Perspectief

perspective

Even een kortje om uit die trieste, uitzichtloze vinkjessfeer te komen. Alex wees zojuist op een blogpost van Maria Gustafsson (34), een Zweedse moeder van twee die forse verbetering van haar MS ziet op paleo/LCHF. Haar blog heet Från Trelleborg till Kiruna, ofwel van Trelleborg naar Kiruna. De afstand tussen die twee steden bedraagt 1870 kilometer en ze overbrugt het stuk symbolisch door dagelijks 10 kilometer te wandelen. Als voormalig wedstrijdzwemster is ze ook in voorbereiding voor Vansbro Tjejsim, een niet misselijk zwemtochtje op de wateren rond Vansbro. Niet slecht voor iemand die een paar jaar geleden nog aan huis gekluisterd was. Maar goed, om met Robb Wolf te spreken: toeval; inbeelding; pseudowetenschap😉.

Met twee foto’s verbeeldt Maria 90 procent van het neolithische probleem.

‘Dit is 30 gram suiker/koolhydraten in mijn wereld,’ schrijft ze.

DSC_0064

‘En om dit een beetje in perspectief te plaatsen, dat is even veel als in…

korvbr%C3%B6d

Precies. Een hamburgerbroodje.’

Geniaal. De gigantische koolhydraatbombardementen die de gemiddelde vinkjesjager zichzelf dagelijks aandoet, blijven niet zonder consequenties, wat deze boevenbende je ook wijs maakt. En dan hebben we het nog niet eens over het cruciale verschil tussen cellulaire koolhydraten (het bovenste plaatje) en de acellulaire koolhydraten in brood en ander junkfood. Dus met Maria zeg ik: neem het heft in eigen hand en kies eieren voor je geld.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

167 reacties op Perspectief

  1. George zegt:

    Lees dit opmerkelijke bericht van Dr Strunz: http://www.strunz.com/news.php?newsid=2151
    Korte citaten: ** zijn van mij…
    Genetisch korrekte Kost. Also misst man in der großen Blutanalyse, wie weit dieser Körper vom “natürlichen” Zustand entfernt ist und… substituiert. Bringt ganz einfach die falschen Zahlen in Ordnung. Heißt übersetzt: Richtige Ernährung, Nahrungsergänzungsmittel. Und dann schreibt mir der Papa, selbst ein Arzt:
    “Mein Sohn nahm pro Tag über drei Monate sechs Flaschen Orthomolar (hatte ich geraten). Nach dem Besuch bei Ihnen **reduzierte er Kohlenhydrate auf ein Minimum**. Er bekam Physiotherapie… die von Ihnen verschriebenen Vitamine nahm er vorschriftsmäßig ein nach Blutanalyse.
    Die Beschwerden sind bis heute fast vollständig abgeklungen. Ein Kernspin Dezember 2012 ergab, dass keinerlei Entzündung im Knochen mehr nachweisbar war. Sport und auch Laufen sind seit längerer Zeit wieder beschwerdefrei möglich.

  2. Mooi.

    Ik sprak laatst iemand met MS, kaartte heel voorzichtig aan of ze wel eens iets in de richting van anders eten had gedaan. Ze had het al eens gevraagd aan de specialist/ neuroloog die had dat idee resoluut naar de prullenbak verwezen. Zij heeft dat zonder meer geaccepteerd.

    Garanties heb je natuurlijk niet, maar als je het niet probeert weet je het niet. Heb ik alleen gedacht….

    • Wat een eikel, Gert.

      Maria lider av ms och var på grund av sjukdomen bunden till hemmet under 5 år. I dag har hon släppt medicinerna och satsar på stenålderskost. “Nu går jag ungefär en mil om dagen”

      Maria lijdt aan MS en was door haar ziekte 5 jaar lang aan huis gebonden. Vandaag gebruikt ze geen medicijnen meer en zet haar fisches op paleo. “Nu wandel ik zo’n 10 kilometer per dag.”

    • Wout zegt:

      Heb je ze niet eens die TEDx talk van Terry Wahls laten zien? Is best wel overtuigend (ook al zijn er mogelijk wat haken en ogen aan de theorie). Hier zo: http://youtu.be/KLjgBLwH3Wc

    • Alex zegt:

      So I’ve read about The Wahls Protocol , The MS Recovery Diet and The autoimmune protocol.

      Although the various diets have slightly different starting points as they come up to quite the same conclusions in the end.

      It all diets have in common is that one should start with removing grains, beans and legumes.
      They justify it in slightly different ways:
      – The Wahl protocol is based on a paleolistiskt approach and believe that one should avoid these due. they came in very late in our food.
      – The MS Recovery Diet see them as “trigger foods” that activates the immune system.
      – The autiommune protocol also assumes a paleolistisk sight.

      Then they find a little different in terms of additional food that can be problematic.
      Those mentioned in at least two of the three diets are:
      – Milk
      – Eggs
      – Yeast
      – Sugar
      – Coffee
      – Alcohol
      – NSAID

      They also agree that gut health is important. After you have ruled out food that can irritate the stomach lining, it’s time to make sure to repair it.
      There at least two of the three diets recommend are:
      – Eat plenty of fruits and vegetables, for good nutrients and antioxidants
      – Eat good fat, saturates, such as from coconut and omega3 from fish and grass-operated meat
      – Eat benbuljong (fatty acids, amino acids, minerals) and organ meats (high in nutrients)
      – Be in the sun for very abundant D – vitamin
      – Stop stressing
      – Sleep properly

      My thoughts and what I will take with me:

      The protocol Wahl
      I eat basically according to this diet today.
      The large amount of fruit and veg, I am however a bit skeptical.
      Firstly, it will be so much food (quantity) per day. Since I only eat two meals a day so it becomes very difficult to get into me.
      I also wish that the vegetables I eat to be organic to not get into so much toxins. It is impossible to get everything organic, especially greens during the winter.
      What I do take with me is to get in as much nutrition as possible.
      In particular, B vitamins, iodine and sulfur.

      The MS recovery diet
      I buy almost even their concept, besides their view of fat.
      They have suddenly decided to go after dr. Swank when it comes to advice about fat. He thinks that you should eat as little fat as possible, and especially that saturated fat is dangerous. His argument is that saturates the fat is “hard” and kloggar again arteries. The old myth is so worn out and I hope no one believes in it anymore. He also advocates much grain, but they have not agreed to. That’s not so good.
      What I will be using from their diet is to stop alcohol completely.
      I do not drink much now either, but it has become a bit of wine maybe once a month.
      It does not feel really good when I drink and I can easily do without.

      The autoimmune protocol
      I eat very similar to their diet as well.
      The only thing in their diet that I would have to remove the coffee, chocolate and eggs.
      Egg whites, I have already ruled out, because they consist of only protein and proteins are often awkward.
      Yolks however, contains so much nutrition and I know that I feel bad of them, so I’m not willing to give them up at the moment.
      As for coffee and chocolate so I drink 1-2 cups of coffee (with coconut oil) per day and eat chocolate (85%) on the weekends.
      What I take with me is to quit completely with nuts and alcohol. I will also be sure to add me time in the evenings for a long night’s sleep. My periodic fasting also helps further understood.

      Vertaling google, origineel Maria Gustafsson. Enne, benbuljong oftewel ben buljong is uiteraard bonebroth. Zo simpel dat Zweeds.😀

      Dat verhaal van Gert komt overeen met mijn ervaring trouwens. Helaas.😦

  3. Mariet Hoen zegt:

    Bedankt Melchior, kijken wat wel kán !
    (‘Dus met Maria zeg ik: neem het heft in eigen hand en kies eieren voor je geld. ‘)

  4. Astrid zegt:

    Prachtig voorbeeld, de bovenste foto ziet er ook stukken smakelijker uit, mooie kleuren, in de natuur zou je als mens een mooie kleurige kool pakken ipv een saai bruin broodje die er eigenlijk lichtelijk uitziet als een drol…….

  5. Jo tB zegt:

    Ik heb een vriend in Australia die MS heeft. Hij eet sinds een jaar of 2 “Light n Easy” 1500 calorien.
    Hij is wel 20 kilo kwijtgeraakt, en dat doet hem goed zegt hij. Wat hij niet in de gaten heeft dat door weinig vet te eten, hij een “short fuse” heeft (volgens zijn zoon). En ik vind dat zijn MS behoorlijk achteruit gegaan is. Als weduwnaar is hij niet gewend om zelf te koken, en alle maaltijden afgepast thuis bezorgd bevalt hem zeer. Hij zweert bij “portion controle” en ziet niet dat hij essentiele vetten mist, waardoor hij licht ontvlambaar is geworden. Hij kan niet veel tijd in de zon doorbrengen, want dat vlamt zijn MS op. Ik heb hem wel geadviseerd om een hoge dosis vitamine D te namen. Hij zegt wel het in huis te gaan halen, maar daar komt niets van terecht. Ik kan hem niet aan zijn verstand brengen, dat hij wat aan zijn MS kan doen door een andere leefstijl aan te wenden.
    http://www.liteneasy.com.au/nova/explore_pricing_ovw.html

    Ik had hem de link naar Dr Wahls gestuurd, maar heb niets van hem gehoord. Volgens mij is de boodschap niet tot hem doorgedrongen.

    • Familie en vrienden zijn hopeloos. Nooit aan beginnen. Even op de tong bijten en rustig laten creperen.

      • O jee. Dat bedoel ik natuurlijk niet letterlijk. Doe wat je kunt, maar verwacht geen interesse.

      • Jo tB zegt:

        Melchior, Geen angst. Ik wist dat je dat niet letterlijk bedoelde.. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor eigen handelen. Als ze niet willen lezen en overwegen, ja dan moeten ze op de blaren zitten.

      • Carla zegt:

        Nogal onbehoorlijke reactie, Jo. Die mens heeft het zwaar, voelt zich ziek en ellendig, heeft pijn, een overhoopgeslagen toekomst en is afhankelijk van anderen. Als hij ’s morgens wakker wordt weet hij al dat zijn dag weer kut zal zijn. En dan ga jij zeggen dat het zijn eigen schuld is omdat hij het Paleo dieet niet omarmt.
        En trouwens, hier: http://robbwolf.com/2013/04/11/broken/
        Misschien moet je eens wat meer AFK en je vrienden bezoeken om weer een beetje mens te worden, als dat je lief is tenminste want daar twijfel ik aan.

    • Jo tB zegt:

      Carla, Wat is onbehoorlijk om een volwassen persoon verantwoordelijk voor zijn gezondheid te houden? Ik kan iemand niet bij de hand nemen en hem/haar behandelen als een kind. Natuurlijk is het erg frustrerend om iemand achteruit zien gaan en je bent niet bij machte er wat aan te doen. Wil je zelf er niet onder doorgaan, dan moet je wel je handen van de ander aftrekken. Vraag het ieder ouder van een verslaafd kind.

      Op de blaren zitten is minder erg dan laten creperen, maar ik begreep heus wel dat Melchior dat niet letterlijk bedoelde.

      Iedere keer naar Australië vliegen om zijn hand vast te houden is een beetje te veel van het goede. Hij ziet me al aankomen!

  6. Daniel zegt:

    “De gigantische koolhydraatbombardementen die de gemiddelde vinkjesjager zichzelf dagelijks aandoet, blijven niet zonder consequenties, wat deze boevenbende je ook wijs maakt.”

    Om dit soort uitdrukkingen moet ik altijd lachen, of ik het er nou mee eens ben of niet (in dit geval wel).

    Jo, I’m with you. Ik ken ook enkele mensen die met (meerdere) klachten rondlopen die waarschijnlijk zullen verdwijnen zodra ze Paleo gaan. Maar ze willen/kunnen het niet geloven en als ik ze toch een beetje overtuigd heb wordt het nog even nagevraagd bij de behandelaar en die lacht het resoluut weg. Dus dan proberen ze het maar niet.

    Ik had geen klachten maar sinds ik soft-paleo ben is mijn gezondheid zoveel beter geworden (ik heb deze winter nog geen druppeltje snot gesnoten terwijl ik normaal van ca oktober tot maart 2-3 snip verkouden ben en ik heb meer energie om maar ff twee voorbeelden te noemen). Een familielid van mij had een autoimmuun ziekte die is weg sinds hij paleo is gaan eten. Ook dit soort verhalen overtuigt ze niet genoeg om Paleo te gaan als de arts zegt dan het reinste onzin is. Erg jammer maar het is het leven van iemand anders en het enige dat ik kan doen is ze de juiste weg wijzen, ze moeten er wel zelf naartoe lopen en als ze dat niet doen dan is dat mijn verantwoordelijkheid niet.

    • George zegt:

      daarom citeer ik soms artikeltjes van Dr. Strunz, die keer op keer verhaalt over de onbenulligheid en halsstarrigheid en onbenul van artsen, dus ook het artikeltje wat ik hier boven al aanhaalde:
      http://www.strunz.com/news.php?newsid=2151

    • Nou, fijn Daniël😉.

      Van wat voor autoimmuunziekte heeft je familielid geen last meer? N=1 rules, dus dat wil iedereen weten…

      Artsen die roepen dat het je reinste onzin is, zijn kwakzalvers met een hooguit rudimentair begrip van elementaire biologische principes. Hun middeleeuwse houding wordt razendsnel ingehaald door fundamenteel onderzoek.

