Ervaren diëtiste: “’We’ lopen aan de leiband”

Veel diëtistes lopen aan de leiband van de voedingsmiddelenindustrie. Deze foto is willekeurig gekozen. Eventuele gelijkenis met met bestaande personen berust op louter toeval.

Veel diëtistes lopen aan de leiband van de voedingsmiddelenindustrie. Deze foto is willekeurig gekozen. Iedere gelijkenis met bestaande personen berust op louter toeval.

In de discussie over de recente analyse van Ramsden et al schreef ziekenhuisdiëtiste Sandra dat steeds meer diëtistes inzien dat de huidige richtlijnen verre van evidence based zijn. Dat ze zelfs stoutmoedig hun eigen plan trekken. Het klonk hoopgevend. Maar helaas. Zojuist postte Janet de volgende reactie. Ik vind het een aparte post waard.

“Mooi. Mag ik antwoorden? Ja, het is een zeer, zeer kleine groep diëtisten die zo denkt. Een kleine minderheid. Ik draai al heel wat jaren mee en ik verbaas me ook over de jongere garde. Kritiekloos zijn ze (generaliserend van mij maar toch, ik zeg het). Vorige week hebben alle diëtisten in Nederland een grote doos van Unilever ontvangen op hun adres. Met daarin pakjes Alpro-sojamelk, 1 flesje Bertolli olijfolie en een stapel folders over m.n Pro-Active. Op Twitter heb ik daar stevig op gereageerd wat de bedoeling van Unilever was…. om mij als onafhankelijke 1e lijns- diëtist zoiets ongevraagd te sturen. En of ze de banden met de Nederlandse Vereniging v Diëtisten aan het aanhalen waren? Vele collega’s heb ik onder mijn volgers: het bleef muisstil, slechts één zei dat ze wel verwacht had dat er meer informatie over Unilever in zou zitten. Zucht. Plank mis. Deze discussie over vermenging van belangen woedt momenteel ook hevig in de VS tussen de RD’s en de voedingsindustrie. Dat zou hier in Nederland ook zo moeten zijn.
Ik meen eens gereageerd te hebben dat ik een soort kentering in denken bespeurde maar dat trek ik in. Nee, ik heb me vergist helaas. ‘We’ lopen aan de leiband. Doe je dat niet dan is het is inderdaad een soort loopgraven ‘oorlog’. Maar ik laat me niet stoppen.

You rock, Janet!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

81 reacties op Ervaren diëtiste: “’We’ lopen aan de leiband”

 1. James zegt:

  Volgens mij is dat een ‘dietist’ die aan die leiband loopt. Robert??

 2. Mariet Hoen zegt:

  Janet is een witte raaf, zeer zeldzaam !

 3. Irene van den Berg zegt:

  Als natuurvoedingskundige weet ik wat het is, het is vechten tegen de bierkaai. Wanneer ik probeer om mensen te overtuigen, hoor ik zo vaak:, jamaar, de diëtiste zegt……

 4. riesjart zegt:

  Het zou mooi zijn als deze discussie eens gevoerd zou worden binnen de beroepsgroep. Ooit schreef ik een reactie op de een of andere stelling over voeding op een site bedoeld voor diëtisten. Het was blijkbaar een ongewenste meningsuiting want die reactie was binnen enkele minuten na publicatie verwijderd. Het lijkt mij daarom dat er van een zekere censuur/sturing sprake was. Vraag mij af of dat vaker het geval is in de informatievoorzieningen voor deze beroepsgroep. Wie zal er daarnaast kritisch genoeg zijn om de met de paplepel 😉 ingegoten kennis en adviezen kritisch te bekijken en becommentariëren? Waarom zou je ook? Aansluiten bij de standaard is waarschijnlijk winstgevend, niet? Het gaat zoals altijd weer om integriteit en verantwoordelijkheid.

  • ” integriteit en verantwoordelijkheid” lijkt mij makkelijker gezegd dan gedaan. Ik meen dat een bepaalde standaard-advisering min of meer verplicht is.

   • riesjart zegt:

    Precies, dat klopt helemaal, het is volgens mij hetzelfde als de arts die de standaard voor een bepaald ziektebeeld niet naleeft kan worden aangerekend als er wat misgaat in de “alternatieve” behandeling. Het is een risico om af te wijken van de norm, daarom moet de totstandkoming van die norm onafhankelijk van de industrie zijn. Maar als niemand zijn nek uitsteekt komen we ook nergens…
    Dan lopen we per definitie aan het leiband.

 5. Zoals sommigen weten, ben ik zelf 4e-jaars diëtist in opleiding.
  Tijdens de 1e drie jaar van mijn opleiding was er zeer weinig interesse in mijn denkbeelden. Al had ik het idee dat ik deze vrij aardig kon onderbouwen. Er waren maar een paar docenten die oprecht geïnteresseerd waren mijn kritische publicaties over verzadigd vet/onverzadigd vet. Medeleerlingen kon het geen barst schelen.

  Dit jaar lijkt het anders te gaan: In het ziekenhuis waar ik ben afgestudeerd, mocht ik de cardiologen vertellen dat er geen aanwijzingen zijn dat verzadigd vet slecht is voor het hart. De afdeling diëtetiek gaat het roer daar echt omgooien [dames, julie weten me te vinden als er moeilijke discussies gevoerd moeten worden 🙂 ]
  Nu ben ik stage aan het lopen in een ander ziekenhuis. Aan 3 diëtisten heb ik mijn verhaal gedaan over het verzadigd vet verhaal. Dit heeft ertoe geleidt dat ik ook hier mijn bevindingen mag gaan presenteren. Het lijkt erop dat het advies verzadigd vet advies mogelijk flinke klappen gaat oplopen.

  • riesjart zegt:

   Dat is precies wat ik bedoel met mijn commentaar hierboven. De resultaten van uitgevoerde onderzoeken liggen er, zelfs ondanks mogelijke beïnvloeding. Toch reikt de macht van autoriteiten en gezaghebbende instanties zover dat het niet doorkomt. Het afwijken van het gangbare ter bevordering van het algemene belang is niet gemakkelijk kan ik me zo voorstellen. Het kost ook veel energie om telkens te verdedigen.
   Maar dat is precies datgene wat ik zo bewonder aan jou Robert en ook aan Melchior, de inzet voor het groter geheel en niet in eerste instantie voor jullie eigen gewin.
   Daarvoor respect.

  • Janet Noome zegt:

   Robert, jij bent een gunstige uitzondering, een collega die van binnenuit de diëtetiek een zwiep geeft. Echt chapeau! Maar ook ik heb contact gehad met een docent van een opleiding Voeding & Diëtetiek die mij alleen op de parkeerplaats onder 4 ogen durfde te bekennen het met mijn verhaal en de veranderende inzichten eens te zijn. De opleiding was not amused en had hem/haar verzocht zich niet verder te uiten over het onderwerp.
   Zolang wij gehouden zijn aan protocollen die mede zijn opgesteld onder invloed van de voedingsindustrie zullen veranderingen heel langzaam gaan. Ik vind dat de Nederlandse diëtist zelf moet gaan nadenken op basis van (eigen) kennis en zich niet moet laten leiden door de mening van ‘een’ Voedingscentrum of anderen. Sta sterk in de schoenen en durf het te uiten.

   • Ik heb geen notie van jullie wereld. Maar waarom zouden jullie je niet in een dissidentenvereniging samenvoegen ? Vraag je Melchior als voorzitter, die kan zijn bekkie namelijk uitstekend roeren. Robert als secretaris, Voor de penningmeester vinden jullie wel een bevriende mafioot.

   • Janet, enkele jaren geleden werd ik benaderd door twee meisjes van de diëtistenopleiding in Leeuwarden. Of ik een lezing wilde komen houden over ‘Good Calories Bad Calories’. Ze hadden zelf een scriptie geschreven over de rol van verzadigd vet in de etiologie van coronaire hartziekte en het leek hen aardig om het project met een soort studium generale af te sluiten.

