Op blote poten (in de stad, tussen ‘normale’ mensen)

 

Marianne van whataboutwilma.com loopt tijdens haar 100 dagen als cave woman zo veel mogelijk blootsvoets door onze fantastische, bruisende, unieke, multiculturele, eigenzinnige, kosmopolitische maar tegelijkertijd dorpse hoofdstad (tot zover de clichés, dat krijg je als je wieg op een steenworp afstand van de Hembrug stond en je jezelf hebt verbannen naar een wingewest). En hoewel ze kan rekenen op de nodige zure commentaren van vastgeroeste, chronisch ontevreden mensen die zelf nooit eens iets zullen doen dat afwijkt van de ‘norm’, weet ik vrijwel zeker dat het blootsvoets lopen een positieve impact zal hebben op haar welbevinden. De menselijke voet is behalve een waanzinnig staaltje biomechanische ingenieurskunst ook een belangrijk tastorgaan. De voetzool is bezaaid met zenuwuiteinden, die sensorische informatie over de ondergrond naar de hersenen sturen. Door de voeten in rigide (doods)kisten te stoppen, maken we onszelf in feite een beetje blind. Bevrijd je dat landingsgestel met enige regelmaat, dan gebeuren er mooie dingen. Zo zag ik eens een Japans onderzoekje waaruit bleek dat slechts 15 minuten blootsvoets wandelen over grind resulteert in een serieuze en vrij langdurige daling van de bloeddruk. Zelf ben ik (nog) een te grote conformist om me op blote poten in het openbare leven te bewegen. Ik kan niet tegen opvallen. Wel ren ik zoals de 6 lezers weten al jaren op minimal shoes en ik ben al een poos op zoek naar een paar stappers van Vivobarefoot. Dat zijn ‘modieuze’ leren schoenen, met een flinterdun, superflexibel maar sterk zooltje. Ze benaderen de barefoot ervaring, maar besparen je de onvermijdelijke Sorry, I don’t do Jesus reacties, als je bijvoorbeeld de weg vraagt. Online kun je ze zo bestellen, maar ik wil ze per se eerst passen. Zelfs in Amsterdam kon ik ze niet vinden, wat aangeeft hoe vreemd het idee dat we zonder schoenen werden geboren anno 2013 nog is.

Annieweg. Hier is een verhaaltje over schoenen, over soft barefoot zou je kunnen zeggen, voor mensen die nog niet zo heel vertrouwd zijn met het paleo gedachtegoed, maar die zich wel kunnen voorstellen hun voeten iets meer vrijheid te geven. De tekst verscheen eerder in een krant.

Schoenen beschermen ons tegen scherpe voorwerpen en de elementen. Maar als het aan de voet lag, liep hij lekker in z’n blootje. De perfecte schoen biedt dan ook een compromis. Hij laat de voet vrij, verschaft geen steun en heeft een dunne, flexibele zool.

Vier miljoen jaar evolutie boetseerde de perfecte menselijke voet. Ons onderstel vormt een wonder van biomechanisch vernuft, met honderden botjes en pezen, dat ons in elk terrein en onder de meest onvriendelijke omstandigheden van A naar B bracht. Uit voetafdrukken in een versteende Australische rivierbedding bleek onlangs dat onze voorouders daar twaalfduizend jaar geleden met 32 kilometer per uur achter een bison aan renden. Niet op een paar Nike Air, dat mag duidelijk zijn.

Toch denken veel mensen dat moderne voeten stevige schoenen met dikke zolen nodig hebben om gezond groot te groeien en daarna gezond te blijven. Klopt dat? “Nee,” luidt het besliste antwoord van Dr. Ralph Sakkers, orthopedisch chirurg in het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. “Dat idee stamt uit de eerste helft van de vorige eeuw, toen invloedrijke orthopeden meenden dat de voet vormbaar was en dat voeten en andere lichaamsdelen als het ware in een korset geperst moesten worden om zich goed te ontwikkelen. Later is met behulp van moderne beeldvormende technieken aangetoond dat rigide schoenen de ontwikkeling van de voet juist negatief kunnen beïnvloeden. En als je slappe voeten ondersteunt met heel stevige schoenen, blijken ze alleen maar nog slapper te worden. Onder specialisten bestaat hierover al vrij lang consensus. Maar achterhaalde ideeën ijlen vaak lang na, vandaar dat dit bij het publiek nog steeds leeft.”

In principe hebben we volgens Sakkers geen schoenen nodig. “Het lichaam is niet ontworpen om op schoenen te lopen, zo simpel is het,” zegt hij. “Maar schoenen bieden wel comfort en bescherming. Op blote voeten in kou en regen door de asfaltjungle struinen, is natuurlijk niet echt ideaal. Gelukkig zijn goede schoenen volmaakt onschadelijk. Een goede schoen moet vooral soepel zijn. Je moet de zool met één hand kunnen dubbelvouwen. Vervolgens is de pasvorm belangrijk. Met name de tenen moeten voldoende bewegingsvrijheid hebben. De materiaalkeuze is een kwestie van smaak en beurs. Medisch gezien maakt het niks uit of je op sandalen, linnen gympen of kalfslederen schoenen loopt. Wel gaan goed geproduceerde schoenen mogelijk langer mee. Die zullen over het algemeen wat duurder zijn.”

Maar hoe zit het dan met mensen met platvoeten? Moeten die geen stevige schoenen met steunzolen dragen? Sakkers: “Meestal niet. Vrijwel alle jonge kinderen hebben wat je noemt soepele platvoeten. De meeste westerse kinderen ontwikkelen vervolgens de gewelfde voetboog die wij hier normaal vinden. Maar in grote delen van de wereld houdt 70 procent van de bevolking platvoeten. Die mensen ondervinden daar geen enkele hinder van. Ze lopen geweldig! Meestal behoren platvoeten dan ook tot de normale variatie. Het ondersteunen ervan met een steunzool heeft geen enkel positief effect en leidt zeker niet tot opheffing van het vermeende euvel. Ook in de Nederlandse gezondheidszorg wordt nog veel geld verkwist aan orthopedische schoenen en inlegzolen voor platvoeten. Speciaal schoeisel is eigenlijk alleen geïndiceerd bij voeten met aangeboren afwijkingen, ouderdomsafwijkingen en bij bijvoorbeeld spastische voeten. En dan dient het om de klachten te verminderen. Het kan de voeten helaas niet beter maken.”

Heel wat mensen vinden het taboe om tweedehands schoenen te kopen. Ze denken dat gedragen schoenen vooral kindervoeten geen goed doen. “Zelfs nu velen het economisch zwaar hebben, zien wij dat schoenen zo’n beetje de allerlaatste goederen zijn die tweedehands worden aangeschaft,” zegt Aagtje Willems, medewerkster van een grote kringloopwinkel in Amsterdam. “Terwijl hier vaak uitstekende schoenen liggen, voor heel weinig geld. Met wat geluk spaar je zo maar honderd euro uit.” Orthopedisch chirurg Sakkers herkent het. “Ja, ook het idee dat lopen op gedragen schoenen slecht is, is wijd verbreid. De biologische waarheid is dat het helemaal niets uit maakt. Als de schoen heel is en lekker zit, is het goed. Vroeger werden schoenen in gezinnen helemaal afgedragen. Het oudste kind kreeg nieuwe schoenen en die werden doorgegeven aan de jongere broertjes en zusjes. Niemand is daar slechter van geworden. Toen mijn dochter bijna 5 was, liep ze ook een poosje op schoenen die door een ander kind waren gedragen. We vonden ze op een schoenenruilbeurs.” Zelfs over scheef afgesleten zolen hoeven we volgens de orthopeed niet moeilijk te doen. “Er is geen enkele aanleiding om te denken dat scheve zolen slijtage van de gewrichten of standsafwijkingen veroorzaken.”

De notie dat voeten een stevig korset kunnen missen als kiespijn ligt in de schoenen-wereld uiteraard gevoelig. Je zult niet snel een zakenman tegenkomen die rondbazuint dat zijn product eigenlijk overbodig is. Een uitzondering is de 37-jarige Galahad Clark, telg uit de gelijknamige, 188 jaar oude Britse schoenmakersdynastie. Hoewel hij trots is op zijn afkomst, streeft de ondernemer hartstochtelijk naar een wereld zonder schoenen. Of preciezer, naar een wereld zonder conventionele schoenen. “Mensen zijn gemaakt om blootsvoets te lopen en te rennen,” zegt ook Clark. “Gewone schoenen en zeker moderne varianten met gimmicks als schokabsorptie en ergonomisch gevormde zolen doen de voeten meer kwaad dan goed. Rigide, dikzolige doodskisten ontnemen de voeten het contact met de grond. De voetzolen zitten barstensvol met zenuwuiteinden. Het zijn feitelijk tastorganen. Als je ze dik inpakt, krijgen je hersenen nauwelijks informatie over de ondergrond. Dat staat een gezond, natuurlijk beweegpatroon in de weg.” Hoewel de door zijn geboorte al welgestelde Galahad Clark nooit een carrière in het familiebedrijf ambieerde, belandde hij toch in het schoenenvak. Zijn bedrijf Vivobarefoot maakt zeg maar een soort antischoenen. Clark: “Blootsvoets lopen is de gouden standaard. Het resulteert in gezondere voeten, een betere houding en een geringere belasting van de gewrichten. Maar in de stadsjungle wil je geen natte voeten krijgen. Blootsvoets in een stuk glas trappen is ook niet echt handig. Vivobarefoot produceert daarom schoenen die geen steun bieden, de voet volop vrij laten en een flinterdunne, maar wel ondoordringbare zool hebben.” Het concept is een succes, zij het vooralsnog vooral dankzij de belangstelling vanuit Amerika. Afgelopen jaar bedroeg de omzet van de firma 10 miljoen pond. Maakte het zwarte schaap van de familie Clark aanvankelijk alleen kinder- en hardloopschoenen, inmiddels richt zijn bedrijf zich ook op het wat formelere segment. Met een knipoog merkt de CEO op: “Alleen bankiers vinden bij ons nog niets van hun gading, maar die hebben het verdiend om een nog een poosje af te zien.”

Orthopedisch chirurg Sakkers staat sympathiek tegenover de toepassing van evolutiebiologische inzichten, maar is van mening dat Galahad Clarks stelling dat gewone schoenen niet goed zouden zijn niet houdbaar is. “Zijn uitspraken baren natuurlijk opzien en ze zijn goed voor zijn eigen product. Maar ik denk dat de kritiek op de klassieke schoen niet helemaal terecht is. Vooral schoenen in het wat duurdere segment zijn vaak gemaakt van dun, soepel leer en hebben soepele leren zolen. Ook Clark maakt van oudsher schoenen waarin de voeten eigenlijk helemaal vrij zijn. Een mooi voorbeeld zijn de populaire Clarks die bekend stonden als bruine sluipers. Suède schoenen met een soepele zool van een soort kunststof schuim. Ik herinner me ze nog uit mijn jeugd. Fantastisch fijne schoenen. Tal van schoenmakers produceren soortgelijke schoenen. De antischoenen van Galahad zullen een nicheproduct zijn, met een eigen imago. Prima, als mensen maar beseffen dat de meeste gewone schoenen ook goed zijn, zolang ze soepel zijn en een goede pasvorm hebben.”

Gympies

gympenmaart2010

Sportschoenen in alle prijsklassen met dunne, flexibele zolen zijn goed voor zowel groeiende als volwassen voeten. Orthopedisch chirurg Ralph Sakkers: “Kinderen springen vaak een gat in de lucht als ik tegen hun ouders zeg dat gympies net zo goed voor de voet zijn als leren schoenen. Jippie! Eindelijk mogen ze die coole schoenen die ze altijd wilden hebben, kopen.”

Pumps

15274694_01

Schoenen met naaldhakken zijn de perfecte belichaming van het spreekwoord ‘Wie mooi wil zijn moet pijn lijden’. De naaldhak ontstond zo’n tweehonderd jaar geleden in de hogere kringen. Wandelen was in die tijd iets voor arbeiders, die volgens het boek Schoenen tijdens de Verlichting ‘ongeschoeid en altijd zwanger’ waren. Gegoede burgers overbrugden zelfs geringe afstanden per koets. Om hun superioriteit extra te onderstrepen gingen vooral rijke vrouwen op naaldhakken lopen: schoenen waarop je overduidelijk niet meer dan enkele tientallen meters uit de voeten kon. Orthopeed Sakkers: “Geregeld op naaldhakken of gewone hoge hakken lopen is geen enkel probleem. Maar als je het altijd doet, kunnen je achillespezen korter worden.”