      Maar inderdaad, zij hebben de status van Heere God en weten hun klanten dus af te houden van volstrekt ongevaarlijke interventies. Argumenteren is volstrekt zinloos. Lead by example is het enige dat we kunnen doen.

      • Daniel zegt:

        Lupus, had hij, de systemische variant! Paleo hielp niet gelijk als in: hij was binnen een week beter. Hij werd langzaamaan minder ziek en kon zijn medicijnen (op eigen houtje) ook langzaamaan verminderen (Terry Walhs ging ook kleine met stapjes vooruit). Hij heeft nog steeds ergens wat NSAID’s liggen voor het geval dat……

        • Dank, Daniel. Lupus is een klassiek voorbeeld. Er is een case studie waarbij drie ernstig zieke lupuspatiënten na jaren vergeefse behandeling op een glutenvrij dieet werden gezet en snel volledig herstelden. Ik schreef hier eens over in de een of andere veredelde gezinsbode – heel voorzichtig overigens – en had meteen de voorzitter of weetikwelkehotemetoot van een lupuspatiëntenvereninging aan mijn fiets hangen. Alleen al suggereren dat er een verband zou zijn tussen tarweconsumptie en lupus zou wat hem betreft (spuug, bries) verboden moeten worden en hij eiste ‘rectificatie’😉.

          Hier is die case studie. Wat me trouwens opvalt, is dat het artikel nu begint met de mededeling dat patiënten met een lupusbeeld vaak ‘onterecht de diagnose lupus krijgen, maar in werkelijkheid glutensensitief zijn’. Dat stukje stond er niet boven toen ik die studie voor de eerste keer las. Toen ging het zonder omhaal over ‘regressie van lupus’. Vermoedelijk hebben de auteurs zo veel stront over zich uitgestort gekregen vanuit diverse hoeken, dat ze om er vanaf te zijn maar een nieuwe ziekte hebben bedacht🙂.

          http://ard.bmj.com/content/63/11/1501.full

      • wmertens zegt:

        “Vermoedelijk hebben de auteurs zo veel stront over zich uitgestort gekregen vanuit diverse hoeken, dat ze om er vanaf te zijn maar een nieuwe ziekte hebben bedacht .”

        HAHAHAHA te grappig om niet waar te zijn🙂

      • Corrien zegt:

        Dat verklaart dan misschien waarom onze a.s. koning er minder opgeblazen uitziet dan jaren geleden. Meen me te herinneren dat hij LED heeft/had.
        Denk dat hij stiekum Paleo is in zijn vrije tijd. Ook diverse prinsessen zien er te goed uit voor een SDCD

      • Alex zegt:

        http://www.ad.nl/ad/nl/4561/Wetenschap/article/detail/536019/1999/04/19/Willem-Alexander-genezen-van-milde-vorm-ziekte-Besnier-Boeck.dhtml

        En nee, ik denk niet dat je alles op paleo kunt gooien.😛 Er zijn zat mensen die geen SDCD eten, maar gewoon normaal voedsel (en normale hoeveelheden) met voldoende groenten/fruit/vers vlees of vis zoals ook Seidell aanraadt. Afgezien daarvan heeft hij natuurlijk ook een beter budget dan menigeen om kwalitatief goed voedsel te (laten) kopen.😉

      • Corrien zegt:

        Alex??? Snel gevonden….. Wie gaat er eigen lijk schuil achter deze afkorting 😉

        • Ha, ha, ha… W.A. Van Buren, je bent ontmaskerd! Beetje opruiende taal uitslaan hier.

          Overigens, heb even snel gezocht, maar Cordain heeft een sarcoidose-remissie in zijn n=1 verzameling. Zegt helaas niets, want sarco gaat heel vaak spontaan in remissie.

        • O jee, daar gaan we weer…

          http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10363754

          We have demonstrated a high frequency of gastric autoimmunity and gluten-associated immune reactivity in patients with sarcoidosis, occurring in almost 40% of the cases, the former being the most frequent gastrointestinal immune manifestation. Despite a high frequency of humoral autoimmunity, the frequencies of clinical disease, pernicious anaemia and coeliac disease were not increased as compared with the control population.

      • Alex zegt:

        😀 Is inderdaad een afkorting, maar dan van Alexandra.😉

        Het helpt als je bij het zoeken de juiste woorden in de zoekmachine weet in te geven en genoeg oefening is ook van voordeel.

      • Alex zegt:

        Eat less, move more. Opruiend genoeg?😀

        Tenslotte eet je vanzelf minder als je alle rotzooi schrapt en af en toe IF toepast. En minder zitten zorgt er vanzelf voor dat je meer beweegt.😉

        FWIW Ik denk dat Seidell fout zit met het ondersteunen van de vinkjesmafia, maar dat zijn bedoelingen waarschijnlijk wel zuiver zijn geweest. Hij is (volgens zijn schrijven op foodlog her en der) van mening dat een al te drastische aanpak voor veel mensen te ver van hun bed is en dat diegenen dan helemaal niets veranderen ondanks dat dat dringend nodig is en vandaar dat hij kleine wijzigingen aanbeveelt. Iedere stap richting paleo is er één.

      • Alex zegt:

        🙂😉😉😉

  7. Guido Vogel zegt:

    @Melchior
    Heb je wel eens van Richard Johnson gehoord? Die lijkt de brug te slaan tussen Paleo, low-carb, mitochondriën en de bacterien in het darmkanaal. Kwam bij hem via Mercola.

    http://www.fatswitchbook.com/

    • Hoi Guido,

      Jazeker! Dijk van een wetenschapper. Ik heb enkele lezingen van hem gehoord en ook wel behandeld hier. Het meest intrigerend vind ik zijn bevinding dat sommige mensen als ze eenmaal pathologisch insulineresistent zijn glucose intern gaan omzetten in fructose, met alle gevolgen van dien. Dat zou mogelijk verklaren waarom ‘the metabolically broken’ vaak helemaal geen koolhydraten meer verdragen (of alleen nog kleine beetjes). Ik zal dit interview asap kijken. Dank!

  8. George zegt:

    Lachen is ook erg Paleo!
    en sorry guys, ik kan het echt niet laten om dit hier te plaatsen:
    http://www.luckymedia.nl/luckytv/2013/04/ik-ben-geen-nummer/

    @Melchior haal het er maar af als je het ongepast vindt🙂
    maar als je het wel leuk vindt: embedden !

    • Jo tB zegt:

      George, briljant, vooral dat platte Amsterdam accent en dat gehinnik!! Ongetwijfeld zullen ze er zelf ook om lachen.

      • George zegt:

        Haags…dat maakt het nog subtieler; vanavond was overigens de derde parodie..ik vraag me overigens af of je het oorspronkelijke interview gezien moet hebben om echt zo te moeten lachen om de parodieën…..

  9. willem zegt:

    Melchior eindigt in ‘Perspectief’ met:
    ‘Neem het heft in eigen hand en kies eieren voor je geld’.
    Helemaal mee eens, alleen…..
    Een meerderheid van de bevolking is niet in staat dat heft in eigen hand te nemen. Dat is niet (alleen) eigen schuld, maar vooral de schuld van degenen die op beleidsbepalende posities zitten. Posities waar beslist wordt over voedingsvoorlichting, waaraan door een scala aan dietisten, medici, voorlichtingsbureaus die adviseren van baby tot bejaarde, en noem ze maar op, gehoorzaamd wordt: zij zullen het wel weten.
    Zolang de structuren zo zijn, structuren waarin de voedingsindustrie geworteld zit, zal de massa blijven denken dat (volkoren)brood, pasta, pizza, sojaburger, zonnebloemolie en fructose nuttigen een gezond voedingspatroon garandeert.
    En de ‘bewuste’ consument let ook nog eens op de V”s: het eeuwige leven..
    Weinig perspectie, de komende tijden.

  10. Jo tB zegt:

    Over perspectief gesproken, foto’s van wat een gemiddeld gezin eet…..
    http://www.amusingplanet.com/2010/07/hungry-planet-what-world-eats-by-peter.html

    Ik had de foto'[s al jaren geleden gezien. Gelukkig dat ze nog op internet staan.

  11. William Davis (Wheatbelly) kreeg de volgende brief (zie zijn blog):

    My 13 yr old son was diagnosed over a year ago with Type 1 [diabetes]. Before his diagnosis, I was very ‘green’ — bought organic foods, bought meat from free-range, grass-fed local farms, cleaned my house with products I made myself from vinegar and natural products. But we did follow the low-fat, low-calorie, high-fiber, healthy whole grain diet. We were told “eat whatever you want” — just dose for it [with insulin] and be healthy (yep: low-fat, high-fiber, etc.)

    I didn’t think so: If he has a carb problem, then limit carbs! We immediately went low-carb, causing us to remove a lot of wheat products, but didn’t know about the damages of gluten then.

    His last two A1Cs [hemoglobin A1c’s, a 60-90 day reflection of blood sugar fluctuations] have been 5.3% [normal range]. He was taken off his basal insulin and his bolus, continuing to less and less. Today, he is OFF insulin! YES, he is a Type 1 diabetic: They double-checked for the antibodies in case he was misdiagnosed–they are there. Even without insulin, his blood sugars are better than me or his dad, or even sister (we all check now). And all this while growing over 5 inches in one year, going through puberty and the stomach flu with no problems (scary for Type 1 diabetics).

    His doctors are amazed. We all still did not know how he was this way, until someone shared with me Wheat Belly. We are all going completely gluten-free now and staying low-carb. Maybe my asthma will be gone and my daughter’s horrible itchy rash all over her arms will finally leave!

    Absolutely wonderful book, thank you!

    • N=1, roept de zwaar granofiele Vinkjesmafia, spugend van drift. Honeymoon!

      Een jaar na diagnose? O, come on! Steek uw vroeg oud geworden hoofden waar de zon nooit schijnt, stelletje klootzakken. Diabetes type 1 is net als veel andere autoimmuunziekten een graanziekte (en als tarwe het alleen niet kan, dan maakt melk het wel even af). De pathofysiologie wordt steeds beter in kaart gebracht. Maar is er ook maar één vatbaar kind (met het ‘vatbare’ HLA type) dat het enig juiste advies krijgt? Natuurlijk niet!

      • Daarentegen waarschuwen we wel om de eendjes en zwanen geen brood te geven, want die krijgen er reuma en andere autoimmune narigheid van. Het is toch godverdomme van de ratten besnuffeld… Sorry dat ik zo loop te schelden😉. Ik zal even een koude douche nemen.

        http://www.dailymail.co.uk/news/article-2311554/Wrong-kind-bread-gives-wardens-bird-Parks-visitors-loaves-confiscated-replaced-healthier-snacks.html

      • Mariet Hoen zegt:

        Melchior, elk N=1 verhaal heeft op z’n minst 10 volgers (als het er niet meer zijn ) Misschien ben ik te positief😉 maar ik zie steeds meer mensen afkeurend reageren op suiker, graan, frisdrank, enz. Kritisch, soms maar halve waarheden, maar toch ‘on the road’ !
        Ik zie op FB ook steeds meer ‘genezingen’ van DM T1 door paleo/ketogeen te eten o.a. bij Elaine Cantin

        Paleo Denmark, gaat als een trein, over 10.000 leden. Daar hebben ze het licht gezien. In het begin alleen maar foto’s van eten, nu steeds meer verdieping.
        Nederland nog máár 383, langzaam groeiend.

        P.S. Gisteren per ongeluk een vinkje gekocht. Zag thuis pas dat er een vinkje op stond. Mijn excuus: zag er niet uit als een vinkje ;- ) Was een pot met een plant van basilicum, biologisch. Rook heerlijk.

        En die Vinkjesmaffia, die kan de pot op (letterlijk en figuurlijk )

      • Jo tB zegt:

        Heb het gelezen. Wat hij schrijft slaat de spijker op de kop. We moeten af van onbetrouwbaar onderzoek waar de uitkomst al van te voren vast staat. Deze zin sprong er voor mij erg uit:
        If science is to progress,” as the Nobel prize winning physicist Richard Feynman said half a century ago, “what we need is the ability to experiment, honesty in reporting results—the results must be reported without somebody saying what they would like the results to have been—and finally—an important thing—the intelligence to interpret the results. An important point about this intelligence is that it should not be sure ahead of time what must be.”
        Dat houdt toch in dat onderzoekers moeten kunnen zeggen: dit hebben we gevonden, en zich niet altijd in allerlei bochten wringen, om geen verantwoording te geven voor de resultaten, of de resultaten dusdanig masseren, zowat wit was zwart wordt.
        Als wat Taubes voorstaat zouden we heel wat aan eerlijkheid gewonnen hebben.

    • Helene zegt:

      Dit wil ik wel graag aan mijn vriendin met diabetes 1 laten lezen……
      Ze blijft volhouden dat koolhydraten voor haar héél belangrijk zijn omdat ze een fysiek inspannende baan heeft. Ik had me al eens afgevraagd: graanvrij en autoimmuunziektes zou een mooie combi kunnen zijn. Dit is het eerste dat ik lees over diabetes 1 die omgekeerd is. Was dus niet zo’n gekke gedacht achteraf gezien.

