Paleo werkt; ook in Nederland

header

Diëtiste en journaliste Karine Hoenderdos nam paleo in een voor Nederland vroeg stadium serieus en heeft het samen met anderen groots en professioneel in een Nederlands concept gegoten: Oerdis. In een kleine pilot studie liet haar groep zelfs zien dat eliminatie van wat we hier de Neolithic Agents of Disease zijn gaan noemen bij mensen met chronische aandoeningen of features van het metabole syndroom snel tot gezondheidsverbeteringen leidt. Gezondheidsverbeteringen die met medicijnen niet zijn te bereiken. Eerder werd de kracht van de paleo-interventie al aangetoond in de bekende experimenten van onder anderen Staffan Lindeberg en Lynda Frassetto. Zelf kennen we inmiddels honderden n=1 transformaties.

Oerdis richt zich op het brede Nederlandse publiek. Ik had twijfels over de integriteit van de initiatiefnemers, maar besef dat die waarschijnlijk berustten op trots en kleingeestigheid. Excuses daarvoor. Laten we hopen dat de makers van Oerdis er in slagen paleo bij die groepen te krijgen die de interventie het hardst nodig hebben. En dat het hen lukt ook de zorg voor het idee te winnen, wat geen makkelijke taak zal zijn. Hier is het introductiefilmpje. Eén klein vraagje. Wat doet dat graan in die foto?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

206 reacties op Paleo werkt; ook in Nederland

 1. Ik zag de commotie vanmorgen en verbaasde me er over. Het lijkt immers behoorlijk paleo en bovendien komt Frits Muskiet uitgebreid aan het woord in het filmpje. Ik voelde me niet direct de aangewezen persoon om er op te reageren, maar ben blij dat dit initiatief nu toch de goedkeuring van Melchior krijgt.

  Overigens werden de maaltijden voor de pilot en de recepten voor het boek samengesteld door topkok Erik van Veluwen die op 2 km. van mijn huis een prachtige oude herberg aan het renoveren is waar met een beetje geluk vanaf mei ook een paar paleo/oerdis-gerechten op het menu staan.

 2. Karin zegt:

  Hoe normaler het wordt hoe beter lijkt me.

 3. willem zegt:

  Alles goed en wel, en: een zwaluw maakt nog geen zomer, ik hou mijn twijfels. Geen beroepstrots of afgunst, maar de verpakking van de boodschap en de agribusiness die erachter schuilt, maakt me een ietsiepietsie wantrouwend. Ondanks Frits!

  • Dat wantrouwen deel ik. Maar ik kan het niet hard maken. En dus dien ik erover heen te stappen en het initiatief manmoedig te verwelkomen. Don’t worry, je weet dat mijn shyster alert erg scherp staat afgesteld ;-).

  • Jo tB zegt:

   Ik heb het filmpje bekeken en zie jullie argwaan niet. Ze hebben een experiment gedaan met 36 deelnemers verdeeld in 2 groepen: de ene helft ging 14 dagen paleo eten en de andere helft bleef “gewoon” eten. Vandaar de granen in de foto, dat is represetatief voor de “gewone” groep. In de film komen alleen de paleo mensen aan het woord. Het is hun goed gegaan: meer energie, betere waarden, enz. De andere groep kwam niet aan het woord, dus we weten niet hoe het hun vergaan is. Het argument dat het veel duurder is werd ontkrachtigd. Het enige waar ik een issue mee had was toen ze noten kochten: ze kochten geroosterde noten en die worden in olie gefrituurd. Waarom ze “gerloosterd” heten is mij een raadsel. Ze hadden rauwe noten moeten kopen.
   Waar ik een issue mee heb is dat de andere andere groep kompleet buiten beeld bleef. Je kunt geen weloverwogen besluit nemen.

   • Fien zegt:

    Nee, de graan-foto heeft niets te maken met het onderzoek. De foto komt uit het *eerste* boek Oerdis, waar recepten met spelt in staan. Blijft raar dat ze juist deze foto op hun site zetten.

   • Jo. Mijn argwaan betreft de werkwijze en het portfolio van communicatiebureau Scriptum, in Oerdis partner van het Louis Bolk Instituut en InnovatieNetwerk (die ook klant zijn).

    http://www.scriptum-site.nl/inhoud/onzeklanten.htm

    Een greep uit ons klantenbestand:
    Allerhande
    Alpro soya
    Bloedsuiker
    Consumentenbond
    Diabetes & Leven
    FNLI
    FrieslandCampina
    GroentenFruit Bureau
    Hartbrug
    InnovatieNetwerk
    Lab 1111
    Marketing Communicatie Partners
    Nutricia
    Plus Magazine
    Unilever
    Nederlandse Zuivel Organisatie
    Nutrition & Sante
    Douwe Egberts
    Louis Bolk Instituut
    TNO

   • willem zegt:

    Dit communicatiebureau ken ik. Je mag het rekenen tot de com.. bedrijven die een moderne aanpak van communicatie voorstaan, waarbij, zo op het oog, gezondheid en voeding, verpakt door snelle jongens en meisjes in vlotte snit, deel uitmaakt van de handel en de hedendaagse glossy’s vult.

   • Ik kan de verleiding nooit weerstaan om de Allerhande en het Plusblaadje mee naar huis te nemen, om daaruit de recepten tot vervelens toe aan mijn huisgenote voor te lezen. Maar we lachen wel wat af. Lachen schijnt goed voor je zijn.

   • Jo tB zegt:

    Melchior, dan wordt de argwaan nog groter. Het Bolk Instituut heeft de testen uitgevoerd. Daar zit al een bias in, zijn ze “gemasseerd” ten gunste van de paleo groep?

    • Nee, dat denk ik nou weer niet, Jo. Zet paleo tegenover een SDCD (in een model met metabool syndroom) en paleo wint op alle fronten, big time. Inkopper. Dat is al meerdere malen bevestigd en als zodanig feitelijk een overbodige reproductie. Wel leuk, natuurlijk.

  • Innovatienetwerk is van het ministerie. En ik bespeur nog totaal geen inbreng of steun vanuit de ‘agrifood’business. Ik heb nog geen Unilever man of vrouw over paleo horen praten. Ik ken nog geen voedselfabrikant die bewust met voorverpakt paleo-voedsel bezig is. En gek genoeg wacht ik nu juist op een coalitie tussen het Groente-en-Fruit-bureau en de vlees-sector, maar zien die blijkbaar deze ‘kans’ niet.

   • willem zegt:

    Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is de wegbereider en voornaamste financier van InnovatieNetwerk. Daarmee is allerminst het stempel betrouwbaar en onafhankelijk op deze organisatie gedrukt. De invulling ervan is de voorgestane marktwerking van o.a. LTO. Daarnaast zit de STIRR erin, een verzameling recreatieondernemers die gebiedsontwikkeling in het belang van recreatie en toerisme voor ogen hebben. Ook: Kiemkracht, een kind van Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). Eveneens: Courage, de melkveesector. Tenslotte: SIGN, de glastuinbouwers.
    Zo, een lekker belangeloos instituut, dat InnovatieNetwerk!
    En alles verpakt in kreten als duurzaam, innovatief, grensverleggend, inspirerend, uitdagend, vooruitstrevend, ambitieus, toekomstgericht, bruisend, en nog veel meer modieuze kretologie.
    Ik kijk liever naar de gedachte van waaruit zoiets wordt opgezet. En die gedachte is gebaseerd op onze huidige neoliberale kijk op de maatschappij, bij dit onderwerp gerelateerd aan voeding en gezondheid: het stimuleren van de totaal geprivatiseerde marktwerking, waarbij eigenbelang, lees: winstmaken, gaat boven een fatsoenlijke en onafhankelijk wetenschappelijke ontwikkeling van de sectoren die, bijvoorbeeld, samenwerken binnen genoemd InnovatieNetwerk..

 4. Petra zegt:

  Heel, heel erg bedankt voor deze rake blogpost en korte documentaire. Hier ga ik zeker mee aan de slag, in de zorg… Duidelijker kan ik het niet uitleggen. Petra

 5. Fien zegt:

  Ik herhaal in deze draad nog een keer voor alle duidelijkheid dat het boek Oerdis flink water bij de wijn doet, waar het filmpje dat zeker niet doet. Recepten met karnemelk, geitenkaas, yoghurt, mais, linzen, spelt, hangop en witte bonen.

 6. riesjart zegt:

  Dit is ooit mijn ingang geweest naar Paleo. Vanuit die gedachte vind ik het wel een goed initiatief maar inderdaad voor verbetering cq meer diepgang moet je verder gaan.

 7. Fien zegt:

  Die foto met dat graan (spelt) staat ook in het boek.

 8. Mariet Hoen zegt:

  Toch maar goed dan dat ze het niet Paleodis noemen 😉

 9. Even hier verder maar.

  Het filmpje spreekt mij inderdaad niet aan, ik deel het wantrouwen van Willem en Melchior. Had het vanmorgen op een neutralere manier kunnen zeggen. Hiervoor excuses, aan degenen die het kwetsend vonden.

  Inmiddels ben ik begonnen aan een paleo-experiment. Ik voel me er niet lekker bij; vermoed dat het ligt aan het veel lagere gehalte aan vezels dan waar mijn lichaam aan gewend is.

  Elders ben ik aangevallen op mijn veronderstelde vegetarisme. Maar dat valt nogal mee: ik gebruik vis, ei en zuivel. Maar gewoonlijk in kleine hoeveelheden. Die hoeveelheden heb ik nu dus uitgebreid, ten koste van volle granen en peulvruchten. Vandaar de vermindering van de daghoeveelheid vezels.

  • Niet iedereen gaat even snel over over op paleo, het is toch vaak flink meer vet en wat meer eiwit. Daarvoor moet je voldoende maagzuur hebben en je moet genoeg gal kunnen produceren. Het is in zo’n geval geen gek idee om de overgang langzaam te laten verlopen (zeg een week of 3) waarbij langzaamaan de hoeveelheid koolhydraten /brood verminderd wordt. Redelijk wat fruit in het begin lijkt ook niet gek.

   • Dank je. Een week of 3, dat is nog wel te overzien.
    Om gezondheidsredenen hoef ik het niet te doen, maar ik wil gewoon weten of het wat voor me is. En als ik het goed begrepen heb, kun je dat hiermee niet meteen weten.

  • Fien zegt:

   @Betjeweter. Goeie hemel, krijgen we datzelfde geweeklaag over krap een halve dag Paleo nou ook al in deze draad?

  • Fien zegt:

   Tuurlijk Hans. Al heb ik sterk de indruk dat haar nieuwsgierigheid niet lang zal duren. Als ze haar betweterige gemekker en gekots niet eindeloos in elke draad herhaalt, ben ik al dolgelukkig.

 10. Jammer alleen dat de kok de olijfolie telkens laat verbranden… Olijfolie zou sowieso niet de voorkeur genieten. En kweekvis is geen vis!

