeringen eruit. Grote vraag naar energie in combinatie met lage beschikbaarheid van energie = celschade en zelfs celdood. Overgangsklachten zijn dus veel meer dan een ongemak waar je maar mee moet leren leven. Als dit proces dag na dag, jaar na jaar doorgaat, leidt het onvermijdelijk tot verlies van hersenfunctie, met alle denkbare consequenties.

Hormoonvervangende therapie helpt enorm, maar bleek gepaard te gaan met een verhoogd risico op met name borstkanker en cardiovasculair leed. Inmiddels is duidelijk dat dit vooral de schuld was van de progesteroncomponent van die therapie. Pfizer hoopt binnen een jaar een oestrogeenpreparaat goedgekeurd te krijgen dat tevens op een cruciale receptor lockt waarvan we het bestaan tot voor kort niet eens kenden en dat die neveneffecten niet heeft, sterker nog, krachtig lijkt te beschermen tegen borstkanker en hart- en vaatziekten. Het herstelt de energiehomeostase in het brein, tot nog toe zonder bijwerkingen. Ik ben niet snel enthousiast over een farmacologische interventie, maar dit lijkt werkelijk een goed medicijn te zijn. Als gezegd, nog een jaartje geduld. Europese vrouwen kunnen er het eerst van profiteren.

Terug naar Jakoba en Fien. Waarom werkt Jakoba’s koolhydraatrestrictie zo goed tegen haar overgangsklachten? Vrijwel zeker omdat Jakoba grote delen van de dag ‘in ketose’ is. Ze gebruikt zo weinig koolhydraten – of vast gedurende dermate lange perioden – dat haar lichaam meestal hoofdzakelijk vet verbrandt. Bij vetverbranding komen zogenoemde ketonen vrij. Dat zijn in een verder gezond organisme geen afvalstoffen, zoals in diëtistenkringen (minus Janet) nog vaak wordt gedacht (imbeciele verwarring met diabetische ketoacidose), maar evolutionair normale, fysiologisch belangrijke energiepakketjes, die door tal van organen met graagte en bijzonder efficiënt worden gebruikt. Hart en nieren preferen ze en ook het brein kan er uitstekend op draaien. Ik vermoed dat de meeste lezers nu wel zien waar dit heen gaat. Als een vrouw met lage oestrogeenspiegels, stakende GLUT1-bussen en tanende suikerleveranties in de bovenkamer een alternatieve brandstof heeft circuleren, gebruiken de hersencellen die voorheen glucose verstookten gewoon ketonen. Het gaat ze niet om glucose of ketonen, het gaat ze om de energie die deze substraten bevatten. Om het adenosine trifosfaat (ATP) dat ze leveren. Ketonen hebben geen transporteurs nodig, maar glippen vanzelf in hongerige cellen. Al een jaartje of 3 miljard. Alle aandoeningen die berusten op energiecrises in het brein reageren goed tot spectaculair op ketose. De bekendste zijn epilepsie, migraine en Alzheimer, maar ook bij depressie lijkt het effectief te zijn.

En dan Fien. Gaat paleo. Eet beduidend minder koolhydraten. Opvliegers worden talrijker. Intenser. Why? Nu betreed ik voor het eerst in deze post het terrein van de speculatie. Gedocumenteerd is dat opvliegers erger worden wanneer de bloedsuikerspiegel daalt en dat het eten van iets zoets vervolgens helpt. Dat komt doordat de paar GLUT1-bussen die nog rijden meer suiker de cellen in shuttelen naarmate de glucoseconcentratie in het bloed hoger is. De glucosemoleculen dringen zich als het ware in de overvolle bussen. Hoe meer moleculen bij de halte, hoe voller de bus. Lagere bloedsuikerspiegel = minder glucose in de bussen en dus in de hersencellen. Nu begint de speculatie. Een consequentie van overschakeling op paleo is bijna altijd een verbeterde glucosetolerantie in de spieren en (dus) lagere nuchtere en postprandiale bloedsuikerspiegels. Goed! Willen we! Behalve als je een door hoge oestrogeenspiegels geconditioneerd brein hebt, dat sinds de ontmanteling van de eierstokken haast geen oestrogeen meer krijgt en dus niet genoeg glucose kan ‘pakken’. Dan maakt een lagere bloedsuikerspiegel de energiecrisis in het hoge noorden nog erger! Het alternatieve substraat (de ketonen) bereikt pas een adequate concentratie wanneer het aandeel koolhydraten drastisch wordt beperkt. Paleo volgens het bierviltje induceert bij eucalorische consumptie in de regel geen therapeutische ketose, maar leidt wel tot zakkende bloedsuikers. Opvliegers gegarandeerd (bij de vatbare groep).

Betekent dit dat Fien en zusters ‘dus’ moeten toetreden tot het Atkinsgarnizoen? Neen. Zoals we in de post ‘Help eens een Alzheimerbrein’ vaststelden, worden de Medium Chain Triglyceriden in kokosolie vrijwel onmiddellijk door de lever omgezet in ketonen. Door kokosolie te gebruiken, kun je je bloedketonconcentratie verhogen zonder strikte koolhydraatrestrictie toe te passen (al zou ik zeker geen SDCD blijven eten). Gebruik je de kokosolie in combinatie met een bron van alfalinoleenzuur, zoals lijnzaadolie, dan wordt de formatie van ketonen nog verder aangewakkerd. Hetzelfde geldt voor de EPA uit krilolie, die bovendien fosfolipiden bevat, waar hersencellen erg blij van worden.

De ketogene cocktail die wordt gebruikt in ‘stoute’ klinieken als die in Würzburg ziet er als volgt uit:

Drie keer per dag

1-2 eetlepels kokosolie (15 gram per lepel)

1 theelepel lijnzaadolie

50 mg EPA

Extra magnesium, thiamine, taurine en GABA kunnen helpen om een overvloed aan glutamaat in te dammen. Ik ben geen voorstander van suppletie, maar we hebben het hier over een aandoening. Genoemde middelen zijn voor zover ik kan nagaan veilig.

