De onvermijdelijke post over ‘Broodbuik’

Drie typische tarwebuiken. De tarwebuik is een van de meest betrouwbare voorspellers van diabetes, cardiovasculair leed en kanker.

Drie typische tarwebuiken. Tarwe-geïnduceerd visceraal vet is een van de meest betrouwbare voorspellers van diabetes, cardio- en cerebrovasculair leed en kanker.

Okay, okay, ik zal ook iets over Broodbuik zeggen. Ik ben het in principe met paleopsychiater Emily Deans en Frits Muskiet eens dat William Davis hier en daar wat simplificeert en dat effectbejag hem niet vreemd is. Maar om nou te beweren dat het een slecht boek is, dat zou hypocriet zijn. Ik denk dat dit een belangrijk boek is, simpelweg omdat zowel het paleoperspectief als een toenemende vloed fundamenteel onderzoek suggereren dat tarwe een van de meest corrosieve elementen in de neolithische voeding is. Davis slaagt erin die boodschap effectief over te brengen. Dat je voor een meer gedegen onderbouwing en hogere intellectuele bevrediging misschien beter Food and Western Disease van Staffan Lindeberg kunt lezen, doet daar weinig aan af. Maar laten we eerlijk zijn, dat is veel te hoog gegrepen voor de gesponsorde charlatans van Voeding NU, het Voedingscentrum en het Voorlichtingsbureau Brood met hun anemische argumenten en holle retoriek.

Broodbuik propageert in feite de paleoleefstijl, waarvan de Sceptische Echtgenoot Van Een Prominente Paleoblogster onlangs zei: “Begin er nooit aan, want er is geen weg terug” :-). Davis erkent de potentiële nadelen van zuivel, maar acht ze veel geringer dan die van tarwe. Kan ik mee leven. Wie de adviezen uit Broodbuik ter harte neemt, zal drastische gezondheidsvoordelen ervaren. En daar gaat het om. Dat er mensen rijk van worden terwijl deze vitale info overal gratis te vinden is, het zij zo. Hier is mijn lekenbespreking van het boek.

Genees jezelf van morbide overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes, zuurbranden, astma en zelfs ADHD. Hoe? Door simpelweg geen tarweproducten meer te eten, schrijft cardioloog William Davis in zijn boek ‘Broodbuik’.

William Davis was een goed boerende interventiecardioloog in een welvarend stadje in Wisconsin. Hij hield van zijn vak, was hard op weg rijk te worden met dotteren en het plaatsen van stents en had geen enkele aanleiding om zich af te vragen waarom zijn zaak eigenlijk zo goed liep. Maar de niet zo florissante prognose van de hartpatiënten die hij had opgelapt, baarde hem toch wel zorgen. Hij vertoonde zelf namelijk net als vrijwel al zijn patiënten de karakteristieke kenmerken van het metabole syndroom: een buikje, een zwembandje, een verhoogde bloeddruk en een niet optimale cholesterolspiegel. Op een dag volgde hij daarom een lezing van zijn collega Dean Ornish, die een vetarm, bijna veganistisch dieet voorschreef om hart- en vaatziekten te voorkomen. “Ik vond het logisch klinken, nam zijn simpele uitleg dat vet de bloedvaten verstopt voetstoots aan,” herinnert Davis zich. “Ik wilde zelf gezond worden. Dus volgde ik zijn dieet strikt, at niets anders dan volkoren producten, groenten, fruit en magere zuivelproducten en ik liep acht kilometer per dag hard. Het resultaat van al die moeite? In een half jaar tijd werd ik nog tien kilo zwaarder en kreeg ik diabetes.”

Na deze harde les en als suikerpatiënt in het bezit van een bloedsuikermeter besloot de cardioloog eens te kijken welke voedingsmiddelen zijn bloedsuikerspiegel nou eigenlijk het meest deden stijgen. Na een week meten wist hij het zeker: alles waar tarwe in zat joeg zijn bloedsuikerspiegel door het plafond. “Twee bruine boterhammen verhogen je bloedsuikerspiegel meer dan een King Size Snickers,” ontdekte ik met verbazing. “Toen ik logischerwijs besloot om eens een tijdje helemaal niets te eten waar tarwe in zat, veranderde mijn wereld. De diabetes verdween zo goed als onmiddellijk. Ik kon stoppen met mijn medicijnen en mijn suikers bleven normaal. Binnen een week waren bovendien allerlei kwaaltjes, zoals pijnlijke gewrichten, concentratieproblemen, chronische vermoeidheid en zure oprispingen verdwenen. Ik had energie voor tien.” Vervolgens bracht hij zijn eigen ervaring in praktijk in zijn kliniek. “Je moet weten dat 80 procent van de mensen met hartproblemen een voorstadium van diabetes hebben. Het is die ontregelde stofwisseling die de bloedvaten ongezond maakt. Tegen elke patiënt zei ik: ‘Het klinkt idioot, maar probeer eens een maand helemaal geen tarweproducten te eten’. Veel mensen deden dit schoorvoetend. De resultaten waren verbluffend. Ik zag allerlei totaal onverwachte dingen. Een 36-jarige patiënte die kwam voor een onschuldige, maar irritante hartritmestoornis werd al jaren vergeefs behandeld voor de ziekte van Crohn, zeg maar een chronisch zwerende darm. Ze stond op de wachtlijst voor een operatie om dat zieke stuk darm te verwijderen en bereidde zich mentaal voor op het leven met een stoma. Aanvankelijk wuifde ze mijn voorstel weg, want ze was negatief getest voor coeliakie en haar internist had haar bezworen dat haar ziekte niets met eten te maken had. Na twee maanden stapte ze weer binnen. Stralend. Niet alleen haar hartritmestoornis was spontaan verdwenen, haar darm was volledig genezen! De operatie en de stoma waren van de baan. Daarna volgden letterlijk honderden soortgelijke gevallen. Mensen die kreupel liepen van de gewrichtspijn werden pijnvrij en gingen spontaan sporten. Levenslange folterende migraineaanvallen verdwenen als sneeuw voor de zon. Iedereen die het probeerde verloor net als ikzelf vet en won gezond spierweefsel, vaak zelfs zonder specifiek te trainen. Mensen met diabetes verbeterden sterk of hadden helemaal geen medicatie meer nodig. Hoge bloeddruk normaliseerde… ik kan eindeloos doorgaan.”

De miraculeuze en ongelooflijk brede verbeteringen die Davis zag na eliminatie van tarwe spoorden hem aan dit doodgewone product nader te bestuderen. Het ontaardde in een jarenlange literatuurstudie en lange gesprekken met vooraanstaande wetenschappers. Hoe meer hij leerde, hoe vaster zijn overtuiging dat de grootste veroorzaker van onze welvaartsziekten volkomen ongestoord zijn gang kan gaan, omdat niemand hem verdenkt. Het verslag van zijn bevindingen verscheen uiteindelijk onder de titel ‘Wheat Belly’, dat binnenkort als Broodbuik in het Nederlands verschijnt. Het werd een New York Times besteller. Waarom is tarwe zo uniek slecht voor een mens?

In de eerste plaats komt het zetmeel in tarwe in de vorm van amylopectine A. “Dat is een zetmeelvorm die razendsnel als bloedsuiker in de circulatie verschijnt,” zegt Davis. “Dit heeft tot gevolg dat een tarwe-eter zichzelf dagelijks 4 tot 6 keer een fysiologisch absurde bloedsuikerpiek aandoet. Alleen dat al heeft snel nare consequenties. Die hoge bloedsuikerspiegel leidt tot hoge insulinespiegels en insuline stuwt overvloedige energie in de vetcellen. Je wordt dus dik. Zowel hoge bloedsuiker- als hoge insulinespiegels veroorzaken zogenoemde systemische ontstekingsreacties, ondermeer in de bloedvaten. Het gevolg is atherosclerose, aderverkalking, de belangrijkste oorzaak van hartinfarcten en beroertes. Die telkens stijgende en dalende bloedsuikers maken dat je je belabberd voelt, maar dat is niet alles. Tijdens de pieken gaat de bloedsuiker een reactie aan met in principe alle eiwitstructuren je lichaam. Er vormen zich suiker/eiwitverbindingen die niet meer afbreekbaar zijn en die letterlijk zand in de machinerie gooien. Het resultaat: stijve bloedvaten, een stijve, fibreuze hartspier, nieren die niet meer goed filteren, troebele ooglenzen en een vroeg oude, rimpelige huid. Om slechts enkele voorbeelden te noemen.”

De tweede aanval die tarwe op ons gestel uitoefent is een kwestie van geavanceerde biologische oorlogsvoering. “Tarwe is graszaad,” legt Davis uit. “En graszaad is bedoeld om nieuwe grasplantjes te maken, niet om te worden opgegeten. Het tarwegras heeft zich gedurende miljoenen jaren gespecialiseerd om beesten te ontmoedigen het kostbare zaad te eten. Er zitten stoffen in die onze darm als het ware lek maken, waardoor allerlei grote moleculen die niet in het lichaam thuishoren, plotseling in de circulatie kunnen komen. Dat kan zo’n beetje alle ziekten uitlokken die de medische encyclopedie vermeldt. Vandaar dat stoppen met tarwe zo veel uiteenlopende klachten doet verdwijnen. Er zijn inmiddels case beschrijvingen van mensen met lupus, MS, reuma, astma en zelfs diabetes type 1 die na stoppen met tarwe volledig symptoomvrij werden. Coeliakie, de ernstige vorm van glutenintolerantie die gepaard gaat met de afbraak van het darmslijmvlies en die als je niets doet tot de dood leidt, is slechts het minieme topje van de ijsberg van tarweziekten. En in tegenstelling tot wat het volksgeloof wil en wat veel dokters nog altijd denken, hoef je helemaal niet positief te testen op een glutenintolerantietest om langzaam maar zeker chronisch ziek te kunnen worden van tarwe.”

Een tegenwerping die Davis vrijwel dagelijks naar zijn hoofd krijgt geslingerd, is dat studies laten zien dat mensen die veel volkoren producten gebruiken gezonder zijn dan mensen die weinig volkoren producten eten. “Als je in een onderzoek geraffineerde graanproducten vervangt door volkoren graanproducten, zie inderdaad kleine verbeteringen,” vertelt hij. “Dat komt doordat je iets heel erg slechts vervangt door iets dat net iets minder slecht is. Het is alsof je sigaretten vergelijkt met filtersigaretten, vaststelt dat mensen die filtersigaretten roken iets minder ziektes krijgen en dan de conclusie trekt dat het roken van filtersigaretten gezond is! Wat je natuurlijk moet doen, is groepen die helemaal geen tarwe eten vergelijken met groepen die wel tarwe gebruiken. In de enkele onderzoeken die op die manier zijn gedaan, liet eliminatie van tarwe enorme gezondheidsverbeteringen zien. Het punt is dat tarwe zo’n beetje een universeel voedingsmiddel is. Er zijn bijna geen populaties meer op de wereld die helemaal geen tarwe gebruiken. Maar de paar groepen die nog wel tarwevrij zijn, hebben een onwaarschijnlijk robuuste gezondheid.”

Stoppen met graanproducten – en tarwe in het bijzonder – is vaak niet eenvoudig. Dat komt volgens Davis omdat tarwe sterk verslavend is. Net zo verslavend, zegt hij, als heroïne. “Onafhankelijke onderzoekers hebben aangetoond dat de eiwitten in tarwe in het lichaam worden afgebroken tot stofjes die de opiumreceptoren in het brein prikkelen,” aldus Davis. “Na elke boterham, volkoren of wit, ervaar je een tarwekick. Na een paar uur raakt die uitgewerkt en ga je onbewust op zoek naar een nieuwe fix. Dat heeft ondermeer tot gevolg dat je met tarwe in je voeding ongeveer 400 kcal per dag meer eet dan zonder tarwe in je voeding. Toen onderzoekers tarwe-eters naltrexon gaven – een medicijn dat de opiumreceptoren blokkeert waardoor de opiaten in tarwe er geen grip meer op hebben – aten de proefpersonen spontaan minder en vielen ze in een half jaar tijd gemiddeld 15 kilo af. Exact hetzelfde zie je als je met tarwe stopt. Een groot nadeel is dat veel mensen een heel nare ontwenningsperiode doormaken. Trillen, duizeligheid, zweten, humeurigheid, we zien alle klassieke afkickverschijnselen. Het goede nieuws is dat deze hel maximaal een dag of vijf duurt. Dan breekt de zon door, krijg je snel meer energie dan je lang gehad hebt en verdwijnt de zucht naar brood, pasta en koekjes. Ik kan het echt iedereen aanbevelen. Tarwe is niet geschikt voor menselijke consumptie. Over 50 jaar zullen mensen zich afvragen waarom het zo lang duurde voor we dat ontdekten.”

Als je geen tarweproducten meer eet, blijft er dan nog wel wat over? “Ha, ha, ha, die vraag krijg ik bijna elke dag,” zegt Davis lachend. “Het antwoord luidt: Dan ga je pas beseffen wat echt lekker eten is! Luister, tarwe is feitelijk slavenvoedsel. Als je het voedingsprofiel ervan vergelijkt met dingen die mensen van nature eten – zoals groenten, fruit, vlees, vis, schaaldieren, noten en eieren – dan is tarwe een lichtgewicht. Er zit niets in dat andere voedingsmiddelen niet in veel grotere hoeveelheden leveren. En vergeet niet dat tarwe het voedingsaanbod ontzettend heeft verarmd, ook in culinair opzicht. Ontbijtgranen, brood, pasta… het is telkens hetzelfde spul, maar in een ander vormpje. Ik heb nog nooit zo rijk en gevarieerd gegeten als nu. En dat zegt iedereen die tarwe uit zijn leven bant.”

Naschrift

Lees ook:

Brood, daar zit wat in

Bagel boobs

Lipopolysachariden, graan, diabetes en springen zonder parachute

dit belangrijke artikel van Alessio Fasano

en natuurlijk, Cereal Grains: Humanity’s Double-Edged Sword van Loren Cordain.

Off topic, speciaal voor Bert (inclusief tanige betonstaalvlechters):

Onder Amsterdam

NZLijn-9

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

454 reacties op De onvermijdelijke post over ‘Broodbuik’

 1. Ook een pracht stelletje ‘men boobs’, ook een (afhankelijk van het geslacht) welkome of onwelkome bijwerking van gliadine.

 2. chocolacaatc zegt:

  En spelt? Hoe zit het daar nou eigenlijk mee? Ik eet vier speltboterhammen per dag (na een gastric bypass) en vraag me al een tijdje af of ik dat eigenlijk ook niet beter kan skippen. Heeft iemand daar advies over??

  • Lood om oud ijzer, Chocolacaat. Spelt = tarwe. Het bevat dezelfde bioactieve componenten, die incompatibel zijn met de humane fysiologie (inclusief gluten) en geeft bovendien een lading acelulaire koolhydraten. Mensen blijven wanhopig uitvluchten zoeken voor hun bammetjesverslaving, maar in de biologie zijn er geen short cuts.

   • chocolacaatc zegt:

    Ik vind het toch wel een hele vooruitgang van dagelijks cracottes met witte chocoladepasta naar een paar spelt boterhammen maar mijn fabriekje zal zeker beter werken als ik de stap neem naar volledig paleo (en me daarbij ongetwijfeld moet verdedigen tegen een heel bariatrisch team wat me toch al zo eigenwijs vindt 🙂 maar ik was al half om (richting paleo) maar ga nu volledig om (paleo). Nog 10 uur en dan adieu tarwe, hello paleo. Overigens, dank je voor je fantastische blog daar steekt een voormalig dikkertje echt wel iets van op.

   • Peter zegt:

    Kan iemand me vertellen hoe het met haver zit?

    • Hoi Peter,

     Paarden krijgen er (onder andere) metabool syndroom van ;-). Verder is haver een van de meest rachitogene graszaden die er zijn. Lindeberg meldt en documenteert dat de rachitis belt in Engeland/Schotland precies samenviel met de haver belt. Hier een stukje over Equine Grain Associated Disorders (equine = het paard betreffend):

     Klik om toegang te krijgen tot E33BTFS-092911_1.pdf

     Digestive and metabolic disorders in horses

     Humans and horses have different digestive tracts and eat different foods (feeds), but there are similar food-related medical problems in both species. In humans, similar clusters of metabolic symptoms called Syndrome X, The Metabolic Syndrome, The Dyslipidemic Syndrome and The Insulin-Resistance Syndrome are being studied. Similar syndromes have been reported and named in horses. Unfortunately, most of these terms do not clearly describe the disorders or offer clues to possible management strategies.

     The term EGA for Equine Grain-Associated Disorders was recently introduced to describe common feed-related syndromes in horses. Subsequently, Dr. Kronfeld of Middleburg Agricultural Research and Extension Center at Virginia Polytechnic Institute and State University, explained the history and etiology of the various human and equine syndromes, offered EGAD as a less confusing name and provided some management suggestions to reduce these problems in horses. Following is a summary of his findings.

     In 1988, endocrinologist Gerald Reaven suggested that a high-(soluble) carbohydrate diet aggravated or exacerbated insulin resistance leading to obesity, type 2 diabetes mellitus, hypertension and coronary heart disease in humans. His suggestion opposed the then-current American Heart Association’s recommendation for a low-fat (high-carbohydrate) diet to reduce heart disease. Syndrome X factors were identified as: insulin resistance, hyperglycemia, elevated plasma VLDL triglyceride level, low plasma HDL cholesterol level and hypertension.

     In 2001, Dr. Kronfeld used the term Equine Syndrome X for equine disorders associated with long-term consumption of grains and molasses, which involved insulin resistance. Meals of grains and molasses set up an unnatural feeding-fasting cycle of plasma glucose, insulin and counter-regulatory hormones in horses. As an alternative, he reported that meals of fat and fiber do not produce these feeding-fasting cycles. Fat and fiber meals also reduce episodes of tying-up in horses with Recurrent Exertional Rhabdomyolysis (RER) and Polysaccharide Storage Myopathy (PSSM).

     The term Equine Grain-Associated Disorders is used to describe both digestive and metabolic disorders in horses. The digestive disturbances involve rapid carbohydrate fermentation and insulin resistance, including some forms of colic, colitis, diarrhea, gastric ulcers and laminitis. The metabolic conditions include some forms of gastric ulcers, laminitis, exertional rhabdomyolysis (tying-up), osteochondrosis, growth rate fluctuations, flexure deformities, hyperlipidemia, oxidative stress, aging, obesity and, possibly, abortion. Some of these risk factors might be nonessential but contributing factors to the disorders.

     Dietary recommendations for horses include 1) avoiding high glycemic feeds such as “sweet feed” and oats, which produce increased blood sugar after meals and 2) avoiding unprocessed corn and high-fructan pasture grasses, which provide highly fermentable carbohydrates to the large intestine.

     Dr. Judith A. Reynolds

   • Patrick zegt:

    Hallo,
    Maar wat ik begreep van Davis is dat tarwe niet zozeer het probleem is, maar het feit dat tarwe zo verkracht werd destijds.

  • Peter zegt:

   Dank voor je antwoord Melchior, overigens lijkt het erop dat het metaboolsyndroom bij paarden mede te maken heeft met te weinig beweging, dat is wat paarden vnl. doen in de natuur. De vraag is hoe die relatie is bij ons tweevoeters? Maar even iets anders – ik tuimel hier vandaag net in, er vallen wat puzzelstukjes in elkaar. Maar hoe te beginnen? Iemand tips o.i.d.?

 3. guidovogel zegt:

  Nu wordt het interessant om eens te kijken naar de verschillen tussen de low-carbers en Paleo’s. Maakt het inderdaad uit welke koolhydraten je wel/niet eet in relatie tot afvallen en gezondheid? Ik ben low-carb begonnen dus rijst, brood, pasta, aardappelen zitten niet in het dieet. Melchior poneerde al eens de stelling dat het mogelijk niet de koolhydraten zijn die je laten afvallen/gezondheid verbeteren, maar dat in deze voedingsmiddelen ook de Neolithic Agents of Disease zitten.

  Zou het zo zijn dat brood het voedingsmiddel met de “slechtste” koolhydraten is? Zijn er onderzoeken die het effect van verschillende soorten koolhydraten laten zien op afvallen/gezondheid?

  Kan ik (zoete) aardappelen gaan eten, niet aankomen en goede bloedwaarden houden?
  Welke schadelijke effecten heeft rijst? Misschien aten we het wel niet in het Paleotijdperk, maar daarmee is het nog niet per definitie slecht.

  • bert zegt:

   Ik wordt niet dik van brood. En al mijn collega’s op het werk waar ik wel eens meehelp ook niet. Ik ben zelf dit jaar meer brood gaan eten. Van 2 per dag. Nu naar 5 per dag. Mijn collega’s eten broodtrommels vol. Ze eten wel 4 broden per week. Maar we doen dan ook physiek werk. We zijn boer en overdag timmerman met betonwerk.. Het is dus niet gewoon het brood. Die collega’s zijn zelfs te mager. Hun spieren liggen aan de oppervlakte. De aders zijn ook zchtbaar. Het zijn ook geen vleeseters. Ondanks hun fysieke werk eten ze weinig vlees. Hagelslag en margarine. Ik eet er wel eens en maakte het mee dat ze alleen gefrituurde aardappelrondjes aten. Anders niet. Ja mayonaise. Geen vlees. Wel een half pak vla elk… Maar met die hoge energieopname komt er vanzelf ook wel eiwit binnen. Als je 5000 calorien per dag eet…

   • Bert, er bestaat geen twijfel aan dat sommige mensen (ik bijvoorbeeld) enorme hoeveelheden brood kunnen eten zonder een gram aan te komen. En zwaar fysiek werk beschermt beslist.

    Tot op zekere hoogte.

    Ik heb een paar jaar als opperman in de stratenmakerij gewerkt en herken je beschrijving. Maar er waren ook jongens/mannen die ondanks die gigantische dagelijkse energie-output het bekende buikje ontwikkelden.

    En het belangrijkste: iedereen, ook Davis, focust op (over)gewicht, terwijl dat het minst interessante aspect is. De reden dat neolithische voedingsmiddelen als tarwe vanuit het paleoperspectief onder verdenking staan zit hem vooral in de sluipende schade die ze via moleculaire na-aperij kunnen aanrichten. Dit blog staat vol met uitleg.

   • bert zegt:

    Ja, melchior ik heb laatst ook nog een paar weken gestraat en er was 1 jongeman bij met een bierbuik.. Bierbuik, of broodbuik,… het is allemaal brood. Maar hij had het ook meteen over die 20 + pils/bier die hij de nacht ervoor had gehad.. Ik zei dat dat gelijk stond aan meer dan een heel brood… Alleen de energie van het bier was al genoeg voor een gemiddeld mens. Hij Straatte overigens normaal niet maar toen bij gelegenheid.. Hij was uitsmijter bij de disco-jeugd. Nadat ik de calorien genoemd had moest hij steeds lachen om mijn opmerking en nam nog eens een aspirine.. !! Ik wil maar zeggen… Broodbuiken hebben soms een andere reden ! Je kunt pas iets zeggen als iets in een echt experiment is uitgezocht.. Alle variabelen onder controle. Koekjes eten en bier drinken… Het geeft veel calorien en is voor sommigen om redenen niet te weerstaan. Boter eten of sla eten. Houdt alsnel op en boter bij de koffie !!??? Of een sardientje..??? Dank u. Paleo leidt gewoon tot minder calorien eten vanzelf.

    • Bert, dank voor je reactie. Volgens mij heb je het stuk ‘Brood, daar zit wat in’ waar ik naar linkte niet gelezen (excuses als ik er naast zit). Daarin staat dat het risico van dit product zeer hoog is, sorry, de meligheid slaat snel toe bij zulk weer ‘calorieën’ zich per voedingsmiddel anders/paradoxaal lijken te gedragen. Een neolithische voeding produceert bij plm 1600 kcal/dag uithongering en psychiatrische stoornissen, een paleovoeding produceert bij 1600 kcal/dag functionaliteit en gezondheid. Dit is niet bewezen, maar veel waarnemingen suggereren het.

     De notie calorieën in calorieën uit is een tautologische simplificatie. Kijk alleen al naar het experiment van Lynda Frassetto, waarnaar op dit blog ad nauseum is gelinkt. In deze cross over vergelijking van paleo met het SAD werd gestreefd naar gewichtstabiliteit, zodat het onderzoek niet zou worden vervuild met de fysiologische effecten van gewichtsverlies. In de paleo-arm moesten de proefpersonen (die licht overgewicht hadden) iets van 300 kcal/dag meer eten dan in de SAD-arm om het (over)gewicht vast te houden.

     Omgekeerd lijken mensen met een ‘normaal’ gewicht op paleo minder calorieën nodig te hebben om volledig normaal te functioneren. Dit zou verklaren waarom jij vindt dat bijvoorbeeld Janet ‘zo weinig’ eet, zoals je bij Leonie aangaf.

     Zelf ga ik op paleo harder en verder op dezelfde hoeveelheid calorieën. Dezelfde ervaring hebben (echte) atleten als Paula Newby-Fraser en Jonas Colting.

     Over het bouwvakwerk, ik heb nooit echt gestraat, daarvoor ben ik te stom ;-). Alleen geopperd tot ik erbij neer viel. Het zal vast vreemd klinken, maar ik vond het geweldig. Ik heb onder de tekst een reportage geplakt die je volgens mij wel aanspreekt. Mijn ontzag voor de mensen die dit land bouwen en draaiend houden is onbegrensd.

  • Guido, mijn antwoord luidt: zeer waarschijnlijk wel. Neem het me niet kwalijk, maar ik blijf koppig en ad nauseum naar mijn eerste post over Spreadbury verwijzen. Die zit momenteel volgens mij het dichtst bij de biologische werkelijkheid.

   Comparison with ancestral diets suggests dense acellular carbohydrates promote an inflammatory microbiota, and may be the primary dietary cause of leptin resistance and obesity

   Ian Spreadbury

   Gastrointestinal Diseases Research Unit, Queen’s University, Kingston, Ontario, Canada

   Abstract: A novel hypothesis of obesity is suggested by consideration of diet-related inflammation and evolutionary medicine. The obese homeostatically guard their elevated weight. In rodent models of high-fat diet-induced obesity, leptin resistance is seen initially at vagal afferents, blunting the actions of satiety mediators, then centrally, with gastrointestinal bacterial-triggered SOCS3 signaling implicated. In humans, dietary fat and fructose elevate systemic lipopolysaccharide, while dietary glucose also strongly activates SOCS3 signaling. Crucially however, in humans, low-carbohydrate diets spontaneously decrease weight in a way that low-fat diets do not. Furthermore, nutrition transition patterns and the health of those still eating diverse ancestral diets with abundant food suggest that neither glycemic index, altered fat, nor carbohydrate intake can be intrinsic causes of obesity, and that human energy homeostasis functions well without Westernized foods containing flours, sugar, and refined fats. Due to being made up of cells, virtually all “ancestral foods” have markedly lower carbohydrate densities than flour- and sugar-containing foods, a property quite independent of glycemic index. Thus the “forgotten organ” of the gastrointestinal microbiota is a prime candidate to be influenced by evolutionarily unprecedented postprandial luminal carbohydrate concentrations. The present hypothesis suggests that in parallel with the bacterial effects of sugars on dental and periodontal health, acellular flours, sugars, and processed foods produce an inflammatory microbiota via the upper gastrointestinal tract, with fat able to effect a “double hit” by increasing systemic absorption of lipopolysaccharide. This model is consistent with a broad spectrum of reported dietary phenomena. A diet of grain-free whole foods with carbohydrate from cellular tubers, leaves, and fruits may produce a gastrointestinal microbiota consistent with our evolutionary condition, potentially explaining the exceptional macronutrient-independent metabolic health of non-Westernized populations, and the apparent efficacy of the modern “Paleolithic” diet on satiety and metabolism.

   Nadruk van mij, MM.

   • Guido Vogel zegt:

    Ik neem je niks kwalijk, ben alleen maar blij met een goed onderbouwd antwoord. En dank voor llink naar een eerder post waar deze discussie al is gevoerd. Het is blijkbaar nooit echt onderzocht, maar het lijkt erop dat granen het meest gemeden moeten worden waarbij rijst iets minder erg is dan tarwe. (Zoete) aardappelen moeten in enige mate kunnen.

    Overigens kondigde je in je andere post ook aan iets over de rijstinname in China te schrijven. Dat is er volgens mij niet van gekomen. Ik ben veel in Azie geweest en het valt me op (en dat was ook jouw observatie) dat rijst van relatief ondergeschikt belang is. Het gaat vooral om de gerechten waarbij een kommetje (of 2) rijst wordt genuttigd. Heeft niet te maken met wat je hier bij de Chinees krijgt (vooral aangepast aan Nederland, veel voor weinig). En in Italie is pasta een voorgerecht en geen hoofdgerecht zoals hier meestal gegeten.

    Al een shirtje gekocht? http://www.fathead-movie.com/FatHeadDVD.html

 4. G.Ranny zegt:

  Als je geen tarweproducten meer mag eten. Watert je dan ’s ochtends eten en ’s middags vraag ik mij af!?

  • Gert van der Hoek zegt:

   Je mag alles eten hoor Granny, de vraag is alleen: WIL je alles eten, incl. tarwe? Wil je dat echt, of niet? Dan pas kom je toe aan de 100 en meer dingen die je wel wilt eten…..

   Nou vooruit: ik neem naar kantoor geen trommeltje brood mee, maar een trommeltje salade, Met als basis bijvoorbeeld fijn gesneden andijvie en spitskool kun je eindeloos variëeren, o.a. met uitjes, tomaten, radijs, avocado, olijven, sardientjes, makreel, gekookte eieren, bacon, enz enz. . Kan in de koelkast of de koelbox. Fles olijfolie en balsamico op kantoor maken het af.

   Probeer het eens een maandje… 🙂

   • bert zegt:

    Een trommeltje salade… wat zit daar nu in… Het is rauw waarschijnlijk.. Kost meer energie dan het oplevert… De olijven, de eieren en de sardientjes zullen je voeden. Maar blijf wel op afsand met de vreselijke visgeur van de sardientjes..

    • Ik zou nu er zo veel aandacht van ‘buiten’ is (allemachtig, die Davis raakt wel een snaar ;-)) ook deze post willen aanbevelen. Over de verschillende fysiologische effecten van een graangebaseerde en een evolutionair correcte voeding (isocalorisch).

  • Otto zegt:

   Tis ook allemaal gewenning. Toen ik in China was, at men 3x per dag warm. Eerst denk je: raar. Maar als snel wen je eraan dat je ’s morgens een eitje met wat gebakken vlees, rijst en groenten voorgeschoteld krijgt. Het is apart…totdat je eraan gewend bent en dat is vlug genoeg 🙂

  • Beltsazar zegt:

   Je kunt jezelf ook afvragen óf je wel zo nodig ’s ochtends en ’s middags moet eten…

 5. Karen zegt:

  Yoghurt met lijnzaad of notenmuesli, eigen gebakken crackers, gebakken/gekookte eieren, salades met gerookte kip, zalm, kaas etc etc. Even googlen en je hebt keuze te over.

 6. Do whatever works for you! Sommige mensen eten gluten en krijgen daardoor geen klachten. Maar er is wel een hele grote groep mensen die niet weet dat ze licht of zwaar intolerant zijn voor gluten. Mijn tip: probeer 7 dagen geen gluten en eet op dag 8 weer gluten. Merk je dat je verstopt raak, moe of een opgeblazen gevoel krijgt dan weet je dat je intolerant ervoor bent. Mijd dan deze producten voor een paar maanden dat je darmen kunnen herstellen. Ik raad verteringsenzymen en glutamine/glycine aan.

 7. corrien zegt:

  @ G. Ranny: Kijk eens op deze sites; keuze genoeg…..

  https://melchiormeijer.wordpress.com/niet-commerciele-geestverwanten/

 8. yvohundscheid@gmail.com zegt:

  Mag een maiscracker wel?

  • Maan zegt:

   Je mag alles!! maar wil je dat ook?

  • Loekie zegt:

   Ik heb in het begin ladingen biologische maiscrackers gegeten, beviel prima. Ik was namelijk een enorme tarwe-eter daarvoor en had iets anders nodig ter vervanging. Maar op een gegeven moment wilde ik toch iets meer afvallen en kon toen ook de maiscrackers vaker overslaan, hoewel ik ze nog steeds wel regelmatig eet.
   Mais en rijst hebben niet de nadelen van tarwe, er zitten geen gluten in en ze hebben geen verslavende werking. Maar je kunt er wel dik van worden.

   • George zegt:

    …”Maar je kunt er wel dik van worden” Ik persoonlijk geloof niet dat een produkt je op zich dik maakt. Het betekent mijns inziens wel dat maïs en rijst iets uitschakelen (steekwoord leptine) en inschakelen in jou waardoor je er meer van eet dan je qua energie nodig hebt. Dat heet wel eens “verslaving”, vooral als je de hersenaktiviteit vergelijkt.

 9. IK&zo zegt:

  Je lichaam reageert op jou..

  Dit soort buiken onstaan bij mensen die in onbewuste angst leven of een zogenaamd bestaansconflict hebben..

  Krijg ze in mijn praktijk..
  Met opstellingen, ademen of hypno…kun je veel doen.

  Voeding ook, al ben ik het niet eens over de term ” broodbuik” .
  Het is te simpel om te denken dat iets niet goed voor ons is…

  Waarom we iets eten… Dat zegt veel meer over de oorzaak en onstaan van zaken…

  De wortel dus..

  En uiteindelijk is dat veel effectiever..

 10. MEDEDELING VAN HUISHOUDELIJKE AARD

  Op de strakke, geheel vernieuwde site van paleopionier Leonie (Leo goes paleo) laat onze onvolprezen paleo-diëtiste Janet Noome zien wat ze gedurende een week zoal eet. Van het intro krijg ik rode oren ;-).

  • Karen zegt:

   Ik heb heel wat te lezen zo. Heb zelf nog steeds moeite om bepaalde voedingsmiddelen helemaal te laten staan, maar weet dat ik het kan. Het gaat soms weken weken goed. Nog niet helemaal paleo, maar toch wel erg koolhydraat arm. Ik ga me hier eens beter inlezen. Heb alleen nog geen idee hoe ik alles ga inpassen in een gezin van vijf. En ik blijft af en toe een pizzaatje toch wel erg lekker vinden 😉

  • Hans zegt:

   Nu maar hopen dat je met je rode oren eens in het diepe duikt 😉
   Kom met je boek ! Deel 1 , anders s het te laat…..

  • Janet Noome zegt:

   Ze staan je goed en zijn verdiend! 🙂

 11. Mark zegt:

  Mooi artikel Melchior! Ik volg al een tijdje Mark dailey apple, maar het is ook leuk om eens een artikel in het Nederlands te lezen.

  • Dank, Mark!

   Algemeen: Coming soon (september):

   Renowned neurologist David Perlmutter, MD, blows the lid off a topic that’s been buried in medical literature for far too long: carbs are destroying your brain. And not just unhealthy carbs, but even healthy ones like whole grains can cause dementia, ADHD, anxiety, chronic headaches, depression, and much more.

   Dr. Perlmutter explains what happens when the brain encounters common ingredients in your daily bread and fruit bowls, why your brain thrives on fat and cholesterol, and how you can spur the growth of new brain cells at any age.

   He offers an in-depth look at how we can take control of our “smart genes” through specific dietary choices and lifestyle habits, demonstrating how to remedy our most feared maladies without drugs.

   David Perlmutter, MD, FACN, ABIHM is a Board-Certified Neurologist and Fellow of the American College of Nutrition who received his M.D. degree from the University of Miami School of Medicine where he was awarded the Leonard G. Rowntree Research Award. After completing residency training in Neurology, also at the University of Miami, Dr. Perlmutter entered private practice in Naples, Florida.

   Dr. Perlmutter is a frequent lecturer at symposia sponsored by such medical institutions as Columbia University, the University of Arizona, Scripps Institute, and Harvard University. He has contributed extensively to the world medical literature with publications appearing in The Journal of Neurosurgery, The Southern Medical Journal, Journal of Applied Nutrition, and Archives of Neurology.

   He is recognized internationally as a leader in the field of nutritional influences in neurological disorders.

   Nog zo’n kwak ;-).

 12. Een merkwaardig fenomeen. Deze post trekt belachelijk veel volk (zie stats van 4 juli), maar er is nauwelijks discussie…

  2013-07-04

  Titel Bezichtigingen
  De onvermijdelijke post over ‘Broodbuik’ 3.122
  Homepage / Archief 553
  Niet commerciële bronnen 100
  Brood, daar zit wat in ✝ 96
  Bagel Boobs; het Dolly Parton Effect van Tarwe 89
  Melchior Meijer 71
  Paleo op een bierviltje 60
  Lipopolysachariden, graan, diabetes en springen zonder parachute 47
  Jokkende dokters/diëtistes naaien Kris Verburgh 33
  Zoet bloed zet je hart in brand 29
  Ach, waarom maak ik hier geen post van… 24
  Trein, Vegan Challenge, B12, ellende en Meryl Streep 18
  Meer ‘apocriefe nonsens’ over tarwe 14
  Paleo en de bacterie die acne en hernia’s ‘veroorzaakt’ 14
  FAQ 14
  Help eens een Alzheimerbrein 10
  Familiaire Hypercholesteraemie: niet wat het lijkt 10
  Suiker: de bittere waarheid 7
  Doe de Tarwebuik Blues 6
  Survival of the fattest 6
  “En toen gingen de diëtisten door het lint…” 6
  Het 50 Kilometer Dieet 6
  Wegens plotselinge belangstelling: nogmaals IF 5
  Uit de tent gelokt… op de bres voor Gary Taubes 5
  Andere berichten 109
  Totaal aantal views van berichten op je blog 4.454

  • Marijke zegt:

   Dat komt door die mooie foto.

  • @rnold zegt:

   De kracht van Facebook?

   Chivo Opleidingen shared a link.
   Thursday
   Na lang aarzelen toch maar besloten om er iets over te zeggen:

   1. Bloedsuiker / insulinepieken van granen
   In geen enkele RCT is gebleken dat geraffineerde vs volgranen een slechter of beter resultaat leveren. Fruit levert een hogere insulinepiek op dan granen (nee de GI is GEEN goede maatstaf). Je wordt bovendien niet dik van insuline. Zelfs biefstuk geeft een hogere insulinepiek dan pasta. Onwaar!

   2. Stoffen die onze darm lek maken
   Ja, dat is correct. Geldt overigens voor veel producten, waaronder de populaire zoete aardappel. De vraag is hoeveel van deze stoffen overblijven na koken. Wat dacht je nagenoeg onmeetbaar. In elke RCT waar ontstekingswaarden zijn gemeten voor en na een interventie, waarbij er vaak meer granen werden gegeten. Stegen de ontstekingen niet. Onwaar!

   3. Tarwe is verslavend
   De literatuurreferentie die Davis zelf geeft, blijkt aan te tonen, dat als men opiaatblockers (naxalone) gebruikt om een eventueel verslavingseffect te remmen, men meer tarwe gaat eten en minder junkfood. Onwaar!

   ALLE genoemde argumenten zijn dus onwaar en het is verbijsterend hoe de paleogemeenschap, waar wij overigens deel vanuit maken, zo kritiekloos dit soort zaken propageert. Het schaadt de paleo gemeenschap en om heel eerlijk te zijn, terecht. Als je denkt dat het een strijd is (en dat denken vele paleo aanhangers), waarom ga je de tegenstander dan op zulke domme wijze van munitie voorzien?

   23 likes en al behoorlijk wat reacties/discussie.

