Paleo-genie Milind Watve en de noodzaak van schrammen

Sportblessures kosten de samenleving geld. Maar als we professor Milind Watve mogen geloven, is een schram of kneuzing op zijn tijd absoluut noodzakelijk om optimaal gezond te blijven. Zo beschermen schaafwonden de alvleesklier. Zo leuk kan paleo zijn!

Sportblessures kosten de samenleving geld. Maar als we professor Milind Watve mogen geloven, is een schram of kneuzing op zijn tijd absoluut noodzakelijk om optimaal gezond te blijven. Zo beschermen schaafwonden de alvleesklier. Zo leuk kan paleo zijn!

Wow. Just wow.

Hoe uit je extreme opgetogenheid in normaal jaren ’50 Nederlands? Mieters! Te mal!

Dankzij mijn wannabe barefoot loopje (zo goed George?) vanochtend heb ik weer inspiratie gekregen om ‘dat paleoboek’ toch maar te gaan maken, de golf van paleolectuur die de Nederlandse markt momenteel en in de nabije toekomst overspoelt ten spijt. Ik luisterde namelijk naar een interview van Carl Lanore met de Indiase biologieprofessor Milind Watve.

Dit genie overtuigde me er in een krap uur van dat het mogelijk en zelfs noodzakelijk is om paleo naar een hoger plan te tillen, tien stappen verder dan alleen de uitleg hoe granen, zuivel, geconcentreerde plantaardige vetten, suiker en gebrek aan zonlicht, slaap en thermostress ons ziek maken. Paleo 2.0 à la professor Watve gaat nog tien stappen verder dan zelfs Ian Spreadbury en Stephen Cunnane. Bioloog Watve schreef het boek Doves, Diplomats, and Diabetes (wedden dat jij het niet gaat kopen? ;-)). De kern van zijn inzicht is dat je metabolisme en metabole pathologie niet los kunt zien van gedrag. Daar waren we natuurlijk al wel een beetje achter, maar Watve presenteert een paar harde causale verbanden tussen gedrag en metabolisme waar ik geen notie van had. Om in de sfeer van de vorige post en het experiment van Marianne van Dijk te blijven, ons organisme is door de evolutie ontworpen om geregeld tenminste lichte verwondingen op te lopen. Blijven die uit, dan lopen er fysiologisch dingen spaak. Watve legt bijvoorbeeld een direct verband tussen altijd op schoenen lopen en diabetes. Ik citeer hem uit het interview met Carl. “We zijn ontworpen om blootsvoets door ruig en onherbergzaam terrein te lopen. Daarbij loop je onherroepelijk kleine verwondingen op. Schrammen, soms zelfs een kneuzing of kleine stressfractuur. Uit ons onderzoek blijkt dat deze natuurlijke stressoren noodzakelijk zijn voor de aanmaak en regulatie van neuro-endocriene factoren als Epidermal Growth Factor. Deze peptide is niet alleen noodzakelijk voor een snelle wondgenezing, maar ook voor regeneratie van de insulineproducerende betacellen in de pancreas. Een gebrek aan schrammen, blauwe plekken of lichte kneuzingen leidt tot degeneratie van ondermeer de betacellen en is dus een factor in de pathofysiologie van diabetes.”

Watve heeft een dozijn omgevings- en gedragsfactoren geïsoleerd die aantoonbaar noodzakelijk zijn voor een optimale fysiologie. Hij spreekt – is het niet fantastisch! – van ‘behavioural deficiencies’, gedragsdeficiënties. Ik ga ze niet allemaal verklappen, maar je moet denken in termen van risico, onvoorspelbaarheid en agressie (waarbij je agressie niet moet verwarren met geweld). Fysieke agressie in de vorm van een agressieve sport corrigeert pathologische insulineresistentie. De dingen die wij in ons neolithische bestaan hebben uitgebannen omdat ze (licht) oncomfortabel zijn, houden ons ironisch genoeg gezond, fit en scherp. Mariannes Mokumse paleo reenactment is bij nader inzien nog veel interessanter en zinniger dan ik dacht. Nog een laatste citaat van Watve, zijn antwoord op de vraag of we de farmacologische aanpak van diabetes type 2 vaarwel moeten zeggen. “Ik ben geneigd om te zeggen van wel. De resultaten zijn om te huilen. De huidige richtlijnen adviseren wel om te bewegen, bijvoorbeeld te wandelen of te joggen, maar deze interventies hebben geen gedragscomponent. Het enige wat ze doen is calorieën verbranden. Er is een groot verschil tussen hardlopen en jagen. De twee bewerkstelligen totaal verschillende neuro-endocriene effecten. De jogger wordt met een beetje pech nog insulineresistenter, de jager, die af en toe sprint en superieur gedrag vertoont, wordt insulinegevoeliger. Als je rent, ren dan alsof je achter iets aan zit.”

Alex et al, luister naar dat interview. Het is mind blowing…

Naschrift.

Op de fiets naar het zwembad (probeer ik de 6 lezers aan te zetten tot bewegen, ben je gek ;-)) luisterde ik laatst naar een ander genie uit India: Sugata Mitra. Over het failliet van ons Truijaanse onderwijssysteem. Een helemaal geweldige lezing. Enjoy!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

203 reacties op Paleo-genie Milind Watve en de noodzaak van schrammen

 1. Martin zegt:

  [audio src="http://www.superhumanradio.com/components/com_podcast/media/mp3s/SHR_Show_1195.mp3" /]

  Ik denk dat dit de link is naar het interview.

 2. Daniel zegt:

  Interessant, zeer interessant. Mijn eerste gedachte was: daarom vallen kinderen zo vaak op hun knieën en genereren ze op die manier mooie schaafwonden. Het heeft een evolutionair voordeel.

  Het is wel tegenstrijdig: gewond te raken om gezond te blijven of te worden, maar zoals het uitgelegd wordt klinkt het wel logisch (ik ben nog niet zo ver om een berg te gaan beklimmen en me dan onder het mom van “blessures zijn goed” naar beneden te laten rollen, maar wie weet doe ik dat ooit nog wel eens ;). Ik ben nu ook regelmatig op mijn blote stappers aan het lopen, in de tuin en in huis).

  • Geen verwondinkjes oplopen was tot een oogwenk geleden gewoon geen optie, Daniel. En dus maken ze (althans nu nog) deel uit van het scala aan stimuli dat ons genoom verwacht.

  • flierps zegt:

   Niet alleen verwondingen, kinderen maken ook alles bijvoorbeeld spannender (risicovoller). Denk aan lopen op tuinmuurtjes, niet op de lijntjes stappen, 1 been op de stoep en 1 been in de goot en de welbekende ‘pas op de donkere tegels, dat is lava!’.

   Mijn kinderen lopen ook veel liever op blote voeten en hebben nog mooie rechte rugjes zolang ze niet naar school gaan waar ze krom leren zitten achter de tafeltjes.

   • Precies, flierps! Het inbouwen van risico en spel is minstens zo belangrijk. Ik pak bij het hardlopen tegenwoordig allerlei objecten mee waar ik vroeger gewoon langsliep, zoals muurtjes en bankjes. Er zijn ook denkbeeldige konijnen die bij een bepaalde boom binnen werpafstand komen en dan met een steen geraakt kunnen worden. Ik heb het kluiten en stenen gooien herontdekt. Het verbaast me hoe zelfs een kruk als ik zonder training behoorlijk raak kan gooien. Mikken zit er in. Ik denk dat het werpen van stenen ooit een heel belangrijk jachtmiddel was.

    Hier in Zweden is momenteel ophef over een studie die is gedaan onder peuters die naar buitenscholen gaan, een behoorlijk populair fenomeen. Die kids zijn de hele dag buiten in de weer, in plaats van binnen in een bankje te zitten. Ze zijn dunner, hebben meer spierweefel, ze slapen beter en scoren beter op cognitieve tests, maar… ze hebben hogere cortisolspiegels. Tegenstanders roepen dat (zie je wel) buitenscholen slecht voor de gezondheid zijn en de kinderen gestrest maken. Ik ben er nog niet ingedoken (wacht op de whole paper), maar ik vermoed dat de onderzoekers de cortisolmetingen ’s ochtends hebben gedaan. ’s Ochtends hoort de cortisolspiegel hoog te zijn, om dan in de loop van de dag te zakken en midden in de nacht zijn nadir te bereiken. Een hoge ochtendcortisol is vaak een teken van een gezonde curve en dus van een functionele HPA-as en hoge stressbestendigheid. Een lage ochtendcortisol gaat vaak gepaard met een vlakke curve en dus met een gebrek aan flexibiliteit. Ik ben benieuwd of ik gelijk heb.

    • Waarschijnlijk niet origineel maar erg leuk en maandag een paar keer geprobeerd: met een volle rugzak op stations de neerwaarts gaande roltrap nemen om omhoog te gaan.

   • Alex zegt:

    Lekker irritant voor de andere reizigers. 😀

    Bedoel je toevallig deze studie? http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/apa.12047/full The quality of the outdoor environment influences childrens health – a cross-sectional study of preschools

    • Yep, die bedoel ik, dank! En ik heb iemand gevraagd hem me op te sturen ;-). Ga straks kijken.

     Ik pakte alleen de verkeerde roltrap als hij leeg was. Zo laf of welopgevoed ben ik dan ook wel weer :-).

 3. Mariet Hoen zegt:

  Wow, Melchior, daar ga ik eens goed naar luisteren. En … nog maar eens de rozenstruik snoeien en met de krabbende kat stoeien.
  Was ik al, door de blote poten draad, in diep nadenken verzonken, dit doet de deur dicht. Ik ga nu, ‘for sure’, de orthopedische kistjes naar de duivel en zijn mallemoer schóppen.

  Nog een andere link:
  http://www.superhumanradio.com/shr-1195-doves-diplomats-and-diabetes-a-darwinian-interpretation-of-type-2-diabetes-and-related-disorders-plus-training-to-enhance-coordinated-working-relationships-between-the-nervous-and-muscular-systems.html#addcomments

  • Misschien kun je op judo of kickboxen gaan, Mariet ;-). Ik zet dat lachje erbij, maar meen het serieus. Je agressie (beheerst) fysiek kunnen uitleven, is metabool noodzakelijk.

   En het ergste wat je kunt doen voor je gezondheid is een onderdanige positie innemen. Wees beleefd en correct, maar assertief. Over je laten lopen genereert onmiddellijk hyperinsulinemie en insulineresistentie. De baas zijn en blijven genereert onmiddellijk een verbeterde insulinesignalering.

   Omgekeerd werkt het ook. Hyperinsulinemie (bijvoorbeeld SDCD-geinduceerd) maakt timide, onderdanig en geneigd tot het sluiten van compromissen. Structureel polderen is het recept voor een vetbuik en diabetes :-).

 4. George zegt:

  de redenen waarom ik op mijn blote voeten loop stapelen zich op (eerst “earthing”) en nu verwondingen oplopen….en dat was dus bij mij allemaal onbewust 🙂
  bij mij kwam alleen maar het woord “geluk” op al die 12 jaar, maar nu is geluk definieerbaar…

  en @Melchior toch maar de schoenen uit, want “wanne be barefoot loopjes” ….hoe een mond vol is dat? en met die schoenen verwond je jezelf niet 😦
  Dus uit die schoenen: op grof asfalt lopen, op takjes, denneappels, lekker straks in oktober over de kastanjebolsters, door de duinen met bramenstruiken, langs de glasbak…..

  • Ik ben nu echt om, George. Het is een kwestie van dagen…

   • George zegt:

    en niet te vergeten dus: over weilanden en grasveldjes met bloemetjes lopen, waar je af en toe op een bij of hommel stapt, auwah, maar heel goed kennelijk 🙂

    ik spreek uit ervaring

    • Mariet Hoen zegt:

     George, jij bent de ware ambassadeur van het blote voeten lopen. Hoezee 😉
     Als je Melchior het laatste zetje wilt geven, dan zet je het filmpje over “Oerlopen met Kyra”even hier neer. Zoooooo, mooi en aanstekelijk ….

