“Bij twijfel: eet minder koolhydraten en meer vet”

Deze geweldig interessante lezing van Dr. Stephen Phinney liet zich niet embedden in een commentaar, vandaar dat ik hem in een aparte post zet. Phinney legt hier het concept Nutritional Ketosis heel helder uit. Ik schreef er ondermeer over in het stuk Dieselpower. De man stuitert van energie, wat je niet kan zeggen van de veganistische low fat goeroe Dr. Dean Ornish, die zich aan het eind van de lezing met onderkinnen en al door het beeld sleept ;-). Wiens mitochondriën zijn blijer? Geen tijd voor verdere uitleg, dus kijk zelf maar… Eén vraag wil ik echter wel stellen. Hoe veel koolhydraten konden we nou eigenlijk bemachtigen, 40.000 jaar geleden in onze rivierdelta?

Screenshot uit de lezing gejat van Yvonne.

Screenshot uit de lezing gejat van Yvonne.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

282 reacties op “Bij twijfel: eet minder koolhydraten en meer vet”

  • Als ik ook maar iets ga mankeren, wordt dit de eerste strategie. Stiekem zou ik er ook nu al wel mee willen experimenteren, maar huis tuin en keuken paleo is voor de omgeving al weird genoeg ;-). En Fran werd er grijs van…

   Was jij het Ferdinand, die iets over mycotoxinen postte? Ik ga er straks direct naar kijken. Het was me ontglipt.

 1. bert zegt:

  De man stuitert van energie, wat je niet kan zeggen van de veganistische low fat goeroe Dr. Dean Ornish, die aan het eind van de lezing met onderkinnen en al door het beeld waggelt

  Dat is belachelijk !!! Hier schaats je een scheve schaats !!! Een hele scheve schaats.. En als je dat niet wilt zien !?

  Anouk heeft een goede positie behaald op het eurovisiesongfestival omdat ze zich niet in de media heeft laten gelden zoals die indiaan van vorig jaar… zegt een anouk-fan !!

  Sven Kramer is tegen het besluit om te kiezen voor de nieuwe shaatsbaan in Almere.. Ja hoor..

  En de man in de video stuitert van energie… en dean Ornish waggelt…???? Ik heb niemand zien stuiteren… Ik zag ook de enegie niet…

  Mijn buurman links rijdt in een ferrari is strak slank en gespierd.. Mijn buurman aan de andere kant reed op een fiets met zijn dikke kont !!! Jahooorrrr…

  Beauty is in the eye of the beholder..

 2. He die is flauw, de beste man is 59 en ziet er – afgezien van zijn rare aangeboren kinvorm – erg gezond en jong uit. Zeker tien jaar jonger. Cordain ziet er ook fris uit, maar minder fris dan Ornish.
  Heb je nooit eens het vermoeden dat ze allebei gelijk kunnen hebben? Cordain en Ornish? Dat het eigenlijk alleen maar belangrijk is dat junkvoer eruit gaat? Zijnde bewerkte vetten, suiker en meel? Zelfs bij de primitieven heb je stammen die leven op een dieet dat behoorlijk veel koolhydraten bevat (Kitawans). Weliswaar in knolvorm, maar toch. En op Okinawa (niet primitief, wel gezond en langlevend) is de verguisde boon en sojaboon een hoofdbestanddeel evenals rijst. Dat zou toch niet moeten kunnen? Misschien moesten we eens proberen de eindjes bij elkaar te brengen. Nu kiest vortdurend iedereen een extreem standpunt, terwijl je eens zou moeten kijken wat paleo en ornish gemeen hebben. Nou die overeenkomsten zijn er!

  • “Heb je nooit eens het vermoeden dat ze allebei gelijk kunnen hebben? Cordain en Ornish? Dat het eigenlijk alleen maar belangrijk is dat junkvoer eruit gaat? Zijnde bewerkte vetten, suiker en meel?”

   Voortdurend, Hanny. Moet ik je de posts en reacties wijzen?

 3. Pingback: Dr. Steve Phinney: Eet minder koolhydraten en meer vetten | gripopkoolhydraten.nl

 4. Mariet Hoen zegt:

  Ha, ha, Twijfel ? Hier geen twijfel meer. Maar ja, N=1, he 😉

  • Ik kan het niet helpen, maar ik word wat spotziek van in mijn ogen onterechte beschuldigingen (dit blog staat helemaal vol met de paleo is macronutriënt neutraal boodschap, Lindeberg is hier zo’n beetje leidend en ik ben bijna ziekelijk voorzichtig met very low carb). Daarom dit screenshot van een veganistisch forum, waarop een jongen in alle ernst opschept over zijn geweldige transformatie na slechts 15 maanden vegaan eten :-). Met minder training, proest! En hij oogst uitsluitend loftuitingen. Dit is wat ‘Ornish’ met je doet. Ieder z’n bias ;-).

 5. Candy zegt:

  Die laatste foto, is dat zo eentje van “vind de 7 verschillen”? Want ik vind ze niet….

  • Nee, precies Candy, hooguit een nog iets geprononceerder gynaecomastie. Dit is een typisch voorbeeld van een ‘metabolically obese normal weight individual’ ofwel TOFI (thin outside fat inside, net als Ornish overigens, voor zover ik kan bekijken). Ingevallen bekkie, maar sarcopenisch en massa’s metabool actief vet in de buikholte en rond de organen. Zwaar ‘koolhydraat-intolerant’ (credit Tim Noakes). Een tijdbom.

   • Candy zegt:

    Leek me ook. Langs de andere kant ben ik de laatste persoon die een oordeel mag vellen. Ik ben waarschijnlijk de enige mens op aarde die NIET is afgevallen met paleo en ik vecht nog altijd tegen een deel overgewicht. N=1 is in sommige gevallen een werk van lange adem, maar mijn gezondheid is er al zo hard op vooruit gegaan dat ik alleen kan blijven proberen! Van constant ziek (fibromyalgie), moe en futloos naar 1 jaar symptoomvrij, medicatievrij) en energiek is niet niets. Ooit krijg ik ook zo’n mooie ‘na-foto’ als in alle succesverhalen op MDA 😉 .

    • Hoi Candy,

     Nu vel ik natuurlijk geen oordeel, het is een ‘klinische waarneming’ ;-).

     Wat betreft je eigen n=1.

     1) Gewicht zegt niks. Repeat after me, gewicht zegt niets. Geef de weegschaal aan de kringloop. 2) Een super laag vetpercentage is geen slim doel. Zeker vrouwen zijn beter af (metabool gezonder) met een lekker laagje subcutaan vet. 3) Het kan zijn dat je intra-abdominaal vet hebt ingeruild voor spierweefsel.

     Gezondheid is het doel. Een eventueel zandloperfiguurtje is voor sommigen een bonus, maar het is irrelevant in verhouding tot zaken als bloeddruk, Heart Rate Variability, bloedsuikerhuishouding, energie, symptomen, etc.

   • George zegt:

    This is so true:

    “Gewicht zegt niks. Repeat after me, gewicht zegt niets. ….

    Gezondheid is het doel. Een eventueel zandloperfiguurtje* is voor sommigen een bonus, maar het is irrelevant in verhouding tot zaken als bloeddruk, Heart Rate Variability, bloedsuikerhuishouding, energie, symptomen, etc.

    J*a, ik ben er ook vaak vroeger ingestonken als ik zo’n website ontdekte, met zo’n wasbordfiguur, die in de spiegel zich zelf fotografeert (met te veel blits) en dat zou het bewijs zijn voor de kwaliteit van zijn (meestal (verstopte) commerciële verhalen……als ik ze nu zie: laughing out loud rolling over the floor, oftewel: LOLRTF

   • Mariet Hoen zegt:

    Candy, fantastisch resultaat ! Het symptoomvrij, medicatievrij en energiek zijn is de echte bonus.
    Dat afvallen komt vanzelf, als je lichaam geneest. Gezonder worden is het belangrijkste. Ik ben al heel veel afgevallen het laatste jaar en heb zeker nog een jaar te gaan. Ik val maar heel langzaam af, 1 à 2 kilo per maand. Nu sta ik al maanden stil op de weegschaal. Door de krachtraining heb al wel meer spiermassa gekregen en dat toont meer als de kilo’s.
    Mijn ‘Before and After’ foto’s tonen al een behoorlijke vooruitgang.
    Over een jaar rijp voor publicatie 😉

 6. Alex zegt:

  Weet eerlijk gezegd niet zeker of ik me in dit wespennest wil steken, maar aangezien het goed schijnt te zijn voor de afweer… :-P. Er is een breed spectrum tussen vegan en carnivoor en die jongeman ziet er uit als een junkfoodvegan; vergelijk maar met bv. Amber Rogers en andere no meat athletes, veganisten/vegetariërs die er vaak verdomd goed en gezond uitzien ondanks het gebrek aan vlees/vis. Mét sport, dat dan weer wel. 😉 En veel groenten en fruit.

  Persoonlijk geeft ik er de voorkeur aan de voeding aan te passen aan de seizoenen, in de lente en zomer meer à la Denise Minger; er is dan volop verse groente en fruit verkrijgbaar, aan te vullen met vis/garnalen e.d.. In de herfst dan wat meer noten/vlees en minder fruit en vaker zelfgemaakte bouillon en ’s winters meer vet en stoofpot/soep met wintergroenten (al dan niet met vlees) (wanneer de kou voortduurt tot in de lente zoals dit jaar, groeit er weinig buiten ondanks dat de kalender al lente aangeeft).

  Mocht er iemand behoefte hebben aan Denises advies voor veganisten: http://rawfoodsos.com/for-vegans/

  Dat gezegd hebbende, er zijn natuurlijk omstandigheden mogelijk waarbij iemand enkel en alleen gedijt op ketose. Maar of er daadwerkelijk mensen zijn die het op lange termijn goed doen op vet-arm à la Ornish/Esselstyn?

  • Otto zegt:

   Wat ook van belang is, is hoe het over meerdere generaties gaat. In Weston Price’s Voeding en Fysieke Degeneratie staan ook voorbeelden hoe mensen die ‘physically perfect’ waren, maw goede genen hebben, het nog redelijk doen op slecht eten. Maar als zij dan weer kinderen krijgen is hun gezondheid alweer een treetje lager, en de kinderen dáárvan nog een treetje lager.

   Ook dieren werken zo. Price heeft het over een Londense dierentuin waarbij leeuwen prima leefden, alleen het voortplanten ging niet zo soepel: verminderde vruchtbaarheid, gebreken bij het nageslacht etc. Ze snapten er niks van, alle omstandigheden waren goed, ze kregen bakken met vlees te eten, wat wil een leeuw nog meer? Daarom moesten ze steeds nieuwe leeuwen laten overkomen.
   Een onderzoeker ging naar Afrika om leeuwen en hun voortplanting te bestuderen, misschien was er iets wat over het hoofd gezien was. Hij zag dat een leeuw een zebra aanviel en doodde. Daarna vrat hij aan de zijkant van de zebra naar binnen, at wat orgaanvlees op, en liet de rest achter voor de jakhalzen. Toen hij dat meldde aan de dierentuin, voegde ze orgaanvlees toe en wat bleek: alle problemen met voortplanting waren voorbij.

   Daarom is het ook riskant om te zeggen ‘kijk, ik voel me super en kijk eens wat ik allemaal bereikt heb op dit en dat dieet!!’, terwijl je dan nog niet alles weet.

   En ja, ik zie veganisme ook van dichtbij dmv vriendin, en als je het heel goed aanpakt kom je een heel eind. Echter, soms kom ik op een vegan-feestje en dan denk je toch van: nee, de meesten lijken toch iets niet helemaal goed te doen/goed te reageren op hun leefstijl. Aardige mensen, dat wel. 😉

   • Otto, Barker’s fenomeen is extreem belangrijk. De epigenetische aanpassingen die in utero of zelfs ver voor je conceptie zijn ontstaan, zijn een gegeven. Dat klinkt fatalistisch, maar juist de aandoeningen die voortkomen uit die predispositie reageren vaak goed op implementatie van het default milieu: paleo en of low carb.

    Een veganenfeestje. Leuk ;-)!

   • Otto zegt:

    Het lijkt er inderdaad op of je dan nóg gevoeliger bent. Wel een tikkeltje een raar gegeven: sommigen móeten dus paleo eten omdat het fysiek geëist wordt voor hun huidige gezondheid, terwijl anderen zo eten voor hun nageslacht of zichzelf over 50 jaar, omdat ze er op het moment niet zoveel van merken. Een vriend van mij grapte laatst: voeding heeft geen invloed op mij.. hij is ergens midden/eind 30 en vreet alles wat los en vast zit, maar fysiek merkt hij er weinig van, sport op hoog niveau, is stevig gespierd.. dat laatste verhoogt je tolerantie wel flink, helemaal omdat hij dan 4000+kcal eet per dag, wat mij overigens doet vermoeden dat je dan ruim genoeg voedingsstoffen kunt binnenkrijgen, ook al is daarvan 2000kcal pure troep, hou je nog 2000kcal aan voedingsrijk eten over. Iemand die maar 2000kcal mag eten heeft een stuk minder speelruimte dan.

  • Ik kan van het idee van de voorbestemming maar niet los geraken. Hou me ten goede, niet dat ik ten volle geloof in een Almacht die ons leven beschikt, maar meer gezien in de resultaten van de Genetica. Wat ligt er in je eigen hand om te beschikken over je gezondheid, je levensgeluk, de kracht van je lichaam en van je geest. Dagelijks tel ik mijn zegeningen en verwonder mij, dat ik nog nooit enig ongemak, ziekte, ongeluk, arrenmoede en armoede heb gekend. Enkele builen en schrammen, dat is het. De liefde is mij altijd ten deel gevallen.

 7. Janet Noome zegt:

  Hoi Melchior, dit filmpje is opgenomen in november 2012. Zijn er al uitslagen bekend over het onderzoek waar Phinney het over heeft in minuut 22.27?

  Dank je voor deze posting! Gaat weer in mijn dossier. Ik heb hier dagelijks mee te maken en loop vaak tegen een muur van onbegrip bij cliënten. Vanochtend ook weer. Je zou verwachten dat de huisartsen wat afwachtend zouden zijn maar dat is niet zo. Die zijn inmiddels wel ‘om’. Althans die waar ik mee werk. Ik vind de ‘Nutritional Ketosis’ van rond en onder de 50 gram koolhydraten per dag heel haalbaar voor iedereen. En je kunt er heerlijk mee eten. Maar het gros wil er niet aan en vind zo’n andere wijze van eten teveel gedoe. Eén cliënt vond het zelfs niet nodig om zelf te komen en stuurde zijn vrouw…. ;-( Maar wel bijna wekelijks naar de medisch specialist. Oh, als je alle mensen met het Metabool Syndroom toch eens van die berg koolhydraten af zou kunnen krijgen. Dan hield Schippers geld over.
  Zo’n filmpje laad mij ook weer even op haha.