    • Melissa was destijds dezelfde mening toegedaan:

     http://huntgatherlove.com/content/wheat-belly

     Toch denk ik dat het netto effect van ‘Broodbuik’ op de volksgezondheid gunstig zal zijn. Net als Gary Taubes heeft Davis via allerlei omwegen gelijk en dat zie je terug in de massieve n=1 bank die jullie negeren.

     Hoe kom je er overigens bij dat dat opleidingscentrum ‘paleo’ is? Ik weet geen fanatiekere antagonist dan dat centrum. Straks noem je Alan Aragon en Evelyn Joerg-Kocur ook nog paleo ;-).

   • Alex zegt:

    @rnold kopieerde enkel de info op de FB site Melchior https://www.facebook.com/pages/BASICBLACK/279046085459341 alleen de laatste zin is door hemzelf geschreven. Blijkbaar noemen ze zich dus zelf paleo. 😉

    Hier nog iemand die naar dit artikel linkt: https://www.facebook.com/DeSportschool 🙂

    Je kunt dus niet zien waarvandaan gelinkt wordt, alleen dat het via feestboek komt?

    Op deze manier kom je nooit terug op 6 lezers. 😉

    • Chivo is paleo, zegt @rnold. Daarmee is Chivo het eerste zich paleo noemende opleidingsinstituut dat de consumptie van tarwe als niet problematisch beschouwt.

     Chivo heeft altijd gelijk.
     Chivo heeft patent op De Wetenschappelijke Methode.
     Alleen Chivo is in staat de literatuur correct te interpreteren.
     Als iets niet is aangetoond in een RCT, is het onwaar.

   • Mariet Hoen zegt:

    Ha, ha, Melchior, laat hem dat niet horen. Anders komt hij weer als een duiveltje uit een doosje een paar kopstoten uitdelen, zoals in de Paleo Nederland groep op FB. Vooral mensen, die hier reageren zijn de pineut.

    Dan ben ik even een tijdje weg. IK HEB CHI-VAKANTIE 😉

    • Mariet, ik vind het onbegrijpelijk dat iemand die Food and Western Disease van Staffan Lindeberg heeft gelezen en bovendien min of meer positief heeft besproken zo’n punt maakt van een boek dat oproept geen tarweproducten meer te gebruiken. Ook ik heb sinds het uitkomen van Wheat Belly telkens geroepen dat Davis hier en daar slordig is. Maar dat doet geen afbreuk aan zijn simpele conclusie.

     Overigens valt op de aangevoerde punten nog wel wat af te dingen.

     Trouwens, hebben Chi en ik hier niet ooit een discussie over WGA gevoerd? Waar uit naar voren kwam dat WGA reeds in concentraties van nanomollen/l fysiologische verwarring zaait?

   • riesjart zegt:

    Het (adviseren van) uitbannen van granen is commercieel niet echt aantrekkelijk vanwege slechte acceptatie onder de clientele, just saying…..

   • @rnold zegt:

    Chivo Opleidingen noemt zichzelf zeker geen Paleo. Ik weet alleen dat Chi zelf redelijk Paleo eet. Verder is Chivo erg anti Paleo TM (trade mark). Chivo hekelt de Paleo community die te commercieel bezig zijn en boeken met fouten uitbrengt en daar veel geld aan verdienen. Daarom dus negatief over broodbuik, maar ook iemand als Robb Wolf krijgt het er bij hem van langs.

    Bij Chivo moet alles tot achter de comma exact kloppen en hecht niet veel waarde aan n=1, ook al is n=paar duizend ervaringen met Weat belly.

    Voor mij is de info van Chivo Opleidingen wel super waardevol. Zorgt er mede voor dat ik kritisch blijf. Dat mijn eigen paleo perspectief niet te veel wordt vernauwd door te grote oogkleppen :-). Leuk voorbeeldje van een van de vele posts van Chivo op Facebook:

    “Met paleo hoor je vaak: “ik eet nu meer en ik val af.” Nieuwsgierig blader je dan door zo’n wonderboek:
    Ontbijt: 6 oz lean turkey, 1/2 avocado, 1/4 apple, 3 ounces of grapes
    Lunch: 6 oz tuna, 1 cup celery, 1 cup leeks, 1 tsp olive oil
    Avondeten: 6 oz flank steak, 1 tomato, 1 green pepper, 1 cup broccoli
    In totaal: 1.165 kcal! Yep, wonderdieet
    Lukraak gekozen dagmenu uit de New Evolution Diet van Art Devany.”

    Dat maakt het soms wel super ingewikkeld, want zoveel info en ook zoveel mensen die elkaar tegenspreken! En tegelijkertijd supermakkelijk, het bierviltje, eet geen troep!

  • James Pot zegt:

   Dat van Feestboek klopt waarschijnlijk. Vermeld zo nu en dan PP. Deed dat met de Brood buik. Vermoed dat er nog al wat lezers zijn die gaan prakkizeren. Vermoed dat er nog wel eens wat verder gegoogeld zou kunnen worden. Weet uit ervaring dat de schampere opmerkingen uit eigen kring (geen brood??? wat eten jullie dan wel??!!) allang gestopt zijn. Want je wordt wel in de gaten gehouden. “Die mensen zijn nooit ziek, worden niet verkouden, krijgen nooit griep.” ????

  • Bastiaan zegt:

   Ik denk dat het zodanig voor zichzelf spreekt dat er eigenlijk weinig te discussieren valt… Ben trouwens benieuwd naar het boek van Denise Minger: haar blog is altijd erg goed!

 13. Fien zegt:

  Zijn dat views van allemaal verschillende mensen, Melchior? Want ik heb deze draad al tig keer bekeken en nieuwe berichten gelezen. Misschien doen al die vegetariers dat ook wel. 🙂

 14. guidovogel zegt:

  Ik heb Peter Attia gevraagd naar zijn opinie over wat nu de beste fysiologische verklaring is voor afvallen/gezondheidswinst.

  “You are a firm supporter of the carbs > insulin > fattening hypotehesis.
  1. Why do you think this is superior to “acellular carbohydrates promoting an inflammatory microbiota and causing obesity”(Ian Spreadbury), a “Fat Switch” (Richard Johnson) or the “Food Reward Hypothesis” (Richard Guyenet).”

  Zijn enigszins verrassende antwoord is:
  “Guido, there is no reason to think these theories are mutually exclusive. Just as Newtonian and quantum physics are not. They just apply under different circumstances. Similarly, I suspect there is great validity to all four of these, and for some people, under some circumstance, one theory appears more dominant. I may simply be biased to spend more time writing about the enzymatic/hormonal regulation of fat tissue than the others, as that was the “one” that most explained my metabolic dysregulation and adiposity.”

  Verrassend omdat ik verwacht had dat hij de carbs>insulin>fattening verklaring als meest dominant zou verklaren. De mogelijkheid is echter zeer wel dat verschillende parallele/interacterende mechanismen mogelijk zijn,

  @Melchior: wanneer zien we je nou met dit shirtje 🙂 http://www.fathead-movie.com/FatHeadDVD.html

 15. Marijke zegt:

  Ik vind Wheat Belly (Broodbuik) een prima boek en het kan mensen met gezondheidsproblemen een zetje geven om eens kritisch naar hun eetpatroon te kijken. Ik heb alleen een probleem met de recepten achterin. Als je broodvervangers gaat maken van gemalen lijnzaad krijg je in plaats van tarwe geoxideerde omega 3 oliën binnen. Dat lijkt mij geen goed idee.

  • Dank, Marijke! Ik zou het waarschijnlijk niet cadeau doen aan mensen met een sterk ontwikkelde bullshit detector, omdat Davis het vermogen heeft valse alarmen uit te lokken. De basis van zijn boodschap staat als een huis, maar hij jaagt academici weg.

   Hebben jullie overigens deze post van ex-dominee Boele Ytsma aka De Planteneter (ja, die van de hyperinsulinaemische skin tags en de dure nonsens cursussen) al gezien?

   “Vijf redenen waarom het Paleodieet ons niet verder helpt”.

   http://deplanteneter.nl/2013/07/132083-vijf-redenen-waarom-het-paleodieet-ons-niet-verder-helpt

   Een hopeloos dom verhaal, dat direct vakkundig met de grond gelijk wordt gemaakt door reageerder Trolando. Perfect :-).

   • Of deze reactie van Cordain al gelinkt is? Het is een reactie op een recent artikel dat ook weer is opgepikt (en verdraaid) door diverse bloggers om `Paleo` in de hoek te zetten.

    Before I get into the details of these studies, let me first openly reprimand some of the popular press who have incorrectly interpreted these studies by suggesting that our distant ancestors were regular consumers of grass and grass seeds (cereal grains). For instance, popular blogger Carrie Arnold, titles her write-up (5) of these three scientific studies as, “Even Our Ancestors Never Really Ate the “Paleo Diet,” and goes on to say, “Researchers are just beginning to understand what ancient humans ate, and these recent studies show that grasses and grains have been part of the human diet for millions of years.” As I will shortly show you, this statement represents sensationalistic journalism and is patently false, as nowhere in any of these three papers (1-3) is this conclusion reached by any of the authors.

    http://thepaleodiet.com/paleo-basics-2/rebuttal-to-the-proceedings-of-the-national-academy-of-sciences-june-2013-papers-early-edition/

   • fran zegt:

    Ik ga wel eens naar zijn site om gewoon wat te lachen te hebben. Ook nu weer wordt Boele niet gehinderd door enige kennis van zaken: de homo sapiens zou van de Neanderthaler afstammen (misschien voor heel klein stukje waar i.v.m. interbreeding), we zouden niet weten wat de paleolithier at en hij/zij zou best eens veganistisch geweest kunnen zijn (volgens mij hebben we ondertussen toch redelijk wat info over het paleolithische dieet, we weten in elk geval vrij zeker dat granen niet in de huidige hoeveelheden werden gegeten), onze gezondheid en lengte zouden er op vooruit zijn gegaan (terwijl we qua lengte nu pas weer ongeveer op het niveau van jager-verzamelaars zitten, en qua gezondheidsindicatoren daar nog steeds onder).

 16. Mariet Hoen zegt:

  Deze ‘preek’ van Charles Washington van Zeroing in On Health , in antwoord op deze opmerking over voedingsdeskundigen en vegans , die graan en graan blijven adviseren :

  “Thus we get tasteless bundles of plant fiber, or even worse, hard little pills with huge doses of vitamins and minerals, with the very loudly spoken promise that eating this joyless way will make us healthier and better social citizens.”

  “That’s sort of the dichotomy of the mind. The agriculturalists have a problem with someone killing a cow, but they have no trouble wiping out small creatures with pesticides to protect their crops. And don’t get me started on religions which say God is love yet if you don’t see things his way and believe in his authority, you’re destined for damnation. Anything achieved by force is hardly an achievement in my estimation.

  Then, to give mankind some sort of standard that He admits is impossible to meet so because of this mistake, he has to in turn sacrifice some strange part of himself in order to fix the problem. Is it me?

  These are the gifts of agriculture to the world. It’s only made us mentally ill which led to violence on a scale heretofore never seen. Equilibrium between man and his environment became a thing of the past.”

  Amen 🙂 Vooral dit stukje: “a problem with someone killing a cow, but they have no trouble wiping out small creatures with pesticides to protect their crops.”
  En dit, ons verloren paradijs ! : Equilibrium between man and his environment became a thing of the past.”

 17. James Pot zegt:

  Temidden van al deze science is daar op eens Adele met Eathropology. Heb ik ook aan Pete te danken. Adele Hite is really something else en met de link die ze geeft naar haar Master thesis ben je de rest van de zondag wel zoet http://eathropology.com/fix-our-food/

 18. James Pot zegt:

  O, and by the way zoals iedereen kan horen, ze is een dietiste net als ”onze” Janet die een wat meer sceptische kijk op een en ander heeft http://vimeo.com/67018710

 19. Daniël Niks zegt:

  Mijn vader heeft op mijn advies vanaf november vorig jaar zijn brood inname geminimaliseerd. Hij is sindsdien 8 kg afgevallen. Ook doet hij één keer per week met mij een klein rondje bijzonder intensieve krachttraining. Zijn lichaamssamenstelling blijft veranderen van week op week. Spiermassa neemt toe, vetmassa neemt af. Hij zegt zich honderd keer beter te voelen dan hij de afgelopen jaren deed. ’t Is wel een vreemd gezicht, zo vindt vooral mijn moeder. Hij lijkt mager in verhouding tot andere mannen van zijn leeftijd, zoals zijn broers of buurmannen – niet normaal. En ik ben het met m´n moeder eens. Het is inderdaad een vreemd gezicht en ik moet er ook aan wennen. Een gezond gewicht valt buiten de norm. Mijn moeder zelf vertoont praktisch alle klachten die op dit blog worden besproken en waarvan er een zeer groot aantal naar alle waarschijnlijkheid als sneeuw voor de zon verdwijnen als ook zij er voor kiest tarweproducten uit haar dieet te laten verdwijnen (Trage schildklier, vitamine B-12 intolerantie, artrose, overgewicht, oververmoeidheid, constipatie, enzovoort). Het idee om haar voedingsgewoonten zo dramatisch te veranderen werpt een drempel op bij haar. “Wat moet ik dan eten voor mijn ontbijt?” vraag ze me dan.

  • Hoi Daniël,

   Mooi dat je vader aan boord is en zich veel beter voelt. De omgeving moet inderdaad vaak wennen aan de proporties en lichaamssamenstelling die Homo sapiens automatisch aanneemt wanneer hij zichzelf in zijn oorspronkelijke (metabole) omgeving plaatst :-). Vaak voelt de omgeving zich wat geïntimideerd, ook al omdat die niet, zoals bij verhongerende, sarcopenische veganisten, kan terugvallen op kwetsende opmerkingen over kanker en aids.

   Nu je moeder nog! Ontbijtsuggesties genoeg, toch?

 20. Persbericht :-):

  Bolletje start heimweelijn

  ALMELO – Bolletje is een hulplijn gestart voor vakantiegangers die heimwee hebben naar Bolletje-producten. Zij kunnen de Hmmmweelijn bellen en het geluid horen van hun favoriete producten.

  “Dit jaar gaan ruim 7,5 miljoen Nederlanders op vakantie naar het buitenland. Uit onderzoek blijkt dat 50 tot 90 procent wel eens last van heimwee heeft op vakantie. Ontbijtfabrikant Bolletje haakt daar op in en waarschuwt vakantiegangers voor een nieuwe variant van heimwee: Hmmmwee. Het heel erg missen van de lekkere Bolletje producten in het buitenland..”

  Ludieke actie

  Sándor van Mil van Bolletje legt uit dat de hulplijn ludieke actie is maar dat aan de andere kant heimwee wel degelijk een ‘smaakcomponent’ blijkt te hebben”. Dat bevestigt gz-psycholoog Frank Cabooter van psychologenpraktijk Grip in een persbericht van Bolletje. “Heimwee is het verlangen naar het ‘vertrouwde’. Uit onderzoek blijkt dat mensen in het buitenland sterk kunnen neigen naar een vertrouwde smaak van een product uit hun thuisland. Het eten van zo’n thuisproduct geeft troost waardoor heimwee afneemt en de mentale gezondheid zelfs verbetert.” Dat bellen met de Hmmmwee-lijn mensen echt zal helpen, kan Cabooter niet bevestigen.

  Het nummer van de hulplijn is: +31 088-0333002.

 21. Met veel genoegen heb ik dit interessante artikel en veel van de reacties gelezen. Min interesse is niet voor niets gewekt, ik heb een zoontje van 2 die nauwelijks brood wil eten, maar wel gek is op pasta. Hij groeit niet goed (genoeg), heeft een erg bolle buik en mijn vraag aan de kinderarts over gluten allergie werd beantwoord met de opmerking dat het met die allergie wel mee zal vallen als hij zo graag pasta eet. Lijkt me flauwekul. En bij me zelf merk ik, dat vaker brood eten tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel (lijkt te) leiden. Dus ik ga dit artikel ter harte nemen.

  Eén argument van Davis ondergraaft helaas de gedegenheid die uit de rest wel naar voren komt: “Tarwe is graszaad,” legt Davis uit. “En graszaad is bedoeld om nieuwe grasplantjes te maken, niet om te worden opgegeten. […]”
  Als dat argument valide is, zou dat voor alle zaden, noten en vruchten moeten gelden. Maar indirect ook voor alle planten, die immers ook bedoeld zijn voor de voortplanting en niet bedoeld om door mensen te worden opgegeten.

  • Andre zegt:

   Voor sommige zaden klopt het ook wel degelijk: appelpitten bevatten cyanide (de vrucht is alleen maar het vehikel waarmee de zaden worden verspreid: die zijn dus juist bedoeld om gegeten te worden). Amandelen bevatten ook cyanide en zo zijn er nog wel de nodige (onderdelen van) planten die juist niet geschikt zijn voor consumptie.

   Een factor is denk ik ook in de dosis. Voor een boterham zijn behoorlijk wat tarwezaden nodig (duizenden? tienduizenden?), terwijl je je bij amandelen tot ’n handje beperkt en appelpitten nog minder.

   • riesjart zegt:

    Precies…

   • Dat de dosis van belang is, lijkt me een zinnige toevoeging van Andre. Blijft jammer van de boute bewering van Davis. En ik ben ook benieuwd hoe dat zit met mais (niet die van Monsanto, maar de oorspronkelijke), quinoa, amarant e.d.
    Zelf heb ik anderhalf jaar een dieet gevolgd waarin geen zuivel, geen suiker (ook weinig vruchten) en geen gist voorkwam. Effect was nagenoeg hetzelfde als wat in onderhavig beschreven wordt. Toch at ik wel brood, maar dan zuurdesem (met name gerst- en rijstbrood) en iets minder dan voorheen. Mijn vraag is dus: wat is het effect van gist (zoals in brood en bier) op de broodbuik?

  • Dank voor je reactie, Theo.

   Het meeste fruit is door de evolutie bedacht als ruilhandel en dus niet giftig of zelfs voordelig voor wie het eet. Eet een appel, trek met je troep een paar kilometer de rivier af op zoek naar een betere vangstplaats, maak kamp, doe bij het ontwaken een grote boodschap (dat lukte in het wild ook zonder Telegraaf) en de appelboom dankt je voor het vervoeren en in een bedje van hoog kwalitatieve mest neervlijen van zijn genetisch materiaal. Iedereen blij. Noten zijn niet helemaal onverdacht, maar hebben niet zwaar geïnvesteerd in biologische oorlogsvoering. De notenboom vertrouwt op de harde schil, die slechts door enkele aasgieren gekraakt kan worden (kraaien, die een noot van grote hoogte op stenen laten vallen en mensen, bijvoorbeeld). Groenten zijn beslist geen lieverdjes en de enige reden dat we ze tegenwoordig onbekommerd in enorme hoeveelheden kunnen eten is dat we de ergste gifstoffen eruit hebben geteeld. Ik neem aan dat je de lezing ‘Little Shop of Horrors?’ van Georgia Ede hebt gezien? Hier is ‘ie nog een keer.

   Mijn bescheiden verwachting is dat de eventuele gunstige effecten van groenten voornamelijk zullen blijken te berusten op hormese. Ze bevatten net voldoende nare stofjes om ons immuunsysteem wat sterker te maken. Qua voedingsstoffen zijn groenten weinig indrukwekkend. Niet voor niks hebben kinderen een natuurlijke afkeer van broccoli en spruitjes.

   Granen hebben geen enkele verdediging tegen predatie en zijn heuse doosjes van Pandora. Heb je de links gevolgd? Overigens denk ik dat tarwe een van de succesvolste soorten op aarde is. Het spul heeft ons zo in de tang, dat we de plant letterlijk de hele aarde cadeau doen.

   Succes! Ik hoop dat jullie beiden voordeel zullen ondervinden van het experiment. Een maandje proberen kan in elk geval geen kwaad.

 22. Je hebt een tijdje tarwevrij geleefd en op een dag eet je weer brood. Of een koekje. Of sojasaus met tarwemeel. Wat gebeurt er dan? William Davis stelde die vraag en kreeg veel aardige reacties. Allemaal n=1 natuurlijk, dus Onwaar :-)!

  http://www.wheatbellyblog.com/2013/07/wheat-belliers-share-their-wheat-re-exposure-experiences/

  • Andre zegt:

   Ik moet zeggen dat ik de positieve effecten van graanbeperkt leven zeker merk, maar een incidentele dosis ‘cheat wheat’ (uit sojasaus of een gebakje oid) heeft voor mij lang niet de sterke negatieve effecten die daar worden beschreven (en omdat deze n=1 dan weer precies binnen het dogma past, is dit natuurlijk absoluut wel waar 😉 ). Ik weet niet of het is omdat ik gewoon niet zo heel sterk reageer op tarwe/gluten, of dat ik nog niet graanvrij genoeg ben waardoor m’n lichaam nog steeds in de chronische verdediging zit ipv de acute.

  • Alex zegt:

   In hoeverre acht je het mogelijk dat de zogenoemde broodbuik ook een gevolg zou kunnen zijn van (een teveel aan) stresshormoon oftewel cortisol dat ervoor zorgt dat vet voornamelijk in het buikvet opgeslagen wordt?

   Verder lijkt het me logisch dat als je iets (langdurig) uit je voeding haalt, je lichaam daarop reageert door minder of geen enzymen aan te maken om deze stoffen (zetmeel) te kunnen verwerken. Iets wat ook iemand kan constateren na langdurig lowcarb te zijn geweest of bijvoorbeeld lange tijd geen vlees eet (maagzuur).

   Wil ik hiermee suggeren dat tarwe onschuldig is? Absoluut niet, alleen dat het allemaal niet zo simpel ligt als gesuggereerd wordt. Je lichaam reageert op datgene wat je er in stopt, maar ook (en voor paleo wellicht veel relevanter) wat je achterwege laat.

   Misschien dat Georgia Ede trouwens een antwoord heeft op je kokos(olie) vragen. Zelf geeft ze aan dat ze het niet verdraagt, maar er is nergens te vinden waarom niet en hoe zich dat uit.

   • Cortisol is ook een megafactor, natuurlijk… Mij zul je niet horen zeggen dat tarwe werkelijk Al Het Kwaad veroorzaakt. Toch heb ik het niet onderbouwde idee dat paleo zelfs bescherming biedt tegen de potentiële ravage aangericht door chronische hypercortisolaemie. Ik vermoed dat een evolutionair ‘correcte’ voeding HPA-as dysfunctie helpt voorkomen c.q. corrigeren en ons weerbaarder maakt voor stressoren, dwz onze reactie erop dempt.

    Enzymen. Hmmm. En andere zetmeelbronnen dan? De geliefde onrijpe bakbanaan? Daarop reageren die mensen niet ‘adverse’.

    Ja, ik dacht ook onze Georgia, herinnerde me zoiets… Laten we het haar vragen!

   • Alex zegt:

    Paleo à la Lindeberg? Absoluut. Gecombineerd met Spreadbury’s hypothese zeer zeker plausibel en navolgenswaardig. 😉
    Nederpaleo/strandpaleo? Idem dito, al vraag ik me af waar jij die bakbananen vandaan haalt (strandjutten? :-D)

    “Ik vermoed dat een evolutionair ‘correcte’ voeding HPA-as dysfunctie helpt voorkomen c.q. corrigeren en ons weerbaarder maakt voor stressoren, dwz onze reactie erop dempt.” Dan zijn we al met z’n tweeën, misschien wel zeven totaal. 😉

    Ik was in de veronderstelling dat Davis low carb propageert, hetgeen normaliter zetmeel en suiker uitsluit, maar bij nader inzien:

    Wheat Belly

    In unlimited quantities:

    •Veggies (except potatoes and corn)
    •Raw nuts and seeds
    •Oils
    •Meats and eggs
    •Cheese
    •Non-sugary condiments (like mustard and salsa)
    •Ground flaxseed
    •Avocados, olives, coconut
    •Spices
    •Unsweetened cocoa

    In limited quantities:

    •Dairy (except cheese)
    •Fruit
    •Whole corn (like on the cob)
    •Fruit juice
    •Non-wheat, non-gluten grains (like quinoa, amaranth, and rice)
    •Beans, peas, and lentils
    •Soy products (fermented soy products preferred)

    is dat dus niet zo. Je mag geen aardappels, maar wel bonen/linzen/soja…

    Wilde ook absoluut niet suggereren dat er niet/nooit een oorzakelijk verband is met tarwe, maar als je meerdere wijzigingen aanbrengt dan is het niet altijd duidelijk/logisch waar de positieve veranderingen hun oorsprong vinden; dat ze er zijn is onbetwistbaar (behalve door de broodlobby). Hetgeen ook verklaart waarom RCT’s zoveel stof doen opwaaien, het ene paleo is het andere niet. Voor zover ik dat tot nu toe kan overzien, is bij de meeste nu bekende paleo studies geen gebruik gemaakt van lowcarb-paleo, maar van Cordain/Lindeberg, beperkt vet dus en met groente alsmede fruit.

 23. Ben zelf ook gestopt met nagenoeg alle tarwe. Kies nu voor groente en fruit meestal rauw gepureerd of met de slow-juicer als sap. De hunkering naar suikers is bijna verdwenen en af en toe wordt ik bewust dat ik nog iets mag eten/drinken. Voorheen was het vier uur, ‘ hunger-time’ en als ik dan chocolade tegen kwam…
  ’s avonds eet ik met manlief mee en overtuigde carnivoor, eten, voeding, lifestyle het is niet iets dat je alleen doet in een soort vacuüm. De uitdaging voor veel blijft hoe pas ik het in ons systeem en blijft het leuk en motiverend.
  Met gezonder eten ben je er nog niet. Er blijft het verschil tussen de calorieën die je eet en die je verbruikt, dus bewegen blijft belangrijk. Teveel eten van heel gezonde producten blijft gewoon te veel eten.
  Als recente 50-er is het anders om te gaan rennen, dan zeg 30 jaar geleden. Gelukkig zijn er leuke apps van Nike die met mijn hardloop schoenen ‘praten’.
  Mijn tarwe buik is aan het smelten, niet als sneeuw voor de zon zo werkt het niet. Nog zeven kilo en dan ben ik in de groene fase van het BMI.
  Het gaat dus om de juiste combinatie van voeding en mind-set en ieder maakt daarin zijn/haar keuze.

  • Dank voor je reactie, Peter! En succes!

   Bewegen is mega belangrijk, maar volgens mij niet zo zeer vanwege de energie die je verbrandt, als wel vanwege het gunstige metabole milieu dat het (meestal) creëert. Maar linksom of rechtsom, het effect is gelijk ;-).

 24. puursuzanne zegt:

  Bedankt voor je goede uitleg. Fijn dat er meer mensen zo denken. Het boek stond op mijn leeslijst, maar met jou blog, heb ik dat boek niet meer nodig!

 25. wilma. zegt:

  hallo melchior..

  Wil ook graag van me buikje af, ,is vrouw eigen denk ik hihi..ik ben 1m 57..weeg 65 kg….maar wil naar de 62,is mijn streven..brood eet ik niet meer,,ben nou bezig met smooties maken..eet veel fruit..en s’morgens eet ik all brain flakes met havervlokken,en melk,met rozijntjes,.hoop dat ik gezond eet..maar cappucinno vind ik ook zo lekker…hoeveel bekers mag ik drinken..

  • Jo tB zegt:

   Wilma, bedoel je All Bran flakes? Heb je wel eens op de doos gekeken hoeveel koolhydraten/suiker er in zit? En denk er aan, dat het een geproduceerd product is waar de nodige toevoeging inzitten. Hoeveel bekers Cappucinno je drinkt mag je zelf bepalen
   maar ook hier geldt dat het een geproduceerd product is uit een zakje.

 26. Remco zegt:

  Hoi,

  Ik ben 1 van de lezers afkomstig van facebook en dank je hartelijk voor het schrijven van dit artikel, en alle mensen die reageren voor hun reacties. Bijzonder interessant! Snel even geklikt op de quickstart guide van Robb Wolf en de Paleo op een biervilt gelezen. Boeiend, heel boeiend. En ik ben vervent vegetarier. Enig idee hoe dat met elkaar verenigd kan worden? Kan ik van m’n brood e.d. af en wel bonen eten? Als (–jager–)/verzamelaar/(–visser–) zijn juist bonen en noten mijn vleesvervanger. Samen met een heel stel Soja producten. Alvast bedankt!

  Mocht iemand een mooie link of een goeie (nederlandse) boektitel hebben die dit pragmatisch oplost houd ik me daar van harte voor aanbevolen.

  Dank u allen voor het kritisch blijven!

  • Hoi Remco,

   Dank voor je belangstelling. Facebook heeft dit blog de laatste tijd inderdaad iets meer dan de gebruikelijk 6 lezers bezorgd ;-). Er zijn voor zover ik weet geen wilde populaties (of fossielen daarvan) gevonden die geen dierlijke producten gebruik(t)en. Mensen die alle dierlijke producten mijden zijn in het wild net zo schaars als wolven die Brinta als ontbijt prefereren. Aan de andere kant valt er veel af te dingen op het ‘Man the Hunter’ idee. Waarschijnlijker is dat we mens werden langs de kusten en dus dankzij de extreem noötrope voeding uit de zee. Maar vegetarisch paleo zal altijd een wat vreemd compromis blijven. Ik denk dat je er niet onderuit komt om dan inderdaad op ondermeer (soja)bonen terug te vallen.

   Maar er zijn mensen die er mee experimenteren. Zie ondermeer deze links.

   http://www.paleovegetarians.com/

   http://www.nomeatathlete.com/paleo-vegetarian-8-weeks/

   De vraag is hoe vegetarisch je wil zijn/blijven. Hoewel ik vermoed dat lezer J. Boer gelijk heeft (dat groenten eigenlijk weinig essentieels toevoegen en dat wij in zekere zin obligate carnivoren zijn) ziet mijn menu er vaak uit als dat van een graan- en bonenvrije veganist, aangevuld met wat sardientjes, garnalen, mosselen en eieren. Niet zo super ‘meat heavy’ dus.

   • Remco zegt:

    Heel hartelijk dank Melchior voor je reactie. Die links ga ik zeker grondig doorspitten.

    Hoewel vegetarische paleo van nature niet veel voorkomt, komt het van nature ook niet veel voor dat er beesten zijn die zich in blikken voorwerpen voortbewegen of dat ze naar gloeiende puntjes kijken en het gevoel hebben dat ze contact maken met andere beesten. Dit geeft me hoop dat er ruimte bestaat voor nieuwe uitzonderingen.

    In hoeverre ik vegetarier wil blijven is een goede vraag. Voorlopig geen vlees, vis of gevogelte voor mij, eieren en melk uitgezonderd. De meeste melk is dan voor mij weer sojamelk, maar wellicht dat ik daar ook nog een goed alternatief voor kan vinden. Geitenmelk, paardenmelk en meer van dat soort dingen. Voor de standaard bio industrie producten heb ik een redelijke afkeer, vooral het overmatig gebruik van hormonen, medicijnen en antibiotica gruwel ik van. Uit de vrije vangst staan de zware metalen en plastics me tegen. Laat ik direct voorop stellen dat dit bij planten niet heel veel anders is met de pesticiden en oneigenlijke aanpassingen zoals die tegenwoordig veel gepleegd worden. Toch, van lucht alleen kan ik niet leven. Hoe hard ik ook probeer om blaadjes te laten groeien ipv haren.

    Heel hartelijk dank voor de info, ik zal je site zeker aanraden wanneer er weer mensen beginnen over voeding. Vegetariers of niet 🙂

  • Bastiaan zegt:

   Ik zou me ook maar eens verdiepen in soja, als ik jou was. Dat is namelijk geenvoedsel!
   http://www.westonaprice.org/soy-alert/soy-dark-side

   • (Van onze verslaggever)

    DEN HAAG, 13 november 2054 – ‘Volstrekt verwerpelijk’. Met die kwalificatie reageerde Groen Links-Kamerlid Brekelmans gisteren op het omstreden ‘noodbevruchtingsplan’ van minister Dubois. Dubois wil de gevolgen van de snel toenemende mannelijke steriliteit beperken door jaarlijks twee miljoen Nederlandse vrouwen te bevruchten met bijna veertig jaar oud zaad uit particuliere spermabanken.

    Die ondernemingen – ondere andere Eurosperm en BabIQ – sloegen aan het begin van de eeuw illegaal grote hoeveelheden zogenaamd ‘elitezaad’ in, levensvatbaar sperma dat werd betrokken van academici, kunstenaars en topsporters. Na het Zaadoproer van 2015, toen werd bewezen dat fyto-oestrogenen uit soja op grote schaal steriliteit veroorzaken, was KI lange tijd onbespreekbaar. Bedrijven konden slechts een miniem deel van hun voorraad afzetten, voornamelijk op de Amerikaanse markt. “De schrikbarende ontvolking dwingt ons nu tot onorthodoxe maatregelen,” verdedigde Dubois zijn standpunt. “Hoe kan Brekelmans praten in termen van ‘legaal’ en ‘illegaal’ als de voortgang van het leven op het spel staat. Dat zaad uit het pre-sojatijdperk ligt er. In afwachting van een structurele oplossing moeten we het gebruiken.”

    Op dit moment zijn in Nederland ruim drie miljoen jonge vrouwen ongewild kinderloos omdat het sperma van hun partner onvruchtbaar is. De bewindsman wil voor zijn plan anderhalf miljard euro reserveren. Dubois’ collega Wesley Kleingeld beloofde gisteren nog eens twee miljard vrij te maken voor het Brits-Nederlandse onderzoeksproject ‘Spermbooster’. Volgende week debatteert de Kamer over het recente wetsvoorstel van de commissie Van Hardeveld. Die wil de vijf procent nog vruchtbare Nederlandse mannen – voornamelijk early adopters van de zogenoemde paleo leefstijl – verplichten om twee keer per jaar een spermadonatie te doen.

    Lees verder op:

    Soja of sonee ;-).

 27. Jo tB zegt:

  Ik kwam onderstaand comment van Zellz tegen op Diet Doctor: Schitterend.

  There is too much focus on obesity. I say this fully understanding the seriousness of obesity in the world. However, there is no guarantee that ANY diet or way of eating can permanently keep weight off. The low carb way of eating lures you in w/the promise of eating “all you want” of meat, fish, chicken, eggs, pork, cheese. Then, after a while – maybe after a plateau hits – one reads the “fine print”: you may have to limit that dairy & cheese. Oh, and those nuts & berries, too. Oh, and…..all that protein, too. Pretty soon, one can find him or herself on a DIET, basically, where you have to watch portion sizes, count this or that (carbs substitute for calories, but there’s no difference in terms of all the counting that’s required). Then, counting protein grams (watch that protein, one learns. Too much & you just might knock yourself out of the much touted, near Mythical state of ketosis or being keto-adapted). Read this book, read that one. Volek. Phinney. Vernon. Macros. Blah Blah Blah. After a while, it’s just Another Diet. An Onerous Chore. A count-this, count-that daily task. Oh, and let’s not forget to buy a blood ketone meter! Never mind if you can’t afford those extremely pricey strips; tough luck! Your urine strips are so low tech! Not Accurate! Shame on You! And then there’s all the conflicting views: have a diet soda! no, Don’t, it’s the Poisoned Nectar of Satan! Artificial Sweeteners, Bad! Good! Sort of Ok! No, Bad!!!! But have some fruity wine! Buy Organic Everything! (Too bad if you don’t have much money. Too Damn Bad for You). Eat those Atkins bars! No, Don’t! They are Processed Crap! Eat Lots of green leafy veggies! You need to on this diet, as it’s very acidic (just heard this on Jimmy Moore). No, be careful! They might throw some of you out of Ketosis, the state that is God Like in its Glorious Magnificence!!!!! Honestly, it’s better to do a low carb diet, than not. But one will not necessarily lose the same as someone else. Still, if you don’t get diabetes After all, isn’t That GREAT????!!!! I think so! Maybe you still are rounded, maybe fat. Maybe obese. But you are much healthier than you used to be & feel much better, even if not 100% great. So, maybe all this hyper focus on Weight is sort of what’s the matter here? Everyone is different in terms of how much they will lose, as well as how much they want to restrict even acceptable low carb foods. Everyone is different in terms of how long they want to eat this way (& can eat this way & stay sane, which might mean Less restriction, not More, for Long Term Adherence to the low carb way of eating). You can look like that headless woman in the photo of Dr. E’s post & not have diabetes. You can look thin, be thin And have diabetes. But Jeez, the very name of this blog is *Diect* Doctor. It Should *Health* Doctor, imho.

  En even verder op kwam ik deze ook tegen van Lila:
  Lol ZellZ. Let me copy and paste a post from a guy at mark daily’s forum site. It’s sooooo funny!
  .
  “I left CW for PB (primal blue print) relieved that I never had to eat dry toast without butter or the sawdust known as a boneless skinless chicken breast again. Butter, bacon and red meat were back on the list. Of course from that I learned to fear grains and legumes and heating olive oil beyond room temperature.

  But, I’ve been reading the forums and so now I know that I have to fear:
  fruit and tubers (because I have to keep my carbs below 20)
  nightshades (I’m a little unclear as to why but I may or may not have an autoimmune disease)
  eggs (depression)
  nuts (they are poisonous I tell you, POISONOUS)
  dairy (oh bye bye butter)
  coffee
  salt
  bacon (wait…I just got you back!)
  eating in a window larger than 4 hours a day (I did read on the forum that EVERYONE should limit their eating to a 4-6 hour window)

  So I settled down to my big ass salad (minus the carrots, peppers, tomatoes and flavor) with a 3 lb steak on top and continued to read.

  Oh shit, avocados are too high in omega 6 so despite the fact that coconut oil makes me sick, I tried to pour coconut oil on my big ass salad. It formed an interesting waxy coating and made me feel like I was eating suntan lotion, but all in the name of health.

  But then I started considering my meat. I mean whole foods SAID it was grass fed, but how do I know? I didnt see the cow’s home. I decided I was best off learning to hunt.

  After some trial and error and brushes with the licensing laws of various type of hunting implements I settled down to my salad with venison and suntan lotion

  And then I thought. I had to turn down my place in the CSA run by my best friend because now the only veggies I could eat were lettuce, spinach, zucchini and cucumbers – everything else was either a nightshade, a grain, a legume or a tuber or a high carb winter squash. But while hanging out on her farm I heard her talk about her deer problems. See, the wild deer were wandering on to the farms and eating produce. And perhaps not just veggies. Wheat, oats and corn were being damaged as well. Maybe by deer.

  Oh shit….what if the deer I shot had wandered into a field somewhere and eaten some wheat? One mouthful of wheat would render the omega3: omega6 balance useless! Best to stick with fish on my salad. BUT who knows what the HELL is in that store bought so called wild fish. Probably just farm raised toxic omega 3 free fish.

  So I bought a boat and some fishing gear (boy they werent kidding when they said PB was expensive) I caught some tuna but had to throw it back because of the mercury. And the toxic waste in the Columbia river made me leary of the salmon and trout I caught. Sardines. Sardines are tiny little fish so they dont have much time to absorb toxins. But by then I was told it was the wrong season to fish for sardines myself. And the fact that I was out of vacation time to travel to the ocean. So I set out to buy some canned sardines.

  But then I read about BPA lining in canned foods and decided that wasnt safe. Who needs all those estrogen precursors.

  So…in true grok fashion I decided the only truly safe form of protein were the insects. Harder to catch in suburbia than you might think. At least I have my many hours of low level exercise down. (which was a relief because 2 weeks ago on one of my runs my HR slipped up to 76% and I have been afraid to run ever since)

  But then I realized the grubs were mostly feeding on grass roots and other pesticide laden things in suburbia.

