Een neolithische plaag: atherogene mycotoxinen

Schimmels en hun atherogene mycotoxinen in graanproducten zijn meestal niet zichtbaar.

Schimmels en hun atherogene mycotoxinen in graanproducten zijn meestal niet zichtbaar.

Voor Pasen kwam de discussie op de merkwaardige bevinding dat de prevalentie van (met name coronaire) atheroclerose lijkt af te nemen. In reactie op Michael schreef ik:

Michael, ik heb moeite om de buitengewoon intelligente fysiologie van Peter et al op Stans blog in overeenstemming te krijgen met deze waarneming. Dat komt in de eerste plaats omdat Peters biochemie mij enkele kilometers boven de pet gaat ;-) . Dus misschien is er, zoals hij suggereert, sprake van uitgesteld coronairlijden door verschuiving van de combinatie ultra high carb plus high saturated fat naar ultra high carb plus high PUFA. Het zou kunnen.

Mijn hypotheses zijn simpeler.

1 Er is een sterke correlatie tussen mondziekten en coronairlijden/cerebrovasculair leed. Het wordt ook steeds aannemelijker dat het verband deels causaal is. De tandheelkundige zorg is in de decennia tussen Vietnam en Irak zo sterk verbeterd dat de ravage die elke neolithische voeding zonder tijdige en voortdurende state of the art tandheelkundige interventies per definitie aanricht, tegenwoordig veelal uitblijft. Kijk naar de onvoorstelbaar mooie gebitten van jonge mensen op het SAD of SDCD. Dit klopt ook met de hogere prevalentie van uitgebreide atherosclerose onder lager opgeleiden en mensen uit milieus met een lagere SES.

2 Mijn tweede hypothese geef ik niet zomaar weg ;-) . In plaats daarvan stel ik eerst een vraag, bij wijze van hint.

De volgende stoffen/interventies bieden gedocumenteerd (enige) bescherming tegen hart- en vaatziekten:

Acetylsalicylzuur (Aspirine)

Alle omega-3 vetzuren

HMG Co-A reductase onderdrukkers (statines)

Cholecalciferol (vitamine D)

Consumptie van verse groenten

Consumptie van zeewier

Jodium

Vitamine K2

Wat hebben deze sterk uiteenlopende stoffen/interventies gemeen, behalve hun cardioprotectieve eigenschappen? Het antwoord heeft direct te maken met mijn veronderstelling.

Er werden diverse antwoorden gegeven (zie dat draadje). Hielkje denkt wel in de juiste richting, maar ook zij weet volgens mij niet waar ik specifiek op doel. Jo opperde tenslotte dat het om een 1 aprilgrap ging. Nee, dat zou een nogal flauwe zijn ;-). Ik vermoed werkelijk dat de factor die ik op het oog heb het merkwaardige patroon van coronaire hartziekte – waxing and waning, komend en gaand, ogenschijnlijk volkomen willekeurig – deels kan verklaren. Bewijs heb ik absoluut niet, want het is niet op grote schaal onderzocht.

Wat hebben aspirine, statines, vitamine D, de menaquinonen, verse groenten, vis(olie) en zeewier gemeen, behalve dat ze ofwel geassocieerd worden met lagere coronaire morbiditeit ofwel bewezen causale bescherming bieden?

Het zijn schimmeldoders, schimmelopname remmers, stoffen die in staat zijn de giftige metabolieten van schimmels te neutraliseren of middelen die een darmflora genereren die ongebreidelde groei van schimmels verhindert.

Nu moeten jullie niet denken aan de onzindiagnose candida albicans. Dat treft alleen mensen met verschrikkelijk gecompromitteerd immuunsysteem. We hebben het over blootstelling aan bepaalde fungi in doses die gedurende het grootste deel van onze evolutie ondenkbaar waren.

Er zijn duizenden soorten fungi en ze zijn alom tegenwoordig. Ze vormen de grootste farmaceutische fabriek op aarde, want ze maken een eindeloos arsenaal aan mycotoxinen, vaak extreem potente metabolieten met allerlei uiteenlopende, vaak krachtige farmacologische effecten. Antibiotica zijn mycotoxinen. Statines ook. Statines zijn ook krachtige schimmeldoders. Sommige mycotoxinen zijn extreem atherogeen en cardiotoxisch. Niet een beetje, maar zo erg dat inspuiting van een minieme dosis in chimpansees tot razendsnelle vorming van onstabiele plaques en enge cardiomyopathische syndromen leidt. Het unheimische is dat ook die atherogene fungi en hun metabolieten in onbekende hoeveelheden in de voedselketen voorkomen. Vrijwel alle maïs is ermee besmet en ook in de overige granen tref je wisselende concentraties aan.

Mijn theorie is dat de incidentie van hart- en vaatziekten gelijke tred houdt met de blootstelling van een populatie aan atherogene/cardiotoxische fungi/mycotoxinen. Ik stel me voor dat de voedselketen in de tijd van de piek van de hartinfarctepidemie – de tijd van Korea en Vietnam – sterker gecontamineerd was met deze ziekteverwekkers dan de huidige voedselketen. O, hoe hoger de belasting met atherogene mycotoxinen, hoe hoger het LDL-cholesterol, want dat maakt de narigheid onschadelijk.

Ik ben niet de enige die dit denkt. Costantini, een gepensioneerde WHO-arts vraagt er al decennia vergeefs aandacht voor. Paleo en zeker strandpaleo omzeilt het eventuele mycotoxinenprobleem op alle fronten tegelijk.

Nog één opmerking over het verband tussen lage Sociaal Economische Status en de prevalentie van potentieel complicerende atherosclerotische plaques in de autopsiestudies. Arme mensen eten over het algemeen meer goedkope graanproducten en wonen vaker in huizen met hoge concentraties schimmel. In de afgelopen 50 jaar is de volkshuisvesting behoorlijk verbeterd.

Gij moogt schieten ;-).

fungalbionics_mds

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

131 reacties op Een neolithische plaag: atherogene mycotoxinen

 1. Alex zegt:

  Gatver, dan kijk ik nog liever naar dat plaatje van die spelt. 😛 Volgens mij zijn er ook mooie plaatjes van schimmels te vinden, Melchior. 😉

  Lezen moet ik het stukje nog, dus schieten kan nog niet en is misschien ook niet nodig.

 2. fran zegt:

  Schimmels dus. In beschimmelde huizen wonen is volgens deze theorie dus slecht (ojee, lange tijd gedaan), maar ook het eten van paddestoelen?

 3. riesjart zegt:

  Zijn de bronnen voor deze mycotoxinen bekend?
  Misschien dat je dan met epidemiologisch onderzoek wat verbanden kan leggen, tenminste als deze bronnen zich laten onderscheiden van de usual suspects.

  • riesjart zegt:

   O, ja wikipedia zegt vooral granen, nou die worden alleen maar meer geconsumeerd verwacht ik. De procestechniek is mogelijk van invloed, kortere bewerkingstijden, geconditioneerde opslag (vocht), toepassing van schimmeldodende middelen tijdens de groeifase, tegenwoordig zijn ook veel producten luchtdicht en/of onder stikstof verpakt.

 4. Minke Jans zegt:

  Op moleculair niveau gaat mij dit duidelijk boven de pet ;-). Als bouwer van huizen (architect) weet ik wel dat schimmels groeien bij teveel vocht-damp-condens in combinatie met warmte. Niet iedereen wordt gelijk ziek in schimmelige huizen, maar gevoelige types dus wel, tot zelfs zeer ernstig. Kelderzwam en huiszwam zijn de meest voorkomende inwonende schimmels. Isoleren met schapenwol en damp-open bouwen maakt de binnenlucht droger en ‘schoner’. In Duitsland is dit wetenschap, in Nederland niet.

  • Hoi Minke,

   Dank! Mijn opmerking over de mogelijke relatie tussen schimmelige huizen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten is puur speculatief. Ik weet niet of de mycotoxinen van die schimmels atherogeen zijn. Maar het zou me niet verbazen.

    • Hemeltjelief, deze onderzoekers lijken de causaliteit om te draaien! Mycotoxinen verhogen LDL en LDL veroorzaakt atherosclerose. Arghhhhhhhhhh.

     Heel interessante referenties.

