Kort antwoord op lezer 7

burn calories

Dit antwoord op lezer 7 is net aan een nieuwe post waard. Hoe geweldig Staffan Lindeberg ook is, ik denk dat velen moe worden van die Interkerkelijk Vredesberaadbenen en die weegschaal. Tegelijk heb ik even geen tijd om een echte post te maken over bijvoorbeeld prangende zaken als aardappelen…

7 meldde onder de post over Broodbuik:

Ik wil even wat kwijt.

Sinds januari ben ik met paleo/lchf aan het experimenteren: tussendoor ben ik weer een tijdje granen gaan eten met dramatische gevolgen. Opvallend is dat bepaalde klachten in relatief korte tijd sterk verminderen waardoor ik het idee heb dat er nogal wat aan het veranderen is (ten goede). ‘Broodbuik’ heb ik kortgeleden gelezen, en ook al overdrijft Davis af en toe een beetje, het is wel stof tot nadenken. Me dunkt ook dat wanneer zoveel mensen zich beter voelen, dat je dan op grond van je gezonde verstand kunt bepalen dat dit de moeite van het onderzoeken waard is. Wetenschappers zijn nogal geneigd dingen moeilijk te maken waardoor ze een blinde vlek kunnen hebben.

Ik antwoordde:

Hoi 7,

Klinische waarneming is altijd een vies woord geweest in de hoogste echelons en dat is de laatste decennia alleen maar erger geworden. De huisarts die 25 van de 26 pillen die een bejaarde man slikt wegneemt omdat hij uit ervaring weet dat hij daarvan erg zal opknappen, heeft veel uit te leggen, want voor zijn beslissing is geen basis in de Evidence Based literatuur. Daar komt bij dat de meeste artsen en medische wetenschappers het leidend principe binnen de biologie – evolutie door natuurlijk selectie – niet van toepassing achten op de mens. Bovendien zien ze voeding niet als toegepaste biologie, althans niet bij mensen (die in hun ogen niet onderhavig zijn aan biologische wetten). De mismatch waarover wij reppen kan in hun optiek gewoon niet waar zijn, ook al staart de biologische werkelijkheid hen recht in het gezicht. Ook op dit blogje zien we de laatste tijd haarscherpe voorbeelden van dit merkwaardige magisch denken onder academici. Het ironische is dat deze betonhoofden – met wie over het algemeen geen zinnige discussie mogelijk is – ons van religieus fanatisme betichten. Hoe pijnlijk voor hen, dat de aarde uiteindelijk rond zal blijken te zijn.

Ten slotte, ik heb het al heel vaak gezegd, is er geen incentive voor interventies die ziekte voorkomen, zeker niet wanneer het een interventie betreft die niet economisch uitgemolken kan worden. Ik kan je verzekeren dat er krachten zijn die stevig hopen dat paleo weer weggaat. Ze hoeven overigens niet bang te zijn. Het zal niet eens noemenswaardig aanslaan.

Mogelijk zit er een opening bij het bedrijfsleven. Preventie, terugdringen van langdurig ziekteverzuim en duurzame inzetbaarheid zijn momenteel gloeiend hete items. Er zijn heel slimme vitaliteitsprogramma’s, die best aardige resultaten boeken. Maar ook daar is (nog) geen belangstelling voor het evolutionaire perspectief. Voor hun voedings coaching (iedereen is tegenwoordig coach) richten de bedrijven zich tot mediocre Schijf van Vijf colporteurs. Toch zou vanuit het high achieving management wel eens een omslag te verwachten kunnen zijn. Als de effecten van paleo op cognitie en ausdauer daar bekend worden, zou het best eens een elite approach kunnen worden die meer mensen willen proberen.

Voldoende voer voor discussie, dunkt mij.

We hebben ook een nieuwe lezer. Ze noemt zich appelvrouwtje en ze heeft scherp gevoel voor humor. Op haar website schrijft ze.

Paleo is helemaal in de mode geloof ik, het is een dieet, wat zeg ik? Een voedsel religie van een of andere yup die beweert dat hij nog niemand heeft gehoord die geen baat heeft gehad bij zijn dieet.

Zou ze mij bedoelen :-)?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

99 reacties op Kort antwoord op lezer 7

 1. Folkert zegt:

  Ja, vanzelfsprekend bedoelt ze jou. Wie anders fiets er maar 14 km per dag. Voor en molleboon ben jij een yup uit Holland.

  • Ha, ha, ha.

   For the record (omdat je zulke aantijgingen nu eenmaal niet op je kunt laten zitten), die 14 kilometer is ’s ochtends, om naar en van het zaterdag alweer sluitende zwembad te komen. Geregeld ga ik des avonds ook nog even naar het mondaine Kollum of rond het Lauwersmeer. En ik maai als gezegd het gras van mijn buurman, met mijn speciaal voor dat doel aangeschafte handmaaier van Huskvarna.

   Wat is een molleboon?

  • Appelvrouw kan prikkelend uit de hoek komen, maar ze heeft mijn sympathie. Naar mijn idee kan ze heel goed haar zoektocht weergeven. Dat is herkenbaar. Ze worstelt met van alles, incl. voeding en gewicht, het lijkt een vat vol tegenstrijdigheden. Wie herkent dat niet?

   Via haar blog heeft ze een tipje van de sluier opgelicht die over haar jeugd ligt. Woorden schieten tekort. Horror is een afstandelijk woord dat de lading nauwelijks dekt.
   Ik kan mij voorstellen dat Appelvrouw snel haar stekels opzet. Zeg ik als psycholoog van de koude grond. 😉

   Yup? Het is inderdaad een fantastische en jaloersmakende luxe als je je kunt permitteren je vooral lopend of met de fiets te bewegen. En af en toe de trein te pakken. 😉

   • Prikkelend? Ik vind het stuitend en seniel. Ik ken heel wat mensen die afschuwelijke dingen hebben doorstaan, maar die niet met stront gaan gooien naar mensen die ze helemaal niet kennen en in wier boodschap ze zich helemaal niet hebben verdiept.

    Lopen, fietsen en met de trein reizen een jaloersmakende luxe? Come on, Gert, iedereen die niet in een karretje zit kan dat.