    • George zegt:

     @Mariet..dan moet ik het wel even bijsnijden, de ruwe versie is wel heel veel zand,

     en ja; het is fantastisch om ook aan oercanicrossen te doen (voor de niet ingewijden: hardlopen met je hond op blote voeten)
     mensen die niet kunnen wachten 🙂
     hier de ruwe versie: https://www.facebook.com/photo.php?v=4801165790898

     hoop dat die link werkt

  • Het is een troostrijke gedachte dat die meer-dan-rijksdaalder-grote blaren onder mijn hielen na met oudste zoon iets te lang op ruw asfalt lopen, toch heel goed voor mijn gezondheid zijn. Oudste zoon is het gewend, voor hem geen moeite of blaren….

   Gisteren tijdens een potje blote-voeten voetbal met jongste zoon mijn neus gebroken: mijn hoofd ging naar beneden, tegelijkertijd zijn hoofd omhoog…
   Alles staat nog keurig recht, dus het gaat vanzelf over. Én weet ik nu: het is voor het goede doel ! (Ik stond voor met 5-3, dus dat ik ook OK 😀 )

 5. Alex zegt:

  Dan maar iets zien te vinden wat de moeite waard is om achter na te zitten. 😉 Altijd beter dan wegrennen trouwens.

  Ennieweg, voor een eerste indruk van het boek http://books.google.nl/books?id=74G0Com6nn8C&pg=PA2&hl=nl&source=gbs_toc_r&cad=4#v=onepage&q&f=false Dan kun je bepalen of het de moeite waard is om voor te sparen.

 6. Hielkje zegt:

  Van elk hoofdstuk in het boek kun je hier http://link.springer.com/book/10.1007/978-1-4614-4409-1/page/1 iets lezen.

 7. Ik heb nog een mooie Pinksterlezing onder het stuk gezet. Ook uit India en ook geniaal. En heeeel erg leuk ;-).

 8. Alsof de duvel er mee speelt. Onze Cave heldin in Amsterdam zit in een dip vanwege de blikken die ze vangt met het op blote voeten lopen. Dikke tranen. George to the rescue! Ze is natuurlijk veel te aardig en timide en te weinig agressief (zie post). Een juist gebruik van de middelvinger en een gezonde portie schijt zouden haar uit de penarie helpen. Gaarne naar de website (of naar Amsterdam West ;-)) voor een cheer up, folks!

 9. Anna M zegt:

  Jon Gabriel, van de Gabriel methode zegt dit al jaren, van dat rennen (of fietsen) in korte sprints, alsof er een leeuw of zo achter je aan zit. Of een valse hond. Het is nog hartstikke leuk ook btw om die manier te bewegen! Goed stuk weer. Meer en meer raken velen overtuigd. Ik begin er niet meer aan en verwijs mensen direct naar jouw blog 🙂 En kom maar op met dat boek dus!

  • Ja, ik heb eens een stukje over die man geschreven, maar ik kan het nergens meer vinden. Hij observeerde inderdaad dat zijn chronisch dikke en onbeweeglijke kat min of meer overnacht slank en beweeglijk werd nadat hij door de hond van de buurman achterna was gezeten. Dank voor het leggen van die link.

   Boek rond kerst in de winkel, okay :-)?

   • Trouwens, over dat achterna gezeten worden, voor kinderen is er niets – echt niets – leuker dan achterna gezeten te worden door een ‘boze buurman’. Ik herinner me het zelf ook. Dat gevoel dat je je benen niet bij kon houden en dat je door je knieën zakte van het lachen (ook als het om een echte kinderlokker ging ;-)), dat was echt onbetaalbaar.

   • Kirsten zegt:

    Melchior, wederom een hele interessante post die de focus legt op een heel ander leefstijlaspect dan voeding! En dat boek moet je echt doen. Volgens mij hebben al vele lezers aangegeven dat er behoefte is aan al jouw visies in boekvorm. Dus ga ervoor!

    • Ik besef nu dat het de agressie was die ontbrak, Kirsten. Tot vanochtend vond ik competitie, presteren en streben ordinair. No longer. Ze vormen een wezenlijk onderdeel van het spel en passen binnen de Homo ludens filosofie.

   • Competitie leidt tot niets, Melchior. Het sticht niet. Heb je ooit in wedstrijd verband aan competitie gedaan ? Zo ja, dan weet je hoe broos en hoe boos je bent als je verloren hebt op een half wiel lengte. Moeten lossen op het vlakke, het wiel van je voorganger niet meer kunnen houden. De vernedering van het verliezen is besloten in het aangaan van de onderlinge strijd. In de vergankelijkheid ligt onze overwinning. Ik ben niet zwaar op de hand, mocht ik die indruk soms wekken.

    • Zeker, Folkert, zeker.

     Maar als je moet lossen op vlakte, als je dood gaat en ‘verliest’, dan heb je wel gevochten en ziet je neurohormonale constellatie er anders (beter) uit dan wanneer je passief op je reet was blijven zitten.

 10. Dat wat we allemaal vreesden, lijkt te zijn gebeurd met die jongens. Hoe kan een mens zo radeloos worden?

 11. riesjart zegt:

  Erg interessant, ben halverwege het interview. Als ik weer in NL ben zal ik eens kijken of ik het boek kan downloaden bij springer……
  Dan zal ik het wel melden

 12. willem zegt:

  ‘De dingen die wij in ons neolithische bestaan hebben uitgebannen omdat ze (licht) oncomfortabel zijn, houden ons ironisch genoeg gezond, fit en scherp.’
  Wanneer we dit in de (neolithische) tijd plaatsen, wordt het nog veel verontrustender.
  Lichamelijke activiteit is met name de laatste jaren in een rap tempo aan het afnemen. Oh ja, je ziet met enige regelmaat een vreemde vogel in hypermoderne outfit langslopen, dan wel -fietsen. Bedoel ik niet.
  Wie ziet ze nog, de spelende kinderen op straat, op het plein, in de weilanden, in het water? Ja, in pieken, tijdens vakanties, op het strand, op het water, in de infantiele kermisattracties die we openluchtbaden, of pretparken noemen. Maar dagelijks, het jaar door, op straat, spelend?
  We hebben de straatspelletjes (noem ze maar op) ingeruild tegen de digitale snelwegen. Kinderen gekluisterd aan de computer, en alle daarvan afgeleide speeldingetjes.
  Schrammen, opengeschuurde knie, schaafwonden, blauwe plekken??
  En de school? Verworden tot een fabriek, waar de Cito-toets voor god speelt en het kind zo jong mogelijk niveaustempels opgedrukt krijgt. Het kind als computeruitdraai.
  Gymlessen hebben plaatsgemaakt voor kennisvakken, wat voor debiele inhoud er ook aan gegeven wordt. Wie ziet nog een klas met de meester of juf het weiland in trekken, slootjespringen, kruiden zoeken, beestjes ontdekken, plat op de buik? Geen tijd, zegt u, want de toets wacht? Ach…
  Wanneer we dus constateren dat de basis van de maatschappij, het kind, op talloze manieren opgeleid (dat is het, niet opgevoed) wordt om aan de vraag naar feilloze toekomstige burgers te voldoen, dan mogen we ook meteen constateren dat kindertjes met schrammetjes en wondjes en verzwikte enkels en blauwe ogen en een splintertje on de nagel nauwelijks nog bestaan. En dus (vul maar in waar deze bijdrage van Melchior over gaat)….

  • En vechten Willem. Altijd maar vechten. Op de hoek van elke straat eerst kijken of er geen “vijanden” waren.

   • willem zegt:

    Wij hadden nog die gevechten tussen de verschillende lagere scholen, Folkert. Rooms, openbaar en christelijk. Grens was een brug, over stadsgracht, of een steegje.
    Dat sektarisme was sterk: sportclub, school, kerk (of niet), politieke partij, gymclub, voetbalclub, kaatsen niet (was maar 1 ver.), bakker, kruidenier, slager, en bij sommigen was zelfs de kleur bepalend met welk buurjongetje of -meisje je al dan niet mocht spelen. Ja, ja, die goeie ouwe tijd..
    Maar, om bij het onderwerp te blijven, geravot werd er veel meer dan nu, met alle ook positieve gevolgen vandien.
    (Ja, ik ben vroeg deze keer. Rijwiel Elfstedentocht, hoop drukte en lawaai, weet je wel).

  • Ja Willem, ik denk dat dit inderdaad verontrustend is. Niet dat kinderen deels andere neuropathways ontwikkelen dan wij, wel dat ze in veel mindere mate dan ‘vroeger’ buiten zijn.

   Het verbaast me dat er behalve jij niemand reageert op die geweldige lezing van Sugata Mitra.

 13. George zegt:

  @Melchior: je wordt zelfs getweet door Jimmy Moore:
  This is in Dutch, but it’s too fascinating not to share through Google Translate: http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fmelchiormeijer.wordpress.com%2F2013%2F05%2F19%2Fpaleo-genie-milind-watve-en-de-noodzaak-van-schrammen%2F … ~ Minor foot injuries are #Paleo!

 14. O, ik dacht net al, waar komen al die google translate verwijzingen ineens vandaan ;-). De machine maakt er trouwens weer een heus linguïstiek feest van :-).

  Zojuist geluisterd naar een lang omfiets-interview met Tim Noakes, waarin hij weer een paar heel leuke nieuwe inzichten prijsgaf, ondermeer over de toekomst van de geneeskunde.

  • George zegt:

   ik verklap maar niet hoe Jimmy Moore aan jouw artikel komt 🙂

   • Heb jij hem getwitterd? Of Mariet? Gelukkig link ik naar Carl Lanore, want die heeft dat mooie interview gemaakt.

    • George zegt:

     ik heb hem gemaild,
     af en toe stuur ik hem hele bijzondere artikelen door, uiteraard in dit geval met het boek en de bio van Watve;
     ook doorgestuurd naar Art De Vany, ben benieuwd wat hij er van brouwt..
     Art heeft op dit ogenblik een interessante serie over (zijn) ouder worden en de aanpassingen mbt voeding en krachttraining…

     dus oudere mannen…..where are you waiting for? 🙂

    • Thx George!

     Nu de initiële opwinding over de rol van gedragsdeficiënties in de pathogenese van de neolithische ziekten weer enigszins tot bedaren is gekomen, wil ik graag even benadrukken dat de huidige soort-vreemde voeding en eetfrequentie de hoofdfactoren zijn en blijven. Je kunt ‘jagen’ (HIIT) en ‘vechten’ (judo, rugby, etc.) wat je wilt, op een SDCD vol brood, pasta, ontbijtgranen, bonen en melk zul je vrijwel zeker toch dysfunctioneel of gewoon ziek worden…

 15. willem zegt:

  Over de relatie huidig onderwijs en een natuurlijke ontwikkeling van kinderen vallen boeken te schrijven. De scheefgroei is verontrustend.
  Scholen worden beoordeeld op resultaten. Niet op die hoe kinderen op een evenwichtige wijze op te voeden tot gezonde, weerbare en evenwichtige volwassenen, maar op scores van toetsen en gemiddelde slagingspercentages. Krankjorum..
  Scholen zijn er niet meer op gericht zich aan te passen aan het kind, maar het kind moet zich aanpassen aan de eisen die het instituut stelt. Eisen die vanuit Den Haag worden opgelegd, door onderwijsinspecteurs als belastinginspectectuers worden beoordeeld, die engrationeel zijn, die afbreuk doen aan wat kinderen nodig hebben om tot volwassene te worden, etc.
  Door de wijze waarop het onderwijs de afgelopen 25 jaar zich heeft moeten ontwikkelen, is alle vreugde die opvoeden kan bieden de kop ingedrukt. Leerkrachten zijn verplicht, naast de talloze vergaderingen, om voortdurend via voorgeschreven toetsen een ver-, dan wel beoordeling vast te stellen. Niet de natuurlijke fysieke en geestelijke ontwikkeling is leidraad, maar voorgedrukte eisen zijn dat.
  Arm brein, arm lichaam, arm kind.
  Overdreven? Integendeel. Het is de realiteit van alle dag.
  Gelukkig zijn er onderwijskrachten, zijn er scholen als die van Montessori, Jenaplan, Freinet, de Vrije School, die zich buiten deze dwangbuis proberen te houden. Moeilijk hoor.
  Voeding op school: broodjes, frisdrankautomaat, snoep, …
  Voedingslessen: wat zegt u?
  Lichamelijke ontwikkeling: geen tijd, geen faciliteiten, geen leerkrachten, geen geld..
  De schuld van de leerkracht? Nauwelijks. Het is een maatschappelijk probleem, en ja, de opleidingen tot meester of juf moeten in een andere vorm gegoten worden, en ja, dat kost geld, en ja, bezuinigingen, weet u wel. Bezuinigen op kinderen, het domste wat je kunt doen. Toch?