    Het feestje ging niet door. Er moest over gestemd worden en zowel docenten als leerlingen besloten unaniem dat een serieuze opleiding geen platform mocht bieden aan dit soort evident onzinnige ideeën ;-).

  • Robert, dat is toch wel weer heel bemoedigend, moet ik zeggen. Pet af voor het massieve werk dat je min of meer alleen van binnen uit verzet.

 6. Jo tB zegt:

  Toen in 2001 bij mij diabetes vastgesteld werd, werd ik naar ee diëtiste gestuurd volgens het behandel protocol. Deze jonge dame kwam met het advies voor mij: ik moest 5 boterhammen per dag eten. Waarop ik antwoorde, dat heb ik mijn hele leven niet gedaan dus ga ik daar nu niet mee beginnen. Ze vond het niet leuk. Het leek net of haar adviezen regelrecht uit de schoolboken kwam. Ik had in die tijd ontdekt dat wanneer ik zuivel at, ik meer problemen met mijn glucose gehalte had. Zij raakte helemaal in paniek toen ik haar vertelde dat ik een week lang wilde stoppen met zuivel om te kijken wat het met mijn glucoses deed. Ik heb zo snel mogelijk een einde aan het bezoek gemaakt en sla alle mogelijkheden af om weer naar een diëtiste te gaan. Ik zoek het zelf wel uit. Dat heb ik aldoor gedaan en doe het nog steeds.

  Het zijn niet alleen diërtisten die aan het leibandje lopen, ook patiëntenverenigingen. Iedere keer de DVN een enquete houdt, vraag ik aandacht voor de andere kant van het verhaal (laag koolhydraat verhaal) , zodat mensen een keuze hebben en niet alleen die ene kant van het verhaal horen. Maar ja……

  Ik heb te doen met de diëtisten die hun hersenen gebruiken en met individuele adviezen willen komen waar wij patiënten wat aan hebben. Jullie zijn roependen in de wildernis en wij zijn zoekenden in de wildernis, and never the twain shall meet. Jammer. Maar wij blijven hopen dat het tij zal keren.

  • ingridgoetschalckx zegt:

   idem dito, het is voor mij ook een hele zoektocht geweest om mijn voeding af te stemmen op mijn bloedsuiker. Na achttien jaar het gangbare dieet gevolgd te hebben, heb ik het heft nu zelf in handen genomen. Ik werd vegetariër en na een paar maanden kon ik mijn insuline met een derde (!!) verminderen. In al die jaren was er geen enkele diëtiste (en ik heb er in al die jaren veel gezien) die nog maar durfde suggereren dat het weglaten van vlees zo’n gunstig effect kon hebben. In de VS zijn er een heel aantal studies geweest die dit ook aantoonden. Waarom niet hier in Europa?

   • Hoi Ingrid,

    Interessant! Zou je misschien wat meer kunnen vertellen over je eetpatroon, zodat anderen er eventueel hun voordeel mee kunnen doen? Ik ken zelf geen onderzoeken die specifiek hebben gekeken naar het effect van vleesconsumptie op bloedsuikerregulatie, maar heb inderdaad vaker gehoord dat diabeten kunnen profiteren van vooral een veganistisch eetpatroon. Wat meer specificatie zou zeer welkom zijn.

 7. Dit is exact de reden waarom ik gestopt ben met een dergelijke opleiding (was naast mijn huidige baan). Het is erg jammer dat de meesten elkaar maar blijven herkauwen en namauwen. Maar Janet (en de haren, er zijn bijna geen zijnen, komen ‘er’ wel of zitten ‘er’ al). Langzaam, heel langzaam worden ogen geopend, we hebben wel bijna een halve eeuw (zo niet ruim een eeuw) kortzichtigheid terug te draaien. Dat duurt even. Blijf je kop boven het maaiveld uitsteken Janet, er zijn er in ieder geval ‘6’ die wel naar je luisteren.

 8. Sandra zegt:

  Als andere ervaren dietist (bijna 30 jaar in het vak) ben ik toch minder negatief dan collega Janet. Er is wel onderzocht hoe lang het duurt voordat een nieuwe artsenrichtlijn door de hele beroepsgroep is overgenomen. Je hebt de early adapters, maar ook behandelaars die veel tijd nodig hebben om overtuigd te raken van nut en noodzaak. In het geval van voeding en hart en vaatziekten hebben dietisten niet eens een nieuwe richtlijn, dus hoe kan je dan verwachten dat de beroepsgroep in een paar jaar de dieetbehandeling helemaal omgooit? Er zijn daarnaast nog heel veel vragen onbeantwoord ten aanzien van de dieetbehandeling bij hart- en vaatziekten, dus we weten misschien een beetje wat we niet moeten adviseren, maar wat moeten we wel adviseren? Het is niet mijn specialisme, ik ben ook maar bij toeval (Melchior’s bijdrage op Foodlog en laten dit blog) op dit spoor terecht gekomen. Schrok me echt een hoedje na het lezen van de eerste meta-analyses. En velen met mij.
  Daarbij moeten we niet vergeten dat dietisten niet echt geschoold zijn in het lezen/begrijpen/analyseren van wetenschappelijke publicaties. Gelukkig volgen veel dietisten na hun studie nog een master, dat geeft echt hoop voor de toekomst, maar voor die tijd zie ik echt een rol voor de “early adapters” .Zij moeten het voortouw nemen, in landelijke werkgroepen, en in de vereniging. Ik verwacht toch echt geen enorme tegenstand of uitstoting uit een vereniging. Tot nu toe (draag inmiddels zo’n 4 jaar de boodschap uit dat het anders zit dan we altijd dachten) heb ik alleen maar belangstelling gezien. Dus Janet, wat houdt ons tegen?
  @Jo tb: een paniekerige dietist, het lijkt me een akelig idee. En dat terwijl dietisten juist zijn opgeleid om een behandeling te starten die aansluit bij het eet- en leefpatroon van de client/patient. Dit exemplaar had dat blijkbaar toch niet helemaal begrepen.
  @ Robert: dank voor je aanbod, het is dat we moeten bezuinigen, anders nam ik je direct aan als beleidsadviseur!

  • Sandra,
   Dank je!
   Voor een goede discussie hoef je me niet aan te nemen. Dat vind ik gewoon leuk 🙂

  • Mariet Hoen zegt:

   Sandra, langs de weg van de geleidelijkheid, daar kan ik echt niet op wachten. En met mij nog veel meer mensen met diabetes enz. Ik heb al 24 jaar diabetes ( bijna net zolang als jij je beroep uitoefent ) Ben in die 24 jaar nog geen enkele ‘goede’ diëtiste of diëtist in het echt tegengekomen. Het laatste jaar, virtueel, Janet en Robert, ze bestáán !

   Ik zal je de hilarische verhalen besparen, van de adviezen die ik kreeg. Ik ben inmiddels verloren voor de doelgroep. Ben mijn eigen geschoolde diëtiste geworden. Volgens mij heb ik zo langzamerhand een Master verdiend 😉

 9. Sandra zegt:

  BTW, ik heb helemaal geen pakket gehad met olijfolie! Sta ik al in de zwarte lijst van Unilever? Dus toch…..