  • Henk J. Huizing zegt:

   Ook hier twijfel ik of ik inhoudelijk moet reageren. Dus hierbij val ik van mijn geloof/principes.
   Olijfolie met een hoog gehalte aan fytosterolen moet je inderdaad niet hoog verhitten. Extra vergine is alleen geschikt voor salades en specifieke risotto’s. Olijfolie met een laag gehalte aan fytosterolen (equilibrio’s) zijn wél geschikt om hoog te verhitten. Eric weet dat maar al te goed!
   En kweekvis is wel degelijk vis. Iemand die het verschil niet herkent tussen wilde tarbot en gekweekte tarbot in maart, april en mei moet beter weten. Voor de liefhebbers: Innovatienetwerk en InnoFisk.

   • Henk,
    Ik weet niet wat je rol is maar ik denk dat het goed is om te reageren op kritiek:
    Ik zie dat ik domweg verkeerd zit met de temperaturen. Goede olijfolie kan zomaar tot 240 c verhit worden en is dan inderdaad een prima keuze om op hoog vuur mee te bakken.

   • willem zegt:

    ‘En kweekvis is wel degelijk vis’. Ja, Henk, natuurlijk. En een koe die leeft in een ligboxenstal is uiteraard ook een koe..
    Maar het gaat niet om de naam, maar om de inhoud van de naam.
    Ooit, op Foodlog, nam ik deel aan de discussie omtrent de biologische zalm van AH. Mijn conclusie, en daarin ondersteunt door o.a. Veerman, was dat die term onzin is. Valt nog wel ergens na te lezen.
    Kijk, die ligboxenstalkoe krijgt als voedsel vooral soya, mais, graan. Daarnaast afgemaaid vers gras, hooi, of kuil. Zelfs al zouden die granen ‘biologisch’ zijn, dan betekent dat nog niet dat we te maken hebben met een volwaardige voeding, de koe eigen.
    Hetzelfde met die kweekvis, noem het tarbot. Natuurlijk, vismeel en visolie zijn, langs een onnatuurlijke omweg, lichaamseigen, maar nu ‘verbouwde’, stoffen voor de tarbot (roofvis). Maar het zou interessant zijn om eens te noteren welke stoffen, naast preventieve injecties, de vis nog meer binnenkrijgt!!
    En je weet, ook een vis is wat ‘ie eet..
    Dan hebben we het bij de ligboxenstalkoe en de kweektarbot nu nog niet eens over de tegennatuurlijke, opgehokte omgeving.

 11. Natascha zegt:

  Begrijpelijke uitleg is voor mij als praktijkondersteuner zeer behulpzaam (liefst ook een versie in Jip en Janneke taal) om collega s en patiënten op weg te helpen met de paleoleefstijl. Degenen die de omslag maken boeken spectaculaire resultaten, dus ik houd vol dwars tegen alle gebruikelijke protocollen en richtlijnen in.

  • Jo tB zegt:

   YES!!, A girl after my own heart. Heerlijk gewoon dwars tegen alle gebruikelijke protocollen zijn doe ik ook het liefst.

  • Kees zegt:

   Kan ik alleen maar onderschrijven, Natascha. Ik zie graag onderbouwing met en verwijzing naar bronnen maar er is ook m.i. dringend behoefte aan gezondheidsvoorlichting die niet beïnvloed is door de commerciële sector. Het Voedingscentrum zou daar met een hoog Jip-en-Jannekegehalte een cruciale tol in moeten spelen door eigen verantwoordelijkheid te nemen en zich niet te beroepen op de Gezondheidsraad als leidende factor.

   • Natascha zegt:

    Helemaal mee eens. Nu ligt het voorlichtingsmateriaal van het voedingscentrum bij het oud papier en de post van becel is retour afzender gegaan.

 12. Karine Hoenderdos zegt:

  Goedenavond, even ter verduidelijking: dit boek is een vervolg op Oerdis 1, het boek van Smits sn Huizing. Oergezond met Oerdis bevat een overzicht van wetenschappelijke literatuur, interviews (oa met Frits Muskiet, Hanno Pijl, Ria Penders), een verslag van de eerste Nederlandse pilotstudy naar het effect van Oerdis op mensen met het metabool syndroom en tips, recepten en dagmenu’s.
  Groet, Karine

  • Goedenmorgen,

   Dat is mooi.

   In jullie logo staat pontificaal een schaal met spelt. Moeten we hieruit afleiden dat Oerdis een soort bastaard van paleo is, of maakt het deel uit van een bepaalde strategie, bijvoorbeeld om mensen die voor het eerst met het evolutionaire concept worden geconfronteerd niet direct af te schrikken?

   Is of wordt de pilot studie ook gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift?

   De website straalt een hoog non profit gehalte uit, maar is niet interactief en biedt zelfs op de pagina ‘Dagmenu’s’ geen recepten. Is jullie conglomeraat van plan om mensen met raad en daad bij te staan op hun Oerdis-avontuur? Waar kunnen mensen met metabool syndroom die ‘Oerdis, The Movie’ hebben gezien terecht wanneer zij graag eenzelfde medische begeleiding krijgen als de patiënten in de pilot studie? Of moeten zij gewoon het boek kopen?

   Groet,

   Melchior.

   • Fien zegt:

    Bij het Louis Bolk instituut lees ik: “De wetenschappelijke publicatie met resultaten verwachten de onderzoekers eind 2013.” En: “Het boek Oergezond met Oerdis is gefinancierd door InnovatieNetwerk, verbonden aan het huidige Ministerie van Economische Zaken.”

   • Fien zegt:

    Ik vraag me af waarom het (nog) niet in de boekwinkel ligt. Je kunt het op dit moment alleen bestellen bij het Louis Bolk of bij InnovatieNetwerk. Niet eens bij bol.com.

   • Mariet Hoen zegt:

    Het boek, Oergezond met Oerdis werd geintroduceerd met een luisterlunch in Kasteel Groeneveld op 17 feb.jl
    Wouter, Leonie en Janet waren volgens mij daar aanwezig. ( ik heb er ook nog over gedacht, leuk om ze eens in het echt te ontmoeten ) Vertel, vertel. Jullie hebben toch zeker wel een mening ?

   • Mariet, mijn mening? Ik geef geen zak om een label. Persoonlijk gebruik ik liever de term paleo en zal niet snel oerdis als woord gebruiken. Maar so what? Volgen mij gaat het om de inhoud. En die is toch echt hetzelfde denk ik. En Groeneveld? Dat was een erg aangename middag. Gezellig om wat mensen in het echt te ontmoeten. Ik hoop dat we vaker zo bij elkaar kunnen komen.

    • Mariet Hoen zegt:

     Wouter, bedankt voor je antwoord. Ik was een beetje jaloers, achteraf, omdat jullie zo’n lol hadden samen.Ik had al een andere afspraak, die dag.
     Je hebt gelijk, de naam doet er niet helemaal toe ! Wel een beetje, omdat Paleo ook om andere dingen gaat, dan alleen eten.
     De angst dat het idee gekidnapt wordt door de voedingsindustrie blijft, maar als je ziet hoeveel voedingsschandalen op dit moment aan het licht komen, dan is dit wel de minste zorg.

   • LBI is non-profit. Aandelen zijn van een stichting.

   • Ik vond de lunchmiddag ook erg aangenaam, al ben ik eerlijk gezegd meer voor de ontmoetingen dan voor het verhaal gegaan. Desalnietemin denk ik dat het een heel goed initiatief is, ik begrijp daarom aan de ene kant (met nadruk op ‘de ene’) deze hele commotie niet. Wat is er in hemelsnaam mis mee dat er (eindelijk) eens een initiatief is genomen een dergelijk onderzoek te starten. We, de 6 lezers, willen eigenlijk allemaal dat paleo meer bekendheid krijg, dat een grotere groep bereikt wordt omdat wij ervan overtuigd zijn dat het een gezondere manier van leven is. En er zal genoeg op de uitvoering van het onderzoek aan te merken zijn, maar tegen welk onderzoek is dat niet? De puristen onder ons zouden zo nu en dan best eens iets genuanceerder tegen dergelijke initiatieven mogen staan. Er gebeurd iets positiefs momenteel, er komt een klein stukje meer bewustwording. Ik ben het ook niet eens met speltverwerkingen etc. maar er is een heel groot publiek dat al koud zweet krijgt bij de gedachte ooit hun boterhammetje te moeten laten staan in naam van gezondheid. Gisteravond heb ik daar weer een hele leuke discussie over gevoerd met 4 dames die denk ik heel erg representatief zijn voor de Nederlandse bevolking als het aankomt op hun consumentengedrag omtrent voeding. Hierin werd dat maar weer bevestigd, ze willen best een paar dagen zonder brood of aardappelen of rijst of pasta (‘als dat moet’), maar niet te lang. Die gedachte kunnen ze niet aan en wat wij, paleo’s, doen staat zo ver van het bed van het grootste deel van Nederland, ik vraag me soms echt af of wij, reageerders, dat beseffen. Laat mensen dan alsjeblieft in ieder geval overstappen op molensteen gemalen speltmeel dan dat ze bij hun tarweboterham blijven.

    Er is nog zo’n verrekte lange weg te gaan om het gros van de mensen (weer) wat bewustzijn van goede voeding mee te geven. Initiatieven als een Oerdis laten mensen in ieder geval op een enigzins aantrekkelijke manier wennen aan andere ideeën t.a.v. voeding, ideeën die de gemiddelde consument op een andere manier niet zou tegenkomen. Ikzelf ben een paar jaar geleden door het eerste boek Oerdis de paleo kant opgegaan. Ik had er daarvoor wel eens wat van vernomen, maar het boekje heeft mij ertoe gemotiveerd er eens dieper naar te kijken. En tja, oerdis en paleo zijn voor mij twee verschillende dingen. Oerdis is voor mij meer een voorstadium van paleo, maar dat is tegelijkertijd denk ik wel wat de bevolking nodig heeft om de stap te durven wagen. Door de bijeenkomst op Groeneveld is zover ik weet in ieder geval 1 leek geïnspireerd geraakt om met paleo aan de slag te gaan, en dat is mijns inziens nou net wat we met zijn allen willen bereiken toch?!

    • Leonie, de commotie berustte op een misverstand (zie enkele reacties hieronder). Ik wist niets van de achtergrond van Oerdis (had wel eens vaag van de term gehoord) en dacht dat het een marketingstunt van communicatiebureau Scriptum was. Ik heb een diepgeworteld wantrouwen jegens dat bureau, dat bestaat uit schrijvende diëtistes die in het verleden zeer saturated fat will kill you eat your healthy whole grains and by golly buy Alpro waren. In werkelijkheid werden zij alleen maar ingehuurd door een onderzoeker om zijn boodschap (of die van zijn organisatie) mooi naar buiten te brengen. Puur uitvoerend dus. Helemaal niets aan de hand, met andere woorden. Ik schoot te vroeg. Dat is mijn specialiteit. Zodra ik tijd vind zal ik de beide Oerdis boeken bespreken.