  • George zegt:

   @Janet: dat is nou eenmaal zo, pas zei ook nog iemand, die zag dat een ander een taartje liet staan bij een (feestelijke) gelegenheid: “tja, als ik dit meer zou mogen eten, dit is een van de vreugdes van het leven” en in een toon van: onbegrijpelijk, hoe kan je jezelf dat aan doen?
   De man in kwestie slikt zich rot aan medicijnen, kan bijna niet meer hardlopen en hij heeft al eens tegen mij gezegd: een pilletje slikken is – ik geef het toe – makkelijker dan mijn voeding aanpassen.

   Nou vind ik dat je wel eens een taartje mag eten, maar om dat te beschouwen als een highlight in je leven?

   maar zo is het dus wel….uiteindelijk kun je mensen alleen adviseren in het proces van zelf beslissingen nemen…..inspireren kan wel, maar verdien je geen droog brood mee of beter: een stuk grassfed beef……

   • “Nou vind ik dat je wel eens een taartje mag eten, ”
    Dat vind ik nou dus niet George. Geen taartje !

    • George zegt:

     Ik mag af en toe een taartje, omdat ik merkte dat *ik* te krampachtig bezig was met paleo (zal wel aan mijnperfectionisme liggen). Voor mij doorbreekt af en toe een taartje deze kramp en voel ik mij veel relaxter…wellicht trok ik het ook te veel in de katholieke sfeer van streng in de leer zijn en geboden en verboden 🙂
     af en toe een taartje is overigens ook een vorm van hormese

   • Peter van Scorel zegt:

    “af en toe een taartje is overigens ook een vorm van hormese”

    zomaar een zinnetje waar je makkelijk over heen leest (;

    • Niet overheen gelezen, Peter, en vaak over nagedacht. In het geval van tarwe kan het een gevaarlijke veronderstelling zijn. Als je immuunsysteem geactiveerd wordt door bestanddelen in bijvoorbeeld tarwe, en op basis van die labeltjes cellen of organen onder vuur neemt die een nauwelijks te onderscheiden signatuur dragen, dan leidt elke exposure tot 6 maanden autoimmuniteit.

     In geval van tarwe-geïndcuceerde autoimmuniteit is één gebakje wel degelijk een gebakje te veel.

   • Jo tB zegt:

    Deze taart mag je wel eens eten!! Nog puur paleo ook.
    http://www.paleocupboard.com/watermelon-cake.html

  • Fijn dat er ook mensen blij worden van dit postje, Janet ;-). Dat van dat onderzoek viel mij ook op, maar ik weet niet of de resultaten al bekend zijn. Vermoedelijk nog niet. Of ze vinden geen tijdschrift, omdat hun papers niet beginnen met de verplichte frase: ‘It’s a well established fact that dietary saturated fat raises LDL cholesterol and thus plays a causal role in the pathogenesis of Coronary Artery Disease, Erectile Dysfunction, Compulsive Masturbation Disorder, Vestibulitis hysterica, Hair on the Hand Syndrome, bla, bla, bla’. Noakes anticipeerde er ook op (dat onderzoek), dus we zullen het wel merken.

   Fijn dat huisartsen voor rede vatbaar zijn! Maar ja, als je dan zulke patiënten hebt als die jij en George beschrijven… Met zulke mensen valt gewoon niks te beginnen. Wat een sicko’s. Ik heb moeite om me in zulke mensen te verplaatsen.

 8. James Pot zegt:

  Voor al diegenen die nog wat suggesties kunnen gebruiken.
  http://authoritynutrition.com/101-healthy-low-carb-recipes/
  Ja, van Kris Gunnars, waar hij de tijd vandaan haalt? En de groente verbouwen ze daar in de kas?

  • Ha James! Ik begon me al zorgen te maken… Overigens zit je niet in mijn spamfolder. Geen idee wat er mis gaat.

   • James Pot zegt:

    Noodgedwongen vrij af. Zware onweersbui met regen. Volg jullie nog wel zo nu en dan ’s avonds maar we maken lange dagen. Vooral als de aardbeien bloeien en je staat ’s morgens in het veld te kijken naar de thermometer die 0 graden aangeeft. Zo iets betekent extra werk. Een acre of meer afdekken met ‘floating row cover’.
    Alle kersen bloesems waren bevroren, maar dan komen de volgende knoppen gewoon een paar dagen later in de bloei. Ze kunnen dat blijkbaar een paar keer doen.
    Op blote voeten in Amsterdam? Dan moet het op het land toch ook kunnen. Jullie hebben gelijk, het maakt echt verschil. Hele dag hakken en wieden op blote voeten is enerverend (?) Voel me er erg lekker bij. Geen idee hoe het precies werkt, maar het resultaat was vooral te merken in de daarop volgende dagen. Fitter.
    Bekeek dat verhaal toch wel wat argwanend. Heeft alle ingredienten om paleo/caveo belachelijk te maken, of in ieder geval te marginaliseren voor het algemene publiek.

   • Jo tB zegt:

    George, ik heb zojuist een nederlandse “aarden” site gevonden.
    http://www.earthingnederland.nl/aardingslakens

 9. George zegt:

  dank je @Jo tB Mariet had me er ook al op attent gemaakt, ik overweeg zo’n laken te kopen voor de nachtrust, alhoewel ik natuurlijk al op blote voeten wandel en ren…..maar van die aarde energie zal je wel nooit genoeg kunnen krijgen….

 10. George zegt:

  @Melchior…waar is mijn bijdrage gebleven met de reacties van Chivo op jou en Phinney via Facebook? Ik had hier wat geplakt uit Facebook….

  • Onlangs ontmoette ik een dame – eind 50 – die te maken heeft met: diabetes (4 x p. dag spuiten), 30% nierfunctie, overgewicht, hoge bloeddruk. En ze “moest” vetarm eten i.v.m. cholesterol ( statines had ze gehad, maar al gauw niet meer genomen i.v.m. alle bijwerkingen…). Dus ze moest eigenlijk koolhydraat arm, vetarm én eiwitarm eten. Dat is een onmogelijk opdracht….

   De nefroloog had toen maar “gekozen” voor meer koolhydraten, want i.c.m. spuiten kon ze mooi stabiel blijven, zodat die 30% nierfunctie ook goed kon blijven. Vet: dat is slecht voor je, ook voor je suiker….

   Tja….

   • Mariet Hoen zegt:

    Tja, doe het eens voor nefroloog ( koolhydraat arm, vetarm én eiwitarm eten ) Zou verplicht moeten worden 😉

   • Jo tB zegt:

    In order to keep your blood sugar at a stable level between meals make a mixture of raw butter (or coconut oil) with some raw honey to taste, put it into a glass jar which you can carry with you, and eat a few spoonfuls every 20-30 minutes all day.
    Gelezen op de website van Dr Natasha Campbell-Mc Bride.

    Ik volg dit advies op al een week of drie (niet ieder half uur, maar 3 à 4 keer per dag, en het heeft bij mij goed gewerkt. Ik doe een mespuntje honing op een eetlepel boter. Mijn suikers zijn goed stabiel geworden. Een aangename bij effect is dat ik van mijn lage rugpijn af ben waar ik al 6 jaar mee worstel!! Yippie!!

 11. lll5 zegt:

  Overheden twijfelen niet. Afspraak supermarkten met vleeswarenindustie over minder natrium en verzadigd vet in vleeswaren (na druk minister)
  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/05/22/nederlands-vlees-wordt-komende-jaren-minder-zout-en-vet

  • willem zegt:

   Overheden baseren hun adviezen, c.q. voorschriften, meestal op aanraden van instellingen die daartoe in het leven zijn geroepen. In dit geval op adviezen die via het voedingscommunicatiecentrum (Voedingscentrum) zijn gegeven.
   Minder zout, in zijn algemeenheid, valt toe te juichen. Maar minder vet?
   Jazeker, er zijn vele soorten vet die kwalijk zijn. Maar gezonde verzadigde vetten, die moet je omarmen!

   • Willem, ook voor het focussen op zout geldt:

   • willem zegt:

    Ja, ja, zout…
    Maar we mogen toch wel constateren dat aan bewerkte (vlees)producten veel te veel, en wrs. inferieur, zout wordt toegevoegd. Niet alleen om bederf tegen te gaan (daartoe zijn overigens andere middelen aan te wenden), maar vooral om aan de gemiddelde smaak van de gemiddelde consument te voldoen. Zout, suiker en vet zijn smaakvolle producten.
    Overigens past deze ontwikkeling, ”minder vet, minder zout” als kretologie, sluitend in de tendens ogenschijnlijk het gezondheidsbelang van de consument hoog in het vaandel te hebben staan. Feitelijk is het een marketingtruc om de burger het gevoel te geven dat de voedingsindustrie v.w.b. de gezondheid het goed meent en alles in het werk stelt om aan hoge eisen te voldoen.
    En we trappen er weer in… en volgen het Vinkje.

 12. George zegt:

  Voedingscentrum maakt zichzelf wederom totaal ongeloofwaardig!
  beter kan ik het niet zeggen, dus citeer ik maar:
  http://www.lexnaturalis.nl/?p=388

 13. Op de FB pagina van het voedingscentrum een heftige discussie over kokosvet.
  zie https://www.facebook.com/voedingscentrum?fref=ts

 14. Copy/paste uit nieuwsbrief FoodHolland:

  Jaarprijs Goede Voeding maakt doorstart

  De Jaarprijs Goede Voeding wordt in 2013 weer uitgereikt. Vanaf 21 mei is de inschrijving voor bedrijven geopend. De prijs is bedoeld voor voedingsbedrijven die hun producten vanuit een gezondheidsperspectief hebben verbeterd, bijvoorbeeld door minder zout, verzadigd vet of suiker te gebruiken. Tot 2011 gaf het Voedingscentrum de prijs uit, onder de naam Jaarprijs Voedingscentrum. Uitgeverij MYbusinessmedia zet de prijs na overdracht door het Voedingscentrum voort onder de naam Jaarprijs Goede Voeding. Dat gebeurt onder de vlag van drie voedingsuitgaven voor professionals: Voeding Nu, VMT en Food Hospitality.

  De Jaarprijs Goede Voeding wordt uitgereikt om initiatieven gericht op het verbeteren van het voedingspatroon van de Nederlandse bevolking te stimuleren en in een brede belangstelling te plaatsen. Het achterliggende doel van de Jaarprijs is het prikkelen van industrie en handel om gezondheidsaspecten mee te nemen bij productontwikkeling en productinnovaties. Ook basisvoedingsmiddelen komen in aanmerking voor deelname. De communicatie rond een product en de aanzet tot gezonder gedrag tellen mee bij de beoordeling.

  Jury Jaarprijs Goede Voeding 2013

  De jury van de Jaarprijs Goede Voeding 2013 bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende geledingen die in Nederland betrokken zijn bij voeding, voedselproductie en communicatie daarover. Daarnaast krijgt het publiek de mogelijkheid zijn stem uit te brengen via de website van de Jaarprijs.

  Deelname

  Deelname voor bedrijven staat open van 21 mei tot 2 september en geldt voor producten die tussen 1 januari 2012 en 2 september 2013 op de markt zijn gebracht. De uitreiking van de Jaarprijs vindt plaats op 12 november tijdens een middagsymposium over herformulering van voedingsmiddelen.

  bron: Food Hospitality, 21/05/13

  • En de partners in crime (je zult er maar tussen staan) zijn…

   De jury van de Jaarprijs Goede Voeding 2013 bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende geledingen die in Nederland betrokken zijn bij voeding, voedselproductie en communicatie daarover. Daarnaast krijgt het publiek de mogelijkheid zijn stem uit te brengen via de website van de Jaarprijs.

   Vertegenwoordigers jury

   – Prof. Frans Kok (voorzitter), hoofd afdeling Humane Voeding Wageningen Universiteit.

   – Dr. Peeter Verlegh, directeur Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Commerciële Communicatie en Universitair hoofddocent Communicatiewetenschap UvA.

   – Dr. Andrea werkman, docent opleiding Voeding en Diëtetiek Hanzehogeschool Groningen

   – Drs. Christine Grit, manager Voeding en Gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI).

   – Henrieke Crielaard, manager Public Affairs, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

   – Anja Evers, directeur Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).

   – Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, vertegenwoordiger Foodcluster MYbusinessmedia, secretaris jury.

   De jury zal inhoudelijk worden ondersteund door dr. Jeanne de Vries van Wageningen Universiteit voor de voedingstechnische beoordeling van de inzendingen.

 15. Beltsazar zegt:

  Wat ik in de lezing van Dr. Phinney mis (of heb gemist) is het risico van het eten van teveel eiwitten en hoe dit te voorkomen.
  Als je (bijna) alleen vlees eet, dan bestaat toch een veel te groot gedeelte van je voedsel uit eiwitten, is dit niet schadelijk?
  Of moet ik dan de hoeveelheid vet aanvullen met boter, kokosvet en olijfolie, dat zullen de inuït toch ook niet tot hun beschikking hebben gehad?

  • De Inuit eten behoorlijk wat eiwit, maar niet genoeg voor rabbit starvation, Beltsazar. Vooral zeehond is vet.

   (–-) as their traditional diet contains only negligible amounts of carbohydrates, with 2% of energy coming from carbohydrates, 66% from fat and 32% from proteins.

   2. Draper HH. The Aboriginal Eskimo diet in modern perspective. Am Anthropol. 1977;79:309–16.

   • Sorry, begreep je vraag verkeerd. Staffan Lindeberg schrijft hierover:

    Will protein intake be too high?

    Not too high. Protein intake is often high, but not always. In meat, fish and many vegetables, protein is a major energy-providing nutrient (>>Figure>>). In fruit and root vegetables, carbohydrate dominates.

    However, it is far from proven that it is harmful with a protein intake around 20–35 E%, i.e. when 20–35 percent of the calories come from protein. Protein is filling and for this reason it prevents overweight. Earlier, a protein intake at 20–35 E% has been suspected of causing osteoporosis (brittle bone), but increasing evidence indicates the opposite. Not even Heaney, whose study from 1982 has been the most cited paper in support of the idea that dietary protein increases bone loss, believes this any more.

    Furthermore, the old ’fact’ that high protein diets deteriorate kidney function is being increasingly abandoned. Today, many nephrologists (specialists in kidney disease) say that abdominal obesity and atherosclerosis may have been underestimated as causes of impaired kidney function. If people with diabetes or failing kidneys decrease their waist circumference and improve blood pressure, cholesterol and blood sugar as a result of eating a paleolithic diet, very few doctors would advise them to give up that diet. But they would closely follow up laboratory tests for kidney function.