      • wmertens zegt:

        Koolhydraten zijn best wel belangrijk, maar het belangrijkste is een constante bloedsuikerspiegel, niet te hoog en niet te laag. Als je geen koolhydraten eet moet jouw lichaam dat compenseren door glucose of ketonen aan te maken van eiwitten of vetten, allemaal goed en wel maar extra werk dat je lichaam toch wel een beetje belast en verschillende systemen zoals immuniteit en hormonenbalans beïnvloedt.
        Aardappelen of witte rijst met wat boter en azijn zijn prima (en lekkere) bronnen van koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen, en ze hebben niet zo’n zware verdenking van problemen als tarwe. De boter en azijn vertragen de opname in het bloed.
        Modern problematisch voedsel zoals tarwe en suiker lijkt gecorreleerd met bloedsuiker schommelingen die niet enkel door de opname van koolhydraten komt. Schommelingen en diabetes 1 = niet goed.
        Vraag je vriendin eens van enkele weken te proberen de tarwe en de suiker te laten, en in de plaats aardappelen te eten. In het slechtste geval heeft ze enkele weken aardappelen gegeten (mjam!), in het beste geval is haar gezondheid er op vooruit gegaan.

      • Jo tB zegt:

        Helene, jouw vriendin zou Dr Richard Bernstein’s boek The Diabetic Solution moeten lezen. Ook zijn verhaal op zijn site moeten lezen. Hij is zelf een type 1 (al 69 jaar!) en zweert bij een strict koolhydraat beperkt dieet. 6-12-12 gram koolhydraten per maaltijd en dan hoef je een minimum aan insuline te spuiten en krijg je “normale” bloedsuikers. Als er iemand is die haar kan overtuigen dat koolhydraten slecht voor je zijn, dan is hij het wel. Bernstein is geen paleo volger. Ik vind het een stapje verder.
        http://www.diabetes-solution.net/

        • Jo, niet helemaal eens dit keer. Bernstein is een genie en een groot arts, en voor de eenmaal gediagnosticeerde is zijn approach waarschijnlijk de beste, maar ik acht paleo juist een stap verder. Bernstein slaat geen acht op etiologie. Very low carb is de beste manier om een eenmaal manifeste DM type 1 te controleren, maar slechts uitsluiting van triggers kan eventueel leiden tot herstel van betacelfunctie. Paleo is dus geavanceerder.

          Nota bene: ik heb nog nooit gehoord van remissie van al lang bestaande DM type 1. De interventie lijkt onmiddellijk na diagnose te moeten worden gestart. Steeds meer ouders doen dat, dus zullen er steeds meer ‘wilde’ gegevens opduiken. Preventie is natuurlijk nog veel beter. Waarom zou je een risico nemen door neolithisch slavenvoer te eten?

      • Jo tB zegt:

        Wmertens, ik ben een type 2 en bij mij schieten de suikers omhoog wanneer ik aardappelen eet. Vlink boter erbij helpt niet om de stijging te vertragen. Ik kan het niet wegspuiten, omdat ik nog op tabletten zit. Trouwens de opvatting “ïk spuit de hoge bloedsuikers wel weg” vind ik een verkeerde mentaliteit ook door veel internisten gehanteerd. Ik zou het niet zo ver laten komen door mijn koolhdraten zo beperkt mogelijk houden. Een kleine stijging kan mijn lichaam prima aan. Dr Richard Bernstein beschrijft in zijn boek waarom dat nodig is. Hoe lager je je koolhydraten zijn hoe preciser je kan spuiten.

      • Jo tB zegt:

        Helene, een betere link is de volgende. Hij heeft een forum, maar daar moet je wel lid van zijn om het te bekijken.
        http://www.diabetes-book.com/

      • Het gebeurt inmiddels vaker, Helene, alleen weten we nog niet hoe lang die terugkeer van betalcelfunctie aanhoudt. Als je het onderzoek van vooral Fasano bekijkt, is dit exact wat je moet verwachten. Neem de belangrijkste triggers weg (tarwe en zuivel) en als er nog geen onomkeerbare schade is, win je aan functie.

        Hier is een recente Deense case:

        BMJ Case Reports 2012 Jun 21;2012. pii: bcr0220125878. doi: 10.1136/bcr.02.2012.5878.

        Remission without insulin therapy on gluten-free diet in a 6-year old boy with type 1 diabetes mellitus.

        Sildorf SM, Fredheim S, Svensson J, Buschard K.

        Paediatric Unit, Copenhagen University Hospital, Herlev, Denmark. stinesildorf@dadlnet.dk
        Abstract
        A 5-year and 10-month old boy was diagnosed with classical type 1 diabetes mellitus (T1DM) without celiac disease. He started on a gluten-free diet after 2-3 week without need of insulin treatment. At the initiation of gluten-free diet, HbA1c was 7.8% and was stabilised at 5.8%-6.0% without insulin therapy. Fasting blood glucose was maintained at 4.0-5.0 mmol/l. At 16 months after diagnosis the fasting blood glucose was 4.1 mmol/l and after 20 months he is still without daily insulin therapy. There was no alteration in glutamic acid decarboxylase positivity. The gluten-free diet was safe and without side effects. The authors propose that the gluten-free diet has prolonged remission in this patient with T1DM and that further trials are indicated.

        • En wat betreft haar hoge lichamelijke activiteit, misschien dat dit wat helderheid verschaft:

          http://www.paleoinfused.com/?p=2383

        • Als er nog meer cases worden gedocumenteerd van mensen die onmiddellijk na de diagnose diabetes type 1 paleo gaan en in een wel erg langdurige honeymoonfase terechtkomen, wordt een ‘nieuw, diabetes type 1 achtig syndroom’ bedacht, dat gunstig lijkt te reageren op eliminatie van gliadinen en de bioactieve substanties die tot doel hebben het runderkalf te laten groeien. En komt er een waarschuwing dat zo maar stoppen met graanproducten en zuivel gevaarlijk kan zijn. Opdat niet iedere pas gediagnosticeerde type 1 het in zijn hoofd haalt paleo te gaan en diverse partijen een waanzinnig lucratief levenlang zorg en medicatie mislopen…

          Cynisch, ik weet het, maar liever cynisch dan naïef.

      • wmertens zegt:

        Jo,

        Als je niet veel koolhydraten eet is het normaal dat een bolus er voor zorgt dat de bloedsuiker sterk piekt, omdat o.a. je spieren insulineresistent worden ter behoud van glucose voor de hersenen.

        Ik denk dat als je begint met een kleine, gekookte, ’s nachts in de ijskast bewaarde, niet erg opgewarmde aardappel als deel van een maaltijd, je bloedsuikers niet sterk zullen pieken. Korte pieken kunnen ook gevolgd worden door langdurig lagere bloedsuiker niveaus, wat dat weer gezonder zou zijn. Meten is weten.

        Op http://perfecthealthdiet.com/2010/10/everything-you-might-want-to-know-about-the-potato/comment-page-1/#comment-146586 is “tatertot”, iemand met hoge bloedsuikers die die via dieet onder controle krijgt, aan het uitleggen hoe hij resistant starch en aardappelen en timing gebruikt om bloedsuiker normaal te houden. Diezelfde tatertot heeft een “aardappeldieet” gevolgd met goede gezondheidsgevolgen (alhoewel hij nu zegt dat het meer een trukje is en gewoon perfect health diet eten even goed zou moeten werken). Zeer interessant zelfs als het slechts een n=1 geval zou zijn.

        “Echte” cellulaire koolhydraten en bloedsuikerniveaus hebben geen eenvoudig verband. Je darmflora heeft er mee te maken alsook je hele hormonale systeem.

      • Mariet Hoen zegt:

        Wmertens, niet koolhydraten, maar glucose, in kleine hoeveelheden, heeft je lichaam nodig. En wat is er mis mee om je lichaam zelf te laten bepalen hoeveel glucose het maakt omdat het nodig is ? Hoezo extra werk ? Het is voor het lichaam veel meer werk om, dat teveel aan glucose te verstouwen. Opslaan in de spieren, de lever en als die vol zijn in de vetcellen. Gevolg is dat, als het lichaam glucose nodig heeft, die niet meer bereikbaar is en je een hypo krijgt, waarna je weer koolhydraten móet eten. Dat is ook weer gauw teveel, zodat je moet bijspuiten ( of moet rondlopen met een pomp ) en je teveel aan glucose weer zo gauw mogelijk uit je bloed naar de opslag gaat. Vermoeiende vicieuze cirkel.

        Ik ben een DM T2 diabeet, die al zeker 20 jaar insuline afhankelijk is, dus eigenlijk een DM T1 !? Die indeling, T1 en T2, is maar een kapstok, waar ‘men’ mee werkt omdat ’t makkelijk is, om mensen in een hokje te plaatsen.
        Voor een insulineafhankelijke diabeet is kunstinsuline een zege en een kruis. Een kruis omdat het de illusie schept, dat je ‘alles’ kunt eten. Zo wordt dat ook verkocht door de dokters en diabetesvereniging aan insulineafhankelijke diabeten.

        Door zo weinig mogelijk koolhydraten te eten, via wat groenten, noten en weinig fruit, en zeker geen granen en aardappels, kan een T1 en T2 zijn insuline gebruik verminderen. Gevolg is minder last van de hierboven genoemde vicieuze cirkel. Geen angst meer voor hypos en bijspuiten. Geen overdreven vetopslag en soepeltjes bewegen😉

      • Jo tB zegt:

        Wmertens, “taterot”s verhaal vertelt mij dat hij hoogst waarschijnlijk geen diabetes heeft. Misschien heb ik mis. Zijn metingen vertelt mij, dat zijn insuline afgifte meteen op gang komt (als het na een uur weer lager dan basaal is). Wanneer hij aardappelen (en niets anders erbij) eet schiet zijn suikers tot 210 (11,6 nmol/l) en een uur later is het weer danig gezakt (80). Hij vertelt niet wanneer hij de 210 noteerde. Was dat na 5 minuten, 10, of 20? Bij diabetes komt de insulineafgifte pas later op gang, waardoor het langer duurt voordat het weer op basaal niveau terug is. Ik heb eens een set PP metingen gedaan. Rond 3/4 uur piekt mijn glucose en met 2,5 uur is het weer terug bij af. En dat is met een tablet om de aalvleesklier te stimuleren. Dus puur afgaan op een paar metingen kun je heel snel een verkeerde conclusie trekken en het niet op iemand anders zomaar toepassen. Ieder lichaam is anders en zal anders reageren op het eten van aardappelen.
        Ik heb ook verhalen van diabetici gehoord dat hun glucose 4 uur later nog hoog is na het eten van een pizza en dat ze zeggen “ik spuit het wel weg”. Mijn mening is dan dat die persoon Russische roulette met zijn lichaam speelt. Inderdaad meten is weten, maar je moet goed met de uitkomsten omgaan en niet zonder meer transplanteren op een ander.

      • wmertens zegt:

        Jo,

        De definitie van DMT2 is, dacht ik, nuchtere bloedsuiker > 140. Dus tatertot had DMT2.

        Inderdaad het lichaam heeft glucose nodig, maar de beste manier om dat in het lichaam te krijgen is via cellulaire koolhydraten. Kleine hoeveelheden zijn relatief, je hersenen ploegen elke dag door zo’n 400-600 kcal ofwel 100-150g glucose. Dus als je geen ketonen aanmaakt en 0.5kg aardappelen eet, heb je net binnen wat je hersenen verbruiken. Wat je meer eet wordt eerst als glycogeen opgeslagen, wat een fantastische energiebron is voor snelle energiestoten, en als dat reservoir vol zit wordt de rest omgezet naar vetten. Spieren vermijden de directe verbranding van glucose, want dat levert nogal wat oxidatie op. Als er echter te veel glucose is, dan wel.

        We zien dus allerlei mechanismen om glucose aan te pakken tot je boven een limiet komt en dan komen er problemen. We zien ook mechanismen om glucose te gebruiken. In mijn opinie is het dan ook goed van die te gebruiken. Het alternatief is dat de lever en nieren extra moeten werken. Merk ook op dat de Inuit een 25% grotere lever hebben dan jij en ik. Veel mensen op VLC dieten hebben verminderde slijmvliesproductie en schildklierwerking, beide niet zo gezond.

        Al bij al denk ik dat er diabetici rondlopen die koolhydraten aankunnen, en dat die dat dan best ook doen. “pieken platspuiten” is inderdaad geen goede oplossing, vinden wat de grens is en daar dicht tegen aan zitten lijkt mij beter. Tarwe en suiker kunnen me dunkt best ook gelaten worden.

        • Mariet Hoen zegt:

          ‘Inderdaad het lichaam heeft glucose nodig, maar de beste manier om dat in het lichaam te krijgen is via cellulaire koolhydraten. Kleine hoeveelheden zijn relatief, je hersenen ploegen elke dag door zo’n 400-600 kcal ofwel 100-150g glucose. Dus als je geen ketonen aanmaakt en 0.5kg aardappelen eet, heb je net binnen wat je hersenen verbruiken. Wat je meer eet wordt eerst als glycogeen opgeslagen, wat een fantastische energiebron is voor snelle energiestoten, en als dat reservoir vol zit wordt de rest omgezet naar vetten. Spieren vermijden de directe verbranding van glucose, want dat levert nogal wat oxidatie op. Als er echter te veel glucose is, dan wel’

          Wmertens, dat zal best opgaan voor ‘gezonde’ mensen !