    • james zegt:

     Ik schiet te vroeg… Een mij zeker niet onbekend verschijnsel en om heel eerlijk te zijn, iets wat hier met regelmaat gebeurt. Impliciet zowel als expliciet. Hoe zou dat komen?????? Als we allemaal toegeven dat de science nog in ontwikkeling is en we in vele gevallen alleen nog maar gissen wat er aan de hand is en een hypothese ontwikkelen, mogen we dan veronderstellen dat we met een zekere voorzichtigheid ons op dat gladde ijs begeven. Ja ik ben me maar al te zeer bewust dat er op FL anders over gedacht wordt blijkbaar, maar betekent dat dat er hier net zo gediscussieerd wordt? Melchior heeft het niet zo erg op Mercola vanwege alle merchandise er rondom heen, maar die man kan onmogelijk die uitgebreide staff veroorloven vanuit zijn medische praktijk. De laatste tijd begint het er echter op te lijken dat er meer wetenschappelijks behandeld wordt bij Mercola dan hier. Juist ja, dit is vloeken in de kerk., maar ik kan me de frustratie van Folkert voorstellen over prietpraat. Als iemand een vraag wil stellen aan iemand anders, terwijl dat niet echt in de algemene belangstelling ligt kan dat niet via een persoonlijke e-mail? Sommigen doen dat al en daar heb ik persoonlijk geen bezwaar tegen. Het houdt de blog van Melchior wat beter leesbaar. Denk ik

    • James, het spijt me dat je het niveau onder de maat vindt. Het genereren van goede content kost tijd. Die tijd heb ik momenteel nauwelijks en de motivatie hangt eerlijk gezegd een beetje in m’n schoenen. Voorlopig hoef je hier niks te verwachten, althans niet van mij.

    • james zegt:

     ‘..het spijt me dat je het niveau onder de maat vindt..’ Het spijt me dat je de verkeerde conclusie trekt
     Dit hoort hier waarschijnlijk niet thuis maar ik heb je e-mail adres niet (lucky you) maar het probleem wat ik al een tijdje heb zien aan komen is, dat juist vanwege de -over het algemeen- excellente kwaliteit van dit blog en de grote waarde, de vraag van representatie van de maker ervan steeds ruimer gaat worden. Melchior ik ken jou verder niet behalve dan wat jezelf naar buiten laat komen : ‘ik wil alleen maar buiten spelen’, maar jij werkt jezelf naar een burn-out toe.
     Niemand kan alles zijn voor iedereen. Dit hele terrein is zo onmetelijk omdat gezondheid in alle aspekten van ons leven -hetzij objectief dan wel subjectief- fungeert, je zult je daarom altijd moeten beperken. De beste aanpak is waarschijnlijk delegeren naar blogs die je kunt vertrouwen. Leonie doet bij voorbeeld a good job of translating what transpires here. En zij is niet de enige.
     En voor je zelf zul je een keus moeten maken wat je uiteindelijke doel is van de blog.
     You are one of the best things that happened to medical journalism in the Netherlands for a long time, ik zou het jammer vinden dat je dat uit het oog zou verliezen. Blijft staan dat hoe hoger je je kop boven het maaiveld uitsteekt hoe meer kans op cutting, maar ook hoe meer aandacht je trekt van mensen die meer willen weten en waarderen wat je zegt en je tijd in beslag willen nemen. Als je dan je prioriteiten niet van te voren hebt vast gesteld ga je er aan ten onder, gaat je huwelijk naar de knoppen. En als je eenmaal bent leeg gemolken gooien je ze gewoon weg. Ik heb de helft van mijn leven gewerkt met mensen die zo door gedraaid werden. En allemaal zonder uitzondering mensen met een groot hart en zeer bewogen motieven.
     Het zal me eerlijk gezegd een rot zorg zijn als iemand zegt dat ik elitair zit doen, wanneer er hier regelmatig elitair geimpliceerd wordt.

    • No worries, James. I will mail you.

   • willem zegt:

    Het zal ons niet lukken het stempel ‘diplomatiek’ op James te drukken. Tactisch is hij ook niet altijd. Maar, ondanks zijn minachting voor prietpraat vraag ik me af waarom dit blog van ‘wetenschappelijk’ niveau zou moeten zijn.
    Je (Melchior uiteraard, want dit is zijn schepping) hebt de keus om de discussies een bepaalde kant op te sturen: een elitaire, of een meer toegankelijker site. De charme van deze is, in mijn ogen, de laagdrempelige wijze waarop de onderwerpen gepresenteerd worden en de open discussies die kunnen volgen. Waarmee geacceppteerd wordt dat echte, dan wel vermeende, deskundigen hun neus ophalen voor het niveau van de reageerders. Terwijl het andersom moet zijn: je haalt je neus op voor degenen die denken boven het gepeupel, waaraan een wetenschappelijke toelichting toch niet besteed is, te staan..
    Onder prietpraat versta ik een moedwillige verstoring van een fatsoenlijke discussie, en niet een bijdrage die eerlijk gemeend is van iemand die oprecht belangstelling voor de materie heeft. Hier vallend onder de noemer ‘evolutionaire leefstijl in relatie tot gezondheid’. En dan kan ieder van ieder leren!

    En m.b.t. dat Oerdisonderwerp: al blijf ik als enige hier over, mijn wantrouwen, gebaseerd op wat ik eerder meldde, en meer, bestaat nog steeds.

    • james zegt:

     Ik kan me niet voorstellen dat Willem echt zo dense is als hij zich voordoet. Laagdrempelig wil niet zeggen of inhouden geleuter over een ingenomen standpunt en daar steeds weer op terug komen. De enorme kracht van Melchior’s blog is dat hij allerlei minder eenvoudige en vaak bijzonder multi disciplinaire onderwerpen op een voor de meeste mensen te snappen niveau brengt. Dat is bijna altijd van wetenschappelijk niveau vanwege zijn professionele aanpak zowel als de onderbouwing door de referenties. Ik kan me niet voorstellen dat zoiets deze materie ontoegankelijk zou maken.
     Diplomatie is hetzelfde als zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En tact is de assistent.

   • willem zegt:

    May be I have a dense mind, James, maar daar gaat het even niet om.
    Even dacht ik: schaak, ik sta schaak, na het lezen van jouw reactie hierboven.
    Toen dacht ik: maar wat schreef ik eigenlijk?
    ‘De charme van deze site is, in mijn ogen, de laagdrempelige wijze waarop de onderwerpen gepresenteerd worden en de open discussies die kunnen volgen.’
    Dat is iets anders dan jouw: ‘Laagdrempelig wil niet zeggen of inhouden geleuter over een ingenomen standpunt en daar steeds weer op terug komen.’
    Begrijp je me?
    Over tot de orde van vandaag, de maandag van opnieuw een winterse week, zodat ik alleen in de kas wat voorzaaiwerk kan doen en de moestuin steeds minder aan eetbaars oplevert.
    Ik doe maar net alsof dit onderwerp, o.a. door de aanbeden en verfoeide Mercola steeds weet gememoreerd, hier op zijn plaats is. Vitamine K, en dan in het bijzonder K2. En de belangrijke rol die deze speelt bij het een beetje gezond houden van ons lichaam.
    Met name de combinatie met D, via vooral zonlicht, intrigeert me. Nog specifieker: de opname van D is afhankelijk van het beschikbaar zijn aan K2.
    De vragen: is, om voldoende, gemiddeld, aan K2 binnen te krijgen, het eten van een stukje rauwmelkse kaas, brie of wat eigeel voldoende? En hoe werkt dat precies? En welke bijdrage kan vlees van grasgevoerde beesten een rol spelen? Vis ook?
    Mocht dit niet de juiste plek zijn, dan verneem ik dat graag.

    • Mariet Hoen zegt:

     Melchior’s blog is écht niet laagdrempelig wat betreft het hoge niveau van kennis van hem.
     Toen ik hier begon te lezen zat ik soms met de oren te klapperen. Het heeft mij uitgedaagd om te gaan studeren. Daar ben ik nu blij mee.
     Dit blog is, mede door Melchior laagdrempelig, omdat hij een aimabel mens is zonder grote vooroordelen en zonder uit te zijn op alleen maar profijt voor hemzelf.

     Ja, er wordt hier ook veel geleuterd, maar juist door de open sfeer, wordt dat vaak ook gecorrigeerd, op de zachte of botte manier 😉 Wie er voor openstaat wordt hier een stuk wijzer. Dat is volgens mij ook ons oer-recht, met elkaar praten, op de hoogte brengen, onderwijzen en corrigeren.

     Het is zuur dat de ‘wetenschappers’ zo bang zijn om af te gaan dat zij zich niet in een open discussie mengen. En dan alleen optreden in beveiligde compounds, waar ze zeker zijn geen gegronde en ongegronde kritiek te krijgen.
     Het is makkelijk om wat tekstjes en linkjes rond te strooien op twitter, en dan de illusie hebben dat je contact hebt met het ‘gewone’ volk.

     Melchior, voorlopig heb je mij een heel stuk op weg geholpen, als jij even een pauze nodig hebt, dan is jou dat gegund. De druk van iedere keer presteren lijkt mij , ook voor jou, met je tomeloze energie, hoog. Ook voor jou moet dit leuk blijven, wij zijn hopelijk niet ( meer ) afhankelijk van jou, om ons leven in de hand te nemen. Voor nu alvast bedankt, voor alles :-*

   • willem zegt:

    Fijn stukje, Mariet!!

   • Jo tB zegt:

    Melchior, James en Willem, wat ik het leuke van deze blog vind is dat het open staat voor IEDEREEN ongeacht opleiding. We moeten niet een HBO of universitaire opleiding hebben genoten om mee te kunnen discussiëren. Hier krijg ik niet het gevoel dat ik een domme oude tulp ben die nergens verstand van heeft, wat ik wel heb als ik FL lees. Het zijn vaak de mensen met boerenverstand die de raakste dingen zeggen, de spijker op de kop slaat. De elitairen leuteren in hun hoogdravende taal elkaar na ellenlange verhalen en vertellen geen fuck. Kijk maar naar het vet is slecht en granen goed voor je verhaal. We zjjn inmiddels 40 jaar verder en hetzelfde geleuter wordt nog steeds parrot fashion herhaald. De record is allang broken maar toegeven dat ze fout zaten ho maar. Hier kunnen we wel zeggen oeps dat had ik fout. Wat ik voor heilige waarheid verkondigde 40 jaar geleden is al lang achterhaald en heb mijn levenstijl daardoor aangepast. En ik doe het morgen weer als ik nieuwe inzichten opdoe.
    Ik hou van het gezeik op deze blog en wil mijn steentje bijdragen ook zonder op mijn woorden te moeten letten of het wel “verstandig” is.

    • Nou bedankt, Jo ;-). Ik ben voorlopig even ernstig ziek van m’n eigen gezeik, maar dat gaat wel weer over :-).