Mocassins

HD_0000035049_58125_09

Achteraf bezien een barefoot shoe avant la lettre. Een simpele maar stijlvolle lap leer met een dunne, flexibele zool. Zit bijna als een handschoen om de voet, biedt geen steun, neemt niet alle sensorische input van de ondergrond weg en is ook nog eens okay in bijna alle sociale situaties.

Teenslippers

upload119285307907946897

Geven geen enkele steun, maar bieden bescherming tegen steentjes. Ideaal zomerschoeisel. Ongeschikt om op te hardlopen, omdat je dan met je tenen moet ‘klauwen’ om ze niet te verliezen. En met gekromde tenen hardlopen is vrijwel onmogelijk.

Sandalen

metallic-braided-sandals_041909

De term stamt van ‘sandal’, het oude Perzische woord voor schoen. In bijbelse tijden bestonden alle schoenen uit een eenvoudige zool, die met bandjes of touw aan de voeten werd gebonden. Tegenwoordig heb je deze open schoenen in alle mogelijke uitvoeringen. Van een lapje leer met een paar touwtjes tot high tech exemplaren met ergonomisch gevormde, schokabsorberende zolen. Onze voeten prefereren sandalen met een flexibele zool.

Bergschoenen

bergschoenen-tekst_clip_image003

Zelfs hier gaat het argument dat ze steun moeten bieden niet op. Dokter Sakkers: “Als je op een oneffen, rotsige ondergrond loopt, is het handig wanneer de schoenen stoten en scherpe randen overleven. Gympen gaan in een ruige omgeving al snel aan flarden. Maar als ze heel slijtvast zouden zijn, zouden ze prima voldoen.” Steeds meer bergwandelaars prefereren minimal trail shoes, schoenen met een flexibele maar scheurbestendige zool, waarin je de ondergrond met voetzool en tenen ‘voelt’. Ondermeer het merk Merrell heeft een lijn minimal wandelschoenen. In tegenstelling tot wat de intuïtie ingeeft, zwik je op een flexibele schoen minder snel dan op een rigide bergschoen, omdat je de ondergrond beter voelt en daardoor beter balans kunt houden.

Hardloopschoenen

asics-gel-kayano-14-08

Onderzoekers van Harvard baarden in 2008 opzien toen ze aantoonden dat mensen het meest efficiënt hardlopen op blote voeten. Vervolgstudies wezen uit dat hardloopschoenen met schokdemping en voetcorrectie eerder tot meer blessures leiden dan dat ze die voorkomen. “Landen op de hak en dan afrollen is onnatuurlijk,” aldus evolutionair bioloog Daniel Lieberman van Harvard. “De beste hardloopschoen is plat, dun en dempt niet.” Het aantal barefoot runners groeit gestaag, ook in Nederland. Zij lopen blootsvoets of op zogenoemde barefoot shoes, zoals de ‘voethandschoenen’ Vibram FiveFingers. Grootste bezwaar van die laatste: de teentjes zorgen voor een Jezus look.

En tenslotte:

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

151 reacties op Op blote poten (in de stad, tussen ‘normale’ mensen)

  1. Zeer interessant dit schoenenverhaal. Daar zal menigeen zijn voordeel mee kunnen doen.
    “Suède schoenen met een soepele zool van een soort kunststof schuim. Ik herinner me ze nog uit mijn jeugd “.
    Ik had ze in het blauw. Blue Suede Shoes.
    Mocht van mijn Heit niet door de voordeur komen met wat bordeelsluipers genoemd werden.

  2. Xoes zegt:

    Ik heb rond de 100 paar schoenen maar loop ook het liefst op blote voeten… Het voelt gewoon fijner en ik heb een stuk minder last van mijn rug!

  3. Kirsten zegt:

    Wat een ontzettend goed (leesbaar) artikel en geeft weer munitie als ik weer eens een discussie heb over de kwaliteit van de schoenen van de kids. Voor de allerjongsten hebben ze superfijne dunne soepele zooltjes, maar het lijkt erop dat hoe ouder de kinderen worden hoe stugger de schoenen moeten zijn (want het moet wel stevigheid bieden…).
    Het stuk motiveert in ieder geval om weer eens goed naar m’n schoengedrag te kijken!

    • Nou, dank je, Kirsten ;-)!

      Als je echt zwaar kaliber ammunitie wilt hebben, moet je het boek ‘Pluis of niet pluis’ van hoogleraar kinderorthopedie Jan Douwes Visser op de kop zien te tikken.

      http://geneeskundeboek.nl/leesverder.php?isbn=9789080333055&titel=Pluis+of+niet+pluis+

    • Mariet Hoen zegt:

      Om geaard te kunnen lopen, mét schoenen, hebben de zolen een leren zool nodig. De mocassins van Folkert ( bordeelsluipers ) hadden een leren zool. Vroeger hadden bijna alle schoenen een leren zool. Dus liep je vanzelf geaard. Lerenzolen slijten veel sneller, dus had de schoenmaker veel werk. Nu zijn de zolen van schoenen heel vaak synthetisch, dus slijtvast, maar niet meer geaard.

      Ze worden weer opnieuw gemaakt in de VS, duur, maar wel mooi ;-)http://www.softstarshoes.com/earthing-shoes

      • Mariet Hoen zegt:

        Oeps, link werkt niet
        http://www.softstarshoes.com/earthing-shoes

        Deze zijn een stuk goedkoper… en trailer van Michael Sandler and Jessie Lee, authors of Barefoot Running.

      • Kirsten zegt:

        Mariet, hoe gaat het met het aarden? Heb je er nog steeds zoveel profijt van?

      • Alex zegt:

        Bordeelsluipers hebben geen leren zool en zijn ook geen mocassins lieve Mariet, het zijn Desert boots en die hebben een crêpe zool. Nog steeds verkrijgbaar bij Clarks trouwens.

        Voor wat betreft het lopen op blote voeten: zo veel en zo vaak mogelijk, binnen en buiten, maar in tegenstelling tot Marianne niet in het stadscentrum; dan draag ik toch bij voorkeur Clarks of Ecco. 🙂 Heb trouwens jaren op gympen gelopen buitenshuis.

      • Mariet Hoen zegt:

        Alex, ja ik zie het, crêpe en geen leer. Crêpe is latex. Ik weet niet of latex aardend is, even uitzoeken. Clarks hebben inderdaad vaak ook crêpe zolen.

        Wel herinner ik me mijn kindermocassins mét leren zooltjes. Heel veel indiaantje mee gespeeld 😉 Ik moest ook als jong meisje de Zondagse schoenen poetsen, daardoor herinner ik mij ook de leren zolen met de ronde slijtplekken zo goed.
        Mijn geaard muismatje is van rubber !?

        Kirsten, ik heb zoveel veranderd, de laatste anderhalf jaar, dat er geen wetenschappelijk bewijs valt te leveren, van wie wat deed 😉
        Dieper slapen, mooier dromen en lagere bloeddruk door dunner bloed !? I don’t know.
        Terwijl ik van nature een nachtuiltje ben, ga ik nu graag vroeger naar bed om mij op mijn aarde matje te nestelen, en voel me dan intense gelukkig.

      • Mariet Hoen zegt:

        Latex is niét aardend ! Mijn muismatje is gemaakt van: from non-Latex rubber, impregnated with conductive carbon.
        De lakens van : 100% cotton sheets with conductive silver fibres woven throughout the material.

        Jammer dat ze de zolen van de barefoot running shoes ook niet hiervan van maken ( twee vliegen in één klap )

      • Kirsten zegt:

        @Mariet, goed om te horen dat er zoveel in positieve zin is veranderd. Het principe van aarden intrigeert mij wel, maar doe er zelf weinig mee. Er is namelijk zoveel interessants te leren en te ontdekken, dat de focus nog even elders ligt. Het staat wel op mijn probeerlijstje 😉

    • 1skateguru zegt:

      Als kind dat opgroeide in de eind van de jaren 60 en beginjaren 70 (hippies en de langste zomer ooit, de zomer die begon zowat in mei: hier de versie van t Vrije Schaep http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ucCPUdgqbkI#! ) was het in de zomer heel gewoon op blote voeten te gaan. Opgroeiende op een camping in de Zeeuwse delta (occupational hazard van mijn ouders) en slechts een 10 minuten blootvoetse wandeling over een onverhard paadje door de duinen naar het strand of naar het lokale zwembad, geeft me een beetje een voorsprong op de rest van Nederland, ik geef het toe. We speelden op blote voeten, we voetbalden op blote voeten, we liepen over gloeiend heet zand en asfalt en één ding herinner ik me in het bijzonder. We zwommen vaak naar de mosselbank en probeerden met onze voeten en tenen de mossels los te wrikken en het spel ‘verplichte’ je, de mossels met de tenen te pakken en omhoog te brengen. De dikke eeltlaag die ik daardoor als vanzelf kweekte onder de voeten beschermde tegen distels, steentjes en takjes. Alleen af en toe een duindoorn die de harde eeltlaag wist te doorboren. Mijn moeder placht dan altijd met een naald,mesje, pincet en jodium de de doorn te verwijderen, wat niet altijd helemaal lukte, want dat ding brak altijd af in stukjes. Dit verwijderen was altijd pijnlijker dan de doorn zelf en als kind wordt je dan gauw wijzer: ”niks zeggen tegen mijn moeder, gewoon lopen alsof er niks aan de hand is en hopen dat ze ’t niet ziet”, om vooral die pijnlijke ‘operatie’ te vermijden. Het lichaam zelf wist er overigens wel raad mee, die doornen: of het ging zweren en het kwam er uit, of het werd door het lichaam ingekapseld. Het resultaat is nog steeds zichtbaar overigens, donkere plekjes in mijn voetzolen waar ooit een ingekapselde doorn heeft gezeten. Heeft dit goed gedaan voor mijn weerstand? Geen idee ik kan het niet vergelijken zonder die doornen in mijn voetzolen. Wat ik me nog wel heel goed kan herinneren is dat als ik in september weer naar school moest, dat ik blaren kreeg van mijn dichte schoenen. Ik ga nog steeds graag op blote voeten, thuis en in de tuin, maar niet de stad in, dat weer niet.

      • Wat een prachtig herkenbaar verhaal, Marin. Mijn habitat in die vlegeljaren was vooral ‘de bouw’. En we waren altijd op alle mogelijke manieren gewond. Dat vechten van Folkert herken ik ook. Er waren werkelijk overal vijanden (niks geleerd kennelijk ;-)). Kluitengevechten tussen clans (meestal openbaren tegen katholieken in mijn geval) waren dagelijkse kost. Mijn aartsvijand (maar merkwaardig genoeg ook af en toe goede vriend) was Gerco Hulskemper. Onze gevechten (op het schoolplein, met een kring erom heen) waren achteraf bezien echt levensgevaarlijk. De haren vlogen in het rond. Wij probeerden ondermeer elkaars kop op de stoeptegels te rammen…

  4. Wij deden onlangs een familie-uitje naar een blotevoetenpad. Heel gezellig en grappig allemaal. Een paar dagen later ga ik gewoon boswandelen met mijn man. Ik doe wel eens vaker mijn schoenen uit in het bos, dus ik denk: Ha, fijn, met mijn tenen in de modder en trek mijn schoenen uit. Mijn man bekijkt me alsof ik helemaal zot geworden ben en zegt: Dit is wel geen blotevoetenpad hee! 🙂

  5. Helemaal off topic, maar moet je dit bericht zien. Spot the bullshit, please ;-).

    Duurzaam eten is ook gezonder
    Geplaatst op 14 mei 2013 17:14 door Innofood

    DEN HAAG – Duurzame voeding is niet alleen goed voor het dierenwelzijn maar ook gezonder voor de consument. Die kant voor duurzaamheid wordt te vaak genegeerd volgens het het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), een adviesorgaan van het kabinet.