    Maar ik zal daar eens gaan lezen en kijken of dit intellectueel luie gedrag verklaarbaar is.

   • Fien zegt:

    Vind het in meerdere opzichten een lichtelijk onsmakelijk blog. Heb er al meer gelezen dan me lief is. Nooit meer dus.

   • Jo tB zegt:

    Gert, omdat ik geen auto bezit, beweeg ik me uitsluitend lopend, fietsend en wekelijks een keertje met de trein. Ik vind het gewoon, niets bijzonders. Ik ging vroeger altijd met de fiets naar kantoor, en nam alleen de tram als het ‘s-ochtends hard regende. Ik vind het een luxe om een auto te hebben. Dus ik ben een Oude Tulp Yup. Yiepie, ik behoor uiteindelijk tot de yuppie-crowd.

   • Hans zegt:

    Fien , je zegt het precies goed .
    Mijn indruk is ,,Unheimisch” in goed Nederlansch ; -)
    En met paleo heeft het al niets te maken en de verdachtmaking dat Melchior reactie’s zou filteren gaat w.m.b. alle perken te buiten……..

   • Hans zegt:

    Melchior , Appelvrouw heeft de bewuste passage over paleo verwijderd uit haar post.
    Tot inkeer gekomen dacht ik even , haar nieuwste post met de titel ,,Roodvlees eiwit en reuma , en het amehoeladieet” bewijst het tegendeel.
    Mevrouw lijkt me ietwat in war 😉

   • Alex zegt:

    Post is (nog) niet verwijderd Hans:
    “Paleo is helemaal in de mode geloof ik, het is een dieet, wat zeg ik? Een voedsel religie van een of andere yup die beweert dat hij nog niemand heeft gehoord die geen baat heeft gehad bij zijn dieet.
    Nee? Maar die zullen ook wel niet de moeite nemen zich te vermoeien met een reactie, bovendien: hij kan waarschijnlijk zelf de berichten filteren. Mij zegt het niets en het klinkt allemaal zo dom! Leven zoals de oermens.”

    Iedere blogger KAN neem ik aan de reacties filteren, net als op fora gefilterd KAN worden. Hier gebeurt dat duidelijk niet, uit overtuiging van Melchior dat iedereen recht heeft op z’n eigen mening en dom is het om bij voorbaat iets te verwerpen terwijl je er amper iets vanaf weet.

    Nieuwe post:
    “Nu zullen de paleoten beweren dat ik echt over moet stappen op hun dieet want dan gaat ook reuma over en je krijgt van dat dieet vast en zeker ook geen kanker en aids en astma. Hooikoorts verdwijnt als sneeuw voor de zon en wie weet kan ik daarna weer alles scherp zien.
    Maar al dat vlees staat me tegen, anders zou ik dat dieet wel proberen, ze hebben wel heel lekkere vlees en graanloze recepten. Maar sommige mensen worden een beetje chagrijnig van vlees, agressief zelfs. Dat heb ik ook wel eens gelezen, dat was in de oertijd noodzaak om je vlees te vangen had je wat agressie nodig en dat kreeg je dan weer van vlees eten, daar kon je geen macrobioot voor zijn.
    Maar goed, die paleoten zijn best een inspirerend volkje, ik hou er wel van al die tegenstrijdigheden in het dieet.”

    Duidelijk weer iemand die niet de moeite neemt zich echt in te lezen in de materie. Lekker bij de schijf van vijf blijven dus, want van ‘de paleoten’ moet je niets en afgezien van het feit dat het geen dieet is in de zin van lijnen, hoef je ook niet veel vlees te eten als je dat niet wilt/kunt.

   • Fien zegt:

    Helaas… de bewuste passage staat er nog, Hans.

    “Paleo is helemaal in de mode geloof ik, het is een dieet, wat zeg ik? Een voedsel religie van een of andere yup die beweert dat hij nog niemand heeft gehoord die geen baat heeft gehad bij zijn dieet. Nee? Maar die zullen ook wel niet de moeite nemen zich te vermoeien met een reactie, bovendien: hij kan waarschijnlijk zelf de berichten filteren. Mij zegt het niets en het klinkt allemaal zo dom! Leven zoals de oermens.”

   • Fien zegt:

    Oeps! Alex was me een paar minuten voor, had ik niet gezien.

   • Hans zegt:

    Oeps, jullie hebben gelijk Alex en Fien , keek op de verkeerde plek .Excusez-moi Appelvrouw.

   • Alex zegt:

    Geeft verder niks Hans, alleen (nog meer) onverdiende aandacht voor haar blog, vandaar ook dat ik wel citeerde, maar niet linkte terwijl dat eigenlijk wel zo hoort.

    Of het terecht is dat ze zo reageert kan ik niet beoordelen, heb al meer gelezen daar dan me lief is, maar ik hoop voor Appelvrouw (Eva?) dat ze iets vindt dat werkt ongeacht of dat nu paleo/vegetarisch/schijf van vijf is. Als ze er maar in gelooft dan komt het vast wel goed. 😉

   • Ha die Fien en Melchior, communicatie is moeilijk, ik bedoelde te zeggen dat als je op de fiets naar je werk kan, dat een luxe is. Voor mij helaas niet weggelegd, OV idem, dus inderdaad, ga ik een een karretje…. 😉

 2. rebeldad1969 zegt:

  Lezer7 begrijpt weinig van wetenschap gezien zijn laatste zin. Overigens denk ik dat er genoeg geld te verdienenen is aan ‘paleo’. Een kwestie van het juiste frame en dat is niet dat Don Quichotte-achtige ‘ik ken de waarheid’-gedoe. Je lijkt wel een beetje veel op J. Stanton van gnoll.org trouwens, Melchior. Kan je zo copypasten!!! Heb je meer tijd om te ‘jagen’.

 3. Frans zegt:

  “Ze hoeven overigens niet bang te zijn. Het zal niet eens noemenswaardig aanslaan.” Op het gevaar af geëxcommuniceerd te worden, durf ik dat toch niet met je eens te zijn, Melchior. Paleo is – daar hebben de Amerikanen een mooi woord voor – een grassroots beweging. Het groeit van onderaf, vanuit de samenleving, tot de elite bovenin het niet meer kan tegenhouden. Als het kritische punt bereikt is zal het paradigma snel kantelen.

