Negeer de Sirenen van het Voedingscentrum

Ulises-and-the-Sirens-greek-mythology-687163_500_425

Stephan Peters van het Voedingscentrum betoogt in de noodlijdende agrarische internetcourant Foodlog dat mensen wat betreft informatie over gezonde voeding alleen mogen vertrouwen op het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum baseert haar adviezen op de allerlaatste wetenschappelijke inzichten. Wie deze adviezen volgt, doet alles wat redelijkerwijs mogelijk is om gezond en functioneel te blijven. Mensen die iets anders beweren, zegt Peters, zijn kwakzalvers.

Foodloglezers, zo blijkt al jaren uit de reacties op artikelen die de humane biologie raken, zijn over het algemeen net zo fysiologisch ongeletterd als de sympathieke oprichter van de courant, filosoof en ex-bankier Dick Veerman. Lardeer je eigen boodschap kwistig met woorden als ‘consensus’, ‘gerespecteerd’, ‘vooraanstaand’, ‘evidence based’ en ‘onzekerheden’, gebruik als je het over opponenten hebt termen als ‘complottheorieën’, ‘kwakzalvers’, ‘n=1’, ‘kruidenvrouwtjes’, ‘anekdotes’, ‘zekerheden’ en ‘goeroes’ en je hebt de doorsnee Foodloglezer in je zak, wat voor nonsens je verder ook uitkraamt.

Naast deze beproefde, door handelaren in occasions tot kunst verheven retoriek existeert de biologische werkelijkheid. Een werkelijkheid die, zo weten we inmiddels ruim 150 jaar, zich het best laat beschrijven en voorspellen aan de hand van het leidende principe van de evolutie door natuurlijke selectie. Dit leidende principe dicteert dat de huidige fysiologie van de mens grotendeels het product is van de evolutionaire druk die werd uitgeoefend gedurende het Pleistoceen. Voeding is toegepaste biologie. Het leidend principe van de biologie dicteert dus ook dat de mens net als alle andere diersoorten is aangepast aan een bepaalde voeding en dat grote afwijkingen daarvan gezondheidsproblemen induceren. Overweldigend bewijs hiervoor vinden we in de fossil record. Overal waar mensen tussen de 10.000 en 5000 jaar geleden overschakelden van hun koolhydraatarme vangstvoedsel op een door koolhydraten gedomineerd agrarisch dieet, werden de degeneratieve ziekten die ons ook nu nog plagen endemisch. Diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten en neurodegeneratieve ziekten zijn niet iets van de laatste 50 of 100 jaar, deze ziekten zijn er sinds wij landbouw bedrijven. Het zijn boerenziekten. Sinds die slachting heeft er door krachtige evolutionaire druk enige aanpassing plaatsgevonden – denk aan de selectie van lactasepersistentie en een hogere amylase-expressie – maar dit zijn onvolledige aanpassingen, biologische noodoplossingen die feitelijk slechts hebben bewerkstelligd dat de mensen die werden geconfronteerd met het soortvreemde agrarische dieet niet al voor ze zich konden reproduceren overleden aan chronische diarree. Hoewel full blown lactoseintolerantie en coeliakie relatief zeldzaam zijn en we dus bijna allemaal netjes de reproductieve leeftijd halen, betalen we de prijs voor die soortvreemde voeding in de vorm van genoemde pathologie. Soms al in de jeugd, meestal op middelbare leeftijd.

Peters en Veerman doen het voorkomen alsof dit slechts een frivole theorie is. Een aardig gedachte-experiment voor bij de openhaard. Dat is het niet. Diverse kleine gecontroleerde interventiestudies hebben inmiddels aangetoond dat eliminatie van voedingsmiddelen die gedurende het Pleistoceen onbeschikbaar waren – zoals granen en andere bronnen van acellulaire koolhydraten, melk, geconcentreerde zaadoliën, bonen en geëxtraheerde suiker (glucose/fructose), kortom ruim 70 procent van de voedingsmiddelen die door het Voedingscentrum worden aanbevolen – in korte tijd superieure verbetering van algemeen geaccepteerde gezondheidsparameters geeft, ook in gezonde mensen. Ondanks het relatief geringe aantal deelnemers zijn de uitkomsten van deze onderzoeken zo significant en zo consistent, dat de studies voldoende power hebben om er harde conclusies aan te kunnen verbinden. Een aanzwellende vloed fundamenteel onderzoek suggereert sterk dat de zogenoemde ‘black box ziekten’ hun oorsprong vinden in een met name door stoffen in granen geïnduceerde verhoogde darmpermeabiliteit. Kleine, veelbelovende interventiestudies met mensen met MS en reuma bevestigen wat werd waargenomen in de petrischaaltjes van wetenschappers als Alessio Fasano.

Steeds meer ‘gewone mensen’ nemen notie van de conclusies die worden getrokken door deskundige wegbereiders als Cordain, Lindeberg, Spreadbury, Muskiet en Kuipers en ‘gaan paleo’. Wanneer er sprake is van onderliggende pathologie vaak met ‘ongelofelijke’ resultaten. Dit tot groot chagrijn van Stephan Peters en Dick Veerman, die deze waarnemingen onmiddellijk afdoen als ‘anekdotes’. N=1 is gelijk aan N=0. N=100 is gelijk aan N=0. N=1000? Massahysterie. Strikt genomen hebben zij gelijk. Gezien in de context van de evolutionaire geneeskunde en van wat inmiddels is bewezen, is deze houding echter bizar, misleidend en potentieel gevaarlijk.

Paleo is logisch en zonder risico’s. Paleo levert, om het in marketingtermen te zeggen. Waarschuwen tegen paleo in een soortvijandige, neolithische omgeving is als waarschuwen tegen het dragen van een zwemvest met positietransmissie op een zeilschip in een storm.

Naschrift 23 september:

Dick Veerman vat het sportief op en plaatste gisteren zelfs een link naar dit stukje in zijn krant. Daarop heeft inmiddels één iemand geklikt, waaruit blijkt dat een substantieel deel van het Foodlog-publiek althans enige nieuwsgierigheid naar het concept ‘voeding als toegepaste biologie’ aan de dag legt. Voor hem of haar nog wat meer achtergrond.

Om te beginnen een video-interview met de alom gerespecteerde, vooraanstaande, in de wereld van de peer reviewed evidence based medicine min of meer verafgode 🙂 arts, fysioloog en sportwetenschapper Timothy Noakes van de Universiteit van Kaapstad.

 

Verder beveel ik van harte deze drie artikelen van PhD-studente archeologie en antropologie Anna van Archaeonova aan.

Debunking and Deconstructing Some ‘Myths of Paleo’. Part One: Tubers

Myths of Paleo, Part Three: The Amylase Gene

Musings: Does Starch Consumption and Amylase Activity Activate Stress Responses and Fat Accumulation?

Let op: dit zijn mensen die volgens de logica van Dick Veerman niets van wetenschap begrijpen, maar het kan toch verhelderend zijn notie te nemen van hun inzichten.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

470 reacties op Negeer de Sirenen van het Voedingscentrum

 1. In de praktijk werk ik al vele jaren met een eiwitdieet waarbij de granen en melkproducten, suikers en peulvruchten uitgesloten worden. In eerste instantie deden de mensen dat om gewicht te verliezen, wat op zo´n dieet geweldig gaat.
  Ik merkte echter ook dat mensen met dit dieet van heel veel klachten genazen. Dat lag niet aan het speciale eiwittendieet, maar het lag eraan dat mensen bepaalde producten NIET aten. Ik dacht zo´n 7 jaar geleden echt dat ik helemaal zelf iets bijzonders ontdekt had. Toch wel enigszins jammer dat ik niet de bedenkster was, want er waren anderen die hetzelfde geobserveerd hadden. Inmiddels heb ik zo tegen de 7 jaar ervaring met deze leefstijl. En ik heb nog nooit mensen gezien die er niet (als ´bijwerking”) van opknapten. Diabetes wordt onder controle gebracht en/of verdwijnt helemaal, hoog cholesterol, gaat naar beneden, Fibromyalgie verminderd, noem maar op.. Zo jammer dat het voedingscentrum maar vast blijft houden aan verouderde inzichten terwijl de bewijzen op straat lopen….

 2. Ferdinand zegt:

  Het betoog van Stephan is zo overduidelijk op angst gebaseerd dat het gênant is. Wij zijn goed, zij (allemaal!) zijn gevaarlijk. Zonder nuance, zonder onderbouwing. De doelgroep van Foodlog zal dit voor het grootste deel ook nog wel slikken (inderdaad, pun intended) denk ik. Tegelijk kan dit de komende dagen (langer blijft de focus van de gemiddelde consument niet op één onderwerp) best nog wel eens zorgen voor wat positieve (paleo) aandacht. Getuige reacties op twitter waarin ook MM genoemd wordt. Leuk.

 3. james zegt:

  De buschauffeur die zijn grote dubbeldekker tegen de VIA Rail trein (InterCity) in Ottawa knalde had diabetes 2. Was bijna zeker niet de oorzaak maar interessant om te horen van de vakbonds bestuurder dat veel chauffeurs diabetes hebben “vanwege hun sedentaire lifestyle”. ??!!??

 4. Janet Noome zegt:

  Ik heb me de afgelopen week verbaasd over de felheid waarmee Stephan Peters vanuit Granada zat te twitteren. Hij was daar namelijk op de ICN20 zie http://icn2013.com/ (Zie voor sponsoring pag 6 en 7 van http://icn2013.com/pages/downloads/icn2013finalprogram/! ).
  Omgeven door gelijkgestemden ging hij vol in de aanval:1- Paleo-goeroe Prof. Frits Muskiet genomineerd voor Meester Kackadorisprijs van vereniging tegen Kwakzalverij http://www.kwakzalverij.nl/1602/Longlist_Meester_Kackadorisprijs_2013 … 2- Mode vs wetenschap. Wereldwijd wetenschappelijk voedingscongres: geen enkele publicatie/presentatie over paleo dieet. 3- “dacht jij dan echt dat als low carb de oplossing zou zijn, dat niet al lang succesvol geadviseerd zou worden bij diabetes?” 4 – “Wil je langer en gezonder leven? Houd jezelf aan de Richtlijnen van de Gezondheidsraad en Voedingscentrum http://iuns.sicongresos.com/posters/jpg/1_1347.jpg …” en dan hebben we het nog niet gehad over zijn bijdrage aan Foodlog dat hij ook vanuit Granada verzonden heeft : “Dick. Ik stuur je zo artikel via mail. Stond eerder in tijds ver tegen kwakzalverij. Wil jij die plaatsen voor me?”.
  Ik kan er niks aan doen. Het staat allemaal open en bloot op Twitter.

  Tot zover tot je dienst. Maar waar ik me als praktiserend diëtist keer op keer weer over verbaas is de grote ontkenning van een voedingsinstituut als het Voedingscentrum dat ‘een voeding vers, onbewerkt, met minder suiker(s), puur en lekker’ de 1e keus Goede Voeding is voor iedereen. Je hebt geen bewerkt eten uit pakjes, zakjes en potjes nodig. Niet dagelijks, niet af en toe, nee helemaal nooit. Toch vind het Voedingscentrum van wel. Wat is de reden hiervan? Dat kan alleen maar duiden op innige banden en grote belangen met de voedingsindustrie.
  Aan vers eten (paleo?) valt immers niks te verdienen… Mensen die dat propageren worden weggezet als ondeskundig en gevaarlijk…

  Eerlijk over eten? Nee, echt niet!

  • james zegt:

   Gewoon je werk blijven doen Janet. Zolang de publieke opinie dit soort onzindelijkheden blijft geloven (zij zullen het toch wel weten, ze hebben er voor gestudeerd) is het vechten tegen de bierkaai. Dat buschauffeur voorbeeld en de reactie van de vakbonds bestuurder (velen hebben diabetes 2 vanwege de sedentaire lifestyle) dat hebben ze zelf niet bedacht. Direct of indirect krijgen ze allemaal dit soort informatie. Honderdduizenden Canadezen hebben weer eens bevestigd gezien: diabetes krijg je van op je kont zitten.

 5. Zo, weer thuis.

  Dick neemt het sportief op, maar moet natuurlijk toch weer even katten. Op Foodlog lees ik:

  “Melchior Meijer heeft een ontzettend vermakelijk stuk over dit stuk geschreven. Helaas moet eruit blijken dat hij nog steeds geen verstand heeft van wetenschap, al kan hem kennis van de medische aspecten van voeding niet ontzegd worden.

  Warm aanbevolen lectuur voor een vermakelijke zondagmiddag: Negeer de Sirenen van het Voedingscentrum”

  Dick, ik mag bij jou niet reageren. Jij wel bij mij. Kun je me uitleggen wat ik niet snap van wetenschap? En kom niet aan met de methodiek van die onderzoeken, want die deugt. Toepassing van de evolutietheorie is nu ook niet echt omstreden in de biologie, waar humane voeding als gezegd onderdeel van is.

  Janet, die twitterorgie van Stephan Peters is zum Kotzen. Is Frits Muskiet werkelijk genomineerd voor die kwakzalversprijs? Zo ja, dan is dat een absoluut dieptepunt voor de organisatie. Walgelijk.

  • En kijk deze reactie van Jaap Seidell eens… Kunnen Seidell en Peters wel netjes door één deur? Wanneer zien we deze zinnige overwegingen van de wetenschap terug in de publieke voedingsadviezen? En zou Dick nu ook concluderen dat Jaap ineens niets meer van wetenschap begrijpt :-)?

   Een simpele waarheid is er niet maar ik zie wel dat de aanbevelingen die ik samen met wetenschappers doe steeds duidelijke afstand nemen van de overmaat van koolhydraten (inclusief suiker) en niet te veel zuivel en te veel bewerkte vleeswaren. Meer verse vis en groenten.

   Over het algemeen komen die adviezen neer op een sterke vermindering van inname van highly processed foods. Hieronder een samenvatting van adviezen voor landbouwbeleid zoals ik die met een aantal andere voedingswetenschappers morgen zal bespreken met de FAO.

   Protein sources: Increase availability of nuts (including peanuts), legumes, and fish. Limit production of red meat and avoid feed grains. Promote production of poultry (meat and eggs) for animal protein. Dairy production should be modest.

   Dietary fats: Emphasize production of unsaturated oils (including olive oil), and include sources of N-3 fatty acids (e.g., rapeseed, mustard, and soybean). Develop unsaturated palm oils. Eliminate hydrogenation.

   Carbohydrates: Reduce grain production as part of diversification; do not refine. Reduce sugar.

   Fruits and vegetables (excluding potatoes): Encourage availability and affordability.

 6. willem zegt:

  Toch wel boeiende ontwikkelingen, hier en elders (o.a. FL).
  Maar waarom deze van DV: ‘Helaas moet eruit (het artikel van MM) blijken dat hij (Melchior dus,w.) nog steeds geen verstand heeft van wetenschap.’
  Goede wetenschappelijke onderbouwing van deze quote, DV! Ga dat hier nou eens onderbouwen, als je dat lef hebt.. In heldere bewoordingen, zonder nevels en de bekende flauwekulwoorden.
  En, nee, ook ik mag niet reageren op FL. Vandaar maar hier.

 7. Maan zegt:

  Frits Muskiet is werkelijk genomineerd voor die kwakzalversprijs!! Heel bizar! De kwakwatch heeft zeker goede punten, maar slaan hier de plank weer eens goed mis.

  Dank voor dit stuk weer, Melchior! Ik heb eergisteren werkelijk met kromme tenen zitten lezen op foodlog.
  Waar komt deze fanatieke frust vandaan? Een kat in het nauw? De laatste stuiptrekkingen?
  Ik zie om mij heen dat het heel normaal wordt gevonden als je geen brood, suiker e.d. eet. 8 jaar geleden was ik een Freak, Ik zie steeds meer mensen broodloos, zuivelloos, suikerloos door het leven gaan. Gaan we richting een tipping point?

  • james zegt:

   You got it Maan! Blijkbaar wordt het aanbod van alternatieven te ruim. Net een interview (MacLeans) gelezen met Malcolm Gladwell (The Tipping Point) over zijn nieuwe boek The Secret Power of the Underdog. Opsteker voor Melchior, Janet, en vele anderen. Voor de gevestigde ordelingen iets om benauwd van te worden .

 8. Ik snap de vete tussen DV en MM niet zo goed, ik waardeer hen beide. DV neigt persoonlijk ook naar (soft)paleo en is fan van Muskiet. Het stuk van Peters is no zo sterk, jammer. Aan de andere kant ben ik positief over de reactie van Jaap Seidell: http://www.foodlog.nl/artikel//ontmasker-de-voedings-en-supplementengoeroe/allcomments/#comment-114972 Er is beweging, gelukkig maar.

 9. Hans zegt:

  Dank Janet voor de link naar de sponsoren van het snoepreisje van dhr. Peters die in Granada een hersenspoeling / ,,grainbrain” behandeling ontvangt …… Allemaal aan de tarwedip daar ,joepie 😉
  Nee hoor , het voedingscentrum is onafhankelijk……altijd lachen met HET Voedingscentrum met ,,uitsluitend geld van VWS en EZ , sowieso al achterlijk , EZ, huh ?
  BRRRRRRRRRRRRRR…..
  Dick Veerman zit naast de beste man in zaaltjes zegt hij , ouwe jongens krentenbrood .
  Overigens zijn de sponsoren uiteraard weer dezelfde voedings-criminelen met uitsluitend geld belangen. Kan zijn dat ik de vrienden van de farmacie over het hoofd zag.
  Dr. Stephan Peters komt hier vast nog wel een toelichting geven 😉

  De eetlust is mij vergaan , goed idee om te vasten wellicht om van dit soort bagger te lezen ,levert het toch nog iets op 😉

 10. willem zegt:

  Wouter de Heij. Jij behoort tot de intimi van Veerman. Je mag op FL pronken met maar liefst vier (!) sterren. Vind je niet dat Veerman hier hoort te reageren op wat ik meldde om 5.49 uur?
  Zo nee: waarom dan niet. Zo ja: wanneer hij dat niet doet, hoe valt dat dan te verklaren?
  Maar wellicht zit er al een reactie in zijn pen..

 11. Die laatste twee artikelen van Dickie , Suiker en Ontmasker, nemen een onverwachte positieve wending. Dick geeft blijk een suikertegenstander te zijn. Hij neemt stelling. Prof. Seidel neemt stelling. Dick eet overigens alleen maar tomaat, wortelen, komkommer en bloemkool. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=178885802207735&set=a.160906914005624.35457.100002589503164&type=3&theater

 12. Hans zegt:

  Melchior , hier is de nieuwe tijdloze humor waar je om vroeg.maar dan op het web , tijdloos opvraagbaar ? …:-)
  @ Folkert , ,,prijsloos” heet dat in goed nederlands geloof ik 😉
  Precies wat ik bedoelde in een ergens eerdere post , monsieur Veerman zal ongetwijfeld paleo eten , al was het maar vanwege gezondheidsproblemen , welke mij ontschoten zijn even.
  Maar zoals bij ons allen moet er wel ,,brood” of iets anders op de plank………;-)
  Alle begrip daarvoor.

 13. Guido Vogel zegt:

  @Wouter:

  “DV neigt persoonlijk ook naar (soft)paleo ”

  Het doet er niet toe wat hij persoonlijk vindt. Het gaat er om wat hij zegt in de discussies. Het is tranentrekkend dat juist hij Melchior beschuldigt niets van wetenschap te weten. Dat voor iemand die mij ooit vroeg een negatief verband tussen 2 variabelen te bewijzen (de mens at nooit graan).

  Daarnaast faciliteert hij het “tegengeluid” niet. Probleem is dat hij op het gebied van voeding geen inhoudelijke kennis heeft of wil opbouwen en altijd blijft hangen in de kentheoretische praat. En als je wel een stelling verdedigt en onderbouwt die niet in zijn straatje past, wordt je uitgemaakt voor drammer.

  Eens dat Jaap de goede richting op gaat met het stimuleren van koolhydraatbeperking.

