N=1 Skateguru, nonnen, voetschimmel en Graves

camembert_cheese_16x9

Dit wordt even een korte tussendoorpost. Het was eigenlijk een antwoord op Number One Skate Guru Marin, maar qua content kan het net doorgaan voor Post en omdat ik verschrikkelijk weinig tijd heb momenteel, dacht ik WTF.

Inderdaad Marin, die associaties (kaas, geslachtsdelen, mondgezondheid) zijn nogal onvermijdelijk, vooral als je bedenkt dat ook sperma een goede bron van K2 MK-4 is, of hoort te zijn ;-). Het raadsel van de hogere levensverwachting van vrouwen is weer een stukje minder raadselachtig, al is het wel verdacht dat juist nonnen van alle vrouwen het oudst worden.

Je hebt geen gaatjes meer. Cariës komt volgens de n=1 bank nauwelijks nog voor na paleo-omschakeling. Eventuele parodontitis schijnt een hardere noot te zijn om te kraken. Er zijn mensen die er alleen op een all meat diet vanaf komen. Die ziekte heeft mijn warme belangstelling, want ik vermoed dat ze ons heel veel kan leren over de vele aandoeningen die er mee samenhangen.

Tandartsen kunnen ons – als ze willen – heel veel vertellen over onze algehele gezondheidstoestand. Die van jou is kennelijk een wijs man!

En bedankt voor de poepjes in de slaperige ochtendoogjes! Dat is dan n=2, want een half jaar geleden vertelde iemand mij dezelfde ervaring. Zelf heb ik er nooit zo bij stilgestaan, maar nu je het zegt, van die brokken en korsten heb ik ook al sinds jaren niet meer… Best jammer eigenlijk. Dat wegbikken had iets knus.

Als we toch over triviale dingetjes bezig zijn, nog maar een n=1tje. Ik kreeg een mail van een meisje (oude schoolvriendin) die hier ‘stiekem’ leest en ruim een jaar ‘paleo’ is. Allerlei kwaaltjes verdwenen (migraine, oprispingen, restless legs, paniekaanvallen), maar haar hardnekkige voetschimmel hield stand. Het werd minder, maar stak toch telkens weer de kop op. Enig doorvragen leerde in mei dat ze nog geregeld kaas at (wie niet ;-)). Ik stelde voorzichtig voor om ook die kaas eens een poosje te skippen. Bingo. Binnen een week waren haar tenen helemaal schoon. De littekentjes tussen haar tenen heelden en het jeukende gedoe kwam niet meer terug. Vorige maand was ze bij familie in Frankrijk, gaf zich over (wie zou dat niet doen ;-)) en voilà, binnen enkele dagen jeuk en beginnende laesies, hoewel ze een groot deel van de dag vrijwel naakt en zeker zonder schoenen op het strand lag. Thuisgekomen at ze geen kaas meer en… weg schimmel.

N=1, maar ik dacht, ik meld het maar effe ;-).

Trouwens Marin, had jij niet een n=1 visusverbetering in de aanbieding? Doe ons een plezier en geef ons een dioptrietje minder :-).

Algemeen: lees even de Margriet! Ik moest een verhaal schrijven over schildklieraandoeningen en hoewel ik paleo bijna per definitie niet noem in brood-op-de-plank stukken (om het ‘daar heb je hem weer’ effect te voorkomen en omdat vrijwel alle redacties het evolutiegeneeskundige perspectief uit de grond van hun hart verafschuwen) werd ik min of meer gedwongen een casus te behandelen van een vrouw die de ziekte van Graves uitschakelde met paleo. Bij wijze van wederhoor nam ik ook contact op met Prof. Dr. Bruce Wolffenbuttel van de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie. Zijn vriendelijke antwoord kwam prompt en was buitengewoon verheugend. Voor het stuk moest ik het vanwege de ruimte en de ‘moeilijke woorden’ zo’n beetje slachten, maar op zijn blog kun je zijn volledige commentaar nalezen.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

83 reacties op N=1 Skateguru, nonnen, voetschimmel en Graves

 1. Corrien zegt:

  Nog zo’n heerlijk beeldende manier van spreken/schrijven;
  Het raadsel van de hogere levensverwachting van vrouwen is weer een stukje minder raadselachtig, al is het wel verdacht dat juist nonnen van alle vrouwen het oudst worden 😉

 2. Corrien zegt:

  Verder; zal op zoek gaan naar de Margriet en Prof.Dr. Bruce Wolffenbuttel voordragen als spreker op het volgende Langerhans Symposium
  http://www.diabetes2.nl/nl/onderwijs/9e_langerhans_symposium_2013/home.html

  • Janet Noome zegt:

   Off topic: Hoi Corrien, heb jij invloed op de keuze van sprekers voor het Langerhans symposium? Ook van 2013? Ik ben 13 juni geweest en miste een spreker die het over een voedingsinterventie had. Ik heb me er werkelijk over verbaasd dat voeding bij DMT2 helemaal niet aan de orde kwam. Het is helemaal geen item bij de behandelaars (anders dan de diëtist!). Het was een en al medicatie propaganda. Zelfs de maagverkleiningen kwamen aan de beurt… De laatste spreker noemde voeding nog, maar dat werd verder min of meer genegeerd en afgedaan al te lastig om vol te houden. Hallo! En na een maagverkleining dan? Dan begint de ellende vaak pas goed. Ik snap niet dat de behandelnadruk ligt op bijsturen met medicatie van een uit de rails gelopen diabetes. Terwijl als je de voeding strak aanpakt er weinig meer uit de rails hoeft te lopen in het algemeen. Bij de bron beginnen en niet pas bij de achterdeur behandelen is mijn mening.
   Terwijl ik meen te weten dat een Henk Bilo mooi wat gewicht is kwijt geraakt door een koolhydraatbeperking 😉 (correct me if I’m wrong).
   Dit moest ik even kwijt….

   • Corrien zegt:

    Nee, heb ik geen invloed op, maar men vraagt wel steeds vooraf of je vragen hebt, die dan als ze interessant genoeg zijn daar behandeld worden. Dus wie weet als we nu eens massaal om een bijdrage van deze Prof. vragen……
    Zelf ben ik fysiotherapeut en toen het eerdere jaren over bewegen ging ben ik wel 2x geweest. Dit jaar heb ik overgeslagen.
    En inderdaad zelfs Dr. Frank van Berkum (sorry MM) werd al flink op de hak genomen.
    Een dieet/leefstijlverandering is natuurlijk lang niet zo lucratief en inkomensstabiel als andere interventies….
    En eerlijk gezegd; ik opper wel eens wat in die richting, maar als mensen niet al zelf geïnteresseerd zijn, vind ik het moeilijk (veel ge- ‘ja maar’) en helaas ken ik in mijn omgeving geen diëtist(e) als jij.