    • james zegt:

     Dit kan ik allemaal volgen:
     “..it is most likely that mycotoxins could influence the activity of HMG-CoA reductase activity in this way.
     Mycotoxins could modify the enzyme’s most active form thereby decreasing the rate of phosphorylation of the enzyme activity –
     It is suspected that mycotoxins can bring about the deregulation of cholesterol metabolism by decreasing the level of HMG-CoA reductase synthesis since the rate of HMG-CoA turnover is also regulated by the supply of cholesterol. –
     Mycotoxins may inhibit the activity of HMG CoA reductase – …”

     Zit wel erg vol met could, may, it is suspected, most likely, enz. maar het klinkt redelijk aannemelijk. Wat echter maar zijdelings wordt opgemerkt heeft m.i. een veel te onderschatte invloed: the environment en wel met name de massale introductie van synthetische wall to wall vloer bedekking. De afbraak deeltjes zijn van nano grootte en scherp genoeg dat ze door de huid opgenomen kunnen worden en intern kleine beschadigingen kunnen veroorzaken die groot genoeg zijn om micotoxins toe te laten. Hetzelfde zien we met nematodes in de grond. De meeste schimmels in de grond kunnen een levende, gezonde plant meestal weinig schade berokkenen, behalve wanneer er veel nematodes aanwezig zijn die beschadigingen aan de wortels toebrengen. Heb hier toevallig heel wat onderzoek naar gedaan tussen 1985 en 1990 i.v.m. eventuele vervanging van synthetische vezels door natuurlijke. Het onderzoek kwam tot een abrupt halt toen we de funding onder ACOA (Atlantic Canada Opportunities Agency).

     Waarom dat saturated vet er in eens ingeknikkerd wordt gaat mijn pet te boven
     One of the primary ways LDL cholesterol levels can become too high in blood is through eating too much of two nutrients: saturated fat, which is found mostly in animal products, and cholesterol, found only in animal products. –

 5. George zegt:

  De meeste koffie heeft ook schimmels.
  In een artikeltje van Dave Asprey: “Bulletproof Coffee Is Not Just Coffee” (http://www.bulletproofexec.com/coffee *) wordt beschreven welke schimmels in normale koffie voorkomen en tja, je kan natuurlijk ook zijn koffie drinken zonder schimmels. Het is niet goedkoop, maar het is wel echt vrezelijk lekker! Ik heb diverse keren gecorrespondeerd met Simon Levelt, maar daar kwam ik niet echt veel verder, althans ze konden mij niet echt ondubbelzinnig dezelfde garanties geven zoals op Bullet proof coffee….

  * en klik ook nog aldaar op “mycotoxins ” voor een lezing daar over….

 6. Ron zegt:

  Pfoeh…. kun je dat ook in gewoon Nederlands vertalen???
  Kun je er zeker een groter publiek mee bereiken.

 7. Ik heb nu geen tijd om uitgebreid te reageren, maar hou in het achterhoofd dat er tienduizenden fungi en mycotoxinen zijn. Ze zijn niet allemaal schadelijk, zelfs niet in onnatuurlijk hoge doses. Het gaat erom de evidente ziekteverwekkers te identificeren. Full blown ergotisme is slechts het topje van een ijsberg.

 8. Nu moet ik echt weg. Tot later.

  (Mold 101)
  Mycotoxins and Their Effect On the Human Body (Part 1)
  © October 7, 2003

  Dr. Hildegarde Staninger, RIET-1
  Industrial Toxicologist/IH,

  World Safety Organization
  17th International Environmental Safety & Health Conference
  & Exposition

  November 3 – 5, 2003

  Conference Theme: “Safety & Health In the Changing Environment.”

  Request for Copies of Paper from the WSO International Journal
  Ms. Debbie Burgess, Administrative Manager
  World Safety Organization – World Management Center
  106 West Young Avenue, Suite G
  P.O. Box 518
  Warrensburg, Missouri 64093
  Phone: (660) 747-3132
  Fax: (660) 747-2647
  E-mail: wsowmc@socket.net
  ==
  Conference Agenda Coordinator
  Mr. Skip Chandler
  2003 WSO Conference
  ===================
  (Mold 101)
  Mycotoxins and Their Effect On the Human Body

  Hildegarde Staninger, Ph.D. & Doctor of Integrative Medicine
  140 Wigwam Place, Maitland, Florida U.S.A. 32751
  Phone: 407-695-1033 Fax: 407-628-1551

  ABSTRACT

  A mycotoxin is a highly toxic principle produced by molds or fungi. One type, the aflatoxins, is a member of the tricothecene group produced by the fusarium fungus. This has been identified in samples of the so-called “yellow rain” in Southeast Asia, where it is said to have been the cause of many deaths among war refugees. Its presence there is subject to some conjecture, since the Fusarium fungus cannot germinate in the humid environment of that area. There is substantial evidence (blood tests, autopsies, and contaminated gas masks) that the former U.S.S.R. have used such lethal agents in Afghanistan, just as many other countries have used these lethal agents throughout the dawn of history. The human body once exposed to a mycotoxin runs a triple risk to its toxic effects. The triple risk factors are direct toxic effect of the mycotoxin, acquisition of mutated RNAi
  from the mycotoxin’s parent fungus and creation of an internal biofilm, which will harbor a toxic soup of disease.

  INTRODUCTION

  Mycotoxins represent an important class of xenobiotics (in terms of morbidity), which cause renal injury in humans and food animals.1 They are not the indigenous microorganisms of man. The flora and fauna indigenous to man are often referred to simply as normal flora. In this context, “flora” denotes all microscopic life forms and “normal” becomes a statistical term. One must not equate normal with nonpathogenic, for many organisms found on and in the body can pose problems under conditions such as the following:

  1. Deterioration of the host’s defense mechanisms.
  2. Relocation of microorganisms, when an organism finds its way to another area of the body previously uninhabited by it.
  3. A disturbance of the “normal flora.”

  Normal floras are commonly referred to as amphibionts, ranging from commensals to pathogens. The amphibionts are obligately parasitic on man and other animals but are not obligately pathogenic. They are encountered at least as often in the absence of disease as in its presence. The indigenous microorganisms may flourish in the general region of tissue damage and contribute to the disease state as opportunists, rather than primary etiological agents. Thus, these organisms may be implicated although Koch’s postulates would not necessarily hold true.2

  Amphibiont Sites

  As a rule, few or no microorganisms are found in the following anatomical locations: blood, larynx, trachea, nasal sinuses, bronchi, esophagus, stomach, upper intestinal tract, upper urinary tract (including the posterior urethra), and posterior genital tract (passage above cervix included). However, in studies with animals, notably dogs and rabbits, microorganisms from the mouth and throat regions and from the lower intestine were found in the blood and other tissues after these animals were subjected to various types of physical or mental stress and trauma. In particular, Clostridium perfringes (one of the causative agents of gas gangrene) has been isolated from the “healthy” tissues of these animals.

  The regions of the body that constitute the major habitats for indigenous microorganisms include the skin and contiguous mucous membranes, conjunctivae, upper respiratory tract (oral-pharynx included), mouth, lower intestine, external genitalia, anterior urethra, and girl thingy. It will become apparent that each habitat has certain characteristics, which allow a different overall range of microorganisms to thrive. These differences can be categorized into the following three types of environment:

  1. Extremely high levels of both moisture and nutrients, as in the lower intestines and the mouth.
  2. A high level of moisture and a low level of nutrients, as with mucous membranes.
  3. A low level of moisture and a moderate level of nutrients, as on the skin.

  Other variables include availability of oxygen, pH, temperature, and relative exposures to contaminants and ventilation.

  Numbers of total aerobic and anaerobic bacteria in certain anatomical regions:

  Lower intestine – approximately 100 billion microorganisms per gram of fecal matter.

  Mouth – approximately 1 billion microorganisms per ml of saliva.

  Nose – approximately 20,000 microorganisms per ml of nasal washing.

  Skin – approximately 1 million microorganisms per cm2; this value is dependent upon the skin surface tested.

  Development of the Indigenous Flora

  Development of the indigenous flora begins with the normal birth process, since the infant has been bathed during the ingestion period in a sterile amniotic fluid. As the baby passes through the birth canal it begins to pick up organisms, many of which may remain with it for its lifetime. Additional microorganisms are acquired by the infant as a consequence of coming into contact with the air of the environment and with hospital personnel. Such organisms may be transient in nature, or may become permanent members of the flora.

  Appreciable numbers of bacteria have been cultured from the mouths of infants within 6 to 10 hours of birth and in the feces within 10 to 20 hours.

  The human body has various anatomical organ areas, each anatomical area varies in relation to pH, oxygen content, nutrients, and moisture as well as bactericidal factors, thus different organisms will predominate. While the amphibionts persist in their respective locations, saprophytic as well as many parasitic microorganisms are destroyed or excreted. These locations can change as a consequence of changes brought about by the maturation process of the individual, e.g., hormonal regulation, alteration in dietary habits, chemical exposure, IAQ buildings, AIDS and chemotherapy.