  By the way 1: ik ben het ook niet eens met Melchiors kenschets van Dicks wetenschapsopvattingen. Hij ontkent in het geheel niet de waarde van n=1 experimenten, heeft waardering voor “tacit knowledge”.

  En bovenstaande met dezelfde strekking is ook te lezen in mijn reactie op Foodlog.

  By the way 2: dat Frits Muskiet wordt genomineerd bezorgt mij koude rillingen.

  By the way 3: los van alle persoonlijke vetes etc., lijkt er inderdaad een beweging in de goede richting te zijn. Ik mag dan een eenzame soldaat op FL zijn, laat me in de waan dat het (een beetje) werkt 🙂

 14. willem zegt:

  Zonde van de tijd en de energie, de discussie omtrent de strapatsen van Veerman? Waarschijnlijk wel. Ik lees namelijk dit als Veermans reactie op een oprechte, verontrustende bijdrage van Guido: ‘Ik zie geen reden om nader met je in discussie te gaan.’
  Het alom bekende zwaktebod. Zelfs geen argument waarom hij niet wil praten: ‘IK zie geen reden…’.

 15. Hans zegt:

  Guido , jammer dat je er , zoveel leerzame kennis en energie in stopt op FL. en dat het zo weinig oplevert daar.
  Begrijpelijk ook omdat je overtuiging zo juist paleo is inmiddels ,,herkenbaart i 😉
  Leer juist heel veel van je ,,to the point” zaken , ga vooral zo door hier en op FL !

 16. guidovogel zegt:

  @Willem/Hans:

  Dank voor de support. Ik wil mijn oordeel over FL en/of Dick baseren op mijn eigen ervaring, niet op wat er hier over geroepen wordt. Ik heb recht op mijn eigen valkuilen nietwaar 🙂

  Ik hoop maar dat er ook lezers zijn op FL iets kunnen met wat ik inbreng. Niet zozeer omdat ik denk het ultieme gelijk te hebben. De boodschap is vooral: ga nadenken, ga informatie halen: vel je eigen oordeel.

 17. Hans zegt:

  Guido , volg inderdaad je eigen weg , heel goed !
  Je vasthoudendheid naar kennisvergaring en duiding zal hier niet onopgemerkt blijven.

  • james zegt:

   Er is echter heel misschien nog een andere kant aan dit verhaal van Guido. Niet om mij in deze discussie te mengen (Ik blijf principieel uit de buurt van FL) maar als we het voorbeeld van Martin Luther King nemen wat Gladwell gebruikt in zijn boek David and Goliath, waar King in Albany zo’n beetje de mist in ging met zijn protest omdat de police chief Pritchett zich niet liet uitlokken, maar in Birmingham met dat zelfde protest groot succes had omdat daar de chief (Connor) met groot geweld die zwarten wel eens mores zou leren. Met Guido op redelijke, rationele wijze te argumenteren op FL, is er altijd de kans dat figuren als die dorus van het Voedingscedntrum zichzelf door hun instelling en vast ingenomen standpunten en vooroordelen voor gans Nederland zichzelf misschien niet in hun hemd zetten, maar niettemin een vaag gevoel van onbehaaglijkheid oproepen. Genoeg misschien om langzaam naar dat tipping point toe te groeien. Vgl. wat Jaap Seidell nu stelt met een anderhalf jaar geleden

 18. Guido Vogel zegt:

  @Melchior: volgens mij laat Dick je best een account aanmaken, kun je daar rechtstreeks reageren.

  @James: hetzelfde dacht ik ook gisteravond. Op en af andere manier heeft het misschien tot invloed om op de deur te blijven bonken. Ik doe mijn Paleo/low-carb voeding nu een jaar. Ook mensen die dicht bij je staan, blijken nog zwaar ondervloed van “de heersende opinie” (je bent je aderen aan het vervetten). Toch kwam een van mijn naasten van de week voor het eerst met een low carb kookboek en de medeling dat ze het ging proberen. Laat staan dat je mensen eenvoudig kunt beïnvloeden die je niet kent (zeker met een profiel “anders” i.p.v. “humane voeding o.i.d.”)

 19. Net een naschrift geplaatst. Reageer hier later. Dank voor de reacties! De uitspraak van Jaap is echt Breaking News, vind ik.

 20. willem zegt:

  Zo. Guido is ‘gebannen’ door heer Veerman…
  Argument: ‘Je maakt nl. het gesprek kapot in je poging het meningsverschil te laten werken.’

  Wie dat begrijpt, mag het zeggen.

  • Onvoorstelbaar…

   DICK VEERMAN12345HOOFDREDACTEUR FOODLOG23 SEPTEMBER 2013 – 9:26#84
   00

   Guido, mensen hebben doorgaans het vermogen te bepalen wanneer een gesprek niet zinvol meer is en heel vervelend wordt als het element dat dat veroorzaakt, steeds terugkeert. Je hebt daarvoor op de een of andere manier geen voelhorens. Ik denk dat veel mensen met jou nu veel geduld hebben gehad. Wat je doet is de energie uit een gesprek halen en er niet aan bouwen. Ik ga doorgaans ver om te proberen zulke negatieve energie wel te laten werken, maar als het niet lukt, dan moet ik er helaas een punt achter zetten. Je maakt nl. het gesprek kapot in je poging het meningsverschil te laten werken. Dus: je houding geeft me aanleiding om je vanaf hier te bannen. Je doet nagenoeg alles om je inhoud tegen in plaats van voor het gesprek te laten werken.
   Het spijt me echt, maar ik doe het toch.

 21. Wouter de Heij, een heel interessante Pinterest – pagina heb je gemaakt..Mijn compliment.

 22. guidovogel zegt:

  Tsja, wat moet ik er van zeggen? Dat iets onaardigs zei over de kentheoretische invalshoek waar hij steeds mee komt, zal wel (een keer te veel) tegen het zere been zijn. Maar wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten. Ik word door Dick tenslotte neergezet als zinloze drammer. En dat niet alleen: ik moet als voorbeeld gelden voor een hele groep.

 23. willem zegt:

  Veerman over Melchior: ‘Daarom plaagde ik hem af en toe met de grote (en bij tijd en wijle heel selectieve) wetenschappelijke stelligheden waartoe zijn volgers hem opzwepen en dat doet hij dan weer terug.’
  Hier valt niet tegen en mee te praten..
  De ‘volgers’ (discipelen, bedoelt hij; wij dus) zwepen Melchior op. Asjemenou.

  Waar blijft Veerman met zijn gevraagde reactie hier?
  Waar blijft Wouter met een reactie op vragen?
  Het is een oude truc, vaak toegepast door bepaalde politici: zwijgen, en daarmee vergeten nastreven, want de volgende hype dient zich alweer aan.

 24. Even snel gespiekt. Jaap doet het nu voorkomen alsof die paleo-achtige inzichten die hij gisteren te berde bracht al heel lang mainstream zijn. ‘Dit hebben wij altijd al gezegd.’ :-). Come on, Jaap… Weten Stephan Peters en Patricia Schutte hier wel van? En de Diabetes Vereniging Nederland?

  Guido mag gelukkig weer meedoen. Nu Willem en Fien nog.

  Ik kan schrijven, vindt Dick. Dat dan weer wel. Joehoe!!! Maar dat is dan wel tegelijk mijn zwakte :-(. Wie snapt het?

  • james zegt:

   Persoonlijk vind ik het in het algemeen belang minder belangrijk dat Jaap tot de ‘conclusie komt’ dat dit allemaal allang mainstream is dan wat zo’n opstelling tot gevolg kan hebben. Met de uitwerking ervan zou hij het nog wel eens moeilijk genoeg kunnen krijgen getuige de paniek reacties uit Spanje. En Dick? Dick is een m-o-d-e-r-a-t-o-r die ook zo nu en dan een beetje moet zorgen voor de entertainment factor. Nooit, nooit vergeten wat de echte boodschap van FL is! En verder zul je spelers als Unilever tijd moeten geven om de zaak om te bouwen en er toch uiteindelijk wel wat aan te verdienen, en…. niet onbelangrijk, niet als Blackberry 40% van je workforce op straat te moeten zetten.

 25. riesjart zegt:

  Wat was ook weer die bekende quote die hierop van toepassing is?
  Zoiets van eerst belachelijk maken, dan bestrijden en uiteindelijk beweren dat je dat altijd al gezegd had?
  Weet het niet meer …

 26. Mariet Hoen zegt:

  Deze ?

  First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.

  Of deze ?

  Mahatma Gandhi
  All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.

 27. Fien zegt:

  Leuk dat je het voor Willem en mij opneemt, Melchior, maar ik hoef niet terug op Voetlog. Af en toe daar een interessant artikel lezen is mij genoeg. Ben lang geleden tot de conclusie gekomen dat Veerman met zijn buitenproportioneel grote ego en goed gevulde trukendoos in allerlei opzichten niet deugt. Keer op keer valt-ie door de mand. We zien het hier ook weer: iemand verbannen zonder enige waarschuwing vooraf, zoiets doe je alleen bij spammers, rabiate gekken en mensen die kinderporno promoten.

 28. @rnold zegt:

  First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.
  Mahatma Gandhi

 29. Guido Vogel zegt:

  ” We zien het hier ook weer: iemand verbannen zonder enige waarschuwing vooraf, zoiets doe je alleen bij spammers, rabiate gekken en mensen die kinderporno promoten.”

  He, da’s 3x raak bij mij, dat doe ik alleen onder mijn schuilnaam 🙂

  Wat ik belangrijk vind aan Foodlog is dat Frank v. B, Jaap Seidell en inmiddels ook Stephan Peters meedoen aan de discussie. Hopelijk komen we na fase 1 (they laugh at you) en fase 2 (then they fight you) ook aan fase 3 (then you win, maar er mag ook volledig nieuw inzicht ontstaan).

  Hier zijn het toch vooral de gelijkgestemden die dieper proberen te graven, kennis willen uitbreiden/verdiepen en tegenstrijdigheden willen oplossen. Ook heel nuttig.

 30. En nu worden de rookgordijnen opgetrokken. Allemachtig, wat een doorzichtige huichelarij. Peters claimt met een uitgestreken smoel dat de Gezondheidsraad grotendeels voorschrijft wat Jaap gisteren formuleerde. En klaagt over de ‘agressieve toon’ van het debat :-).

 31. riesjart zegt:

  Ja Mariet, dat is’m die laatste, alleen zitten verschillende mensen nog in verschillende fasen die daar geschetst worden. Sommigen zitten nog in het “ridicule-stadium”, enkelen “violently oppose” en de slimsten zeggen nu dat het toch altijd al logisch was en ze het altijd al zo bedoeld hadden 😉

 32. Guido Vogel zegt:

  @Melchior:
  Ik bevind me nog in goed gezelschap van Fien en Willem…….

  Ik wilde wat posten over die vermeende consensus. Die is er namelijk volgens mij fundamenteel helemaal niet over oorzaken overgewicht (CICO vs. metabolisch defect hypothese).

  Wetenschap is natuurlijk geen Hollands gepolder. Vanwaar toch de behoefte aan consensus op dit terrein? We moeten uitvinden hoe het zit. Daar bedrijf je toch wetenschap voor? En soms betekent dat kiezen/bewijzen hoe 1 of meer variabelen leiden tot een uitkomst. Het is niet altijd “een beetje van dit, een beetje van dat”. Soms is er 1 variabele die pakweg 80% van de verklaring levert. En daar kun je dan beleid op maken als je wilt.

  • Guido, Michael Crichton schreef:

   I regard consensus science as an extremely pernicious development that ought to be stopped cold in its tracks. Historically, the claim of consensus has been the first refuge of scoundrels; it is a way to avoid debate by claiming that the matter is already settled. Whenever you hear the consensus of scientists agrees on something or other, reach for your wallet, because you’re being had.

   (…)

   Let’s be clear: the work of science has nothing whatever to do with consensus. Consensus is the business of politics. Science, on the contrary, requires only one investigator who happens to be right, which means that he or she has results that are verifiable by reference to the real world. In science consensus is irrelevant. What are relevant are reproducible results. The greatest scientists in history are great precisely because they broke with the consensus. There is no such thing as consensus science. If it’s consensus, it isn’t science. If it’s science, it isn’t consensus. Period.

   (…)

   Consensus is invoked only in situations where the science is not solid enough. Nobody says the consensus of scientists agrees that E=mc2. Nobody says the consensus is that the sun is 93 million miles away. It would never occur to anyone to speak that way.

 33. Guido Vogel zegt:

  Mooie referentie Melchior. Ik heb nooit meer dan gezonde verstand gebruikt wat dat betreft. Wetenschap is ook gewoon competitie. Nieuwsgierig zijn om iets te ontdekken, eerzuchtig om dat als eerste te doen.

  Waarschijnlijk is de mate van consensus omgekeerd evenredig aan de bewijslast.

  Zie dit prachtige interview met Richard Feynman over hoe moeilijk het is om echt iets te weten:

  En Einstein zei het al:
  “No amount of experimentation can ever prove me right; a single experiment can prove me wrong”

  En dat is in de voedingswetenschap wel wat lastiger dan in de natuurkunde. Maar als je relevante bewijslast hebt (ik kom altijd met mijn 20+ RCT’s voor LCHF) dan moet een ander wel komen met dat ene experiment. Ik heb het konijnenfossiel in het precambrium nog niet gezien….

  • Guido, ik hoef het jou niet te vertellen, maar iedere volwassen wetenschap heeft een fundatie, een leidend principe. Wat nu doorgaat voor de voedingswetenschap beseft niet dat zij een onderdeel is van de harde biologie. Er is in die ‘discipline’ geen enkele solide leidraad, alles is grotendeels gebaseerd op epidemiologie in reeds abnormale (fysiologisch gecompromitteerde) groepen. Daarmee is het een Kindergarten Science, weinig beter dan astrologie.

 34. ” Het spijt me wel, maar ik vind het echt stukken beter dan het advies om lekker veel brood te eten en stil te staan bij het beleg dat dan uitmondt in een vruchtenhageladvies. Maar daar ga je nog op terugkomen, begreep ik vanmorgen. ”

  Kijk, Dick Veerman neemt weer stelling. Hij gaat zelfs een schot voor de boeg geven. Gericht naar de schrijver S. Peters. Ik sta nou al een paar dagen geboeid naar de ontwikkelingen daar te kijken.

 35. Lucas zegt:

  Ik blijf het een boeiende dynamiek vinden. Het reguliere voedingsadvies dat de hoogste bieder napraat, Jan met de pet die de levensstijl van “oliebollen, kroket uit de muur en het o zo gezonde volkorenbrood en de gevolgen van een zittend leven” chemisch laat corrigeren door de comfort-geneeskunde en anderzijds de bewustmakende natuurgeneeskunde die zonder budgetten moet opboksen tegen de dure luchtbel die evidence based medicine heet. Er is wat in beweging, al was het maar dat er een frisse wind heerst tegen het EVB-flatulentiebeleid dat ons alleen meer smog heeft bezorgd.

  • james zegt:

   Haarscherp, net als Otto trouwens. Als er schijnbaar beweging komt, en helemaal als het blijkbaar wordt, ga je niet meieren (No pun intended. honestly) over de tijd dat alles vast zat. En met niet al te veel verantwoordelijkheden heb je makkelijk kletsen. De zaken liggen wel een beetje anders als uit hoofde van je werk, je positie etc. niet aan kretologie kunt doen, en niet alle onderzoeken, om wat voor reden dan ook, tot dezelfde conclusie komen.

 36. Guido Vogel zegt:

  http://www.drfrank.nl/item/Hoe_slecht_is_vet.html

  We komen er wel. Volgende stap is boter en vetrandjes op het vlees accepteren.

 37. willem zegt:

  Maar wat is de zin van die grote beker, weliswaar volle, melk?

 38. Otto zegt:

  Wel grappig dat Stephan Peters recent nog twitterde: “Hoe meer onderzoek naar #paleo of #oerdieet, hoe meer het op Schijf van Vijf gaat lijken”. Als ik lees dat hij het dan eens is met koolhydraat/brood-beperking, eiwitverhoging, geen granen meer voor beesten, melkproducten minderen, suiker minderen, bewerking op graanproducten verminderen.. kweenie hoor, maar dan lijkt het me eerder andersom gaan 😉

  Verder vind ik dat er beter een focus kan komen om een positieve insteek te hebben. Er wordt Ghandi geciteerd, hij was toch ook van het geweldloos verzet, ‘be the change you want to see in the world’ enzo? Lijkt me nuttiger dan ‘oorlogje voeren’ over-en-weer. 🙂

 39. wilma zegt:

  Doe mij maar (oer)voedsel zoals de jager/verzamelaar at: verzadigd vet, verzadigd vet en nog eens verzadigd vet, rauwe melk van grasgevoerde beesten, beetje vlees, orgaanvlees, vette vis, weinig groente, want dat was er vast ook heel weinig tijdens de ijstijden net als fruit. Verzadigd vet is goed voor de vitaminen A D E en K die dus alleen in vet oplosbaar zijn.
  Ik kan me dus helemaal vinden in Weston E. Price.

 40. marcel zegt:

  Ik zie de laatste tijd veel positieve ontwikkelingen. Het opschuiven van prof. Seidell, een GGD directeur (Paul van Velpen) die een knuppel in het hoenderhok gooit. De ontwikkelingen zijn zodanig dat het voedingscentrum zich geroepen lijkt te voelen om publiekelijk te reageren.
  En dan volgt een ferme tik voor het voedingscentrum, uitgedeeld door Robert Hoenselaar
  http://www.foodlog.nl/artikel/ontmasker-de-voedings-en-supplementengoeroe/allcomments/#comment-115070

  Overigens kan ik wel begrijpen dat het voedingscentrum niet snel kunnen wisselen van standpunten, zelfs als ze dat al zouden willen of moeten onder publieke druk. Zoals Gary Taubes al noemde, kunnen de ‘instanties’ niet nu zeggen dat hun oude advies fout was en dat ze het nu echt – nee echt- goed hebben en dat de mensen ze kunnen vertrouwen. Ik hoop dat het voedingscentrum binnen een paar jaar (zo snel mogelijk!) de stappen maakt om te zeggen dat voor gewichtsverlies en ‘behandeling’ van diabetes type 2 een laag koolhydraatdieet de beste (voedingen)interventie is. Vervolgens is de stap niet meer zo groot naar meer algemeen advies om het aandeel koolhydraten in het voedingspatroon voor de algemene bevolking drastisch te beperken. Geen paleo, maar een koolhydraatbeperkt dieet levert al heel wat winst op en maakt de stap voor mensen om richting een paleo voedingspatroon/levensstijl te gaan een stuk kleiner.

  In zweden is stap 1 inmiddels gezet.
  http://www.dietdoctor.com/swedish-expert-committee-low-carb-diet-effective-weight-loss

  Ik ga tevreden naar mijn bedje toe 🙂

 41. Marcel, de Zweedse kranten explodeerden gisteren zo ongeveer na het verschijnen van dat SBU-rapport. De opinieleiders die de consensus verdedigen staan eventjes poedelnaakt op het marktplein. Toch denk ik niet dat er – de jubelstemming in het LCHF-kamp ten spijt – concreet veel zal veranderen. Daarvoor zijn de krachten die baat hebben bij handhaving van de status quo, waaronder ‘Livsmedelsverket’, het equivalent van ons Voedingscentrum, eenvoudig te sterk. Maar wie weet!