    Het PBL is momenteel bezig met het afronden van een onderzoek over duurzame en gezonde voeding. Deze studie moet in het zomer worden gepublieerd. Het onderzoek wordt gekoppeld aan de visie van het kabinet op duurzame landbouw en voeding. Deze zal staatssecretaris Dijksma (lanbouw) in juni naar de Tweede Kamer sturen.

    Volgens Henk Westhoek, PLO-onderzoeker, ligt de nadruk bij de verduurzaming van voeding op dierenwelzijn, landschap en milieu, en het inkomen van de boer. Dit is belangrijk, maar verduurzamingen betekent ook een voedingspatroon met minder vlees en zuivel. Anders consumeren levert naast milieuwinst ook gezondheidswinst op.

    Sinds 1980 is het aantal mannen en vrouwen in Nederland met overgewicht aanzienlijk toegenomen. Bij mannen van 37 naar 53 procent en bij vrouwen van 30 naar 42 procent. De belangrijkste oorzaak hiervan is de consumptie van rood vlees. Daarvan eet de consument twee keer zoveel als wordt aanbevolen. Terwijl de consumptie van groeten, fruit en vis maar de helft is van wordt aanbevolen.

    • Kirsten zegt:

      “Sinds 1980 is het aantal mannen en vrouwen in Nederland met overgewicht aanzienlijk toegenomen. Bij mannen van 37 naar 53 procent en bij vrouwen van 30 naar 42 procent. De belangrijkste oorzaak hiervan is de consumptie van rood vlees.”
      Euh…. ik dacht toch echt dat daar andere oorzaken voor waren!

      • Ja, dat is ‘m. Onvoorstelbaar… En dit komt oorspronkelijk uit… Trouw. Hoe is het mogelijk.

      • Kirsten zegt:

        Ja, niet te geloven. Daar zakt je de broek toch vanaf! Er zijn momenten dat ik denk dat paleo een grote vlucht aan het nemen is en steeds meer bekendheid krijgt, maar van dit soort berichten denk je toch weer dat er nog hééél veel werk te verzetten valt. Dus Melchior, ga vooral door!

    • Alex zegt:

      Door crisis laten Nederlanders snacks en snoep staan
      Geplaatst op 13 mei 2013 22:58 door Innofood

      Mensen lijken niet ongezonder te eten door de economische crisis. Sterker nog, Nederlanders kopen minder ongezonde snacks en snoep. Verder gooien we minder eten weg. En gezond eten kan goedkoop. Berekeningen laten zien dat dit voor 5 euro per dag kan. Dit blijkt uit nieuwe onderzoeken in opdracht van het Voedingscentrum.

      Sinds het begin van de economische crisis gaan mensen zuiniger om met eten. Aan eten en drinken buitenshuis geeft 7 op de 10 Nederlanders minder geld uit. Op de kosten van de dagelijkse boodschappen bespaart 63% van de mensen geld.

      Ongezond eten laten we vaker in de winkel
      Binnen de boodschappen besparen mensen het meeste op snoep, hartige snacks en frisdrank. Van alle Nederlanders koopt 37% minder of geen snoep. Voor snacks ligt dit op 34%. Het Voedingscentrum is blij dat consumenten op deze extra’s bezuinigen, omdat ze weinig voedingsstoffen leveren en vaak veel suiker, zout of vet bevatten. Juist het allerminste wordt er bespaard op de basisvoeding, zoals brood, groente en fruit.

      Zorgen over vis
      Uit het onderzoek blijkt dat bijna 1 op de 5 Nederlanders minder vaak of geen vis meer koopt door de crisis. Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum noemt dit een negatieve ontwikkeling: “Vis bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Hiervan krijg je voldoende binnen als je 2 keer per week vis eet, waarvan 1 keer vette vis. Goedkopere vis uit de diepvries is ook een prima keuze”.

      Door de crisis verspillen we minder
      De crisis zorgt ervoor dat we zorgvuldiger met ons eten omgaan. Bijna de helft geeft aan minder eten weg te gooien, 4 op de 10 mensen kookt vaker precies genoeg zodat er geen restjes overblijven en bijna 4 op de 10 geeft aan dat ze vaker kliekjes eten.

      Gezond eten kan goedkoop
      Het Voedingscentrum heeft ook de kosten van een gezond eetpatroon laten berekenen. Aan de hand van 7 gezonde dagmenu’s is berekend voor hoeveel geld je gezond en gevarieerd kunt eten. Hieruit blijkt dat een dagmenu maar 5 euro hoeft te kosten. Dat kan door slim in te kopen, bijvoorbeeld door seizoensgroenten of diepvriesproducten te nemen. Onder deze 5 euro valt ontbijt, lunch, avondeten en extra’s.
      Over de onderzoeken
      Onderzoeksbureau GfK voerde het onderzoek uit naar eetgewoonten en koopgedrag tijdens de crisis. Het is een representatieve steekproef van 1.364 personen van boven de 18 jaar. Zij kregen vragen over veranderingen in hun aankoop- en voedingspatroon als gevolg van de economische crisis. Het Nibud voerde de berekeningen uit naar de kosten van een gezonde voeding.

  6. Informatief artikel, al gaat het mij als blootsvoeter uiteraard te veel over schoenen.

    Op mijn website heb ik een overzicht gemaakt met antwoorden op de meest gestelde vragen en weerleggingen van de vele (aangeleerde) misverstanden over blootsvoets lopen: http://sport.andrieswijma.nl/veelgesteldevragen.html.

    • Prachtig overzichtsartikel, waarin je heel veel aspecten aanroert, Andries. Dank! Ik zou ook het liefst helemaal blootsvoets lopen (ook hardlopen), maar op asfalt vind ik dat nog steeds een brandende ervaring. Misschien toch eens even de tanden op elkaar zetten, want het geeft wel veel ;-).

      • Jij ook bedankt, Melchior! Het werd op bepaald moment tijd om te laten zien dat ik ze letterlijk en figuurlijk goed op een rijtje heb. 😉
        Mogelijk voeg ik later nog wat tekst toe met wat adviezen, aangaande lopen op asfalt e.d.

        Er zijn verschillende soorten asfaltwegen. Een gladde asfaltweg (zonder split) is één van mijn favoriete ondergronden. Hoewel, een beetje ruwheid vind ik wel lekkere voetmassage. Sommige asfaltwegen, zoals van die bochtige buitenweggetjes, zijn extra ruw. Daar kan ik wel kilometers op lopen maar na een tijdje kan de overprikkeling gaan toeslaan. Als dat het geval en ik stop even dan is herbeginnen op zo’n weg bijna niet meer te doen omdat de voetzool in poteststand is gegaan. Al doende leer je wel waar je grens ligt.
        De meeste asfaltwegen vind ik prima te belopen. Een ruw wegdek dat er nat bijligt, vooral in combinatie met kou, is soms bijna niet te doen.
        Hardlopen vind ik voor de voetzolen vaak minder uitdagend dan wandelen doordat het grondcontact korter is. De manier waarop je grondcontact maakt is ook belangrijk voor je ervaring. Zoals ik het doe: bij wandelen bijna vlak, hiel misschien een fractie eerder op de grond; bij hardlopen: bijna vlak, voorvoet een fractie eerder op de grond.
        Als je blaren krijgt schuur je te veel over de grond of daag je je voetzool ineens te veel uit.
        Wees niet bevreesd voor het grondcontact want verkrampt lopen is nooit een goed idee. En vermijd uitdagende ondergronden niet: om ze aan te kunnen zul je er op moeten oefenen.

  7. Kirsten zegt:

    Heeft iemand trouwens nog tips tegen koude voeten? Ik heb hier bijna altijd last van en dat bevordert het lopen op blote voeten nu niet echt….

    • Alex zegt:

      Go paleo! 😀 Helpt zo ongeveer overal tegen. 😉

      Stimulatie van de bloedcirculatie helpt tegen koude voeten. Meer bewegen en vaker lopen, wollen sokken, een regelmatige voetmassage en het nemen van wissel-voetbaden dus.

      • Kirsten zegt:

        @Alex, bedankt voor de tips! Waarschijnlijk helpt het stimuleren van de voeten (op welke manier dan ook) al voor een betere circulatie. De paleovoeding staat goed op de rit, nu de overige leefstijlaspecten nog.
        @Andries, duidelijk stuk op je site. Mijn arme voeten krijgen echt te weinig aandacht. Zoals jij ook al schrijft zit ik ook erg lekker in m’n hoofd. Alle energie trekt uit de exremiteiten weg…
        @Melchior, au! Ik val door de mand. Hou toch erg veel van comfort, hoewel ik absoluut achter het principe van metabole flexibiliteit sta. Werk aan de winkel dus 😉

  8. @Kirsten
    Ik heb zelf meer last van koude handen en bij temperaturen tussen 0 en 15 komt het geregeld voor dat ik wel handschoenen en geen schoenen draag. De doorbloeding naar mijn handen is niet goed en bovendien worden handen minder actief gebruikt tijdens lopen dan de voeten.
    In de winter kan ik binnenshuis wel koude voeten hebben door stilzitten en dan trek ik wel eens sokken aan (warmteverspreiding in een huis speelt ook een rol).
    Wat betreft blootsvoets buiten lopen bij wat lagere temperaturen: laat je niet meteen afschrikken door de eerste minuten. Na een stukje lopen is de doorbloeding beter op gang gekomen. Schoenlopers schatten de grens van het aangename vaak op 15 graden Celsius of hoger. In mijn ervaring en die van vele andere blootsvoeters ligt die grens meestal rond de 5 (tussen 0 en 10) graden.
    Ik herhaal wat Alex al noemde: meer bewegen en vaker lopen, voetmassage en wissel-voetbaden. Elke dag beginnen met wat koud water is elke dag een goed begin (zoals een warme douche afsluiten met één of twee minuten koud zoals ik altijd doe: besproei eerst je ledematen koud, dan schrikt je romp daarna niet zo).

      • Ha, herkenbaar. Er zit meestal wel een kleine weerstand in mij om de knop op koud te zetten, terwijl elke keer weer blijkt dat het koude water een prettige sensatie geeft. Sterker nog, ik vind het koude water wat uit de douchekop komt vaak teleurstellend lauw.

        • Andries, de weerstand gaat volgens mij nooit echt weg. En inderdaad, ’s zomers is het water vaak pislauw. Ik lig in het seizoen 3 à 4 keer per week plm 40 minuten in het buitenbad van een bezuinigende krimpgemeente. Dat geeft ook lekker wat thermostress ;-). Als de lucht nou straks (ooit) weer warmer wordt, douche ik daarna ook koud af. Dit alles uiteraard vroeg ’s ochtends en nuchter, ha, ha, ha.

      • Bezuinigende krimpgemeente? Oh ja die zijn niet meer zeldzaam, zegt nog niets over waar je woont. Ik dacht even dat je wel een noorderling moest zijn.
        Na een lekker nachtje (of in mijn geval als nachtmens meestal ochtend) in je warme bed is een koude prikkeling net wat je nodig hebt. Dan geeft het ook niet als de huiskamer nog koud is. Die kan rustig opwarmen terwijl jij je eerste brandstof van de dag tankt.

  9. Ruth Langemeijer zegt:

    Hallo, ik had altijd ijskoude voeten, last van wintertenen, zere voeten in schoenen etc. Sinds dat ik nu ruim een jaar hardloop op blote voeten en in mijn dagelijks leven ook blootsvoets loop geen enkel probleem meer. Mijn doorbloeding is enorm verbetert, alleen nu m’n handen nog. Misschien toch maar leren om op mijn handen te lopen. Heel soms draag ik voor zakelijke besprekingen schoenen, liefst 5fingers, in de winter onder de 5 graden wordt het ook lastig al gaat hardlopen dan nog steeds prima. Zie voor meer info, fb: FeeTback-Amsterdam. Succes en bel als je vragen hebt. Grtjs Ruth Langemeijer

  10. Alex zegt:

    @Melchior, volgens de site kun je een afspraak maken om te passen, maar de winkel is in Delft :-(; ze hebben zowel de Terra Plana VivoBarefoot Neo – White alsook de Terra Plana Evo – Black. info@natuurlijkhardlopen.nl

  11. Student zegt:

    Hi Melchior,
    Onwijs interessant artikel, waarvoor dank! Zelf loop ik erg veel hard en daarom heb ik me ook al eerder afgevraagd wat de beste renschoen zou zijn en de beste manier van rennen met betrekking tot het neerkomen en afzetten van de voet. Ik heb nu bare foot renschoenen van Nike (met minimale demping) en was juist in de veronderstelling dat het logisch is dat je neerkomt op je hak, je voet dan door laat rollen en die beweging weer omzet in voorwaartse kracht. Het leek mij dat dit de meest energie-efficiënte manier van rennen is. Dit blijkt dus niet goed te zijn, ik ga maar eens verdiepen in de onderzoeken van dr. Lieberman. Bedankt voor de informatie!

