“Pap, jij moet paleo gaan”

Dat zei Karen Pendergrass tegen haar vader, David Pendergrass, toen tijdens een medisch onderzoek bleek dat hij niet helemaal gezond was. Dat hij te zwaar was wist hij zo ook wel, maar dat hij rondliep met het lipoproteïnenprofiel van een bejaarde Sumoworstelaar, dat verraste hem toch enzigszins. Pendergrass is gepromoveerd in de moleculaire biologie en ook nog eens gespecialiseerd in eetlustregulatie, dus als iemand zou moeten weten hoe je gezond leeft, was hij het wel. Hoe was het mogelijk dat de standaard adviezen bij hem niet het gewenste resultaat hadden? Hij was waarschijnlijk een gekke anomalie. Maar goed, hij verdiepte zich toch maar eens in de malle ideeën van zijn dochter en dacht: WTF. Hij ‘ging paleo’. Letterlijk 30 dagen later onderging hij bij toeval een hernieuwd medisch onderzoek. Holy shit. Alle waarden waarover de artsen zo bezorgd waren geweest, waren genormaliseerd. Bovendien voelde Dr Pendergrass zich een ander mens.

Dit is een N=1 die we allemaal al zo’n duizend keer hebben gehoord of gezien. Maar Dr David Pendergass is behalve terzake kundig een begenadigd spreker en weet het leuk te brengen. Ik vind het vooral herkenbaar als hij zich vertwijfeld afvraagt waarom wij de bewijslast moeten aandragen, waarom wij moeten bewijzen dat de voeding waarop we zijn geëvolueerd veilig is en waarom mensen niet snappen dat paleo ‘the default diet’ zou moeten zijn.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

51 reacties op “Pap, jij moet paleo gaan”

 1. Eva zegt:

  Mooi verhaal… Die kan in je vitrinekast 🙂

 2. P. Reijngoud zegt:

  Off topic, maar ik wil dit ei even kwijt. (En een ei is tenslotte hartstikke paleo.)

  Beste Melchior,

  Volg sinds enige tijd met belangstelling deze site, en bij deze mijn waardering voor de vele interessante artikelen. Maar (gelukkig) ben ook jij niet onfeilbaar. Dus een woord van kritiek moet kunnen:
  Een enkele keer komt er een een reactie waarbij de toon van je blogs (en het merendeel van de reacties) ter sprake komt. Ik denk zelf ook dat een wat neutraler toon geen kwaad kan.
  Te hard schoppen tegen andersdenkenden kan leiden tot een escalatie, tot wederzijdse verkettering. Katan, Foodlog, voedingscentra e.d. worden op dit blog doorgaans op zo´n manier weggezet dat eerder verharding van standpunten zal ontstaan dan iets van een dialoog. Ik denk dat je meer invloed en waardering krijgt door soms iets minder hard te schoppen.
  Bijkomend ´gevaar´ is dat je een kleine groep overhoudt die het hartgrondig met elkaar eens is: inteelt i.p.v. kruisbestuiving dus – laat ik ook maar eens kort door de bocht formuleren.
  In een recente blog over Frans Kok bijvoorbeeld ben je niet mals met je kritiek. Ik ken de man niet, en acht het niet uitgesloten dat jij en alle reageerders alle gelijk van de wereld hebben. Maar ik zou het liever allemaal wat zakelijker zien. Nu zie ik termen als: naar zijn pijpen dansen, onzin, shysters, niet goed snik, geestelijk gestoord (al is daarvoor excuses aangeboden), Daarnaast komen de nodige ´complotten´ regelmatig aan de orde. Unilever, suikerstichting, NAV, etc. proberen de argeloze burger op slinkse wijze te misleiden door wetenschappers om te kopen en valse adviezen te geven. De vraagtekens zijn terecht, maar iets minder samenzwering a.u.b.
  Ik vind het om deze redenen niet verwonderlijk dat uiteraard een Kok of Katan, maar vermoedelijk ook andere wetenschappers geen behoefte voelen om op deze site te reageren. En dat vind ik jammer. Ik denk dat een neutraler opstelling/formulering – zoals gezegd – meer invloed en waardering oplevert.

  Voor alle duidelijkheid: ik ben niet meer dan een geïnteresseerde leek, en heb geen belangen bij welke organisatie dan ook.

  Maar laat ik besluiten door nogmaals mijn waardering uit te spreken het vele werk dat je in deze website heb gestopt, en dan ook nog resulterend in goed leesbare en interessant artikelen. Dit geldt ook voor de vaak verhelderende reacties. Daarvoor dank.

  Peter Reijngoud

  • Marjo zegt:

   Peter, ben het helemaal met je eens.