 42. willem zegt:

  Ik volg met aandacht de ontwikkelingen zoals hierboven geschetst.
  Lees ook reactie Hoenselaar. Was te verwachten. Mooie reactie ook. Alleen de eerste bewering onderschrijf ik niet: ‘Stephan, de opbouw van het verhaal is prima.’ Dat is ie niet.
  De start is al vals. Wanneer je je artikel bouwt rond de begrippen ‘goeroe’ en ‘kwakzalver’, dan moet wel duidelijk gemaakt worden wat daaronder dient te worden verstaan. Dat nalaten, zorgt voor verwarring en subjectieve interpretaties van de strekking van het verhaal. En daar prikt Robert fijntjes doorheen.
  Hij legt tekortkomingen van het Voedingscentrum bloot en wijst, waarover we het hier vaak hadden, op zijn gebrek aan transparantie, waarmee onduidelijk blijft wie de broodheren zijn van zowel Voedingscentrum als medewerkers met bijbaantjes.
  Elke complottheorie hoor ik schouderophalend aan. Maar elke schijn van belangenverstrengeling moet door een instituut als het Voedingscentrum, evenals de daar bovenstaande Gezondheidsraad, vermeden worden. Dat lijkt me onmogelijk binnen de huidige politiek-maatschappelijke constellatie, waar niet wij samen, de overheid, maar private ondernemingen, meest multinationals, graag als geldschieter de wereld van voeding en gezondheid worden binnengenodigd.

  Wilma, met een reactie hierboven, zegt: ‘Doe mij maar (oer)voedsel zoals de jager/verzamelaar at: verzadigd vet, verzadigd vet en nog eens verzadigd vet, rauwe melk van grasgevoerde beesten, beetje vlees, orgaanvlees, vette vis, weinig groente, want dat was er vast ook heel weinig tijdens de ijstijden net als fruit.’
  Deels eens, niet helemaal.
  Ten eerste is de combinatie jager/verzamelaar en melk een vreemde eet in die bijt.
  Ten tweede lijkt me het beperken van het eten van groenten met als argument dat dat voedsel ‘er vast ook heel weinig was tijdens de ijstijden..’ evenmin juist. De evolutie van de mens, oorspronkelijk waarschijnlijk langs de wateren in oostelijk Afrika, ging niet gepaard met een gebrek aan plantaardig voedsel, zowel land- als zeevruchten. Daarmee valt het argument m.b.t. weinig groenten weg, ondanks de, te beperkte, constatering dat in ijselijke omstandigheden weinig groen voorhanden was.
  Leuke bijdrage van Wilma, trouwens.
  Blijf benieuwd naar komende reacties van Voedingscentrum en naar de kronkelend veranderende standpunten van Stephan en Dick.

 43. Jo tB zegt:

  Binnen de diabetes beweging wordt alles wat het voedingsbureau uitkraamt heilig verklaard. En de enkele rebel (zoals Mariet en ik) kunnen daar niets tegenin brengen. Wij worden weggehoond of genegeerd. Je blijft een roepende in de wildernis.
  De reisleidster van mijn reis naar de colours of New England had opgevangen dat ik diabetes heb en was verbaasd dat ik bananen gekocht gehad. Haar dokter had gezegd dat ze die niet moest eten. Ze bewoog bijna niet en zat de hele dag door alle zoete broodjes te eten die voorhanden was en die ik meed als de ziekte (vandaar die bananen). Wie van ons was het gezondst bezig….
  Ik volg in ieder geval NIET de richtlijnen van goede voeding!

 44. willem zegt:

  Las nu de melding van Melchior. Inderdaad, de macht van de heersende instanties en voedingsbranche is vooralsnog veel te groot. Het zijn slechts rimpelingen in de voedingsvijver die we mogen aanschouwen.
  Overigens, ik las een opmerking over de voorkeur voor een heel laag koolhydratenvoeding. Niet helemaal mee eens. De jager/verzamelaar at soms, dan wel rgelmatig, heus wel flink wat koolhydraten. Maar wel andere dan onze granen en onze suikers, natuurlijk.

 45. Willem, dat laatste blijft een breinbreker. Momenteel ben ik sterk beïnvloed door de logische, persuasieve argumenten van Anna. Maar zoals je zelf al zegt, we hebben natuurlijk niet alleen een Pleistocene, maar ook een nog veel langere Afrikaanse achtergrond. We zijn vermoedelijk nog steeds volledig equiped om fruit te hanteren.

  En, never a dull moment, dan zijn er de waarnemingen rond resistant starch…

  http://freetheanimal.com/2013/09/clearing-the-air-my-beef-with-the-so-called-healthy-low-carb-lifestyle.html

 46. Het kan zijn (het kan zijn, Alex 😉 ) dat, dat, dat, dat, dat…

  Lindeberg uiteindelijk…

  toch helemaal gelijk heeft.

  Maar zover ben ik nog niet.

 47. In welk geval we toch weer full circle terug zouden zijn bij dat vervloekte Bierviltje 🙂

 48. Jo tB zegt:

  Ik zie dat Anna Elling ook gereageerd heeft op Foodlog. (Zij is de auteur van Het Oerdieet uitgegeven in 2002). Dus iemand die al meer dan10 jaar bezig is met paleo.

  Om de omslag te maken naar een participatiemaatschappij waarin de burger meer verantwoordelijkheid draagt en neemt t.a.v. gezondheid en welzijn, moet nog veel werk verzet worden. Het is terecht dat de overheid zich terughoudend opstelt, maar ook zij moet, net als de zorgvrager, verantwoordelijkheid nemen en richting aangeven. Wat niet tot haar taken behoort, is keuzes maken voor de burger, wel om de burger goed voor te lichten over de keuzes die hij kan maken.

  In 2009 werd door 1.485.000 Nederlanders gebruik gemaakt van de complementaire zorg (CBS 2010). Met een dergelijke omvang van de vraag naar complementaire zorg, zou je verwachten dat de overheid en de gezondheidszorg, serieuze interesse hebben in de effectiviteit van complementaire interventies. In plaats van onderzoek te initiëren, wordt de complementaire zorgverlener echter nog steeds in de hoek gezet met argumenten als ‘wetenschappelijk bewijs ontbreekt’ en ‘het berust waarschijnlijk op placebo effect’.
  De zorgvrager wordt door deze houding in de hoek gezet als een gelovige. Alleen wordt de vrijheid van godsdienst niet gehinderd door gebrek aan ‘voorlichting’, de vrijheid van therapiekeuze wel.

  Deugdelijk onderzoek is dus nodig, om enerzijds een goede onderbouwing te geven aan effectieve interventies, maar anderzijds ook het onnodig gebruik van niet-effectieve of schadelijke interventies aan banden te leggen. (ZonMw 2011)

  Zoals een ieder weet, is de druk van de VdtK op de overheid en de gezondheidszorg van niet te onderschatten belang om initiatieven in deze richting de kop in te drukken.

  “Wij denken niet dat de minister opnieuw onderzoek naar het effect van alternatieve behandelwijzen mogelijk zal maken. Zij vindt dit geen taak voor haar ministerie, zo verklaarde ze onlangs tegenover een delegatie van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.” (Medisch Contact 02-2012)

  Ik ben het volkomen met haar eens: onze keuzevrijheid is in het geding. De regering houdt zich afzijdig waar ze in moet springen wanneer ons gezondheid in het geding is. Anderzijds dwingt de regering ons meer verantwoordelijkheid te nemen voor onze gezondheid (vandaar al die veranderingen/bezuinigingen) maar laat het dan afweten bij goede adviezen te geven omtrent die onderwerp. Wil je je eigen gezondheid serieus nemen dan moet je wel stronteigenwijs je eigen gang gaan tegen alle goedbedoelde adviezen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum, want die helpen je alleen de vernieling in (zeker voor diabeten zoals ik – eet 5 tot 7 boterhammen per dag, gesmeerd met halvarine, besprenkeld met chocolade hagelslag). Wee o wee als je geen statine wil nemen. Zo behoort het niet te gaan.

 49. willem zegt:

  Jo. Ik ben zo vrij om jouw eerste alinea niet te onderschrijven. Blijkbaar ga je er (nog steeds) vanuit dat de mens in alle vrijheid zelfstandig een besluit kan nemen. Ook op het gebied van voeding. Dat is een illusie, die we maar al te graag propageren: de vrije wil.
  V.w.b. de keuze van voeding, lopend door de supermarkt. Velen worden dan, zo ook is de opzet van de super, verleid tot het kopen van etenswaren die niet op het boodschappenlijstje staan. De ontvankelijkheid van onze hersenen, op basis van de evolutie, is zodanig dat er altijd een zwak voor zoet, vet en zout zal bestaan. Dat weten de supers, dat buiten ze uit.
  Neem suiker. De jager/verzamelaar, en daarmee gaan we terug naar de heel lange tijd waarin ons genoom gevormd is, sloeg in voor tijden van schaarste en was dol op de nu en dan gevonden honing. Vertaal die houding, onbewust ingegeven door ons brein, naar ons winkelgedrag, en in mijn ogen wordt het helder: inslaan (kopen) en honing zoeken (zoetwaren) is menselijk.
  In de huidige maatschappij, een van overvloed aan keuzen, wordt deze aangeboren neiging vertaald in de z.g. beschavingsziekten. Die bestrijd je niet met voorlichting!! Slechts een klein deel van de consumenten is in staat om die voorlichting naar een juiste houding te vertalen.
  Dus?
  Reguleren! En wel als de bliksem, met de nog steeds voortwoekerende uitdijende aantallen mensen met overgewicht en voedingsgerelateerde ziekten..
  Geen eigen schuld dikke bult aanwijzen als oorzaak. Wel onze gezamenlijke houding: menen dat voorlichting en de aanwezigheid van gezond verstand voldoende zijn om de catastrofe te mijden.
  En zeker geen zich terugtrekkende, of terughoudende overheid, daarmee vrij spel gevend aan de Unilevers, etc.

 50. willem zegt:

  Jo: tweede alinea, uiteraard. Mijn haast, opnieuw.

 51. Andre zegt:

  Die posts van Richard Nikoley over resistant starch zijn best interessant, maar zijn toonzetting maakt dat ik het maar met moeite lees. Heeft iemand toevallig nog andere bronnen over resistant starch die beter leesbaar zijn? 🙂

 52. Keimpe zegt:

  @Willem
  Nee, bah, niet reguleren! Ik maak graag zelf uit wat ik koop/eet en dat mogen alle tokkies van mij ook doen.

  Reguleren zou ervoor kunnen zorgen dat frituren in “gezond” omega-6 vet verplicht zou worden gesteld en/of dat suiker zou moeten worden vervangen door zoetstoffen (ik noem maar een paar dwarsstraten). Want je denkt toch niet dat een overheid in staat is om het meteen goed** te doen? Of dat er geen compromissen met de industrie worden gesloten? (ik ken knakworstjes die een “bewuste keuze” of zo labeltje hebben!)

  Dus bewustwordingscampagnes prima. Regelgeving alstublieft niet.

  ** En wat is “goed”? Over 10 jaar blijkt misschien wel dat “wij” ongelijk hebben gehad.
  Er is (nog) geen waarheid. Maar ondertussen voel ik me wel kiplekker en draag ik dat graag uit.

 53. Jan Peter van Doorn zegt:

  “Dat weten de supers, dat buiten ze uit.” Daar kunnen zij toch ook niks aan doen. Hebben zij wel een vrije wil dan?

 54. willem zegt:

  Keimpe. Jouw stellingname heeft als logische consequentie dat overgewicht en ‘beschavingsziekten’ zullen blijven toenemen. Zie mijn bijdrage hiervoor.
  Tuurlijk, wij allemaal menen dat we een vrije wil hebben… en kom daar niet aan! Zo simpel is het niet. Ons brein is te complex om die conclusie te trekken.
  De discussie is geen filosofische: wat is goed? Interessant, maar daarmee schieten we bij dit onderwerp weinig op.
  Suiker. Eens dat dat een funest product is? Ja? En hoe denk je dat product te elimineren? Met onze vrije wil? Dacht het toch echt niet.
  En, ja, reguleren tast onze vrijheid aan. We leven echter niet als solidaire wezens in het vrije veld. We vormen verbanden, een maatschappij. Zonder reguleren overwint de sterkste, de slimste, de doortraptste. Wanneer we dat willen, dan kiezen we een minimum aan reguleren. Willen we een fatsoenlijke maatschappij waarin zwakkeren, van lichaam en geest, ook een menswaardige plaats innemen, dan accepteren we een zekere, dus voldoende om doelen te bereiken, regulering.
  De vraag die daarna opdoemt, is, zoals je ook aangeeft: welke zijn dan de gereguleerde maatstaven voor, in dit geval, voeding? Juist. Daar hoort de discussie over te gaan. En dan zijn we, o.a., weer bij de adviezen van Gezondheidsraad en Voedingscentrum. Die zich indirect laten vertalen naar de gezondheidszorg (doktoren, dietisten, etc.).
  To the point!

 55. willem zegt:

  Jan Peter. Wil je beweren dat supers de kooplustigen niet raken in hun zwakheden?
  Tuurlijk zijn zij daarvoor verantwoordelijk, die supers. Met de constatering dat onze vrije wil minder vrij is dan we denken, of willen, wordt verantwoordelijkheid voor gedragingen niet weggenomen. Daarmee zou de hele rechtstaat onderuit worden gehaald.
  Ik weet dat met een discussie over de vrije wil, als zijpad van de door mij aangedragen regulering, het eind ervan niet in zicht komt. Maar daarmee aangeven dat de door Keimpe genoemde tokkies hun vrije wil oneindig kunnen exploiteren, is een doodlopende en niet gewenste weg. Een andere oplossing dan reguleren, juist met het oog op ons aangeboren, evolutionaire gedrag, zie ik niet.
  Wie wel?

 56. Jan Peter van Doorn zegt:

  Voor de zoveelste keer dan maar: Informatie, leren, ervaren. Bewustmaken van wat men doen. Al op jonge leeftijd. Leren lopen, leren praten, leren eten.

  Regulatie, en wie weet voldoende van voeding omdat te bepalen, ontneemt mensen de kans om zelf na te denken.

  Ik heb de indruk Willem dat je het begrip ‘vrije wil’ associeert met het slecht aflopen van de mensheid. En dat het feit dat we geen vrije wil hebben (volgens Swaab en c.s. die het over 10 jaar vreselijk mis blijken te hebben ;-)) het laatste redmiddel is voor deze wereld.

 57. Jan Peter van Doorn zegt:

  O en ja Willem: in januari 2010 begonnen met paleo. Het heette nog geen paleo en dit blog bestond ook nog niet. Het was no carb voor 3 weken en geen verdere suikers (alcohol).

  13 kilo afgevallen. En het werkt nog steeds. Bloedwaarden goed, cholestorol aanvaardbaar. Schildklier doet het prima.

  Vrije wil Willem.

 58. Gert van der Hoek zegt:

  Willem ik voel je met je voor wat betreft de regulering. Maar maak je geen illusies: Unilever,, de suikerjongens enz.. doen bij een eventuele grotere regulering gewoon mee…Het effect zou kunnen zijn zoals Keimpe m.i. aangeeft: bijvoorbeeld een tax op “ongezonde” boter en niet op “gezonde” Unilever vetten….

  Een gezonde schoollunch voor iedereen zou wellicht kunnen bijdragen aan de volksgezondheid. Maar de kans lijkt mij dan zeer reëel dat onze kinderen in de magnetron opgewarmde rotzooi krijgen voorgeschoteld. Bijvoorbeeld…

 59. Want allen hebben wij hulp en steun nodig en zijn wij van elkaar afhankelijk.

 60. Jo tB zegt:

  Willem, ik heb de reactie van Anna Elling op Foodlog herhaald, dus de tweede alinea is van haar hand. Ik vind dat daar niets mis mee is. De regering wil dat de burger meer verantwoordelijkheid neemt voor eigen gezondheid (nu dat de gezondheidskosten nog steeds de pan uit lopen – hebben ze ooit iets anders gedaan). Tja, dat is abominabel nadat ze ons in deze situatie gestort heeft. Ik wil niet verweten worden dat ik een slechterik ben wanneer ik me niet aan de *adviezen* van het voedingscentrum houd. De gezondheidsraad schrijft voor dat ik medicijnen moet slikken om mijn diabetes onder controle te houden. Als ik recalcitrant dat advies in de wind gooi, krijg ik van alle kanten reprimandes dat ik slecht bezig ben. Er wordt me van alle kanten een hoop schuldgevoel aangekweekt. Mijn gezond verstand zegt heb daar lak aan wegens belangenverstrengeling.

  De voedingsindustrie is niet geïnteresseerd in paleo, want met vers is niets te verdienen, wel in allerlei processed junk. De farmaceutische industrie is niet geïnteresseerd in mensen gezond maken, want er wordt meer verdiend in mensen chronisch ziek te houden.

  Iemand (Michelle) heeft een reactie geplaatst bij de Diet Doctor, waar ik het ook mee eens ben.
  When will mainstream nutrition wake up? I’m fed up of hearing how much fruit, bread and low fat yogurt I’m supposed to be putting in my son’s lunchbox. I made a list of ingredients of all the foods they ‘recommended’ to parents and handed to the head (teacher) last week. She told me today that they had to follow government guidelines, but that she herself followed a paleo diet. I wanted to scream.

  It also makes me want to scream al dat tegen de bierkaai vechten.

 61. Gert van der Hoek zegt:

  Mooi filosofische discussie over de “vrije wil”… 🙂

  Ik zou het willen noemen: geven van verantwoordelijkheid, van jongs af aan. Ouderwets voeden en opvoeden. Wij leven in een jungle vol gevaren zoals Willem terecht aangeeft. Dus van jongs af aan trainen in het omgaan met deze gevaren? Als de motivatie “van binnen uit” komt zijn de resultaten het beste?

  Maar: reguleren ofwel de jungle veiliger maken kan zeker een goede bijdrage leveren aan het overlevingspercentage van onze kinderen….

  Kinderen van 10 hebben bijna allemaal al last van artherosclerose, dat proces begint al in de wieg of zelfs in de baarmoeder, of eigenlijk nog eerder. De bekende studie uit de 50-er jaren liet zien dat de bloedvaten van gesneuvelde militairen in Korea een ruïne waren.

  Survivaltraining lijkt mij geen luxe, voor alle leeftijden. Dus wat mij betreft iets actiever dan achterover leunen en iets roepen over “vrije wil”.

 62. willem zegt:

  Goh, net de hond even uitgelaten (vrije wil) en lees Jan Peter.
  Huh??
  Hoef niet af te vallen, nooit eigenlijk. Altijd beneden 80 kg., bij lengte van 1.84 m. Voorzover ik weet bloedwaarden in orde, cholesterol goed (kijk liever naar triglyceriden) en schildklier werkt normaal. Bloedsuikerspiegel nooit probleem, gelukkig. Vrije wil, Jan Peter? Of…
  Gert. Natuurlijk met je eens v.w.b. de huidige realiteit. Ik zei het hier al zo vaak: de macht van de grootindustrie reikt tot in alle porien van de maatschappij… en de politiek (wij allemaal, dus).
  Dat neemt niet weg dat er geen maatschappelijk aanvaardbaar alternatief is voor een democratische regulering. Ik hoef niet elke keer het verkeer als voorbeeld te geven, maar wanneer het openbaar bestuur bij machte zou zijn om weerstand te bieden aan de accu’s van Gezondheidsraad en Voedingscentrum en open zou staat voor ‘echte wetenschap’ en onafhankelijke wetenschappers, we zouden aardig op weg zijn naar fatsoenlijker omstandigheden.
  Maar zelfs een suikertax en een verbod op kinderreclame is nog steeds te ver gegrepen.
  Tja..

 63. willem zegt:

  Gert. Graag toelichting op ‘Survivaltraining lijkt mij geen luxe, voor alle leeftijden. Dus wat mij betreft iets actiever dan achterover leunen en iets roepen over “vrije wil”.’
  Snap ik niet.

 64. Gert van der Hoek zegt:

  Sorry Willem: het is een metafoor. Wij leven in een jungle, o.a. de supermarkt is een jungle.De adviezen van “deskundigen” brengen je op het verkeerde pad. Daar loeren gevaren.

  Hoe ga je daar mee om? Voor kinderen: bij de buren, bij oma,op school, bij vriendjes. Voor ouderen: als je in een verzorgingshuis of ziekenhuis ligt: je weet niet wat je meemaakt, Uitzonderingen daargelaten. Enz Enz.

  Hoe overleef je in de moderne jungle? Dat bedoel ik met survivaltraining.

