Paleo appèl aan Neerlands boterboeren

getimage.php

Struise Hollandse (nog niet paleo) besmeert haar boterham met gezonde, hartvriendelijke, anti-inflammatorische Echte Boter, uiteraard voorzien van het Vinkje met de groene cirkel.

Foodlog meldt zojuist:

Het FD schrijft dat Unilever te kampen heeft met lager dan verwachte groei van omzet en verkoopvolumes. Die zijn met name terug te voeren op tegenvallende verkopen van ‘spreads’ – dat zijn margarines, pindakaas en andere eetbare olieën en vetten. Het voedingsmiddelenconcern gaat stappen zetten om het verloren marktaandeel terug te winnen. Consumenten blijken over te stappen naar goedkopere huismerken of roomboter (consumenten zien margarine als minder ‘natuurlijk’ dan boter). Unilever gaat vol inzetten op het beter over het voetlicht brengen van de natuurlijke en gezondheidswaarden van de margarines. Desinvesteringen (verkopen van verliesgevende onderdelen) zijn niet aan de orde.

Kennelijk begrijpen ze in Rotterdam nog steeds niet dat het publiek doorziet dat margarine geen gezondheids(meer)waarde heeft. Ook een mogelijkheid is dat ze zelf daadwerkelijk denken dat het inferieure product dat ze maken gezondheidswinst oplevert ten opzichte van bijvoorbeeld roomboter. Dat zou een bak zijn. Als ze hun eigen wishful science werkelijk geloven, houden ze misschien wel koppig vast aan een steeds verliesgevender, feitelijk ten dode opgeschreven product. Waar een nuchter bedrijf op tijd inziet dat een fopproduct zijn tijd heeft gehad en het stilletjes ten grave draagt, vertrouwen deze clowns er kennelijk blind op dat ze nieuwe trucs zullen verzinnen om het volk en zichzelf weer voor een jaartje of tien een rad voor ogen te draaien.

Daarom een oproep aan de Nederlandse boeren. Waarom horen we jullie niet? Promoot jullie prachtige grasboter nou eens als lekker en gezond, als bron van stabiel, biologisch belangrijk verzadigd vet, van omega 3 en vitamine K2. Nederlanders zijn zwaar deficiënt in K2, dat er in samenwerking met vitamine A en D ondermeer voor zorgt dat calcium in de botten wordt ingebouwd, in plaats van in de slagaders. Maak voor het groeiende leger paleo’s desnoods een variant helemaal zonder melkbestanddelen (dat laatste beetje caseïne, wat je er zo uithaalt) en zet het hip in de markt. Echt, de tijd is rijp. Wakkere jonge mensen (naar geest, niet naar leeftijd) zijn klaar met het cholesterolverhaaltje, de betutteling, de misleiding en de bangmakerij. Dit is het moment om jullie mooie product veel agressiever en professioneler te gaan promoten. Ik zie vaak borden in het land van boeren die een goede melkprijs eisen. En terecht. Maar jullie zijn wel een beetje erg mak, nietwaar? Waarom laten jullie je anno 2013 nog ringeloren door zo’n stelletje oplichters in Wageningen, Den Haag en Rotterdam, terwijl je nu alle kansen hebt om die gasten eindelijk de verdiende middelvinger te geven? Waar wachten jullie op? Echte Boter, goed voor hart- en bloedvaten!

Zelfs Loren Cordain keurt Echte Boter goed ;-).

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

94 reacties op Paleo appèl aan Neerlands boterboeren

  1. 1skateguru zegt:

    Dat denken de ‘Vlaardingers’ ook nog eens zo op te lossen: “Unilever stelt verder dat er nog een “uitdaging ligt” op het gebied van consumentengedragsverandering!”. In goed Nederlands: veel marketing en mediageweld dus! In Zweden hebben ze al de vetspaarpot al geintroduceerd. Consumenten kunnen iedere keer als ze smeersel eten, ipv die verderfelijke hartsvanger (http://nl.wikipedia.org/wiki/Hartsvanger) zoals zij roomboter proberen af te schilderen, virtueel het overschot aan vet kunnen deponeren en kunnen opsparen hoe gezond ze dan wel leven. Over vetspaarpot: zo iets hadden we ook al in 1929, in het echt. Fa. Jurgens met Solo margarine.

    • Met die vetspaarpot haalde ik het hoogste aantal hits op één dag sinds het bestaan van dit blog ;-). Dankzij iemand op Facebook, dank wie het ook mag zijn…

      Die uitdaging op het gebied van consumentengedragsverandering is hilarisch.

      • Ron zegt:

        Krijg je die hits als je een post deelt op Feestboek?

        Op zich zijn die dalende cijfers inderdaad hoopgevend. Het zou inderdaad kunnen zijn dat mensen wakker worden, maar wellicht heeft het ook een rein economische reden. De centen bij de mensen raken op.
        in ieder geval schijnen daar een aantal bewindvoerders in paniek te raken, hetgeen hun geloofwaardigeheid (hopenlijk) niet ten goede komt.

      • Misschien was ik dat wel? Heb ‘m op 23 april op FB gezet 😉 plus nog ’n paar andere posts over dat artikel van Unilever, waaronder deze “Ze blijven knutselen bij @UnileverNL De arrogantie: uitdaging is consumentengedragsverandering!”