  • Ik kan het niet helpen, maar ik trek een parallel tussen de afschuwelijke, armoedige situatie die jij beschrijft en de kinderen in de slums van Delhi. Mitra hakte een gat in de muur en schoof er een computer door. Als wij nou eens een gat in de schoolmuur breken… wat zouden we dan naar binnen moeten schuiven? Of moeten we die arme kids gewoon ontzetten en ze vervolgens à la Mitra stimuleren om bepaalde problemen te gaan oplossen ;-)?

   • willem zegt:

    De muren, ook de symbolische, zouden grotendeels moeten worden afgebroken!
    Lucht, frisse lucht, hoort te stromen door scholen, en uiteraard door meer maatschappelijke instituten.
    De situatie die ik hiervoor in het kort, en daarmee kort door de bocht, beschrijf, is de alledaagse werkelijkheid van ons schoolsysteem. Goedwillende leerkrachten worden in keurslijven gedwongen, velen vinden dat prima, weten niet beter. Opgelegd door ons politieke systeem. We willen het blijkbaar zo. Het is niet anders. Arme kinderen, die dus ook niet beter weten dan dat het zo hoort en moet. Papa en mama en de juf zeggen het immers?
    Boeiende lezing, overigens, Melchior!!

    • Mariet Hoen zegt:

     Nee, Willem de leerkrachten vinden dat niet prima. Ze worden gedwongen door de schoolleiding, managers en overheid om “meetbare” resultaten te leveren.
     Met de dreiging van ontslag of degradatie ( minder salaris ) worden ze in het keurslijf gedwongen. Hun wordt het leven zuur gemaakt, druk uitgeoefend en geprobeerd de lol in het vak af te nemen. Ik maak het van nabij mee en het is mensonterend. Voor de leraar en zeker voor de leerlingen, die hun leraren voor hun ogen zien verschrompelen tot machines. En ze blijven doorgaan, in de marge, met empatisch te kijken naar het kind en zijn behoefte. Dat kán alleen met liefde voor het vak en de kinderen.
     Zij hebben onze steun nodig. Leve de SP, in dit opzicht !

 16. Jan Peter van Doorn zegt:

  We don’t need no education…teachers leave our kids alone

 17. Jan Peter van Doorn zegt:

  Bedoelen we dit? De Steve jobs school…..

  http://o4nt.nl

   • Willem, er worden wel bressen gemaakt en muren geslecht. Niet uit een hoek die je zou verwachten, het onderwijsinstituut, maar uit de architectuurhoek. Bekijk de scholen van Herman Hertzberger. Scholen waarin klaslokalen open zijn en gangen zoveel mogelijk worden vermeden. In een school moet volgens Hertzberger namelijk elke ruimte kunnen worden gebruikt als leerruimte. Essentieel is een goede gemeenschappelijke ruimte die, net als een plein in de stad, dé plek is waar iedereen elkaar kan ontmoeten. Kortom, de gedachte van een school als kleine stad.

   • willem zegt:

    Mijn ”NEE” vraagt uitleg. Had even geen tijd.
    Ik hou van architectuur, Folkert, en zeker van baanbrekende, murenslechtende. Helaas, witte raven blijven zeldzaam, ook onder architecten, of liever, onder opdrachtgevers.
    Jan Peters Brick en mijn reactie erop. Met dat ”NEE” doel ik niet alleen op Steve Jobs, maar vooral op de rol van de leraar erin. Of liever: op het afscheid nemen van de leerkracht als overbodig element in de school.
    Kan natuurlijk niet, hoe rampzalig sommigen ook te werk gaan. Ik ken ze.
    Opvoeden bestaat zolang de mens bestaat. In eerste instantie via de band kind/ouders. Dan: kind/milieu, kind/etc. Een paar duizend jaar geleden waren er al scholen. Met leerkrachten. Eind Middeleeuwen verschenen in onze contreien scholen waar de kerk voor zorgde. Later scholen gebaseerd op religieus-maatschappelijke gronden. Logisch, eigenlijk, scholen gebaseerd op bepaalde overtuigingen. Scholen zijn, in ieder geval horen, opvoedkundige instellingen te zijn waar normen en waarden (in onze tijd termen die makkelijk misbruikt worden!) de richting van de opvoeding bepalen. Deel van opvoeding is kennisoverdracht. Deze is verworden tot leidinggevend uitgangspunt, waarbij niet de vraag ”Hoe maak ik dit kind tot volwassen, volwaardig, kritisch en gelukkig persoon in de samenleving”, maar is steeds meer gericht gaan worden op de uitkomst: hoe maak ik het kind tot nuttig onderdeel van onze zakelijke tijd.
    Een gelukkig en weerbaar kind proberen te vormen, hoort uitgangspunt van ons onderwijsstelsel te zijn. Helaas zijn het nog slechts de dommen en dwazen die die droom koesteren..

 18. Alex zegt:

  BareFood is al geclaimd jongens, http://www.barefoodcooking.com/ en als je nou denkt die recepten komen me bekend voor, dat klopt eetpaleo (zie niet commerciële bronnen) is ook van Marinka uit Tilburg. 😉

 19. Gerard zegt:

  De term thermostress die je noemt hoor ik voor het eerst. Wat is het?

 20. George zegt:

  Het blijft maar regenen……met redenen dat het gezond is om op blote poten te wandelen en te rennen 🙂
  Deze onderzoeker was ik een beetje uit het oog verloren, maar hij blijkt tegenwoordig een zeer interessante website te hebben, met boordevol onderzoek. Dit is er dus een van:
  Footwear use caused obesity in humans:
  http://www.stevenrobbinsmd.com/home/-how-footwear-caused-obesity-in-humans-march-2012

 21. Henriette Das zegt:

  Pas nu deze blog gelezen, nog niet de filmpjes bekeken. Maar leuk hoe in deze blog zaken naar voren komen die tijdens mijn opleiding bij Natura Foundation ook naar voren gekomen zijn. ( Frits Muskiet verzorgt hier ook lessen) Het belang van wondjes, leren thermoreguleren, hard wegrennen, onregelmatig eten (en dan tot je vol zit en daarna een tukkie doen. Wil jullie toch even wijzen hierop. De opleiding betreft de klinische psycho neuro immunologie. Hier werd mij ook het volgende filmpje onder de aandacht gebracht.

  http://m.youtube.com/watch?v=SKGF-ErsJiI

  Ook zijn zij de initatief nemers van reizen in de Pyreneeën waarbij men leeft en eet en jaagt zoals in de oertijd. Vooraf wordt bloedonderzoek gedaan, en achteraf ook om klinische veranderingen te kunnen aantonen. De initiatief nemer hiervan is Leo Pruimboom, die je hier kunt zien:

  http://m.youtube.com/#/watch?v=H37RnyD-7XI&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DH37RnyD-7XI

  En het verslag hierover op de Spaanse televisie:

  http://m.youtube.com/watch?v=uUKZIsA29eE

  Melchior, als jij je boek wilt gaan schrijven zou je misschien contact met gem op kunnen nemen? Denk dat jullieheel goed werk zouden kunnen doen saampjes…

 22. Henriette Das zegt:

  Ships Alex, dat is toch te jong… Dat wordt geen eitje eten met hem :-(. en ja die link is het. Prachtig, en ook zo speels. Ik was als kind nogal een tomboy, altijd huttenbouwen, indiaantje spelen, verstoppertje in het donker, op daken klimmen, enge dingen doen. Verlang wel naar die tijd terug… T wordt tijd dat er kleinkinderen komen, heb ik een excuus….

 23. Kelly McGonigal is niet alleen leuk om naar te kijken :-). Wat een prachtig verhaal over stress. En ik weet bijna zeker dat je iets leert over oxytocine.

 24. Gert van der Hoek zegt:

  Vanmiddag struikelde ik over een PDF-versie van “Doves, Diplomats and Diabetes” van MIlind Watve ,. Zeer prikkelend leesvoer, voor jaren discussie, hier en elders.

  Klik om toegang te krijgen tot Doves_Diplomats%20and%20Diabetes.pdf

 25. Een uitgeschreven interview met Watve over zijn boek:

  Diabetes originates in Behavior: Interview with Milind Watve

  Citaatje voor Folkert: 😉

  “You have to cycle as if you are chasing someone!!

  http://www.iiserpune.ac.in/researchhighlight/14

 26. Jan Peter van Doorn zegt:

  In het interview heeft Watve het over behavior. Maar ik krijg de indruk dat het voornamelijk over fysiek gedrag gaat. Bespreekt hij in zijn boek ook de (onderliggende) psychologische patronen/gedrag?

  • Jan Peter,

   Ga enkele commentaren naar boven. Klik op link. Download boek. Lees.

   Jesus Christ already.

   (Zoals jullie merken cultiveer ik momenteel een agressieve houding ter verdere preventie van welvaartsziekten :-)).

 27. Alex zegt:

  http://thefederalist.com/2013/10/11/paleo-just-another-fad-diet-something/ Interview met John Durant “How most people live and eat today isn’t in any way normal – it is a complete absurdity. “

 28. Jan Peter van Doorn zegt:

  Had het boek al gedownload. Miste een inhoudsopgave die me snel naar mijn geliefde onderwerp zou brengen. Dus dacht, ik zoek hulp (zie de video vanKelly hierboven en maak daarmee wat oxytocine aan) bij mijn lieve vrienden en vriendinnen van Melchior’s blog die het boek misschien al hebben doorgespit.

  Btw Melchior, heb je deze zin van Watve over het hoofd gezien: so that none of them (hawks or doves) have any all time advantage.

 29. Folkert zegt:

  Jullie bedankt voor de link. Eerst maar eens het interview gelezen. Dat boek komt later wel, daar heb ik nog tijd genoeg voor, daar ik van plan ben om 130 te worden. De Bijbel heb ik tenslotte ook jaren over gedaan. De uitspraken die Watve doet over sport spreken mij zeer aan en ik behoef ook niet onderliggende bewijzen te horen, daar de ervaring mij heeft geleerd dat het achtervolgen en het achtervolgt worden een geweldige opkikker geeft. Jammer dat in de loop der jaren de sleet erin komt. Daarom speel ik het spel in m’n eentje. Single speed, dan moet je wel, door het bos en over de hei. Een heuveltje of een boom een paar honderd meter verderop zijn mijn tegenstanders. Met hartslagmeter, zorgen dat de bovengrens niet de 165 overstijgt.
  Waar ik eerst aan lange duurtraining deed, heb ik nu aan 3 keer in de week een uur a anderhalf genoeg.

