SAD, tarwe, toxoplasmose en het gevaar van pensioen

Elk jaar is er Die Eerste Morgen. En dan heb ik het niet over rokjesdag. Ik bedoel dat je de lente ruikt. Nou, ik rook ‘m dus vanmorgen. Het kwik kwam ternauwernood boven nul, er hing een mist die je in het Londen van Charles Dickens deed wanen, maar ergens op een betonpad in het land was daar onmiskenbaar die ondefinieerbare twinkeling van de naderende lente. Bij thuiskomst herinnerde Cave-a’s gave nieuwe post ‘Euforie’ eraan dat het oppikken en waarderen van dit soort vitale signalen niet vanzelfsprekend is. Talloze westerlingen gaan een groot deel van het jaar gebukt onder Seasonal Affective Disorder (SAD), ofwel een winterdepressie. Eva niet meer, sinds ze paleo een kans gaf. Lezen!

Natuurlijk, foto-exponering (blootstelling aan licht, ik vind het nu eenmaal leuk om interessant te doen ;-)) speelt een rol, maar onlangs hoorde ik Loren Cordain opnieuw zeggen dat met name tarwe gemene goocheltrucs uithaalt met cognitie en gemoed. Al in de jaren ’60 toonden onderzoekers aan hoe gluten en WGA het brein kunnen kapen en afhankelijk van genetische predispositie de meest bizarre gemoedstoestanden kunnen uitlokken. Zucht naar meer tarwe natuurlijk, maar vooral ook depressie en andere zombificatieproblemen. Het lijkt bijna een beetje op de creepy effecten van toxoplasmose. Dat is een besmetting met een parasiet (Toxoplasma gondii) die zich alleen in het spijsverteringsstelsel van katten kan vermenigvuldigen. Om daar te komen dringt hij via ondermeer vogelpoep de hersenen van muizen binnen. Daar zorgt hij er voor dat de knaagdiertjes roekeloos en onvoorzichtig worden en ook nog eens seksueel opgewonden raken van kattenpis, een substantie die hen normaal gesproken grote angst aanjaagt. De muis loopt recht in de bek van de kat en de parasiet komt waar ‘ie wezen wil. Recent onderzoek heeft aangetoond dat Toxoplasma gondii ook mensenhersenen binnendringt en ook daar ondermeer roekeloosheid oproept. Er blijkt een waanzinnig sterk verband te zijn tussen besmetting met die kattenpoepparasiet en de kans dat iemand een verkeersongeval veroorzaakt. Of zelfmoord pleegt.

De evolutie staat voor niets. Graan is waarschijnlijk nog veel gemener dan die lang onschuldig geachte Toxoplasma gondii. Tarwe zou wel eens een van de meest succesvolle soorten ooit kunnen zijn. Dump het en wonderen geschieden.

Goed. De TED talk hierboven is van de 93-jarige Charles Eugster. “Break off the schackles of convention,” zegt hij. Ga vooral nooit van z’n leven echt met pensioen, want pensioen is vrijwillige dan wel opgelegde werkloosheid en van werkloosheid word je ziek en ga je dood. Op de dag dat de lente zich heeft aangekondigd lijkt deze niet te evenaren, zwaar humoristische peptalk me op z’n plaats. Enjoy. Intussen kijken we met spanning uit naar de discussie over verzadigd en meervoudig onverzadigd vet die zich vanaf maandag zal gaan ontvouwen op Foodlog. Uit doorgaans betrouwbare bron heb ik vernomen dat Martijn Katan, emailvriend van The Dick Himself, Robert Hoenselaars kritiek met vlijmscherpe, steekhoudende argumenten onderuit gaat halen, daarbij geholpen door zijn hooggeleerde partners in crime Daan Kromhout en Frans K.

Of zou ik toxoplasmose hebben?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

197 reacties op SAD, tarwe, toxoplasmose en het gevaar van pensioen

 1. Mariet Hoen zegt:

  Hier ook de lente in de lucht ! Heel herkenbaar wat Eva schrijft. ‘Mijn’ winter is dit maal omgevlogen. Zat ik vorige jaren depressief zwaar zuchtend te wachten op de lente, dit jaar huppel ik door de winter heen. Deert me niet, kan zelfs genieten van de mooie sneeuw plaatjes.

  De laatste jaren heb ik mijn tuin verwaarloosd, gewoon omdat het me te zwaar werd. Ik kon niet langer dan een half uurtje wat doen.
  Maar dit jaar verheug ik me op het vele werk,. Ga vandaag beginnen, rommel opruimen, snoeien en moestuin voorbereiden. Zaadjes al besteld. Werk aan de winkel ! Omdat ’t kán 😉
  Lieve lente kom toch weder, lieve lente kom toch gauw…

  • Heerlijke reactie, Mariet! Veel plezier in je tuin. Kijk wel uit voor kattenpoep ;-).

   • Fien zegt:

    @James. Iemand vliegen afvangen:: “iemand voor zijn in iets waarvan hij voordeel of succes verwacht. Je bent die persoon dus te vlug af en kaapt een voordeeltje of een succes voor zijn neus weg, meestal omdat je hem dat niet gunt.”

    • James zegt:

     Not in my book Fien : Wederzijds wijzen op onbeduidende fouten bij de ander. Maar een en ander is allemaal humoristisch bedoeld. Dacht je nou werkelijk dat Willem (neerlandicus) niet wist dat dit Shakespearean Latijn was.? Trouwens in het Frans zou het waarschijnlijk Vous aussi of Tu aussi. Maar de tu vorm wordt in het Frans veel minder gebruikt dan de jij vorm in het Nederlands.

   • Fien zegt:

    @James. Ik zou niet weten wat Willem wel of niet weet. Het is dat jij me nu vertelt dat hij Neerlandicus is, want dat wist ik ook niet. Ik geloof niet dat ik van veel posters hier weet wat ze voor opleiding hebben, behalve de dietisten. Laat ik het erop houden dat ik een ander gevoel voor humor heb dan jullie. En nee, “et tu aussi” zonder werkwoordsvorm is geen correct Frans.

 2. sigme zegt:

  Bij dit soort suggesties (tarwe gebruikt ons meer dan wij tarwe), moet ik denken aan dit interessante praatje:

  • Fien zegt:

   Ik heb Michael Pollan hoog zitten, maar deze onzin vind ik ernstig over de schreef gaan. Nog even en mensen denken dat planten een WIL hebben. Hij heeft godbetert een heel boek over deze materie geschreven, dat hier nog ergens rondslingert. Niet uitgelezen.

  • Otto zegt:

   Wauw, inspirerend stukje over hoe Joel Salatin’s manier van werken! 🙂

  • Mariet Hoen zegt:

   Mooi verhaal van Michael Pollan.
   In plaats van domesticatie en verkrachting van planten voor voedsel, zoals bv Monsanto doet, op een empatische en nederigere manier samenwerken met de plant. Goed kijken, de plant wijst de weg. Planten weten precies wat ze willen !
   Hoe mooi ik planten ook vind en ervan geniet. Ze bloeien voor zichzelf en zijn niet afhankelijk van mijn bewondering !

   Planten waren er eerder dan wij. Ze wilde overleven en dus zochten ze een manier om zich voort te planten. De eerste bevruchting van de eerste planten ging via de wind. Dat was een inefficiënte manier. Geen wind, geen bevruchting. Toen ontwikkelde zich de bloemen met meeldraden en stamper en ontstond de bevruchting door insecten. Planten ontwikkelden kleur, geur en suiker om insecten te lokken. Door dit voedsel konden de insecten zich ontwikkelen. Vanuit de evolutie bekeken zijn wij pas laat in dat proces ontstaan. Zonder planten, geen zuurstof. Wij danken ons bestaan aan hen 😉

 3. Ron zegt:

  De lente hangt zelfs al in Skandinavië in de lucht….
  Maar even een vraag; er wordt voortdurend gesproken over tarwe, maar hoe zit dat met bijv. rogge, dinkel, spelt en andere graansoorten?
  Verder denk ik dat het hebben van echte seizoenen, dus ook een winter met veel sneeuw en vorst, niet zoals bijv. in Nederland 6 maanden grijze natte herfst, een positieve uitwerking heeft op winterdepressies. Heb er zelf beduidend minder last van nu, ondanks de donkere korte dagen in december.

  • Nej men hejsan!

   Vad roligt att få en Svolländare på besök ;-). Svaret på din fråga är mycket enkelt. Det räcker med att flytta till Sverige för att bli av med vinterdepressionen. Fy fan vad jag saknar Sverige (Blekinge i mitt fall). Tyvärr tror min (svenska) sambo att Holland är bättre :-(. Och det är hon som vet var skåpet står, förstås.

   Jag tror inte på spannmål överhuvudtaget. Var så god och läs Staffan Lindeberg.

   http://www.staffanlindeberg.com/Evolutionsmedicin.html

   Din blog verkar jättespännande!

   • willem zegt:

    Dit constateert Lindeberg: ‘Det är viktigt att notera att undernäring är mycket ovanligt och möjligen saknas helt’. Pleit dat er niet voor, waar ik het eerder ergens anders in deze digitale contreien over had, dat ‘vasten’ helemaal niet zo natuurlijk is? In ieder geval niet noodzakelijk?
    Want die positieve meningen over IF, etc. daar heb ik nog steeds wat moeite mee.

    • Willem, het schaarsteverhaal is inderdaad grotendeels onzin, net als de onuitroeibare thrifty genotype hypothese van Neel (die later door hem zelf werd gefalsifieerd). De ouwe knakker haalt het in zijn lezing ook weer aan als waarheid.

     Toch aten de meeste jager/verzamelaars één, twee keer per dag. En de therapeutische effecten van relatief lange periodes tussen het eten zijn met modern onderzoek erg goed gedocumenteerd.

   • willem zegt:

    En daar kan mijn beperkte, maar hopelijk gezonde verstand zich helemaal in vinden, Melchior.

    • Maar Lindeberg is het helemaal met je eens, Willem. En mogelijk maak ik een klassieke denkfout, die ik anderen vaak verwijt. Het moderne onderzoek naar Intermittent Fasting is gedaan met mensen die een westerse leefstijl hebben. Bij hen heeft het een therapeutisch effect. Maar wat gebeurt er wanneer je IF toetst in mensen die al een tijd of hun hele leven drie keer dag paleo eten? Dat onderzoek is niet gedaan! Ik weet wel dat het effect van calorierestrictie in muismodellen grotendeels verdwijnt in groepen muizen die ‘wild’ eten (en niet standaard lab chow, ofwel pure junk).

     Het was met andere woorden een erg goede vraag ;-).

   • Fien zegt:

    Grote genade, moet dat nou?

   • Fien zegt:

    Ik bedoel dat praten in het Verweggistans. Et tu, Willem.

    • Sorry Fien, ik raakte opgetogen omdat er een Nederlander uit Zweden reageerde, waar ik 6 jaar met groot plezier heb gewoond, maar waar ik weg moest omdat mijn Zwödse dame gek werd van het belastingstelsel daar (killing voor kleine ondernemers) en terug wilde naar ondernemersvriendelijk Nederland. Nostalgie. Er staat niets geheims in.

   • willem zegt:

    Zeg maar Guillaume tegen Willem, Fien.
    En dit taalgebied ligt vlak achter Zoutkamp…
    Sorry, ik was weer te snel. Had het nog even in het Fries moeten vertalen (knipoog).

   • Willem, wat heeft Willem met Guillaume te maken ?

   • willem zegt:

    Da’s weer een ander pseudoniem, Folkert…
    Fien eindigde ergens met: ‘Et tu, Willem’. Nou, dan moet ‘ik’ ook in het Frans. Snap je?

   • willem zegt:

    Naxos?? Ga je daarheen op vakantie?

   • Ron zegt:

    Tack för dit svar!
    jag ska försöka at läsa det om internet funkar lite snabbaare än nu… 😦

    oftewel; bedankt voor je antwoord. Zal proberen het te lezen als internet sneller fungeert. Voor de niet svolländere onder ons.

    • Hoi Ron,

     Je zit zeker ergens in glesbyggden met een draadloze verbinding met 1 streepje?

     Ben je op de hoogte van de storm die Jonas Colting heeft veroorzaakt? Voor de niet Scandinaviërs, Colting is een waanzinnig populaire Zweedse triatleet en high profile paleo promoter.

     Hij schreef de afgelopen dagen twee vlammende betogen waarin hij het diëtistencorps oproept afstand te nemen van de achterhaalde, averechtse en volgens hem soms dodelijke adviezen die ze tegen beter weten in blijven geven. Het leidde tot een heftig en natuurlijk zwaar geïnfecteerd debat. Dit gaat in Nederland ook gebeuren, al kan het nog even duren voor mensen hier ook zo massaal gewag zullen maken van hun onvrede. Ik bedoel, ze moeten wel eerst weten hoe zeer ze zijn en nog steeds worden genaaid door ‘de zorg’. Ik overweeg zijn twee vlugschriften en enkele van de honderden reacties te vertalen in een post. Weet helaas niet of ik daar vandaag aan toe kom.

     Voor wie het wil proberen, hier zijn Coltings twee brandbrieven:

     Zweedse diëtisten moeten zich schamen en nu hun verantwoordelijkheid nemen

     De arrogantie van de diëtisten is angstaanjagend en hun ontkenning diep droevig

   • Fien zegt:

    Eh… Guillaume? Et tu, Brute is Latijn. Sorry!

   • Fien zegt:

    In het Frans zou het “toi aussi” zijn, denk ik.

   • willem zegt:

    Nog meer humor!! Sorry, Folkert. Waarom vertelt Fien het niet in het Fries?? Dan kunnen wij het tenminste volgen.
    Goed. Het onderwerp waar ik het even, n.a.v. de Zweed Lindeberg, over had, was het nut van vasten. Of I.F. Ik plaatste daar in het verleden wat vraagtekens bij, bij vasten als ‘paleo’. Als argument gebruikte ik destijds dat, in mijn onwetenschappelijke ogen, de mens struinend langs de oceaankant in het oosten van Afrika, en wadend door beekjes en meertjes, ondanks mogelijke seizoensinvloeden altijd wel voedsel bij de hand had. Nu citeerde ik Lindeberg in zijn moers taal, waarin hij aangaf dat schaarste zeldzaam was. Vandaar mijn opmerking. Daarop reageerde Melchior met de stelling dat het schaarsteverhaal grotendeels onzin is, en met: ‘Toch aten de meeste jager/verzamelaars één, twee keer per dag. En de therapeutische effecten van relatief lange periodes tussen het eten zijn met modern onderzoek erg goed gedocumenteerd.’
    En daar kan ik me wel in vinden.