          Maar niet bij mensen met diabetes, en vooral insulineafhankelijke. Een halve kilo aardappelen ! Hoe kom je op ? Wat ik meer eet dan 20/30 gram koolhydraten wordt opgeslagen als glycogeen en vet, vooral vet.
          Vet, om nooit meer te ‘moven’, als ik zoveel koolhydraten zou eten.
          Glycogeen wordt, bij duistere redenen, van plotselinge opheffing van de insulineresistentie, dus bij een hypo, in één keer in het bloed gestort, met als gevolg: een hyper !
          Lekker onrustig allemaal, helpt echt niet om de bloedsuiker binnen aanvaardbare marges te houden, zoals jij aanbeveelt. Niet op jou methode !

          Sinds ik Paleo/ LCHV eet, ketogeen, heb ik nooit meer hypos en nooit meer hypers. Na wat ongemakken van duizelingen in het begin enz. draait mijn lichaam grotendeels op vet, dat wat ik eet en dat wat al jaren was opgeslagen voor een eventuele hongerwinter ! Nou, die is nou gekomen😉

          Geen bangmakerij a.u.b. voor van alles en nog wat, bij een ketogeen dieet. Ik doe het nu al een jaar en 3 maanden, ben helder in mijn hoofd ( beginnend geheugenverlies, weg, namen van bloemetjes poppen zomaar weer op ! ) afgevallen, gewrichtspijn verdwenen, enz.
          Blijkbaar kan mijn chemisch fabriekje, dat met die glucose heel goed regelen, zonder allerlei kunstgrepen.

          Door ketogeen te eten kán ik weer bij mijn opgeslagen vet komen. Mijn bloedsuiker rustig houden, lekker sporten en… gelukkig zijn.

        • George zegt:

          fantastisch Mariet!!!! is echt te gek wat jij bereikt hebt en ik vind het ook mooi dat je de onzin van anderen in ieder geval met jouw eigen ervaringen weerlegt!

        • Mariet Hoen zegt:

          🙂 Dank je, George.

        • Mariet Hoen zegt:

          Wout, deze kwam vandaag langs. Sluit aan op de discussie die wij voerden. Over dat het lichaamsfabriekje zelf zijn benodigde glucose kan maken. Dus ook in ketose en IF, juist dan, als het de bedoeling is om vet te verbranden. Gerustgesteld ?

          http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7647479

        • Wout zegt:

          Hoi Mariet,

          ik heb er nooit aan getwijfeld dat het lichaam genoeg glucose kan aanmaken om in de primaire behoeften te voorzien. Deze manier is trouwens leuk, het gaan om de glycerol structuur waaraan drie vetzuren gekoppeld worden om vet op te slaan. Dus wanneer je vet uit je vetweefsel verbrandt krijg je zo’n 10% van de energie als glucose. Ja, puur vet bevat koolhydraten!

          Maar ik blijf er bij dat als je lichaam zelf glucose moet maken, dat er enerzijds een mogelijkheid is dat dat belastend is, want het is een extra taak, en anderzijds is er een goede kans dat minder cruciale glucose verbruikers zoals slijmvliesproductie worden verminderd. Dat laatste kan leiden tot constipatie en infecties.

          Bovendien vind ik ketose-adem niet zo lekker ruiken🙂 Ik eet dus voldoende koolhydraten om in mijn dagelijkse behoeften te voorzien, en ik ben persoonlijk van mening dat zelfs diabetici best proberen van zoveel mogelijk van de dagelijkse koolhydraten via hun eten binnen te krijgen.

      • wmertens zegt:

        Overigens, de hersenen kunnen blijkbaar ook lactaat gebruiken: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22186669

        Ons lichaam is echt wel niet voor één gat te vangen. Onze glucosehuishouding is veel ingewikkelder dan enkel de insulinespiegel. Ik ben van mening dat je je lichaam moet geven waar het het beste mee werkt en dat in veel gevallen het lichaam zichzelf dan kan herstellen.

      • wmertens zegt:

        Beste Mariet,

        Allereerst, ik vind het super dat je iets gevonden hebt dat werkt voor jou en ik wil je zeker geen angst aanjagen. Zo lang je je prima voelt is er geen reden om te veranderen.

        Ik wou gewoon de anti-koolhydraten sentimenten hier een beetje temperen – overdreven koolhydraten (en zeker tarwe/suiker) zijn niet goed, maar gematigde koolhydraten zijn voor gezonde mensen prima. Voor mensen met diabetes denk ik dat er bij zijn die nog steeds wat koolhydraten kunnen eten, uiteraard met oog op hun bloedwaarden.

        “Wat ik meer eet dan 20/30 gram koolhydraten wordt opgeslagen als glycogeen en vet, vooral vet.”

        Ok, ik heb moeite met deze uitspraak. Tel even mee: Stel dat je lichaam 20g zonder problemen aankan, en je eet 100g. De rest wordt dus omgezet naar glycogeen (maximum 400g of zo) of vet. Aangenomen dat de glycogeenopslag niet werkt en dat omzetting naar vet 100% efficient is, ga je dus zo’n 36g vet per dag opslaan. Aangenomen dat je niet meer of minder eet zou dat dus 1kg extra betekenen op een maand tijd. Is dat wat je waarneemt?

        Ik wil gewoon maar zeggen, het lijkt me waarschijnlijker dat er hormonale dingen gebeuren door bloedsuikerspiegel schommelingen…

        “Glycogeen wordt, bij duistere redenen, van plotselinge opheffing van de insulineresistentie, dus bij een hypo, in één keer in het bloed gestort, met als gevolg: een hyper !
        Lekker onrustig allemaal, helpt echt niet om de bloedsuiker binnen aanvaardbare marges te houden, zoals jij aanbeveelt. Niet op jou methode !”

        Hmm. Als er geen glycogeen zou zijn dan zou je dus geen hyper hebben maar je zou wel daveren van al de adrenaline die het lichaam vrijmaakt om aan glucose te geraken, nee? Even goed niet echt een ideale situatie? Hier loopt er duidelijk iets mis met het hele regelsysteem.

        “Sinds ik Paleo/ LCHV eet, ketogeen, heb ik nooit meer hypos en nooit meer hypers. […], ben helder in mijn hoofd ( beginnend geheugenverlies, weg, namen van bloemetjes poppen zomaar weer op ! ) afgevallen, gewrichtspijn verdwenen, enz.
        Blijkbaar kan mijn chemisch fabriekje, dat met die glucose heel goed regelen, zonder allerlei kunstgrepen.”

        Dat is echt fantastisch en ik ben heel blij voor jou, echt waar! Maar jouw ervaringen bewijzen niet dat koolhydraten slecht zijn voor diabetici, enkel dat wat jij doet prima gewerkt heeft voor jou. Tatertot zijn ervaringen bewijzen ook enkel dat dat gewerkt heeft voor hem. We hebben dus positieve ervaringen met bloedsuikernormalisatie aan twee uitersten van koolhydraatconsumptie. Nu is diabetes niet 1 ziekte en zijn er verschillende dingen die kunnen mislopen met hetzelfde ziektebeeld dus wat werkt voor wie? Geen idee.

        Ik heb helemaal niets tegen ketogene dieten, ik denk alleen dat ze er (veel? weinig?) gevallen zijn waar ze niet strikt noodzakelijk zijn. Wie weet zou 50g of 100g koolhydraten per dag ook goed gewerkt hebben en kwam jouw herstel door andere factoren van jouw dieet.

        Met veel respect en de hoop dat we allemaal openstaan voor de wetenschap,

        Wout.

        PS: George: Jej, onzin, dank je wel.

        • Mariet Hoen zegt:

          Man, o man, Wout, ik heb niet alleen iets gevonden dat werkt, maar iets waar mijn leven van afhangt. Klinkt misschien dramatisch, maar het is zo !
          Voordat ik het licht had gezien, mede en grotendeels door dit blog, was mijn bloedsuiker al jaren stabiel. Door insuline en tabletten prachtige suikers en met de complimenten van de internist.

          MAAR ik groeide dicht, dikker en dikker, de Actos, zorgde dat ik er ging uitzien als een Michelin mannetje, want dat doet Actos, die slaat vet op in je bovenarmen en bovenbenen, met als voordeel minder vet rond je organen. Ik kon niet meer fatsoenlijk lopen, zag mezelf in een rolstoel landen. En mijn droom om 100 jaar te worden in de prullenbak belanden.
          En wat ik at ? Hooguit 1500 calorieën, op Atkinsachtige manier !

          Nee 50 of 100 gram koolhydraten werkt niet, bij mij !
          24 jaar diabetes en veel verkeerde adviezen heeft mijn metabolische waarschijnlijk zo ontregeld dat ik nu alleen maar kan afvallen door drastische maatregelen, ja, zoals Jimmy Moore.
          En zelfs dan val ik maar 1 á 2 kilo per maand af. En door geregeld IF te doen en door te sporten.

          Maar ik heb mijn leven en een vrolijke toekomst weer terug.

          Dat volgende schrik aanjagertje van jou over adrenaline klopt niet. Ik ben nog nooit zo ‘ausgegliechen’ geweest. Niks adrenaline kick ( ik weet hoe dat voelt )

          “I am not in a competision with anyone else, I run my own race “ is momenteel mijn favoriete uitspraak. Geldt voor iedereen 😉

        • Mariet Hoen zegt:

          Wout , nabrander. Over de goede waardes, die ik had op veel insuline en tabletten en waar de dokter zo blij mee was. Nog even dit, ik had vaker hypos en soms ook wel eens een hyper, maar dat kwam niet tot uitdrukking in de HbA1c en daar kijken de dokters naar ! Hypos je moet er maar mee leren leven is het devies😦

        • Wout zegt:

          Hoi Mariet, ja inderdaad – het hele hormonale systeem is best ingewikkeld

          Maar weerom, je vergelijkt “standaard dieet, 1400kcal” met “VLC paleo dieet, ad libitum”. Twee verschillende beestjes. Ik geloof je helemaal dat je nu geen schommelingen meer hebt, maar ik neem daarom niet automatisch aan dat dat door de VLC komt…

          En ik wil je helemaal geen schrik aanjagen, sorry dat dat zo overkomt! Voor zover ik weet is het zo dat als het lichaam hypo gaat dat dan een zeer onaangename adrenalinestoot gegeven wordt om prompt glucose in het bloed te dumpen. Helemaal niet leuk, heb het al meegemaakt, voelt helemaal niet als een kick, tenzij “in the pants”.

          Enfin ik heb mijn ding gezegd. In ieder geval, keep trucking!🙂

        • Mariet Hoen zegt:

          Wout,
          1.”Maar weerom, je vergelijkt “standaard dieet, 1400kcal” met “VLC paleo dieet, ad libitum”. Twee verschillende beestjes. Ik geloof je helemaal dat je nu geen schommelingen meer hebt, maar ik neem daarom niet automatisch aan dat dat door de VLC komt…”

          Niet goed gelezen😉 Ik heb geen standaard dieet vergeleken met LCHV. Ik heb Atkins vergeleken met LCHF. Dus ik at allang LC , met teveel eiwit en te weinig vet.

          2. “Voor zover ik weet is het zo dat als het lichaam hypo gaat dat dan een zeer onaangename adrenalinestoot gegeven wordt om prompt glucose in het bloed te dumpen. Helemaal niet leuk, heb het al meegemaakt, voelt helemaal niet als een kick, tenzij “in the pants”.

          Je zegt dus als je een hypo krijgt, krijg je ook een stoot insuline. Nou dat klopt ! Zeer onaangenaam.
          Maar jij bracht dat eerder in verband met ketogeen eten. Jij beweerde dat dat hier zou optreden.

          Niet dus, omdat ik geen hypos krijg en dus ook geen adrenaline stoot, op een ketogeen dieet.

          Lijkt wel… een vorm van draaien, om maar gelijk te krijgen ?😉

        • Mariet Hoen zegt:

          Wout, correctie: Je zegt dus als je een hypo krijgt, krijg je ook een stoot insuline . Moet dus zijn :
          Je zegt dus als je een hypo krijgt, krijg je ook een stoot ADRENALINE !!!

        • Wout zegt:

          “Lijkt wel… een vorm van draaien, om maar gelijk te krijgen ? ;-)”

          Haha🙂 Ik hoop van niet, als ik ongelijk heb hoor ik dat graag, dan leer ik weer wat bij…

          Wat ik bedoelde met die hypo is, jij bracht dat op als een argument tegen koolhydraten en ik vond dat koolhydraten daar mogelijks niets mee te maken hebben, maar ik heb in plaats van dat te schrijven de vraag gesteld of hetzelfde niet zou gebeuren zonder koolhydraten. Slechte verwoording, sorry.

        • Mariet Hoen zegt:

          😉 Wout, Even voor de duidelijkheid. Ketogeen eten is heel waarschijnlijk niet noodzakelijk voor ‘gezonde’ mensen.