   • Jan Peter van Doorn zegt:

    Had ik dit onderzoek nog niet eens gezien 😉

   • Jan Peter van Doorn zegt:

    Wel opletten: het is van Stapell

   • @rnold zegt:

    Goede presentatie. Maar ik hou toch een beetje hoop houden, tegen beter weten in, op de ingang van lokaler en bewuster eten. Je afzetten tegen massaproductie.

    Ik denk Tim Ferris een persoon is die wel tot een tipping point kan komen. Zoals ik al schreef heeft hij zelf die doelstelling met zijn laatste boek ‘the 4h chef’:

    “The magic number and my target is 20 million people. It is the tipping point: 20 million people can create a supertrend.
    To dodge the submerged iceberg of industrial-scale food production and its side effects, to alter the course of this country and reinvigorate the economy, all I need to do is make you more interested in food. In total, we need to make 20 million people more aware of eating.
    This will lead to changes, starting with breakfast. Then the snowball of consonant decisions takes care of the rest.
    Stranger things have happened.”

   • Pagina 119, laat zien dat 14% in Evolutie gelooft. Wat zou dat percentage hier ter lande zijn ? Toch ook niet veel meer dunkt mij. Ik ken er zoveel die menen dat we ongeveer 6000 jaar bestaan. Hopeloze zaak.

  • Jo tB zegt:

   Frans, Melchior, als je Nederland bedoeld, dan ben ik het met jullie eens, slaat paleo wel aan? In Amerika is het zo langzamerhand de grootste grass roots beweging geworden. Kijk naar de honderden, zo niet duizenden blogs. Kijk op amazon com naar de lijst van kookboeken, dat zij er al inmiddels honderden geworden (niet te vergelijken met de 10-tal boeken in Nederland verschenen).
   Jimmy Moore, weliswaar begonnen als Atkins, maar is nu ook overgestapt op paleo. Mark’s Daily Appel heeft een enorme volging. Daar kan niemand nog niet aan tippen in Nederland. Maar het komt wel, het duurt alleen wat langer bij ons. Hoe meer positieve verhalen in de Nederlandse blogsfeer zijn, hoe meer mensen overstag gaan.

   • Maar kijk naar die presentatie van Stapell…

    Jo de Tulp Yup. Leuk :-).

   • Jo tB zegt:

    Nou I definitely DON’T fit the mold of who goes paleo. I am white, don’t have higher education, am not a high earner, am not middle-aged. 35 to 49 years. In fact, at 70 I´m definitely prehistoric. So all the statistics in the world can´t make me fit the picture of who goes paleo. Hoera wel een oude tulp yuppie, die lekker d´r eigen gangetje gaat.

 4. Mariet Hoen zegt:

  Jij toch niet, Melchior ! Een yup ? Nee, die mevrouw met de appelflauwte bedoelt vast deze yuppen 😉

  http://indiancountrytodaymedianetwork.com/2013/08/19/10-celebrities-and-athletes-touting-benefits-paleo-diet-150948

 5. Jan Peter van Doorn zegt:

  Grappig dat je dat zegt Frans. Als ik in mijn omgeving kijk is paleo redelijk elitair. Net zoals de culinaire, noordermarkt kant van eten. Wat ik eerder zie, in tegenstelling tot veel andere producten die op den duur doorsijpelen naar de ‘gewone’ mensch, dat dit bij voeding nauwelijks optreedt.

  • Yvonne Lemmers zegt een groundswell waar te nemen, maar ik weet niet in wat voor kringen zij verkeert. Ik merk er als rechtgeaarde yup annex goeroe (het blijft echt heel leuk ;-)) totaal niks van. En om aan de door Stapell blootgelegde vooroordelen tegemoet te komen, misschien moeten we dat maar gewoon cool vinden. Overigens miste ik bij zijn hoofdmotivaties om paleo te gaan 1 belangrijke. Hij noemde ziekte en wens tot prestatieverbetering. Voor mij was en is het puur rationalisme. Okay, dit is tot nader order de meest logische approach, er is flink wat back up uit experimenteel onderzoek, hier ga ik voor, klaar.

 6. Janet Noome zegt:

  ‘Don’t just blindly follow the guidelines’ : Clinical expertise + patient values + best available evidence -> decisions. Hmm, zo werk ik 😉 http://www.youtube.com/watch?v=nX4_1aHXC5g

 7. Janet Noome zegt:

  Tja ook leuk maar de verkeerde! Deze bedoelde ik:

 8. George zegt:

  Je kan zeggen over Jimmy Moore wat je wilt, maar hij verdient hier met zijn nieuwe boek toch ook hier een plaatsje: http://www.cholesterolclarity.com/media-2/

 9. Europese diabetologen zien in hun nieuwe richtlijnen geen rol voor low carb bij diabetes (hetgeen te verwachten was):

  http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2013/08/29/eurheartj.eht108.full.pdf

  Maar…

  Accurso, A., et al. Dietary carbohydrate restriction in type 2 diabetes mellitus and metabolic syndrome: time for a critical appraisal. Nutrition & Metabolism, 9 (2008). PMID: 18397522. One of the watershed reports that summarize the major features and benefits, based on 68 scientific references.

  Boden, G., et al. Effect of a low-carbohydrate diet on appetite, blood glucose levels, and insulin resistance in obese patients with type 2 diabetes. Annals of Internal Medicine, 142 (2005): 403-411. In these 10 obese diabetics, a low-carb diet spontaneously reduced calorie consumption from 3100 daily to 2200, accounting for the weight loss—1.65 kg (3.63 pounds) in 14 days. Blood sugar levels improved dramatically and insulin sensitivity improved by 75%.

  Daly, M.E., et al. Short-term effects of severe dietary carbohydrate-restriction advice in Type 2 diabetes—a randomized controlled trial. Diabetes Medicine, 23 (2006): 15-20. Compared with a low-fat/reduced-calorie diet, weight loss was much better in the low-carb group over three months, and HDL ratio improved.