        Ze reageerden via Twitter:

        Unilever Nederland ‏@UnileverNL 23 april
        @quibononl Jammer dat je het arrogant vindt. Het is in elk geval niet onze bedoeling om de verantwoordelijkheid buiten onszelf te leggen.
        @quibononl Wij kijken naar de milieu-impact van de totale keten. Dus ook naar het (grote) deel dat plaatsvindt bij de consument thuis. (1)
        @quibononl (2) Het is dus ook/mede aan Unilever om de consument te helpen om bijv korter te douchen en op lagere temperatuur te wassen.

        Ze geloven het echt zelf hoor! 😉

    • Heel interessant om de geschiedenis van Unilever eens te bekijken !

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Unilever

      • Die geschiedenis is daarom zo interessant omdat ze duidelijk maakt, dat margarine goedkoper was dan roomboter. Roomboter werd niet gegeten door mensen uit de zogenaamde arbeidersklasse. In het interbellum heerste er armoede, en de eerste vijftien jaren na het interbellum ook. Daar ik een verwend enig kind was, kreeg ik op mijn verjaardag een pakje roomboter. De boeren aten roomboter en worst. Op een of andere wijze zit deze geschiedenis niet meer in het geheugen.

        • Nee, precies Folkert. Maar ik ken hem wel, die geschiedenis. Margarine was een armeluisproduct, tot Ancel Keys als een soort godsgeschenk uit de lucht kwam vallen met zijn 7 Countries Study en lieden als Daan Kromhout, Frans Kok en Martijn Katan de linolzuurcarrousel op gang hielpen duwen. Geheel belangeloos en volledig in dienst van de wetenschap, dat spreekt ;-).

        • Echte Boter in 1976. Minder eten, maar… wel lekker. Hoe verschrikkelijk veel gezonder dan Becel et al die Echte Boter is, dat wisten ze toen nog niet… En nu ga ik afwassen ;-).

      • Frank zegt:

        Echte boter!
        Krek zo! 🙂

        Stukje gelezen in de krant en mijn mond zakte zowaar bijna open.. 🙂
        Alweer oliedom .. of in en in doortrapt?

        Of zouden snode lieden op deze wijze (ja, ja, hier komt een echte conspiracy theory?) het mensenras willen decimeren door ze in een gecontroleerde omgeving (bijna al een verbod op vers voedsel in de VS, wat inmiddels al wordt afgedwongen via pittige celstraffen en ME-achtige arrestatieteams) met behulp van het voeren van op de duur dodelijke voedselachtige substanties binnen enkele generaties steriel te maken?

        • :-). Nee, hooguit onbedoeld…

          Proven fertile men had higher blood and spermatozoa levels of omega-3 FAs compared with the infertile patients. The ratio of serum omega-6/omega-3 fatty acids was significantly higher in infertile (14.8+/-4.3) patients compared to fertile controls (6.3+/-2.2) (P=0.001).

      • Mariet Hoen zegt:

        Mijn Oma ( en mijn moeder, in het verlengde hiervan ) vertelde altijd een in hun ogen ?hilarisch verhaal uit haar jeugd. De ‘gewone’ jongelui werkte in de zomer/oogsttijd op dagloon bij de Heren Boeren. Dat hield ook in dat je mee mocht eten.
        Voor de boer en de boerin stond er natuurlijk boter op de tafel. Voor de knechten en dagloners was er “kheas” ( limburgs voor kaas ) een soort hangop, gemaakt van zure melk.
        De brutale hond van het dorp, trok zich niks aan van de ongeschreven wet en smeerde boter op zijn brood.
        Sjef, daar staat ook ‘kheas’ zei de boerin. Waarop hij heel relaxt zei: Ik zie hem wel … !

        Dat was nog allemaal vóór de margarine, ze wisten niet hoe goed ze het hadden 😉

        Hangop werd vroeger gemaakt van zure melk.Toen de melk nog niet gepasteuriseerd werd ( dus eigenlijk rauwe melk was, lekker romig ) was hij sneller zuur. In een theedoek en 1 dag aan de waslijn. Dan had je ‘kheas’ In Frankrijk noemen ze het fromage frais.

  2. Ron, ik ben niet op Feestboek en zou niet weten hoe je er een post moet ‘delen’ ;-). Iemand was zo vriendelijk een link te plaatsen en plotseling had ik zo’n 1000 extra hits.

    Ik weet niet of er paniek is. Ik vermoed dat ze in hun eigen verhaal geloven en een rotsvast vertrouwen hebben dat ze het schip kunnen keren.

  3. Jo tB zegt:

    Melchior, waarom stuur je bovenstaande stukje als ingezonden brief naar Boerderij, het vakblad voor de agrarische sector? Misschien dat enkele/vele boeren wakker worden en hun kans grijpen.

    Is er een vereniging van boter producenten en kunnen we hun niet bestormen met emails om te vragen wat meer kenbaarheid te geven aan boter?

    • Jo, dat laatste lijkt me het meest zinvol. Vragen om Echte Boter! Vragen waarom er niet meer ruchtbaarheid wordt gegeven aan de positieve gezondheidsaspecten van zo’n mooi, gezond, Oranje Blanje Boven product, dat zich kan meten met Hollandse Nieuwe. Onze boeren slapen!