   • Chris zegt:

    Waarom altijd moeilijk doen over maagbandjes enz?? Ik heb zelf sinds 5 jaar een maagbandje en ben sindsdien 75kg kwijt. Sinds 2 jaar heb ik Paleo ontdekt, door een orthomoluculair dietiste. Ben er heel tevreden over, heb alleen met deze warmte moeite om het bio ijs te laten. Mijn bloedwaardes zijn altijd keurig, na mijn gebit te laten “opschonen” heb ik ook geen ijzergebrek meer. Toch blijf ik erbij dat mijn gewichtsverlies mede door het maagbandje is gekomen, het heeft in elk geval geholpen!! Zeker als je hele omgeving afkeurt als geen carbs eet, want dat is wel erg extreem!

   • Jo tB zegt:

    Janet, je schrijft:
    “Ik snap niet dat de behandelnadruk ligt op bijsturen met medicatie van een uit de rails gelopen diabetes.”
    Ik snap het wel, en ik behoor tot de doelgroep (Mariet Hoen ook). De gezondheidsraad bepaalt de behandel protocollen van diabetes T2. Is je cholesterol verhoogd, dan aan de statine. Er wordt beslist niet gekeken naar voeding. Wanneer mijn Hba1C verhoogd is = medicatie verhogen. Dus ik ga vrolijk mijn eigen gang. Ik zoek alles uit op internet en trek mijn eigen conclusies.

   • In reactie op Janet.

    Henk Bilo, Henk Bilo…

    Is dit ‘m? In that case zeg ik: mijn god, mijn god, waarom hebt u etc.

    • Ik weet dat de fitheid van een dokter niets zegt over zijn competentie. Echt, ik weet het. Deze kan een fantastische internist zijn. Ik kan daar niets over zeggen. Maar als ik bij een diabetoloog dergelijke uitgesproken sarcopenie zie, zo’n duidelijke viscerale adipositas, zo’n toonbeeld van metabole ontsporing, dan bekruipt me ongewild toch het sterke gevoel van ‘de lamme helpt de blinde’.

   • Hielkje zegt:

    Jo en Margriet, de Prof. waarmee Melchior contact opnam bij wijze van wederhoor van zijn artikel , Prof Dr. Bruce Wolffenbuttel, schrijft op zijn website o.a. een verhaal over de praktijk van metingen van Hba1c. Nogal bijzonder naar mijn idee. http://gmed.nl/?p=1021

   • Jo tB zegt:

    Hielkje, wow! Wat een uitleg over meten is weten. Een zin sprong er voor mij bijzonder uit:
    En hiermee komen we aan de moraal van dit verhaal: iedereen staart zich zo blind op de resultaten van een laboratoriumuitslag, dat hieraan magische waarheid wordt toegekend.

    Lab resultaten worden zo langzamerhand heilig verklaard. En de behandeling wordt daarop afgestemd. Dat maak ik al jaren mee met mijn diabetes.

    ik ga beslist op zoek naar wat Hempe hierover schrijft.

 3. Hi Melchior,

  Op het gevaar af ‘ge-renevandergijpt’ te worden, de dames boffen maar met die extra bron voor K2 MK-4 🙂 en ik hou het voor mezelf dan maar vooral op de kaas e.d.
  Op het mysterie van de nonnen heb ik geen pasklaar antwoord, maar het zou natuurlijk toe te wijzen kunnen zijn aan een ‘wonder’ of is het toch de combinatie van serene rust, bezinning, onthouding, het vasten, de cellen zonder verwarming en af en toe een lekker stuk trappistenkaas???
  Visus: mijn myopie is niet verbeterd, nee. De aanvankelijke verbetering waaraan ik toen dacht is eigenlijk presbyopie. Ja, ja, ja ouderdomsbijziendheid en dan weet je ook direct de reden waarom ik hier niet veel gewag meer van heb gemaakt :-). Nu contactlenzen met iets strakkere passing op de oogbol. Gaat een jaartje helpen, aldus de optieker, maar dan komt de leesbril, onvermijdelijk toch weer dichterbij..
  Oud vriendinnetje en het geheim van het tenenkaasimperium? Ongelooflijk dat zelfs dagen op het strand niet helend voor de laesies tussen haar tenen waren. Was het een strand aan een zoetwater meer ipv de zee?
  Toch wil ik je een opmerking van mijn kapster niet onthouden: mijn haar, maar ook dat van mijn zoons schijnt harder te groeien dan van haar andere knipklanten. In mijn geval, de haren die er nog zijn. Dat de kruin en de inhammen dunner worden heeft toch meer te maken met Alopecia androgenetica en de gevoeligheid voor DHT. Meer lignanen eten?

 4. George zegt:

  Ik weet weer even niet waar ik dit moet plaatsen, maar overgewicht hangt samen met het inkomen; dat zegt en verklaart toch eigenlijk alles!?
  Citaten:
  – “Naarmate het inkomen in het huishouden lager is, neemt het overgewicht toe”
  – “Ernstig overgewicht komt onder de jongeren in de laagste inkomens 3 keer zo vaak voor als onder leeftijdsgenoten met het hoogste inkomens”.

  In Afrika, daar zie je precies hetzelfde

  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/08/07/15-procent-jongeren-heeft-overgewicht/

  • Afrika is geen land, maar een continent met 53 (sommigen beweren 54) landen, gevuld met diverse volken, culturen en eet- en leefgewoonten. Je kunt dus niet zomaar zeggen dat er ernstig overgewicht is in Afrika. Over het hele continent genomen, durf ik nog wel re beweren dat het tegendeel eerder waar is.

   • George zegt:

    je hebt helemaal gelijk: Afrika is geen land.Anderzijds beweerde ik ook niet zozeer dat “er” ernstig overgewicht is in Afrika, maar mijn punt was vooral dat ik wilde bevestigen dat armoede en overgewicht samenhangt. En zelfs in landen in Afrika. “Zelfs” omdat ik gelezen heb (en ik kan even niet zo snel de bron meer vinden, vandaar wellicht mijn overdreven generalisatie) dat die mensen overgestapt zijn van natuurlijke voeding op rommel en sindsdien overgewichtig zijn. De auteur wilde in dat artikel aantonen dat er ernstige gevolgen zijn van het eten van “processed” en kh-rijk voedsel….

 5. James Pot zegt:

  Zoals bekend zit ik ook erg krap in mijn vrije beschikbare tijd.Lees wel even mee zo nu en dan. Voetschimmel door kaas consumptie??? Allergische reactie/. Wij gaan bijna geen dag zonder kaas. Voetschimmel helemaal verdwenen na we gestopt zijn met tarwe produkten. En ja, haar op mijn kruin begint terug te komen. Lijkt wel.

  • James, ik pieker me suf over de eventuele rol van zuivel in de pathogenese van voetschimmel :-). Ik heb geen verklaring, maar een korte online Spaziergang leverde nog zo’n case op. Als het effect echt is ben ik heel benieuwd naar het mechanisme.

   • Ferdinand zegt:

    Misschien goed om eens te denken in de richting van Staphylococcus Aureus. Deze bacterie vormt binnen de melkveehouderij een probleem an sich. Veel / de meeste zuivel komt van koeien welke een bepaalde mate van besmetting met SAU kennen, ook in de melk. SAU wordt ook wel in verband gebracht met huidschimmel (bij het ontbreken van bepaalde peptiden is de weerstand tegen indringers sterk verminderd).