  Damn.

  So as I sit down to my lettuce, zucchini, cucumber and suntan lotion salad, I now understand why some folks find it easy to eat only once a day. My hair is falling out but that’s ok because then I wont need shampoo.”

  Goede humor op zondagochtend is altijd goed, niet waar!!

 28. iza zegt:

  Er zijn veel mensen met onbegrepen buik en darmklachten. Hopelijk wordt zijn boek door de medische wereld serieus genomen en komt er meer begrip voor mensen met buik/darm klachten,vooral bij huisartsen. Al vanaf mijn 12 jaar misschien zelfs eerder liep ik met krampen,pijn en slechte stoelgang elke 21 dagen. Op mijn 32ste meer dan 10 jaar geleden ben ik Atkins gaan doen. Was door medicatie ruim 35 kilo aangekomen in 6 maanden. Hier ook weer werd ik niet serieus genomen en zou gewoon teveel eten. tja dan kom je gewoon een kilo per week aan,dat is heel normaal volgens mijn ex huisarts. Gestopt met die troep en omdat ik mijn gewicht niet kon kwijtraken gestart met Atkins,binnen half jaar was ik mijn 35 kilo kwijt,daarna nog 5 kilo in totaal dus 40 kilo kwijt binnen een jaar. door krachttraining weer een paar kilo bijgekomen,maar nooit meer het oude gewicht van 10 jaar geleden. Wat me opviel was dat ik na een week Atkins geen buikpijn meer had. na een paar jaar ging ik weer brood eten en wat me opviel dat ik weer last kreeg. Een paar maanden geleden ging ik op vakantie naar Portugal. Weer krampen en stoelgang problemen. Toch weer brood gegeten en kwam thuis met 5 kilo overgewicht,nee niet de koffers,maar ikzelf. na het lezen van dit verhaal is me duidelijk. Stoppen met tarwe. Ook granen als quinoa,boekweit etc. geen last van mijn darmen,maar ik kom er wel van aan. Gelukkig zijn de 5kilo alweer verdwenen. Het boek heeft mij in ieder geval overtuigd dat ik problemen ondervind met granen. Hopelijk gaan meer mensen het lezen en vooral huisartsen,zodat zij eerst gaan kijken naar voeding en dan pas medicatie.

  • Jo tB zegt:

   Iza, fantastisch dat je er zelf achter gekomen bent wat de oorzaak van jouw klachten waren. Jammer dat het zo lang heeft moeten duren, want met een goede huisarts was je er veel sneller achter gekomen en had je al die medicijnen niet hoeven te slikken. Ik verwacht niet dat veel (huis)artsen het boek gaan lezen. Waarom zouden ze, want ze vertrouwen op hun opleiding. We weten dat bij huisartsenopleidingen nauwelijks tot geen lessen in voedingsleer worden gegeven. Die varen blind op een pilletje als oplossing van het probleem.

  • Gefeliciteerd met die mooi resultaten, iza! Van artsen mogen we niet verwachten dat ze iets met dit soort kennis doen. Maar gelukkig zijn we baas in eigen buik, toch?

 29. Matthijs zegt:

  Maar wat ik me dus afvraag: als het allemaal al zo ontzettend overduidelijk is dat granen slecht zijn in alle situaties voor iedereen:
  – dan moet het héél simpel te bewijzen zijn in RCTs
  – dan moet er ook veel serieuze interesse en overtuiging in de “mainstream” voedingswetenschap zijn
  Leuk en aardig die complottheorien van de graanindustrie die de hele wereld, de media en alle wetenschappers zouden controleren, maar mij is dat iets te veel aluhoedjes nivo.

  Dus … waar is nu het echte bewijs? Alle ‘hoe aten we vroeger’ theorien en indirecte aannames (stofje X is giftig) zijn iets te speculatief

  • Andre zegt:

   Ik geloof ook niet zo in complottheorien, maar ik geloof wel in de oneindige hebzucht van mensen. En de commerciele belangen bij dit alles zijn gigantisch. Daarnaast is het voor de adviserende instituten natuurlijk verschrikkelijk moeilijk om na tientallen jaren ‘eet vooral veel granen’ nu te gaan zeggen ‘vermijd die granen maar’ (dan helpen ze direct hun volledige geloofwaardigheid om zeep, voor zover ze die nog genieten). En aangezien dat nou juist de instituten zijn die ook de RCT zouden moeten betalen, zie ik dat er niet zo snel van komen.

   Voorlopig is de ‘hoe aten we vroeger’ theorie, in combinatie met de overdaad aan anekdotisch bewijs (met mijn eigen n=1 voorop) voor mij voldoende om granen absoluut niet te vertrouwen.

   • Matthijs zegt:

    Natuurlijk zijn er allerlei commerciele en reputatiebelangen. Maar dan heb je het over de granenindustrie zelf respectievelijk de voedingsadviesinstituten. Dat de graanproducenten hun eigen product verkopen is logisch. Dat de voedingsinstituten en de kennis die ze verspreiden logge instituten zijn (en de kennis die ze verspreiden achter kan lopen) is bekend. Maar waar ik op doel is de het punt dat als granen écht voor iedereen zo slecht zouden zijn, dat er dan toch op zijn minst in epidemiologische studies aanwijzingen gevonden zouden moeten worden voor een relatie met welvaartsziekten. Relaties die dan vervolgens in meer gecontroleerde studies verder onderzocht kunnen worden.

    En dat er in het wetenschappelijk onderzoek ook commerciele belangen spelen en de funding van onderzoek invloed heeft op wat wel en niet onderzocht wordt klopt wel, maar dat wil nog niet zeggen dat er geen onafhankelijk wetenschappers meer zouden zijn. Dat gaat gewoon veel te ver. Als granen echt oorzaak nummer één zijn van zo’n beetje alle welvaartsziekten – en dat idee krijg je als je de artikelen hier mag geloven – dan zouden er echt wel onafhankelijke onderzoekers/groepen zijn die daar onderzoek naar doen en publiceren in goede wetenschappelijke tijdschriften. Voedingswetenschappers zouden wereldfaam behalen en meerdere nobelprijzen binnen slepen als ze zo iets revolutionairs als het “granen veroorzaken de meeste welvaartsziekten” idee zouden kunnen onderbouwen.

    En waar het met al het anekdotisch n=1 “bewijs” mis gaat is dat er nooit één factor verandert (geen graan meer). Mensen die paleo-achtig gaan eten, zullen ook meer groenten en fruit eten, eten meer exotische voedingsmiddelen (noten e.d.), eten véél gevarieerder, krijgen waarschijnlijk minder energie binnen (in plaats van het teveel wat normaal is), minderen alcohol, minderen voorverwerkte voedingsmiddelen, etc etc. En dan heb ik het nog niet eens over de placebo effecten. Dan heb je het al over tientallen dingen waarvan de granen er maar één is. Dat dit totaalplaatje van veranderingen (iets minder en veel gevarieerder en verser voedsel) gezonder is, is zo logisch als wat en niets nieuws. Dat er allerlei mensen zijn met bijv. glutenallergien baat hebben bij minder granen snap ik. Dat er heel veel mensen zijn met (licht) overgewicht en (pre)diabetes baat hebben bij minderen koolhydraten (waarvan granen hoofdcomponent) is ook logisch en niets nieuws.

    Nu zal er vast iemand zijn die bovenstaande kritiekpunten van mij stuk voor stuk gaat bekritiseren, met logisch klinkende argumenten. Maar logisch klinkende argumenten zijn geen bewijs. Voor het bestaan van God of de werking van homeopatische middelen kan ik ook logisch klinkende argumenten verzinnen en heel veel n=1 ‘bewijs’ verzamelen.

    • “Nu zal er vast iemand zijn die bovenstaande kritiekpunten van mij stuk voor stuk gaat bekritiseren, met logisch klinkende argumenten.”

     Don’t worry, Matthijs, ik begin er niet aan ;-).

   • riesjart zegt:

    Matthijs, je kritische houding is lovenswaardig, het is belangrijk om objectief te blijven.

    Wat ik zou willen zeggen op jouw verhaal is het volgende:
    Stel je voor dat iedereen rookt! Als iedereen rookt wordt het lastig om vast te stellen dat roken problemen veroorzaakt vanwege bijvoorbeeld longkanker. Dat is niet te meten omdat de problemen die zich voordoen normaal zijn, dat wil zeggen dat iedereen erdoor getroffen wordt met een bepaalde statistische spreiding. Zoiets heb je ook met granen, het effect van granen is niet eenvoudig te meten omdat iedereen granen consumeert, je moet dan de “normale” populatie (westerse wereld) gaan vergelijken met een populatie die geen of zeer weinig granen in het voedingpakket heeft om voldoende power te hebben om iets aan te tonen. Daar komt dan weer het volgende probleem om de hoek kijken van het wijzigen van meerdere factoren, precies zoals jij al aangeeft. Die graanloze polulaties lopen waarschijnlijk lekker de hele dag buiten, zijn slanker, slapen langer en dergelijken. Die populaties zijn op die manier niet echt goed met elkaar te vergelijken.
    Daarnaast is een RCT ook niet het geschikte middel om deze verbanden aan te tonen, een RCT is bedoeld om de veiligheid en de werkzaamheid van een geneesmiddel aan te tonen.
    Al met al wordt het lastig om aan te tonen dat granen slecht zijn als voeding voor de mensheid, daarom zou ik het om willen draaien en moet maar aangetoond worden dat granen de gezondheid bevorderen!
    Daarmee is het voor mij meteen een non-issue geworden.

   • Matthijs zegt:

    Je vergelijking met roken is wel aardig, toegegeven. En het klopt wel dat het lastig is om het effect van granen te isoleren in epidemiologische studies (het effect van iedere factor is lastig te vinden, daarom is epidemiologisch onderzoek zo moeilijk!). Maar mijn redenering is: als het effect van granen echt zo gigantisch groot is, dan is het haast onmogelijk dat er op geen enkele manier in epidemiologisch onderzoek of beter gecontroleerde studies geen effecten gevonden worden. Als het effect echt zo groot is en het eten van granen op zichzelf de belangrijkste factor is in welvaartsziekten, kun je zelfs met een kleine trial, met weinig proefpersonen en in korte duur al een klein significant effect vinden.

    Ben het dan ook niet met je eens dat RCTs niet het geschikt middel zouden zijn. Wat dan wel? Afgaan op wat de dominee vertelt op zondagochtend? Dit is een omdraaiing die ik vaak zie in discussies: omdat er haken en ogen zitten aan de wetenschappelijke methode (waarbij de RCT zo’n beetje de gouden standaard is) dan maar concluderen dat andere manieren van “kennisvergaring” beter zijn. Dat is onjuist. Als je al kritisch bent op de wetenschappelijke manier van kennisvergaren, dan moet je nog 100x zo kritisch zijn op alle andere manieren.

   • Jo tB zegt:

    Matthijs, je schrijft
    “dan zouden er echt wel onafhankelijke onderzoekers/groepen zijn die daar onderzoek naar doen en publiceren in goede wetenschappelijke tijdschriften.”

    Ik heb voor een wetenschappelijk uitgever gewerkt. Ik kan je verzekeren dat het bijzonder moeilijk is een afwijkende onderzoek gepubliceerd te krijgen. De hoofdredactedur heeft een zekere macht om het peer review proces te sturen. En als hij en de redactieteam het niet met jouw afwijkende mening eens is wordt het gewoon niet gepubliceerd. Dan moet je gaan leuren en hopen dat het wel in een of andere onbekende tijdschrift gepubliceerd wordt. Vandaar dat open access journals zijn ontstaan en voor de leek erg populair geworden.

    En de reguliere pers pakt het niet op, zodat jan met de pet er niets over te horen krijgt. Gelukkig met de komst van het internet kunnen wij (leken) veel meer lezen en onze eigen conclusies trekken. Maar de grote massa blijft geloven wat de voedingsindustrie en het voedingscentrum spuien (o.a. dat granen goed voor je zijn). Als je een leugen vaak genoeg herhaald begint iedereen het te geloven dat het waarheid is.

    • Mariet Hoen zegt:

     Lol ,Jo, je denkt maar wat 😉

     Ik zou zeggen Matthijs ( of Robert: with another approach ? )
     Niemand hier heeft de wijsheid in pacht. Wel zijn er hier veel mensen, die hun zoektocht onbaatzuchtig delen. Dit wordt hogelijk gewaardeerd, iedereen is anders en niet alles is op iedereen van toepassing.

     Als je gezondheid je lief is en wij jou niet genoeg te bieden hebben, ga op zoek naar betere informatie. Het internet is vrij ! Als jij de heilige graal vindt, even delen 😉

   • Matthijs zegt:

    Jo tB, dat zal allemaal wel voor een klein deel meespelen, maar echt niet zoveel als jij denkt. En nogmaals, als het allemaal echt zo gigantisch veel uitmaakt (wel of geen granen) dan zou dat effect echt dik en dun gevonden worden in allerlei studies (zelfs als ze in eerste instantie niet in Nature of Science gepubliceerd worden). Wat dus nog niet gebeurd is. En tot slot, niet onbelangrijk, als er hier op dit blog iets als absolute waarheid naar voren gebracht wordt, dan ligt de bewijslast bij degene die die claim maakt. Ik ben niet degene die claimt dat iedereen dagelijks 10 boterhammen naar binnen moet werken omdat dat zo gezond is. Dit blog en andere paleo blogs claimen dat ik overgewicht, suikerziekte, hart- en vaatziektes, alzheimer en nog een hele rits ziekten krijg als ik die paar boterhammetjes eet. Nu vind ik mijn gezondheid belangrijk, dus ben wel geinteresseerd in het bewijs wat er achter die claims ligt. Wie weet kan ik er mijn voordeel mee doen. Maar tot nu toe is het allemaal flinterdun.

   • riesjart zegt:

    Matthijs, waar jij de overtuiging vandaan haalt dat een negatief effect van granen allang zou zijn aangetoond in wetenschappelijke studies is mij een raadsel. Ik zou een dergelijke studie met belangstelling tegemoet zien, de enige effecten die we in de westerse wereld kunnen vaststellen is het verschil tussen minder- en meer bewerkte granen. Een beetje zoiets als een filtersigaret en een sjekkie in een populatie waarin iedereen rookt. Dan lijkt de filtersigaret (onbewerkt graan) opeens een stuk gezonder omdat het negatieve effect minder naar voren komt. Je zou zelfs kunnen zeggen dat als een filtersigaret (onbewerkt graan) een gezondheidsimago heeft dat de gebruikers er allerlei andere gezondere bezigheden op na houden.
    Een echt fatsoenlijke studie zou groepen met en zonder graanconsumptie over een langere tijd (jaren) met elkaar moeten vergelijken om iets fatsoenlijks te kunnen concluderen, longkanker krijg je namelijk ook niet binnen een jaar.
    Mijn vraag aan jou is; wie gaat dat betalen?

   • riesjart zegt:

    Ik zie trouwens granen als een smoking gun, de bewijzen tegen granen zijn niet keihard, ze bestaan voor zover ik weet uit data van jagers-verzamelaarculturen die er na de overgang op landbouw op achteruit gingen v.w.b. levensverwachting en lichamelijke robuustheid. Daarnaast bevatten granen anti-nutriënten maar dat doen zoveel andere voedingsmiddelen ook, wat er dan weer tegen pleit is dat granen werkelijk overal in zitten!! Daarnaast vind ik granen niets toevoegen aan een gezonde voeding. Wat ook een argument kan zijn is dat de relatief korte periode waarin we graan zijn gaan eten onmogelijk genoeg kan zijn om een aanzienlijk deel van de bevolking er geen nadelige invloed van te laten ondervinden.

   • Matthijs zegt:

    Riesjart “Matthijs, waar jij de overtuiging vandaan haalt dat een negatief effect van granen allang zou zijn aangetoond in wetenschappelijke studies is mij een raadsel. ”
    Dat beweer ik niet. Dat beweren paleo aanhangers (waaronder de auteur van dit blog).

    Ik denk zelf dat de kans groot is dat het allemaal niet zo zwart wit zal blijken te zijn. Wellicht zou het kunnen zijn dat voor een deel van de mensen (zeg de helft als ik het ruim neem), het eten van -te veel- granen een bepaalde negatieve invloed heeft. Te veel zou dan een soort dosis respons relatie zijn. Net zo als met alchol, waar één a twee glazen voor de meeste mensen niet ongezond zijn, drie a vier een beetje ongezond en vijf of meer sterk ongezond. Misschien hangt het van bepaalde allergien af of intoleranties die een deel van de mensen heeft. Wellicht wordt uiteindelijk gevonden dat een paar procent vd bevolking in meer of mindere mate zo’n intolerantie heeft (net als lactose intolerantie bij bepaalde bevolkingsgroepen voorkomt. Of misschien is het wel een interactie met te weinig beweging en te veel eten (zoals ongeveer 2/3 van de westerse bevolking doet). Dan is het zeer waarschijnlijk nog steeds één van de 10 belangrijke factoren die ook bijdragen aan de welvaartsziekten. Factoren waarvoor al wel duidelijk bewijs geleverd is, zoals te weinig bewegen, te weinig afwisseling in voeding, te weinig groenten en fruit, te veel stress, roken, te veel alcohol, te veel luchtvervuiling, etc etc. Al met al kom je dan in het meest extreme geval uit op een compleet ander verhaal dan het doemscenario dat een gezond persoon van een paar boterhammen en bordje pasta zeker de hele trits aan welvaartsziekten gaat oplopen.

    “Mijn vraag aan jou is; wie gaat dat betalen?”
    Aangezien velen hier geloven dat wetenschappers in dienst zijn van industrieën (n.b. iets wat ik zelf niet geloof), zou ik zeggen: stap als onderzoeker naar de vleesindustrie. Ook een industrie met heel veel geld, heel veel belangen. Krijg je een pot geld mee om aan te tonen dat granen slecht zijn en iedereen heel veel vlees moet gaan eten. Simpel zat.

   • riesjart zegt:

    Matthijs, je hebt me verkeerd begrepen. In een populatie waarin iedereen granen eet en de onderlinge verschillen daarin gering zijn zal uit onderzoek niet gauw naar voren komen dat het eten van graan een negatief effect heeft. Het enige effect zal zijn dat je de effecten ziet van andere verschillen zoals roken, lichaamsbeweging, eten van andere bewerkte voeding e.d.
    http://www.jnutbio.com/article/S0955-2863%2813%2900054-5/fulltext
    Deze zou je eens kunnen lezen met een open vizier als je wilt.

   • Jo tB zegt:

    Mathijs,
    Aangezien velen hier geloven dat wetenschappers in dienst zijn van industrieën (n.b. iets wat ik zelf niet geloof).
    Dus jij geloofd dat ieder onderzoeker gewoon kan onderzoeken wat hij wil, hoe lang hij wil, of er vraag naar dat onderzoek is of niet, dat de universiteit zonder morren zijn salaris betaalt, of hij publiceert of niet. Nou zo zit die wereld niet in elkaar, dus doe die oogkleppen maar af. Een onderzoeker krijgt zijn aanstelling bij een universiteit op voorwaarde dat hij onderzoek doet waar vraag naar is (het moet tenslotte betaald worden), en dat beslist gepubliceerd kan worden. Dus zal hij zijn opdrachtgever naar de mond praten, want die gaat niet betalen als de resultaten slecht uitvallen. Dan komt zijn aanstelling op de tocht te staan wanneer een universiteit geen inkomsten meer kan werven uit onderzoek.
    Wie betaalt voor het onderzoek dat plaats vindt? De overheid? Ik denk het niet. Dus wat blijft over? De voedingsindustrie, de vleesindustrie, de farmaceutische industrie. Er zit veel granen in krachtvoer, dus ook de vleesindustrie heeft er belang bij dat granen gezond zijn voor mens en dier. Koeien worden vetgemest voor de slacht, het brengt meer op als een koe vet is. En waar worden koeien dik van, juist ja, granen (wat het dier van nature nooit gegeten heeft, het eet gras).

   • Fien zegt:

    Jo tB: “Een onderzoeker krijgt zijn aanstelling bij een universiteit op voorwaarde dat hij onderzoek doet waar vraag naar is (het moet tenslotte betaald worden), en dat beslist gepubliceerd kan worden. Dus zal hij zijn opdrachtgever naar de mond praten, want die gaat niet betalen als de resultaten slecht uitvallen.” en meer, maar dat ga ik niet allemaal citeren. Dat is echt veel te kort door de bocht. Als dat hele verhaal van jou (inclusief de niet door mij geciteerde gedeelten) waar zou zijn, zouden we geen enkel onderzoek kunnen vertrouwen. Ook niet onderzoeksresultaten met het keurmerk van de Nederlandse Vereniging van Paleoten. Door welke belanghebbende bedrijven wordt een Frits Muskiet volgens jou gefinancierd?

    “Jo tB: Wie betaalt voor het onderzoek dat plaats vindt? De overheid? Ik denk het niet.”
    Ik denk het wel. De overheid betaalt nog steeds zo’n veertig procent van alle wetenschappelijk onderzoek dat plaatsvindt.

    Ik hoop trouwens dat Matthijs hier blijft posten. Je hoeft het niet met iemand eens te zijn om zijn bijdragen te waarderen. De vergelijking met Robert die een stamgast maakte, vind ik ronduit schandelijk.

  • Loekie zegt:

   Ik heb begrepen dat dr. Davis bezig is een grootschalig onderzoek op te zetten tussen mensen die wel en mensen die geen tarwe eten.

 30. George zegt:

  Vanmorgen las ik nog een argument tegen granen: Brood veroorzaakt osteoporose.
  Nou weet ik dat Melchior niet zo gelooft in de theorie over zuren en basen, maar dat neemt niet weg dat een studie van de Universiteit in Toronto: ……”hat gezeigt, dass unser täglich Brot die ausgeschiedene Kalziummenge um unfassbare 63 Prozent ansteigen lässt. Die fehlt dann im Knochen….”
  lees het zelf verder op: http://www.strunz.com/news.php?newsid=2271

 31. Riesjart zegt: “Matthijs, waar jij de overtuiging vandaan haalt dat een negatief effect van granen allang zou zijn aangetoond in wetenschappelijke studies is mij een raadsel.”

  Matthijs antwoordt: “Dat beweer ik niet. Dat beweren paleo aanhangers (waaronder de auteur van dit blog).”

  Matthijs, hier is volgens mij sprake van miscommunicatie. Jij beweert nu dat ik zeg dat een negatief effect van granen (als dat er zou zijn) allang zou zijn aangetoond in wetenschappelijke studies.

  Dat is natuurlijk niet waar. Met Riesjart zeg ik (al zo lang dit blog bestaat en eerder talloze malen op Foodlog) dat het aantonen van een eventueel schadelijk effect van graan heel lastig, zo niet onmogelijk is in een groep waarin iedereen graan eet. Veronderstellen dat het opzetten van een enorme RCT met duizenden deelnemers met een gegarandeerd graanvrije arm en een controlegroep die bijvoorbeeld een ‘mediterraan’ eetpatroon volgt in onze graangebaseerde habitat gemakkelijk is en bij bevestiging van de hypothese snel tot Nobelprijzen zou leiden, getuigt niet van grote realiteitszin. Dat is zo goed als ondoenlijk.

  Overigens wordt door velen een bijna religieuze waarde gehecht aan grote RCT’s. Een RCT met een kleine n en een enorm effect (zoals die van Frassetto), is wat mij betreft krachtiger dan een enorme RCT met effecten die met fancy mathematisch gegoochel statistisch significant gemaakt moeten worden.

  Jij beweert dat het schadelijke effect van graan allang aangetoond zou zijn (als het er is), niet ik. Je antwoord op Riesjart had dus moeten luiden: “Ja, dat vind ik…” met vervolgens een uitleg waarom je dat vindt.

  • Matthijs zegt:

   Tja, dan zeg je dus enerzijds dat het heel lastig aan te tonen is dat granen slecht zijn en tegelijkertijd beweer je wel dat het zo is. Wat is het nu? Bijvoorbeeld in het bericht boven deze reacties, waarin je vetgedrukt citeert “Genees jezelf van morbide overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes, zuurbranden, astma en zelfs ADHD. Hoe? Door simpelweg geen tarweproducten meer te eten, schrijft cardioloog William Davis in zijn boek ‘Broodbuik’.”
   Met dit soort citaten en andere info hier suggereer je het toch allemaal héél zeker te weten, en beweer je dat simpelweg wat minder graanproducten eten mensen zal doen genezen van al die ziekten (zelfs ADHD). Of omgekeerd, dat het dus granen zijn die (een) belangrijke oorzaak van al die ziekten zijn. Dat zijn nogal stellige beweringen.

   Verder vind ik het argument “er wordt geen onderzoek gedaan want de graanindustrie houdt dat tegen” nog steeds erg zwak. Even zoeken op pubmed en ik kom tientallen reviews en meta analyses tegen van honderden studies naar verschillende soorten dieten, low-fat, low-carb, high-protein, atkins, mediterranean diets, etc. Als er onderzoekers/groepen zijn die serieus aanwijzingen hebben dat granen een belangrijke rol spelen gaan ze daar echt wel onderzoek naar doen.

   • Matthijs, zelf ik heb ik het volgens mij nooit zo stellig geformuleerd (al denk ik het beslist, op basis van het paleoperspectief, in mijn ogen plausibele hypotheses en de omvangrijke n=1 bank). Ik citeer William Davis, die inderdaad erg uitgesproken is. En omdat zijn opponenten tot nog toe het woord hebben gevoerd en zich nog steeds helder en verstaanbaar profileren, vond ik een obligaat wederhoorpraatje niet nodig. Ik heb netjes gelinkt naar de tegenargumenten van VoedingNu.nl, het Voedingscentrum en zelfs de bakkerijbranche. Als die argumenten Davis’ boodschap zo verpletterend onderuit halen, is er niks aan de hand, toch?

    Wie zegt dat de graanindustrie onderzoek tegenhoudt? Ik niet. Wel weet ik dat het voor een wetenschapper lastiger is om een grant los te krijgen voor een onderzoek waaruit een nieuw geneesmiddel kan voortvloeien dan voor een onderzoek dat mogelijk de schadelijkheid van een basislevensmiddel gaat aantonen. Dat lijkt me geen overspannen idee, niet overspannen genoeg om me een aluminiumhoedje op te zetten. Overigens komt zulk onderzoek langzaam maar zeker van de grond, zij het met als insteek die zonulineblokker.

    Ik heb het al eerder gezegd, er is geen direct bewijs dat graan een belangrijke causale factor is in het ontstaan van welvaartsziekten. Er zijn immers geen grote RCT’s, om de eenvoudige reden dat die nauwelijks te realiseren zijn. Hoe vind je in onze samenleving 50.000 min of meer vergelijkbare mensen die bereid zijn 5 jaar lang alle graanproducten op te geven? Als jij het weet, mag je het zeggen ;-). We hebben alleen de kleine RCT’s (die jij negeert, al moet ik toegeven dat die ook ander neolithisch eten uitsloten) en we hebben de kleine maar groeiende groep mensen die paleo proberen. Hoewel die laatste nooit voor bewijs kan zorgen, zie je wel een behoorlijk consistent patroon, namelijk dat die mensen meestal in alle opzichten beter in hun vel gaan zitten. Er zijn echter ook ‘mislukkingen’.

    En we hebben de fossile record. En dan het fundamentele onderzoek, vooral dat van Fasano et al, dat toch behoorlijk aannemelijk maakt dat gliadinen bij iedereen de poorten naar auto-immuniteit openzetten.

    En we hebben mensen als Timothy Noakes. Ik begeef me nu op glad ijs, maar ik heb in ruim 25 jaar journalistiek geleerd dat er in elke discipline mensen zijn die een neus hebben voor hoe iets echt zit. Ze lopen voor de muziek uit, roepen heel ‘gekke’ dingen, worden lang verguisd en krijgen uiteindelijk gelijk. Tim Noakes is er zo een. Hij heeft al 2 paradigmaverschuivingen veroorzaakt (Waterlogged is de bekendste) en momenteel is hij een ‘lijstduwer’ van de derde. Dit soort mensen – visionairs gaat me wat te ver – heeft het rare vermogen in de wirwar van data de belangrijke patronen te zien. Ik neem deze mensen heel serieus.

    Niet bij wijze van argument, maar omdat ik hem zo aardig vind, nogmaals The Boss ;-):

   • Mariet Hoen zegt:

    Matthijs, in antwoord op jou: ” Als er onderzoekers/groepen zijn die serieus aanwijzingen hebben dat granen een belangrijke rol spelen gaan ze daar echt wel onderzoek naar doen.”
    Ze zijn er wel, niet alleen op granen gericht, maar het gaat nog een tijdje duren voordat de resultaten er zijn. Dus tot die tijd ? Het zekere voor het onzekere nemen 😉

    http://nusi.org/
    “NuSI is changing the rules of the game. We build teams of multidisciplinary researchers from independent universities and institutions, and we make it possible for them to do targeted, cutting-edge experiments that will directly address the key questions of obesity and health. We then communicate the results to all audiences. Everyone deserves the truth”

    Een initiatief van Peter Attia en Gerry Taubes

    http://garytaubes.com/2012/09/the-launch-of-the-nutrition-science-initiative/

    Zij zeggen: Doen wij wel het juiste onderzoek ?

   • Matthijs zegt:

    Laat ik het dan zo zeggen: wat ik vooral mis is de nuance. Als het allemaal nog niet zo duidelijk is en er is nog geen heel sterk bewijs is voor het schadelijk effect van granen, dan zou er wel wat voorzichtiger over geschreven mogen worden. Zelfs al zouden granen in bepaalde mate schadelijk kunnen zijn, dan durf ik te wedden dat het slechts één van de vele factoren is en dat het ook nog eens van andere factoren afhangt wat de daadwerkelijke effecten zijn. Heeft iemand al overgewicht, heeft iemand glucoseintolerantie, heeft iemand bepaalde allergien, wat voor levensstijl heeft iemand, welke genetische bagage, is er een dosis respons relatie, etc etc.

    En als je schrijft: “Hoe vind je in onze samenleving 50.000 min of meer vergelijkbare mensen die bereid zijn 5 jaar lang alle graanproducten op te geven?”
    dan geef je ook al aan dat het effect kennelijk klein is, omdat je zoveel mensen zolang moet volgen om een effect te vinden. Als granen echt een groot effect zouden hebben, zou je ook met een kleiner onderzoek over kortere duur effecten moeten kunnen vinden. Dan heb je maar enkele tientallen proefpersonen nodig. Al is het maar om effecten te vinden in bepaalde bloedwaarden, de mate van aderverkalking, etc.

    • Matthijs, dat is precies wat ik zeg: in kleine studies zie je enorme effecten. Jij bent degene die vraagt om bewijs in de vorm van mega RCT’s. Toch?

     Maar je hebt gelijk dat ik een ongenuanceerde boer ben. Het zou hier en daar voorzichtiger kunnen, akkoord.

   • ” Wie zegt dat de graanindustrie onderzoek tegenhoudt? ”

    In het geheel niet onwaarschijnlijk, dat zij initiators zijn van onderzoek naar de gevolgen van graangebruik en hoe dat te vermijden.
    Waarom denk ik zoiets ?
    De tabaksindustrie wist 45 jaar geleden al dat roken de pest is voor je lijf. De algemene opninie had daar nog geen benul van. Er werd vrolijk door gepaft.
    Ik was betrokken bij de bouw van een onderzoekslaboratorium in Porz. Das Institut fur biologische Forschung, Inbifo, http://www.sourcewatch.org/index.php?title=INBIFO,
    onderdeel van Philip Morris.
    Zij wisten daar allang, dat die schattige Beagles, na aan de longmachines te hebben gezeten, zwarte longen vol teer vertoonden. Heel wat plaatjes gezien. Ze probeerden daar een sigaret te ontwikkelen die niet zo vernietigend zou zijn. Is ze niet gelukt.

    • Interessant, Folkert!

     Ik denk zeker dat die industrie met name Fasano et al nauwlettend volgt en behoorlijk op de hoogte is. Maar ik ga daar verder niet op in, omdat het opponenten een handvat biedt om me in de aluhoedjeshoek te duwen.

  • Matthijs zegt:

   Melchior, dat is natuurlijk ook een beetje het lastige van zo’n discussie als deze. De één zegt “spinazie is slecht”, de ander zegt “spinazie is niet slecht”. Afhankelijk van X factoren kunnen beide personen gelijk hebben. Bij sommige mensen is het eten van hoeveelheid X spinazie in situatie A slecht. Bij andere mensen is het eten van hoeveelheid Y in situatie B goed. Het is lastig die nuance te vinden.

   Met name omdat veel onderzoek naar voeding plaats vindt bij mensen die al op een bepaalde manier ongezond zijn (diabetes, overgewicht, weinig beweging, roken, etc) vind ik het moeilijk en riskant die resultaten door te trekken naar andere subpopulaties. Daar moet je gewoon heel voorzichtig mee zijn. Het eten van een zoet broodje door iemand met overgewicht, een bepaalde mate van glucoseintolerantie en nog wat andere specifieke factoren, heeft gewoon een totaal ander effect dan het eten van datzelfde broodje (of 10! 🙂 ) bij een Bauke Mollema die net 200 km over een paar alpencols gefietst heeft.

   • Ja, daar heb je gelijk in, Matthijs. Het geldt niet voor iedereen. Alleen is gezondheid en fitheid helaas geen garantie voor immuniteit.

    En dus blijven onderstaande woorden van Ian Spreadbury (vooral de vette passage) voorlopig mijn Leitmotiv. Waarbij dan bij deze aangetekend dat Bauke Mollema een en ander gerust met een korrel zout mag nemen ;-). Overigens vindt ook mijn vrouw mij een idioot.

    Removal of grains and all refined foods is one of the hallmarks of the “Paleolithic” diet, a modern way of eating that attempts to approximate the characteristics of ancestral diets. Although the literature of clinical studies of this dietary pattern in Westerners is currently small, it is also unanimous. Each published experimental comparison of a diet containing grains with one excluding grains has found significant favorable metabolic effects in the grain-restricted groups, with beneficial effects large enough to render the studies adequately powered despite their small test groups. The randomized clinical trials have shown significantly greater reductions in weight and waist circumference in an ad libitum Paleolithic-style diet compared with the consensus “Mediterranean” or “Diabetes” diets and significant improvements over the Mediterranean diet in blood glucose control, independently of the superior waist-circumference reduction.

    We should not settle for the meager improvements attainable from the consensus dietary advice when it is already clear that so much more might be achieved. Our sights should be set high, to see how close we can move levels of industrialized metabolic health toward those enjoyed by non-Westernized populations. While many will resist making dietary changes of such magnitude, official advice must nonetheless point in the correct direction, allowing individuals to make informed decisions.

   • Matthijs zegt:

    Ik zal eens nazoeken over welke trials Spreadbury het dan heeft. Het zal waarschijnlijk in veel gevallen om specifieke populaties gaan (mensen met overgewicht, diabetes, etc). In dat geval blijf ik bij mijn stelling dat je die resultaten niet zomaar door zou moeten trekken naar iedereen. Ik geloof best dat bij mensen met (licht) overgewicht die op dieet moeten, het uitsluiten van granen – en heel veel andere gezonde voeding in de plaats – een effectieve manier is om af te vallen en diverse gezondheidsvariabelen positief te beinvloeden. Geen granen meer komt immers neer op zo’n beetje al het voorverwerkt voedsel laten staan, veel minder “simpele” energie uit brood of zoet eten, in plaats daarvan veel meer groenen en fruit, etc.

    Maar in hoeverre geldt dat ook voor mensen die al wel gezond zijn? Hoe schadelijk is zo’n bord pasta of een paar boterhammen dan echt? Ik blijf het twijfelachtig vinden om vanuit micro-nivo (stofje X in graan Y heeft effect Z op cellulair nivo) conclusies te trekken over wat er uiteindelijk daadwerkelijk op mens nivo gebeurt. Op die manier kun je naar iedere willekeurige conclusie die je wilt toewerken. Bijna ieder voedsel bevat wel in bepaalde mate schadelijke stoffen. Een appel tast mijn tandglazuur aan. Maar moet ik dan appels maar niet meer eten? Uiteindelijk gaat het toch om het complexe geheel van honderden stoffen die je in bepaalde hoeveelheden binnenkrijgt en diverse omgevingsfactoren (hoeveel beweegt iemand, etc) en genetische factoren.

    Neem ook het gegeven dat met name de laatste 30-40 jaar de welvaartszieketen zo’n enorme toename gekend hebben. Komt dat omdat mensen pas de laatste 40 jaar granen zijn gaan eten? Nee, natuurlijk niet, die werden al duizenden jaren gegeten. Maar wat er veranderd is in de laatste decennia zijn diverse factoren in levensstijl, minder beweging, automatisering, de enorme opkomst van fastfood en ander gemaksvoedsel, etc.

    • Ja, trek vooral Spreadbury’s referenties na. Interessant leesvoer.

     Het argument dat je met de eliminatie van granen ook veel bagger overboord gooit, is een beetje circulair. Junkfood = graan (en nog wat andere neolithische elementen, vooral suiker en plantaardige olie, twee andere dingen waaraan ons genoom niet gewend is in de nu ‘normale’ hoeveelheden). En graan = junkfood. Er is geen verschil tussen een stuk cake en een boterham met jam.

     Je zegt dus feitelijk: “Ja hallo, als je graan eruit gooit, eet je meteen ook veel minder graan. Zo kan ik het ook.”

     Ik denk dat jij in de veronderstelling leeft dat het lichaam onderscheid kan maken tussen graanproducten en graanproducten. In jouw optiek, corrigeer me als ik er naast zit, is een volkorenboterham met chocopasta minder schadelijk dan noem eens wat, een isocalorisch aantal Sultana’s of biscuitjes. Als je de ‘ongezonde’ graanproducten eruit mikt en vervangt door ‘gezonde’ graanproducten, is er niks aan de hand, suggereer jij als ik je goed lees. Daar geloof ik geen snars van. Fysiologisch is er geen enkel verschil. Waarom niet? Omdat de ingrediënten hetzelfde zijn.

     Het argument dat mensen die graanproducten schuwen gezonder worden omdat ze in plaats daarvan meer groenten en fruit eten, gaat slechts deels op. Wanneer ze het graan isocalorisch vervangen door voornamelijk vlees/vis en vet, zie je minstens zo florissante resultaten.

     Je idee dat studies in metabool ontspoorde populaties (bijvoorbeeld mensen met diabetes type 2) niet relevant zijn voor gezonde, fitte mensen, deel ik niet. Metabole flexibiliteit, glucosetolerantie, insulinegevoeligheid etc. zijn geen zwart/wit zaak, maar een continuüm. Er zijn bosjes uiterlijk fitte, gezonde mensen met onvoordelige parameters onder de motorkap. Of erger. Een goed voorbeeld van ‘erger’ is het onverwachte aandeel cardiovasculaire wrakken onder ogenschijnlijk fitte marathonlopers, zoals gedocumenteerd door Brückman en Mohlenkamp. Bij gorilla’s in gevangenschap wordt min of meer vergelijkbare cardiomyopathie omgedraaid door ze in plaats van de gebruikelijke meergranenkoeken normaal gorillavoer te geven. Of de zieke harten van de marathonlopers zo ziek zijn vanwege de niet aflatende intensieve inspanning of vanwege hun ongetwijfeld perverse (waardeoordeel, okay) pasta- en broodconsumptie (of beide) valt te bezien. Veel behoorlijk actieve sporters krijgen ‘toch’ metabool syndroom en diabetes type 2. Er is geen enkele plausibele reden om aan te nemen dat de uitkomsten uit bijvoorbeeld de RCT’s van Lindeberg niet zijn te extrapoleren naar de ‘gezonde’ populatie, ook al omdat de kleine studies in gezonde populaties (en de door oude, ervaren plattelandsdokters altijd zeer serieus genomen klinische praktijk, tegenwoordig schamper n=1 genoemd) exact dezelfde trend laten zien.