     Verder zijn er natuurlijk duizend dingen om over te bloggen, alleen ontbreekt me de komende dagen/weken de tijd. Ik moet letterlijk van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds bellen en schrijven om alles rond te krijgen. Gunstige economische tijden hebben zo hun nadelen.

  • Fien zegt:

   Ik heb Oergezond met Oerdis inmiddels in huis. Diagonaal doorgenomen. Aardig boek! De pilotstudy uit het filmpje neemt een belangrijke plaats in. Uitgangspunt was het onderzoek van Frassetto. Jammer alleen dat de wetenschappelijke analyses en resultaten nog op zich laten wachten. In elk hoofdstuk een interview met een van de mensen die bij het onderzoek betrokken zijn. Leuk ook dat er een weekmenu van de deelnemers aan het onderzoek in het boek staat. (De deelnemers mochten niet afvallen.) Om na te koken. Moet je wel bereid zijn per dag flink meer uit te geven dan de 5 euro van Folkert. Ik citeer een dag. 2138 kcal. 127 g eiwit, 86 g vet, 188 g koolhydraten.
   Ontbijt: Fruitsalade van 1 appel, 1 sinaasappel, 25 gr amandelen, 2 dadels, 2 tl kaneel, 2 tl honing
   Tussendoor: 50 g kipfilet
   Lunch: Salade van 150 g gestoomde makreel, halve grapefruit, 25 g ui, 150 g Chinese kool, 20 g zwarte olijven, 1 el olijfolie, 50 g komkommer
   Tussendoor: glas tomatensap, 1 banaan
   Diner: 200 g biefstuk, 1 el olijfolie, 2 teentjes knoflook, 200 g champignons, paprikapoeder, peterselie. Daarbij 150 g gekookte spinazie, 200 g bataatpuree
   Sorbetijs van 150 g diepvriesvruchten (frambozen, bosbessen, bramen) en 50 ml water
   Tussendoor: 6 gedroogde abrikozen met 3 plakjes achterham

   • Hans zegt:

    Fien , ,, Ik citeer een dag” ….. moet dat niet minstens een halve week zijn of is dat voor 4 personen 🙂
    Zo heb je wel een dagbesteding natuurlijk :-))

   • willem zegt:

    Ik tel zo, voor de vuist weg, een 28-tal verschillende ingredienten….
    Tja.
    Verder: ben benieuwd naar de tijd die dit klaarmaken per dag kost, wat het kost aan geld, hoeveel suikers er in zitten en of dit soort recepten de gemiddelde consument wel aantrekt.
    Maar laat ik niet zo zuur doen. Ik hoop dat het boek goed verkoopt, maar meer nog dat het een nieuwe categorie lezers trekt: de analfabeten in voedingsland.

   • Niet om het een of ander, maar dit is me nogal een behoorlijke hap, die je omschrijft, Fien. Wat me verbaasd is de aantal maaltijden en tussendoortjes. Aan vlees en vis tel ik, 400 gram, en 3 plakjes achterham. Nou dat vind ik behoorlijk veel. Daar kan ik drie dagen op fietsen. Verder valt me op dat er veel fruit en in mijn ogen niet veel groente is gegeten. Die olijven ? Ik ga het boek niet kopen, hoor het wel van jullie !

   • Gek, ik reken het aantal calorieen na, en dat wijkt niet veel af van wat wordt aangegeven. 2200 is niet zoveel. Waarom denk ik nou dat het een behoorlijke hap is ? Zou dat door het aantal verscheidene ingredienten komen ? Of lijd ik aan een beperkt gezicht, daar ik nooit zoveel variatie in het eten hanteer ?

   • Fien zegt:

    Zoals gezegd, mochten de deelnemers geen kilo’s afvallen en ik vind 2000-2200 kcal dan niet belachelijk veel. Mannen met zwaar lichamelijk werk vielen op dit menu toch af en die moesten extra studentenhaver tussendoor eten. Mijn indruk is dat het boek toch een beetje hinkt op twee gedachten: Paleo en het Voedingscentrum. Ik lees bijvoorbeeld: ”het aandeel aan het als ongezond bekend staande verzadigd vet is ongeveer 7,5 energieprocent (de Gezondheidsraad adviseert minder dan 10 energieprocent).” Als je niet te veel vet in de menu’s wilt, zal je inderdaad veel fruit moeten eten om aan de gewenste hoeveelheid calorieen te komen, want het eiwit is al behoorlijk veel. Ik vermoed dat de meeste paleoten hier meer vet eten en minder koolhydraten.

    Iets anders wat me opviel: het zoutgehalte zou lager zijn dan 2,5 gram per dag. Nou, dat hangt er maar helemaal vanaf hoeveel zout mensen over hun eten strooien. Zelfs voor de menu’s uit het onderzoek gaat dat niet op. Een lunch van twee zoute haringen en bietensalade levert 4,5 gram zout op. Met het menu hierboven heb je ook al ruim 4,5 gram zout te pakken, zelfs als je helemaal niets toevoegt..

 13. Cee zegt:

  En toch wel jammer dat je niet weet wat de mensen uit de pilot voorheen aten.

 14. Jo tB zegt:

  Off topic, ik zit naar de BBC te kijken (09.30 uur) en wie verschijnt voor een interview: Dr Robert Lustig!! En hij had het over de gevaren van suiker een vruchtensappen.

 15. Henk J. Huizing zegt:

  Doorgaans stort ik mij niet in discussies. Deze keer wil ik e.e.a. rond Oerdis toelichten. Het concept Oerdis is door mij ontwikkeld toen ik nog in dienst was van InnovatieNetwerk. De achtergrond van het concept komt voort uit mijn achtergrond als bioloog met een bijvak paleontologie en gepromoveerd farmaceut met als voornaamste achtergrond natuurstofchemie. Feitelijk komt het idee Oerdis voor een belangrijk deel voort uit de functionele morfologie. Oerdis is gericht op een preventieve vorm van voeding met een sleutel naar de hedendaagse voeding. Daarom zijn er ook plaatjes te zien van spelt e.d. Paleo zie ik meer in curatieve zin. Dat was ook de opzet van de studie die in Oerdis II is beschreven. Oerdis I geeft meer inzicht in de achterliggende principes. HJH

  • Dank voor je reactie, Henk. Tot gisteren had ik geen benul van het bestaan van dat boek. Enig idee waarom dit belangrijke project (kennelijk) zo slapjes in de markt werd gezet? Ik wil het graag lezen. En waarom is versie twee geschreven door mensen die ook nauwe zakelijke banden onderhouden met ondermeer Albert Heijn en Unilever en niet door bijvoorbeeld jou?

   • Henk J. Huizing zegt:

    Dag Melchior.
    Het boek en de docu zijn afgelopen dinsdag uitgekomen en er wordt door veel partijen gereageerd op ons persbericht.
    InnovatieNetwerk is geen private maar een publieke partij. Ons budget gericht op marketing/communicatie is zeer gering. Wij kunnen geen promotiecampagne à la Albert Heijn of Unilever, om die namen maar even over te nemen, opzetten.
    Wanneer je een mail naar mij stuurt kun je een recensie exemplaar krijgen.
    Ik gebruik (of moet zeggen) heb gebruik gemaakt van mensen waar ik vakinhoudelijk en schrijf technisch vertrouwen in heb. Of ze ook taken uitvoeren voor derden is voor mij geen reden om ze uit te sluiten. Voortdurend heb ik gebruik gemaakt van diverse auteurs. Ik draai(de) veel meer projecten/concepten en kan de inhoud en uitwerking niet allemaal zelf gaan opschrijven. Dan zou ik aan 5000 werkuren per jaar nog niet genoeg hebben. Nog afgezien van het feit dat je dat ook niet zou moeten willen om tunnelvisie te voorkomen.
    HJH

  • Henk, persoonlijk zou ik er een voorstander van zijn om paleo en oerdis gewoon als synoniemen te gaan zien. Doen we dat niet, dan gaan we op de mm2 aan de slag.

   @Melchior, ik denk dat de link naar Harry Wichers en Henk Huizing interessant is. Ik ervaar het als een groot lichtpunt dat er hier in Wageningen al lang bij enkele mensen beroepsmatige en inhoudelijke interesse is in het onderwerp.

   • Dag Henk,

    Sorry, was even afgeleid door iets heel anders.

    Volstrekt duidelijk en bevredigend antwoord, dank.

    Ik schrok van betreffend communicatiebureau en dacht dat ‘paleo’ verkwanseld en geëxploiteerd zou worden. Vandaar mijn nogal felle uithaal. Maar dat blijkt dus absoluut niet het geval te zijn. Prima!

    Ik ga de twee boeken kopen en zal ze bespreken.

    Succes!

    Melchior.

 16. George zegt:

  Nu zelfs in de Volkskrant van Rebecca Rijnders (journalist en voedingsdeskundige) een artikel over de schade die suiker aan de mens toebrengt, maar ook dat vet niet zo ongezond is als men ingepeperd heeft gekregen!
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3408856/2013/03/13/Tabak-en-alcohol-schadelijk-Het-is-tijd-voor-een-suikertaks.dhtml

  • De reacties spreken boekdelen. Volgens mij is een belangrijke stap die gemaakt moet worden is dat de suikerzieke hartpatient in de spreekkamer van de dokter niet te horen moet krijgen dat hij veel volkorenbrood moet eten. Een diabeet krijgt op het moment het advies om 50-60% van de energieinname uit koolhydraten te halen. Dat is hetzelfde als tegen een COPD roker zeggen: “U moet vooral meer roken, dat beschermd uw longen”.

  • Frank zegt:

   En bijzonder felle reacties van suikerverslaafden op haar overigens prima artikel.
   Met hun commentaren komen deze ‘gebruikers’ niet echt erg helder over, eerder wat bozig: ‘Kom niet aan mijn dagelijkse shotjes!’.
   Een paar maanden Paleo zou ze goed doen.. 😉

   • Ze hebben een terecht punt dat eerst vet de boosdoener zou zijn. Hoe menen wij nu zeker te weten dat het allemaal anders is? Dat is het jammere van de vorige heksenjacht op vet. Ik denk dat belangrijker is dat zieke mensen in de spreekkamer van een witte jas niet meer het voedingscentrum-dieet advies krijgen. Volledig gezonde mensen hoeven niet eens te weten van paleo. Het krachtigste signaal wat er af te geven valt is zieke mensen fiksen.

  • Jo tB zegt:

   Wat mij opvalt bij zulke stukjes is dat alleen “suikerverslaafden” reageren in de trant van ontkennen dat ze verslaafd zijn. Oogkleppen op hebben. Niet verder kijken dan hun neus lang is. Hopelijk heeft het stukje een paar mensen aan het denke gezet, en dat ze hun leefstijl gaan veranderen. Die zullen geen reactie plaatsen, maar het gewoon doen. Alle reageerders zitten nog in de ontkennende fase, dat ze verslaafd zijn.