    Groet,
    Alexander

  12. Hans zegt:

    Ha die Clark’s bordeelsluipers heb ik ook gehad , bruin , ben kennelijk niet zo extravagant als Folkert 😉 Mijn ouders waren er ook niet blij mee om een andere reden.

    Deze http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://www.zappos.com/images/720/7202394/827-11628-d.jpg&imgrefurl=http://forum.politics.be/showthread.php?t%3D96743&h=240&w=240&sz=6&tbnid=hTSuW732kCUHvM:&tbnh=87&tbnw=87&zoom=1&usg=__RzV2Abd5VhBl4y_LzAB33-O6Q0c=&docid=pe0NoAYtWvT1lM&hl=nl&sa=X&ei=7waVUYqbI-rC7Aae-4GwAg&sqi=2&ved=0CEcQ9QEwAQ&dur=370

    Liep letterlijk naast mijn schoenen na de degelijke Van Bommels die mijn ouders bij een degelijke schoenenzaak voor me kochten.

    Ben ze er nog dankbaar voor …..

    Ik loop ,,naar binnen “, letterlijk naast mijn schoenen ( een enkeling beweert figuurlijk ook met dat paleo -gedoe 😉 ) De Van Bommel bootschoentjes die ik een paar jaar geleden kocht hetzelfde euvel , gebruik ik nog als pantoffels.

    Waar ik op loop ? Kompt-ie : Nieuwe kistjes van het Nederlandse leger van de dump (beste leer) , zwaar ,onbuigzaam en veel steun voor de enkels . Loop er fantastisch op !

    Ben van lichting 73-5 dienstplicht , 2 paar kistjes kreeg je , stug als beton , en op aanraden van de oude stompen volgieten met wapenolie en daarna volpissen , bier en met mate(en) …..inderdaad , marineren dus :-))

    • Eergisteren op blote voeten gelopen. Mooi weer. In huis, tapijt, parket, viel best mee. In de tuin, tegels en straatwerk, best wennen. Niet zo zeer de harde ondergrond, maar het temperatuurverschil. Vandaag weer. Door de regen naar de schuur. Vreemde gewaarwording. Behaaglijk koud. Het lijkt wel of ik voor het eerst besef dat ik voeten heb. Ik kijk ook steeds naar ze en zie daar een paar magere, vol aders en pezen, lelijke voeten. Zijn dat nou mijn voeten. Gek, als ik zo kijk naar mijn ledematen. Het lijkt wel of ze niet van mij zijn. Hans, jij ging toch ook in huis en de tuin op je blote poten lopen ? Maar nu heb je kissies aan en een camouflagepak ?

      • Hans zegt:

        De kistjes zeer discreet onder de jeans hoor ! Heb inderdaad even bewust op blote poten gelopen , geen idee waarom nu niet meer …. macht der gewoonte ? In de tuin lopen de kippen maar die laten wel eens iets vallen en om dat aldoor tussen de tenen weg te moeten pulken…
        Melchior heeft ze (nog) niet genoemd maar er zijn ook generaties opgegroeid met houten schoenen , ik heb echte Scherjons regelmatig aan de blote poten , warmin de winter ,koel in de zomer.
        http://klompen-scherjon.nl/winkel/collectie/houten-klompen/

    • Ron zegt:

      Ik heb zelf meer dan 20 jaar op kistjes gelopen. Vond het heerlijk! Voelde stabiel aan, maar wel heel geregeld klachten in de onderrug. Totdat ik alleen een lapje leer (mocassins) onder m’n voet had (ter bescherming). Wat een verschil!! Wat een openbaring! Was wel wennen in het begin; pijnlijke voeten en beenspieren.
      Wat bleek? Een totaal verkeerde manier van lopen aangeleerd, de hakken in de grond rammend en de voetzool neerklappend.
      Nu loop ik veel soepeler, vloeiender en maak contact met de wereld onder me en om me heen. Rugklachten zijn foetsie, tenzij ik de verplichte werkschoenen een aantal dagen achter elkaar moet dragen.

  13. sigme zegt:

    Ik hardloop al een tijdje op sockwa’s. Die vijfvingerige schoenen leken me niks; te stug, te gespreide tenen, die band over de wreef. Maar ik heb ze nooit aangehad dus wat weet ik ervan. De sockwa’s bevallen uitstekend.

    Voor kantoor heb ik mij een paar feelmax panka’s aangeschaft. Ook die bevallen mij prima. Het ziet er netjes genoeg uit om er nog nooit een opmerking over gekregen te hebben.

    De eerste minofmeer barefootschoenen die ik kocht waren vivobarefoot hoge wandelschoenen. Die zijn best stevig voor ‘barefoot’ en ik heb er tot nu toe prima op gewandeld, zij het nog niet op een echte stevige wandelvakantie.

    • Jo tB zegt:

      Sigme, waar heb jij je schoenen gekocht? Koop je ze online of in een winkel? Hoe vallen ze ten opzichte van je schoenmaat?
      Binnenshuis loop ik graag op blote voeten, buiten durf ik het niet meer aan alhoewel ik als kind heel veel blootsvoet heb gelopen.

      • Alex zegt:

        Feelmax panka’s kun je in ieder geval in die winkel in Tilburg krijgen. Sockwa’s volgens mij alleen online.

        Hoop ook dat Sigme ons nog nadere info kan geven, ben er wel benieuwd naar. 😉

      • sigme zegt:

        Ik heb al deze barefoot / minimale schoenen online gekocht.
        De vivobarefoots uit Duitsland: http://www.vivobarefoot.de/
        Deze heb ik op mijn gewone wandelschoenmaat gekocht (40), en die passen prima – maar dan loop ik er niet met dikke sokken in.

        De sockwa’s uit de USA: http://www.sockwa.com/
        Met een ingewikkelde matentabel, ik weet het niet meer maar het past prima.

        De feelmaxs uit Nederland: http://www.anyonesrunshop.nl/ (werd elders in dit draadje ook al genoemd, met een winkel in Tilburg). Gekocht in mijn gewone schoenmaat (39), maar ook in deze schoenen draag ik altijd hele dunne sokjes (itt in mijn ‘normale’ schoenen)

      • sigme zegt:

        De sockwa’s zijn uit de USA hierheen gestuurd. De verzendkosten tikten wel aan, maar die kon ik delen met 2 andere nieuwsgierigen gelukkig. Verder ging de verzending soepeltjes. Ik had van tevoren even gemaild, ik denk met de vraag of ze naar Nederland verschepen, in elk geval zijn ze ook prima bereikbaar en aardig. Een van de andere paren sockwa’s die in die bestelling zaten waren niet op tijd af (ze hadden net wat grotere herenmaten in de collectie opgenomen), dus die kwamen in een nalevering. ook dat ging allemaal prima en met nette corresondentie daarover.

        Ik heb helaas nog niet zo heel veel hardgelopen dit jaar, maar op de sockwa’s heb ik nu 110 km gerend. Ongeveer de helft verhard (asfalt, steen) en de andere helft zandpad. De zolen zien er nog bijna als nieuw uit.

        • Dank. Ze zien er zo lekker basic uit. Geen gelul. En het zooltje schijnt echt flinterdun en zoals jij bevestigt erg sterk te zijn. Even mailen dus. Kon je met Ideal betalen?

      • sigme zegt:

        De betaling heb ik niet gedaan, maar een van de andere sockwabestellers, of je kan betalen met iDeal weet ik niet. Is niet erg gebruikelijk buiten Nederland dacht ik, dus het zal wel niet. Je zou ze even kunnen mailen met de vraag hou je zonder creditcard kan betalen. Als het gebrek aan creditcard nu verhindert sockwa’s te kopen terwijl je ze wel zou willen kopen – geef even een seintje, dan bestel ik voor mezelf wel nog een paar en ook een paar voor jou – scheelt gelijk de helft van de verzendkosten ;).

      • Bekend probleem, dat je vaak een creditcard nodig hebt om te kunnen bestellen via een Amerikaanse website. Gelukkig kun je Sockwa’s ook via Paypal betalen.
        Gezamenlijk bestellen is zeker een goed idee. Niet alleen vanwege verzendkosten want de douanekosten of invoerrechten die ik extra moest betalen vond ik ook niet mals. De Sockwa’s zelf maakten nog niet eens de helft van de totale kosten uit.

  14. Ron zegt:

    Nadat ik op m’n zelfgemaakte (hoge) mocassins heb rond gestapt, wil ik niets anders meer, eigenlijk.
    Op zich heel simpel te maken, kost wat tijd, maar oogt goed. Ben momenteel doende met de “viking”variant, oftewel een lage leren “schoen” met een dikke, gevilte wollen “sok”. De indiaande moc’jes waren toch wat fris bij -20, hoewel niet eens echt koud.

  15. Linda zegt:

    Is blootvoets rond lopen ook verstandig als je op therapiezolen (ik mag ze geen steunzolen noemen :D) loopt vanwege een verkeerde houding??
    Mvg Linda.

    • Hanno Sterk zegt:

      Linda,
      Ik ben geen podotherapeut of fysio en kan zo dus niet beoordelen wat voor jou goed of slecht is. Feit is dat wanneer je op blote voeten loopt je(voet)- spieren activeert en dus sterker maakt. Daarbij voel je ook veel beter waar de druk op je voeten ligt, Je natuurlijke houding, rechtop staand en iets door de knieën gezakt, zou normaal gesproken nu geen probleem moeten zijn.Been lengte verschil wordt iets genivelleerd. Natuurlijk lopen heeft normaal gesproken altijd de voorkeur zou ik zeggen.

      Gr, Hanno

      http://www.Bfclinics.nl

    • Hoi Linda,

      Als ik Dr. Sakkers goed heb begrepen, zijn alle ‘orthopedische’ aanpassingen in en aan schoenen onzin en geldklopperij, tenzij er sprake is van een degelijke medische indicatie (spasticiteit, klompvoet, groot beenlengteverschil, standafwijkingen, etc.). Misschien schiet ik hem een mailtje met de vraag of hij wil reageren, al vind ik dit blog wel een beetje aan de stoute kant voor zo’n beschaafde man ;-).

  16. Hanno Sterk zegt:

    Barefoot hardlopen=lopen met Techniek. Het lichaam gaat vanzelf al heel vaak in de goede richting. Ieder lichaam reageert anders en veel barefoot lopers hebben een eigen techniek die het best bij hun gestel hoort. Loop je met iets tussen je voeten en het aardoppervlak dan kun je toch net even die techniek iets verwaarlozen alhoewel de basis gelijk blijft. Dus wanneer eenmaal geleerd bf te lopen kun je overal op lopen. Zo snel je iets aan je voeten doet zal je natuurlijke beweging verstoort worden. Een afwisseling tussen bf en minimalistisch schoeisel werkt voor mij het beste. In donker weer en in koude heb ik een bescherming aan mijn voeten. Voor de rest “Leve Barefoot!”
    Oja, Huaraches kun je online voor weinig bestellen en maak je zelf op maat. Prima om mee te hardlopen,..vraag de Tarahumara__:-)

    Groetsels,

    Hanno
    (2 juni geven wij weer een clinic “Barefoot” & Minimalistisch hardlopen)

    • Blotevoetenhardloopfilmpjes bekeken.
      Zijn er ook filmpjes over hoe men wandelt ?
      Hardlopen zie ik me niet zo gauw doen. Blijf het een beetje zielig gedoe vinden, uitgezonderd diegenen die kunnen hardlopen. Heb ik ook met fietsers. Zie direct aan hun houding of ze er bedreven in zijn. Wel eens opgemerkt hoe maf die 50 plussers op hun electrische fietsen zitten ? Evenals dat grut op hun opoefietsen. Maar nu ter zake. Hoe is de loop van een blotevoetenwandelaar ?