 10. Corrien zegt:

  Off topic: Melchior, hoorde vanmorgen op radio1 hoe je dit blog mogelijk ‘te gelde’ zou kunnen maken. Dagblad De Pers heeft een herstart gemaakt; deze keer online. Als lezer kan je je abonneren op de bijdragen van één of meerdere vakjournalisten. Wat ik me van de papieren versie herinner houden ze daar wel van onderzoeksjournalistiek. Zou je je niet bij hen kunnen aansluiten? Kunnen wij je betalen….. 😉

 11. Mooi bericht van je Janet! Ik heb geen doos ontvangen?!
  —–
  Al vele jaren ben ik als diëtiste bezig om de koolhydraatbeperkte boodschap te verkondigen.
  Mijn boekjes hebben inmiddels al vele mensen bereikt en deze levende reclameblokken verspreiden de koolhydraatbeperkte boodschap weer van mens tot mens.
  Tevens bereiken mij via FB en twitter veel mailtjes en berichten van geïnteresseerde diëtisten en voedingsconsulenten die met koolhydraatbeperking goede gewichts- en gezondheidsvooruitgang behalen of dat ze de overstap gaan maken naar begeleiding met koolhydraatbeperking.
  Graag verwijs ik in mijn berichtgeving naar diverse blogs van Melchior. Dank Melchior voor je altijd weer meer dan interessante, leerzame en nimmer saaie blogs. Je weet het nieuws boeiend te brengen!
  ——-
  Het voedingscentrum, de opleidingen diëtetiek en opleidingen voor gewichtsconsulenten dragen nog steeds de inmiddels achterhaalde vetarme koolhydraatrijke light boodschap van de voedingsraad uit.
  Zolang de voedingsraad niet tot verandering van de regeltjes komt, blijven jonge net-afgestudeerde geïndoctrineerde diëtisten nog steeds 5-7 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met dieethalvarine en belegd met magere broodbeleg en 3 glazen zuivel per dag verkondigen als dé gezonde slankmakende boodschap.
  —–
  Oudere diëtisten met veel (teleurstellende) praktijkvoorbeelden zijn inmiddels eerder geneigd om de vetrijke koolhydraatbeperkte boodschap uit te dragen.
  Zij schreeuwen het niet van de daken, schrijven het niet op hun website en durven het niet via de sociale media te verkondigen – bang om geroyeerd te worden door de DVN met als gevolg dat klanten dieetconsulten niet meer vergoed krijgen door verzekeringsmaatschappijen – maar in hun praktijk begeleiden ze wel met veel succes koolhydraatbeperkte richtlijnen.
  —–
  Het is inmiddels alom bekend en geaccepteerd dat diëtisten de echt ‘zware’ gevallen eiwitshakes adviseren als ultieme afslankmiddel. Deze crashmethode druist dwars tegen de voedingsrichtlijnen van de voedingsraad in, maar het wordt wel getolereerd door de DVN. Afvallen met de normale 1000 kcal boodschap is niet haalbaar voor obesen, daar zijn de diëtisten het allang over eens.
  Maak deze groep shakers dan ook gelukkig om na de duur afgevallen kilo’s over te laten stappen op een koolhydraatbeperkt eiwitrijk voedingspatroon met weinig/geen brood. Voor de groep ex-shakers is dat een eitje! Hoe zuur is het om de duur-afgevallen kilo’s met ontbijtkoek, brood en halvarine weer terug te krijgen. Een weldenkende diëtist is al zover.
  —–
  Het heeft een aantal jaren geduurd, maar inmiddels zijn heel veel mensen op de hoogte dat je van koolhydraten/brood honger krijgt. Het zou wel een beetje dom zijn als je als diëtist dit in de spreekkamer tegen gaat spreken. Diëtisten zullen mee moeten gaan met de anti-koolhydratenstroom en ze moeten niet bang zijn voor de DVN.
  Fijn en hoopgevend dat al zoveel internisten en huisartsen het nut van koolhydraatbeperking inzien.
  —–
  Mijn netwerkje van koolhydraatbeperkte diëtisten groeit gestaag en de vraag naar koolhydraatbeperkte begeleiding ook!

  • Jo tB zegt:

   Ik wacht nog steeds dat de DVN een koolhydraatbeperkte maaltijd plaats in hun blad. Maar eerlijk ze hebben wel een artikel geplaatst over Dr Frank en die wilde het alleen hebben over het oerdieet/paleo. En ze hebben een exemplaar van het boek oergenieten verloot. Een micro stapje, dat wel, maar het moeten wat grotere stappen worden.

 12. Ninja ter Borg zegt:

  Ah, ik heb ook geen doos ontvangen van Unilever! Het zal komen doordat ik niet ingeschreven sta bij de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten…..!? Ach, wat zou ik er ook mee moeten.

  Ik, een niet ervaren diëtist (in 2009 afgestudeerd) ben al 1,5 jaar overtuigd tegenstander van de Richtlijnen Goede Voeding volgens de Gezondheidsraad (onze overheid). Eet koolhydraatarm, zuivelarm, eigenlijk samenvattend ongeveer volgens het Paleoprincipe. Heb inmiddels een cursus orthomoleculaire voeding gedaan en wil graag nog de opleiding Psycho Neuro Immunologie doen (alleen ’t geld nog ;). Ik merk ook dat ik terughoudend ben dit naar andere (ervaren) diëtisten uit te spreken, het is werkelijk Not Done!! om niet volgens de Richtlijnen van de Gezondheidsraad/ Voedingscentrum te denken en adviseren….

  Van de opleiding kan ik mij herinneren dat we 2 uurtjes college hebben gehad over ‘alternatieve’ voedingsvisies, de orthomoleculaire visie mocht in ieder geval ook een uurtje. We leren helaas niet om kritisch na te denken waarom bepaalde richtlijnen zo zijn als ze zijn (blijkbaar is dat niet in een 4-jarige opleiding te proppen of is dat net een brug te ver?). We worden eigenlijk gebrainwasht met de standaard richtlijnen van 6 sneetjes brood, halve liter zuivel per dag, etc., dus kan het mijn net afgestudeerde collega’s ook nauwelijks kwalijk nemen dat zij dit in volle overtuiging aanhangen.

  Volg met enthousiasme blogs van “anders denkenden” zoals deze, bedankt daarvoor!(misschien is dit trouwens mijn eerste online coming-out 😉 Ik denk wel dat er uiteindelijk een omslag komt in ons voedingsdenken, lijkt haast onvermijdelijk. Hoe kunstmatiger onze voeding wordt, hoe sterker de drang naar onbewerkt & natuurlijk, denk ik, hoop ik…..!

  • Jo tB zegt:

   Goh, er is de afgelopen 10 jaar niet veel veranderd als de 5 – 7 sneetjes brood nog steeds opgevoerd wordt. Als ik destijds dat advies zonder nadenken had opgevolgd, was ik nu al aan de insuline en nog zwaarder dan ik nu ben. Mijn DVK zei laatst nog, dat ze liever patienten zoals ik voor zich had, dan die jaknikkers die op de afspraak komen aanhoren welk pilletje ze moeten slikken en zonder weerwoord weer weggaan. Dus het ligt niet alleen aan de diëtisten, ook patiënten moeten verantwoordelijkheid dragen voor hun leven.

  • Janet Noome zegt:

   Unilever heeft de diëtisten die werkzaam zijn in de 1e lijn én lid zijn van de NVD een doos gestuurd. Kennelijk wordt er van uitgegaan dat deze groep het supermarktgedrag van hun cliënten meer beïnvloeden dan de collega’s in de 2e lijn. Doelgroepbenadering dus. Maar genoeg over de doos.

  • Hoi Ninja,

   Hartelijk dank voor je reactie!

 13. N=1 en meer
  Van oorsprong ben ik TCM’er. Traditional Chinese Medicine therapeute op HBO nivo.

  Tijdens mijn opleiding heb ik 5 jaar voedingsleer mogen genieten volgens natuurgeneeskundige inzichten. Ik studeerde af in 1996. Toen al wist mijn toenmalige docente, Henny de Lint, ons te vertellen dat hart en vaatziekten niet zozeer te maken hadden met verzadigde vetten als wel met een overdosis Koolhydraten en Omega 6.

  Stiekem vond ik de voedingsleer het leukste onderdeel van mijn opleiding. Zozeer dat ik daarna allerlei opleidingen, seminars, cursussen op dit gebied ben gaan volgen. Tijdens het jaar voeding vanuit Chinees oogpunt in 2007 wist mijn docent Betteke Visserman mijn aandacht te krijgen voor het verhaal over Cholesterol van Melchior. Sindsdien vertel ik tijdens elk derde consult over vetten, en verwijs ik al mijn patiënten naar zijn verhaal zoals deze te vinden is op internet en naar deze blog.

  Mijn laatste opleiding heb vorig jaar afgesloten als Orthomoleculair therapeut volgens de klinische Psycho Neuro Immunologie (KPNI) bij Natura Foundation. (van Bonusan) Er zitten hier onder de 6 lezers aardig wat mede studenten.