  The indigenous fungi are primarily saprophytes of soil, which show preference for a parasitic habitat. Because of their primary saprophytic role, it may appear questionable to call them amphibionts. However, according to Rosenbury, an amphibiont may be considered to be any organism, which is
  “. . . encountered in one or more typical indigenous locations frequently, and distinctly more frequently, than in the adjacent environment.” On this basis, and according to the propositions that an organism routinely isolated from the body in the absence of disease may be indigenous, fungi are included, even though they rarely are indigenous to the human body.2, 3

  WHAT ARE FUNGI?

  Fungi are single cell living forms of life, which inhabit the land, air, and waters of our planet, earth. They are everywhere in our environment, soil and home.

  They are more highly developed than bacteria and viruses. They are composed of many more species than are found in other microorganisms. It is estimated that there are over 500,000 different species.

  Fungi have been on earth several billion years and, quite remarkably, have had little genetic change over that period of time. They are survivalists. They can change their form from rapidly growing to no growth for thousands of years, such as seen in their living spores which have been found in Egyptian tombs. They secrete and make a poisonous toxin called a mycotoxin.

  Single fungi cells can only be seen under the microscope but a colony of these cells makes a visible presence in the form of mushrooms, toad stools and molds on food and other habitats.

  While plants, animals and humans are alive and well, the fungi around us are unable to overcome the natural defense mechanisms which higher forms of life possess. But once death overtakes the living, the fungi are the principle undertakers and managers: they reduce all that have ever lived into the
  molecules from which they were assembled. Biologists call this the carbon cycle while theologist call it “from dust to dust.”4,5

  However, there is one exception to this simple balanced equation of life and death and that is that the fungi can attack the living while they are alive.

  At its most simplistic perspective, one has many fungi entering the intestinal tract, the nose and lungs, and organs exposed to the world at large. We generally do not develop an infection from these intruders. However, a person might contract a fungal infection such as “athlete’s foot” or a “ring worm” on the skin.

  At the opposite extreme is the patient with AIDS who faces death-threatening major fungal infections because that person’s immune system has lost its effectiveness against fungi. In between the extremes are fungal infections associated with diseases such as diabetes, cancer and other conditions including cross infections amongst humans.

  Forturnately, the average person does not succumb to a serious fungal infection such as Candida albicans (yeast) and average life into the 70’s.

  All humans are colonized by Candida albicans and normal healthy persons do not die from this organism. This organism plays a very little role in causing human diseases. It has been known to have tremendous elevated growth patterns in individuals who have been diagnosed as being multichemical sensitive or acutely poisoned from exposure to hazardous materials, such as urethane, carbamates, nitrogen mustards and other compounds. It is interesting to note that these same chemicals are known to be extrinsic mutagenic agents in both fungi and human genes.6 This type of extrinsic mutagenic activity by chemicals is also known as a “directed mutation.”7 (See Table 1-1.)

  Mycotoxins may be friends or foe. There are as many as 1,000 compounds, classifiable as mycotoxins, where studied by the pharmaceutical industry as potential antibiotics in the 1930’s and 1940’s only to be discarded as being too toxic for higher life forms to be of value in treating bacterial diseases in humans. Little, if any of the discarded data was published. Yet, what these
  toxicity studies actually documented was the existence of a large number of fungal-derived toxins, which caused serious, target organ injury in various animal models.

  Obviously, in retrospect, what was being seen was the pathology produced by the mycotoxins, in order to understand this toxicity, one only has to look at what some of these mycotoxins, used as medications, causes in humans:

  The mycotoxin cyclosporin used for transplantation causes cancer and atherosclerosis, complete with hyperlipidemia in ALL humans who have received it. Many others develop gout and other diseases.

  As a friend, the study of such fungal metabolites gave us penicillin at the beginning, which was replaced by a chemical cyanamide man made compound from 1945 to present day. Quite later on cyclosporin, the most potent immuno-suppressant transplantation drug, lovastatin, and the other “statins”, which have revolutionized the treatment of hyperlipidemia and atherosclerosis. The latter group is quite interesting in that they were initially developed as anti-fungal agents which just happened to have an effect in lowering blood levels of low density lipoproteins (commonly refereed to as “bad cholesterol”).

  The members of this group of drugs are joined by another anti-fungal antibiotic, griseofulvin, which is also a remarkably efficient anti-atherosclerosis drug. All of this goes a long way to confirm the fungal etiology of atherosclerosis. This appears to be a quite valid conclusion since all of the other effective anti-cholesterol and/or anti-atherosclerotic therapeutic modalities share nothing in common except that they possess anti-fungal and/or anti-mycotoxin activity. Diseases of unknown etiology, which respond to anti-fungal-effective drugs, suggest the probability that they have a fungal origin, particularly when there is no other proven explanation as to how the drug is working. Table 2-2 provides a number of human diseases, which so respond and suggest a fungal or mycotoxin origin.

  ENVIRONMENT, FOOD CHAIN and STORED FOOD

  Fungi grow all over this planet. They are found in the soil, on trees and in water. Their spores travel throughout the lands by the winds from the four corners of our world. Biosensor testing conducted by the U.S. military has resulted in an increase population of Aspergillus niger on homes, trees and other materials in various areas of the United States of America.8

  Over the last decade, starting in the 1990’s, research has implicated many toxin-producing fungi, such as Stachybotrys, Penicillim, Aspergillus and Fusarium species, to indoor air quality problems and building related illnesses. Inhalation of mycotoxin producing fungi in contaminated buildings is the most significant exposure, however, dermal contact form handling contaminated materials and the chance of ingesting toxin containing spores through eating, drinking and smoking is likely to increase exposure in a contaminated environment. Recent advances in technology have given laboratories the ability to test for specific mycotoxins without employing cost-prohibitive gas chromatography or high performance liquid chromatography techniques. Currently, surface, bulk, food and feeds, and air samples can be analyzed relatively inexpensively for mycotoxins.

  Homes that have been damaged by water or have had improper construction of ventilations systems have become infected with fungal overgrowth and biofilms, which resulted in bacteria, algae and fungi growing together as a communal colony with microtubules connecting to each other to exchange nutrients. Thus, creating the most toxic forms of mycotoxins, endotoxins, and exotoxins with the potential of forming DNA plasmids in mycoplasma, with mutated RNAi sub-mutated forms of fungi genes.9, 10

  The most toxic forms of fungi, mycotoxin is coming from our food itself, which is characteristically present in stored and fermented food. Pesticides used on cereals as a fungicide, such as benomyl have potentated the mycotoxin in selective genes. In 1987 at Yale University, Karl Hager and Mike Plamann performed a very important study, which was based on the plasmid pH303 and its derivatives integrated at his-3 by a single crossover. When introduced to benomyl, the mutant allele of his-3(1-234-723) was present in the genome, and its mutation was mapped to be somewhere downstream of the Sall restriction site. A cloning will occur at a higher transformation frequency using linear than using circular DNA, and the transformation frequencies are independent of the mating type of the host.11

  If food is loaded with fungi, then the myctoxin concept is fully operative and the disease-producing potential is more than obvious.

  This important question of how much fungal colonization of food exists is answered by the most recent reported mycological study of some quite representative foods; corn kernels, peanuts, cashew nuts and copra (dried coconut). Table 3-3 demonstrates the remarkable degree of fungal colonization of the interior of corn kernels and peanuts.12

  Humans who eat these foods are ingesting both the toxicogenic fungi and their mycotoxins. These fungi are capable of surviving in the intestinal stream where they may continue to produce their toxins.

  Similarly, animals fed fungal colonized/mycotoxic feed are not only at risk of developing mycotoxicoses, their meat and their fat, constitute another vehicle for human exposure to excessive mycotoxin intake. Animal fat is increasingly being documented to be a major risk factor for a number of human cancers and atherosclerosis. It must be noted that fat, stores polycyclic organic xenobiotics and they are highly lipid soluble. They concentrate in fat depots, which results in low plasma levels and extended half-lives. These same compounds are known to cause distinct mutations. When cattle were accidentally fed contaminated feed in Michigan by PBB’s in 1973, these compounds became stored first in fat deposits of the cows and then, via milk fat, bioaccumulated in fat stores of the people of Michigan, where PBB’s can still be detected. While there is no known effect of PBB’s at the storage site, this store is a potential hazard since mobilization during starvation or other stress could lead to efflux into the bloodstream with subsequent redistribution and toxicity. Similarly, patients treated for acute exposure to organophosporous pesticides may be released from the hospital and later suffer a relapse due to mobilization of the insecticide from fat stores.13

  Mycotoxins have been documented to cause a number of specific types of diseases and very specific organ lesions both in animals and in humans. Table 4-4 provides a summary of some of this documentation.