 4. Jo tB zegt:

  93 and still going strong!! Het griezelt dat in 2030 50% van alle amerikanen geslonken hersens hebben. Hiehie. Die is goed. Volgens hem moet ik stoppen met pensioen en weer gaan werken!! Een werkgever ziet me al aankomen. Goed ik kan ZZP’er worden. De meeste entrepreneurs beginne na hun 50ste. Bij hem gaat de vlieger beslist niet op that you can’t teach an old dog new tricks. Inderdaad je bent nooit te oud om iets nieuws te leren. Het houd je jong en het voorkomt dat je brein slinkt. Na zo’n oppepper ga ik mijn zaadjes opzoeken en plannen maken voor mijn volkstuintje in plaats van een coach-potato-erin te zijn.

  • James zegt:

   Jo!!! 93!! mijn zaadjes opzoeken!!! plannen voor mijn volkstuintje!!!. Wat een meid. Ik hoor applaus en voel de bewondering zinderen. En ik zeg dit niet alleen vanwege dit laatste commentaar van jou maar dit commentaar gezien in het licht van al jouw reacties. Jij bent een ster. :-). En ik ben het met je eens, veel entrepreneurs beginnen op latere leeftijd. Meestal ook omdat ze wat meer ervaring hebben, wat kapitaal bij mekaar gesprokkeld hebben, en ideeën hebben ontwikkeld en misschien een droom hebben die groter is dan de beperkte omgeving. En ja ik spreek uit ervaring, het overkwam ons. Geen pad van rozegeur, teleurstellingen en tranen onderweg. Ik heb er iets over verteld op de site van de PalliserGroup om emigranten in spe te wijzen op de vele mogelijke mishaps, maar ook op de mogelijkheden. En als er uit dit alles een ding is wat voor ons als een paal boven water staat: ga nooit met pensioen, verander van werk. Zoek het alleen in vrijwilligers werk als je er een doel mee hebt. Bij voorbeeld om iets in andere banen te leiden. Wat je ook doet, doe het met een doel voor ogen. Korte termijn, lange termijn , maakt weinig verschil. Wij werken aan een doel waar we nog wel een jaar of tien voor nodig hebben, maar er zijn verschillende kortere termijn doelen die binnen dat zelfde kader vallen. Probeer ten allen tijde te voorkomen dat je van de ene dag in de andere “drift”

   • James, Charles Eugster is 93 :-).

    Maar Jo is ook een kei!

   • James zegt:

    Kun je zo de reacties voorstellen als jij 93 wordt??

   • willem zegt:

    Je weet het, James. Humor is een serieuze aangelegenheid, maar wel met een knipoog..

   • Jo tB zegt:

    James, ik ben al aardig op weg om 93 te worden (hopelijk) “een oude tulp” van 70 jaar (een jonkie vergeleken met Charles) maar ik houd van humor en probeer altijd een “met tongue in cheek” reactie te plasten. Toen ik het teruglas zag ik ook de dubbelzinnigheid van “mijn zaadjes zoeken” om ze uit te planten in “mijn volktuintje” (ik kan bijna niet schrijven van het lachten).
    In dit geval bedoelde ik het letterlijk, ik heb een volkstuintje en ik heb mijn moestuintje weer in ere hersteld na mijn pensioenering.
    Ik kom ook uit een emigranten wereld. Mijn ouders zijn na de oorlog naar Australië geimmigreerd. Ik kwam terug om mijn roots te zoeken en ben blijven plakken omdat de verscheidenheid van Europa mij trok. Mijn broer woont nog in Australië, heeft nooit zin gehad zxijn roots op te zoeken.

    • James zegt:

     Jo ik haal die ster niet weg. En als we dit hier met elkaar vol kunnen houden worden we samen oud. Heb weliswaar nooit die problemen van onze huppelende Eva gehad. Misschien omdat ik erg veel buiten ben, maar ik vermoed dat het voortdurend plannen er iets mee te maken heeft. Vanuit mijn achtergrond ben ik me er maar al te zeer van bewust dat we teleologische creatures zijn. Als we het doel verliezen sterven we heel langzaam af. Het is een van de redenen dat we momenteel aan dit project hier werken. Ik maak me grote zorgen over onze jongeren. Een welhaast uitzichtsloze toekomst. Geen werk, geen hoop,geen toekomst.
     En ik ben het met Willem eens humor is levend gevend. Niks beter voor je gezondheid dan eens flink te kunnen lachen.

   • Eva zegt:

    “Heb weliswaar nooit die problemen van onze huppelende Eva gehad. Misschien omdat ik erg veel buiten ben, maar ik vermoed dat het voortdurend plannen er iets mee te maken heeft. Vanuit mijn achtergrond ben ik me er maar al te zeer van bewust dat we teleologische creatures zijn. Als we het doel verliezen sterven we heel langzaam af.”

    Deze jonge deerne heeft anders een heleboel plannen James!

    • James zegt:

     Dat was zeker niet mijn implicatie. Dames die een eigen blog beginnen vallen sowieso in een andere categorie. WordPress mag het dan allemaal wel erg makkelijk maken, ik hoef jou niet te vertellen dat naast het starten er heel wat werk in zit om het te onderhouden. Je zult moeten lezen, interpreteren, omwerken, en jezelf verstaanbaar, begrijpelijk te maken. En dat alles omdat je iets wilt bereiken, een gezonde gemeenschap rondom je heen.Verder is er zo iets als : waar je mee omgaat word je mee besmet. Je kiest je vrienden en kennisen, en degenen waar je mee zinvol hoopt te discussiëren vaak met een doel. Bewust of onbewust. En die club helpt je verder of in het moeras.
     Eva vol plannen, maw. springlevend. A joy to behold!

   • Jo tB zegt:

    James, ik ben niet zo somber over de toekomst voor de jeugd. Eind jaren 70 begin jaren 80 zaten we ook in een diepe recessie met ruim 900.000 werklozen. We haalde de 1 miljoen net niet. Toen legde vooral de traditionele industrieën het lootje met 1200 man op straat, om maar te zwijgen van de toeleveranciers. Toen werd, dacht ik, de VUT geïntroduceerd, de ouderen vrijwillig plaats maken voor de jongeren. Een recessie is vaak de motor van innovatie. Ik stam nog uit de pre-computor tijdperk, heb leren typen op een oude Underwood uit de jaren 20. Toen kwam de elektrische typemachine (o.a. bolletje van IBM), toen kwam een elektrische typemachine met 3 regels eerst in het geheugen. Daarna de eerste tekstverwerker (Wang, Siemens) . Nu volgen de innovaties zich in rap tempo op, het voor een oude tulp bijna niet bij te houden. Ik zag laatst een 3 jarig jongetje behendig een I-phone met een touch screen bedienen!! Verandering gaat over vier schijven: de early adopters, die meteen met elk nieuwtje aan de slag gaat, de “kat uit de boom kijkers” die de tweede golf vormen, dan heb je de nalopers, die pas in actie komen als het al ruim gevestigd is en de pertinente weigeraars (het dienst mijn tijd wel uit). Als het om gezondheid gaat ben ik een early adopter, maar als het om I-phones gaat ben ik net GEEN weigeraar. De jeugd zal zijn weg vinden net als wij dat gedaan hebben. Na deze recessie komt weer zonneschijn, net als na de winter komt het voorjaar weer.

    • James zegt:

     Okay Jo. I should have qualified a bit better. niet alle maar heel veel jongeren..Verder ben ik het helemaal met je eens dat dit soort situaties vaak werkt als een thesis die uiteindelijk een antithesis oproept waaruit de nieuwe synthese hopelijk op een beter vlak uit komt. Dat wil echter niet zeggen dat de tussen periode gemakkelijk is. Dat zijn knap uitzichtsloze periodes voor eenvoudige mensen met weinig opleiging of historisch besef en zelfs dan nog. Het zijn periodes waar we vaak te maken krijgen Hitlertjes, en Mussolini’s en Teaparties en andere populistische stromen en bewegingen. Hier is de groei van het kleine zelfstandige bedrijf nog nooit zo groot geweest. Vaak met minder dan vijf werknemers. En ja ik denk dat de economische groei zoals we die gekend hebben, hoofdzakelijk berustend op de koopkracht van het algemeen publiek, voorlopig wel zal blijven stagneren en plaats moeten make voor een groei in de breedte waar meer aandacht is voor menselijk kapitaal, meer aandacht voor toegevoegde waarde door, wat nu beschouwd wordt als redundant, de oudere generatie en daardoor werkgelegenheid verruimend. De duurzaamheid waar zo veel over gepraat wordt gaat m.i. een intrinsieke waarde toevoegen, waarbij ons kapitaal -de duurzame bouwstoffen- de levens voorwaarden bestendigen en verbeteren.
     Hoe heb ik dat even netjes gezegd? Het lijkt wel of ik weer sta te doceren, beleren.
     Eens een Nederlander altijd een Nederlander

 5. James zegt:

  Shit jullie waren me te snel af. Geloof dat Willem het door had.

 6. Altijd leuk, James :-). Maar kijk ff naar die vent. De rest van je commentaar sloot perfect aan op wat hij roept.

  • Die ouwe ” baes ” is werkelijk in een voortreffelijke conditie, zo te zien. Waar ligt dat aan ? Ik zelf wil graag dat het aan een sportief leven en aan een goede voeding ligt.
   Maar is dat zo ? De teloorgang is onvermijdelijk, lees ik weer eens in “Lichamelijke Oefening “. En aan den lijve ervaar ik dat ook zo, alhoewel ik tot nu toe niets te klagen heb. Waarom ziet hij er zo opperbest uit ? Hetgeen mij nimmer in gedachte loslaat is de voorbeschikking. Dan heb ik het niet over “de predestinatie “. Maar, zoals de zonden van de vaderen bezocht zullen worden tot in het zevende geslacht, zullen toch ongetwijfeld de zegeningen van de vaderen hun opgeld doen in het nageslacht. Wie het weet mag het zeggen.

   • James zegt:

    Folkert die man doet me erg aan mijn grootvader denken. Die was ook kaarsrecht. De mensen op dorp zeiden : Die ouwe Pot valt nog eens een keer achterover van de fiets. Was ook nooit ziek. Bracht zijn hele leven in de buitenlucht door. Meestal een meter of vier of meer boven de grond. Is helaas op jonge leeftijd (76 meen ik )verongelukt. Als hij zijn hand naar rechts uitstak, reed hij daar achteraan. Naar links idem. Zonder om te kijken. Was vroeger, voor de auto’s niet nodig.

 7. Maan zegt:

  @ Melgchior even off topic, heb je in het laatste nummer van de wereldfietser het stuk over “Voeding onderweg” gelezen? “Eerst aanvullen en dan pas je tent opzetten”
  “Om je lijf te herstellen kan het heel goed zijn om een hap suiker te nemen”
  En meer nonsens..
  Ik heb het met kromme tenen zitten lezen, Als je hem niet heb kan ik je wel een kopietje sturen.

  • Corrien zegt:

   Toch, ziet deze man er niet iets te geweldig uit? Ook z’n gezicht is erg ‘vol’. Bij ons lopen ook diverse ouwetjes rond op de sportschool, die ondanks het vele trainen toch in hun gezicht verouderen en bij wie borst- en armspieren, hoewel goed getraind toch in een losser velletje zitten…. Kan natuurlijk een dieetkwestie zijn (geweldige opmerking over die slang), maar misschien stiekum ook af en toe een beetje testosteron??? Ook Joan Collins lijkt me niet vies van een botoxje of heftigere renovatie-ingreep.
   Verder zijn z’n ideeën wel verfrissend!!

 8. Ik lees je blog al een tijdje. Je mag mij rekenen tot de zgn. “normale mensen” (in andere omstandigheden pas ik zowat nooit in dat vakje, dus ik neem er met plezier in plaats) 🙂 Je posts en de reacties erop gaan mijn petje meestal net iets te boven om iets constructiefs te kunnen bijdragen aan de discussie, maar ik lees alles met veel plezier en interesse. Ook wou ik je even laten weten dat ik mij al een paar keer heb laten inspireren door je posts voor een literaire creatie op mijn blog. (bv. ‘Krokodillenvoer’ en mijn laatste blogpost ‘Mag ik mij voorstellen?’) En: Eigenlijk is gezond eten niet moeilijk hè? Je hoeft geen professor te zijn om te weten dat prefabcrap, sponzen broodjes en liters suikerdrank niet goed voor je zijn. Ik laat de details aan jullie. Schol!

 9. Carla zegt:

  Visolie is ook goed om depressie als in winterdip, mee te verjagen.Had Eva nog willen vragen of ze dat ook is gaan gebruiken omdat ik er op paleoblogs vaker over lees en het aangeraden wordt maar vond het te laat voor de vraag.

  • Eva zegt:

   Het is niet te laat hoor Carla. Ik ben visolie gaan gebruiken omdat het in een artikel van Heleen Quantrill werd aangeraden als een van de dingen die kunnen helpen tegen een winterdepressie. Zij raadde hoge doses vitamine D aan, in combinatie met visolie. Later kwam ik pas op Paleo-sites terecht, en zag daar eigenlijk bevestigd wat ik gelezen had (en nog veel later kwam ik er achter dat Heleen heel veel rechtstreeks overneemt van Amerikaanse sites)

   Ik gebruik een combinatie van hoge dosis vitamine D (5000 UI) en visolie

   • James zegt:

    Same here dames, maar ik zou er wel bij willen vermelden dat Omega 3 alleen optimaal werkt wanneer je de intake van Omega 6 vermindert. Dus geen Becel, geen mais olie, of wat voor ‘sla olie’ ook.

   • Jo tB zegt:

    Eva, neem je ook calcium en magnesium met je hoge dosis vitamine D? Hoe ben je aan de 5000 IU gekomen?

   • willem zegt:

    Ik ben nogal achterlijk in die dingen, maar waarom zijn jullie toch zo gek op potjes, capsules en pilletjes waarin de natuur verkracht wordt tot uit hun verband gerukte vitaminen en mineralen?
    Als aanvulling van aangetoonde tekorten, allah, maar ik krijg altijd de idee dat je valt voor verkooppraatjes en ‘gezondheidswinkels’. Voorlopig ga ik er van uit dat een ‘normale’ voeding voldoende oplevert.
    Maar ik laat me graag overtuigen van mijn grote ongelijk..