  Davis, Nichola, et al. Comparative study of the effects of a 1-year dietary intervention of a low-carbohydrate diet versus a low-fat diet on weight and glycemic control in type 2 diabetes. Diabetes Care, 32 (2009): 1,147-1,152. The Atkins diet was superior—for weight loss and glycemic control—when measured at three months, when compliance by both groups was still probably fairly good. After one year, the only major difference they found was lower HDL cholesterol in the low-carb eaters.

  Elhayany, A., et al. A low carbohydrate Mediterranean diet improves cardiovascular risk factors and diabetes control among overweight patients with type 2 diabetes mellitus: a 1-year prospective randomized intervention study. Diabetes, Obesity and Metabolism, 12 (2010): 204-209. In overweight type 2 diabetics, a low-carbohydrate Mediterranean diet improved HDL cholesterol levels and glucose control better than either the standard Mediterranean diet or American Diabetes Association diet, according to Israeli researchers.

  Haimoto, Hajime, et al. Effects of a low-carbohydrate diet on glycemic control in outpatients with severe type 2 diabetes. Nutrition & Metabolism, 6:21 (2009). DOI: 10.1186/1743-7075-6-21. A low-carbohydrate diet is just as effective as insulin shots for people with severe type 2 diabetes, according to Japanese investigators. Five of the seven patients on sulfonylurea were able to stop the drug.

  Nielsen, Jörgen and Joensson, Eva. Low-carbohydrate diet in type 2 diabetes: stable improvement of body weight and glycemic control during 44 months follow-up. Nutrition & Metabolism, 5 (2008). DOI: 10.1186/1743-7075-5-14. Obese people with type 2 diabetes following a 20% carbohydrate diet demonstrated sustained improvement in weight and blood glucose control, according to Swedish physicians. Proportions of carbohydrates, fat, and protein were 20%, 50%, and 30% respectively. Total daily carbs were 80-90 g. Hemoglobin A1c, a measure of diabetes control, fell from 8% to 6.8%. These doctors had previously demonstrated that a 20% carbohydrate diet was superior to a low-fat/55-60% carb diet in obese diabetes patients over six months.

  Vernon, M., et al. Clinical experience of a carbohydrate-restricted diet: Effect on diabetes mellitus. Metabolic Syndrome and Related Disorders, 1 (2003): 233-238. This groundbreaking study demonstrated that diabetics could use an Atkins-style diet safely and effectively in a primary care setting.

  Westman, Eric, et al. The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Nutrition & Metabolism, 5 (2008). DOI: 10.1186/1743-7075-5-36. Duke University (U.S.) researchers demonstrated better improvement and reversal of type 2 diabetes with an Atkins-style diet, compared to a low-glycemic index reduced-calorie diet.

  Yancy, William, et al. A low-carbohydrate, ketogenic diet to treat type 2 diabetes [in men]. Nutrition & Metabolism, 2:34 (2005). DOI: 10.1186/1743-7075-2-34. A low-carb ketogenic diet in patients with type 2 diabetes was so effective that diabetes medications were reduced or discontinued in most patients. The authors recommend that similar dieters be under close medical supervision or capable of adjusting their own medication, because the diet lowers blood sugar dramatically.

  Yancy, W., et al. A pilot trial of a low-carbohydrate ketogenic diet in patients with type 2 diabetes. Metabolic Syndrome and Related Disorders, 1 (2003): 239-244. This pioneering study used an Atkins Induction-style diet with less than 20 grams of carbohydrate daily.

 10. Zeven zegt:

  Hoi Melchior,

  Ik denk dat het te ongewoon is en dat stuit altijd op weerstand. Ik ken twee diabeten die hun koolhydraten minderden, ééntje moest een discussie voeren waarom hij dat deed. Het idee dat je een pilletje haalt als iets niet goed is speelt ook nog een rol. Genoeg mensen zitten om de haverklap bij de dokter die dan maar een placebo voorschrijft omdat die patiënt dat eenmaal wil. Wat betreft de preventie, door de hoge zorgkosten is denk ik het systeem ingesteld op escalatie. Met andere woorden, pas als iets vergevorderd is wordt de patiënt behandeld en dan is er opeens wel geld.
  Bedrijven zijn wat dat betreft een stuk soepeler, als ze kosten kunnen besparen en daarvoor moeten investeren zullen ze dat niet nalaten. Binnen onderzoekskringen gaat dat soort dingen een stuk langzamer. Je hebt daar een bepaalde manier van kijken en die wordt strak aangehouden totdat uiteindelijk ‘opeens’ een nieuwe manier van kijken is ontstaan. Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat ik dingen naast me neerleg die niet werken, ook al zijn die dingen standaard kennis. Dingen die wel werken pas ik toe, ook al gaat het recht in tegen de standaard kennis.

  Tot slot een mop:

  Een bioloog, een natuurkundige en een wiskundige zitten tegenover een gebouw. Ze zien drie mensen naar binnen gaan en een tijdje later lopen er vier naar buiten.

  De bioloog:”Oh wat leuk. Ze hebben zich vermenigvuldigd”. De natuurkundige:”Dit kan niet. De eerdere telling moet verkeerd zijn geweest”. De wiskundige kijkt bedachtzaam voor zich uit en zegt:”Als er nu nog één iemand naar binnen gaat, is het gebouw weer leeg”.

 11. Off topic, Ann Wendel over het sluipende gevaar van sociale media voor productiviteit. Ik ‘doe’ geen sociale media (een blog schijnt daar niet onder te vallen), maar denk steeds vaker na over het beperken van internettijd tot slechts enkele malen per week. Internet geeft veel, maar is ook een creativiteit-sucker.

  http://prana-pt.com/2013/09/03/anti-social-media-september/

  Social media has been an excellent way for me to meet new people and learn about new things; yet, I see myself spending more and more time with my phone in my hand and less and less time interacting with the people right around me. If I have a spare second, I’m scrolling through Twitter. If I have an open spot in my schedule, I’m watching videos on You Tube and reading the comments section on blogs. There is nothing inherently wrong with any of this…except that it’s getting in the way of me actually producing more work that has value.

  The way I figure it, I could write an eBook, or develop a Webinar, or create a workshop with this time. Or I could go for a walk, or have coffee with a friend, or read a (gasp) fiction book. Or, I could just sit, without doing anything, which is something that is vital to creating. I used to do all of those things on a much more regular basis; but, now, I find that I can’t sit for a few minutes doing nothing…it drives me crazy. So, it’s time to fix this situation (or at least attempt to…)

   • fran zegt:

    Haha, vind ik ook Mariet!