  (GO TO PART 2)

 9. Jo tB zegt:

  Melchior, een 1 april grap had best gemogen hoor met jouw gevoel voor humor. Ik had er in ieder geval lol in de gedachte dat het een 1 april grap kon zijn.
  Schimmels, is het goede antwoord. Ja, logisch. Er wordt al jaren gepraat over een gezonde darmflora dat de bakermat is van een gezonde immuunsysteem. Ik had het alleen niet in verband gebracht met hartkwalen.
  Op diverse sites wordt vooral aanbevolen om eigen yoghurt te maken met de goede probiotica er in, want dan zou het gewaarborgd zijn dat het de goede yoghurt is. Van commercieel verkochte yoghurts is bekend dat ze de nodige steriliserings- en homogeniseringsprocessen ondergaan, wat weer niet goed is voor je darmen. De probiotica is dan mors dood.

 10. Jo tB zegt:

  Kwam dit net op internet tegen toen ik een google zoek deed naar Dr Costantini en mycotoxins

  http://campaignfortruth.com/Eclub/241105/CTM%20-%20top%20ten%20mycotoxic%20foods.htm

 11. james zegt:

  “…microorganisms from the mouth and throat regions and from the lower intestine were found in the blood and other tissues after these animals were subjected to various types of physical or mental stress and trauma…” Meen dat we daar al het een en ander over gehoord hadden. o.a. Spreadbury en hier komt de combinatie met stress erbij.
  Wat me een klein beetje dwars zit, ongemakkelijk misschien : wie is Staninger? nergens credentials? Als het werkelijk zo is dat de micotoxins zo artherosclerotic werken zo het misschien mogelijk zijn dat een eventuele vermindering gevolg is van het enorm toegenomen gebruik van fungicides in de graan produktie? Er worden momenteel hele coctails gebruikt tegen de meest bekende zoals meeldauw, roest, enz. Verder kunnen fungi slecht groeien en micotoxins ontwikkelen in goed gedroogd graan. Iets wat in de laatste decennia met vaak digitaal geregelde droog installaties een enorme vlucht heeft gemaakt. Bovendien kan in Noord Amerika een huis afgekeurd worden voor bewoning alleen al op grond van aanwezige schimmels. Zou een en ander er hebben kunnen bijdragen aan consequenties ergens anders. De relatie waarin nog niet ontdekt of vermoed?

  • Ik postte Staningers abstract alleen als licht verteerbare inleiding. Er zijn tonnen literatuur. Alleen de epidemiologie ontbreekt.

   ‘De mycotoxinen’ bestaan niet, James. Ze hebben wild uiteenlopende effecten. Alcohol is – if anything – licht cardioprotectief. De schimmelculturen in Franse kaas lijken ook niet bepaald atherogeen te zijn. Cyclosporine daarentegen…

   Verder: spijker keihard op zijn kop, wat mij betreft. Gigantische levensmiddelentechnologische verbeteringen en daardoor afnemende belasting via de voedselketen.

   • Hoewel de fungiciden natuurlijk hun eigen pathologie veroorzaken ;-). Manganese madness, anyone?

   • james zegt:

    Staningers abstract alleen als licht verteerbare inleiding……….. Got it! Waarvoor mijn (onze) dank Heel begrijpbaar en een prachtige voorzet om deze discussie een heel eind verder te schoppen. Het blijft boeiend, alsof we een spannende detective lezen. Wel met hoge inzet trouwens. Jammer alleen dat zoveel lezers al na hoofdstuk 1 gestopt zijn met lezen toen ze ‘zeker wisten’ dat ze het door hadden.

 12. Een heel interessant hypothese. Wellicht aan te vullen met het volgende: fruit en verse fruitsappen. Vol met schimmels (en gisten) en zeker een potentiële bron van mycotoxinen. Ik eet maximaal (!) 2 stuks fruit per dag. En soms niks. Maximaal niet alleen vanwege de hoge suiker (fructose) consumptie, maar zeker ook vanwege het risico op onwenselijke schimmel-consumptie. De schimmels zijn overigens heel gemakkelijk te inactivieren met …. hitte. Maar de myxotoxinen zijn lastiger ‘dood’ te maken. Maar vers fruit en vers gesneden fruit …

  @Melchior, hoe kijk jij hier tegenaan?

  • Wouter, vanuit mijn simplistische paleoperspectief zou ik zeggen dat we sinds het begin der tijden aan gistend fruit zijn blootgesteld en dat we dus vrij aardig met de fungi op fruit en hun mycotoxinen hebben leren leven. De bekendste fruit-gerelateerde mycotoxine – alcohol – wordt door de aanhangers van de Homo imbibens hypothese zelfs een essentiële voedingsstof genoemd ;-).

   Maar hoe zit het wanneer je veertig beschimmelde appels in één pak stopt en dus ineens een myco-blootstelling zonder evolutionair precedent hebt? Goeie vraag! Ik weet niets van de afzonderlijke myco’s. Het is een complete wetenschap.

   • Ik heb het vermoeden dat we juist ‘in het begin der tijden’ helemaal niet zoveel fruit consumeerde. En dat de totale dosis dus laag was. Verder worden Mycotoxines -de echt giftige **- niet via pasteurisatie (temperatuur) geinactiveerd. Aspergillus -komt o.a. voor op sinaasappels- is bijvoorbeeld in staat om mycotoxines te produceren zoals aflatoxine (kankerverwekkend) en ochratoxine A (schade aan nieren en zenuwstelsel). Aflatoxine en ochratoxine zijn hitteresistent. Appelsap bijvoorbeeld wordt vaak van ‘rotte’ appels gemaakt. En sinds ik dat weet ben ik niet zo’n fan meer (ook al niet vanwege het suiker).

    ** ja ja ik weet het er zijn er die alchohol ook giftig vinden.

    • james zegt:

     Ik vermoed Wouter dat het misschien ietsje anders verdeeld was. Vruchten is iets van het najaar, dus er werd waarschijnlijk flink ingeslagen. Zelfde geldt waarschijnlijk voor honing. Allemaal bunkeren en vet opslaan voor de winter. Minder fruit? Maybe. De kans is echter denk ik wel groot dat ze nogal eens aan ‘voorjaars moeheid’ leden. Een combinatie van vrij komende, in het vet opgeslagen toxinen en een knap verlaagde Vitamine spiegel.

   • Corrien zegt:

    tja Wouter ‘appels’ en ‘in het begin der tijden’; explosieve combi….
    wat? complete oorlogen en kruistochten levert dat op…..
    rare dingen die appels 😉

 13. Mariet Hoen zegt:

  Moeilijk raadseltje Melchior, studeren, studeren, studeren ‘on the web’
  De gist in het brood ( alweer the grains ) en suiker veroorzaken de gevoeligheid voor fungal/mycotoxin, die dan weer hoge cholesterol en de atherosclerose veroorzaken ?
  Vitamine A ?
  Hoe dat dan weer rijmt met de Vietnam- en de Koreasoldaten ?
  I don’t know, zover ben ik nog niet;-)

  • Nu draai ook jij de causaliteit om, Mariet ;-).

   Van de duizenden mycotoxinen zijn sommige extreem pathogeen. Sommige, waaronder enkele fungi die veel op granen voorkomen, veroorzaken wanneer hun mycotoxinen in voldoende concentratie in het bloed komen snel atherosclerose. Een van de eerste defensiemechanismen van het lichaam tegen een invasie van schimmels en/of hun mycotoxinen is het verhogen van de cholesterolspiegel, omdat cholesterol tot op zekere hoogte in staat is mycotoxinen te neutraliseren. Cholesterolofoben roepen dan onmiddellijk dat het verhoogde cholesterol de atherosclerose veroorzaakt. In werkelijkheid veroorzaken de mycotoxinen de schade, terwijl cholesterol aanrukt om de schade binnen de perken te houden. Blijven de schadelijke myco’s komen, dan, zo menen sommigen, zou de cholesterol zelf op den duur eventueel ook een deel van het probleem kunnen worden.

   Niet alle mycotoxinen zijn erg schadelijk. En hun werking beslaat het complete farmacologische spectrum. Statines zijn mycotoxinen die het enzym HMG Co A reductase remmen, waardoor de cholesterolsynthese van het lichaam drastisch wordt gedwarsboomd. Ze doen nog duizend andere dingen. Ze doden ondermeer potentieel gevaarlijke schimmels. En dat zou hun bescheiden cardioprotectieve effect kunnen verklaren. Ik heb wel eens gezegd dat farmaceuten op zoek zouden moeten gaan naar een statine die alles doet wat de huidige statines doen, maar die de schadelijke cholesterolverlagende bijwerking ontbeert ;-).

   Helpt dit?