          Ik zie ketogeen eten als een vervanging, alles of gedeeltelijk, van de medicatie ( met alle bijwerkingen van dien.) ‘Voedsel als medicijn’ Voor sommigen een tijdelijke zaak, voor anderen een noodzakelijke, levenslange WOE.
          Voor ‘the broken’ of zoals een jonge jongen, DM T1, zegt met een beetje zelfspot: “Ik ben een beetje kapot ” kán het een mogelijkheid zijn om hun ziekte terug te dringen, te genezen en/of minder ongemakken en complicaties ! te ondervinden.
          En dan heb ik het over vergevorderde DM T2, T1 en sommige Kanker.

          Een uitsnede uit een recent verhaal van Elaine Canton, omdat te illustreren :
          “Again, I was pushed Chemo, that I again refused, and I pointed out to the surgeon: especially not chemo since the new study from the cancer research center in Seattle Washington came out August 2012 showing accidental findings that showed chemo damages the DNA of Healthy cells and make them produce a protein at 30 times more the rate which makes cancer grow and makes you die faster. The surgeon was not aware of that and asked
          asked me which protein? I said I think it’s the WNT16B.

          I was told that there was no diet that could take care of this, I was offered
          A mastectomy and the surgeon told me she was very worried for me…I told the surgeon not to be worried for me that I was not worried and that I preferred doing metabolic therapy via Ketogenic diet. I was also sent for a full body CT scan with IV contrast and for a full body bone scan.
          The surgeon called me after the scans with the results (Mike Dancer was also listening in on the call) and heard the doctor ate her words letting me know that both scans were negative for cancer anywhere else in my body. “

        • Wout zegt:

          Mariet: We zitten nu op dezelfde golflengte denk ik🙂

      • Jo tB zegt:

        Wout, (klinkt iets leuker dan wmertens, bedankt). Ik vind jouw berekening interessant.

        Tel even mee: Stel dat je lichaam 20g zonder problemen aankan, en je eet 100g. De rest wordt dus omgezet naar glycogeen (maximum 400g of zo) of vet. Aangenomen dat de glycogeenopslag niet werkt en dat omzetting naar vet 100% efficient is, ga je dus zo’n 36g vet per dag opslaan. Aangenomen dat je niet meer of minder eet zou dat dus 1kg extra betekenen op een maand tijd. Is dat wat je waarneemt?

        Ik ervaar het wel. Ik kan veel makkelijker een 1 kilo in een week aankomen, dan die kilo kwijtraken. Het blijft voor mij een enorme puzzel, hoe ik dat het beste kan doen. Al 9 jaar weet ik dat mijn bloedsuikers hoger blijven hangen wanneer ik zuivel eet. Werkt nog cumulatief ook. Dus heb ik eigenlijk met twee problemen te maken de koolhydraten en de zuivel. Ik heb inmiddels geleerd dat ik wel zoete aardappelen kan eten zonder al te veel last van mijn bloedsuikers te hebben. Daar ik ze heerlijk vind, heb ik er geen probleem me de gewone aardappelen te laten staan.

        • wmertens zegt:

          “Ik ervaar het wel. Ik kan veel makkelijker een 1 kilo in een week aankomen, dan die kilo kwijtraken. Het blijft voor mij een enorme puzzel, hoe ik dat het beste kan doen. Al 9 jaar weet ik dat mijn bloedsuikers hoger blijven hangen wanneer ik zuivel eet. Werkt nog cumulatief ook. Dus heb ik eigenlijk met twee problemen te maken de koolhydraten en de zuivel. Ik heb inmiddels geleerd dat ik wel zoete aardappelen kan eten zonder al te veel last van mijn bloedsuikers te hebben. Daar ik ze heerlijk vind, heb ik er geen probleem me de gewone aardappelen te laten staan.”

          Mja en daar weet ik het antwoord ook niet op🙂 Experimenteren is de boodschap. Jimmy Moore heeft vanalles geprobeerd en lijkt nu eindelijk stabiel te zijn op ketose, maar hij woog dan ook 200kg voor hij aan jaren low-carb begon en bleef schommelen… Wie weet waarom enkel dat werkte. http://livinlavidalowcarb.com/blog/n1

          In mijn ogen is het lichaam enorm goed in homeostase bereiken van allerlei parameters om het even wat je er in gooit, en na vele jaren rommel eten breekt het homeostase systeem langzaam maar zeker. Als je goed eet kan zich dat in veel gevallen herstellen, getuige de vele Paleo success stories. Mijn favoriete dieet is perfecthealthdiet.com, ik denk dat zij echt het bij het rechte eind hebben (of toch niet ver er naast). Ze zijn wat specifieker dan de meeste Paleo dieten.

  12. Jamie Scott heeft een fantastische post over het gezeik op paleo de laatste tijd. Hij neemt me de woorden uit de mond, maar dan eloquenter. ‘Vermoeiend’ heet de post.

    http://thatpaleoguy.com/2013/04/20/tedious/

  13. Mariet Hoen zegt:

    Alex, vrije vertaling ! Vond het wel een goed plan om de rotzooi uit het verleden met een beetje kaas bruin te bakken op te eten ( of niet ) en vooral te vergeten😉
    Gewoon opnieuw te beginnen, iedere dag opnieuw. Geen rotzooi uit het verleden meeslepen, in de wc ermee en flink doortrekken🙂

  14. riesjart zegt:

    Via Uffe Ravnskov http://youtu.be/iZctVYxiW2w
    De film Statin Nation in zijn geheel op Youtube

  15. Ironie. L-carnitine (‘rood vlees’ weet u wel, van vorige week?) en mortaliteit na een hartinfarct :-):

    http://www.medpagetoday.com/upload/2013/4/12/jmcp_ft88_4_2.pdf

  16. Voor wie van oude boeken houdt…

    http://www.cybernaut.com.au/optimal_nutrition/information/library/eat_fat.pdf

    Eat Fat And Grow Slim
    by Richard Mackarness, M.B.,B.S. (1960)

    A simple explanation of how most people get fat and how they can easily become slim again without
    starving or enduring unpleasant diets.

    Table of Contents: page
    Foreword……………………………………………………………………………………………………………………….1
    Introduction……………………………………………………………………………………………………………………2
    1. What Makes A Fat Man Fat?………………………………………………………………………………………….4
    William Banting’s Diet…………………………………………………………………………………………….6
    2. The Calorie Fallacy…………………………………………………………………………………………………….12
    3. Objections To High-Fat Diets………………………………………………………………………………………16
    4. Eating Fat And Growing Slim In Practice………………………………………………………………………30
    Expense……………………………………………………………………………………………………………………30
    Fat Cycle………………………………………………………………………………………………………………….32
    Less Expensive Diet For Eating At Home…………………………………………………………………..35
    Eating Away From Home…………………………………………………………………………………………35
    Middle-Income Group Eating At Home………………………………………………………………………36
    Middle-Income Group Eating Out……………………………………………………………………………..36
    Eating At The Pub…………………………………………………………………………………………………..36
    More Expensive Eating……………………………………………………………………………………………37
    5. Facts And Fancies About Obesity…………………………………………………………………………………38
    Biochemical Aspects Of Protein……………………………………………………………………………………42
    Water……………………………………………………………………………………………………………………….43
    Alcohol…………………………………………………………………………………………………………………….44
    Exercise……………………………………………………………………………………………………………………44
    Drugs……………………………………………………………………………………………………………………….45
    6. Summing Up……………………………………………………………………………………………………………..49
    Appendix A………………………………………………………………………………………………………………….55
    Appendix B………………………………………………………………………………………………………………….56
    Appendix C………………………………………………………………………………………………………………….61
    Appendix D………………………………………………………………………………………………………………….63

    • Folkert zegt:

      Blz. 44 – zo zie je maar, waar de belangstelling van de een ten opzichte van de belangstelling van een ander ligt. De een ziet steentjes en de ander bloemetjes.

    • Guido Vogel zegt:

      Echt de moeite waard om te lezen. Bewijst maar weer dat er niet zo iets is als “De hypothese van Taubes”. Het is allemaal al veel lang geleden uitvogeld en precies zoals Taubes beschrijft, is sinds de onderzoeken van Keys eind jaren ’70 de verkeerde afslag genomen met de angst voor vet.

      • What is the cause of the fat man’s failure to use up as much as he takes in as food? It could be that he is just greedy and eats more than he requires. It could also be that although he only eats a normal amount, some defect in the way his body deals with food deflects some of what he eats to his fat stores and keeps it there instead of letting him use it up for energy.

        Tot op de dag van vandaag gaat dit er niet in bij mensen als Katan, Kok en Kerstens.

  17. Marijke zegt:

    En dat uit 1960!

  18. Mariet Hoen zegt:

    Mooi Melchior, deze tekst is helemaal waar:

    “The injurious effects of this strain of always, everywhere carrying about too much weight are very
    harassing and can be serious. The most obvious is breathlessness. This has several reasons. The first
    is that while the heart is always made so strong that it can cope with the needs of the body for which
    it was designed, it is not made to cope with a much heavier body. In fact, an obese person is like a
    giant with the heart of a dwarf. ( mooi beeld, maar ook triest ! )

    Breathlessness is also caused because each time fat persons lift up their chest as they breathe in,
    they have also to lift up an undue amount of fat. Since everyone breathes about seventeen times a
    minute, even when lying in bed, this perpetual lifting of extra weight with every breath is a
    continuous effort, which may not be noticed while sitting in a chair but is very evident when
    exercise demands deeper and more rapid breathing.”

    Ja, dank je de koekoek, dat obese mensen niet zoveel aan bewegen doen, hoe vaak dat ook tegen ze gezegd wordt😉

    En deze mode adviezen zijn wel een beetje komisch. In 1960 was er nog geen Grote Maten kleding, ha, ha.

    “The tight clothing which the fat so often wear also causes a lack of breath because it prevents full
    expansion of the chest and also, by compressing the abdomen, prevents the descent of the
    diaphragm In passing, it is interesting to note how the fat try to reduce the obviousness of their
    condition by tight clothes when the right way of giving a spurious impression of being thin is to
    wear clothes which are too large.”

  19. Corrien zegt:

    Leuk, die oude wijsheden. Zo kende m’n man een oude scheepsarts, die al wist te vertellen;
    “De een wordt dik van bier drinken en bij de ander werkt het als arcenicum…”

  20. Mariet Hoen zegt:

    Melchior, ik hoop dat je het goed vindt dit hier te plaatsen.
    Voor het tekenen van de petitie:
    Join the global food revolution
    The food we eat is killing us – because it lacks the proper nutrition. This year alone over 2 million people will die as a result of being obese and over 2 million children will die from undernutrition.

    That’s just insane.

    In just a matter of weeks, world leaders are meeting and we have the chance to make a difference. Let’s make sure they don’t just talk, but they act.

    It’s time for a food revolution. It’s time to save millions of lives.

    http://act.one.org/cms/thanks/food_revolution?action_id=20472666&akid=3890.2247574.ewrZqd&ar=1&rd=1&taf=1

  21. Alex zegt:

    Ere wie ere toekomt Wout…

    …maar waarom denk je dat Tatertots n=1 belangrijker of meer waar is dan Mariets of Jo’s? Voor sommigen werkt ketogeen/VLC/paleoHFLC beter dan Kitavan, afhankelijk van hun uitgangspunt, iets wat ook Paul Jaminet toegeeft. Voor alle anderen is er PHD of paleo.😉

    • Wout zegt:

      (zie ook http://oergezond.be/2013/01/perfect-health-diet-nederlandse-samenvatting/ )

      Inderdaad, ik denk niet dat tatertot zijn ervaringen meer of minder waar zijn dan die van Mariet en Jo. Ik denk dat ieder voor zich moet uitmaken wat werkt, en ik wil gewoon zeker zijn dat iedereen weet welke mogelijkheden er zijn. Jo heeft blijkbaar nog problemen, dus hij moet nog wat zoeken.

      Misschien dat we ooit een volledig beeld gaan hebben van ons metabolisme en hoe het allemaal exact scheef kan gaan en hersteld kan worden, maar tot dat moment gekomen is moet ieder zijn eigen n=1 experimenten doen.

      Ik denk ook dat voor de meeste mensen gewoon PHD prima werkt. Dus als er mensen veel moeite moeten doen om een bepaald dieet vol te houden, dan kunnen die eens proberen van PHD te doen en zien of dat niet voldoende is.

      Overigens lijkt Kitavan me moeilijk haalbaar hier – niet genoeg kokosnoten en diverse knollen. Trouwens wie weet hebben die kleine metabolische aanpassingen net zoals de Inuit. (zoals deze abstract: http://f1000.com/prime/1092307 )

      • Alex zegt:

        Jo is ook een vrouw Wout😉 en volgens wat ik begrepen heb uit haar berichten heeft ook zij iets gevonden dat werkt, ook al kan (c.q. wil) ze daarbij geen aardappelen eten. ;-D

        Kitavan was niet zozeer letterlijk bedoeld, meer om aan te geven dat meer koolhydraten zoals ook door Jaminet/Lindeberg worden aangeraden voor menigeen goed werkt. Moet er niet aan denken iedere dag kokos te moeten eten en goede kwaliteit vis (hoe lekker en gezond ook) is niet goedkoop als je het niet kunt verdienen door gras te maaien.😉

        • 🙂.

          Dat je dat hebt onthouden. Ik ga vanavond weer een grasmaaier HIIT doen in zijn tuin, voor het te zwaar wordt. Geen vis meer, want buurman kan inmiddels z’n huis niet meer uit. Maar vis is toch niet zo duur?

