Uni(C)levers nieuwste truc: de vetspaarrekening

Elke paar keer dat je dit smeert…

img-ingredients

Mag je zo een nemen…

Magnum_Classic_combi-2177-157381

Nee, dit is geen grap.

Unilever is in crisismarkt Zweden (waar ze op een bepaald moment uit pure vertwijfeling sokken cadeau deden bij de Becel) een nieuw wanhoopsoffensief gestart. Open je eigen vetspaarrekening.

Zweedse tekst:

Roligt fett och tråkigt fett. Och så ser vi på det.

Fettkontot är ett konto för dig som vill ha mindre fett på mackan och istället äta lite annat, roligare fett. Fettkontot hjälper till med balansen.
Med ett fettkonto får du snabbt reda på hur mycket fett du kan spara på ett år om du bara drar ner på smörgåsfettet till 28%.

Vertaling:

Leuk vet en saai vet. En zo kijken wij er tegenaan.

De vetrekening is de rekening voor jou, als je bereid bent wat minder vet op je boterham te smeren om in ruil daarvoor (dus als beloning, MM) een beetje ander, een beetje leuker vet te kunnen kiezen. De vetrekening helpt je de balans te vinden. Met een vetrekening zie je snel hoe veel leuk vet je kunt sparen als je een margarine met 28 procent vet op je brood smeert.

Kleine toelichting. Lätta – een Unilever halvarine – heeft 28 procent vet. De boodschap luidt dat je iedere boterham die je besmeert met Lätta (in plaats van met een smeersel met meer vet) mag compenseren met ondermeer croissants, brietaart, chips, Magnums, chocoladebollen en ander gezelligs.

Maak je geen illusies. Unilever – Vinkjespartner van het eerste uur en met een vette vinger in de Vinkjespap – heeft geen geweten.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

63 reacties op Uni(C)levers nieuwste truc: de vetspaarrekening

  1. Mariet Hoen zegt:

    Ha, ha, Melchior, een kat in nood maakt rare sprongen😉

    Latta is gebakken lucht, letterlijk., opgeklopt met lucht, net zo als halvarine is opgeklopt met water.
    Minder voor meer geld, geen wonder dat ze er cadeautjes bij kunnen weggeven !

  2. Ron zegt:

    Zijn zij nog volslagen gek geworden of denken ze dat de mensen dat zijn?
    Zelfs de meest doorgewinterde sbs6-kijker zo toch z’n hoofd schudden bij ’t lezen van dit bericht?
    Of schat ik deze mensen nou te hoog in? In dat laatste geval lost het probleem zich op termijn vanzelf wel op….
    M’n bericht herlezend, zie ik dat ik “sbs6-kijker” en “lezen” met elkaar in verband breng, daarbij eigenlijk m’n eigen vraag beantwoordend.

  3. “Of schat ik deze mensen nou te hoog in?”

    Ja.

    “In dat laatste geval lost het probleem zich op termijn vanzelf wel op….”

    Helaas. ‘Die Dummen ficken besser…’, leerde ik tijdens een stage in Duitsland😉.

  4. hboddeke zegt:

    Wat een tuig zeg … so what else is new😉

  5. metabool zegt:

    Doet me sterk denken aan het nieuwste tv-spotje van Coca Cola. “139 happy calorieën om EXTRA leuke dingen te doen: 10 min. uit je dak te gaan in een dancing + 75 sec. te schaterlachen + 25 min. je hond uit te laten + 1 vreugdedansje maken. Let wel; niet of, of, of maar +, +, +. De suggestie wordt gewekt dat die 139 calorieën in zo’n blikje vitale energie opleveren in plaats van overbodige brandstof.

    • Artificial sweeteners tied to obesity, Type 2 diabetes

      High-intensity sweetener changes metabolic responses

      CBC News Posted: Feb 17, 2013 10:23 AM ET Last Updated: Feb 17, 2013 10:22 AM

      Diet pop and other artificially sweetened products may cause us to eat and drink even more calories and increase our risk for obesity and Type 2 diabetes, researchers are learning.

      Former McGill University researcher Dana Small specializes in the neuropsychology of flavour and feeding at Yale University in New Haven, Conn. Small said there’s mounting evidence that artificial sweeteners have a couple of problematic effects. Sugar substitutes such as sucralose and aspartame are more intensely sweet than sugar and may rewire taste receptors so less sweet, healthier foods aren’t as enjoyable, shifting preferences to higher calorie, sweeter foods, she said.