 14. james zegt:

  Net Peter’s Hyperlipid blog weer eens door gesnuffeld. (Thanks for the reminder Melchior) en kwam dit tegen van Ron Rosenbaum (well known journalist) in een recente editie van The Wallstreet Journal. Absolutely delightful. Een fantastische, klinkende ovatie voor ‘fatty foods’.
  http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323393304578358681822758600.html?mod=mostpop
  He closes with : “..You watch: Once my style of luxe fatty eating catches on and people start to see that moderate portions of extreme pleasure don’t make them obese, fat will become the new health food….”. Je krijgt gegarandeerd trek

  • Jo tB zegt:

   James, ik ben het met je eens, een schitterend stuk.
   Fear of fat has become a national sickness, an all-American eating disorder: Call it fatnorexia. We kunnen alle fatnorexia-lijders met dit stuk om de oren staan. Hopelijk worden ze dan wakker geschut.

   Ik weet ook wat hij bedoeld met clotted cream. I k heb het ook in Devonshire UK gegeten
   op scones. Dan ben ik in de zevende hemel, zo lekker.

   Ik ga meteen naar de Albert Cuijp to buy me a duck breast to roast Peking duck style……
   En dan even door naar Devonshire om me te goed te doen aan een paar porties scones with clotted cream. Alhoewel, ik ga even kijken of mijn Expat winkel in Amstelveen het ook heeft. Maar het zal niet tippen aan de verse versie in Engeland.

   • Alex zegt:

    En als je nou creme fraiche of slagroom mengt (klopt) met mascarpone (1 : 2)?

    Of naar de Jumbo.

    Maar Devonshire UK lijkt me inderdaad niet te toppen.

   • Jo tB zegt:

    Alex, clotted cream is geen creme fraiche. Ik heb destijds gevraagd in Devonshire hoe het gemaakt wordt. Het gebeurt via een stoomproces. Ik dacht destijds dat het een soort creme fraiche was.
    Ik vind net op internet en recept om het zelf te maken (in de oven). Je moet dan wel “double cream” zien te bemachtigen en niet dat waterige slagroom bij ons. Ik denk ook dat de room in Engeland van jersey koeien komt, en die geven zo wie zo een dikkere melk.
    http://www.joepastry.com/2012/making-clotted-cream/

   • Guido Vogel zegt:

    De Lindenhoff in Baambrugge verkoopt clotted cream

   • Jo tB zegt:

    Bedankt, de Lindenhoff staat ieder zaterdag of de biologische markt Amsterdam Zuid (Achter het Concertgebouw), dus kan ik het daar halen.
    De pot op hun site lijkt wel een pot uit engeland geïmpoorteerd. Misschien heb ik het mis, ik zal eens navraag doen.
    Trouwens, ik wil de lol wel hebben om een poging te doen het zelf te maken in de oven zoals op de link staat aangegeven.

   • Alex zegt:

    Pot lijkt sprekend op die van Jumbo. Als er net zo veel in zit als de Devonshire Clotted Cream van Jumbo nl. 170 gram, ben je wel veel duurder uit, nl 7,95 i.p.v. zo’n 4 euro.

    Ben wel benieuwd naar Jo’s experiment om echte te maken.

   • Guido Vogel zegt:

    Voor hen die niet in de buurt wonen (pech, want het is een prachtige winkel met heerlijke kaas en grasgevoerd vlees).

    http://thuis.lindenhoff.nl/product/clotted-cream-520402/

  • Mariet Hoen zegt:

   Oh James, het water loopt me in de mond. Zat ik maar in de VS, kocht ik een shotgun. Hier sinds een paar jaar veel grauwe ganzen. Ze verstoren het evenwicht, de andere eenden en meerkoetjes worden verjaagd. Ze maken veel spektakel, nu in de broedtijd. Even laten broeden… en dan in de pan. Jammer dat ’t niet kan 😉
   Bij Schiphol worden ze vergast en aangeboden aan de Voedselbank, maar de klanten lusten ze niet.
   En die clotted cream, niet te evenaren. Verschillende jaren, in de vakantie, achter elkaar langs de English gardens getrokken. De lunch in die gardens was altijd spectaculair: Ploughman’s plates en scones met clotted cream en aardbeien jam. Om je vingers bij op te eten. Ik ga mee Jo !

 15. George zegt:

  Off topic, maar in topic op deze site:
  Birke Baehr: Wat is er mis met ons voedselsysteem?
  De elfjarige Birke Baehr doet zijn verhaal over een belangrijke voedingsleverancier, de industriële boerderijen die ver van ons staan. Het uit het zicht houden van boerderijen schetst een rooskleurig maar onjuist beeld van de landbouw, volgens hem. Hij pleit ervoor om de voedselproductie groen en lokaal te maken:

 16. George zegt:

  sorry guys, ik dacht de TED talk te “embedden”, dan maar gewoon de link:

  • Jo tB zegt:

   Ik heb net ontdekt dat Birke Baehr een eigen website heeft.
   Hij timmert aardig aan de weg! Er zouden meer jongeren moeten zijn, die de barricades opgaan.
   http://www.birkeonthefarm.com/

   • Wacht even, is dat niet die knap geprogrammeerde peuter? Ik heb hier zeer ernstige bedenkingen bij. Het is mogelijk dat kinderen dit geheel op eigen houtje zelf bedenken, maar normaal gesproken spelen ze op die leeftijd paaltjesvoetbal. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hij wordt gestuurd en dat dit niet helemaal gezond is. Just saying.

 17. Corrien zegt:

  GEWELDIG!!! Er is nog hoop….

 18. Mariet Hoen zegt:

  Birke Baehr for President !!!!!

 19. George zegt:

  Na het wijdverbreide sukses in Zweden, nu dan eindelijk ook in NL:
  http://eetvet.nl/

  • CushiHuaira zegt:

   Ik zie ook steeds meer berichten dat we natuurlijke suikers (fruit, honing, maple syrup) niet in hetzelfde verdomhoekje dat vet tot voor kort had moeten zetten. Even geen tijd om een link te vinden. Volgt vanavond.

   • Jo tB zegt:

    Leuke link, heb het met interesse gelezen. Ja “natuurlijke” suiker zoals in fruit en o.a. zoete aardappel is niet de boosdoener. Suiker uit suikerbieten of suikerriet ondergaat een zware productieproces voordat het als het “witte” goed op onze tafels terechtkomt. Wat gebeurt er tijdens dat productieproces en wat wordt gebruikt om het dat mooie witte kleur te geven is de vraag.
    The take home message voor mij van dit artikel was:
    Taking away my body’s preferred and most easily accessible fuel source only made it more stressed. And your body cannot assimilate the nutrients it needs when it’s always in a stressed state… no matter how nutritious your diet is.
    Je voeding kan nog zo voedzaam/paleo zijn, als je lichaam gestressed wordt als het geen suiker krijgt, ben je verkeerd bezig.

  • O come on, George. Weer zo’n geldwolf die het uitgevonden heeft. Deze Van Litsenburg traint bedrijven in het lucratief gebruik van sociale media. Die LKHF (!) site is een verdienmodel, al zal de man ‘het afgelopen jaar’ ongetwijfeld veel hebben geleerd. Ik ben zo ontzettend allergisch voor dit soort marskramers.

  • Jo tB zegt:

   Ik wordt al onwel van alle drukke foto’s langs de rand.

 20. Ahrand zegt:

  Ze proberen ook al jaren te verklaren waarom het chronisch gebruik van groene thee, look, turmeric en gember zulk een breed spectrum positief effect heeft op gezondheid, tandpreservatie en langer leven. Toeval wil dat dat allemaal ook redelijk krachtige fungicides zijn …

 21. Frans zegt:

  Interessante hypothese! Geeft me dan wel te denken of biologische groenten en fruit dan wel zo gezond zijn, misschien beter dan toch maar van de Aldi zodat je zeker weet dat al die schimmels platgespoten zijn 🙂

 22. Beetje off topic:

  http://www.samoaair.ws/index.php/booking-2/pay-by-weight

  So how does ‘Pay-by-weight’ work?

  Well, its simple really:

  Step 1. Select ‘Make a Booking’, and choose your flight
  Step 2. Enter your details, including your estimated weight(s) of passengers and baggage
  Step 3. Your airfare is then calculated using your weight.
  Step 4. You travel happy, knowing full well that you are only paying for exactly what you weigh… nothing more.

  Still unsure? Read on…

  Booking a flight with us is as easy as inputting your approximate weight into our online booking engine (don’t worry, we will weigh you again at the airport) – you then can prepay your ‘guesstimate’, guaranteeing you that much weight is allocated to you for that flight. Take as many or as few bags as you wish – and avoid the exorbitant excess baggage fee’s! With Samoa Air, you are the master of how much (or little!) you air ticket will cost.

 23. fran zegt:

  Haha, ik herkende in eetvet.nl ook gelijk het format van dietdoctor.com.