 17. Jo tB zegt:

  Tja als paleo nog in de kinderschoenen staat in Nederland, dan moet je onderstaand artikel lezen. Ik kwam het tegen via Paleo Australia (dat mijn interesse heeft).
  http://www.primalgirl.com/2012/03/22/paleo-australia/

 18. james zegt:

  Het lijkt er op dat de oudjes hier toch een beetje rustiger aan moeten gaan doen met hun sociale interacties. http://www.clinicaladvisor.com/sexual-risk-behavior-among-older-adults/article/283811/?DCMP=EMC-CA_UPDATE&cpn=&spMailingID=5781055&spUserID=MTMyMTAyNjMzNDkS1&spJobID=68631358&spReportId=Njg2MzEzNTgS1#
  Het lijkt erop dat de bejaarden tehuizen broeinesten zijn van geslachts ziekten. Heeft dat iets met de Standard western crap diet te maken? of zijn het gewoon uitvloeisels van een lossere moraal?
  Stel je voor dat je met paleo sterker op vrijers voeten staat !! Kop voor de Telegraaf?

 19. George zegt:

  Iedere Paleo nerd zou dit moeten lezen: “Evidence Based Medicine: Fraud, Double Standards And Ignorance” van Robb Wolf…..
  http://robbwolf.com/2013/03/15/evidence-based-medicine-fraud-double-standards-ignorance/
  Voorproefje: “you must conduct every bit of research, hypothesis generation, and data interpretation with the background music of “what are the evolutionary implications?”

  Het is een lang stuk en echt de moeite waard, vergeet ook niet de commentaren te lezen!

  Uw archivaris

   • Jo tB zegt:

    Je ziet waar invested interests toe leidt. Je kunt ook niet meer vertrouwen op het peer review process. Elk artikel dat geaccepteerd wordt in een wetenschappelijk tijdschrift wordt eerst door een of meerdere peers beoordeeld. Loop je niet aan de leiband dan kun je het schudden dat jouw artikel geaccepteerd wordt. Zeker als die peers in de portemonnee van Big Pharma zitten. (Dat hoeven zij NIET te melden). De schrjver van het artikel wel. Daarmee zouden wij kunnen zien of onderzoek onafhankelijk heeft plaats gevonden of niet. In het stukje wordt gepleit dat universiteiten zelf meer onderzoek moeten financieren. Van de subsidies van de overheid? Dat wordt al jaren steeds meer gekort, dus ook universiteiten vallen voor de verleidingen van grote geldschieters. En dat hoeft ook niet vermeld worden bij een artikel.

  • George zegt:

   Maar waar is Paleo eigenlijk op gebaseerd? Op Paleo fantasieën?
   http://news.nationalpost.com/2013/03/16/cultural-idea-of-cavemans-healthy-living-a-paleofantasy-evolutionary-biologist-says/

   Paleofantasy: What Evolution Really Tells Us about Sex, Diet, and How We Live
   Marlene Zuk (Author): http://www.amazon.com/Paleofantasy-Evolution-Really-Tells-about/dp/0393081370

   • George zegt:

    overigens: ook hier zijn de commentaren interessant en veelzeggend…..
    op amazon.com bedoel ik.

    • Koren op de molen van velen, George. Het verbaast me dat de juichende recensie op Foodlog nog niet is verschenen. Terwijl ze een strawman van jewelste neerzet en de meeste argumenten die ze noemt zelfs al in Cordains ‘common counter arguments’ zijn behandeld.

     Haar boek zal duizenden mensen er van weerhouden een interventie toe te passen waar ze veel baat bij hebben. Het is merkwaardig dat Zuk de bestaande RCT’s – hoe klein ook – negeert.

     Het is natuurlijk wel een goudmijn als je van plan bent een degelijk paleoboek te schrijven ;-).

    • Er wordt ook nogal veel nadruk gelegd op het feit dat ze ‘uit het veld’ komt en dus in tegenstelling to bijvoorbeeld Cordain weet waar ze over praat. Check. Ze is evolutionair entomoloog. Ze projecteert snelle evolutie in een krekelpopulatie direct op mensen. Ze zegt dat lactasepersistentie een direct bewijs is dat we prima zijn aangepast aan zuivel. En negeert dan de mogelijkheid dat lactasepersistentie wel eens een noodoplossing zou kunnen zijn en geenszins een bewijs is dat melk drinken geen nadelige consequenties meer heeft. Etc., etc.

    • james zegt:

     Interessant, haar specialiteit sex leven van insecten en parasieten. Publications tot voor dit boek : Sexual Selections: what we can and can’t learn about sex from animals, (2002). University of California Press, Berkeley.
     Riddled with Life: Friendly Worms, Ladybug Sex, and the Parasites That Make Us Who We Are, (2007). Harcourt, Inc., New York.
     “Can bugs improve your sex life?” (1 August 2011). Wall Street Journal.
     Sex on Six Legs: Lessons on Life, Love and Language from the Insect World (2011). Houghton Mifflin Harcourt, New York.
     “Bring on the aerial ant sex” (2012). Los Angeles Times, April 29.
     Ze staat bekend als een evolutionaai bioloog. Dat wel… Evolutie van wat??
     Do I really want to screw like a caveman ?? 🙂 Hmm misschien toch wel gemakkelijker zonder 100 pond buikvet. Please no pictures…imaginary or other

    • james zegt:

     Ben wat achter met lezen, weinig tijd. Zie nu de tweede reactie van Melchior. Maakt die van mij overbodig. ” evolutionair entomoloog. Ze projecteert snelle evolutie in een krekelpopulatie direct op mensen… Dat zou waarschijnlijk de eerste reactie zijn van iedereen die dit boek leest met een redelijk ontwikkeld Omega 3 brain. Die eerste beschouwing zou best wel eens van Mark kunnen zijn.

 20. George zegt:

  en zelfs Youp staat ons hier terzijde 🙂
  “voedselsjoemelaars die de supermarkten volstouwen met ziektes”
  http://www.nrc.nl/youp/2013/03/16/harde-noten/

  • willem zegt:

   Ook NRC, vanochtend. Column Bas Heijne. Onder kopje ‘Dwang’. Gaat over reguleren, zoals Bloomberg tracht te doen. Waar leg je de grens? Etc.
   Ik citeer het volgende:
   ‘De mens is zwak en zal zwak blijven – dat is geen excuus, maar wie je in de eerste plaats moet aanpakken, zijn de mensen die misbruik maken van die zwakheid, die de zwakheid genadeloos exploiteren: de pooiers van het consumentisme.’

   Vult u maar in, lezer, wie die pooiers zijn…

   • willem zegt:

    En houdt het bovenstaande even tegen het licht van de net op FL geplaatste quote van onze grote vriend Veerman: ‘…. en voor mijn part samen met Unilever, maar dat zal weer op ongeloof stuiten van nota bene van een aantal paleo’s zelf; die lynchen Katan en Unilever het liefst omdat ze willen dansen op graven en meer geïnteresseerd zijn in hun gelijk dan in de ontwikkeling van kennis als netwerk).’
    Op wie zou dat nou toch slaan?
    Ligt het echt aan mezelf, dat ik kotsmisselijk wordt van die door sommigen zo argeloos aanbeden zelfbenoemd Leider?

    • Willem, Frank van Berkum geeft in een reactie waarschijnlijk zonder het zelf te beseffen een geweldig argument voor toepassing van het paleoperspectief, door het bekende gedicht Blind Men and the Elephant te citeren.

     De ironie is natuurlijk dat Fits Muskiet in dat dubieuze gezelschap de enige was die althans zijn best doet de contouren van de hele olifant te zien.

     Ter illustratie een stukje uit de slotalinea van Robb Wolfs recente post:

     In closing I’d like to issue a statement and a challenge to the Evidence Based Medicine crowd: If you are conducting research in the biological sciences (medicine is a sub-discipline of biology), and your research does not consider the implications of Evolution via Natural Selection, you are not yet practicing science. You are earnestly data collecting, but you have no overarching framework to know if your questions or interpretations have any merit.

   • Fien zegt:

    Ik ben faliekant tegen een hypothetische, eventuele, mogelijke, denkbare samenwerking tussen Frits Muskiet en Unilever. Wat krijgen we nou, zeg! Niet nog meer belangenverstrengeling. Ik schrik ervan dat Veerman dit voorstaat. Ik dacht eigenlijk dat hij het ook niet zo op commerciele vingers in de wetenschappelijke pap had. Misschien ben ik toch te naief geweest en laat Veerman zich inderdaad inpakken door commerciele bedrijven.

   • willem zegt:

    Twee zeer passende teksten, Melchior.
    Dat gedicht van die olifanten kende ik, maar lees het nu in het hier passende perspectief met geopende ogen: grandioos!!
    En vervolgens de woorden van Wolf..
    We hadden het hier eerder al over. Tunnelvisie, zo geconcentreerd op onderdeeltjes, stofjes, tot in detail, en daarbij het toale overzicht, hier toegespitst op de evolutie, volkomen missend. Geen verbanden kunnen leggen. De kern van de tragedie, vind ik.

   • Jo tB zegt:

    Ja Willem, de wetenschap gaat mank aan tunnelvisie: te veel gefocused op het onderdeeltje, van het onderdeeltje, van het onderdeeltje (4e graad van het geheel) dat ze uit het oog verliezen waar het over gaat. Onze voeding. Wat is het doel van voeding? Juist de mens voeden. Het eindeloos gezeik over is het wel paleo, of niet, doet er niet toe. Waar het om gaat kan ik een bepaald product wel of niet verdragen. Als ik het niet kan verdragen heb IK een probleem en niet de hele wereld met mij. Ik moet naar mijn lichaam luisteren en niet naar de wetenschap die me wel wil vertellen wat goed voor mij is. Dus als iemand wel granen kan verdragen, dan moet hij granen kunnen eten en toch paleo zijn. Zelfs in de paleo-tijd aten mensen verschillend afhankelijk van waar ze woonden en wat daar voor handen was. Je eet wat de pot schept. Ik ben anders ge-evolueerd dan mijn buurman.

 21. willem zegt:

  Een algemene opmerking.
  Ik meen een zekere gelatenheid te bespeuren op het terrein van voeding in relatie tot gezondheid. Dit in tegenstelling tot wat wellicht de meesten hier menen. Neem nu de discussies omtrent linolzuur, mede aangezwengeld door Robert Hoenselaar, die voor de stelling dat linolzuur goed voor hart en bloedvaten is, de nodige tegenwerpingen maakte. Daarin gesteund door mensen als Muskiet, maar gestut op de 3 K’s en instituten als de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum.
  Maar hoe komt het nu dat Hoenselaar zo stil is? Gelatenheid?
  Kijken we om ons heen, dan moeten we constateren dat de voeding niet gezonder, maar nog steeds ongezonder wordt: kijk naar de suikerconsumptie, de (witte)brood- en pastaconsumptie, de fastfoodontwikkelingen (waarbij de tot nu toe mislukte strijd van Bloomberg tegen de superflacons frisdrank, etc. kenmerkend is) en ga zo maar door.
  Wordt er een ongelijke strijd gestreden? Ik verwoordde het eerder: ja, de macht van de agro-, fastfood- en daarmee samenhangende chemische ketens zijn heersend..