     Moet eten, wordt vervolgd…

   • Matthijs zegt:

    Vooralsnog is je claim dat graan=junkfood vooral gebaseerd op indirecte aannames of theorien aan elkaar geknoopt van indirect bewijs. Nog even afgezien van het feit dat de term “junkfood” in feite nietszeggend is en alleen maar gebruikt wordt om er een negatieve klank aan te geven. Het zal allemaal best dat er giftige stofjes te vinden zijn in graan. Maar die worden ook in de lucht gevonden die ik nu inadem of in de meeste voedingsmiddelen. En ja, ook die lucht die ik nu inadem is schadelijk voor mijn gezondheid. Maar tegelijkertijd is die lucht nodig, want zonder lucht ga ik dood.

    Het gegeven dat er ook marathonlopers rondlopen met hart- en vaatziekten of diabetes is heel simpel te verklaren (en al bewezen): genen spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol. Sportief bezig zijn verlaagt weliswaar de kans op allerlei welvaartsziekten, maar het is absoluut geen garantie dat je ze toch niet krijgt. Volgens mij is er geen expert die dat beweert. Net zo zijn er verstokte rokers die nooit longkanker krijgen en mensen die hun hele leven in de frisse lucht in de bergen geleefd hebben die wél longkanker krijgen.

    Laat ik het dan zo stellen: welk concreet bewijs is er voor schadelijke effecten van granen bij gezonde mensen? En bij exact welke doseringen? En wat zijn exact de groottes van de effecten? Verhoogt het eten van 2 boterhammen de kans op aderverkalking met 1%? Met 10%? En het eten van 6 boterhammen? Of tien? Wanneer zijn de schadelijke effecten te meten? En hoe groot zijn de effecten ten opzichte van andere, al wel bewezen risicofactoren als niet-bewegen, drinken, roken, stress, andere omgevingsfactoren, genen, ander ongezond eten (zoals nooit groenten en fruit eten bijv)? Dát is wat ik uit probeer te vinden.

    Het is gewoon te gemakkelijk om een paar kleine studies te nemen bij ongezonde mensen, waar veranderen van het hele voedingspatroon (meer vers eten, meer groenten en fruit, minder suikers, minder granen, meer vis, etc) gezondheidsbevorderend is (ook omdat ze afvallen), dat combineren met bij elkaar gezocht ‘bewijs’ dat granen slecht zijn, en dan maar te concluderen dat niemand granen zou moeten eten.

    Op precies dezelfde manier zou ik kunnen beredeneren en concluderen dat mensen absoluut geen alcohol moeten drinken. Maar het schadelijke effect van gematigde inname is verwaarloosbaar klein, als het er al is. Er zijn zelfs mogelijk kleine positieve effecten bij gematigde inname.

   • Matthijs zegt:

    Om even specifiek wat dingen recht te zetten:
    “Ik denk dat jij in de veronderstelling leeft dat het lichaam onderscheid kan maken tussen graanproducten en graanproducten.”
    Dat heb ik volgens mij nergens beweert.

    “In jouw optiek, corrigeer me als ik er naast zit, is een volkorenboterham met chocopasta minder schadelijk dan noem eens wat, een isocalorisch aantal Sultana’s of biscuitjes”
    Dat zou kunnen. In volkorenbrood zitten meer vezels e.d. in koekjes zitten veel meer toevoegingen. Maar welk verschil dat echt oplevert zou ik echt niet kunnen zeggen. Misschien een klein verschil, misschien verwaarloosbaar.

    “Als je de ‘ongezonde’ graanproducten eruit mikt en vervangt door ‘gezonde’ graanproducten, is er niks aan de hand, suggereer jij als ik je goed lees.”
    Nee, dat beweer ik ook niet. Het gaat allemaal om de context, de andere factoren die meespelen, de dosis-respons relatie, etc

    “Er is geen enkele plausibele reden om aan te nemen dat de uitkomsten uit bijvoorbeeld de RCT’s van Lindeberg niet zijn te extrapoleren naar de ‘gezonde’ populatie, ook al omdat de kleine studies in gezonde populaties (en de door oude, ervaren plattelandsdokters altijd zeer serieus genomen klinische praktijk, tegenwoordig schamper n=1 genoemd) exact dezelfde trend laten zien.”
    Er is wel een hele plausibele reden: de vaak onderzochte ongezonde mensen hebben veelal een combinatie van overgewicht, hoge bloeddruk, suikerziekte, slechte conditie, niet bewegen, en nog een hele rits verschillen met gezonde mensen. Al die enorme verschillen negeren kun je echt niet doen.

 32. Bastiaan zegt:

  Een RCT gaat altijd over een beperkte tijdsduur; reden voor mij om het onderzoek van Weston Price zo belangrijk te vinden. Hij deed een studie naar de gezondheid van mensen als resultaat van eeuwenlange traditionele voeding. Feitelijk doet paleo hetzelfde: als uitgangspunt nemen die voeding die de mens over een aantal miljoenen jaren een succesvolle soort heeft weten te maken. Het is soms zo simpel.

 33. Mariet Hoen zegt:

  Vandaag op FB gedeeld, een oude post ( 5 nov. 2009 ) van Mark Sisson ( een beetje verveeld, hoe vaak moet ik het nou nog zeggen 😉 :

  ‘I find that grain bashing makes for a tasty, but ultimately unsatisfying meal.

  You all know how much I love doing it, though. But no matter how often I sit down to dine on the stuff (and I’ve done it with great gusto in the past), I always leave the table feeling like I left something behind. Like maybe I wasn’t harsh enough about the danger of gluten, or I failed to really convey just how much I hated lectins. If I didn’t know better, I’d think the mere mention of grains was eliciting a crazy insulin-esque response and throwing my satiety hormones all out of whack. I was filling up on anti-grain talk, but I just couldn’t fill that void for long.

  Well, I’ve got the hunger today, and this time I aim to stuff myself to the point of perpetual sickness. I don’t ever want to have to look at another anti-grain argument again (yeah, right). If things get a little disjointed, or if I descend into bullet points and sentence fragments, it’s only because the hunger has taken over and I’ve decided to dispense with the pleasantries in order to lay it all out at once.
  So please, bear with me.

  Apart from maintaining social conventions in certain situations and obtaining cheap sugar calories, there is absolutely no reason to eat grains. Believe me – I’ve searched far and wide and asked everyone I can for just one good reason to eat cereal grains, but no one can do it. They may have answers, but they just aren’t good enough. For fun, though, let’s see take a look at some of the assertions:

  Read more: http://www.marksdailyapple.com/why-grains-are-unhealthy/#axzz2ZUW5siSS

 34. OMG.

  Werkgerelateerd zit ik te wroeten in de vele onderzoeken die een causaal verband tussen gluten en diabetes type 1 suggereren. In mijn achterhoofd spookt een ‘nieuwtje’ dat ik een paar jaar geleden hoorde en altijd heb verdrongen ;-): dat een eiwit in koffie structureel op gluten lijkt en dezelfde effecten kan hebben. Dus ik toets eens in ‘coffee’ en IDDM en wat is de eerste hit?

  http://care.diabetesjournals.org/content/14/2/144.full.pdf+html

  Deze onderzoekers bespreken suiker en cafeïne, maar beide zijn niet logisch.

  Ai.

  Toch niet zo’n ‘levenselixer’, misschien :-(. En weer lijkt de evolutionaire lens gelijk te krijgen…

 35. Cecile zegt:

  Beste Melchior,
  Je spreekt in dit artikel over:
  “De tweede aanval die tarwe op ons gestel uitoefent is een kwestie van geavanceerde biologische oorlogsvoering. “Tarwe is graszaad,” legt Davis uit. “En graszaad is bedoeld om nieuwe grasplantjes te maken, niet om te worden opgegeten. Het tarwegras heeft zich gedurende miljoenen jaren gespecialiseerd om beesten te ontmoedigen het kostbare zaad te eten. Er zitten stoffen in die onze darm als het ware lek maken, waardoor allerlei grote moleculen die niet in het lichaam thuishoren, plotseling in de circulatie kunnen komen. ”
  Geldt dit ook voor tarwegrassap en tarwegraspoeder? Zelf gebruik ik al een jaartje het poeder, maar begin wat twijfels te krijgen of het daadwerkelijk wel zo goed is, nu na het lezen van dit stuk.
  Kun je mij wat helderheid hierin verschaffen?
  Groet,
  Cecile

  • Hoi Cecile,

   Tarwegras is gewoon een gras. Het bevat niet de bioactieve stoffen die het zaad (tarwe) bevat. In de staat waarin het wordt geplukt is het voor mensen niet verteerbaar (cellulose), maar als je het perst of maalt geeft het wat opneembare micronutriënten (niet bepaald indrukwekkende hoeveelheden). Er zit niets in dat je niet uit groenten kunt halen. Als het relatief veel kost en als er speciale gezondheidsclaims aan worden geplakt, is het oplichterij. Maar vermoedelijk zonder fysiologische consequenties.

 36. Matthijs, ik ga later even in op je laatste reactie.

  Grappig dat je wielrenners noemde, want VeloNews heeft een relevant interview met kok Hannah Grant van de Saxo ploeg.

  Een stukje daaruit:

  HG: For sure. I’m obsessed with the sport. When you’re in it, you can’t resist it. I look the guys in the eyes every day, and feel their pain, and can see how much they’re suffering. If you don’t start loving cycling from that, I don’t know. It’s so real. I love it.

  VN: The job is cooking, but it’s very different from working in a restaurant. Can you talk about some of the differences?

  HG: First of all, I set the menu. I mean, they can request stuff, the riders, if they want. I’ll note it and I’ll do it if it’s possible. But, obviously, then there’s rules to how to assemble the menu. Today’s a rest day, so we do a low-carb lunch for them. They’re not going so far, they just want to keep their legs going, so we don’t want to fill them up too much. And we don’t want to go too hard on the carbs so they don’t gain weight.

  Then we have a philosophy of using lots of vegetables, proteins, and cold-pressed fats, and then we use a lot of gluten-free alternatives. So we try to encourage the riders to try other things than just pasta and bread. I do gluten-free breads as well.

  It’s all to minimize all the little things that can stop you from performing 100 percent, that promote injuries, stomach problems, all those things. So that’s a big difference (from cooking in a restaurant), because I have to follow all those rules. I can’t just cook whatever I think is amazing. It has to be within those guidelines.

  Then I take it as my personal job to take these guidelines and then make an incredible product from it, so they don’t feel like they’re missing out on things. It shouldn’t be a punishment to travel with a kitchen truck and a chef who cooks you food that’s good for you.

  • Mariet Hoen zegt:

   Melchior, ik zag (toevallig) een interview, op tv, met de kok van de Nederlandse ploeg, van dezelfde strekking.
   Ik kijk niet echt naar de tour, want ik wordt altijd heel zenuwachtig van de schreeuwsportjournalisten. Maar die kok zei ook, dat ze op de rustdag lowcarb voedsel kregen, om niet aan te komen. Volgens mij beginnen ze allemaal langzaam naar Tim Noakes te luisteren !?

  • Matthijs zegt:

   Nou ja ik ben blij voor de ploeg dat er lekker voor ze gekookt wordt. Hoeven ze dat niet zelf te doen na 200km fietsen 😉

   Verder kan ik niet zo veel met zo’n verhaaltje. Het is gewoon weer een anekdote. Als je graag bevestiging zoekt van wat je toch al gelooft kan ik me voorstellen dat het leuk is om dat soort dingen te lezen.

   @Mariet: lijkt me niet dat ze in de tour echt bang zijn om aan te komen, uitgezonderd een enkele klimmer met anorexia athletica. Heb je die fietsers wel eens zonder shirt gezien? Met een energieverbruik van 6 tot 9 duizend kcal per dag is het eerder de vraag hoe je er weer genoeg in krijgt om de volgende dag niet van de fiets te vallen …

   • Fien zegt:

    Ik zag een week of zoiets geleden Leontien van Moorsel als gastpresentatrice bij Knevel en Van de Brink. Ze hadden het over de hongerklop van Froome. Als er iemand iets weet van wielrennen en van anorexia, is zij het wel. Ze beweerde dat ze de Tour reed op 600 kilocalorieen per dag. 😦 Ik kan het haast niet geloven… verschrikkelijk. En dat ze op het podium alleen kon denken aan het glas champagne dat ze straks moest drinken want dat waren weer 100 calorieen erbij. Ze zei ook dat ze gewoon door een hongerklop heen kon rijden.

   • Michael zegt:

    “Als je graag bevestiging zoekt van wat je toch al gelooft kan ik me voorstellen dat het leuk is om dat soort dingen te lezen.” Ja, dat geldt natuurlijk niet voor jou – en zeker niet nu dat BEWEZEN is dat genen een belangrijke rol spelen in hart- en vaatziekten en diabetes. Zeg Melchior, nu je je toch weer op CSanes blog begeeft, waarom neem je Matthijs niet met je mee. Wellicht vindt hij veel meer van zijn gading aldaar.

    • Michael, Carbsane herplaatst oude posts inclusief commentaren, in een wat zielige poging de indruk te wekken dat er nog redelijke mensen zijn die haar serieus nemen. Kijk maar naar de data van de reacties. Ik ben heel benieuwd of het serpent daadwerkelijk naar AHS gaat om haar bonenpraatje af te steken. Dat zou de gebeurtenis van het jaar worden :-).

   • Nouhou… natuurlijk is het een anekdote, maar niet een die op zichzelf staat. Paula Newby-Fraser, Tim Olsson, Jonas Colting, het Noorse voetbalteam…

    Natuurlijk verstoken die renners waanzinnige hoeveelheden. Ben het me je eens dat ze echt niet bang hoeven te zijn voor overgewicht ;-). Maar die lui doen niks ‘geks’ als ze niet tenminste een kleine aanwijzing van een ergogeen effect hebben. Ik heb het al veel vaker gezegd, zelf heb ik ook het idee dat paleo sterk ergogeen werkt. Ik maak op paleo meer kilometers in een hoger tempo (op bijvoorbeeld een bepakte fietstocht naar Zweden) dan vroeger op brood en ladingen koek en cake. Ik accepteer de tegenwerping dat dit tussen de oren kan zitten, want ik heb veel concrete bewijzen gezien voor het bestaan van een Central Governer.

    Nog een leuke anekdote: twee jongetjes die met paleo volledig van hun astma verlost zijn. Voor jou een waardeloze n=2. Voor dat gezin een nieuw leven. En voor mij een bevestiging dat gluten en WGA bij sommige mensen via een uit de hand gelopen zonulineprovocatie een auto-immuunreactie uitlokken. Een goed beschreven en begrepen biologisch fenomeen, dat jij ontkent of niet van toepassing acht op ‘gezonde’ mensen.

    Wat mij verder als ‘gelovige’ niet uitmaakt ;-).

    http://robbwolf.com/2013/07/22/cutting-gluten-cuts-kids-asthma/

   • Michael zegt:

    Aha, dat had ik niet in de gaten. Jouw commentaar, hoewel gedateerd, was in ieder geval absoluut redelijk. Inderdaad, een wat zielige poging. Ja, ik snap niet hoe ze zich op AHS durft te vertonen – als ze daadwerkelijk gaat natuurlijk – na al wat zij op haar blog zoal geschreven heeft.

 37. Mariet Hoen zegt:

  Natuurlijk niet, Matthijs. In de dagen dat ze wel rijden eten ze wel heel veel calorieën en zeker koolhydraten. Liet de kok ook zien en hij was bezorgd omdat Bauke, door de griep te weinig at.
  Maar op de rustdag minder koolhydraten, om niet aan te komen, zei hij toch echt 😉

 38. Jan Peter van Doorn zegt:

  @Matthijs: Ik zie dat Melchior je behoorlijk serieus neemt en met bijna niet aflatende energie op je reacties reageert. Maar goed, we kennen Melchior en zijn intentie: duidelijk maken dat een paleo leefstijl gezonder is. Maar wat mij nou benieuwt Matthijs, wat is jouw intentie (hier)?

  • Matthijs zegt:

   Mijn intentie komt voort uit interesse voor voeding. En ook meer algemeen gezondheid en sport. M’n intentie is dus oprechte nieuwsgierigheid. Maar – wellicht omdat ik minder goedgelovig ben dan de meeste mensen – benader ik vraagstukken met een iets kritischere blik. En m’n wetenschappelijke opleiding heeft me geleerd hoe enorm groot de valkuilen zijn waar je zo makkelijk in kunt vallen als je kennis vergaart. Bijna iedereen heeft er last van. Mensen geloven nu eenmaal heel, heel graag dingen. Overal waar we kijken zien we dingen die er in werkelijkheid niet zijn. Overal knutselen we – sterk vereenvoudigde – verhalen van in elkaar. Overal zoeken mensen bevestiging van wat ze al geloven. Driekwart van de wereldbevolking gelooft nota bene in een of ander goddelijk wezen dat ergens daarboven zweeft en dingen zou kunnen doen…

   Als iemand een geloof/theorie ook nog enigzins kan onderbouwen met wetenschappelijk bewijs, al is het indirect, is het enorm moeilijk nog enige nuance in aan te brengen.

   De paleo theorie van voeding is best interessant. En je zou het misschien niet zeggen, maar ik sta overal open voor. Wie weet heeft een bepaalde vorm van “paleo” eten diverse gezondheidsbevorderende gevolgen (sowieso omvat “paleo” natuurlijk heel veel kenmerken die overeenkomen met wat allang als “gezond” geadviseerd wordt, maar dat terzijde). Maar ik benader het zo dat ik juist probeer te zoeken naar de zwakheden in een theorie. Bijvoorbeeld, stel dat verminderen van granen in een dieet bij mensen met overgewicht zorgt voor gewichtsafname en gezondheidsbevordering. Is het dan puur het verminderen van die granen wat de oorzaak is, het afvallen zelf, een combinatie? En hoe is het voor gezonde mensen? Of als je kijkt naar het gegeven dat juist de laatste 40 jaar in met name het westen de welvaartsziekten zo opgekomen zijn, tegelijkertijd met grote veranderingen in levensstijl als minder bewegen, veel te veel eten, de opkomst van de fastfood industrie, etc. Dan zijn er al een aantal andere bewezen factoren als verklaring voor de opkomst van die welvaartsziekten en is het niet de factor granen die je als hoofdoorzaak zou moeten aanwijzen. Kortom, nogal wat vragen te beantwoorden, voordat ik m’n boterhammetje en bord pasta ga overslaan.

   • Andre zegt:

    Als je het hebt over de laatste 40 jaar, vergeet dan vooral ook niet het dringende advies van diverse instantie om toch vooral vetten te vervangen door granen (zie de nederlandse schijf van vijf en de USDA Food Pyramid).

    Verder ben ik niet echt met je eens dat paleo zoveel overeenkomsten heeft met wat als ‘gezond’ wordt geadviseerd: gezond eten in de beleving van de meeste mensen is een volkorenboterham met becel en een flinterdun plakje van zo mager mogelijke kipfilet en eventueel een schijfje tomaat ofzo. De enige overeenkomst daarin met paleo is dat schijfje tomaat (als je tenminste nachtschade niet uitsluit)

    • Mariet Hoen zegt:

     Ha,ha, Andre, ter illustratie wat als gezond wordt geadviseerd ! Als ik dat zou eten, wat ik natuurlijk niet doe, zou ik flink moeten bijspuiten, ondanks het gezonde fietstochtje of wandeling 😉

     Vandaag gedeeld door het diabetes fonds:
     Het is zomer en dat merken we… Tropisch! Zoek verkoeling onder een boom, bijvoorbeeld met een meegenomen lunch. Hier zijn wat tips voor een lekkere gezonde picknick!

     http://www.diabetesfonds.nl/artikel/zomerse-picknick

   • George zegt:

    Haha, @Mariet eerst begreep ik niet wat je bedoelde, want ik zag behoorlijke paleo menu’s: totdat ik zag dat dat het *beleg* was op brood:
    citaat:
    “Een sandwich of broodje is meteen gezonder als het volkoren of meegranen is. De vezels die erin zitten zijn goed voor de bloedsuiker. Maar goed, dan komt de grote vraag: wat doet u erop?”

    Het is niet voor niets dat vele kinderen altijd het beleg van het brood eten en de boterham laten liggen….waarop de papa’s en mama’s onnatuurlijk zeggen: “Ook je boterham opeten hoor!”

    • Mariet Hoen zegt:

     George, ja de broodjes en niet te vergeten: “Magere vleeswaren: beenham, casselerrib, gekookte lever, kipfilet en rookvlees (doe met rookvlees wel kalm aan want het is zout).
     Light kaas, zoals 20+ en 30+ kaas, geitenkaas light of nog lichter: hüttenkäse.
     Om te smeren: een beetje halvarine, halvanaise of kwark. Mosterd of tomatenketchup is ook lekker.”

     Mag je al blij zijn dat ze het niet over becel hebben. Voor de rest van het beleg wel redelijk.

     Kinderen zijn slim 😉

   • Matthijs zegt:

    Over de voedingsadviezen van diverse instanties kan ik niet goed oordelen, die volg ik niet zo specifiek. Wel is het volgens mij zo dat de voedingswetenschap wel degelijk teruggekomen is op het hele vetarm eten idee. Eieren mogen weer, vette vis is prima, olijfolie is prima, de verhouding vetten/kh hoef niet meer 10/60 te zijn, etc. Misschien dat een aantal instituten nog wat achter lopen.

    Dat “gezond eten in de beleving van de meeste mensen” niet juist is, zou goed kunnen.

    Over overeenkomsten “paleo” met wat als “gezond” geadviseerd wordt: ik zie ze toch wel degelijk. Nadruk op vers eten, weinig voorverwerkt voedsel, voldoende groenten en fruit, gevarieerd eten, etc. Ben je toch al een heel eind. Blijft over het granenverhaal. En nog wat details (gij zult de noot A niet eten, gij zult wel noot B eten). Vandaar dat ik met name geinteresseerd ben in het granenverhaal.

    • Mariet Hoen zegt:

     Matthijs, je wordt wel een beetje irritant, met je ‘ja maar’

     Met deze uitspraak van jou, bijvoorbeeld !
     “Over de voedingsadviezen van diverse instanties kan ik niet goed oordelen, die volg ik niet zo specifiek. Wel is het volgens mij zo dat de voedingswetenschap wel degelijk teruggekomen is op het hele vetarm eten idee. Eieren mogen weer, vette vis is prima, olijfolie is prima, de verhouding vetten/kh hoef niet meer 10/60 te zijn, etc. Misschien dat een aantal instituten nog wat achter lopen.”

     Aangezien je zegt er niet genoeg over te weten, zou ik mijn oordeel opschorten en me er eerst in verdiepen. Anders lijkt het op zijn minst, op halsstarrig vast houden aan je eigen standpunt.
     En dan maar anderen verwijten, dat ze zich niet op wetenschappelijke onderzoeken baseren !

   • Absoluut! Er zijn nog massa’s vragen te beantwoorden. Het verschil tussen jou en mij is dat ik een enorme berg ‘circumstantial evidence’ tegen met name granen, geconcentreerde zaadoliën en geconcentreerde suiker zie en die serieus neem, terwijl jij die smoking guns niet als zodanig identificeert of er geen conclusies aan wilt verbinden.

    Fair enough.

    Nogmaals, het wettig en overtuigend bewijs dat graanconsumptie een belangrijke factor is in de pathogenese van metabole en auto-immune ziekten is niet geleverd.

    Jij hebt dus gelijk. Mijn waarschuwingen zijn hysterisch en prematuur binnen jouw wetenschappelijke paradigma.

    Maar ze zijn alleszins redelijk vanuit het standpunt van iemand die de mens beschouwt als een wild dier dat zich gedurende millennia heeft aangepast aan de exploitatie van uiteenlopende econiches met een aantal gemeenschappelijke kenmerken.

    Ik weet niet meer of ik dit commentaar van antropoloog Kim Hill op het stuk in Scientific American al in de discussie met jou ter tafel heb gebracht, dus ik doe het nog maar een keer. Hij zegt het veel beter dan ik en hij weet waarover hij praat.

    A few quick observations since the work of my wife and I on the Hiwi is extensively cited here (as is our demographic documentation of hunter-gatherer lifespans). First, the Hiwi, like the other hunter-gatherers that we have worked with and visited, are much healthier in general than are Americans, but with the caveat that they suffer from maladies that we can cure with modern medicine (infections, parasites). They are lean and fit. Ache hunter-gatherers of Paraguay are even more fit than the Hiwi, they eat more and have extremely high exercise loads. High mortality of hunter-gatherers (mainly in infancy) is not relevant to the argument here because it mainly comes from violence and trauma. Warfare was a major cause of death among the Hiwi, nobody is suggesting we emulate that part of the paleo lifestyle. Parasites are unpleasant, and yes luckily we now have ways to eliminate them that our ancestors never achieved. But the point is that if Hunter-gatherers are lean, and fit (they look much more like serious athletes than do modern people), why? If not their diet and exercise regime, then what does make them lean and fit compared to modern people? Logic suggests that diet is part of the solution (excercise seems downplayed by everyone). So the discussion here should be focused on what we can learn from hunter-gatherers to improve our own health. How do “paleofantasy” critiques contribute to that discussion? Im not sure, I havent read the book. Yes there is significant genetic evolution in recent times, yes dietary variation in human foragers around the world suggest no single optimal diet, but still, what can be extracted by acknowledging that they are lean and fit? The paleodiet discussion has been very important for advancing our understanding of human nutrition — a field which has been dominated by the search for “minimal requirements” rather than “optimality”. But the bottom line is that the paleodiet critics need to contribute rather than just critique. And for the record, my wife Ana Hurtado and I have been eating a paleodiet (by accident because of fieldwork) for more than 30 years, because we grew accustomed to that diet (long before the fad). Meats, and unprocessed plant foods are a simple generalized ancestral diet and appear to produce better health than the current standard modern diet. As anyone who knows us can affirm, Hurtado and I are a lot leaner and fitter than most Americans in our age cohort (near 60). Why?

   • Jan Peter van Doorn zegt:

    Matthijs, we hebben een verschil van karakter (niets om ons druk over te maken). Jij zoekt de zwakheden, ik de interessante stukken. Iedereen op dit blog weet dat een gezonde leefstijl meer is dan het laten staan van granen.

    Maar wees eens flink, doe gewoon de N=1. Laat je boterhammetje en pasta eens een maand staan en kom dan terug met je bevindingen. Ik ben benieuwd naar je open en onbevooroordeeld experiment.

   • Matthijs zegt:

    Melchior “Absoluut! Er zijn nog massa’s vragen te beantwoorden. Het verschil tussen jou en mij is dat ik een enorme berg ‘circumstantial evidence’ tegen met name granen, geconcentreerde zaadoliën en geconcentreerde suiker zie en die serieus neem, terwijl jij die smoking guns niet als zodanig identificeert of er geen conclusies aan wilt verbinden.
    Fair enough.

    Nogmaals, het wettig en overtuigend bewijs dat graanconsumptie een belangrijke factor is in de pathogenese van metabole en auto-immune ziekten is niet geleverd.”

    Fair enough terug 🙂 Zo klinkt het al heel wat genuanceerder.

    Voor alle duidelijkheid: het feit dat ik vraagtekens zet bij de extrapolaties die gemaakt worden, bij het idee dat granen voor iedereen in elke dosering schadelijk zijn of vraagtekens bij de mate van schadelijkheid en de plek van het granenverhaal tussen alle andere risicofactoren, betekent nog niet dat ik ontken dat er mogelijk bepaalde schadelijke effecten zijn (in bepaalde omstandigheden, bij bepaalde personen, bla bla). Een subtiel maar belangrijk verschil. Kritiek op iets hebben betekent nog niet dat ik het tegenovergestelde zou willen beweren of kunnen bewijzen. Door een andere lezer wordt ik ervan beschuldigd halstarrig vast te houden aan eigen standpunt, maar dat lijkt me een onjuiste beschuldiging.

    Het onderzoek naar wat vroegere volkeren aten is inderdaad interessant.

    • Mariet Hoen zegt:

     Nee Matthijs, ik zei dat het er op lijkt ! Is net even iets anders.

     Jij beweert dat de voedingswetenschap wel degelijk teruggekomen is op het hele vetarm eten idee.
     In dezelfde zin zeg je er niet veel over te weten.
     Dus waar baseer jij dan die uitspraak op ?

   • Jan Peter van Doorn zegt:

    Tussen volkeren en volkoren zit maar een letter verschil. Het bewijs is bijna geleverd 😉 Ik geef toe het is warm.

   • Matthijs zegt:

    Mariet, je schrijft: “Jij beweert dat de voedingswetenschap wel degelijk teruggekomen is op het hele vetarm eten idee.
    In dezelfde zin zeg je er niet veel over te weten.”
    Volgens mij is er hier een misverstand. Dat laatste heb ik niet gezegd. Ik schreef dat ik niet alles weet van de adviezen van diverse instanties, de instanties die mooie folders maken over voeding, e.d. Dit n.a.v. wat Andre zei over “met wat als ‘gezond’ wordt geadviseerd”.
    Als ik het heb over voedingswetenschap heb ik het over wetenschappelijke publicaties over voeding. Dat zijn dus twee verschillende zaken. Alhoewel in het ideale geval de publieke foldertjes natuurlijk helemaal uptodate zouden moeten zijn. Maar zoals die dingen gaan loopt dat vaak nog achter.

    • Mariet Hoen zegt:

     Oké Matthijs, laat dan eens zien waar jij je op baseert als je zegt :

     “Over de voedingsadviezen van diverse instanties kan ik niet goed oordelen, die volg ik niet zo specifiek. Wel is het volgens mij zo dat de voedingswetenschap wel degelijk teruggekomen is op het hele vetarm eten idee. Eieren mogen weer, vette vis is prima, olijfolie is prima, de verhouding vetten/kh hoef niet meer 10/60 te zijn, etc. Misschien dat een aantal instituten nog wat achter lopen.”

     Waar is dat te vinden over de voedingswetenschap? Referenties, graag !
     Kan ik dat gebruiken om het Diabetes Fonds e.d. er mee te confronteren en proberen hun te overtuigen hun adviezen aan te passen.

   • Matthijs zegt:

    Hoi Mariet, een kant en klare lijst literatuur heb ik niet, maar even snel zoeken op pubmed naar recente reviews en meta analyses leverde me al snel het volgende op:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22658146
    Fatty acids in cardiovascular health and disease: a comprehensive update.
    Research dating back to the 1950s reported an association between the consumption of saturated fatty acids (SFAs) and risk of coronary heart disease. Recent epidemiological evidence, however, challenges these findings. It is well accepted that the consumption of SFAs increases low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C), whereas carbohydrates, monounsaturated fatty acids (MUFAs), and polyunsaturated fatty acids (PUFAs) do not. High-density lipoprotein (HDL)-C increases with SFA intake. Among individuals who are insulin resistant, a low-fat, high-carbohydrate diet typically has an adverse effect on lipid profiles (in addition to decreasing HDL-C, it also increases triglyceride and LDL particle concentrations). Consequently, a moderate fat diet in which unsaturated fatty acids replace SFAs and carbohydrates are not augmented is advised to lower LDL-C; compared with a low-fat diet, a moderate-fat diet will lower triglycerides and increase HDL-C. Now, there is some new evidence that is questioning the health benefits of even MUFAs and PUFAs. In addition, in a few recent studies investigators have also failed to demonstrate expected cardiovascular benefits of marine-derived omega-3 fatty acids. To clarify the clinical pros and cons of dietary fats, the National Lipid Association held a fatty acid symposium at the 2011 National Lipid Association Scientific Sessions. During these sessions, the science regarding the effects of different fatty acid classes on coronary heart disease risk was reviewed.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23295181
    Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies.
    CONCLUSIONS: Higher consumption of eggs (up to one egg per day) is not associated with increased risk of coronary heart disease or stroke. The increased risk of coronary heart disease among diabetic patients and reduced risk of hemorrhagic stroke associated with higher egg consumption in subgroup analyses warrant further studies.


    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22383711
    Dietary fat and heart failure: moving from lipotoxicity to lipoprotection
    “CHD guidelines recently underwent major changes. Results from epidemiological studies prompted a re- evaluation of the idea that low fat intake prevents CHD, as it was observed that the incidence of CHD was not related to the intake of fat 11, 17, 18”
    “Thus, there has been a major shift in the paradigm for preventing CHD, away from reducing fat intake with little attention to the amount and type of CHO, to the current recommendation of a diet high in unsaturated fats and low in sugars and overly refined CHO 13. This concept extends to the prevention of obesity, where decreased relative intake of rapidly absorbed CHO and increased consumption of unsaturated fat is associated with less weight gain 22.”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12444864
    Optimal Diets for Prevention of Coronary Heart Disease
    JAMA. 2002 Nov 27;288(20):2569-78.
    Data Synthesis Compelling evidence from metabolic studies, prospective cohort studies, and clinical trials in the past several decades indicates that at least 3 dietary strategies are effective in preventing CHD: substitute nonhydrogenated unsaturated fats for saturated and trans-fats; increase consumption of omega-3 fatty acids from fish, fish oil supplements, or plant sources; and consume a diet high in fruits, vegetables, nuts, and whole grains and low in refined grain products. However, simply lowering the percentage of energy from total fat in the diet is unlikely to improve lipid profile or reduce CHD incidence. Many issues remain unsettled, including the optimal amounts of monounsaturated and polyunsaturated fats, the optimal balance between omega-3 and omega-6 polyunsaturated fats, the amount and sources of protein, and the effects of individual phytochemicals, antioxidant vitamins, and minerals.

    Conclusions Substantial evidence indicates that diets using nonhydrogenated unsaturated fats as the predominant form of dietary fat, whole grains as the main form of carbohydrates, an abundance of fruits and vegetables, and adequate omega-3 fatty acids can offer significant protection against CHD. Such diets, together with regular physical activity, avoidance of smoking, and maintenance of a healthy body weight, may prevent the majority of cardiovascular disease in Western populations.”

    Kortom, de wetenschap lijkt wat betreft vetinname sterk in ontwikkeling te zijn. Van vroeger weet ik nog wel dat het eten van eieren sterk afgeraden werd. Daar is de wetenschap in elk geval op teruggekomen.

    • Mariet Hoen zegt:

     Matthijs,
     “Kortom, de wetenschap lijkt wat betreft vetinname sterk in ontwikkeling te zijn. Van vroeger weet ik nog wel dat het eten van eieren sterk afgeraden werd. Daar is de wetenschap in elk geval op teruggekomen.”

     Over vetten en eieren ! Leg ’t eens even uit Matthijs, wat het betekent. Ik ben geen wetenschapper, dus graag de reikwijdte aangeven. Zodat ik er wat van kan leren.
     Een beetje weet ik er wel van en daarom eet ik dus ook veel verzadigde vetten.

     Zou leuk zijn als je ook nog wat vindt over granen 😉

   • Fien zegt:

    @Matthijs. Mariet Hoen is aan het zieken. Ze wil geen serieus antwoord op haar zogenaamde vragen, ze wil jou een lesje leren.

   • Fien zegt:

    @Mariet. Hij was nog niet binnen of Matthias werd al gelijkgesteld aan een trol. Lekker gniffelen met vriendinnetje Jo, hihi. Toen moest-ie maar weg, want wij hadden hem toch niks te bieden. (Iets wat jij kersverse nieuwkomers vaak toevoegt. Geen gelovige? Oprotten dan.) Toen begon jijzelf hem te vertellen hoe het zat met granenonderzoek. Toen werd-ie een beetje irritant en moest-ie z’n oordeel opschorten, zich overal in verdiepen en niet zo halsstarrig zijn. En toen werd het opeens, goh, leg eens uit, hoe zit dat precies met eieren en vet, vertel eens iets over granen, ik niet snappen, ik geen wetenschapper.

    Dat heet zieken, Mariet.

    • Mariet Hoen zegt:

     Fien, voor iemand die probeert mij te negeren, houdt je me wel erg goed in de gaten 😉

     Maar even voor de goede orde : Dat heet iemand het voordeel van de twijfel geven !

   • Fien zegt:

    Als iemand een trol en irritant noemen betekent dat je hem het voordeel van de twijfel gunt, dan gun ik jou bij deze ook het voordeel van de twijfel.

   • Fien zegt:

    Graag gedaan, irritante trol.

   • Alex zegt:

    Ik zal de laatste zijn om te zeggen: ‘gedraag je naar je leeftijd’, aangezien dat gewoonweg een stomme regel is. Maar is het werkelijk nodig om zo kinderachtig door te blijven zeuren op andermans blog? Jullie moeten elkaar niet? Prima, maar verschoon anderen daarvan.

   • Fien zegt:

    @Alex. Waarom zeg je het dan als je de laatste bent om het te zeggen? Mensen zijn zo verschrikkelijk onoprecht. Maar ik vind het prima als JIJ voortaan zorgt dat nieuwkomers niet onmiddellijk als trol en irritant gekwalificeerd worden met de boodschap dat ze ergens anders op Internet beter op hun plek zijn.

    • Fien, ik zal proberen zo oprecht mogelijk te zijn ;-). Ik begrijp je standpunt. Mensen komt hier vanuit diverse achtergronden (tell me something new). Mariet voelt zich genaaid omdat ze in het officiële circuit adviezen heeft gekregen die bij haar nogal averechts hebben gewerkt. De huidige diabeteszorg is inderdaad een joke, gebaseerd op wacky science en als het ware gemaakt om patiënten zo snel en efficiënt mogelijk aan de dialyse te krijgen. Wanneer iemand jarenlang braaf die officiële koers voer en op de klippen dreigde te lopen en dan op basis van eenvoudige pubmed-gebaseerde informatie in korte tijd veiliger vaarwater bereikt, mag je geen objectiviteit meer verwachten. Ik denk overigens dat Matthijs dat ook best vat. Toch?

   • Fien zegt:

    Okay, Melchior. Je hebt gelijk.

   • Alex zegt:

    @Fien

    Omdat het mij in dit geval niet gaat om jullie leeftijd maar om het gekat onder elkaar en dat Mariet het blijkbaar nodig vindt om daar vandaag nog even op terug te komen door nog een sneer te plaatsen in plaats van constructief iets toe te voegen aan jullie gesprek en op te houden met het gekissebis. Wat mij betreft zijn nieuwkomers altijd van harte welkom en heb ik dat ook in het verleden steeds duidelijk gemaakt door mijn reacties.

    In hoeverre ik volgens jou onoprecht ben als ik een bepaald gedrag als kinderachtig betitel wat mij betreft hier nog elders absoluut niet thuishoort (en let wel, ik heb het hierbij niet over jullie normale reacties) ontgaat mij, maar dat zal wel aan mij liggen.

   • Matthijs zegt:

    @Melchior: “Mariet voelt zich genaaid omdat ze in het officiële circuit adviezen heeft gekregen die bij haar nogal averechts hebben gewerkt. De huidige diabeteszorg is inderdaad een joke, gebaseerd op wacky science en als het ware gemaakt om patiënten zo snel en efficiënt mogelijk aan de dialyse te krijgen. Wanneer iemand jarenlang braaf die officiële koers voer en op de klippen dreigde te lopen en dan op basis van eenvoudige pubmed-gebaseerde informatie in korte tijd veiliger vaarwater bereikt, mag je geen objectiviteit meer verwachten. Ik denk overigens dat Matthijs dat ook best vat. Toch?”
    Volgens mij wel ja 🙂

 39. George zegt:

  Mijn duit in het zakje: (wie de schoen past trekke hem 🙂 )
  “Dr. Kenneth Fine, a pioneer in gluten intolerance research, has demonstrated that 1 in 3 Americans are gluten intolerant, and that 8 in 10 have the genes that predispose them to developing gluten intolerance.