Pffffff… Je mag wakker worden. Tijd voor Jannie van de Spar, uit de titel. Toen ik in Kampen (of all places) op kamers zat, was Jannie de kassajuf in een Spar in de buurt van de Sint Olafstraat, een verzameling woonkazernes waar Studentenhuisvesting goedkope kamers verhuurde. Jannie was nuchter, stug, maar fris en aantrekkelijk en vooral volkomen gespeend van het arrogante, ontoegankelijke air van de tutjes op school, die wij bij wijze van spreken niet eens durfden aanspreken. Ze was de reden om altijd heel veel boodschappen te vergeten, zodat je een alibi had om terug te gaan. Mijn toenmalige schoolmaat Hein Bruinewoud en ik traden tijdens de jaarlijkse kerstviering van ons Gristelijke Instituut voor Journalistiek Onderricht altijd op met subversieve liedjes. Het brave nummer ‘Jannie van de Spar’, een lofzang op de begeerde kassajuf, was een minihit. Jannie moet inmiddels de overgang naderen. Vandaar.

Hier de geniale tekst, al zeg ik het zelf ;-). Mocht Hein er voor voelen, dan zet ik het graag op video, zodat we het volgend jaar hier kunnen tonen.

Jannie van de Spar

Wanneer je pas in Kampen bent komen wonen

Dan zijn er vele meisjes waar je van kan dromen

Maar er is er maar één die het werklijk heeft

Die je doet beseffen dat je leeft

Die maakt dat je op je poten beeft

En dat is Jannie

Jannie van de Spar (3 maal)

Je lacht zo lief mijn hartedief

Je zegt zo leuk, asjeblief

(op diep sjagrijninige, verveelde toon) NOG ZEGELS.

Gazoo solo

De wind ruist ’s nachts vaak door de hoge bomen

Sommige jongens hebben dan van die dromen

Elleke van Doorn, Brigitte Bardot

Noortje van Oostveen, Derek Beau

Ze kunnen niet tippen aan

Onze Jannie

Jannie van de Spar (3 maal)

Je lacht zo lief mijn hartedief

Je zegt zo leuk, asjeblief

NOG ZEGELSSSS

Afsluitend, speciaal voor Hein, die dit soort onzin als nuchtere zoon van het Drentse veen overigens vast niet leest, deze vertolking van Blue Christmas door Johanna en Klara Söderberg uit Svedmyra. Chickenskin music in optima forma.

En als we dan toch bezig zijn, hier ook nog de uitvoering van The King. 1968. Omringd door vrouwen die niet onder stoelen of banken steken dat zij smachten naar procreatie, gedrag dat toen erg in de mode was. Inmiddels allemaal postmenopausaal of erger ;-).

Prettig kerstfeest!

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

58 reacties op Jannie van de Spar

  1. Fien zegt:

    Wat een leuk kerstcadeautje, Melchior! 🙂

    • Fien, ik zet hoog in op het nieuwe geneesmiddel van Pfizer. Van wat ik heb gezien en gehoord is het voor de verandering eens echt een erg goed middel. Het zit al in de laatste fase van de toelatingsprocedure. Dank voor het melden van je observaties en ervaringen! ‘Paradoxen’ leiden meestal tot verbeterd inzicht.

  2. James zegt:

    Heel interessant en lijkt me (:-) ) een voor ons allemaal een bijzonder geweldige eye opener mbt de intricacies van van ons voortplantings systeem. In dit geval gelegerd in de vrouwelijke helft. Het laat weer eens zien dat het lichaam er blijkbaar geen enkel belang bij heeft dat de aardse strijd nog langer gerekt moet worden na de produktie van nageslacht.
    Interessant om te zien dat het Würzburg prescript aardig op dat van Vogel lijkt. Bijna zeker vanwege de aanwezigheid van plant (fyto-) oestrogenen, die je blijkbaar ook vindt in ananas, appels, groente (broccoli, bloemkool, wortelen, spruitjes). Is het trouwens waar dat estrogeen opgeslagen wordt in het vet weefsel en dat door veel lichaams beweging dit in circulatie gebracht kan worden?
    Melchior, als we al niet genoeg redenen hadden om deze (dit) blog door te spelen aan zo veel mogelijk mensen met een redelijk functionerend brein, dit is een extra – heel belangrijke- reden om ons nog meer in te spannen om dit soort informatie in wijdere kring te verspreiden. Ik wist hier helemaal niks van. Nada, zilch! Misschien dat het te maken heeft met het feit dat mijn vrouw nooit last heeft gehad van opvliegers? Is dat eigenlijk wel gezond? Geen opvliegers? Lijkt niet helemaal normaal. Misschien toch eens beter mijn vrouw bestuderen?

    • James, er zijn – ook voor de wetenschappers die hier kniediep in staan – nog heel veel vragen. Het lijkt me aannemelijk dat niet alle vrouwen in dezelfde mate oestrogeen-afhankelijk worden voor een normale glucosehuishouding in het brein. Als de expressie van GLUT1 niet afneemt, ontstaan er ook geen GLUT1-gerelateerde overgangsklachten. Dat zal bij jouw vrouw het geval zijn.

      Ik denk niet dat de evolutie de mens direct na de reproductieve fase wil wegwerpen. Ik geloof in de hypothese dat opa’s en oma’s onze soort veel overlevingsvoordeel brachten. Zijdelings heb ik gehoord dat overgangsklachten onder jager/verzamelaars niet worden gezien, maar dat moet ik nog verifiëren. Als dit zo is, is er iets in ons milieu dat een deel van de vrouwen overdreven afhankelijk van oestrogeen maakt. Of dat een postmenopauzale drop genereert die je bij jager/verzamelaars niet ziet. Of beide. We zullen het zien ;-).

      Dank weer voor de heads up!