    • George zegt:

     @ Willem, ja dat klopt, in ideale en optimale omstandigheden en Paleo-voeding en leven volgens Paleo-principes: ja, helemaal gelijk. De natuur is niet te vangen in een potje of een pil.
     Anderzijds leven “we” niet zo en dan kan aanvulling goed helpen.
     Als je bijvoorbeeld Dr. Strunz er op na zou lezen: hij bereikt werkelijk spectaculaire “genezingen” door supplementen voor te schrijven. Maar uitdrukkelijk wel pas NADAT hij gemeten heeft. Hij voert metingen uit waar een gemiddelde huisarts nog noot van gehoord heeft of terzijde schuift met: “Dat is nergens voor nodig”. (Nog steeds denkende dat ze (half-) goden zijn….).
     Verder lees een hoog gewaarde onderzoeker over vitaminen etc.:
     met name over de synergie tussen Vitamine A, D, en K:
     http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/nutritional-adjuncts-to-the-fat-soluble-vitamins

     en voor Strunz, zie o.a. zijn archief van zijn “News”: http://www.strunz.com

    • James zegt:

     Helemaal met Eva eens Willem. Voor ons blijft de Holy Trinity Calcium, magnesium en Vitamine D. Geen kan zonder de ander. In de meeste gevallen krijg je met een gezonde (paleo) voeding voldoende calcium en magnesium binnen. Rosedale adviseert derhalve nooit meer dan 500mg calcium. Helaas ben je er niet altijd meer zeker van of je groente wel alles bevat wat er volgens de geleerden in zou moeten zitten. Biologisch kan hier misschien helpen, zeker wanneer het bedrijf minimaal 10 jaar als zodanig gedraaid heeft. Is een reden voor dat het certificatie proces hier drie jaar duurt. Het is een hele precaire balans die calcium behoefte van ons. En alles hangt af van die calcium shuffle (in-out), en op tijd. Zonder voldoende magnesium gaat het falicant mis en een hele rits problemen volgt. Blijft het probleem dat de meeste magnesium aangeboden wordt in een vorm waar we weinig mee kunnen doen (magnesium oxide), dus het beste is op zoek naar voedings middelen die veel magnesium bevatten ( http://www.whfoods.com/ ). Over Vitamine D hoef ik helemaal niks te zeggen. Op de Nederlands breedte graad krijg je het grootste deel van het jaar niks (nada, nil, zero) van de zon. Je moet het dan hebben van gezonde vetten en lang niet alle ‘gezonde’ vetten zijn zo gezond als we denken. Boter van graan gevoerde koeien heeft praktisch niks. Idem dito voor vet uit de bio industrie. Blijft over vis, weide vee en ‘gras’ varkens ( 🙂 ).
     De Vitamine D die je opdoet van de zon kun je maximaal 2 a 3 maanden op teren. Afhankelijk van hoeveel je in zon kwam (zo naakt mogelijk, in de tuin in korte broek en wie het nodig heeft een bra of bikini) en hoeveel vet er in je lichaam aanwezig is om het op te slaan. En niet vergeten de hoeveelheid cholesterol in je huid om het te verwerken.

    • George zegt:

     @James: don’t forget vitamin K weinig bekend, maar dat zorgt voor de echte synergie tussen D, Ca, Mg …
     zie mijn post met het artikel van Masterjohn

   • Eva zegt:

    @Jo Nee, ik gebruik alleen vitamine D

    @James hier geen andere olieen dan kokosolie en olijfolie, de rest is verbannen 🙂

    @Willem Even ter verduidelijking: ik ben niet dol op dingen uit potjes. Ik ben opgegroeid in een “antroposofische setting” en daaruit heb ik erg goed meegekregen dat medicijnen en toevoegingen niet de eerste dingen zijn waarnaar je grijpt. Er worden hier in huis geen medicijnen gebruikt, en in principe ben ik ook niet een voorstander van voedingssupplementen. HOWEVER… als je last hebt van SAD, en dan bedoel ik niet een klein beetje een somber gevoel tijdens de donkere dagen, maar het bijna letterlijk “grijs” zien van de wereld, het gevoel dat er continu wolken in je hersenen hangen, je niet meer kan genieten van je kinderen, je niet meer goed kan reageren op je kinderen (wegens vermoeidheid, algeheel naar gevoel, etc.) en je pas tegen de tijd dat het april is weer ‘mens’ wordt… dan wil je ALLES proberen om er af te komen.
    Ik heb in dit geval, omdat ik er zooooo zat van was, dan ook alle mogelijke interventies toegepast. Want: ik wilde geen medicijnen! Geen antidepressiva, geen gesol met mijn hersenen.
    Het resultaat: het heeft geholpen. De lastigheid: ik weet niet welke interventie of welke interventies hier verantwoordelijk voor zijn. Ik overweeg om komende winter de suppletie weg te laten, maar ik moet daar goed over nadenken. Want je kan bij constatering dat suppletie nu juist hetgeen was wat werkte, niet ‘even’ bijvullen in een paar weken of dagen. Dus het is een gok: toegevoegde vitamines/visolie weglaten => kans op terugkerende nare gevoelens => de winter daarmee moeten uitzingen…
    NU (met mijn ‘frisse hoofd’) zeg ik: ach, give it a try… maar DAN (indien het weglaten nadelig is) zal ik mezelf voor mijn hoofd kunnen slaan. (Want nogmaals: SAD is geen pretje)

   • Jo tB zegt:

    Eva, Ik heb destijds gelezen dat je calcium en magnesium bij je vitamine D moet slikken, want als je dat niet doet wordt het calcium uit je botten gehaald. Toen ik begon te lezen over vitamine D ben ik op onderstaand link terechtgekomen getiteld: the great vitamin D experiment:
    http://forum.lowcarber.org/showthread.php?t=266549

    Zuleika, de dame die de motor was achter dese post heeft ALLE wetenschappelijke artikelen die zij kon vinden met links op de site gezet. Ik heb destijds wel 3 ordners gevuld met artikelen die ik interessant vond en mij hielp in mijn besluit vitamine D te gaan slikken. Na 250 paginas is de post gesloten en op een andere post verder gegaan, maar ik weet de naam niet meer.
    Destijds heb ik 4 experts achterhaald: Michael Holick in Boston, Reinhold Vieth in Toronto, Roger Bouillon in Leuven en Paul Lips in Amsterdam. Ik had wekenlang leesvoer achterhaald door hun namen te googelen.

   • willem zegt:

    Dames, heren. Leuke reacties allemaal. Ik zat nog steeds, tegen beter weten in wellicht, te wachten op een zinvolle reactie op het verhaal van Hoenselaar. En dacht, al die supplementen lezende: ho, wacht even, niet doordraven…
    Akkoord met George. Bij een evenwichtige voeding, gebaseerd op een paleogelijkend aanbod, krijgt een mens voldoende van alles binnen. Laat je, zo kwam in me op, toch niet gek maken door al die commerciele bedrijven (echt, vooral in de V.S. kunnen ze er wat mee) die de gekste dingen doen om geld te verdienen.
    Late duidelijk zijn, medicijnen en voedingssupplementen kunnen in een verstoord milieu waardevol, zelfs levensreddend zijn. Maar je zal ze de kost geven, al die lui die de z.g. Gezondheidswinkeltjes binnenhuppelen om daar langs de lange rijen potjes te loeren naar dat waarvan ze denken het nodig te hebben. Want daar hadden ze immers in de folder over gelezen, dat het een onmisbaar supplement is voor gezondheid. En ze lopen voorbij aan de producten in dezelfde winkel die waarschijnlijk hun zoektocht overbodig zouden maken: verse groenten, fruit, boter, kokosolie, blikjes vis, … Deze winkels halen hun omzet niet uit superfoods, maar uit supersupplements.
    En ik moet je iets bekennen, blozend nog wel: ik gebruik soms levertraan.. En daar neem ik dan altijd/meestal een plakje rauwmelkse kaas bij… Waarom? Omdat ik gelezen had, op een betrouwbaar blog, dat deze combinatie verkoudheid in de donkere periode voorkomt..

    Even afkloppen, maar ik ben eigenlijk nooit ziek, zwak of misselijk, gelukkig. En deze winter tot nu toe geen verkoudheidsverschijnselen, hoewel de omgeving er vol mee zit. Gewoon mazzel, denk ik, want erg snel- en goedgelovig ben ik nou niet precies. Maar wie weet, is het toch de magie van D plus K2…

   • Jo tB zegt:

    Willem, jij herhaalt de mantra van het voedingscentrum: als je gevarieerd eet hoef je geen vitaminen te slikken. Dan heb ik een vraag voor jou: is ons fruit en groente nog zo vitamine rijk als 60 jaar geleden? Ik weet vrijwel zeker dat het niet zo is. 100 jaar gebruik van flinke hoeveelheden kunstmest, enorme velden jaar in jaar uit monocultuur heeft de grond dermate uitgehold dat er absoluut geen sprake kan zijn van vitamine vol groente. Iedereen die wel eens groente uit eigen (volks)tuintje heeft gehaald die alleen met natuurlijke meststoffen gemest zijn en geen bestrijdingsmiddelen te kust en te kuur bespoten weet hoe een wortel of tomaat behoort te smaken.
    Overigens vitamine D kun niet uit voedsel halen (een klein beetje uit vette vis) maar moet je van de zon halen. Het moet gemaakt worden in je huid. En in Holland (tussen de 31 en 33 noorderbreedte) valt weinig zon, dus moet je wel bijspijkeren met supplementen om de SAD van Eva te weerstaan. En het advies om 400 iU dagelijks te slikken is een lachertje, zet geen zoden aan de dijk om een ernstige tekort weg te werken. Er is al veel onderzoek gedaan onder gesluierde vrouwen dat die een zeer ernstige tekort hebben. In de volgende generatie van deze vrouwen kan veel meer diabetes type 1 ontstaan.

   • Carla zegt:

    Eva, dank voor info. Neem je er geen vitamine E bij?
    Willem, ik lust geen vis 🙂

   • willem zegt:

    Jo. Die mantra van het Voedingscentrum, daar is op zich niks mis mee. Waar het verkeerd gaat, is met de invulling daarvan: granen, linolzuur, soya…
    Het antwoord op die vraag van jou is interessant: hebben groenten en fruit nog dezelfde hoeveelheden aan vitaminen en mineralen als ze die ten tijde van onze grootouders hadden, of heeft de moderne landbouw ervoor gezorgd dat de hoeveelheid (en de kwaliteit?) ervan verminderd is?
    Ook een plant is wat ze eet. Wanneer de grond, zoals steeds vaker voorkomt, nauwelijks meer mineralen als magnesium en zo bevat (en daarvoor zorgt de wijze waarop we die bodem beheren), dan zal ook de plant daar een tekort aan hebben, en vervolgens kan de mens daardoor in de problemen komen. Dat neemt niet weg dat, wellicht na enig zoeken, echt wel aan hoogwaardig fruit en prima groenten is te komen. En volgens de logica bevatten die in voldoende mate de stoffen die we nodig hebben.
    Voor wat betreft vit. D, met name die uit zonlicht, daarover las ik interessante informatie op het blog van Mercola (betekent niet dat ik spectrumbreed zo’n adept van ben). Het is juist een blanke huid die inspeelt op periodiek schaars licht. Donkergetinte mensen, en degenen die om welke reden ook hun huid jaarrond grotendeel bedekt houden, hebben het wat betreft voldoende zonlicht in onze contreien veel moeilijker.
    Maar goed, ik denk ook dat vit. D onze voortdurende zorg behoeft. Vis, maar Carla is daar niet verzot op, vooral vette, is een prima bron. Paddenstoelen, daarvan wordt ook beweerd dat er D inzit, evenals in de eidooier. Keus genoeg, dus.

    • James zegt:

     ”..Die mantra van het Voedingscentrum, daar is op zich niks mis mee…” ???? geen idee wat er van die mantra overblijft als je de basis staple er uit haalt.. je kunt er wat Willem. Dreigbrieven gehad? Lijkt voor de lezers van dit/deze blog toch wel handig hoe die mantra ingevuld wordt met uitdrukkelijke invulling wat er niet (NIET) in thuis hoort. Had liever gehoord : Voedingscentrum : Fout terug naar AF. De zaak is of rot of loopt met oogkleppen op: Vertel me niet wat ik al denk te weten. Hier een prachtig voorbeeld hoe men met de oogkleppen op kan lopen. Hier helpen alle Kendricks en Ravnskovs in de wereld niet aan.
     http://theheart.medscape.org/viewarticle/776008_transcript

   • willem zegt:

    Hai, James. Die mantra? Jo vatte die aldus samen: ‘als je gevarieerd eet hoef je geen vitaminen te slikken.’ En volgens mij is daar in principe inderdaad niets mis mee. Maar, zoals ik stelde: het is maar hoe je daar invulling aan geeft.
    Hoe ik over de rol van het Voedingscentrum denk, is je trouwens wel bekend!!
    (Het is eigenlijk niet eens het Voedingscentrum, een uitvoerend orgaan, maar in feite de Gezondheidsraad waar het beleid vandaan komt).

   • Jo tB zegt:

    “Het is juist een blanke huid die inspeelt op periodiek schaars licht. Donkergetinte mensen, en degenen die om welke reden ook hun huid jaarrond grotendeel bedekt houden, hebben het wat betreft voldoende zonlicht in onze contreien veel moeilijker. ”

    Willem, jouw opmerking moet in context geplaatst worden. Hoelang je in de zon moet zitten is afhankelijk van waar je woont. Het maakt wel verschil uit of je in Miami woont, of Boston, of in Canada. Hoe noordelijker je woont hoe schever de UVB stralen in de hemel staan. Dus zou je in Miami met 10 minuten kunnen voldoen, in Boston moet je wel 20 minuten, en in Canada wel tot een uur in de zon zitten om dezelfde hoeveel vitamine D in de huid op te nemen. Bovendien volgens Holick en Vieth moet het een “full body exposure” zijn, dus in je zwembroek. Iedere huid cel kan maar een zekere hoeveelheid stralen opnemen, dan begrijp je, dat alleen 5 minuten met alleen je handen blootstellen niet voldoende is. (de ingang of de hele fabriek) Een ander factor die meespeelt is, een jonge tienerhuid neemt wel 20% sneller op, dan een oude huid zoals de mijne. Dan moet ik langer in de zon zitten dan een kind. Als je je insmeert met factor 20 sunblock dan blokkeer je tot 98% de mogelijkheid om vitamine D in je huid op te nemen. Holick zegt 10 minuten midden op de dag als de UVB stralen recht naar beneden komen. Met onze centrale Europese tijd en klok vooruit en achteruit wanneer is het de juiste tijd in Nederland? Dit alles betreft de blanke huid. Heb je een donkere huid dan spelen alle factoren weer een andere rol. Hoeveel vitamine D je moet maken hangt af van hoe actief je bent. Een top sporter verbruikt meer vitamine D dan een couch-potato en zal dus meer moeten aanmaken. Het is een aardige berekening hoeveel vitamine D je per dag aan moet maken. Ons lichaam kan wel tot 20.000 eenheden aanmaken, genoeg voor een week of zo, maar niet voldoende om je door een Nederlandse winter te loodsen met 6 maanden grijs weer. Dus uit n=1 onderzoek (mijn) heb ik vastgesteld dat ik bij lange na niet voldoende kan aanmaken, en dus bij moet slikken. Ik had geen last (dacht ik) van SAD, maar merkte wel de gevolgen van een tekort. Tenslotte, in Saudi Arabië heerst ook ernstige vitamine D tekort onder vrouwen en daar schijnt voldoende zon.