    Zin in vanmiddag: mag van mezelf helemaal los in een taartenwinkel, zin in!

    99% van de tijd houd ik me gewoon strikt aan paleo hoor. Omdat ik bij tijd en wijlen in niet-paleo-gedrag verviel, en in die fases altijd enorm begon te strugglen (‘wel of niet zondigen?’), heb ik me nu bedacht dat ik beter af en toe met mezelf af kan spreken wanneer ik eens los mag gaan. Vanmiddag dus, joehoe! (Misschien dat ik hier vnvnd wel terug kom om te klagen over diarree en carb cravings, maar dat zien we dan wel weer).

  • Jo tB zegt:

   Heb hetzelfde probleem, Melchior. Wil niet de hele dag met mijn laptop op schoot zitten het internet afstropen. Ben onlangs Facebook op gegaan, en dat slurpt steeds meer tijd weg, en voordat je het weet zit je de hele dag te trawlen. Hoe meer je sites “like” hoe meer je in je nieuwsbox krijgt. Af en toe zie ik de bomen van het bos niet meer. Twitter ben ik niet aan begonnen, en het blijfk dat je ook instagram kan volgen. Als je aan alles wil mee doen, dan is jouw tijd langzaam jouw tijd niet meer. Ik heb ook al te veel sites in mijn favorieten gezet, wordt ook bijna een dagtaak om die allemaal te volgen. Gelukkig heb ik nog andere hobbies die me wegslepen bij het internet/facebook.

 12. Michael zegt:

  Off topic, voor Melchior nog even een update over Stephan’s grote schoonmaak op zijn blog. Zo’n twee weken terug toen ik daar hier een opmerking over maakte had Stephan over 2011, 2010, 2009 en 2008 nog respectievelijk 72, 77, 109 en 123 posts. Nu zijn dat er nog maar 71, 73, 70 en 109. Dus als ik snel even tel zijn er 58 verdwenen!

 13. Het lukt niet om dit korte clipje uit een interview met BBC-arts/journalist Michael Mosley op de Zweedse tv in Nederland te embedden, maar het is de moeite waard. Mosley maakte die Horizon-documentaire over Intermittent Fasting, keerde met die interventie zijn eigen prediabetes om en gooit nu hoge ogen met het boekje ‘The 5:2 Diet’. Halverwege het gesprek begint Mosley, zich duidelijk niet bewust van de koolhydraten-vet-oorlog die in Zweden woedt, over de desastreuze gevolgen van de low fat boodschap en de corrosieve rol van een hoog aandeel koolhydraten op de gezondheid. De interviewster, als vrijwel alle SVT-journalisten diep ingegraven in de pastaloopgraven van het establishment, begint over Atkins, maar krijgt daar duidelijk spijt van ;-).

  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/5-2-dietens-mosley-gor-film-om-mental-halsa

  • George zegt:

   Ik zat te zoeken naar dat interview omdat het opeens verdween van jouw site Melchior en zoals altijd op internet: je vindt wat je *niet* zoekt maar dat blijkt dan toevallig toch interessant te zijn, zoals dit, een interview met Dr. Mosley*:
   “6. Dementia Is A Nutrition Issue
   “One of the researchers we work with, Dr. Mattsen, has got these mice who are prone to Alzheimers and dementia. And they normally develop dementia at the age of one, which is about middle age for a mouse. When they’re in a fasting state, they go to about two, which is the equivalent of a 90 year old. But if they’re put on fast food diet, they develop it at about four or five months, sometimes six months. So you see the impact of junk food not just on your body, but on your brain. And I think that’s probably one of the more shocking and surprising things.

   en hij heeft ook nog een leuk commentaar op n=1:
   “3. Medical Discovery Often Begins With Self-Experimentation

   “Until you look at it, you don’t realize how many of the great discoveries were carried out by people doing experiments on themselves. There’s a sort of heroic element to it, but also a moral element: these doctors kind of went, “Look, I should try it on myself first.” And actually the first ever long-form documentary I made 20 years ago was about an Australian self-experimenter who was convinced that stomach ulcers were not caused by stress, but by bacteria. So he swallowed the bacterium, developed ulcers and discovered that you could cure it with antibiotics and won the Nobel Prize. There you go.

   * http://www.huffingtonpost.com/2013/03/29/michael-mosley-the-fast-diet-intermittent-fasting-uk-pbs_n_2977893.html

 14. George zegt:

  off topic: Wilma zoekt nog enige crowd funders voor haar project “What about Wilma”.Ze is er bijna (€10.000), dus come on guys: geef gul, ook al is het € 25
  http://www.indiegogo.com/projects/what-about-wilma

  • George zegt:

   Hier de volledige tekst van haar oproep:
   Hi everyone!
   Thanks to the people who just funded!
   We’re almost there thanks to all of you: € 8666.

   Here’s the latest news:
   -I found a lady who knows all about finding edible plant in Amsterdam, her name is Wies Tepe, and she will teach me how to do this during the year.
   -Raymond van Boestem from De Vertelacademie will teach me how to tell good stories – we didn’t have a cinema 40.000 years ago, but we did have spoken language, and campfires..

   I have a special last-minute offer for everyone who already donated:
   Give another 10 euros and you’ll get one of these 2 things:

   1) A barefoot walking session with Wilma where she’ll give you Paleolithic advice for your lifestyle. And you can give here your ideas on the project if you like 🙂 If you’re abroad: a skype session!
   2) The name of your company or website mentioned on my Twitter (with over a thousand followers) and Facebook this week.

   E-mail me at info@whataboutwilma.com to tell me which one you’d like.
   You can hear me/see me at:
   -Radio 538, tonight at 12 p.m.
   -Magazine Grazia, published tomorrow
   -Filosofie Magazine, available end of September
   -NRC academy, at ISVW, 14th of October.

   And there’s more exciting news on potential cave-lovers for the year in this video, where I react to some of your comments:

   Last but not least: if you’d spread the word amongst friends, on Facebook, etc. that would be fantastic! Here’s the link: http://www.indiegogo.com/projects/what-about-wi

   Thanks for all your support!