 30. Alex zegt:

  @Jan Peter Index staat achterin boek. 😉

  Geen idee of dit is wat je zoekt: Hoofdstuk 6 Of Soldiers and Diplomats pagina 113?

  • Nee, Jan Peter, maar de Doves zijn over het geheel genomen absoluut de lul ;-).

   Watve erkent natuurlijk dat we ons in het geciviliseerde bestaan niet als agressievelingen kunnen gaan gedragen, maar dat hoeft ook niet. Jezelf geregeld flink inbeelden dat je in een oorlogs- of crisissituatie zit, geeft voldoende antidiabetische signalen. HIIT, je af en toe eens goed bezeren (of als alternatief iemand die naalden in je huid rost), en gevaarlijke bezigheden als bungeejumpen, kart racing, vechtsport, etc. doen de rest.

 31. Jan Peter van Doorn zegt:

  @Alex. Dank je. Met hoofdstuk 6 kom ik een heel eind even snel kijkend. Maar eens rustig voor gaan zitten. Pfff wat een boek.

  En Melchior, voel je je al beter? 😉

 32. Ha, ha, ha, Jan Peter, veeeeel beter. Het zou nog beter gaan als jij even langs zou komen om je door mij in elkaar te laten slaan :-). Nu mep ik bij gebrek aan beter tegen een zandzak, wat overigens exact hetzelfde therapeutische effect heeft.

  En hoewel ik telkens in dat boek zit te spieken, heb ik sinds Gert mij tot heler van beschermd intellectueel eigendom maakte in korte tijd meer werk verzet dan gebruikelijk.

  Het boek zit helemaal volgepakt met to-ta-le gems. Diabetes is een neuro-hormonale ziekte met de nadruk op neuro, geen twijfel mogelijk. Ik zie ook dat het stukje dat ik hierboven schreef aan de hand van het interview met Carl Lanore een en ander toch aardig weergeeft.

 33. Folkert zegt:

  Ben aan hoofdstuk 10, Time to give Up Stress, begonnen. Is er echt weer voor. De slappe zak die ik ben heeft nu een excuus om niet te gaan raggen in het bos. Is dus jouw schuld Melchior. Het is dat Grun te ver is. Ik bemerk dat het boek zich best leent om versnipperd te lezen. Waarschijnlijk zal ik veel niet bevatten, maar gelukkig illustreert Watve zijn zienswijzen met voorbeelden.

 34. O gosh, ik dacht even dat hij hoge cognitieve activiteit ging koppelen aan verhoogd diabetesrisico, maar na een tijdje draait het de andere kant uit… Verlaagde cognitieve activiteit (intellectuele luiheid) verlaagt GLUT-1 in hersenen. Moet ik op twitter :-)?

  Tegen jou zou ik geloof ik niet durven, Folkert ;-).

 35. In Hoofdstuk 14 gaat het over Gedragsdeficiënties en Gedragssuppletie. Dat heeft dus een hoog ‘how to’ en ‘what’s in it for me’ gehalte.

 36. Gert van der Hoek zegt:

  Over deficiënties gesproken… ik heb nog bijna niks gelezen van Watve, en ik moet nog Cunnane en ….. , en …… En ik verdwaal steeds weer ergens..,pas weer bij een fantastisch verhaal van Jack Kruse over een overdosis aan blauw licht, vitamine A, biologische klokken en nog zo wat.
  Dus ik denk dat ik eerst een tablet regel met een blauwlichtfilter, zodat ik de PDF-jes op verantwoorde wijze tot mij kan nemen, met een bril met gele glazen 😀

  Of toch maar de MP3 van mijn jongste inpikken voor podcasts en audioboeken, dat is ook zo gek nog niet, kan je tenminste naar buiten !

  It is too much…. 😦

  • George zegt:

   en Gert probeer eens f.lux voor je scherm: http://justgetflux.com/

   ja Durant schrijft hier ook over, en door zijn boek en nu ook door Milind Watve, vallen de schellen van de ogen: hoe beperkt ben je, als je onder Paleo alleen maar voeding verstaat!? John Durant heeft het o.a. over slaap, de zon, hygiëne, circadian rythms, blootstelling aan grote koude en warmte (zoals in koud water zwemmen gedurende oktober tot maart in noordelijke gelegen landen), sauna en andere baden, etc etc.

   Hardlopen vanwege het calorieënverbruik lijkt opeens een middeleeuwse mythe en behoorlijk achterlijk en belachelijk, wsl. gaat het meer om zonlicht, NIET zitten, verse lucht en schrammen (als je blootsvoets loopt 😉 )

 37. Voor diegenen onder jullie, die evenals ik de Engelse taal niet geheel beheersen, ja ik kan heus wel “two beer” bestellen en lieve woordjes in het oor fluisteren van een schone jonkvrouw, maar om nou te zeggen, jong, jonge, wat leest dat boek van Watve lekker vlot weg, neen dan zou ik moeten liegen, heb ik een leuke tip. Je gaat naar Opties > Selecteren en Zoomen > Gereedschap Selectie, klikken op rechtermuisknop > Kopieren > Google Translate. Ik kopieer de Engels tekst en de vertaalde tekst. Zet ze naast elkaar in Word. Druk de boel af en kan rustig lezen zonder steeds gestoord te worden door , wat staat daar. Wat ik niet begrijp sla ik gewoon over.

 38. Jan Peter van Doorn zegt:

  Melchior toch. Je leest over de belangrijkste dingen heen: ‘Aggression is not anger, irritability, or hostility’.

  Jouw agressie is gecultiveerd theater. Een pleonasme is hier wel op zijn plaats.

  Ik ga een leuke strijd niet uit de weg, maar zoals wij in Amsterdam zeggen: dan moet er wel een kerel komen en geen gevulde koek.

 39. Ferdinand zegt:

  ‘En eigenlijk bent u een beetje aan het lopen als u kauwt’

  Leuk perspectief, zonder gele bril vooralsnog:

  http://www.quest.nl/video/uvnl-waarom-vernietigt-vanillevla-onze-hersenen

 40. Gert van der Hoek zegt:

  Dank George, meteen geïnstalleerd !

 41. Jan Peter, je moet nog even doorlezen, merk ik :-).

 42. Jan Peter van Doorn zegt:

  Zeker Melchior.

  Wanneer ga je trouwens ijshockeyen of basketballen? Of blijf je een beetje hardlopen, waarbij je af en toe een niet in de weg staand bankje aantikt of een kluitje naar een boom werpt.

 43. Zul je beloven dat je doorleest? Ik hoef je hoop ik niet uit te leggen dat ik hier en daar expres overdrijf?

  Overigens zie ik ook een link met Anna en zetmeel…

 44. Jan Peter van Doorn zegt:

  Tuurlijk lees ik door Melchior, al doe ik het wat meer cherrypickend. Ik ben gefascineerd door het boek.

  Nee dat hoeven we elkaar niet uit te leggen. ik vind je geen gevulde koek 😉

  • Wat ik me nu afvraag, Jan Peter en anderen…

   Wat Watve zegt is vrijwel allemaal akelig scherpzinnig. Het gaat allemaal over ‘signalen’. ‘Wat ‘signaleren’ we met ons gedrag aan onze fysiologie. Wat ‘signaleert’ onze omgeving onze fysiologie. Maar hij laat voeding volledig buiten beschouwing. Terwijl voeding een massieve verzameling ‘signalen’ is.

   Mijn vraag is dus, zou iemand die volledig haviksdeficiënt is in zijn gedrag, maar die wel strikt (epi)paleo eet, toch metabool syndroom/diabetes type 2 kunnen krijgen? En blijft iemand die volledig havikssufficiënt is, maar eet als een Indiër (suiker, zaadoliën, dense acellular carbs, melk), toch gezond?

   Ik denk dat het antwoord op beide vragen ‘nee’ luidt. Was denken Sie?

 45. Hielkje zegt:

  Mmhh….. ik was hier http://www.kemdiabetes.org/About_Landing.html al aan het spitten geslagen. Deze man heeft Watve op het onderwerp diabetes gebracht. Ik heb het idee dat zijn pad van onderzoek wellicht wat antwoorden te bieden heeft.
  Overigens heb ik nog zoooooooo veel te lezen……..(svp hier een grote smile lezen)

 46. Moest 8entachtig keer nadenken over je vraag. Ik denk, kan dat niet onderbouwen, denk, wil dat gewoon geloven, dat iemand die een Havikgedrag vertoond en zich op Paleo richt tot op late leeftijd geen metabool syndroom annex diabetes oploopt. Hoe het mij uiteindelijk zal verlopen is voor mij een grote vraag. Maar was altijd wel een Havik, maar ook een Duif , wanneer het zo uitkwam. Tot nu toe ben ik niet in de wieg gesmoord. Het is wat Watve zegt, lang geleden, dat ik nog eens een behoorlijk partijtje gevochten heb. Voor mij is dat na mijn 20ste niet meer voorgevallen. De laatste keer dus, was ergens in een kroeg. Wij, mijn 2 vrienden en ik, waren altijd voortreffelijk gekleed. Met een pochet. Echte Ballen. Er zat aan een tafel een prachtige meid, waarmee ik oogjes maakte en zij met mij. Ik geloof dat ik nog voetjevrijde met haar. Die knul die haar begeleidde vond dat maar niks en ging praatjes vertonen. Het pochetje uit mijn vestzak halend, stopte ik dat in zijn bierglas. Wat mot jij nou. Toen waren de rapen gaar. Ik heb er een gebroken neus en twee blauwe ogen mee opgelopen. De tent is half afgebroken, ik overdrijf. Na twee weken was de schade bij mij hersteld en heb ik mijn verhaal gehaald. Later nog wel eens kleun gehad omdat mijn smoel een ander niet aanstond of dat ik een te grootte bek had. En toen was het over. Nu hou ik mij gedeisd. We zouden op voorstel van Watve op het grasland voor de deur, op blote voeten , weer eens een partijtje moeten worstelen. Met bomen sjouwen. Jakken in de polder. Ja, niet van die vrijblijvende draai met je armen, neen echt proberen je tegenstander te vloeren. Wanneer je verloren hebt probeer je het een paar dagen later weer. Dat is iets anders dan bankie zitten en kassie kijken, wat ik al die ouwetjes om mij heen zie doen. Afgelopen maandag een verjaardag. Ga daar gewoon ’s morgens heen, met de bedoeling dat het niet te lang mag duren. Zwager heeft de leeftijd des verstands bereikt. F. wil je een stukje appeltaart ? Neen, dank je mijn beste. Tot mijn verbazing komt er geen enkel commentaar in de zin van wat doe je weer ongezellig. Zwager is behoorlijk in maat verminderd. Kon voorheen de deur niet meer deur, of de bouwvoorschriften moeten weer wijzigen. Was Diabetes vastgesteld. Eerst naar de Dieetiste, gauw mee opgehouden daar via een damesblaadje een boek over de toonbalk kwam. Oerdieet en Broodbuik. Zal ik toch barsten, gaat ie mij de les lezen dat ik nog aardappelen eet.