   • willem zegt:

    Je hebt volkomen gelijk, Jo. Zoals zoveel van de onderwerpen waar we het hier over hebben, is ook de vit. D-materie complex.
    Om de zaak wat te vereenvoudigen, had ik het overigens over ‘onze contreien’, maar inderdaad, daarmee omvat je lang niet alles.
    Wat ik wil zeggen, is, dat we in mijn ogen vit. D en alles wat er omheen hangt in een natuurlijk en verstandig verband moeten bekijken. Voldoende zonlicht (maar zeker niet overdreven!), de hier bekende voeding,en lichaamsbeweging zal in principe voldoende moeten zijn om aan de lichamelijk en geestelijke vraag naar vit. D te voldoen. Wie bij zichzelf merkt dat een extra dosis uit een potje een benodigde aanvulling geeft, moet dat dan niet nalaten. Over het antwoord op de vraag of dat inderdaad echt nodig is in genoemde omstandigheden lopen de meningen blijkbaar wat uiteen. Gelukkig maar, want anders zou het hier maar saai worden. Allerminst saai, dat lijkt me veel aardiger.

   • riesjart zegt:

    Tja, vitamine D is in mijn geval nodig omdat ik nagenoeg de hele dag binnenshuis verblijf en dan geen vitamine D kan aanmaken in mijn huid. Als je bedenkt dat de mens is ge-evolueerd op een leven dat zich hoofdzakelijk in de buitenlucht afspeelde dan zit daar toch wel een hiaat. Overproductie wordt netjes geregeld door het pigment in de huid te laten verkleuren, maar de vit-D3 die circuleert in een lichaam van een mens die de hele dag buiten is zal toch wel altijd hoger zijn dan zijn binnenshuis verblijvende evenknie. Dan resteert de vraag; wat is de normale (evolutionaire) vit-D concentratie en komt die overeen met hoe daar nu over wordt gedacht?

   • Eva zegt:

    @JotB: bedankt voor de link! Ik ga wederom op onderzoek uit, binnenkort maar eens een paar avondjes vrij maken

  • Carla zegt:

   Zo lastig, al die vitamines en mineralen, hoe je ze moet gebruiken, waartegen of voor en hoe dat met elkaar samenhangt. Het is toch onmogelijk om allemaal uit te zoeken en er is morgen heus weer nieuw onderzoek en inzicht. (Ik bewonder je moed hoor, Jo). En als je dan alles weet is het nog maar de vraag of het voor jou werkt want misschien wijkt een of andere functie in je lichaam ietsjes af waardoor het hele proces niet goed verloopt en dan zit je alsnog met een tekort of overschot.
   Maar visolie doet wonderen en ik hoor ook veel over krilolie maar dat kan ook weer zo’n hype uit de usa zijn, zoals Willem al verwoordde.
   @Eva, nog even (kreeg telefoon tussendoor). Wat ik bedoel is dat een aantal jaar geleden ik altijd het advies kreeg om vit E erbij te gebruiken omdat visolie snel ranzig wordt…(?). Vond ik niks dus ik heb nu visolie van MorEPA, dan hoef je dat er niet bij te gebruiken volgens de ortho deskundige die het verkoopt.
   (geen idee waar deze reactie uitkomt, ben de draad een beetje kwijt)

   • George zegt:

    nou @Carla ik zou zo zeggen: lees het laatste artikeltje van dr. Strunz eens over de werking van Vitamine C en A;
    Citaat:
    “Die gesamte Pharmaindustrie, alle diese riesigen Firmen mit ihren 100 Milliarden Dollar-Umsatz haben nichts Vergleichbares anzubieten. Kennen nicht eine einzige Pille, die Krebs in diesem Umfang verhindert”
    http://strunz.com/news.php?i=2078

  • willem zegt:

   Ha, ha, die James. Seidell. Is dat een compliment? Gelukkig sprak je niet over Katan, Kok, of Kromhout….
   Ik had het niet over ‘mate’, maar over ‘natuurlijk’, natuurlijk.
   Alles met mate, geen gekke slogan. Het effect ervan wordt bepaald door wat we onder ‘alles’ verstaan, toch?

   • James zegt:

    Zoals je zelf al eerder aangaf,  een plant is wat ze eet, dus met natuurlijk kom je natuurlijk niet erg ver. .. ‘na enig zoeken..?.’..En volgens de logica bevatten die in voldoende mate de stoffen die we nodig hebben…’ ? Welke logica?
    Ik geloof niet dat ik het met je eens kan zijn over ‘ Keus genoeg, dus. ‘ Afgezien van wat er via ‘seafood’ aangeboden wordt is de keus aardig beperkt, en zeker voor de NL breedte graad niet voldoende. Jo gaf al aan dat zelfs in Canada de behoefte al aardig groot is en we zitten daar op een breedte van Zuid Frankrijk. De problemen met het tekort aan Vit D worden mi nog veel te vaak geschoven op andere tekorten dan wel overvloed. Het kan niet te vaak gezegd worden dat Vitamine D is een misnomer. Het is een hormoon en overal bij aanwezig. Osteoporosis is niet een kalk gebrek of een magnesium gebrek, enz. kan nog wel even doorgaan. Komt nog bij dat cholesterol en Vitamine D innig samen werken. en je weet wat we met cholesterol gedaan hebben: heel effectief in het verdom hoekje geplaatst. En als LDL het moet doen zonder die extra hulp geven we LDL de schuld. Begin me af te vragen waarom we zoveel (geoxideerde) N6 in de wanden van onze aderen beginnen te vinden. Komt dat door te hoge inname van al die zaad olie? Of was er een gebrek aan een bepaald hormoon? Kon dat D zijn?
    De reden dat de K’s zich niet in het strijdperk met Hoenselaar wagen is heel simpel en in Katan’s eigen woorden : we weten er nog weinig van. En daaraan kun je toevoegen: en wat we weten past niet in het hokje met wat we al dachten te weten. En dan komt de grote wijsheid : alles met mate. En dan denk ik GVD, is het zo moeilijk om je ongelijk te bekennen en voorzichtig dat wat je vermoedt met anderen te delen. Ik geloof niet dat we hier te maken hebben met commerciële belangen maar met ego’s. Zinloos destructieve ego’s. Alles met mate en don’t rock the boat, want misschien moet je morgen je ongelijk bekennen en ziet iedereen dat je toch maar een gewoon mens bent die het ook niet altijd weet. En ja, dan kun je niks meer ex cathedra verkondigen

   • willem zegt:

    Nog even dit, James. Ik meende met mijn reactie aan te geven dat:
    1. bij voeding het begrip ‘mate’ best wel belangrijk is, ook bij ‘paleo’. Waarom je daar het Voedingscentrum en
    2. v.w.b. vit. D. Ik ga er van uit dat het genoom aangepast is aan de omstandigheden ten tijde van in ieder geval voor 10.000/15.000 jaar (introductie landbouw en veeteelt). Die omstandigheden boden als voedsel vlees, vis en andere zeevruchten, vogels, eieren, groenteachtigen, fruit, wat noten, zaden en honing, heel soms. Dat voedsel is, in principe, nog steeds te verkrijgen. Daarin zitten, rationeel gesproken, nog steeds dezelfde voedingsstoffen. Ook de hier besproken vit. D is op dezelfde wijze, ook via zonlicht, dus op een natuurlijke manier, te verkrijgen. Waarom dan kunstmatig aanvullen. Inderdaad: er is nog steeds een voldoende en ‘natuurlijke’ keur aan de elementaire voedingsstoffen die ook bij paleo horen.
    Voor de goede orde: ik begrijp best dat individueel soms behoefte is aan aanvullingen. Maar dat er per definitie binnen een hoogwaardig voedingspatroon een structureel tekort aan, in dit geval D, vitaminen is, denk ik niet.
    Tenslotte. Jouw visie op de drie K’s (tot symbool verworden) kan ik me grotendeels wel in vinden. Het lijkt er sterk op dat het is zoals Melchior ergens stelde: ze ontlenen hun mening niet aan ook recente wetenschappelijke onderzoeksresultaten, maar aan autoriteit..

   • Vitamine D, “een zee om te drinken”, zoals ze de Fransen dat zeggen.

    De Gezondheidsraad heeft vorig jaar de norm verhoogd tot 50 nmol, was 25. Hun uitgangspunt is nog steeds rachitis, de botten. Overigens is de verhoging zonder enige onderbouwing. Gewoon: pats boem: norm omhoog, met wat geklets er omheen. In veel landen is de norm 75, misschien wilden ze niet teveel uit de pas lopen.

    Een hogere norm zien ze geen reden voor: positieve relaties met o.a. immuunsysteem acht men nog onvoldoende bewezen.

    Onze Nederlandse prof Muskiet houdt het op 80 nmol als minimum.

    Diverse studies bij Amerikaanse strandwachten en Afrikaanse jagers/verzamelaars komen uit op een optimaal nivo van ca 115/120 nmol.

    De gemiddelde Nederlander zit op iets meer dan 50 nmol, in Zweden zouden ze dat als onvoldoende zien. Ik weet niet op welk(e) moment(en) dat is gemeten. Gedurende het jaar kan het gehalte nogal variëren.

    Met voeding op peil komen: vergeet het maar. Vis, makreel en zo: prima! Je kunt dat elke dag eten incl. eieren enz enz: je komt niet waar je wezen wilt. De zon is de bron.
    In najaar en winter komt er geen vitamine D bij via de zon, je teert in op je voorraad.
    Woon je in Nederland: in de winter teer je alleen maar in.

    Ik heb mijn vit D gehalte laten meten (kun je buiten je huisarts om laten doen bij een lab, is heel simpel) dat was eind oktober: 123 nmol. Ik ga dit jaar weer laten meten, want dan weet je iets, ik zie dan wel wat ik eventueel nog meer zal laten meten.
    Ik neem wel een supplement van een paar duizend eenheden, niet elke dag, kom in het weekend en ’s zomers veel buiten. En ik neem extra magnesium. Genoeg kalk en vit K hoop ik via mijn voedsel binnen te krijgen. Hoewel ik met kaas ben gaan minderen. Ja: ik eet veel haring, makreel, eieren, boerenkool, enz.

    Er is een studie gedaan (wellicht meerdere) om te kijken of teveel vit D schade zou kunnen toebrengen: men denkt dat dat niet het geval is bij gehaltes tot 250 nmol. Daarboven weet men het niet. Daar ben je ook niet zo snel aan toe.

    Muskiet (zie link beneden) heeft een sommetje: zoveel extra eenheden vit D, levert zoveel extra nmol op.

    Ik ben het met Willem eens dat een gezond leven met gezonde voeding voldoende zou moeten zijn voor een optimale voorziening van mineralen en vitaminen.
    Helaas is een gezond leven lastig met een kantoorbaan. De groenten, vlees , vis, noten, ook die uit eigen tuin, zijn niet het voedsel dat we idealiter zouden moeten hebben: de rassen, de samenstelling van de grond, zon-uren en nog zo wat.
    En nogmaals voor de vit D: we leven in Nederland. Een lepel levertraan was zo gek nog niet.

    Wat willekeurige linkjes voor de liefhebber:

    http://www.gezondheidsraad.nl/nl/adviezen/evaluatie-van-de-voedingsnormen-voor-vitamine-d

    Klik om toegang te krijgen tot persberichtvitamineD201215.pdf

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20398763

    http://pmj.bmj.com/content/early/2012/02/22/postgradmedj-2011-130243.abstract

    http://www.dietdoctor.com/vitamin-d-and-the-sun-habits-of-our-ancestors

    http://blog.vitamindcouncil.org/2012/03/29/comparing-2000-iuday-vs-5000-iuday-vitamin-d-supplementation/

    : http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2796.2008.02008.x/abstract

    Klik om toegang te krijgen tot Vit%20D%20symp%20Rode%20Hoed.pdf

    Muskiet: http://www.nvkc.nl/publicaties/documents/2007-3-p150-158.pdf

   • Jo tB zegt:

    Gert, EINDELIJK beweging in de zaak. Toegegeven mijn kennis is 7 jaar oud, en toen leek de zaak hopeloos, want de EU had vitamine D in de ban gedaan. Er was destijds alleen een kindertabletje bij de Kruidvat te krijgen. Je was aangewezen op het buitenland. Uit onderzoeken destijds was het gewoon alarmerend hoe laag ons Vitamine D gehalte was Het schommelde rond de 20 nmol. Er was bij een turkse vrouw 14 nmol gemeten. Schorvoetend werd aanbevolen 400 iU en in uitzonderlijke gevallen 800 iU. Uit jouw links zie ik dat het verhoogd is geworden tot 2000 iU per dag.
    B. van Dam was destijds naast P. Lips veel bezig met vitamine D onderzoek. Muskiet was niet in de picture. Ik heb gekeken wie in de aanbevelingscommissie zit van de Gezondheidsraad, en zie dat zowel Bouillon en Lips er inzitten en ik ken toevallig de huisarts die er in zit. Het advies is nog steeds 10/15 minuten met hoofd en handen in de zon.
    Ik heb via mijn huisarts 2 keer een vitamine D test laten doen bij het lab en daar kwam een vreemd getal uit. Bij het lab konden ze me niet vertellen of het ee 25OHD test. Kun jij mij laten weten waar jij het laat doen.
    7 jaar geleden werd aangeraden de test 2 keer per jaar te laten doen, in het najaar de winter ingaande om te kijken of je voldoende voorraad hebt opgebouwd om de winter door te komen, en in het voorjaar de winter uitkomende om te kijken of je teveel uit voorraad gehaald hebt en weer een tekort opgebouwd hebt.
    Ik ben het met je eens kantoormensen die de hele dag binnen zitten nooit voldoede vitamine D op kan bouwen ook al verblijven ze de hele weekend buiten. Dan zul je moeten slikken om je lichaam in optimale conditie te houden.