    • Dank Ferdinand!

     Is een staph-infectie aan de voeten niet per definitie een complicatie van een uit de hand lopende tinea pedis (bij iemand die al behoorlijk immuun-gecompromitteerd is)?

     Misschien is wat ik zeg dom. Kan nu even niet zoeken, maar dat ga ik zeker doen!

   • Jo tB zegt:

    Melchior, ik heb jaren lang last gehad van schimmel aan mijn linker voet (tussen kleine teentje en de teen ernaast). Het ging niet weg toen ik 2001 stopte met zuivel eten (intolerantie). Bij mij ging het uiteindelijk weg toen ik stopte met het dragen van gesloten pumps naar kantoor en panty’s. Sinds mijn pensioneering draag ik makkelijke, ruime schoenen ’s winters en open sandalen ’s zomers.

  • Nou James, ben benieuwd naar de toestand op mijn kruin over pakweg een jaar. Wel ergens gelezen dat onder invloed van ligninen de enzymatische omzetting van testosteron naar DHT verhinderd en dat je daardoor dus de haarwortels die gevoelig zijn voor DHT spaart waardoor de haargroei in die follikels wel op een normale manier doorgaat.

 6. Ferdinand zegt:

  Zolang er een vraagteken achter staat kan het niet dom zijn! #dtv 🙂

  Ik snap je redenering en denk dat het zeer aannemelijk is dat de sau infectie secundair is. Paleo zal dus een goede basis leggen maar het feit blijft dat sau (te) veel aanwezig is. Hij m/v wordt gezien als een ‘normale’ algemeen voorkomende huidbacterie. Bij melkkoeien brengt de sau echter problemen met zich mee waarbij symptomen variëren tussen ontzettend subklinisch en ontzettend klinisch. Dankzij dat subklinische karakter komt sau dus ook veel ongemerkt voor en zeker ook in melk. Hiermee worden dan ook steeds meer verbanden gelegd waarvan bv mrsa een bekende is, met oa dank aan het antibioticagebruik in de dierhouderij.

  Verder redenerend kan het natuurlijk ook zo zijn dat de problemen bij melkkoeien als gevolg van sau ook weer secundair zijn en misschien wel onnodig groot zijn vanwege tarwe-geïnduceerde immuniteits-vermindering…zucht. Hoe kijk jij binnen het paleo perspectief aan tegen graanconsumptie door herkauwers? Koeien eten bij voorkeur gras wat nog niet in de aar zit dus zou je verwachten dat ze ook niet op granen zijn geëvolueerd? En als er iets is wat koeien gevoerd wordt…

 7. Jo tB zegt:

  Off topic, ik kwam net onderstaand link tegen. Er is al een verstandig volk, nu de rest nog.
  McDonald’s closing all restaurants in Bolivia as nation rejects fast food.

  http://www.naturalnews.com/040752_Bolivia_McDonalds_restaurants_fast_food.html

 8. Janet Noome zegt:

  Wie meer wil weten over Hashimoto kan ik dit blog aanraden. http://outsmartdisease.com/thyroid-blog-hashimotos-disease/ Marina Gutner (what’s in a name ;-)) PhD en medisch journalist heeft zelf Hashimoto en beschrijft haar zoektocht om van haar klachten af te komen. Ze eet sinds een kleine 2 jaar paleo. Ze twittert onder @OutsmartDisease .
  Trouwens ook prof.dr. Bruce Wolffenbuttel is te vinden op twitter. Jammer dat hij je naam niet noemt. ‘Een’ journalist is wel erg algemeen…. Trouwens ook jammer dat jij niet twittert!

  • Dank Janet!

   Inderdaad, what’s in a name. Ik schudde ooit de hand van een darmspecialist genaamd William Rufter :-). Iemand heeft geloof ik een hele site met dat soort toevalligheden.

   Prof Wolffenbuttel noemde mijn naam niet op zijn blog uit overwegingen van discretie. Hij vroeg me later of hij dat alsnog mocht doen. En bovendien heb ik gereageerd. En daarbij, zulks kan me geen moer schelen ;-).

   Twitter? Ik verlies nu al veel te veel productieve tijd aan dat verrekte Intellectual Black Hole called The Internet…

  • Fien zegt:

   In de categorie nomen omen is mijn favoriet rolstoelbedrijf Beenhakker. 🙂 Neehoor, dat heb ik niet verzonnen.

 9. Daniel zegt:

  Een leuke tabel van vitamine K2-mk4 in verschillend soorten voedsel: http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/x-factor-is-vitamin-k2#fig4

 10. fran zegt:

  “Dat wegbikken had iets knus”. Haha!

 11. Janet Noome zegt:

  Haha. Geen idee hoe oud die foto is van Henk Bilo. Volgens mij is hij een stuk slanker nu. Maar zeker weten doe ik het niet. Ik heb hem alleen nog maar met kleren aan gezien 😉 Dat flesje oranje suikerwater in de vensterbank vind ik wel een dissonant op de foto.
  Maar zonder gekheid prof. dr. Henk Bilo is een aimabel man met humor en een grote deskundigheid op het gebied van diabetes. Maar voeding is, denk ik, niet zo zijn ‘ding’.

  • Op deze foto is dat flesje suikerwater juist een prachtige consonant ;-)!

   Ik neem onmiddellijk aan dat Bilo een goeie vent is. En ook dat jij hem alleen met kleren aan hebt ontmoet :-).

   Maar wat me dwars zit is het volgende.

   Onbevestigde berichten zeggen dat dokter Bilo zijn pathologische abdominale vetgordijn/viscerale vetdepots heeft geëlimineerd met een low carb approach. Ik stel me het volgende scenario voor. De zeer waarschijnlijk zwaar lipofobe dokter stelt bij zichzelf het atherogene lipoproteïneprofiel vast. Hoge trigs, normaal of iets verhoogd LDL, laag HDL. Misschien wel een wat verhoogde bloeddruk, opkruipende nuchtere glucose. Je hoeft geen metingen te verrichtten om die trend vast te stellen, het plaatje verraadt zulks. De dokter weet dat zijn metabole profiel is geassocieerd met vooral diabetes en hart- en vaatziekten. Maar hij leeft al zoals hij zijn patiënten adviseert dat ze moeten leven. En hij ziet tot zijn ontzetting dat het niet werkt. ‘Zelfs’ de laag gedoseerde statine die in zijn kringen gemeengoed is (ter ‘preventie’) zet geen zoden aan de dijk.

   Dus duikt hij eens in de literatuur. En ziet dat terugkeer naar een meer soorteigen voeding (met aanzienlijk minder koolhydraten) de enige manier is om zo’n gevaarlijk metabool profiel te corrigeren. Niet op zijn achterhoofd gevallen past hij deze interventie op zichzelf toe en observeert het biologisch logische resultaat. Alles normaliseert.

   Vervolgens onthoudt hij zijn patiënten en het publiek deze politiek niet lekker liggende informatie en blijft de aloude, averechtse adviezen geven.