 47. George zegt:

  Nou Melchior ik heb een alternatief voor je (gespeelde) agressie gevonden: Het Sinterklaasfeest!
  Citaat: “Tijdens deze Sinterklaasriten, die in modern Europa plaatsvinden, worden kinderen letterlijk doodsbang gemaakt (in onze ogen getraumatiseerd), vrouwen geslagen (waarmee ze geen emotionele problemen hebben) en breken er bloedige gevechten uit onder volwassen mannen (ambulances staan klaar). Overal onder aanvoering van Sint Nicolaas”.

  en:
  “Zwarte Piet is een archetype, net als Sinterklaas zelf, een hybride wezen, het resultaat van wat ze in de godsdienstwetenschap noemen: syncretisme. Hij speelt een rol, zoals iemand die de nar speelt of in travestie gaat tijdens carnaval. Daarmee worden ook geen vrouwen beledigd. Hij is de ongrijpbare knecht van Sinterklaas, de vrolijke tegenhanger, Tijl Uilenspiegel, Jack Sparrow, Pan, Arlequino (die ook een zwartgemaakt gezicht heeft), de sjamaan, de duivel zoals Rome hem afschilderde, de genezer. Hij is altijd sluwer dan de clerus, de magistraten, de intellectuelen en de mensen op posities, die hem tot slaaf proberen te maken, of met hem proberen te sollen”.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3527041/2013/10/15/Zwarte-Piet-is-nooit-een-slaaf-geweest.dhtml

 48. Alex zegt:

  “As long as the behavioral components of a hunter–gatherer–warrior lifestyle are intact, dietary macronutrient composition is likely to be of minor importance.” Aldus Milind Watve. 😉

 49. Jan Peter van Doorn zegt:

  Inderdaad Melchior, dat was mij ook opgevallen. Dacht dat het door mijn vooringenomenheid kwam (gedrag, omgaan met tegenslagen, stress of zoals Watve het zo mooi zegt ‘environmental challanges’) die in belangrijke mate de gezondheid beïnvloedt, misschien nog wel belangrijker dan voeding. Hoewel het een het andere kan versterken.

  Wat ik nu lees bij hem en waar ik tien jaar naar op zoek was ;-), is dat de paraatheid waarin het lichaam wordt gebracht voor verdediging allerlei stofjes creëert, die door lichamelijke inspanning moeten worden weggewerkt. Gebeurt dat niet dan ontstaan de problemen. Het probleem van deze tijd is dat mensen door alle environmental challenges (hij vermijdt het woord angsten een beetje, maar ik denk dat het dar in essentie wel op neer komt), voortdurend in staat van paraatheid zijn. Daar is waarschijnlijk nauwelijks tegenaan te bewegen. Ik kies in het ‘grote’ geheel dan ook voor een andere opties: ervoor zorgen dat het lichaam niet in die voortdurende staat is.

  Kortom, ik denk dat het antwoord, om het even scherp te zetten, “ja” is.

 50. Voorstel : zet er even bij waar je het leest. Gemak dient de mens.

 51. Jan Peter van Doorn zegt:

  Ergens in hfdstk 10 Folkert. Ik zal straks even kijken.

 52. Hielkje zegt:

  http://www.medical-hypotheses.com/article/S0306-9877(09)00619-7/abstract
  “………. Diabetes is negatively associated with physically aggressive behaviour. We hypothesize that suppression of physical aggression is the major behavioural cue for the development of metabolic syndrome. Preliminary trials of behavioural intervention indicate that games and exercises involving physical aggression reduce systemic inflammation and improve glycemic control.”

 53. Jan Peter van Doorn zegt:

  “Diet is closely linked to behavior, but this area is largely neglected so far” (pagina 336)

 54. Jan Peter van Doorn zegt:

  “After thinking for over a decade, and challenging and debating with myself, I am completely con-vinced that T2D and a variety of other disorders originate in brain and behavior, not so much in diet and metabolism” (pagina 348)

  Wat een boek. Nog een keer goed lezen. Ik heb mijn best gedaan, Melchior 😉 Ben benieuwd hoe lang deze draad gaat worden.

 55. Mariet Hoen zegt:

  “After thinking for over a decade, and challenging and debating with myself, I am completely con-vinced that T2D and a variety of other disorders originate in brain and behavior, not so much in diet and metabolism” (pagina 348)

  Mijn vraag is ben je een Duif, of wordt je een Duif ( met DM T2 ) ????
  Ik begrijp de opwinding niet. Natuurlijk zijn er meerdere oorzaken voor insuline resistentie aan te wijzen, is zelfs waarschijnlijk per persoon verschillend. Maar om voeding ondergeschikt te maken aan ‘brain disorder and behavior’ gaat mij toch echt te ver.

  Doet mij denken aan de 70tiger jaren, toen alle ziektes werden toegeschreven aan psychologische processen en onverwerkte trauma’s uit de jeugd. Daar werden dan allerlei therapieën op losgelaten, zoals Gestalttherapie, Selbstdastellung, Lichaamswerk, en nog een paar, die me nu niet meteen invallen.
  Als ik de begrippen Havik en Duif goed interpreteer, werd ik pas een duif toen ik ( genetisch bepaald ? ) diabetes kreeg.
  Voor die tijd was ik een Havik, ruig, bewegelijk, sporten, assertief, een grote mond, vechter, vertrouwen in mijn lijf.

  Toen de diabetes toesloeg ( en daarbij de angst en twijfel over de werking van mijn lichaam ) en ik dus in handen viel van het medische circuit, ging ik mij voorzichtig gedragen. Niet meer ruig en op blote voeten rondlopen, maar pantoffeltjes aan.

  Wat ik er van mee neem ( Milind Wave ) is naast ‘goed’ eten, om diabetes terug te dringen, weer ruig te worden ( ondanks mijn leeftijd ) Lekker knokken 😉

 56. Dan doe ik zo maar een greep uit het boek, omdat juist dit onderwerp mijn belangstelling het meest heeft. De een ziet steentjes en de ander bloemetjes. PDF blz. 344, Boek blz. 335.

  “Exercises are not meant for calorie
  burning and weight loss. Exercises should be
  intended to make up for the behavioral deficiencies
  of aggression, adventure, agility, and complex
  nerve muscle coordination . The exact nature of
  the games takes different forms in different cultures.
  Apart from modern games such as football,
  tennis, badminton, cricket, and baseball which
  could be good anyway, every culture has a set of
  traditional games whose usefulness should be
  tested. Generally the main theme of sports is to
  mimic the process of hunting or battle in some
  Clinical Implications of the Upcoming Paradigm 335
  way or the other. The main neuromotor acts
  involved in Stone Age hunting or combat are
  involved in most sports activities as well. They
  include chasing, grabbing, hitting, kicking,
  throwing, dodging, and escaping in some way or
  the other. Thus the very basic concept of sport is
  in favor of the new paradigm. To some extent,
  many types of dances also mimic hunting or warlike
  movements. Traditionally, in most societies,
  there are occasions on which such games or
  dances are performed by everyone. Unfortunately,
  in modern societies, sports became a competitive
  affair because of which it became an activity of
  young and highly competitive individuals representing
  a small sector of the society and others
  became mere spectators. This is a perverted version
  of the original concept of sports that is leading
  to today’s state of behavioral de fi ciencies. In
  the highly competitive era of sports, even a good
  player retires from the game in his or her 30s, and
  old people just do not play any sports. There is a
  need to come out of this mind-set and realize that
  active sports that mimic hunter-warrior behavior
  are more essential for middle to early old-age
  people, because this is the age at which behavioral
  deficiencies start exerting their effects on
  health and physiology.
  The current perception of exercise for weight
  loss is causing more damage than being useful to
  the society. This is because lean people remain
  under the false belief that they do not have to
  exercise. A substantial proportion of people in
  many societies are lean diabetics, and the false
  impression of exercising for weight loss discourages
  them from exercising. On the other hand, a
  substantial proportion of people are unable to
  reduce their weight by exercise and get frustrated
  and give up. They need to be told that the benefits
  of exercises are independent of weight loss.”

  Jan-Peter, als een ieder zo zijn voorkeuren gaat citeren en alhier vermelden wordt het een heel, heel lange draad.
  Ik hou het hier maar bij !

  Ik ga eens kijken of ik nog aan judo of worstelen mee mag doen.
  Hoe ouwer hoe gekker wordt hier al geroepen.

 57. Zo, weer terug, maar moet nu iets uitwerken. Hoop straks ook wat te zeggen. Fantastisch dat jullie dat boek aan het uiteen rijten zijn :-)!

  Ja Folkert, hoe ouder je wordt, hoe gekker je moet zijn!

  Jan Peter, onze fysiologie kent waarschijnlijk geen verschil tussen doen alsof en voor het echie.

 58. Hielkje zegt:

  Dames en heren, ik zit nog te zwoegen op de eerste hoofdstukken. Ik probeer zijn redenatie te volgen en kritisch te lezen en zit voorlopig nog met een aantal vragen (ook al omdat ik gewoon geen bal weet, maar ik kan wel – een beetje – toetsen aan wat we van meester Meijer gehoord hebben en een beetje googelen). Zijn jullie probleemloos door die eerste vier hoofdstukken gekomen, klopt het daar allemaal, missen jullie niks, willen jullie geen vragen stellen aan meester Watve en/of meester Meijer?

 59. Proest :-)! Ik weet helemaal niks, behalve dat Watve waanzinnig goede vragen stelt.

  Eén ding wordt heel duidelijk. ‘Diabetes’ is veel meer dan glucodysregulatie. Vandaar dat het omlaag brengen van bloedsuikers met medicijnen weinig doet of de levensverwachting zelfs verkort. Vandaar dat sommige diabeten ondanks horribele gluco-controle ‘op mysterieuze wijze’ aan complicaties ontsnappen. Bloedsuikerspiegel is niet veel meer dan temperatuur. Een symptoom. Het omlaag brengen ervan zonder de onderliggende oorzaak weg te nemen, is een oefening in futiliteit.

  Toch denk ik nog steeds dat voeding extreem belangrijk is, gezien de mega-effecten van paleo. Verandert iemand die paleo gaat eten neurohormonaal gezien in een krijger?

 60. Jan Peter van Doorn zegt:

  Dat laatste zou weleens kunnen Melchior. Voor de verwerking van paleo is wellicht meer (agressieve) energie nodig. Vandaar misschien ook de grote verbeteringen op korte termijn vooral bij obesitas T2D.

 61. Jan Peter van Doorn zegt:

  @Mariet: Maar zo goed als Watve die relatie nu legt heb ik nog niet eerder gezien.

 62. Mariet Hoen zegt:

  @Jan Peter, ik ben ook, net als iedereen nog bezig met lezen. ( ik heb ontdekt dat ik de tekst kan laten voorlezen in de pdf, bij kopje beeld, onderste regel )
  Ik vind, tot nu toe, het kijken naar gedrag en de eventuele effecten op insuline resistentie
  heel interessant.
  Wat me wel opvalt, dat de ‘mannen’ helemaal lyrisch worden van het vooruitzicht om nu gelimiteerd ‘agressiever’ te mogen zijn 😉 ?

  Maar deze, redelijk willekeurige uitsnede, waarin hij zegt dat de hersenen glucose nodig hebben en hij dus niets met ketose heeft, maakt mij sceptisch, over hoe hij aankijkt tegen voeding. Maar nogmaals ik heb nog niet alles gelezen.

  Blz 39 Rechterkant
  “Therefore there is a
  need to seriously rethink the energy balance and
  energy homeostasis paradigm. The roots of obesity
  may lie in social structure and behavior rather
  than diet. This needs alternative thinking, and we
  will reserve it for another chapter ahead. For the
  time being, let us continue to critically examine
  the textbook picture.
  The current thinking about diet composition is
  closely linked to the obesity centered view.
  Therefore it would be appropriate to consider it
  here itself. A number of studies focus on dietary
  fat rather than accumulated fat as an inducer of
  insulin resistance [ 27– 29 ] . Whether high-fat diet
  or high-carbohydrate diet is linked to obesity and
  insulin resistance syndrome is highly debated.
  There has been a fat school and a carbohydrate
  school, and both have some data in support and
  possible mechanisms to explain the contribution
  to obesity [ 30– 40 ] . A less known possibility is
  that even high-protein diet would promote insulin
  resistance. This is logically very sound because
  the brain needs glucose as the source of energy
  and it cannot utilize fatty acids or amino acids
  catabolically. When dietary carbohydrate intake
  is negligible, the liver needs to make suf fi cient
  glucose for the brain and insulin resistance promotes
  liver gluconeogenesis . Therefore highprotein,
  low-carbohydrate diet should also induce
  insulin resistance.” enz.