   • Nou die beweging in Nederland gaat niet zo snel denk ik Jo. Die link naar samenvattingen van een Vit D symposium in de Rode Hoed, die kant gaat het een beetje op denk ik in Nederland. De Gezondheidsraad is zover nog lang niet.

    Ik heb me laten testen via U-diagnostics, via hun website kun je meer informatie vinden.
    Voor mij is dat vlakbij: binnenlopen om 08.00 uur zonder afspraak, meteen aan de beurt en zo weer klaar.

    Je kunt ook zelf bloed afnemen en opsturen: zie bloedwaardentest.nl .

    Het is niet heel goedkoop, vooral als je meerdere waarden wilt laten testen.

   • willem zegt:

    Ik kreeg daarnet een meelezer over de vloer. Ze vroeg, na Gert en zijn zonlicht gelezen te hebben: ‘Mooi verhaal, maar hoe zit het dan met die eskimo’s?’
    Tja..

    • James zegt:

     Simpel Willem : Blubber… tons of it. Blubber from whales and seals contains omega-3 fatty acids and vitamin D ..Plus all cold water fish is fat en bevat tons of Vitamin d en Omega 3.
     Verder krijgen ze wel Vitamind van de zon, ondanks de lage stand. Reflectie van de sneeuw en directe zonnestralen. Nooit een Inuit gezien met een wit gezicht. 🙂

 10. Jo tB zegt:

  Carla, klopt als je het over Omega3 heeft. Als je low vet hoog koolhydraat eet is de verhouding tussen Omega-6 en Omega-3 scheef (15 tot 1 en het zou 1 tot 1 moeten zijn. Hoe meer commerciële olieën gebruikt gebruik je meer Omega-6. Je zou Omega-3 kunnen googlen en er meer over te lezen. Je kunt beginnen met onderstaande link:
  http://www.marksdailyapple.com/omega-3-fatty-acid/#axzz2LBsCyzxh

  Beter zou het om Vitamine D te slikken. Ik doe het nu al 7 jaar en in die tijd ben niet een keer verkouden geworden. Lees meer over it onderwerp:

  Klik om toegang te krijgen tot sunlightrobbery.pdf

 11. Verrek, kijk nou eens. Truus!

  Alweer een goede diëtiste! Lijkt me een gezellige tante, die je kloek op de goede weg helpt.

 12. George zegt:

  Dit plaatje moet toch even zien: twee vrouwen, zelfde leeftijd, maar wat een verschil, gewoon door Paleo 🙂 waaronder HITT en geen “Refined Sugars and Processed Grains”

  http://primaldocs.com/opinion/anti-aging-101-3-things-you-need-to-do-to-stay-young-and-healthy/

 13. James zegt:

  Hoeveel van die N= hebben we nou? Mooie steak trouwens George. That’s the way I like it. Bijna zeker een Hereford. Black Angus zijn meestal minder doorregen.

 14. Jo tB zegt:

  George, ik heb het artikel gelezen. Weer een boek voor mijn lijst van “to have books.” Ik heb ook de 325+ comments gelezen. Het verzande zoals gewoonlijk in 2 kampen: de vegetariërs t/o de carnivores, waarvan de vegetariërs verbeten hun standpunt verdedigden. Er waren ook een paar die boven het maaiveld uitkwamen:

  It is taking a very long time but the truth will eventually out, that carbohydrate based food like corn syrup and other sugars, bread, rice and pasta are the cause of the obesity epidemic and a host of other health problems. The problem for some with a vegan or veggie diet is not the absence of meat or animal products, but that the diet requires an over reliance on carbs for fuel.
  Processed foods being the main culprit in any diet – veggie or otherwise.
  I have been vegetarian for extended periods in my life and could happily go back to it, however I am insulin resistant and will put on weight even if I eat well below the recommended daily calories, if I eat carbs in any amount at all.
  This chap in returning to meat, will have reduced his intake of carbs quite drastically and therein lies the solution to his erstwhile health issues.

  Waarop de auteur antwoordde: Dude, you should’ve written the book instead of me! This is all spot on.

  A lot of proud medical people who will do anything to avoid admitting their pet hypothesis was wrong.

  I spy someone who knows a lot about nothing.

  Veggies, like religious nutters, are constantly on a crusade to tell you what to do..

 15. George zegt:

  Nog een reden geen tarwe te eten:
  “WGA bonds directly with the insulin receptor sites…….This can make losing weight impossible and the fact that more glucose is getting brought to the liver; it can increase the amounts of triglycerides in our blood……
  WGA alone has the ability to increase fat storage as well as decrease the body’s ability to use that fat as energy. ……… Consumption of wheat can lead to vitamin D deficiencies which may be why we see increasing rates of disease and even osteoporosis. It damages the gut lining and increases inflammation. Inflammation can also lead to weight gain….”

  Read the article at: http://robbwolf.com/blog/2013/02/28/wheat-germ-agglutinin

  • Aldert zegt:

   WGA bonds directly with the insulin receptor sites. A study published in 1973 states that “wheat germ agglutinin is as effective as insulin in enhancing the rate of glucose transport and inhibiting epinephrine-stimulated lipolysis in isolated adipocytes” (Cuatrecasas, 1973).
   Dat is dus al bekend in 1973! En de diëtisten zeggen zeker: “wir haben es nicht gewusst”

   • We hebben het hier al vaak over gehad (dat binden aan de insulinereceptor). Vogels met diabetes type 1 kunnen zonder insuline als ze tarwe krijgen ;-). De belangrijkste kritiek geldt de hoeveelheid WGA in tarweproducten na bewerking. Volgens ‘onze’ critici gaat het om niet te meten hoeveelheden. Ik heb met die man van dat vitaliteitscentrum gediscussieerd en hem door Jamie Scott opgesnorde onderzoeken gestuurd, maar ik ben vergeten wat voor counter argument hij had.

    • james zegt:

     Vogels?? Mijn kippen met diabetes? Hm..nog eens over nadenken hoe dat werkt,

    • James, het ging om meeuwen bij wie de betacellen waren verwijderd.

    • james zegt:

     Schaamrode kaken. Diabetes 1 Natuurlijk missing betacells. 😦 Maar we zitten hier met zijn beiden druk te debatteren, koffie leuten, over ons microbioom. Genetisch ja, maar… Willem. Wat er zich in onze darmen afspeelt hoort maar amper bij ons lichaam. Dat hele kanaal van je mond tot je k… is buiten wereld, en daar geldt het recht van de sterkste.

   • willem zegt:

    …. maar waar het mij om gaat, is het antwoord op de vraag waar de beslissing aangaande acceptatie van, in dit geval, granen ligt. Bij ons genoom, of bij die kluwen microbioom?
    Of ligt, zoals zo vaak, de beslissing in een samenspel tussen beide?

    • james zegt:

     Misschien dat we eind November van dit jaar meer weten? Dan is die poop transplantatie (RCT) aan de universiteit van Amsterdam afgelopen

  • Mariet Hoen zegt:

   Deze vogel (hoen) vindt dit wel heel wonderbaarlijk. Raadsel opgelost ? Pas kunnen afvallen na de twee of soms drie boterhammen ( in de vorm van 1 snee koolhydratenarm brood, atkinsreep en atkinsvezelcracker ) te hebben geëlimineerd ?
   Voor de rest niet veel verandert, alleen wat meer goed vet 😉

   • Ik ga uit van te veel voorkennis. Ik las in 1996 voor het eerst van het vogelexperiment van Fiennes. Maar goed, we hebben nog niet helemaal keihard dat we voldoende WGA binnenkrijgen voor een farmacologisch effect. Zoals we enkele maanden geleden constateerden gaat het overigens om micromollen.

 16. George zegt:

  Als je Paleo eet, dan vermijdt van zelf deze gevaarlijke stoffen:
  1. Artificial Flavors
  2. Enriched Wheat
  3. Hydrogentated or Fractionated Oils
  4. Monosodium Glutamate (MSG)
  5. Sugar
  6. High Fructose Corn Syrup
  7. Potassium Benzoate and Sodium Benzoate
  8. Artificial Coloring
  9. Acesulfame-K
  10. Sucralose
  11. Aspartame
  12. BHA and BHT
  13. Propyl Gallate
  14. Sodium Chloride
  15. Soy
  16. Corn (Oil)
  17. Potassium Sorbate
  18. Soy Lecithin
  19. Polysorbate 80
  20. Canola oil

  Lees het hele verhaal en wat elke gevaarlijke stof afzonderlijk doet hier:
  http://preventdisease.com/news/13/030313_20-Ingredients-To-Memorize-and-Avoid-In-ANY-Food-You-Consume.shtml

  Ik vind het steeds meer van de zotte dat wij in een maatschappij leven die dit toe staat. En dat er bijna niemand hier een woord over rept……behalve een paar zotte paleo eters………Ik kan nog begrijpen dat “men” dit aanvankelijk niet wist ( net zoals vroeger sigaretten werden voorgeschreven door artsen), maar dat deze gevaarlijke stoffen gewoon vrij te kopen zijn, terwijl het gezondheid zo schaadt, dat kan ik niet bevatten.

  • George zegt:

   Het bijzondere is niet de inhoud, want dat kennen wij hier wel (ofschoon ik natuurlijk wel enige verschillen zie), maar vooral dat het in Bild staat, die krant bereikt grote massa’s die normaal niets lezen over zo iets……

  • Alex zegt:

   She mostly debunks popular misconceptions of the paleo diet. Most of us deeply familiar with the paleo diet would have little to disagree with her about. 😀

   En dat had je geweten als je de video gekeken en begrepen had. Echt, een Engelstalige video plaatsen terwijl je de taal jammer genoeg niet voldoende beheerst? 9_9

 17. Henk zegt:

  Ik ben een eter van de “ouderwetse” traditionele hollandse kost. Ik ben geen keukenprinses, maar weet me te redden. Maar “nieuwe”dingen toepassen is voor mij altijd erg moeilijk. Ben 49 en heb op 47-jarige leeftijd de diagnose Asperger gekregen nadat de fulltime baan me steeds meer sloopte. Werk nog parttime en voor de andere helft inmiddels afgekeurd. Slaap slecht, maar heb daarvoor mijn eigen medicijn gevonden, wat ik hier niet zeg want je weet nooit wie er allemaal meeleest……
  Maar dacht altijd gezond te eten met dus ook traditioneel broodmaaltijden. Ik kan niet zeggen dat ik dat niet verdraag of zo; vind het ook wel lekker maar lees dus dat het niet zo gezond is. Ben slank maar geen platte buik. Ben gewend 7 boterhammen per dag (met roomboter tot ontzetting van mijn huisarts) en warme maaltijd bestaande uit aardappelen met jus (mij is altijd verteld dat dat de gi-waarde omlaag haalt) en vlees/kip met veel groente. En natuurlik 3 stuks fruit per dag. Ik heb wat Paleo recepten bekeken en zie daarin veel vis. Pech voor mij is dat ik nagenoeg geen vis lust en daarom ook dagelijks 1 visoliecapsule neem naast vitamine d en granaatappel. Ik bak een beetje afwisselend in olijfolie en kokosolie na verhalen dat de vloeibare margarine niet zo gezond zou zijn als beweerd. Moet wel zeggen dat ik de smaak ervan hoger waardeer en dat het “mooier” bakt.
  Ik geloof in de theorie achter Paleo. Heb trouwens altijd al een afkeer gehad van figuren als Osterhaus en Katan die menen de wijsheid in pacht te hebben.
  Omdat ik weet dat het met die Paleo recepten en ook gezien mijn afkeer van vis niet zal lukken probeer ik toch Paleo een beetje te integreren in mijn voeding. Daarom mijn vraag aan de deskundigen hier; Is het koolhydraatarm brood een redelijk alternatief? Dat zou voor mij goed te integreren zijn. Pasta’s hield ik al niet van, maar wel van gebakken aardappelen, na ze de dag ervoor 15 minuten te hebben gekookt. Dat kan dus niet meer. En ja; gemiddeld eens in de 2 a 3 weken babi pangang met nassie van de chinees vind ik wel lekker, maar is dus ook uit den boze.
  En vind in de winterdag b.v. boerenkool met rookworst (van een goede keurslager in de buurt) wel erg lekker hoor.

  • Alex zegt:

   (Room)Boter, kokosolie, olijfolie? Geweldig!

   Al dan niet gebakken aardappelen mogen hier wel hoor (bij voldoende activiteit en in niet al te grote hoeveelheden) en vis is weliswaar aan te raden maar het is niet nodig iets te eten dat je niet lust of niet verdraagt. 😉 Zoals al vaker vermeld is de ouderwetse hollandse pot heel gezond en afgezien van de hoeveelheden brood vind ik eerlijk gezegd je uitgangssituatie al heel veelbelovend. Misschien dat je kunt proberen om 1 snee brood te eten met omelet/frittata of wat extra avondeten te maken om op te warmen voor de lunch?

   Succes ermee en liever niet te perfect willen zijn (met name in het begin), afhankelijk van je gezondheid (glutenintolerantie e.d.) is het best mogelijk af en toe de teugels iets te laten vieren, vooral als je het daarmee beter weet vol te houden.