      • Jo tB zegt:

        Wout, Jo is een Oude Tulp, dus een vrouw.

        Ik heb gekeken naar de Perfect Health Diet op Oergezond.be. Zij zeggen dat we moeten eten:

        About 3 pounds [1.4 kg] of plant foods per day, including:
        – About 1 pound [0.45 kg] of safe starches, such as white rice, potatoes, sweet potatoes, and taro;
        – About 1 pound [0.45 kg] of sugary in-ground vegetables (such as beets or carrots), fruits, and berries;
        – Low-calorie vegetables to taste, including fermented vegetables and green leafy vegetables.

        Als ik een pond starches (safe or otherwiuse) zou eten zou ik er een paar problemen bij krijgen. Ik zou absoluut dicht groeien als ik een pond aardappelen. En ik zou daarbij nog een pond sugary ground vegetables moeten eten!! Ik ben een T2 diabeet en wat is diabetes? Het is een verstoorde(ontregelde) koolhydraat stofwisseling. En wat je in dat gevoel beslist NIET moet doen is het volstouwen met koolhydraten!! Dat zou meer dan de 200-250 gram die een hoog koolhydraat dieet inhoud. Nee, wij moeten beslist onze koolhydraten meten beperken tot 50-100 gram.

        Ik zou liever eten volgens de primal eating plan van Mark’s Daily Apple.
        http://www.marksdailyapple.com/definitive-guide-to-the-primal-eating-plan/#axzz2ROWJWKmL

      • Alex zegt:

        Uiteraard is je eigen n=1 het voornaamste, desondanks wil ik jullie de resultaten van PHD lezers niet onthouden: http://perfecthealthdiet.com/reader-results/#Diabetes

        “So not only am I losing weight on the Perfect Health Diet, my blood glucose levels have actually improved, thanks to the increased carbs counteracting the dawn phenomenon, just as Dr. Kurt Harris (another proponent of safe starches) said it would.”

      • Jo tB zegt:

        Alex, Wout, jullie maken dezelfde fout die wij allemaal gemaakt hebben: jullie staren je blind op een dieet (geeft niet welke) en vinden het het ei van columbus. Je gaat het tot op de letter volgen. Daarmee creëer je een hype. Er zijn bosjes mensen die fantastische resultaten hebben bereikt met Sonja Bakker, met Atkins, met Weight Watchers, met Ornish, met Wheat Belly, noem ze maar op. Je kunt iedere vrijdag op Mark’s Daily Apple de successverhalen lezen van het Primal Dieet. De moeilijkheid is niet het gewicht er af krijgen, maar het er af te houden. Wat er naar mijn mening met al die dieten mank gaat is dat je geforceerd (afgepaste porties) gaat eten en je luistert niet meer naar je eigen lichaam die vertelt dat je genoeg hebt gegeten. Een pond rijst of aardappelen per dag eten is zo’n punt, je gaat het eten zonder je af te vragen of dat wel genoeg, te weinig, of te veel is. Je luistert niet meer naar het verzadigd signaal dat je lichaam uitzendt.

        Ik worstel met mijn gewicht vanaf mijn 18e (50 jaar). Mijn moeder’s ouderwets keuken hield in een vers stukje vlees, verse groente, jus van boter en een bord vol aardappelen (wel een pond). In die tijd was het devies laat starches staan, en wilde ik voortaan maar een klein aardappeltje eten.(Dit was voor Atkins) Daar viel ik spectaculair mee af. Mijn moeder wilde in het begin niet meewerken want haar doel was haar kinderen goed voeden, maar toen ik succes begon te boeken werkte ze mee.

        Je gaat werken, je gaat zelfstandig wonen, en je hebt niet in de gaten dat je eetgewoontes in de loop der tijd subtiel veranderen. Je denkt dat je nog steeds hetzelfde eet als vroeger, en vraag jezelf af waarom ben ik toch weer dikker geworden. Je hebt geen tijd, dus snel iets uit een blik halen, of pasta gaan eten, of pizza uit de diepvries. En je hebt niet in de gaten, dat het voedsel steeds meer bewerkt wordt, dat er steeds meer toevoegingen in gaan zitten. Dat het suiker vervangen wordt door high fructose corn syrup. En ik maar niet begrijpen waarom ik dikker werd, en het nauwelijks meer lukt om af te vallen. Wij (in het algemeen) hebben het verleerd om naar ons lichaam te luisteren.

        In 1986, in die strenge winter, deed ik weer een poging, veranderde mijn 2 sneetjes bruin brood met kaas voor een grote bak rauwkost (mijn versie van Atkins) bestaande uit veel sla, geraspte wortel, stuk komkommer enz en zalm erop 2 dagen en 2 dagen garnalen, vrijdag deed ik wat anders op. In de weekenden at ik het niet. Ik viel 7 kilo af, maar na 2 maanden stopte ik met de rauwkost en ging weer terug naar mijn 2 boterhammen met kaas. Dus ik was weer terug bij mijn oude eetpatroon.

        Later in 2004 heb ik de rauwkost weer ingevoerd en het tot mijn pensionering volgehouden. Tja en toen ik alle tijd van de wereld had heb ik het weer laten varen….
        Dus jongens, weet waar aan je begint!!

        • Klein protest: Paleo is geen ‘dieet’. Het is de humane voeding zoals we die in onze supermarkthabitat bij elkaar kunnen scharrelen. Sommige mensen doen het uitstekend met een relatief hoog aandeel zetmeel uit niet giftige bronnen, de meesten zijn beter af met het behoorlijk lage aandeel zetmeel dat het paleotemplate in onze riveridelta per definitie had.

      • Alex zegt:

        Jo, dank je wel voor deze uitgebreide reactie. Ik eet niet volgens PHD (en zeer zeker niet qua hoeveelheden 9_9 one size fits all…. NOT), niet dat ik daarmee wil aanduiden dat ik geen fouten maak, maar blind staren op een dieet en het tot de letter volgen doe ik niet.😉 Wat ik wel probeer te doen is zoveel mogelijk vers te eten en inderdaad letten op wat mijn lichaam aangeeft.

        Het ei van Columbus heb ik (nog) niet gevonden, dankzij de tegenstrijdige info op mijn favoriete blogs😀 maar dat er geen oplossing is die op iedereen van toepassing is, daar ben ik mij zeer zeker van bewust.

        Het was niet mijn bedoeling (en het spijt mij ten zeerste als dat wel zo overgekomen is) om aan te duiden dat ik een betere methode heb dan hetgeen je op dit moment toepast, alleen om informatie te delen die ik tegen was gekomen. Meer niet.

      • Alex zegt:

        “Paleo is geen ‘dieet’.”

        Geloof niet dat je daar iemand hier van hoeft te overtuigen Melchior😉, maar kan me goed voorstellen dat jij daar ook geregeld over valt.

        De Hasselback aardappels waren lekker gisteren.😀

        • Nou, Jo noemde het een dieet.

          Hasselback aardappelen. Yummy in my tummy.

          Ik heb een post in voorbereiding over de vele potentiële gruwelen van aardappelen, ha, ha, ha. Ik vrees dat ik het Bierviltje een tikje moet herschrijven.

      • Alex zegt:

        Mijn talent, het onthouden van trivia.😉 Voor de belangrijke zaken struin ik regelmatig door het blog, om mijn geheugen op te frissen. Vandaar ook af en toe een reactie op een oudere post.

        Vis duur? Ja en nee. Pangasius en tilapia is goedkoop, maar eet ik niet (liever geen kweekvis. Als je daar goede argumenten tegen hebt hoor ik dat graag). Diepvriesvis is gelukkig betaalbaar, maar wilde zalm bijvoorbeeld staat meestal China als land van oorsprong op en daar ben ik niet zo blij mee. Heb begrepen dat jij graag koolvis eet ipv kabeljauw? Garnalen zijn ook lekker, maar worden vaak afgeraden (milieu).

        Vis uit blik is een kwestie van de aanbiedingen in de gaten houden🙂, vnl makreel op water en sardines in olijfolie; af en toe tonijn/zalm.

        Maar voor verse vis uit de viswinkel heb je een goedgevulde portemonnee nodig, alhoewel ik toch binnenkort eens wil gaan kijken of ze sardines hebben.

      • Wout zegt:

        Phew de discussies gaan hier snel🙂

        Jo, het meeste is al gezegd, maar dat van die pond aardappelen wou ik nog eens aankaarten:
        – 1 pond gekookte aardappelen is 18% suikers, uiteindelijk 82g glucose na vertering
        – 1 pond gekookte wortelen is 5% suikers, uiteindelijk zo’n 11g glucose en 11g fructose
        – In totaal heb je dus <100g glucose op een dag en een hoop vitaminen en mineralen
        – Je hersenen verbruiken zo'n 125g glucose per dag (indien geen ketonen of melkzuur voorhanden) of 5g per uur
        – Dus deze inname van glucose is niet voldoende om in de dagbehoefte te voorzien, zowiezo moet je lichaam een beetje bijpassen door glucose of ketonen aan te maken

        – In jouw bloed zit er momenteel 5g glucose (5l bloed * 100mg/dl glucose). 10g zijn dodelijk dus dit wordt constant gehouden door een heel aantal regelmechanismen. Als er te veel is wordt glucose onmiddellijk verbruikt of omgezet naar glycogeen of vet; bij tekort maakt de lever glucose aan.
        – Bij diabetici werken deze mechanismen nog altijd, alleen minder goed. Moesten ze niet werken zou het zeer snel gedaan zijn…
        – De manier waarop de mechanismen niet functioneren verschilt van diabeet tot diabeet. Bijvoorbeeld je kan hoge bloedsuiker hebben zonder een gram glucose te eten, dan is de lever verkeerd bezig. Metformin zou dan bijvoorbeeld kunnen helpen in dat geval.
        – De hypothese is dus dat er diabetici zijn die een beetje tot redelijk wat koolhydraten kunnen eten zonder dat hun bloedsuiker te hoog stijgt. Aangezien de lever dan niet zelf glucose moet aanmaken is dat minder stress voor het lichaam. Bovendien worden alle regelmechanismen dan in zachte mate gebruikt wat mogelijks zorgt voor onderhoud of zelfs herstel.
        – De tegenhypothese is dat koolhydraten eten op de een of andere manier leidt tot grotere schommelingen van de bloedsuiker. Echter als dit optreedt is het een falen van het regelsysteem en heeft het niet rechtlijnig iets te maken met de koolhydraten. Het is best mogelijk dat een geleidelijke verhoging van diëtaire glucose leidt tot permanent lagere bloedsuiker doordat het regelsysteem een beetje herstelt.

        Ik probeer niet PHD te pushen, ik wil enkel de koolhydraat situatie nuanceren. Koolhydraten zijn niet noodzakelijk slecht. De aardappelen en wortelen waren enkel als voorbeeld bedoeld, en de hoeveelheden zijn ook enkel richtlijnen. Alles meten en wegen is niet nodig.

        Ook nog interessant, zetmeel bij een maaltijd absorbeert veel trager dan zetmeel apart:
        http://perfecthealthdiet.com/2011/10/how-to-minimize-hyperglycemic-toxicity/

        Ik kijk ook al uit naar Melchior zijn aardappel-post🙂

        PS: Oude Tulp? In Vlaanderen is Jo een jongensnaam, mijn excuses🙂

      • Jo tB zegt:

        Melchior, niet gaan lopen muggenziften over paleo is geen dieet!! Ik vind het ook geen dieet, maar er zijn miljoenen in de paleo blogsfeer die dat wel doen. Paleo heeft de plaats ingenomen die low carb had. Je hebt ook onder paleo mensen die fanatiek paleo tot op de letter volgen en het tot een evangelie verheffen. Ze worden panisch als ze iets eten dat niet strict paleo is. Wat ik wilde illustreren heb er oog voor dat je zelf niet in die valkuil van fanatisme valt.

        • Okay, Jo!

          Maar weet je, ik word zo langzamerhand een beetje kriegel van al die mensen die paleo beginnen te verdunnen, die langzaam maar zeker allerlei concessies doen in de naam van hun ruimdenkendheid (huh, we hebben het toch over biologie?) en het frame naar eigen smaak oprekken. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Iedereen moet vooral doen wat hem goeddunkt, maar zelf ben ik van de harde lijn. Lindeberg/Cordain style paleo. Geen granen, geen zuivel, geen bonen, geen suiker, geen zaadoliën. De rest is voor watjes en marskramers😉.

          Eén keer per week tarwe is voor mij bijvoorbeeld net zoiets als een beetje zwanger.

      • Alex zegt:

        “Lindeberg/Cordain style paleo. Geen granen, geen zuivel, geen bonen, geen suiker, geen zaadoliën. De rest is voor watjes en marskramers😉 .”