 63. Mariet, precies daar ben ik ook erg sceptisch. Daar heeft hij (volgens mij) een blind vlekje :-).

 64. O Jeese, ik kan het niet bijhouden :-)! Dank!

  Vanavond… Morgenochtend…

 65. Fred-Jan zegt:

  Mariet,

  Zijn verhaal klopt op zich wel, ware het niet dat hij buiten beschouwing laat dat het brein voor een deel in zijn energiebehoefte kan voldoen met ketonen. Het brein heeft wel degelijk ten alle tijden glucose nodig.

  Gert,

  Bedankt voor de link, het boek is een enorme eye opener. Jammer dat ik nog niet zoveel tijd heb gehad om het te lezen.

  • Fred-Jan, ik denk dat er niemand is die ontkent dat ongeveer een derde van de hersencellen altijd glucose nodig heeft. Er is altijd bloedsuiker, dus dat is geen issue. Waar Watve naar mijn mening overheen kijkt, is het gegeven dat expliciete ketogenese een uniek menselijke fysiologische ‘trait’ is. Nogmaals, ketonen verzorgen onze complexe hersenen zowel structureel als energetisch. Frappant is dat Watve verhoogde cognitieve activiteit als potentieel diabetogeen aanmerkt, omdat evolutionair gezien extreme cognitie overdreven veel glucose verbruikt en de hersenen de glucogenese dan ‘dus’ opreguleren. Daarbij rekent hij volgens mij echter buiten de waard, die bij mensen aanwezig is in de vorm van de voor onze soort evolutionair normale ketogenese/frequente ketotische episodes. Homo sapiens is ontworpen om te denken. Als we dat alleen op glucose moeten doen, gaat het fout (diabetes), maar wanneer er voldoende ketonen zijn – de ‘normaal’ destijds langs die kustlijn – dan hoeft het brein helemaal geen moord en brand te roepen! Er ontstaat immers geen enkel gevaar voor een glucosecrisis. En daardoor blijft die hele door hem zo elegant beschreven cascade richting diabetes uit.

   Zien jullie wat ik bedoel?

 66. Alex zegt:

  En dan te bedenken dat als jij (Melchior) de Google Translate verwijzingen naar dit artikel had kunnen terugvolgen, we de dropbox link al in juni hadden kunnen hebben. 😀
  Maar misschien waren we er toen nog niet klaar voor. Nu duidelijk wel.

  Maar dat ik er (het lezen van) Lindenberg en Cunnane voor uit moet stellen… so much to read, so little time. 😉

  http://www.theharcombedietclub.com/forum/showthread.php?18771-Paleo-genius-Milind-Watve-and-the-need-for-scratches&s=d9381d14c25e0b4f7c930ec75285c368

  Uit de review (zie link):
  “The best thing about this book is its humility. Instead of bragging that he has found “the answer,” he raises more questions. He suggests hypotheses that might better explain the known facts, and proposes specific experiments to test those hypotheses. He says the new paradigm answers more questions than the old one but is far from complete. He begs researchers to carry out the necessary experiments. He invites criticism from readers. He even includes an epilogue entitled “I May be Wrong After All!!” He is interested in finding the truth rather than vindicating his own ideas.”

 67. Fred-Jan zegt:

  Melchior,

  Dat is een mooie hypothese. Maar om hem te valideren moet het naar mijn idee wel zo zijn dat een voedingspatroon dat door constante aanvoer van koolhydraten ketose verhinderd, zoals het paleo dieet van Lynda Frassetto (40% koolhydraten) dan in een soortgelijke mate het ontstaan van diabetes gaan bevorderen als een SAD afgeleid dieet met de zelfde macro’s.

  Dit zie ik dus eigenlijk niet gebeuren. Ik denk (weet het dus niet zeker) dat met het eerste dieet ook al verkort je expres de ongevoede periode er in de meeste gevallen helemaal geen diabetes gaat optreden. Wat er bij het SAD dieet kan gebeuren weten we allemaal.

 68. Sterk punt, Fred-Jan.

  Nieuwe (ad hoc) hypothese, een volledige slag in de lucht.

  1 Kleine kinderen zijn in ketose, no matter what (vanwege het zich ontwikkelende brein).
  2 Grote mensen behoren dagelijks episodes van ketose door te maken.
  3 Intermittent Fasting was vermoedelijk de norm, waardoor lange ketotische periodes min of meer waren gegarandeerd.
  4 Wilde aanname: een paleovoeding is, ook zonder IF, ketogener omdat:

  aanname 1: deze voeding meer ketose-selectieve micronutriënten bevat.
  aanname 2: granen en andere neolithische ellendelingen een uniek antiketotisch effect hebben.

  5 Paleo signaleert neurohormonaal gezien havikssufficiëntie.

  Ofwel: I haven’t the foggiest :-).

 69. Guido Vogel zegt:

  @Melchior:
  “Waar Watve naar mijn mening overheen kijkt, is het gegeven dat expliciete ketogenese een uniek menselijke fysiologische ‘trait’ is.”

  Is dat zo? Gluconeogenesis (glucose maken uit niet koolhydraatbronnen) is vrij algemeen.
  “Gluconeogenesis is a ubiquitous process, present in plants, animals, fungi, bacteria, and other microorganisms”
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gluconeogenesis

  Zijn carnivoren als leeuwen niet continu in ketose? Ik kan er met Google niets over vinden. Draaien dierenhersenen dan volledig op gluconeogenesis?

  • Guido, ik drukte me verkeerd uit. Ik bedoelde niet per se glyconeogenese, ik bedoelde opregulering van glucoseconcentratie in het algemeen. Hersenen van koolhydraatvretende neoliet draaien overuren. Hersenen registreren alleen glucose en signaleren een dreigend tekort. Hersenen jagen bloedsuikerspiegel op.

   Terwijl hersenen die ‘weten’ dat er ketonen als back-up zijn die opregulatie niet nodig hebben.

   Roofdieren zijn vrijwel nooit in ketose (Cunnane). Zelfs honden kunnen het nauwelijks. Inderdaad, massieve glyconeogenese in die kringen ;-). Ketogenese is een uniek menselijke capaciteit. Dat brein, weet je wel? Ik vermoed dat diabetes één van de ‘Scars of Evolution’ is. Denken en op glucose vertrouwen, gaan niet samen.

 70. Guido Vogel zegt:

  “Draaien dierenhersenen dan volledig op gluconeogenesis?”

  moet zijn: Draaien dierenhersenen van pure vleeseters dan volledig op gluconeogenesis?

  “1 Kleine kinderen zijn in ketose, no matter what (vanwege het zich ontwikkelende brein).

  Moedermelk bestaat voor 40% uit koolhydraten. Ik denk dat het niet meevalt dan in ketose te komen.

 71. Guido.

  Ik snap dat het contraïntuïtief is, maar de laatste weken heb ik expres vrijwel elke dag voor het voetlicht gebracht dat kinderen vanaf het derde trimester in utero tot ver in hun peutertijd in milde tot diepe ketose verkeren, ongeacht wat ze eten. Dit is een gigantische clou.

  Ik herhaal: kinderen verkeren vanaf het derde trimester in utero tot ver in hun peutertijd in milde tot diepe ketose, ongeacht wat je in de mikjes stopt.

  Ja, de hersenen van andere obligate carnivoren draaien puur op glucose (glyconeogenese). Niet complex en energievretend genoeg om een fijnere brandstof nodig te hebben ;-).

 72. Guido Vogel zegt:

  @Melchior: ja, stom. Vleesetende dieren hebben natuurlijk een kleiner brein dat voldoende op glyconeogenese zou kunnen draaien.

  In “Het verleden ontkurkt” heb ik een paar dagen geleden ook nog iets geschreven over brein en vet. Ben benieuwd naar je reactie.

 73. Guido Vogel zegt:

  Er zijn wel meer zaken contraintuitief maar toch waar (de snelheid van het licht is altijd constant) 🙂

  Ik kwam deze tegen: http://evolutionarypsychiatry.blogspot.de/2010/08/your-brain-on-ketones.html

  “Breastmilk is high in fat. Newborns (should) spend a lot of time in ketosis, and are therefore ketoadapted. Being ketoadapted means that babies can more easily turn ketone bodies into acetyl-coA and into myelin. Ketosis helps babies construct and grow their brains”

  Het is duidelijk dat in het menselijk leven het lichaam zich aanpast. Kinderen moeten groeien, volwassenen moeten gezonde blijven en rond 45-50 treedt bij vrouwen de menopauze in. Bij mannen de midlife crisis (zo verklaar ik dat “agressieve” gedrag van je dan maar :-)).

  Maar kernvraag is wel waarom het brein een andere voorkeur dan ketose zou hebben na de kindertijd. Misschien meer jagen (explosieve en langdurige inspanning)? Anderzijds: als er zoveel diersoorten zijn die (volledig) op gluconeogenese draaien, waarom zouden wij dan koolhydraten eten? De evolutie is nogal van het hergebruik namelijk.

 74. Ik vind het nogal vreemd om voetstoots aan te nemen dat een fysiologische toestand die voor het zich ontwikkelende mensenbrein cruciaal is, voor het volwassen mensenbrein ineens niet belangrijk meer zou zijn. Natuurlijk kunnen onze hersenen volledig op glucose draaien. Maar waarom zou dat ideaal zijn? Ketose is een voorwaarde voor de ontwikkeling van het mensenbrein. Daarna leidt onderdrukking van ketose niet direct tot retardatie (het brein is immers volgroeid), maar of dat een wenselijke toestand is… Vrijwel alle jager/verzamelaars verkeerden ook in hun volwassen leven vermoedelijk vaak in ketose. Modern onderzoek vindt steeds meer therapeutische effecten van ketose (of zelfs toediening van kant- en klare ketonen, D’augostino et al) bij neurodegeneratieve ziekten. Mijn hypothese – noem het een ‘wild assumption’ – is dat mensenhersenen levenslang ketonen of perioden van ketose nodig hebben om gezond te blijven.

  De tijd zal leren of ik gelijk heb. Neem nog een stuk rijstevlaai, Guido!

  Geintje :-).

  • George zegt:

   “Vrijwel alle jager/verzamelaars verkeerden ook in hun volwassen leven vermoedelijk vaak in ketose” …. is dat niet enorm afhankelijk van waar ze leefden? In Africa bijvoorbeeld zullen ze toch weinig honger hebben gehad en wel heel veel fruit en knollen gegeten hebben. Anderzijds weet ik niet of een mens zich genetisch zo snel kan ontwikkelen, (dus nadat de mens uit Africa is getrokken o.a. naar de Poolstreken), want de Inuit zijn wel bijna altijd in ketose.
   Wie weet is Ketose wel ontwikkeld als natuurlijk medicijn/curatieve methode, gezien het feit dat het zo therapeutisch is voor een heleboel ziektes.

  • George zegt:

   oh ja en even terugkomend op de vraag hoe belangrijk menselijk voedsel is itt onmenselijk/industrieel voedsel:
   die apen die worden beschreven in John Durant’s boek kregen apenbiscuits (gebaseerd op granen en ander niet-apen voedsel) en ontwikkelden diabetes 2, hart- en vaatziekten etc. toen ze apenvoedsel kregen (niet ingevlogen planten uit Afrika, maar gewoon allerlei groenten van de plaatselijke supermarkt) vielen ze enorm af (ofschoon ze *dezelfde* hoeveelheid calorieën kregen !!!! dit doet dus voor goed de cal in/uit aanname in de prullenbak, ook voor mij, want bij mij ging die theorie ook de prullenbak in en uit 🙂 ),

   verder genazen van diabetes! etc.