 24. Robb Wolf had tijd om dieper in te gaan op die debiele lezing van Warinner.

  http://robbwolf.com/2013/04/04/debunking-paleo-diet-wolfs-eye-view/

 25. james zegt:

  Herinneren jullie nog toen Spreadbury voor het eerst opdook hier. Tegelijkertijd was er het nieuws van NuSi (Attia en Taubes) en het eerste fantastische stukje werk : Summary-of-Diet-Studies
  Ook kwam ter tafel de steeds vreemder reakties van Stephan. Wat misschien een beetje onder de tafel kwam zijn de bijzonder lezenswaardige reakties van the Woo en van Sidereal.
  http://hereditarian.wordpress.com/2012/09/17/the-only-thing-worse-than-no-data-is-shit-data/
  Je vindt alle benodigde links in het stuk van Sidereal. Onbetaalbaar. Je kunt je tijd slechter besteden

  • Jo tB zegt:

   James, hilarious I can’t stop laughing. Zoals je zegt onbetaalbaar. Ik zie dat mijn “vriend” (NOT) Anthony Colpo weer bezig is. Die man heeft een stalen plaat voor z’n kop. Als hij z’n zin niet krijgt, dan gaat hij wild om zich heen slaan. Jaren geleden heeft hij Michael Eades te grazen genomen, wat een aardige slinging match werd. Als de foto van Colpo ziet, ziet hij er satanisch uit. Ik weet nog, dat hij destijds furieus was dat zijn boek The Cholesterol Con niet serieus werd genomen en moest het onder eigen beheer als een electronisch boek uitgeven. Hoe meer Colpo raast en tiert hoe minder geloofwaardig hij wordt.

   Enkele priceless uitspraken:
   I’ve seen 40% carb diets called LC in the literature. I guess they weren’t eating 60% carb like the other group so that makes it low carb.
   the macronutrient ratio means jack shit when you’re fed 600 calories a day.

  • Wow, dat is inderdaad een geniaal stukje, James! Ik moet zeggen dat ik een paar dingen heb geleerd.

  • Fantastisch leesvoer James, bedankt !

   • Ik was de laatste dagen even niet meer bij Sid geweest, maar je geeft me te veel eer James :-)! Prachtige beschouwing geef je daar trouwens.

    • james zegt:

     Te veel eer, je weet wel beter. En aangezien de carbs de hersenen scherpte sneller doet afnemen, hou je waarschijnlijk langer op scherp dan de Roberts en de Koks van deze wereld.
     Nou moet ik haar politieke visie wat recht trekken want ook al heeft ze historisch wel gelijk ( al die “lefties” zaten aan de voeten van Harold Laski , London School of Economics), maar die deden in feite het vuile werk voor big business. Een verenigd Europa is altijd het ideaal geweest van big business. Brussel is veel gemakkelijker te manipuleren. WW ll was georchestreerd, Hitler a pion, de Pearl Harbor catastrofe was georchestreerd, en nu de terroristische dreiging, enz.enz. allemaal om de general populace klaar te maken voor een World Government. Als je onze regering mag geloven dan is er best een kans dat de volgende terroristische aanval komt in Oude Pekela. natuurlijk weten we dat niet helemaal zeker; kan ook Nieuwe Pekela zijn. Juist ja, complot theorie. Dream on.
     Nog een reden om de brain op koolhydraten te laten draaien : dim-wittedness.
     Een paar geleden hoorde ik mijn schoonzus (Annemiki,de artiest) zeggen: Jonge, jonge dat was toch wel zooo vet! Geen idee wat ze bedoelde. Betekende hardstikke goed. Kan het nog mooier.

   • willem zegt:

    Nou haal je heel wat overhoop, James. Ik zie ook niet helder waar je het meent, waar je cynisch bent en waar schertsend. Taal kan soms veel verbergen.
    En, ja, ‘vet’ en ‘cool’ en zo hoor je alom, van jongeren, hoewel het tal ouderen dat bang is voor achterlijk te worden gehouden snel toeneemt. Meedoen, vet cool..

 26. Corrien zegt:

  Trouwens Mariet; Toppie!! en vooral doooooorgaan 😉

 27. Gezellig off topic nieuwtje voor kale heren, nog net voor het avondeten ;-). De uit De Avonden bekende wijkende haargrens is niet geassocieerd met een verhoogd risico op HVZ, een kalende kruin wel.

  BMJ Open April 3, 2013; doi:10.1136/bmjopen-2012-002537 (Paper attached)

  Male pattern baldness and its association with coronary heart disease: a meta-analysis

  Tomohide Yamada, Kazuo Hara, Hitomi Umematsu, Takashi Kadowaki

  Baldness Linked To Higher Risk Of Coronary Heart Disease

  Medical News Today

  Article Date: 04 Apr 2013 –

  Male pattern baldness is linked to a higher risk of coronary heart disease, but only if it is on the top/crown of a man’s head.

  The finding came from a new study published in the journal BMJ Open which also showed that a receding hairline is not associated with an elevated risk of the disease.

  The investigators searched the Medline and Cochrane Library databases for studies published on male pattern baldness and coronary heart disease. The experts found 850 potential reports that were published between 1950 and 2012.

  Just 6 of the reports were included in the examination because they were the only ones that fulfilled the eligibility criteria. All studies had been published between 1993 and 2008 and included about 40,000 men.
  The risk is higher for younger men

  Three of the studies were cohort reports – the well-being of the balding men was monitored for 11 years or more.

  Results showed that men who had lost the majority of their hair had a 32% increased risk of developing coronary artery disease, compared to their peers who maintained a full head of hair.

  When the analysis was restricted to men under the age of 55-60, a comparable pattern was revealed. Bald or extensively balding males had a 44% increased probability to develop coronary artery disease.

  After examining the other 3 reports, which compared the heart health of men who were bald or balding with those who were not, the experts saw similar results.

  The team found that balding men had a 70% higher risk of having heart disease, while those in younger age groups had a 84% elevated chance.
  The risk depends on baldness severity

  Those three investigations used a validated scale (Hamilton scale) to evaluate the degree of baldness.

  Baldness severity had an impact on the risk of coronary artery disease, according to the authors, but only if the baldness was on the top/crown of the head, referred to as the vertex.

  The risk of developing coronary artery disease increased by:
  · 48% with extensive vertex baldness
  · 36% with moderate vertex baldness
  · 18% with mild vertex baldness
  However, a receding hairline did not significantly impact the risk.

  To make up for dissimilarities in the procedures of evaluating baldness in the investigations, the researchers examined 4 differing grades of baldness: none; frontal; crown-top; combined.

  Similar results were seen again – the severity of baldness had an influence on the risk of coronary artery disease. A study from 2012 indicated that an abnormal quantity of a protein, Prostaglandin D2, present in the scalp of bald men, might be responsible for their hair loss.

  Men with both frontal and crown-top baldness had a 69% increased risk of developing coronary artery disease than those with a full head of hair, males with only crown-top baldness had a 52% higher likelihood to develop the disease, and those with only frontal baldness had a 22% elevated chance.

  Justifications for the reasons behind the link differ, the authors explained, but include the possibility that baldness may point to:
  · a state of chronic inflammation
  · increased sensitivity to testosterone
  · insulin resistance – a precursor to diabetes
  “All of which are involved directly or indirectly in promoting cardiovascular disease,” they said.

  The researchers concluded:
  “[Our] findings suggest that vertex baldness is more closely associated with systemic atherosclerosis than with frontal baldness. Thus, cardiovascular risk factors should be reviewed carefully in men with vertex baldness, especially younger men [who should] probably be encouraged to improve their cardiovascular risk profile.”

  Earlier this year, a link was discovered between baldness and a higher risk of prostate cancer in a study published in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

  • james zegt:

   Ja had het al gezien maar durfde het niet aan te halen. Vermoed dat we daarom alleen een foto van Folkert van voren zien. Of hij doet het omdat hij trots is op zijn neus. 🙂

  • riesjart zegt:

   Hier
   http://coolinginflammation.blogspot.nl/2011/07/baldnessprostatitis-treatment-impotence.html
   wordt er dieper op ingegaan. De schrijver:
   I particularly suspect that vitamin D deficiency is a significant contributor. Most “anti-inflammatory diets” will lead to chronic inflammation, because they are just high carb diets with a few vegetables. All of the complex phytochemicals produced by plants will be “antioxidants”. Adding these antioxidants to an inflammatory diet has no impact. Look at my anti-inflammatory diet and note that it requires attention to serum vitamin D levels, gets most calories from saturated fat and not carbs (low carb/high saturated fat), no vegetable oils and high omega-3 (EPA, DHA) to 6 ratio. That means meat/fish/eggs/dairy and lots of fresh vegetables for new gut bacteria.