      • Je durft het wel te zeggen, Folkert… Ik begrijp wel wat je bedoelt. Je ziet verplaatsing van een object dus er is sprake van beweging maar het vraagt wat meer fantasie om het als hardlopen of fietsen te kunnen beschouwen.

        Blootsvoets wandelen: sommigen lopen simpelweg zoals dat door schoenen wordt gedicteerd: van hiel naar voorvoet. Anderen denken hiellanding beslist te moeten voorkomen en gaan dan een ‘fox walk’ doen, alsof ze sluipen.
        Zoals ik het doe is het een bijna vlakke landing waarbij de hiel in de praktijk vaak nét iets eerder landt (bij hardlopen is het net andersom). Het kan echter per ondergrond verschillen.
        Belangrijk: rechte houding en laat je bovenlichaam leidend zijn. Je benen gaan dan vanzelf meebewegen… Steek je benen dus niet voor je lichaam uit zoals dat past bij de rollende afwikkeling van hiel naar voorvoet.

      • Veel hardlopers zijn tofi’s. Thin outside, fat inside. Vanwege hun verschrikkelijke dieet. Dat ziet er niet gezond uit, inderdaad. Verkloot je dan ook nog eens je HPA-as door 24 uur per dag te sjokken, dan heb je een recept voor narigheid. Maar wat kun je verkeerd doen op een opoefiets, Folkert?

      • De afgelopen dagen aandacht besteedt aan mijn looppatroon. Lopen is zo als vanzelfsprekend aangeleerd dat men niet weet hoe dat in zijn werk gaat. Je ziet dan ook vaak om je heen, hoe slecht men loopt. Vorig jaar heb ik tweemaal in de week basisloopoefeningen bijgewoond, mijn echtgenote moest weer leren lopen. Let wel, ik was daar als begeleider. Ik pretendeer geen enkele deskundigheid. Laat ik, in het kort, proberen te omschrijven hetgeen ik over het lopen heb waargenomen. Hopelijk is de taal die ik gebruik begrijpelijk. Stel je de romp voor als een rechthoek, met een vertikale middenas die loopt van neus door de navel en een horizontale as door de heupen en de schouders. De midden as komt uit tussen de voeten. Zo kan je niet lopen. Je zal de romp moeten verplaatsen om een been vrij te krijgen van de vloer. Stel je wilt beginnen te lopen met je rechter been. Daartoe moet je de romp verplaatsen, de shift heet dat in vaktermen, naar links tot de vertikale middenas zich boven de linkervoet bevindt. Nadrukkelijk wil ik opmerken, dat de romp niet gekanteld mag worden. De horizontale as door de heupen en de schouders blijft dus horizontaal. Het been wordt niet vanuit de heup opgetild. Een euvel wat je ziet bij te dikke mensen. Na de shift kan de lift worden ingezet. De hefspieren brengen het bovenbeen omhoog en de strekspieren plaatsen het been naar voren. Om het moment dat je dreigt te vallen landt de voet. Dat is een bijna vlakke landing, zoals Andries verteld. Niet als een paradesoldaat op de hak, maar ook niet plat als een hanepoot. Daarna verplaats je de romp naar rechts en het linkerbeen kan weer naar voren. Neus vooruit, en ziedaar, je loopt.
        De perfecte patserpas.

        Met de opoefiets is niets mis mee, Melchior, behalve dat het frame erg slap is. Je kan er behoorlijk op jakkeren. Het grut, althans hier, doet echter hun uiterste best zo langzaam te fietsen dat ze net niet omdonderen. Daardoor zwalken ze over weg. Wanneer je met een gangetje langs komt rijden en zo’n voorwiel slaat in eens om, dan maak je een rotsmak. Niet zo erg voor zo’n lamlul, maar zoveel au voor mij heb ik ervaren.
        Op een fiets moet je fietsen.
        Zo ook op de fiets met trapondersteuning. Ik gun iedereen zijn lol.
        Maar noem het geen fietsen.

  17. Evert zegt:

    Als het kan loop ik bloot… Zelfs thuis door de grindbank, ik dacht altijd dat ik raar was, toch niet! Heerlijk!
    Melchior, als een van de 600 lezers die nooit reageren, maar wel dankbaar lezen, dank!

  18. Jo tB zegt:

    Ik weet niet wie het over Clarks desert boots had, je kunt ze nog steeds kopen. Ik wist me te herinneren dat er vroeger een Clarks schoenen winkel in Amsterdam was, dus deed ik een zoek op google en ja ze zitten in de Kalverstraat op nummer 82.
    http://www.clarks.nl/c/originals-desert-boots

    Merrel minimal shoes blijkt ook een winkel in Amsterdam te hebben op Max Euweplein (vlak bij Leidseplein)
    http://www.merrellschoenen.nl/
    http://www.merrellschoenen.nl/merrellschoenen/webshop/index.php?item=zest-glove-tan&action=article&group_id=21&aid=320&lang=NL

  19. Mariet Hoen zegt:

    Er is al heel wat te vinden over geaarde minimale loopschoen in de VS, van slippers tot dichte schoenen, van dure, met de handgemaakte, tot zelfknutselaars

    Minimale loop schoenen, geaarde: http://www.earthrunners.com/
    Deze zijn voor dagelijks gebruik. Heel mooi en duur, ook te koop bij Amazon.com
    https://juil.com/grounding

    • Heeft iemand ervaring met spijkers of – beter misschien – klinknagels / popnagels door je zool ? Je hebt staal (gaat roesten), alu, koper, rvs? Koper is zacht, kun je indien nodig extra plat krijgen?

      Andere (nood)oplossingen om schoenen te aarden :

      http://www.conrad.nl/ce/nl/overview/0203065/ESD-schoen-accessoires

    • De oerloper – Zondagavond, Radio 1, 21.00 uur

      n de hardloopwereld is een kleine, maar fanatieke groep lopers die op blote voeten rent. Volgens deze ‘barefootrunners’ is de mens er evolutionair op gemaakt om urenlang blootsvoets te lopen. Dikke en corrigerende sportschoenen zijn helemaal niet nodig, is de overtuiging van deze ‘oerlopers’.

      Sterker nog: de gel- of air demping in de zolen van hardloopschoenen zijn juist de oorzaak van vele blessures. De grote sportmerken hebben die schoenen alleen maar bedacht om er veel geld aan te verdienen. En daarom gaan ze blootsvoets (of met minimalistische schoentjes met zolen van maar een paar millimeter dik) rennend door het leven.

      Niels de Jager volgt een van de Nederlandse barefoot-goeroes: Paul Aarts. Deze Tilburger loopt ultramarathons tot 60 kilometer en heeft een winkel met barefoot-schoenen. Zijn visie is breder dan alleen hardlopen. Ook op andere gebieden moet de mens terug naar zijn oorsprong: minder stress, minder computers en eten zoals we dat tienduizenden jaren gelden deden.

      http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/o/de-oerloper.html

      • George zegt:

        Op het barefootcongres (4 mei 2013, Tilburg) hebben “we” besloten om niet meer te praten over “barefoot shoes” of “barefoot runners” als ze toch schoenen aan hebben. Ook al zijn het zogenaamde “minimal shoes”. Een schoen is een schoen….duhhhh en geen naakte voet. Punt. Period. Dat wil niet zeggen dat de ontwikkeling naar weer (want in de 70’er jaren en daar voor liepen ze op niets anders) een soort gympies niet toe te juichen is, want de meeste gewone hardloopschoenen zijn niets anders dan een miljardenverslindende marketingtruuk geweest, die je deed geloven dat je helemaal het mannetje/vrouwtje was, nadat je in een gespecialiseerde hardloopzaak hardloopschoenen had gekocht, die specifiek jouw problemen aan zouden pakken en blessures zouden voorkomen… ongelofelijk wat zijn we er in gestonken, want de verhalen over die schoenen zijn een broodje aap:aannemelijk, maar niet waar 🙂

        Maar nogmaals er is barefoot running en er is hardlopen op schoenen. Ik heb het woord oerlopen bedacht voor hardlopen op blote voeten (niet het woord op zich zelf), omdat het korter is en refereert aan “ongemanipuleerd”, zoals in oerwoud. Het loopt van zelf (De titel van mijn ooit nog eens te schrijven boek; dus bij deze: deze titel is nu geclaimd 🙂 )

        • Ja precies George, wat zijn we er ingestonken, ha, ha, ha. Toen ik op mijn 16de of zo begon te lopen – way back in het ze hebben hem al hoor tijdperk – had ik alleen gympies. Van die basketbalschoenen. Dat ging prima, al waren de shin splints aanvankelijk behoorlijk ongenadig. Maar iedereen had het over echte loopschoenen, het gevaar van op slechte schoenen lopen, proneren, overproneren, demping, en dat geloofde je. Dus toen ik dan eindelijk bij een echte loopschoenenwinkel een paar heuse Nieuwbellensies aangemeten kreeg (dat was een waar ritueel, met allemaal reuze professionele metingen, proefloopjes, en nog meer moeilijke woorden ;-)), was ik de koning te rijk. Die schoenen gaven je het gevoel dat je op kussens liep. Dat demping volkomen onnatuurlijk is en dus mogelijk nadelige consequenties zou kunnen hebben, kwam nooit bij me op. Zelfs toen ik paleo ging viel het kwartje nog niet, dat gebeurde pas toen Bramble & Lieberman ‘doorbraken’.

          Zoals ik al eerder aangaf, ik ben nog wel geschoend, zij het minimaal ;-). Tot ik ooit echt naakt over des Heeren wegen draaf (het blijft een brandende aangelegenheid), zal ik mezelf dan ook als wannabe barefoot runner beschouwen. Maar naar gewone hardloopschoenen keer ik nooit meer terug.

  20. AbuKalien zegt:

    Top! Gaf de laatste Profeet (vrede zij met hem) 1434 jaar geleden ook als tip. Loop blootsvoets:)

    http://eetdrinkmaaroverdrijftniet.blogspot.nl/2013/02/blote-voeten.html?m=1

  21. Mariet Hoen zegt:

    Ha, AbuKalien, zo zie je maar weer dat er meer wegen naar Rome ( of Mekka ) leiden 😉

  22. Ter info (voor de trendwatchers ;-)), de zoektermen van gisteren (vrijdag):

    Zoektermen voor2013-05-17

    7 dagen |30 dagen |kwartaal |jaar |Altijd
    Gisteren

    Zoeken Bezichtigingen
    melchior meijer 21
    melchior meijer gedroogd fruit 5
    bacteriele hnp 4
    paleo gebitsproblemen 4
    havermout paleo 2
    paleo verstopping 2
    zoiek van het ziekenhuis 2
    rundvet paleo 2
    rik booltink ikkiesbewust 2
    paleo perspectief 2
    loopneus stoppen oprah 2
    ratio ijsberg 1
    paleo en afvallen negatieve ervaringen 1
    roomboter wielrenner 1
    suikerconsumptie nederland 1
    wat eten gorilla’s 1
    paleo 1
    pavlov dieet 1
    paleo opstipatie 1
    rapporten over suiker 1
    paleo acné 1
    achterliggende gedachte terug naar de kust 1
    het paleo perspectief 1
    paleo roggebrood 1
    gary taubes 1
    kroepoek paleo 1
    kees paleo 1
    paleo eenzijdig onverzadigd 1
    superfoods olijven 1
    voedselzandloper dietiste 1
    blog melchior meijer 1
    fukkeroni 1
    hoe werkt intermittent fasting 1
    paleo hoeveel gram eiwit 1
    “barefoot” schoenen onder maatpak 1
    rapporten over suiker en gezondheid 1
    hernia en bacterie 1
    ms genezen 2013 1
    kris verburgh kritiek 1
    jeroen raes bbc 1
    slotervaart, bariatrische chirurgie 1
    paleo dieet 1
    suiker seidell 1
    gebakken uier calorie 1
    last van ochtendziekte 1
    veilig zonnen 1
    hnp is een bacteriele ontsteking 1
    wat is mash kippenvoer 1
    paleo vitamine d 1
    wat kunnen we zelf doen tegen verwoestijning 1
    kriloil en duizelig 1
    nick trachet 1
    kokosolie dementie 1
    blote voeten 1
    Andere zoektermen 36
    Onbekende zoek termen 36
    Totale zoek termen 127

  23. Een beetje off topic ;-), maar te aardig om niet even te melden. Vorig jaar hadden we het over dat opzienbarende experiment van – hoe hij ook weer? – die nierfalen bij muizen omkeerde door ze domweg op een super low carb voeding te zetten. Omkeerde. Er zijn tal van denkbare mechanismen via welke low carb die regeneratie kan bewerkstelligen, maar veronderstel dat het niet zo zeer de low carb interventie an sich was, maar de eliminatie van tarwe die zo’n interventie automatisch met zich meebrengt. Granen en hun gemene xenobiotica worden in fundamenteel onderzoek causaal in verband gebracht met zo’n duizelingwekkend breed pallet fysiologische ontsporingen, dat ik ze overal van verdenk. William Davis van Wheatbelly kreeg deze opmerkelijke n=1 van een vrouw die na het dumpen van tarwe haar (ongeneeslijke) nefrotisch syndroom zag verdwijnen. Pure inbeelding natuurlijk :-).

    http://www.wheatbellyblog.com/

    No more nephrotic syndrome since starting
Wheat Belly–this is MASSIVE. I need to share my story Dr Davis.