    • Mariet Hoen zegt:

      James, voor zover ik weet, komen vrouwen, die al vroeg kinderen hebben gehad, en vrouwen, die meer kinderen hebben gehad, vaak later in de overgang en hebben ze er ook vaker minder last van. De eierstokken hebben langer gewerkt !
      Langere menstruatie cyclus is ook een voordeel. De eitjes gaan niet zo snel op. Dan schijnt de erfelijkheidsfactor nog mee te spelen. Als je moeder en oma later in de overgang kwamen, heb je zelf ook die kans. Dat is goed om te weten, als je je kinderwens nog wil uitstellen.

      Hier staat er van alles over, maar volgens mij is er niet zo heel veel onderzoek naar de menopauze gedaan. Zoals Jo tB, al aangeeft, blijkbaar geen sexie onderwerp voor de ‘heren’ wetenschappers.
      http://www.paleoforwomen.com/delaying-infertility-and-menopause-how-can-you-and-does-the-paleo-diet-help/

      Bij Elaine Morgan heb ik gelezen, dat er in vetweefsel oestrogeen is opgeslagen en dikkere vrouwen daardoor in het voordeel zijn !?

      • James zegt:

        Klopt Mariet, maar het is voor zover ik weet hoofdzakelijk opgeslagen in het WAT (wit) iets wat minder makkelijk los te weken is. Of ze moeten gaan praten met Wim Hof 🙂
        We zitten binnen vanwege een dikke vracht sneeuw, dus surfen met de laptop.

      • Mariet Hoen zegt:

        Oh, witte kerst James, mooi !!!
        Hier regent ’t alsmaar en er zijn al uitlopende knoppen gesignaleerd door de tuinvriendjes, zo warm is ‘t.

  3. Jo tB zegt:

    Ik had altijd zeer veel last van PMS, het begon rond de 28e dag en ging pas weg toen mijn menstruatie kwam rond de 32e of 33e dag. Ik zei altijd de roestige sluisdeuren gingen open en dat ging gepaard met veel pijn. De PMS klachten en menstruatiepijn waren meteen over toen ik rond mijn 30e aan de pil begon. Ik kon de klok erop gelijk zetten. 4 dagen na de laatste pil rond 3 uur smiddags kwam het op gang zonder pijn. Er was geen arts die mij van de pil af kon krijgen. Ik heb de pil geslikt tot mijn 55e jaar, en toen begon de menstruatiepijn weer terug te komen terwijl ik de pil nog slikte. Na eerst een andere pil gebruikt te hebben dat niet hielp ben ik uiteindelijk in overleg met de huisarts gestopt met de pil. De menstruatie was nog een keer na een paar maanden heel onverwacht en zonder pijn gekomen. Daarna weggebleven. De overgang was een feit. Toen zijn de opvliegers begonnen, en hielden pas op nadat diabetes T2 bij mij geconstateerd was en de zuiker omlaag gekomen waren. Dat heeft al met al zo’n 5 jaar geduurd. Ik weet dat mijn moeder ook veel last van PMS en menstruatiepijn heeft gehad en bij haar ging het pas over toen ze zwanger raakte (in de oorlog). Het lijkt mij dat ook hier opgaat je bent wat je moeder at tijdens de zwangerschap, want nutrient-tekorten zal ongetwijfeld z’n uitwerking hebben gehad op onze hormone huishouding.

    Ik ben benieuwd wat de ervaringen van de andere dames zijn/waren.

    • Melchior
      Dank voor je uiteenzetting over opvliegers. Een onderwerp wat me persoonlijk zeer boeit.
      Mijn voedingsregime (grip op koolhydraten) met slechts een keer daags een koolhydraatrijk uurtje en de rest van de dag koolhydraatarm is voor mij een verademing voor mijn opvliegers ten gevolge van een geforceerde overgang.
      Al meer dan vier jaar slik ik Tamoxifen wat gepaard gaat met opvliegers.
      Ik kan je melden dat de hoeveelheid opvliegers geheel afhankelijk is van mijn dagelijkse porties koolhydraten.
      Houd ik me strikt aan 1x daags koolhydraten dan heb ik hooguit 1 of 2 opvliegers voornamelijk na het koolhydraten uur en net na het ontwaken. Ga ik mezelf te buiten aan koolhydraten (zoals op een kerstdag zoals vandaag) dan heb ik de ene na de andere opvlieger. Gewoon niet leuk meer dan.
      Mijn lichaam gedijt prima op weinig koolhydraten. Een groot gedeelte van de dag zit ik in ketose. Mijn ketosticks kleuren dan mooi roze.
      Met mij hebben al vele GOK-kers/medelijners deze ervaring.

      Bedankt trouwens voor je mooie bijdrage in de Margriet!
      Koolhydraatbeperking is duidelijk mainstream aan het worden. Het tijdschrift ‘Beaumonde in shape’ staat er ook vol van. Low carb is het geheim van vele slanke celibrities en leden van koninklijke huizen.

    • Interessant, Jo. Opvliegers correleren sterk met metabool syndroom en diabetes type 2 (zijn voorspellend), maar de etiologie is zo ingewikkeld dat ik er vooralsnog verder weinig zinnigs over kan zeggen. Je kunt natuurlijk wel veilig stellen dat opvliegers net als migraine een ‘diabetes van het brein’ zijn. De cellen kunnen niet bij (voldoende) glucose, die wel circuleert. Er speelt meer dan alleen oestrogeen. Zo blijkt inhalatie van insuline – waarbij het hormoon direct in de hersenen komt – bij al deze kwalen (inclusief Alzheimer) ook direct verbetering te geven. Het komt steeds op hetzelfde neer: opheffing van het energietekort dat de problemen veroorzaakt.

      Heeft jouw moeder honger geleden toen ze jou verwachtte? In dat geval ben je een Barker’s kindje, zoals je zelf al aangeeft.