      Small and some other researchers believe artificial sweeteners interfere with brain chemistry and hormones that regulate appetite and satiety. For millennia, sweet taste signalled the arrival of calories. But that’s no longer the case with artificial sweeteners.

      “The sweet taste is no longer signalling energy and so the body adapts,” Small said in an interview with CBC News. “It’s no longer going to release insulin when it senses sweet because sweet now is not such a good predictor of the arrival of energy.”

      Susan Swithers, a psychology professor at Purdue University in West Lafayette, Ind., studies behavioural neuroscience. “Exposure to high-intensity sweeteners could change the way that sweet tastes are processed,” she says.

      “A number of epidemiological studies show that people who do consume high intensity sweeteners show differences in metabolic responses, have an increased risk for things like Type 2 diabetes and also have an increased risk for overweight and obesity.”

      This week, researchers in France who followed the drinking habits of 66,000 women for 14 years reported that both regular and diet pop increase the risk of developing Type 2 diabetes, but the risk was higher among diet drinkers — 15 per cent higher for consumption of as little as 500 ml per week and 59 per cent higher for those having 1.5 litres per week.

      Writing in the American Journal of Clinical Nutrition, the researchers said the women’s age and body size were taken into account but eating habits may have changed over time and factors besides consumption of artificially sweetened drinks couldn’t be ruled out.

      Scientists in the U.S. have also found this association.

      More difficult to manage weight

      No longer being able to rely on the body’s built-in and subconscious process for regulating eating makes it more difficult for people to manage their own weights, Small and Swithers agreed.

      “They might actually have to read labels, pay attention to how many calories are in things because they’ve lost this easy process,” Swithers said.

      Last month, Nicola Kettlitz, president of Coca-Cola Canada, told CBC News that artificial sweeteners are safe and approved by Health Canada, adding aspartame has been used for 30 years.

      “If you have to pick an evil, I’d pick the diet pop over the regular pop,” said Dr. Yoni Freedhoff, director of the Bariatric Medical Institute in Ottawa. “But ideally it shouldn’t be either.”

      Small said she tells everyone she knows not to use artificial sweeteners. “It’s better to use a small amount of regular sugar than it is to use artificial sweeteners in your foods.”

      At a food court in Toronto, patrons recognized that diet drinks aren’t ideal.

      “It’s good for people who are watching their weight,” said Withya Ganeshalingam, who was sipping a diet Sprite, which she considers a “free drink” because of the zero calories.

      “I feel like it kind of goes back and forth, this one’s bad, this one is better for you,” said Jason Costa. “Regular is what I do if I am going to drink it.”

  6. Nola Dijkmans zegt:

    Het feit dat dit niet verboden wordt, geeft aan hoe corrupt ( zogenaamd ZOOOO bezorgd om onze gezondheid) de maatschappij is.

    • Peter van scorel zegt:

      Verbieden? Ik denk dat we in Nederland wel wat minder regelgeving, betutteling etc. kunnen gebruiken.

      Het is vooral de bemoeienis van “experts” die de mensen dom en onwetend houdt.
      Om over de voedingsbodem voor aluhoedjes- en alternatieve freaks maar te zwijgen.

      • Peter van scorel zegt:

        hmm, nu moet ik mijzelf toch wel even corrigeren. Ikzelf ben op het spoor van de “waarheid” (lol) gekomen door een spotje van het voedingscentrun. (zet krijstoon op) “krijgen uw kinderen wel de goede vetten binnen?” Het begin van een speurtocht.

      • willem zegt:

        Peter: ‘Ik denk dat we in Nederland wel wat minder regelgeving … kunnen gebruiken.’
        Dit is een te abstracte redenering, Peter. Zonder deze handen en voeten te geven, kun je er niks mee. Wordt concreet!

  7. Alex zegt:

    Er zit niet eens een vinkje op.😛

    Mocht je je boter trouwens smeerbaarder willen maken dan kun je die opkloppen met wat (olijf)olie/water of melk. Wat je daarmee zou willen zonder brood weet ik ook niet😉, maar zo heb ik zo’n 15 jaar geleden alle spul in kuipjes het huis uitgewerkt.😀

    Mariet, mocht ik ooit nog voor Facebook vallen, welk Paleo Nederland zit jij bij?

    En voor zover nog niet bekend: er zijn sinds deze week 2 paleo fora in NL.