  This is nothing short of a public health catastrophe in a nation where the #1 source of calories is refined flour. But while most are at least aware of the dangers of sugar, trans-fat and other unhealthy foods, fewer than 1 in 8 people with celiac disease are aware of their condition”
  read on: http://chriskresser.com/beyond-paleo-2

  • Dank, George. Wel een erg onbetrouwbare bron natuurlijk. Gelukkig refereert hij bijna obsessief ;-).

   Voor degenen die niet doorklikken:

   Patients with clinically obvious celiac disease (observable inflammation and destruction of the gut tissue) comprise only 12.5% of the total population of people with CD. 87.5% of those with celiac have no obvious gut symptoms. For every symptomatic patient with CD, there are 8 patients with CD and no gastrointestinal symptoms.

   But does that mean patients with CD without gut symptoms are healthy? Not at all. It was long believed that the pathological manifestations of CD were limited to the gastrointestinal tract. But research over the past few decades has revealed that gluten intolerance can affect almost every other tissue and system in the body, including:

   brain;
   endocrine system;
   stomach and liver;
   nucleus of cells;
   blood vessels; and,
   smooth muscle,
   just to name a few!

   This explains why CD and gluten intolerance are associated with several different diseases, including type 1 diabetes, thyroid disorders, osteoporosis, neurodegenerative conditions like Alzheimer’s, Parkinson’s and dementia, psychiatric illness, ADHD, rheumatoid arthritis, migraine, obesity and more. The table below from the same 1999 BMJ paper depicts the increased incidence of other diseases in patients with CD: 4

 40. Gert van der Hoek zegt:

  Het zijn inderdaad niet alleen de granen, enkele citaten van Prof F Muskiet:

  “Onze huidige leefstijl wordt gekenmerkt door een disbalans tussen pro- en anti-inflammatoire factoren, die ons in een toestand brengt van chronische, systemische lagegraadontsteking en secundair ons metabolisme doet aanpassen via een evolutionair geconserveerde interactie tussen ons immuunsysteem en ons metabolisme”

  ” Tot de inflammatoire factoren in onze huidige voeding behoren o.a.: de consumptie van verzadigde vetzuren en industriële transvetzuren, de ‘endotoxemie’ van een hoogvet-, laagvezelvoeding, een hoge ω6/ω3-vetzuurratio, een lage visolievetzuurinname (zie boven), een lage status van vitamine D, vitamine K en magnesium, een disbalans tussen de vele micronutriënten die deel uitmaken van ons anti-oxidant/pro-oxidantnetwerk, de consumptie van koolhydraten met een hoge glycemische index en een te lage inname van groenten en fruit. Indirect aan voeding gerelateerde factoren zijn een abnormale samenstelling van de bacteriële flora in mond en darm, en peridontitis. Voorts zijn betrokken stress, (passief) roken en milieuverontreiniging, onvoldoende fysieke activiteit en slaaptekort.32-24″.

  “Cultureel zijn we mensen uit de 21e eeuw maar ons genetisch materiaal bevindt zich nog in de paleolithische tijd.39-40 We hebben onze leefstijl in een te korte tijd veranderd om ons daarop genetisch te hebben kunnen aanpassen. Diegenen die genetisch het meest gevoelig waren, zijn bij deze veranderingen het eerst ziek geworden.”

  Voor wat betreft de rol van granen in het geheel refereert Muskiet met name aan de inname van fytaat.

  Het werk van Fasano laat heel goed de rol van gluten / zonuline zien, een search op PubMed brengt dat naar boven. Ian Spreadbury heeft een heel mooie hypothese ivm koolhydraten.

  Tenslotte nogmaals Muskiet ivm RCT’s :

  “Er zijn reeds diverse pogingen gedaan om de voeding in de paleolithische tijd te reconstrueren.31,45 De resultaten van de eerste interventiestudies met deze voeding zijn ronduit positief. Bijvoorbeeld, in een weliswaar ongecontroleerde studie met niet-obese sedentaire gezonde proefpersonen had een eucalorische paleolitische voeding reeds in 10 dagen een gunstig effect op drie van de vier symptomen van het metabool syndroom: bloeddruk, plasmalipiden en glucosehomeostase. Het vierde symptoom, i.e. overgewicht/obesitas, werd in deze studie niet veranderd om te voorkómen dat de eventueel gunstige veranderingen zouden worden toegeschreven aan het gewichtsverlies.46 Met ons huidige eenzijdige interpretatie van evidence-based medicine(47,48) is deze proof of principle al snel verworpen met argumenten zoals: te klein, niet gecontroleerd, geen harde eindpunten en geen actieve component (lees: magic bullet) geïdentificeerd. We vergeten daarbij dat 85 % van de huidige medische handelingen niet gebaseerd is op solide klinische trials, waaronder de suppletie van patiënten met pernicieuze anemie met vitamine B12,49 dat er ook geen evidence is voor evidence-based medicine, en dat er maar één paradigma is in de wetenschap, namelijk ‘aanvaard nooit een paradigma’ ”

  http://www.ata.nl/node/1944

  Er is nog veel meer,maar met wat hier boven staat en de bijbehorende verwijzingen, ben je al weken zoet.

  Er zijn zoveel aanwijzingen dat Paleo positief werkt, dat je jezelf tekort doet, om het niet eens een poosje te proberen. 🙂

  • Gert van der Hoek zegt:

   Nog een interviewtje met Muskiet:

   Vraag : ” Meteen met de deur in huis : zijn granen echt ongezond ? ”

   Muskiet : ” Granen zijn een zwaard met twee scherpe kanten . Zonder die granen was deze wereldbevolking nooit geworden tot wat ze nu is . Door granen te telen , was er plots altijd voldoende voeding aanwezig . Onze welvaart hebben we in hoge mate te danken aan het feit dat we de natuur naar onze hand hebben gezet via de landbouwrevolutie . Maar tegelijkertijd heeft het ook een nadeel gehad en hebben we daarmee ook ziekten geïntroduceerd die onder meer te maken hebben met granen . Het meest duidelijke is de auto-immuunziekte coeliakie , ofwel glutenintolerantie . In granen zitten gluten , dat is een eiwit dat wordt afgebroken in onze darmen tot kleinere eiwitten , die zo goed lijken op onze eigen eiwitten dat ons afweersysteem zich ook richt op ons eigen lichaam . Eén procent van onze bevolking lijdt aan coeliakie . Dat is relatief veel . En slechts één op de zes weet dat zijn of haar maag-darmproblemen worden veroorzaakt door coeliakie . Daarnaast heb je ook veel mensen die overgevoelig zijn voor granen .

   Vraag : ” Hoe sta je zelf tegenover granen ? ”

   Muskiet : ” Ik probeer geen granen te eten , zoals ik in het algemeen probeer te vermijden om voedingsmiddelen te eten die vooral koolhydraten bevatten . Je kunt ze namelijk missen als kiespijn . En de micronutriënten die in granen zitten , haal ik wel ergens anders uit . Belangrijk is enerzijds de hoeveelheid koolhydraten en anderzijds de snelheid waarmee de koolhydraten omgezet worden in suikers en de snelheid waarmee die suikers in je bloed binnenkomen . De snelle koolhydraten moet je sowieso proberen links te laten liggen . Bij het eten daarvan gaat je glucose sky-high in je bloed , dat wil je lichaam niet en je pancreas gaat acuut insuline uitstorten om die glucosepiek te drukken . Dus ook je insuline gaat omhoog . En dat is het punt : als je dit de hele dag doet , zit je constant op hoge insulines en dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten .
   De beste bronnen van koolhydraten zijn die in groenten en fruit . Dat zijn trage suikers . En per kilocalorie bevatten groenten en fruit de grootste hoeveelheid micronutriënten, meer dan granen en vlees . Van eiwit , vet en koolhydraat zijn vooral de koolhydraten de belangrijkste oorzaak van de westerse ziekten , en dan met name de snelle koolhydraten . Ik eet dus zeker geen geraffineerde koolhydraten , maar ook geen volkorenbrood , al ligt dat laatste wat genuanceerder . ”

   Vraag : ” Af en toe volkorenbrood , kan dat wel ? ”

   Muskiet : ” Ik zou het zeker niet adviseren aan mensen die insulineresistent zijn . Die personen zouden het eten van koolhydraten al helemaal moeten beperken . Koolhydraten kun je immers maar beperkt opslaan in je lichaam , 200 gram in je spieren en 100 tot 150 gram in je lever . De meeste mensen eten ongeveer 500 gram koolhydraten per dag , die je niet kunt opslaan als de voorraden vol zijn . Glucose kun je ook niet laten circuleren in je bloed , want het is in grote hoeveelheden giftig voor je lichaam . Je moet er wat mee doen , dus je lever zet het om in vet . Als je veel koolhydraten eet , of je nu gezond bent of niet , dan maak je meer vet aan , dat weten we al lang . (…) ”

   Vraag : ” Als ontbijt eet ik zelf altijd een groot bord gemengd fruit , met kokosmelk en gemengde zaden . Je hoort wel eens : te veel fruit is ook niet goed want daar zitten ook suikers in . Klopt dat ? ”

   Muskiet : ” Dat is dus niet zo , want fruit hebben we altijd gegeten . Dat is net het probleem , we hebben onze groenten en fruit vervangen door snelle koolhydraten uit suiker (.. ) In groenten en fruit zitten veel vezels en die vertragen de afgifte van suikers . Zoals ik al aangaf , het is de snelheid waarmee de suikers je lichaam binnenkomen die waarschijnlijk van belang is . Vruchten zitten boordevol natuurlijke suikers . Wat je niet moet doen , is er vruchtensap van maken . Dan versnel je de opname van deze suikers , omdat ze sneller ter beschikking komen . Dus het eten van een vrucht is niet hetzelfde als het drinken van het sap van diezelfde vrucht . Mensen die denken goed bezig te zijn door frisdrank te vervangen door sappen , moeten eens op de etiketten kijken en een vergelijking maken van het suikergehalte ”

   http://forum.evavzw.be/viewtopic.php?f=2&t=8076&start=45

   • Amen.

    Om in de sfeer te blijven :-).

   • Michael zegt:

    “[F]ruit hebben we altijd gegeten.” Ja, met dien verstande dat wij bij tijd en wijle altijd fruit hebben gegeten. Ik bedoel, voor de tijd van de grootgrutter en internationaal handelsverkeer had de gemiddelde hol-, savanne- dan wel strandbewoner toch geen fruitmandje to haar beschikking? Zelfs het belang van die vezels weet ik ook niet zo zeker. Hoewel ik zelf meer het diet van het type Peter D aanhang, frappeert mij iedere keer weer zo’n geval als Danny Roddy die goed functioneerd, naar eigen zeggen weliswaar, onder het genot van bergen suiker en sap. Overeenkomst tussen beiden is wel de afwezigheid van granen e.d.

  • joerie zegt:

   “Tot de inflammatoire factoren in onze huidige voeding behoren o.a.: de consumptie van verzadigde vetzuren en industriële transvetzuren”
   Dit brengt mij in verwarring. Ik dacht dat verzadigde vetzuren Paleo voer bij uitsteek was.

   • Hoi Joerie,

    Er is inderdaad geen enkele evidence dat verzadigde vetzuren binnen een paleo template tot een inflammatoir milieu intérieur leiden, integendeel. Alle low carb high fat RCT’s laten juist scherpe daling van hsCRP etc. zien. Ik weet niet waarom ze die frase erin hebben gebouwd. In muizen leidt een combinatie van suiker en verzadigd vet tot massieve systemische inflammatie.

    Paleo zoekt overigens niet expres naar verzadigd vet. In een paleodieet is verzadigd vet gewoon geen item. Afhankelijk van de geografische zone die je nabootst krijg je veel of weinig verzadigd vet binnen.

 41. Jo tB zegt:

  Op de Paleo Diabetic website kwam ik een link tegen naar een artikel onder leiding van Frits Muskiet.
  http://paleodiabetic.com/

 42. Gert Weitkamp zegt:

  what if animals ate fast food

  Via bovenstaande schakel nog wat hilarische broodbuiken in het dierenrijk.

 43. Gert Weitkamp zegt:

  Nu wel met link

  • George zegt:

   “U zult nu misschien denken mag de hond dan helemaal niets meer eten, nee eigenlijk niet, een hond is een roofdier ( carnivoor ) die alleen en uitsluitend rauwe vleesvoeding met bot en al tot zich nemen als voeding.
   Dit is de voeding die de natuur uw hond heeft voorgeschreven om gezond en sterk te blijven.
   Er wordt vaak gezegd een hond is een alleseter en vuilnisbak die alles op vreet wat hij tegen komt, dit klopt ook wel, maar dit komt omdat er geen betere voeding aanwezig is, de hond heeft immers geen keus, hij moet wel om te overleven. Ook hoor je regelmatig mensen zeggen onze hond eet brokken en dat vind hij heerlijk, maar niets is minder dan waar, de hond moet dit eten er is niets anders, hij heeft geen keuze.
   We staan er als mensen niet bij stil, we geven een bak met brokken en deze eet hij gulzig leeg, dus is de gedachte kijk hij vind het heerlijk. Maar dat is eigenlijk niet terecht want de hond mag niet kiezen wat hij wil eten, hij moet want er is niets anders. Maar wat denkt u dat er gebeurt als u 2 bakken voer neer zet 1 met brokken en 1 met rauwe vleesvoeding, het antwoord hoef ik u waarschijnlijk niet meer te geven”
   Uit: http://www.hondenzaken.nl/wat-is-giftig-voor-honden/ Citaat staat helemaal onderaan dat artikel.
   Het citaat is met enige veranderingen makkelijk toe te passen op mensen…. 😉

   • Fien zegt:

    Ik zie wel een niet onbelangrijk verschil met mensen. Zet mensen twee bakken voer voor, de een met vis/vlees en groenten, fruit met noten toe; de ander met frikandel, patatje oorlog en ijs toe. Ik wed dat 90 procent voor de tweede bak gaat.

   • Fien zegt:

    Ik roep altijd tegen mensen met honden/katten dat die beesten echt eten nodig hebben, maar dat helpt niet: veel te duur, onzin, hij is kerngezond. Ik had eens twee grote honden voor een paar dagen te logeren die het moesten doen met brokken, al dan niet geweekt in water, en ’s avonds voor het slapen gaan nog een verrukkelijke volkorenbam. Bij uitzondering blikvoer. Ze kregen van mij 1 keer per dag wat brokken, 1 keer per dag hart, beetje voorgekookt omdat ik dacht dat de overgang anders te zwaar zou zijn, en ’s avonds die boterham in het kookvocht. Ze werden helemaal wild dat ze vlees kregen en zaten minutenlang hun bak schoon te likken. De rest van de logeerpartij aan de schijterij natuurlijk, ook nog toen ze alweer thuis bij het baasje waren. Die was daar niet over te spreken, ik had ze hun gewone voer moeten geven. En eerlijk gezegd denk ik achteraf dat hij gelijk had. Maar allemachtig, wat waren ze blij met dat vlees.

   • Hans zegt:

    Net als eten voor mensen is honden- voeding big business , troep voor veel geld…..
    Zie hier het vleespercentage in brokken ( en zooi om ,,gewicht” te verkopen ) http://brokkenvergelijken.wordpress.com/
    Aldi en Pedigree spannen de kroon met maar liefst 4% vlees , je reinste dierenmishandeling !
    Ook ik moet bekennen mijn hond eerst brokken gevoerd te hebben uit onwetendheid tot ik hier godzijdank over paleo las . Toen wist ik opeens waarom mijn hond zo weinig at….. Niet omdat hij domweg zo weinig nodig had kennelijk , hij vond het niet te vreten. Maar eens de ingrediënten gelezen, dat was schrikken .
    Nu krijgt hij KVV (kant en klaar vers vlees} , hij vind het heerlijk ! Een genot om te zien hoe hij daar elke dag van geniet . Makkelijkere ontlasting en zeer weinig. Baas en Bas dus Paleo , beide kerngezond 😉
    Voor de hondenbezitters :
    http://www.voernatuurlijk.nl/Indexnl.html
    http://www.voerwijzer.com/vers-vlees

   • Matthijs zegt:

    En dan hebben we het nog niet gehad over vissevoer, dat is ook erg. Ik geef mijn goudvissen alleen nog maar paleo.

   • Hans zegt:

    @Matthijs , errug grappig …..
    Niveau huistrol Robert , Mariet heeft gelijk , laatste reactie derhalve op jou.

   • Fien zegt:

    Ja flauw. Ik had Matthijs ook hoger zitten.

   • Matthijs zegt:

    @Hans en Fien: grapje joh 😉 niet alles te serieus nemen, zeker niet wat betreft goudvissen.

 44. riesjart zegt:

  Beetje off-topic.
  De stand van zaken mbt onderzoek naar de eigenschappen van melk-consumptie:

  Klik om toegang te krijgen tot 1475-2891-12-103.pdf

  Abstract:
  Whereas human breast milk is the ideal food for infants allowing appropriate
  postnatal growth and species-specific metabolic programming, persistent high milk signaling during adolescence
  and adulthood by continued cow ́s milk consumption may promote mTORC1-driven diseases of civilization.

  • Prachtige vondst, Riesjart, dank!

  • Bastiaan zegt:

   Tja, ik zal wel weer de vloekende in de kerk zijn: ik vind de gedacte dat melk mTORC1 activeert op zich niet zo onlogisch… van melk groeit een zoogdier snel. Maar waarom is het dan opeens slecht voor volwassenen? Ik zou zeggen dat het dan ook weer helpt bij regeneratie. In het artikel worden alle moderne westerse ziekten gerelateerd aan de toegenomen activering van mTORC1 “…acne, obesity, type-2 diabetes, arterial hypertension, Alzheimer’s, cancer, especiallly prostate cancer…” Interessant gegeven, vooral als je bedenkt dat al deze ziekten voor de eeuwwisseling nog nauwelijks bestonden, zelfs in de jaren ’50 waren ze nog relatief zeldzaam. Koppel dit aan de AFNAME van zuivelgebruik door de bevolking: http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323316804578165503947704328.html?mod=googlenews_wsj, dan kunnen we op z’n minst concluderen dat melk niet de boosdoener kan zijn, nog los van de discussie of het wel echt gezond is. Mensen drinken al eeuwenlang melk, en ja het is neolithisch, maar de gerelateerde ziekten kwamen toen niet voor! Mijn standpunt is dat het verschil tussen rauwe melk en gedenatureerde (gepasteuriseerde) melk enorm is. Vergelijk hier het effect van het verschil tussen rauw vlees en gekookt vlees voor katten.

   • George zegt:

    “Mijn standpunt is dat het verschil tussen rauwe melk en gedenatureerde (gepasteuriseerde) melk enorm is. Vergelijk hier het effect van het verschil tussen rauw vlees en gekookt vlees voor katten”
    Voor dat standpunt is heel veel te zeggen, plus het feit dat de meeste melkkoeien niet natuurlijk leven (http://www.nu.nl/binnenland/3539945/koe-verdwijnt-nederlands-weiland.html)
    en geen natuurlijke voeding (granen en co. ipv gras en kruiden) krijgen en bovendien platgespoten worden, die melk kàn toch niet gezond zijn? Vroeger dronken mensen wel gezonde melk (voor de Pasteuriseringsmaatregel) en dan nog maar een klein gedeelte van de wereldbevolking die daar dus tegen kon. Ik vind het altijd nog frappant dat mensen (wsl door schade schade) zo wijs zijn dat ze op den duur op zich schadelijke produkten zo weten om te vormen dat ze niet of minder schadelijk zijn. Door het fermentatieproces dus: tempeh, kaas, kefir, (zuurdesembrood?), maar ja, ik vraag me ook al jaren af hoe die Japanners er achter zijn gekomen hoe je die kogelvis (Fugu in het Japans) wèl kan eten.

   • Matthijs zegt:

    Toevallig deze week een interessant artikel in Nature over zuivel en hoe een genetische verandering zich in korte tijd verspreid heeft, het mogelijk makend voor een bevolkingsgroep om melk/zuivel te consumeren.
    http://www.nature.com/news/archaeology-the-milk-revolution-1.13471

    • O jee, weer iemand die komt utleggen dat de gigantisch snelle selectie voor lactasepersistentie ‘bewijst’ dat we ons razendsnel kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. En dat nog wel in het prestigieuze Nature! Zie je wel, paleo is bullshit! Voor tarwe et al geldt vast iets dergelijks!

     Lactasepersistentie – het gevolg van een relatief simpele on/off mutatie – is een klassiek voorbeeld van een crisis trade off. Nageslacht dat zich in een herderspopulatie niet onmiddellijk doodschijt (na van moeders tiet over te zijn geschakeld op de koeientiet, de geitentiet of weet ik veel wat voor tiet) overleeft en vermenigvuldigt. That’s it. De gevoeligheid voor alle andere potentiële nadelen van deze armoedige noodoplossing (dit derde wereld alternatief voor jagen/vissen/verzamelen) is nooit weg geselecteerd. Met als gevolg een boekenkast vol melkgerelateerde postreproductieve pathologie. Lactose gerelateerde cataract is nog de minst ernstige.

   • Matthijs zegt:

    Je hoeft niet zo in de kramp te schieten hoor. Gewoon een link naar een interessant artikel.

    • Ja, het is een interessant artikel, Matthijs. Dank voor het linken! Lactase persistentie wordt vaak gebruikt als zie je wel argument, vandaar de knee jerk reactie ;-).

   • Bastiaan zegt:

    En waarom zou het niet kunnen. Volgens mij precies hoe evolutie werkt: sprongsgewijs. Dat het met andere aanpassingen nog niet is gebeurd is misschien slechts een kwestie van tijd (maar wel langer dan wij zullen meemaken). Al denk ik dat momenteel de kans op uitsterven groter is door gepolitiseerde wetenschap die ons wjismaakt hoe we moeten eten.

   • George zegt:

    Voor mensen die liever filmpjes kijken dan lange artikelen lezen:
    Melk is niet essentieel:

    Er wordt ook wat onzin verkondigd, zoek uit wat 🙂
    hint: de China Study

    onder dat YouTube filmpje staat wel een leuk commentaar:
    “Wake up people ! Don’t believe the hype. Het gaat hier alleen over zwaar bewerkte melk die gepasteuriseerd en gehomogeniseerd is. Uiteraard is dit niet geschikt voor consumptie. Aan de consumptie van rauwe biologische melk van grasgevoerde dieren zijn echter louter voordelen verbonden. Onze hersenen draaien op verzadigd vet en cholesterol. Weston Price ontdekte dit reeds in 1930. Zijn boek is in het Nederlands vertaald (voeding en fysieke degeneratie). Op naar de biologische boer voor raw milk! “

    • Dank, George.

     Het is ongelooflijk om die ooit door mij geadoreerde T. Colon Campbell loepzuivere evolutiebiologische argumenten tegen het gebruik van zuivel te zien maken (geen speld tussen te krijgen, al moet hij eens ophouden caseïne en ander dierlijk eiwit op één hoop te gooien), wetend dat hij datzelfde perspectief achteloos overboord gooit waar het de consumptie van granen betreft. Hij is slechts een haarbreed verwijderd van ‘ons’ standpunt. Hetzelfde geldt voor Willett, al heb ik horen fluisteren dat die tegenwoordig op conferenties paleo op zijn plate legt ;-).

   • Matthijs zegt:

    Een hele duidelijke fout die de heren in dat filmpje maken: een correlatie is geen causaal verband! Er zijn zoveel verschillen tussen scandinavie en China, er valt echt geen zinnig (causaal) verband te halen uit wat cijfers van gebroken heupen en melkconsumptie.

    Misschien dat die chinezen dankzij hun ge-TaiChi wel sterkere spieren en botten hebben.

    Misschien dat al die sneeuw en ijzel in scandinavie voor iets meer ongelukjes en gebroken botten zorgt?

    Al die epidemiologische relaties zijn leuk, maar niet meer dan een startpunt om echt onderzoek te gaan doen met goed gecontroleerde trials om zo uit te vinden of de opgestelde hypothesen enige waarheid bevatten of niet.

    Overigens ben ik het er wel mee eens dat je als volwassene geen melk meer moet drinken. Melk is voor babies, als je opgroeit stap je over op bier 🙂

   • Matthijs zegt:

    Nee, dat blog ken ik niet. Ga het wel lezen, klinkt interessant.

   • Folkert zegt:

    Bedoel je met “cataract “, staar ? Ik was er al vroeg bij met staar. Op mijn 62ste.

   • Corrien zegt:

    @George inderdaad zeer opmerkelijk…. die kogelvis
    Tja, ten eerste denk ik dat mensen vroeger (nog) wel naar hun lichaam luisterden, maar die vis is idd wel een precisiewerkje en kennelijk ook een delicatesse 😉

   • Bastiaan, het drinken van melk is zelfs bij ons iets van de laatste 150 jaar, als ik me goed heb laten informeren. In een Nederlands proefschrift waarnaar ik wel eens heb verwezen staat dat het leeuwendeel van de melk werd gekarnd tot boter. Boter bevat weinig bioactieve componenten, het is vooral vet met de vetoplosbare vitaminen.

    Maar dit blijft een lastig onderwerp ;-). Ik denk dat er aan de consumptie van melk – rauw of niet – meer na- dan voordelen kleven, maar mijn argumenten zijn niet dusdanig sterk dat ik er zo luidruchtig op hamer als op de evils van bijvoorbeeld tarwe. Wordt vervolgd, maar ik weet niet wanneer.

   • Bastiaan zegt:

    Als ik het goed lees zijn de eerste koeien in Nederland al zo rond 5.000 vChr gesignaleerd. Wat niet wegneemt dat ik gedwongen word om dan nog maar meer fact-checking te gaan doen want zelfs ik bijna twijfelen…. 😦
    Damn you Meijer!

 45. James Pot zegt:

  En toch, en toch… Ron Rosedale : there are no safe starches en net vandaag binnen Richard Feinman ( http://rdfeinman.wordpress.com/2013/07/30/revolutions-political-and-scientific/ )
  ”..We now understand that animals (including humans) don’t need any carbohydrate. Whatever you think is a desirable amount of sugar and starch, whatever tastes good to you or appears to be a fundamental feature of your life style, you have to know that you don’t need to obtain any carbohydrate from what you eat..” paleo ja, paleo nee.. primal eating of niet…
  En voor het geval Robert en andere ‘dissidenten’ denkend at dit weer zo iemand is die in bepaalde straatjes denkt : Richard David Feinman is Professor of Cell Biology (Biochemistry) at the State University of New York (SUNY) Downstate Medical Center in Brooklyn, New York. Dr. Feinman’s original area of research was in protein chemistry and enzyme mechanism, particularly in blood coagulation and related processes.
  Dr. Feinman has worked in several scientific areas including animal behavior and he has had a previous life in the visual arts. His friends consider him a polymath but he has made peace with the term dilettante.
  His current interest is in nutrition and metabolism, specifically in the area of diet composition and energy balance. Work in this area is stimulated by, and continues to influence, his teaching in the Medical School where he has been a pioneer in incorporating nutrition into the biochemistry curriculum. Dr. Feinman is the founder and former co-Editor-In-Chief (2004-2009) of the journal, Nutrition&Metabolism. Dr. Feinman received his BA from the University of Rochester and he holds a PhD in chemistry from the University of Oregon.
  En hij meer dan a couple of dozen scientific studies to his name.
  M.a.w. Frits mag net zo veel koolhydraten bij mekaar sparen als hij wil, nodig is het niet en in feite mag je je afvragen of het wel zo ‘gezond’ is.
  Excuses voor korte uprisping. Zal hem ook maar op Feestboek plaatsen.

  • Frits zegt ook dat ze niet per se nodig en afhankelijk van de persoon in potentie schadelijk zijn, James.

   Bottom line: Batavierenpaleo (Nederpaleo) is tamelijk low carb als je het vergelijkt met het SDCD (zelfs als je elke dag een pisang uit een voormalig Rijksgebied scoort) ;-).

   En laten we Spreadbury niet vergeten…

   • Spreadbury herlezen blijft inspirerend, het is net de Bijbel, de Koran of de I Ching. Steeds ontdek je weer wat, steeds denk je iets beter te snappen.

    Zo koppelde ik de “leaky gut” vooral aan gluten en de reactie van het lichaam daarop middels een (al dan niet laaggradige) ontsteking. De gluten zijn als de splinter die het lichaam binnendringt. Het lichaam reageert vervolgens met een ontsteking, zo denk ik dan als simpele leek.

    Maar dat is niet alles. Bacteriën in de mond en de ingewanden gedijen op bepaalde voedingsstoffen. “Goede” bacteriën hebben goede voeding nodig, lees Paleo. Verkeerde koolhydraten, zegt Spreadbury, bevorderen de groei van ‘verkeerde” bacteriën. En deze bacteriën maken ook dankbaar gebruik van de “leaky gut” om het lichaam binnen te dringen en de boel te verpesten. Dat kan resulteren in van alles en nog wat: hernia’s, dementie, chronisch hartfalen, nierfalen bijvoorbeeld.

    Wat zou het mooi zijn om een “poepdokter” te hebben, die jou precies kan vertellen hoe jouw microbioom er bij staat en hoe je die kunt optimaliseren.

 46. Salida zegt:

  Ach het kan nog gekker. Vegetarisch voer voor dieren. (Beesten zeg ik niet dat zijn oa pedo;s en kindermoordenaars)
  http://www.vega-life.nl/webshop/product_info.php?products_id=1722

  Het erge is dat dierenartsen nog steeds achter brokjes staan. net als het overenten van dieren. Elk jaar een prik geven. Barf (bones and raw food) lukt me niet meer met mijn kat,maar wel bijvoorbeeld Carnibest (kant en klaar voeding) of hart die ik heel fijn maal omdat mijn kat bij de vorige eigenaar altijd brokjes kreeg en haar tanden/kiezen naar de klote zijn .

  • Hans zegt:

   ,, Het erge is dat dierenartsen nog steeds achter brokjes staan. net als het overenten van dieren. Elk jaar een prik geven ”
   Pandje , personeel , omzet, kosten, bammetje …… hij /zij is ondernemer . 😉
   Dierenliefhebbers geef je lieverds goed voer en je hebt de dierenarts niet/zelden nodig , net als je zelf een huisarts nodig hebt bij goede voeding.
   Tip: kijk voor teken/vlooienspul op internet qua prijs !

 47. riesjart zegt:

  Nog even over de rol van RCT’s in onderzoeken naar verbetering van voeding (en gezondheid) in de Lancet:
  https://docs.google.com/file/d/0B7w3zL_mYiBKcWJ1LTBaT3A1cDA/edit?usp=sharing

 48. Erg grappig bericht in Expressen (vooral als je Google translate er op los laat :-)):

  Petter Northug: “Ik ben te dik over de reet”

  Roller skiwedstrijd Blink Festival is in volle gang.
  Maar in de eerste race, was het niet beter dan plaats 55 van Petter Northug.
  En nu zag hij zichzelf.

  – Ook ik heb dikke kont geworden, zegt hij tegen NRK.

  Het afgelopen seizoen was Petter Northug reus in de ski tracks.
  En dat is de manier waarop we gewend zijn geraakt aan het zien van de Noorse.
  Maar toen de roller-skiwedstrijd Blink festival wordt besloten in het weekend – dan is het anders.

  Op donderdag was er slechts ruimte voor 55 Northug, die niet echt door te komen nog.

  – Het is een zeer, zeer goede training run. En het is leuk met al de mensen langs de weg, zegt hij tegen NRK na de race.

  – Op dit moment ben ik niet goed genoeg in vorm om te kunnen om mezelf te doen gelden tegen deze concurrentie.

  – Ik betreur het dat ik heb gegeten te veel brood. Ik ben te dik over de kont.

  Er waren verschillende grote skigebieden sterren in de race, die op donderdag was van 7,5 kilometer. De winnaar was Zwitserse Curdin Perl, en op de derde plaats kwam Martin Johnsrud Sundby.

  Blink festival gaat door op vrijdag met de 15 km massa start.

  Maar na donderdag debacle, zag Northug zichzelf.

  – Ik betreur het eten van zo veel koolhydraten. Ik heb gekregen vet over de reet, zegt hij nogmaals.

  http://www.expressen.se/sport/langdskidor/petter-northug-jag-ar-for-fet-over-roven/

 49. Internist Steve Parker in een commentaar op een stuk van Franziska Spritzler over de vraag waarom de meeste diëtistes rabiaat anti paleo/low carb zijn :-):

  I always thought the dietitians who “go against the grain” of traditional dietary advice have a strong independent streak and are perhaps smarter than average. On the other hand, the “traditional” dietitians may not have the time to do independent research into the nutrition literature and form their own opinions. I didn’t abandon the time-honored diet-heart hypothesis myself until 2009, when I spent 80 hours reviewing the literature. Few doctors will do that; it’s easier (and safer?) to just go along with the crowd.

 -Steve

 50. Beste Melchior, We zouden je artikel graag in ons tijdschrift willen publiceren. Zou je daarvoor contact met ons op kunnen nemen? M.v.g. Herman: herman@frontierworld.nl

 51. Janine zegt:

  Ik wilde al een aanpassing doen ik mijn voedingspatroon, om te kijken waardoor ik meer energie krijg. Zojuist heb ik naar aanleiding van dit artikel besloten om in elk geval een maand te stoppen met granen. Dank voor de info!

 52. Aardig artikel van een varkensboer.

  Hoe maak je varkens en mensen dik?

  http://www.wellfedhomestead.com/how-to-fatten-pigs-and-people

  1 Geef ze magere melk
  2 Geef ze maïs (of een andere graansoort)
  3 Geef ze suiker
  4 Laat ze weinig bewegen en hou ze uit de zon

 53. Pingback: Granenvrij/Paleo - de eerste drie dagen - JanineSchrijft | JanineSchrijft

 54. George zegt:

  Het blijft boeien wat “ons” heilige dagelijkse brood met “ons” doet: (uitgezonderd *natuurlijk* de 6 eenzame 6 bloglezers hier): nu een studie van: Am. J. Clin. Nutr. 2000, 71 (6): 1455:
  “Brot macht Herzinfarkt”
  http://strunz.com/news.php?i=2311

  • Prachtig, George. Ik begin die Struntz steeds meer te mogen. Waarbij ik toch de kleine zeikopmerking zou willen plaatsen dat het risico vastzit aan de acellulaire koolhydraten die a) het Spreadbury-effect teweegbrengen, b) een proxy zijn voor een abnormaal hoge fructose-inname en c) per definitie vergezeld gaan van een indrukwekkende lading immunodisruptieve (is dat een woord ;-)) plantverdedigingsstofjes. Er komen steeds meer aanwijzingen dat het hartinfarct in essentie het gevolg is van een auto-immuun proces. Het hartinfarct is dus vermoedelijk ‘gewoon’ één van de vele black box ziekten. Ik heb het vaker gevraagd. Weet iemand een graanvrije populatie waar hart- en vaatziekten endemisch zijn?.

   Waarmee ik wil zeggen dat ik ook Fred-Jan gelijk moet geven. Het zijn niet de carbs an sich. Een paleo-voeding met paleo-carbs produceert geen pathologie.

   Ik ben het met Phinney et al eens dat een mug shot – alle koolhydraten minimeren – automatisch ook de culprits uitschakelt. Maar of ketogeen nou optimaal is… Misschien. Misschien niet. Als je al kanker hebt beslist. Wie het weet mag het zeggen. Zelf ga ik gewoon voor groenten, fruit, vlees, zeevoedsel, eieren, noten. Macronuriëntneutraal (al zou het hypocriet zijn om te ontkennen dat de glycaemische load op paleo dramatisch daalt). Één à twee keer per dag eten. Nooit proberen om anderen dit ook te laten doen ;-).

 55. George zegt:

  “Nooit proberen anderen dit ook te laten doen”
  Moest ik ongeneerd om lachen.
  Adviseren is een kunst en heeft heel veel te maken met relatie, timing, toestand etc etc
  Overigens:als mensen je advies afwijzen wil helemaal niet zeggen dat ze het niet heimelijk overnemen;-)
  Ik beperk mij al heel lang tot inspireren zonder dat ik weet wie maw ik ben altijd aa ngenaam verrast als ik mensen achteraf geinspireerd blijk te hebben

 56. sigme zegt:

  Vraagje: zonder brood, loop ik dan het risico te weinig jodium binnen te krijgen?
  En zo ja: wat bevelen jullie aan? Jozo, of een pilletje met jodium of nog iets anders..?

  • Otto zegt:

   Een klein risico, al ligt dat er ook aan of je zout in z’n algeheel in de ban doet. Als je ook nergens meer zout overheen gooit zou ’t een probleem kunnen worden.

   Persoonlijk ga ik voor redelijk wat vis, schelpdieren en zeewier, praktisch elke dag wel iets uit die groep. M’n gerechten krijgen een klein beetje Keltisch zeezout erover, zit iets minder jodium in dan in jozo (helft ofzo). En ik heb ook een potje jodiumtabletten staan, gewonnen uit kelp, maar dat was om even uit te proberen of dat wat deed, na enkele weken geen verschil eet ik dat nu alleen als ik een dag of 2 niks uit de eerstgenoemde groep heb gehad. Het zal wel loslopen voor de meesten, maar probeer vaak zeevis te eten en af en toe wat zeewier ergens door en je zit snor.

   • Jan L. zegt:

    Ik had altijd last van een grote schildklier. Gaf qua werking geen problemen (denk ik), maar deed op gezette tijden soms pijn. Ben ermee naar het ziekenhuis geweest voor een scan. Die arts scande mijn grote keelbobbel, zei dat er vocht inzat, en dat ik weer op moest hoepelen omdat ze het druk had. Niet letterlijk uiteraard, maar onder het meelopen met haar door de ziekenhuisgangen kon ik nog uit haar lospeuteren dat mijn schildklier af en toe vocht bevatte, en dat dat dan opzwol en dus pijn deed, en dat het erna blijkbaar weer wegging. Geen woord over of dat dan peanuts c.q. levensbedreigend is, of er een medicijn voor was of dat ik opgegeven was. Niets nada. Ze had het druk.
    Omdat ik van de huisarts ook niks meer hoorde, ben ik gaan rondstruinen op het web en heb als gevolg van mijn zoektocht een potje kelp gekocht. Zeewier in pilletjesvorm.
    Sindsdien is die bobbel naast mijn adamsappel geslonken tot de helft van de vroegere omvang en heb ik nooit meer last gehad van pijn. (Ja, één keer geloof ik, na drie weken vakantie, ik had dat potje niet meegenomen).
    Voor mij is die kelp onmisbaar. Ondanks dat ik toch geregeld (vette) vis eet.

   • Fien zegt:

    Jodium verdampt, dus hoe kan het in Keltisch zeezout zitten? Tenzij het toegevoegd wordt, maar dat zal niet. Er zit vooral in schelvis en kabeljauw behoorlijk wat jodium, in andere zeevis veel minder. Ik gebruik meestal de Voedingswaardentabel om vitamines en mineralen van voedingsmiddelen op te zoeken, maar daar staat jodium helaas niet bij. Een Duitse site waar je ook in het Engels kunt invoeren is http://www.ernaehrung.de/lebensmittel. Ik had nog een prima Engelse site bij mijn bladwijzers gezet, dacht ik, maar ik kan ‘m niet meer vinden.