 65. willem zegt:

  Weet je, Gert. Ik reageer soms met een flinke dosis scepsis op degenen die menen dat voorliching de sleutel is tot een oplossing. Jaren in het onderwijs gewerkt. Redelijk aantal (min of meer, want het is een rotterm) wetenschappelijke publicaties (nee, nee, niet op voedings- og gezondheidsterrein; ben daar belangstellende leek…) op mijn naam staan. Bij de overheid gewerkt in de sector voorlichting. En de boel overziend, rest mij de conclusie dat voorlichting een te beperkte doelgroep bereikt en weinig beklijft. Dat is voor mij de realiteit, op basis van wat een ‘ervaringsdeskundige’ constateert.
  Maar we schieten met zijn allen tekort. Ik herhaal maar even: we zijn nog niet eens in staat om kinderen te beschermen tegen onwenselijke voedingsverlokkingen. Of het flink reduceren van de suikerconsumptie.
  Waar gaat het nou allemaal eigenlijk over??

 66. Gert van der Hoek zegt:

  Mee eens Willem, het resultaat van “voorlichting” is minimaal. De impact van de “verlokkingen” is gigantisch.

  Ik zie een verschil bij mijn kinderen: de oudste is goed weerbaar, drinkt bijv. alleen water, niets anders. 3 x per jaar frisdrank, geen koffie geen thee, geen alcohol. De jongste zou het liefst alleen maar 7-up en cola drinken, dat mag hij 1 x per week. Het is “een hele uitdaging” zoals dat tegenwoordig heet, om hem medeverantwoordelijk te maken voor zijn lange termijn gezondheid om het zo maar eens uit te drukken..

 67. Keimpe zegt:

  Maar wat als nou per ongeluk de Schijf van Vijf erdoorheen gereguleerd wordt? En kweekvis verplicht wordt en schotse hooglanders verboden? En witte suiker niet meer mag, maar basterd wel? En je elke dag 3 aardappels moet eten?
  Wat moet ik dan??
  Je kan zoiets pas doen als alle neuzen dezelfde kant op staan en dat staan ze qua voeding nog lang niet en daarom volg ik de mijne.

  Veiligheidsgordels verplichten? Prima. Kinderzitjes? Doen.
  12 jarige meisjes verplicht inenten met iets wat niet goed getest is? Ehm, thanks but no thanks, Ik sla even over.

 68. Ik sla ook over, Keimpe. Als het op eten aankomt is reguleren de achterdeur uit. Informeren (door met belangstellenden publiekelijk van gedachten te wisselen, maar nooit door buiten die kring ongevraagd over voeding te beginnen, het is echt veel beter om mensen gewoon te laten verrekken tot hun ogen vanzelf open gaan, of niet), leading by example en stemmen met de vork. Meer kun je niet doen.

  Twijfel heb ik als het gaat om de kinderen met morbide overgewicht in de kwetsbare sociale milieus. Die worden aan hun lot overgelaten en zouden eigenlijk hulp moeten krijgen, desnoods vanuit de illegaliteit. Zij kunnen er niets aan doen. Je kunt ze in feite prima vergelijken met de ondervoede kindjes uit de Hongerwinter, die na de oorlog werden opgevangen om aan te sterken. Ik zie geen verschil. Maar hoe je zulke ontwikkelingshulp in de praktijk zou moeten uitvoeren… Geen idee.

 69. Guido Vogel zegt:

  En de kern is wetenschap. Als daar niet de basis wordt gelegd voor bewijsvoering voor wat gezonde voeding is, dan is de rest drijfzand. Als de wetenschap elke keer wat anders beweert over wat gezond is, dan is daar geen consistent beleid of voorlichting voor te maken en denkt de consument: “het zal wel.” Je mag hopen dat NuSi.org met mannen van het kaliber Taubes/Attia een game changer wordt.

  Daarnaast zijn er nog meer kanalen om te beinvloeden. Ik heb bewondering voor Dick Veerman dat hij met Foodlog een platform heeft gecreeerd waar belangrijke stakeholders zijn aangeschoven om discussie te voeren. En ja, bij zijn manier van omgang met/blokkeren van deelnemers, kun je grote vraagtekens zetten. We zien bewegingen op het gebied van voeding in de goede richting bij Jaap Seidell, Frank van Berkum e.a.. Laten we daar blij mee zijn.

  @Melchior: ga je me nu de echo chamber uit zetten 🙂

 70. Folkert zegt:

  JotB, bol.com zet voor de zekerheid de volgende zinsnede bij het boek Oerdieet.
  “Het geadviseerde voedingspatroon is moeilijk toe te passen, tevens voldoet het niet aan de principes van de reguliere voedingsleer.”
  Ze zouen eens een claim aan de broek krijgen.

 71. @rnold zegt:

  Mooie relativerende strip van Calvin and Hobbes over hoe kennis ook verlammend kan werken.
  http://www.gocomics.com/calvinandhobbes/2013/09/24#.UkF9f2RJXSh

 72. Ja Guido, opgemieterd met je blasfemie :-).

  Nee, ik heb ook respect voor Dick Veerman, want die courant staat er toch wel maar even met weet ik veel hoe veel duizend lezers, kennelijk grotendeels door hem zelf gefinancierd en inderdaad, er gebeurt wat. Van die sterren en het bannen begrijp ik niks, maar dat zijn feitelijk mijn zaken niet. Van een vete (ik las zoiets) is geen sprake, het gekat hier (en daar) is niet meer dan een schoolpleingevecht.

 73. Fien zegt:

  Ach jeetje, wat schattig…
  Ik moet even gaan liggen, geloof ik.

 74. Nou ja, het is gewoon zo Fien. De man heeft iets neergezet.

 75. Guido Vogel zegt:

  Ik vermoed zelfs dat zijn belangrijkste reden om mij te bannen was dat ik andere (belangrijke) deelnemers zou afschrikken en daarmee de waarde van het blog zou doen dalen. Ik ben natuurlijk een volstrekte nobody (qua naam dan he, niet inhoudelijk in de discussie natuurlijk :-)). Was dan ook blij dat Jaap Seidell vond dat iedereen mee zou moeten blijven doen.

  En nu ga je me echt wegtrappen hier: ik overweeg zelfs een donatie aan FL te doen. Wat is de overtreffende trap van blasfemie?

 76. Fien,

  Waar anders had je kunnen lezen dat hoogleraar Humane Voeding Jaap Seidell soft paleo – iets als het New Nordic Diet – voorstaat en dat Stephan Peters van het Voedingscentrum zijn uiterste best gaat doen om dat model zo snel mogelijk via de kanalen van het Voedingscentrum te communiceren?

  Op een gegeven moment moet je inzien dat kluiten gooien niet langer nodig is. Ik heb inmiddels begrepen dat Dick Veerman het paleo-idee niet veracht of wil vernietigen, zoals ik dacht, maar dat hij slechts discussie wil. Dan moet ik toegeven dat ik het mis had en dan stop ik met zaniken.

  Simpel.

 77. Guido Vogel zegt:

  @Melchior:
  “Op een gegeven moment moet je inzien dat kluiten gooien niet langer nodig is”

  Sportief en soms moet je over je eigen schaduw heenstappen. Sterker nog: het zou mooi zijn als je weer kunt bijdragen met je enorme kennis en vlotte pen (voel je het slijm langs je heen glijden?…)

  Even dat akkefietje met Willem en Fien oplossen het moet kunnen. Toch?

 78. Gonda zegt:

  Nu op school, hier in het pittoreske vissersdorpje, het project ‘ik eet het beter’. Gewoon van de Albert Heijn in samenwerking met het voedingscentrum. Gister een banaan, vandaag komkommer. Ben benieuwd wat ze morgen krijgen van de grootgrutter. Maar ben ook benieuwd waarom ze zo´n project (mede?)financieren. Of is het gewoon een soort compensatie-gift? Net zoals bijvoorbeeld stikstofproducerende bedrijven of de NAM dat ook doen.
  Het is overigens wel zo dat de meeste kinderen weinig variatie meekrijgen in hun (brood)trommeltje. En dat heel veel kinderen werkelijk aanvallen op de trommel met rauwkost en/of fruit die ik wel eens uitdeel als overblijfmoeder. In die zin is het project nog niet zo gek…..
  Maar toch…als ik voorzichtig aangeef aan juf dat mijn zoon er in sommige opzichten ‘afwijkende’ meningen op na houdt omdat wij thuis – in de regel (want o, wat is het soms moeilijk om die verrekte rommel buiten de monden van de kinderen te houden, bij het ene kind inderdaad ingewikkelder dan bij het andere kind) niet bepaald eten volgens de schijf – en ik nog voorzichtiger aangeef dat die schijf echt wel achterhaald is, word ik raar aangekeken en voel ik mij toch een beetje een zeurpiet. En nu denk ik zelfs: ik had beter niets kunnen zeggen. Naar mijn idee moet iederéén nu toch wel zo’n beetje weten wat granen en suikers met je/kinderen doen? Niet dus.

 79. Hoi Gonda!

  Ja, maar niet hier 🙂 🙂 :-)!!! Wat een moed heb jij. Pet af. Zelf zou ik dat toch heel low profile houden, wat je dus ook al doet.

  Dat Albert Heijn dat sponsort hier. De dichtstbijzijnde zit relatief ver weg…

 80. Fien zegt:

  Zal ik eens een gezellige bloemlezing samenstellen van alles wat hier over Veerman en zijn Foeterlog geschreven is? Vooral Melchior heeft zich niet onbetuigd gelaten. Zelfs ik, ja zelfs Fien, vond het soms te ver gaan, maar daar heb ik mijn mond over gehouden omdat ik toch al te vaak kritisch ben en natuurlijk ook een klont boter op mijn hoofd heb. En Guido, nu het weer dik aan is met Dickie vind je het vast niet erg als ik zeg dat het me niks verbaast dat hij je wilde verbannen, want geheel in tegenstelling tot wat je er daar zelf over beweerde was je bijzonder vervelend en op de man spelerig tegen allerlei mensen.

  Zo, en nu ga ik echt liggen. Allejezus, wat een stelletje hypocrieten zijn jullie.

  O ja, voor ik het vergeet: blijf met je hypocriete tengels van mijn “akkefietje” met De Verschrikkelijke Veerman” af.

  • james zegt:

   Het hangt in de lucht Fien. CDU en SDP?…. We hadden het niet zo bedoeld….. Ik heb het verkeerd begrepen. …En natuurlijk is lang niet alles zwart of wit, maar is wel zwart en er is wel wit. En als iets zwart is blijft het zwart totadt de zon van de ‘waarheid’ er lang genoeg op heeft gebrand dat het aardig vaal is geworden. Maar wit wordt het nooit.
   Ik denk dat het wel eens zou kunnen dat ‘aan de andere kant’ iemand gezegd heeft : Zullen we ze eens een wortel toe gooien, kijken wat er gebeurt… scheiding van de geesten.

 81. Fien, ik zal daar nooit schrijven of reageren, maar ik ben het eindeloze gescheld zat. Ik viel Dick Veerman aan omdat ik dacht hij op een missie was om het paleo-gedachtegoed belachelijk te maken. Nu blijkt dat ik er naast zat, stop ik met schelden. Hypocriet? Ik zie het niet zo snel. Ik verander mijn houding niet omdat ik er iets bij denk te winnen.

 82. Guido Vogel zegt:

  @Fien:
  “En Guido, nu het weer dik aan is met Dickie vind je het vast niet erg als ik zeg dat het me niks verbaast dat hij je wilde verbannen, want geheel in tegenstelling tot wat je er daar zelf over beweerde was je bijzonder vervelend en op de man spelerig tegen allerlei mensen.”
  Het leven is niet altijd zwart-wit. Ik vind Dick Veerman niet alleen maar “fout”. Het is ook niet “dik aan”. Ik ben eigenlijk zo dom geweest om (te veel) de discussie met Dick aan te gaan.
  Ik heb met hem eigenlijk helemaal geen discussie te voeren. Ik heb niets met zijn wetenschapssociologie. Zoals Melchior het formuleert: voeding is toegepaste biologie. Ik erger me aan die hoogdravendheid, zeker als ik zie dat basiselementen van wetenschap niet in zijn ransel zitten. Op het gebied van voeding zelf (paleo, low carb), is hij ook niet erg ingelezen.
  Dat is scherp geworden, zeker ook van zijn kant. Dus ben ik er (een paar keer hard) tegenin gegaan. Op dat moment viel ik ook Richard Verheesen aan op een stukje. Daar heb ik de volgende dag mijn excuus voor aangeboden.

  Verder blijf ik zoveel mogelijk weg van op de man spelen. Het gaat me alleen maar om de inhoud. Zoals al vaker gezegd: eerst de wetenschap op orde krijgen, dan de rest.

  @Melchior:
  “ik zal daar nooit schrijven of reageren”
  Waarom eigenlijk niet? Principiële bezwaren? Ondeugdelijk missie Foodlog? Veerman?

 83. Guido,

  Waarom ik daar nooit zal schrijven/reageren…

  Je vroeg toch naar de overtreffende trap van blasfemie :-)?

  Nee. Ik heb gewoon niet veel met die mensen daar, die mij toch allemaal een beetje te Wageningen/Balie/Annarcee zijn. Geen waardeoordeel, maar dat is niet mijn habitat. Ik ben veel te veel een simpelmans, die weinig kan met begrippen als ‘kentheoretische invalshoek’. Ik wil ouwehoeren over ‘the bi-o-lo-gy’, zoals Tim Noakes het zo mooi uitdrukt.

 84. Fien zegt:

  @Melchior. Door alle ergernis was de crux van een eerder bericht niet tot me doorgedrongen. “…en dat Stephan Peters van het Voedingscentrum zijn uiterste best gaat doen om dat model zo snel mogelijk via de kanalen van het Voedingscentrum te communiceren?”

  HUH? Zijn uiterste best gaat doen? Graag een link naar die uitspraak van Peters. Het enige wat ik gezien heb is: “Wat betreft de opmerkingen van Jaap: De inzichten van de WHO etc die hij benoemd zijn niet (veel) anders dan die van de Nederlandse Gezondheidsraad en die van het Voedingscentrum.” En daar zei jij in deze draad over: “En nu worden de rookgordijnen opgetrokken. Allemachtig, wat een doorzichtige huichelarij. Peters claimt met een uitgestreken smoel dat de Gezondheidsraad grotendeels voorschrijft wat Jaap gisteren formuleerde.”

  Het nare woord hypocriet komt onwillekeurig toch weer bij me op… maar ja, jij zegt dat je dat niet bent en jij zal het wel het beste weten.

  Ik moet hier echt een tijdje weg.

 85. Fien, dat eerste citaat dat je opnoemt was natuurlijk ironie. Daar had ik een grijns moeten plaatsen. Natuurlijk gaat Peters de inzichten die hij allang zegt te delen niet implementeren. Mijn uitspraak van gisteren was echt. Het zijn rookgordijnen en het is huichelarij. Pure, onversneden omtrekkende bewegingen en huichelarij.

  Maar niet van Dick Veerman. Niet van Foodlog.

 86. Een kracht van Foodlog is dat de macht zich in die politiek correct aangeklede salon veilig waant en er open en bloot het vege lijf gaat redden. En dat iedereen dat dus kan zien. Denk je nou echt dat Jaap – die bij de Diabetes Vereniging Nederland uitlegt dat volkorenbrood een veel geringere bloedsuikerexcursie geeft dan eierkoek, wat onjuist en in de context irrelevant is – zich vanaf nu daadwerkelijk sterk maakt voor minder graanproducten en aardappelen? Natuurlijk niet. Maar op Foodlog heeft hij dit nu gezegd en hij kan er op worden aangesproken. Foodlog is in staat de macht in de val te lokken.

  Dat is geen geringe prestatie.

 87. fran zegt:

  Hihi, “die weinig kan met begrippen als ‘kentheoretische invalshoek’”.

 88. Guido Vogel zegt:

  @Melchior:
  Je hebt je mening over Dick bijgesteld, waarom zou dat over Jaap niet kunnen? Waarom zou Jaap zich melden om zich vervolgens in de val te laten lokken? De alternatieve verklaring is dat hij oprecht iets wil halen en brengen.

  Het zijn juist de wegblijvers die iets te verliezen hebben (Katan?) die dat doen.

 89. Guido,

  Dat zou kunnen. Maar ik weet het niet. Zegt Jaap op Foodlog wel hetzelfde als in de adviescommissies waarvan hij deel uitmaakt? Zo ja, waarom zien we daar dan niets van terug in de adviezen? Is hij geen wolf in schaapskleren?

  Ik word doodmoe van dit onderwerp.

  Ik wil geen ruzie meer met Foodlog/Dick Veerman. Ik heb Veerman aangevallen, waar ik alleen Peters aan had moeten vallen. Als die constatering hypocriet is, pech gehad. Dan maar hypocriet.

 90. Folkert zegt:

  Wor ik een beetje sjagrijnig van ! Wel eens in mijn leven bonje gehad. Later weer bijgelegd. Toen wisten we wat we aan elkaar hadden. Konden goed samenwerken. Wist welke streken ie kon uithalen. Hij, welke streken ik kon uithalen. Heb nooit in de goot gelegen met hem en ben ook niet naar bed geweest. Er waren er die mij een slappe zak vonden. Nou mooi toch. Hij is nog steeds mijn vriend niet.

 91. willem zegt:

  En ik wat droevig gestemd, Folkert.
  Ik constateer dat er nauwelijks constateringen vallen te herkennen in de draad zoals die zich ontwikkeld. Lijkt wel politiek gedraai, soms, te vaak? Voel met Fien mee.
  Ik constateer eveneens dat heer Veerman zijn bewering over het ontbreken van wetenschappelijke basis bij Melchior niet, desgevraagd, onderbouwt. Hoe heet dat?
  Constateer eveneens dat Wouter, eveneens desgevraagd, zich stil houdt. Dapper…

  Wordt wat onpasselijk van deze ontwikkelingen. Ligt dat aan mij?
  Vooruit, hop met de geit. Zou wel eens wat meningen willen lezen over nachtschadeachtigen (aardappelen, pepers, tomaten, etc.) in het licht van de evolutie. Fatsoenlijk voedsel, of niet??

 92. willem zegt:

  oei… ontwikkeld…

 93. Folkert zegt:

  Samenwerken heeft niets met symphatien en antipathien van doen. Samenwerken doe je om een gemeenschappelijk belang te verwezenlijken. Het uiteindelijke doel is het zelfde, maar de belangen verschillen. In mijn vakgebied, het bouwen van gebouwen, werken allerlei disciplines door elkaar. Een ieglijk heeft zijn deeltaak. Moet zich inpassen, anders komt dat gebouw er niet. Wil ie niet meewerken volgens de regels die vereist zijn voor realisatie van dat gebouw, dan is het “quit “. Melchior wil dat het gebouw van de voeding gestalte krijgt volgens zijn ontwerp. Daartoe heeft hij anderen nodig. Een principaal. Een bestekschrijver. Een calculator. Een constructeur. Een stucadoor. Een timmerman. Sluit al die figuren uit en het resultaat is dat je niks bereikt. Het vraagt een kundigheid. Bij de Koning moet je je kunnen gedragen en ook bij het gemene volk. Aan het laatste gedrag ontbreekt het bij Foodlog.

 94. Hans zegt:

  Veel meningen hier v.w.b. Foodlog versus MM , veel wendingen zo het lijkt , ben even Harrie-in-de warrie….., al hebben Fien en Willem sterke punten , ook was ik daar ook ooit 😉
  Zoals mijn vader zei ,,Alle partijen maar even de benefit of de doubt gunnen “.

  @ Melchior, het zou prachtig zijn als je op Foodlog zou reageren , maar dat dat tegen de bierkaai vechten zou zijn is ook duidelijk , daar (Foodlog en elders) zijn ze er nog lang niet klaar voor ……kost tijd .
  Blij dat verandering en zoveel info hier wel is , IK heb er zoveel aan ! Dank daar voor !