    I’m 30, I had heavy proteinuria [protein loss in the urine] for years. I went strictly wheat-free in July, 2012, and today I discovered its down to 0.5 g [per day]. No meds, just my interest in nutrition, in particular my 10 months on Wheat Belly. I’ve lost 20 kg [44 pounds], I weigh 54 kg [118.8 pounds] now, zero fluid retention, and the receptionist at the doctor’s office didn’t recognize me.(I last saw her 9 months ago.) Wheat Belly has been the catalyst for a miracle in my life.

    I was diagnosed with nephrotic syndrome when I was 21. I was holding so much fluid in my legs and around my eyes and no, I never had a cause, the words of my doctor.

    I wasn’t diabetic but, boy oh boy, I was a bread nut my whole life. I had actually been working in a bakery for the previous two years (a large Australian chain). I constantly craved pastry, doughy scrolls cakes, etc. Renal specialist put me on high dose prednisolone (albumin [blood protein level] had fallen to 14–yikes!) and the best that these AWFUL drugs could do was raise it to 21. I begged him to get me off the steroids due to horrific mental side-effects, so I came off them very slowly (year and a half) and I’d been losing on average 4 g of protein a day, but there was no way I could live on those tablets.

    Causes of this awful condition include longstanding diabetes, kidney diseases such as membranous nephropathy and postinfectious glomerulonephritis, and amyloidosis, and lupus. Deteriorating kidney function can proceed at variable rates, but typically results in complete kidney failure over a few years, necessitating dialysis, else it is fatal.

    I embarked on a mission to heal myself. My dad’s partner is a nutritionist in England and she started talking about wheat-free. July 25, 2012 was the first day of the rest of my miraculously healthy life. I quit wheat cold turkey after reading the Wheat Belly blog: pennies were dropping everywhere I looked on this site–acne, cravings, bloating. So I thought, hey, my kidney thing is autoimmune as well, so this might work.

    Well!!! I have never had a waist in my life. I now have this amazing hourglass figure (‘scuse the self compliment!). I’d been an apple my whole life. My blood and urine results came back yesterday and they prove a miracle. Most incredible was my protein loss down to 0.5g [per day]. Blood pressure lowest range of normal (I was on meds for that most of my 20s). The inflammation that was ruining my kidneys had almost completely vanished.

    Health is the most important thing, but being an Aussie size 8, never going hungry and being so clear in the head and full of energy are wonderful perks of this life–not diet–life. Friends are converting too. This is a revolution. And I thought I’d be on dialysis before the age of 40. It’s the weirdest and most amazing feeling, stumbling across a completely healthy life. Sorry for the rambling, but people need to know wheat causes serious, serious disease, not just minor ailments.

    Oh and albumin has shot up to 40 . . . No steroids!!!

  24. riesjart zegt:


    Euh, ben op vakantie in Andalusie en wat vond ik vandaag in een leuk winkeltje in Ronda of all places?
    De eigenaar is een vaste gebruiker en liep er vorige week nog 60 kilometer op, nou dat vind ik wel al een prestatie op zich, laat staan op deze zogenaamde huaraches. Kijk maar eens op internet, er staat van alles over die dingen.
    Die misten we dus nog op het overzicht hier. Als ik thuis ben zal ik ze eens in elkaar hobby-en 🙂

  25. Jef zegt:

    Melchior,

    Ik loop sinds 2 weken op Vivobarefoot, gekocht bij Anyones in Tilburg. Was al barefoot runner, maar wilde mijn voeten ook tijdens kantooruren het gevoel van vrijheid geven en toch representatief zijn. Ik raad ze je van harte aan. Weet niet of ze je bij Anyones ook kunt passen.

    Jef

  26. willem zegt:

    Jullie enthousiasme voor allerlei exotisch voetenwerk (ik ben jaloers!) roept bij mij steeds meer het verlangen op naar die goeie oue klompen, liefst met een kram over de neus, en van onderen erg versleten.
    Nostalgie, of een narrige reactie?
    Overigens: fijne pinkster, dames en heren.

    • Mariet Hoen zegt:

      Hoi Willem, Ook lekkere Pinksterdagen. Mooi tuin weer, toch ? Ik ben ook wel een beetje jaloers op die blote poten lopers. Hoop nog eens zover te komen !
      Maar ik las laatst ergens, dat tuinwroeters langer leven. Stress afbouwen door contact met de aarde (aarden ?) en schrammen oplopen door stekels en doornen ? ( zie volgende draadje )
      Mijn groenten tuintje gaat als een trein. Eet er al vaak een maaltje van 🙂

  27. Edwin den Boer zegt:

    🙂 Ik wou het net vragen… heeft een wespen- of bijensteek nog een voordeel? Heel paleo dus… (alleen niet zo aangenaam weet ik uit ervaring, maar da’s ook al weer een tijdje geleden toen ik nog een smurf was.) De zon schijnt, ik ga mijn tuin die er momenteel als een jungle uitziet, maar eens een beetje opknappen… Onze stekende vriendjes zijn er volgens mij nog niet, maar ik heb wel een rozenstruik die ik even flink onder handen kan nemen. En op blote voeten uiteraard…

  28. @rnold zegt:

    Als jullie Sockwa’s gaan bestellen wil ik graag een G3 Brown en een G2 Red, beide maat M11, W12 (mijn voeten zijn namelijk een dikke 27cm lang)!

  29. George zegt:

    en kijk eens wat deze vrouw met haar voeten kan! Zij heeft geen armen:

    …ook zij zal opvallen, maar oogst natuurlijk bewondering als ze zien wat zij allemaal kan met haar voeten

  30. Jo tB zegt:

    De Diabetes Warrior, heeft onlangs 100 miles in 30 dagen op blote voeten gelopen. Interessant om te lezen.
    http://www.diabetes-warrior.net/2013/05/19/100-barefoot-miles-30-day-diabetes-challenge/

  31. Pingback: Op blote poten… (in de stad, tussen ‘normale’ mensen) | Guusje Gezond

  32. Pingback: Tweedehands kinderschoenen OMG ! | Valhalla

  33. Voor ome George (en ome Ysbrand en tante Mirjam ;-)):

    Forefoot strikers exhibit lower running-induced knee loading than rearfoot strikers

    Kulmala, Juha-Pekka; Avela, Janne; Pasanen, Kati; Parkkari, Jari

    Medicine & Science in Sports & Exercise . POST ACCEPTANCE, 6 June 2013
    doi: 10.1249/MSS.0b013e31829efcf7

    Abstract

    Purpose.

    Knee pain and Achilles tendinopathies are the most common complaints among runners. The differences in the running mechanics may play an important role in the pathogenesis of lower limb overuse injuries. However, the effect of a runner’s foot strike pattern on the ankle and especially on the knee loading is poorly understood. The purpose of this study was to examine whether runners using a forefoot strike pattern exhibit a different lower limb loading profile than runners who use rearfoot strike pattern.

    Methods.

    Nineteen female athletes with a natural forefoot strike pattern and pair-matched females with rearfoot strike pattern (n = 19) underwent 3D running analysis at 4 m/s. Joint angles and moments, patellofemoral contact forces and stresses, and Achilles tendon forces were analyzed and compared between groups.

    Results.

    Forefoot strikers demonstrated 1ower patellofemoral contact force and stress compared to heel strikers (4.3 +/- 1.2 vs. 5.1 +/- 1.1 body weight, BW; P = 0.029 and 11.1 +/- 2.9 vs. 13.0 +/- 2.8 Mpa; P = 0.04). In addition, knee frontal plane moment was lower in the forefoot strikers compared heel strikers (1.49 +/- 0.51 vs. 1.97 +/- 0.66 Nm/kg; P = 0.015). At the ankle level, forefoot strikers showed higher plantarflexor moment (3.12 +/- 0.40 vs. 2.54 +/- 0.37 Nm/kg; P = 0.001) and Achilles tendon force (6.3 +/- 0.8 vs. 5.1 +/- 1.3 BW; P = 0.002) compared to rearfoot strikers.

    Conclusions.

    To our knowledge, this is the first study to show differences in patellofemoral loading and knee frontal plane moment between forefoot and rearfoot strikers. Forefoot strikers exhibit both lower patellofemoral stress and knee frontal plane moment than rearfoot strikers which may reduce the risk of running-related knee injuries. On the other hand, parallel increase in ankle plantarflexor and Achilles tendon loading may increase risk for ankle and foot injuries.

    (C)2013The American College of Sports Medicine

  34. George zegt:

    😉

    en dan *moet* ik zeggen: “I told you so” of: Hoe kan het anders?

    maar dat laatste zinnetje hè? ze moeten altijd wat te zeiken hebben, totdat dit ook weer ontkracht wordt door uitvoerig onderzoek….want hoezo zou de evolutie zulke slechte achillespezen bedacht hebben?

    • Ja, precies! Ik dacht exact hetzelfde. Dat zinnetje moest er in om de peer review te kunnen overleven ;-).

      • Overigens ben ik een n=1 in deze. Vroeger had ik geregeld kniepijn tijdens het begin van een loopje, die dan na een kilometer of zo voorzichtig wegebde. ‘Koud’ sprinten was onmogelijk. Dan sloeg de knie ‘vast’. Sinds ik (semi) barefoot loop heb ik er nooit meer last van gehad. En koud sprinten… ik doe het elke dag een paar keer. Geen centje pijn.

        Gisteren wel op mijn bek gegaan bij het omgekeerd roltrap lopen. Het was een erg snelle roltrap in een winkelcentrum en ik vergiste me bovenaan in de sprong die ik moest maken om van de naar beneden draaiende treden op de etage te komen. Au :-)! Licht geblesseerde elleboog, maar gelukkig niet geblesseerd genoeg om vanochtend het zwemmen te frustreren. Team Paleo won vet van Team Pizza, ondanks dik leeftijdsverschil.

      • Dat knieprobleem zou kunnen liggen in het volgende. Op het moment dat de voorkant van de knieschijf voorbij het middelpunt van de voorvoet komt onstaat er een horizontale belasting op de knieschijf. Die belasting drukt de schijf in het kniegewricht. Bij het trappenlopen wordt de knie zwaar belast, omdat de meeste trappen een optrede en aantrede hebben waarbij de knieschijf altijd voorbij de voorvoet gaat. In de Barock wist men dat een optrede uit 16 en aantrede uit 35 cm moest bestaan. Het oplopen en het aflopen van die trap belast niet de knie, omdat de schijf nooit voor het middelpunt van de voorvoet reikt. Vandaag op blote voeten even hard gelopen om te checken wat die knie nou doet ten opzichte van de voet. Heel even, ik ben geen hardloper, geprobeert met de voorvoet te landen. Constateer dat de knieschijf bij die manier van lopen niet voor de knie uitkomt. Nou ja, neem het maar voor lief

        • Leuke voor Folkert: Als je de trap op klimt, met platte voeten en langzaam, zoals de meeste mensen doen, is kniehoek en dus de belasting anders als je de trap op dribbelt. Met dribbelen bedoel ik in een soort lichtvoetig drafje met ‘bounce’ waarbij je in de afzet de voet en tenen lekker strekt. Probeer het eens 🙂

    • De verminderde belasting voor de knieën door blootsvoets lopen en voor-/middenvoetlanding is inmiddels overduidelijk. Ik heb het zelf ervaren en lees het echt van heel veel mensen die zijn overgeschakeld.
      Dat de onderbenen, waaronder de achillespees, meer te verduren krijgt is ook waar en blijkt wederom uit eigen ervaring en de verhalen van anderen.
      Is het dan het ene probleem inruilen voor het andere?