    • Ik zit niet op feestboek, maar kan wel zien dat feestboek hier momenteel bergen lezers heen stuurt😉. Kun je die paleoforums als niet feestboeklid lezen?

      • Trouwens, zeg eens eerlijk, wie is er al een Magnum wezen kopen :-)?

      • Alex zegt:

        Sommige pagina’s op feestboek kun je lezen, andere niet. Leonie bijvoorbeeld https://www.facebook.com/2leogoespaleo is zo lief.😉

        Die fora zijn niet op feestboek. Eentje is van Het Paleo Principe (een van jouw links) http://www.hetpaleoprincipe.nl/forum/ en het andere van de Nederlandse Tim Ferriss😀. Staan beide nog in de kinderschoenen.

        Hoe kun je dat zien trouwens? Of alleen als iemand doorklikt via FB?

        • Alex, achter de schermen zie ik ondermeer wie er via doorkliks binnenkomen. Laatste lijstje:

          Referrers for 2013-04-23

          Vandaag

          Verwezen door Bezichtigingen
          Facebook 627
          Search Engines 74
          Twitter 16
          google.nl 12
          spaarcentjekookt.blogspot.nl 4
          eenvoudiggeluk.blogspot.nl 3
          forum.fok.nl/topic/1961907/5/50 3
          harmenjeurink.wordpress.com/2012/10/15/koolhydraat-arm-dieet-is-superieur/ Volg 3
          bloglovin.com/frame?post=963484791&group=0&frame_type=a&blog=3474045&link=aHR0cDovL21lbGNoaW9ybWVpamVyLndvcmRwcmVzcy5jb20vMjAxMy8wNC8yMy91bmljbGV2ZXJzLW5pZXV3c3RlLXRydWMtZGUtdmV0c3BhYXJyZWtlbmluZy8&frame=1&click=0&user=0 2
          schipperinnetje.valtaf.nl/discussie/23283/geen-verschil-koolhydraatarm-en-paleo-oerdieet/ 2
          gripopkoolhydraten.nl 2
          opgewicht.forum2go.nl 2
          statcounter.com/p6617795/pageload/ 2
          mail.yahoo.com 2
          eenvoudiggeluk.blogspot.be 2
          truus-oervoeding.nl/handige-tips 2
          flyingwoodsman.blogspot.se 2
          modderbaard.nl 1
          Google Reader 1
          foodlog.nl/artikel/remko-kuipers-nederlandse-voedingsdeskundigen-zouden-hun-excuses-moeten-aan/ 1
          eenvoudiggeluk.blogspot.ch 1
          blogger.com/blogger.g?blogID=7865714665128341296 1
          leogoespaleo.wordpress.com Volg 1
          valtaf.nl/discussie/22691/wat-leer-ik-hier-uit/ 1
          Google 1
          kpnvandaag.nl 1
          lnqs.com/speknek/p/ 1
          missnatural.nl/is-tarwe-vergif/ 1
          oerlopen.nl/index.php?pag=art&doc=954 1
          vetvrij.com/de-afslankmethode-die-werkt-bestaat-niet-paleo-of-oerdieet.html 1
          wdeheij.blogspot.nl/2011/11/jaap-seidell-in-het-zonnetje-gezet-de.html 1
          cave-a.blogspot.nl/2013/04/garnalen-en-zalm.html 1
          eenvoudiggeluk.blogspot.de/2013/01/leefgeld-voor-een-gezin-van-5.html 1
          Totale views gerefereerd door links naar je blog 776

      • Alex zegt:

        Wezen kopen niet, maar wel mijn favoriete Magnum mini dark online vergeleken met de Classic.🙂

      • Mariet Hoen zegt:

        Melchior, je wordt heel vaak gelinkt op FB. Ik ben meestal al gauw te laat😉

    • Mariet Hoen zegt:

      Alex, bij mijn weten is er maar één besloten Paleo Nederland groep, 387 leden : https://www.facebook.com/groups/223367357702057/

      Wel is er nog een Paleo Dieet Nederland, pagina. Kan iedereen liken en updates ontvangen. Vaak is een pagina, of van een bedrijf, of van een blogger.