        Oh no, say it ain’t so! lol No vices?😀

        The spirit is willing but the flesh is weak. Nooit meer basmati rijst met zelfgemaakte kip- of garnalen-curry, stukje 70% of hoger chocolade, creme fraiche, Parmigiano Reggiano ? Dan maar liever een watje.😛

      • Jo tB zegt:

        Melchior, ik ben jaren geleden afgehaakt op Cordain. In zijn boek uitgegeven in 2002 beval hij Canola olie aan. Toen ik dat las heb ik zijn boek in de prullenbak gegooid. Ik zie nu dat hij dat standpunt heeft laten varen op zijn website, dus zal ik wat verder gaan neuzen. Je ziet wat een onverstandige standpunt tot gevolg kan hebben. Ik blijf argwanend wat Cordain betreft.
        http://www.thehealthyhomeeconomist.com/why-i-dont-eat-paleo-or-primal/

      • Jo tB zegt:

        Ik vergat te melden, dat ik toen net jouw artikel “Schijt aan de Schijf van Vijf” gelezen hoe slecht alle zaadoliën waren!!

  22. james zegt:

    Om toch alles maar een beetje in perspectief te houden en die anti vlees fanaten wat te beteugelen :
    http://www.theheart.org/article/1528325.do.
    Toch maar gewoon je stukje vlees (met een vetrandje) blijven nuttigen. …L-Carnitine in the Secondary Prevention of Cardiovascular Disease: Systematic Review and Meta-analysis Mayo Clinic. Bovendien vanavond net een lezing bijgewoond van mijn goed vriend Dr Ken Walker (Gifford-Jones): Zeg alsjeblieft zo snel mogelijk de Lipitor en ander cholesterol verlagende troep de acht aan. Als je werkelijk iets aan je gezondheid wil doen, blijf uit de centre aisles van de grocery store, eat zo weinig mogelijk graan produkten en neem elke dag minstens 2000 mg Vitamine C en 1000 mg Lysine.

  23. james zegt:

    En laatste ‘nieuws’ Komt hier net binnen: Foodlog is vanaf vandaag geheel vernieuwd. Nu met ‘Kort nieuws’ uit andere media dat we van een korte duiding voorzien. We starten nieuwe rubrieken waar we rustig in zullen groeien. In ‘Warenkennis’ lees je hoe het nu echt in elkaar steekt. In ‘Food” (met het mannetje en vrouwtje teken) lees je over mensen die eten maken, op het land, in de fabriek en in de winkel. In ‘Lekker’ lees je nog steeds ontdekkingen en straks ook recepten… W T F heb zeker nog niet genoeg laatdunkende meningen over FL geventileerd. I don’t give a shit whether they are going to make it as attractive and informative as possible, it is a completely corrupted approach to anything to do with food and healthcare.

    • Shit James, ik trapte er in en ging kijken. Het blijft slecht voor mijn humeur. Dat elitaire toontje en al die zure, nare, zelfbewuste mensen… Die discussie over de schijnvertoning bij Pauw & Witteman (Coca Cola ‘versus’ Katan). Die Kersten. Brrr. Afschudden en snel vergeten.

      • james zegt:

        Maar er is ook ‘goed nieuws’….tenminste als je als goed beschouwt weten waar de duivel aanwezig is. Misschien zijn er nog velen die niet zo erg overtuigd zijn van de voordelen van biologisch, in elk geval vermijd je met biologisch wel GMO garbage en realiseer je wel ook in Nederland zit GMO in allerlei processed food. Empty calories krijgt hier een heel andere betekenis.
        Table 1 Comparison between GM and non-GM corn grown side by side*

        Parts per million (ppm)
        Ingredient GM corn Non-GM corn
        Glyphosate 13 0
        Formaldehyde 200 0
        Nitrogen 7 46
        Phosphorus 3 44
        Potassium 7 113
        Calcium 14 130
        Magnesium 2 113
        Sulphur 3 42
        Manganese 2 14
        Iron 2 14
        Zinc 2.3 14.3
        Copper 2.6 16
        Molybdenum 0.2 1.5
        Boron 0.2 1.5
        Selenium 0.6 0.3
        Cobalt 0.2 1.5
        En hier bevat Coke GMO high fructose cornsyrup (HFC)
        “…In ‘Warenkennis’ lees je hoe het nu echt in elkaar steekt…”
        Mogen we dit ook verwachten?
        En voor diegenen die de positieve berichten van Mariet en George en anderen over ‘grounding’ nog maar zo zo vinden zou ik willen aanraden om een recent interview van Dr Mercola met Dr Stephanie Seneff te beluisteren, of nog beter, om de transcript te downloaden en uitvoerig te bestuderen. Het lijkt over statin drugs te gaan, maar er komt heel wat meer om de hoek. Heel interessant. http://health.groups.yahoo.com/group/growingwisernwell/message/193 Seneff komt met een benadering van arterial plaque die -op zijn zachtst gezegd- wat van de gangbare opvattingen afwijkt. Misschien toch maar eens wat meer aandacht besteden aan de ‘body-electric’?

    • Framing. Zo noemen ze dat, vroeger heette dat hersenspoeling. Heeft de redactie van FL nooit onder stoelen of banken gestoken, dat ze framing beogen. Er is ook niks en alles op tegen. Coca, Unilever, allen, noem maar op, doen aan framing. Als je weet dat ze het doen, is er niks op tegen. Er is alles op tegen als je het niet weet. Kijk, ik heb er niets op tegen wanneer ik belazerd word, als ik het maar weet. En als ik belazerd word en het niet weet, heb ik er ook niets op tegen, want ik weet het niet.
      Die jongens en meisjes van framing weten dit !

      • james zegt:

        Interessante observatie Folkert. En natuurlijk heb je volkomen gelijk wanneer je weet wanneer. Probleem is alleen dat je vaak niet precies weet wanneer maar je wel een onbehaaglijk gevoel krijgt maar niet precies weet waarom.
        De vlees (TMAO : proatherogenic and may have potential as a biomarker of later cardiovascular risk.) saga krijgt een nieuw tintje : http://www.theheart.org/article/1532541.do?utm_medium=email&utm_source=20130425_heartwire&utm_campaign=newsletter
        “…Hazen said the line of research began with observations by many in the field that the cardiovascular risk associated with diets rich in meat in epidemiologic studies far outstrips that expected from their cholesterol and saturated-fat content. So, the reasoning went, something else about meat seems to be adding to the increased risk…” Trouwens hou ook even in de gaten wat Stephanie Seneff daar van zegt. Misschien toch maar niet te snel conclusies trekken. Wat je ziet is misschien niet het hele plaatje en wie zal zeggen dat een en ander gevolg is van het ontbreken van iets anders?
        En Paleo is toch meer vet dan eiwit? Ja toch? Mager konijnevlees is toch de dood in de pot? Dus misschien, via de achterdeur? Spreadbury wordt nergens genoemd, en het zal wel aan mij liggen, maar ik begin steeds vaker gut flora tegen te komen.

      • Ging toch weer even kijken, masochist die ik ben, en lees in het Coca Cola debat dit stukje commentaar van iemand die zich profileert als professioneel voedingsdeskundige:

        vraag met nummer 3:

        dat fructose de suiker in frisdrank zou zijn dat betwijfel ik. Fructose is de natuurlijke suiker in vruchtensap, ben je daar niet mee in de war? Ik heb geen cola in huis maar dacht toch echt dat daar geraffineerde suiker (glucose) uit suikerbieten in zit. Wie kijkt er even in zijn/haar keukenkastje of supermarkt?

        Is dit echt? Droom ik? En niemand die haar voorzichtig uitlegt wat sucrose is😉.

        Okay folks, back to business. Mijn handen jeuken om een post te maken over de 7-koppige draak tarwe!

        • Maak daar een serie posts van. Beginnend bij IBS en dan via osteoporose, cardiomyopathie en diabetes naar depressie en schizofrenie🙂. Géén grapje, was het maar waar. Kinderarts Willem-Karel Dicke schampte slechts het topje van een massieve ijsberg. Als je één ding voor je gezondheid wilt doen, één ding… elimineer tarwe.

      • Alex zegt:

        Met dat soort posts moet je uitkijken Melchior, ik bedoel, de gevaren van tarwe, het verguizen van aardappels (en misschien ook wel andere nachtschades?), straks begin je ook nog dat zuivel helemaal uitgebannen moet worden? Minder vlees, meer vis.

        Dat klinkt toch wel heel erg naar goeroe-taal.😀 Nederpaleo, als je toekomst je lief is.

        Of toch misschien liever zoals Denise?:

        raw fruit (fresh; never dried)
        raw vegetables
        fish and shellfish (salmon, tuna, mackerel, snapper, yellowtail, oysters, mussels, clams; the fish typically raw), usually daily
        raw eggs or soft-boiled eggs, a few times per week
        home-made bone broth, more frequently in the winter
        coconut water
        fermented vegetables
        occasional organ meats (raw or lightly cooked; maybe once or twice per month)
        vegetable juice
        seaweeds
        very rarely, root vegetables like sweet potato or jicama

        • Denise for president. Denise predikt volgens mij vrijwel hetzelfde als ik🙂. Wanneer komt haar boek nou eindelijk eens uit?

          Overigens meen ik dat van die tarwe bloedserieus. Ik verdenk het spul sinds 1998 (en word er sinds die tijd vaak om uitgelachen, ondermeer bij THINCS door mijn eigen idolen), maar heb alle smoking guns lang gerelativeerd. Maar de mist trekt op en de ruïnes worden duidelijk zichtbaar. Het is nog veel erger dan ik in mijn zwartste nachtmerries kon dromen.

          Iedereen moet precies doen wat ‘ie zelf wil, maar ik ben hard core paleo. Telkens als je om het beestje heenloopt, bijt ‘ie je in je reet.

      • Alex zegt:

        Death by Food Pyramid
        Author: Denise Minger
        Publisher: Primal Nutrition, Incorporated
        Publication Date: 07-16-2013
        ISBN: 9780984755127
        Pages: 288
        Subjects: Health Nutrition
        Available as: Hardback, 9780984755127

      • Jo tB zegt:

        James, ik heb een tijdje geleden op de Noordermarkt (biologisch) aan een stalhouder die worst en vlees van eigen boerderij verkoopt: of hij zijn dieren krachtvoer gaf. Het antwoord was: ja. Krachtvoer is vooral granen o.a. mais en dan komt bij mij de vraag opdoemen zit daar GMO mais in….

      • Alex zegt:

        Voorkant tijdschrift: “Waarom we het voorbeeld van de oermens moeten volgen.”

        Dus ik blader heel hoopvol door tot de aangegeven bladzijde(s), maar helaas, niet van Melchior, maar van René Brant. Wel een interessant stuk trouwens, met een verwijzing hiernaar: http://ouxu.nl/2012/07/persbericht-studie-en-reis-naar-de-oorsprong/

  24. Alex zegt:

    Mocht er iemand interesse in hebben: bij Appie krijg je 20% korting op het mei-nummer van Zin.

    Graag gedaan Melchior.😉

  25. Alleen, waarom hebben bijna al die high profile Nederlandse paleo’s iets met orthomoleculaire geneeskunde??? Zelfs Muskiet is niet vies van die school. Daar snap ik niks van. Nou ja, minor nuisance.

    • james zegt:

      Vandaag of morgen zul je wellicht wakker worden op een morgen en realiseren dat je alleen staat in je opvatting. ”..Orthomoleculaire geneeskunde is een vorm complementaire en alternatieve geneeskunde (CAM). Orthomoleculaire geneeskunde richt zich op het voorkomen, beheren, genezen of behandelen van ziekte door middel van doelgerichte voeding….” Is daar iets mis mee?

      “….If homeopathy is highly likely to be effective but this cannot be consistently proven in clinical trials, the question arises of what conditions are needed for homeopathy to show its effectiveness and realize its potential, and what conditions threaten to obscure this?…”
      En daar zit waarschijnlijk de oorzaak van jouw scepsis. RCT’s worden opgezet op een bepaalde manier om een van tevoren bepaalde theorie of hypothese te testen of verifiëren. Sinds the realisatie dat de werkelijkheid wel eens wat anders in mekaar zou kunnen zitten dan we denken (uncertainty principle) en klaarblijkelijk reageert op ons verwachtings patroon, (particle is a wave is a particle is a wave) begint het vermoeden te dagen dat onze manier van onderzoek doen om te bewijzen wat we als wetenschappelijk bewijs aanvaarden, wel eens seriously flawed zou kunnen zijn. Linus Pauling was echt niet de eerste de beste en Muskiet is in aardig goed en illuster gezelschap. Eerlijk gezegd beter gezelschap dan van die zelf ingenomen betweter van een anestesist die hier al eens ten tonele is gevoerd.

  26. Alex zegt:

    Volgens dit bericht, alweer het AD🙂 wordt dit jaar het onderzoek van Leo Pruimboom afgesloten (verkeerde foto, is niet Leo maar Tom Fox) dus ik zou zeggen houd het in de gaten. http://www.bonusan.nl/downloads/Artikel_AD_Desteendtijdmaaktjegezond.pdf

  27. Alex zegt:

    ‘To become what we were, we have to eat what we ate, practice as we practiced and behave as we behaved’

    ‘To restore health we have to go back to the future’ – Prof. Dr. Frits Muskiet.

  28. Mariet Hoen zegt:

    Och arme, Sheila, ( en arme toekomstige klanten ) heeft Diabetes, maar zit nog in de ontkenningsfase.