  • willem zegt:

   Ik (ben Melchior niet) wil wel een korte reactie op jouw zinvolle bijdrage geven, Peter.
   Je kunt het ook omkeren. Om een voorbeeld te noemen. Frits Muskiet, een beschaafd en sociaal man, en bovendien een uitnemend wetenschapper, heeft talloze malen zijn visie over paleo en over de z.i. te beperkte visies van Kok en Katan verwoord. Dan mag je toch verwachten dat daaruit een voor ieder te volgen discussie op volgt. Nee, dus! Geen reactie van de heren.
   Het gaat er derhalve niet om, zoals jij stelt, dat Kok en Katan geen behoefte voelen om op sites als deze te reageren, ze gaan helemaal niet in discussie met een collega. Maar wel eenzijdig vanuit een column paleo afkraken. Erg onfatsoenlijk en een wetenschapper onwaardig, denk ik zo. (Seidell is trouwens een van de weinigen in deze wetenschappelijke sector die wel vragend en voortschrijdend door het leven gaat en open blijft staan voor nieuwe inzichten).

  • Lisa zegt:

   Nog iemand die het hier helemaal eens is. Ondanks het feit dat de toon ook mij niet altijd aanstaat, blijf ik je zeker volgen Melchior, dat doe ik al een hele tijd. Maar 2 vrienden aan wie ik dit blog van harte aanbevolen had, zijn afgehaakt vanwege de toon en ‘het gooien met modder’. Ik vind dat erg jammer.

   • James zegt:

    Zou wel eens interessant zijn om uit te vinden waar Melchior met ‘modder’ gegooid heeft. Kritiek onder stoelen of banken te steken helpt niemand verder. Zachte heelmeesters, stinkende wonden. Als iemand in een toon aangevende plaats of functie duidelijk die functie misbruikt, mag daar niks van gezegd worden? Professor Dr. Frederick Stare heeft jaren lang de scepter gezwaaid aan Harvard (Nutrition) en is mede verantwoordelijk voor de ellende in de gezondheids zorg in Noord Amerika. Twee van zijn belangrijkste research assistenten (PhD’s) zijn ontslagen vanwege corruptie en steekpenningen van Big Food en vervalsen van research. Stare kon niet ontslagen worden omdat het schandaal te groot zou worden (politics). Dit is de man die verantwoordelijk is voor grootscheeps invoeren van plantaardige vetten. Dr. Frans Kok heeft daar gestudeerd. Onder Stare? of was Willett toen al begonnen?
    http://www.sourcewatch.org/index.php?title=Frederick_J._Stare
    Melchior zal altijd voor de keus staan : kan dit of moet ik -God forbid- gaan censureren.
    Ik hoop steeds dat het normale verstand en de redelijk het wint. Heb al eens ruzie daar over gehad. Het enige wat mij werkelijk interesseert is een wetenschappelijk verantwoorde onderbouwing van wat hier op tafel komt. Als dat sommige mensen in het harnas jaagt daar heb ik eerlijk gezegd geen boodschap aan.

   • Ja, dat is dan erg jammer voor ze ! Ze kennen hun eigen voordeel niet.

  • Jo tB zegt:

   Peter, ik ben ook een leek, maar ik ben het NIET met je eens. Om Katan te noemen, ik heb hem al jaren voorbij zien komen op TV deze of gene persoon/stelling afkraken, maar in discussie met de betreffende persoon gaan ho maar. Met oogkleppen op volharden in zijn standpunt dat kan/kon hij goed.

   • P. Reijngoud zegt:

    Het ging mij er niet om Katan, Kok of wie dan ook te verdedigen of aan te vallen. Ik vrees alleen dat een te harde toonzetting sommigen doet afhaken- zie de reactie van Lisa.

  • Hoi Peter,

   Dank voor je reactie en je waardering voor de informatie die je hier vindt.

   Ik respecteer je kritiek, zal er verder over nadenken, maar vooralsnog zie ik het anders. Zelf vind ik dat mijn blog aan de tamme kant is. De desinformatie die ons door overheden, expertcommissies, voorlichtingscentra, industrieën, onderzoeksinstituten, media etc. wordt gevoerd en de direct daaruit voortvloeiende gezondheidsschade, rechtvaardigen wat mij betreft een nog aanzienlijk scherpere toon. Ik hou me hier behoorlijk in, in een poging nog enigszins fatsoenlijk over te komen. Het spijt me dat ik jou en anderen desalniettemin voor het hoofd stoot, maar het is niet anders. In mijn perceptie is het oorlog. Loop een ziekenhuis binnen en aanschouw het lijden. Tachtig procent ervan is een kwestie van ‘genetics load the gun, but the environment pulls the trigger’. Onnodig dus.

   Zonder enige twijfel jaag ik bepaalde mensen weg. Pech. Ik heb niet de geringste illusie dat exponenten van de status quo – Kok, Katan, Foodlog, Unilever, Voedingscentrum – ook maar de minste belangstelling hebben voor een dialoog met een irritant maar volkomen irrelevant en ongevaarlijk onderknuppeltje als ik. De wetenschappers die je noemt laten zich ook op andere publieke fora zelden of nooit zien. Ze zouden zich echt niet spontaan melden als ik op kousenvoeten zou gaan lopen. Dat Jaap Seidell hier zo nu en dan mee discussieert beschouw ik als een positief godswonder.