  • Alex zegt:

   Mocht je trouwens toch eens aardappel viskoekjes willen proberen dan is dit een aanrader: http://www.cookfreshfood.com/recept/_viskoekjes Zelfs al laat je alle recepten met tarwe (brood/pasta/bloem) en bonen buiten beschouwing dan staat er heel wat bruikbaars tussen, misschien niet helemaal paleo, maar o zo smakelijk! 🙂

   Nog een lunch optie aardappeltortilla’s: http://www.cookfreshfood.com/recept/_tortilla

   • Henk zegt:

    Hoi Alex, dank voor je duidelijke reactie. Ik wil alles altijd perfect doen (aard van het beestje) en wanneer je je zo goed in in dit geval Paleo kunt vinden is het frustrerend dat je er niet volledig naar kunt leven. Ik ben niet gauw tevreden. Dat is maar al vaker verteld. Overigens eet ik wel iets vis; nl. wel wekelijks diepvries kabeljouwfilet (uiteraard msc gecertificeerd) wat ik uiteraard zelf in biologische kokosolie bak. Ik heb wel eens pogingen gedaan richting haring en makreel, maar dat is helaas mislukt. Wil nog wel zien deze week eens (wilde) zalm te proberen.Gekookte aardappelen vervang ik inmiddels geregeld door zoete aardappelen. Wist niet eens dat het bestond totdat ik dat las. Gebakken vind ik dit niet lekker. Dan toch de gewone aardappel, maar wel eerst 10-12 minuten koken en in de koelkast voor de volgende dag dan. Dat is volgens de Duitse Consumentenbond beter (ben op zowel de Ned. als Duitse Consumentenbond geabonneerd) Af en toe een stukje pure chocolade (70%). Mijn vader had een hartkwaal en ben altijd wel bang dat ook te krijgen. Nu leef ik wel anders, maar toch. En door de adviezen die hij kreeg, het beruchte becel en 2 eieren per week, had ik dat ook overgenomen. Maar neem nu alweer een tijdlang ’s morgens een ei, gebakken of gekookt, op mijn boterham. En de duitse Consumentenbond berichte dat een ei per dag absoluut niet verkeerd of ongezond is. Integendeel zelfs. En zo word je jarenlang van totaal verkeerde voedingsadviezen voorzien. En het gebeurt nog steeds. Schandalig. Je vraagt je af welke belangen daar achter zitten. Nu loop ik toch te hoop tegen al die bedrijven die menen met ons voedsel te moeten rotzooien en overal maar het giftige suiker in gooien. Monsanto is ook zo’n crimineel bedrijf en weet met geld alles voor elkaar te krijgen. Alleen met brood blijf ik toch wel zitten. Wist niet dat het zo ongezond was. Ga morgen informeren bij mijn bakker of die koolhydratenarm brood heeft. Het proberen waard.

  • Alex zegt:

   Hallo Henk. Had eerlijk gezegd gehoopt dat iemand met ervaring met koolhydraatarm brood zou reageren aangezien ik dit nooit of te nimmer zou eten/gegeten heb. Aangezien dit niet is gebeurd krijg je nu mijn 2 cent. 🙂

   Er bestaan tegenwoordig meerdere soorten: Adam’s Brot (Tarwegluten, amandelmeel, lijnzaad, zonnebloempitten, zout, specerijen), Fijn Lijntje (Tarwe-eiwitten, niet genetisch gemanipuleerde soja, tarwezemelen, tarwekiemen, tarwezetmeel, geharde sojaolie, melkeiwitten, notenmengeling, plantaardige eiwitten van soja en rijst, zout), Fijn Lijntje 2 (Tarwegluten, tarwevezels, tarwezemelen, roggemeel, rijsteiwitten, melkeiwitten, heeleipoeder, soja, tarwekiemen, lijnzaad, cacaopoeder, gedroogde gist, zout), Slankelijn (Tarwemeel, lijnzaad, geroosterde sojagranules, tarwegluten, sesamzaad, zonnebloempitten, sojabloem, geroosterde sojazemelen, tarwevezels, gejodeerd zout, emulgator : E472e, E322(soja), E482, E471, gist, geroosterde roggemoutbloem, gefermenteerde roggebloem, geroosterde gerstmoutbloem, dextrose, niet gehard plantaardig vet, meelverbetermiddel: E300, E920, enzymen (tarwe)), Atkins Meergranen (Tarwemeel, 7,5% lijnzaad, geroosterde sojagries, tarwegluten, 7,5% sesamzaad, 7,5% zonnebloempitten, sojabloem, geroosterde sojazemelen, tarwevezels, gejodeerd zout, emulgator: soja lecithine (E472e/E482/E471) gist, geroosterde roggemoutbloem, gefermenteerde roggebloem, geroosterde gerstemoutbloem, dextrose, palmvet, meelverbeteraar, (ascorbinezuur, L-cysteine, enzymen, tarwe)) Atkins Afbakbroodjes (Tarwegluten, tarwevezels, tarwezemelen, soja, eipoeder, melkeiwit, tarwezetmeel, soja-eiwit, rijsteiwit, 2% anijszaad, zout, water, gist, 1% lijnzaad, 1% sesamzaad). Lang leve google en copy/paste.

   Uit deze opsomming blijkt dat er in al deze broden nog steeds tarwe (met name gluten) zit, als ook soja en/of lijnzaad. Aangezien jouw interesse uitgaat naar paleo zou ik zeggen: handen weg van dat koolhydraatarme spul en als je graag toch af en toe een boterham wilt blijven eten kies dan het minst ongezonde gewone ouderwetse brood, bijvoorbeeld zuurdesem of spelt. Succes ermee!

   • Henk zegt:

    Hallo Alex, maar is dat koolhydtraatarme brood dan niet beter of minder slecht dan b.v. Spelt wat toch gewoon vol met koolhydraten zit? Ik bedoel koolhydraten in brood is toch juist wat je zoveel mogelijk moet vermijden?
    Wn Willem; lijkt wel interessant. Zal wel weer niet algemeen verkrijgbaar zijn, maar zit wel lupinemeel in. Meen dat dit ook niet zo goed meel is.

   • Alex zegt:

    Nee Henk, het gaat niet om de koolhydraten in brood wat je moet vermijden (dat is wel het geval bij low carb, maar niet bij paleo), maar om de gevaren van gluten en dergelijke.

    Kan wel links plaatsen met betrekking tot brood, maar bij meer dan 1 moet Melchior weer goedkeuren, dus als je zelf bij Topberichten (onder Rooksignalen rechts) kijkt naar titels met brood/graan erin of gewoon de oudere posts naloopt, daar staat meer dan genoeg info. Veel leesplezier!

   • Alex zegt:

    Nou vooruit, deze dan: https://melchiormeijer.wordpress.com/2012/11/02/je-werkt-voor-de-graanlobby-en-je-roept-eens-wat/ Hoop dat je geen problemen met Engels hebt.

    Het is wellicht verstandiger om niet zo maar al je brood weg te laten, vanwege de grote dip in koolhydraten die je dan ondervindt (niet altijd even prettig), maar langzaam te vervangen/minderen.

  • Hoi Henk,

   Sorry voor mijn late reactie. Ik heb begrepen dat je nogal gepikeerd bent dat ik laat reageerde. Er circuleren veel positieve n=1 ervaringen met eliminatie van granen als interventie bij afwijkingen in het autistische spectrum. Of het te maken heeft met gluten/gliadinen/WGA/etc of met het bombardement met acellulaire koolhydraten, of beide, wie zal het zeggen. In tests viel ‘koolhydraatarm’ brood grandioos door de mand. Andreas Eenfeldt deed een serie orale glucose tolerantie tests met gewoon brood en allerlei low carb meelwaren en registreerde dezelfde abnormale bloedsuikerpieken.

   Als je het paleo-idee logisch vindt en je de symptomen van je aandoening echt graag wilt verminderen, zou ik gewoon eens 30 dagen kijken wat echt paleo met je doet. Mensen kunnen echt uitstekend zonder brood of gekunstelde broodvervangers. Koop als het moet zo’n kookboek als Oergondisch genieten of Oerdis of Gezellig Paleokoken met Gert & Hermien of weetikveel en baseer je eten een maandje lang op vlees, vis (nee, het hoeft niet als je het echt niet ‘lust’, hoewel je alles kunt leren eten als je maar voldoende honger hebt, maar dat terzijde), eieren, groenten, fruit, noten en zetmeelrijke knollen.

   30 dagen. Echt, je overleeft het. En als het je niet bevalt, of als het niks voor je doet, dan kap je ermee. Als je had gehoopt dat ik zou zeggen dat nepbrood okay is, of dat ‘af en toe graan’ toch bijna paleo is, dan moet ik je helaas teleurstellen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

   Take it or leave it. Succes!

   • Alex zegt:

    Blij te zien dat je weer terug bent Melchior. 😉 Eerlijk is eerlijk, ben zelf ook voorstander van 30 dagen puur paleo van Robb Wolf & Melissa Hartwig waarbij je granen/melkprodukten/suiker/omega6 olie achterwege laat en deze manier van leven een echte kans geeft. Na die 30 dagen staat het iedereen vrij om uit te testen welke produkten precies voor problemen zorgen (It Starts With Food).

    Mocht ik een andere indruk hebben gewekt in mijn reacties dan komt dat doordat ik in de praktijk merk dat mensen grote problemen hebben met het idee hun huidige levensstijl drastisch om te gooien en dan met name diegenen die er baat bij zouden kunnen hebben. 😦 Dat is een keuze die iedereen voor zich maakt en minderen is een stap in de goede richting, al is all the way toch beter.

    • Nee, het was absoluut niet mijn bedoeling om jouw waardevolle advies te ontkrachten, Alex! De geleidelijke weg is ook een optie. Dank voor je engagement!

   • Alex zegt:

    Zo had ik het ook niet gelezen, Melchior. Graag gedaan en dank je wel. 😉

    Ben zelf ooit overgestapt via origineel Atkins, met voornamelijk echt eten (vlees/vis/eieren/groenten) en af en toe zelfgebakken amandelbrood als ook volvette melkprodukten (boter/room/roomkaas ed) en vond dit eerlijk gezegd niet echt een opgave alhoewel het wel eens lastig was in sociale situaties. Dit is uiteraard geen paleo, ook al omdat de oorsprong van de levensmiddelen niet van belang was, maar daardoor was wel mijn interesse gewekt en ook de neiging tot zo veel mogelijk informatie vergaren via o.a. het internet. 😀

 18. willem zegt:

  Werd me daarnet in handen gespeeld. Een brood(je, 450 gr.) waarop als tekst ”Bruin brood, glutenvrij”. Van FreeOf, dieetproducten. 450 Gram. Van biologische teelt, met de ingredienten:
  – tapiocazetmeel – rijstemeel – boekweitmeel – lupinemeel – palmolie – maltodextrine – guarpitmeel – water – bakkerszout – gist.
  Weer eens wat anders…

 19. Corrien zegt:

  of je zou volgend recept kunnen maken; low-carb, zeker niet Paleo, maar wel zonder toevoegingen en je hebt toch iets te besmeren en beleggen zonder graan….
  http://opgewicht.forum2go.nl/groen-brod-brood-van-zaden-veg-t9462.html

 20. Hielkje zegt:

  Corrien, je link vraagt om inloggegevens. Wil je een korte omschrijving geven?

 21. Corrien zegt:

  Hallo Henk,

  Denk dat je het beste even kunt gaan lezen bij;
  https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/02/14/de-linolzuursoap-in-20-regels/
  Daar heeft Robert onlangs allerlei tips gekregen om rustig om te schakelen naar Paleo.

  Het simpelste is waarschijnlijk om je maaltijden een voor een te vervangen/aan te passen. Warm eten laat je gelijk en je vervangt bv een van je andere maaltijden door een salade met eieren, champignons of spekjes. Of opgewarmde maaltijden van de dag(en) ervoor.

  Succes!!

 22. Corrien zegt:

  op dat dit mag;
  BRØD/brood går i frø
  Een heerijk ’plat’ brood dat bestaat uit zaden.

  [b]Ingredienten:
  3 eieren
  3 dl. Geraspte kaas
  1 eetlepel mayonaise
  2 eetlepels kesam ( of gebruik Griekse yoghurt of creme fraiche of monchou)
  1,5 theelepel bakpoeder
  5 dl. zaden; bv: sesamzaad, lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten etc.

  Verwarm de oven voor op 200/225 graden.

  Vermeng: eieren, kaas , mayonaise, kesam en bakpoeder.
  Let op: het ‘deeg’ is nu redelijk dun.
  Voeg de zaden toe totdat het deeg vaster wordt, maar let op dat het deeg niet te droog wordt!
  Bekleed een bakplaat met bakpapier en smeer het deeg hierover uit,
  gebruik de achterkant van een (vochtig gemaakte) lepel om het deeg gelijkmatig uit te smeren over de gehele bakplaat.
  Bak het platte brood midden in de oven in ca. 15 minuten of totdat het een mooie goudgele kleur heeft gekregen.
  Laat afkoelen en snijd in ca. 16 stukken.

  Dit is een heerlijk ‘plat’ brood en smaakt goed met allerlei soorten beleg, ook lekker, bij zalm en salades of een maaltijd soep.

  En: het is heel makkelijk en snel te maken en goed in te vriezen.
  Geniet ervan, smakelijk eten,
  Hilsen fra Nicolette.

 23. james zegt:

  Voor al diegenen die er nog niet van overtuigd zijn dat tarwe wel eens minder gezond zou kunnen zijn, ook al voel je je er goed bij (een sigaret opsteken voelde ook altijd erg goed) de nieuwste column van Chris Kresser MD. in Huffington Post
  http://www.huffingtonpost.com/chris-kresser/gluten-intolerance_b_2964812.html?inf_contact_key=5707d68e4f1daacb3bb814433c915c2c9bf864c57550e2fc38f93513408a4098
  En mocht je met Google translate er niet uitkomen, ik vertaal het wel.
  It is called 50 Shades of Gluten intolerance

  • Jo tB zegt:

   James, ik heb het geprobeerd met Google translate. Wow, dat gaat snel. Hier wat het opleverde.

   Coeliakie (CD) werd aanvankelijk beschreven in de eerste eeuw na Christus door een Griekse arts genaamd Aretaeus van Cappadocië. Maar noch Aretaeus noch iemand anders wist dat CD wordt veroorzaakt door een auto-immune reactie op gluten, een eiwit in tarwe. Dat is niet duidelijk geworden tot 1950 – enkele eeuwen later – toen Dr Willem Dicke, een Nederlandse kinderarts, overtuigend bewezen dat gluten was de boosdoener. Dicke’s ontdekking miljoenen kinderen en volwassenen gered van de gevaren van onbehandelde coeliakie, met inbegrip van ondervoeding, groeiachterstand, kanker, ernstige neurologische en psychiatrische ziekten en zelfs de dood.

   Sindsdien is de mainstream uitzicht van gluten intolerantie is relatief zwart of wit: Ofwel heb je coeliakie, in welk geval zelfs een kleine hoeveelheid gluten stuurt u loopt naar de badkamer in drie seconden plat, of je doet het niet, en u kunt tuffen naar beneden bier en bagels zonder angst. Deze “alles-of-niets”-weergave heeft geleid tot sommige artsen vertellen patiënten die vermoeden dat ze gevoelig zijn voor gluten, maar test negatief voor cd dat ze gewoon zijn een aandoening die niet bestaat verbeelden.