    Huishoudelijk vraagje. Waar kan ik die snippertjes zeewier kopen, Melchior?

    • Hoi Fien,

     Heb even gekeken. ‘Salade du Pêcheur’ heet het en het is van het merk Lima. Mijn koppige nonpaleo vriendin nam het voor me mee uit een natuurwinkel in Groningen.

     Overigens kan extra jodium bij sommige schildklierklachten averechts werken, maar waarschijnlijk vertel ik je niks nieuws.

   • Alex zegt:

    Ben dan wel niet Melchior, maar dit is mijn suggestie Fien: bij de bio winkel. http://nl.limafood.com/nl-nl/onze-producten/salade-du-pecheur-vlokken-strooibus/

   • Hans zegt:

    Fien, ik haal Kombu bij de toko in vellen , gedroogd vingerwier=kelp.
    Nadat ik ook gelezen heb dat het schadelijk kan zijn gebruik ik het zeer beperkt omdat ik veel vis eet.
    Maar wanneer het schadelijk kan zijn…… geen idee.

   • Fien zegt:

    Bedankt voor het snelle antwoord op mijn vraag, heren!

    Melchior, ik weet dat veel jodium slecht kan zijn bij een trage schildklier, maar ik doe sinds een paar jaar nergens meer zout op (verminderde nierfunctie… ja, ik mankeer best wel wat) en ik moet het beetje jodium dat ik nog nodig heb naast mijn dagelijkse pilletje synthetisch hormoon toch ergens vandaan halen. Ik eet twee keer in de week schelvis of kabeljauw en soms zeekraal. Aan mijn arts heb ik niks in deze, dus fröbel ik er zelf lustig op los Je moet toch wat.

    Hans, ook ik heb die gedroogde kombu in huis, maar daar zit zo gigantisch veel jodium in dat ik het nooit durf te gebruiken.

  • Sigme, als je geregeld wat uit zee eet, of kleine beetjes zeewier door je eten verwerkt (het is verkrijgbaar als snippertjes in strooipotten), is er niks aan de hand. Jozo zout gebruiken helpt natuurlijk ook.

   Maar waarom zou je in godsnaam stoppen met brood :-)!

   • Loekie zegt:

    Huisartsen weten niets over jodium.Ik gebruikte ook haast geen zout en dan alleen nog zeezout. Ik had een vertraagde schildklier. Huisarts zei: komt veel voor, vooral bij vrouwen. Huisarts dacht dat jodium niet het probleem kon zijn, ook al zei ik dat ik geen brood at en alleen zeezout nam soms. Huisarts dacht dat jodium ook aan zeezout werd toegevoegd, wat dus niet waar is. Hij wilde me pilletjes geven die je je hele leven moet slikken. Ik dacht: laat ik de jodium maar eens toevoegen aan mijn dieet en ik voel me nu, een maand later, al stukken beter. Ik eet elke dag een beetje zeewier en gebruik nu Jozozout.

  • Oesjj, die enge, narcistische, volkomen ignorante pad. Ze heeft wel eens een stuk over statines van mij openbaar afgebrand in haar horror-achtige oudemensenshow. Kennelijk is er een kwartje gevallen bij het mens. Het verbaast me hogelijk dat uitgerekend zij – die miljoenen mensen via allerlei nonstop door haar aan de kont gelikte Opinion Leaders idiote gezondheidsadviezen gaf – dit stuk heeft geschreven.

   • “Kennelijk is er een kwartje gevallen bij het mens. ” 🙂
    Niet alleen bij haar Melchior, maar bij heel veel vrouwen én mannen die voedings- en gezondheidsmagazines en damesblaadjes lezen. En heel facebookend Nederland wordt overdonderd door succesverhalen van low-carb en paleo.

    Je hebt me ooit gezegd in 2009 dat er nogal wat anti-koolhydraat artikelen van jou geweigerd werden op redacties van vrouwenbladen waar jij aan mee werkte. Dit vooral vanwege Unilever die het grootste deel van de advertentie inkomsten inbracht.

    Het tij is gekeerd richting de ‘moderne voeding’. De bladen staan er vol van. Alle celebrities gaan low carb of paleo.
    Vetarme diëten en light zijn ouderwets. Heel jojoënd Nederland gelooft er niet meer in en omarmt nu de moderne voeding.
    Mooi toch!

  • Alex zegt:

   Zal wel vergelijkbaar zijn met die stilstaande klok….

   Ter compensatie: http://www.voedingsadvies.info/publicaties/artikelen/files/Oerdieet%20artikel%20Quest.pdf 😉

 57. Otto zegt:

  Weer nieuw onderzoek waarbij naar voren komt dat er meer mensen zijn die beter geen granen kunnen eten, 1 op de 60 (vrouw) a 80 (man) ipv 1 op de 100. Genetische gezien heeft 1 op de 2 kans op glutenintolerantie, ze weten alleen nog niet waarom dat zich dat bij (gelukkig) slechts weinig mensen manifesteert: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130827204046.htm

 58. Pingback: Recensie: William Davis - Broodbuik | Ranking the Books

 59. Sprinkhaan zegt:

  Maar maar maar….als brood OOK al niet meer mag, hoe moet ik dan uit de ondergewichtgrens blijven??? Ik heb al moeite om aan te komen en op gewicht te blijven, gewoon omdat mijn lichaam nou eenmaal zo in elkaar steekt…en van brood blijf ik op gewicht…vlees mag niet, brood mag niet, melk en kaas mag niet…snoep is niet goed… hoe kan ik op een gezonde en verantwoorde manier aankomen??? Maar dat lees je nooit ergens…

  • Aldert zegt:

   Lees dit dan nog maar eens:
   https://melchiormeijer.wordpress.com/paleo-in-een-notendop/
   en probeer zo hoog en ver mogelijk te springen, dat zorgt voor extra spiermassa! 😉

  • Matthijs zegt:

   Let wel: het mag niet van degenen die geloven in het paleo verhaal. verder is er niemand die het je verbiedt 😉
   Mijn advies zou zijn om op te passen met te weinig eten. En gewoon lekker een broodje, wat zuivel en van alles blijven eten.

   • Jemig Matthijs, wat flauw ;-).

    Het elkaar toespelen van de Jehovatroef wordt vervelend.

   • Matthijs zegt:

    Misschien een beetje flauw, maar wel met een gemeende kern. Als iemand die kennelijk al moeite heeft om op gewicht te blijven gaat experimenteren met het *weglaten* van een aantal grote/belangrijke voedingsgroepen in zijn/haar dieet, loopt zo iemand echt serieuze medische risico’s wbt ondervoeding en tekorten. Hoe welgemeend de adviezen ook zijn, daar moet je toch voorzichtig mee zijn.
    (en ja, jij vindt natuurlijk dat de medische risico’s enorm zijn met ‘normale’ gezonde voeding’, maar goed, lange discussie 😉 )
    Als ik iemand adviseer over sportblessures, doe ik dat ook altijd vol “waarschijnlijk/mogelijk/ik vermoed” terminologie plus het advies eea toch even met huis/sportarts te bespreken.

    • Hoi Matthijs,

     Ik geef überhaupt geen persoonlijk advies en als mensen vragen wat ze ‘mogen’ eten, sla ik (net als George) op tilt. Dan hebben ze het gewoon niet begrepen en moeten ze nog maar even wat verder lezen.

     Wat je ‘kern van waarheid’ betreft, voor jouw ‘Schijf van Vijf & Alles Met Mate’ gospel is net zo weinig of nog minder bewijs als/dan voor een voeding die is gebaseerd op het paleo template.

     Het spijt me, maar het is niet anders.

     Overigens zijn er aanwijzingen uit hard onderzoek dat een eucalorische voeding met een lagere glycaemische load (en paleo is per default wat minder glycaemisch) bij gelijke belasting tot wat meer spiervolume leidt. Anekdotisch melden veel hard gainers en sprieten dat ze op paleo ‘vanzelf’ wat steviger werden. Voor wat het waard is.

   • Fien zegt:

    Maak je geen zorgen, Matthijs. Het was nog lang niet zo flauw als die paleo-goudvissen van je.

   • Matthijs zegt:

    Hoi Melchior, als je zegt “Ik geef überhaupt geen persoonlijk advies en als mensen vragen wat ze ‘mogen’ eten, sla ik (net als George) op tilt. Dan hebben ze het gewoon niet begrepen en moeten ze nog maar even wat verder lezen.”
    Ik geloof je wel, maar je kunt het mensen natuurlijk niet kwalijk nemen als ze de diverse berichten op deze site over de gevaren van granen en koolhydraten e.d. interpreteren als een advies. Als iemand hier leest dat suiker cholesterol verhoogt en je dik wordt van brood, en hij/zij neemt dat aan voor waar, dan denkt zo iemand “dus ik mag geen brood meer eten”.

    “Wat je ‘kern van waarheid’ betreft, voor jouw ‘Schijf van Vijf & Alles Met Mate’ gospel is net zo weinig of nog minder bewijs als/dan voor een voeding die is gebaseerd op het paleo template.

    Het spijt me, maar het is niet anders.”
    Ja daar verschillen we dan over van mening…

    Over glyceamische load gesproken, zag vandaag deze langskomen
    http://ajpendo.physiology.org/content/early/2013/08/21/ajpendo.00208.2013
    Impaired glucose tolerance in rats fed low-carbohydrate, high-fat diets
    ” Taken together, these data show that lack of dietary carbohydrates leads to glucose intolerance and insulin resistance in rats despite causing a reduction in fasting glucose and insulin concentrations. Our results argue against beneficial effects of LC-HFDs on glucose and insulin metabolism, at least under physiological conditions. Therefore, use of LC-HFDs for weight loss or other therapeutic purposes should be balanced against potentially harmful metabolic side effects.”
    Gelukkig zijn het ratten, dus qua bewijslast telt dat niet echt zwaar mee. Voor wat het waard is 🙂

    • Matthijs, dat fenomeen doet zich bij mensen ook voor. Het heet ‘fysiologische insulineresistentie’ en is, zoals de term al aangeeft, een normale, functionele adaptatie aan weinig koolhydraten. We hebben het er hier vaak over gehad. Er is niets pathologisch aan, in tegendeel. Zonder dat mechanisme zaten we hier nu niet. Fysiologische insulineresistentie is een volstrekt ander beest dan de pathologische insulineresistentie die het gevolg is van een chronisch energieoverschot. Onvoorstelbaar dat de auteurs hier, althans in het abstract, geen melding van maken.

   • Matthijs zegt:

    Ja ik heb het gehele artikel ook (nog) niet gelezen dus weet niet wat ze er precies over zeggen. Maar goed, was ook niet bedoeld om iets definitiefs te willen zeggen over glucose homeostase bij mensen oid. Blijven ratjes en blijft een enkele studie 🙂

    • Hier een korte, vernietigende analyse van de studie waar je gisteren naar verwees, Matthijs. Je zult het wel niet van me aannemen, maar deze veterinair anesthesioloog weet erg goed waar hij over praat.

     http://high-fat-nutrition.blogspot.nl/2013/09/axen-and-axen-tradition-continues.html

     The conclusions are criminal. There are 13 authors. None seems to have read Kinzig et al’s 2010 paper showing not only this very effect but also showing its complete reversal by a few carbohydrate based meals.

     That omission, by 13 people on the author list, is what is criminal. The lack of understanding of the basic physiology of carbohydrate restriction even without Kinzig, by people in what claims to be nutrition research, is criminal. The blood on their hands, from dialysis patients, is criminal.

     Ik ben het volledig met hem eens. Zo mogelijk nog erger is dat ook zich kritisch noemende Nederlandse wetenschappers dit zonder slag of stoot aanvaarden en zelfs aanvoeren als argument in hun verbeten, ignorante strijd tegen een zeer effectieve, in bepaalde gevallen (nierfalen) mogelijk levensreddende interventie.

   • Fien zegt:

    Matthijs, als je je nou eens ging VERDIEPEN in de materie in plaats van lukraak artikelen aan te dragen over dingen die je kennelijk niet eens begrijpt.

   • Matthijs zegt:

    Fien, als jij nu eens zou stoppen met agressief, inhoudsloos en op de man reageren op mijn berichten.

    Zal je verder maar weer negeren, want heb hier echt geen zin in.

   • Fien zegt:

    Wat ik zei, is ontegenzeggelijk waar. Je weet weinig tot niets van het onderwerp en je hebt geen zin je erin te verdiepen. Maar wel hoog van de toren blazen. Dat je dan op je bek gaat en dat niet leuk vindt, is iets anders. Heel menselijk en herkenbaar en zo. Alleen mag je na al die eindeloze en eindeloze en eindeloze en eindeloze en eindeloze herhalingen van jou, plus de irritante en arrogante opmerkingen over cursusjes schetenwap, goudvissen en gelovigen, niet op veel begrip rekenen. Je hebt het er zelf naar gemaakt. Natuurlijk moet je mij verder negeren! Ga lekker met Melchior in discussie, dat zie ik graag.

   • Andre zegt:

    Matthijs, wat Fien zegt levert ongetwijfeld bij een aantal posters hier instemmend geknik op. Het is wat mij betreft ook volledig on-point. Jij roept continu dat “wij” met bewijs moeten komen dat granen schadelijk zijn, maar vervolgens negeer jij ieder verzoek om met enige vorm van bewijs te komen dat die granen gezond (of zelfs onmisbaar, zoals je ook al eens hebt gehint) zijn. Wat mij betreft is er meer en overtuigender bewijs dat granen onze gezondheid niet vooruithelpen…

   • Ferdinand zegt:

    (instemmend geknik!)

    Mattijs, doe jezelf (en ‘ons’) een lol: Neem de proef op de som en neem 3 maanden tijd (liefst langer 🙂 ) om eens ‘Paleo’ te gaan, wat het ook precies moge zijn. Eet vooral (vers) vlees, vis, fruit, groente, noten, eieren etc. Skip brood, pizza, pasta, zuivel en verder alles wat uit een pakje komt. 3 maanden zonder dit eten/drinken zal je niet de das om doen. Kom na die 3 maanden (liefst langer 🙂 ) terug hier en laat ‘ons’ weten wat je bevindingen zijn. Ik vertrouw erop dat je een eerlijk oordeel zult geven.

    • George zegt:

     @Ferdinand: die Matthijs is het helemaal niet te doen om een inhoudelijke discussie (ofschoon het wel zo lijkt); hij meta-communiceert heel wat anders (behoefte aan erkenning), dus niemand zal hem ooit *inhoudelijk* kunnen overtuigen, je kunt hem weblinks en wetenschappelijke artikelen sturen tot je een ons weegt (pun intended), maar dat is zinloos. Zo lang hij een spelletje speelt, kun je hem beter negeren en als hij ooit eens genezen is van zijn spelletjes, dan heb je pas aan hem een goede op inhoudsniveau.

   • Matthijs zegt:

    Mensen worden dik omdat ze meer eten dan ze verbruiken aan energie.
    Er wordt meer gegeten dan verbruikt door een heel scala aan factoren zoals de beschikbaarheid van veel eten, de grotere aantrekkelijkheid van eten, betere reclame voor eten, verandering in levensstijl, stress, slaap, etc. Al die factoren gecombineerd zorgen er voor dat mensen overgewicht ontwikkelen. Overgewicht is weer een belangrijke veroorzaker van de diverse welvaartsziekten als hart- en vaatziekten en diabetes.

    Amerikanen werken sinds de jaren 50 zo’n 530 meer caloriën naar binnen, een toename van 24% (http://www.usda.gov/factbook/chapter2.pdf).

    “What does the data show? Between 1970 and 1980, calorie intake is relatively stable, rising only 1.2 percent. Between 1980 and 1990 consumption jumped 9.6 percent. Then, from 1990 to 2008, the last year with data available, the number of calories rises another 11.4 percent for a grand a total of 2,673 calories available per person–23.3 percent more than consumed in 1970.”
    http://www.deakin.edu.au/news/2009/120509obesity.php
    http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090508045321.htm

    Using cross-sectional nationally representative data from the Nationwide Food Consumption Survey (1977–78), Continuing Survey of Food Intakes of Individuals (1989–91), and National Health and Nutrition Examination Surveys (1994–98 and 2003–06) for adults (aged 19 y), we mathematically decompose TE (kcal/d) to understand the relative contributions of each component—PS (grams/EO), ED (kcal/g/EO) and EO(number)—to changes in TE over time. There was an increase in TE intake (+570 kcal/d) and the number of daily EOs (+1.1) between 1977–78 and 2003–06.
    http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1001050
    Duffey et al Plos med 8;e1001050, 2011

    Ook eten amerikanen meer fastfood.
    “The number of eating establishments in the United States increased by 75 percent between 1977 and 1991 (2)
    A study shows that the frequency of eating out, particularly at fast-food restaurants, is associated with an increase in energy and fat intake and with a higher body mass index.(5)
    The portion size increase resulted in an increased caloric intake for salty snacks (93 calories more), soft drinks (49 calories), hamburgers (97 calories), French fries (68 calories), and Mexican dishes (133 calories). (7)”

    Klik om toegang te krijgen tot portion_size_research.pdf

    Koolhydraatinname was 100 jaar geleden even hoog als nu. KH inname als percentage van totaal is afgenomen, vetpercentage toegenomen.

    Dus vanaf ’70/’80 gingen amerikanen meer eten en vanaf toen nam ook de obesitas epidemie toe. Toeval? Lijkt me niet waarschijnlijk.

    Het perfecte dieet
    Is low-carb beter dan een ander dieet? Twijfelachtig.
    “Numerous randomized trials comparing diets differing in macronutrient compositions (eg, low-carbohydrate, low-fat, Mediterranean) have demonstrated differences in weight loss and metabolic risk factors that are small (ie, a mean difference of <1 kg) and inconsistent. In the past year alone, 4 meta-analyses of diet comparison studies have been published, each summarizing 13 to 24 trials.1- 4 The only consistent finding among the trials is that adherence—the degree to which participants continued in the program or met program goals for diet and physical activity—was most strongly associated with weight loss and improvement in disease-related outcomes. The long history of trials showing very modest differences suggests that additional trials comparing diets varying in macronutrient content most likely will not produce findings that would significantly advance the science of obesity. "
    http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1730520

    De rol van granen
    Al tienduizenden jaren worden granen gegeten. De hele wereld eet granen. Een groot deel van die wereldpopulatie is gezond. Een deel heeft welvaartsziekten, maar uit punt 1 kun je concluderen dat er al een heel logische belangrijke verklaring voor is, namenlijk een toename van energie inname en in het algemeen ongezonder eten.
    Als granen een bijkomende risicofactor zou zijn, moet dat nog aangetoond worden. Er zijn nog geen epidemiologische of experimentele studies waaruit dit zou blijken.
    Verder vind ik het niet logisch dat een dergelijke grote factor bij 99% van de medische wetenschap onbekend zou zijn.

    Hoe gezond jager-verzamelaars waren
    Ook het idee dat er (heel) vroeger geen hartziekten waren wordt betwijfeld.
    "Like nearly 4.6 million Americans, ancient hunter-gatherers also suffered from clogged arteries, revealing that the plaque build-up causing blood clots, heart attacks and strokes is not just a result of fatty diets or couch potato habits, according to new research in the journal The Lancet."
    http://pressroom.usc.edu/unwrapping-health-secrets-mummy-ct-scans-show-preindustrial-hunter-gatherers-had-clogged-arteries/

    Conclusie: mensen zijn veel meer en ongezonder gaan eten. Worden dikker en krijgen welvaartsziekten. Bij mensen die afvallen verbetert de gezondheid, ongeacht de macronutrienten van het dieet.
    Zou het nog steeds kunnen dat granen een (kleine) rol spelen? Wie weet. Op dit moment nog zeker niet duidelijk en niet erg logisch wat mij betreft.
    Kan het dat sommige mensen baat hebben bij een paleo achtig dieet? Zeker. Een klein percentage van de mensen heeft bepaalde allergiën, zoals intolerantie voor gluten. En zoals ook het JAMA artikel aangeeft: het beste dieet is het dieet dat lang volgehouden kan worden. Voor sommigen (en bijna iedereen hier, logischerwijs) is dat een paleo achtig dieet. Voor anderen een veganistich, low-calorie of ander dieet. Of meer sporten en bewegen.

    • Matthijs, alle punten die je noemt zijn hier tot in den treuren behandeld en van serieuze kanttekeningen voorzien. Moeten we dat nu weer allemaal gaan herhalen?

     Ik zie ook in de gauwigheid weer een paar stropopjes.

   • Fien zegt:

    En daar zijn de mummies weer, wat leuk!

   • Matthijs zegt:

    @Melchior: nee, laten we maar niet de hele discussie herhalen. Had voor mezelf een samenvatting opgeschreven en hier geplaatst. Kunnen mensen mee doen wat ze willen. Feel free to disagree 😉

    Heb ook niet zoveel tijd meer, moet nog langs ziekenhuis voor dotterbehandeling, diabeteskliniek en weight watchers. Gisteren weer brood gegeten 😉
    (grapje!)

   • Ferdinand zegt:

    @George
    Je hebt gelijk. ga der ook geen missie van maken. Ik gebruik m’n energie liever voor blotepoten loopjes 🙂

   • Fien zegt:

    Matthijs, hierbij wat leesvoer voor in de wachtkamer in het ziekenhuis, want leer mij wachtkamers in ziekenhuizen kennen. De zoveelste slaapverwekkende herhaling van jouw standpunt bevat dit keer iets nieuws: je hebt de mummies ontdekt! Goed werk. Een echte wetenschapper (en dat ben jij) leest het hele artikel in plaats van alleen een abstract. Staan interessante dingen in.

    Klik om toegang te krijgen tot S014067361360598X.pdf

    Merk op dat het aantal jager-verzamelaars, dus zonder landbouw, in het onderzoek laag is: ongeveer 10-12 van de 137 mummies, als ik me goed herinner. Wat niets afdoet aan de bevindingen, maar wel de percentages vertekent. Commentaar op het onderzoek: http://wholehealthsource.blogspot.nl/2013/03/atherosclerosis-in-ancient-mummies.html Lees ook wat Melchior over dit onderzoek gezegd heeft. (Verschil tussen arteriosclerose en atherosclerose.)

  • Fien zegt:

   Sprinkhaan, niemand hier wil jou ervan overtuigen een Paleo-leefstijl te volgen als dat niet is wat jij wil. Ik vind dat adviezen aan/van volledig onbekenden op Internet *altijd* met de nodige argwaan moeten worden bekeken en al helemaal als het om gezondheid gaat. Dat gezegd hebbende, vlees mag zeer beslist wel van Paleo en vet is prima.

   Matthijs, ik constateer dat je een nieuwe missie gevonden hebt hier: mensen waarschuwen tegen de “gelovigen”. Doe je dat ook op bijvoorbeeld vega-sites waar vlees niet alleen slecht maar ook zondig is, of zijn wij de enige gelukkigen?

  • George zegt:

   “mag” we zitten niet in de kerk hoor….het is veel betekenend dat mensen i.v.m. voeding (achterhaalde) religieuze begrippen gebruiken en gevoelens hebben, zoals zich schuldig voelen als ze iets eten wat niet mag, overtredingen begaan…etc.

 60. Appelvrouw zegt:

  Allemaal goed en wel, er waren al zoveel dieetboeken die beweerden wat beste voor ons was.
  Wat moeten we serieus nemen? Mijn nichtje heeft de ziekte van Crohn, en eet al 12 jaar geen tarwe, maar ze is echt niet genezen. haar twee broers hebben reumatische klachten, dat is erfelijk in onze familie. Ze hebben ook ca 10 jaar geen tarwe gegeten omdat ze allemaal met elkaar hetzelfde aten. De jongens zijn er niet van opgeknapt, en ook niet zieker geworden nadat ze weer tarwe gingen eten, inmiddels 2 jaar geleden.
  Maar ik sta voor alles open, dus ik ga het een poosje proberen, heb dat 10 jaar geleden ook gedaan, knapte toen aanvankelijk wel op, maar niet volledig, ging van niveau 9 naar 6.
  Er is inderdaad veel lekker eten zonder tarwe. Maar begeleiding lijkt me toch noodzakelijk om alles binnen te krijgen wat je nodig hebt. Al zweer ik bij potjes pillen. Is niet zwaar om te tillen, en je hoeft je leesbril en rekenmachine niet mee naar de winkel.

  • Daniel zegt:

   Ook al geloof ik heilig in Paleo (bij een familielid is lupus 100% genezen dmv Paleo en zijn nierfunctie is nog steeds aan het verbeteren). Er zijn idd mensen die een ziekte hebben en overgaan op Paleo maar weinig tot geen verbetering ervaren in hun gezondheid. Misschien omdat ze het niet lang genoeg vol houden (als het lichaam jarenlang ziek is heeft het tijd nodig om te herstellen) of omdat hun ziekte door iets anders veroorzaakt wordt dan neolithisch voedsel of misschien wel omdat ze niet 100% paleo gaan maar “slechts” 80%, who knows????

   Jack Kruse zei dat ook in het interview dat hij had met Abel James, hij zei iets van: “er zijn mensen die op paleo overgaan maar geen verbetering ervaren in hun gezondheid, waarom weet niemand en ik denk dat het essentieel is om dit te onderzoeken”.Volgens Jack kan Cold Thermogenisis hierbij helpen om dan alsnog gezondheidsverbeteringen te ervaren op een Paleo dieet.

 61. Adriaan Been zegt:

  Volledig gestopt met alle broodsoorten, in principe vanwege de gluten. Drie dagen lang een beetje duizelig en bibberig met een onwaarschijnlijk vooral mentaal leeg gevoel. Ook op dat moment vreemd genoeg geen verlangens naar brood alsof mijn lichaam er blij mee was. Tot mijn verbazing begon ik af te vallen. Op dit moment al 15 kilo in plm 4 maanden, weer mijn oude gewicht van 30 jaar geleden. Ondanks goede maaltijden, uiteraard met enige aanvullende zaken, meer paleo-achtig. Tot mijn verrassing bleek mijn al jaren enigszins te hoge bloeddruk weer op het juiste niveau te zijn gekomen. Een gevoel alsof je weer opnieuw mag beginnen met je leven.

 62. In het kader van het procrastineren, bij Robb Wolf dit keer een gestaag slinkende hersentumor. Ach ja, spontane regressie natuurlijk. Paleo kan daar onmogelijk iets mee te maken hebben. Als die mevrouw gewoon naar Lourdes was gegaan was het ook gebeurd en dan had ze normaal kunnen blijven eten, het bijgelovige ding, ha, ha, ha.

  http://robbwolf.com/2013/09/02/the-incredible-shrinking-tumor/

  • Hielkje zegt:

   Een n=1 van Lourdes. Matthys, ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt. Het is wel al van een aantal jaren geleden. Een mevrouw, echt tot niets in staat, werd in Lourdes door haar begeleider met rolstoel en al zo het water in gereden. Wat denk je wat er gebeurde toen ze het water uit kwam?

   Nieuwe banden!

   • Matthijs zegt:

    Ben erg blij voor die mevrouw. Kanker is een verschrikkelijke ziekte. Iedere genezing of regressie moeten we erg gelukkig mee zijn.

    [minder serieus:] Dat die andere mevrouw nieuwe banden had dankzij Lourdes is natuurlijk ook fijn.

 63. Zeven zegt:

  Ik wi even wat kwijt.

  Sinds januari ben ik met paleo/lchf aan het experimenteren: tussendoor ben ik weer een tijdje granen gaan eten met dramatische gevolgen. Opvallend is dat bepaalde klachten in relatief korte tijd sterk verminderen waardoor ik het idee heb dat er nogal wat aan het veranderen is (ten goede). ‘Broodbuik’ heb ik kortgeleden gelezen, en ook al overdrijft Davis af en toe een beetje, het is wel stof tot nadenken. Me dunkt ook dat wanneer zoveel mensen zich beter voelen, dat je dan op grond van je gezonde verstand kunt bepalen dat dit de moeite van het onderzoeken waard is. Wetenschappers zijn nogal geneigd dingen moeilijk te maken waardoor ze een blinde vlek kunnen hebben.

  • George zegt:

   “Toch concludeert de onderzoekster dat het grootste deel van de Belgische bevolking geen risico loopt op blootstelling aan het gif. Alleen een kleine subgroep die dagelijks meerdere malen op graan gebaseerde voeding consumeert, behoort mogelijk tot een risicogroep”

   iedereen dus 😉

 64. Jan Peter van Doorn zegt:

  Ja, haha, en die kleine subgroep was niet zo moeilijk te vinden.

 65. Je kon er op wachten. Een jam met enzymen die gluten afbreken zodat we zonder slecht gevoel kunnen volharden in onze bizarre voedingskeuze. Jammer alleen dat gluten slechts één van de vele problematische aspecten van tarwe is.

  http://www.voedingnu.nl/enzymenjam-als-alternatief-voor-glutenvrij-dieet.78139.189380.lynkx

 66. Waarom we kunnen en moeten richten op het voorkomen van Alzheimer
  door David Perlmutter , MD 22 augustus 2013 04:45 EDT

  Nieuw onderzoek toont aan dat onze voeding een belangrijke invloed op onze neurologische gezondheid . Maar waarom niet de artsen handelen om ziekten als Alzheimer te voorkomen , in plaats van alleen maar te behandelen ? Dr David Perlmutter , auteur van het nieuwe boek Graan Brain , over de noodzaak om onze aanpak te veranderen aan de gezondheidszorg .

  Vorige week , een studie gepubliceerd in The New England Journal of Medicine toonde aan hoe bloedsuikerspiegel direct verband houden met het risico voor dementie . Heeft het onderzoek dan 2.000 ouderen voor een gemiddelde van 6,8 jaar en vonden dat zelfs kleine verhogingen van de bloedsuikerspiegel vertaald in een significant verhoogd risico op dementie , zelfs bij personen zonder diabetes .

  De implicaties van dit rapport zijn diepgaand . Terwijl de correlatie van zwakzinnigheidsrisico , en specifiek de ziekte van Alzheimer , met diabetes is vastgesteld , deze nieuwe bevinding werpt een veel breder net bij het vaststellen een risicopopulatie een ongeneeslijke hersenziekte . Maar ondanks de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid van deze bevindingen , ontvangen deze correlatie bijna geen media aandacht .

  De Verenigde Staten is nu het onderscheid van de eerste plaats bekleedt in termen van toename van het aantal sterfgevallen als gevolg van neurologische aandoeningen , waaronder dementie verleend . In een recent rapport in het tijdschrift Public Health , prof. Colin Pritchard en collega’s van de Britse Bournemouth University geëvalueerd doodsoorzaken in de 10 grootste westerse landen tussen 1979 en 2010 . Gedurende die periode , sterfgevallen in Amerika tot hersenaandoeningen steeg een verbazingwekkende 66 % bij mannen en 92 % bij vrouwen .

  Deze overtuigende statistieken worden ondersteund door wat we onlangs hebben geleerd over monetaire uitgaven voor de zorg voor dementie – getroffen patiënten . In een recente RAND studie gepubliceerd in The New England Journal of Medicine , de kosten voor dementiezorg in 2010 werden geschat zo hoog als $ 200.000.000.000 , ruwweg tweemaal die besteed voor hart- en vaatziekten en bijna verdrievoudigen wat werd besteed aan de behandeling van patiënten met kanker te zijn .

  Deze cijfers , evenals de duizelingwekkende statistieken die in Amerika zijn er momenteel 5,4 miljoen Alzheimer patiënten met dat nummer klaar te verdubbelen tegen het jaar 2030 , voorzien verlokking voor farmaceutische bedrijven om geneesmiddelen strategieën te ontwikkelen om te genezen of op zijn minst vertragen de onverbiddelijke geestelijke achteruitgang kenmerk van deze ziekte . Vooralsnog hebben zij gefaald , jammerlijk . Inderdaad , zoals gerapporteerd in een recente uitgave van The New England Journal of Medicine , de nieuwste en misschien wel het meest veelbelovende behandeling met geneesmiddelen voor de ziekte van Alzheimer niet alleen verzuimd om de ziekte te stoppen , maar eigenlijk verslechterd functionele capaciteit , terwijl het verhogen van het risico op infectie en huidkanker .

  Het is duidelijk geworden dat beide zijden van het gangpad enthousiast erover eens dat de Amerikanen toegang tot hun pillen moeten hebben , en veel van hen.

  Als praktiserend neuroloog omgaan met Alzheimerpatiënten en hun verwoeste families op een dagelijkse basis , en als een verzorger voor een getroffen ouder , deze stand van zaken is frustrerend . Maar wat is er zo veel meer uitdagend is de erkenning dat een zeer belangrijke mate de ziekte van Alzheimer is te voorkomen . Onderzoek toont duidelijk aan dat tot 54 % van de ziekte van Alzheimer gevallen in de VS voorkomen hadden kunnen worden als de juiste aandacht is besteed aan verschillende beïnvloedbare leefstijlfactoren , zoals voeding en lichamelijke activiteit , zoals gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet Neurology .

  Mayo Clinic onderzoekers hebben ons verteld , bijvoorbeeld dat het risico voor de milde cognitieve stoornis , de voorbode voor de ziekte van Alzheimer , of full – blown dementie is een verbazingwekkende 42 % lager bij oudere mensen die een dieet hoger in vet en lager in koolhydraten , zoals gerapporteerd in het Journal of Alzheimer’s Disease .

  En terwijl velen in de medische wetenschappen steeds vast aan het idee dat gluten gevoeligheid, die ongeveer een derde van ons , bijna uitsluitend een maagdarmstoornis beperkt tot de kleine darm , Britse onderzoekers nu duidelijk aangetoond dat gevoeligheid voor gluten , een eiwit dat in tarwe , gerst en rogge , kan zich manifesteren als een aantal neurologische aandoeningen , waaronder dementie , zonder ‘typische’ gastro-intestinale klachten . Schrijven in het Journal of Neurology , Neurochirurgie en Psychiatrie , Dr Marios Hadjivassilou verklaarde , “Dat glutengevoeligheid wordt beschouwd als voornamelijk een ziekte van de dunne darm is een historische misvatting . Gluten gevoeligheid hoofdzakelijk en soms uitsluitend een neurologische ziekte . ”

  Terug in 2008 het tijdschrift van de American Medical Association publiceerde een studie waaruit blijkt aanzienlijke vermindering van het risico voor het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer bij personen die werden gegeven een eenvoudige oefening protocol in vergelijking met een controlegroep die meer sedentair gebleven . Dit krachtige geneesmiddel dat reduceert het risico op een ziekte die niets bestaat in de farmacopee .

  Met zeer gerespecteerde peer-reviewed tijdschriften die dergelijke dwingende gegevens en het geven van de zorgaanbieders krachtige aangrijpingspunten om zinvolle invloed op de incidentie van deze ziekte , waarom is het onderwerp van preventie van Alzheimer vrijwel afwezig in het publieke forum ?

  Het fundamentele besturingssysteem grondslag liggen aan de uitoefening van de geneeskunde in Amerika vandaag de dag lijkt kortzichtig gericht op het behandelen van onze kwalen met zeer winstgevende oplossingen gericht op symptoombestrijding , terwijl causaliteit wordt genegeerd . Het voorkomen van ziekte wordt afgeweken , en verbannen naar de provincie van alternatieve modaliteiten . Kijken naar onze verkozen leiders debatteren over de verdiensten van de financiering van de steeds veranderende herhalingen van een gezondheids – zorgplan ontwikkeld om ziekten te behandelen presenteert een aangrijpende ironie , want het heeft weinig te maken met gezondheid en alles wat te maken heeft met ziekte. Maar het is duidelijk geworden dat beide zijden van het gangpad enthousiast erover eens dat de Amerikanen toegang tot hun pillen moeten hebben , en veel van hen .

  Om het woord uit dat mensen kunnen eenvoudige veranderingen die goed zou kunnen voorkomen dat een ziekte waarvoor er absoluut geen zinvolle behandeling zinvol te maken . Het woord arts betekent leraar . En terwijl artsen lijken doordrenkt van het verstrekken van geneesmiddelen remedies , het zeker lijkt het juiste moment om een stap terug te nemen , beoordelen de huidige wetenschap , en het woord uit dat de patiënten voor wie we de zorg kunnen keuzes maken , vandaag , om gezond te blijven .

  Het was meer dan 2000 jaar geleden, toen de Chinese Gele Keizer schreef , ” Handhaving van orde in plaats van corrigeren stoornis is het ultieme principe van wijsheid . Een ziekte na het heeft manifesteren genezen is als het graven van een goed wanneer men voelt dorst , of het smeden van een wapen toen de oorlog al begonnen is . ”

  Like The Daily Beast op Facebook en volg ons op Twitter voor updates de hele dag lang .

  David Perlmutter , MD , is voorzitter van de Perlmutter Health Center in Napels , Florida , en de mede- oprichter en voorzitter van De Hersenstichting Perlmutter . Hij is de ontvanger van vele prijzen , waaronder de Humanitarian of the Year Award van de American College of Nutrition en het Linus Pauling Award . Een frequente spreker , schrijft hij een blog bij drperlmutter.com en is een bijdrage aan The Huffington Post . Hij is de auteur van The Better Brain Book , Hef een slimmere Child van kleuterschool , en Power Up Your Brain .

  ‘ Grain Brain : The Surprising Truth About Tarwesoorten , koolhydraten en suiker – Jouw ’s Brain Silent Killers ‘ Door David Perlmutter , MD . 336 pagina’s . Little, Brown . $ 27. ( Getty )

 67. Hielkje zegt:

  Hahaha. Perlmutter vertelt. ” That is, at the age of fourteen, I was actually assisting my father as he performed all kinds of brain procedures from removing tumors or blood clots to clipping aneurysms. Needless to say, I was careful not to share these experiences with my friends.

  My job generally entailed holding a thin flat metal “brain retractor,” gently providing enough pressure on the brain to allow my dad to do his work. Often, these procedures would take many hours so to pass the time my father would explain the specific function of that part of the brain upon which we were operating. “This area,” he would say, “is called Broca’s area, named for Pierre-Paul Broca, a French fellow who back in 1861 determined that this area controlled speech.” He went on to describe the rest of the areas of the brain in the same detail, always weaving some bit of historical color into the description.”.

  Bron: http://www.integrativepractitioner.com/article.aspx?id=17481

 68. Hielkje zegt:

  http://wreg.com/2013/09/19/grain-brain/ aandacht voor de boodschap in zijn boek Grain Brain.

 69. Hielkje zegt:

  Dat interview met meneer Wolf vind ik inderdaad “toppie”. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het boek en zit al twee dagen te dubben of ik het aan zal schaffen. Of ff wachten op jouw post……of op de bieb in Grun ……..hahaha….lekker moeilijk ….

 70. Jan Peter van Doorn zegt:

  Prachtig stukje uit het interview met Perlmutter: als je naar de dierenarts gaat, vraagt hij als eerste “wat geef je je hond te eten”, dat heb ik een huisarts nog nooit horen vragen.

 71. Kijk, zo achterlijk (of fout) is de Consumentenbond:

  http://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/dieet-afvallen/dieten/broodbuik/

  Broodbuik: review

  Broodbuik legt uit dat de oorzaak van het welbekende buikje komt door de tarwe die we eten.

  Voordelen

  De schrijver schrapt niet alleen brood uit de voeding: ook andere koolhydraten als pasta, rijst en aardappelen worden drastisch teruggebracht. De kans op gewichtsverlies is daarmee groot.

  De groente inname wordt met dit dieet vele malen hoger dan wat een gemiddelde Nederlander normaal gesproken eet (onder de norm van 200 gram per dag) en dat is een positieve ontwikkeling.