    “Backus heeft last van insuline resistentie veroorzaakt door een alvleesklier die te weinig insuline aanmaakt”
    Deze is nog komischer: “Tot haar stomme verbazing was ze de tweede dag helemaal opgeknapt”

    Wat een beetje beweging niet vermag 😉😉

  29. Alex zegt:

    Chronic inflammatory diseases are stimulated by current lifestyle: how diet, stress levels and medication prevent our body from recovering http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1743-7075-9-32.pdf

  30. Mariet Hoen zegt:

    Alex, toch niet voor mij bedoeld, hoop ik, he ? Ik heet niet Sheila 😉

  31. riesjart zegt:

    Dit onderzoek sluit er een beetje op aan; http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8879118
    Hierin zijn een aantal vrouwen met overgewicht op 1 van 3 dieten gezet:
    == dagelijks energiebeperkt 1400kCal
    == intermittent fasting-achtig met koolhydraatbeperking 2dagen/week honger lijden op 600kCal
    == intermittent fasting-achtig met all you can eat eiwitten/vetten 1dag/week
    Wat blijkt; de intermittent fasting dieten deden het beter vwb verbetering in insuline resistentie en totaal verloren vetmassa 4kg tov 2kg.
    Dit sluit m.i. weer aardig aan op een paleo-achtige benadering, is er iemand die dit artikel kan downloaden?

    • Alex zegt:

      Aan het gevraagde artikel kan ik je ook niet helpen, wel aan dit: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3017674/pdf/nihms224118.pdf
      The effects of intermittent or continuous energy restriction on weight loss and metabolic disease risk markers: a randomised trial in young overweight women

      Wist je dat Michelle Harvie en Anthony Howell (resp. eerste en laatste wetenschapper vermeldt bij beide studies) de schrijvers zijn van The 2-Day Diet? Waarbij de 2 dieetdagen lowcal+lowcarb moeten zijn (bij voorkeur aaneensluitend) en de resterende 5 ‘normally but sensibly’.

      “Dr Harvie is an award-winning research dietitian at Genesis Breast Cancer Prevention, which is based at UHSM. Dr Harvie specialises in optimum diet and exercise strategies to prevent breast cancer and its recurrence. Her findings have been published in many major scientific publications and she was awarded the British Dietetic Association Rose Simmond’s Award for best published dietetic research in 2005.
      Prof Howell is Professor of Medical Oncology and specialises in pharmacological and lifestyle measurements to prevent breast cancer. He is also Research Director of Genesis Breast Cancer Prevention, which is based at UHSM.”

      “Key features of The 2-Day Diet:
      On restricted days dieters control their carbohydrate and calorie intake but can eat protein, nuts, healthy fats and vegetables. On non-restricted days dieters eat normal, healthy foods making sure they keep within existing daily calorie intake guidelines.
      The 2-Day Diet’s unique approach to intermittent dieting is dramatically more effective than conventional everyday dieting: in clinical trials people on The 2-Day Diet had a remarkable 65% success rate of losing weight (the success rate of other conventional daily calorie-controlled diets trialled is between 20-40%)
      Followers of The 2-Day Diet lost twice as much fat as those on a continuous calorie-controlled diet (between 4.5–6kg over three months) and more centimetres around their waist.
      Dieters on The 2-Day Diet lost fat almost twice as quickly as those on conventional daily diets.
      Overweight women (with a BMI of 25.0 or more) significantly increase their risk of developing breast and some other cancers. Losing as little as 11 pounds can cut the risk of breast cancer by 25–40%.”

  32. riesjart zegt:

    Standpunten van Dr. Chan van de WHO staan verwoord in deze toespraak van haar.
    Daarin is ze best kritisch over de invloed van Big Business in het geheel, ziet er goed uit vind ik. Weet alleen niet wat de invloed ervan is.
    http://www.foodpolitics.com/wp-content/uploads/DG-WHO-speech-to-Health-Promotion-Conference.pdf

    • De WHO ziet tegenwoordig strijden voor gezondheid breder dan strijden tegen infectieziekten.

      De meeste ziekten hebben als achtergrond leefstijl en voeding heeft ook de WHO geconstateerd. Aandacht vragen voor “aanpak” van bijvoorbeeld obesitas staat nu hoog in het vaandel. Als je eenmaal die weg inslaat, kom je ook de voedselindustrie tegen….

      Ik ben benieuwd waar dit allemaal toe gaat leiden. Zal wel zijn tijd nodig hebben….

  33. Alex zegt:

    Blog over PALEO/AIP/FODMAP: http://petra8paleo.wordpress.com/

    “I was a fat vegetarian who hated to cook. Loathed cooking.

    When I was 41, I decided to try paleo. I lost 75lbs in 5 months, went from an XXL to a size S; discovered skinny privilege (who knew?); realized how to inhabit my body (and my life); and learned to not hate cooking. Now I’m 43.

    I’m also really in love with my husband, Matthew, who has an autoimmune condition that has pretty much wrecked our life. We’re trying to fix him with the autoimmune protocol.”

  34. Dank, Alex. Weer zo’n mooie vondst. Haar man heeft dezelfde nare kwaal als iemand in mijn directe omgeving.

  35. Alex zegt:

    😦 Het je dit al gelezen?: http://petra8paleo.wordpress.com/2014/02/04/weird-diets-in-the-quest-for-health/ Paleo werkte niet (verslechtering symptomen), maar na 30 dagen AIP blijvende verlichting psoriasis; bij AIP/FODMAP in elk geval geen verslechtering andere autoimmuunziektes.
    Heel veel sterkte toegewenst.

  36. michajoris zegt:

    Mooi dat het piramidedenken zo onbeschaamd doorgaat. Echt een ‘meme(plex)’ in de oorspronkelijke betekenis van het woord. Inhoudelijk natuurlijk heel sterk deze piramide.

  37. Alex zegt:

    “Reversing rheumatoid arthritis. Moving from excruciating pain to a pain-free life. GAPS AIP”
    “Reversing Takayasu’s arteritis. Where heart surgery failed, diet succeeded. Perfect Health Diet Fermented foods Prioritizing sleep”
    “Reversing Multiple Autoimmune Syndrome. Healing mental health issues by healing digestion. Paleo autoimmune diet and lifestyle Gut-brain connection”
    “Reversing multiple sclerosis. Moving from disability to independence. Wahls Protocol: a combination of diet, movement, and stress management”
    “Reversing lupus. Moving from 24 pills a day to living medication-free. Robyn reached remission through a regular paleo diet. Not everyone has to do the AIP”

  38. Alex zegt:

    http://www.phoenixhelix.com/2014/10/12/episode-03-the-autoimmune-protocol-with-sarah-ballantyne/

    Understanding the Science Behind the AIP (38:06)

    What is happening in the autoimmune body, and how does that differ from a healthy body?

    The connection between poor gut health and autoimmune disease. 80% of our immune system is housed in the tissues surrounding the gut. Leaky gut and autoimmune disease go hand in hand, and our gut bacteria balance has a direct impact on every aspect of our health.

    Why foods that are okay on paleo are removed from the AIP. People with autoimmune disease have more sensitive systems, and any food that has the potential to be inflammatory to the immune system or irritating to the gut, are removed from the AIP.

    The connection between nutrient deficiency and autoimmune disease. This is why nutrient dense healing foods are an important part of the AIP. They help regulate the immune system, heal damaged tissues (including leaky gut) and restore a healthy bacteria balance.

    The connection between hormone regulation and autoimmune disease, and the impact of lifestyle on hormone balance.

    Sarah read 6,000+ studies during the writing of The Paleo Approach, and 1,200 studies are cited in the book.

    The AIP addresses dysregulation of the immune system, which is the root cause of all autoimmune diseases, and why the AIP works for a wide variety of diagnoses.

  39. Alex zegt:

    http://metmsenvork.nl/ms-paleo-dieet-voedingslijst/

    Kies de juiste voeding uit de ms Paleo voedingslijst

    Deze voedingslijst is de sleutel tot mijn gezondheid. Probeer in het ms paleo dieet zoveel mogelijk te variëren zodat je een keur aan micro-nutriënten binnen krijgt die je lichaam helpen om te functioneren en te herstellen. Zorg voor kleur op je bord en geniet van echte voeding.

    Groene bladgroente 150 gram rauw bv bladsla of 300 gram gekookte groene bladgroenten.

    Ruccola, bieten blad, paksoi, snijbiet, cichorei, koriander, paardenbloem, andijvie, boerenkool, alle soorten bladsla, mosterdblad, peterselie, spinazie, raapstelen, waterkers, postelein, tarwegras (beide varianten)

    Zwavelrijke groente 200/300 gram.

    Ruccola, asperges, paksoi, broccoli, spruiten, waterkers, mosterdblad, kool, bloemkool, radijs, knolrapen, bieslook, knoflook, prei, ui, boerenkool, koolrabi, paddenstoelen (beide varianten).

    Gekleurde groenten en fruit portie fruit 150 gram ca twee stuks. Gekleurde groenten ca 200 gram.

    Artisjok, asperges, courgette kolen, bleekselderij, komkommer, rabarber, radijs, boerenkool, , avocado, olijven (beide varianten).

    Doperwten, sperziebonen (alleen ms paleo, 1 keer per week)

    Tomaten, aubergine, pepers, paprika (als je nachtschade kunt verdragen, 1 keer per week)

    Worteltjes, bieten (ms paleo, bij ketose alleen rauw)

    Pompoen, zoete aardappelen (alleen ms paleo, bevat teveel koolhydraten om in ketose te blijven ketose).

    Citroen en limoen, frambozen, aardbeien, frambozen, bramen, bosbessen, aalbessen, vlierbessen, cranberry (beide varianten, in ketose hoeveelheid verminderen).

    Druiven, kiwi, pruimen, abrikozen, sinaasappelen, mango, kersen, , nectarines, krenten en rozijnen, grapefruit, papaja , druiven, perziken ananas meloen, mandarijnen (alleen ms paleo, dadels, banaan, peer en appels zoveel mogelijk beperken).

    Gefermenteerde groenten en dranken

    Biet, wortel, augurk, zuurkool enz. (let op supermarkt producten zijn vaak niet gefermenteerd maar ingelegd in azijn en mist daarom de voordelen voor je darmflora). Kombucha thee, kefir van water of notenmelk.

    Algen en zee groenten dagelijks algen en kelp.

    Chlorella algen, spirulina algen in poeder of tablet (beide varianten). Zeewier soorten, zee sla, zeekraal. Isea zeewier pasta http://seamorefood.com. Vind je zee groenten niet lekker neem dan kelp (iodine) in tabletvorm.

    Vlees en dierlijke eiwitten. Bij twee maaltijden een stukje ter grote van je vuist. Ca 100 gram (2 X per dag).

    Rund, kalf, kip, lam, geit, varken, kip, kalkoen, eend, fazant, kwartel konijn.

    Orgaanvlees (als je dit niet lust kun je kiezen voor supplementen)

    Ei bevat allergenen waar veel mensen (zonder dat ze dit weten) niet tegen kunnen. Toegestaan na vier weken eliminatie en je niet intolerant blijkt te zijn (beide varianten max twee per dag, let bij ketose op dat je niet een totaal krijgt van teveel eiwit)

    Vis en schelp- en schaaldieren, wild gevangen. Alle soorten met voorkeur voor de vette/ omega 3 rijke soorten zoals zalm, makreel, haring, sardientjes, tonijn, ansjovis, oesters, heilbot.

    Vetten

    Koud geperste olie, niet verhitten: olijfolie, lijnzaadolie, sesamolie, walnootolie, avocado olie. Ik gebruik het meest olijfolie, oa omdat deze een betere verhouding omega 3/6 heeft.

    Voor extra omega 3, vis olie, krillolie of levertraan (op dagen dat je geen vis eet, supplement nemen)

    Om mee te koken: kokosolie (al dan niet ontgeurd), geklaarde boter ghee (ipv roomboter in bulletproof koffie), dierlijke vetten.

    Noten, zaden en pitten, rauw en niet verhitten boven de 175 graden, liefst lager.

    Amandelen, walnoten, hazelnoten, cashewnoten, paranoten, pistachenoten, macadamia noten, zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, lijnzaad, chia zaden. Ontdek de heerlijke zaden en noten pasta’s.

    Alternatieven voor melk en room

    Vol vette, kokosmelk (blik), melk en room gemaakt van noten (let op ongezoet en biologisch) bv. Amandelmelk (geen soya melk, yoghurt ed.)

    Smaakmaakers

    Coconut Aminos (alternatief voor soyasaus), groene kruiden (let op zonder toevoegingen), Zout, bij voorkeur ongeraffineerd zout zoals, keltisch zeezout en himalaya zout dat rijk is aan mineralen (omdat hier geen jodium in zit is het belangrijk een kelp te nemen). Specerijen: peper, wasabi, cayennepeper, paprikapoeder, kaneel, kerriepoeder, curcuma, Honing (max een theelepel per dag), groene stevia, vanille, cacao.

    Dranken

    Water, bronwater, koffie (max twee), thee, kombucha thee, ongezoet en ongeconcentreerd vruchten sap (niet in ketose), groentesap, smoothies (niet teveel fruit, helemaal geen fruit in ketose).

    Alcohol: niet meer dan 1 per dag, en in ketose alleen bij uitzondering. Wijn, glutenvrij bier, alcohol dat niet uit granen is gedestilleerd (vodka)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s