 16. Beltsazar zegt:

  Mijn eerste vraagstelling was wat onduidelijk, wat ik eigenlijk bedoel is: hoe is dit in te vullen met in Nederland verkrijgbare, gezonde vlees/visproducten zonder teveel eiwitten binnen te krijgen?
  Ik ben bijvoorbeeld een groot fan van het wildernisvlees van FREE Nature en zou het geweldig vinden om dit zonder schadelijke gevolgen 60-80% van mijn dagelijkse menu uit te laten maken, maar volgens mij is dit vlees nog ‘magerder’ dan supermarktvlees, dus bevat het relatief meer eiwitten.
  Als ik achterop m’n pakje varkensvlees kijk vindt ik daar in elke 100 gram, zo’n 20 gram vet tegenover 16 gram eiwitten.
  Ik kan me zo voorstellen dat met een mix van vette en magere vis de verhoudingen vergelijkbaar zijn.
  Dan ga je zonder van externe bronnen vetten toe te voegen toch al snel naar een verhouding van vet/eiwit 50/50 in plaats van 66/32.

  Om het even kort samen te vatten: De Inuït hadden het makkelijk, hun eten liep/zwom vanzelf in de juiste verhoudingen rond, maar hoe doe ik hetzelfde zonder mevrouw Lenie van t’ Hart lastig te vallen voor zeehondenvlees 😉

  • Otto zegt:

   Ik heb ’t eens bijgehouden op een site als http://cronometer.com/ (uitgebreid, maar Engels) of http://mijn.voedingscentrum.nl (oh jee, heulen met de vijand!!111oneone maar ze hebben nu eenmaal een vlot werkend systeem daar 😉 ), maar ’t viel me op dat, ondanks dat ik dacht veel eiwit te eten, ik altijd tussen de 20 en 22 e% bleef hangen. Meer dan dat lukt niet, dan hou ik gewoon op met eten ofzo. Wel eet ik dan veel vette vis als hoofdbron van dierlijk eiwit, en rood & wit vlees als ‘erbij’.

   Dus vul ’t eens een tijdje in om te zien wat je eigenlijk binnenkrijgt, en wat er zou gebeuren als je iets anders zou eten. 🙂

   • bert zegt:

    Ik heb hetingevuld en oepsss, te veel verzadigd vet…. !! 1750 calorien voor een man van 1.88 en 87 kilo !!! 81 gram eiwit

   • Otto zegt:

    Ja, niet luisteren naar hun adviezen, gewoon zelf je conclusies trekken 😉

    81 gram eiwit is ongeveer 18 a 19 e%, prima verder lijkt me, niet teveel of te weinig. 🙂

   • Bert, 1750 Kc is bij 1.88 en 87 kilo, toch niks.

   • bert zegt:

    Otto, ja je bedoeld het eiwitpercentage. Maar ik eet ook niet paleo..of vlees georienteerd. Misschien zou het beter zijn. Ik ben wel paleo-geinspireerd/geinformeerd. Maar je link naar de calculator was handig. Als ik te dikke mensen zie of hoor praten over hun gewichtsprobleem (of ik zie er zelf een probleem in bij hun..) en ze hebben het over sport… denk ik altijd maak eens een berekening.. !! Maak het eens inzichtelijk…. Niet paleo eten,… maakt het zo makkelijk om te overeten…koekjes, snoepjes, brood.. het is allemaal zo licht en DENSE… Deze berekening verwonderd mij dat mijn calorien zoveel lager zijn dan geadviseerd.. Ik eet elke dag hetzelfde. Heb geen honger en ben ook niet te vet.

   • bert zegt:

    Folkert,

    Wat je zegt.. Nou ja, niks… Maar volgens het advies van de site moet ik minimaal 2500 calorien innemen. Dat is voor een persoon van mijn stature. En dan voor een sendentaire levende persoon.. Ik ben niet sedentair. Ga zelfs nog naar de fitness.. Ik wil nog wat krachtiger worden in de fitness.. 10 X chin-up is het doel… Dus wil ook nog in de spieren groeien… Misschien komt de kracht wel vanzelf bij meer calorien (hoger testosteron). Of er komt meer vet en de chins gaan naar 0 .
    Zal mijn calorien eens uppen de komende twee maanden… 700 calorien erbij…
    Wat te doen… Paleo-gehalte vehogen… Of gewoon meer vanhetzelfde…

    Bij twijfel : ——————————————————- !!!!!!!!!!!!!!!

  • Beltsazar, ik denk dat je er dan inderdaad niet aan ontkomt wat extra vet in de mix te gooien, in de vorm van bijvoorbeeld boter, olijfolie, cacaoboter, kokosvet (waar ik overigens niet goed op reageer, maar dat is een individuele kwestie), spekvet, etc. Niet strikt paleo vermoedelijk, maar voor veel mensen blijkt het wonderbaarlijk goed te werken.

   • Beltsazar zegt:

    Dank, het is waarschijnlijk inderdaad zoeken naar een individuele mix om de natuur zoveel mogelijk te benaderen.
    Ik ben zelf een voorstander van zo simpel mogelijk, heb altijd het gevoel dat je met al dat geschipper met boekweit, honing, notenmeel e.d. toch ongemerkt een boel koolhydraten zit te eten en eigenlijk alleen je oude eetpatronen vervangt voor een nieuwe, gezondere variant. Ik weet noch goed hoe dolgelukkig ik was met m’n bord biologische havermout met rietsuiker als ontbijt, zonder te snappen waarom ik me zo verschrikkelijk moeilijk door de dag sleepte.
    Daarom spreekt het idee van een compleet geologisch/genetisch bepaald menu me ook aan. Het aanbod van vandaag de dag is hier echter zo ver vandaan gegroeid dat er niets anders op zit dan hier de (voor het individu) meest passende selectie uit te maken.
    Eindelijk dacht ik een soort ‘luie mensen paleo’ gevonden te hebben (gewoon zoveel mogelijk vlees in de pan gooien), maar ik zal toch zelf moeten blijven nadenken over wat ik eet 😉

 17. OT?

  Ik vraag me af of je door een LCHF / Paleo eet/leefpatrooon i.c.m. systematische IF een vergelijkbaar effect bereikt bij de mitochondriën.

  “Eeuwige jeugd ontdekt”

  wo 22 mei 2013

  Amsterdam en de École Polytechnique Fédérale in Lausanne hebben in muizen en wormen de genen gevonden die bepalend zijn voor de ouderdom die deze dieren bereiken. Ze publiceren hun bevindingen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De wetenschappers denken dat hun onderzoek het wellicht mogelijk maakt ook mensenlevens te verlengen.

  “De onderzoekers ontdekten dat de levensduur bepaald wordt door de MRP-genen die de aanmaak aansturen van de zogeheten mitochondriale eiwitten. Die eiwitten maken deel uit van de mitochondriën, de energiecentrales van de cellen. Als die minder actief zijn kunnen ze langer met hun energie voort en dat heeft een levensverlengend effect”.

  http://nos.nl/artikel/509684-eeuwige-jeugd-ontdekt.html

  • Ze vinden telkens weer andere pathways en telkens betreft het de mitochondriën en telkens is betreffende factor positief te beïnvloeden met koolhydraat en/of eiwitrestrictie (i.e. High Fat) en/of IF. We zullen zien of dat hier ook het geval is.

   Niet voor niets eet Cynthia Kenyon High Fat paleo ;-).

   • Dank je wel voor de link Melchior.

    Inderdaad elke pathway / receptor de eigen potentiële medicinale- of gentherapie, die te patenteren is. Opvallend bij nog weer andere pathways: bijna steeds komen verwijzingen terug naar chronische ziekten als diabetes, artritis e.d.. Dat kan ook niet anders, maar het wordt wel gesignaleerd – positief – en dan vooral uitsluitend vertaald naar medicatie – jammer dan. Niet stoppen met gluten consumeren, maar een pil uitvinden die ervoor zorgt dat je die heerlijke gluten kunt tolereren. Bijvoorbeeld.

    Ik heb je hele blog al eens doorgelezen, maar deze van Cynthia Kenyon had ik nog niet verwerkt. Herlezen kan helemaal geen kwaad. Ik ben Cordain en Rosedale aan het herlezen, dat verdiept toch wel weer het inzicht.

    Ik realiseer me steeds weer dat jij de meeste onderwerpen en vragen rondom Paleo al 10 keer (of 10-tallen keren..) hebt voorbij zien komen. Mooi dat je ons daarbij blijft helpen. 🙂

 18. Michael zegt:

  Interesant zijn ook de andere lezingen waar je hier voor zover in kan zien niet naar linkt, en vooral de panel discussion daarna met o.a. Gary Taubes die Ornish het vuur aan de schenen tracht te leggen (zonder veel succes overigens).

 19. George zegt:

  Is it time to stop blaming insulin for “fat storage”?
  If not because of reduced insulin, how then does a lower-carb diet really work for weight loss?
  The answer is that it is the relatively higher protein of the diets including Atkins, South Beach Diet, Paleo, etc., and not the relatively lower carbohydrate content that has led to the success of these approaches for weight loss
  http://evolvinghealth.wordpress.com/2013/05/22/is-it-time-to-stop-blaming-insulin-for-fat-storage/

 20. Hier een tegengeluid van mijn voormalige brother in arms Anthony Colpo (auteur van The Great Cholesterol Con, nog altijd een van de beste boeken over de diet heart scam). Of ik het met hem eens ben weet ik nog niet, maar gelukkig maakt dat niks uit voor onze verstandhouding ;-).

  • Zelf doe ik op idiote dagen soms:

   45 minuten hardlopen
   40 minuten zwemmen
   40 minuten fietsen

   En dan geen super bejaard tempo, maar ook zeker niet elite. Die 40 minuten zwemmen staat bijvoorbeeld voor 2000 meter. Eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat te doen zonder wat te eten uit de categorie paleo koolhydraten, te weten, (bak)bananen, dadels, vijgen et al. Maar ik heb very low carb ook nog nooit echt geprobeerd…

  • “Tegengeluid” heeft mijn belangstelling. Bijvoorbeeld het Adamo-zadel. Op idiote dagen zit ik 2 a 3 uur op de fiets en niet in een bejaard tempo.

   • Perfect, Folkert!

    Niet om op te scheppen, maar ik ben ooit naar de Noordkaap gefietst. Alleen, met een tent en ouderwetse gear. In 29 dagen. Het was in ‘those ignorant days’, dat wil zeggen dat mijn brandstof bestond uit cake, taart, koek, meer zoetigheid, brood, pasta, rijst, enfin, afschuwelijk ;-). Een jong lijf kan (kennelijk, hopelijk) onvoorstelbare beledigingen verduren (hoewel mijn gebit het me niet heeft vergeven). En natuurlijk maakt het uit of je de hele dag fors aan het verbranden bent.

 21. Wilma zegt:

  Zijn jullie nog nooit op het idee gekomen om keukenzout (= pekel!!!) te vervangen voor Keltisch zeezout???
  http://www.voedingisgezondheid.nl/zout_Keltisch_zeezout.html

  • willem zegt:

   Jawel. Vraag o.a. Hans maar..

   • George zegt:

    nou…… ik roep hier al minstens een jaar: Pansalz; een zout waardoor in Finland met 60% (!) hart- en vaatziekten zijn gereduceerd en ook is heel veel bloeddruk naar beneden gegaan. Maar ja, dit staat niet alleen bij de mensen thuis in Finland;
    Finland verplichtte ook de industrie uitsluitend dit zout te gebruiken!
    Dat zie ik Schippers hier in NL niet doen 😦
    http://www.amazon.de/KUHLMANN-GmbH-PANSALZ-250-g/dp/B001O1B7S8/

    Overigens: gratis verzendkosten via Amazon Duitsland

   • Hans zegt:

    Willem , kan het hier niet terug vinden ? Bedoel je over de sole ?
    Elke dag neem ik nog steeds 84 mineraaltjes tot mij sinds ik weet dat de groente ook al niet meer is wat het was , substraatkweek o.a….. De eigen moestuin vlot niet en de reeëen vreten de kruiden uit m’n vierkante metertuin , dol op rozemarijn en thijm ,
    En de bofkonten die deze overheerlijke beesten op hun bordje krijgen zullen nooit weten dat die fijne kruidige vleessmaak uit MIJN tuintje afkomstig is goddomme 😉

    Wilma , over de sole o.a. hier http://lyme.startpagina.nl/prikbord/10483969/keltisch-zout en hier http://www.keltischzeezout.com/toepassingen_van_keltisch_zeezout.aspx
    Ik koop grijs zeezout bij de Sligro , nog geen anderhalve euro p/kg dacht ik , laat je niet voor de gek houden door belachelijke prijzen elders. Er zijn zelfs al zoutwinkels met de meest wonderbaarlijke soorten met fantastische prijzen 😉
    Ik ,,maal” het ook in de vijzel om als tafelzout te gebruiken , blijft wel wat klef . Alle geraffineerde witte zout kan de kliko in of om op je stoepje te strooien bij gladheid… allen de grijze natte soort is goed .

   • willem zegt:

    Weet je, ik lees en probeer dan te onthouden. En, ja, op de gebieden waarover ik publiceer, verzamel ik wel van het een en ander. Taal-, letterkunde en geschiedenis, met name. Vandaar, Hans, mijn analfabetisme op dit blog om, zoals Mariet o.a., feilloos aan te geven wat waar staat; laat staan dat ik kan linken…
    En, George, natuurlijk wist ik van jouw Pansalz! Maar Hans kwam me blijkbaar eerder in gedachten.
    Zelf gebruik ik inderdaad Keltisch zeezout. En, zoals Hans ook al zei, grijze spul trekt vocht aan en laat zich soms moeizaam malen.
    Op allerlei (Amerikaanse) sites is trouwens van alles over zout te lezen. Tot magische eigenschappen ervan aan toe. Wilma, kijk kritisch naar alle beweringen en doe je voordeel..

 22. Mariet Hoen zegt:

  Nieuwe post van Giorgia Ede sinds lange tijd ! Druk, druk gehad. Gaat ook over zout, jodium en wat er in verschillende groenten zit. Weer heel interessant en precies !