   Het blijkt dat artsen het verkeerde eind hebben.

   De vele tinten glutenintolerantie

   Om uit te leggen waarom, moet ik je een snelle les in de biochemie van tarwe en tarwe spijsvertering.

   Tarwe bevat verschillende klassen van eiwitten. Gliadinen en gluteninen zijn de twee belangrijkste onderdelen van de gluten fractie van de tarwe zaad. (. Ze zijn van essentieel belang voor het geven van brood het vermogen om goed tijdens het bakken) Binnen de gliadine-klasse, zijn er vier verschillende epitopen (dwz types): alfa-, bèta-, gamma-en omega-gliadine. Tarwe bevat ook agglutininen (eiwitten die binden aan suiker) en prodynorphins (eiwitten betrokken bij cellulaire communicatie). Zodra tarwe wordt verbruikt, enzymen in het spijsverteringskanaal genoemd weefsel transglutaminasen (tTG) helpen bij het afbreken van de tarwe verbinding. In dit proces worden gevormd aanvullende eiwitten, zoals gedeamideerde gliadine en gliadorphins (aka gluteomorphins).

   Hier is het cruciaal om te begrijpen: Coeliakie wordt gekenmerkt door een immuunrespons tegen een specifiek epitoop van gliadine (alfa-gliadine) en een specifiek type transglutaminase (tTG-2). Maar we weten nu dat mensen kunnen (en doen) reageren op een aantal andere onderdelen van tarwe en gluten – met inbegrip van andere epitopen van gliadine (bèta, gamma, omega), glutenine, WGA en deamidated gliadine – evenals andere vormen van transglutaminase , met inbegrip van type 3 (voornamelijk in de huid) en type 6 (voornamelijk in de hersenen).

   Dit is een groot probleem, omdat de conventionele laboratoriumtests voor CD en van gluten intolerantie slechts schermen voor antilichamen tegen alfa-gliadine en transglutaminase-2. Als u reageren op andere fracties van de tarwe-eiwit (bijv. beta-gliadine, gamma-gliadine of omega-gliadine), of andere soorten van transglutaminase (bijv. type 3 of type 6), je negatief testen voor CD-en glutenintolerantie maakt niet uit hoe zwaar je reageren op tarwe.

   Voorbij de buikholte: Waarom CD is slechts het topje van de ijsberg

   Officiële statistieken suggereren dat Coeliakie treft tussen 0,7 procent en 1 procent van de Amerikaanse bevolking. Maar gezien de beperkte reikwijdte van het testen, is het mogelijk dat de werkelijke incidentie zou veel hoger zijn.

   Daarnaast CD is slechts het topje van de ijsberg als het gaat om glutenintolerantie. Coeliakie ziekte wordt veroorzaakt door een duidelijke autoimmuunreactie tarwe-eiwitten transglutaminase enzymen in de darm. Maar CD is slechts een mogelijke uiting van gluten intolerantie, er zijn vele andere manieren die de gevoeligheid voor gluten kan zich manifesteren in het lichaam. Deze zijn gezamenlijk aangeduid als “Non-Celiac Gluten gevoeligheid,” of NCGS.

   Er is geen consensus definitie van NCGS nog niet, maar de meest voorkomende begrip is dat het een reactie op gluten die niet auto-immune (zoals CD) of allergische (zoals tarwe allergie). Een andere definitie die ik heb gezien is, “een reactie op gluten daarmee is opgelost wanneer gluten wordt verwijderd uit de voeding-en cd-en allergie zijn uitgesloten.”

   Het is moeilijk om de prevalentie van NCGS omdat er geen definitieve diagnostische test voor. Zoals ik hierboven vermeld, de momenteel beschikbare tests voor gluten gevoeligheid zijn primitieve en enige scherm voor een fractie van de componenten van tarwe die mensen reageren. Een ander probleem is de verscheidenheid van symptomen veroorzaakt door CD en NCGS. Terwijl de meeste mensen veronderstellen dat glutenintolerantie altijd spijsvertering ongemak veroorzaakt, is dit niet het geval. Bijna 50 procent van de nieuwe patiënten gediagnosticeerd met CD heb geen gastro-intestinale symptomen. Bovendien is het voor een ieder geval van een CD die is gediagnosticeerd, zijn er 6,4 gevallen die niet gediagnosticeerd – waarvan de meerderheid zijn atypische of stille vormen zonder gastro-intestinale symptomen.

   Glutenintolerantie beïnvloeden bijna elk weefsel in het lichaam, waaronder de hersenen, huid, endocriene systeem, maag, lever, bloedvaten, gladde spieren en zelfs de celkernen. CD en NCGS zijn geassocieerd met een verbazingwekkende verscheidenheid van ziekten, van schizofrenie en epilepsie, 1 diabetes en osteoporose type, dermatitis en psoriasis, tot hypothyreoïdie Hashimoto perifere neuropathie. Omdat het bereik van de symptomen die gepaard gaan met gluten-intolerantie is zo breed en niet-specifieke (bijvoorbeeld kan worden toegeschreven aan een aantal voorwaarden), doen veel patiënten en artsen niet vermoeden gluten kan de oorzaak zijn.

   Zelfs met deze beperkingen sommige schattingen NCGS optreden in wel een in 20 Amerikanen. En terwijl sommige reguliere medische professionals erop blijven aandringen dat NCGS niet bestaat, hebben verschillende studies gevalideerd als een aparte klinische toestand – waaronder goud-standaard, dubbel-blinde, placebo-gecontroleerde studies.

   De Gluten-Free Challenge: Nog steeds de beste test voor gluten-intolerantie

   Met dit alles in het achterhoofd, de voor de hand liggende vraag is: “Wat is de beste manier om te testen op glutenintolerantie?” Vanwege de beperkingen van de huidige laboratoriumtests ik hierboven beschreef, de meeste experts op gluten gevoeligheid gaat ermee akkoord dat de enige betrouwbare test is een “gluten uitdaging.” Dit omvat het verwijderen van gluten uit de voeding volledig gedurende ten minste 30 dagen, en vervolgens het toevoegen weer in daarna. Als de klachten niet verbeteren tijdens de eliminatie periode, en terug te keren wanneer gluten wordt heringevoerd, kan een diagnose van NCGS worden gemaakt.

   Echter, voor veel mensen een gluten-vrij dieet is niet genoeg. Sommige korrels die geen gluten bevatten, zoals maïs, haver en rijst, bevatten eiwitten die vergelijkbaar genoeg structuur gluten om een ​​immuunrespons in mensen met CD of NCGS wekken. Bovendien, ongeveer 50 procent van de patiënten met CD tekenen van intolerantie voor caseïne, het eiwit in melk. Dit kan verklaren waarom tot 30 procent van de CD patiënten blijven symptomen of klinische symptomen hebben na de aanneming van een gluten-vrij dieet. Om deze reden, adviseer ik een volledig graan-en zuivel-vrij dieet tijdens de gluten uitdaging periode. (Een Paleo dieet is een uitstekende keuze. Bezoek mijn website voor meer informatie.)

   Tot slot, hoewel de gluten uitdaging is nog steeds de gouden standaard test voor gluten-intolerantie, is er een relatief nieuw lab (Cyrex Laboratories) biedt een uitgebreide bloedtest welke schermen voor alle tarwe en gluten eiwitten en enzymen transglutaminase ik hierboven vermeld. Dit kan een nuttig diagnostisch hulpmiddel zijn, maar het mag nooit ter vervanging van een gluten / Paleo uitdaging. (Let op: Het moet worden besteld door een arts of zorgverlener.)

   Nu wil ik graag van u horen. Heeft u vermoedt dat u gluten intolerantie hebben? Als dat zo is, is het verwijderen van gluten opgelost uw symptomen – of heb je vond het nodig om granen en zuivel te verwijderen ook? Als u nog niet geprobeerd een gluten uitdaging, wat houdt je tegen?

   • Bedankt Jo! Nu kan Marcel Hulspas het ook lezen :-).

    Overigens een specimen waarvan je onmiddellijk gezondheidsadviezen zou accepteren. ICD-9CM 277.7.

   • willem zegt:

    D”r zijn (wetenschaps)journalisten die zich met een te breed scala aan onderwerpen bezighoudt. Hulspas is daar een van.
    Natuurlijk, hij heeft goede stukken geschreven in diverse bladen. Maar op het terrein van voeding en gezondheid is hij een nitwit. Da”s niet erg, dat zijn we bijna allemaal, toch? Maar als onbenul de wijsheid in pacht menen te hebben, is een gevaarlijke mengeling..
    Het hele stuk waarnaar Melchior verwijst, hangt aan elkaar als los zand. Deze bewering van mij onderbouwen, ga ik niet doen: iedere lezer hier kan zelf de gaten erin schieten. Vergeten, zo snel mogelijk, dit soort borrelpraat!

   • willem zegt:

    Ik ben meer de-plank-finaal-misgeslagen-artikelen van Marcel tegen gekomen. Maar, zoals ik al zei, ook goede!
    Maar dit, over brood, slaat alles. Het is eerder een, tamelijk zwakke, colomn van een cabaretier dan een verantwoorde bijdrage van een man met een gedegen opleiding en dito kennis.
    En altijd weer dat plaatsen van ”paleo” onder de noemer ”dieet”…

    • Ik weet dat je niet mag diagnosticeren aan de hand van een foto en al helemaal niet als je geen medische kwalificaties hebt, maar zijn gezicht schreeuwt metabool syndroom. Of Cushing’s. Moonface met hoog rode konen. Die man voelt zich niet lekker, neem dat maar aan. Hij zou waarschijnlijk zeer gebaat zijn bij het lezen van de door hem verguisde William Davis. En bij een strakke paleo interventie ;-).

     Ach, let them have their cake and it eat it too. Ik betaal graag 5000 euro ziektekostenpremie per jaar, 10.000 van mijn part, als die maar zo veel mogelijk aan anderen worden besteed.

   • Marjo zegt:

    Niet te geloven, deze culinair journalist flirt met de oerdis http://eetschrijven.blogspot.nl/2013/04/halfoer.html

    Ik ben trouwens ook een fan van Hulspas. Zijn stukjes in De Pers las ik altijd met veel plezier. Wie weet, misschien, als hij echt serieuze lichamelijke klachten krijgt, dat hij alsnog met een meer open blik het paleo-concept wil beschouwen. Zo is het ws. bij Groothedde ook gegaan

  • Jo tB zegt:

   Ik zie dat het nog een klein beetje aanpassen behoeft. Maar het blijft goed verstaanbaar.

   Dat is niet duidelijk geworden tot 1950 – enkele eeuwen later – toen Dr Willem Dicke, een Nederlandse kinderarts, overtuigend bewezen dat gluten was de boosdoener.
   Zou ik veranderen in:
   Dat is pas – enkele eeuwen later – duidelijk geworden in 1950 toen Dr Willem Dicke, een Nederlandse kinderarts, overtuigend bewezen had, dat gluten de boosdoener was.

  • George zegt:

   Het eerste wat ik dacht toen ik een of andere betrokken hoogleraar hier** over hoorde vandaag op BNR:
   1) ze denken dus alleen maar aan het vinden van een medicijn (Hij: dat duurt wsl. nog 15 jaar), helemaal niet aan voeding en leefstijl
   en
   2) en dus (?) helemaal niet aan preventie en
   3) kunnen ze nou niet bedenken dat er aanwijzingen moeten zijn in het feit dat deze ziekte vroeger nauwelijks voorkwam?

   Ben ik nou zo “out-of-thebox-denkerig” of zijn zij gek?

   **Veel alzheimerspecialisten voorspellen een ‘nationale ramp’ als er geen werkzaam medicijn tegen alzheimer wordt gevonden
   en hij sprak over vroege herkenningsmethoden ontwikkelen (men heeft al Alzheimer voordat er symptomen zijn)

   • Mariet Hoen zegt:

    1 op de 5, zeiden ze, krijgen Alzheimer, dus 200.000 op 1 miljoen.

    In 2040 is 25,9% van de bevolking 65+, dat zijn 4,6 miljoen mensen.(Bron: CBS)
    Dus dan zijn dat 920.000 mensen met Alzheimer.
    Pillendraaiers tel uit je winst !!!

   • George zegt:

    En die professor zei vanavond bij Pauw en Witteman dat hem wel bekend was dat er volkeren waren zonder Alzheimer: Eskimo’s (“ja, maar die stoppen zich elke dag vol met vis”) en er was ook een “geïsoleerd eilandje” in Japan, Okinawa. Zo van dat is niet relevant….of onnavolgbaar en dat dus terzijde…..
    Ik zou dan als onderzoeker denken: Hoe kan je die kennis gebruiken? Wat betekent dat als mensen heel veel vis eten? Zou daar niet een aanwijzing zijn? En hij vergat natuurlijk te vermelden dat er heel veel jager/verzamelaars die ziekten ook niet hadden/hebben….
    De aanpak van het Deltaplan is geen onwil, maar in een hokje zitten (medisch paradigma) en er niet buiten *kunnen* kijken….

   • Fien zegt:

    @George. Ik heb P&W ook gezien en ik heb de reactie van de neuroloog op de vraag of dementie overal ter wereld voorkomt, aanzienlijk minder negatief geinterpreteerd dan jij. (Terzijde, jouw aanhalingstekens lijken erop te duiden dat je letterlijk citeert, maar dat doe je niet.) Hij heeft nergens gezegd dat levensstijl/gedrag niet van belang is voor het ontstaan van dementie, integendeel. Hij noemde met name alcohol en weinig bewegen slecht. Wel zei hij dat er geen harde bewijzen zijn, alleen aanwijzingen. Wat ik niet zo’n gekke stellingname vind, want de Inuit verorberen veel vis, maar in Okinawa eten ze vooral granen, groenten en een beetje vis. In het onderzoek wil hij trouwens ook kijken naar leefstijlfactoren. De toename van het aantal Alzheimer-patienten was volgens hem een gevolg van de veranderende leefstijl.

   • Fien zegt:

    @James. Mijn “volgens hem” betekent niets meer of minder dan dat hij dat zei in P&W. Ik mag hopen dat elke prof zich baseert op onderzoek van anderen.