   Marianne

 15. George zegt:

  Kom op jongens en meisjes: ze heeft nog maar €174,00 nodig voor haar project; met zijn zessen, en ik heb al gedoneerd,dus jullie vijf lezers: we kunnen dat toch wel opbrengen 🙂 slechts
  € 34,20 of is er iemand die zegt: kom ik doe eens gek en ik doneer het hele bedrag!
  het is op zich al leuk om zo’n project te steunen, maar je krijgt er ook wat voor terug! Kijk maar op die site:
  http://www.indiegogo.com/projects/what-about-wilma

 16. Sporters die paleo zijn gegaan. Ja maar, maar, maar, maar, where’s the evidenzzzzzzzzzze? Pucko’s.

  http://www.stayfitcentral.com/paleo-diet-2/20-paleo-elite-professional-athletes-learn-their-secrets-to-success/

 17. George zegt:

  Ik volg ook al een tijdje de bevindingen en het onderzoek van drs. Remco Verkaik. (Hij heeft een paar jaar geleden sportvasten ontwikkeld). Onlangs schreef hij een artikel “De Biochemische Routekaart”. (http://www.siptt.nl/downloads/sportgericht_artikel_siptt.pdf ) en ik ben benieuwd @Melchior (en anderen) wat jij daar van vindt.

  Het verklaart o.a. waardoor bepaalde diëten/voedingswijzen/leefstijlen aanslaan of niet of waardoor ze wel of niet vol te houden zijn. Ook terecht vind ik zijn opmerking waar hij in het begin zegt: “want vaak ontstaat gezondheidsschade sluipend en zijn er (jarenlang) nog geen klinische symptomen..” dat veegt alle vrijblijvende opmerkingen weg van “vrijheid, blijheid en eten waar je je goed bij voelt” wat onlangs hier een paar keer geopperd werd.(maar oa. door Mariet deskundig werd gepareerd), maar de Routekaart zou vantevoren al kunnen bepalen wat wel en niet goed voor je is qua voeding (en dus ook de macro-nutriënten, ook veel over gepraat de laatste tijd hier
  :-), sport en medicijnen…..

  • Ik vraag me af of die “Routekaart” wel bestaat. In die zin dat je er echt wat mee kunt. Is het niet vooral een “proof of concept”? Laat staan dat al bekend is welke interventies je voor wie op welk moment moet/kunt/wilt plegen. Bijvoorbeeld via voeding.

   Die Routekaart doet mij denken aan een kaart van het gebied waar je naar toe gaat met vakantie. Veel voorpret, maar je weet nog niet wat je te wachten staat.

  • Alex zegt:

   Als je mijn aanvullende reactie op Mariet had gelezen had je geweten dat ik niet heb gezegd dat iedereen maar “gewoon moet eten waar hij zich lekker bij voelt” ongeacht waar je lichaam behoefte aan heeft, maar dat ik er geen problemen mee heb als iemand er voor kiest om anders te eten dan datgene wat ik als gezond/optimaal beschouw. Een heel andere insteek dan datgene waar jullie menen op te moeten reageren.

   In tegenstelling tot jullie ben ik van mening dat het allemaal niet zo zwart-wit is als hier vaak gesteld wordt en dat er vaak meerdere oplossingen zijn voor een probleem. Desondanks staat het iedere volwassene vrij om een keuze te maken uit de mogelijkheden of dat nu paleo/vegetarisch/veganistisch is en die is alleen mogelijk als je voldoende geïnformeerd bent over de mogelijkheden/opties en daar schort het heden ten dage helaas aan (meer dan voldoende info te vinden, maar die bereikt vaak niet de personen die daar de meeste behoefte aan hebben).

   Je zou toch denken dat ik hier vaak genoeg gereageerd heb om er van uit te kunnen gaan dat jullie wel weten dat ik nooit zo’n ongenuanceerde opmerking zou maken als dat “het niet uitmaakt wat je eet, want dood ga je toch”, maar blijkbaar is dat niet zo.

 18. fran zegt:

  Ik wil hier een gewaagde hypothese posten. Kan zomaar zijn dat dit hier in de verwoede discussies tussen de zes lezers al eens aan bod is gekomen hoor.

  In observatiestudies komen vegetariërs volgens mij meestal als gezonder uit de bus (en weet niet of er interventiestudies bestaan). Een voor de hand liggende verklaring is natuurlijk dat in die observatiestudies het wel of niet vlees eten niet het enige leefstijlverschil is tussen de vegetariërs en de niet-vegetariërs. Ik wil een andere mogelijke verklaring opperen: de aanvangsgezondheid van mensen die vegetarisch besluiten te gaan eten ligt al hoger. (Het zou overigens zomaar kunnen dat ik zonder het lezen van “De parende geest” van Geoffrey Miller niet op dit idee zou zijn gekomen).

  Ben benieuwd naar de reacties.

 19. fran zegt:

  Hee Melchior, heb je de volgorde waarin posts verschijnen aangepast?

 20. fran zegt:

  Ik vind het fijn zo hoor! Dank. Moeten we wel nog even de cultuuromslag weten te maken naar steeds erbij vermelden op welke post je reageert.

 21. Andre zegt:

  Als je zegt dat vegetarisch eten niet het enige leefstijlverschil is zeg je m.i. precies hetzelfde als wanneer je zegt dat de aanvangsgezondheid hoger ligt 🙂 Er is gewoon een groep mensen die bewust met hun gezondheid bezig is, en op basis van de demonisatie van vlees in de media op een gegeven moment besluit ook maar geen vlees meer te eten.

  Tegenover de groep ‘geen vlees want ongezond’ staat trouwens ook een groep ‘geen vlees want zielig’, en volgens mij is die groep doorgaans een stuk minder gezond (stoppen zich de hele dag vol met graan- en sojaproducten en zijn regelmatig ziek of zwak)

 22. fran zegt:

  Oke, snap wat je bedoelt, misschien bedoel ik eigenlijk te zeggen: Mensen die ooit in hun leven besluiten vegetarisch te gaan eten zijn gezonder geboren.