      • Jo tB zegt:

        Melchior, klopt mijn moeder heeft voor de oorlog de grote depressie meegemaakt. Ook Toen was er weinig te koop. In de oorlog was alles op de bon, dus was er weinig om van rond te komen. En mijn ouders hadden het zwaar tijdens de hongerwinter van 44/45. Wetenschap heeft aangetoond dat deze kinderen op latere leeftijd te kampen krijgen met allerlei kwalen, wat niets met levensstijl te maken heeft. Van de ene naar de andere generatie kunnen de genen veranderen. De schakelaar gaat anders staan (aan of uit). En daar wordt momenteel weinig rekening mee gehouden in de medische wereld. Mensen houden er te weinig rekening met wat ze kunnen doorgeven aan de volgende generaties. The Thalidomide babies zijn een goed voorbeeld: de dochters bleken later fertiliteitsproblemen te krijgen, wat ook kon doorschuiven naar kleindochters.

    • Ik heb geen last van opvliegers. Overigens wel gehad een tiental jaren geleden. Niet zo nadrukkelijk. Het werd als grappig beschouwd. Ook door mij. Wat ik wil weten past misschien niet in het kader van dit onderwerp, maar toch, ik kan het niet nalaten het te vragen. Het is sluit aan bij het commentaar van Yvonne.
      Wat moet ik verstaan onder ” slechts één keer daags een koolhydraat’rijk’ uurtje en de rest van de dag koolhydraat’arm’ “?

      • Fien zegt:

        Als je het grappig vond, waren het geen opvliegers.

      • Waarschijnlijk heb je gelijk en weet ik niet wat een ‘opvlieger’ is. Mijn echtgenote heeft ze nooit gehad. Mijn vrinden en collega’s vonden het grappig wanneer ik een rooie bam kreeg en alles uittrok omdat ik het zo warm had. En dat een paar keer per dag. Gelukkig heeft het niet lang geduurd. Ik maak de vergissing dit te vergelijken met.

      • Fien zegt:

        Ik geloof onmiddellijk dat je opvliegers had. Ik weet dat er mannen zijn die er last van hebben, al ken ik zelf niemand. Testosteron en zo.

      • Irene zegt:

        Even een reactie op koolhydraat arm en koolhydraatrijk van Yvonne Lemmers. Het is een methode die inhoudt dat je 3 maaltijden per dag eet. Waarvan 2 koolhydraatarm (niet meer dan 5g kh) en 1 maaltijd meestal het avond eten met koolhydraten maar wel in een bepaalde verhouding dus niet heel veel aardappelen en weinig groente. Je bord zou je kunnen in delen in 4 vlakken en dan in elk vlak een even groot portie bijv. groente, vlees, aardappelen en een stuk fruit. Verder geen foute dingen eten zoals suiker en letten op foute e-nummers zoals e261 en e900 nummers.
        Haar methode heet Grip op koolhydraten ze heeft ook een site, facebook en forum.
        Het werkt als je wilt afvallen of gewoon gezonder wil gaan eten…
        Groeten,
        Irene

      • Irene zegt:

        E621 bedoelde ik (discalculie…:-)

  4. Mariet Hoen zegt:

    Melchior, Opwindende en bloemrijk verhaal over de meest gevreesde periode in ’t vrouwenleven 🙂
    Daar ga ik eens goed over nadenken. Is voor mij al weer een tijdje verleden, dat ik er last van had.

    Maar het was wel een heftige periode, bij mij kwam de overgang en de suiker hand in hand, een explosie !
    Zittend bij een chique klant en dan zowat ontploffen ! Ik probeerde het te verbergen, maar dat maakte het alleen maar erger. Stress !
    Gelukkig had ik ook veel Surinaamse en Antilliaanse klanten, meest vrouwen en daar hoefde ik dat niet te verbergen, zei gewoon, oh een opvlieger, lachen, en de opvliegers ebde sneller er weg.

    PMS, zoals Jo tB heb ik nauwelijks gekend.
    Opmerkelijk Jo, dat jij je opvliegers kwijtraakte nadat T2DM werd geconstateerd en (waarschijnlijk) behandeld.
    Bij mij bleven ze naast elkaar staan, elkaar versterkend, of beter gezegd: was dit nu een opvlieger of een hypo ? Heel verwarrend allemaal.

    Ook opmerkelijk Melchior vind ik de link, die je legt met in ketose zijn. Want nu je dat zegt, realiseer ik me dat ik niet meer of nauwelijks reageer op de ongesteldheden van mijn dochter en kleindochter.
    Voor de ketose was dat wel anders. Als we bij elkaar waren en ik kreeg een hypo, vroeg ik altijd, iemand ongesteld ?, van de 10 keer was het 9 keer raak.
    Nu, meestal in ketose, ‘nada’ reactie. Ik mis ’t wel een klein beetje, die onderlinge verbondenheid 😉

    Allemaal nog veel plezier gewenst, voor de rest van de kerst en de vrije dagen. Geniet ervan !

    • Dit is erg fascinerend, Mariet ;-). Hier zullen velen op lopen kauwen.

    • Jo tB zegt:

      Mariet,
      Toen bij mij diabetes werd vastgesteld was mijn bloedsuiker 19. Het heeft ongeveer 6 maanden geduurd voordat bloedsuiker naar “normaal” teruggebracht werd (naar 6) stopte de opvliegers. Het waren definitief geen hypos. Een hypo begint bij mij met die rare honger gevoel en dan begin ik te zweten, zonder een rood hoofd die ik had bij de opvliegers.

      • Mariet Hoen zegt:

        Jo,
        Doordat de diabetes begon, samen met de opvliegers was het uit elkaar houden van die verschillende fenomenen ( opvliegers, hyper en hypos ) verwarrend. Later leerde ik de verschillen wel uit elkaar houden.
        Voor de diabetes kreeg ik eerst tabletten van de huisarts om de insulineproduktie te activeren. In die tijd (1989 ) kreeg je nog geen bloedsuikermeter. Een jaar later moest ik al insuline spuiten en naar de internist in het Vu. Toen ook al gauw een bloedsuikermeter.