   Je beschuldigt me van complot denken. Terecht. Mensen zweren samen. Machten zweren samen. In het klein en in het groot. Face it. De voorbeelden van grote spelers die wetenschappers manipuleren of kopen zijn legio. Unilever weigerde Groningse onderzoekers die het spectaculaire Lyon Diet Heart experiment van De Lorgeril et al wilden imiteren een spread met de vetzuurcompositie die de onderzoekers wilden testen. Om te voorkomen dat de schadelijkheid van suprafysiologische doses linolzuur wel erg duidelijk naar voren zou knallen. Alle grote statinetrials zijn aantoonbaar zo opgezet dat de vaak ernstige bijwerkingen van HMG Co A reductase-onderdrukking niet aan het licht komen. Met als gevolg dat statines in de ‘wilde populatie’ een aanzwellend leger van kreupelen, diabeten, depressievelingen, verdwaalden en hartlijders (!) genereren, zonder dat er een haan naar kraait. Officieel bestaan die adverse reactions immers niet. Achter dit soort vuiligheid schuilen menselijke drama’s. Ik heb ze gezien. GVD. Mail, zoals ook ik deed, eens met Dr Marcia Angell, voormalig hoofdredacteur van het New England Journal of Medicine. De (farmaceutische) industrie maakt en bedenkt goeie dingen, maar is aan de andere kant ook gewetenloos. Argwaan kan je leven redden. Dat gold 100.000 jaar geleden en dat geldt nu.

   Invloed en waardering vanuit de hoek van de slechteriken kan me gestolen worden. Niets is erger dan de lof van een schoft, wie schreef dat ook weer? In mijn vak doe ik al meer dan genoeg water bij de wijn. Ik schrijf mijn recalcitrante stukjes hier voor ‘gewone’ mensen als ikzelf, met als enige oogmerk ze te wijzen op een ongevaarlijk en waarschijnlijk therapeutisch inzicht: dat veel pathologie en dysfunctie afwezig blijft of wordt gecorrigeerd wanneer we onze omgeving slim (dus binnen de context van het computertijdperk) afstemmen op ons (epi)genoom.

   Maar bedankt voor je ei ;-).

   • James zegt:

    Ik kon het niet beter gezegd hebben, maar ik ben dan ook geen professional.:-) Thanks! en Thanks Peter voor het uitlokken van deze response.

   • willem zegt:

    En deze reactie bewijst waarom ik dit blog zo waardeer!!!

   • Hans zegt:

    Op zo’n antwoord had ik gehoopt en ook verwacht omdat het allemaal te belangrijk is voor iedereen, nix ,,polderen” , kool en de geit sparen , ,,pamperen”, neutraal enz………
    Iemand die z’n kop boven het maaiveld uitsteekt , z’n nek uitsteekt moet je koesteren !

    Dat personen , organisatie’s , bedrijven , wetenschappers , overheid etc.,etc. angstvallig zwijgen en zodoende buiten schot blijven spreekt boekdelen .
    Jaap Seidell is een mooie uitzondering die wel openstaat voor e.e.a., hoop dat hij blijft hier.

    Melchior , je legt zenuwen bloot en laat de rottigheid in systemen van de maatschappij op gebied van voeding zien , ga vooral zo door , anders ben ik hier ( ook ) weg 😉 De knuppel mag van mij nog harder in het hoenderhok ( niet in de mijne graag).

    Iemand die de naakte waarheid niet wil kennen en het met de mantel van,,fatsoen” wil bedekken, tja,,,,, De wereld zit vol van onfatsoen en zeker op voedingsgebied , zie dat onder ogen. Begin eens met etiketten te lezen als eerste en kom dan met argumenten waarom de voedingsindustie ons niet ziekt maakt en de pharma-industrie daarna de SYMPTOMEN wil bestrijden. Laat voeding je medicijn zijn las ik ergens.

    Nog een vraag :
    Kreeg een vertaald boek over de voedingsindustrie in PDF-formaat van iemand , ,, Laat je niet volvreten” oftewel ,,The end of overeating ” van David A. Kessler http://en.wikipedia.org/wiki/David_Aaron_Kessler
    Die naam heb ik vaker gelezen , kan in verband met FSA zijn , waar hij werkte.
    Ik denk bij FSA steeds aan de voedings-mafiia ( 1 f ? ) en de docu http://www.youtube.com/watch?v=fONUvkPPMGY
    Weet jij en/of iemand anders hier meer van ?

   • Lisa zegt:

    Hallo Melchior,
    Het is geenszins mijn idee om je blog onderuit te halen hoor! Ik maak juist vreselijk veel reclame. En James, ik zal nog even navragen waar het precies over ging.
    Ik had verschrikkelijk enthousiast verteld over Melchiors blog en vind het domweg ontzettend jammer dat deze vrienden zo snel afgehaakt zijn. Ik proef zelf ook wel eens de toon waaraan ze refereerden. Volgens mij heeft het ermee te maken (ik spreek nu voor mezelf) dat het punt dat soms door Melchior of door de reageerders hier gemaakt wordt, sterker op mij zou overkomen als er wat minder frustratie in door zou schemeren. Bijvoorbeeld als er weer eens verschrikkelijk veel reacties komen over hoe slecht bijv. Foodlog of een of andere wetenschapper of instelling wel niet is.
    Maar ehhhh…..zoals gezegd, ik blijf dit buitengewone blog van een ongewone mens graag volgen omdat ik het werkelijk interessant vind! De enige reden dat ik even wilde reageren, is dat P. Reijngoud precies verwoordde wat ik al vaak gedacht heb.
    Groet, Lisa.