  Deze lijn gaat over Oerdis, en wat ermee samenhangt. Mijn kijk daarop is bekend, maar desondanks: slaat deze ontwikkeling een deuk in een pakje boter? Denk het niet. De boodschap landt bij degenen die al bewust leven, al bezig zijn met de relatie voeding en gezondheid.
  Toch moet de strijd doorgaan om een verandering teweeg te brengen. Maa hoe, met welke middelen, met welk doel eigenlijk?
  Ter overdenking, en ter bestrijding?

  • Corrien zegt:

   @Willem: Quote: De boodschap landt bij degenen die al bewust leven, al bezig zijn met de relatie voeding en gezondheid.
   Inderdaad. Afgezien van de kwade/lucratieve bedoelingen van de ene kant is het gewoon gemakzucht van de andere kant. Onze secretaresse wreef vorige week, dunne toastjes met dun halvarine en (nog enigszins gelukkig) honing etend, zorgelijk over haar buik; “Ik val maar niet af”
   “nou, begin eens je koolhydraten eruit te knikkeren”, zei ik vanachter mijn zuurkoolsalade met vlees, pitten en kokosolie.
   “Ja maar jij kookt al je eten zelf”

 22. Jo tB zegt:

  Herinner je nog het Postbus 51 spotje: verander de wereld, begin bij jezelf.
  Jij en ik moeten niet DE oplossing voor de wereld zoeken. Dat lukt ons niet, en dan maar niet bij de pakken gaan neerzitten, want daar wint niemand. Jouw stapje telt, mijn stapje telt, en als 3 miljard mensen hun stapje zetten wordt wel een oceaan van verandering teweeg gebracht.

  • Mooi gezegd Jo, daar ben ik het helemaal mee eens!

  • willem zegt:

   Ja, mooi gezegd, maar….
   Ik ben bang dat kleine stapjes onvoldoende bestand zijn tegen de ‘vergiftiging’ van de mensheid. Zware woorden, en til er maar niet al te zwaar aan, maar…
   En waar haal jij die drie miljard mensen vandaan?
   Weet je, ik constateer dat er zoveel goedwillende en -bedoelende mensen zijn die je een (warm) gevoel geven: het moet uiteindelijk zo wel goed komen. Maar wie met open ogen rondloopt in de maatschappij en niet door een eigen roze brilletje kijkt, ziet een toename van:
   -milieubedreigingen;
   -besmettelijke ziekten;
   -kindersterfte;
   -de macht van de chemische- en voedingsindustrie;
   -meer mensen, op vroegere leeftijd, met chronische aandoeningen;
   -foodfastketens;
   -schaalvergrotingen;
   -de macht van kwalijke marketing;
   -de invloed van multinationals op onze opleidingsinstituten;
   – en ga zo maar door..

   Maar…., we houden de moed erin en kijken naar al die lichtpuntjes die opflakkeren in de duisternis. En gaan de wereld veranderen, te beginnen met onszelf, voor zover nodig dan.

   • Willem, ik zie ook een toename in bewustzijn dat het anders moet en een toename in interesse voor gezondheid, goede voeding en initiatieven voor meer medemenselijkheid, allemaal in reactie op jouw bovenstaande rijtje. Het is hard werken, dat ben ik helemaal met je eens, maar Jo heeft gelijk, het zijn de kleine steentjes de momenteel in het water een grote cirkel vormen straks.

    • George zegt:

     Ja, ik zie ook al deze ontwikkelingen, en ik ben er niet blij mee en ja, er gebeuren ook prachtige dingen op zich (de media selecteren meestal negatief nieuws, kijk maar naar het nieuws rond dat turks jochie van de laatste dagen), maar ook t.a.v. de punten die jij noemt (lees bijvoorbeeld het blad ODE) en je kunt in deze nooit lineair voorspellen wat er gaat gebeuren, er zijn namelijk kantelpunten, die op zich onvoorspelbaar zijn, maar ik persoonlijk zou er overigens geen moeite mee hebben dat het zoogdier mens een mislukking blijkt te zijn, weggevaagd wordt door natuurlijke selectie doordat zijn brein bijvoorbeeld uiteindelijk toch niet spoort met de natuur; de natuur heeft zich al zo vaak hersteld van rampen…en ik vind dat niet eens een pessimistische opvatting, ik word er ook beslist niet depri van of zo 🙂 ik weet gewoon dat er op aarde al diverse malen bijna alles weg was en dat de natuur “opnieuw” begonnen is.

   • willem zegt:

    Ja, Leonie, steentjes gegooid in het water zorgen voor mooie cirkels. En ook: gooi een kei in de beek en de loop zal op termijn een andere zijn. Het probleem is, en daarmee probeer ik de realiteit te schetsen, dat het water al vergiftigd is voordaat cirkels en loop invloed hebben. M.a.w., er zal iets ingrijpends moeten plaatshebben, wil de wal het schip niet keren. Lees het symbolisch.
    George snijdt wezenlijke zaken aan. Zoals over het brein, dat uiteindelijk toch niet spoort met de natuur. In mijn ogen heeft de natuur, lees: de evolutie, ons brein als onderdeel van het hele genoom gevormd. Of we dat nou geslaagd vinden of niet..
    Het brein heeft de evolutie doorstaan. In die zin kan het niet anders of hij spoort met de natuur. Verder lopend langs de lijn van evolutie kan het natuurlijk ook zo zijn dat de voordelen van dat brein, waaronder het vergroten van de overlevingskansen, zich zodanig ‘vrij’ kunnen gedragen dat er een mismatch ontstaat. Zijn de contouren daarvan dan al zichtbaar??

 23. Jo tB zegt:

  Het is een David tegen Goliath gevecht. Het leek een onbegonnen zaak, maar de Goliath werd uiteindelijk verslagen. Met niets doen weet je zeker dat niets veranderd. Nee heb je, ja moet je zien te krijgen. Ik ga in ieder geval onverdroten door MIJN leven te verbeteren. Wat een ander doet moet hij weten, of hij gaat met mij mee of niet, dat is zijn keus. De geschiedenis leert ons dat er genoeg grote veranderingen heeft plaats gevonden die met een klein stapje van een persoon zijn begonnen.
  Wie gaat met mij mee

 24. Uitstekende kritiek van Miki Ben-Dor op Paleo Fantasy van Marlene Zuk:

  http://www.paleostyle.com/?p=2131

  • riesjart zegt:

   sterk verhaal, ben t er inhoudelijk volledig mee eens 🙂

   • George zegt:

    Leuke reactie op Zak van onze vriend Richard Nicoley:
    http://freetheanimal.com/2013/03/paleofantasy-%E2%80%94-critiques.html

    Maar in dit verband kwam ik ook Mathieu Lalonde tegen, die zeer genuanceerd over Paleo praat, vooral welke uitspraken zijn wetenschappelijk houdbaar over granen, bonen, zuivel en hoe snel past “de” mens zich aan.

    Mijn conclusie: eet echte voeding, onbewerkt, (althans niet bewerkt door een fabriek, want koken en fermenteren haalt vaak gifstoffen uit voeding die rauw niet zo gezond is), ieder mens is anders (zoek uit wie je bent, waar je staat in de bell curve). Het argument dat we dit of dat nooit aten 10.000 jaar geleden en daarom nu ook niet moeten eten is achterhaald, zelfs bij paleo aanhangers 🙂

    • George, het reenactment argument is van meet af aan achterhaald geweest. Iedere serieuze paleofan benadrukt na elke tweede zin dat paleo een filter is. Op mijn Bierviltje staat bijvoorbeeld sinds het begin:

     “In ‘Paleo uitgebreid’ zal ik uitleggen waarom het paleoperspectief slechts gebruikt kan worden als een kompas. Als we iets niet aten in het paleolithicum, wil dat nog niet per se zeggen dat het ‘dus’ slecht is. Maar zo’n ‘nieuw’ element moet wel met extra argwaan worden bekeken. En dan kan bijvoorbeeld zomaar blijken dat melk niet optimaal is, maar kaas onschuldig of zelfs gunstig.”

     Ik vind het zo vermoeiend dat mensen die strawman blijven gebruiken…

 25. willem zegt:

  Mooi verhaal van Ben-Dor!
  Met hier en daar een pareltje:
  ‘One of the common misconceptions about Paleo is that it strives to romantically imitate the original Paleolithic diet. The truth of the matter is that Paleo is nothing but a safety template.’

  • Ja, Willem, dat argument van Zuk is zo 2002 ;-).

  • Mariet Hoen zegt:

   Inderdaad, helder verhaal !
   Deze passage, allemaal N=1 verhalen, niet meer te overzien, zo relaxing !

   “Do I think that this book is a threat to the popularity of the Paleo Diet? I don’t. It seems that the growing number of people that adopt the Paleo Diet, are not doing so because of its beautiful logic, but because they witness the improvement in their friends’, family, and neighbors’ life and health. It simply seems to work very well. The ridicule stage will soon be over. Let the Fight stage begin!”

 26. Waarschijnlijk mega interessante paper van Leo Pruimboom over tarwe (te downloaden op de pagina waar deze link naar toe gaat). Ga hem vanavond lezen. Helaas geen tijd om er direct een post van te maken.

  http://www.mdpi.com/2072-6643/5/3/771

  Abstract: Wheat is one of the most consumed cereal grains worldwide and makes up a substantial part of the human diet. Although government-supported dietary guidelines in Europe and the U.S.A advise individuals to eat adequate amounts of (whole) grain products per day, cereal grains contain “anti-nutrients,” such as wheat gluten and wheat lectin, that in humans can elicit dysfunction and disease. In this review we discuss evidence from in vitro, in vivo and human intervention studies that describe how the consumption of wheat, but also other cereal grains, can contribute to the manifestation of chronic inflammation and autoimmune diseases by increasing intestinal permeability and initiating a pro-inflammatory immune response.

 27. Robb is echt met geweldige dingen bezig.

  http://robbwolf.com/2013/03/20/paleo-diet-risk-assessment-update-2/

  Zoiets zouden we hier ook van de grond moeten kunnen tillen.

  • Aldert zegt:

   It’s funny, the push-back we normally get when we say ” we can really help you and your people” just evaporates as we show the bean counters “we can save you a LOT of money.”
   Kostenbesparing moet in deze economisch schrale tijd toch zeker ook bedrijven in Nederland aanspreken?