  4. willem zegt:

    De vraag: ‘Waarom doen de boeren zo weinig aan het promoten van een hoogwaardig eigen product’ is interessant. Ik denk dat de doorsnee boer wel zal willen, maar hun organisatie niet. Het zou het perspectief verbreden op hoe deze wereld werkt en door wie die organisaties (ja, ja, de boeren gezamenlijk, toch) gerund worden. Wie zijn uiteindelijk bepalend?

    • Als al die afzonderlijke boeren nou gewoon eens direct voor ons gaan produceren. Schijt aan die overkoepelende organisaties, koppen bij elkaar en produceer direct voor ons. Er zijn zat Nederlanders die willen betalen wat het kost.

      • willem zegt:

        Die zijn er, allang. Maar de meesten zijn met handen en voeten gebonden aan hun oprganisaties. En die weer aan … Etc.
        En boeren zijn, gemiddeld en naar mijn inschatting, nogal volgzame types, volgzaam en gehoorzaam aan kerk, politieke club en maatschappelijk kader.

      • Je vergist je, Melchior. Of ik vergis me, kan zo maar zijn, hoor. Ik zit tenslotte in een bepaald denkraam en daaraan ontkomen is niet eenvoudig, althans niet voor mij. Er zijn al zoveel woorden verspild aan die boeren, waarop elk woord teveel weer een verspilling is. Boeren zijn met handen en voeten gebonden. Financieel en organisatorisch.
        Wie niet ? Hetgeen jij beoogt zou een teruggang betekenen. Naar een tijd dat een enkeling zich die Echte Boter kon veroorloven. Het is het faillisement voor de Boerenstand, immers, zij hebben een gigantische productie op wereldniveau. Een beetje boter maken voor jou en mij is hun ondergang. Een paar blijven over. Sommigen, de overlevenden, zouden dat graag begeren. De tijd van de Hereboeren zou weer aangebroken zijn. Jij en ik, zouden geen roomboter meer kunnen kopen.

      • Melchior, laten we ons niet laten verstrikken in een beklemmende discussie. Je vraag is onzindelijk, in die zin omdat ze onrealistisch is. Je wilt toch niet dat ik je gelijk geef ? Niets kwalijker dan iemand die tegen je zegt: “U hebt gelijk “.

        • Maar Folkert, ik heb geen moment getwijfeld aan je gelijk! Ik ben slechts een toerist als het om zuivelproductie gaat. Ik stelde slechts verbaasd een vraag. Hoe kan het dat de zuivelproducenten (boeren en producenten) over de kop gaan als we meer boter zouden gaan eten in plaats van margarine. Ik ben oprecht nieuwsgierig naar hoe het zit!

      • Aldert zegt:

        Dat kan je hier proberen, met de kleine groep NLse bioboeren, http://www.denatuurweide.nl/nw/de-natuuweide
        Als je iets groots wil, moet je klein beginnen, en de bioboeren zijn staan veel meer open voor zo iets nieuws dan de gangbare collega’s.
        Er zitten al bio-zuivel bedrijven in het bestuur, ze moeten alleen even attent gemaakt worden op de vraag van de consument. Ik denk niet dat paleo bij hen al bekend is, maar het zal kwartje zal denk ik hier redelijk vlot vallen.

      • 1skateguru zegt:

        als de margarinehandel marginaal was, zou Unilever allang er de brui aan hebben gegeven. margarine is dik verdienen aan water, kleurstof en emulgator. Kostprijs van zo’n pakje tegen de huidige prijzen voor grondstoffen en ingrediënten inclusief verpakking is ca 49ct..(inschatting) Wat kost een pakje bleuband tegenwoordig, en een pakje becel? De eerste kost voor 500 gram ca 1,35 en de tweede 1,97 . Is boter dan echt duur? Relatief gezien wel, 1,19 voor 250 gram. Waarom er zo weinig boter (dus melk) geproduceerd wordt is vanwege de quota. We kunnen gemakkelijk meer produceren (zowel, boter, als melk als kaas) alleen wordt de boerenstand aan banden gelegd om de Europese en wereldhandel te beschermen. De boerberg uit de jaren 70 was daar zo’n voorbeeld van. Zo was er ook een melkplas. Nu zitten we met tekorten, tekort aan melk, aan boter en in het bijzonder aan dierlijk eiwit uit melk die voor goud geld aan de merging economies zoals China worden verkocht. En het, wat raar, die jongens uit Vlaardingen benoemden ook de merging economies als hun target. Natuurlijk, want door de toegenomen welvaart is obesitas daar ook een groeiend probleem en hoe komt dat dan: ja natuurlijk, de mensen eten te veel vet en dus moet iedereen aan de light en 0% vetproducten en verantwoorde smeerseltjes en voor je het weet ben je dertig jaar verder en is de obesitas epidemie tegen het exploderen aan voordat men daar beseft dat de koolhydraat economie niet werkt.
        Ik dwaal af: met een beetje goede wil kunnen we hier voldoende melkeiwitten en boter produceren om ons zelf van de margarine wurging los te maken, maar ook een groot deel van het volk van China happy te maken. Ook met high density grazing en verantwoorde landbouw.