    • James zegt:

     Lisa, je krijgt een big hug van over de grote plas. Ik ben het in feite helemaal met je eens. We hebben het al eens gehad over dat enthousiasme van de nieuwe paleo-er en het gevaar dat altijd aanwezig is dat het enthousiasme sommigen op de kast jaagt. Beter is vaak om jezelf wat in toom te houden. ‘k Weet het, frustrerend soms, vooral als je mensen ziet sukkelen en je weet bijna zeker dat er een gluten allergie of op z’n minst intolerantie speelt. Nooit vergeten -en ik kan dat niet vaak genoeg herhalen- de meeste mensen, roeiend met de riemen die ze hebben, denken dat ze zichzelf aardig goed en verantwoord voeden, en datzelfde voor hun gezin doen. Nou kom jij dat allemaal op zijn kop zetten. Niet dat je dat bedoelt, maar dat zou wel eens als zodanig over kunnen komen. Of in ieder geval tot conclusies leiden die aardig bedreigend lijken. Misschien zijn ze al wat onzeker wat betreft hun dieet want iedereen heeft wel eens wat opgevangen. Onzekere mensen hebben een heel voorzichtige benadering nodig en zeker niet een benadering die de grond onder hun voeten weg haalt. I never forget my first reaction to the discovery dat mijn hele gezonde dieet (multigrain everything, low fat, mais olie enz.) berustte op gefalsificeerde research of op z’n minst bewust verkeerd geinterpreteerd. Ik was des duivels wat nog steeds door klinkt in veel van mijn commentaren, terwijl ik mezelf een aardig redelijk iemand vind.

   • Mariet Hoen zegt:

    Melchior, blijf vooral zo scherp als ’t maar kan 😉
    Jij verwoordt alle kwaadheid ( voor het bedrog ) , dat ik al jaren ingeslikt heb, op zo’n een ‘to the piont’ te manier, dat ik soms zit te juichen achter mijn laptoppie.

    Alle adequate informatie, die je hier aanzwengelt inspireert heel veel lezers om mee te denken, kennis en ervaringen te delen. Elkaar stimuleren en ook bekritiseren, zoals echte vrienden horen te doen.

    Mij persoonlijk heb je zóooveel tools aangereikt, waardoor ik weer op weg ben/kan naar een lang en vooral gezond leven. Voor eeuwig dankbaar :-*

   • P. Reijngoud zegt:

    Beste Melchior (e.a.),
    Even een paar misverstanden uit de weg ruimen.
    1. Persoonlijk voel ik me niet voor het hoofd gestoten door de toon die jij of anderen hier (soms) gebruiken. Maar laat ik iemand noemen met een toon die volgens mij zeker averechts werkt (scherper dan hier): Anthony Colpo. Hij heeft een mening die hij niet onder stoelen of banken steekt. Maar een ieder die het niet met hem eens is wordt door hem als idioot weggezet. Een paar jaar terug heeft (o.a.) Michael Eades hem van repliek gediend. De manier van argumenteren van Eades spreekt mij meer aan dan die van Colpo. (Googel maar eens op AC Fat Loss Bible critique part II ) Waardoor ik meer blogs van Eades heb gelezen dan van Colpo. Ik denk dat ik niet de enige ben.
    2. Over complotten. Ik ben 63 en eerder cynisch en sceptisch dan naïef. Ik ben me terdege bewust van de rol van farmaceutische bedrijven, hedge funds, banken, politiek onbenul, en noem maar op. En extra triest is het om te constateren dat zelfs wetenschappers van gerenommeerde universiteiten (Harvard, Frederick Stare, met dank aan James voor de link) dollars belangrijker vinden dan wetenschap. Toch moeten we niet doorschieten. Veel wetenschappers zitten in diverse commissies. Daardoor zijn ze (voor mij) niet automatisch verdacht. Zelfs Melchior beschreef laatst het dilemma waar hij soms voor wordt geplaatst. Ook door ons gewaardeerde wetenschappers zullen wel eens voor soortgelijke dilemma´s komen te staan. Maar dat echt schandalige praktijken stevig worden aangepakt: prima!

    Mijn insteek is: hoe kan deze site meer aandacht krijgen. Het lijkt me nuttig om daar een enkele keer over te discussiëren. Niet te zwaar opvatten allemaal.