 95. Ik flikker de hele boel op zwart. Wat een gezeik.

  • james zegt:

   Democracy is a dirty business. Neem alles svp met een zak zout Melchior. Nou merk je het verschil tussen het sterren blog en deze waar werkelijk gediscussieerd wordt maar ook frustraties geuit. Komt misschien over als gezeik, maar in de meeste gevallen valt het gewoon onder de noemer Ik had gedacht, en, ik vind dat hij of zij beter, enz. Soms valt het moeilijk om eenmaal ingenomen standpunten los te laten, soms speelt er gezichts verlies, enz. Het is en blijft een menselijk gebeuren en waar gewerkt wordt zeggen ze vliegen spaanders. Op naar drie kwart miljoen hits en gewoon zeggen wat jij vindt en screw de rest.

 96. Folkert zegt:

  Niet doen ! Vol blijven houwen.

 97. willem zegt:

  Hoho, Melchior Veerman. Zo zijn we niet getrouwd..
  De stoom is nou net een beetje van de ketel, dus geen reden de boel te sabotteren door iedereen te bannen. Dit hoort allemaal bij een blog waarop eenieder vrijelijk kan meekletsen, de een wat zinvoller dan de ander.
  Ach, laten we de boel maar relativeren en overgaan tot waar het hier in feite over hoort te gaan: door een troebele lens gluren naar wat de evolutie zoal teweeg heeft gebracht op het gebied van fatsoenlijk eten. En hoe de huidige landbouw en de voedingsindustrie producten voortbrengen die van alles en nog wat in de war schoppen. Voor ons, je zes/zeven lezers. En honderden anderen, uiteraard.

 98. Jezus, man, je laat je toch niet in de hoek drukken ? Ik heb je hier anders leren kennen. Verdeel en heers trap je toch niet in ? Al eens de 48 wetten van de macht gelezen ?

 99. willem zegt:

  Ha, Wet drie: ‘Houd uw ware bedoelingen strikt geheim’.

 100. Hans zegt:

  Wet vier : ,, Zeg altijd minder dan nodig is” Dat kost mij dan weer moeite 😉

 101. Wet 23: Bescherm uw broodwinning.

 102. Hielkje zegt:

  Artikel 1
  “Waarom dan ook nog een blog? Voor zover ik weet zijn er in Nederland nog weinig platforms voor het paleoparadigma. Terwijl erg veel mensen zich beter kunnen voelen en beter kunnen functioneren als ze een paar simpele evolutionaire principes op hun leven loslaten.”

  Kuttekrep, ga aan je werk en doe waar ik al jaren geniet!

 103. willem zegt:

  Wet 23: ’t zal niet waar zijn…

 104. Jan Peter van Doorn zegt:

  Wet 9

 105. Robert1970 zegt:

  En nu weer even terug op de overheidsbemoeienis, ik lees net dit: http://www.ggdijsselland.nl/__news/2433/GGD-IJsselland-start-onderzoek-naar-gezondheid-en-leefstijl-van-kinderen/

  “GGD IJsselland start onderzoek naar gezondheid en leefstijl van kinderen
  Vanaf 26 september ontvangen 12.000 ouders en verzorgers van kinderen in de leeftijd 0 tot 12 jaar een verzoek van GGD IJsselland om mee te doen aan een digitaal onderzoek naar de gezondheid en leefstijl van hun kind.

  Bent u benaderd? Vul dan de digitale vragenlijst in. De vragen gaan over onder andere computergebruik, buiten spelen en het eten van groenten en fruit. Alle gegevens zijn vertrouwelijk.

  Onderzoek
  GGD IJsselland doet dit onderzoek om meer te weten over de kinderen van 0 tot 12 jaar. Hoe gezond is uw kind eigenlijk? Hoe vaak eet uw kind fruit? Speelt uw zoon of dochter buiten of wordt liever een spelletje op de computer gedaan. Met deze informatie kan de GGD de gemeenten beter adviseren wat zij moeten doen om de gezondheid van de kinderen in hun gemeente te verhogen. ”

  Is dat een goede zaak? Ik vind het doodeng, voor je het weet heb je Jeugdzorg aan je deur staan.

 106. willem zegt:

  Prima initiatief!!
  En de angst die Robert toont, is volkomen onnodig..

 107. Robert1970 zegt:

  Oh ja willem? Wij eten veel te veel gevaarlijk verzadigd vet, geven onze zoon elke dag een eitje, regelmatig lever oftewel, wij houden ons totaal niet aan de schijf van vijf. Bedenk wel dat die onderzoeken nooit een kant op gaan.

 108. Robert1970 zegt:

  De vrouwelijke arts van het consultatiebureau (jong en geïndoctrineerd) was al zwaar geïrriteerd toen ik tegen haar inging na haar waarschuwing dat een banaan verstopt. Ik zei tegen haar dat dat oude idee ondertussen al lang achterhaald is. Vond ze echt niet leuk.

 109. Robert, zo’n anoniem onderzoek lijkt me ongevaarlijk (want anoniem), maar tegen consultatiedokters kun je beter gewoon je mond houden over dingen waarvan je weet dat ze nog deel uit maken van de heersende galenische doctrine. In Finland is enkele jaren geleden gepoogd ouders die hun kroost paleo te eten gaven uit de ouderlijke macht te zetten. Denk overigens niet dat dat gelukt is.

 110. Robert1970 zegt:

  Ik kan mijn mond niet houden 🙂 Ik vermijd dit soort confrontaties dus gewoon. En hoe anoniem het onderzoek is horen jullie nog.

 111. Keimpe zegt:

  Soort van beetje off-topic, maar toch ook weer niet:

  Gisteren hadden we het over de voors en tegens van reguleren en zei ik dat je best iets mag reguleren als iedereen het erover eens is dat iets beter voor je is, bijvoorbeeld bij kinderzitjes.
  Turned out I was wrong….een dag later struikel ik bij toeval heel hard over dit filmpje:

  Zitten ook een paar juweeltjes van opmerkingen in over de gevestigde orde.

  (ik stop nu, hoor. Ik plaats dit niet om opnieuw een discussie op gang te brengen, maar omdat er veel herkenbaars in het filmpje zit. Je zou bijna vergeten dat het om een heel serieus onderwerp ging en dat er op een droge manier over hele trieste statistieken wordt gesproken)

 112. Zwolle – GGD IJsselland* heeft Bureau Jeugdzorg geadviseerd een uithuisplaatsingsprocedure te starten tegen de ouders van een driejarig kind. Bij een digitale enquête die de ouders invulden kwam aan het licht dat betreffend echtpaar haar kind op een dieet heeft gezet waarin complete voedselgroepen ontbreken. Zo gaven de ouders aan hun kind nooit granen en zuivel te geven, maar wel iedere dag eieren en producten met verzadigd vet. Hoewel de enquête in principe vertrouwelijk was, achtte de GGD de geconstateerde mishandeling dusdanig ernstig dat zij zich genoodzaakt zag in het belang van het kind ontheffing van de privacywet aan te vragen en de nalatige ouders te laten identificeren aan de hand van het IP-adres. Na identificatie bleek het te gaan om een ouderpaar dat bij de GGD reeds als lastig bekend staat. Tijdens diverse consulten hebben de man en de vouw de kennis van de consultatiearts op onbehoorlijke wijze in twijfel getrokken, meldt een woordvoerder. Zo zou het paar de suggestie van de arts dat bananen stoppend werken zonder enig bewijs en zonder respect voor de vakkennis van de arts naar het land der fabelen hebben verwezen.

  “Dergelijke uitwassen kunnen niet worden getolereerd,” aldus de woordvoerder. “Het gaat om de gezondheid van een kind. Een kind kan zich niet verweren tegen bizarre ideeën van de ouders.”

  Het ouderpaar heeft laten weten beroep te zullen aantekenen. “Het kind is kerngezond en ontwikkelt zich in alle opzichten volgens het boekje,” stelt de vader. Volgens de woordvoerder van de dienst zegt dit echter niets.

  * Noot voor halve garen: dit is satire.

  (Je weet nooit… :-))

 113. Guido Vogel zegt:

  Je hebt het persbericht vast voorbereid?

 114. willem zegt:

  Heren (dames?),
  Uitwassen, zowel van de kant van ouders als van die van instanties, zijn incidenten, hoe vervelend en, zoals uit de berichten op te maken valt, onjuist ook, blijven uitwassen. Die incidenten zeggen niks over het toale plaatje. En dat plaatje geeft onmiskenbaar aan dat er veel, heel veel, te verbeteren valt op het terrein van opvoeding, waaronder voeding. Om een beter beeld van veronderstelde problemen te krijgen, is de hierboven beschreven methode niet eens zo’n gekke.
  Een ander verhaal is, of op de hiervoor beschreven wijze (via IP-adres, o.a.) gehandeld mag worden. Dat is in laatste instantie aan de rechter om te beoordelen.
  Ik sta op het standpunt dat regulerend hoort te worden gehandeld om de grandioze ellende op het terrein van aan voeding gerelateerde ziekten, die zich nog steeds epidemisch uitbreidt, aan te pakken. Over de wijze waarop kun je van mening verschillen, niet over het antwoord op de vraag of een overheid de volksgezondheid hoort te bevorderen. Dat is nl. inherent aan een beschaafde samenleving, ondanks de grote woorden als ‘ik maak zelf wel uit wat ik doe en hoe ik dat doe’, de omstreden vrije wil, weet je nog.

 115. willem zegt:

  Oh ja, (voor die andere halve garen), ik reageer op de reacties voorafgaande aan de cabarettekst van Melchior…

 116. Robert1970 zegt:

  :):):) Hij is leuk Melchior 🙂

 117. james zegt:

  Nabrander: niet over het hoofd zien dat die invul aktiviteit niet satirisch is !!!! en er nog steeds die actie in Finland die heeel serieus bedoeld was.

 118. Marijke zegt:

  Heeft dan niemand van jullie afgelopen maandag naar Radar gekeken? In het middelste deel http://www.trosradar.nl/uitzending/laatste-uitzending/ geeft de endocrinoloog Aart Jan van der Lely van het Erasmus MC aan dat de combinatie van suiker en vet in de hersenen leidt tot verschijnselen die bij verslaving horen. Hij vergelijkt het geven van een ijsje aan een kind met het laten roken van een sigaret. Het was verrassend om te zien dat de problemen van een hoge suikerconsumptie zo voor een groot publiek toegankelijk worden, vooral omdat dit item niet in de aankondiging stond (?). Het is natuurlijk nog maar een begin, maar ik was hier heel blij mee.

 119. guidovogel zegt:

  Wat heeft vet met verslaving te maken? Is het de combi of alleen de suiker?

  • james zegt:

   Vet is de facilitator to cross the Blood Brain Barrier (Spreadbury) I ben me niet bewust dat vet in zijn algemeenheid iets te maken zou kunnen hebben met verslaving (dopamine triggering) Zelfs de verdachte meervoudig onverzadigde zaad olie troep gaat m.i. in deze vrij uit.

 120. marcel zegt:

  Ik kijk niet veel televisie. Ik had de opinie van Van der Lelij al eerder gelezen. Hij schrijft er vrij open over http://www.erasmusmc.nl/5663/177341/211028/3655391/3655394/p16-19_Dieten-2.pdf .
  Hij is verfrissend duidelijk over de onwenselijkheid van het eten van producten met suiker en vet.

  Hij suggereert dat ‘homeostatisch eetgedrag’ (waarbij je op ‘gewicht’ blijft) bestaat uit het eten van eiwitten en vetten. Deze macronutrienten met watervolume leiden tot een vol gevoel en “omdat je nauwelijks insuline aanmaakt als je weinig koolhydraten eet, sla je het vet ook niet op.” Oftewel LCHF (is daar geen goede Nederlandse term voor?). Lijkt me niet echt in lijn met de richtlijnen van het voedingscentrum. Als ik zou moeten afvallen, en als ik dat onder begeleiding zou willen doen, dan zou ik zeker naar Rotterdam toe gaan (of naar de dietisten onder de 6 lezers van dit blog).

  Melchior, ik zie toch echt een tendens naar het afraden van suikers door de ‘instanties’. Het zal nog een (te lange) tijd duren.

 121. willem zegt:

  Met het ‘het afraden van suikers’ ben je er nog lang niet. Ik moet oppassen dat ik niet teveel het imago van Hendrik Jodokus Kaput krijg (‘gestaffelde brandstofprijzen en Schiphol dicht’), maar een andere optie dan reguleren is er niet. Tenminste, wil het wezenlijk effect hebben, dat streven naar een sterke reductie van suikers in de voeding.Voorlichting? Vergeet het maar. Overlaten aan de voedingsindustrie? Van de regen in de drup. Waarschuwingen op verpakkingen? Tja..
  Het klopt dat je nu veel leest over de gevaren van suikers. Vandaag weer een groot stuk in de Leeuwarder Courant, elders ook aandacht er voor. Prima!
  Maar er zal gemiddeld geen gram minder op de (wereld)markt worden gebracht. Integendeel.
  Nog iets over het begrip dat de laatste tijd aan een opstanding bezig lijkt te zijn: LCHF. Goede vraag van Marcel: is daar geen goed Nederlands woord voor? Mij niet bekend, maar het begrip zal uitdragen dat een laag koolhydraatniveau gecombineerd wordt met een hoge vetinname.
  Er zijn overeenkomsten tussen LCHF en Paleo, maar ook verschillen.
  Paleo is niet per definitie LC en LCHF kan ook bestaan uit voedingsmiddelen die niet passen in een Paleovoeding: granen, etc. Niet het voedingsmiddel staat centraal in LCHF, maar voeding met LC- en HF-gehalte.
  Toch?
  LCHF lijkt mij meer passend als afvalmethode, terwijl Paleo (die als neveneffect meest ook gewichtsbeheersing als resultaat, maar niet als doel heeft) de op basis van de evolutie meest ‘menselijke’ voeding is. Daarom noem ik die liever ‘fatsoenlijk’.
  En praat me niet over ‘dieet’!!

 122. Naar mijn gevoel is het verschil tussen Paleo en LCHF: gefermenteerde zuivel.

  In beide benaderingen wordt graan sterk ontraden? Zie Andreas Eenfeldt.

 123. marcel zegt:

  Verbieden van toegevoegde suiker gaat niet werken (dat heeft de geschiedenis laten zien). Ik denk dat een veranderproces vergelijkbaar met het roken het meeste is waar we op kunnen hopen. Dat is een proces geweest waarbij er brede overtuiging kwam dat roken schadelijk is, positieve reclame werd verboden, negatieve voorlichting (= geinstitutionaliseerd afraden) op scholen en in de media werd gegeven. Dat heeft ertoe geleid dat er iets minder wordt gerookt, maar, en dat is nog belangrijker, mensen zijn tegenwoordig bij wet beschermt tegen het ongewild meeroken.

  Het bewijs is wat mij betreft voldoende geleverd dat (in ieder geval toegevoegde) suikers niet nodig zijn en dat het de gezondheid op populatieniveau schaadt. Wie gaat een voldoende grote groep Nederlanders overtuigen?
  De volgende stappen zijn:
  – alle reclame verbieden voor producten waaraan suiker (et al.), of stoffen die koolhydraten bevatten, zijn toegevoegd en producten waarvan het eerste ingrediënt suiker (et al.) is.
  – op scholen alleen het verkopen van ongeraffineerde producten toestaan
  – voorlichting over de nadelen van suiker en non-food op scholen en televisie
  – verbod op het toevoegen van suiker in alle verpakte voedsel. Op de verpakking mag staan hoeveel suiker (et al.) de fabrikant had willen toevoegen, kunnen de mensen zelf doen.

  Dit combineren met belastingVERLAGING op ongeraffineerde producten (groente, fruit, vlees, vis et al.) en dan ben ik al heel tevreden (als ik met een realistische bril kijk).

  Willem, low carb, high fat bekt lekker in het Engels, maar in het nederlands niet. En het moet inderdaad een LC *EN* HF zijn.
  Zelf ben ik meer voor de paleo *levenswijze*, maar heel Nederland op LCHF zou al een hele grote verbetering zijn ten opzichte van de huidige situatie.

 124. Gonda zegt:

  Ik kan het toch niet laten om te vertellen dat mijn zoon vandaag, in het kader van het ´ik eet het beter´ project (dat overigens landelijk is Melchior), een stuk smeuiige ontbijtkoek en een rijstwafel heeft afgeslagen. Gelukkig deed z´n beste vriendje mee met de boycot, hahaha…….zucht.

 125. Gonda, je zoon is een Held :-)! Overigens zou het hier toch aardig stoer moeten zijn om in plaats van die ontbijtkoek (hoe verzinnen ze het) een bakje garnalen te eten…

 126. willem zegt:

  Marcel: ‘…. mensen zijn tegenwoordig bij wet beschermd tegen het ongewild meeroken.’
  En waarom beschermt de wet kinderen niet tegen ongewilde suikerverleidingen?
  Ja, ja, de macht van de suikerindustrie, en de daarvan afgeleide kruideniers, reikt nog veel te ver.

  • Keimpe zegt:

   Het is niet alleen de ‘macht’ (die er zeker is), maar ook de totale, apathische onwil, onwetendheid en onnozelheid van de gemiddelde mens. Je moet oprecht geïnteresseerd zijn in je eigen gezondheid om te weten wat wij weten en daarom zullen we de komende tijd nog steeds als buitenbeentjes gezien worden.

   Ik kom tweemaal weeks bij een high-tech bedrijf over de vloer en eet dan in de kantine een zelf meegenomen lekkere salade met sardientjes, terwijl de afgestuurde chemicus naast me die zojuist mijn verhaal heeft aangehoord (want hij vroeg aan mij waarom ik dat eet) me schaapachtig aankijkt en nog een hap uit zijn tosti neemt.

 127. Gonda zegt:

  Dat is nu precies wat ik ook in mijn hoofd had! Maar….goed nieuws: zijn andere juf komt morgen bij me langs omdat zij nieuwsgierig is naar wat `ik weet van eten`. Nu heb ik niet alle wijsheid in pacht natuurlijk, maar uitwisseling kan zeker geen kwaad! En wie weet komt er een lokaal project achter weg…..

 128. Spijker op z’n kop, Keimpe.

  Gonda, ongelofelijk!!! Ik zit soms wel eens te fantaseren om een crossfit/paleo centrum te beginnen in die leegstaande Arriva remise :-). Ik zweer je dat het zou kunnen lukken…

 129. Gesponsord door Heiploeg, ha, ha, ha!

 130. Guido Vogel zegt:

  En bij echt pestweer kun je binnen zitten (en fietsen en werken) 🙂
  http://www.markantoffice.com/oxidesk/nl/nieuws?start=3

 131. Ja, ik zag het Guido!

  Al sinds ik voor de eerste keer kennismaakte met de gruwelen van de sedentaire tikslavernij, fantaseer ik over een tekstverwerker in de vorm van een workout machine met 26+ functies. De configuratie neemt een hele kamer in beslag. Voor elke letter moet je iets doen. Voor de a trek je een zware schoot aan, voor de b draai je aan een lier, voor de c trap je tegen een beugel op heuphoogte, voor de d moet je je optrekken en een beuk tegen een bal geven, voor een spatie… enfin, et cetera.

  Dat de geest spontaan dit soort wanhopige constructen ophoest, illustreert de afschuwelijke incongruentie tussen de werkelijkheid die we hebben geschapen en onze behoeften.

 132. Guido Vogel zegt:

  @Willem:
  Zoals ik al zo vaak heb betoogd: Paleo en LCHF liggen heel dicht bij elkaar. Willem en Lindeberg moeten even over de schutting kijken 🙂

  Die Paelo Kitavaknollen passen ook niet in een LCHF dieet, we puzzelen nog steeds met die (acellulaire) koolhydraten. Enige aanpassing toch bij bepaalde (eilandvolkeren)? Is hoge inname van kokosvet van invloed? Zeker is dat koolhydraten in de vorm van suiker en granen niet op het menu staat.