  • Jo tB zegt:

   Op het nieuws vanochtend werd gemeld dat we misschien een extra aanvullende verzekering zullen moet afsluiten omdat we veel meer moeten gaan bijbetalen voor onze zorg. Dit alles onder het mom van de zorg betaalbaar te houden. Dus die verhoging van de eigen risico naar 350 euro was niet genoeg. We betalen ons nu al blauw. Als ze door blijven gaan, gaan steeds meer in de richting van America uit. Ik word hier niet goed van.

   • willem zegt:

    Jij bent niet de enige, Jo, die niet alleen denkt, maar ook duidelijk ziet dat we in rap tempo Ameriokaanse zorgtoestanden krijgen. Niet alleen een trieste ontwikkeling, maar ook een heel gevaarlijke!
    En dan kom ik weer met de opmerking die ik vaker maak: we willen het blijkbaar met zijn allen! Het is immers een politiek besluit?
    Een paar oorzaken (er zijn meer):
    1. we doen veel te weinig aan preventie;
    2. als gevolg van o.a. de marktwerking zijn de structuren van de instellingen totaal uit ( ook financiele) balans. Denk aan d emanagementlaag, de beloningen en so on..

   • Alex zegt:

    Een andere reden waarom de zorgkosten de pan uit rijzen? Apothekers geven aan dat ze er op (zullen) letten dat je (nieuwe) medicatie compatibel is met wat je al slikt… in de praktijk gebeurt dit dus niet voldoende. Mocht je er thuis bij het lezen van de bijsluiter zelf achterkomen (dit is dus het gunstigste geval nl. voordat je begint te gebruiken), dan kun je weliswaar de medicatie retour brengen en via je arts iets anders voorgeschreven krijgen, maar de geretourneerde medicatie (ongebruikt, in de originele verpakking etc.) wordt vernietigd (policy: zodra het middel buiten de deur van de apotheek is geweest mag het niet meer verstrekt worden).
    Ga maar eens na wat er aan ongebruikte en wel vergoede/betaalde medicatie ligt in medicijnkastjes, soms over de datum maar vaak ook gewoon bruikbaar/geldig maar voor betroffen patient niet meer te gebruiken i.v.m. nieuwe recepten.

   • Alex zegt:

    Nog afgezien van het feit dat de meeste mensen liever iedere dag een of meerdere tabletten slikken dan hun gewoontes onder de loep te nemen en indien nodig aan te passen. Niet dat ik van mening ben dat paleo alle kwalen kan genezen/voorkomen, zelfs al zou je bereid zijn een auto-immuun-protocol te volgen dat nog stricter is, maar voor velen is het zelfs al een brug te ver om hun brood/suikerconsumptie te beperken, laat staan nog meer ‘op te geven’. En laten we het vooral niet hebben over wat hier in dit land onder ‘boter’ verstaan wordt.

    Dat van die pillen weet ik trouwens niet uit eigen ervaring (blijf zo ver mogelijk uit de buurt van dokters & co als het niet nodig is), maar van ouderen uit mijn directe omgeving.

 28. Jo tB zegt:

  Al zappend op het internet kwam ik onderstaand artikel tegen. De site ziet er ook goed uit.

  http://www.itspaleo.com/article/2011/12/what-did-cavemen-really-eat-and-were-they-actually-healthier.html

 29. Jo tB zegt:

  Vanochtend kwam ik deze website tegen: Slim is Simple. org. Het begint met een presentatie die op een goede manier zonder het te noemen uitlegt dat we paleo moeten eten. Hij noemt het eten zoals onze groot- en overgrootouders. Misschien dat dit wel de massa bereikt. Zoals ze zelf zeggen:
  Our mission is to provide free resources to educators, influencers and politicians who can use them to empower people with simple, modern and proven nutrition information that keeps us healthy and slim without counting calories. I know it might sound too good to be true, but it’s actually too obvious to be false. After all, nobody knew what a calorie was—let alone counted them—until the 1970s, and the rates of obesity, diabetes and heart disease were dramatically lower then. How could counting something none of us even knew about when we were healthier and slimmer be required for health and fitness? Or think of it this way: Your great-grandmother and everyone before her didn’t know what a calorie was, yet lived in a world where being overweight was about 20 times less common than it is today. How is that possible? We’re working to help educators provide the answer.

  Ik zeg ook altijd hoe ouder ik word hoe meer ik de simpele keuken van mijn moeder ben gaan appreciëren.

  http://slimissimple.org/

 30. Jo tB zegt:

  Ik kwam vandaag het onderstaand artikel tegen op internet:

  Here’s 8+ Reasons the Paleo Diet Should be Extinct
  De 8 redenen zijn:

  Fundamental Hole #1: The Caveman Diet
  Fundamental Hole #2: Location
  Fundamental Hole #3: Alternatives
  Fundamental Hole #4: The Cavemen Suffered Much Less Diseases
  Fundamental Hole #5: Who Says We Haven’t Evolved?
  Fundamental Hole #6: Who Says Our Digestive Physiology Changes Significantly At All?
  Fundamental Hole #7: The Animal to Plant Ratio
  Fundamental Hole #8: Why Idolize the Caveman Diet, Anyways?

  De laatste zin luidt:
  If you take anything at all away from this article, it’s that you should try to eat more naturally. Avoid the cookies, the bacon, the cake, and the soda. Instead, eat more vegetables, choose whole wheat over highly processed white grains, and beware everything you read on the internet. When in doubt – do your own research.

  http://www.outlawfitnesshq.com/the-paleo-diet/

  In de comments wordt weer zoals gewoonlijk vel gereageerd, deze keer door de pro-paleo’ers.
  Dit soort artikelen blijven bij tijd en wijle z’n kop opsteken. We hebben nog steeds veel te verdedigen.

 31. Jo tB zegt:

  Ik vond nog een interessant artikel op het net: You might be getting too good at Paleo.
  De eerste tekening is sprekend! Jagen op winkelkarretjes.

  http://www.humansarenotbroken.com/youre-getting-too-good-at-paleo/

  • Robert zegt:

   Ik ben niet zo goed in engels; wat is de teneur van het artikel? Lees wel aardappels?

   • Hier is mijn artikel over Voegtlin. In het Nederlands ;-).

   • Alex zegt:

    Artikel van Angelo Coppola gaat erover dat veel mensen succesvol zijn met het toepassen van de basis van paleo (bierviltje) en vervolgens denken hun voeding aan te moeten vullen met toetjes en tussendoortjes die weliswaar in theorie paleo zijn (gemalen noten/fruit/kokos) maar toch vallen onder extraatjes en dientengevolge niet bevorderlijk zijn voor gewichtsverlies. Hij is van mening dat aardappels en andere zetmeelhoudende knollen een goede aanvulling vormen voor basis paleo en dat het beter is om niet tussendoor te snacken van notenboters/kokosolie en hiervan geproduceerd lekkers.

    Als je honger hebt moet je uiteraard wel eten, maar dan gewoon een blikje makreel met een wortel ofzo. 😉 Hoe langer je paleo eet, hoe minder behoefte aan snacken.

    • George zegt:

     @Alex :”Hoe langer je paleo eet, hoe minder behoefte aan snacken”
     Was dat maar waar 🙂
     Ik zou er aan willen toevoegen: zo lang je niet snackt !
     Dus correct is:
     “Hoe langer je paleo eet, hoe minder behoefte aan snacken, zo lang je niet snackt”
     Het blijkt namelijk dat je de oude gewoontes in een “instant moment” zo weer kunt triggeren doordat de “neurological pathways” er gewoon nog liggen; net als bij alcoholisten en heroïne verslaafden die afgekickt zijn.

   • Alex, dat is mijn ervaring ! Ik doe dit nu een jaar, veel te laat natuurlijk, mijn hele leven appeltaart gegeten, op de fiets.. Er bestaat geen behoefte meer aan! Brood, “diberdabadipapa”, dat is Italiaans, of te wel een Engelse “nothing”, of te wel een Hollandse “niemandal ” .Mijn lief begint bij te trekken, neemt nog 1 sneetje per dag. Ik moet me nu inhouden.

   • Alex zegt:

    Immuun voor de sirenenzang van chocolade & co? Dat zou ik niet willen beweren George, iedereen kent z’n zwakke momenten. 😉 Waar ik op doelde was dat je als je maaltijden paleo zijn minder behoefte hebt om tussendoor te eten en meer genegen bent om te ‘vasten’ tot de volgende geplande maaltijd.

    Nobody’s perfect en ik denk dat het belangrijk is om de paleo regels te begrijpen, maar ook te accepteren dat we moeten leven in de wereld als die is en niet als we zouden willen dat hij is. Waarbij natuurlijk de reacties van je eigen lichaam de doorslag zouden moeten geven of en waar je de teugels eventueel laat vieren. Niet dat je tegen je eigen principes in moet gaan om iemand een plezier te doen, dat zeer zeker niet.

   • Maan zegt:

    Zo viel mij op tijdens een weekendje met de hele familie in een “huisje” Hoe vaak er gegeten wordt.
    Ontbijt,
    ontbijtkoek bij de koffie,
    sultana’s voor tussendoor onderweg
    lunch,
    fruithapje ( ja ook voor de volwassenen)
    iets bij de thee,
    Toastje met van alles en chips bij de borrel
    avond eten
    koffie met iets erbij
    en dan weer toastjes :O
    Ik eet 2 a 3 keer op een dag. Ik krijg het niet eens weg. Ik kan echt niet meer in dat ritme meedoen. Maar als zij dat niet eten worden ze flauw
    Voor een startende paleoganger kan het best een ommezwaai zijn. Het is schokkend om te zien hoe vaak mensen DENKEN te moeten eten. dat heb je er 123 niet uit.
    Ik snack ook wel eens van “verantwoord” gebak oid. Maar bij mij neemt dan dan de plaats in van de dichtstbijzijnde maaltijd.

    • Robert zegt:

     Maar Maan; 2x keer per dag eet wat eet je dan om toch alle benodigde vitamines etc. binnen te krijgen? Ja, 3x keer per dag is mij al vanaf de lagere school geleerd. Overigens stond vandaag op nu.nl dat ’s morgens ontbijt met de nodige eiwitten toch wel beter is.

    • Van de ene insuline stupor naar de andere, Maan :-)!

     Ja, onbegrijpelijk.

   • Alex zegt:

    Precies Maan, sommige mensen lijken wel de hele dag door te eten en daar zit dan weinig tot niets bij van datgene wat wij hier als eten beschouwen.

    Liever 2 tot 3 paleo maaltijden van echt voedsel (en zonder tabellen/tellen) en af en toe een stukje min. 70% chocolade ter afronding. 😉 Honger lijden is niet nodig en je lichaam krijgt alles wat het nodig heeft (al kan het soms beter zijn om bepaalde mineralen/vitamines bij te slikken bij intensief sporten of bepaalde ziektes).