   • George zegt:

    Ik ken een interniste van een groot NL ziekenhuis (diabetesafdeling) waar het precies zo gegaan is 🙂
    Zij zei echter: “Ik mag dit niet officieel verkondigen, alleen heimelijk toestaan, als de patiënt er zelf mee komt”.

    • Dank, George. Ik ken ook zo’n geval, in Zweden, omdat er toevallig een paar artsen in ‘mijn’ zwembad zwemmen. Onderling maken ze er (harde) grappen over, maar dit is natuurlijk een volstrekt verwerpelijke situatie. De reden dat de werkelijke oplossing geen standaard wordt en niet eens mag worden gecommuniceerd is niet dat ‘het allemaal te moeilijk is voor de patiënt’, de reden is dat een interventie die werkelijk corrigeert tot inkomstenderving leidt. Eliminatie van een chronisch (en epidemisch) probleem door een simpele leefstijlinterventie betekent een economische ramp voor een groep buitengewoon welgestelde, machtige mensen.

   • willem zegt:

    Zo is het, George.
    De pyramidevormige gezondheidswereld kent velen die eigenlijk beter weten, maar door de groepsdruk en, vooral, de hierarchische opzet van de beroepsgroep, waarin de informatie hoe te handelen van bovenaf (lees: de farmaceutische industrie met haar tentakels in de medische en voedingswereld) komt, verandert er weinig.
    Tja..

   • Fien zegt:

    Jullie beweren dus dat artsen te kwader trouw zijn. Dat vind ik schokkend.

    • Fien, artsen zijn niet te kwader trouw. Maar ik constateer met mijn eigen ogen dat er dokters zijn die er zelf op basis van literatuurstudie en klinische ervaring van overtuigd zijn dat interventie X superieur is, dat ze interventie X op zichzelf toepassen, maar dat ze hun patiënten de inferieure interventie Y (blijven) voorschrijven.

     Niet meer en niet minder.

     Vind je het schokkend dat ik en anderen dit durven constateren (maw dat wij ‘beschuldigen’), of vind je de constatering schokkend?

   • Gert van der Hoek zegt:

    De Guidelines zijn HEILIG. Wie afwijkt krijgt op zijn donder.

   • Fien zegt:

    Allebei een beetje, Melchior. Ik zeg niet dat jullie ongelijk hebben, wat weet ik ervan. Harde grappen in een zwembad, niet zo best. Maar ik kan me niet voorstellen dat dit voor de meeste artsen opgaat.

    • Fien, ik drukte me niet goed uit, besef ik. De grappen in het zwembad zijn galgenhumor. De betreffende man spuit in de veilige kleedkamer zijn frustratie. Als hij doet wat hij het beste acht voor de patiënt (in zijn geval LCHF), roept hij een emmer shit over zich af. Zoals Gert al zei zijn de richtlijnen heilig. En de totstandkoming van de richtlijnen is een schimmig gebeuren. Ik zal niet beweren dat de industrie ze volledig dicteert, maar zo heel overdreven zou dat niet zijn. In Engeland worden huisartsen gekort op hun salaris als ze minder statines voorschrijven dan volgens berekeningen standaard is voor een praktijk van een bepaalde omvang. Hier vertrouwt de sector op de groepsdruk.

   • Fien zegt:

    Minder statines = minder salaris? Dat is pas echt schokkend!

   • Folkert zegt:

    http://www.infowebweistra.eu/cholesterol-statines.htm

    “Kritiek reguliere arts Van der Linde
    Van der Linde legt ook uit hoe het komt dat zulke misstanden maar blijven voorkomen: Van de 9000 huisartsen in Nederland zijn er pakweg 2250 die met álles meedoen wat de farmaceutische industrie dicteert. Bijna één op de vier is dus gemakkelijk te beïnvloeden. En met geld, goederen en vertier om te kopen. Bij specialisten ligt dat percentage aanmerkelijk hoger. Zo is geen cardioloog nog onafhankelijk; stuk voor stuk lopen ze aan de leiband van de medicijnverkopers. Bron: Artikel Telegraaf, Titel: Ziek van Medicijn-maffia
    (niet meer op de site van de Telegraaf, maar wel via Google nog te vinden op een aantal sites) “

    • Dank, Folkert. Afgezien van het feit dat die site onbetrouwbaar is omdat de maker homeopathie serieus neemt (noem mij conservatief :-)), goede info. Er zijn inderdaad grote misstanden.

   • Janet Noome zegt:

    En dan vraag je je af hoe toch die aloude adviezen maar blijven rondzingen. Voedingsadviezen passend in de NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) richtlijnen, dat is de basis van werkwijze van de Nederlandse huisartsen, zijn gebaseerd op de adviezen van de Gezondheidsraad. De Richtlijnen Goede Voeding zijn daar een onderdeel van. Hoe het Voedingscentrum daar weer in past wordt hier: http://www.voedingscentrum.nl/professionals/factsheets/factsheets-hoe-komen-de-adviezen-van-het-voedingscentrum-tot-stand-.aspx uitgelegd.
    Stephan Peters (manager Kennis & Kwaliteit van het VC) twitterde op een vraag van Bert Hubert wanneer de adviezen betreffende suiker en verzadigd vet werden heroverwogen => ‏”@StephanDenHaag @bert_hubert Ja hoor. Op dit moment wordt alles geëvalueerd dor de Gezondheidsraad. Nieuwe Richtlijnen te verwachten begin 2015″.
    Dus……

 12. Ferdinand zegt:

  En toch is het geen optie om dit dan maar gewoon te accepteren. Het is belangrijk dat de correcte informatie naar buiten gebracht wordt, consistent, wellicht tot irritatie van velen. Iedereen moet de kans krijgen zelf een objectief oordeel te kunnen vormen (jammer dat je niet #twittert Melchior 🙂 )
  Het is ws frustrerend om zoveel tegengas (of het gebrek aan mee-gas) te ervaren maar uiteindelijk zullen toch steeds meer mensen het licht zien. Ikzelf vertel een ieder die het wil horen (of niet, maar dan is het al te laat) toch vooral mee te lezen op dit blog, en daarna zelf conclusies te trekken.

  • Ferdinand, ik kom later terug op je osteofietenvraag. Kort voorlopig antwoord: I haven’t the foggiest ;-).

   Nee, dit zou niet moeten kunnen. Maar het is de realiteit en ik zie het eerlijk gezegd niet veranderen. Twintig jaar geleden schreef ik dezelfde dingen in gedrukte media (nu bericht ik daar vooral braaf over elektrische treintjes en zo ;-)) en het enige wat dat opleverde was (behalve wat geld) een onvoorstelbare hoeveelheid stront en stress. Nu heb ik bij wijze van hobby dit blogje, maar dat bereikt alleen de aller geksten :-).

   Maar misschien verandert er toch wat. Noakes is aan boord. Hij weegt echt heel veel (figuurlijk). Als meer Noaksen zich achter de biologische werkelijkheid scharen is er hoop op een revolutie.

 13. Ferdinand zegt:

  ‘ik kom later terug op je osteofietenvraag’ , no sweat
  ‘maar dat bereikt alleen de aller geksten 🙂 ‘ Dank!