      IPMG is de grootste internationale besloten groep: 5269 leden: https://www.facebook.com/groups/116409718456748/

      Paleo Denmark met 10399 leden de grootste. Met google redelijk te lezen : https://www.facebook.com/groups/paleodk/

      Fat Head 3027 leden : http://www.fathead-movie.com/

      Elaie Canton ’s groep,1132 leden : https://www.facebook.com/groups/ElaineAlternativeHealthTips/
      Dit zijn de grootste tot nu toe !

      Melchior, je kan er eens op klikken (als ik klik kan ik er zo in, maar ik ben van elke groep lid )
      Ik denk, weet het wel bijna zeker, dat je van de besloten groepen alleen lid kunt worden als je op FB zit.

  8. metabool zegt:

    @Melchior: “Trouwens, zeg eens eerlijk, wie is er al een Magnum wezen kopen?” Zeg, zout effe op!😉 Net een lekker stuk zelfgemaakte hartige taart van prei, champignons, uien en eieren gegeten met een salade en eveneens zelfgemaakte caesar dressing. Op een sporadisch stukje eigenmaak gebak van mijn moeder (85) na, ik zal het van geen vreemde hebben, ben ik gestopt om mezelf te konfijten. Er zijn inmiddels wel genoeg diabeten, dunkt mij…

    • Grapje, metabool😉.

      Het klinkt misschien braaf, maar ik taal niet meer naar zulke dingen. Een aantal jaar paleo verpest je voorgoed.

      • metabool zegt:

        Ach, zoet blijft lekker en zonder een zeloot te willen worden ben ik ook aardig op weg als bekeerling via koolhydraatbeperkt naar paleo. Ik voel me in ieder geval een stuk lekkerder dan bij die rotzooi van de vinkjesmaffia.

  9. Het wordt steeds gekker. Dit komt zojuist binnen via EVMI:

    Vetgehalte in margarines Becel verlaagd

    23 april 2013

    ROTTERDAM – Unilever heeft het vetgehalte in de margarines Becel dieet en Becel light verlaagd, terwijl het aandeel Omega-3 en -6 vetzuren is behouden. Dat staat in de voortgangsreportage over 2012 van het Unilever Sustainable Living Plan in de Benelux.

    In de Benelux bevatten de margarines gemeten naar volume minder dan 33 procent verzadigd vet als onderdeel van de totale hoeveelheid vet. In 2012 werd in Nederland vernieuwde Becel Dieet en Becel Light geïntroduceerd, met 45 procent en 30 procent vet, waarvan de helft Omega 3- en 6-vetzuren.

    Cool Blending

    De vetzuursamenstelling kon worden verbeterd door de nieuwe Cool Blending technologie, ontwikkeld door Unilever Research & Development in Vlaardingen. In de nieuwe technologie wordt het harde, verzadigde vet dat nodig is voor de typische margarinetextuur in een fijn poeder omgezet en vervolgens koud gemengd met de olie en het water. Daardoor is er minder van nodig.

    Unilever stelt verder dat in de Benelux vooral voortgang is geboekt op het gebied van eco-efficiency in de fabrieken en de logistieke keten, duurzame landbouw en veehouderij en het uitrollen van duurzame innovaties. De samenwerking met Vion met betrekking tot het good farming Star-varkensvlees, noemt het bedrijf een belangrijke mijlpaal.

    Unilever stelt verder dat er nog een “uitdaging ligt” op het gebied van consumentengedragsverandering.

    • Peter van scorel zegt:

      over rommelen met vet gesproken, ik heb (ergens) gelezen dat boter tegenwoordig gecentrifugeert wordt, en dat daardoor(?) het vet een andere (kleinere?) samenstelling heeft.
      In Fr koop ik le galle doux beurre de baratte aux lait cru, en dat heeft echt een andere textuur.
      Wat is het verschil? beter of slechter?

      • Peter, er is een theorie die zegt dat xanthine oxidase – een extreem atherogeen bestanddeel in melk – normaal gesproken niet wordt opgenomen, maar na homogenisatie wel. De vetglobulinen met daarin het enzym zijn na homogenisatie zo klein dat ze in het endotheel kunnen doordringen. Centrifugeren (aan gort meppen) lijkt me homogenisatie.

        Of de hypothese (Oster) klopt, durf ik niet te zeggen.

      • peter van scorel zegt:

        @melchior; homogenisatie dat was het woord waar ik niet op kon komen. Hier komt er alleen nog maar geitenmelk in huis (voor de huisgenoten) geen normalistie geen homogenisatie. Voor wat het waard is. Ik kan ze niet echt overtuigen ):

        • Geitenmelk is van nature gehomogeniseerd😉.