    • James zegt:

     Mijn dank Peter voor de toelichting. Wat Colpo betreft, spijker op z’n kop wat Colpo verder ook bijgedragen heeft, nadat Michael Eades de zaak had geprobeerd recht te trekken, heb ik hem heb ik me verder niet in hem verdiept. Tuned him out. Hetzelfde kun je van een aantal anderen zeggen en ik zal verder geen namen noemen. Verder geven goede wetenschappers allemaal hun connecties aan en is het aan de lezer om verbanden te zien, of invloeden te vermoeden.
     Maar zie ook mijn reactie op Lisa, het heeft tijd nodig en al te grote bekerings drang heeft vaak averechtse werking. Ik denk echter dat het echter wel verschil mag maken of Melchior, op goede gronden reageert of dat wij als commentators op onze eigen, soms naieve manier reageren.
     Fien heeft me wel eens verweten een fel manneke te zijn. Ben ik misschien ook wel, maar hoe moet je je frustratie anders kwijt als je merkt dat je de 70 gepasseerd geconfronteerd wordt met een gezondheid die te wensen over laat, ondanks een ”gezonde leefwijze” op aanbeveling van de wel bekende instanties. Zoals al eerder opgemerkt, belazerd, en nog kan Katan zich zelf er niet toe brengen om toe te geven dat hij fout is geweest. Volkomen fout. Hij is niet de eerste de beste. Hij is een wetenschapper. En ik moet geloven dat hij dit allemaal niet geweten heeft?En Frans Kok mag nog steeds zijn vreemde verhaaltjes afdraaien in Wageningen??. Nee Peter ik heb niet zo’n hoge pet op van dit soort PhD’s. Ben er zelf bijna een geweest maar omdat ik weigerde een aantal flut colleges te lopen (speciaal voor “Amerikaanse ” studenten) van de eer afgezien. Mag Melchior kwaad zijn als hij dit soort nep wetenschap voor het voetlicht brengt? Jammer dat sommige mensen aanstoot nemen aan een wat te felle taal, maar ik ben bang dat dat noodgedwongen is. We betalen met elkaar een hele hoge prijs voor een gezondheids zorg die vele malen duurder is dan noodzakelijk.

    • Hoi Peter,

     Point taken. Mijn excuses dat ik juist op jouw eerlijke en opbouwende kritiek met een rant reageerde. Het lijkt daardoor of ik jou afzeik, maar dat was beslist niet de bedoeling.

     Grappig dat je Anthony noemt. Ik beschouw hem als een vriend, omdat we in de begindagen van Thincs min of meer samen optrokken tegen de protagonisten van ‘de cholesterolmythe’. Ik herken zijn recalcitrantie en vertwijfeling. Tegelijk ben ik het tegenwoordig op een aantal punten niet meer met hem eens. En ik zou nooit (of liever gezegd niet meer) zo ver gaan om ‘tegenstanders’ zo ongenadig af te serveren als hij doet, omdat (1) niemand altijd 100 procent goed of fout zit (er zijn en blijven onzekere factoren) en (2) omdat je met die stijl uiteindelijk iedereen van je vervreemdt. Hoe zeer ik me ook verwant voel met Anthony en een deel van zijn gedachtegoed, ik correspondeer niet meer met hem, omdat het niet prettig is om bij een eventuele ‘misstap’ met zijn meedogenloze scalpel aan flarden gereten te worden ;-).

     Ik denk dat ik nu snap wat je bedoelt. Lisa’s standpunt begrijp ik ook. Uitingen van frustratie zijn lelijk. Als een ander loopt te zeiken, loop ik weg. Hoewel ik zoveel mogelijk knipogen en relativeringen probeer aan te brengen, zal het ongetwijfeld zo zijn dat ik met enige regelmaat als verongelijkte drammer overkom. Dat is inderdaad niet de bedoeling.

     Wat betreft het echo chamber effect, dat is volgens mij inherent aan een special interest blog. We moeten het waar mogelijk zien te beperken.

     Bedankt voor je bijdragen!

   • willem zegt:

    Weer een mooie, en natuurlijk felle, bijdrage, James. Elke bijdrage betekent een verdere invulling van je maatschappelijke en vooral wetenschappelijke profiel. Leuk.
    Maar wat me bezighoudt, is dat daarbij de filosofie van Dooyeweerd past. Daar ben ik nog lang niet uit…
    Zo eindig je: ‘We betalen met elkaar een hele hoge prijs voor een gezondheidszorg die vele malen duurder is dan noodzakelijk.’ Relatief, natuurlijk, deze invulling, maar daarom niet onterecht. Ik concludeer dat je als belangrijke reden voor die ‘hoge prijs’ bedoelt het inleveren van gezondheid door het westerse voedingspatroon?
    En niet het onthouden van gezondheidszorg aan de slachtoffers ervan?
    De bessenstruiken en vruchtbomen trouwens al weer gesnoeid?

    • James zegt:

     Hoi Willem even heel in het kort want ik wil de schitterende blog van Melchior niet verder vervuilen. Al onze problemen met dieet en gezondheid komen hoofdzakelijk voort uit economisch belang. Misschien zelfs uitsluitend, maar gemakzucht e.d. zullen wel ter dege een rol gespeeld hebben waar economische belangen al heel snel een weg mee wisten. Om de vertekening te kunnen begrijpen moet je een stap terug doen en het economische aspekt van de werkelijkheid zien als maar een aspekt te midden van alle andere. Ieder met eigenschappen en ingebouwde wets structuren (eigenwettelijkheid). Deze aspekten of wets kringen zijn niet ongestraft tot elkaar te herleiden. Als dat gebeurt krijg je een vertekening. Alle aspekten zijn in elke kring aanwezig maar niet bepalend. Ze staan in dienst van. Economische groei is goed maar alleen wanneer het de andere er bij betrekt. Economie heeft in feite te maken met efficientie. That’s all. En dat is waar het fout is gegaan. Economische groei is one dimensional geworden en derhalve alleen in de richting van meer materie. Er is geen groei in de breedte. Er zijn -tot dusver begrepen- zo’n 14 van deze wetskringen die hierin mede een rol zouden moeten spelen. Dit is een van de redenen dat de VU een Centrale Interfaculteit heeft (of had?)
     Ik hoef hier verder niet uit te leggen wat een en ander betekende voor de ontwikkeling van de hele westerse industrie. Goudzwaard hamerde hier al op zo’n 40 jaar geleden. Van Riessen in De Maatschappij der Toekomst (1952) oa.Hfdst.3
     De kosten van de gezondheidszorg daar bedoel ik gewoon mee het gevolg van deze economische scheef trekkerij. Had niet gehoeven.

   • Mariet Hoen zegt:

    Even een kleine correctie op mijn stukje hierboven: “Elkaar stimuleren en ook bekritiseren, zoals echte vrienden horen te doen.”
    Toen ik vannacht op mijn snoezelmatje lag, dacht ik: Nee, zoals vrienden, maar alle ménsen dat horen te doen.

    Het wordt tijd dat we dat weer gaan doen, in het groot en in het klein.
    Zoals Melchior e.a. zo vaak aantonen, dat macht en oneerlijke geldzucht corrumpeert. Maar macht wordt gegeven door mensen, uit laksheid, mee-eten uit de ruif en angst voor afwijzing.

    Of erger nog, angst voor een pak slaag. Toen ik in de Diamantbuurt woonde fietste een stuk of 5 jochies zodanig ‘machtig’ door de straat dat het irritant werd. Ik stopte en zei: Hallo, willen jullie dood ? Ze begonnen tegen me te schelden. Ik lachte, zeg het maar ik doe als je het wilt. Een heel gesprek. We werden vrienden !

    Peter, bedankt dat je je kritiek te berde brengt. Het dwingt velen om te reflecteren, nog scherper te formuleren waarom en uit welke hoek de vaak terechte frustraties ontstaan zijn

    Bij mij leidt die frustratie soms tot ongebreidelde woede, waar ik soms in stik en dan kan ik niet meer rationeel formuleren. Ik en anderen kunnen daar niets mee. Hier zie ik dat wat ik ervaar goed beargumenteerd, dat helpt om mijn opgelopen frustraties om te zetten in positieve pak-aan akties, die mij verder helpen i.p.v. te blijven hangen in verontwaardiging.

 3. James zegt:

  Ik mis de slides maar Hij gebruikte blijkbaar een interactive tablet wat in dit geval de slides verhinderde. Het meeste is de meesten hier waarschijnijk wel bekend maar ik denk dat de slides hadden kunnen helpen by het ‘connecting of the dots’. Ik vermoed dat de slides ook beter de pathways verduidelijken. Zijn eigen site http://appetiteregulation.com/ is trouwens erg de moeite waard.

 4. Jo tB zegt:

  De 12 commandments van paleo! That says it all. Een begenadigd spreker.

 5. willem zegt:

  Dit is een goeie: ‘… waarom wij moeten bewijzen dat de voeding waarop we zijn geëvolueerd veilig is’.
  En alle trucs worden uit de kast gehaald om een aureool van gezond, veilig en verantwoord te hangen rond voeding die aantoonbaar riskant is.

 6. fran zegt:

  Waar ik over na zat te denken: ik heb hier vaker gelezen dat granen en peulvruchten echt niet gegeten willen worden (want, dat zit de reproductie van die gewassen natuurlijk enorm in de weg) en dat we er daarom ziek van worden. Maar ik ben toch niet zo overtuigd van dit argument. Immers, dat negatieve gezondheidseffect treedt pas op na jarenlange inname (en vaak ook nog ná onze reproductieve levensfase). Als een plant echt zo graag niet gegeten wil worden, dan kan het beter giftig zijn (paddestoelen). Niet dat ik overigens geloof dat granen en peulvruchten gezond zijn, maar ik zet alleen mijn vraagtekens bij de argumentatie.

 7. Robert1970 zegt:

  fran, de graanzaden hebben nog andere antinutrienten in zich, deze ter voorkoming van het vroegtijdig kiemen. Daarom ook de tip om granen te weken voor gebruik zodat het schadelijke fytinezuur afgebroken wordt. Dit weken vond vroeger altijd plaats tijdens het rijzen van het brood. Tegenwoordig wordt het brood machinaal gemaakt en is de rijstijd verkort tot het minimale waardoor het fytinezuur niet meer afgebroken wordt. Over de schadelijkheid van fytinezuur is men het niet volledig eens, de een zegt dat het geen kwaad doet bij matig gebruik, de ander zegt dat we hier ernstige vitamine en mineraal tekorten door oplopen
  Doordat men het brood vroeger dus lang liet rijzen kan het zijn dat men minder hinder onderving van het eten van granen.
  Daarnaast schijnt het zo te zijn dat onze tarwe niet meer dezelfde soort is als vroeger, de huidige tarwesoort schijnt schadelijker te zijn.