 75. Jan Peter van Doorn zegt:

  “Jan Peter, onze fysiologie kent waarschijnlijk geen verschil tussen doen alsof en voor het echie.”
  Precies, dat is ook zo mooi als je naar die bloedvaten kijkt in het filmpje van Kelly hierboven.

  Dat is ook het aardige van wat Watve probeert (hij die zegt geen specialist te zijn); hij brengt alles met alles samen. En ja, vanzelf, er zitten behoorlijke gaten in.

 76. George zegt:

  verder genazen ze van diabetes! etc.

 77. Ja, precies George! Die simpele interventie alleen was voldoende, net als bij mensen, denk ik toch nog steeds, Watve ten spijt. Het meest opmerkelijk vond ik het verdwijnen van cardiomyopathie. Geen graan, geen hartfalen :-).

  Pfffffff. Koekenbakkers.

  • George zegt:

   door de weg:
   ik persoonlijk vind het woord “onmenselijk” voedsel/voeding wel aardig gevonden, is nog korter dan paleo op een bierviltje.
   onmenselijk slapen, onmenselijk bewegen/zitten/ onmenselijke slappe druif zijn

 78. Ivm ketose: Perlmutter heeft het dacht ik over het krimpen van oudere breinen, dat brengt hij in verband met Alzheimer. Zijn advies: een ketogeen dieet, hou de suikerspiegel laag. Hardline low carb à la Ron Rosedale. Ook ter preventie. (De suikerspiegel laag houden , ja of nee en hoe en wat, dat is weer een discussie op zich..)

  Dan denk ik: als ketose noodzakelijk is bij het ontwikkelen van “jonge breinen” , dan is ketose wellicht ook noodzakelijk om volwassen en oudere breinen in stand te houden? Anders gaan ze slinken. En als ik Watve goed begrijp, staat het slinken van de hersenen ook in relatie met onze manier van leven in de breedste zin des woords.

  Ik kan even niet op zoek naar onderbouwing of tegenwerpingen hiervoor. Bijvoorbeeld: kan de diplomaat / duif extra goed zijn hersenen gebruiken dankzij de glucose? Diabetes is de “trade-off? Een trade-off komt heel vaak voor in de natuur? Maar ik heb nog niets gelezen uit zijn boek… 😦

 79. Guido Vogel zegt:

  @Melchior oktober 17, 2013 om 3:39 PM

  Je hebt mijn tekst niet goed begrepen of ik was onduidelijk. Ik bedoelde namelijk precies wat je probeert te onderbouwen: waarom zou wat essentieel is voor een baby (ketose) ineens niet meer goed zijn voor volwassenen?

  Mijn favoriete koolhydraat is overigens aardappel in de vorm van goede friet, die rijstevlaai mogen ze houden 🙂 Is het je wel eens opgevallen dat de glycemische load van de koolhydraten van de Kitava’s helemaal niet zo laag is?

  @George: zie mijn post in “het verleden ontkurkt”, van belang is de klimatologische omstandigheden in Oost-Afrika 200.000 jaar geleden. Het is verleidelijk naar het Afrika van nu te kijken, maar dat zegt niet zo veel.

 80. Guido, de Kitavanen eten 70 plus energieprocent koolhydraten. Zij vorm(d)en de basis voor mijn macronutriëntneutraliteit, die momenteel zoals wel zal opvallen tamelijk op losse schroeven staat. Is het u opgevallen dat de Kitavanen extreem veel MCT’s binnenkrijgen? Ik noemde net terloops de therapeutische effecten van ketonesters en ketonzouten. Zou het kunnen dat het dagelijkse kokosnootgeïnduceerde ketonenshot de Kitavanen relatief beschermt tegen hun in evolutionair opzicht hoge zetmeelinnname?

  Goede friet! Onweerstaanbaar. Vroeger was ik trouwens een snackbar fetisjist. Mijn favoriete snack was de eierbal (gepaneerde ragout met een ei erin, gefrituurd) van Automatiek Jansen in Kampen.

  Ik herinner me een opmerking van Terry Wahls bij Jimmy (ik denk rond kerst 2012). Ze zei tussen neus en lippen door dat het ketogene aspect van haar interventie cruciaal was voor het neuroregeneratieve effect. In combinatie met breinselectieve voedingsstoffen. Dus zij ook al!

 81. Jan Peter van Doorn zegt:

  Dat las ik ook @Gert: hij zegt dat geestelijke/denk ‘agressie’ minstens zo belangrijk is dan fysieke ‘agressie’. Daarna maakt hij een punt dat alle nieuwe technologische devices dat proces bemoeilijken. Daar ben ik nog niet van overtuigd.

 82. Als we Cordain er bij halen (hoge savanne-bias, maar goed)…

  Klik om toegang te krijgen tot Plant-animal-subsistence-ratios-and-macronutrient-energy-estimations-in-worldwide-hunter-gatherer-dietsabstract.pdf

  “Whenever and wherever it was ecologically possible, hunter-gatherers would have consumed high amounts (45–65% of total energy) of animal food. Most (73%) hunter-gatherer societies worldwide derived > 50% (≥56–65%) of their subsistence from animal foods, whereas only 13.5% of these societies derived more than half (≥56–65%) of their subsistence from gathered plant foods. In turn, this high reliance on animal-based foods 
coupled with the relatively low carbohydrate content of wild plant foods produces universally characteristic macronutrient consumption ratios in which protein intakes are greater at the expense of carbohydrate.”

 83. Guido Vogel zegt:

  Misschien die Kitava’s maar eens opsluiten in een ward dan? Nu moeten we gaan gokken waar de bescherming vandaan komt. Het roken misschien? Maar serieus: dat kokosvet zou best wat kunnen zijn. Mary Enig heeft heeft haar hele “eat fat, lose fat” opgebouwd rond kokosvet. Hoewel we voornamelijk beesteneters zijn, zou dat kokosvet wel eens een superfood kunnen zijn.

  Naast goede friet ook goede mayonaise overigens. Ik ben gek op Ton’s Mayonaise (de Belgische). Helaas met zonnebloemolie. Hoe komt iemand die bij de Hembrug geboren is in godsnaam in Kampen terecht? 🙂

 84. Jan Peter van Doorn zegt:

  Vanavond nog een borreltje gedronken met iemand uit Kampen. Ken je de Compagnie van Verre? Hup weer terug naar Watve 😉

 85. Wel van gehoord, Jan Peter, maar die onderneming is opgericht in de laatste jaren van mijn Kamper periode, dus echt kennen, nee. Ik ben al een tamelijk oude lul, moet je weten. Erg interessant bedrijf. Die sigaren!!! Fantastisch. Ik ga zeker een doosje halen op een nostalgietripje. Gedurende mijn hele jeugd heb ik wanhopig geprobeerd te roken, maar het is nooit gelukt. Vooral pijp en sigaren vond ik erg lekker. Het probleem was dat ik altijd na twee trekjes trillerig en duizelig werd, ook al inhaleerde ik geen vleugje rook. Ik zou dat beslist opnieuw een kans willen geven. Wie weet heb ik inmiddels leeftijdgebonden nicotineresistentie opgebouwd, ha, ha, ha.

  http://www.eenhoornkoffiethee.com/sigaren.php

 86. Hans zegt:

  Melchior, zijn ,,De jongste rooksignalen” uitgerookt ? Ik scroll me nu suf…….

 87. Alex zegt:

  https://melchiormeijer.wordpress.com/comments/feed/ Hans 🙂

  Rooksignalen, Kitavans, foto Fight Club ipv sportieve paleo man, regelmatige verwijzingen naar ‘sigaar’; het begint nu langzaam maar zeker zin te maken Melchior. 😉 Zal vast wel onder hormese vallen trouwens, af en toe een sigaar opsteken.

  Voor wat betreft Watve: “I’ll scratch your back if you’ll scratch mine” krijgt een heel andere betekenis… (and a dirty mind is a joy forever! :-D)

 88. Welkom aan boord, Schipper. Daar ga je.

 89. Mariet Hoen zegt:

  Nu we toch PDFjes verzamelen 😉
  Deze gevonden bij de Ketogenic Diabetics group. Boek van Lyle McDonald
  http://www.bodyrecomposition.com/

  “Foreword
  REGULATION OF KETOGENESIS
  (Sung to the tune of “Clementine”)
  In starvation, diabetes, sugar levels under strain
  You need fuel to keep going saving glucose for your brain
  Ketone bodies, Ketone bodies, both acetoacetate
  And its partner on reduction, 3-hydroxybutyrate.
  Glucagon’s up, with low glucose, insulin is down in phase
  Fatty acids mobilised by hormone-sensitive lipase
  Ketone bodies, Ketone bodies, all start thus from white fat cell
  Where through lack of glycerol-P, TG making’s down as well.
  Fatty acyl, CoA level, makes kinase phosphorylate
  Acetyl-CoA carboxy-lase to its inactive state
  Ketone bodies, Ketone bodies, because glucagon they say
  Also blocks carboxylation, lowers Malonyl-CoA.
  Malonyl-CoAs a blocker of the key CPT-1
  Blocking’s off so now the shuttle into mito’s is begun
  Now we’ve ß oxidation, now we’ve acetyl-CoA
  But what’s to stop it’s oxidation via good old TCA?
  In starvation, glucose making, stimulating PEP CK
  Uses oxaloacetic, also lost another way
  Ketone bodies, what is odd is that the oxidation state
  Also favours the reduction of OA to make malate.
  OA’s low now, citrate synthase, thus loses activity
  So the flux into the cycle cuts off (temporarily)
  Ketone bodies, Ketone bodies situation thus is this
  Acetyl-CoA’s now pouring into Ketogenesis.
  It’s a tricky little pathway, it’s got HMG-CoA
  In effect it’s condensation in a head-to-tailish way
  Ketone bodies, Ketone bodies, note the ratio of the pair
  Is controlled by NAD to NADH everywhere.
  Don’t despise them, they’re good fuels for your muscles, brain and heart
  When you’re bodies overloaded though, that’s when your troubles start
  Ketone bodies, ketone bodies, make acetone, lose CO2
  You can breath those out, but watch out – acidosis does for you!
  © “The Biochemists’ Songbook, 2nd ed.” Harold Baum. London: Taylor and Francis Publishers,
  1995. Used with permission”.

  Klik om toegang te krijgen tot Lyle_McDonald_-_The_Ketogenic_Diet.pdf

 90. Mariet Hoen zegt:

  Nog even de link naar The Biochemists’ Songbook
  Note to professors: I can heartily recommend using these songs in your lectures, and trying to get the students to sing along. Whether or not the lyrics actually have specific pedagogical value, playing and singing these songs always puts both me and the students in a good mood, and I think that this alone helps the teaching and learning process.”

  Aan het einde van de pagina nog een paar linken naar andere songs 😉
  http://www.csulb.edu/~cohlberg/songbook.html

 91. Mariet Hoen zegt:

  Deze quote kreeg ik via een vriend van Ron Rosedale.
  Rosedale en de vriend werken regelmatig in India, dus ik vroeg hem over Milind Watve. Hij kende hem niet maar vond de PDF interessant !?

  ” To quote Rosedale….but keeping glucose down and leptin down definitely improve immune function.

  Ketones are correlated with better immune…but it is correllated.

  Ketosis….is not the idea.

  You want your ketones to be 0. you want to burn them as fast as you form them.

  Ideal your ketones would be 1 or 2 plus.

  A starvation diet will jack them up to 4 but it means you are not burning but only producing.

  You want to burn fat…period. Ketones are a by product. …ketosis is not the goal…burning fat is the goal.

  Voor wat het waard is ? 🙂

 92. Jo tB zegt:

  Ik heb zojuist een hilarisch stukje over voors en tegens gelezen. Dacht dat het hier wel bijhoort.

  http://www.huffingtonpost.com/david-katz-md/diets_b_4069694.html

  Beating on wheat and raining on grains.