          Anyway, Osters theorie lijkt te zijn gefalsifieerd… Hier een stuk van Enig.

          MILK HOMOGENIZATION AND HEART DISEASE

          By Mary G. Enig, PhD

          One widely held popular theory singles out homogenization as a cause of the current epidemic of heart disease. The hypothesis was developed by Kurt A. Oster, MD and studied from the early 1960s until the mid 1980s. In studying and comparing the structure and biochemistry of healthy and diseased arterial tissue, Oster investigated plasmalogen, an essential fatty component of many cell membranes in widely scattered tissues throughout the human body. Plasmalogen makes up a substantial part of the membranes surrounding heart muscle cells and the cells that make up the walls of arteries. It is also present in the myelin sheath surrounding nerve fibers and in a few other tissues. But it is not found in other parts of the human anatomy.

          Oster discovered that heart and artery tissue that should contain plasmalogen often contained none. It is well known that atherosclerosis begins with a small wound or lesion in the wall of the artery. Oster reasoned that the initial lesion was caused by the loss of plasmalogen from the cells lining the artery, leading to the development of plaque.

          The big question was what caused the lack of plasmalogen in the heart muscle and the tissue lining the arteries. Oster believed that the enzyme xanthine oxidase (XO) has the capacity to oxidize, or change, plasmalogen into a different substance, making it appear that the plasmalogen had disappeared. The body makes XO, but XO and plasmalogen are not normally found in the same tissue; the heart, therefore, normally contains plasmalogen but not XO. In a paper published in 1974, Oster argued that the presence of XO in the liver and in the mucous membrane of the small intestine was directly responsible for the natural absence of plasmalogen from the cell membranes at these sites.1 If XO somehow made its way to the heart and its arteries, that might explain the absence of plasmalogen in the surgical specimens and autopsy tissues from pathological hearts.

          What was the source of the XO found in the autopsy tissues? Normal human serum (the fluid part of the blood) does not contain XO. Oster and his partner Ross considered two possible sources. One was liver cells; patients with acute liver disease showed increased serum levels of xanthine oxidase, and those with chronic liver disease occasionally showed moderate elevations. Another potential source was cow’s milk, “…presently under investigation in this laboratory since it has been shown that milk antibodies are significantly elevated in the blood of male patients with heart disease.”2

          Cow’s milk is the most widely consumed food containing high levels of XO. Thorough cooking destroys XO, but pasteurization destroys only about half of the XO in milk. Knowing this, Oster now looked for a link between XO in milk and the loss of plasmalogen in arteries and heart muscle tissue.

          He knew that people have drunk milk for upwards of 10,000 years, and that milk and milk products were central in the dietaries of many cultures. But the epidemic of atherosclerosis was recent. These facts argue against traditional milk and milk products being the culprit. But the homogenization of milk became widespread in America in the 1930s and nearly universal in the 1940s—the same decades during which the incidence of atherosclerotic heart disease began to climb. Oster theorized that the homogenization of milk somehow increased the biological availability of xanthine oxidase.

          According to Oster, XO that remains in pasteurized, unhomogenized milk is found on the exterior of the membrane of the milk fat globules, where it is broken down during digestion. XO in raw milk is similarly digested. Oster postulated that because homogenization reduces the fat globules to a fraction of their original size, the XO is encapsulated by the new outer membranes of the smaller fat globules which form during the homogenization process. He believed that this new membrane protected the XO from digestive enzymes, allowing some XO to pass intact within the fat globules from the gut into the circulatory system when homogenized milk is consumed.3 He referred to these fat globules as liposomes and argued that the liposomes carrying XO were absorbed intact. After entering the circulation, they travel to the capillaries, where the lipoprotein membranes appear to be digested by the enzyme lipoprotein lipase, thus freeing the XO for absorption into the body, including the heart and artery tissues, where it may interact with and destroy plasmalogen.

          In essence, Oster’s theory replaces cholesterol as the cause of heart disease with another mechanism, summarized as follows:

          Homogenization causes a supposedly “noxious” enzyme called xanthine oxidase to be encapsulated in a liposome that can be absorbed intact.

          XO is released by enzymatic action and ends up in heart and arterial tissue where it causes the destruction of a specialized protective membrane lipid called plasmalogen, causing lesions in the arteries and resulting in the development of plaque.