  HYPOTHYROIDISM 101
  Thyroid hormone tells all of the cells in your body how busy they should be. Too much thyroid hormone (hypERthyroidism), and your body goes into overdrive; not enough thyroid hormone (hypOthyroidism), and your body slows down. The most common causes of hypothyroidism worldwide are dietary—protein malnutrition and iodine deficiency. This is because the two main ingredients needed to make thyroid hormone are tyrosine (an amino acid from dietary protein) and iodine (a naturally-occurring salt).

  http://diagnosisdiet.com/foods-and-hypothyroidism/

  • willem zegt:

   Tsss, Mariet. Las de post, dank. Maar…. word beetje moedeloos van alle waarschuwingen m.b.t. voedsel dat ik graag eet. Kijk eens hoe ze de (Friese) koolraap elimineert. En meer koolsoorten en zo. Straks blijft er nog maar weinig over dat mevrouws goedkeuring kan wegdragen (lees haar trouwens graag, voor de goede orde).

 23. Mariet Hoen zegt:

  Tsja, niet leuk. Soms is alles weten ook niet alles 😉 Maar bij struma toch ook mooi weer om te weten welke groenten te vermijden.
  Net zo’n leuk mosterdblad geoogst, lekker en bitter, die staat er ook bij.
  Het positieve is dat ze zegt dat het negatieve effect niet optreedt als de groente onbeschadigd is. Dan niet koken en kleinsnijden ?
  Dan zijn de moestuinders weer in het voordeel. Zo uit de tuin op het bord 😉

   • Mariet Hoen zegt:

    Ha, ha, ja, ze kan er wat van, de boel opschudden 😉

    • Toch zijn planten natuurlijk zeer verdacht (op fruit dat wij mogen eten in ruil voor verspreiding van de zaden na, natuurlijk). Ik zou willen weten wat Lindeberg hiervan denkt. Eén van de eerste dingen die ik van hem las: “Planten kunnen niet wegrennen en bezitten geen klauwen of tanden en hebben daarom chemisch wapentuig ontwikkeld om zich te wapenen tegen predatie.” Of iets van gelijke strekking.

   • willem zegt:

    We hebben het er hier al vaker over gehad: hoe giftig kan plantaardig voedsel zijn?
    Groenten. Hun verdedigingsmechanisme, naast eventuele stekels en andere uitwendige bescherming, zou in stofjes kunnen zitten die we zo gezond vinden. Antioxidanten en zo. Lijkt ietwat logisch, maar in het licht van de evolutie niet aannemelijk. Naast zee- en landdieren, fruit en noten, heeft de mens toch altijd in meer of mindere mate plantaardige voeding gegeten. En mede daardoor geevolueerd. Toch? Of is dit te simpel geredeneerd?

    • James Pot zegt:

     Ja Willem even vrijaf. Aardbeien zitten er weer in ondanks het tegen werkende weer.
     Ik vermoed dat de afweermiddelen van de meeste planten ons immuun systeem activeren. Ligt in de lijn van het nieuwe denken over antioxidanten en de manier waarop polyphenols werken.

  • Marijke zegt:

   Niet koken, niet klein snijden en niet kauwen….

   Natasha Campbell McBride zegt hier dit over:

   What about phytates and other anti-nutrients in food?
   All foods contain substances, which can be damaging to the human gut and the rest of the body. Plants contain phytates, lectins, oxalates, salicylates, phenols and who knows,
   what else. Animal foods are largely made of proteins, every one of which can cause
   allergies. So,should we stop eating at all? It is a matter of what you can digest and
   assimilate at any particular point in your life. Even people, who consider themselves
   healthy, have periods in their lives when they are run down or under stress. These are
   times to be kind to your digestive system and not eat things, which are hard to digest.

   • corrien zegt:

    Dat was de tijd dat we onszelf vroeger gingen verwennen met gebak en ijsjes (suiker melk en tarwe), dus waarschijnlijk doen we het al beter
    en verder….. je moet toch ergens aan dood en bij gebrek aan leeuwen, kunnen we niet allemaal onder de tram of trein stappen. Geeft weer zo’n stress bij die arme bestuurders

 24. James Pot zegt:

  Ja Willem even vrijaf. Aardbeien zitten er weer in ondanks het tegen werkende weer.
  Ik vermoed dat de afweermiddelen van de meeste planten ons immuun systeem activeren. Ligt in de lijn van het nieuwe denken over antioxidanten en de manier waarop polyphenols werken.

   • James Pot zegt:

    Kom net binnen na de verhuizen van de kuikens naar een nieuw stuk gras (a la Salatin) en de row cover verwijderd van de aardbeien (geen nachtvorst in het vooruitzicht, en zie daar die scherp zinnige opmerking van Melchior : natuurlijk hormese en wie zorgen er voor dat dat allemaal in balans blijft en we niet aan het kortste einde trekken? Meestal niet aan het kortste eind trekken?

   • willem zegt:

    Dus is het zoeken naar de grenzen waarbinnen de effecten positief zijn.
    Groenten en fruit als toetje bij vis, zeevruchten en vlees??
    Of toch andersom?
    Of toch vooral per persoon een verschillend effect?

 25. james zegt:

  http://www.calgaryherald.com/health/Liver+cancer+continues+wreak+havoc/8447881/story.html
  Lever kanker ? Zagen we dat een jaar of wat geleden niet aan komen? Geen idee waar dit vandaan komt. Misschien is het de lucht vervuiling.

  • James, ik zie eerder een verklaring in de epidemie van metabool syndroom. Ik las laatst een percentage van 30 (prevalentie) Non Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) in de Amerikaanse bevolking als geheel. Meer NAFLD, meer leverkanker. Te veel fructose, te veel PUFA.

   • james zegt:

    Natuurlijk heb je vermoedelijk helemaal gelijk. Had misschien de smiley moeten toevoegen. Ik heb wel degelijk mijn vermoedens waar dit vandaan komt. Vergeet ook niet de zware aanslag die we doen op de lever met de statin drugs. En maar verlagen, en de lever maar overuren draaien.
    Het regent dus deze boer zit op het terras (de porch) met een glaasje en de dagelijkse kruiswoord.

 26. George zegt:

  Toch interessant, ofschoon al lang bekend bij de zes volgers hier:
  “The old nutritional consensus versus the new nutritional consensus”
  met allerlei lijstjes met onderzoekers en vertegenwoordigers van die twee paradigma’s:
  http://bert-hubert.blogspot.nl/2013/05/the-new-nutritional-consensus-key.html

  nou vooruit, één citaat: “Carbohydrates are not holy, and specifically wheat and gluten are questionable, as they lead to spikes in blood sugar and inflammation. It is this inflammation that leads to heart disease, not “fat clogging arteries”

 27. riesjart zegt:

  http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1693739#.Ua3CJwLA7go.twitter
  Lustig in de samenvatting:
  Rather, public health efforts should focus on reducing intakes of all highly processed carbohydrates, not just refined sugar.

  • O wow, dank weer, Richard!

   Het paleokompas wees als Ludwig gelijk heeft opnieuw feilloos de weg. De normale hoeveelheden fructose in (onbewerkt) fruit zijn gunstig.

   CONCLUSIONS

   Few modern studies have compared the long-term effects of glucose, fructose, and starch under physiologically relevant condition, and such research should assume high priority. The available evidence suggests 3 key points. First, fructose in its primary natural form (whole fruit) is not associated with adverse effects up to the limits of human consumption. Second, excessive intake of refined sugar plays a significant role in the epidemics of obesity and related diseases, in part because large amounts of rapidly absorbed fructose can overwhelm hepatic biochemical pathways. Third, rapidly absorbed forms of glucose—present in both sugar and high glycemic index starch—also contribute importantly to these diseases, especially considering their much greater caloric contribution to typical diets than fructose. Therefore, the recommendation to replace fructose with glucose lacks an evidence basis. Rather, public health efforts should focus on reducing intakes of all highly processed carbohydrates, not just refined sugar.

  • Mariet Hoen zegt:

   Ludwig, niet Lustig 😉

 28. Robert zegt:

  Ancel Keys legde in 1950 een link tussen verzadigd vet in vlees wat samen met een te hoog cholesterol tot hart- en vaatziekten zou leiden.
  Keys overleed in 2004 op 100-jarige leeftijd. Toen hem gevraagd werd of hij zijn hoge leeftijd te danken had aan zijn gezonde levenswijze, antwoordde hij: Dat is zeer waarschijnlijk, al kan ik het niet met zekerheid bewijzen.

 29. Otto zegt:

  De Masai hadden dus in de praktijk nergens last van waar Westerlingen er wel last van hebben, dank voor het melden van deze observatie!

  En tsja, m’n op is bijna 96 geworden met genoeg verzadigd vet in z’n dieet, zelfs zonder ooit middagdutjes te hoeven doen zoals de rest van zijn leeftijdsgenoten. Die Ancel Keys zal wel sterke genen gehad hebben, dat hij het ondanks z’n slechte dieet nog zover gered heeft. 😉

 30. Alex zegt:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2586625/
  Spanish Ketogenic Mediterranean diet: a healthy cardiovascular diet for weight loss

 31. Jo tB zegt:

  Robert, heb je wel eens een foto gezien van Ancel Keys toen hij honders was? Ik denk het niet anders had je die bullshit niet geschreven!!
  Kijk even naar de andere 100 jarige, die er op dezelfde leeftijd er heel wat beter uitziet.

  http://www.proteinpower.com/drmike/low-carb-diets/jack-lalanne-vs-ancel-keys/

  Volgens mij zit jij ons opzettelijk te provoceren en op de kast te jagen. Met welk doel? Ons ziek te maken door ergernis?

 32. Robert zegt:

  Heb jij wel eens foto’s gezien van mensen op oudere leeftijd die beweren paleo te eten maar geen krachttraining doen……….

 33. willem zegt:

  Beste jongen, geachte Robert.
  Ik meen wat ik hierboven schreef: wartaal, zielig.
  Aan jouw bijdragen valt geen touw vast te knopen. Wanneer je al eens geen link plaatst, maar zelf een bijdrage levert, krijg ik medelijden. Zelfs al bedoel je met je opmerkingen de draak te steken met al die ‘goedgelovigen’ die volgens jou hier meelezen en -babbelen, dan nog doe je dat op een infantiele manier. Ik verwijs niet naar bepaalde bijdragen om die mening te onderbouwen, ik verwijs naar alle. Zielig.
  Zijn je opmerkingen serieus bedoeld, dan past slechts het woord wartaal.
  Weet je waar ik zo benieuwd naar ben? Naar de reden waarom je dit spelletje speelt. Als je meent dat je bijdragen nog wel enigszins als volwassen beschouwd dienen te worden, geef dan die reden, dus een onderbouwing van de motieven hier mee te doen, aan.
  Je doet niet alleen lezers hier een plezier mee, maar wellicht zet dat je aan tot nadenken en overwegen.
  Aan jou, Robert.

 34. Jo tB zegt:

  Robert, die zullen er veel beter aan toe zijn dan mensen op een standaard hoog koolhydraat dieet zijn met veel granen.

 35. Alex zegt:

  Eigenlijk kan ik me niet voorstellen dat deze nog nergens gepost is, maar aangezien ik hem niet kan vinden 🙂 : http://www.youtube.com/watch?v=GC1vMBRFiwE
  Jeff Volek – The Many Facets of Keto-Adaptation: Health, Performance, and Beyond

 36. Alex zegt:

  Zal hem zelf wel even proberen te embedden…

 37. Robert zegt:

  En voor al die paleo sekteleden die nog steeds menen wat Melchior over cholesterol beweert waar is:
  http://www.dukehealth.org/health_library/news/high-cholesterol-fuels-the-growth-and-spread-of-breast-cancer

 38. Ha Robert: hoge cholesterol in relatie met borstkanker? Lijkt inderdaad plausibel: suikers veroorzaken een hoog cholesterolniveau en suikers worden ook sterk gerelateerd aan borstkanker…..

 39. Ja aardige foto James van een cultureel verschilletje… 😀 De NOS had al een aardige kop bedacht “synchroon poepen”….

 40. Folkert zegt:

  Dit is gewoon een dames-en herentoilet. Wat is daar nou vreemd aan ?

 41. marietsebiel zegt:

  Of voor twee jongens die gezellig samen de pot op willen. Zo houden ze het binnenskamers #homowet

 42. Folkert zegt:

  Zeker bij de marine gezeten, James ? Na een half jaar op zee heb je recht op elkaar.

 43. Jo tB zegt:

  Ach ik had dat al meegemaakt in China in 1987! Ook een hele toiletcomplex waar de schotten 1.30 meter hoog waren en er geen deuren op zaten. Dus kon je gezellig met de naaste buurvrouw, maar ook met de buurvrouw tegenover je keuvelen, mocht je chinees spreken. De chinese vrouwen vonden het heel gewoon, alleen de westerse vrouwen hadden er moeite mee.

  Heren, waarom al die ophef? Jullie hebben toch meerder urinoirs naast elkaar!!

  • james zegt:

   Jo ik laat mijn broek niet zakken bij het gebruik van een urinoir. Trouwens ik gebruik zelden een urinoir. Het fijn stof kan zich meer dan drie voet verspreiden. En heren die staan te plassen in een WC denken dat ze geweldig zijn als ze de bril omhoog doen.. De viezeriken.

 44. Andre zegt:

  Fantastisch, farmaceuten hebben nog een reden gevonden om nog verdere cholesterolverlaging te gaan pushen… Als ze zich nou eens zouden gaan realiseren dat de aanwezigheid van cholesterol op de plaque hetzelfde is als de rook bij brand: gevolg, geen oorzaak.. Dan zouden we ergens komen. Die plaque ontstaat door de onderliggende chronische onsteking, het cholesterol komt daar alleen maar z’n werk doen: herstellen.

  (maar goed, waarom reageer ik ueberhaupt nog op Trollbert, hij is toch niet geinteresseerd in verbreding van z’n kennis)

 45. Robert zegt:

  De kwakzalvers hier (onder het mom van holle vaten klinken het hardst) weten het weer eens beter dan serieuze wetenschappers die eerst iets onderzoeken voordat ze iets zeggen…..

 46. …zei de grootste kwakzalver die in cyberspace rond dwaalt.

  Robert, er is een sterke associatie tussen een laag IQ en allerlei ziekten. Je zou aan beide iets kunnen doen door paleo een kans te geven 🙂 .

 47. Het hele punt is dat je telkens weer zo onvoorstelbaar slecht beslagen ten ijs komt.

 48. Jo tB zegt:

  Doet ie toch niet.

 49. I know, Jo!

  Dit was een grappig bedoelde poging tot opvoeding annex blijk van mijn eindeloze geduld met verstandelijk beperkte mensen. Domheid is een ziekte.

 50. willem zegt:

  Dat ik het meestal voor 90 – 95 % met je eens ben, betekent niet dat we hier onze ‘goeroe’ (knipogend, geel kopje; weet niet hoe dat moet) in alles blindelings volgen.
  ‘Domheid is een ziekte.’
  Niet met je eens, tenzij die domheid het gevolg is vanwege een door metabole omstandigheden uit balans rakend brein.
  Het brein op zich kan niets verweten worden, de bezitter ervan ook niet.
  Geldt ook voor Robert, onze grote vriend hier.