  Deze opleiding propageert actief de Paleo Lifestyle. In de opleiding zaten diverse diëtisten, artsen, fysiotherapeuten etc. Deze gaven aan dat zij door deze opleiding redelijk door elkaar geschud werden met betrekking tot wat zij voorheen geleerd of niet geleerd hadden qua voeding.

  Hier in IJsselstein werkt een voormalig huisarts, die helemaal is overgestapt op orthomoleculaire geneeskunde volgens de KPNI en ook het Paleo dieet adviseert, Irene de Vries. Haar voormalige collega huisartsen weten er niet goed raad mee, maar sommigen verwijzen wel door.

  In mijn praktijk komen o.a. ook huisarts (die nu acupunctuur is gaan studeren :-), gynaecoloog, anesthesiste, IC verpleegkundige bij kliniek voor Obesitas, fysiotherapeuten, verpleegkundigen algemeen etc. De meesten horen veel dingen die ik vertel voor het eerst.

  N=1; Na mijn verhaal over vetten en cholesterol heeft de gynaecologe haar man en vader van de Statines afgehaald. Bij controle bij de huisarts wist deze blij te vertellen dat die statine heel goed werkte. Op het antwoord van de man van de gyneacologe dat hij die niet gebruikte vroeg ze: “wat doet u dan?” ‘Nou ik eet roomboter; kokosvet, en eet bijna geen koolhydraten’ was het verbijsterde antwoord; Maar meneer, als u niet doet wat ik zeg, waarom komt u dan hier? Nou omdat ik wilde weten wat voor effect mijn levens wijze heeft. Maar dit bewijst dus voor mij dat die goed is. Regelmatig hebben we nu een koffie ochtendje waarbij we onze ervaringen uitwisselen.

  N=1 Komt een man bij mij met de diagnose Diabetes. Hij wist wel hoe het kwam volgens hem, hij dronk ongeveer 4/5 blikjes cola per dag.
  Ik werk ook met een eiwitdieet, wat hij heel graag wilde gaan doen. Voorzichtig maaltijd voor maaltijd gaan inzetten. En het advies nuchter te bewegen wat hij zeer serieus is gaan doen. Hij ging zelfs elke morgen naar de sportschool. Na 1 week prikte hij normale suiker waarden. Na 6 weken was hij 9 kilo afgevallen en had hij niet 1 x meer te hoge suikerwaardes gehad.
  Zijn huisarts noemde het een Godswonder. Zijn diabetes verpleegkundige probeerde hem nog wel aan meer brood te krijgen, maar dat weigerde hij. Hij kan het brood niet laten staan, maar eet het zeer beperkt. Eet redelijk Paleo nu. Diabetes blijft weg.

  Maar het is soms wel moeilijk om mensen te overtuigen. Mensen willen het vaak niet horen. Een goede vriendin van mij heeft een zoon van 16 waarbij vorig jaar diabetes geconstateerd werd. In het verleden vroeg ze vaak advies over van alles, maar nu bleef het stil, het onderwerp werd vermeden. Op mijn aanbod om haar te helpen, tenslotte is het mijn dagelijks werk antwoordde zij: nou de diabetes verpleegkundige zei dat ik niet naar alternatieve behandelaars moest luisteren.
  Wat staat daar op tafel? Becel Pro-Actief, want dat zijn goede vetten wist ze.
  Bij een andere patiënt zag ik een facebook foto met de titel: lekker aan het ontbijt: idem dito Becel Pro-actief, voor kind van 5.
  Een andere vrouw, een kennis, niet patiënt bij mij heeft ook de diagnose diabetes gekregen vorig jaar. Op mijn opmerking dat daar wat aan te doen was, antwoordde zij dat de dokter gezegd had dat ze levenslang had. Als ik een week later achter haar sta en de inhoud van de kar zie zakt de moed mij even in de schoenen. 2 x 1,5 liter Cola, spekkies, 2 potjes groenten, chips, witbrood, marsjes, melk en eieren…

  Maar overall zie ik wel dat er beweging in zit. Mijn passie en doel is mensen te helpen te genezen met voeding. Soms word ik moedeloos, omdat vaak mensen het geen bal lijkt te interesseren. Maar het geeft me ook heel veel als ik zie dat mensen het wel oppikken en hun gezondheid vooruit zien gaan. En daar doe ik het dan voor…

  • Jo tB zegt:

   Hier wordt ik blij van. Jippie, er zit meer beweging in dan ik verwacht had. Ik kijk ook vaak wat mensen in hun boodschappenkar stoppen. Alles beblikt, bepakt, bepot en beflest. Geen verse groenten en fruit te bekennen. Dus als ik iemand tegenkom die veel verse producten in hun mandje hebben, zeg ik “wow, u bent gezond bezig”. Misschien dat het tot iemand anders in de rij doordringt, maar het is nog zeldzaam.

   • Dat karretjes kijken begint een tic van me te worden. Vandaag nar de Lidl, want ze hebben Kettlebells in de aanbieding (nog geen 10 euro wel alleen van 5 kilo) En daar stond iemand voor me die bewust probeerde gezond te eten, dat zag je wel aan de kar. Ik zal er ook eens wat van gaan zeggen. Raar vinden ze me toch al…

   • Leonie zegt:

    Nou als je bij in de kar van de supermarkt zou kijken zou je ook denken dat ik ongezond eet. Mijn groente en fruit haal ik vrijwel uitsluitend bij de bio, vlees en zuivel bij de boer. Vis online bij de visboer. Olie online of bij de speciaalzaak. Noten ook online of bij de bio. Dus in dat karretje van mij blijven alleen wc papier, koffie/thee, een bakje blauwe bessen (heeft de bio alleen in het seizoen) en blikjes tomaat/vis, rozijnen en tandpasta over (en een enkele keer wat Ben&jerry’s 😋). Ik wil maar zeggen, het karretje is niet altijd een graadmeter.

  • Henriette Das zegt:

   Nou Leoni, als ik dat zo lees ziet t er toch wel gezond uit hoor, die kar van je 😉

 14. willem zegt:

  Laten we oppassen de verantwoordelijkheid voornamelijk te leggen bij dietisten/-s en patienten. En er ook mee oppassen om de schijnbare verlegenheid van mensen om met alternatieve adviezen om te gaan te vertalen als ‘ze willen niet luisteren, etc.’ De verantwoordelijkheid ligt bij de instituten en organisaties die als deskundig worden beschouwd en waarna geluisterd moet worden: Voedingscentrum, Gezondheidsraad, Wageningen, en de dokter niet te vergeten… De gemiddelde burger heeft er geen weet van wie daar aan de touwtjes trekken, welke invloeden daar gelden, welke multinationals daar subsidies verstrekken of ‘geleerden’ op de loonlijsten hebben staan.
  Ook de media pikken natuurlijk persberichten van, b.v., het Voedingscentrum sneller op dan een in hun ogen obscuur onderzoekje uit Verwegistan.
  Ja, er zit gelukkig beweging in, mede door de mogelijkheden die internet biedt. Maar voorlopig is het nog geritsel in de marge, percentueel bekeken. Het aantal mensen met obesitas, om een voorbeeld te noemen, groeit bij de klippen op.
  Wil er daadwerkelijk iets ten goede keren, dan zullen genoemde instituten anders bemenst moeten worden. Cognitieve dissonantie, weet je wel..

 15. Mariet Hoen zegt:

  Jo, in deze wereld heb je gelijk. Patiënten moeten kritisch zijn en de adviezen van de dokters, diëtisten enz. met argusogen bekijken. Er zit niets anders op !
  Maar het is wél de omgekeerde wereld.

  Als ik een loodgieter inhuur verwacht ik toch ook dat hij weet wat hij doet. Op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen en niet dat ik hem moet vertellen wat hij moet doen 😦

 16. Karin Herder zegt:

  Vandaag een interessant artikel in de NRCnext. “Ze houden ons expres dik en ongezond”. In de Lancet zijn namens een actiegroep 5 artikelen over de voedingsindustrie gepubliceerd.