      • willem zegt:

        Die boeren gaan over de kop door een samenloop van omstandigheden. De vrije markt veroorzaakt, logischerwijs, een concurrentieslag waaraan de kwetsbaren ten onder gaan. Maatregelen van de overheid, zoals quota en milieieisen, snijden er ook in. Wurgcontracten geven nauwelijks bestaansruimte. De trent groot, groter, grootst spreekt ook voor zich. Schommelingen, maar vooral de kostprijzen, op de wereldmakt zijn factoren van belang. En zo kunnen we wel even doorgaan.
        Het duidelijkst zou het worden, wanneer een boer vanuit de praktijk hier de problemen omschrijft. Het is ook niet iedere boer gegeven om zodanig te innoveren (met dank aan o.m. de bankencrisis) dat hij/zij de afzet verbreedt.
        En toch ligt in de innovatie (vooral op kwaliteit, niet op massa) voor sommigen wel een fatsoenlijke toekomst.

      • willem zegt:

        Dank, Folkert, voor deze inzichten.
        Hieruit vallen vele conclusies te trekken en oordelen te vellen..

      • Het interpreteren van cijfers is altijd lastig. Per hoofd zie je, dat de consumptie van boter nagenoeg niet is gestegen, 3 kg > 3,2 kg, alhoewel het melkvolume bijna is vertweevoudigd. Je zou zeggen dat de boterconsumptie nu op 6 kg zou kunnen liggen. Even afgezien van het feit dat de melk tegenwoordig minder vet is. Al met al een luttele hoeveelheid, hoe je het ook went of keert. De productie van boter is marginaal. Je kan niet meer boter van melk maken dan dat er vet in zit. De rest is weggegooid geld, want de overige zuivelproducten passen niet in een paleorantsoen. Vandaar mijn stelling, dat de vraag naar boter voor iedereen onrealistisch is. Wil je boter eten, dan zal je moeten accepteren, dat er allerlei zuivel door niet paleoaanhangers gegeten zal moeten worden.
        Het is zo’n beetje hetzelfde verhaal als met vegetariers die wel kaas eten maar geen vlees.

      • Wij kopen al een paar jaar ons eten bij Hartenboer.be. Een aantal lokale boeren is daarbij aangesloten. Je bestelt 1 keer per week online, betaalt online en haalt het 1 x per week op in centraal ophaalpunt in je buurt. = Minder supermarktbezoeken, minder afval, eerlijke prijzen, lokale producten van kleinschalige boeren én lekker. 🙂

    • Voor de komst van aardolieproducten was boter een smeermiddel voor allerlei draaiend werk. Het zal misschien gebruikt zijn voor consumptie, dat weet ik niet, maar dat was het hoofddoel niet.

      • Marijke zegt:

        Het is voor Unilever veel winstgevender om van de magere delen van de melk magere melkproducten en halvarine te maken, en van de vette delen magnums. Dat brengt veel meer geld in het laatje. Helaas.

      • Inderdaad in margarine zitten droge melkbestanddelen. Of dat in halvarine ook zo is, ben ik benieuwd naar.

      • Boter en boterolie wordt tevens, in belangrijke mate, gebruikt voor ijs, chocolade, croissant, en verder in de horeca. De zogenaamde boter van het mes, verse boter dus, is niet lang te bewaren. Ze wordt snel ranzig. Daarom wordt ze opgeslagen onder stikstof. Een uitstekende methode om etenswaren te bewaren. Hoeveel van de boter in de industrie verwerkt wordt kan ik niet achterhalen. Wat er van die 3 kg per hoofd overblijft voor de consumptie van een paleoaanhanger is waarschijnlijk niet zoveel. Je zal het moeten doen met een gedeelte van die 1% van de totale melkproductie. Geniet er dus maar van. Wat boterconsumptie betreft is paleo behoorlijk elitair. Onze voorvaderen aten geen boter. Ook onze directe voorouders niet, of ze moesten boer zijn of rijk. Botergeschiedenisgeheugenisstoornis !

        • Folkert, boter is inderdaad definitief niet paleo ;-).

          Het is een vanuit het paleoperspectief bezien acceptabele vetbron. Maar wel een erg luxe vetbron, heb ik inmiddels begrepen. Veel luxer dan ik dacht. Dank voor dat inzicht.

          Gelukkig kunnen we ook uitstekend zonder.

      • Nog even doorzeiken. Het is als met de lopertjes op de trap. De rijken hadden tapijten, en ineens kon het klootjesvolk zich een tapijt op de trap veroorloven. Het lopertje. Een tapijtje op de tafel en op het hoofdeind van de leunstoel. Zo ook met de
        margarine, ” boter ” genaamd. Eindelijk geen reuzel en spekvet meer, maar namaakboter, op je brood. Je was niet meer arm. Ook jij kon je ineens boter veroorloven. De uitvinding van die jongens uit Oss werd met open armen ontvangen. Jij kon het ook nog betalen, in tegenstelling tot echte boter. Echte boter was voor de notabelen, en een keer per jaar voor een verwend jongetje. Schluss ! Hals und Beinbruch !