  Een revolutie zou mooi zijn, maar dat beleven wij ws niet meer (of wat is eigenlijk de maximaal haalbare leeftijd voor een paleonist?) Als nu eerst eens alle mensen die het zo hard nodig hebben de paleo inzichten zouden omarmen. Niet diegenen die om esthetische redenen willen afvallen (hoewel dat wel de grootste massa zal zijn..) maar juist diegenen die nu wanhopig met allerhande (genees)middelen de strijd moeten aangaan met lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen. Ik denk dat zeker 83% van die klachten zou verdwijnen met +/- paleo.

 14. Ferdinand zegt:

  @Gert, ‘Sluipenderwijs komen steeds meer mensen in aanraking met Paleo, LCHF’

  en met Twitter 😉

 15. Malcolm over de (epidemische) vetlever, starring de karakters A.N. Idiot en A.N. Other Idiot 🙂

  http://drmalcolmkendrick.org/2013/08/09/the-most-unutterable-balls/

 16. Ferdinand zegt:

  ‘Wellicht dat in Friesland, Drenthe en Zeeland de mensen de voorkeur geven aan het oude/vertrouwde’

  klopt, minstens 10.000 jaar oud om precies te zijn 😉

 17. Thom Dayspring over de angioplastie van Sjors Bosje:

  http://www.lecturepad.org/index.php/commentaries-and-opinions/1193-commentary-regarding-the-angioplasty-and-stent-of-president-george-w-bush

  Knoop uit die lange tekst dit in de oortjes:

  1) Although the image of coronary arteries as kitchen pipes clogged with fat is simple, familiar, and evocative, it is also wrong.

  2) The clogged pipe analogy implies cholesterol plaques in the arterial walls slowly encroach on the lumen, causing silent ischemia first, then angina, and eventually infarction. Diagnosis begins with physiologic stress testing, looking for supply–demand mismatch, and progresses to angiography to find blockages. Treatments based on this theory include both coronary bypass and angioplasty, the latter often explained to patients as a Roto-Rooter.

  3) Results of such revascularization procedures are visually striking and, in stable disease, may lead to the erroneous conclusion that the plumbing problem has been fixed and the risk of myocardial infarction ameliorated.

  4) Although high-grade stenoses can cause chronic angina, most cardiac events occur at lesions that appeared mild on previous angiography —- Before rupture, these plaques often do not limit flow and may be invisible to angiography and stress tests. They are therefore not amenable to percutaneous coronary intervention (PCI).

  5) Local interventions can only relieve symptoms; they cannot prevent future myocardial infarctions. Indeed, at least 12 randomized trials conducted between 1987 and 2007 and involving >5 000 patients have found no reduction in myocardial infarction attributable to angioplasty in any of its forms. Despite this overwhelming evidence, the plumbing model, complete with blockages that can be fixed, continues to be used to explain stable coronary disease to patients, who understandably assume that PCI will prevent heart attacks. Cardiologists also cling to the belief that for patients with stable coronary disease, an open artery is beneficial, and the approach to stable coronary artery disease continues to be a search for ischemia. Not surprisingly, a substantial minority of cardiologists also believe that elective angioplasty and stenting can prevent heart attacks.

  6) The plumbing model—in which dietary fat or cholesterol is slowly deposited in arterial walls, leading to blockages—also perpetuates misconceptions about fat consumption. Although atheromatous plaques contain lipids, they are not composed of fat directly from the diet.

  7) Recommended limiting total dietary fat to 30% of calories and saturated fat to 10% on the basis of the caloric density of fat and the association of saturated fat with coronary heart disease across countries. The interpretation of this evidence was selective. — low-fat diets became synonymous with heart-healthy diets and gave birth to a generation of low-fat, high-sugar substitutes. — More recent observational studies do not support the use of low-fat diets. Subsequent studies have also found no link between saturated fat and heart disease

  8) In these diets, fat is simply replaced by sugar. More recently, the AHA recommended that people limit their intake now appears to contribute to obesity, hypertension, and subsequently coronary heart disease. However, patients and many doctors have not gotten this message. The AHA’s heart-healthy label still appears on a number of low-fat, high-sugar foods, including fruit juices and sugary cereals. —- patients continue to believe that dietary fat, especially the saturated fat found in cheese and bacon, is the cause of heart disease.

  9) The 2011 American College of Cardiology Foundation/AHA/Society for Cardiovascular Angiography and Interventions guideline for PCI — “evaluation of 61 trials of PCI conducted over several decades shows that despite improvements in PCI technology and pharmacotherapy, PCI has not been demonstrated to reduce the risk of death or [myocardial infarction] in patients without recent [acute coronary syndrome] — clinicians and investigators, working from an outdated conceptual model, have mistakenly focused on improving the technology for keeping open flow-limiting lesions, believing that better stents would eventually yield a mortality benefit in stable disease. The inflammatory disease model makes clear that such attempts are doomed to fail because vulnerable plaques cannot be identified or stented before rupture.

  10) Clearly, the current consent process in regard to PCI for stable angina is deeply flawed because most patients do not correctly understand the benefits of the procedure they are about to undergo, and many do not have angina. — it is difficult to admit that in the past we got it wrong and performed what now appear to have been unnecessary procedures.

 18. Alex zegt:

  Hallo Melchior,
  Ik heb jouw artikel over de schildklier uit de Margriet naar m’n zus gestuurd, alsmede (per e-mail) de eerste 5 artikelen van de serie van de site outsmartdisease (dank je wel Janet!, heb me gelijk geabonneerd op de cursus, zeer informatieve site) aangezien zij een aantal jaren geleden gediagnostiseerd is met Hashimoto. Dit alles uiteraard na voorzichtig te informeren of ze daar behoefte/interesse aan/in had. 😉

  Geen idee in hoeverre ze er verder iets mee wil gaan doen, maar binnenkort hebben we een afspraak om hierover van gedachten te wisselen. Enig advies over de betere aanpak als ze daadwerkelijk ervoor open staat? Hebben het ook al over onverzadigde vetten gehad, maar dat lijkt momenteel een brug te ver. Alleen gluten/tarwe/granen weglaten dus, om te beginnen?

  Zou haar wel de link naar deze site willen geven, maar ben bang dat ze dan door de bomen het bos niet meer ziet. Vandaar dat ik auto-immuun paleo nog helemaal niet genoemd heb…

  Alvast bedankt voor de moeite.

  • Alex zegt:

   Niks aan toe te voegen behalve “Hou je d’r buiten, Cock!”? 😀

   • Alex, ik heb niet zo veel toe te voegen, vrees ik. Bij auto-immuunziekten lijkt te gelden: hoe strikter de interventie, hoe groter de kans op resultaat. AI-paleo lijkt me de beste approach, uitsluitend glutenvrij laat ruimte voor massa’s potentieel uitlokkend spul. Verder moet zo iemand ook slaap, stress, zonlicht etc. in orde brengen. Veel mensen zijn dan liever ziek, valt me op. Als het je zus niet was, zou ik inderdaad zeggen: niet aan beginnen. Maar jullie moeten nog praten, dus wie weet!