 51. Willem, ik maakte deze bijzonder foute opmerking met een knipoog naar MrHeisenbug en de intrigerende relatie tussen darmflora, IQ (lees breinfunctie) en hart- en vaatziekten. Ben het dus volledig met je eens.

  Overigens sluit ik me aan bij Hans. Leuk de man achter de reacties te zien. En je kleinzoon heeft een geweldige opa!

  DBvB ga ik beslist lezen.

 52. Overigens heb ik een blauwe maandag in Blauwhuis (of all places) gewoond 🙂 . Het was een bijzondere ervaring om zo hoog in het noorden in een papenhol te zitten.

 53. willem zegt:

  Fantastisch, Melchior, Blauwhuis.. Rooms als de papen.
  Niet ver van Greonterp, Gerard, weet je wel. De Freonskip is je vast wel bekend. Zat Gerard ook veel. Heb net nog via via een epistel gekregen van Gerard R., gericht aan zijn vriend Nico V. Altijd leuk. Weet nog niet wat ik ermee ga doen.
  En Robert, ach…
  (Ik hoor vast nog wel wat je van DBvB vindt, mocht je dat ooit onder ogen krijgen; geen voedingsadvies in te vinden, overigens..)

 54. Zeker, dat lag op mijn hardlooprondje! Kwam er vrijwel elke ochtend langs. Ik zou er zo weer gaan wonen. Prachtig. En leuke mensen, ondanks dat het papen zijn 🙂 .

  Wat bijzonder dat je zo maar via via een brief van Gerard krijgt toegespeeld!

 55. Folkert zegt:

  “Ach, er is maar Een Ware Kerk en dat is de Rooms Katholieke “

 56. Die móést komen 🙂 🙂 🙂 .

 57. willem zegt:

  Die Folkert toch.
  Genoemde brief kreeg ik n.a.v. het artikel over de vergeten dichter Nico V. Goede vriend van Gerard Reve (kwam al eerder dan Reve te wonen in Greonterp!) en samenwonend met de kunstenaar Judith B. Zij overleed afgelopen jaar en met de kinderen van haar kwam ik in contact. In de nalatenschap bleek veel te zitten over Nico, maar ook deze brief, van Reve gericht aan Nico. Aardig. Is niet eerder gepubliceerd, is onbekend. Tja, je komt in je leven de merkwaardigste dingen tegen, soms.

 58. Hielkje zegt:

  DBvB…..een puzzel…..leuk! Inmiddels opgelost. Leuke foto’s hoor.

 59. Willem wil graag anoniem blijven, Hielkje. Vandaar 😉 . Niet dat dat erg lukt, ha, ha, ha.

 60. willem zegt:

  Ik snap nog steeds niet hoe Hans op het spoor kwam.
  Ja, om diverse redenen blijf ik liever anoniem. Ging zelfs zo ver dat ik oorspronkelijk alleen maar onder pseudoniem publiceerde. Tot een jaar of tien geleden. Ieder zijn afwijking, toch, Hielkje?

 61. Hielkje zegt:

  Ik snap het best, dan anonieme. Van mij zal niemand iets horen. En inderdaad Willem, ieder zijn/haar afwijking. Ik heb er aardig wat. Sommige puzzels bijvoorbeeld, zoals DBvB. Maar ik heb er meer. Mijn eten bijvoorbeeld. Gisteravond kwamen de buren een wijntje drinken. Ze zagen het boek van Kuipers liggen……ze weten het al jaren maar vinden het eigenlijk steeds vreemder worden, dat eten. Ze willen het echt niet snappen. Terwijl in de buurt steeds meer mensen – waaronder ook die buren – de gevolgen ondervinden van de schijf van vijf.

 62. Hans zegt:

  Ha Willem , je gaf me zelf de sleutel , ; – ) en dat dan achter elkaar = 😉
  Zak’tzeggen , zak’tzeggen ? Nee dus , als je anoniem wil blijven ……. jouw keus , dat respecteer ik , het zijn vast 3 mooie boeken dat geloof ik onmiddellijk ! Hoop research , in goed Nederlands , lijkt me .
  Leuke video ook , weet nu ook hoe je klinkt van Folkert wisten we het al , nu Melchior nog 🙂

  Baarden zijn denk ik ook paleo toch , Willem en James , hihi .

 63. Robert zegt:

  ……Domheid is een ziekte.

  Jullie hebben zelfs niet door hoe ziek jullie zijn!

 64. willem zegt:

  Die baard, Hans, stamt nog uit de tijd dat ik jong was en onbevangen. In die toenmalige hype ben ik blijven hangen.. Ook pijproken was toen ‘in’. En daar ben ik dus niet in blijven hangen. En sigaretten? Nee, nooit aan gedaan.
  Zoek er maar niet naar, maar ik heb in de loop der jaren, naar schatting, in tientallen programma’s gezeten, van het Journaal, NOVA en Een Vandaag naar SBS, RTL, regionaal, etc. Dat zeg ik zeker niet om even interessant te doen, want ik werd er voor betaald, maar om aan te geven dat ik bij verschillende onderwerpen mijn werk deed. Dat waren dus geen vermommingen, maar het was ‘brood’ op de plank.
  Nou ja, zo leren we elkaar weer een ietsje beter kennen. De een blijft volstrekt gezichtsloos (Robert), de ander toont zijn/haar ware gezicht via een druk op de knop. Ook mooi.

 65. Robert, een beperkt ziekte-inzicht kenmerkt de ware psychoot 🙂 .

  Nu ben jij zeer beslist niet psychotisch. Maar je hebt wel een probleem. Een vrij fors probleem, als je het mij vraagt. Hoe zouden we het moeten omschrijven?

  – Het zich dwangmatig op provocerende, sterk negatieve wijze mengen in discussies over onderwerpen waar lijder aantoonbaar geen inzicht in heeft.
  – Behagen scheppen in en cultiveren van ergernis over opvattingen en argumenten die niet stroken met lijders eigen vertekende beeld van de werkelijkheid.
  – Niet te onderdrukken impuls om in gezelschap korte, betekenisloze uitingen van ongenoegen te ventileren.

  Diagnose: Trollitose (fase 4b, eindstadium, alleen nog palliatief te behandelen)

 66. Jo tB zegt:

  Ja de 5 F’s: Female, fat, fair, forty and fertile. Ik zou er een 6e aan toe voegen: Frustrated.
  Ik ben gelukkig die stadium AL LANG voorbij. Vrouw ben ik nog steeds, fat is gelukkig wat afgezwakt, fair is aardig grijs geworden, forty is al bijna verdubbeld en fertile ben ik jaren niet meer (hormonen spelen niet meer op). Het enige wat voor deze oude tulp overblijft is; af en toe frustrated..Dus de kans op het krijgen van galstenen is bijna nul.

 67. Jo, lol, geen speld tussen te krijgen 🙂 .

 68. marietsebiel zegt:

  James, Dr. Mike heeft gelijk, van te weinig vet, wordt iedere vrouw cholerisch 😉
  ( mannen ook, trouwens )

 69. Krijg de kolere Mariet 🙂 .

 70. Ah, weer wat geleerd! Kolere heeft niets met cholerisch te maken.

  Kolere = cholera
  Cholerisch = temperamentvol

 71. marietsebiel zegt:

  Ha, ha, Melchior, maar een cholerisch temperament is ook snel geprikkeld. De vier temperamenten, ik dacht dat cholerisch ook met gal geassocieerd wordt 😉

 72. Ja inderdaad, Mariet. Gallig! Een vriend van mij gebruikt dat woord te pas en te onpas. *Doe niet zo gallig, vent.’ Die heeft trouwens een boek geschreven dat ‘Ga toch fietsen!‘ heet 🙂 .

 73. marietsebiel zegt:

  Die is echt niet gallig, maar… ” ’t cholerische temperament heeft een hartstochtelijke karakter; het beroert hart en ziel als een aardbeving ” dat dan weel wel 😉

 74. Folkert zegt:

  Palliatief, niet mee spotten ! Wanneer het even tegen zit is dit een ieders voorland. Tot op dit moment genoeg van gezien. Ik hoop dat het mij bespaard blijft. Gelukkig liet mijn Heit, daar neem ik mijn voorbeeld aan, het leven in de kroeg op 87 jarige leeftijd. Dat was zo’n cafe in Utrecht waar Friezen elkaar ontmoetten. Ze hadden een stamtafel. Kwamen allemaal uit de Jouwer. Op uitnodiging gingen ze aan de bar zitten, er was wat te vieren en voor al die ouwetjes werdt er een Ouwe Klare ingeschonken. Op de roep van, Daar Ga Je, sloeg men het glas in een keer achterover. Dat was voor mijn Heit een reden om te gaan en rechtstreeks achterover te vallen van de kruk. Hij was op slag dood. Zo aan je einde komen is niet aan iedereen voorbehouden.
  De opmerkingen van Robert kunnen, wat mij betreft, zo beschreven worden bij een vrachtbrief. Levering incompleet en beschadigd. Maar toch neem ik zijn houding ten zeerste serieus. Hij staat daarin niet alleen namelijk. Het is schrijnend. Ze is illustratief voor de houding van het merendeel van de mensen en of dat nu aan hun verstandelijke vermogens ligt of aan de indoctrinatie van de authoriteiten, dat laat ik in het midden, alhoewel mijn indruk het laatste is. Bekijk eens de opmerking die Professor Brouns maakte een paar jaar geleden, Hans verwees ernaar. “Tja in de supermarkt kunnen veel betere keuzes gemaakt worden maar helaas is het zo dat families met een laag budget de veel hogere prijs voor verse groenten, fruit en afgeleide verse producten niet kunnen betalen”. Daarmee wordt een gedeelte van de bevolking in een hoek gezet van jullie kunnen er niets aan doen want “gezond” eten is te duur voor jullie. Afgezien dan van de leugen dat paleo-eten zo duur zou zijn. Integendeel zelfs. Maar lieve mensen dat geeft niet, wij hebben iets beters voor jullie, luister maar. Vertrouw maar op Oom. Kom maar even op mijn schoot zitten, jongetje, meisje.

 75. marietsebiel zegt:

  Folkert een tekst van een ‘goede’ wetenschapper, vandaag op de link, die James net deelde
  Ik heb hem gehoord James.!!! ( had hem ook al gedeeld ) http://paleocon.com/loren-cordain/

  Hij zegt ook iets over ‘arme’ mensen, maar wel van een heel andere streking. Hij bedoelt natuurlijk de derde wereld. Hier zouden mensen wel graan kunnen laten staan. Ik ben het met je eens dat Paleo echt niet duurder is. Je kunt hele straten in de supermarkt overslaan.

  Loren Cordain ; Is Avoiding grains a Luxery ?

  Among 13 trace nutrients most lacking in the US diet, cereal grains are low in all of them-so why do we eat them ?
  Wheat and corn are cheap
  The Western world has the luxery to avoid eating grains, but not everyone in the world can afford that.
  Imperative for US to reduce chronic health problems and costs
  The US Government shouldn’t be subsidizing corn, but rather produce and pasture-raised animal products

 76. willem zegt:

  Even een tussendoortje. Paleo duur?
  ’t Is maar net wat je koopt.
  Vlees. Mooist zou zijn om vlees van grasgevoerde, nog ‘wild’ levende dieren te eten. Maar dat is wel even duurder dan Woensdag Gehaktdag.
  Vis. Goede zalm, sockeye (pas op met de term ‘wilde zalm’) is duur i.v.t. aquacultuur. Garnalen zijn ook niet goedkoop, tenzij je woont waar Melchior woont en onder garnalenvissers vrienden hebt. Haring, toch gauw drie voor 5 euro. Makreel gaat wel, evenals sardines, maar we zijn vaak aangewezen op sardines in blik.
  Eieren. Bij de bioboer toch gauw zo’n 25 a 30 cent. Kuipers zweert bij omega-3 eieren. Wat moet ik daaronder verstaan? Mijn kippen, met grote uitloop en iedere dag wel groen van de tuin, of etensresten, krijgen dagelijks ook (bio)granen, gemalen.
  Groente. Ja, ja, eigen tuin, lukt me zowat het hele jaar om er voldoende af te halen. In de super hier liggen mooie producten van Willem&Drees. Maar wel prijzig.
  Fruit. Van het seizoen en van eigen struiken en bomen. Aardbeien, ook doordragers. Ruim voldoende en in de donkere tijd wat biospul uit de supermarkt. Is meest behoorlijk duur.
  Vetten. Ik gebruik kokosvet, niet-ontgeurd. Aman Prana. Duur! Boter, bio, gauw 1,50 euro in de winkel. Olijfolie. Bestel ik bij La Vialla, in Toscane. Duur, evenals de wijnazijn daar en de balsamico. Daar ook wat potjes honing.
  Tuurlijk, je hoeft geen bioproducten te kopen. Luxe eigenlijk, maar ja.
  Voor mensen met een krappe beurs, lopend door de supermarkt met op een briefje de aanbevelingen van Kuipers, zullen (veel) duurder uit zijn met deze basisvoeding. Maar…. er kan veel worden bespaard door al die andere, door het Voedingscentrum aangeraden, voedingsmiddelen niet te kopen en met een wijde boog om alle koekjes, snoep, m.o.v.’s en andere onverstandigheden heen te lopen.
  Al typende meen ik me trouwens te herinneren dat we al eerder hier gekletst/gesproken hebben over de prijzen van ‘paleo’. We worden ouder; zal ik maar mee afsluiten..