      • 1skateguru zegt:

        Folkert, boter wordt juist steeds minder gebruikt in de food industry (prijs mensen! de belangrijkste motivatie). Je kunt namelijk veel beter, al dan niet geharde palmolie, of palmpitolie gebruiken in combinatie met nog goedkopere vetvervangers (zetmeel, hydrocolloïden) en dan deze veel goedkoper inzetten met wat magere melkpoeder of weipoeder en een vleugje synthetische boteraroma en wat kleurstof. Geld voor magnums, gebakken waren, etc. Alleen voor croissants en ander gelamineerd deeg, heb je nog steeds een harde boter nodig, alhoewel hier ook hard aan gewerkt wordt. In theorie zouden we met de gestegen melkproductie boter moeten overhouden. Maar het is de zuivelindustrie, dus er blijft niets over, echter waar blijft het dan…

      • In “theorie” heb je gelijk.
        In 2012 ( maart 2012 t/m maart 2013 ) is in NL 132 miljoen kg. boter geproduceerd. Dat zou per hoofd van de Nederlandse bevolking ongeveer 8 kg. zijn. Veel is het niet. De EU produceerde 1913 miljoen kg. Dat is ongeveer 3,9 kg. per hoofd van de bevolking van de Europese Unie. Nog minder. Het melkvolume in NL bedroeg in 2012, 11,681 miljard kg. Vetpercentage 4,39 %. In jouw “theorie”zou er dus 512 miljoen kg. boter geproduceerd kunnen worden in de NL. Per hoofd van de NL bevolking 32 kg. Voor 1 kg. boter heb je ongeveer 25 kg. melk nodig. Wat overblijft is 24 kg. karnemelk, of te wel 11,169 miljard kg. karnemelk. Alle sloten, kanalen, meren vol met karnemelk. Ooit lieten de boeren de karnemelk in de sloot lopen. Ik herinner me dat nog uit mijn jeugd. Hier heet er nog steeds een sloot, de Karnemelksloot. Vandaar dat de productie van boter tot een hoge millieubelasting gerekend wordt. Daarom maakt de Zuivel andere producten van melk.
        Zie:
        http://www.prodzuivel.nl/index.asp?frame=http%3A//www.prodzuivel.nl/pz/productschap/publicaties/artikelen/Zuivelzicht20070219.htm

      • 1skateguru zegt:

        overigens is de naam “Karnemelksloot” niet afkomstig van het lozen van de karnemelk in de slootjes, maar van de aanvoer (de belangrijkste transportader) van karnemelk op zgn schouwtjes.

      • Geheel juist Skate. Hier ging de sloot, eigenlijk een wetering, van de Melkmeent naar de Vesting, waar binnen de muren op boerderijen varkens gehouden werden die gevoerd werden met karnemelk. Overtollige karnemelk werd geloosd in de sloot.

  5. Mag vast niet Melchior, zal de warenwet wel verbieden….

    • Frank zegt:

      Vroeger (rond 1994 nog) had je biologische roomboter op de Noordermarkt A’dam van het mes – heerlijk! – totdat de keuringsdienst dat verbood – helaas 😦

      • Jo tB zegt:

        Ik was vanochtend op de Noordermarkt en de boter wordt nu verkocht in een wit vetvrij papiertje verpakt. Het is grasboter. De eigenaar van de stal vertelde me dat de koeien nu overdag in de wei staan en zich vol eten met gras. Ze komen alleen ’s avonds nog in de stal (vermoedelijk omdat het nog nogal kil is ’s nachts). Dus het is nog steeds boter van het mes, alleen het mes wordt in de botermakerij gehanteerd.

    • Aldert zegt:

      Dat is het probleem, je bent aan zoveel hygiëneregels gebonden, productieruimte en opslag moet je hebben, consumentenquotum aanvragen, en dan ook nog voldoende tijd om naast het dagelijkse werk ook nog zuivelbereiding te doen. De grote bedrijven (700.000 kg quotum) zitten vol qua werk, de kleintjes hebben er tegenwoordig al een baan naast om hun hobby te kunnen bekostigen. Blijft over diegenen die al verzuivelen…
      Ik ga de boterkarn wel weer een keer aanslingeren, de koeien lopen nu net een week buiten, volgens high density grazing principe, (dankzij James’ links) en melk nu om de 16 uur, of ook wel 3 x in 2 dagen. Mijn laagproductieve koeien kunnen makkelijk 4 uur extra melk kwijt in het uier. En ik kan iets meer tijd vrij maken voor de rauwmelkse kaas en boter productie.
      PS, het is ff rijden, ongeveer 700 km van Utrecht.

  6. George zegt:

    Wellicht heb ik het op een verkeerde plek gezet de afgelopen dagen, maar ik vind dit groot nieuws!! Dus dan maar een herhaling van mijn berichtje bij de nieuwste bijdrage/artikel van Melchior:
    Ik vraag me af of “iedereen” deze TV Uitzending van Dr. Oz met Cordain en “Paleoista” (zie hier boven voor de links ) wel heeft gezien…niet dat er erg veel nieuwe dingen in worden gezegd, maar vooral dàt het een redelijk serieuze aandacht kreeg van Dr. Oz (de man die bijvoorbeeld Gary Taubes behoorlijk heeft afgezeken in zijn TV show een paar jaar geleden). In Amerika heeft die man echt veel impact; ben benieuwd wanneer dit wordt uitgezonden op de NL TV……
    En ik vind dat Nell Stephenson het erg goed doet in die show ( http://paleoista.com )
    Verder via dezelfde website: Paleo in 5 punten:
    http://www.doctoroz.com/videos/paleo-diet-playbook