        Kon ik zien wat er gebeurde en dat relateren aan het fenomeen.
        Zoals jij een hypo beschrijft hoort het eigenlijk ook te zijn!
        Maar bij mij was het anders, als ik een hyper had, kreeg ik honger, liep ik te zoeken naar eten. Als ik een hypo kreeg, had ik geen honger. Pas als ik de BS mat en dan rationeel besloot te gaan eten, kwam de honger en kon ik (bijna) niet stoppen met eten.
        De dokter keek altijd heel glazig als ik dit vertelde, hij wist niet wat daarop te zeggen.

        Mijn eigen theorie, na 23 jaar, is dat bij een hyper, ondanks dat er veel glucose in mijn bloed zit, het door de resistentie niet de cellen in kan, signaal naar de hersenen, honger.
        Bij een hyper, plotseling geen resistentie, genoeg in de cellen, geen honger, door het eten insulnine productie, honger. Of dat klopt, ik weet het niet !?

        De opvliegers hebben zo’n 10 jaar de diabetes begeleid, toen verdwenen ze langzaam !

        Nu ik een vorm van LCHF/ Paleo eet en dus overwegend in ketose ben, is de beleving van hypers (enkele keer wel eens, hooguit 9 ) en hypos ( nauwelijks, wel eens een enkele keer 2.8, of 3 ) en het gaan eten bij een hypo, niet meer van invloed op mijn hongergevoel.
        Lekker rustig, eten wanneer je wilt, niet opgejaagd door de hormonen 😉

  5. Off topic:

  6. de rekenares zegt:

    Beste Melchior,
    Al enige maanden lees ik interessante artikelen op deze site. Ben zelfs een echte “volger” geworden.
    Vond deze post dermate interessant dat ik ook reageer. Ik ben zelf nog niet toe aan de overgang maar vraag me af en toe wel af of de bussen van GLUT1 niet al aan een stiptheidsactie bezig zijn. Had voor een aantal jaren geleden wel opvliegers, waarbij ik in de winter in mijn tshirt op het station stond aangezien dat zo lekker koel was, de rest van de wereld stond dan met zijn handschoenen, winterjas en sjaal ietwat vreemd naar mij te kijken. Ook ’s ochtends bij het ontbijt deed ik altijd de achterdeur open terwijl de rest van het gezin klappertandend in de keuken zat. Samen met nog een aantal klachten leek het inderdaad of de overgang al onderweg was. Na vele keren bloedprikken bleek dat niet de overgang zich aandiende maar dat mijn schildklier te langzaam werkte. De klachten die hierbij horen lijken erg op de klachten van de overgang. Inmiddels ben ik aardig ingesteld op levothyroxine, heb geen opvliegers meer, maar nog altijd moeite met concentreren en mijn geheugen, (hersencellen definitief afgestorven?) . Worden de GLUT1 bussen ook beïnvloed door de schildklierhormonen of zijn deze hormonen een aanjager van de oestrogeenproductie? De schildklier heeft dan wellicht ook nog invloed op het transport naar de hersenen. Gezien het feit dat het grootste deel van de dames met het verstrijken van de jaren ook te maken krijgt met een verminderde schildklierwerking is er mogelijk sprake van een dubbele vermindering van transportaanjagers? Lijkt mij ook dat met een lichte verminderng van de schildklier, die niet noodzakelijkerwijs hoeft te worden aangevuld, een dergelijk effect al bemerkt kan worden…
    Ik ben er ook nog niet uit of paleo/LCHF er ook nog voor zorgt dat de schildklierwaarden verder naar beneden gaan en dit effect ook beïnvloeden. Misschien heeft Melchior daar een antwoord op?

    • Hoi Rekenares,

      Dank voor je aardige reactie en interessante observatie! Ik kom er asap op terug.

      • Hoi Rekenares,

        Ik herinnerde me het nog wel vagelijk, maar had het verdrongen. De wereld van de schildklier en de schildkliergerelateerde hormonen is zo verschrikkelijk ingewikkeld, zo nauw verweven met Zo Ongeveer Alles (ZOA) en zo paradoxaal (Schrödingers kat is er niks bij ;-)), dat zelfs top-endocrinologen er geregeld van in de gordijnen vliegen. Hypothyroïde verlaagt de expressie van GLUT1 en andere GLUTTEN. Soms. Maar vaak ook helemaal niet. Hitte-intolerantie en ‘opvliegers’ zijn vooral een symptoom van (intuïtief logisch) hyperthyroïde. Mensen met een ‘trage’ schildklier hebben het juist voortdurend koud. Behalve degenen die het, zoals jij destijds, juist abnormaal warm hebben ;-).

        Mijn highly uneducated indruk so far is dat de door jouw beschreven hitte-sensatie vooral voorkomt bij mensen met Hashimoto’s thyroïditis, de autoimmuunziekte waarbij immuuncellen de schildklier aanvallen. Volgens veel bronnen is in niet minder dan 80 procent van de gevallen van ‘trage’ schildklier sprake van een autoimmune etiologie. Er zijn veel aanwijzingen dat het autoimmuunproces dat de schildklier onder vuur neemt, veel meer (systemische) gevolgen heeft. Dat zou verklaren waarom het ‘normaliseren’ van de hormoonspiegels vaak teleurstellend effect heeft.

        Hashimoto’s is wat mij betreft een tarweziekte. De relatie met coeliakie is sterk en het wordt steeds evidenter dat coeliakie slechts één van de vele manifestaties is van ons soortbrede onvermogen om langdurig op graszaad te leven.

        http://www.eje-online.org/content/146/4/479.abstract

        Veel mensen rapporteren verbetering na overschakeling op paleo. Zoals Ann Wendel:

        http://www.washingtonian.com/blogs/wellbeing/health/how-a-gluten-free-paleo-diet-changed-my-life.php

    • Fien zegt:

      Zoals ik al eerder meldde, heb ik zowel opvliegers als een te trage schildklier. Sinds een jaar of vijf slik ik levothyroxine en de dosis wordt regelmatig naar boven bijgesteld. Mijn huisarts zei indertijd verbaasd te zijn dat ik klaagde over opvliegers op mijn leeftijd (64), juist omdat die eerder horen bij een te sterk werkende schildklier. Weet je hoe dit precies zit?