  Ik kom uit de koolhydraten>insulline>vetopslag hoek en vraag me af of het zo zou kunnen zijn dat koolhydraten in de vorm suiker en/of granen keihard insulineresistentie veroorzaken? Dus niet zozeer de overvloed aan koolhydraten, maar echt bio-actieve stoffen in granen of suiker.

  @Gert:
  “Naar mijn gevoel is het verschil tussen Paleo en LCHF: gefermenteerde zuivel.”

  Maar Paelo’s: leg eens uit waarom boter in het voedingspatroon thuishoor”t? Als we de gnoe niet konden melken, konden we zeker geen boter maken 🙂

 133. Guido, wil hier graag op in gaan, maar moet nu werken :-(.

  In antwoord op je laatste vraag: paleo is geen exacte reenactment, maar een model. Boter heeft een vetzuursamenstelling die vergelijkbaar is met die van veel andere dierlijke vetten en bevat nauwelijks nog caseïne.

  Op de rest kom ik terug. De Insulin Hypothesis is te simplistisch, maar hij werkt wel ;-).

 134. Guido Vogel zegt:

  @Melchior: dat werken hoor ik zo vaak, moet je toch iets aan doen. Tim Ferris’ 4 hour work week 🙂

  Die boter was om te plagen natuurlijk. Jaap Seidell wierp me (terecht) precies hetzelfde voor de voeten: boter is niet Paleo. Maar boter zit natuurlijk wel in groep “dierlijke producten”. Misschien is het wel een enigszins toevallig superfood (net als kokos) omdat het geen lactose en caseine (en weet ik wat nog meer waar we niet goed tegen kunnen) bevat maar wel b.v. goed opneembare vitamine A.

  En over die Insulin Hypothesis waarvan je vindt dat hij werkt: “don’t fix it if it ain’t broke” 🙂
  Maar ja, mijn nieuwsgierige geest wil toch weten waarom. Ben benieuwd naar je posting op dit terrein.

 135. Werk is een plaag. Het gaat nooit weg en houdt een mens af van wat echt belangrijk is. Zucht.

  Over die Insulin Hypothesis hebben we het al vaak gehad. Hier bijvoorbeeld:

  https://melchiormeijer.wordpress.com/2012/04/10/uit-de-tent-gelokt-op-de-bres-voor-gary-taubes/

 136. Andre zegt:

  Insuline hypothese: zeker te simplistisch, maar absoluut een beter uitgangspunt dan het ‘(verzadigd) vet is slecht’ uitgangspunt van de gevestigde orde 🙂

 137. Guido Vogel zegt:

  @Melchior: dank voor de link. Ververst mijn geheugen (ik vreet me rot aan kokosolie, maar of het helpt?) dat we deze discussie deels al eerder hebben gevoerd, en niet opgelost.

  Het tegenargument dat de insulinehypothese te simpel is, vind ik een retorisch nietszeggend rookgordijn. Het gaat erom of een hypthese verschijnselen kan verklaren. Als dat zo is en de oplossing is simpel, so be it. Sterker nog: de kracht zit vaak in de eenvoudige elegantie. “Any fool can make things bigger and more complex”, zei Einstein al. Om vervolgens even E=mc2 neer te zetten. Simpele formule toch?

  Voor de duidelijkheid: ook voorstanders van de insulinehypothese (en hij is niet van Taubes, en hij wordt veel breder gedragen) zeggen niet dat insuline het enige hormoon of biochemische proces is dat er toe doet. De rol van leptine, ghreline etc wordt niet ontkend. Wel wordt gesteld dat insuline de centrale rol speelt en de problemen verder op (mitochondrien?) veroorzaakt. Misschien kan deze op de schop/misschien niet.

  Misschien is het lichaam te complex om precies te weten hoe het werkt, en nemen we genoegen met de werkende Paelo/LCHF interventie.

  In Zweden nu officieel door de Gezondheidsraad ondersteund.
  http://www.dietdoctor.com/swedish-expert-committee-low-carb-diet-effective-weight-loss

  • james zegt:

   Even snel Guido want ik sta net op punt aan het werk te gaan, sla ook Peter ( Hyperlipid) er eens op na. Is ook al een tijdje bezig met insuline. Het is lang niet altijd zoals het op het eerste gezicht lijkt. Ik waarschuw je wel, misschien ben daarna nog meer confused, echter het weerhoudt je er wel van om niet al te snuggere opmerkingen te maken. Zoals ondergetekende wel eens gedaan heb (doe) 😦

 138. Guido, de implicaties deugen en daar gaat het om. Dat er meer aan hand is dan alleen hyperinsulinemie, ach een kniesoor die daar over struikelt, toch? De Insulin Hypothesis is gefalsifieerd door een paar niet weg te moffelen black swans. De meeste mensen met een insulinoom (een insulineproducerend gezwel) worden ondanks torenhoge insulines niet dik. Ze krijgen levensgevaarlijke hypo’s, voelen zich belabberd, maar ze worden niet dik. Verder heeft een substantieel deel van de gezellige dikkerds (de metabool gezonde dikken) normale of zelfs lage insulines. Tenslotte leiden insulineonderdrukkers bij de meerderheid van de mensen met morbide overgewicht niet tot correctie van het probleem en niet tot gewichtsverlies.

  LCHF werkt daarentegen wel. Het heeft ook normalisatie van insulines tot gevolg. Ergo: iets aan de interventie corrigeert zowel het werkelijke probleem als de hyperinsulinemie (die een downstream epifenomeen is, geen oorzaak). We zijn het dus eens over de interventie, alleen niet over het precieze werkingsmechanisme.

  Wat de hek, toch? En hyperinsulinemie is definitief geen goed idee!

 139. Guido Vogel zegt:

  @Melchior: we zijn het eens hoor met “we zijn het dus eens over de interventie, alleen niet over het precieze werkingsmechanisme”. Je hoeft de argumenten niet te herhalen. Ik ben gewoon nog niet voldoende ingelezen om nog meer confused te raken zoals James aangeeft.

  Laat de Gezondheidsraad hier maar naar die van Zweden kijken.

  Inderdaad, op zich wat de hek. Maar om maar eens een bekende generaal te parafraseren die een illuster commandoteam aanvoerde: “I hate it, when a plan doesn’t comes together”.

  Maar het moet dan maar…:-)

 140. Gonda zegt:

  Hmmm, zal ik dan toch maar die dagtochten met paleo-inslag gaan varen….. Charterschepen genoeg die te koop staan…. Heel goed idee, Heiploeg als sponsor! Hahaha, het zou echt wat kunnen worden hier…. Best een leuk arrangementje mogelijk zo i.s.m. het Arriva-centrum.

 141. Guido Vogel zegt:

  Voor de liefhebbers: Sam Feltham doet 2 experimenten. Hij heeft zich eerst 21 dagen overeten (dubbele hoeveelheid calorieen) op een Paleo/LCHF dieet. Nu is hij op dag 10 van het 2e experiment waarbij hij ezelfde hoeveelheid calorieen eet met een high carb dieet. Hij is 10 pond aangekomen t.o.v. van 1.4 in het eerste experiment na 10 dagen (waarin hij uiteindelijk 3 pond aankwam na 21 dagen).

  http://smashthefat.com/enewsletter-26092013/

  CICO, anyone?

 142. Ha, ha, ha, ja geweldig, die Feltham. Evelyn CICO verklaarde zijn vorige experiment door een gebrek aan absorptie. Hij zou zijn walnoten heel hebben uitgepoept :-). Het enige wat je hoeft te doen is een praatje maken met een varkensfokker en hem vragen hoe je een varken met zo min mogelijk energie vet kunt mesten. Hint: niet met vet.

 143. 10 uur 50 AM. Had je maar een rijke vrouw moeten trouwen !

 144. willem zegt:

  Jullie weten, ik ben een belangstellend leek op dit blog, waar je elkaar om de oren slaat met allerlei linken en citaten. Mooi, hoor, maar ik heb het allemaal liever wat concreter, de standpunten. In dit geval m.b.t. de verschillen en overeenkomsten tussen LCHF en Paleo.
  Ik ga van de groep vis, zeevruchten, vlees, eieren, groenten en fruit uit. Deze als basis van een fatsoenlijke voeding. En de vetten van dierlijke herkomst, dus ook boter, plus olijfolie en kokosvet.
  Welk daarvan valt buiten LCHF, en: wat voegt LCHF aan deze groep toe?
  Daarna zien we wel verder..

 145. 4 uur 21 PM en 4 uur 42 PM. Nou is het een jonge knaap, dus die kan wel wat hebben, en ik waardeer zijn durf om 5000Kcal op een dieet van hoge koolhydraten te gaan verorberen, zonder dat je 6 uur op de fiets zit. Ik schat, dat wanneer ik dat kunstje zou flikken, 20 kg zou zijn aangekomen. Krijg ik er nooit meer af, dus daar waak ik voor. Ben benieuwd naar zijn volgende fase. Overigens fiets ik geen lange afstanden meer op een lage intensiteit.
  ( Anastasia ) Drie keer in de week nu, op de ATB door bos en over de hei in hoog tempo, met een hartslag van 80 a 90 % van mijn maximale hartslag. Niet langer dan 1 a 1 1/2 uur. Bevalt me uitstekend. Ben niet uitgevloerd.

 146. Willem, net als jij, ben ik zeer belangstellend naar het verschil en de overeenkomst tussen LHHV en P. Heerlijk die afkortingen. Moet een ander eerst eindeloze zoektochten doen voor daar achter te komen.Tot nu toe heb ik dat niet kunnen ontdekken, buiten dat P zuivel en graan uitsluit. Jouw basisvoedsel is dezelfde welke ik gebruik en grotendeels mijn lief. Nou ja, die fles rooie wijn daar buiten gelaten ! Zal jij je als ouwe SDAP’ er niet aan bezondigen. Wel een aardappel, Willem, een paar keer in de week. Twee per persoon, heerlijk krokant gebakken in ……..juist, kokosolie. Ook kan ik een stukje eigen gebakken volkoren speltbrood niet weerstaan. Twee keer in de week met roomboter. Concreter kan ik mijn standpunt niet vertellen, beste Willem. Voor eventuele gasten heb ik in de diepvries, appeltaart.

 147. Guido Vogel zegt:

  Aardappel in eendenvet is nog lekkerder overigens….

 148. Hans zegt:

  Folkert , dat van die appeltaart had je nou net niet moeten zeggen …… 😉
  DAT mis ik echt , OMG ( afko) , warme appeltaart met kaneel in de herfst buiten met fiks slagroom …
  Nu weer verder met vlierbesse(n)sap maken in de ontsapper . Protte wurk voor de friezen 😉

 149. willem zegt:

  We wachten in grote spanning af, Folkert, wie concreet de verschillen (nee, geen abstracte teksten, linken en andere verwijzingen, maar benoemd in voedingsproducten) onder woorden kan brengen. Dan valt te discussieren over de kracht, of de zwakte, van die verschillen.
  Discussie verwacht ik, en wacht daarop al enige tijd, over zuivelproducten en boter en kaas, mogelijk kokosvet, gelet op Seidell ook over olijfolie, en, vooral, de nachtschadeachtigen, met als boebeeld de AARDAPPEL…
  Schitterend gevonden, Folkert, mij als ouwe SDAP-er afschilderen.
  Wij moesten in de jaren ’50 (oh, wat was ik nog jong) thuis niks hebben van Drees. Communisme en religieus getinte partijen hielden we met een zekere hooghartigheid afstand van. Nee, we hadden meer op met het, oorspronkelijke, anarchisme, het vrije socialisme. In de kast werken van Multatuli, Tolstoi, etc. Maar wij jongens lazen natuurlijk de Karl Mayboeken, cowboys, indianen, je weet wel, Folkert. Ach, ja..
  Dat speltbrood, Folkert, dat heb ik (zuurdesem, bio) heel lang gegeten, ’s ochtends een paar stukje (inderdaad, met boter), maar toen ik Melchior een open deur zag intrappen : ‘ook spelt is een graan, met dezelfde effecten als tarwe’, deed dat de deur divht bij mij. Mijn vaste twee broodjes per week afbesteld (deed, vreemd genoeg, wat pijn) en meest vervangen door een paar geklutste eieren (eigen kippen, Hans) vaak gemengd met banaan en stukjes brie en gebakken in wat kokosvet, niet ontgeurd.
  Kom op, Guido, wordt eens concreet!

 150. Appeltaart? Pure hormese. Het is erg schadelijk om het niet op gezette tijden te eten, ha, ha, ha.

 151. Guido Vogel zegt:

  Jeese Louise Willem, moet ik je huiswerk doen? Nou vooruit dan.

  Een LCHF voedingspatroon is inderdaad gericht op gewichtsverlies (maar kan ook ingezet worden om b.v. diabetes T2 te behandelen). Startpunt is is meestal <50 gr. of heel streng <20 gr. koolhydraten per dag. Hoe lager de glycemische index van de koolhydraten, des te beter. Dit 2 weken doen om keto-adaptatie te doen. Je lichaam brandt nu op ketonen i.p.v. glucose. Met een beetje geluk val je af. Individuele tolerantie bepaalt hoeveel koolhydraten je kunt/wilt eten.

  Kaas, volle yoghurt, boter zijn allemaal prima. Zoete aardappelen, melk, noten afhankelijk van passend bij totale koolhydraatinname, ofwel met mate..

  Vet is onontbeerlijk. Ik zie bij Paleo nog wel eens "lean meat". Boter, olijfolie, dierlijke vetten, allemaal goed bij LCHF. Eiwit stabiel op 1,5-2,5 gram per kg lichaamsgewicht. Naast de genoemde koolhydraatinname, blijft vet over als brandstof voor de rest van de inname.

  Samengevat: de verschillen zitten vooral in kaas, yoghurt en (zoete) aardappel. Maar heel groot zijn ze niet (afhankelijk van de welk type Paleo je spreekt natuurijk :-)).

 152. Appeltaart? Pure hormese. Het is erg schadelijk om het niet op gezette tijden te eten, ha, ha, ha.

  Je bent een boef, Melchior ! Willem, het is behoorlijk moeilijk om boven water te krijgen wat een ieder nou zo eet. Op al die buitenlandse sites, die ik bekeken heb, ga ze niet aanhalen, wordt gesproken van weinig koolhydraten en veel vet. In sommige gevallen van echt veel vet. Over welk vet heb ik het niet. Er worden allerlei percentage’s aangegeven. Allerlei recepten. Kan ik niets mee. Een uitzonderlijk geval van iemand die alleen vet gebruikt en de 100 mijl wint, kan ik niets mee. Wat ik wil weten, ja niet echt bedenk dat wel, want ik ga toch mijn eigen gang, zijn richtlijnen, voorschriften. De indruk kan ik niet van mij afzetten dat lezers, M incluis, behoudens diegenen die daartoe genoodzaakt zijn, helemaal niet van die strenge P- adepten zijn. Sinds ik de obese mens zie in mijn omgeving, zie ik niets anders. Mijn vrouw verwijt mij het. Schei toch eens uit man.

 153. Guido, een rare gewoonte hier is om te vragen wat iemand nou zo weegt, zijn leeftijd, wat ie zoal eet en of tie aan sport doet, wat zijn ongemakken zijn, etc. Een ieglijk heeft dat al zo’n beetje gedaan. . Indien je dit al eens verteld hebt, excuses !

 154. Guido Vogel zegt:

  75/76 kg, 10 kg. minder dan een jaar geleden. Met LCHF is me gelukt wat in 30 jaar nooit gelukt is: langdurig afvallen zonder honger te lijden. En van mijn maagzuurbranden ben ik ook af. Nog een jaar of 7 van Abraham verwijderd. LCHF patroon met weinig uitspattingen (het past bij wat ik lekker vind), wel een half flesje (zeer ruwe schatting) wijn per dag. Sport deed ik nooit meer sinds mijn 18e. Loop nu 3x per week half uur hard, maar heb continu blessures.

 155. Fantastisch Guido. Eveneens lange tijd geen trek na een maaltijd LKWVVGWV. Van dat half flesje, zal wel, wel eens meer gehoord ! Ik weet niet hoe hard je loopt, zelf ben ik geen hardloper, maar blessures betekenen ten alle tijde dat je de zaak overbelast. Met een gozer moest ik laatst gaan fietsen. Hij drong ontzettend aan. Hij moest me echt verslaan. Jong, zeg ik tegen hem ,dat wordt je dood. Toen ik 16 was fietste ik 200 km, was zijn weerwoord. Hij kan, 50 jaar later, de trap niet op zonder te hijgen als een pakpaard. Ben niet met hem gaan fietsen..

 156. Willem voor wat betreft de piepers: volgens Cordain en anderen veroorzaken ze een “leaky gut” .
  Dat blijkt bijvoorbeeld uit deze studie:

  Potato glycoalkaloids and adverse effects in humans: an ascending dose study – .http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15649828

  Als binnen een aantal uren bepaalde stoffen uit aardappelen terug te vinden zijn in je bloed, kan dat alleen maar betekenen: ze veroorzaken een “leaky gut”. Daarnaast maakt saponine kleine gaatjes in celmembranen, dat kan onder omstandigheden leiden tot celdood. Ook het immuunsysteem kan te lijden hebben van saponine.

  Nog even een verbinding met LCHF vs Paleo. In Paleo is de “leaky gut” een belangrijk concept.
  Paleo wil voedingsmiddelen elimineren die een leaky gut veroorzaken.

  Zuivel bevordert ook een leaky gut, net als granen en aardappelen . Melk is er voor gemaakt. Babies krijgen melk binnen met voedingsstoffen, die opgenomen worden in het bloed. Ook antistoffen van de moeder komen via de melk in het bloed terecht. Bepaalde stoffen in melk zijn op de één of andere manier in staat om de ruimte tussen cellen open te wrikken: zo worden darmen doorlaatbaar. De deuren worden opengezet voor van alles en nog wat.

  Boter heeft heel weinig eiwitten die aan de gang kunnen gaan ivm de leaky gut. Daarom is boter het enige zuivelprodukt dat past bij Paleo. Kaas, kwark, joghurt past niet bij Paleo, wel bij LCHF.

 157. marcel zegt:

  Alleen LHHV (laag hoolhydraat, hoog vet?) is vrij goed gedefinieerd en uitgewerkt. De basis is het aantal koolhydraten per dag. Ik verwijs graag naar het pdf-je (net iets groter dan een bierviltje) van het programma van Duke University, maar die kan ik nu niet online vinden, wel een uitleg door Eric Westman (https://www.youtube.com/watch?v=dSLf4bzAyOM). “If it’s not on page 4, don’t eat it.”

  P kan niet zo goed gedefinieerd worden buiten de richtlijn op een bierviltje. Dat is maar goed ook want we weten nog lang niet genoeg van voedsel. De afgelopen tijd heb ik bijna alle posts (en commentaren) gelezen op dit blog (voor nieuwe instappers inmiddels een aardige klus), en je ziet dat ook Melchior verschuivingen laat zien in de manier waarop hij P interpreteert (op basis van nieuwe inzichten), maar het blijft op een bierviltje passen.
  Zelf zie ik het als een persoonlijk, proefondervindelijk, proces om voeding te optimaliseren op basis van het bierviltje, nieuwe inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en eigen ervaringen. Ik vermoed dat veel mensen met autoimmuunziekten en ‘gewone’ kwaaltjes zoals prikkelbare darm en hoofdpijn hier veel baat bij kunnen hebben (maar ik zal/durf dat niet ongevraagd te propageren).

  De verschillen tussen LHHV en P zijn in mijn ogen niet zo interessant. Veel mensen zullen al enorm veel baat hebben bij LHHV, met afhankelijk van de insulinegevoeligheid verschillende afkappunten voor het aantal grammen koolhydraten per dag. Het evolutionaire perspectief op voeding en leven zal nog lange tijd voor een zeer kleine minderheid leidend zijn. Maar, de groep is groot genoeg om er een boek aan te wagen Melchior. Misschien kom je wel op televee 🙂

 158. Ja, LKHV. Je kan ook lekker doorgaan zie ik !

 159. Hans zegt:

  Guido ,
  ,,Loop nu 3x per week half uur hard, maar heb continu blessures”
  Neem aan dat je dat zelf niet goed acht , zeker op jou leeftijd 😉
  Met mijn hond wandel ik dagelijks ’s morgens 1uur , ’s middags 1,5 uur en ’s avonds nog even.
  Vaak even lachen om die zwoegende roodaangelopen hardlopers …………..
  Eh , intrigerend waarom ze dat doen , ook voor /vanwege blessures ?