    Paleo op de Dr.Oz Show:
    http://www.doctoroz.com/videos/paleo-diet-craze-pt-1
    http://www.doctoroz.com/videos/paleo-diet-craze-pt-2
    http://www.doctoroz.com/videos/paleo-diet-craze-pt-3

    • Alex zegt:

      Met https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/04/23/uniclevers-nieuwste-truc-de-vetspaarrekening/#comment-9854 waren Mariet en Melchior je voor George. 😉

      Vond het geen slecht programma, alhoewel Cordain erg weinig aandacht kreeg, hetgeen voorspelbaar was aangezien Nell natuurlijk meer opvalt. Er is duidelijk in geknipt, maar al met al een goede insteek om paleo aan het grote publiek te presenteren.

    • james zegt:

      Commerciële tante hoor, die Nell. Nog even en we hebben een Justin Bieber van de Paleo. Al die tieners krijsen : where is my bacon? give me broccoli and your carrots.

    • Jo tB zegt:

      George, Momenteel wordt 2010 van de Dr Oz Show uitgezonden op RTL4. Ik meen te herinneren dat iemand het berichtje op zijn website vond.

    • Jo tB zegt:

      Volgens de Dr Oz website werd het programma uitgezonden op 22 april 2013. Dus moeten we nog wat jaartjes wachten voordat we het op RTL te zien krijgen.

    • Jo tB zegt:

      George, al verder lezend op internet, blijkt er WEL iets uitgehaald van de internet versie.
      Er komen 2 patienten aan het eind vertellen hoe het met hun ziekte is vergaan nadat naar paleo overgestapt zijn.
      Er is een volledige transcriptie gezet op Dr Cordain’s site
      http://paleodiet.com/cordainondroz/

      • Alex zegt:

        Cordain’s site is http://thepaleodiet.com/

        Transcript dr. Oz Paleo Diet Craze staat op de site van Don Wiss.

        Evengoed bedankt voor het plaatsen ervan. Video was nog leuker geweest, maar kan ik ook (nog) nergens vinden. 😉

      • Dank Jo! Ik licht die tweede n=1 er even uit.

        Dr. Oz – Marie what prompted you to try The Paleo Diet.

        Marie – Well about four years ago I was diagnosed with MS, Multiple
        Sclerosis.

        Dr. Oz – Sorry.

        Marie – Thank you and my doctor, immunologist, recommended that I go on
        drugs. Basically she explained to me that I would be on them for the rest
        of my life and I just couldn’t. I didn’t like that idea and I thought
        just let me find a more natural way to allow my body to heal itself because
        I always just believed that my body can heal itself. So I started reading
        everything I could get my hands on. I researched and actually came across
        Dr. Cordain’s work and started to try The Paleo Diet almost immediately.

        Dr. Oz – And what happened? How debilitated were you by the MS?

        Marie – Well at the time of my diagnosis I was completely numb, from the
        waist down, so I could. You could punch me in the leg and I literally
        couldn’t feel it. It didn’t keep me from walking but I did walk with a
        limp.

        Dr. Oz – Hmm.

        Marie – So after about, you know, four to six months of eating Paleo it
        started to fade and it’s been four years and not a single symptom.

        Dr. Oz – You can walk normally now?

        Marie – Oh yeah. I can walk. I can run. You know, I can do stuff.

        Dr. Oz – Can you go walk to Dr. Cordain and come back.

        Marie – Sure.

        Dr. Oz – That is unbelievable.

        Marie – Hi. Thank you.

        Dr. Cordain – Congratulations. Thank you.

        Dr. Oz – That is remarkable.

        Marie – Yeah. It’s amazing.

        Dr. Oz – Dr. Cordain when you hear stories like Christina’s and Marie’s what
        do you think about our ability to treat ourselves from what seem to be
        incurable ailments.

        Dr. Cordain – Well, first off, I think these are just absolutely wonderful
        stories and this is more important than any research paper I’ve ever
        written. This is about people and how it changed their real lives so just
        wonderful. I have one final comment here is that our scientific group is
        actually working on a method to this madness and we believe that a leaky gut
        is underlying many chronic autoimmune diseases and so by removing these
        foods, the whole grains, the legumes, the dairy and the processed foods you
        tend to heal up a leaky gut and then that stops that immune stimulation and
        inflammation.

        Dr. Oz – What I don’t understand is– We have two very common problems that
        I’m reflecting with these two wonderful stories by these women and what I
        don’t understand is how we can maybe have a treatment and we not actually
        have proof behind this. What is actually holding this all up?

        Dr. Cordain – Well we haven’t had sufficient scientific studies. We need
        what are called randomized controlled trials and the notion that a leaky gut
        underlies autoimmune disease has only been around for maybe the last five or
        six years so this is very exciting new science and I would hope that we
        would see good scientific trials to help people and do what these ladies
        have done for themselves.

        Dr. Oz – Thank you very much for sharing your stories.

  7. james zegt:

    Melchior hier een leuke video van een collega van jou in volle frontale botsing met de gevestigde orde:

    Met dank aan Ron Fonteine, rare druif vaak, maar hij geeft wel zeer onderhoudende video clips.