  7. Janet Noome zegt:

    Weer zo’n verhaal om uit te printen en mee te geven aan “mijn” menopauzale cliënten bij wijze van… wat ik uiteraard niet doe. Ze komen vaak vanwege een verdwenen taille en andere ongemakken (o.a. pre DM). Ik ga er specifiek naar vragen of de opvliegers minder worden. Kan een extra motivatie zijn om expliciet laag in de koolhydraten te blijven. Dank je Melchior!

    • Thanks, Janet!!!

      Ben erg benieuwd naar de respons.

      Overigens worden dit soort wat technische postings – waar je een hoop research in steekt – merkwaardig genoeg altijd het minst gelezen ;-).

      • Hielkje zegt:

        Maar dan wel heeeel gewaardeerd!

        • Hoi Hielkje!

          Nou, en dat is het belangrijkste, nietwaar? Het was eigenlijk alleen een constatering, hoor, geen klacht 😉 Zo van hé verrek, die post krijgt minder hits, wat gek. Maar dankzij jullie staat ‘ie nu alsnog heel hoog. Senk joe verrie muts!

        • James zegt:

          verrie moet met een f als het nou toch phonetisch schrijft zoals sommige Nederlanders het hier uit spreken. 🙂

        • Ha, ha, ha, je hebt gelijk Sjeems! Een beetje Hollander overzee blijft zijn hele leven ferrie zeggen. Een maat van me vertelt altijd over een oom in Canada die het na 35 jaar nog altijd over ‘de frits’ heeft. “De bier is in de frits” ;-).

      • Jakoba R. zegt:

        Nou dacht het niet. Ben ook een stille lezer, maar alle technische posting zijn niet altijd goed (voor mij) te begrijpen, maar via wikepedia kom ik een heel eind!
        Ben hier terecht gekomen via Yvonne Lemmers, waar mijn eerste eye opener was waarom ik 10 jaar lang zenuwpijnen heb gehad. E621!!!
        En ik krijg ook honger van koolhydraten!
        Voor mij geen suiker en tarwe meer en al lezend hier, ben ik een groot fan van Melchior Meijer!

    • marjo zegt:

      Ook ik heb een hoge waardering voor je postings. Juist de technische postings geven de achtergrondinformatie die mij extra motiveert. Gezien de andere reacties worden alle tijd en energie die je er in steekt door velen op waarde geschat. Door alles wat ik op dit blog lees heb ik ook het gevoel gekregen dat ik niet de enigste ben die “vreemd” eet. Ga zo door, en mocht je toch nog dat boek willen schrijven, ik ga het zeker kopen.

  8. de rekenares zegt:

    Hoi Melchior,
    Inderdaad heb ik Hashimoto, waarbij er diverse klachten aanwezig waren en zeker een koude-intolerantie, naast de opvliegers.
    Aangezien ik ook al jaren teveel gewicht meetors, terwijl ik drie uur in de week sport en toch niet kan afvallen, ben ik sinds een tijd meer gaan nadenken over voeding in het algemeen en de invloeden die het heeft in het bijzonder. Voor mij gaat de wet calories in=calories out formule echt niet op. Ik heb het een tijdje bijgehouden maar at toch echt minder dan ik verbruikte maar viel nooit af, zelfs de dietiste wist niet meer wat ze met me aanmoest….daar dus maar opgehouden. Na een gesprek met een (erg aardige) internist dit voorjaar (over iets anders) waarbij ook het gewicht aan de orde kwam wees hij me op het feit dat een aantal van zijn patienten zeer veel baat had bij low-carb, jaja, ze bestaan en het was niet dr. Frank! Dit zette mij op het spoor van Yvonne Lemmers, (uit nieuwsgierigheid kwam ik bij jouw blog terecht).. Anyway, door het lezen van het boekje, dit blog en het feit dat ik in het verleden veel aankwam als ik van de gevestigde dietisten toch vooral meer brood moest eten… besloot ik dat het stoppen met brood misschien wel de oplossing is.
    Nu sinds 1 september 2012 zonder brood en bekers melk en warempel… ik val af!!! Dat ik dit nooit eerder heb geweten! (of wilde weten?) Ik at slechts drie boterhammen per dag, die nu zijn vervangen door iets anders (enigszins volgens het boekje van Yvonne). Dat is natuurlijk nog geen paleo maar toch al veel beter dan het SDCD. Paleo is het volgende station…
    Ik lijk met wel beter te voelen maar durf dit nog niet echt te beweren omdat de wens misschien wel de vader van de gedachte is.

    Dat Hashimoto een tarweziekte is, vind ik wel een aardige stelling. Zeker na het lezen van de link die je plaatste en vanwege de relatie tussen de verschillende auto-immunziekten die in de medische wereld wordt verondersteld. Ben overigens het afgelopen wel op coeliakie getest (via bloed) maar dit was negatief. Ik ga me er in ieder geval eens in verdiepen, het zou toch mooi zijn als we op die manier de gezondheid en de hormonen weer in balans krijgen. Dan wordt een glutenvrij paleo-eetpatroon de eindhalte denk ik….Als de tarwe de oorzaak is…en de meerderheid eet dit dagelijks, hoe ziek (letterlijk) is iedereen dan? Er zijn natuurlijk altijd mensen die nergens last van hebben, de “gelukkigen”, maar al die anderen?