 160. Fred-Jan zegt:

  Melchior,

  Ik ben zoals je weet niet tegen laag koolhydraat diëten als interventie, ook denk ik niet dat ze een gevaar opleveren voor de gezondheid. Ik ben het alleen niet eens met de veronderstelde werking.

  De insulinehypothese stelt dat de door koolhydraatrestrictie verlaagde insuline niveaus ervoor zorgen dat ten eerste door verhoogde afgifte van vetzuren de verbranding van vetreserves wordt bevorderd. En ten tweede verhindert het lage insuline niveau de opslag van eventueel overtollige energie. Omgekeerd veroorzaakt een koolhydraatrijke voeding hoge(re) insuline niveaus die er voor zorgt dat de afgifte van vetzuren wordt geblokkeerd (je kan niet bij je reserves), daarnaast bevorderen die hoge insulineniveaus de vetopslag.

  De twee problemen die ik heb met deze zienswijze zijn het buitenbeschouwing laten van het eerder door mij besproken ASP pathway en het feit dat het veronderstelde mechanisme het vetweefsel als het ware buitenspel zet als actief energiebuffer (energie kan er makkelijk uit en niet of moeizaam in).

  Ik zal dat proberen uit te leggen met het volgende voorbeeld:

  Stel een persoon heeft gedurende langere tijd een LCHF levensstijl aangenomen is hiervan flink afgevallen (later we daar van uitgaan) en is inmiddels geruime tijd gewicht stabiel. Desondanks is deze persoon nog niet tevreden met het resterende vetpercentage en besluit naast de LCHF levensstijl aan intermittent fasting te gaan doen. De persoon kiest voor de populaire 5:2 variant (twee dagen met een minimale energie inname en vijf dagen zonder restrictie).

  De werking van dit dieet, althans volgens de CICO theorie is gebaseerd op het gegeven dat gedurende de twee vastendagen een energietekort wordt gegenereerd dat in eerste instantie niet voldoende wordt gecompenseerd op de dagen waar zonder restricties wordt gegeten. Dit resulteert in een algemeen energietekort met als gevolg gewichtsverlies, net zolang totdat er een nieuw evenwicht is ontstaan (lagere energiebehoefte door geringere massa/veranderde energie inname restrictie loze dagen).

  Volgens de insuline vetopslag hypothese zou de persoon op de vastendagen (net als volgens de CICO theorie)gedwongen zijn om aanspraak te maken op de vetreserves. Echter aangezien de insulinehypothese stelt dat een overschot aan energie in de vorm van vet in afwezigheid van hoge insulineniveaus niet of nauwelijks kan worden opgeslagen komt de aanvulling van de op de vastendagen verbruikte vetreserves gedurende de restrictie loze dagen in het gedrang.

  Het is eigenlijk vanuit dit oogpunt sowieso moeilijk te beredeneren dat iemand gewicht stabiel zou kunnen zijn zonder dat er een efficiënt opslagmechanisme voor overtollige energie aanwezig is.

  Volgens mij zijn de voornaamste redenen van het succes van LCHF met betrekking tot afvallen een spontane reductie van energie inname (eliminatie van overconsumptie stimulerende voedingsmiddelen). En niet onbelangrijk meestal gaat het ook gepaard met een forse verbetering van de kwaliteit. Dit is wat mij betreft naast de eliminatie van tarwe ook meteen de belangrijkste overeenkomst met paleo. Daarom vind ik het bijvoorbeeld ook zo jammer dat Sam Feltham voor zijn experiment er niet voor heeft gekozen om naast zijn LCHF dieet dat van hoge kwaliteit was, ook een op onbewerkte voedingsmiddelen gebaseerd hoog koolhydraat dieet te gebruiken. In plaats daarvan gebruikt hij een junk dieet waarvan je zou verwachten dat je er optimaal van aankomt(fat setpoint hypothese). De uitkomst voorspelt dan eigenlijk niet zo veel. Overigens bestond zijn low carb dieet daadwerkelijk voor meer dan de helft aan calorieën uit noten waarvan bijna duizend aan amandelen waarvan onlangs is vastgesteld dat zijn energie content met vijfentwintig procent is overschat. Daarnaast was het eiwitpercentage van zijn low carb dieet ruim het dubbele van het hoog koolhydraat dieet.

  Stephan Guyenet heeft een artikel geschreven over een overvoedingstraditie bij de Massas. Hier werd in ieder geval geen junkfood gebruikt en ook hier werd slechts een betrekkelijk klein deel van de overtollige calorieën daadwerkelijk als vet opgeslagen.

  http://wholehealthsource.blogspot.nl/2011/07/weight-gain-and-weight-loss-in.html#more

  Ikzelf ben er vrij zeker van dat de kwaliteit van de voeding (bewerkt vs onbewerkt) een major game changer is met betrekking tot het ontstaan van, en wat er gebeurt met een eventueel overschot aan calorieën.

 161. Hans zegt:

  jou + W natuurlijk op 10.12 natuurlijk.

 162. Fred-Jan: “Ikzelf ben er vrij zeker van dat de kwaliteit van de voeding (bewerkt vs onbewerkt) een major game changer is met betrekking tot het ontstaan van, en wat er gebeurt met een eventueel overschot aan calorieën.”

  Kwaliteit te definiëren via bewerkt of onbewerkt; lijkt aan te sluiten bij het verhaal van Spreadbury: cellulair, vs a-cellulair?

 163. Fred-Jan zegt:

  Gert,

  “Kwaliteit te definiëren via bewerkt of onbewerkt; lijkt aan te sluiten bij het verhaal van Spreadbury: cellulair, vs a-cellulair?”

  Ja, maar ook bijvoorbeeld een kippenpoot versus kip nuggets.

 164. Maan zegt:

  Naar mijn idee is hét grote probleem bij LCHF dat alles wat lowcarb is gegeten wordt. Ook soja, gluten en tarwe zemelen. Ik zie bij het Atkinsdieet dat de commercie (atkins nutritionals) op de verpakkingen van hun producten vermeld dat zijn geschikt zijn voor fase 1 van het Atkinsdieet (de strengste fase 20 gr kh p.d) Deze producten bevatten o.a. granen en soja. Atkins verbied het gebruik van granen en bonen in de eerste fase van het dieet en staat het mits het verdragen wordt mondjesmaat toe als men op gewicht is. Deze situatie is zeer verwarrend voor wie met Atkins gaat starten. De ideeën van Atkins liggen heel dicht tegen paleo aan.
  Ik vrees dat het met LCHF dezelfde kant op gaat. Men gaat kh arm glutenrijk brood eten. Kh arme pasta (http://www.dietdoctor.com/how-to-avoid-low-carb-scams) die vaak niet kh arm is. En vervolgens blijven de klachten/overgewicht.
  Paleo heeft die valkuil veel minder.
  Toch lijkt mij de hoeveelheid paleo-taarten en cakes zoals sommigen mensen die eten, ook niet echt bevorderlijk.

 165. Misschien is het toch goed als je het begrip “kwaliteit” definieert.

  Welke kwaliteitsaspecten van kipnuggets bijvoorbeeld : het gebruikte vlees (grassfed of bio of beide niet), de paneermeel (geen graan, geen meel?), de frituurolie (“verkeerde vetten”), het gemis van de voedingswaarde van het vel van de kippenpoot (mits grassfed, of biologisch).

  Kortom: welke uitgangspunten hanteer je bij het vaststellen van “kwaliteit”? Waar relateer je dat aan?

 166. Fred-Jan zegt:

  Gert,

  Kwaliteit gerelateerd aan onbewerktheid, hoe dicht een voedingsmiddel het basisproduct benaderd.

  In dit geval een onbewerkte kippenpoot die als enige behandeling gegaard is versus een hoogbewerkt vleesproduct als kipnuggets. Grassfed of een beetje paneermeel laat ik dan nog maar even buiten beschouwing.

  Frituren is nooit een verstandig idee.

 167. marcel zegt:

  @maan
  Er ontstaan altijd problemen wanneer bedrijven aan winstmaximalisatie gaan doen… Maar, voor zover ik weet is ‘het atkins dieet’ niet de enige die een LKHV voedingspatroon propageert. Eenfeldt doet dat heel behoorlijk en, nogmaals, Eric Westman van Duke University (co-auteur van het nieuwe atkins boek) doet dat ook.

  Uit het pdf-je van Duke University:
  “The following items are NOT on the diet: sugar, bread, cereal, flour-containing items, fruits, juices, honey, whole or skimmed milk, yoghurt [ZUIVEL, kaas en boter mag wel], canned soups, dairy substitutes, ketchup, sweet condiments and relishes.”

  En als je het hebt over het kopen van atkins nutritionals producten, wederom uit het pdf-je: “[…] avoid products that are labeled “Great for Low-Carb Diets””
  Oftewel, zeg niet tegen mensen dat ze ‘atkins moeten doen’ (hoewel de beste man het vrij goed zag, helaas is zijn naam gecommercialiseerd), zeg dat ze naar dietdoctor.com moeten gaan als ze LKHV willen eten.

  • james zegt:

   Marcel, I think Eric Westman may be missing out on some important aspects of fruits when banning them. It’s the too simplistic attitude to fructose all over again.
   Vers van Harvard Marcel http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130829214603.htm
   ”.. Eating more whole fruits, particularly blueberries, grapes, and apples, was significantly associated with a lower risk of type 2 diabetes, according to a new study led by Harvard School of Public Health (HSPH) researchers. Greater consumption of fruit juices was associated with a higher risk of type 2 diabetes. ..’

 168. Maan zegt:

  Ik bedoel te zeggen, ik ben bang dat de goede effecten van LCHF in al zijn vormen vertroebeld gaan worden door de industrie. Net zoals bij Atkins gebeurd is.

 169. marcel zegt:

  @maan: ik ben bang met jou. Maar het zou nog steeds een stap in de goede richting zijn als het gedachtegoed van LKHV gemeengoed wordt. De excessen worden af en toe wel aan de kaak gesteld (hoop ik).

  @James, ik wil Eric Westman en zijn programma niet verdedigen (maar ik doe het toch merk ik :-)). Ik constateer dat zuivel wordt beperkt (kaas) of ‘verboden’ (melk/yoghurt), en dat tarwe ook ‘out’ is. Dat lijkt vanuit het P perspectief al een hele verbetering te zijn, daar ging het voornamelijk over.
  Overigens, dat het eten van MEER (bepaalde soorten) fruit een beschermend effect kan hebben tegen DM2 wil nog niet zeggen dat het eten van MINDER fruit een risicofactor is.
  En, als je de discussie in de bron van het nieuwsbericht leest (http://www.bmj.com/content/347/bmj.f5001) dan blijkt dat er absoluut geen consistent bewijs is voor deze associatie. Sterker nog, 6 van de 8 eerdere studies niet dezelfde associatie(s) kon aantonen.

  Zelf eet ik wel wat fruit, in mijn versie van P kan dat prima.

 170. Guido Vogel zegt:

  Het is ook in het geheel niet uitgesloten dat er verschillende mechanismen naast elkaar bestaan (of met elkaar interacteren) die obesitas veroorzaken.

  Het zou mooi zijn specifieker te weten welke koolhdyraten welk effect hebben. Eerst nog het Feltham experiment herhalen door het Claude Bouchard experiment uit 1995 te breiden.
  http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199005243222101

  1. Overvoer de ene helft van de tweeling met HKLV en de ander met LKHV, zelfde hoeveelheid calorieën. Test ook de bloedwaarden.

  Hier wordt waarschijnlijk aangetoond wat je bij Feltham ook ziet (van LKHV kom je minder aan).

  Daarna is het wel interessant te kijken of er verschil is tussen bronnen van koolhydraten, bijvoorbeeld:
  2. Overvoer de ene helft van de tweeling met LKHV (b.v. suiker) en de ander met LKHV (b.v aardappel), zelfde hoeveelheid calorieën, zelfde hoeveelheid koolhydraten. Test ook de bloedwaarden.
  Hier kan ook een omgekeerd experiment gedaan worden. Is er verschil in afvallen tussen beide soorten?

  Het is mij een raadsel waarom dit de afgelopen 150 jaar niet al een keer gedaan is
  Ik heb zoiets al aan NuSi voorgesteld.

 171. marcel zegt:

  Het klassieke bouchard experiment. Ik heb je voorstel eerder gelezen en het is een goed idee. Maar ik heb niet genoeg geld 🙂
  Ik denk dat het overvoeren niet heel erg extreem kan vanwege het veel grotere volume van niet-gesuikerd koolhydraatrijk voedsel (maar 100 kcal moet lukken). Denk ook aan de problemen die wielrennens in grote rondes hebben met het naar binnen werken van grote hoeveelheden ‘gezonde’ pasta/rijst/brood.

 172. marcel zegt:

  Ik was op zoek naar de post waarin er werd gediscussieerd over de paradox van rijstconsumptie en gezondheidsschade (ofzo). Maar die kan ik niet vinden. Dan maar hier.

  Anyway, n.a.v. James’ opmerking hierboven kwam ik op dit artikel (http://www.bmj.com/content/344/bmj.e1454):
  %%%%%
  White rice consumption and risk of type 2 diabetes: meta-analysis and systematic review

  Objectives To summarise evidence on the association between white rice consumption and risk of type 2 diabetes and to quantify the potential dose-response relation.

  Design Meta-analysis of prospective cohort studies.

  Data sources Searches of Medline and Embase databases for articles published up to January 2012 using keywords that included both rice intake and diabetes; further searches of references of included original studies.

  Study selection Included studies were prospective cohort studies that reported risk estimates for type 2 diabetes by rice intake levels.

  Data synthesis Relative risks were pooled using a random effects model; dose-response relations were evaluated using data from all rice intake categories in each study.

  Results Four articles were identified that included seven distinct prospective cohort analyses in Asian and Western populations for this study. A total of 13 284 incident cases of type 2 diabetes were ascertained among 352 384 participants with follow-up periods ranging from 4 to 22 years. Asian (Chinese and Japanese) populations had much higher white rice consumption levels than did Western populations (average intake levels were three to four servings/day versus one to two servings/week). The pooled relative risk was 1.55 (95% confidence interval 1.20 to 2.01) comparing the highest with the lowest category of white rice intake in Asian populations, whereas the corresponding relative risk was 1.12 (0.94 to 1.33) in Western populations (P for interaction=0.038). In the total population, the dose-response meta-analysis indicated that for each serving per day increment of white rice intake, the relative risk of type 2 diabetes was 1.11 (1.08 to 1.14) (P for linear trend<0.001).

  Conclusion Higher consumption of white rice is associated with a significantly increased risk of type 2 diabetes, especially in Asian (Chinese and Japanese) populations.
  %%%%

  • Fijne discussie!

   Wat mij al jaren intrigeert – en ik heb er hier over geblogd – is het volgende. Een neolithische voeding lijkt in het geval van overvloed spontaan overvoering en dan metabool syndroom en/of overgewicht te veroorzaken. Een paleolithische voeding lijkt in het geval van overvloed niet tot overeten te leiden en ook niet tot metabool syndroom, etc. Sterker nog, Frassetto et al moesten in de paleo-arm 200+ kcal per dag bijvoeren om de deelnemers gewichtstabiel te houden. Nog veel interessanter, vind ik, is dat een neolithische voeding bij schaarste tot extreem gewichtsverlies, sarcopenie, psychiatrische klachten en uiteindelijk de dood leidt, terwijl mensen op een paleolithische voeding met hetzelfde geringe aantal kcal redelijk gedijen. Vergelijk de experimenten van Keys en Yudkin.

   Een paleovoeding wint altijd. Zou dat komen omdat we er aan zijn aangepast ;-)?

 173. Robert1970 zegt:

  Ik wilde net Azië aanhalen als voorbeeld waar veel koolhydraten gegeten worden en de mensen toch slank en gezond bleven. Nu zie je dat er een snelle achteruitgang is, misschien mede door de opkomst van tarwe maar wellicht ook door de aanbevelingen om minder verzadigd vet te eten en veel plantaardige oliën te gebruiken. Voorheen aten de Aziaten veel dierlijk vet, organen, eigenlijk alles van het dier, dat gecombineerd met veel groenten, veel kruiden en ja, veel witte rijst, 3 keer per dag.

 174. Guido Vogel zegt:

  @Melchior

  “Nog veel interessanter, vind ik, is dat een neolithische voeding bij schaarste tot extreem gewichtsverlies, sarcopenie, psychiatrische klachten en uiteindelijk de dood leidt, terwijl mensen op een paleolithische voeding met hetzelfde geringe aantal kcal redelijk gedijen.”

  Is dat misschien een verdere aanwijzing dat we goed op ketose kunnen draaien? Vet genoeg om 30-60 dagen zonder eten door te komen. Als je steeds carbs blijft toevoegen op een te caloriebeperkt dieet, kom je niet in ketose en raak je ondervoed.

  Kan de link niet vinden, maar Michael Eades heeft eens aangegeven dat het een mythe is dat de Chinezen gezond waren op witte rijst. Wel degelijk veel hart- en vaatziekten. Wel waren ze slank. Mijn anecdotische ervaring is dat in Azie niet zo veel rijst wordt gegeten. De portie bij de Chinese Muur om de hoek waar je met 4 man een week mee kan doen, is niet representatief.

  Italianen eten pasta als tussengerecht en niet als hoofdgerecht zoals hier.

  • james zegt:

   Guido loop net even binnen voor de lunch, maar zal wel IF worden, mijn vrouw assisteert bij een begrafenis receptie. ” een neolithische voeding bij schaarste tot extreem gewichtsverlies, sarcopenie, psychiatrische klachten en uiteindelijk de dood leidt, terwijl mensen op een paleolithische voeding met hetzelfde geringe aantal kcal redelijk gedijen”
   Mag ik een ander voorbeeld geven wat er misschien niks en vermoedelijk alles mee te maken heeft. Ik hoorde net van een Amish organic farmer dat een tomato seed de potential heeft voor een produktie van 400 tot 500 pond tomaten. In feite produceren de meeste planten ver beneden hun potentieel. Reden? Vanaf het moment dat het zaad in de grond gaat, heeft het maken met een enorme zee van adversariers (vijanden, predators, milieu in het algemeen). Het overleven en voor een nageslacht zorgen kost een enorme hoop energie. Ze hebben er mee geexperimenteerd om bepaalde zaken voor een plant wat optimaler te maken. Organic (biologisch?) farmers weten daar alles van. Het toedienen van effective micro organisms, micorrhizal fungi, etc. gaf een verdubbeling van produktie.
   Het blijft moeilijk om voeding en het resultaat als een optel of aftrek som te zien als je niet weet wat er zich allemaal afspeelt, niet alleen in het metabole process, maar ook in relatie tot alles er omheen. Ik heb het vermoeden dat we met een minder geeigende voeding op veel te veel punten veldslagen moeten leveren en waaraan we uiteindelijk ten onder gaan. De een vroeger, de ander later.

 175. Guido, er komt de laatste tijd zo veel los over ketonen (met name BHB) als zijnde onvoorstelbaar therapeutisch, dat ik ook steeds meer in die richting denk! Er zijn momenteel zelfs onderzoeken die laten zien dat alleen het ophogen van de ketonenspiegel – dus zonder koolhydraatrestrictie – therapeutisch werkt. Er wordt gewerkt aan speciale ketonzouten, die zowel als ergogeen supplement als bij Alzheimer (en bij kanker) kunnen worden ingezet. Thomas Augostino is hiermee bezig.

  Het menselijk lichaam verwacht periodes van ketose.