  • james zegt:

   Mag ik zo onbeleefd zijn om jullie even attent te maken op een van de meest veronachtzaamde bronnen van alles wat er misschien eventueel wel eens mogelijkerwijs zou kunnen missen aan die goedkopere groentes? Soep botten gehaald bij de slager (niet bij de super) kosten hier $3 voor een grote zak waar je een keer of tien broth van kunt trekken. Wat verschillende groente, ui, wortel, enz. Zo’n zaakje staat bij ons in de slow cooker wel een paar dagen te trekken. Niet vergeten een scheutje azijn. Na een paar dagen beginnen we met dezelfde botten weer opnieuw. Net zolang tot ze zo poreus zijn dat je ze kunt snijden of in mekaar knijpen. Je kunt ze dan in de food processor doen en er verder wat leuks en gezonds mee doen. We geven ze ook vaak aan de kippen, Die lopen daarna een paar dagen te zeuren om meer.
   I am all for gezonde groente maar het moet wel betaalbaar blijven en tot dusver is er weinig aantoonbaar verschil tussen biologisch en traditioneel gekweekte groente, behalve soms – niet altijd- in trace minerals etc. De groente die we mee trekken gaat later wel in het recycle emmertje voor de kippen. Bestrijdings middelen? Zelfs dat blijkt nogal eens zwaar overdreven. Planten komen met hun eigen toxic brew aan verdedigings middelen. Het blijkt dat planten die behandeld zijn met insecticiden minder lectins hebben. En wat de fungiciden betreft, zolang je nog melk drinkt zou ik me over restanten sulfur of koper maar helemaal geen zorgen maken. Melk is een van de sterkste fungiciden . Bespuit je planten maar eens met een hele sterk verdunde melk oplossing (one cup per 4 liter). Doe dat een paar keer per seizoen en je hebt geen last van meeldauw. Werkt ook tegen roest op de appels, of schurft of hoe dat heet.
   Elke dag zo’n soepje en je kunt alle minerale supplementen wel de deur uit doen. Paleo hoeft niet duur te zijn.

 77. Robert zegt:

  En voor al degenen die nog steeds halsstarrig volhouden dat met het verminderen van verzadigd vet hart en vaatziekten zouden zijn toegenomen; zie de nuchtere statistieken!

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37852&D1=125-133,137-138,141-145&D2=0,10,20,30,40,50,60,70,80,90,100,111-112&HDR=G1&STB=T&VW=T

 78. Robert, de sterfte aan hart- en vaatziekten daalt in de westerse landen al decennia. De daling zette in ruim voordat mensen minder verzadigd vet gingen eten. In Finland werd een beroemd experiment gehouden waarbij de mensen in één provincie massaal overgingen op meervoudig onverzadigd vet, terwijl ze in een andere provincie vasthielden aan hun traditionele kost met veel verzadigd vet. Na een aantal jaren meldden de onderzoekers juichend dat de sterfte aan hart- en vaatziekten in de Becel-provincie fors was gedaald.

  Dat klopte. Wat ze er tegen de vrijwel per definitie matig ingevoerde journalisten niet bij vertelden, maar wat wel in het onderzoeksrapport stond, was dat de sterfte aan hart- en vaatziekten in de andere provincie nog sterker was gedaald.

  Oeps. Het zijn zulke dingetjes die jou als kortzichtige lezer van dubieuze nieuwsfeeds (en van CBS-statistieken, je boekt enige progressie) consequent ontgaan.

  Overigens zijn er tal van landen waar extreem veel meervoudig onverzadigd vet wordt gegeten, zoals Azerbeidjan, waar mensen letterlijk als dobbelstenen door hartinfarcten worden gevloerd.

  Dus Robert?

  Dus zijn er andere factoren in het spel.

 79. Jan Peter van Doorn zegt:

  Oud nieuws Robert.

  Wat nieuw nieuws zou zijn: Robert weet hele paleoaanhang om te turnen naar de schijf van vijf.

  • james zegt:

   Sometimes I have flashes of Insight. Ik heb ontdekt wie Robert is. Robert, noch Roberta bestaat echt. Hij is een construct, zij het een briljante construct om ons allemaal te voorzien van gedegen argumenten waarom de anti LFHC het bij het verkeerde eind heeft. You can not be better educated than by following all the links ‘Robert’ gives. Ik zal het niet verraden tenzij met toestemming van creator. 🙂

 80. Jo tB zegt:

  Zal hem niet lukken. Never nooit.. Het zou hem ook niet lukken de schijf van vijf om te turnen richting paloe/low carb, wat een beter idee is. Je moet hem wel toegeven, hij blijft volhouden in dat jennen en stangen.

 81. Gert van der Hoek zegt:

  James: you are brilliant. Ik denk dat ik het niet wil weten…. 🙂

 82. James, ik snap ‘m niet 🙂 !

  Robert kan ik min of meer traceren, want hij meldt zijn achternaam (die natuurlijk niet hoeft te kloppen). Gewoon email-adres. Onze Robert lijkt precies op de wat kleurloze persoon die ik aan de hand van die informatie vind.

  Roberta was een grapje van Felicita. Die twee hebben hetzelfde email-adres en dezelfde IP, die heel anders zijn dan die van Robert.

  Ik ben natuurlijk razend nieuwsgierig naar je hypothese. Voor de dag ermee 🙂 .

 83. Wait a minute.

  ‘Tenzij met toestemming van creator’. Je bedoelt de creator van het construct! Nee, helaas James, Robert is geen construct van mij. Ha, ha, ha. Het is nog nooit in me opgekomen. Wat in Roberts links doet jou vermoeden dat ik hem heb bedacht?

 84. Of bedoel je een externe creator, op basis van die links?

  • james zegt:

   Ik moet toegeven dat ik in eerste instantie aan jou dacht Melchior. Zeker n.a.v. toch wel een behoorlijke hoop materiaal wat gelinkt wordt, maar dat is tegenwoordig nogal snel bij mekaar te googelen. Maar er zijn er meer hier die daarvoor in aanmerking komen en een soort devil’s advocate spelen. Je moet toegeven dat voor degene die tijd heeft om het na te trekken, het een geweldige basis legt voor weerwoord. Robert draagt al het brandhout aan en wie zin heeft kan er ee geweldig paleo vuur van stoken. Kan me voorstellen dat verschillende lezers hier Robert dank verschuldigd zijn. Er dreigt namelijk een levens groot gevaar wanneer je alleen maar kennis neemt van publicaties van gelijk gezinden of studies die je overtuiging ondersteunen. Beter, maar lastiger en intellectueel veel eisender is proberen je overtuiging te ontzenuwen. Dat is wat Robert aan de lopende band doet en draagt daarmee bij aan een geweldige onderbouwing van een goede positie in een polemiek. Ik heb echter begrepen dat de creator nog even anoniem wil blijven. Trouwens IP adres is van weinig nut in dit geval. Kennisen, familie, allemaal kunnen mee werken aan zo’n scheme. Laten we er voorlopig ons voordeel mee doen. Voordeel wil zeggen dat er in ieder geval elke keer een paar commentaren Robert van repliek dienen. Liefst geen ad hominems. De laatste keer dat ik dat deed begon er wat te dagen, en dan ga je de commentaren natrekken. Wie wel, wie niet. Een clue is meestal raak : als er een goed onderbouwd commentaar komt binnen een paar minuten, zijn er twee mogelijkheden. De persoon was al op de hoogte van het argument (meestal in jouw geval) of de persoon plaatste het zelf.

 85. marietsebiel zegt:

  James, lijkt R wel, ook geen antwoord, he 😉 ))))

 86. Jo tB zegt:

  Melchior, ik heb eventjes gedacht dat Robert van jouw hand komt. Het is me opgevallen dat wanneer de discussie een beetje doodbloed Robert ineens met een provocerende link op de proppen komt. Maar jij kan zien wie het is, omdat jij zijn email adres kan zien.
  Je kunt wel een fictieve naam opgeven wanneer je een account aanmaakt in Hotmail of Gmail, dus daar kun je achter verschuilen.

 87. Allemachtig Jo, ik zou niet eens weten hoe je dat doet, want dan moet je volgens mij vanaf een ander IP-adres werken. WordPress herkent mijn IP als die van de ‘administrator’. Nu is het geen geheim dat ik (ook) op dat gebied volkomen debiel ben.

  Robert heeft een email-adres bij een normale, grote provider. Ik twijfel er niet aan dat de man authentiek is. Ik zet graag de achterdeur open voor mensen die de tent willen doorlichten, mocht ik niet geloofd worden.

 88. James, ik ben het niet. Ik heb overigens zelf diverse malen in de commentaren aangegeven dat ik Robert hier duld omdat hij de Vox populi zo prachtig vertolkt.

  Ik geef je achterom mijn inlog gegevens, dan kun je zelf kijken. Het zou een slimme truc zijn, maar ik zou ook mijn lezers opzettelijk besodemieteren. En dat is met te gortig.

  • james zegt:

   Zoals ik al zei dat was een vluchtige, vluchtig vervluchtigende gedachte. Zie het trouwens niet als besodemieteren en blijf bij de rest van mijn verhaal. Een weliswaar soms irriterende bijdrage, maar over het algemeen passend in de discussie

 89. marietsebiel zegt:

  Total speculation 😉 Als het waar zou zijn, vind er nog minder aan. Aan die links van Robert, bedoel ik. Alsof er hier niet genoeg gebeurd pffffffff Bijna 1.000.000 reacties. 🙂

 90. Fien zegt:

  En jahoor… daar is de complottheorie weer.

 91. marietsebiel zegt:

  James, Pasen is laat dit jaar. Eeder 😉

 92. Folkert zegt:

  Ik zou me knap belazerd voelen, Melchior, indien je zo’n trucendoos zou open trekken. Op zich vind ik het geen slecht idee, maar wel verwerpelijk. Ik heb er niets op tegen om belazerd te worden, als ik het maar niet weet. Zodra ik weet dat iemand mij belazerd, zal ik dat overigens nooit laten merken.

 93. marietsebiel zegt:

  Melchior, doet dit echt niet. Die heeft wel wat anders te doen 😦 ((((

 94. Folkert, don’t worry. Zoiets flik ik niet. Verwerpelijk, inderdaad. En zoals Mariet zegt, ik heb wel wat beters te doen. Ik ken Robert ook niet.

  Wat een rare situatie.

  • james zegt:

   Come off it mensen! Ik heb Melchior niet beschuldigd, zelfs niet geinsinueerd. En ik blijf erbij dat, wat de motieven ook mogen zijn, al dit soort links en mogelijke andere interpretaties houdt iedereen wakker en op zijn/haar tenen. Paleo, primal is niet voor iedereen dagelijkse kost. Get used to it! Ik ga liever een discussie in gewapend met een beetje een idee van wat ik kan verwachten. Ik kan zo een half dozijn research uit m’n mouw schudden waarvan de uitslag zeer discutabel is, en andere uitleg vatbaar,of waar zoveel confounders in zitten dat er niks mee aangetoond wordt. Als iemand dat belazeren wil noemen, so be it. Ik denk daar heel anders over. Dit mag dan voor sommige mensen een interessant tijd verdrijf zijn, Melchior moet er de kost mee verdienen, voor mij en naar ik bijna zeker weet voor velen op dit blog is het dodelijke ernst. We zijn met onze eigen gezondheid, maar ook met die van heel wat meer mensen bezig. Het horen van tegen argumenten, hoe ook geformuleerd en op welke manier ook gebracht is een essentieel onderdeel van een bewustwordings proces wat ik persoonlijk liever niet ontspoord hoop te zien door bepaalde opvattingen en meningen die op horen zeggen gevaseerd zijn. Dacht dat de bedoeling van melchior ook was. Nogmaals Melchior is niet Robert tenzij hij anders zegt

 95. James schrijft: “Ik heb echter begrepen dat de creator nog even anoniem wil blijven. Trouwens IP adres is van weinig nut in dit geval. Kennisen, familie, allemaal kunnen mee werken aan zo’n scheme. Laten we er voorlopig ons voordeel mee doen.”

  James, het is nonsens. Hoe kun je dit verdomme insinueren. Ik zie het nu pas en ik vind het min. Ik run dit blog, iedereen kan reageren, familie en vrienden hebben er niets mee te maken, Robert bestaat en ik ken de man niet.

  Jasses.

 96. marietsebiel zegt:

  Nou ik vind de bijdrages van Robert helemaal niet zinvol. Ik zie dat ook niet als het aanzwengelen van de discussie. Linken dumpen. Ik zou het pas serieus nemen als hij met een tekst erbij kwam, waarom hij, in zijn situatie, kiest voor een ander Way Of Eating. Daar kan ik begrip voor opbrengen en op reageren. Maar wat hij doet is jennen. Ik begrijp soms niet waarom daar nog iemand op reageert.
  Maar ja, iedereen is anders 😉

 97. Hans zegt:

  Wat een raar gedoe hier , wil maar even zeggen wat ik zojuist poste bij Joris Driepinter niets met de verwarring hier te maken heeft .
  Waarvan akte 😉

 98. marietsebiel zegt:

  Nog een ding. Als je dan op een link van Robert reageert, heeft er dan ooit iemand daarop een antwoord gekregen, zodat het een ( zinvolle ) discussie werd ?

  • james zegt:

   Not my point Mariet. Helemaal geen behoefte aan discussie met robert. De discussie is met diegenen waar je om geeft, en die je wilt helpen iets te begrijpen waar over ze andere ideeen hebben op grond van dit soort-vaak onzinnige, of slechte science. Je kunt dan moeilijk zeggen steeds O, dat moet eerst even controleren. Een discussie gevoerd over paleo door iemand die zelf slecht is ingelicht wordt een nietes welletjes spelletje. Er zijn al meer dan genoeg paleo sites die het trukje toepassen. Dr Frank heeft een hele tijd -met succes- dat trukje toegepast. Het enige wat overblijft is N=. Hier is een N = 1. Lange tijd geen gluten gehad. Dit weekend spelt bijgemengd in het deeg van de -normaal- gluten vrije pizza. Gevolg indigestion twee dagen later. Verder geen enkele verandering in dieet of gewoontes.
   En als iedereen zo upset is please remove the whole thing en nou ga ik verder luisteren naar Marsh en de lamina propria en mucosa die toch wel eens immuun capaciteit zou kunnen hebben. Dat helpt mij aan iemand uit te leggen waarom het wel eens niet zo goed zou kunnen zijn om steeds je villi te belagen met gluten

 99. marietsebiel zegt:

  Oke James, Marsh geluisterd heel goed verhaal. Echt ook voor Michael !

 100. Hielkje zegt:

  En na Marsh een biertje. Want dat mag!

 101. marietsebiel zegt:

  Ha, ha, Hielkje, hier niet hoor 😉

 102. George zegt:

  weer een argument voor paleo, in de zin van niet-industrieel voedsel:

  “One twin gave up sugar, the other gave up fat”:
  http://www.dailymail.co.uk/health/article-2546975/One-twin-gave-sugar-gave-fat-Their-experiment-change-YOUR-life.html

  Citaat: “The modern processed food industry knows this and that’s why you’re rarely sold the two separately – what is addictive is the combination.

  We interviewed some amazing scientists who showed us that a combination of fat and sugar (such as in milk chocolate or ice cream) has a similar effect on your brain to cocaine.

  Remove either and your tub of ice cream will be a lot less appetizing and a lot less addictive. It’ll have fewer calories, too.

  So, what were our conclusions? If you want to lose weight it will be much easier if you avoid processed foods made with sugar and fat. These foods affect your brain in a completely different way from natural foods and it’s hard for anyone to resist eating too much.