  Nadelen

  Davis geeft aan dat je met dit tarwevrije voedingspatroon de huidige normen voor een goed voedingspatroon kunt loslaten. Je stofwisseling gaat volgens de auteur weer naar normaal. Maar deze gedachtegang is nogal kort door de bocht en strookt totaal niet met de huidige voedingsadviezen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum. Deze zijn niet voor niets al jaren stabiel, want ze zijn gebaseerd op degelijk onderzoek onder grote groepen mensen.

  Niet alleen tarwe moet worden vermeden, maar ook op aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten en zelfs glutenvrije producten (maïsmeel, tapiocameel) moet je inleveren. Het is dus geen boek wat pleit voor glutenvrij, ook vervangingen van glutenproducten mogen niet volgens Broodbuik.
  Het dieet is lastig sociaal inpasbaar aangezien de Westerse maatschappij draait op brood.

  Het boek gaat eenzijdig over de slechtheid van tarwe. Als je de gezondheid van de lezer wil bevorderen, zul je ook in moeten gaan op lichaamsbeweging. Daar rept Davis met geen woord over.

  Er wordt geen advies gegeven over de hoeveelheid vocht die je per dag moet innemen.

  De auteur gaat in op de haalbaarheid van het dieet voor vegetariërs en veganisten. Het zou voor hen wel toepasbaar zijn als ze meer eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals noten en peulvruchten. Daarbij vergeet de auteur de groep mensen met een notenallergie. Voor hen is dit dieet totaal niet uitvoerbaar.

  Geheel volgens de gedachtegang van de auteur dat alles zonder etiket gegeten kan worden, bestaat het boek uit weinig recepten. Om dit dieet als leefstijl in te passen, had het aantal recepten in dit boek wel hoger mogen zijn.

  De recepten zijn vrijwel allemaal in cup: en dat is een Amerikaanse hoeveelheidsmaat. Niet altijd even praktisch in de Nederlandse keuken.

  Conclusie

  Geheel volgens verwachting van de auteur, immers, wij blijven bij de Nederlandse voedingsnormen (schijf van vijf), is dit boek niet iets wat we aanbevelen. Minder koolhydraten in je voeding kan zeker helpen om die extra pondjes kwijt te raken, maar het tarwe-betoog overdrijft. Bij het lezen van de kleine lettertjes wordt niet alleen tarwe verbannen, maar alle koolhydraten. En dat maakt het een lastig uitvoerbaar voedingspatroon.

  Wil je wel minder koolhydraten eten, maar niet zonder tarwe leven? Kijk dan bij Welk dieet past bij mij?

 72. セレネ zegt:

  Vorige week was dit stukje op tv: http://download.omroep.nl/vara/tv/pauwenwitteman/20130927-reijs_verburgh.mp4 over een ander boek, “De voedselzandloper” (ik heb het zelf niet gelezen, maar het is blijkbaar genomineerd voor de NS Publieksprijs). Hier wordt ook in gezegd dat graan enzo niet goed is, maar het is niet helemaal “paleo” volgens mij. Toch wel interessant dat het zo op tv komt!

 73. SeleneJapan, op Foodlog is er vrij uitgebreid over geschreven en gedebatteerd. Kris Verburgh hinkt inderdaad op paleo-elementen.

  http://www.foodlog.nl/artikel/verburghs-voedselzandloper-wetenschappelijk-drijfzand-vind-jij-dat-ook/

  http://www.foodlog.nl/artikel/open-brief-aan-de-muggenzifters-van-de-voedselzandloper/

  Je zei dat je Sisson’s Primal Blueprint leest. Ik ken dat boek niet, maar de boodschap is zo simpel dat al die boeken ongeveer hetzelfde zeggen, meer of minder onderbouwd. Sisson vindt zuivel min of meer okay.

  Ik zag ook dat je ergens zei bang te zijn dat je van paleo nog dunner zou worden dan je al bent. Over het algemeen is dat niet het geval. Sprieten die op een neolithische voeding kunnen eten wat ze willen zonder een gram aan te komen (zoals ik :-)), krijgen op paleo vaak spontaan wat meer spierweefsel.

 74. William Davis vroeg mensen per twitter naar hun ervaringen met eliminatie van tarwe op autoimmuunziekten. De oogst op Facebook is interessant. Autoimmuunziekten blijken erg gevoelig te zijn voor het placebo-effect :-).

 75. Alex zegt:

  Een hele waslijst aan positieve ervaringen, dank je wel voor het delen.

  “Reversing supposedly irreversible damage” natuurlijk zijn de ervaringen zelden of nooit alleen het gevolg van het elimineren van tarwe, desalniettemin is eenieder die daarmee begint al een behoorlijk stuk op weg naar een betere gezondheid. Ook steeds meer positieve berichten over boter/verzadigde vetten in kranten/tijdschrift artikelen. Eindelijk. 😉

  • Alex, ik ben er niet zo zeker van dat tarwe niet de olifant in die donkere autoimmune kamer is.

   Natuurlijk, de kans op succes wordt groter naarmate je meer verdachten definitief aan de voedselbank schenkt, maar als je kijkt naar het extensieve werk van Fasano et al, dan kun je haast niet anders dan constateren dat de gevonden immuunverstorende effecten zich in real life waarschijnlijk precies zo voordoen als in het lab.

 76. Alex zegt:

  Sorry voor het misverstand Melchior. Dat tarwe als De belangrijkste boosdoener gezien moet worden voor wat betreft autoimmuunziektes blijkt inderdaad duidelijk uit al hetgeen al onderzocht is, dat ben ik met je eens. Hoewel zaadolie/suiker een goede tweede blijft. 😉
  Bedoelde alleen te zeggen dat je er met het uitbannen van tarwe/granen nog niet bent, zoals blijkt uit posts/reacties op o.a. PaleoMom & Co. Simpelweg omdat iedereen anders is en op iets anders ‘kan’ reageren.

 77. George zegt:

  zelfs Dr. Oz heeft een TV Show over de gevaren van granen en KH:
  Do Carbs Cause Alzehimer’s?:
  http://www.doctoroz.com/episode/do-carbs-cause-alzheimers?video_id=2753218220001

 78. George zegt:

  Wat ik goed vind van Dr. Oz dat hij durft te zeggen in zijn show dat hij durft toe te geven dat jaaaaren de verkeerde adviezen heeft gegeven t.a.v. volkoren granen bijvoorbeeld en dat hij heeft afgeraden van de gezonde vetten!

  Zou het Voedingscentrum ook zo bescheiden/eerlijk kunnen zijn? Of Prof.dr. Martijn B. Katan?

  • Ik moet toegeven dat ik respect begin te voelen voor die Mehmet Oz. Hoe krijgt hij zo’n onderwerp in ’s hemelsnaam door de ballotage! Goed gewerkt, die kerel.

   Reken maar dat Oz al een poosje very paleo is :-).

   • George zegt:

    waarschijnlijk omdat er in de USA al een kantelpunt bereikt is, “wij” ( – 6) in NL lopen meestal 5 jaar achter, ofschoon ik niet weet of die “wet” in het informatietijdperk nog steeds geldt….
    maar ik verbaas me desalnietemin dat er hele revoluties plaatsvinden in andere landen, zoals in Zweden: HFLC, in de UK: het 5:2 intermittent fasting diet van dr Mosley, bloedzuigertherapie in Duitsland voor topsporters (= zeer effectieve blessurebehandeling om te vermijden om op de dopinglijst te komen), Pansalz in Finland (60% minder hart- en vaatziekten), maar in NL weten we van niks….

 79. Hielkje zegt:

  “when your belly is getting fat, your brain shrinks”

 80. Perlmutter pookt een beetje in dat gedegenereerde brein en zegt: “This is a dietary choice.”

  IJzersterk. Man en paard.

 81. George zegt:

  “wij” in NL maken ons druk over zwarte piet en botoxinjecties

 82. Adriaan Keij zegt:

  Dat Broodbuik-boek maakt wat los! Is de kritiek (http://www.aaccnet.org/publications/plexus/cfw/pastissues/2012/OpenDocuments/CFW-57-4-0177.pdf) al aan bod gekomen? Melchior, who’s right?!?

 83. Gert van der Hoek zegt:

  “when your belly is getting fat, your brain shrinks”

  OK, prachtige quote, maar pas op: grote groepen NIET dikke mensen ontwikkelen toch diabetes en/of Alzheimer of andere uitingen van, laten we zeggen, het metabool syndroom.

  PS: op het Alzheimerdraadje ook gelinkt naar de filmpjes van dr Oz, later zag ik het hier pas. Maar dat geeft niet denk ik.

 84. Alex zegt:

  http://theglutensummit.com/registration/

  Via deze link kun je inschrijven voor een (gratis) serie online interviews van 11-11 tot 17-11 met o.a. Cordain, Fasano, Perlmutter, Campbell-McBride, Davis, Gedgaudas & Shoenfeld met Tom O’Bryan

 85. Adriaan,

  Julie Jones.

  Zie deze reactie:

  https://melchiormeijer.wordpress.com/2012/12/05/meer-apocriefe-nonsens-over-tarwe/#comment-11201

  en de 2 reacties erboven.

  Zie ook deze post en zoek op ‘Jones’:

  https://melchiormeijer.wordpress.com/2012/11/02/je-werkt-voor-de-graanlobby-en-je-roept-eens-wat/

  Overigens heeft ze onlangs ook een ‘rebuttal’ van het boek van Perlmutter geschreven.

 86. Peter van Scorel zegt:

  “waarschijnlijk omdat er in de USA al een kantelpunt bereikt is, “wij” ( – 6) in NL lopen meestal 5 jaar achter, ofschoon ik niet weet of die “wet” in het informatietijdperk nog steeds geldt….” (george)

  Die wet geldt nog steeds; op de nl commerciele tv steekt droz nog altijd het oude riedeltje af.

 87. Dank voor de tip, Alex! Ik hoorde de aankondiging vanochtend ook bij Sean Croxton (Underground Radio), die in zijn jongste podcast David Perlmutter als gast heeft.

  Geen geringe gasten. Het valt me op dat Fasano zo’n vijf jaar geleden nog heel voorzichtig was en niet wilde generaliseren. Nu zegt hij vierkant: “Niemand kan tegen gluten.” Ik denk dat hij dat zegt omdat inmiddels onomstotelijk is aangetoond dat een glutenprovocatie bij ieder mens de bloedbreinbarrière tijdelijk wijd open gooit, met alle potentiële consequenties van dien.

 88. Tipping point, George?

  Neeeeeeee, nog lange niet, nog lange niet :-). Deze boodschap is dermate ‘vervelend’ voor verreweg de meeste mensen dat geen 1000 Dr. Ozzen een substantiële gedragsverandering kunnen veroorzaken. Ook in Zweden is niet echt sprake van een revolutie. De gewone man en het establishment denken ‘waait wel weer over’ en dat is vermoedelijk ook zo.

  Paleo zal nooit verdwijnen, maar het zal altijd een splintergroepje blijven. Het beetje fundamentele paleo-onderzoek dat wordt gedaan, wordt gekaapt voor het bedenken van nieuwe geneesmiddelen. Zoals zonulineremmers.

  • George zegt:

   omwentelingen gebeuren tegenwoordig de-centraal (vroeger zei je: “van “onderaf”, maar dat is een ouderwets woord, want “onder af-boven af” zijn uitdrukkingen van vroegere paradigma’s), zoals apps ontstaan, daar wachten wij ook niet meer op grote software firma’s, of ruilhandel in tijden van crisis, eigen voedsel via http://www.plantlab.nl/4.0/ etc. etc.
   We zie nu nog een mengcultuur, maar dat sterft van zelf uit….

 89. Jan Peter van Doorn zegt:

  Het waait niet over. Maar het zal er waarschijnlijk anders uitzien dan we nu denken. Misschien begint het wel met LGLM (low grain,low milk). En met de vraag: hoe maak je koekjes zonder granen?

 90. Jan Peter, dat is een plausibel scenario. Als paleocalvinist gruwel ik ervan, maar die halfbakken benadering zou beter zijn dan niets.

 91. Andre zegt:

  Als ik de reacties hoor als ik vertel dat ik geen graanproducten eet, dan ben ik bang dat er nog een heel erg lange weg te gaan is. Om me heen hoor/zie ik de nodige mensen die met enige regelmaat een vorm van lowcarb dieet volgen (tijdelijk dus, met het gebruikelijke jojoen tot gevolg), maar voor de noodzakelijke permanente aanpassing aan eetgewoonten is men nog lang niet klaar (niet voor iets simpels als lowercarb, zeker niet voor iets extreems als eliminatie van ‘noodzakelijke’ graanproducten).

  En dan zijn er natuurlijk nog de mensen die van nature slank zijn ondanks dat ze alles eten (en voor wie over het algemeen de weegschaal de enige graadmeter is voor gezondheid, heel soms taille omvang), die snappen al helemaal niet waarom ze granen zouden moeten laten staan…

  Over die koekjes zonder granen: met amandelmeel kom je nog een heel eind 🙂 (met natuurlijk weer de daaraan gekoppelde risico’s van een te hoge omega-6 inname, want die koekjes eten natuurlijk wel erg lekker weg, daar heeft Guyenet zeker een punt)

 92. Gert van der Hoek zegt:

  “En dan zijn er natuurlijk nog de mensen die van nature slank zijn ondanks dat ze alles eten (en voor wie over het algemeen de weegschaal de enige graadmeter is voor gezondheid, heel soms taille omvang), die snappen al helemaal niet waarom ze granen zouden moeten laten staan…”

  Ze moeten maar eens gaan praten met iemand die een slanke partner of vader of moeder heeft met diabetes en/of Alzheimer.

 93. Andre zegt:

  Ze moeten maar eens gaan praten met iemand die een slanke partner of vader of moeder heeft met diabetes en/of Alzheimer.

  Jamaarjamaar, daar kunnen die gezondevolkorengranen toch onmogelijk de oorzaak van zijn????

 94. Nee, dat denk ik ook niet….., hoewel:

  Relative intake of macronutrients impacts risk of mild cognitive impairment or dementia.

  Abstract

  High caloric intake has been associated with an increased risk of cognitive impairment. Total caloric intake is determined by the calories derived from macronutrients. The objective of the study was to investigate the association between percent of daily energy (calories) from macronutrients and incident mild cognitive impairment (MCI) or dementia.

  Participants were a population-based prospective cohort of elderly persons who were followed over a median 3.7 years (interquartile range, 2.5-3.9) of follow-up. At baseline and every 15 months, participants (median age, 79.5 years) were evaluated using the Clinical Dementia Rating scale, a neurological evaluation, and neuropsychological testing for a diagnosis of MCI, normal cognition, or dementia. Participants also completed a 128-item food-frequency questionnaire at baseline; total daily caloric and macronutrient intakes were calculated using an established database. The percent of total daily energy from protein (% protein), carbohydrate (% carbohydrate), and total fat (% fat) was computed.

  Among 937 subjects who were cognitively normal at baseline, 200 developed incident MCI or dementia. The risk of MCI or dementia (hazard ratio, [95% confidence interval]) was elevated in subjects with high % carbohydrate (upper quartile: 1.89 [1.17-3.06]; p for trend = 0.004), but was reduced in subjects with high % fat (upper quartile: 0.56 [0.34-0.91]; p for trend = 0.03), and high % protein (upper quartile 0.79 [0.52-1.20]; p for trend = 0.03) in the fully adjusted models.

  A dietary pattern with relatively high caloric intake from carbohydrates and low caloric intake from fat and proteins may increase the risk of MCI or dementia in elderly persons.

  http://europepmc.org/abstract/MED/22810099/reload=0;jsessionid=EhkKSeiz3Iqg7mJR9Ye8.42

 95. Voor alle zekerheid, André bedoelde het ironisch…

  Het verband tussen koolhydraatinname en risico op alle vormen van dementie is gigantisch en onaanvechtbaar. Dat is wat Perlmutter over de streep hielp (pas daarna ging hij interveniëren, met ongelofelijke resultaten). Of het causaal is, is een andere zaak.

 96. O, dat is ook een aardige: 2 Alzheimer patienten verbeterden na een glutenvrij dieet:

  Two female patients presented with cognitive decline that was attributed to Alzheimer dementia but ameliorated after the initiation of gluten-free diet

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18097291

 97. De diagnostische criteria zijn erg myopisch en ongelukkig. Geen antilichamen en geen darmatrofie, geen glutenprobleem. Wat Fasano et al nu weten, maar waar geen arts van heeft gehoord, is dat ‘coeliakie’ zich in alle weefsels kan manifesteren. Het wegnemen van deze trigger kan een hele encyclopedie aan klachten voorkomen/verbeteren/doen verdwijnen en dat is wat het voor veel mensen zo’n ongeloofwaardig verhaal maakt.

 98. Maria T. zegt:

  ik zou zooo graag een zinnig advies willen lezen over zuurdesem rogge

  • Maria, misschien ben ik de verkeerde persoon om dit aan te vragen. Ik denk dat de mens überhaupt niet is aangepast aan het eten van granen. Rogge bevat zijn eigen pakketje immuunverstoorders (waaronder ook gluten) en die worden niet vernietigd door het fermentatieproces van zuurdesem. Bovendien is het een ‘dense acellular’ koolhydraat.

   David Perlmutter van Grain Brain zegt dit over granen in het algemeen:

   Dat neemt niet weg dat veel mensen die dagelijks genieten van zuurdesem (rogge)brood gezond oud worden. Als rechtgeaarde hypochonder met aluhoedje geef ik mijn portie echter aan Fikkie :-).

 99. Maan zegt:

  Ik hoop dat Fikkie een kanariepietje is en geen hondje 😀

 100. Fikkie is mijn geval de Voedselbank :-). Ik doneerde eens een paleo approved pakket, maar dat werd nou niet bepaald in dank aanvaard.

 101. Alex zegt:

  Arme Fikkie. 😀 Kanariepietjes eten ook geen rogge. Geef maar aan de voedselbank Melchior, we kunnen niet iedereen redden en die zijn er tenminste blij mee. Alhoewel ik m’n twijfels krijg na de laatste reactie van Folkert op Maryanne Demasi…

 102. Alex zegt:

  Het schema van glutensummit is bekend: http://theglutensummit.com/schedule/ voor onderwerpen

  DAY 1: MONDAY, NOVEMBER 11
  •Michael Marsh, MD, DSC, FRCP, “Godfather” of Celiac Morphology
  •Mark Houston, MD, MS, ABAARM, FACP, FAHA, FASH, Assoc. Clinical Prof. of Medicine at Vanderbilt University
  •Cynthia Kupper, RD, Executive Director of the Gluten Intolerance Group
  •David Perlmutter, MD, FACN, ABIHM, President, Perlmutter Health Center

  DAY 2: TUESDAY, NOVEMBER 12
  •Alessio Fasano, MD, Chief of Pediatric Gastroenterology & Nutrition at Mass General Hospital for Children
  •Rodney Ford, MD, MB, BS, FRACP, Pediatric Gastroenterologist & Food Allergy Expert
  •Liz Lipski, PhD, CCN, CHN, Owner of Innovative Healing, Inc.

  DAY 3: WEDNESDAY, NOVEMBER 13
  •Aristo Vojdani, PhD, MSc, MT, CEO, ImmunoScience Laboratories

  •Mark Hyman, MD, Chairman of the Institute for Functional Medicine
  •Natasha Campbell-McBride, MD, MMedSci, Creator of the GAPS Diet
  •Erica Kasuli, MS, RD, CDN, Director of Nutrition at Amen Clinics

  DAY 4: THURSDAY, NOVEMBER 14
  •Marios Hadjivassiliou, MD, Educational Associate, Association for Historical Dialogue & Research
  •JJ Virgin, CNS, CHFS, Best-selling author of “The Virgin Diet”
  •Tom Malterre, MS, CN, Co-owner of Whole Life Nutrition

  DAY 5: FRIDAY, NOVEMBER 15
  •Daniel Amen, MD, Author of “The Amen Solution”
  •Andrew Keech, PhD, DSc, Author of “Peptide Immunotherapy: Colostrum a Physician’s Reference Guide”
  •Nora Gedgaudas, CNS, CNT, Author of “Primal Body, Primal Mind”
  •Peter Osborne, DC, CNCB, Founder of GlutenFreeSociety.org

  DAY 6: SATURDAY, NOVEMBER 16
  •Loren Cordain, PhD, “Godfather” of the Paleo Diet
  •Jeffrey Smith, Founder, Institute of Responsible Technology
  •Deanna Minich, PhD, FACN, CNS, Nutrition & Health Expert
  •Sayer Ji, Founder of GreenMedInfo.com

  DAY 7, SUNDAY, NOVEMBER 17
  •William Davis, MD, Best-selling author of “Wheat Belly”
  •Jaqui Karr, CSN, CVD, Nutritionist & Lifestyle Expert
  •Dave Asprey, Writer of The Bulletproof Exec Blog
  •Suzy Cohen, RPh, “America’s Pharmacist”

  DAY 8 — BONUS DAY! — MONDAY, NOVEMBER 18
  •Umberto Volta, MD, Director of Coeliac Disease Simple Unit, St.Orsola-Malpighi Hospital, University of Bologna, Italy
  •Yehuda Shoenfeld, MD, FRCP, Head of Zabludowicz Center for Autoimmune Diseases, Sheba Medical Center
  •Tom O’Bryan, DC, CCN, DABCN, Founder of theDr.com & The Gluten Summit

 103. Ik kreeg dit ook binnen via de nieuwsbrief van Cordain. Ik ga me zeker aanmelden. Domme vraag. Moet je dit per se live gaan luisteren?

 104. Alex zegt:

  “Each day’s interviews will be available for 24 hours between 10:00 A.M. EST – 9:59 A.M. EST”

 105. Alex zegt:

  Voor zover ik dat uit de FAQ kan halen hoef je je niet persé aan te melden en worden de interviews op de site geplaatst waarna ze 24 uur gratis te bekijken/beluisteren zijn, daarna alleen na aankoop van het complete pakket inclusief bonusmateriaal. Maar een extra mailtje ter herinnering is nooit weg. 😉

 106. Adriaan Keij zegt:

  Rosanne Hertzberger (NRC, ‘microbioloog’, column “vraatzucht” dd 2/11/2013) vindt het allemaal gelul, dat gedoe over voeding. A long way 2 go… Had het stukje hier graag afgebeeld maar weet niet goed hoe dat moet – werkt een link naar twitpic? Test:

 107. Mariet Hoen zegt:

  Ik bedoel dus de Gluten Summit 😉

 108. Mariet Hoen zegt:

  En toen heb ik me al aangemeld !

 109. margje zegt:

  Download het een gratis preview van het broodbuik boek.

  Margje

 110. Adriaan Keij zegt:

  Wellicht een beetje off-topic, maar in Wageningen zoeken ze nog mensen tussen de 50 en 70 die in de ‘Herbie-studie’ kruidensupplementen willen slikken, om te kijken of het een gunstig effect heeft op de suiker- en vethuishouding. Ook willen ze onderzoeken of het een mogelijk effect heeft op bloeddruk en ontstekingsprocessen in het lichaam.

  Bent u tussen de 50 en de 70 en hebt u overgewicht, rookt u niet en geen diabetes? Kijk dan op https://voedingsonderzoek.wur.nl/herbie/index.php en meld u aan.

  Ik weet het, ik weet het, ik weet het: je kunt beter gezond (paleo etc) eten dan (kruiden)supplementen gaan slikken om aan je gezondheid te werken, maar het een sluit het ander niet uit in dit door ‘medicijnen’ gedrogeerde land. Ja, ik schrijf ‘medicijnen’ tussen aanhalingstekens omdat ik me afvraag of er wel echt ‘medicijnen’ bestaan, in de zin van ‘geneesmiddelen’ die iets echt GENEZEN; volgens mij bestrijden ‘medicijnen’ alleen symptomen.

  Wie meent dat supplementen en ‘medicijnen’ je een vrijbrief geven om bij McDom te gaan eten en liters Coke te drinken is raar bezig.

  A lie gets halfway around the world before the truth has a chance to get its pants on (Winston Churchill).

 111. Dank, Alex! Toevallig vanochtend voor de (ongeveer) tiende keer een interview met O’Bryan geluisterd, die keer bij Jonathan Bailor.

  Over een iets andere boeg, hier een lang interview met Volek en Phinney. Zelf nog niet gehoord.

 112. Fors lagere bloeddruk en vet verbeterde endotheelfunctie na ketoadaptatie. Daar gaan alle half-wits with a nice haircut die roepen dat (verzadigd) vet endotheelfunctie verslechtert.

  Stephan Peters et al hebben een extreem corrosief effect op de volksgezondheid. De schadelijkheid van de nonsens die deze opgeblazen roeptoeters verspreiden, kan nauwelijks worden overschat.

 113. In het NRC is dit weekend een fijn verhaal verschenen over het feit dat steeds meer mensen gluten vermijden. Het is natuurlijk allemaal onbewezen onzin. Maar vervolgens wel allerlei gluten-gerelateerde kwalen beschrijven en opmerken dat we tegenwoordig zoveel gluten eten dat dit wel eens tot problemen zou kunnen leiden bij grotere groepen mensen.

  ———————————————

  Het raadsel van de glutenangst

  Voeding

  Na suiker en vet zijn gluten de nieuwe boosdoener in voeding. Is het een hype? Niet helemaal. Want bij steeds meer mensen wordt coeliakie ontdekt.

  Door Jannetje Koelewijn
  Appeltaart, pizza, een croissant op zondagochtend. Frans stokbrood met zo’n mooie, knapperige korst. Een droge cracker, een matze, een hostie. Volkoren brood van de bakker om de hoek. Poorie, paratha, focaccia, ficelle. Poffertjes, pannenkoeken, paprikachips. De ham van aan elkaar geplakte restjes vlees, de saus die er overheen gaat. Overal, overal zit gluten in.

  Het is geen suiker en geen vet, de twee satans van de vorige generatie, zoals de Amerikaanse Vogue laatst schreef. Het is een eiwit dat zich gedraagt als lijm en er, geïsoleerd van de tarwe waar het in zit, ook uitziet als lijm – vandaar de naam. Het houdt de luchtbelletjes vast die ontstaan als deeg wordt gekneed en gebakken. Het geeft samenhang en stevigheid aan elk gerecht waar het in gaat. Het laat paprikapoeder hechten aan een aardappelschijfje.

  Gluten maakt eten lekker.

  En toch wensen steeds meer mensen in de Westerse wereld het niet meer te eten. Ze krijgen er buikpijn van. Ze worden moe, lusteloos, dik. Vooral rond hun middel. Ze slapen er minder goed door en kunnen zich na een maaltijd niet concentreren.

  Wetenschappelijk bewijs dat hun klachten door gluten wordt veroorzaakt ontbreekt, maar daar trekken ze zich niets van aan.

  Ze menen ook te weten waardoor ze gluten zo slecht verdragen: het is onnatuurlijk. Het zit pas in ons eten, zeggen ze, sinds we twaalfduizend jaar geleden landbouw zijn gaan bedrijven. Onze ingewanden zijn nog gewend aan wat Homo sapiens in de 200.000 jaar daarvoor at. Noten, bessen, wortelen en knollen, soms vlees of vis.

  In Australië is glutenvrij de norm geworden. Ook in de kleinste dorpen, in de verste uithoeken, melden bakkers het als er wél gluten in het brood zit. In de Verenigde Staten zeggen 29 van de 100 mensen volgens de Vogue dat ze gluten vermijden, of proberen te vermijden. En dat kunnen er nog veel meer worden, want Kenneth Fine, een charismatische maag-darm-leverarts uit Dallas die van het prediken over de gevaren van gluten zijn levenswerk heeft gemaakt, zegt dat wel 60 van de 100 mensen gevoelig zijn voor gluten en er ziek van kunnen worden. Ze hebben het alleen nog niet door.

  William Davis, een cardioloog uit Milwaukee, zegt in zijn boek Wheat Belly dat gluten puur vergif is, hartstikke verslavend, de oorzaak van obesitas en allerlei andere welvaartsziekten. Wheat Belly, uit 2011, was meer dan een jaar een New York Times-bestseller.

  Davis’ boek is een paar maanden geleden in Nederlandse vertaling verschenen (Broodbuik). Het is in de bestsellerlijst verschenen, maar kan nog lang niet tippen aan De Voedselzandloper van de Belgische basisarts Kris Verburgh: al anderhalf jaar boven in de top zestig van de CPNB, 200.000 verkochte exemplaren. Zijn advies is ook om zo weinig mogelijk tarwe te eten, maar vooral vanwege de snelle koolhydraten, volgens hem ook een soort vergif. Je krijgt er rimpels van. Je vergroot je risico op diabetes en hart- en vaatziekten en allerlei vormen van kanker.

  Havermoutpap

  Moeilijk te zeggen hoeveel Nederlanders gluten vermijden. Er zijn geen cijfers, maar als je erop gaat letten, op feestjes en in de trein, op kantoor en in de kantine, op internet en in de bladen, dan merk je hoe vaak mensen het erover hebben.

  ‘Ik probeer te minderen met brood.’

  ‘Sinds ik alleen nog maar spelt en quinoa eet, voel ik me veel beter.’

  Als het waar zou zijn dat 60 van de 100 mensen ziek worden van gluten, dan zou er een epidemie aan de gang zijn die zich in omvang kan meten met de builenpest in de Middeleeuwen.

  Maar het is niet waar. In al het recente onderzoek, gepubliceerd in serieuze wetenschappelijke tijdschriften, is de conclusie telkens weer dat er geen enkel bewijs voor is.

  Is het dan alleen maar hysterie? Ook niet, en dat maakt gluten tot de ideale zondebok voor allerlei angsten en twijfels. Het aantal mensen bij wie een al bestaande, maar onopgemerkte glutenintolerantie wordt ontdekt neemt namelijk wel toe.

  In de wetenschappelijke literatuur wordt aangenomen dat 0,6 tot 1 procent van de oorspronkelijke bevolking van Europa, Noord-Afrika, de Hoorn van Afrika, en West-, Centraal- en Zuid-Azië geen gluten kan verteren. Maar bij ongeveer 80 procent daarvan is de ziekte die er het gevolg van is – coeliakie – niet vastgesteld. Voor Nederland betekent dat: 120.000 tot 160.000 mensen met een glutenintolerantie, en 96.000 tot 128.000 mensen die dat van zichzelf (nog) niet weten.

  Dan hebben we het over echte glutenintolerantie, waarbij het lichaam zich tegen gluten keert en waar je heel ziek van kan worden. Frits Koning, bioloog en hoogleraar immunologie in het UMC in Leiden, beschrijft wat er kan gebeuren. Delen van de binnenkant van de dunne darm raken beschadigd, waardoor de plooien verdwijnen en het oppervlak, in uitgespreide toestand zo groot als een voetbalveld, soms nog maar de omvang van een A-viertje heeft. Voedsel wordt daardoor niet goed verteerd en dat leidt tot buikpijn, diarree, gewichtsverlies en vermoeidheid, en tot een tekort aan mineralen en vitaminen. Dat kan bloedarmoede en botontkalking veroorzaken, en onvruchtbaarheid bij vrouwen. En heel soms kanker van de witte bloedcellen.

  Glutenintolerantie kan zich ook uiten als dermatitis herpetiformis: jeukende blaasjes op de huid, vooral bij de ellebogen, de onderrug en de knieën, en soms in het gezicht en rond de geslachtsdelen. En er zijn mensen bij wie glutenintolerantie tot ataxie leidt: aantasting van de kleine hersenen met verstoringen van het evenwicht en in de coördinatie van bewegingen tot gevolg.

  Maar vaak leidt coeliakie helemaal niet tot klachten. Of de klachten worden aan iets anders toegeschreven. En dan kan de ziekte lang onopgemerkt blijven.

  Hoe stel je coeliakie vast?

  „Het bloed testen op antistoffen die je eigenlijk alleen ziet bij coeliakiepatiënten”, zegt Frits Koning. Voor de liefhebber: tTGA en EMA. „Je kunt het zelf doen, op internet zijn die tests voor 24 euro te koop. De mensen die ze ontwikkeld hebben worden er lachend rijk van.” En daar moet hij dan weer om lachen.

  Bij een positieve uitslag (95 procent betrouwbaar) is de volgende stap een biopt van de dunne darm en als die glad is, hoeft er niet meer te worden getwijfeld. Coeliakie is een ziekte die je hebt of niet hebt. Er zit niets tussenin.

  Skeletafwijkingen

  Lange tijd is coeliakie gezien als een kinderziekte en het was de Nederlandse kinderarts Willem Karel Dicke (1905-1962) die al sinds 1933 experimenteerde met een glutenvrij dieet. Vroeger ging een op de drie kinderen met coeliakie dood en de andere twee kregen ernstige groeiachterstanden en skeletafwijkingen. Bij jonge kinderen, zegt Frits Koning, openbaart de ziekte zich nog steeds bij de eerste blootstelling van het immuunsysteem aan gluten. Lange tijd was het idee dat daarmee alle gevallen wel bekend waren.

  Maar dat is niet zo. Coeliakie kan zich ook later openbaren, vaak als mensen rond de vijftig zijn, en dat maakt de ziekte zo interessant voor wetenschappelijk onderzoek. Want hoe komt dat? Je moet de genetische predispositie hebben om glutenintolerantie te ontwikkelen, maar die heeft 40 procent van de mensen en de meesten van hen krijgen het niet. Dus wat moet er nog meer gebeuren?

  „Er zijn additionele genvarianten die de kans op coeliakie beïnvloeden”, zegt Koning. „Dat kan positief of negatief zijn. De samenstelling van de bacteriën in de darmen blijkt ook een gigantische invloed op het immuunsysteem te hebben, positief of negatief, daar komt steeds meer belangstelling voor. We denken dat infecties in de darm, bijvoorbeeld een flinke salmonellabesmetting, ertoe kunnen leiden dat je intolerant voor gluten wordt, omdat je afweercellen op gluten gaan reageren. En als ze eenmaal reageren, dan blijven ze dat doen. Ze houden er nooit meer mee op.”

  Dat is dan coeliakie die tot expressie komt door omgevingsfactoren.

  Een andere omgevingsfactor: het feit dat we veel meer gluten binnen krijgen dan twintig, dertig jaar geleden. Frits Koning: „Minder stamppot boerenkool, meer pizza en pasta en broodjes om de hamburger tussen te stoppen. Gluten is het goedkoopste eiwit dat er is. Het blijft over bij de productie van tarwezetmeel. Voor de voedingsmiddelenindustrie is het een handig ingrediënt, dus het gaat overal in.”

  Zoveel gluten, denkt hij, zou voor de mensen met de genetische aanleg voor coeliakie wel eens een te grote belasting kunnen zijn.

  Chris Mulder is hoogleraar maag-, darm- en leverziekten in het VUmc in Amsterdam en hij zegt dat mensen in het zuiden van India die minder arm zijn dan voorheen voor het eerst ook coeliakie beginnen te krijgen. Ze eten minder rijst en meer chapati, een soort pannenkoek van tarwe.

  In Nederland, zegt hij, kregen mensen in 1998 gemiddeld 13 gram gluten per dag binnen. Nu is dat 18 gram. In Italië is het 30 gram, door alle pasta die er gegeten wordt. En hoe harder de tarwe, hoe meer gluten. „Er moet wel een relatie zijn met het feit dat het aantal mensen met coeliakie toeneemt”, zegt hij. „Maar hoe het precies zit, weten we niet.”

  Dan zucht hij diep en begint over de mensen die denken dat ze ziek worden van gluten, maar geen coeliakie hebben. „En dan ook echt niet”, zegt hij. „Geen glutenspecifieke afweercellen, geen gladde darm, vaak niet eens de genetische aanleg die nodig is om coeliakie te ontwikkelen.”

  Tien jaar geleden zag hij zulke mensen nooit, nu ziet hij er met zijn team drie per week, met klachten die „moeilijk invoelbaar” zijn. „En dat zijn dan nog de volhouders die voorbij de huisarts zijn gekomen.” Vaker vrouwen dan mannen. Ze kunnen nog slechter tegen gluten dan mensen met coeliakie. Die verdragen een beperkte hoeveelheid gluten vaak wel, maar mensen met non coeliac gluten sensitivity, zoals de aandoening genoemd wordt, krijgen er onmiddellijk ernstige buikpijn van. En worden moe. ,,Bij 1 á 2 op de 10 mensen zijn de klachten reëel”, zegt Chris Mulder. ,,Bij de anderen vinden we geen oorzaak.”

  In Australië, waar 10 procent van de mensen geen gluten meer zegt te eten, wordt veel onderzoek gedaan naar glutensensitiviteit en twee jaar geleden leek het er even op dat mensen inderdaad ziek konden worden van gluten zonder coeliakie te hebben. Het artikel erover verscheen in 2011 in The American Journal of Gastroenterology. Het ging om een dubbelblind gerandomiseerde placebo-gecontroleerde trial en de conclusie was dat gluten op zichzelf, dus zonder de autoimmuunreactie van het lichaam, diarree en vermoeidheid kon veroorzaken.

  De onderzoekers, onder leiding van de maag-darm-leverarts Peter Gibson, hoogleraar aan de Monash University in Melbourne, wilden meer zekerheid en deden de trial over, nog preciezer. Ze gingen niet meer af op wat mensen zelf rapporteerden over wat ze aten, maar namen hen op in het ziekenhuis en controleerden 24 uur per etmaal wat erin en eruit ging.

  De conclusie was nu dat glutensensitiviteit zonder coeliakie niet door gluten komt. Het artikel verscheen eerder dit jaar, in Gastroenterology. Maar in de anti-glutenwereld op internet, waar het eerste artikel met gejuich onthaald werd, heeft het geen enkel effect gehad.

  „Je vraagt je af wat er gaande is”, zegt Chris Mulder van het VUmc. „Is het een hype? Is er iets in tarwe dat tot nu toe aan onze aandacht is ontsnapt?” Hij zegt het op een toon die doet vermoeden dat hij dat laatste niet zo erg gelooft.

  Lezingen met muziek

  Dan begint Mulder over Kenneth Fine, die charismatische arts uit Dallas. Hij kent hem, hij heeft wel eens een verhaal gehouden op een van zijn congressen waar hij, Chris Mulder, werd gepresenteerd als de man die nog ‘het dichtst bij Dr. Willem Karel Dicke’ staat en diens ‘original, nearly Nobel-nominated research’ naar de gevaren van gluten.

  Kenneth Fine, zegt hij, was een gerespecteerde onderzoeker, tot hij ontdekte dat er goud geld te verdienen viel met de angst voor gluten. ,,Zijn motto is: a musician physician on a mission.” Hij houdt lezingen – met muziek – voor zalen met 500 mensen, voor 100 dollar per persoon. Via zijn website [enterolab.com] verkoopt hij tests van minimaal 99 dollar per stuk waarmee allerlei antistoffen in de ontlasting kunnen worden gedetecteerd, voor mensen die volgens de bloedtest geen antilichamen tegen gluten hebben en toch zeker weten dat ze gluten niet verdragen. „Die tests zijn niet gevalideerd”, zegt Chris Mulder. „Maar dat lijkt niemand een probleem te vinden.”

  En de markt is groot, want wie heeft er nou nooit buikpijn? Alleen al in Nederland lijden een miljoen mensen aan het prikkelbaredarmsyndroom en veel van hen zullen het de moeite waard vinden om uit te zoeken of ze misschien coeliakie hebben.