   • Alex zegt:

    Daar was ik eerlijk gezegd al bang voor, dat van dat auto-immuun protocol als allerbeste optie. Ik heb geprobeerd telefonisch al een aantal van haar vragen te beantwoorden en de comments in jouw broodbuik post voor zover betrekking op Hashi doorgestuurd en erbij gezegd dat ik haar weliswaar zoveel mogelijk wil ondersteunen, maar dat het haar keuze is OF en WAT ze wil veranderen. Wat ook nog meespeelt is dat haar dochter zo’n jaar geleden ook dezelfde diagnose heeft gekregen (nu 13) en dus nu ook iedere ochtend een pilletje slikt.

    Glutenvrij bedoelde ik als weglaten van gluten, niet vervangen door glutenvrij spul en ik hoopte eerlijk gezegd dat ze naar een paar weken nieuwsgierig zou worden naar verdere verbetering. Voor zover ik weet zijn ze beide ‘goed ingesteld’ wat dat dan ook mag betekenen bij de gevestigde orde, maar ze heeft nogal last van vermoeidheid vandaar dat ze mijn bemoeizucht als positief inschat. 😉

   • Alex zegt:

    Dit is trouwens de eerste link die ik haar heb gestuurd (uit de cursus): http://outsmartdisease.com/hypothyroidism-treatment-free-report/ waarbij mij gelijk het stuk over de onverzadigde vetten in het oog sprong:

    “5 Essential Steps for Hypothyroidism Treatment Success

    You can throw all of the supplements, medication, etc at your thyroid that you want. But if you don’t get the basics right, then you’re essentially wasting your time. And this is because you are missing the bigger picture.
    Below I’m going to cover 5 essential steps that are an integral part of any hypothyroidism treatment if you want to truly restore your life, health, and energy.

    1. Start a Hypothyroidism Treatment Diet

    There has been a lot of research that demonstrates the important connection between your diet and hypothyroidism. There are certain foods that directly contribute to hypothyroidism and should be avoided as part of your treatment for hypothyroidism. And there are certain nutrients that are necessary for your thyroid to function properly.
    So it should only make sense that your diet should play a big role in your hypothyroidism treatment.
    One of the best examples of a problem food are the polyunsaturated fats. Research clearly shows that these fats block your thyroid from releasing its thyroid hormones, block your thyroid hormone from being transported properly within your bloodstream, and blocks your cells from properly using your thyroid hormone.
    And there are key nutrients that your body needs to effectively produce the necessary thyroid hormones that it needs to keep your cells happy and healthy.
    And that brings us to the second step.

    2. Restore Your Liver Health

    Most of the active thyroid hormone, T3, that your body uses is produced by your liver. But your liver can’t do this unless it has plenty of stored glycogen and certain nutrients, such as selenium.
    So if your blood sugar is out of balance and your hypothyroidism diet lacks certain key nutrients then your liver can’t do its job. And even though your thyroid gland itself may not be the problem, your liver can be responsible for slowing it down, resulting in hypothyroidism.
    So the health of your liver is another major consideration when it comes to your hypothyroidism treatment.

    3. Improve Your Lifestyle Management

    Most people take their lifestyle for granted. But the truth is that your lifestyle can be a determining factor in whether or not your hypothyroidism treatment is successful or whether you continue to become even more hypothyroid.
    And no matter how you look at it, it always boils down to stress.
    But most people don’t realize what stress actually does to the health of your thyroid. For starters, it starts an entire cascade of hormonal reactions within your body, many of which are inflammatory and cause even more stress.
    Your stress hormones also play an active role in suppressing your thyroid. It does this by both inhibiting your liver from converting T4 to active T3, as mentioned above, and by increasing the conversion to the hormone, Reverse T3, which effectively blocks your thyroid function.
    And the more stressful our lives become, the more important it becomes to keep stress to a minimum as part of your hypothyroidism treatment.

    4. Balance Your Blood Sugar

    Speaking of stress and stress hormones, one of the fastest and most common ways to increase your stress hormones is to allow your blood sugar to drop too low.
    When this happens, your body increases your stress hormone, cortisol, which is responsible for breaking down your muscle tissue in order to raise your blood sugar back up.
    But as I’ve already mentioned above, cortisol works against your thyroid.
    So, balancing your blood sugar should be an extremely important part of any hypothyroidism treatment.

    5. Use the Right Thyroid Supplement(s)

    Once you get your diet right, liver healthy, stress hormones under control, and blood sugar balanced, then your thyroid will begin to function far more effectively. But for some, it still might not be quite enough to get their thyroid health completely back to normal.
    And only THEN is when thyroid supplementation can come in handy as part of your hypothyroidism treatment.
    Your entire hormonal system is very complex and oftentimes hormonal feedback pathways can really inhibit your thyroid hormones from returning to normal levels. And in these situations, supplementing with the right thyroid hormones can help restore proper hormonal levels rather quickly.
    But not all thyroid supplements are created equal. And some have no business being part of any hypothyroidism treatment plan.
    For example, iodine is oftentimes the wrong choice of supplementation which can actually cause more harm than good.
    And the medical community continues to prescribe T4 only medication when research clearly shows that it is not effective for the majority of people. And too often, this additional T4 will actually make you even more hypothyroid which is very counterproductive when it comes to hypothyroidism treatment.
    The key is to find the right combination of hormones that your body needs to restore balance.

    Hypothyroidism Treatment Results

    It’s also important to consider that there are also factors that affect how fast or slow that you begin to see the results of implementing the steps mentioned above in your hypothyroidism treatment plan.
    For example, it can vary largely due to a woman’s cycle. This is because of the role that estrogen and progesterone play in her ability to handle certain nutrients in her diet. It’s not uncommon for her symptoms to return when estrogen peaks during her cycle. But it normally only takes a cycle or two before things begin to stabilize.
    If you can get a handle on these 5 essential steps for hypothyroidism treatment success then you will be well on your way to not only seeing improvements with your hypothyroidism but also with fully restoring your health and energy.

    Basics Of Hypothyroidism Diet

    Finding the “right” diet for hypothyroidism can be easier said than done. There are tons of diets that all claim to improve your thyroid health, however, they lack the science to back up their claims. And this can be dangerous, especially when many of these diets recommend foods that have been shown to negatively affect your thyroid.
    Below I have laid out some general but useful tips that you need to consider when choosing the right diet for hypothyroidism. All of these tips are based on research that accounts for the nutrients required for your body to not only produce thyroid hormone but to also to convert it and deliver it successfully to your cells where it is used.

    An Anti-Inflammatory Diet for Hypothyroidism

    The best diet for hypothyroidism should be very anti-inflammatory by nature. And this is because inflammation from your diet or any other source, causes stress to your body and activates your body’s natural stress response.
    The stress hormones involved with this stress response work against your thyroid to slow you metabolism as means of telling your body to conserve energy so that it can either overcome or outlast the source of the stress.
    But when the stress becomes a continuous problem such as eating an inflammatory diet that places your body under daily stress then those stress hormones continuously slow your thyroid which causes many problems.

    Do Grains Have a Place in a Diet for Hypothyroidism?