 93. Jo tB zegt:

  Mariet, ik kon het natuurlijk niet laten om even te luisteren naar Waltzing Matilda!!

 94. Hoi Mariet,

  Niet eens met Rosedale dit keer. Ketonen zijn wel het doel, in zoverre dat bepaalde delen van de hersenen (maar ook het hart en nog enkele organen) ze prefereren en dat ze met name in de hersenen een structurele functie vervullen die niet kan worden vervuld door glucose. Idealiter is er dus sprake van een lichte tot milde ketose.

  Het klopt dat de spieren na ketoadaptatie geen ketonen meer verbranden, maar vetzuren (en bij piekbelasting natuurlijk glycogeen). De hersenen kunnen echter geen vetzuren stoken. Doe moeten glucose, lactaat of ketonen hebben. Als de hersenen vetzuren gingen verbranden, zouden ze als een kaartenhuis in elkaar donderen :-).

 95. Bedankt voor dat prachtige archaïsche boek, Folkert :-).

 96. Jo, wat een **** is die Katz. Verschrikkelijk. Ik zie geen enkel valide argument.

 97. Mariet Hoen zegt:

  Melchior,
  Daarom zette ik er ook een vraagteken bij. Ik heb deze ´vriend´ ( hij is een DM T1 ) al vaker deze opmerking zien maken. Eén keer in verband met Jimmy Moore, denk ik. Die pocht over zijn hoge Bloedketenonen. Maar Jimmy Moore wilde afvallen, dus zoveel mogelijk vet verwijderen.
  Bij een niet-overgewichtige DM T1, is het doel juist om grotendeels op ketonen te leven, en niet of maar heel weinig glucose nodig te hebben.

  Als je langere tijd in ketose bent en in staat om de ketonen te gebruiken, tonen de bloedmeter of urinesticks lagere waardes aan, omdat de ketonen meteen verbruikt worden.
  Door de glucose laag te houden, is vanzelf de insuline én de leptine laag, waardoor er ketonen gemaakt worden, maar vooral gebruikt kunnen worden. Ik denk dat hij dat bedoelt.
  Dit is allemaal therapeutisch bij ziektes, zoals DM T1 en 2.

  Daarom is volgens het Paleo bierviltje eten, voor ‘gezonde’ mensen zo preventief. Omdat het vermogen om én glucose én ketonen te gebruiken intact blijft.

 98. Ik denk ook dat hij dat bedoelt, Mariet. Dan zijn er dus wel voortdurend ketonen beschikbaar.

 99. Dojodelft vestigde met zijn sympathieke commentaar onder een andere post indirect de aandacht op de perfecte sport voor wie de inzichten van Milind Watve serieus neemt. Helaas voor mezelf maar gelukkig voor Dojo woon ik niet in de buurt van Delft of een van de andere plaatsen waar ze trainen :-). Voor wie dat wel doet, absoluut het overwegen waard:

  http://dojodelft.wordpress.com/over-ryounkai/

  Folkert had het over judo, dit is volgens mij nog veel beter. En je hoeft niet bang te zijn voor ernstige verwondingen. Van de site:

  Kumite is de derde pijler van Ryounkai karate. Hier gaat het er om je technieken daadwerkelijk bij een tegenstander toe te passen. Ook Kumite is een oefening, waarbij de verbetering van je technieken en van je begrip van karate het hoofddoel is. Omdat je technieken gevaarlijk zijn is het van belang te zorgen voor fysieke bescherming. Door het gebruik van borstvest (do) en helm (men) kunnen wij full-contact bogu karate trainen zonder dat wij elkaar hierbij kunnen bezeren.

 100. Alex zegt:

  Er zijn meerdere vormen van karate Melchior. Ryounkai is echt niet beter dan bijvoorbeeld Shotokan, de meest getrainde vorm.

  De beste vechters van ‘mijn’ karateschool trainen Kyokushinkai http://nl.wikipedia.org/wiki/Kyokushinkai dat is denk ik eerder waar Watve het over heeft. 😉

 101. Wow, jij doet karate! Dank voor de info, Alex!

 102. Alex zegt:

  Na verhuizing dojo helaas niet meer Melchior, slap excuus ik weet het. ;-)http://www.karatebond.nl/Karatescholen.aspx

  Ben aan het denken over krav maga. 🙂

  • Dat lijkt me nog heftiger, Alex! En het ontbeert ook dat mystieke gelul van die Aziaten. Vraag me wel af hoe je bepaalde acties traint ;-):

   Het Krav Maga kent dan ook geen kata en is een geschikte methode voor zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden om in relatief korte tijd te leren om te gaan met (levens-)bedreigende situaties, zoals bedreigingen met mes of vuurwapen. Zoals iedere realistische vorm van zelfverdediging is het krav maga niet aan regels gebonden, buiten de regels van de wet. Trappen en stoten naar het kruis zijn toegestaan, evenals ellebogen naar het hoofd en het prikken van vingers in ogen of tegen de keel. Het is dan ook geen sport maar een zelfverdedigingssysteem. De beoefenaar van het Krav Maga zal dan ook indien mogelijk conflictsituaties proberen te vermijden, maar in het geval van een daadwerkelijke conflictsituatie, alles doen om te overwinnen.

 103. Alex zegt:

  Geen gelul in onze dojo Melchior! Alle focus op lichamelijke training, geest volgt vanzelf door de vereiste discipline. 😉

  “De beoefenaar van het Krav Maga zal dan ook indien mogelijk conflictsituaties proberen te vermijden, maar in het geval van een daadwerkelijke conflictsituatie, alles doen om te overwinnen.” Die laatste zin is ook van toepassing op karate, de goede karateka’s zijn geen vechtersbazen, maar trainen serieus in de dojo zodat ze in geval van nood weten wat te doen. Als je weet dat jouw reactie iemand kan doden/dodelijk verwonden ben je terughoudender dan wanneer je maar wat aanklooit.

  Als het goed is leer je ook aanvallen te pareren, zodat je daags erna gewoon naar je werk kunt zonder lastige vragen te moeten beantwoorden met betrekking tot e(e)ga. 😉

 104. Alex, als iemand die Krav Maga beheerst wordt aangevallen door iemand die een vorm van karate beheerst, wie heeft dan de meeste kans het er levend vanaf te brengen? Of is dat onmogelijk te zeggen?

  Dat Krav Maga lijkt me top en er zit een school in Groningen.

 105. Alex zegt:

  Dat zal afhankelijk zijn van waar je karate geleerd hebt (veel verschil tussen scholen), maar gezien het feit dat Krav Maga zonder regels vecht en het eerder op zelfverdeding gebaseerd is zou ik zeggen KM, zeker als de aanvaller een mes/wapen heeft. “Krav Maga combines moves and techniques from other forms of martial arts such as, judo, jujutsu, karate, kobudo, boxing, wing chun, aikido, wrestling and a few others arts.” http://americanpreppersnetwork.com/2012/06/krav-maga-vs-karate.html
  Iemand die goed getraind is en zeker iemand die meerdere technieken beheerst heeft uiteraard altijd betere kansen dan iemand die een korte cursus gevolgd heeft. 😉

  Dus de plannen voor VLC/ketose zijn weer (tijdelijk) van de baan? Vraag maar aan Robb Wolf, MMA is bij onvoldoende carbs niet te doen. 🙂 Succes ermee!

 106. Alex zegt:

  En omdat ik geen zin heb om uit te zoeken waar ik de reactie van Amy eerder gepost heb met betrekking tot Perlmutter 😛 plaats ik haar blogpost hier http://robbwolf.com/2013/10/16/carbohydrates-missing-forest-trees/ 😉

 107. Dank, Alex. Krav Maga gaat het worden, denk ik. Als ik het doe, wil ik het ook echt goed leren, dus geen ‘cursusje’, maar een jaar of zo intensief trainen.

  Ketogeen, zetmeel, amylase, stress, Anna, Perlmutter et al versus Amy & Robb. Ik ben er niet uit en ik weet niet of ik er ooit uit kom :-). Het wordt me steeds duidelijker dat periodes van ketose normaal en vermoedelijk optimaal zijn. Ik denk dit te bereiken (meet niks, weet dus niks) door IF en coastal dweller paleo zonder zetmeelbronnen, maar met wat fruit en ’s avonds zelfs vaak een lepel honing. Is het very low carb? Ik denk het niet, maar voor een SDCD’er is het vermoedelijk zeer Spartaans/restrictief. Tegelijkertijd doe ik de laatste tijd in het kader van mijn Watve-tik steeds meer glycolytisch werk. In plaats van een half uur of drie kwartier hardlopen (waarin ik toch al wel sprints inbouwde), ben ik aan het sprinten, ‘jagen’, uitwijken, springen, achter een balletje aanrennen op een plein met muurtjes, trappen, bankjes, etc. Verder steeds meer ‘you are your own gym’ werk (waarvan ik momenteel geblesseerd ben :-)). If anything, heb ik het gevoel dat mijn huidige eetpatroon deze activiteiten uitstekend voedt.

  Laten we het erop houden dat het Bierviltje eigenlijk gewoon niet stuk kan.

  Dank voor dat Mitra-gerelateerde stuk!

 108. guidovogel zegt:

  Vergeet niet genoeg vet te eten. Te veel eiwit voorkomt dat je in ketose komt.

 109. Guido, misschien. Misschien niet. Het blijft ook een kwestie van hoeveelheden en eetfreguentie.

  Deze ervaring van Wooo is, hoewel n=1, interessant.

  http://itsthewooo.blogspot.nl/2013/10/dietary-fat-promotes-insulin-resistance.html

 110. Guido Vogel zegt:

  Dat is tegengesteld aan wat Phinney & Volak beschrijven (en dat is niet n=1). Zie ook Andreas Eenfeldt:
  http://www.dietdoctor.com/lose-weight-by-achieving-optimal-ketosis

  How to achieve optimal ketosis

  Many who firmly believe they are eating a strict low-carb diet are surprised when they measure their blood ketones. They may be at around only 0.2 or 0.5 – quite far off from the sweet spot! Why?
  The trick here is not only to avoid all obvious sourced of carbohydrate (sweets, bread, spaghetti, rice, potatoes), but also to be careful with your protein intake. If you eat large amounts of meat, eggs and the like, the excess protein will converted into glucose in the body. Large amounts of protein can also raise your insulin levels somewhat. This compromises optimal ketosis.

  The secret to getting around this is usually to eat your fill with more fat. For example, if you have a bigger helping of herb butter to your steak, you might not feel like having a second steak, and instead feel satisfied after the first one.

  More fat in your food will fill you up more. This will ensure you eat less protein, and even less carbohydrate. Your insulin will drop and, hopefully, you’ll be able to reach optimal ketosis. And that’s when many a stubborn weight plateau is overcome.”

  The proof of the pudding lies in its eating: ketonenmeter/strips kopen en uitproberen.

 111. marietsebiel zegt:

  Ted Talk van Marianne van Dijk
  Living like a cavewoman in Amsterdam:

 112. marietsebiel zegt:

  Die is ook leuk 😉 Nu Marianne

 113. marietsebiel zegt:

  Lukt niet ze stond op FB, en zei al dat het online stond. Ik ging naar You Tube en kon het wel zien. Weird. Sorry, later 🙂

 114. jpvandoorn zegt:

  Heeft iemand nog een werkende download van het boek doves diplomats van Millind Watve?
  Bij mij werkt het niet meer.

 115. Hielkje zegt:

  Voor de liefhebbers: Watve komt naar Groningen https://evolutionarymedicine.org/2017-isemph-meeting/ zie de datatable of all presentations nr. 37. De titel van zijn presentatie: Behavioural deficiencies: the missing link in our understanding of complex disorders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s