  • willem zegt:

   In de NRC van gister, las het pas daarnet, een interview met Anne Elzinga, die een ‘lifestylegids’ schreef voor vrouwen die te zwaar zijn. Onder het kopje ‘Overgewicht is geen keuze’ stelt ze o.a.: ‘…. Inmiddels weet ik dat mijn overgewicht niet alleen mijn schuld is. De voedingsindustrie en de fastfoodketens mesten me vet. Zonder scrupules worden producten bedacht die zo vet, zout en zoet mogelijk zijn. Adverteerders vertellen me elke dag dat chips lekker zijn, en chips met een dipsausje nog lekkerder. Als snoepfabrikanten wordt verboden openlijk reclame te maken voor kinderen, sponsoren ze gewoon The Voice Kids. Ik loop door een winkelstraat en zie alleen maar eten. Ik word 60.000 keer per dag geprikkeld om te denken: ‘ha lekker’. Je moet wel heel sterk in je schoenen staan om niet toe te geven aan al die vervetters om ons heen. Tot mijn 22ste hield ik mezelf mooi op gewicht door 40 sigaretten te roken. Ik ben gestopt omdat ik geen slaaf van de sigaret wilde zijn. Ik ben slaaf van het voedsel geworden…’
   Los van de vraag hoe het komt dat ze wel de ‘wil’ had om te stoppen met roken, maar blijkbaar geen kans ziet om haar eetpatroon te reguleren, en nog zo wat vragen, sluit dit verhaal aardig aan bij wat ik vanochtend hier elders opmerkte.
   Dat reguleren, overheid, komt daar nog wat van?

 17. fran zegt:

  Dat de voedingsindustrie heel andere belangen heeft dan het hebben van een gezonde bevolking is logisch. Commerciële partijen kun je weinig tot niks kwalijk nemen (bedrijven die zich ethisch proberen te gedragen worden vanzelf weg geconcurreerd). Diëtisten kan ik het persoonlijk ook niet echt kwalijk nemen omdat zij ook alleen maar doen wat hen geleerd is en je van hbo-geschoolden ook niet kunt verwachten dat ze zelf de wetenschappelijke literatuur in duiken. Het zijn wat mij betreft inderdaad de met overheidsgeld betaalde instituten (voedingscentrum, universiteiten) die je zaken evt. kunt verwijten. Maar goed, ik ga niemand lopen verwijten want zelf ben ik ondanks de slechte dieetadviezen die je vanuit deze instituten krijgt gelukkig op tijd tot inkeer gekomen en jullie kennen zo langzamerhand mijn standpunt t.a.v. de duurzaamheid van paleo 🙂

  • Henderina zegt:

   Ehm, maar die HBO-opgeleiden kunnen toch wel boeken, blogs en artikelen lezen? Al dan niet in English? Althans, deze kan dat wel. En omdat deze HBO-opgeleide erg graag wil weten hoe het zit, doet zij inmiddels ook dappere pogingen wetenschappelijke artikelen te lezen. Ja, dat kost tijd en moeite met al die medische en wetenschapstermen. Maar elke nieuwe vaardigheid kost moeite. Waar een wil is, is een weg, denk ik dan maar…

   • James zegt:

    En zo zou het moeten werken Henderina. Helaas, helaas. Maar het komt in de beste kringen voor. Zelfs het zogenaamde ‘Evidence Based Medicine’ is vaker gebaseerd op ‘cascaded knowledge’ (horen zeggen) dan op echt research.

   • fran zegt:

    Het kan allemaal wel, en ik vind het ook goed als het gebeurt, maar ik zit me gewoon meer af te vragen welke partij je nou echt verwijten kunt maken. En persoonlijk vind ik niet dat je HBO Diëtetiek afgestudeerden kunt verwijten dat ze adviseren wat ze zelf aangeleerd hebben gekregen. Het is helemaal niet hun taak om de waarheid wat betreft gezonde voeding boven tafel te krijgen.

  • Janet Noome zegt:

   @Fran: Mag ik zo vrij zijn om dit nog al een aanmatigende en generaliserende reactie te vinden? Wat wil je nu eigenlijk zeggen? Dat een HBO geschoolde niet in staat is om kennis te nemen van nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen? En waarom blijven dan de academisch geschoolden achter? Zie bijvoorbeeld de NHG standaard: patiëntenbrief uit 2011 bij T2DM http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGpatientenbrieven/NHGpatientenbrief/PBD4f.htm

   Maar daar gaat deze hele discussie niet over. De angel zit in het feit dat er geldstromen lopen van industrie naar opleidingsinstituten ( inclusief universiteiten) en voorlichtingscentra die ook weer gefinancierd worden door de overheid. Alles is
   financieel met elkaar verweven. En op wiens advies kun je dan nog varen?

   • riesjart zegt:

    Precies Janet, ik ken voorbeelden van exact het tegengestelde in mijn werk. Het gaat om de juiste instelling van zowel onderzoekers als professionals. Die moeten allebei in staat zijn om kritisch naar informatie te kijken. We zien van beide categorieën dan ook vertegenwoordigers hier aanwezig. Wie nou het meest verantwoordelijk is voor verandering vind ik wat lastig. Ik zou zeggen dat je van de gelegenheid gebruik moet maken als je kans ziet om een zinnige bijdrage te leveren. Bij deze wil ik mijn waardering voor jouw inzet in deze uitspreken, goed werk!

   • Mariet Hoen zegt:

    Janet, ben ik met je eens. Alsof een HBO of Universitaire opleiding een vrijbrief is om op te houden met zelfstandig denken. Nee, het is juist het begin van permanente educatie of zou het op z’n minst moeten zijn.
    Gelukkig zijn er meer dan jij, maar het blijven witte raven 😉

    Ik sta er versteld van dat mijn dokter niet aan mijn lippen hangt, maar liever niets wil weten. Zo besloot hij om een aantal onderzoeken voorlopig niet meer te doen ( IGF-1 te laag 4.7, Insuline gezakt en Gehele cholesterol te hoog, HDL omhoog, Tri omlaag , ik blij ! )

    Niet weten is niet behandelen, zei hij letterlijk, hij wordt anders door zijn team op de vingers getikt als hij mij niet op statines zet en hij weet dat ik dat niet wil. Hij is het daar, denk ik, mee eens maar mag dat niet zeggen. Protocol ! Zo houden ze elkaar in de houdgreep.

    Minister Schippers wil van de zorgverleners horen welke zorg ze kan schrappen om te bezuinigen. Ik zou zeggen, weg met de sponsers, de protocollen en de overkoepelende organen. Dan krijgen we weer zelfdenkende zorgverleners. Dat wil ze natuurlijk niet horen ! Zou voorlopig meer gaan kosten ( sponsers eruit ) maar op de langere duur opleveren.
    En de clubs zoals het Voedingscentrum enz. gaan failliet, hoera 😉

   • Het is best moeilijk voor een eenvoudige ziel, vooral wanneer je je neus nog nooit in deze zaken hebt gestoken.
    Wat dachten jullie van deze:
    ” Hatt overhandigde Fenton een bloknootvel waarop stond:
    2-EPHYL-1-3-Hexandiol 846.gr/1 en N,N-DIETHYL-M-TOLUMIDE 95.gr/1
    ‘Maar mijn beste Hatt,’ zei Fenton, ‘hoe kunnen we weten of dat geen dynamiet is ? ‘
    Zomaar een citaat uit een eersteklas boek over de mens in de jungle.