    • Bedankt voor je uitgebreide relaas, Rekenares. Logisch dat je beducht bent voor het placebo-effect. Toch heb ik het donkerbruine vermoeden dat dit soort veranderingen moeilijk langdurig in stand kunnen worden gehouden door suggestie. Het mechanisme waarop gluten en WGA (en veel melkbestanddelen) een waaier van ogenschijnlijk totaal niet verwante aandoeningen kunnen veroorzaken is behoorlijk straight forward en wordt alsmaar evidenter. Ik wijs nog maar eens op het werk van Frostegård et al die Behoorlijk Hard hebben dat gliadinen uit tarwe een autoimmuunreactie in de kransslagaderen triggeren. Cordain et al hebben tarwe gepinpoint in reuma en MS. Fasano laat zien hoe stoornissen in de tight junctions in de darm echt alles onder de fysiologische zon op stelten kunnen zetten.

      Er is alleen nog een ommezwaai in het denken nodig. Frostegård en collega’s concentreren zich op een vaccin tegen de tarwe-geïnduceerde coronaire atherosclerose. Naar buiten gaan met de boodschap dat iets wat iedereen dagelijks consumeert ‘een foutje’ is, is not done.

      Succes! Hou ons alsjeblieft op de hoogte van je reis.

  9. de rekenares zegt:

    Hoi Melchior,
    Lees net op je posting over waarom ik in 2013 van de bank af moet, in een reactie, dat onderzoek aantoonde dat glutenvrij, ook invloed heeft op allerlei andere kwalen. Ook zou dit wellicht moeten worden gezien als een middel in gewichtsbeheersing, heb ik toch goed begrepen? Ook ik haal wikipedia er vaak bij voor alle technische termen, moet zeggen dat ik moeite heb met het verschil tussen GLUTTEN(soort eiwit) en gluten, maar dat traint die hersencellen nog een beetje, die toch al op apengapen liggen nu mijn GLUT-transporten niet meer zo meewerken.

    Dat is toch eigenlijk wel weer een mooi bruggetje naar deze post, waar je dit ook al meldde. Curieus is dat, waar volgens internet (categorie roddelrubriek) enkele beroemdheden een glutenvrij dieet aanhangen, dit onmiddellijk wordt gepareerd door allerlei experts dat we dat vooral niet, maar dan ook echt niet, moeten doen….want glutenvrij is toch echt heel erg slecht voor je gezondheid. We missen dan namelijk de granen….(dus tarwe) en je valt er ook niet van af. Die hebben duidelijk nog wat huiswerk te doen.

    • Hoi rekenares,

      Ja, dat kan wat verwarrend zijn, maar het is heel simpel. GLUT staat gewoon voor GLUcose Transporter. Receptoren die al of niet op signaal van insuline uit de cel naar het celmembraan reizen om glucose naar binnen te laten. Gluten is het eiwit dat tarwe zijn prachtige bakeigenschappen geeft. Het zorgt tijdens het kneden voor een elastisch netwerk waarin luchtbelletjes gevangen worden en waardoor rijzen mogelijk is. Dat woord is afgeleid van een oud woord voor lijm (denk ook aan ‘glue’). Dan heb je ook nog Wheat Germ Agglutinine (WGA). Dat heeft weer niks met GLUT en gluten te maken. Het is een lectine (eiwit-suiker verbinding) in tarwe die bloedcellen doet klonteren ofwel aan elkaar lijmt. Vandaar weer dat ‘glut’ in de term ;-).

  10. Maan zegt:

    Ik ben (helaas) nog te jong voor de overgang, alhoewel ik soms denk/hoop wat vroege symptomen te zien. Mijn hele leven heb ik al heel zware menstruatie’s ( horend bij het syndroom van Ehlers-Danlos, wat ik dus heb)
    9 Jaar geleden bij de start van mijn Atkinsdieet, ontdekte ik, dat ik in ketose, minder pijn had en minder snel flauw viel tijdens de menstruaties. Nadat ik op een gezond gewicht was gekomen ben ik cyclisch ketogeen blijven eten om die menstruaties het hoofd te kunnen bieden. Inmiddels ben ik daar door een “Ballon ablatie” aan geholpen en zijn de klachten een stuk minder.
    Als pre diabeet, merk ik dat ketose mij meer energie geeft, ik minder slaap nodig heb, migraine minder is, mijn humeur beter en ik het minder koud heb. Overall voel ik mij beter als ik in ketose ben.
    De vraag of het kwaad kan om jaren lang achtereen in ketose te zijn, houd mij dan ook al een paar jaar bezig.

    Een ander opvallend fenomeen wat ik op het Atkins forum veelvuldig zie; Vrouwen die de pil slikken of een andere vorm van hormonale anticonceptie hebben, krijgen bijna allemaal doorbraak bloedingen. Sommigen zo erg, dat ze van lowcarb afstappen en lowfat gaan eten. op het moment dat ze meer koolhydraten gaan eten, verdwijnen de bloedingen.
    Vrouwen zonder hormonale anticonceptie melden verbetering van hun menstruele klachten of bemerken geen verschil.
    Laatst las ik dat er op zo’n “lowcarb shakes afval verkoop” site gewaarschuwd wordt voor dit fenomeen, maar een verklaring heb ik er nog niet voor gevonden.

  11. Stom (niet pratend) meisje met GLUT1 deficiëntie praat, na enkele weken ketogeen. Wordt gebracht als wereldwonder, maar is natuurlijk volstrekt logisch.

    http://www.mirror.co.uk/news/real-life-stories/mute-girl-can-finally-talk-2063551

    • Andre zegt:

      Met natuurlijk de voorspelbare reacties over hoe ongezond een dergelijk dieet wel niet is… (het valt me nog mee dat er in het artikel zelf geen ‘expert’ aan het woord komt, die vertelt dat een dergelijk dieet alleen in deze extreme gevallen toegepast moet worden, maar dat de meeste mensen het absoluut niet moeten doen…)

    • Mariet Hoen zegt:

      Opmerkelijk Melchior, groot, door velen gedeeld, op FB.