          Neither the opponents nor the proponents of the xanthine oxidase/plasmalogen hypothesis have presented convincing evidence in all of their writings. However, the more scientific reviews questioned the validity of Oster’s hypothesis, and pointed to some of the inconsistent findings.

          A fundamental flaw in Oster’s theory involves the difference between a fat globule and a liposome. Fat globules basically contain triglycerides and cholesterol encapsulated in a lipid bilayer membrane composed of proteins, cholesterol, phospholipids and fatty acids. They occur naturally in milk in a wide range of sizes. The fat globules in unhomogenized bovine milk are both very small and very large, ranging in size from 1000 nanometers to 10,000 nanometers. After homogenization, the average globule size is about 500 nanometers with a range from 200 nanometers to 2000 nanometers.

          Oster considered homogenization of cow’s milk to be a “procedure which foists unnaturally small particles on our digestive tracts.”4 Yet sheep’s milk fat globules are reported to be “very small. . . [and consequently]. . . easier to digest” and in fact globules from this milk are described as “naturally homogenized.”5 The milk fat globule membrane from sheep’s milk does not separate and butter cannot be made from such milk even though there is twice as much fat in sheep’s milk as in cow’s milk. The fat globules from goat’s milk are similarly small. Once again, goat’s milk is considered easier to digest than cow’s milk for this reason. So there is nothing unnatural about small milk fat globules.

          Fat globules of all sizes are broken down during digestion, releasing the hundreds of thousands of triglycerides as well as any enzymes they contain. (Milk fat globules actually contain more than seven enzymes, of which XO is one. The other major ones are NADH2, iodonitrotetrazolium, 5-nucleotidase, alkaline phosphatase, phosphodiesterase and gamma-glutamyltranspeptidase.) These enzymes are broken down into individual amino acids (enzymes are specialized proteins) and the triglycerides are broken down into individual fatty acids and monoglycerides.

          Although Oster described these small milk fat globules in homogenized milk as liposomes, several researchers have pointed out that liposomes are very different in basic composition. Liposomes are typically 200 nanometers or less in size and do not contain complex protein components. Liposomes do not occur in nature but were developed by scientists as a way of delivering components such as drugs to the cells in the body. They are composed of a phospholipid layer in which the phosphorus moiety is on the outside and the lipid moiety is on the inside. The layer encapsulates a watery liquid, not fatty acids. A liposome is not broken down during digestion. For this reason, scientists have looked at liposomes as a way of delivering compounds taken orally to the cells. In fact, a 1980 study led by Oster’s colleague D. J. Ross reported that liposome-entrapped insulin effected blood sugar-lowering in diabetic rats.6 Ross claimed that this proved that large molecules could be absorbed.

          A team led by A. J. Clifford looked carefully at Oster’s theories. In a study published in 1983,7 they noted that “neither liposome formation during homogenization of milk nor absorption of intact liposomes from the gastrointestinal tract has been demonstrated.” In reviewing the major published findings, Clifford reported that “absorption of dietary xanthine oxidase has not been demonstrated.” Clifford’s team cites studies showing lack of activity of serum xanthine oxidase from pigs and humans fed diets that included milk or were without milk8,9 Further, Clifford’s team noted that “a relationship between intake of homogenized ‘dairy foods’ and levels of xanthine oxidase activity in the blood has not been established.”

          There was even one study which showed an increase in serum xanthine oxidase when corn oil was fed, whereas milk and cream showed no such increase.10 Oster had argued that homogenization came into widespread use during the 1930s and 1940s, the same years during which heart disease incidence went up dramatically. But these were the same years in which vegetable oils came into widespread use. (And if Oster’s theories are correct, then only those who drink modern milk would get heart disease, a conclusion that is obviously untrue.)

          As for Ross’s study on insulin, Clifford argued that recent evaluation by others showed the insulin phenomenon to be an artifact of the methods used and not due to the delivery of insulin to the cells. Thus one of Oster’s published proofs turned out to be erroneous. (In fact, scientists have subsequently tried to use liposomes in humans as a way of delivering insulin taken orally to the cells but without success. However, liposomes have been used successfully to deliver an enzyme needed for the treatment of Gaucher disease.) When the Clifford team examined the electron micrograph presented in Ross’s 1980 paper, he reported that it did not match the typical liposome stucture as reported by a noted authority in liposomes.11

          In the second part of his theory, Oster maintains that XO causes the destruction of plasmalogen. However, Clifford’s team reported that “a direct role for xanthine oxidase in plasmalogen depletion under physiological conditions has not been established.” They cite animal studies where bovine xanthine oxidase was given intravenously in large doses.12 This treatment failed to deplete plasmalogen in the arteries or in the coronary tissue, nor did it introduce formation of plaque.