 23. fran zegt:

  (Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat dit een universele wet is die altijd en overal waar is en altijd zo zal blijven, maar ik vermoed wel dat dit de afgelopen decennia at least in NL zo is geweest).

 24. Marianne zegt:

  En dan kan ik me ook nog wel voorstellen dat het gezonder is om geen vlees te eten, dan vlees van dieren uit de bio-industrie.

  • George zegt:

   Vlees met stront er aan en pus etc. uit tumoren en vlees van met graan en soja gevoerde runderen met opgefokt gras waardoor ze aan de schijterij gaan en de mishandeling van die dieren in het abattoir, ja dat vlees kun je beter laten liggen.
   maar vlees van puregraze.com, schotsehooglanders.nl, wildrundvlees.nl, http://www.freenature.nl/free/ kun je met een gerust hart (pun intended) eten, draag je ook nog eens bij aan het landschap aldaar en hoeven er ook geen bossen gekapt te worden voor soja.

 25. Fran,

  Mee eens. Vegetariërs worden in grote meerderheid geboren uit ouders met een hogere Sociaal Economische Status. In westerse samenlevingen is SES de beste determinant van gezondheid. Hoe hoger de SES, hoe gezonder je bent, hoe langer je leeft, hoe minder DALY’s, etc. Vegetariërs hebben dus over het algemeen een enorme niet voedingsgerelateerde voorsprong op ‘de gemiddelde Nederlander’.

  Marianne,

  Ik denk niet dat vlees uit de bioindustrie erg ongezond is. Maar als het vlees erg beestachtig is geproduceerd, is het natuurlijk wel onethisch om het te kopen. Tenzij je een bijstandsmoeder bent die zichzelf en haar kids paleo wil voorzetten.

 26. fran zegt:

  Kinderen van lage SES ouders (die een erg kleine kans hebben later vegetarisch te gaan eten) worden in utero al behoorlijk verpest (epigenetics).

 27. fran zegt:

  Interessant is wel dat er meer en meer babies geboren worden die in een ‘vegetarische buik’ hebben gezeten. Maar ach, die eigenaresses van vegetarische buiken zijn zoals we weten desondanks toch gezonder…

 28. Fran, daar snij je een belangrijk punt aan. Kinderen die in utero al zijn blootgesteld aan de crisis-signalen die een volledig plantaardige voeding in elk menselijk lichaam induceert, zouden wel eens zo ongelukkig geprogrammeerd kunnen zijn dat de hoge SES niet meer compenseert. En als die allergische ADHD’ertjes vervolgens zelf kinderen krijgen…

  Ik denk dat paleo – helaas – ook een elite-aangelegenheid is. Het is interessant hoe de paleo peeps en hun offspring het op termijn zullen doen ten opzichte van de vega’s.

 29. fran zegt:

  Maar ik kan me dus voorstellen dat de omstandigheden in een ‘vegetarische baarmoeder’ nog altijd beter zijn dan de omstandigheden in een ‘niet-vegetarische baarmoeder’. Dit omdat zwangere vegetarische vrouwen op heel veel punten dus nog altijd gezonder leven (neem bv. aan dat ze minder roken, groenten i.p.v. koek/snoep eten, etc.). Hoewel ik me inderdaad (zoals jij zegt) ook wel kan voorstellen dat ze een dermate belangrijke component uit hun dieet halen dat dat niet te compenseren is.

  Ik ken overigens wel wat wezens die in vegetarische baarmoeders hebben gezeten, en die doen het stuk voor stuk heel goed (N=5 ofzo)… Die dekselse hoog opgeleiden ook altijd!

 30. Guido Vogel zegt:

  Ik kan jullie aanbevelen het boek van Lierre Keith te lezen:
  http://www.amazon.com/The-Vegetarian-Myth-Justice-Sustainability/dp/1604860804/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1379594615&sr=8-1&keywords=lierre+keith

  Keith behandelt het verschil in gezondheid tussen vegetariërs/veganisten ook in haar boek. Uit mijn hoofd is er een vergelijking gedaan met 7e dag adventisten die een vergelijkbare leefstijl hebben, maar wel vlees eten. Die waren veel gezonder. Ze laat er overigens geen twijfel over bestaan dat een (veganistisch) voedselpatroon desastreus is voor de gezondheid (en de planeet).

  Als je corrigeert voor SES zou je iets moeten kunnen zeggen over het verschil tussen vleeseters en vegetariërs. Is vast wel eens gedaan.

  Over dat in utero verhaal. Dat staat ook wel bekend als de Barker Hypothese, http://en.wikipedia.org/wiki/Thrifty_phenotype

  Die hypothese is mede gebaseerd op onderzoek naar Nederlandse kinderen die geboren zijn in de hongerwinter van 1944. Die blijken significant meer obees te zijn dan vergelijkbare leeftijdsgenoten. De embryo wordt blijkbaar al zo “geconfigureerd” om maximaal vet op slaan bij elke hap die gegeten wordt. Het past ook bij het verhaal van Anna dat koolhydraten eten een signaal kunnen zijn voor slechte tijden en dus ook voor maximale vetopslag zorgen. Survival of the fattest (ja, dikke mensen hebben de beste genen om te overleven).

  Het verbaast me niets: op vakantie in Canada leerde ik dat de moederbeer op basis van hoe goed het afgelopen seizoen was qua eten, bepaalt hoeveel kinderen ze krijgt (tussen de 1-4). Van meeuwen is volgens mij ook bekend dat externe omstandigheden bepalen hoeveel eieren ze leggen.
  Nature still outsmarts us.

 31. Ja, dat is waar Fran. Vegetariërs eten vermoedelijk per definitie minder ongezond dan de echte fysiologische analfabeten op het SDCD.

  Maar eigenlijk wordt het pas interessant van vanaf 50. Wie een beetje normaal doet en niet al te beroerde genen toebedeeld heeft gekregen, komt daar in onze gepamperde samenleving over het algemeen wel zonder kleerscheuren. De echte ravage die dag in dag uit brood en pasta eten aanricht wordt op middelbare leeftijd en daarna manifest.

  Guido, ik heb al duizend maal naar Lierre Keith en haar geweldige boek gelinkt (ook op Foodlog overigens) en ik ben blij dat jij het weer doet :-).