   • Jo tB zegt:

    Minister Schippers gaat 32,5 miljoen uittrekken voor onderzoek naar Alzheimers, en aan de andere kant vlink bezuinigen op de gezondheidszrg. Die 200.000 per miljoen dementerenden kunnen vlink meer betalen voor hun zorg uit de AWBZ. Ze gaan natuurlijk naarstig op zoek naar het pilletje.
    http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/04/04/minister-schippers-en-staatssecretaris-van-rijn-32-5-miljoen-extra-voor-onderzoek-naar-dementie.html

    Iemand anders op de TV zei dat ze enorme winsten zouden behalen als de aanzet van dementie uitgesteld kon worden naar latere leeftijd.

    Er wordt geen woord gerept over dat het misschien aan onze veranderde leefstijl ligt en het vele over-processed voedsel die men eet. De boodschap meer bewegen heeft ook niet geholpen. Hoe kunnen we de boodschap brengen bij de grote massa zodat het wel blijft hangen en niet de ene oor in en de andere oor uitgaat?

    • Jo, het antwoord luidt: Dat kan niet ;-).

     Gelukkig niet! Het is een onbedreigde groeimarkt. Ik heb net aandelen gekocht in niet werkende seniele plaque remmers, een komend middel tegen een graangeïnduceerde obesogene darmflora en in zelfdenkende rollatoren.

   • Jo tB zegt:

    Ik moet jouw investeringen niet in gevaar brengen met gevaarlijke gedachten van hoe we mensen gezond kunnen krijgen…..

  • Fien zegt:

   Te snel gepost. Laatste zin moet zijn: toename van Alzheimer-patienten *in Azie en Afrika* …

   • james zegt:

    Dat heeft die prof niet ”volgens hem” Fien. Dat was o.a. een onderzoek uit 2005(?) Voluntary Exercise Decreases Amyloid Load in a Transgenic Model of Alzheimer’s Disease. En meer recent : Exercise is beneficial for patients with Alzheimer’s disease: a call for action ( British Journal of Sports Medicine, 1 May 2011)
    Mijn commentaar van een uurtje geleden zal nog wel even afwezig blijven want er stonden twee links in. Allemaal voor het Schippertje.
    http://www.dailymail.co.uk/health/article-2107299/Can-fasting-days-week-stop-dementia-It-sounds-far-fetched-scientists-think-slashing-calories-combat-host-illnesses.html

   • George zegt:

    @Fien mijn kritiek op zulke onderzoekers is dat ze zulke “aanwijzingen” zoals jij of hij ze noemt, niet gebruiken om verder te onderzoeken waarom die mensen geen alzheimer kenden. En dan niet alleen op het niveau van dat die twee groepen letterlijk eten, je moet het zoeken op het niveau van *principes*. Paleo is een *template* , een perspectief (zoals dit blog ook heet!) en niet een letterlijk voorschrift en zeker niet alleen over voeding.

    En hoe hard moeten de bewijzen zijn als Alzheimer vroeger helemaal nooit voorkwam? De zon komt elke dag op, maar wetenschappelijk hard is het niet dat zij morgen ook weer op komt, maar niemand betwijfelt dat en doet eerder daar zijn voordeel mee met dat gegeven, ook al kun je dat niet wetenschappelijk hard maken. De zwaartekracht is nog nooit wetenschappelijk bewezen en/og begrepen, maar toch maken we er gebruik van.
    Mijn kritiek is vooral dat ze met name zoeken naar een *medicijn*, een pilletje of poedertje als oplossing, dat bleek vooral uit dat BNR interview. En daarmee hebben ze dus oogkleppen op in hun speurtocht naar oplossingen. Een pilletje innemen als *idee* is ook veel makkelijker dan een hele maatschappij veranderen waardoor iedereen weer natuurlijk eet en leeft; hetzelfde kan ik zeggen over diabetes 2, kanker, hart- en vaatziekten. adhd, etc. Kortom alle “beschavings”-ziekten die ontstaan zijn vanaf het moment dat “de” mens onnatuurlijk is gaan leven.

    • Mariet Hoen zegt:

     In Nieuwsuur, zei, ik geloof iemand van het Vu, dat de farmaceutische industrie nog geen goede pil heeft gevonden, omdat er nog te weinig bekend is over de oorzaken van Alzheimer (!?)
     Daarom dit onderzoek naar de oorzaak, zodat de pillendraaiers weer verder kunnen. Ha, ha 😉

   • Fien, de cohorten op Okinawa waarin welvaartsziekten tot op hoge leeftijd afwezig bleven, baseerden hun voeding niet op granen. Ze aten wat rijst (en wat tofoe), meer als side dish dan als bulk. Verder heel veel groenten, zetmeelrijke knollen, wat fruit, veel vis en ander zeevoedsel en alles van het varken. Hun voornaamste kookvet was reuzel. Geen zuivel uiteraard.

    Tarwe was voor deze cohorten niet beschikbaar.

    Het Okinawa van toen sterft snel uit. Brood, pasta, plantaardige olie, melk, frisdrank en suiker hebben hun intrede gedaan en Okinawa is nu een erg zieke regio in het verder nog altijd redelijk gezonde Japan.

   • Fien zegt:

    @George. Ik was van plan uitgebreid in te gaan op jouw reactie, maar ik heb er op dit moment de tijd niet voor. Daarom alleen de opmerking dat ik het met bijna elke zin oneens ben. Dacht je nou echt dat ze daar op de VU nog nooit van levensstijl gehoord hadden?
    http://www.vuconnected.nl/artikel/jong-te-dik-groter-risico-op-dementie
    http://www.vuconnected.nl/slim-eten

  • Jo tB zegt:

   Ik heb vanmiddag de herhaling van P&W gezien. Professor Philip Scheltens van het VUMC was te gast om te praten over het Delta Plan Alzheimers. Jeroen Pauw vroeg aan hem of voedsel dementie kon beïnvloeden. Scheltens antwoordde dat dat nog niet hard gemaakt is/kan worden. In het kader van de Delta Plan gaan zij er beslist naar kijken. Dus ik vond dat Scheltens zeer redelijk antwoorden gaf. Hij gaf zelfs door dat hersengymnastiek om dementie buiten de deur te houden niet hard gemaakt is. Hij erkende dat Okinawa niet meer zo gezond is door veranderde voeding, en dat daar ook de welvaartsziekten hard toeslaan. Vooral in Azie neemt dementie dramatische vormen aan en hij gaat in juni naar Seoel toe om een lezing te geven over het Delta Plan.
   Ze praten niet meer over genezing, maar wel over beheersing.
   Als je Obama, Zarkozy en Cameron hoorde praten, dan is dementie een pandemie geworden/of aan het worden, dus moet er een gecoördineerde wereldwijde aanpak komen.

 24. Corrien zegt:

  Minister Schipper heeft gevraagd of de bevolking ideën wil aandragen om te bezuinigen op gezondheidszorg. Meen ergens een melding van Melchior te zijn tegengekomen dat hij haar een bericht heeft gestuurd/zou sturen.
  Misschien moeten wij ‘alle zes’ haar ministerie maar eens aanschrijven.
  Kijken of we tegen de pharma-lobby opkunnen….

 25. willem zegt:

  16 Februari postte Melchior het hoofdartikel bij dit onderwerp. Oh, wat was hij positief: hij rook het Groninger voorjaar, het hing in de lucht…
  En nu. De aardbeien hebben er nog nooit zo beroerd voorgestaan. Totaal verdord, door schrale winden, vorst en droogte. Wat moet dat worden?
  Om aan te sluiten bij de richting waarin het gesprek zich ontwikkelt: we rommelen maar wat in de marge.
  Nou, ja, wij niet natuurlijk, maar de beleidsmakers, de gezondheidszorg, de voorlichtingbureaus, de…
  Het is een patstelling. Constateren dat er een reusachtige toename dreigt van het aantal mensen met alzheimer, constateren dat in de (medische) wereld gezocht wordt naar bestrijding, dan wel zo lang en vroeg mogelijk uitstel van de ziekte, door middel van farmacie, constateren dat een mogelijke oplossing nog wel even op zich kan laten wachten, constateren dat, in het veld dat daarover in de media het woord voert, niemand het heeft over de oorzaak, en die aanpakken, hooguit over een onderzoek ernaar, maar zodoende dus niks opschieten, terwijl mensen ziek worden, doodgaan.
  Dat dat niet gebeurt, preventief aan de slag gaan, daarover hadden we het in een andere draad al, vaak. Onze maatschappij is een belangenmaatschappij, geen welzijnsmaatschappij. Bij een overheid zou het algemeen welzijns-, dus ook gezondheids-, aspect voorop moeten staan. De poltieke stromingen zijn echter zodanig dat kwalijke belangengroeperingen (farmacie, voedingsindustrie, agrarische stand, enz.) ongehinderd hun gang kunnen gaan. Dat betekent dat niet het welzijn van de consument, de burger, de mens, voorop staat, maar het maken van zoveel mogelijk winst en het veroveren, dan wel behouden, van machtsposities.
  In dat spel speelt de politiek, wij allemaal dus, een kwalijke rol. De oren laten hangen binnen het old boysnetwork naar de grote jongens is regel. Alle neoliberale vrijheid verlenen aan de multinationals e.a. om met gevaarlijke praktijken door te gaan, nieuwe toe te passen, het is schering en inslag. Naar protesten wordt niet geluisterd, want de protesterenden zijn lang niet machtig genoeg, tellen dus niet mee. Ach arme wij…
  Zo, ik heb dit jaar spinazie, rucola en nog wat klein spul voorgezaaid in de kas, noodgedwongen (want je wilt er ieder jaar vroeg bij zijn, toch?), maar het komt op!
  Zullen de aardbeien zich nog herstellen?
  (En ik heb nog steeds geen honingbes weten te bemachtigen)

  • Mijn excuses, Willem, ik rook hem echt, die lente. En wat mij betreft is ‘ie er ook, het heeft weinig met temperatuur te maken. Ik snap dat jouw erebaaien daar wat anders over denken. Hoop dat je ze nog kunt reanimeren ;-). Ik blijf optimistisch. Over drie weken (!) gaat het buitenbad open. Yes.

   Wat betreft de rest van je betoog moet ik zeggen dat ik lijd aan realistisch pessimisme. Er is geen enkele incentive om interventies te propageren die tot een sterk verbeterde volksgezondheid leiden. Er is daarentegen groot geld te verdienen aan het chronisch ziek maken en houden van zo veel mogelijk mensen. Edith Schippers? She hasn’t the foggiest.

   De lezing die Ian Spreadbury zaterdag geeft in het Noorse Stavanger zou wereldwijd integraal moeten worden uitgezonden op alle grote TV-stations. Vervolgens zouden er tot diep in de nacht debatten moeten volgen, waarin de biologische werkelijkheid werd uitgebeend en herkauwd alsof het een semi finale Nederland-Duitsland betrof.

   Ach ja, fantaseren blijft leuk. Dus hou ik me maar bij mijn inner circle en mijn pathetische blogje en koop ik aandelen farma en thuiszorg.

   • willem zegt:

    Zie jij kans, Melchior, aan de tekst/het filmpje van Ian Spreadbury te komen, zoals die zaterdag luidt, en die hier ergens te dumpen?
    Doen we net alsof wij de wereld zijn..

    • Willem, ik zou heen, had de tickets bijna geboekt, toen mijn partner plotseling een opdracht binnensleepte voor twee complete corporate magazines. Geen voedingsbedrijven :-). Morgen klaar natuurlijk. Damnit, damnit, damnit.

     Maar ik vermoed dat de tape wel beschikbaar komt. En dan wordt die ons equivalent van Nederland-Duitsland.

    • Mariet Hoen zegt:

     Ik ga eens een balletje opgooien bij mijn Noorse vrienden op FB !

  • Mariet Hoen zegt:

   Willem, volgende week wordt ’t lente !!! Hier ook verdorde aardbeien. Maar ze waren al slecht. Dus ik heb nieuwe jonkies besteld. Seascape ! De honingbes/haskap heeft zijn blaadjes al een beetje uitgevouwen. Ik ga hem steken, op advies van James. Als het goed gaat stuur je er eentje… of twee ( voor de bevruchting ). :-):-)

   • willem zegt:

    Sommige mensen zijn niet alleen sympathiek, maar ook altijd optimistisch!
    Dat mag ik graag.

   • james zegt:

    Ik zou nog niet zo maar die oude aardbeien ruimen Mariet, tenzij ze meer dan twee jaar oud zijn. Dan wordt de kroon te lang en breken ze af wanneer je niet heel voorzichtig plukt. Maar zoals jullie de aardbeien verbouwen hoef je volgens mij nooit nieuwe te kopen. Dochter planten (afleggers?) vroeg in het voorjaar verplanten naar een nieuw bed. Zolang ze nog dormant zijn hoeft er zelfs geen grond aan te hangen. Het hele veld hier is bruin maar als je de dooie bladeren weg harkt met je vingers kun je de nieuwe knoppen al zien.. Ze gaan niet zo maar dood Willem. Seascape is een hele tamme doordrager. Maakt niet al te veel runners. Wel goed van compost voorzien.

    • Mariet Hoen zegt:

     Bedankt voor je advies James, Ze zijn inderdaad al oud en staan niet helemaal op de goede plek. Weet niet welk ras, wel lekkere aardbeien, geen doordragers. Ik ga wel kijken of het nog wat wordt en dan omplanten. Dat had ik ook niet gedaan, afleggers geplant, dus het werd steeds minder. Nu, ga ik het beter aanpakken.
     Bedje klaarmaken. Compost ligt klaar 😉

 26. 11.00 – 11.45 Ancestral Diet, the Microbiota and Energy Homeostasis: Should Foods Be Cellular? Ved Ian Spreadbury Ph.D.

  http://www.lillemaane.no/nyhet/145/%C5rsm%F8te+i+Foreningen+Kostreform+for+bedre+helse

 27. Jan Peter van Doorn zegt:

  In Foodforfood van deze week kijken we weer eens naar de consumentenkant van voeding.
  We linken daarin naar dit artikel http://authoritynutrition.com/11-biggest-lies-of-mainstream-nutrition/
  Waarschijnlijk wel bij jullie bekend, maar behoorlijk paleo

  • Bedankt, Jan Peter! Van een student geneeskunde aan de universiteit van Reykjavik. Ziet er degelijk uit. Gebookmarked.

  • james zegt:

   Yep! Agreed JP. Eenvoudig, recht voor zijn raap in voor iedereen begrijpbare taal. Krijg zijn updates in de bus. Met een nieuwe generatie van dokters van dit soort en Big Pharma might finally be in trouble and National Health may finally see some improving statistics

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s