          The fact that Oster’s theory has been disproven does not mean that the homogenization process is benign. During homogenization there is a tremendous increase in surface area on the fat globules. The original fat globule membrane is lost and a new one is formed that incorporates a much greater portion of casein and whey proteins.13 This may account for the increased allergenicity of modern processed milk.

          References

          Oster, K., Oster, J., and Ross, D. “Immune Response to Bovine Xanthine Oxidase in Atherosclerotic Patients.” American Laboratory, August, 1974, 41-47
          Oster, K., and Ross, D. “The Presence of Ectopic Xanthine Oxidase in Atherosclerotic Plaques and Myocardial Tissues.” Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, 1973.
          Ibid.
          Oster KA. Plasmalogen diseases: a new concept of the etiology of the atherosclerotic process. American Journal of Clinical Research 1971:2;30-35.
          Sheep’s milk
          Ross DJ, Sharnick SV, Oster KA. Liposomes as proposed vehicle for the persorption of bovine xanthine oxidase. Proceedings for the Society of Experimental Biology and Medicine. 1980:163;141-145.
          Clifford AJ, Ho CY, Swenerton H. Homogenized bovine milk xanthine oxidase: a critique of the hypothesis relating to plasmalogen depletion and cardiovascular disease. American Journal of Clinical Nutrition. 1983:38;327-332.
          McCarthy RD, Long CA. Bovine milk intake and xanthine oxidase activity in blood serum. Journal of Dairy Science. 1976:59;1059-1062.
          Dougherty TM, Zikakis JP, Rzucidlo SJ. Serum xanthine oxidase studies on miniature pigs. Nutrition Report International. 1977:16;241-248.
          Ho CY, Crane RT, Clifford AJ. Studies on lymphatic absorption of and the availability of riboflavin from bovine milk xanthine oxidase. Journal of Nutrition. 1978:108;55-60.
          Bangham AD. Physical structure and behavior of lipids and lipid enzymes. Advances in Lipid Research. 1963:1;65-104.
          Ho CY, Clifford AJ. Bovine milk xanthine oxidase, blood lipids and coronary plaques in rabbits. Journal of Nutrition. 1977:107;758-766.
          http://www.foodsci.uoguelph.ca/dairyedu/homogenization.html.

      • Corrien zegt:

        Volgens mij klooien ze inderdaad ook met boter. Ik meldde hier een smaakverschil van Campina botergoud. Vroeger smaakte het naar room en tegenwoordig naar vet. En dat is wat mij betreft meer een mondgevoel dan absolute smaak.
        In een vorig artikel over belazerderine werd ik hier toen getipt over Demeter roomboter. Aangezien ik inderdaad niet zoveel meer besmeer, kan je die paar extra centen beter aan een eerlijk bedrijf uitgeven 😉

  10. metabool zegt:

    “Unilever stelt verder dat er nog een “uitdaging ligt” op het gebied van consumentengedragsverandering.” Die neem ik aan. Om te beginnen met leren hoe ik misdadige voedingsinternationals een effectievere knal voor hun harses kan geven. Verbaal, want ik heb een keurige opvoeding gehad.

  11. AbuKaliem zegt:

    Echt apart, tijdens mijn inburgeringscursus moesten we een liedje uit ons hoofd leren, “Ik heb een potje met vet, Al op de tafel gezet,” nu moet ik die vet weer verruilen voor Latta (metaalblik in het italiaans).om gratis een Magnum te ontvangen, welke type revolver Smit&Wesson Magnum is het eigenlijk?

    • Prrrrroeeest, Abu! Je hebt het weer lekker getimed. Wilde net aan de thee beginnen, maar ik vrees dat ik weer eens een doekje moet halen😉.

      Dat van dat potje met vet… Echt waar :-)???

      Niets verbaast mij namelijk meer…

    • Jo tB zegt:

      Abu, classic. Ik heb tranen in mijn ogen van het lachen!! Jij hebt een grandioos gevoel voor humor. Inburgeringscursussen worden gegeven om je vertrouwd te maken de Nederlandse cultuur. Als ze alleen maar met zo’n voorbeeld kan komen: heaven help us. Dan is het droevig gesteld met het Nederlandse cultuur.