      Op 11 juli was er een interview met Dr. Nannette Yount | Ketones & Brain Health, door Jimmy Moore.
      Nutritional scientist Dr. Nannette Yount from the University of California at Harbor-UCLA has become intricately involved in investigating the role of ketogenic diets on brain health ever since she stumbled across the cognition-enhancing properties of ketones when she personally started consuming a ketogenic diet. What she has discovered in her research is how ketones may prevent the neurocognitive deficits such as memory loss and dementia typically chalked up to the aging process, the therapeutic effects of ketones on patients with neurodegenerative diseases like Alzheimer’s and Parkinson’s and how elevated blood sugars levels are quite possibly contributing to a significant cognitive decline leading to neurodegeneration. Dr. Yount theorizes that human beings are meant to run most effectively on a ketogenic diet and that our hunter-gather ancestors millions of years ago not only survived but thrived in this keto-adapted state. That’s what we’ll be exploring further in.

      http://www.askthelowcarbexperts.com/2013/07/42-dr-nanette-yount-ketones-brain-health/

  12. Christel zegt:

    Het loopt weer naar Kerstmis. Twee jaar later…

    Hoera! Dank je wel, Melcior!
    En ook hier is – eindelijk- het LICHT gaan branden en wordt nu bevestigd door deze post dat ik niet gek ben! Hoe is het mogelijk dat ik deze nooit heb gelezen? wellicht omdat JAnnie van de Spar me niets zei?

    Dus zeker super jammer dat ik dit niet 2 jaar eerder heb gelezen 😦
    Dat had me zeer zeer veel ellende bespaard. Als je om de twee uur het gevoel hebt dat je stikt in je eigen lijf, het uit wilt ritsen en in de diepvries wilt kruipen, wat ik soms ook letterlijk deed, om vervolgens klappertandend te snakken naar de zon, dan besef je dat het ’s nachts nog erger was. Dommelde ik al net in slaap, dan kwam de volgende opvlieger er al weer aan en dat waren niet de opvliegers die meestal beschreven worden. Op de climax duurden ze vaak wel tien minuten tot een half uur. Maar ik durfde nooit te klagen. Er waren immers wel ergere dingen. Maar ik bleef wel zoeken.

    Iemand raadde me aan om DHEA te gaan nemen. Dat hielp gedeeltelijk. Het prikkende gevoel bovenop mijn handen dat altijd de opvlieger aankondigt, werd stukken minder. Ook dat rare nare gevoel onderaan mijn achterhoofd was minder heftig. ( Waarschijnlijk mijn overspannen hypothalamus) Maar ze waren er nog steeds. Het druipnat worden van het zweet vond ik nog het minst. Daardoor vond ik wel uit dat kokosolie een perfecte deodorant is. Wat je ook doet, je stinkt niet meer. Ik weet nog dat je in een andere topic zei dat je die toepassing nog niet kende. Ik poets er mijn tanden mee en gebruik hem al jaren puur of gemixt met wat bijenwas als bodylotion. (zonder bijenwas is hij hier altijd vloeibaar en dat kan soms onhandig zijn.) . Had ik hem maar opgegeten! Haha.

    Sinds een week of 5 drink ik bulletproofkoffie na de ochtendloop. Normaliter bleef ik nuchter tot een uur of 12. Eerst met alleen grasboter, maar een week later mixte ik er ook een scheut kokosolie door. (ontgeurde trouwens die ik altijd voor het koken gebruik van LouAna, 100% pure, non hydrogenated, Ooit dronk ik een blauwe maandag niet ontgeurde in de koffie, maar dat vond ik niet lekker en ik denk dat ik toen nog geen opvliegers had, een jaar 5 geleden.)

    Na een tijdje viel het me op dat mijn opvliegers verminderden. Ze werden niet alleen minder sterk maar ook minder vaak. God mag weten wat ik allemaal heb geprobeerd om ze weg te krijgen. Al aan het begin van je post begreep ik dat ik de juiste conclusie heb getrokken. De opvliegers zijn verminderd door de bulletproofkoffie. Ik kan wel janken van geluk, want ik slaap inmiddels soms ook wat beter. Wat ik wel heb sinds een paar weken zijn pijnlijke borsten. Verklaar je die ook door het gebruik van kokosolie? Maar ik ruil mijn opvliegers graag tegen dit te verwaarlozen ongemak en wellicht neemt dat ook weer af.

    Ik ga hiermee verder experimenteren. Vooral nu ik weet dat kokosolie dus wel degelijk invloed heeft op je systeem. Mijn vader stierf dit jaar aan Alzheimer. Hem kreeg ik niet aan de kokosolie helaas, maar mogelijk zit die erfelijke belasting er dus wel degelijk.

    Waar ik nieuwsgierig naar ben is of verwarmde kokosolie al dan niet in combi met grasboter een ander effect heeft op de opvliegers dan lauwe of zelfs koude, waar ik altijd chocolade van maak.
    Mogelijk heeft ook het geïsoleerd drinken effect. Op de nuchtere maag of een uur ervoor en daarna niets eten. en of Extra Virgen een sterker effect heeft of dat dit niet uitmaakt.
    Ik zal me niet vervelen in 2015 in elk geval. Nogmaals dank voor je post! Ik hoop dat kokosolie ook een hoofdstuk krijgt in je boek 🙂

  13. Christel zegt:

    Jij bedankt! Ben echt reuze benieuwd hoeveel n=1 vrouwen zo van hun opvliegers af kunnen komen.
    Nog iets anders, mijn zussen zijn bereid alternatieven te zoeken voor statines vanwege de omstredenheid en bijwerkingen. In welke post van je staat er informatie over? Of kunnen ze gewoon aan de extra Virgin Kokosolie?

  14. Christel zegt:

    Dank je wel, Alex!

  15. Alex zegt:

    En natuurlijk de boeken van Uffe Ravnskov (Feiten en fabels over cholesterol) en Malcolm Kendrick (De cholesterolhype)! 😉

    https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/02/23/beknopt-lesje-cholesterol-door-dr-uffe-ravnskov/

  16. Christel zegt:

    Opnieuw dank, Alex. Ook namens mijn zussen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s