 8. @rnold zegt:

  Mooi n=1 voorbeeld. Hier nog n=3500 voorbeeld. http://www.fourhourworkweek.com/blog/2013/01/22/is-the-4-hour-body-a-scam-tracking-3500-people-to-find-out/

  Experiment van Tim Ferris om aan te tonen of de adviezen uit de four hour body werken. Hij adviseert een slow carb diet, met veel bonen, minimaal 30gram proteine binnen een half uur van ontwaken, koude douches en een ‘cheatday’. Een mooi instapmodel naar het echte paleowerk. Want in het begin makkelijker vol te houden, maar op een gegeven moment ben je die bonen en de cheatday goed zat :-). Dus zonder de dat je het door hebt ben je opeens behoorlijk paleo :-).

  Wat dit voorbeeld vooral laat zien is wat inmiddels de mogelijkheden zijn om ‘vrij eenvoudig’ veel n=1 ervaringen bij te houden en te delen. We kunnen zelf bewijzen dat het werkt, of niet. Veel meer waard dan welk onderzoek ook waar ze dit moeten simuleren.

  Lijkt me een goed idee om zo’n experiment te combineren met de lancering van je boek! Dan vragen we mensen om zich te houden aan een paleo leefstijl zoals beschreven en onderbouwd in je boek en vervolgens vragen we ze zelf de effecten/resultaten bij te houden op hun smartphone.

  • Eva zegt:

   Dat is eigenlijk een heel stoer idee van je @rnold! Gebruik maken van de moderne technologie en het feit dat heel veel mensen graag van alles over zichzelf bijhouden! (oooh shoet hoe heet dat nou ook alweer? Er zijn hele groepen mensen die er zelfs congressen over organiseren… Life… Life… dinges… Life Tracking! Dat is het)

 9. George zegt:

  Deze papa is ook paleo gegaan:

 10. James zegt:

  Nabrander Willem. Helaas is het werk van Van Riessen moeilijk te lezen door zijn eindeloos gepreek.. (half the boek 😦 ) Misschien gewoon voor die tijd.

 11. James zegt:

  Another N=1. This is the first winter that I did not go back from size 36 in 38, which was a regular event for the last five years or so. In tegenstelling tot wat Carla denkt, senioren zijn lang niet altijd zo sedentary en hebben lang niet altijd zo erg veel vrije tijd om handen. Zeker niet in de zomer. Maar aangezien wij ’s zomers lange dagen maken ( 1 1/2 ha aardbeien, 1/2 ha groente, en nog meer kersen, druiven, etc.) nemen we het er in de winter van. Veel lezen, research, blogs bij houden, enz. hout kachels bij houden en als er even geen sneeuw ligt hout as over het land brengen. Alle vrucht dragenden zijn er gek op. Een 30 kippen bij houden, want veel kennisen komen regelmatig langs voor biologische eieren. Boerenkool hakken voor de kippen want die hebben in de winter ook groen nodig. En voor je het weet is het weer Maart en zijn we weer bezig in de kas. Dus ik durf nu begin Februarie te zeggen: of het nu helemaal paleo is of niet, zolang je de algemene beginselen in de gaten houdt : sterke vermindering van carbs en in verhouding meer vet dan eiwit, en eens in de week een dag vasten. Vasten op onze manier. Koffie zwart en zonder suiker, thee idem en water. No snacks. Avond maaltijd rond zes uur hoofdzakelijk groente en vlees. Dat is een 24 hr vasten, en daar voelen we ons kip lekker bij. Blijkbaar helpt het als je de rest van de week al aardig vet rijk en koolhydraat arm eet.

  • Mariet Hoen zegt:

   James, kijk dat zijn nog eens opwekkende berichten 😉 Doe ik ook één dag in de week 24 uur vasten. Lekker alle rommel opruimen, haha. Voor de rest van de week 2 maaltijden per dag, maar ik moet ook nog wat afvallen.

   Dus, nu in de winter de hout as bij de bessen ? Heb een zakje klaarliggen, ga ik doen. Zeker bij de haskap berry. Hoop op mooie vruchten !

  • willem zegt:

   Heb nu sterk de neiging om allerlei vragen te stellen en opmerkingen te maken over welke aardbeien, groenten, bessen, enz. En over de houtas die ik ook steeds gebruik bij aardappelen, bieten, wortelen, pastinaken, prei, uien en knoflook, bessenstruiken, etc.. Moet me inhouden, want mijn plaats kennen op dit paleoblog.
   Hoewel, een tuintje hebben, is toch wel aardig paleo. Toch? Want het schiet me te binnen: die oermens, een nomade, ging waar het voedsel was. Geen tuintje op de rug..
   Trouwens, over oermens gesproken. De laatste tijd weer allerlei, vaak tegenstrijdige, berichten over de Neanderthaler. Leuk om te volgen. Paleo?

   • Go ahead! Heb zelf geen tijd en reageer nu even via mijn vriendins aaifoon. Ben zelf in het gelukkige bezit van een Nokia uit 1999 ;-). Sorry!