  De hype heeft een voordeel, zegt Chris Mulder. Er wordt meer getest en daardoor komen er meer gevallen van coeliakie aan het licht. En voor die mensen is het echt beter om op een glutenvrij dieet te gaan. Paradoxaal: ze hebben daar vaak geen zin in. Als je weinig of geen last hebt van je ziekte, waarom zou je dan? „Ze beginnen er soms pas aan als hun rug begint in te zakken of als ze steeds vermoeider raken,” zegt Chris Mulder. En dan is het eigenlijk al te laat.

  Waar je gluten aantreft Hoeveel mensen hebben glutenintolerantie en wat kunnen ze eraan doen?

  Gluten is een verzamelnaam voor een groep eiwitten die je in het binnenste van tarwekorrels vindt, in het zogeheten endosperm. Dat endosperm, ook wel kiemwit genoemd, bevat naast eiwitten ook vetten en zetmeel. Het is de energiebron waarop het zaad kiemt en het plantje zijn eerste groei door maakt.

  De eiwitten in het endosperm bestaan voor een belangrijk deel uit gluten. Bij tarwe is dat 80 procent.

  Gluten hebben niet alleen voedingswaarde. Ze geven ook stevigheid en samenhang. Daarom zitten gluten niet alleen in brood, gebak en andere graanproducten, maar worden ze ook ruim gebruikt bij de industriële bereiding van bijvoorbeeld snoep, soepen en sauzen.

  Naar schatting 0,6 tot 1 procent van de bevolking in Europa, het noordelijk deel van Afrika en Azië kan geen gluten verteren. Voor Nederland betekent dat: 120.000 tot 160.000 mensen met een glutenintolerantie. Bij 80 procent daarvan – 96.000 tot 128.000 – is de ziekte nog niet vastgesteld. Ze kunnen wel al de typische klachten hebben: heftige buikpijn, diarree, vermoeidheid.

  Wel komen er voor mensen met glutenintolerantie steeds meer producten die glutenvrij zijn: brood, pasta, muesli, kippenragout, soep, beschuit, koekjes en nog veel meer.

  Dit artikel is verschenen in het NRC Handelsblad van zaterdag 9 november 2013 op pagina 4 & 5

 114. Als we dan toch bezig zijn: de column van Marcel van Roosmalen in de zaterdageditie van NRC.Next is niet helemaal ontopic, maar wel leuk 🙂

  ———————————

  Marcel Over dood en brood

  Marcel van Roosmalen
  De verantwoordelijke voor de carrièrebijlage van deze krant zond mij naar het NBC-congrescentrum in Nieuwegein voor een cursus telefonisch acquireren, waar ik een in het zwart-grijs gestoken jongen trof. Hij bleek een zzp’er met hart voor de zaak en een bord voor de kop, een bijzondere combinatie aangezien hij handelde in grafmonumenten.

  Wim, de cursusleider van dienst, waarschuwde mij meerdere malen dat de jongen, net als ikzelf, een buitenbeentje was op de cursus. Het opvoeren van hem in een artikel over telefonisch acquireren zou het telefonisch acquireren in een vreemd daglicht kunnen plaatsen, wat niet wegnam dat de zzp’er die deed in grafmonumenten een innemende persoonlijkheid was, volgens Wim dan.

  Waar de andere deelnemers aan business-to-business (het ene bedrijf belt het andere) deden, speurde hij in de lokale krant naar overlijdensadvertenties, waarna hij de nabestaanden – door hem potentiële klanten genoemd – belde met de vraag of er al was nagedacht over een grafzerk.

  Bij die gesprekken ging regelmatig wat mis, vertelde hij tijdens de lunch. Het kwam erop neer dat hij te enthousiast over zijn producten was. Steeds meer mensen kozen voor een crematie of voor een goedkope zerk uit India of China, iets waar hij ze dan met zijn zelfverzonnen leus ‘Waarom zou je een grafmonument van verder weg halen als het ook dichtbij netjes geregeld kan worden?’ van af probeerde te houden.

  De zakenman in hem zag bij een overlijden vooral een koopmoment dat hij wilde verzilveren, maar de nabestaanden waren vaak met andere dingen bezig. Ik wist niet of een cursus telefonisch acquireren hem verder zou helpen, maar zei desgevraagd dat hij op de goede weg was nadat hij vertelde dat hij de gesprekken sinds kort begon met een uitgebreide condoleance.

  Even later stonden we naast elkaar bij het buffet.

  Hij nam een magere melk en een broodje kaas, ik legde een saucijzenbroodje op mijn dienblad, constateerde hij met een twinkeling in de ogen.

  „Zo zie ik het graag”, zei hij.

  Mensen die niet op hun voeding letten waren goed voor zijn branche. Het rookverbod in de horeca vond hij ook waardeloos. Het werd gezegd zonder een spoortje ironie, waarna hij moeiteloos schakelde naar zijn producten, waar ik in de toekomst wat aan zou kunnen hebben. De zin ‘Zwart Zweeds graniet, beter vind je het niet’ bleef hangen.

  Dit artikel is verschenen in de nrc.next van zaterdag 9 november 2013 op pagina 2

 115. Hoi Vincent,

  Prachtig verhaal over die grafzerkenboer :-).

  Jannetje Koelewijn: eens een raar wijf, altijd een raar wijf. Als je een stuk schrijft over gluten en je noemt de naam Alessio Fasano niet, heb je broddelwerk geleverd. Het hele stuk ademt een bijna groteske ignorantie. Mevrouw Koelewijn combineert dit totale gebrek aan diepgang met een pijnlijke zelfoverschatting en een bedillerige, alwetende stijl en bewijst daarmee dat zij uitstekend op haar plaats is in het keurcorps van Neerlands ‘serieuze’ journalistiek.

  Las toevallig gisteren een onderzoek waaruit blijkt dat het nageslacht van moeders die tijdens de zwangerschap antilichamen tegen gliadinen hebben circuleren (en dat heeft niks met ‘coeliakie’ te maken) een 260 procent verhoogt risico heeft schizofrenie te ontwikkelen.

  Het publiek krijgt wat het vraagt. De Nederlandse intellectuelen lopen weg met een mevrouw die uit naam van ‘journalistiek’ ongevraagd medische informatie van doodzieke mensen rondbazuint en op basis van wat slappe quotes vaststelt dat gluten voor de meerderheid van de bevolking volkomen onschadelijk is.

  Ik ben blij dat ik straks haar luier (en de luiers van de moronen die haar serieus nemen en zich wentelen in haar badinerende proza) niet hoef te verwisselen.

 116. Alex zegt:

  http://www.hindawi.com/crim/immunology/2013/248482/
  Differentiation between Celiac Disease, Nonceliac Gluten Sensitivity, and Their Overlapping with Crohn’s Disease: A Case Series

  Vojdani/Perlmutter

 117. Robert zegt:

  http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/nieuws/12251/bruine-boterham-favoriete-lunch

  Gelukkig; de meerderheid laat zich niet gek maken door pseudo-voedingsexperts………….

 118. Alex zegt:

  Echt Robert? Lees je ook wel eens een boek of een studie waar wat dieper wordt ingegaan op een onderwerp? 🙂

  http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/artikelen/12241/7-goede-redenen-om-havermout-te-eten

  Voor de duidelijkheid: ik beschouw gezondheidsnetpuntnl niet als een betrouwbare bron voor wat betreft nieuws/informatie, wilde alleen hun invloed op Robert & co aanduiden.

  Kris Verburgh geeft trouwens in z’n boek aan dat het alleen ouderwetse havermout betreft, de langkokende versie dus. Geen idee of dat veel uitmaakt.

 119. Pak van m’n hart, Robert, dank voor dit mooie nieuws. Mijn aandelen in Clovis Oncology en Novo Nordisk zullen ook in de toekomst prachtig blijven renderen, dankzij die nuchtere meerderheid ;-).

  Wat was ook weer de initiële aanleiding voor jou om hier informatie in te winnen en – toen nog fatsoenlijk en enigszins coherent – vragen te stellen? Was het niet iets met angst voor maligniteit?

 120. Alex zegt:

  Vooral voor de hersenen, dat blijkt wel. 😉

 121. Pfffoei, Alex… Ik denk dat de hint werkelijk niet aankwam bij Robert…

 122. Gaat het dan toch de goede kant op? Wel jammer dat de Voedselzandloper een grotere invloed lijkt te hebben dan Paleo of zelfs Broodbuik, maar het resultaat is het zelfde. Natuurlijk wordt geprobeerd het tij te keren door wel even te wijzen op de richtlijnen van het Voedingscentrum: netjes 7 sneetjes brood per dag eten.

  ——————————————————————–

  Consumptie brood neemt af door populaire boeken
  Voorlichtingsbureau Dit jaar al 2,3 procent minder brood gegeten
  Door onze redacteur Martine Kamsma
  Amsterdam.
  Amsterdam. Nederlanders eten minder brood. De eerste drie kwartalen van dit jaar is de broodconsumptie met 2,3 procent gedaald. Het Voorlichtingsbureau Brood ziet het dieetboek De voedselzandloper van Kris Verburgh als oorzaak. Hierin wordt geadviseerd geen of minder brood te eten. Van De voedselzandloper zijn 225.000 exemplaren verkocht. Het boek staat anderhalf jaar in de bestseller top-60, de laatste weken op nummer 1 of 2.
  Cijfers van onderzoeksbureau GfK lieten in 2009 nog een groei van 1,3 procent zien, sindsdien daalt de broodconsumptie met halve procentpunten, met in 2011 voor het GfK een onverklaarbare uitschieter van -1,9 procent. Sinds begin dit jaar is de daling echter duidelijk sterker, en gaat die gelijk op met de populariteit van De voedselzandloper.
  Zowel bakkers als supermarkten verkopen minder brood. Bij de supermarkten groeit de omzet nog wel, door prijsverhoging of de verkoop van duurdere broodsoorten. Gewone bakkers zien volgens het Voorlichtingsbureau de grootste daling in volume en omzet.
  GfK gaat voor het Voorlichtingsbureau Brood, het pr-bureau van de bakkersbranche, de oorzaken van de daling nader onderzoeken. Vast staat volgens woordvoerder Frank Janssen wel dat „De voedselzandloper en in mindere mate de Broodbuik, het antitarweboek van de Amerikaan William Davis, zorgen voor veel onrust over brood.”
  De voedselzandloper keert zich met name tegen producten die voor hoge bloedsuikerpieken zorgen (brood, aardappelen, pasta en rijst), producten met een hoge ‘glycemische index’. Zo schrijft Verburgh onder meer: „Soms kan de glycemische index van volkorenbrood even hoog zijn als die van bruinbrood, of zelfs van witbrood. Sommige volkorenbroden zijn immers gemaakt van genetisch gemanipuleerde tarwe. […] Volkorenbrood of niet, het beste is eenvoudigweg geen of heel weinig brood te consumeren en dit zoveel mogelijk te vervangen door havermoutpap en andere alternatieven uit de voedselzandloper.” Haververkopers zien ook een ‘Voedselzandlopereffect’: zo steeg bij Graanpletterij De Halm, die diverse graansoorten levert aan onder meer veel natuurvoedingswinkels, de haveromzet met vijftig procent sinds Verburgh bij Pauw & Witteman zat.
  Het Voorlichtingsbureau blijft intussen de richtlijnen van het Voedingscentrum volgen, 6 à 7 sneetjes brood per dag voor een volwassene. Janssen: „Veel uitspraken over brood in deze boeken zijn onzorgvuldig en feitelijk onjuist. We laten ons niet verleiden tot een discussie die de verwarring alleen maar groter maakt. We blijven de positieve en gezonde eigenschappen van brood benadrukken.”

  advies voedingscentrum Schijf van Vijf
  60 kilo
  Nederlanders eten circa 60 kilo brood per jaar.
  Het Voedingscentrum geeft met de Schijf van Vijf eetadvies. Brood is een belangrijk onderdeel van gezonde voeding:
  Kind van 8: 3 à 4 sneetjes per dag
  Man van 25: 7 sneetjes per dag
  Vrouw van 50: 6 sneetjes per dag
  Man van 75: 5 sneetjes per dag

  Dit artikel is verschenen in het NRC Handelsblad van woensdag 13 november 2013 op pagina 2

 123. Pingback: Gelezen en goedgekeurd: Broodbuik | Project Gezonder

 124. Bastiaan zegt:

  Ik weet eigenlijk niet zo goed waar ik het moet posten.
  zat 1 febr. 2014 organiseert Weston Price Nederland een congres met als sprekers o.a. Sally Fallon (voorzitter van de Weston Price Foundation) en… Frits Muskiet. Belooft een interessante dag te worden ! Info vind je hier : http://westonprice.biedmeer.nl/

 125. maanfiets zegt:

  Tnx, denk dat ik daar wel heen wil.

 126. sigme zegt:

  Het zal wel aan mij liggen, maar ik vind die meneer die dat westonprice-forum bestiert zulke rare ideeen heeft dat ik niet eens meer wil kopen bij winkels die er adverteren. Voor mij besmet dat zo’n heel congres (en de sprekers..).

 127. Hans zegt:

  @sigme , denk dat http://www.westonaprice.org/dutch .iets anders is ? Wat bedoel je overigens met rare ideeen ?
  Evengoed zou ik er heen gaan als ik in de buurt was zoals lezers hier , no names 😉 van dit congres met Frits Muskiet …
  Vragen stellen mag misschien ook …..

  • Adriaan Keij zegt:

   Hans (en ‘sigme’), hebben jullie enig idee welke vreemde fratsen Goeroe Melchior Meijer allemaal uithaalt – naast het schrijven van zeer waardevolle stukjes zoals op dit blog?

   Ik haal bloemen&planten en rauwe melk bij resp een tuinder en boer die totaal anders tegen de ‘schepping’ aan kijken dan ik, maar zijn hun producten daarmee minder goed?

   Beoordeel Mike Donkers, zijn website en zijn Weston A. Price site (hij is de NL voorzitter) op de inhoud per item. Vwb zijn ‘vreemde’ ideeën: leg het hem voor, reageer er op. Maar “leven en laten leven”, zoals Kees altijd zei: “Een garnaal heeft ook een kop!” 😉

 128. Hans zegt:

  Bedoelde deze waar ik dat congres hier niet zie overigens in Nl. http://www.westonaprice.org/

 129. sigme zegt:

  @Hans, ik bedoel die van het Weston Price Forum, een van de medeorganisatoren ( http://westonprice.biedmeer.nl/Webwinkel-Page-513251/Team.html ).

 130. Hans zegt:

  @ Adriaan en Sigme , mis ik wat ?
  Melchior en vreemde fratsen , nee geen idee van ……vertel ? , kennelijk mis ik dingen dan……, maar wat ?
  Doe dan niet geheimzinnig en noem ,, man en paard ” en geen garnaal , en wie is Kees dan ?

 131. sigme zegt:

  @Adriaan: geen idee wat Melchior er voor gedrag of meningen op nahoudt die hij hier niet ventileert. Maar als hij hier hele rare ideeen uit zou dragen, zou ik hier niet reageren want dan zou ik aan zo iemand niet gelieerd willen worden.
  Als hij in zijn vrije tijd een hele rare snuiter blijkt, zal ik me niet bezwaard voelen door hier, waar hij slechts lichtjes afwijkend lijkt, te hebben meegeschreven.

  Als ik mijn melk haal bij iemand die me bestookt met diens zienswijze op de schepping, haalde ik elders melk. Is mijn melkboer zonder het mij te vertellen een diepgelovige , dan vind ik dat prima.

  Ik beoordeel de uitingen op de inhoud per item, en trek *mijn* conclusies.

 132. Maan zegt:

  Het nederlandse WAP forum heeft idd hele vreemde kantjes die niet met de ideeën van Weston Price van doen hebben. Met name de beheerder heeft zeer vreemde ideeen.
  Ik ben op het forum wel eens de discussie aangegaan met hem, maar het is een draaikont, veranderd zijn standpunten, gaat niet in op vragen en veranderd dan van onderwerp.
  Ook op een van zijn avonden ben ik eens de discussie met hem aangegaan, daar vertoont ie het zelfde gedrag.
  Hij onderschrijft de princiepes van WAPF Niet volledig en doet vrij vreemde aanbevelingen. zoals het aanbevelen van een vloeibare voeding en supplementen met waterstofperoxide

  Sally Fallon en Prof. dr. Frits Muskiet, zijn voor mij te waardevolle sprekers, om te laten verstieren door een foute gastheer.

 133. Ik vind dat Sigme gelijk heeft. Met mensen die ‘intelligent design’ aanhangen en beweren dat ze evolutie beter begrijpen dan Darwin himself (en roepen dat mensen geen dieren zijn) wil ik zo weinig mogelijk te maken hebben. Sally Fallon is een verhaal apart, waar ik niet nader op in ga 🙂 .

  Laat ik het zo zeggen. De WAPF…

  Kwakz…

  Nee, ik houd mijn bek. U begrijpt mij toch wel.

 134. maanfiets zegt:

  Het e-book broodbuik is bij bol in de aanbieding.http://www.bol.com/nl/p/broodbuik/9200000017760930/ je schijnt het met airmiles te kunnen betalen.

 135. Robert zegt:

  Heerlijk artikel. Hoop dat de simpele zielen dat ook eens lezen en eindelijk weer tot verstand komen!
  http://barracudanls.blogspot.nl/2014/01/broodhoax.html

 136. Peter van Scorel zegt:

  Heerlijk artikel idd robert.

  Vooral als je eens een oefening/wedstrijdje wil doen om de meeste drogredeneringen te spotten.

 137. Alex zegt:

  Hé Robert, dank je wel voor het (indirect) linken naar Kris! 😀

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1389298 NTR Academie: Kris Verburgh

  Hoop dat jij ook eens de moeite wilt nemen je in te lezen in het ‘paleo perspectief’ in plaats van je te focussen op het vinden van tegengif. 😉

 138. Robert zegt:

  jullie reacties zijn exact wat in de éénnalaatste alinea van het artikel wordt gezegd……

 139. Alex zegt:

  “Als je echt wat goeds wilt doen voor lichaam én geest moet je een meditatietechniek gaan aanleren. Veel effectiever en heilzamer dan de onzin die hier verspreidt wordt. Zie ook Wim Hof, the iceman.” aldus Robert in de Honig-draad. Af en toe zeg je zowaar iets zinnigs.

  https://melchiormeijer.wordpress.com/2011/11/11/hormese-comfort-heeft-een-prijs/#comment-19102

  Ga mediteren beste Robert en schei uit met je te ergeren over (de inhoud van) dit blog.
  Luister naar Wim en verminder de stress in je lichaam door naar buiten te gaan en lichamelijk aktief te wezen. 😉

 140. George zegt:

  Ha ha, da’s toevallig: ik lees net een heel interessant stuk ivm stress, meditatie en gezondheid.

  Het wordt mijns inziens echt interessant vanaf de Alinea: “Introducing Noetics”:

  http://transevolutionaryfitness.wordpress.com/2014/01/19/fitness-with-an-attitude-bodhibuilding-2/

  Enige citaten:

  “Traditional wisdom regards our taken for granted outlook and beliefs on life as a sort of ‘normal waking trance’ associated with post-hypnotic phenomena. Up to our first fifteen years of life are spent unquestioningly absorbing what we’ve been told is true. Beyond that, our education teaches us to think within those beliefs. We never question them. For wisdom traditions, we remain alienated and estranged to the nature of our own minds — we’re unknowing, unwitting captives of what’s taken for granted. And what’s taken for granted has exceptionally powerfully strong emotional roots. Too great a challenge to what’s taken for granted is scary, often feeling as if madness is intruding. For our emotional comfort and well being, dutifully adhering to ‘common sense’ keeps us safe and protected”.

  Verklaart veel over sommige reacties hier 😉

  “The Noetics of traditional wisdom calls that decisive turning point becoming awake to the nature of self — empowering wisdom gained that sets you free and independent. That’s the cornerstone of health and fitness. Just consider the turmoil and failures, the roller coaster rides from one kind of physical training to another, *one diet to another*, **always seeking solutions outside yourself through experts and gurus** ”

  “That means our emotions are systemic information to every cell of the body. Those messages move to cellular receptors, resulting in emotion as large molecules signaling your DNA. Stress messages stimulate catabolic or tissue disruptive genetic expression. Positive emotions circulating through your body to every cell are cause for rejoicing in benefiting cell repair and growth. Continuing stress suppressed your immune system. Long term subtly wears down and erodes your metabolism. Stress hormones make you gain fat.

  “You’re no longer lifting weights, you’re mindfully contracting muscles to move weights. You’re working for physiological states including pump, burn, hypoxia, and fatigue. And you’re not resting much between sets”

 141. George zegt:

  Toch nog een citaatje uit dat artikel, temeer het toch hier vaak gaat over de het waarom bepaalde kennis niet gedeeld wordt door het voedingscentrum, bepaalde professoren, de industrie, vele artsen etc. en niet te vergeten de publieke opinie:

  “By no means is a sweeping condemnation of the food and medical movements implied. **They are part and parcel of our culture**, their activities largely composed of doing what’s culturally taken for granted as doing the right thing. Those who condemn them on the basis of ignorance or conspiracy ***have missed the point***. The Paleolithic Prescription using tools of both medicine and cross-cultural anthropological analysis offered a moment of awakening we ought to take seriously by implementing the principle of awakening.

  Traditional wisdom regards our taken for granted outlook and beliefs on life as a sort of ‘normal waking trance’ associated with post-hypnotic phenomena.

 142. George zegt:

  and by the way: “100% of the population experience it in some form or another on a daily basis. It may even be that we live most, if not all, of our lives in various trance states, an idea suggested by the psychotherapist Stephen Wolinsky in his book Trances People Live.

  een artikel daar over: http://www.abouthypnosis.com/everyday-trance-states.html

  je kan natuurlijk ook het boek lezen 😉

 143. “Sloeg in als een bom” op een congres……; wellicht niet heel erg verrassend voor de lezers hier.

  Relatie tussen Type 1 Diabetes en Coeliakie aangetoond

  24 januari 2014 JDRF Nederland

  Baanbrekend wetenschappelijk onderzoek in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een verband aangetoond tussen de auto-immuunziekte Type 1 Diabetes (T1D) en coeliakie, beter bekend als glutenallergie.

  Wetenschappers Menno van Lummel en Bart Roep hebben aangetoond dat het enzym tTG, dat gluten in bijvoorbeeld brood omvormt tot een allergeen (een stof die een afweerreactie oproept) bij mensen met coeliakie, ook verantwoordelijk is voor het veranderen van pro-insuline dat in de Eilandjes van Langerhans wordt gemaakt om bloedsuiker te reguleren. Hierdoor kan een afweerreactie tegen deze eilandjes ontstaan die leidt tot T1D. Dit gebeurt vooral als er sprake is van ‘eilandjesstress’ (bijvoorbeeld door teveel vraag naar insuline, of bij virusinfectie of ontsteking), want dan wordt dit enzym actief.

  JDRF heeft, mede naar aanleiding van deze nieuwe inzichten, een onderzoeksprogramma uitgezet om verder onderzoek op dit terrein te stimuleren en ook te financieren.

  Coeliakie en TID

  De ziekte coeliakie komt vaak in combinatie met T1D voor. Vijf procent van de patiënten met T1D heeft ook glutenallergie. Coeliakie is echter geen complicatie van T1D: deze twee ziektes komen naast elkaar voor. Ook de volgorde waarin ze optreden is niet altijd hetzelfde: vaak is T1D de eerste ziekte, soms de coeliakie. Vooral jonge kinderen vormen een risicogroep.

  Belangrijke doorbraak

  Onderzoeksleider Professor Bart Roep: “Op een congres in Melbourne een paar weken geleden sloeg deze ontdekking in als een bom. Immers, ook bij andere auto-immuunziekten (bijvoorbeeld reuma) is de verandering van eiwitten (in dat geval in het kraakbeen, en door een ander enzym, PAD) de aanleiding dat het immuunsysteem zich tegen eigen weefsel richt.”

  http://www.jdrf.nl/nieuws/relatie-tussen-type-1-diabetes-en-coeliakie-aangetoond

 144. De relatie tussen tarwe en diabetes type 1 is overduidelijk. Maar dit mechanisme is nieuw en spannend! Het bevestigt dat diabetes type 1 (net als de meeste andere auto-immuunziekten) een tarweziekte is.

 145. Eet tarwe, pick your auto-immune disease.

  Ook als je het ‘slechts’ een paar keer per week eet.

  Polderpaleo.

  Zucht.

 146. Robert1970 zegt:

  Even een Robertje doen, dat mag ik natuurlijk, simpel een link droppen.
  http://www.doctoroz.com/episode/wheat-belly-diet-lose-wheat-lose-weight
  Verschil is wel dat ik geen trol ben. Dr. Oz omarmt Wheat Belly.

 147. Robert zegt:

  En ook “broodbuik” is het zoveelste paleo verzinsel.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22209501

  • George zegt:

   Het artikel gaat weliswaar over afvallen en het eten van granen/brood en niet over paleo en zeker niet over het paleo *perspectief*, maar toch fijn dat je ons deelgenoot laat zijn in jouw superieure intelligentie !

 148. Robert zegt:

  Glutenvrij dieet kan gezondheid schaden’

  0 371 Nieuws
  ‘Een glutenvrij dieet volgen zonder medische noodzaak en goede begeleiding, kan de gezondheid schaden.’ Dat stelt de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). De patiëntenvereniging noemt een glutenvrij dieet modieus, maar eenzijdig.
  'Glutenvrij dieet kan gezondheid schaden'

  ‘Een glutenvrij dieet zonder medische noodzaak kan schadelijk zijn, omdat in gluten bevattende granen zoals tarwe of spelt veel gezonde bouwstoffen en vezels zitten die belangrijk zijn voor het lichaam’, aldus de patiëntenvereniging.

  De NCV stelt dat alle publicaties die verschijnen over de vermeende effecten van gluten nauwelijks wetenschappelijke basis kennen. ”Van brood word je dik, het is ongezond en dat ligt met name aan de gluten’, luidt zo ongeveer de boodschap van de media. Brood zou een schadelijk product zijn voor grote bevolkingsgroepen’, schetst de NCV.
  Hype uit de VS

  De NCV noemt die gedachte, dat brood en gluten ongezond zouden zijn, een uit de VS overgewaaide hype. Glutenvrij eten is volgens de huidige wetenschappelijke studies voor hooguit 3 à 4 procent van de mensen een goed idee: dat zijn mensen die vanwege glutenintolerantie (coeliakie) of glutensensitiviteit dit dieet zouden moeten volgen. Bewijs dat het voor andere groepen mensen gezond zou zijn, ontbreekt.

  door Maurits van Aalst

 149. Arjan zegt:

  Ziet er naar uit dat de NCV minder leden krijgt dan gedacht 🙂

 150. Krijg nou wat, de alternatieven met hun niet aflatende gezever dat antieke tarwesoorten ‘gezonder’ zouden zijn (ook een stokpaardje van Davis, zucht) lijken althans een beetje gelijk te hebben. Shit happens.

  Moderne tarwe is kennelijk inderdaad nog minder geschikt voor consumptie dan de armoe die in de Bijbel wordt gepromoot, althans voor mensen met manifeste darmproblematiek. Natuurlijk zal nu in heksenkringen juichend worden rondgebazuind dat Einkorn en spelt helemaal geweldig zijn. Maar vergeet niet dat de oude Egyptenaren ook al graszaadwrakken waren.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24521561

 151. Pingback: Gelezen en goedgekeurd: Broodbuik - Project Gezonder

 152. George zegt:

  What if I told you: It’s ok to change your opinion based on new information?
  http://freetheanimal.com/2014/02/phytate-becomes-nutrient.html

 153. Johan zegt:

  “Tarwe is graszaad. En graszaad is bedoeld om nieuwe grasplantjes te maken, niet om te worden opgegeten…” Wat een flauw argument! Absoluut NIETS van wat wij eten is bedoeld om te worden opgegeten. In sla zitten ook gifstoffen. Maar niets eten is tot nader order geen alternatief. Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar. Nooit gehoord van co-evolutie? Mijn advies: zorg voor veel variatie in je voeding, en vermijd die dingen waarvan je last blijkt te hebben.

 154. Johan, bijna alles wat je zegt wordt overal op dit blog vet onderschreven. Alleen is het oorlogstuig dat graszaad heeft ontwikkeld net even gemener dan veel andere – vaak zelfs hormetisch werkende – gifstoffen. Verder blijkt de relatief enorme glycaemische load die een op graan gebaseerde voeding meebrengt voor de meeste mensen op den duur problematisch te zijn.

  Er is beslist sprake van co-evolutie. In het voordeel van de soort tarwe 🙂 .

 155. Johan zegt:

  Melchior, dat sommige mensen er last van kunnen hebben zal ik niet ontkennen maar graag zie ik e.e.a. in perspectief. Ik kwam hier toevallig terecht en wil de controverse niet oprakelen, maar denk dat Davis overdrijft. Er bestaat veel gemener plantaardig oorlogstuig, bv. mutagene glycosides in -nochtans ook voor voeding gebruikte – varens (evolutionaire ouderdom ca 340 miljoen jaar), of leververnietigende toxines in de sago producerende Cycas (280 miljoen jaar); grasachtigen zijn veel later ontstaan (55 m. jr), ongeveer tegelijk met de primaten, en dus écht samen met ons geëvolueerd. Dat is op zich geen bewijs, maar geloof lijkt hier soms belangrijker dan feiten. Het broodbuikverhaal blijft voor mij – tot bewijs van het tegendeel – een broodje aap. Ik heb al te veel van dat soort beweringen zien komen en gaan.

 156. maanfiets zegt:

  Hier maar even,
  Bij ,ODE The Optimist een online cursus met David Perlmutter en de gelegenheid tot het stellen van vragen.
  Geen idee wat het kost, zal wel veel zijn 🙂

  http://theoptimist.nl/events/perlmutter/

 157. George zegt:

  There is strong evidences that wheat consumption is a risk factor for CHD. People at risk of CHD should avoid wheat as should those trying to lose weight. In all cases, stopping wheat consumption for a month for example to see how one feels without wheat is always a good idea:

  http://freetheanimal.com/2014/03/coronary-heart-disease.html

 158. Matthijs zegt:

  Nogal overdreven sterke conclusie nav slechts enkele indirecte correlaties en studies bij dieren … tja, zo kun je alles wel bewijzen

 159. Fien zegt:

  Nee! Driewerf nee! We hebben Robert al. We kennen je standpunt, Matthijs. Echt. Je hebt het pas honderd keer in alle toonaarden herhaald. Niet nog een paar honderd keer, alsjeblieft niet!

 160. Het is inderdaad geen bewijs, Matthijs. Dank voor die notitie!

  Alles wel, hoop ik?

 161. Lol. Zou Fred Brouns dit kunnen waarderen 🙂 ? Zou hij het begrijpen?

  http://www.wheatbelly.com/articles/folly

  “Hitting oneself in the hand with a rubber hammer reduces pain and swelling, human study finds.”

  Replacing modern steel hammers with rubber ones may reduce pain and swelling for those who strike their hands with hammers. Published in the British Journal of Hand Pain, researchers investigated how using rubber hammers to strike hands can reduce swelling, bleeding, and pain compared to modern steel hammers.

  The research was prompted by the team’s theory that the rubber hammer might prove beneficial to hand pain sufferers. Findings showed that patients experienced “a significant decrease” in the severity of pain and swelling after replacing steel hammers with rubber ones. Researchers at teams in both Canada and Italy found that using the rubber hammers also decreased the amount of bleeding and even bone fractures.

  This is the first study that has provided evidence for the potential role of a staple household tool towards improving symptoms of pain, reducing swelling and bleeding and other discomfort associated with striking one’s hand with hammers.

  Wiley Carpenter, founder of RHG (Rubber Hammer Global), who funded the research, said that the company had expected these results but were surprised by how strong the results were. “I knew we would see some improvement, but the results were quite striking…no pun intended.”

  Over a six-week period in 2013, ten of twenty participants aged 18-59 years who were classified as having moderate pain from striking their hands with hammers incorporated the use of rubber hammers into these activities, while the other 10 continued to use steel hammers. All ten of the subjects using the rubber hammers reported less pain, less swelling, and less bleeding. Many of the participants using rubber hammers noted that the practice still hurt, but that the pain was far less noticeable and easier to manage. The researchers said that while the results were promising, larger studies were needed in order to confirm this approach. Carpenter noted that, “while the size was limited, such positive results can provoke clinical interest in more significant studies.”

  The results of this study may serve to quell so-called “hammer hysteria” created by a Midwestern doctor who recently appeared on the Dr. Oz show discussing his book, Hammer Hands. He claims that you shouldn’t strike your hands with hammers at all. And that by ceasing to do so, one can experience complete reversal of hand swelling, pain, and bleeding, in addition to improved moods, less foul language, and improved piano playing ability. The hand-tool industry has been quick to note that only those with arthritis should avoid striking themselves with hammers and that otherwise there is no need to cease doing so.

  Gary Miller

 162. marietsebiel zegt:

  Ha, ook een goeie voor RN #glutenvrijbrood

 163. Gert Weitkamp zegt:

  LOL

 164. keimpsk zegt:

  Schitterend!

 165. Jochie zegt:

  Broodbuikdieet. Broodbuikdieet. Broodbuikdieet. 20 kilo afgevallen in 100 dagen!!!!! Glutenvry biertje x3 per dag. No problem. Vis, vlees, eieren, noten, peulvruchten, kaas, en veel groenten. Beetje fietsen en klaar is kees. 200 gram per dag!!! Weg bierbuik, oftewel broodbuik. Geen brood, geen pasta, zeer weinig tarwe (want DAT zit echt bijna in ALLES verwerkt, zodat men er ook lekker verslaafd aan blijft) en dus weinig gluten en gliadinen, zeer weinig rijst, weinig aardappels, minder toegevoegde suikers. LAAG G.I. VOEDSEL!!! Voedingcentrum (en andere instanties en clubs) heeft een zwaar dubbele agenda dus NIET naar luisteren, spijtig genoeg. Leest allen het broodbuik boek van William Davis. My hero. Tevens had ik 33 jaar lang last van brandend maagzuur dat- thank God- binnen 24 verdwenen was. Nooit meer teruggekomen! Dankzij alleen stoppen met tarwe, de grootste misdadiger in de geschiedenis vd mensheid. Biggest hoax on this planet, EVER!!! Ik herhaal 100 dagen 20 kilo foetsie. Nooit meer het zuur en ik leef nog lang en gelukkig. 2 ons per dag. Niet stoppen met mn biertje en naar hartelust veel recepten uit William Davis’ boeken proberen. Wow, wat laten we ons massaal neppen. Voedingcentrum: shame on you

 166. Pingback: Energieker, blijer & meer focus dankzij Paleo! | JanineSchrijftJanineSchrijft

 167. Mark zegt:

  Ik vind dit echt gevaarlijk. Drie van die buiken tonen en dan zonder blikken of blozen zeggen dat het tarwebuiken zijn. De hele hetze tegen tarwe is ongegrond en niets is bewezen. Het gaat er ook om WAT je op je brood doet. Een broodje kaas bevat evenveel calorieën als een broodje kroket. Mensen die stoppen met brood eten veranderen vaak ook andere aspecten in hun voeding en hun levensstijl, ze gaan bijvoorbeeld meer bewegen. Natuurlijk valt Jochie hierboven af, want hij gooit zijn hele levensstijl om. Maar dat hij afvalt ligt dus niet enkel aan het bannen van tarwe. Om af te sluiten: het is heel simpel, je verbrandt calorieën en er gaan calorieën naar binnen. En de balans er tussen bepaalt of je afvalt of aankomt. Een snee volkorenbrood bevat 82 kcal. You do the math.

 168. Ronald de Haan zegt:

  Er is niets nieuws onder de zon. Het dieet van Dr Davis is exact hetzelfde dieet als het proteinen-dieet van de beroemde Amerikaanse arts Dr Atkins.
  Zijn boek “Dr Atkins’ Super Energy Diet” is door hem al geschreven in 1977!
  mvg Ronald de Haan Curacao.

 169. Hans zegt:

  Om Huib Stam op Fl maar even te helpen , die daar verwees naar ,,biertieten” ,een artikel van Melchior deze ? https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/07/03/de-onvermijdelijke-post-over-broodbuik/ , in een wezensvreemd artikel van een Coeliakie-patiente http://www.foodlog.nl/artikel/wendeline-waagt-zich-aan-croissants/

  Heb de Mini-gids van http://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/dieet-afvallen/dieten/nieuws/2015/minigids-dieet-2015/ net ontvangen .

  Brood(volkoren) is gezond en glutenvrij is een hype…… duzzz………. , bestel en lees en krijg last van kromme tenen 🙂

  Off-topic , https://mariethoen.wordpress.com/ , paar keer gereageerd , kan niet ?

 170. marietsebiel zegt:

  Hans je zat in de spam, ik heb je eruit gehaald 😉 WordPress heeft van alles veranderd en nou doet hij een beetje raar. Ik ga kijken !!!

 171. marietsebiel zegt:

  Ha, ha, die Guido toch. Wordt steeds rebelser. Als dat maar goed gaat #ban 😉

 172. apaulonia zegt:

  Nederland leidt internationaal onderzoek naar de bijwerkingen van brood. Daarvoor is een budget van 1,5 miljoen euro beschikbaar. Is dat niet al gebeurd door diverse onderzoekers? Kan dat geld niet beter naar Esther voor haar onderzoek?

  http://www.nu.nl/wetenschap/4356069/nederland-leidt-internationaal-onderzoek-bijwerkingen-brood.html

  • Adriaan Keij zegt:

   Wow, een ‘onderzoek’… Wie doen er een mee? “Naast de Universiteit Maastricht doen ook de Universiteit van Wageningen en het Nederlands Bakkerij Centrum mee.” Ja, staat er echt… Zou Maastricht opgewassen zijn tegen Wageningen Unilever Research en de bakkersbelangenclub?

   De uitkomst staat al vast, dit is een schijnonderzoek en pure geldverspilling. Wiens brood men eet…

   • Andre zegt:

    Heb je ook gezien wie “Maastricht” in dit geval is? Fred Brouns staat nou ook niet bepaald bekend om zijn kritische houding jegens SchijfVanVijf en GezondeHeleGranen… De uitkomst van dit “onderzoek” is inderdaad bij voorbaat al bekend: er is niks aan de hand en mensen zonder aangetoonde celiac of glutenintolerantie moeten gewoon hun volkorenboterhammen blijven eten (bij voorkeur besmeurd met Becel voor je cholesterol)

    • Adriaan Keij zegt:

     Andre, die ga ik quoten: “besmeurd met Becel”, prachtig! En ja, het is deze ingeslapen professor BoodBrouns die deelneemt aan het onderzoek: https://www.bakkersinbedrijf.nl/professor-brouns-hekelt-hypes-tegen-brood/ Maastricht University moet zich diep, diep schamen als ze toestaan dat zo’n vooringenomen man deel mag uitmaken van dit ‘onderzoeks’ team. Het zal de ‘wetenschap’ nog meer besmeuren (!) dan nu al het geval is, mark my words.

     En wie denkt dat Wageningen Unilever Research, Mr Brood Brouns en het uiteraard geheel onpartijdige Bakkerij Centrum een écht onafhankelijk unbiased eerlijk onderzoek gaan doen moet nodig naar de dokter: wateroverlast tussen de oren, de dijken zijn reeds doorgebroken!!

     Als er dan toch geld over een balk gesmeten moet worden, gooi het dan liever richting Melchior Meijer. Krijgt hij wat armslag om z’n boek af te maken, vanuit een zonnig Spanje…

 173. Pingback: Zomerreflecties van een would be fietsenmaker | Het Paleo Perspectief – The Blue Economy – Entering into the 6th Wave

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s