      Stel dat je van je 10e tot 25e jaar altijd op één been hebt gehinkeld. Regelmatig heb je last van dat been door de hoge belasting. Op een dag besluit je je andere been weer te gaan gebruiken. Resultaat: een blessure aan dat jarenlang ongebruikte been.
      Dan maar doorgaan met hinkelen op één been, met als gevolg dat dat been tegen je 50e versleten is?
      Nee, de oplossing is om meer tijd en aandacht te stoppen in het langzaam meer gaan gebruiken van het andere been. Daar gaat het vaak mis.
      Als je jarenlang je onderbenen/achillespezen hebt ontlast en in feite hebt gehinderd in hun normale functie, dan is het logisch dat ze er niet zomaar klaar voor zijn om wél weer optimaal te functioneren.
      Het is gewoon erg lastig om het geduld op te brengen om die omschakeling langzaam genoeg te laten verlopen en de juiste manier daarvoor te kiezen. Gelukkig zijn er telkens meer ervaringsdeskundigen die nieuwelingen essentiële tips kunnen meegeven.

  35. Hoi Melchior,

    We hebben wel eens ruzie gehad, maar ik geloof niet dat ik je ooit als aartsvijand beschouwd heb en kan me ook geen heftige vecht partij herinneren met jou, wel met Christine, waarbij de plukken haar inderdaad in de rondte vlogen. Had jij niet meestal ‘stekeltjeshaar’?
    groet
    gerco

    • Hoi Gerco,

      Wat ontzettend grappig dat je dit las en dat je er op reageert!

      Het geheugen is notoir onbetrouwbaar en jeugdherinneringen zijn vermoedelijk grotendeels door het brein tot een verhaal aan elkaar geregen en ingevulde plaatjes. Toch weet ik (vrijwel) zeker dat wij in elk geval een paar keer flink hebben gevochten. Tijdens één zo’n vechtpartij op het schoolplein van De Adelaar werden we door meester Van Lierop uit elkaar gehaald en in afzonderlijke lege klaslokalen gezet om af te koelen. Overigens was ik in mijn herinnering het gemeenst. Om dat te illustreren een ander beeld. Ik was om de een of andere reden Zeer Kwaad op jou, maar ik kreeg je niet te pakken. Ik slaagde er in jouw begerenswaardige opvouwbare legerschop te jatten en vertelde aan Arjen of Menno dat je hem terug kon komen halen en dat ik niks zou doen. Ik zat met die schop in onze carport (of in die van Frank en Tilly Kraakman) te wachten, met de bedoeling dat ik je heel dichtbij zou laten komen en dat ik dan plotseling zou toeslaan met die schop. Je kwam wel, maar volgens mij had je mijn bedoeling net op tijd door en rende je weg. Gelukkig, ha, ha, ha.

      Andere keren vluchtte ik volgens mij voor jou. Verder konden we inderdaad ook normaal spelen :-). Het ‘aartsvijandschap’ was telkens van zeer voorbijgaande aard.

      Hoop dat alles goed met je is!

      Groet,

      Melchior.

  36. Goed idee, Gerco! Ik mail je zodra ik boven water ben ;-).

  37. George zegt:

    Je kunt Wilma trouwens ondersteunen via crowd funding:
    http://www.indiegogo.com/projects/what-about-wilma

  38. Ferdinand zegt:

    @Melchior, ik heb weer wat voor je: als wandelende (pun intended) wet van Murphy heb ik met hardlopen natuurlijk last van een enkel als gevolg van osteophyte-vorming (oorzaak oude oorlogswond). ‘met zo’n enkel ga je toch niet hardlopen, fietsen is ook leuk’ aldus de enkeldokter. Het lijkt mij leuk om hem te laten zien dat ie terug moet naar school. kun jij beredeneren of op blote poten (ok, op Vibrams dan) hardlopen ws wel zal kunnen? Ik zal dan als n=1 je hypothese bevestigen of ontkrachten.

  39. dairysolutions zegt:

    n=1
    afname hallux valgus dankzij barefoot lopen..!?

  40. Fien zegt:

    Er staat vandaag een artikel “Barrevoets” in de bijlage van de Volkskrant. Voor wie interesse heeft, het gaat voor het grootste deel over Ruth Langemeijer. Zij denkt de enige vrouw in Amsterdam te zijn die rondrent op blote voeten. Misschien moeten we haar in contact brengen met Wilma. 🙂 Haar leraar, Rob Salomonson, is onlangs door de politie tijdens het rennen aangehouden. Of het wel goed met hem ging. LOL!

    • George zegt:

      Ruth en Wilma kennen elkaar! Wilma heeft een tijdje geleden een paar lessen gehad van Ruth, trouwens ook van mij 🙂
      Het blijft modderen in NL met barrevoetslopen. Het blijft opvallen en abnormaal. In Duitsland is het veel normaler; daar staat gewoon in de krant een mededeling: Bad Schwalbach, Ab Tennisplatz, Barfusslaufen, um 19:00 Uhr.
      Maar ja, daar is FKK ook een cultuur en filosofie, terwijl hier naaktlopen eerder een uiting is van: kijk mij eens, ik doe wat ik wil, niets cultuur. In Duitsland hebben ze iets meer van oeroude methoden: Heilpraktiker, Fastenklinik, Blutegelbehandlung, Kneipkuren usw.

      Ik heb trouwens nooit zo veel “eelt op mijn ziel” nodig gehad, zoals Ruth. Voor mij waren de opmerkingen (ben je je schoenen vergeten? Hee, een witte Afrikaan!) eerder een leuke uitdaging om een creatieve respons te geven. Ik vind het wel leuk om op te vallen, niet dat ik het daar om doe, maar het is wel grappig om mensen te zien reageren/worstelen op/met iets dat ze niet kunnen plaatsen.

      • Voor mij is het precies hetzelfde als jij het omschrijft, George, voor wat betreft reacties van mensen.

        Ik heb voor komende week net afspraken gemaakt met zowel Ruth als Rob om ze eens te ontmoeten (en een training van Rob te volgen in Lelystad, mijn allereerste keer op een atletiekbaan).
        Rob heeft het blootsvoets lopen meegenomen vanuit Indonesië en ik las gisteren op Facebook een bericht van nog een geboren Indonesiër die nu deels blootsvoets in Nederland leeft.

        Dat Ruth zou denken dat ze de enige is in Amsterdam? Misschien omdat Marianne nog niet zeker weet of ze ermee doorgaat. Ik ken overigens nog een blootsvoets hardloper uit Amsterdam die tegenwoordig bijna voltijds blootsvoets leeft.

  41. George zegt:

    Marianne zoekt nog enige crowd funders voor haar project “What about Wilma”. Ze is er bijna (€10.000), dus come on guys: geef gul, ook al is het € 25
    http://www.indiegogo.com/projects/what-about-wilma

  42. Marcel, ja, ik loop op de Gobi’s van Vivobarefoot. Bevallen me uitstekend. Ik zal vanmiddag dat nieuwe Duitse merk voor je opsnorren. Mooie schoenen (zowel running als gekleed) en iets gewonere prijzen als Vivo.

  43. marcel zegt:

    lll, heel simpel artikel (op een goede manier). Misschien haalt het wel een aantal mensen over om blootvoets/minimalistisch te gaan lopen.
    Ben bang dat het er niet meer dan een handjevol zullen zijn…

  44. marcel zegt:

    Melchior, om de conversatie, die bij verschillende artikelen loopt, voort te zetten. Je schreef eerder: “Ik oriënteer me op een gewone minimal shoe. Het gaat er immers alleen om dat de voet geen enkele steun krijgt en dat er geen demping is.”
    Ben je al uitgeorienteerd? Ik heb zelf de merrel vapor glove voor sportdoeleinden. Geen teentjes, dunne zool.

  45. OMG, Marcel, ik zie dat mijn reactie destijds vanuit de trein niet is aangekomen 🙂 .

    Ik heb net hier een paar moccasins besteld. Overweeg ook hun loopschoen te kopen.

    http://www.sole-runner.com/

    Dank voor dat artikel,lll!

  46. Alex zegt:

    Je bericht over sole-runner was wel aangekomen Melchior, heb het toen gelezen, maar het was helaas niet meer terug te vinden en ik wist het merk niet meer. 🙂

  47. Alex zegt:

    https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/12/19/wordt-honig-aardappelzetmeel-de-paleo-hack-van-2013/#comment-22683

    In de monsterdraad dus, en geen wonder dat hij niet te vinden was zonder merknaam! 😉

  48. Ha, ha, ha, Alex, dat was ontzettend snugger van me, om die reactie in de aardappelpuree te dumpen. NS wifi is bij deze dus van alle blaam gezuiverd…

  49. marcel zegt:

    Haha, ik had je reactie ‘toen’ al wel gezien, maar kon het ook niet meer terugvinden..

  50. marietsebiel zegt:

    Voor George en de andere blote poten/ minimalist shoes runners !
    ( zodat hij zich nog bedenkt, om uit rebelsheid weer op schoenen te gaan lopen 😉
    “Zo van, “als iedereen op blote voeten gaat hardlopen, dan ga ik maar weer op schoenen lopen”

    Via Mark Sisson op twitter :
    Two year long case study demonstrating an increase in arch height from running in minimalist shoes.
    http://www.drnicksrunningblog.com/two-year-long-case-study-demonstrating-an-increase-in-arch-height-from-running-in-minimalist-shoes/

  51. apaulonia zegt:

    Gisteren heb ik een bezoek gebracht aan de fysiotherapie met als diagnose prirformus syndroom aan beide kanten. Gaat behandeld worden met oefeningen en Triggerpoint. Prima.

    Toen ik vertelde dat het lopen op mijn blote voeten schoenen misschien invloed heeft op mijn houding en de fysieke klachten, kreeg ik meteen het advies om een afspraak te maken met de podotherapeut, want ‘slechtere schoenen als ik aanhad waren er niet’. Op mijn argument dat het steunen van (voet)spieren, leidt tot luie spieren en dat ik het heerlijk vind lopen, ontstond er een open discussie en eindigde weer met het dringende advies om de podotherapeut te bezoeken. Nee, dus. Eerst de bilspieren weer soepel krijgen en het syndroom verhelpen.

    Heeft iemand misschien nog tips t.a.v. dit syndroom en oefeningen? Of wandelen op blote voeten(schoenen)?

  52. Jo tB zegt:

    Apaulonia, ik heb al 7 jaar last van verkrampte bilspieren, en geen chiropracter, physiotherapeut of manueel therapeut heeft het kunnen verhelpen. Ik ben momenteel het boek Alignment Matters van Susy Bowman aan het lezen, en zij zegt dat het komt van een zittend werkzame leven, waardoor de spieren verstijven.

    The lack of moving for years (or, as a population, for a few hundred years) has left us overusing a few joints, while the rest of the body sits dormant and inert.
    High heels? Yep. Not only do they wreak havoc on your feet, hips, and spine, these puppies can decrease your metabolism by reducing joint range of motion while walking.

    Ik had op YouTube een filmpje van een Russische Chyropracter in Londen gevonden, die een zeer eenvoudige oefening gaf om de heupen weer soepel te krijgen (maar kan het nu niet vinden). Wel vond ik een andere, die wat andere oefeningen geeft.

  53. Jo tB zegt:

    Vond hem toch, ik had gezocht onder alignment.

  54. Daniel zegt:

    Het is Katy Bowman 😉 Esther Gokhale heeft ook goede oefeningen. Ze heeft oa op AHS gesproken in 12,13 en 14. Er zijn twee video’s van haar te vinden van AHS. En haar boek 8 steps to a pain free back is ook aan te raden. Katy’s boek heb ik nog niet gelezen maar ga ik zeker doen!!!