   • James zegt:

    Willem ik zou de aardappelen maar geen houtas geven. Te veel kans op schurft. (scab)
    En altijd er voor zorgen dat er geen hoopjes as komen te liggen. Te veel zouten op een plek die de wortels geen goed doen. Ik gebruik een plastic aardbeien mandje (pond), gaatjes zijn net groot genoeg om te strooien. Tomaten zijn gek op as. Pot-as (potassium) en de kalk (carbonaat) versterkt de structuur van de plant, geeft een beter water en energie huishouding, sappiger planten, beter bestemd tegen droogte en fungi. Bovendien maakt het de plant minder aantrekkelijk voor insecten. Er is een te hoog suiker niveau wat gevaarlijk is voor veel insecten. Kunnen suiker niet verwerken, gaat fermenteren, alcohol enz.

 12. willem zegt:

  We mogen onze gang gaan, James, met ouwehoeren over groenten, kippen en fruit. Dank, Melchior.
  Houtas. De opbrengsten van, b.v., de houtkachel, of de open haard. Goud waard voor de tuin. Om kalium, een belangrijke meststof voor de tuin, te benutten kan dat via kunstmest, kali, of, melasse, of, en daar maak ik gebruik van, houtas. Ik doe dat kalium ook bij de aardappelen, James. Die plant heeft een redelijk grote kaliumbehoefte. En ik heb nog nooit gemerkt dat de aardappelen vatbaarder voor schurft werden. Let wel, James, ik ben een liefhebber, geen professional.
  Ook ik hanteer jouw strooiwijze, via de gaatjes van een potje. En, inderdaad, ook mijn tomaten smullen ervan. Maar v.w.b. kalk ben ik heel voorzichtig om die bij aardappelen en tomaten te gebruiken. Ik werk op twee manieren: wisselteelt en een vorm van permacultuur waarbij ik de bodem zoveel mogelijk bedekt hou met een constante mengeling van planten. Bij wisselteelt krijgen de kolen, en in mindere mate de uiachtigen en bladgroenten, behoorlijk wat kalk (liefst maerl), de vakopvolger aardappelen sla ik dus het jaar daarop over met een kalkgift, maar niet met een kaliumgift.
  Jij geeft de tomaten dus wel kalk, in combinatie met kalium. En de resultaten zijn prima, zo lees ik. Ga ik dit jaar ook proberen, hoewel het tegen zekere tuinderregels ingaat. Maar, ja, ’t lijkt paleo wel…
  Ik heb je nu toch aan de lijn. Vruchtbomen en struiken al gesnoeid?
  Welke staan bij mij? Een paar appelbomen, perebomen, twee pruimen, twee vijgen (hoop dat die de winter doorkomen), druif in de kas, zwarte, rode, witte en blauwe bessen, kruisbessen (heel veel, maar allemaal verschillend), taybes, frambozen (herfst), jostabes, de prairiebes, wat bramen, loganbes, japanse wijnbes, en wellicht sla ik er een over. Geen massa’s, maar een tot enkele bes soort!
  En dan de aardbeien. Heel interessante teelt. Als doordrager heb ik ook de mara des bois, trouwens.

  • James zegt:

   Oregon State University heeft een paar goeie pointers en een schitterende tekenstrip over een manier van composteren wat aardig op perma culture lijkt. Voor tomaten raden ze zelfs 1/4 cup in het plantgat . whttp://extension.oregonstate.edu/polk/sites/default/files/PCMG_Organic_No_Till_Gardening_Comic_Book.pdf
   Wij moeten trouwens voorzichtig zijn met onze as omdat de pH al aardig hoog is maar de beschikbare kalk niet. We zijn nog steeds druk bezig met organische stof op te bouwen. Wisselbouw doen we alleen met de kool soorten en in het algemeen met knol/wortel t.o blad. We zijn bijna kunstmest vrij.
   Snoeien doen we pas na de kans op een zware nachtvorst voorbij is, dus niet eerder dan Maart. Zodat we zeker weten wat er de winter goed doorgekomen is. Vooral bij de druiven van belang. Maar ook de kersen kunnen wat vorst schade oplopen ondanks dat ze -35 tot -40 kunnen hebben. Ook aardig wat snoeiwerl gebeurt in de herfst na de afrijping, maar dat is voor stekken die we overwinteren onder de grond.
   Mijn vrouw heeft een stek ( 10cm.) van een vijg meegenomen uit Nederland afgelopen zomer. Die staat nou met drie grote bladeren in de vensterbank te pronken. Die kan alleen maar in de zomer op het terras en in de winter in de serre (sunroom) Ja de Mara is een Franse dayneutral die hier ook sinds een jaar geplant wordt. De belangrijkste is Seascape hier. Tayberry is hier nooit zo bekend geworden als de Loganberry, beide een framboos/braam kruising. Ondanks dat de Tayberry wat groter and zoeter is. Is moeilijker te oogsten en waarschijnlijk wat meer vorst gevoelig al zou het hier wel kunnen (-26 C). Misschien volgende keer wat cuttings meenemen uit Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s