    • Jo tB zegt:

      Misschien wil je ook de “Slip, Slop, Slap campaign” video zien waar naar gerefereerd wordt.
      Slip on a shirt, slap on sunscreen, slop on a hat is al jaren lang de boodschap van dermatologen in Australië en Nieuw Zeeland. Het heeft niet het gewenste resultaat gehad, want de gevallen van melanoma’s is nog steeds hoog.
      Onlangs hoorde ik dat sunblok maar een uur werkt, dus moet het ieder uur weer herhaald worden!! Dat vertellen de dermatologen niet. Dus nog beter is om je vitamine D niveau omhoog te krijgen via de zon of slikken. Ian Wishart bevestigt nogmaal hoe belachelijk laag de dagelijks aanbevolen dosering is. 800 IU.

      • james zegt:

        Het wordt steeds moeilijker om te geloven dat al deze clubs de kanker bestrijding, diabetes, MS, Parkinson enz, enz. het beste met je voor hebben. Vitamine D , Vitamine C, het is steeds weer hetzelfde verhaaltje. Als er al research gedaan wordt, wordt het zo gedaan dat er weinig of geen effect is.
        http://www.docgiff.com/stories/peewee-amounts-of-vitamin-c-wont-stop-heart-attacks
        researchers waste 11 years studying a project doomed to failure. The multivitamin used contained only 75 milligrams (mg) of vitamin C. This amount is potent enough to prevent scurvy, as only 10 mg is needed to guard against this ancient disease. But prescribing 75 mg of vitamin C to prevent coronary attack is like trying to kill an elephant with a BB gun. .
        De vermoedelijke oorzaak van melanoma is een te hoog gehalte aan geoxideerde MOV’s in de huid en te laag cholesterol. Maar reken maar niet dat daar research naar gedaan wordt. Wie moet dat financieren? Uni(c)lever?

  8. Mariet Hoen zegt:

    De Fight back van Unielever ? “KEES ” knutselkaas. Goed voor de cholesterol 😦

    Ingredienten en voedingswaarden .
    kees gerijpt* kees extra gerijpt*
    Energie (kcal) 387 404
    Eiwitten (g) 29 31
    Koolhydraten (g) 0 0
    Waarvan suikers (g) 0 0
    Vet (g) 30.1 31.1
    Waarvan verzadigd (g) 9 10
    Waarvan onverzadigd (g) 21 21
    Voedingsvezels (g) 0 0
    Natrium (mg) 600 680
    Zout (g) 1.5 1.7
    Calcium (mg) 1150 1160
    *per 100 gram

    De ingrediënten van kees zijn:
    Magere koemelk (0% dierlijk vet), plantaardige oliën, zout, zuursel, vegetarisch stremsel, conserveermiddel (natriumnitraat) en kleurstof (annatto).

    Welk vetmengsel gebruiken wij?
    Het voor kees speciaal bereide vetmengsel is 100% plantaardig. Zelfs bij volledige vervanging van het melkvet door dit plantaardige vetmengsel wordt de smaakontwikkeling tijdens de rijping niet beïnvloed. Het vetmengsel is non-trans en niet gehydrogeneerd (gehard). De hoofdbestanddelen van het mengsel zijn onder andere zonnebloemolie en raapzaadolie.

  9. Mariet Hoen zegt:

    Melchior, en wie o wie opent deze ‘sympathieke mensen’ de ogen ?

    Je hebt gelijk ! Niet ván Unilever, maar wel besmet door de anti cholesterol ‘maffia’
    De oprichter, Marc van Wanroij is afgestudeerd levensmiddelentechnoloog aan de Universiteit Wageningen en daarna werkzaam geweest in diverse functies binnen de levensmiddelenindustrie.
    Hij schurkt er een beetje tegen becel aan. Ze zijn al een tijdje bezig, maar nu flink reclame op tv. Pas een deal gesloten met Appie, vandaar !

  10. Fijn dat je het even laat weten, Robert. Het is echt een pak van mijn hart ;-).

  11. Unilever gooit de handdoek in de ring!

  12. Paul Polman, the head of margarine maker Unilever (UNA), has criticized butter in the past, saying the dairy fat “kills.” With sales of the company’s spreads sagging, he is now embracing it.

    http://www.bloomberg.com/news/2014-01-17/i-can-t-believe-it-s-butter-in-my-unilever-rama-spread.html

  13. Jo tB zegt:

    Tja, ik kan me nog een tijd herinneren dat boter 2 guldens kostte en margarine was 50 cent. En de boterberg die ontstond werd voor 25 cent per pakje aan de russen verkocht tot grote ergernis van de bevolking. Over price fixing gesproken!! Toen moest je haast wel margarine kopen. Nu zijn sommige margarines duurder dan boter, of net zo duur. Dan is de keuze voor boter sneller gemaakt. Maar een hoop jonge lui pakken margarine zonder er bij na te denken, omdat dat altijd thuis gegeten werd. Zo pakte ik altijd boter omdat dat bij mij thuis gegeten werd. Toen boter zo duur werd switchte ik naar margarine, maar toen de prijs van boter omlaag kwam stapte ik onmiddellijk weer over op boter.
    Ze hebben de reclame met Karen Bloemen vervangen door een andere dame met een bord waarop de verlaging van haar cholesterol wordt aangegeven. Ben benieuwd hoe lang dat nog stand houd of gaan ze die ook samensmelten met boter??