   • willem zegt:

    We zijn in een patstelling terechtgekomen voor wat betreft de verstrengelde belangen op het gebied van voeding en voorlichting. Er behoort in een fatsoenlijk land een onafhankelijke, wetenschappelijk verantwoorde autoriteit te bestaan die toeziet op dit soort malafide praktijken. De wijze waarop bepaalde belangen worden ingekapseld binnen nationale voedingsadviezen is geraffineerd, nauwelijks naar de openbaarheid te halen.
    De vraag is wat ertegen te doen.
    Het controleren van handelingen die van groot belang zijn voor de volksgezondheid, zoals adviezen, samenstelling voedingsproducten, voorlichting, maar ook opleidingen, is in de eerste plaats een taak van de overheid, van ons allen gezamenlijk dus.
    Ten tweede is het eveneens een taak van de media, met name de afdeling onderzoeksjournalistiek.
    Ten derde is het ook een taak van het individu om zelfstandig afwegingen te maken.
    Ten vierde horen specialisten op het terrein van gezondheid en voeding een voortdurende afweging te maken tussen wat zij aanbevelen en de wetenschappelijk stand van zaken.

    Ad. 1. We moeten constateren dat de bemoeienis van de overheid zich steeds meer beperkt, facetten (zoals op het rookgedrag) uitgezonderd. Dat beeld past in het plaatje dat sinds de jaren ’80 politiek geschetst is: een terugtredende overheid. Daarnaast is de verstrengeling van de overheid met bepaalde organisaties en bedrijven innig. Er blijkt een grote mate van afhankelijkheid te bestaan. Verwevenheid is het begrip. En daarom is een zeer gewenste koersverandering een bijna onmogelijke zaak. Opmerking: we willen het zelf, in meerderheid, blijkbaar zo! Maar ook de verwevenheid tussen opleidingen en belangengroeperingen wordt steeds groter. Ik heb elders al eens die tussen Wageningen en de industrie geschetst. Studenten worden te weinig opgeleid om kritisch en onafhankelijk te denken, maar meer beschouwd als robotten die bepaalde, voorgeschreven, handelingen moet uitvoeren.

    Ad. 2. Bij de media, of we het nu hebben over de t.v., de radio, of de schrijvende pers, heeft de oppervlakkige tendens van makkelijk verteerbaar, populistisch en kijk-, luister- en oplagecijfers, en het streven ernaar, steeds meer de overhand gekregen. Geef het volk brood en spelen…; het volk, dat zijn wij samen. Onderzoeksjournalistiek wordt fors op bezuinigd. Eigendom van media is dikwijls in zodanig zakelijke handen dat daaruit voortvloeit dat nieuwsfeiten wel aan bepaalde criteria moeten voldoen. Criteria opgesteld door belangengroepen, daar waar ze feitelijk niet horen te liggen.

    Ad. 3. Het individu is vaak niet bij machte om een objectieve, onderbouwde reflex te geven op voorlichting, adviezen en reclame. Bij onzekerheid, of begrijpelijke onwetendheid, is de neiging erg groot om te luisteren naar degenen die van het onderwerp (hier: gezondheid en voeding) beroepshalve meer horen te weten. U kent dat rijtje zo langzamerhand wel. Als je, om een voorbeeld te noemen, decennialang met de paplepel (door autoriteiten) wordt ingegeven dat vet slecht is en mager gezond, en dat je dus zus en zo moet eten, wie ben je dan om dat advies te negeren? Het gaat immers om je gezondheid en ‘de dokter’zegt het zelf..
    We moeten ervoor oppassen om teveel het accent te leggen op het populaire ‘eigen verantwoordelijkheid’. Want in hoeverre worden handelingen bepaald door een eigen wil en waardoor worden ze dan bepaald?

    Ad. 4. Relevante adviseurs op voeding- en gezondheidsterrein worden ook opgeleid. Het maakt veel uit, naast de individuele mogelijkheden, waar en door wie deze opleiding is gegeven. Nu ook de opleidingsinstituten steeds meer zakelijk gestuurd worden, krijgt onafhankelijk, kritisch en ruimdenken steeds minder kans van slagen. De input tijdens hun beroepswerkzaamheden is meest gestuurd, hapklaar, of wordt tijdens studiedagen verzorgd door de organisator van deze dagen. Tel uit je winst.

    Nou kan ik wel mooi allerlei zaken op een rijtje hebben gezet, maar ik heb daarmee nog geen antwoord gegeven op de vraag hoe dat te veranderen. Nou jij/u…

   • Janet, ik kan natuurlijk niet voor Fran spreken, maar ik denk niet dat ze het aanmatigend bedoelt. Ik denk eerder dat ze wil zeggen dat professionals in de gezondheidszorg er vanuit zouden moeten kunnen gaan dat de protocollen die ze worden geacht te volgen zijn gebaseerd op best practice en niet op eminence based dan wel (food) corporate rigged medicine. Precies zoals je zegt, op wiens advies kun je momenteel nog varen?

    Die richtlijnen voeding bij diabetes (er wordt zo te zien niet eens onderscheid gemaakt naar type) van het NHG zijn inderdaad middeleeuws ;-).

    Ik copy/paste de kern even:

    Algemeen voedingsadvies met aandachtspunten voor diabetes mellitus

    Gebruik dagelijks gemiddeld de volgende hoeveelheden:

    11/2 liter (8-12 glazen) vocht, waarvan 300-450 ml. (2 à 3) glazen magere of halfvolle melk en bijvoorbeeld (mineraal)water, koffie en thee zonder suiker, light-frisdrank en desgewenst een glas vruchtensap;

    5-7 sneden bruin of volkorenbrood, dun besmeerd met (dieet)halvarine;

    1-2 plakken 20+ of 30+ kaas (20-40 gram);

    1-2 plakjes magere vleeswaren zoals rookvlees, fricandeau, kip- en kalkoenfilet en rosbief (15-30 gram);

    2 porties fruit (200 gram);

    3-5 aardappelen (150-250 gram) of 2 opscheplepels gekookte rijst (125-175 gram) of

    2 opscheplepels couscous (125-175 gram) of 3 opscheplepels gekookte pasta (zoals macaroni en spaghetti) of peulvruchten (125-175 gram);

    3-4 opscheplepels groenten (150-200 gram);
    een stukje mager vlees (100 gram), een stukje vis (1 à 2 maal per week), gevogelte of een ei (maximaal drie per week);

    1 eetlepel (dieet)margarine, olie of vloeibaar vet voor de bereiding van de warme maaltijd.

    Tussendoortjes

    Verstandige tussendoortjes zijn:

    biscuits, rijstwafels, popcorn, kroepoek, Japanse mix, zoute stokjes, toastje met magere smeerkaas of vis;

    rauwkost, bijvoorbeeld: bloemkoolroosjes, kerstomaatjes, komkommer, radijs, bleekselderij en wortel;

    noten zoals walnoten, hazelnoten en amandelen. Noten zijn rijk aan vet, maar wel van de goede soort;

    ter afwisseling een portie fruit of een boterham.

   • willem zegt:

    De kernvraag blijft: wie stelt deze inderdaad Middeleeuwse voedingsaanbevelingen op en waarop berusten die dan.. En ik bedoel niet dat NHG, maar welke mannetjes en vrouwtjes en binnen welke context moet je die plaatsen.

   • fran zegt:

    Dat is inderdaad precies wat ik bedoel Melchior. Zeer fascinerend+triest trouwens die diabetes voedingsrichtlijnen…

    • James zegt:

     @Fran en everybody else, vandaag op Mercola : Publication bias—the practice of selectively publishing trial results that serve an agenda—represents a systematic flaw of the scientific basis of medicine
     Bias includes publishing positive results but not the negative ones, not publishing retractions of fraudulent studies, and funding bias
     Half of all clinical trials ever completed on the medical treatments currently in use have never been published in the medical literature. Trials with positive results for the test treatment are about twice as likely to be published, and this applies to both academic research and industry studies
     In 2010, researchers identified all the published trials for five major classes of drugs, and then measured two key features: Were they positive, and were they funded by industry? Out of a total of 500 trials, 85 percent of the industry-funded studies were positive, compared to 50 percent of the government-funded trials
     Published studies are used by doctors and health agencies as the basis for making recommendations and writing prescriptions. When they’re given a radically skewed picture of the facts, they cannot make sound recommendations, and patients die… Dit naar aanleiding van een TED talk van Ben Goldacre over Publishing Bias.
     Met andere woorden put the blame where it should go. Al die dietisten die ”aan de leiband lopen” weten in de meeste gevallen niet beter. Om te verwachten dat iedereen naast zijn/haar werk zelfstandig literatuur onderzoek gaat doen, is wishful thinking. Om ze dan de schuld te geven dat ze tekort schieten is een beetje ‘snotty’ : ”wij weten het beter en dat zouden zij ook moeten”. Helaas beste vrienden zo werkt het helemaal niet. De zwarte piet ligt ergens anders. Die laatste paar regels van de Mercola quote goed laten inzinken: je doet je best en je volgt protocol.