  And any diet that eliminates fat or sugar will be unpalatable, hard to sustain and probably be bad for your health, too.”

 103. Jo tB zegt:

  George, dank. Ga vanavond naar Horizon kijken (22.00 uur BBC 2).
  Al 1048 comments op het stukje, ik denk een record.
  De eerste commenter begon met:
  How telling “despite being doctors neither of us knew much about losing weight or eating healthily” !!!!

 104. James schrijft: “En ik blijf erbij dat, wat de motieven ook mogen zijn, al dit soort links en mogelijke andere interpretaties houdt iedereen wakker en op zijn/haar tenen. Paleo, primal is niet voor iedereen dagelijkse kost. Get used to it!”

  James, je suggereert nu opnieuw dat ik een idioot construct heb bedacht en dus mijn lezers heb belazerd. Hoe kun je dat in godsnaam serieus overwegen. Ik hoop dat dit kennelijk nogal hardnekkige hersenspinsel alleen in jouw hoofd zit. Het is te ziek voor woorden. Ik zou dan een man hebben bedacht die beide ouders heeft verloren aan kanker, vanuit een vermoedelijk gerechtvaardigde angst op mijn blog terecht kwam, aanvankelijk open stond voor de informatie die wij delen en plotseling besloot dat dat hele paleogedoe een kwestie van goeroes, charlatans, kwakzalvers en goedgelovige imbecielen is. Ik zou de figuur op andere forums hebben moeten laten klagen over de echo chamber hier en ik zou allerlei waardeloze nieuwsfeeds hebben moeten volgen en linken. Ik zou telkens op mezelf hebben gereageerd. Of ik zou een bekende hebben ingeschakeld. Voel je niet hoe bespottelijk het hele idee is? Als ik dat werkelijk zou hebben gedaan, dan zou ik aardig ziek in mijn hoofd zijn. Dat je dit ook maar overweegt – en enkele anderen met die fantasie aansteekt – zit me niet lekker.

  Fien heeft gelijk, dit is complotdenken. Ik vertrouw erop dat overige lezers en reageerders me op mijn woord geloven dat ik ze nooit bewust op dergelijke wijze om de tuin zou leiden. Dit publiek – dat overigens het blog vormt – heeft geen Orwelliaanse manipulaties nodig om kennis op te doen en zich verder te ontwikkelen.

  Ik kan publiek niks bewijzen, omdat email-adressen en IP-nummers privé zijn. Ironisch genoeg weet behalve ikzelf alleen Robert zeker hoe het zit en hij zal opnieuw constateren dat hij met een troep halvegaren te maken heeft. Voor de verandering eens terecht.

 105. marietsebiel zegt:

  Helemaal mee eens, Melchior. Ik hoop dat James zijn excuses aanbiedt. ( al is dat voor veel mannen ook moeilijk, hij deed een halfslachtige poging gisteren ) Vergissen is menselijk en fantaseren ook.
  Moet nu sporten, vandaar zo kort.

 106. Excuses hoeft niet. Ik hoop dat hij gelooft dat ik hier niet sta te liegen. Nu houdt hij tussen de regels door een slag om de arm.

 107. Jan Peter van Doorn zegt:

  Volgens mij had James je al duidelijk gemaakt dat ie je gelooft.

 108. Jo tB zegt:

  Melchior, ik ben het met je eens, die zin die je herhaalt is niet duidelijk of hij je gelooft of niet. Dat “get used to it” is ook niet duidelijk. Get used to what? Dat we iemand op deze blog hebben die ons provoceert en stangt met links die onze visie probeert onderuit te halen, en ons irriteert? Of get used to it dat jij hem niet weg wil halen/bannen van deze site? Er is freedom of speech, dus mocht jij Robert bannen, dan belanden we in een totalitaire staat. En dat willen wij niet. We willen toch niet richting Foodlog gaan waar mensen wel geweerd worden.

 109. Jo tB zegt:

  Nog iets. Mijn oom (inmiddels overleden) had vroeger grote lol in tegendraads te zijn. Hij kon doelbewust het niet eens met iemand te zijn (ook al was hij het wel eens met hem) tegenargumenten geven of negatief zijn waar de ander positief was om ze wakker te schudden. Nee zeggen wanneer ja verwacht wordt. Ik denk dat het een familie kwaal is, want ik heb ook vaak die neiging, vooral bij opmerkingen “hoe gaat het”. Ze verwachten dat je zal zeggen “goed”. Maar dan zeg ik “slecht”. Je ziet ze dan verrast opkijken, what the…. Even de kluts kwijt zijn.

  In die licht zie ik de acties van Robert. Hij wil even een “nee” tussen al die enthousiaste “ja’s” gooien.

 110. marietsebiel zegt:

  Jo, totalitaire staat ? Wel een beetje overdreven. Hier is nog nooit iemand gebannen, hoe irritant ook. Als mensen er niks meer aan vinden blijven ze vanzelf wel weg. Blijkbaar krijgt Robert nog genoeg aandacht en wie weet is hij daar wel naar op zoek.

  James is een zeer gewaardeerde gast op dit blog en zich er misschien niet van bewust hoeveel waarde anderen juist aan zijn zienswijze hechten. Gezien het feit dat jij en ook Folkert een beetje werden meegenomen in het fantasietje van James. Hij had een heleboel smilies erbij kunnen zetten. Doe ik dan maar 🙂 🙂 🙂

  Zand erover 😉

 111. willem zegt:

  Niet zo kort voor de kop, James.
  Een man met jouw antecedenten moet toch goed kunnen relativeren. En zich kunnen verplaatsen in Melchiors gevoelens. De suggestie dat Melchior een soort dubbele agenda zou hebben, raakt hem vanzelfsprekend. Okee, zo heb je het natuurlijk niet bedoeld, maar ik vind het wel een logische reflex.
  Over tot de orde van de dag.
  Zou o.a. nog graag wat recensies lezen over Kuipers’ boek.

 112. “Nogmaals Melchior is niet Robert tenzij hij anders zegt.”

  Blijkt James ook te hebben geschreven. Zie ik nu. Zag ik vanochtend niet, in de schrik.

  Mijn excuses voor het missen van dat regeltje.

  Of je ze aanvaardt is jouw zaak. Zo niet, tabee.

 113. Jo tB zegt:

  Mariet, Er is freedom of speech, dus mocht jij (Melchior) Robert bannen, dan belanden we in een totalitaire staat. Ja, wanneer je mensen gaat bannen van een site (of uit de krant of van de televisie), pas je censuur toe over wat er wel en niet gelezen mag worden. En waar gebeurt dat? in een totalitaire staat!!!

 114. marietsebiel zegt:

  Jo, ik weet wel wat een totalitaire staat is, N.Korea ! Melchior heeft nog nooit iemand gebannen, dus er geen kans op. Daarom vind ik het overdreven dat je in dit verband hier mee komt.

 115. Fien zegt:

  Een totalitaire staat, toe maar. Wat een kletskoek weer. Ook in een doodgewone democratie gelden regels ten aanzien van de vrijheid van meningsuiting, die er op Internet veel te vaak met de haren bij wordt gesleept of uit zijn verband gerukt. De eigenaar van een blog, forum, site bepaalt hoe en wat, dat is de normaalste zaak van de wereld. Ik durf te wedden dat jij ook bepaalt wie je in je huis toelaat en hoe mensen zich daar dienen te gedragen.

  Persoonlijk vind ik dat Robert voldoet aan alle kenmerken van een trol en ik voel al tijden geen behoefte om op hem te reageren.

 116. willem zegt:

  Leuke discussie. Ben het niet met Jo eens, wel met Fien.
  Stel, hier is iemand structureel bezig met het posten van facistische/nazitische uitingen. Die uitingen bannen, valt niet onder iets ‘totalitairs’, maar binnen de fatsoens (en wettelijke) normen die een democratische rechtstaat hanteert. Het is wel zo dat uiteindelijk de eigenaar van een medium, dus hier Melchior, kan bepalen welke normen daar gelden (hoewel we nu niet in een discussie daarover moeten gaan verzanden).
  En Robert? Ach, wat het ook voorstelt en wie die hij of zij ook is, zolang hij geen kwetsende dingen beweert, of buitensporige opmerkingen maakt, van mij mag hij het links laten regenen en iedereen goeroe of kwakzalver noemen die zich niet volgens de aanbevelingen van het Voedingscentrum beweegt. Het zal me wat..

  • Fascistische uitingen, laatdunkendheid jegens mensen die het in hun hoofd haalden niet op of boven de 52 graden Noorderbreedte geboren te worden, opzettelijk en bij herhaling de een of andere godsdienst in de zeik nemen (af en toe en met een vette knipoog mag), jennen op basis van in goed vertrouwen gedeelde persoonlijke informatie, dat soort dingen zijn voor mij reden voor een eventuele ban. Niets van dat alles is hier ooit aan de orde geweest. Gelukkig. Cees Renckens had ik vanwege zijn onmogelijk als kwinkslag te interpreteren oproep in bepaalde situaties te handelen vanuit het goede oude fascistische gedachtegoed de toegang ontzegd of tenminste gewaarschuwd. Robert is een onschuldige trol. Moet je zien wat er gebeurt als hij per ongeluk ontdekt dat paleo wel degelijk werkt 🙂 . Dan wordt hij ineens Neerlands fanatiekste paleo Jehova.

   Ik ga toch eens wat doen vandaag, zucht…

 117. G.R de Fluiter zegt:

  Je zegt over Jehova iets, wat is de dagtekst voor vandaag?

 118. Robert zegt:

  Ik ben een tijdje niet op dit gedeelte geweest (krachttraining en mijn andere hobby’s als o.a. muziek) en lees een eindje hierboven dat er getwijfeld wordt aan de echtheid van mijn persoon. Nou; ik ben echt en gewoon mezelf! Melchior weet mijn email adres dat al heel oud is. De provider heeft nu allang een andere naam.
  Maar goed; koolhydraten zijn echt niet zo verkeerd hoor. Niet zo bang zijn. Jullie maken nu dezelfde fout als het voedingscentrum met de anti vet hysterie.

  http://www.welt.de/gesundheit/article125304068/Kohlenhydrat-Ernaehrung-koennte-ALS-abmildern.html

 119. Dank, Robert. Dat wist ik uiteraard van meet af aan 🙂 .

  Interessant. ALS is ook een van de weinige aandoeningen die sneller voortschrijden op een energiebeperkt dieet. Overigens lijkt een daadwerkelijk ketogene aanpak, die in de in dit artikel besproken studie niet werd getoetst, de beste resultaten te boeken.

 120. Robert zegt:

  Ik kwam op Foodlog een bijdrage van Jaap Seidell tegen die verwees naar o.a. onderstaande onderzoeken.
  http://ajcn.nutrition.org/content/89/5/1425

  http://www.plosmedicine.org/article/info:doi/10.1371/journal.pmed.1000252

  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD002137.pub3/abstract

  http://ajcn.nutrition.org/content/91/3/535

  Oftewel verzadigd vet neutraal t.o.v hart- en vaatziekten, maar de onverzadigde vetzuren laten een positief resultaat zien.

 121. Robert zegt:

  Boter niet gezonder dan margarine…….

  http://www.pronutritionistblog.com/

 122. Fien zegt:

  Maar zelf heb je geen idee in welk vet je het beste bakt en vraag je advies aan sekteleden die niet zelfstandig kunnen nadenken en slaafs het gedachtengoed van een “journalistje” volgen. Waarom ga je niet lekker op Foodlog trollen, misselijk mannetje.

 123. Jo tB zegt:

  Nou Robert dan ga je toch lekker over op margarine. Met pro-aktiv ben je nog beter af, dan met gewone margarine, want dan “verbeter” je je cholesterol.. 🙂

 124. Robert zegt:

  Miepjes; leer eerst zelf nadenken!

 125. Robert zegt:

  Eigenlijk wel komisch dat hier het gebruik van verzadigd vet zo gepropageerd wordt. Als jullie uitgangspostie klopt en de oermens veel vlees en vis at kreeg hij juist weinig verzadigd vet binnen. Vis en wild bevat weinig verzadigd vet…….

 126. Alex zegt:

  http://openheart.bmj.com/content/1/1/e000032.full
  “The cardio-metabolic consequences of replacing saturated fats with carbohydrates or Ω-6 polyunsaturated fats: Do the dietary guidelines have it wrong? ”

  “The potential harms of replacing saturated fat with carbohydrates or Ω-6 polyunsaturated fats

  The potential harms of replacing saturated fat with carbohydrates
  Increase in small, dense LDL particles.
  Shift to an overall atherogenic lipid profile (lower HDL-C, increase in triglycerides and an increase in the ApoB/ApoA-1 ratio).
  Smaller improvements in glucose tolerance, body fatness, weight, inflammation and thrombogenic markers.
  Increased incidence of diabetes and obesity.

  The potential harms of replacing saturated fat with omega-6 polyunsaturated fats
  Increased risk of cancer.
  Increased risk of coronary heart disease, cardiovascular events, death due to heart disease and overall mortality.
  Increased oxidised LDL-C.
  Reduction in HDL-C.”

  “Dietary recommendations based on evidence from the literature

  Dietary guideline recommendations suggesting the replacement of saturated fat with carbohydrates/Ω-6 polyunsaturated fats do not reflect the current evidence in the literature.

  A change in these recommendations is drastically needed as public health could be at risk.

  The increase in the prevalence of diabetes and obesity in the USA occurred with an increase in the consumption of carbohydrate not saturated fat.

  There is no conclusive proof that a low-fat diet has any positive effects on health. Indeed, the literature indicates a general lack of any effect (good or bad) from a reduction in fat intake.

  The public fear that saturated fat raises cholesterol is completely unfounded as the low-density lipoprotein particle size distribution is worsened when fat is replaced with carbohydrate.

  A public health campaign is drastically needed to educate on the harms of a diet high in carbohydrate/sugar.

  It would be naive to assume that any recommendations related to carbohydrate or fat intake would apply to processed foods, which undoubtedly should be avoided if possible.”

 127. Robert zegt:

  .”……..Ik zou dan een man hebben bedacht die beide ouders heeft verloren aan kanker, vanuit een vermoedelijk gerechtvaardigde angst op mijn blog terecht kwam, aanvankelijk open stond voor de informatie die wij delen en plotseling besloot dat dat hele paleogedoe een kwestie van goeroes, charlatans, kwakzalvers en goedgelovige imbecielen is………”

  Maar wanneer je het blijkbaar niet kunt winnen Melchior plaats je wel een prive stuk van mijn Linkedin hier; iets wat ik kort na het overlijden van mijn ouders, na een enorme lijdensweg, op aandringen van een goede vriendin had opgesteld omdat zij dacht dat het goed zou zijn snel weer in de maatschappij bezig te zijn ipv bezig te zijn met mijn kruistocht tegen bepaalde artsen en het tuchtcollege. Dit vind ik wel schending van mijn privacy en ook nog eens mijn volledige initialen. Een integere en goede journalist doet zoiets niet. Hiermee ben je voor mij volledig door het ijs gezakt en behoor je tot de categorie riooljournalistiek!