 32. fran zegt:

  “Survival of the fattest (ja, dikke mensen hebben de beste genen om te overleven).” >> beste genen om te overleven in karige omstandigheden ja, niet in de huidige omstandigheden.

 33. fran zegt:

  @Melchior: hebben we toch die longitudinale, intergenerationele, complete lifespan (van zygote tot dood) bevattende interventiestudie nodig 🙂

 34. Nu haal je volgens mij de Barker hypothese, de thrifty gene hypothesis en Cunnane’s vette strandaap theorie (dikke baby’s, vet noodzakelijk voor het enorme brein) een beetje door elkaar, Guido. De thrifty gene hypothesis is gefalsifieerd, door James Neel himself. Op volwassen leeftijd dik worden biedt mensen geen overlevingsvoordeel. Er is ook nooit op geselecteerd, omdat jager/verzamelaars altijd voldoende vis en vlees hadden. Er waren wel eens kortere perioden zonder vangst (IF), maar tekenen van hongersnood en ondervoeding duiken in de fossil record pas op na de landbouwrevolutie.

 35. O nee, sorry Guido, ik las te snel. Je hebt het over the thrifty phenotype. Ik heb niks gezegd!

 36. Guido Vogel zegt:

  Fran: “beste genen om te overleven in karige omstandigheden ja, niet in de huidige omstandigheden.”

  Gedeeltelijk mee eens. We worden overspoeld met het verkeerde voedsel (te veel, snelle, koolhydraten). En er wordt ons nog verteld dat we ze moeten eten of dat er niet bewezen is dat ze schadelijk zijn. Tel daarbij op dat ze goedkoop, houdbaar en volkomen ingepast zijn in onze cultuur (en laten we het niet vergeten: lekker), en ja dan werken de genen tegen je.

  Zoals Melchior (wat krijgen we nou? foto :-)) af aangaf, hebben we de meeste tijd voldoende voedsel gehad, dus de hoeveelheid voedsel hoeft het probleem niet te zijn.

  Terzijde: ik vond dat het meest misleidende aan de titel “Why we get fat” van Gary Taubes. Het vertelt wel hoe we vet worden, maar niet waarom.

 37. Ja, iemand zei dat ik een robot van de vleesindustrie was en in wekelijkheid niet bestond :-). Ook ging het gerucht dat ik een vette pad ben. Allemaal waar, maar je moet zulks niet onbeantwoord laten. Vandaar deze foto van mijn veganistische kleinzoon, ha, ha, ha.

 38. Je kleinzoon loopt met het geld van de kapper in zijn zak. Zou geen bezwaar zijn, indien dat niet voor zijn ogen hing, maar hij een ordinair matje in z’n nek zou hebben. Je zou hem op zijn verjaardag eens een scheermesje cadeau moeten doen, of hem adviseren z’on venijnig smal snorretje op de bovenlip en een godverdommetje op de kin te kweken. De kop zou er opmerkelijk van opknappen. Overigens een mooie rechte neus, met een klein wippertje. De kin is niet al te manhaftig, maar je weet dat nooit met schriele kereltjes. Vergis je je zo maar in. Blijkt dan een vedergewicht boksen te zijn. Gelukkig is het jong niet kaal. Al met al toch een markante kop.
  Ik moet nu stoppen daar ik een brok in de keel krijg.

 39. guidovogel zegt:

  Ik zeg: haarporno.

 40. Hans zegt:

  Ah , jaloers op die wilde kuif ! Mijn vrouw millimetert het dooie struikgewas om de drie week….

 41. guidovogel zegt:

  Tijd om de nek uit te laten beffen? 🙂 🙂 ::-)

 42. fran zegt:

  Ik vind je kapsel ook fascinerend Melchior.

 43. Wat mensen al niet fascinerend kunnen vinden :-).

  Twee weken geleden had ik nog stekeltjes. Paleo bevordert de haargroei, ha, ha, ha. Overigens is early onset male pattern baldness wel degelijk een neolithisch fenomeen.

 44. Iets heel anders. Ik heb al jaren geen TV meer. Kijk wel eens iets op internet, maar nooit Nederlandse tv, alleen lezingen, docu’s et al. Vraagje. Worden er tegenwoordig nog zulke ijzersterke, tijdloos grappige dingen gemaakt als Van Kooten en De Bie deden?

 45. Guido Vogel zegt:

  Ik moest me inhouden als groot fan van Van Kooten & De Bie. Dit is een blog over Paleo. Maar nu je het toch vraagt 🙂

  Was ook blij verrast met het filmpje. Kende ik nog niet en was weer van uitmuntende kwaliteit en taalvirtuositeit. MIjn bezoek aan de kapster wordt nooit meer hetzelfde als ik ga vragen of ze mijn nek nog even wil “doen” (ik ben bang dat ze me gaat aangeven als ik haar vraag deze even “uit te beffen”).

  Zal wel een ouwe lul zijn, houd veel van goede humor en die is er tegenwoordig ook nog, maar opvolgers van dit duo heb ik niet gezien. Niets mooiers dan met gelijkgestemden de Klisjeemannetjes dunnetjes over te doen. “Als ik daar alleen al denk, dan krijg ik ter plekke etc. etc”

  Niet helemaal tijdloos overigens: het helpt om te weten wie Gijs van Aardenne was….

 46. Fien zegt:

  Echt tijdloos vind ik Koot en Bie zeker niet, wel leuk. Wie herinnert zich Van Aardenne nog? Zelf herkende ik hem niet.

  Tijdloze humor op tv… hm, er komt zo snel niks bij me op. Kan alleen mijn eigen voorkeur melden en daarmee gun ik jullie een kijkje in mijn inktzwarte ziel: Toren C. Ik word helemaal vrolijk van de dames. 🙂 Maar ik vrees met grote vreze dat ik een van de weinigen ben hier.

 47. fran zegt:

  Hoewel het woord ‘tegenwoordig’ hierbij misschien niet meer helemaal op zijn plaats is, wil ik toch graag Jiskefet en Poelmo noemen (in vergelijking tot Koot en Bie is het ook wel ‘tegenwoordig’).

 48. fran zegt:

  Oja, en Little Britain, ook een aanrader in dat genre.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s