    There are many sources of inflammation within your diet but one of the biggest and most common is from gluten containing grains such as wheat. And yes, all grains contain some form of gluten and in some amount. Wheat is just the one that gets the most attention.
    Not only that but starchy grains contain sugar chains made up entirely of glucose. And glucose alone will have a much great impact on your blood sugar than many other forms of sugar. So it’s quite common for people who eat a heavy grain based diet to have blood sugar imbalances and oftentimes develop insulin sensitivity, or diabetes.

    Anti-Inflammatory Proteins

    Yes, protein is good for you and it needs to be a big part of any diet for hypothyroidism. But also keep in mind that not all protein is created equal.
    More than a decade ago, our diet used to be quite different. We would make use of the entire animal that we ate instead of merely using a few different cuts of meat. And that included using the bones and organs as well.
    Fast forward to today and all we eat are a few cuts of muscle meat which tend to be far less nutritious than other parts of the animal. But more importantly, muscle meats are higher in amino acids like tryptophan, cysteine, methionine, and histadine which tend to promote inflammation.
    This is why I always recommend incorporating bone broths and gelatins into your diet if you have hypothyroidism in order to get plenty of the anti-inflammatory amino acids such as glycine.
    Aside from that, the anti-inflammatory proteins have a host of other benefits. They help regulate fat metabolism. They improve your clotting factors. They have even been used for more than 100 years to treat diseases such as diabetes and arthritis.

    Saturated Fats

    Another very important component to any diet for hypothyroidism is saturated fats. The benefits of having saturated fats in your diet are enormous. But you have to break through the invalidated misinformation out there that has led so many people to wrongfully believe that saturated fats are bad.
    For starters, saturated fats are easily metabolized. They inhibit the release of histamine which is responsible for much the inflammation within your body. They also counteract the effects of the inflammatory proteins I mentioned above.
    But possibly most important to your thyroid, they promote availability of thyroid hormone receptors, allowing your cells to use T3 more efficiently.
    Coconut oil is one of the best saturated fats that you can eat. It’s made up almost entirely of medium chain fatty acids such as Lauric acid, which are directly converted into usable energy, instead of being stored away as fat like some would like you to believe.
    Butter is another great choice of fat in your diet. Butter contains plenty of nutrients such as vitamin A and vitamin D which are necessary for healthy hormone production.

    A Hormone Supportive Diet for Hypothyroidism

    Another very important aspect of the best diet for hypothyroidism is that it must support healthy hormone function. And I can’t emphasize this enough.
    There are many different hormones within your body that all play different roles. But keep in mind that many of these hormones all interact with each other and many work to balance each other out. And when one hormone becomes out of balance then it can create a cascade of effects that effectively cause many other hormones to become imbalanced.
    Take your thyroid hormone as a very simple example. Your body requires thyroid hormone along with vitamin A to convert cholesterol into the cascade of protective hormones including pregnenolone, progesterone, and DHEA.
    But when you become hypothyroid and lack thyroid hormone then your body can’t produce enough of these protective hormones which protect your body from a number of different health issues, including cancer.
    And I’ll also note that when you lack the thyroid hormone to convert cholesterol, then it should make perfect sense why your cholesterol becomes elevated. And using cholesterol lowering medication to drive your cholesterol lower in the absence of thyroid hormone is not doing you any good. But by following a good diet for hypothyroidism you can effectively increase your thyroid hormone production and naturally lower your cholesterol.

    Selenium

    Selenium is one of the most important nutrients to your thyroid and the best diet for hypothyroidism will make sure that you eat plenty of foods that are high in selenium.
    This nutrient is so important because it’s used readily by your liver to convert your non-active form of thyroid hormone to the active form that can be used by your cells. And if you don’t have enough selenium then you quickly become hypothyroid.
    The most notable foods that are rich in selenium as well as other thyroid supportive nutrients is seafood such as shrimp, muscles, crab, etc.

    Vitamin A

    As I mentioned above, vitamin A plays a very important role in your hormone production. And it also plays an important role with your thyroid function.
    Too little vitamin A will suppress your thyroid, making you hypothyroid. But too much will also do the same when it’s not properly balanced with thyroid hormone.
    So it’s important to make sure that your diet allows you enough vitamin A to not only promote healthy thyroid function but to also ensure that your body is capable of producing the necessary protective hormones to keep your thyroid healthy.

    Vitamin E

    Vitamin E plays a little bit of a different role when it comes to supporting your thyroid. There are many foods that should be excluded from your hypothyroidism diet because they tend to directly affect your thyroid function.
    One example of a food that will negatively affect your thyroid and should not be allowed as part of your diet for hypothyroidism is polyunsaturated fats.
    These fats work to suppress your thyroid and block the use of thyroid hormone by your cells. And vitamin E is one nutrient that can really help offset the anti-thyroid effects of polyunsaturated fats.
    But it also does much more than that. It also helps balance the negative effects of estrogen which also works against your thyroid. It is anti-inflammatory, prevents the degeneration of organ and muscle tissue, and is a proven factor for preventing heart disease and miscarriages.
    A good hypothyroid diet doesn’t have to be overly complicated. It just has to naturally support your body’s needs so that it can produce and utilize its thyroid hormone effectively and efficiently. And it should go without saying but it’s a necessary component of any good treatment for hypothyroidism.

    The healthy thyroid function is essential for life. The healthier your thyroid, the longer and healthier life you will live.

    So regardless of whether or not you are experiencing any major symptoms of hypothyroidism, I cannot emphasize enough the importance of eating the right diet if you are hypothyroid to not only reverse the various health problems you might have but to also ensure that you live a happy and healthy life.
    Don’t expect to hear this from your doctor, but following the right hypothyroidism diet plan is by far the biggest factor in overcoming hypothyroidism. You can do everything else right and be using the best available supplements or medication, but if your diet isn’t right, then you will be forever fighting a battle that you just can’t win.
    Then there’s the problem of actually finding the “right” hypothyroidism diet to follow. Most diets for hypothyroidism are completely outdated and based on poor research, if any research at all. But there’s also a lot of great research out there that is just now starting to connect a lot of the dots with hypothyroidism.
    But unfortunately, it will take years or even decades for the general public, or even the medical community, to accept the fact that many of the dietary beliefs that exist today are completely false. And there’s a good chance that they never will.
    Until that time comes, I plan to share all kinds of hypothyroidism diet tips with you, starting with these 10 below.

    9 Hypothyroidism Diet Tips to Help Heal Your Thyroid

    Below I’ve broken down 9 important tips that are a necessity for any successful hypothyroidism diet. But more importantly, I’ve broken them down so that you also understand why they are so important.
    All too often, we accept many things that we read as the truth without questioning or verifying the facts with the proper research.