 18. fran zegt:

  Persoonlijk zou ik het trouwens terecht vinden als het programma Keuringsdienst van waarde zich eens focust op paleo-producten. Het gaat naar mijn idee namelijk bijna altijd (maar moet toegeven dat ik het al lang niet meer heb gezien) om bewerkte producten, waarvan ik het vrij logisch vind dat ermee gesjoemeld wordt. Niet dat de verpakking niet moet kloppen bij wat er in het pakje zit, maar, ik vind het toch vaak wel gezeur op de komma. Terwijl je van ‘pure’ voedingsmiddelen zoals die gegeten worden binnen het paleo-dieet zou mogen verwachten dat het ‘kosjer’ is.

  • ‘Kosjer’ is geen kwalificatie of voedingsmiddelen in een ‘paleo-dieet ‘ passen, maar of het volgens bepaalde regels geschikt is om door een Joodse gelovige genuttigd te mogen worden. Het rabbinaat bepaalt de certificatie.

   • fran zegt:

    Vandaar ook de aanhalingstekens…

   • ” Vandaar ook de aanhalingstekens… ”
    Bedoel je dat je het woord citeert of is het een vorm van ironie.
    Het is mij daarom niet duidelijk wat je nu met het woord ‘kosjer’ bedoelt, in relatie tot de manier van eten, zoals die alhier geschetst wordt. Bedoel je dat er regels zouden moeten bestaan, die duidelijk omschrijven wat je als paleooot wel en niet mag eten ? Dat heb ik ook met het woord ‘pure’ wat je gebruikt. Wat zijn dat ‘pure’ voedingsmiddelen ? Puur vruchtensap, en dergelijke ?

   • Pieter zegt:

    Kosjer: Amsterdams woord voor in orde.

 19. fran zegt:

  Oew, ik zit even de lijst van afleveringen van de Keuringsdienst te bekijken en ik geloof dat ik mijn woorden wel enigszins moet intrekken. Het gaat toch ook best vaak over binnen het paleo dieet passende producten. Maar omdat ik mijn ongelijk toch niet wil toegeven: ik vermoed dat ik ook die afleveringen irritant zou vinden.

  • Corrien zegt:

   Ja, weet je nog dat Dahne Deckers Chuba Chubs adviseerde als ‘gezond snoep’ (sorry Folkert ;-))…… omdat er helemaal geen vet in zat….. “zo gezond!”

   • Corrien zegt:

    Trouwens toen nog zoveel gezond verstand bij ons burgers dat het spotje n.a.v. overweldigende protesten dat pure suiker(stroop) niet ‘gezond’ kon zijn/genoemd mocht worden van de buis is gehaald…

 20. Henriette Das zegt:

  Het artikel in NRC next van vandaag.

  Ze houden ons expres dik en ongezond

  Wetenschappelijk voedingsonderzoek wordt beïnvloed door multinationals Daarom zou de overheid regels moeten opstellen over gezonde voeding Dat schrijven wetenschappers vandaag

  WIM KÖHLER
  AMSTERDAM. Medisch redacteur
  Niet alleen de alcohol- en tabaksindustrie, maar ook de voedingsmiddelenindustrie jaagt de wereldwijde epidemie van welvaartsziekten aan. De enige manier om dat te voorkomen is om de overheid regels op te laten stellen voor die industrieën. De nu gebruikelijke aanpak om te vertrouwen op zelfregulering van de voedingsmiddelenindustrie, en om samenwerking tussen overheid en industrie aan te gaan, werkt niet.

  Die harde kritiek, waarbij de voedingsmiddelenindustrie in hetzelfde rijtje wordt gezet als de tabaks- en drankindustrie, komt van een groep internationale volksgezondheidonderzoekers. Zij schrijven vandaag in het Britse medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, namens The Lancet NCD Action Group. Die actiegroep publiceert in een klap een serie van vijf artikelen. Het zijn artikelen waarin op basis van wetenschappelijke informatie stevige aanbevelingen voor overheidsbeleid worden geformuleerd. De manier om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen en de toegang tot belangrijke medicijnen, goede gezondheidszorg en gezonde voeding te verbeteren, zijn andere onderwerpen van de NCD Action Group.

  NCD staat voor non-communicable diseases. Dat zijn niet-besmettelijke ziekten. De belangrijkste daarvan zijn kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en longziekten. Het zijn ook ‘welvaartziekten’. Ze kunnen bij iedereen toeslaan, maar de kans erop loopt op bij mensen met een ongezonde leefstijl.

  De bedoeling is dat de sterfte op te jonge leeftijd aan welvaartsziekten in 2025 wereldwijd met een kwart terug is gedrongen. Dat staat in de slotverklaring van een conferentie over die ziekten van de Verenigde Naties, uit 2011. Daar staat ook in dat dit doel bereikt moet worden in samenwerking met bedrijven en particuliere initiatieven, bijvoorbeeld van grote liefdadigheidsfondsen.

  De onderzoekers geloven niet dat samenwerking met bedrijven nuttig is. Ze richten zich tegen de grote voedingsmultinationals die wereldwijd sterk bewerkt voedsel verkopen: frisdrank, kippenpootjes, hamburgers, diepgevroren pizza’s en pasta’s, koekjes, chips en snacks. Met voorbeelden laten ze zien hoe grote internationale voedingsproducenten of hun belangenorganisaties invloed uitoefenen op overheden en onderzoekers. De internationale Sugar Association dreigde bijvoorbeeld de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): ze zouden bij de Amerikaanse regering gaan lobbyen om de WHO-subsidie te verlagen, als de WHO de link tussen suiker en ziekten bleef benadrukken.

  De auteurs van het artikel willen laten zien dat de voedingsindustrie net zo met onderzoek en onderzoekers omgaat als de tabaksindustrie dat deed. De tabaksindustrie, schrijven de volksgezondheiddeskundigen „richtte quasi-onafhankelijke organisaties op die eenzijdige en deels-wetenschappelijke rapporten publiceerden, schade ontkenden en gezondheidsinformatie tegenhielden. Op dezelfde manier leidt subsidie voor wetenschappelijk onderzoek door de drank- en multinationale voedingsindustrie tot eenzijdige resultaten.” Als voorbeeld noemen ze een analyse van eerder gepubliceerd voedingsonderzoek, die laat zien dat de kans op een voor de industrie gunstige uitkomst vier tot acht keer zo groot is als de voedingsindustrie het onderzoek betaalde. Samenwerking met de industrie en zelfregulering door de industrie is nu vaak overheidsbeleid. De Lancet-actiegroepleden concluderen dat er „weinig objectief” wetenschappelijk bewijs is dat die aanpak gezondheidswinst oplevert.

  Hun conclusie is dat overheidsregulering de enige manier is om de voedingsmiddelen- en drankindustrie gezondere producten te laten maken. Voorstanders van overheidsregulering, schrijven ze, geloven dat zelfregulering niet werkt „omdat groei in verkoopvolume, omzet en winst de belangrijkste doelen zijn van transnationale bedrijven”.

  IN HOLLYWOOD WISTEN ZE HET AL
  THE INSIDER
  De lobbyende en liegende multinationals spreken tot de verbeelding van filmmakers. In de op waarheid gebaseerde film The Insider (1999) met daarin Al Pacino en Russel Crowe is het onderwerp de tabaksindustrie.
  SUPER SIZE ME
  In de documentaire Super Size Me (2004) eet filmmaker Morgan Spurlock 30 dagen lang alleen bij Mc Donalds. Hij wordt er dikker, depressiever en ongezonder van. Ook de documentaire FOOD inc. (2008) behandelt de controle van multinationals in de voedingsindustrie in Amerika.