  55. apaulonia zegt:

    Bedankt voor de tips. Ondanks dat ik sportlessen geef aan senioren (50 – 100 jaar), heb ik de afgelopen jaren veel gezeten door o.a. studie en lesvoorbereidingen. Een standaard voor mijn laptop en minder studeren, biedt al meer beweging. Ik zal de video’s staande bestuderen en er mijn voordeel mee doen. Het boek Move Your DNA heb ik al besteld, wie weet kan ik daar ook wat uithalen.

  56. Yvonne zegt:

    Ik weet ff niet wat prirformus is, maar ben behandeld door een acupuncturist voor pijnlijke, vastzittende schouders ten gevolge van altijd maar computerwerk, en omdat ik altijd maar in kleermakerszit zit, ook vastzittende bilspieren waardoor ik pijn in mijn zij had gekregen. Hij zei dat volgens hem je nooit echt een goede alignment kon krijgen zolang je spieren nog verkrampt zijn. In de behandeling geeft hij de spier een impuls door met de naald in de knoop te prikken. Voelt ff auw en beurs maar daarna weer helemaal soepel en vrij. Kon mijn arm niet meer optillen een paar weken geleden, nu weer helemaal goed. Ik was daarvoor een soort van gillend weggerend van de fysio die vol goede moed aan mijn arm was begonnen te zwengelen, waardoor een beetje pijn plotseling toch wel heel veel pijn werd.. Geen kwaad woord hoor, aardige kerel verder. Een kus voor de acupuncturist.

  57. Piriformis herinner ik me nog van mijn samenwerking met Mirjam voor RW, dus hier volgt tot Nut van ’t Algemeen de uitleg van een sportarts. Mij lijkt het natuurlijk verstandig om vooral op blote voeten of minimal shoes te gaan/blijven lopen, zeker met Katy naast m’n hotelbed. Nog een paar dagen en dan hang ik weer aan een draadje en kan ik weer eens goed kijken wat er allemaal gebeurt overal 🙂 . De nieuwe low carb studie schijnt nogal wat woede te veroorzaken bij de usual suspects. Kan niet wachten om Evelyn CarbSane te zien briesen en stampvoeten.

    Anyway, Mirjam over Piriformis:

    **********
    Hardlopen is een makkelijke, goedkope en snelle manier om je conditie op peil te houden. Het enige minpuntje: het is een tamelijk blessuregevoelige sport. In deze rubriek vertelt sportarts Mirjam Steunebrink wat we aan blessures kunnen doen.

    INTRO

    Je zit in de auto en hebt het gevoel dat er een superdikke portemonnee in je kontzak zit. Op zich geen beroerde illusie, maar er trekt ook een zeurende pijn uit de bil richting je knie. Het gas vasthouden wordt vervelend. Als je even loopt wordt het minder, maar de pijn verdwijnt niet. Grote kans dat je last hebt van het piriformis syndroom.

    BROODTEKST

    Wat voel je?

    ‘Een wat doffe, zeurende pijn diep in de bilregio, die meestal, maar niet per se, langs de achterkant van het been uitstraalt tot net boven de knieholte. De pijn is eerder irritant dan onuitstaanbaar, maar kan het hardlopen wel degelijk belemmeren. Verandering van houding geeft vaak tijdelijk verlichting. Sommige mensen hebben het gevoel dat er voortdurend een goed gevulde portemonnee in hun kontzak zit. Vandaar dat de Britten en Amerikanen ook wel van het Fat Wallet Syndrome spreken.’

    Wat is het?

    ‘Piriformis syndroom is een overbelasting van de musculus piriformis, een peervormige bilspier die achter het heupgewricht langs van het heiligbeen naar de botpunt van het bovenbeen loopt. De spier speelt een rol bij het naar buiten draaien en zijwaarts bewegen van het heupgewricht. Je gebruikt hem tijdens het hardlopen zowel tijdens de inzet als de afzet. Als de piriformis door overbelasting verhardt of zwelt, bestaat de kans dat hij druk uitoefent op de nervus ischiadicus, een belangrijke zenuw die het been verzorgt. Deze zenuw loopt net achter de piriformis naar beneden. Hij kruist de spier. De afknelling van de zenuw door de te strakke of gezwollen spier veroorzaakt de typische klachten.’

    Wat is de oorzaak?

    ‘De piriformis wordt extra belast als je heuvel op loopt en wanneer je voortdurend moet compenseren op een niet vlakke ondergrond. Beide situaties zijn dus risicofactoren. Vaak is de exacte oorzaak niet te achterhalen.’

    Hoe stel je het vast? Is er een eenvoudige test?

    ‘Nee, deze diagnose is best lastig te stellen. De meest gebruikelijke differentiaaldiagnoses zijn hernia – een uitstulping van een tussenwervelschijfje die op de zenuw drukt – en problemen met het SI-gewricht. Hamstringblessures willen ook nog wel eens op piriformis lijken. Al deze aandoeningen geven vergelijkbare klachten, maar er zijn subtiele verschillen. Bij een hernia wordt de druk uitgeoefend bij de zenuwwortels in de lumbale wervelkolom, met als gevolg dat de klachten gepaard gaan met rugpijn. Een hernia straalt wel eens uit tot in de tenen, terwijl de pijn bij de piriformis blessure net boven de knieholte stopt. Als het SI-gewricht de boosdoener is, zit de kern van de pijn meestal aan de achterkant van het bekken. Bij piriformis ontspringt de pijn heel duidelijk in de bilstreek. Als je een patiënt met het piriformis syndroom palpeert, voel je vaak een dikke, verharde streng in de bil. En die streng is pijnlijk. Als je er je vingers in zet, laat de patiënt dat doorgaans duidelijk merken.’

    Wat is de behandeling?

    ‘Het is belangrijk te weten dat deze klacht niet vanzelf over gaat. De verharde spier zal niet spontaan ontspannen. Als je dit hebt, is de fysiotherapeut je beste vriend. Voornamelijk massage biedt soelaas. En je moet rekoefeningen doen (zie kader, red). De behandeling is noodzakelijkerwijs tamelijk hardhandig. De fysio zet bij wijze van spreken zijn of haar elleboog in je bil om die opspelende piriformis los te kneden. Dat is pijnlijk, maar de meeste patiënten vinden het tegelijkertijd ook wel aangenaam. Direct op de extra pijn volgt namelijk verlichting. Thuis kun je de spier zelf masseren met bijvoorbeeld een tennisbal. Triggerpointtherapie, ook een vorm van massage, geeft volgens mij goede resultaten. Het concept ‘triggerpoint’ is wetenschappelijk omstreden, maar de behandeling lijkt wel te werken. Door de bank genomen is de klacht na vier tot zes weken fysiotherapie verdwenen.’

    Wie hebben hier het vaakst last van?

    ‘Mensen die een zittend beroep hebben, krijgen het vaker dan mensen die de hele dag bewegen. En vrouwen krijgen het vaker dan mannen. Waar dat aan ligt, is niet bekend, maar het ligt voor hand om te veronderstellen dat het iets te maken heeft met de vorm van het vrouwelijke bekken. Bij zo’n 5 procent van de bevolking loopt de nervus ischiadicus niet achter de musculus piriformis langs, maar door de spierbundel heen. Het is nog niet duidelijk of deze anatomische eigenaardigheid het risico op het syndroom vergroot of vermindert of dat het helemaal geen invloed heeft. Alle drie de mogelijkheden hebben hun aanhangers.’

    Wat kun je doen om het risico te verkleinen?

    ‘Goed schoeisel, een goede houding, een goede looptechniek en geregelde rekoefeningen dragen allemaal bij aan het voorkomen van deze klacht. Ik weet dat het nut van rekken ter discussie staat, maar in de praktijk lijkt het erop dat het rekken van de peervormige spier preventief werkt.’

    KADER

    Rekoefening:

    Bilspieren (Gluteus en piriformis)

    – ga op de grond zitten en zet het linkerbeen over het gestrekte rechterbeen, ter hoogte
    van de knie
    – de linkerarm steunt het gestrekte bovenlichaam
    – kijk over de linkerschouder
    – de rechterelleboog drukt de linkerknie naar de andere kant

  58. Jo tB zegt:

    Yvonne, je beschrijft precies waar het bij mij vast zit. Het straalt alleen niet uit naar de knie. De fysiotherapeut destijds heeft het alleen gemasseerd, wat dus niet hielp, want ik stond op, liep naar huis (zit om de hoek) en de pijn was er weer. Dus dat hielp geen F*ck. Ik ga op zoek naar een goede acupuncturist.
    Ondertussen doe ik al de oefeningen in de filmpjes en het helpt wel een beetje en tijdelijk. Dat masseren met een balletje op de triggerpoint ken ik van de Pilates en doet bijzonder zeer, maar helpt wel. Ik moet het alleen iedere dag doen. En niet te veel zitten natuurlijk…. (Zucht)

  59. Corrien zegt:

    @Jo
    Als je die oefeningen al zo lang doet, moet je misschien ook eens kijken hoe het met de lengte van je (ilio)psoas is. Bij verkorting kantelt die het bijbehorende darmbeen voorover. Dat veroorzaakt een verstoorde mobiliteit van je SI-onderpool en functie van je piriformis. Misschien als je die erbij rekt heb je blijvend resultaat….?
    http://www.ruiterinevenwicht.nl/algemeen/hou-je-psoas-soepel/
    onderaan staan twee stretch-oefeningen
    Ook Katy besteedt aandacht aan rekken van psoas, maar vind m ff niet zo snel

  60. Jo tB zegt:

    Corrien, bedankt voor deze tip. Ik ben pas begonnen met bovenstaande stretches, en zal die twee er ook bij gaan doen. Ik moet het iedere dag een paar keer gaan doen, want m’n heupen worden steeds stijver. Ik weet dat ook mijn heup buigers erg stijf zijn.

  61. Yvonne zegt:

    Jo, fwiw, de specifieke techniek heet ‘oblique acupunctuur’. Is iets anders dan de ‘gewone’. Er zal de komende tijd weer veel gerekt en gestrekt gaan worden. Succes!

  62. Jo tB zegt:

    Yvonne, bedankt. Ik wist niet dat die andere variatie bestond. Heb gezocht op google, maar kan geen in Amsterdam vinden. Wel veel “gewone” acupuncturisten.

  63. j zegt:

    heeft iemand goeie tip voor baby kind bf schoenen? geen sss of zeazoo graag mtje 21 en up

  64. Jooske zegt:

    Heeft hier iemand ervaring met Ahinsaschoenen? Ik loop graag op mijn feelmax maar wil ook geaag gaan dirigeren en heb dan zwarte, wat casual uitziende nodig. De Gobi’s zijn helaas overal op.

  65. Bedankt voor de tip. Zien er wel lekker uit. Ik was ook vrij wanhopig op zoek naar nieuwe gobi’s, want het is me gelukt gaten in de zolen te trappen. Was zo stom er burpees op te doen. De zolen zijn sterk, maar dat trekken ze niet 😦 .

    Lijkt me Tsjechisch spul:

  66. Hans zegt:

    @ Robert ,

    Hoi Rob , Huistrol ,

    Doe je oogkleppen nu eens af en probeer eens te begrijpen waarom gluten bij paleo TOTAAL niet boeit…….
    De reden ? Je bent geen koe of vogel die ( gras )zaden eet , alhoewel ik zo langzamerhand aan je twijfel , maar met paleo graas je nu eenmaal niet 🙂

    Maar eet je bammetjes maar natuurlijk , mooi dat je dit blog blijft volgen , net als ik . Zo houden we het levendig 😉

    Hoop je natuurlijk hier te ontmoeten http://www.ancestralhealth.nl/

  67. Dank, Robert! Zeer voorspelbaar stuk, met uiteraard een paar badinerende opmerkingen van een huppelkut van de coeliakievereniging, een club die coeliakie exclusief claimt en exploiteert en die alle andere tarwe gerelateerde pathologie dus a priori afdoet als onzin. Ze wordt hijgerig nagebauwd door een vooringenomen journalist zonder verstand van zaken. Overigens merkwaardig dat een score van 12 op de 35 als irrelevant wordt beschouwd 🙂 .

    Voor wie wat steviger informatie wil, hier nogmaals Rodney Ford:

  68. //platform.twitter.com/widgets.js

  69. Voor Robert: ‘wheat’ is het Engelse woord voor tarwe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s