    1. Avoid Anti-Thyroid Foods

    The first hypothyroidism diet tip that I want to share with you is one that is very important. And this is because it’s a controversial topic because there are some highly touted “health foods” that you are eating which are actually contributing to your hypothyroidism.
    Some of the first foods that come to mind are any food that contains soy. This includes soybeans, edamame, soy milk, tofu, etc. Soy is very estrogenic and estrogens have been shown to inhibit the thyroid gland from secreting its thyroid hormones.
    And this is disturbing because I have seen more than one, very well respected hypothyroidism diet and hypothyroidism treatment program that actually recommend soy without ever discussing this very important link.
    Another very controversial food that directly contributes to hypothyroidism is the polyunsaturated fats in your diet. And one reason this is such a big problem is that these fats have been touted for years for their beneficial properties while ignoring the research that clearly show the dangers.
    But when it comes to your thyroid, these fats suppress its function on just about every level. First of all, they block the secretion of your thyroid hormone from the thyroid gland itself. Then they also block the transportation of the thyroid hormone within your bloodstream. And lastly, they block your cells from properly utilizing the hormone once they get it.
    The research against these fats simply can’t be ignored. And the best hypothyroidism diet should exclude these fats at all costs. Or else you’re only setting yourself up for failure.

    2. Increase Your Saturated Fats

    Saturated fats on the other hand carry a lot of unfounded negative criticism. Criticizers of saturated fats still continue to cite outdated and poorly executed research studies from more than 50 years ago while ignoring the enormous amount of research showing their benefits.
    One of the major benefits of the saturated fats being part of your hypothyroidism diet is that they help to cancel out the negative effects of the toxic polyunsaturated fats.
    They also help by improving your body’s insulin response which helps you to maintain balanced blood sugar levels and reduce stress hormones. Elevated stress hormones are also one of the many causes of hypothyroidism.
    But you do have to be careful with many animal fats because they might not be quite what they seem on the outside. For example, all conventionally raised cattle are fattened with corn, soy, and other foods that are high in polyunsaturated fats. And because of this, their body fat becomes very unsaturated in the process.
    So it’s important to include only high quality saturated fats in your diet for hypothyroidism. This includes fats from grass fed and grass finished animals, butter, and coconut oil.

    3. Eat Your Fruit

    Fruit can actually be one of your best friends when it comes to your hypothyroidism diet.
    For starters, most fruit is very high in potassium which plays an important role in regulating your blood sugar. This helps to decrease the need of insulin which helps keeps your blood sugar more stable for longer periods of time.
    And by regulating your blood sugar, you automatically reduce your stress hormone response which, as I mentioned above, is a common problem with hypothyroidism.
    However, there are some fruits which are best avoided. Avocados are a good example because of their high unsaturated fat content.
    So, the key is to focus you hypothyroidism diet on the right fruits and avoid those that are working against you.

    4. Increase Your Salt Intake

    There are a lot of myths out there regarding salt and sodium. But it’s more important than most people realize, especially when it comes to your hypothyroidism diet.
    Sodium is actually a very important nutrient that your body needs to carry out a multitude of functions. For example, sodium is necessary for properly regulating blood pressure. But it also has some other important functions in dealing with hypothyroidism.
    One of the more common hypothyroidism symptoms is edema. And edema is a problem with your cells that causes them to take up more water. But when your cells take up water, they lose sodium which is then excreted and lost through your urine.
    And when your sodium level is low, it actually slows your metabolism and increases your stress hormones which can also lead to sleep problem. And elevated stress hormones end up making you even more hypothyroid.
    And because you get sodium from salt, it should make sense that salt is a necessary component of your hypothyroidism diet in order to help keep your stress hormones to a minimum and reverse hypothyroidism.
    And most people need a lot more than they think.

    5. Get Plenty of Bone Broth

    Most people don’t even know what bone broth is, let alone that it’s one of the best sources of protein that you can get. Bone broth was actually a common part of most people’s diets more than a century ago. But now, it’s become an almost entirely forgotten component of almost every hypothyroidism diet.
    Bone broth is best known for being high in nutrients and very easy to digest. But it’s unique because it contains a blend of very anti-inflammatory amino acids that are lacking among most sources of meat.

    6. Eat Some Shellfish

    Living close to water definitely has its perks, especially when it comes to seafood. But shellfish in general are actually very beneficial to your thyroid and can play a crucial role in your hypothyroidism diet.
    For starters, they are a good source of thyroid hormone which we rarely get in our standard meat based diet these days. So eating shellfish alone can help give your thyroid some much needed support.
    Another amazing benefit of shellfish is that they are naturally high in selenium. And selenium is one of the key nutrients that are required to convert the inactive T4 to the active T3 thyroid hormone in your liver.

    7. Cut the Processed Foods

    If it’s one thing that almost every hypothyroidism diet can agree with, it’s that processed foods have no place whatsoever in your diet.
    Processed and/or packaged foods are loaded with processed grains that cause lots of problems with your blood sugar. And this causes a spike in your insulin levels which eventually leaves you with low blood sugar. And this creates yet another stress hormone response in order to raise your blood sugar levels back to normal.
    There’s also the issue of these processed foods being full of toxic chemicals like flavor enhancers and preservatives. These chemicals are toxic and contribute to liver congestion which makes it even more difficult for your liver to convert the necessary thyroid hormones into their active form.

    8. Cook Your Veggies

    This is another one of the more controversial topics when it comes to your hypothyroid diet. And that’s because there’s a lot of misconceptions out there regarding raw vs. cooked veggies.
    Yes, raw veggies do contain more nutrients than cooked veggies. But it’s not about what you eat; it’s about what you digest.
    Because raw veggies are very difficult to digest, you actually extract fewer nutrients from them raw than you do from cooked veggies.
    You also want to really cook your veggies well in order to help break down the fiber and make the nutrients as readily available as possible. Otherwise, the fiber can become food for bad gut bacteria which is problematic and also contributes to hypothyroidism.

    9. Don’t Overdo the Water

    Continuing in our long list of controversial hypothyroidism diet topics, let’s discuss water.
    Most people are led to believe that they need 8 glasses of water a day or even more. But what we already know about hypothyroidism is that is causes water retention. So why does it make sense to drink even more water when your body has a problem getting rid of it in the first place?
    It doesn’t.
    And this can cause your sodium levels to drop even more which as I mentioned above, also contributes to hypothyroidism.
    The best recommendation for water while on your hypothyroidism diet is to drink when thirsty. If you work outside in the sun then odds are you’ll need more water than me while I’m sitting here indoors moving only my fingers on the keyboard.
    The amount of water you really need depends on many variables. And your thirst is the best indicator of how much you need.
    I know that many of the tips that I just gave you are controversial. But they are all based on research even though the research might not have made it into the public eye for one reason or another. That’s a topic for another report. But I hope that you’ve learned some very useful tips that you can immediately put into action and incorporate into your hypothyroidism diet today to start seeing some results.”

    Wat mij betreft solide advies voor heel wat mensen, niet alleen bij schildklier problemen. 🙂

   • Fien zegt:

    Goed stuk, vind ik. Wil er nog aan toevoegen (voor mensen die net als ik niet echt dol zijn op schaal- en schelpdieren) dat ik bijna elke dag een stuk of 4 paranoten eet vanwege het hoge seleniumgehalte. Want uit mijn bloedwaarden blijkt dat de omzetting van T4 naar T3 niet optimaal is, zoals bij de meeste vrouwen met een te trage schildklier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s