 28. George zegt:

  sorry, mislukt; dan moet het zijn:

 29. riesjart zegt:

  Trends sterfte en incidentie (optreden) van beroerte voor mannen:

  en vrouwen:

  De sterfte daalt maar het komt steeds vaker voor bij (onbehandelde) jongeren!!
  Hoop trouwens dat die plaatjes gaan lukken..

 30. CBS start een serie items over het paleo preventie project onder politie- en brandweerpersoneel in Reno, Nevada, waar Robb Wolf bij is betrokken. Ik vermoed dat wat die gemeente doet in Nederland tot onmiddellijke in hechtenis neming van de verantwoordelijke bestuurders zou leiden.

  http://sanfrancisco.cbslocal.com/2012/05/08/healthwatch-reno-gambling-on-disease-prevention/

  • Jo tB zegt:

   Melchior, Nederland gaat niet mank aan the claim culture zoals in America. Reno moet wel die weg op gaan wil het geen honderden claims aan zijn broek krijgen van ziek geworden employees (door eigen verantwoordelijkheid overigens omdat ze SAD aanhangers zijn).
   Trouwens wij willen toch ook dat onze regering ingrijpt in de obesitas epidemie en de voedingsindustrie aan banden legt. Misschien moet Amsterdam ook zo iets gaan doen voor haar employees. Maar dat zou opgevat worden als inbreuk van de privacy. You can’t have it both ways.

  • Jo tB zegt:

   Trouwens, de BBC heeft een serie programma’s gedaan met James Martin die het voedsel in ziekenhuizen aanpakt (wat Jamie Oliver deed met school diners). Daar is het eten niet te vreten volgens de patiënten omdat alles uit een pakje of diepvries is. Rond 50% van wat klaar gemaakt word wordt weggegooid. Dat kost de NHS miljoenen. James Martin heeft bewezen dat het mogelijk is door alles vers van locale boeren/leveranciers te betrekken dat de verspilling tot rond de 10% gereduceerd kan worden. In de tweede series, heeft James Martin en vele collega chefs aangetoond dat het over de hele NHS geïntroduceerd kan worden. Maar de minister moest overtuigd worden en de contracten met het centrale inkooppunt verbroken worden. Daar zaten de ziekenhuizen aan vast ook al wilde ze local gaan.
   Welke Nederlandse chef gaat dat doen in de Nederlandse ziekenhuizen?

  • Jo tB zegt:

   Er schiet me nog iets te binnen. Wij hebben in Nederland de Arbowet. De werkgever is verantwoordelijk voor goede werkomstandigheden. Dus waarom zou een werkgever de werknemer niet ter verantwoording roepen als die zichzelf ziek maakt door verkeerde voeding?

   • willem zegt:

    Omdat, Jo, het uitgangspunt waarop jij de vraag baseert op zijn minst ter discussie zal komen te staan.

   • Omdat voeding geen rol van betekenis speelt in het ontstaan van ziekten, gebreksziekten uitgezonderd. Het werd me laatst nog ondubbelzinnig verteld door een uiterst competente chef de clinique van een grote afdeling cardiologie. Hij is extreem goed in high tech interventiecardiologische huzarenstukjes, dus hij zal het wel weten :-)!

    Verder zou zoiets natuurlijk ook wel een beetje eng zijn… Ik denk dat ik tegen zou zijn.

    • Ik bedoel, ik ben natuurlijk heel erg voor implementatie van ‘Reno’ in Nederland, maar op basis van vrijwilligheid en zonder enige sanctiemogelijkheid. Heel goede voorlichting geven en de mensen vervolgens zelf laten beslissen. Als er dan een paar schapen over de dam zijn…

   • Jo tB zegt:

    Willem, de discussie is al geweest. Waarom moet de werkgever opdraaien voor de gevaarlijke sporten die de werknemers in het weekend uitoefenen en zich ziek melden op maandag ochtend wegens een blessure opgelopen in zijn vrije tijd. Dus, dat de werkgever de eerste drie dagen loon niet uitkeert. De werknemer heeft ook verantwoordelijkheid. Hij moet de werkgever aanspreken als de werkomstandigheden niet deugen. Dus waarom dan niet andersom?

   • willem zegt:

    ‘De discussie is al geweest’, zegt Jo. Welke discussie? En is die afgerond. Is daar een compromis uitgekomen?
    Je snijdt een enorm gecompliceerd onderwerp aan. Waar liggen verantwoordelijkheden, wie bepaalt die, wie controleert die, wie legt daar een juridische basis onder? Enzovoortssss.
    Moet je een werknemer, miljoenen mensen in Nederland, opleggen niet te sporten in het weekeinde, omdat die man/vrouw dan wel eens een blessure kan oplopen en zich daardoor ziek moet melden bij de werkgever?
    Drie dagen geen loon?
    Waar zijn we dan mee bezig, Jo.
    Uitgangspunt hoort te zijn dat je de bevolking, in haar geheel, een optimaal welzijn, dus ook gezondheidszorg, biedt. Dat is een overheidstaak, waarbij het individu via goede voorlichting en regulering van aanbod enigszins gestuurd moet worden. Ook dan is het complex. Onze geest is geen makkelijke baas, die open staat voor begrippen als goed, gezond en verstandig. Ook te complex. De vrije wil is minder vrij dan sommigen graag willen doen geloven.
    Maar, om niet al te veel overhoop te halen, kom eens met een voorbeeld, Jo, waarbij een werkgever op het terrein van levensstijl zijn werknemer bindende voorschriften kan opleggen. Dat moet dan wel werken in de praktijk en we moeten het er allemaal snel over eens kunnen zijn dat dit helpt en realiseerbaar is.
    En niet aankomen met het verbieden van sport.
    Pee-es.
    Jouw arbowet lijkt me geen goed voorbeeld. Deze is bedoeld voor werknemer en -gever en komt in onderling overleg (via overkoepelend eorganisaties etc.) tot stand. Wat jij suggereert, is eenrichtingverkeer: van bovenaf iets dwingends opleggen, waarvan we moeten comnstateren dat dat in deze vorm geen ingang vindt.

  • Mariet Hoen zegt:

   Ben ik het niet mee eens Jo, de Arbowet te gebruiken om werknemers gezonder te laten eten.
   Denk eens even door: Mijn laatste werkgever sloeg aan ’t Sonjabakkeren ( geen verstand van eten dus ) En die moest dan bepalen wat ik moest eten ? Now way !

   In die tijd had ik weleens een hypo als ik opstond. Dan belde ik dat ik wat later kwam: hypo. Om 11 uur was ik weer op mijn werk ( plichtsgetrouw ) Wel met hoofdpijn en niet zo’n vrolijk humeur.
   In een functioneringsgesprek, werd mijn verteld dat ‘men’ geen last van mijn diabetes wilde hebben. Slik, slik, ik ook niet 😦
   Even mijn kwaadheid onderdrukkend zei ik : Oké, als ik een hypo heb kom ik de hele dag niet, meld ik me ziek, hebben jullie geen last van mij. 1-0

   En zo’n mensen moeten dan bepalen wat ik moet eten. Met de adviezen van het voedingscentrum en de diabetesvereniging in de hand ? Now way !

   • Jo tB zegt:

    Mariet, ja en nee. Mijn laatste werkgever heeft een gymzaal geplaatst waar de werknemers in eigen tijd kon sporten (voordat ze in hun auto naar huis gaan, na een dag zitten achter hun computer). Er was een collega die yoga lessen gaf op kantoor. Er was een arbo arts in dienst en kwam meteen in actie bij rsi klachten. De kantine deed alles weer teniet, want die was uitbesteed en als je het assortiment zag…. Er was wel een salad bar maar die werd nauwelijks gebruikt. De kroketten en frikadellen vlogen je om de oren.
    Ik ben het met je eens, eerst moet de discussie plaatsvinden wat we allemaal onder “gezond eten” verstaan. Een collega was destijds bezig met het punten systeem van Weight Watchers. Ze at destijds witbroodjes. Toen ik haar vroeg waarom ze geen volkorenbroodjes at was omdat ze hetzelfde puntengetal hadden. Daar valt niet tegen op te boksen. Ze viel wel heel goed af. Dus dan ben je uitgepraat.
    Waarom het onderwerp in ieder geval niet breed bespreekbaar maken. Zoals het nu gebeurt blijft het in de taboe sfeer hangen.