 21. Jo tB zegt:

  Een tikkeltje off topic. Jammer dat er in Nedcerland niet zo’n Ancestral Health Symposium gehouden kan worden. Het zou onze “paleo” beweging een enorme boost geven.

  http://principleintopractice.com/2013/02/11/physicians-and-ancestral-health/

  Dr. Ede wordt ook genoemd.

 22. Praktijkvoorbeeld:

  Hallo Yvonne,

  Ik ben 52 jaar en heb erg overgewicht zeker 20 kilo en loop bij een diëtiste. Echter ik kan het slecht voor elkaar krijgen om s morgens te eten 4 uur later s middags te eten en 4 uur later s avonds te eten en dan helemaal niets meer. Het lijkt wel of ik de hele dag maar wil eten. Nou ben ik ook nog eens met roken gestopt en kwam 6 kilo aan in 30 dagen gelukkig staat dat nu weer stil en heel langzaam gaat het gewicht weer naar beneden.
  Ik ben een buikvet drager zo noem ik mezelf alles gaat gelijk op mijn buik en maag zitten.
  Ik heb verhoogd cholesterol en heb al iets te hoge suikerspiegel maar nog geen diabetes pfff
  Ik wil echt wel hoor maar om de een of andere reden lukt het niet.
  Jouw boek of te wel methode helpt volgens een vriendin van mij maar is die methode ook goed voor mij met verhoogde cholesterol en suiker?
  Volgens mijn diëtiste mag ik geen eieren omdat ik ook nog eens reuma heb.

  Ben je al depri van mijn mail kan het je niet kwalijk nemen hoor ik voel me een of ander bouwpakket dat steeds dikker wordt die 20 kilo zijn er in 2 jaar aangekomen waarvan de laatste 6 binnen 30 dagen dus aub zeg me kan jou methode iets voor mij betekenen?

  Rita

  Lees vanaf reactie 8
  http://www.gripopkoolhydraten.nl/yvonne-gaat-grip-op-koolhydraten-voor-mij-werken

  • Oefff. People suffer.

   Je raadt iemand met reuma toch wel aan alle tarwe eruit te mikken, Yvonne?

   • Door de richtlijn om slechts 1 keer daags koolhydraatrijk te en de rest van de dag koolhydraatarm, zijn er sowieso weinig GOK-kers die brood eten.
    In cocreatie met de dames en een enkele heer op het Grip op koolhydraten forum hebben we inmiddels een heel assortiment aan glutenvrije vezelpittencrackers en glutenvrij koolhydraatarm brood.
    Aangezien voor velen de stap naar paleo té groot is, is Grip op Koolhydraten een praktisch uitvoerbaar eetprogramma om uit het juk van de koolhydraatverslaving te komen. Paleo is dan vaak een volgende stap.

    Iedereen die het basisboek van me gelezen heeft, kent je Melchior, door je fantastische voorwoord! En dat zijn er inmiddels vele tienduizenden!
    En bezoekers op je website zijn ook voor een deel afkomstig van mijn GOK-community 🙂 Want even een link naar je website om mijn verhaal te onderschrijven is snel gemaakt. Ik zie ook grote pieken in mijn bezoekersaantallen op mijn site zodra ik via FB, twitter of mijn forum een berichtje promoot.
    —-
    Het wordt tijd voor een boek Melchior!
    Als je dat in de stijl van Dokter Kees verwoordt, heb je wellicht een bestseller!
    Ik ben dan wel weer zo sociaal om mensen naar je boek te verwijzen!

 23. Maan zegt:

  Weinig brood wel, maar veel mensen gaan zich op een kh beperkt dieet te buiten aan kh arme crakers, pasta, mueslie enz ook de kh arme vezelcrackers zijn van graan. Mensen eten zich er het schompus aan.

 24. Jo tB zegt:

  Er is een reactie gekomen op het BMJ artikel. Zeer interessant. Tja, wij vergeten dat het origineel onderzoek 50 jaar geleden plaats vond. Toen was de samenstelling van margarine heel anders. In 50 jaar kan veel veranderen.
  http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8707/rr/629609

  • Wat een geniale kritiek. Dezelfde kritiek had geleverd kunnen worden op het artikel van Mozaffarian et al in 2010 toen deze een meta-analyse publiceerden. Toen waren de resultaten echter naar wens (verzadigd vet leek ongezond). Nu lijkt linolzuur echter niet gezond te zijn. Dat stoot de experts natuurlijk tegen de borst. En daarom komt er opeens zeer diepgravende kritiek op het artikel: de auteur had ergens meegekregen dat de experimentele groep ook minder transvet at.

   Waar waren de critici 20-30 jaar geleden? In de publicaties over deze onderzoeken bleek toen al duidelijk dat deze van boven tot onder ge-biased waren. Deelnemers in de experimentele groepen kregen een mediterraan dieet! Deelnemers in de controle groep hadden vaker bestaande hartziekten, waren vitamine deficiënt en kregen vaker medicatie die hartziekten veroorzaakt.
   Ook bleken veranderingen in het cholesterol niet te corresponderen met veranderingen in het risico op hart- en vaatziekten.

   Een paar jaar geleden publiceerden Ramsden et al een meta-analyse van gerandomiseerd onderzoek over het vervangen van verzadigd vet door meervoudig onverzadigd vet. Destijds bleek dat tegelijkertijd minder transvet werd geconsumeerd in alle experimentele groepen. Dat werd genegeerd door onze wetenschappers omdat de resultaten de gewenste denkbeelden niet ondersteunden. Nu het resultaat uit onderzoek ongewenst is, komen de heren opeens met dezelfde kritiek: de experimentele groep consumeerde minder transvet. –> geniaal gewoon 🙂

   Wat de genieën over het hoofd lijken te zien is het volgende: De interventie zorgde voor een significant verlaagd cholesterol. En tegelijkertijd voor een significant verhoogd risico op hart- en vaatziekten. –> exit cholesterolhypothese.

   • James zegt:

    Zou het niet mooi zijn als we nou konden zeggen : I rest my case.

   • Tot nu toe hebben alle nationale en internationale adviesorganen een zeer beproefde methode gebruikt om met het verzadigd vet dillema om te gaan: volkomen negeren!
    Als ik in een internationale publicatie laat zien dat het Institute of Medicine (Amerikaanse Voedingscentrum) resultaten uit onderzoeken heeft “verzonnen”, zou je zeggen dat hier een heftig weerwoord op volgt. Nooit en te nimmer heb ik iets van een criticus gehoord.

    Het Voedingscentrum volhard ook in deze zeer beproefde methode. gezien het stukje over linolzuur. Alles wat niet in het plaatje past bij pavlov reactie direct verwerpen. Een inhoudelijke reactie is dan niet nodig. Intussen kunnen we ons allemaal verschuilen achter hetzelfde excuus: Het rapport “richtlijnen goede voeding 2006” zegt het, dus: het is waar.

 25. Jo tB zegt:

  En dit artikel geeft voor mij een uitstekende uiteenzetting wat de voor- en nadelen van een meta analyse zijn en waarom deze zo goed is.
  http://chivo.nl/content/verzadigd-vet-vrijgepleit

 26. Patrick Somai zegt:

  Een zucht van verlichting, dat was mijn eerste reactie op het lezen van deze post. Ik ben inmiddels een jaar afgestudeerd als diëtist en heb in toenemende mate kritiek op de zogeheten evidence-based voedingsrichtlijnen in Nederland. Ik ben blij dat er meer critici zijn…
  Dank Robert Hoenselaar voor het op de barricades gaan, ik sluit me er graag bij aan!!!

 27. Pingback: Geweten en Gewoonten | uvrm

 28. Pingback: Waarschuwing… Deze kennis kan je bewustzijn blijvend vergroten | Silvia's Boinnk!!!

 29. Pingback: ‘”We” lopen aan de leiband’ - NVD-WP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s