  14. Pingback: Roomboter: is dat paleo? - Mesa Verde

  15. Pingback: Roomboter: is dat paleo? - Mesa Verde blog

  16. willem zegt:

    Opeens verschijnt dit roomboter- (boter, uiteraard) -onderwerp hier. Leuk. Vragen.
    Grasboter, hoe zit dat nou precies?
    Ja, boter gemaakt van melk, geleverd door koeien die gras eten (ook hooi?) en in de wei lopen.
    Geen krachtvoer?
    En hoe zit dat, het hele jaar in de winkel te krijgen (Campina), ook ’s winters?
    Speciaal productieproces?
    Speciale voorwaarden: grasboter mag alleen grasboter heten, wanneer de melk afkomstig is van buiten lopende koeien, en wordt de wintermelk gebruikt voor doorsnee boter?
    Koelcellen?
    Boterboeren?
    Omega-3, anders?
    Ook ander vitamine K-gehalte danin andere boter?
    Is er objectieve informatie over?

    Zomaar wat vragen komen op.
    Antwoorden?

    • Met dank aan Susan Dullink, vriendin van Peter Joosten.

      Zoals Folkert ergens in de goeie ouwe tijd en waarschijnlijk hierboven reeds postuleerde is boter natuurlijk geenszins paleotisch. Verder wil ik graag nogmaals te berde brengen dat met name verzadigd vet in een metabool ongezond milieu – lees: metabole of subklinische endotoxemie – olie op het vuur is, omdat het de translocatie van bacteriën en LPS faciliteert.

      Dat gezeid hebbende, kunnen we redelijk veilig aannemen dat met name boter van grazende koeien in de context van een schone dunne darm (helaas wel in toenemende mate zeldzaam) nog altijd een tamelijk veilig en misschien zelfs wel gezondheidsbevorderend product is. K2-bepalingen zijn volgens mij niet gedaan in Nederlandse boter, maar de koe produceert het en stopt het in heur melkvet.

      Geheel irrelevant: ik gebruik het niet 🙂 .

    • Hans zegt:

      Willem , had je de linkjes onlangs op FL niet voorbij zien komen ? Een aantal antwoorden op je vragen . Overigens koop ik Ierse Kerrygold , smakelijke boter in Duitsland , ooit getipt hier door ene MM , een bekende hier die het daar haalde 😉

      Boter blijkt hoofdzakelijk marketing/voordegekhouderij …….

      https://schotsehooglanders.nl/de-grasboter-affaire/

      http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/45577/Keuringsdienst_Van_Waarde.html

      • Hans zegt:

        Oepsie , bedoel natuurlijk niet de boter zelf natuurlijk maar het vermarkten .

      • willem zegt:

        Dank, Hans.
        De meest verkochte ‘grasboter’ is die van Campina. Ik begrijp, na wat leeswerk, dat Campina toegeeft dat ze voor deze boter alle binnenstromende melk gebruikt. Dus ook die afkomstig van koeien die het hele jaar op stal staan en ook krachtvoer krijgen. Vraag is: hoe komt die grasboter zo zacht?
        (Die van de Keuringsdienst lukt overigens niet, Hans).

        • Hans zegt:

          Willem , vreemd ….. doet bij mij wel ?

          Lukt het hier wellicht https://www.foodlog.nl/artikel/waarom-in-frankrijk-de-boter-op-is-en-bij-ons-alleen-duur/ en dan op link bij #10 klikken en lees vooral ook de andere reacties , komt smeerbaarheid ook voorbij ( ook tussen de oren 😉 ? ) .

          Lukt het niet Alex roepen to the rescue 🙂

        • willem zegt:

          Hans, ‘de opgevraagde aflevering is niet beschikbaar’, zegt de technologie.
          Ik had dat artikel, plus reacties daarop, al gelezen. Weet nog niet hoe het komt dat deze grasboter, die geen grasboter is, zo zacht is. Wie?

        • Hans zegt:

          In de Stellingwerven in het buitengebied over de 60er jaren koperen trage telefoonkabel werkt het wel Willem , denk een pc probleem(pje) bij jou ?
          Bij uitzending gemist zou het moeten lukken zou ik denken , is echt de moeite waard ….

        • Hans zegt:

          Enne , een marketingmevrouw van Frieslandcampina doet een poging om het uit te leggen ……..totaaaaal niet overtuigend qua smeerbaarheid .

          Let btw op de ovaaltjes op pakjes boter ( de herkomst ) , van uiterst goedkoop tot de hoofdprijs schijnt 1 pot nat/boter te zijn .

          Boter =boter 🙂

  17. willem zegt:

    Dank, Melchior.
    Nee, natuurlijk hoort boter niet tot de voeding die in het paleoperspectief past.
    En ook belangrijk om te waarschuwen voor het gebruik ervan, wanneer je lichaam uit balans is.
    K2 krijgt van het NEVO overigens wel 15 ug mee, per 100 gram.
    Maar waar het mij om gaat, is het antwoord op de vraag of er serieus onderzoek is gedaan naar de productie en de samenstelling van grasboter.
    Ben benieuwd of dat bestaat, dat onderzoek.

Plaats een reactie