    Robert, op het moment dat je geen brood/pasta/peulvruchten e.d. meer eet kan je lichaam beter de vitamines/mineralen uit de (paleo)voeding opnemen. Dat heeft te maken met vezels/lectinen/fytaten/fytinezuur, maar dat kan iemand anders je vast wel beter uitleggen of aangeven waar dat uitgelegd wordt. 🙂

   • Maan zegt:

    Hoe krijg ik mn voedingsstoffen binnen?? geen idee!!
    Ik eet wat ik denk dat goed is, in de hoeveelheid die ik wil. Zolang ik niet over eet ( auw, dat deed ik vroeger regelmatig) en niet teveel van lekkere paleo snacks eet, blijf ik netjes op gewicht. Ben ik gezond en energiek gaat het beter dan het ooit gegaan is en zijn mn bloedwaarden perfect.
    Sommige dagen eet ik minder en ben ik heel actief, dan moet ik een paar dagen later bij-eten, Mijn lijf wil dan meer eten. Dat voelt niet als honger, maar anders, dat kan ik niet uitleggen. Het heeft wel even geduurd voor ik dat gevoel kon plaatsen.
    Is het koud en ben ik een dag buiten dan eet ik meer. Is het warm in de zomer dan eet ik minder. Het gaat bijna helemaal vanzelf.
    Ik heb ook wel eens een dag dat ik de hele dag loop te grazen of juist niets eet.

    Dus het zal wel goed gaan, maar ik reken het niet uit hoor.
    Alleen sociaal wel eens onhandig……….. ( met je familie in een huisje)

    • Mariet Hoen zegt:

     Mooi uitgelegd, Maan ! Het duurt een hele tijd voordat je lichaam weer op een ‘natuurlijk’ manier aangeeft wat het nodig heeft.
     Dat wat ‘men’ honger noemt, dat flauwe, geeuwerige gevoel, komt volgens mij voort uit een ontregelde insuline huishouding.
     En dat zwengelt het, de hele dag, grazen aan.
     Ik doe sinds een paar weken meer krachttraining i.p.v. veel cardio, nagenoeg nuchter. Staat mijn jonge, stagiaire coach, naast mij te geeuw-hongeren, na een ontbijt van vier boterhammen 😉

     Ik eet meestal maar 2 keer per dag. Nu, na een dik jaar is dát voor mij ‘natuurlijk’ De laatste tijd denk ik soms opeens NOTEN, zomaar. En dan eet ik 5 noten. Ziezo. Had ik nodig dus !

     Geen taart vandaag, Robert ! Wel veel knuffels opgehaald 😉

   • Maan zegt:

    Oja, natuurlijk soms een stukje 70%-865 of 99% chocolade.
    Toen ik mij voornam om niet meer te eten als ik geen trek had viel er een last van me af, wat een bevrijding!

    • Robert zegt:

     Maar zijn de Paleo-gevorderden altijd “streng in de leer”? Ik bedoel nooit eens een patatje of afhaalchinees? En bij verjaardagen nooit een stukje taart?

   • Maan zegt:

    Ik ben niet streng, vind ik zelf. Mijn omgeving kan daar wel eens anders over denken 😉
    Soms een patatje, vlees of groente van de chinees, maar geen bami nasi oid.
    Nooit suikerbommen ook niet op een verjaardag. Maar wel eigen baksels, die veel lekkerder zijn. Ik gebruik wel, boter, (zoveel mogelijk rauwmelkse) kaas, beetje room, kefirroom en kefir melk. Wat dat betreft neig ik wat richting Weston a Price.

    Ik zie paleo als een richtlijn om keuzes mee te maken. In eigen omgeving is dat makkelijk. Ik koop, kook en betaal 😀
    Buitenshuis of in onverwachte situaties is het een gids om keuzes te maken.
    Liever patat dan pizza. Liever fruitsalade dan ijs. Liever een bigmac zonder broodje dan met broodje. Liever een AH maaltijd salade ( pasta laten liggen) dan een patatje of broodje. Ik picknick ook veel onderweg. Heb een barocooker voor het opwarmen van maaltijden. En als vuur mogelijk is een trangia
    En daarnaast ik kan heel lang zonder eten en wordt dan niet naar of flauw.

 32. Geniet nou eens even van al die verrukkelijke gerechten die er in de loop van de tijd zijn gepubliciteerd. Vergeet dan de Allerhande voor de Pasen, maar kijk eens naar: http://www.dbnl.org/tekst/weru002100a01_01/weru002100a01_01_0025.php

 33. Mariet Hoen zegt:

  Vandaag op FB de Remko Kuipers onze Nederlandse vertegenwoordiger op “the Ancestral Health Symposium 2012 (AHS12)”
  Troostgebakje van/voor deze grandmother ( die vandaag 70 jaar wordt ) Om mezelf te stimuleren de 100 jaar te halen, zodat mijn achterkleinkinderen hopelijk nog ‘benefit’ van mijn ‘surrounding’ hebben.

 34. Mariet Hoen zegt:

  Bedankt mannen en vrouwen 😉 ’t was me niet zozeer te doen om de felicitaties, maar om de schrik van dat ronde getal. In mijn hoofd blijf ik 18 ( dan kan je de hele wereld aan ) en lijkt 70 zó ver weg.
  Maar alle goede, gezonde interventies, hier verkregen, met enthousiasme door mij uitgevoerd, geven mij weer een stukje jeugdigheid terug, dat maakt het niet zo afschrikwekkend meer.
  De passie en het enthousiasme van al de reaguurders hier, om indringend te zoeken naar hoe we echt gezond blijven en worden in het licht van de evolutie, geeft mijn een kick.

  Dus dank aan allen, van een recycled paleo teenager 😉

 35. Jo tB zegt:

  Melchior, ken jij deze website? Een zweeds paleo blog.
  http://undervarttak.blogspot.se/

 36. riesjart zegt:

  Paleo zou kunnen werken in Nederland:
  http://www.cvgk.nl/d/1114/huidige-volwassen-generaties-minder-gezond-dan-voorgangers
  Conclusie
  Huidige volwassen generaties zijn minder gezond dan hun tegenhangers van vorige generaties. De prevalentie van metabole risicofactoren en de levenslange blootstelling hieraan is toegenomen en zal waarschijnlijk blijven toenemen, met de ontwikkeling van obesitas-gerelateerde ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten als gevolg.

 37. riesjart zegt:

  levensverwachting toename = €€€€€€
  Tenminste als je voldoet aan de norm, niet van die eigengereide gezonde mensen als wij (hopelijk).

 38. Jo tB zegt:

  Als je nog op zoek bent naar de laatste overtuiging om paleo te gaan, met je dit lezen:
  Spring into health with whole foods.
  20% van wat in Franken foods zit wordt niet vermeld!
  Lees ook wat ze er in stoppen en huiver.
  http://cavewomancafe.wordpress.com/

 39. Pingback: Paleo werkt; ook in Nederland | Het Paleo Persp...

 40. In Paleoland wordt het algemeen aangenomen: “laaggradige systemische inflammatie” ligt ten grondslag aan de chronische aandoeningen die doorbreken op oudere leeftijd. Het concept van de “Leaky Gut” hangt hier mee samen. Ook buiten de Paleosfeer achten veel artsen dit soort processen aannemelijk. Alleen de volgende stap: het voorkomen / verminderen van de inflammaties via voeding en leefstijl ligt buiten het denkraam van de gevestigde medische orde?

  In deze studie weer een stukje bewijs van de relatie tussen chronische ontstekingen en chronische aandoeningen:

  Canonical Nlrp3 Inflammasome Links Systemic Low-Grade Inflammation to Functional Decline in Aging – http://www.cell.com/cell-metabolism/retrieve/pii/S1550413113003793

  • Dank, Gert,

   Het lijdt geen twijfel dat laaggradige ontstekingsreacties een onlosmakelijk deel vormen van de cascade die tot degeneratieve ziekten leidt. Ik ben er alleen huiverig voor om die inflammatie als de grote boosdoener te zien en die te gaan bestrijden. Dat gaat niet werken. Zo vergroten bijna alle ontstekingsremmers het risico op cardiovasculaire incidenten. We moeten oppassen dat we de inflammatie niet als oorzaak gaan aanmerken. De inflammatie is een gezonde reactie op een abnormale toestand.

 41. Dat is precies wat ik bedoel Melchior, de standaard reactie is : ontstekingsremmers, symptoombestrijding. Inflammatie bestrijden lijkt mij helemaal niet verkeerd. Maar dan wel aan de voorkant (Paleo), niet aan de achterkant (medicatie).

 42. Okay, Gert, dan zijn we het eens :-). Ingrijpen in immunologische processen levert altijd problemen op. Kijk naar de TNF-alfa remmers. Of zelfs het ‘simpele’ VIOXX.

 43. Jo tB zegt:

  Gert, inflammatie is toch een signaal dat er iets mis is? We moeten dan gaan zoeken wat mis is en die behandelen en niet het signaal. Zodra de oorzaak van de inflammatie opgespoord en behandeld is, houdt de inflammatie vanzelf op lijkt mij.

 44. Evert Berkelaar zegt:

  Ik ben één van de studenten waarvan deze studie het afstudeer-onderzoek was. Mijn Nederlandse verslag ervan staat op mijn site.
  http://www.evertberkelaar.nl/blog/het-nederlandse-wetenschappelijke-paleodieet-onderzoek/

 45. Alex zegt:

  Ik was je al voor Evert https://melchiormeijer.wordpress.com/2014/10/10/wat-bedoelt-u-in-vredesnaam/#comment-28303, maar evengoed bedankt voor de goed leesbare tekst.

 46. Evert, ongelofelijk en ijzersterk dat je dit van de grond hebt gekregen. Pet af en gefeliciteerd.

 47. Evert Berkelaar zegt:

  Thanks! De grote vraag is echter: hoe te voorkomen dat dit niet in de vergetelheid raakt? Er zijn zat goede onderzoeken gedaan maar er wordt te weinig mee gedaan. En na een paar maanden hoor je niemand er meer over, of alleen de enkelen (zoals wij) die er altijd al mee bezig waren.

 48. Ik heb geen idee wat mijn nu opgestarte boekproject gaat doen (dus of ik kan helpen het uit de vergetelheid te houden), maar ik ga dit uiteraard meenemen. Bovendien wil ik je graag interviewen, naast mensen als Maelan Fontes met zijn ADILAN-project.

  En natuurlijk moet je je onderzoek presenteren op AHS Nederland 2015! Moet jij trouwens niet meedoen aan de organisatie?

 49. Evert Berkelaar zegt:

  Ik wil daar gerust allemaal aan meewerken. Maelan ken ik nog, we hebben een jaar bij elkaar in de klas gezeten in Spanje. Wat mij betreft moet en mag het paleo-gebeuren nog een stuk groter worden. Geen hype, maar ook geen niche. Eigenlijk zo groot dat het iets normaals is geworden. Mail me anders even met meer info.

 50. Aldert zegt:

  Misschien is dit wat als opwarmertje voor AHS NL 2015.

  Klik om toegang te krijgen tot Symposium_2014_Programm.pdf


  Schweinfurt, ongeveer 540 km vanaf utrecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s