      • Ron zegt:

        Een cultuur die mensen als de Tokkies destrijds tot ster- danwel cultstatus verhief, waar handenvol brallende, grove taal spuiende Nederlandse cabaretiers als humor worden betiteld, waar God noch gebod heilig is en waar respect voor mens en goed overboord wordt gegooid onder het mom van “moet kunnen”…. Zal ik verder gaan???

      • willem zegt:

        Nee, hoeft niet, Ron. De Nederlandse cultuur, da’s al dat menselijke handelen in een delta aan de Noordzee. Daar is al veel over gezegd, daar raak je nooit over uitgepraat. DE Nederlandse cultuur, zeg het maar: tulpen, molens, Afsluitdijk, dijkenbouwers, polderaars, Tokkies, hooligans, N.S.B., Jodenvervolging, imperialisten, zeerovers, Wildersvolgers, strafbaarstelling illegaliteit, Unilever, Friesland Campina, Shell, Voedingscentrum, Foodlog, Wageningen, zuipen, Slochteren, windmolens, Rembrandt, Van Gogh, Rijksmuseum, Volendam, …
        Daar moeten we zeker trots op zijn!

    • Jezus, Abu, heb je echt dat liedje moeten leren ? Ongelofelijk, wat een stommiteit. Dat is het liedje van het vakantiekamp uit mijn jeugd. Kamp !

  12. Mariet Hoen zegt:

    Off topic, maar toch een doorbraak ? Dr Cordain bij Dr Oz over het Paleo dieet ( nou ja alweer dat dieet, he )
    http://www.doctoroz.com/episode/paleo-diet-craze-does-it-work?video=18693

  13. Leonie van Leo goes paleo is gestart met een gave rubriek: Wat eet de professional?

    http://leogoespaleo.wordpress.com/2013/04/23/wat-eet-de-professional/

  14. Toch wel weer leuk voor wie geen abonnement op het Financieel Dagblad heeft. Foodlog meldt:

    Het FD schrijft dat Unilever te kampen heeft met lager dan verwachte groei van omzet en verkoopvolumes. Die zijn met name terug te voeren op tegenvallende verkopen van ‘spreads’ – dat zijn margarines, pindakaas en andere eetbare olieën en vetten. Het voedingsmiddelenconcern gaat stappen zetten om het verloren marktaandeel terug te winnen. Consumenten blijken over te stappen naar goedkopere huismerken of roomboter (consumenten zien margarine als minder ‘natuurlijk’ dan boter). Unilever gaat vol inzetten op het beter over het voetlicht brengen van de natuurlijke en gezondheidswaarden van de margarines. Desinvesteringen (verkopen van verliesgevende onderdelen) zijn niet aan de orde.

    • Kennelijk begrijpen ze in Vlaardingen nog steeds niet dat het publiek doorziet dat margarine geen gezondheids(meer)waarde heeft. Ook een mogelijkheid is dat ze zelf daadwerkelijk denken dat het inferieure product dat ze maken gezondheidswinst oplevert ten opzichte van bijvoorbeeld roomboter. Dat zou een bak zijn. Als ze hun eigen wishful science werkelijk geloven, houden ze misschien wel koppig vast aan een steeds verliesgevender, feitelijk ten dode opgeschreven product. Waar een nuchter bedrijf op tijd inziet dat een fopproduct zijn tijd heeft gehad en het begraaft, vertrouwen deze clowns er kennelijk blind op dat ze nieuwe trucs zullen verzinnen om het volk en zichzelf weer voor een jaartje of tien een rad voor ogen te draaien.

      Maar als niemand het spul meer koopt – als zelfs … en … het boerenbedrog doorzien – dan houdt het een keer op. Zou je zeggen. Spannend!

      • Mariet Hoen zegt:

        Ja spannend, hoop dat ik nog mee mag maken ( net zo als, Amalia for Queen )

        Heerlijk, laat ze zich maar koppig van binnen uithollen, al hun geld besteden aan nóg duurder reclamecampagnes. Goed voor de economie. Totdat er maar een eierschaaltje overblijft. Even blazen en ze zijn weg😉

  15. Tjitske zegt:

    Via FB heb ik kennis genomen van “Paleo”, daar ben ik nog elke dag blij mee!

    http://www.hetpaleoprincipe.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s