  • james zegt:

   Ik heb een paar grootouders en mijn moeder aan kanker verloren, mijn vader aan Parkinson’s, twee tantes aan Alzheimer’s en momenteel heeft een goede vriend het bericht gekregen dat hij nog maximaal twee jaar heeft omdat hij een vorm van ALS heeft. Zelf twee hart aanvallen achter de rug en daarom ben ik op zoek. Maar ga ik daarover jeremieren en me als een onvolwassen jerk gedragen? Je hebt je ouders aan kanker verloren. So what? Duizenden mensen verliezen ouders en kinderen aan kanker. Maar jij bent zo speciaal dat we daar op onze tenen omheen moeten lopen?? Grow up man. Learn to live with it. Je verlies verhalen op anderen is wel het laagste wat je kunt doen. En dan als klap op de vuurpijl Melchior riool journalistiek verwijten??? Wordt het niet eens tijd dat je in de spiegel kijkt??

 128. Robert zegt:

  En Alex; ik heb het niet over vervanging van verzadigd vet door koolhydraten of omega 6, maar door enkelv. verzadigde vetzuren. Daat zit de kneep.

 129. Je verdraait de werkelijkheid, Robert. Ik heb niets van linkedIn hier geplaatst en nooit je achternaam genoemd. Ik heb aangegeven dat je met wat zoektermen op basis van wat jij hier over jezelf hebt verteld gemakkelijk op een LinkedIn pagina komt van iemand die zich precies hetzelfde uitdrukt als de Robert die hier reageert. Zo precies hetzelfde dat het wel om jou moet gaan.

  Je initialen zijn hier nooit genoemd. Je hebt mijn raad om dat profiel aan te passen of te verwijderen overigens direct opgevolgd, wat ik erg verstandig van je vind.

 130. Robert zegt:

  Ik heb hier nooit mijn volledige initialen gemeld. Dat moet dus uit jouw koker komen. Want hoe komt die Vogel die zo’n beetje bij fooflog is weggejaagd anders aan mijn intitialen?

 131. Robert, die man ging googelen, vond de LinkedIn pagina en las jouw volledige naam.

  Je zult me wel niet geloven, maar ik heb geen behoefte om jou verder in de stront te trappen. Ik heb geleerd dat je niet mag trappen naar iemand die al ligt. Je gedraagt je alleen zo vervelend, dat iedereen genoeg van je krijgt. Je kunt echt beter wegblijven.

 132. Of als een volwassen persoon mee praten zonder bij het minste of geringste te gaan schelden en iedereen hier voortdurend idioot te verklaren.

 133. Twee infarcten. Heftig, James. Dat geval van Reinout Oerlemans (42) brengt mij toch weer – terecht of onterecht – bij stress. Sapolsky, Kendrick. Primaten zijn dermate intelligent dat ze zichzelf en elkaar ziek kunnen pesten.

 134. Jo tB zegt:

  Robert, je initialen of je naam zijn hier NOOIT geplaatst. Ik ken je alleen als Robert.
  Ik was 14 jaar toen mijn vader overleed aan een hartinfarct. 6 jaar later een dag voor mijn 20e verjaardig kreeg ik te horen dat mijn moeder terminaal ziek was. Het gaat niet in de koude kleren zitten 3 maanden in het ziekenhuis je moeder zien wegkwijnen met uiteindelijk 4 morfine injecties per dag in een arm gespoten te krijgen dat vel over been is. Opgekropte frustratie en woede heb ik jaren met mij meegedragen. Met kop in de zand steken is haar dood geweest. Wanneer ze op tijd naar de huisarts gegaan was, was ze geopereerd geweest en had ze veel langer geleefd. Ik had haar zo een pak slaag willen geven om haar bij haar verstand te brengen. Te laat, dus bleef ik met een hoop frustratie zitten, waar ik moeilijk een uitweg vond. Verdringen helpt niet, daar ga je er zelf van onderdoor. Robert, luister naar je vriendin, ze heeft het beste met je voor. En ga desnoods hulp zoeken voor je frustraties en woede. Het gaat nooit weg, maar je kunt het wel een plaats geven waar je vrede mee krijgt.

 135. Ja Jo, ik krijg ook het gevoel dat Roberts gedoe hier één grote verwrongen schreeuw van onverwerkt verdriet is. Het klinkt zo vreselijk lullig, maar daar zijn heel goeie professionele mensen voor.

 136. Robert zegt:

  Melchior; je bent een echte rioolrat. Op Foodlog kon je het ook al niet winnen. Gelukkig voor de maatschappij zal dit hier altijd een heel kleine enge sekte blijven.

 137. Robert, je hebt een probleem. Ik stop ermee me in je te engageren. Zoek hulp. Ik wens je het beste.

 138. Fien zegt:

  James zegt: “Maar ga ik daarover jeremieren en me als een onvolwassen jerk gedragen?”

  De vraag stellen is hem beantwoorden, want daarop laat James volgen.

  “Je hebt je ouders aan kanker verloren. So what? Duizenden mensen verliezen ouders en kinderen aan kanker. Maar jij bent zo speciaal dat we daar op onze tenen omheen moeten lopen?? Grow up man.”

  Dit soort botheid gaat mij veel te ver. Mag ik je er bovendien aan herinneren dat jij heel wat ouder bent dan Robert? Maar echt mild heeft je gevorderde leeftijd je nog niet gemaakt.

 139. Hmmm, vreemd. Ulf Riserus is erg van de Unileveriaanse kant (hij is niet vies van trucs), maar dit roept wel vragen op. Om te beginnen moeten we natuurlijk wel vaststellen dat het nooit okay is om langdurig 750 kcal/dag te veel te eten. En muffins zijn geen menseneten.

  http://www.uu.se/en/media/press-release-document/?id=2240&typ=pm&area=3&lang=en

 140. Guido Vogel zegt:

  Zie de review van de huidige literatuur en de problemen daarmee op NuSi.org (opgericht door Gary Taubes & Peter Attia)
  http://nusi.org/the-science/review-of-the-literature/

  Waaruit:
  Several trials cited in the literature as establishing the role of nutrient composition on fat accumulation, or the lack thereof [Bray et al. 2012, Leibel et al. 1992] either overfed lean subjects, building in the assumption that obesity is caused merely by the consumption of more calories than are consumed — a hypothesis to be tested — or study the effect of macronutrient composition on lean subjects without overfeeding. It’s quite possible, though, that lean individuals are those who are resistant to the dietary factors that cause overweight or obesity in others and so are not suitable subjects to answer the relevant questions. As Leibel et al. 1992 phrased this problem, “Similar results might not have been obtained in a group of obese individuals or lean individuals susceptible to obesity.”

 141. Robert zegt:

  Het viel mij al op gezien de reacties hier dat paleo aanhangers van die chagrijnige azijnzeikers zijn……
  http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/5-redenen-waarom-koolhydraten-nodig-zijn/article-normal-145759.html

 142. Ha, ha, ha, Robert. Goed je weer te zien!

  En bedankt voor het sterke artikel.

 143. Alex zegt:

  “En muffins zijn geen menseneten” aldus ons aller goeroe…

  http://paleogrubs.com/muffin-recipes 🙂 🙂 🙂

 144. Title: The value of corn, skim milk and whey for fattening swine

  Volume 59, Bulletin (University of Tennessee (Knoxville Campus). Agricultural Experiment Station.

  Authors: Andrew MacNairn Soule, John Richard Fain

  Publisher: University of Tennessee, Agricultural Experiment Station, 1902

 145. Alle lof voor Guido’s doorzettingsvermogen. Discussiëren met dat publiek is een ultieme exercitie in futiliteit. Nogmaals, het moet bijzonder confronterend zijn voor mensen als Seidell, Brouns, Kok en Peters dat niemand minder dan Arne Astrup openlijk heeft aangemonsterd op de paleovloot. Ik heb het al eerder gezegd, Astrup is een arts. Hij snapt, in tegenstelling tot zijn in voedingsastrologie getrainde collega’s, de humane fysiologie.

  Overigens is deze geweldige lezing van Dr. Caryn Zinn erg verhelderend voor wie de intellectuele rigiditeit waar Guido voortdurend tegen opbotst wil begrijpen. Onderzoek laat zien dat mensen die zich voelen aangetrokken tot de conventionele voedingswetenschappen erg hoog scoren op trekken die een betonnen mindset verraden. Een type dat je het liefst op tenminste 3 kilometer afstand houdt.

 146. marietsebiel zegt:

  “I feel calm” Dat zegt alles !
  Dat is wat een ‘normale’ bloedsuiker doet. Helder in het hoofd, een fris, capabel gevoel om het leven aan te kunnen. Gelukzaligheid 😉
  Alleen al daarom is, voor mij, HF/LC/Paleo, een zegen. Afgezien van alle andere voordelen, zoals longevity, gewicht in controle, diabetes terugdringen, enz.

  • Meer en meer weldenkende mensen verlaten de Via del Idiotica die ze ooit zijn ingeslagen op aanraden van de gezondheidsraden en voedingscentra van deze wereld. Met telkens hetzelfde, mooie resultaat.

   My liver function tests showed very low-end normal readings which means I do not have fatty liver which is expected to be seen in someone heading towards metabolic syndrome or diabetes-type disorder.
My HbA1c result provoked this statement: “In the setting of cardiovascular risk this result virtually excludes diabetes”. I ran all my results by an epidemiologist who had just completed a PhD in cardiovascular risk, and he said these were pristine.
This is apparently a fairly typical outcome for someone on LCHF.
Why is it that so many people who are doing the opposite of the prudent food pyramid diet are getting thinner, have more energy and apparently are metabolically healthier?

   http://www.nzherald.co.nz/wanganui-chronicle/midweek/news/article.cfm?c_id=1503658&objectid=11343372

 147. Bart zegt:

  En als blijk van de ‘mental clarity’ waar deze n=1’er nu over beschikt:

  “..it is all about getting into the owner’s manual and tweaking the settings, putting in the highest-quality fuels, and tuning my machine to serve me for the longest time I can possibly get it to go for.”

  Zo’n manual zou iedereen wel willen toch?; In de vorm van Het Boek bijvoorbeeld..

 148. 🙂 . Wordt aan gewerkt. Ben (onverwacht, moet ik zeggen) aan het steggelen met de uitgever over het gebruik van ‘moeilijke woorden’ en de term ‘paleo’. Ik heb besloten minimale concessies te doen. Ik weet vrij precies wat ik wil. Als ik te veel water bij de wijn moet doen, word ik zelf uitgever…

 149. Hans zegt:

  Percies !

  De uitgever heeft ook een doel : €€€€€€/omzet , begrijpelijk maar niet jouw doel en intentie naar ik aanneem .

  Dan in eigen beheer , geen idee…… of een E-book ( betaalde versie ) ? Ook al geen idee maar er zijn hier vast lieden die daar meer kijk op hebben en anders in het paleo-circuit , je hebt vast de nodige contacten over de grens ?

  Alsjeblieft GEEN concessies , die boekjes zijn er al TE VEEL ….. ( en koop ik niet ) .

  Dan maar geen boek…….. , au , 😉

 150. Hans zegt:

  Zorrie , zie net dat het in en ander lijntje ook al gaat over Het Boek …… , het gaat allemaal zo snel 😉

 151. Hans zegt:

  Overigens blijft het hier angstvallig stil zie ik na de post van Guido , maar wie weet na vanavond 😉

  http://www.foodlog.nl/short-news/detail//eet-minder-koolhydraten-zeggen-vermaarde-wetens/allcomments/

 152. Robert zegt:

  Ik zou maar oppassen met jullie verzadige vetten als je niet voortijdig wilt overlijden en je geheugen goed wilt houden…….

  http://www.ergogenics.org/koolhydraatarm-dieet-met-veel-verzadigde-vetzuren-verkort-levensduur.html

 153. Alex zegt:


  Jeff Volek: The Many Facets of Keto-Adaptation: Health, Performance, and Beyond

  lijkt dezelfde als wat ik ongeveer 1 jaar geleden heb gepost, ook IHMC, maar is toch nieuw(er). 😉

 154. Fantastische lezing, Alex. Was nog even alleen thuis (ga nu de soep opzetten want het parlement is in aantocht) en heb de de mogelijkheid te baat genomen. Alleen jammer dat hij het onderwerp methylglyoxal niet meeneemt. Nikoley et al doen daar nogal moeilijk over en ik heb geen goed antwoord.

  Maar dat (periodieke?) ketose therapeutisch en ergogeen is, daarover bestaat geen twijfel meer.

 155. Alex zegt:

  “Methylglyoxal is simply a part of normal metabolism which increases during fasting or LC eating. The fact it increases in ketosis was used to do a little Atkins bashing by some ethically challenged, grant seeking “scientists”. This merely tells us something about those individuals.

  There is a considerable interest in ketogenic diets per se for cancer management and most of the studies look encouraging but are far from conclusive. I don’t think there is any way ketosis can be bad, but I would certainly suggest that any ketogenic diet is utterly Food based. I think it is one of the circumstances where I might think of green leave vegetables as the source of carbohydrate to absolutely limit glucose and insulin excursions. And I’d severely limit omega 6 fats at the same time.

  Whether adding industrial doses of methylglyoxal is good or bad requires that you, and it will be you trying this, critically review the Indian papers and review articles. I’ve not looked for any other group corroborating their ideas, that needs doing too. From what I have read the results are encouraging. No one can ever have looked at the long term effects, so all bets are off there.

  The manuka honey effect requires that trace plant compounds are effective chemotherapeutics in humans when carried in an assortment of sugars. I have much more time for methylglyoxal.

  I realise that’s not a lot of help but it’s the current limit of my knowledge…

  I hope you do well”

  Peter
  15 Aug 2010, 05:48:00

  http://high-fat-nutrition.blogspot.nl/2009/11/methylglyoxal-on-atkins-uh-oh.html

  Wellicht kun je eens vragen of Peter ondertussen wijzer is geworden… want als hij geen goed antwoord heeft dan kunnen we het sowieso schudden. 😉

 156. Tije zegt:

  Fantastisch filmpje Alex! Mooi eloquent verteld!

 157. Alex zegt:


  Dr. Steve Phinney – The Aboriginal Argument


  Jeff Volek, PhD, RD: How your blood panel values respond to a ketogenic diet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s