    • George zegt:

     Je zegt het al: “ze viel wel goed af” dat lijkt steeds het criterium te zijn om voeding en dieten te beoordelen; echter……zo lang voedingsadviezen gericht zijn op afvallen, lijken ze *per definitie* tot mislukken gedoemd. Ik weet wel dat het *hot* is tengevolge van vooral schoonheidsidealen, bevorderd door de media met afslankende BN’ers en allerlei TV programma’s, maar waarom zou je je moeten laten leiden door illusies?
     Gezonde voeding heeft niets te maken met afvallen.
     Zodra leefstijl- en voedingsadviezen gericht zijn op gezondheid en een aangenamer leven ook op oudere leeftijd, praat je heel anders met mensen en het gaat dan niet over een interventie om een korte termijn doel te bereiken.
     Dus dan ben je helemaal niet gauw uitgepraat……. 🙂

   • George zegt:

    ter overweging, en daar op aansluitend een artikel van iemand die kanker heeft en hoe mensen steeds ongevraagde voedingsadviezen geven, met ook nog eens een onderliggende toon van: eigen schuld!
    http://www.ivanwolffers.nl/week-16-2013/

    dan doen deze adviseurs het beter!
    http://charlygreen.nl/

   • Mariet Hoen zegt:

    Jo, het gaat om het principe.
    Je zegt ’t zelf al: ‘Mijn laatste werkgever heeft een gymzaal geplaatst waar de werknemers in eigen tijd kon sporten’ Kón, geen verplichting.
    Ziek zijn hoort bij de dokter, en die weten meestal al niks van voeding.

    Wat verwacht jij dan van elke willekeurig werkgever ? De Arbodiensten, met hun bedrijfsartsen zijn ook niet de beste raadgevers op gebied van voeding. Voeding, medicatie, therapie, waar stopt hun bemoeizucht. Want vergis je niet, het hoofddoel van de Arbowet is alleen het besparen van geld voor de werkgever en de verzekeringsmaatschappij, waarbij de werkgever verplicht verzekerd is, niet het welzijn van de werknemers.

    Als je het onderwerp breed bespreekbaar wil maken ( daar ben ik voor ) Dan kun je in het bestuur van de Diabetesvereniging gaan zitten ( ze vragen nieuwe bestuursleden ), en hun adviezen veranderen. Of bij het Voedingscentrum de boel opblazen 😉

    Maar niet via de Arbowet ( willekeur )

   • Jo tB zegt:

    Ik weet niet of het jullie opvalt, maar mij valt het al meer dan 20 jaar op: doe een voorstel en iedereen weet wel met 1001 excuses te komen om het niet te doen, en niet 1 excuus om het wel te doen.
    De discussie is al voorbij voordat het überhaupt begonnen is, iedereen heeft stelling genomen, de loopgraven ingegaan en dus blijft het weer bij het oude en komen we geen stap vooruit.

   • willem zegt:

    Maar wat stel je dan voor, Jo?

   • Alex zegt:

    Zou Ivan Wolffers het over deze site hebben? http://lisabadams.com/2013/02/27/the-stupid-things-people-say-to-people-with-cancertheir-families/

    En ja, gegoogled met: “cancer dumb insensitive remarks”

   • fran zegt:

    “Even mijn kwaadheid onderdrukkend zei ik : Oké, als ik een hypo heb kom ik de hele dag niet, meld ik me ziek, hebben jullie geen last van mij.”

    Go Mariet!

 31. Voor wie geïnteresseerd is, Carl Lanore heeft een spannend interview met Loren Cordain over ondermeer Paleofantasy van Marlene Zuk, de vraag wanneer we vuur gingen gebruiken en koken (Cordain is het niet eens met zijn vriend Richard Wrangham van Catching Fire) en de recente vondst van arteriosclerose in gemummificeerde stoffelijke overschotten uit verschillende perioden en gebieden.

  http://superhumanradio.com/

  Show 1172 (de een na laatste).

  Guest: Dr. Loren Cordain – Dr. Bruce Hammock
  Dr. Cordian clears up a lot of issues that were raised in the minds of listener as a result of the Paleofantasy interview I did last week. He also addresses two previous interviews about when humans began cooking their foods and the inevitability of developing atherosclerosis that was implied the the study about ancient mummies who showed signs of this plaque. Its a great interview and Dr. Cordain pulls no punches. PLUS Dr. Hammock’s group has found another novel pathway that Omega 3 fatty acids can prevent and perhaps even reverse cancers and tumor growth. Listen and learn.

 32. Matties zegt:

  Interessant artikel. Ik heb zelf veel last gehad van schimmels, veel last van de darmen, voedingsintoleranties, reacties bij het drinken van koffie etc. Mijn oplossing heb ik niet zozeer gevonden in het laten staan van alle potentieel schimmelrijke producten, maar in middelen die schimmels doden. Niet commercieel bedoeld, maar denk ik van toegevoegde waarde voor andere mensen hier: producten als Cumanda maken een breed spectrum van schimmels dood. Heb hier zelf erg veel baat bij gehad. Kost niet veel, hoef je niet panisch op alles wat je eet te letten en schoon je je darmen wel goed op.

  Zie: http://www.nutramedix.ec/pdfs/cumanda_dutchflyer.pdf

 33. Sofie zegt:

  Nog niet genoemd hier zijn pinda’s als aflatoxine bommetjes. Ook zou het mij niet verbazen als mycotoxines een rol spelen bij kanker, en bij auto-immuunziekten (even daar gelaten dat alle ziekten een autoimmuun component lijken te hebben). Cocosolie lijkt een schimmeldodende werking te hebben.
  Ik heb zelf schimmelnagels die voor ’t eerst vanzelf beter worden, ik denk omdat ik juist iets meer safe starches ben gaan eten (volgens PHD richtlijnen) dus geen tarwe.
  Zou sommig gefermenteerd voedsel een rol spelen om bepaalde schimmels binnen de perken te houden?

  • Ik heb jullie net dankbaar ergens in gestopt ;-). Er is niet zo heel veel op HIIT-gebied in NL. Jullie accepteren toch ook huisvrouwen van middelbare leeftijd tot plm 70, hoop ik?

   • Sofie zegt:

    Onze oudste klant is 91 en de jongste is 19, beide dames…huisvrouwen (en mannen) meer dan welkom, als ook mensen met ernstige gezondheidsklachten zoals diabetes type 2 (een van onze klanten is terug gegaan van 4 tot 0 injecties insuline per dag!), Parkinson en MS (klant loopt weer zonder stok). Zie ook onze klantverhalen.
    Overigens lopen er bij 2 ziekenhuizen (zie je andere draad…) voorzichtige verkenningen om daar een in-huis studio te openen (we zitten inmiddels in huis bij twee grote bedrijven, waar ik ook paleo voeding ga introduceren) dus wie weet is dat een ingang om de ziekenhuisnachtmerrie voeding aan te pakken!

    Wat betreft mycotoxines schoot mij nog te binnen dat K2 uit fermentatie komt.

    Melchior ben jij trouwens aanwezig op bij de Circadian Brainstormdag op 27 april georganiseerd door Circadian (Leo van der Zijde)? Als niet is het misschien wel heel interessant voor je, als je wilt zorg ik dat je uitgenodigd wordt.

 34. Ferdinand zegt:

  @Melchior: Op het gebied van diergezondheid (mn landbouw huisdieren) heeft mevr. Johanna Fink-Gremmels ( http://edepot.wur.nl/153638 ) al aardig wat werk gedaan. Het kent veel raakvlakken met jouw schrijven.

 35. Pingback: Moderne Genetic Analysis: Integration von Genen und Genomen | INFOWEBLOG.NET

 36. Een zekere ‘eddie’ beweert op het forum van Richard Nikoley zijn Crohns te hebben genezen met schimmeldoder nystatin. Nystatin is een metaboliet van Soil Based Bacteria! Michael, mocht je dit lezen, heb jij wel eens geëxperimenteerd met fungiciden? Of met SBO’s?

  Hier het commentaar dat mijn aandacht trok:

  http://freetheanimal.com/2014/05/resistant-problems-ignorance.html#comment-600015

  eddie says:

  May 8, 2014 at 07:49

  you can use nystatin for the GUT pill, throat etc and then diflucan for the blood… both work well THEY only target yeast/fungus/candida. and Have no effect on bacteria.. nystatin was found and formed NY from a SOIL based bacteria… which eats the yeast. Since its a soil based bacteria…im sure tubulars dont get fungus on them due to this..(a guess)
  you should try 2 weeks nystatin and then 2 weeks diflucan if you better in the one month you have a diagnoses. as well you can use a topical.. Again I did this and cured my crohns….which no GI doc and im sure you wont find many arthritis docs believe in .. Why ??? they dont learn it.. Im sure your doc probably has never given nystatin and would have to look in his med book. For me Im fixing years ( 38 years) of a messed up gut… today im 41 and perfect health… I cant do the RS but im building my science project gut up.. to one day I hope to get more RS in .. I cant do potato i react to IGG IGA IGM TCELL and Immune complex in blood and fecal IGA along with any probiotics from MILK yogurt and or butter.. I react to rice , corn , and potato in fecal. but time will tell…I can eat rutabaga thou — looking at sheep or goat milk testing next

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s