  Tegen deze theorie zou zijn in te brengen dat de jongens in het Keys experiment zo ondervoed waren, dat ze zeer waarschijnlijk ook wel in ketose waren. Of misschien waren ze dat toch niet, dankzij die kool en macaronitroep?

  Op de vrijdagmiddag toch ook nog maar even een stukje Perlmutter 🙂

 176. Guido Vogel zegt:

  Dat was mijn punt: de Keys deelnemers bleven, relatief veel, koolhydraten binnenkrijgen. Dan kom je (zo makkelijk) in ketose. Peter Attia heeft het ook wel eens gezegd volgens mij: ketonen zijn de voorkeursbrandstof voor de hersenen. Dat heeft mogelijk nauwe relatie met de ellende die wordt aangericht door langdurig suiker/graan gebruik.

  Ben overigens ook met IF (of variant daarvan) bezig afgelopen 2 weken. In tegenstelling tot wat Fred-Jan eerder beweerde is het volgens mij de bedoeling om actief calorie te beperken. Dit kan wel het resultaat zijn (of verhoogde BMR).

  Elke weg, ik merk dat ik er opvallend weinig moeite mee heb. Blijkbaar gewoon gewend 3x per dag te eten. Ik sla zonder problemen het ontbijt over nu. Wel jammer, want ik vind eten altijd een feestje. O ja, 1,5 kg afgevallen…

  Denk dat de verbrandingsoven gewoon een tandje harder fikt door lange duur van afwezigheid voedsel. En dit wordt niet geheel gecompenseerd door de inname later (zelfs niet als aantal calorieën hetzelfde is als in dagen zonder IF).

  Iemand een betere verklaring?

 177. Ja, bij kort vasten (minder dan 48 uur ;-)) gaat de RMR omhoog, niet omlaag, zoals kruidenvrouwtjes (en veel diëtistes) roepen.

  Ik zit nog te broeden op een verklaring waarom ons lichaam zich zo verzet tegen een toestand die zo voordelig is (ketose). Maar ik denk dat ik een ingangetje heb.

 178. Maan zegt:

  Mijn ervaring en her en der wordt dat ook wel gemeld. Dat ketose de eetlust remt. Mensen die de hele dag aan eten denken en moeten eten, veranderen op atkins fase 1 (20 gr kh p.d.d) binnen 2 dagen in mensen die niet meer de hele dag aan eten denken. Een bevrijding! Wel wordt er vaak misselijkheid gemeld, als de ketose erg diep wordt. het eten van een tomaat helpt dan de misselijkheid te laten verdwijnen en de eetlust weer een beetje terug te krijgen.
  Alleen al door de ketose krijg je minder eetlust, handig in tijden van schaarste.

  N=1 Ik functioneer het beste in ketose. In tijden van stress, een speklappendag en je loopt als een speer 😉

 179. Guido Vogel zegt:

  @Maan: kopje bouilon! Ook eens overigens dat die commerciële laagkoolhydraat meuk rond Atkins de geloofwaardigheid ernstig aantast. Niet het kind met het badwater weggooien.

 180. Hans zegt:

  Als er nu al zoveel dingen duidelijk zijn , wat wel/niet eten , bierviltje met twijfels her en der , me zus en me zoot , het leert mij dat velen zoekend zijn.
  Al die verwijzingen naar lieden die het ook wel/niet weten ….Zoveel sites ….. verwarrend.
  Conclusie : zoek het maar uit zelf en wees overtuigd van je eigen levenswijze !
  Begrijp dat niemand op gebied van voeding de waarheid in pacht heeft 😉

  • james zegt:

   Ron Rosedale besluit zijn relaas met : above all enjoy what you are doing. Hij is de man van ‘there are no safe starches’ . Ik zou echter niet zo defaitistisch willen zijn als jij het -lijkt wel- laat overkomen. Voor de discerning lezers zijn er wel degelijk indicaties in welke richting we het moeten zoeken. Tarwe produkten, of iets in tarwe produkten lijken verdacht, en zaadolie is vanwege de hoge Omega 6 content bijna zeker iets wat iedereen zou moeten vermijden. En zo kan ik er misschien nog wel een paar noemen. Bierviltje is dacht ik een hele goede stap in een wat gezondere richting. Mijn bescheiden opvatting

 181. “Ik heb het vermoeden dat we met een minder geëigende voeding op veel te veel punten veldslagen moeten leveren en waaraan we uiteindelijk ten onder gaan. De een vroeger, de ander later.”

  Een mooie voor het weekend James.

 182. Guido Vogel zegt:

  Ja, het is een mooie. Maar die verdomde time lag maakt het lastig goed experimenten te doen…

  • james zegt:

   Die vorige reaktie was op Hans.
   Guido Life is one big experiment en if you do it right your children and grand children will be the beneficiaries. Het betekent echter wel dat je niet slaafs de publieke opinie kunt volgen, niet het betreden pad kiezen en in bijna alle gevallen een gezonde scepsis behouden tov iedereen die het weet.

 183. Guido Vogel zegt:

  Ha James, don’t tell me! De zegening van het internet is dat er zoveel te vinden en uit te wisselen is. Gekoppled aan de houding die je beschrijft, kun je met veel meer kennis dan, pakweg 30 jaar geleden je leven inrichten. Ik ben van de jaren 80 campagnes “Let op Vet”. Wat had ik voor middelen en mogelijkheden om aan te nemen dat dit niet waar zou zijn?

 184. marcel zegt:

  Over ‘starvation’ gesproken. Ik ben op een fenomeen gestuit dat vooral in de jaren 60 en 70 werd beschreven in de literatuur. Therapeutisch vasten. Tegenwoordig lees ik wel eens iets over IF, 18 uur, 24 uur en soms 48 uur. 5 decennia geleden was er ook discussie over hoe lang er gevast kon worden… beperkt houden tot ongeveer 30 dagen, of meer richting 1 jaar! Wel nauwgezet gevolgd door medici (bijvoorbeeld: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2495396/). Er werden dagelijks vitaminen, mineralen en natuurlijk water gebruikt, maar that’s it! Deze persoon was ook niet opgenomen, hij had een vrij normaal leven. De persoon in de link woog ruim 200 kilo en had wel enige vetreserve aan het begin. Na 382 dagen woog hij een zeer respectabele 82 kilo, 5 jaar later rond de 89 kg. Als dat geen ‘reset’ is weet ik het ook niet meer.
  Nu vraag ik me af, waarom ging het dan zo moeizaam met die mensen in het keys starvation experioment. Zijn het dan toch echt de koolhydraten die voorkomen dat je mitochondrieen energie kunnen vrijmaken uit vet, zelfs bij de relatief gezonde deelnemers van ancel keys?

 185. Jo tB zegt:

  Ik heb zojuist naar Pauw en Witteman gekeken en een belg Chris Verburgh kwam aan het woord over gezonde voeding. Hij had het er over dat wij onze 3 maal per dag boterhammen met kaas, aardappelen en rijst moet laten staan. Hij heeft een boek uitgegeven “de Zandloper”. Natuurlijk kwam het Voedingcentrum met een lange protestbrief met 20 punten, die Chris zei makkelijk te kunnen weerleggen. Het ging niet naar Paleo maar wel naar low carb. Hij was goed bezig om iedereen te overtuigen dat je vooral tarwe, kaas en melk moet laten staan. Er zat ook een presentatrice van SBS bij en die gaf op ’s ochtends een green smoothie te drinken voor ontbijt. Ik ben benieuwd hoe het morgen in de blogsfeer terechtkomt. Gaat Foodlog er ook een punt van maken?

 186. Marcel, heel goed punt, thanks!

  Ik maak een paar ‘wild assumptions’.

  1 Die man zou relatief dik zijn overleden als hij niet had gevast, maar dagelijks een minimale hoeveelheid brood had gekregen.

  2 De gezonde jongens van Keys zouden het veel beter hebben gedaan bij dezelfde macronutriëntverhouding en energie-inname als hun koolhydraten niet in de vorm van neolithische bronnen, maar als fruit waren gekomen. Veel optimaler zou vermoedelijk een meer ‘normale’ micronutriëntverhouding zijn geweest, met meer vet (selective butchering) en veel minder koolhydraten.

 187. Guido Vogel zegt:

  @Jo tB:

  Wat mij opvalt is dat niemand reageert op het feit dat de Gezondheidsraad in Zweden een LKHV dieet officieel heeft bestempeld als meest effectieve middel tegen obesitas. En het is nog gezond ook. Heb het hier al een paar keer gemeld, en ook op Foodlog. Geen reactie op gehad. Zelfs niet van de man die toch een speciale band met Zweden heeft 🙂

 188. Guido, Andreas viert een feestje op zijn blog, prima, dik verdiend. Mooie verhalen daar.

  Beetje jammer dat de Zweeds commissie (niet de Gezondheidsraad dacht ik, dat is een volgende stap) iets zegt in de richting van: LCHF is het beste voor de 1e 6 maanden; vervolg dieet kan ook op allerlei andere manieren. Ook nogal veel zuivel er in. Zuivel houden ze erg van in Zweden geloof ik.

  Kris Verburgh wordt nogal stevig afgebrand Jo, zie ook de VK van vandaag.
  Boek is populair, ik hoor er veel mensen over. Het is het allemaal net niet denk ik, beetje jammer.

 189. Wat een aardig punt was bij een verhaal van Andreas E, :een professor die zegt: sla je ontbijt maar over, is goed voor je. Dan hoor je dat ook nog eens van een ander.

 190. Jo tB zegt:

  Gert, ik had niets anders verwacht dan dat hij afgezeikt zou worden. Atkins is destijds toch ook afgezeikt geworden. En dat het Voedingscentrum in de weer zou komen had ik ook verwacht, ze zouden het met ons eens worden…. Dat is toch niet voor te stellen.
  Grappig was wel dat Paul Witteman niet kon voorstellen spinazie in de green smoothie te doen voor het ontbijt. Dat was voor hem wel een station te ver, denk ik. De presentatrice zei wel door tarwe te laten staan ze wel van haar chronische buikpijn af was. Dat zullen de nodige mensen wel in hun oren geknoopt hebben en tot nadenken gezet. En zo gaan we mini stapjes vooruit.

 191. Guido Vogel zegt:

  @Gert: adherence is een probleem bij elke verandering. Vandaar dat Eenfeldt een opiniestuk heeft geschreven om dat aan te pakken. Hoe zorg je ervoor dat mensen langdurig overschakelen op een ander voedingspatroon, zodat we afscheid van het dieet (als korte termijn interventie) 0kunnen nemen. Exact deze vraag stelde ik ook Jaap Seidell. Hij had in 2007 ook al geconcludeerd dat LKHV het beste werkt.

  En ja, kaas en yoghurt zijn geen probleem bij LKHV.

  • 🙂 🙂 :-)!!!

   Dietary epidemiological studies, as you learned in Part 1, are largely a load of overrated, confounder-prone hogwash. If you think I’m being harsh, I’m not. It’s hard to fathom the amount of unnecessary human misery caused by the modern obsession with epidemiology, and the stunningly stupid habit of holding the results of these studies in the same regard as clinical trial data. If you have a loved one that died of heart disease, cancer or diabetes complications in the last few decades, imagine what their prognosis may have been if modern medicine committed itself to hunting down the real culprits instead of wasting billions of dollars and incalculable manpower on the misleading statistical chicanery that characterizes modern nutritional epidemiology. The same chicanery, I should note, that brought us such utterly useless and often counterproductive pseudoscientific wankery as cholesterol reduction, saturated fat restriction, red meat avoidance, and high cereal fibre intakes.

   Anthony Colpo, 26 september 2013.

   • Okay, hij schreef het op het blog van de verschrikkelijke Matt Stone, maar het stuk is ge-wel-dig :-).

    http://180degreehealth.com/2013/09/healthy-grains-part-ii

    • Sorry, kan het niet laten… Anthony op zijn best. En altijd fijn als je het volledig met hem eens kunt zijn ;-).

     And that’s it. Over forty years of sustained and relentless whole-grain propaganda, and the small handful of RCTs that lasted more than a few months show absolutely no disease or mortality benefit, and in fact suggest that over the longer term cereal fibre will increase the risk of cancer, CHD, and overall mortality. That’s a stark contrast to the results of the abundant episloppyology, so the whole-grain shills ignore the long-term RCTs along with the abundance of short-term RCTs that refute their beliefs, and instead focus on the confounder-prone rot that tells them what they want to hear. If the only people they deluded were themselves, this wouldn’t be so bad. Unfortunately, millions of people around the world have fallen for the whole-grain scam, only to be met with either no improvement or a worsening of their health.

 192. Confounder-prone rot, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha… Arme episloppyologists :-)!

 193. fran zegt:

  @Melchior: Je zegt “Ik zit nog te broeden op een verklaring waarom ons lichaam zich zo verzet tegen een toestand die zo voordelig is (ketose).”. Maar hoezo verzet het lichaam zich er tegen? Heb je het dan over carb cravings ofzo?

 194. marcel zegt:

  @fran: iets teveel koolhydraten (of eiwitten) zorgt ervoor dat je ‘uit’ ketose gaat terwijl de koolhydraatvoorraden niet volledig gevuld zijn. Vandaar de vraag is dus.

 195. snap totaal niet wat je bedoelt, plus denk aan meervoudige vorm voor zorgt. (beetje flauw)

 196. “snap totaal niet wat je bedoelt,”

  Dan ben je dom, anonieme loser.

  Dismissed.

  • Anthony houdt een scherp pleidooi tegen Taubes en voor CICO…

   • Quote:

    The reality is Mark, that if you, Demasi, Taubes, Lustig, Barclay, Cowley or anyone else on Planet Earth want to lose weight and you want that weight primarily derived from fat, you must create a calorie deficit. That’s an unavoidable law of nature, and it doesn’t magically suspend itself because you work for the ABC, nor because you are allegedly “one of Australia’s leading dieticians”, nor because you have an American accent with which you loudly espouse untenable theories on insulin and carbohydrates (as the photos capturing the prodigious bellies of Taubes and Lustig clearly demonstrate).

    If you do lose non-fluid weight on a low-carb diet, it wasn’t because of carbohydrate restriction – it was because you lowered calories. Just because that calorie reduction may have been unintentional does not change one iota the fact that it occurred, and that it is the only reason you lost weight.

 197. Alex zegt:

  @Jo Heb je de voedselzandloper wel eens goed bekeken?

  http://zeitgeistbeweging.nl/nl/node/643

  Kris Verburgh raadt aan om brood te vervangen door havermoutpap (met sojamelk) en gooit rood vlees op de slechte hoop met gefrituurd/fast food, te vervangen door o.a. tofoe/quorn, om maar te zwijgen over de aangerade suikervervangers.

  En dat glas versgeperst fruitsap per dag dat de kans op Alzheimer zou verlagen… 9_9

  Dus ja, er zijn positieve punten te vinden bij de zandloper, maar optimaal is het bij lange na niet. Niet iedereen die brood/melk in de ban doet heeft daadwerkelijk bij het goede eind. 😉

 198. Jo tB zegt:

  Vrijdag j.l. las ik in Het Parool een artikel getiteld “De macht van de Supermarkt” met als ondertitel “Supermarkten zetten aan tot overeten” waarin Ralph Moorman (heb ik gezien op Foodlog) geïntervieuwd wordt. Hij vindt dat de omgeving aanzet tot overeten en te weinig tot bewegen en supermarkten spelen daarin een belangrijke rol. Vier miljoen Nederlanders per dag bezoeken de supermarkt. Hij wil hun aanzetten tot verandering. Ook Jaap Seidell werd genoemd. Hij is medeontwikkelaar van het vinkje, en vindt dat er nog veel moet gebeuren. “Supermarkten zijn vreselijk belangrijk bij het verbeteren van het eetpatroon van consumenten. Er wordt vaak naar de industrie gewezen (Nestle, Coca Cola) maar supermarkten bepalen meer dan wie ook wat het aanbod is, wat het kost, en wat in de aanbieding gaat. Ze zijn enorm machtig.”
  Seidell: Ïk hoop echt dat de supermarkten stappen gaan maken. Je ziet al dat bedrijven veranderen als de consument dat graag wil; kijk maar naar de plofkip. Met gezonde voeding zal zoiets hopelijk ook gaan gebeuren.”
  Tja dat is de schuld van het obesitas epidemie nu in de schoenen van de supermarkten schuiven. Ik kijk er van op dat Jaap medeoprichter zou zijn van het Vinkje.

  Een paar pagina’s verder in dezelfde krant las ik dat Jumbo in het voorjaar een versmarkt gaat openen in Amsterdam Noord. In een loods van ruim vierduizend vierkante meter de nadruk leggen op verse seizoens- en streekproducten. Het wordt een variant van de eerste Jumbo Foodmarkt in Breda. Daar zorgen lokale leveranciers voor een belangrijk deel van het aanbod, van varkensvlees, tot bonbons.
  Kijk een supermarkt is al aan het veranderen.

 199. De Voedselzandloper is een flinke stap in de juiste richting, maar toch vooral nog een merkwaardig amalgaam van adviezen. Zo besteedt Verburgh terecht veel ruimte aan het waarschuwen tegen grote bloedsuikerexcursies, maar propageert hij tegelijk het eten van havermoutpap, dat bloedsuikers regelrecht door het plafond jaagt.

  Overigens blijkt uit het P&W-gesprek dat Kris de paleobel stevig heeft horen luiden, maar nogal blind om de klepel heen fietst.

 200. Alex zegt:

  @Melchior
  Als rechtgeaarde fan van Anthony kun je uiteraard niet ontkennen dat hij (als mede fanatiek sporter) niet zo’n voorstander is van low carb/ketose http://anthonycolpo.com/about/ “Oh yeah, it was damn g-o-o-o-d too. Macadamia oil-laced sweet potatoes, delicious white rice dishes, and lots of other scrumptious carb-rich foods that I sorely missed were now back on my dinner table. And when I eventually started eating pizza and pasta again, it was official: The Italian-Australian prodigal son had returned back home from the barren low-carb wasteland, and his body was happy as Larry.” “We also have a guy that succumbed to the low-carb mania at the dawn of the new millennium but, like so many others, noticed he felt a damn sight better, faster and fitter when he went back to eating copious amounts of carbs. Only this time round, the carbs were primarily from tubers and refined grains. And this time, the carbs were also accompanied by plenty of perfectly healthy fats that kept my skin smooth and my blood sugar levels stable.”

  En deze nog ter ondersteuning van Fred-Jan:
  “–Carbohydrates do not make you fat. Insulin does not make you fat. I know this is guaranteed to cause advocates of low-carb diets – most of whom are themselves overweight – to jump up and down with hysterical, self-righteous indignation, but the science is firmly on my side. Over seven decades’ worth of tightly controlled metabolic ward trials, as well as their own portly bellies, show that the “carbs raise insulin and insulin makes you fat!” thesis is a load of simplistic and pseudoscientific nonsense.” 😉

  Anthony Colpo is one smart cookie, wiens mening je wellicht niet zo snel naast je neer moet leggen, al lijken de argumenten van ItsTheWooo en Anna en co nog zo sterk. 🙂

 201. Alex, ik link niet voor niets naar hem ;-). Ik ken hem sinds begin 2000. Hij gaat in tegenstelling tot Anna al wat langer mee (net als ik :-)).

  We zijn er nog niet uit… Het Bierviltje is intussen een prima vluchtheuvel.

 202. Alex zegt:

  😉 I know. Hetzelfde geldt voor Lindeberg. Dus er moet toch meer dan voldoende waarde zitten in het oorspronkelijke bierviltje. 🙂

  Heb je Kris’ verweer (+ comments) gezien op Foodlog? http://www.foodlog.nl/artikel/open-brief-aan-de-muggenzifters-van-de-voedselzandloper/

 203. Ga het zo lezen, dank! Een probleem voor mij is dat de comments niet goed laden. Ik ben kennelijk de enige die dat heeft.

  Intussen is Anthony’s flirt met granen natuurlijk gewoon dwarskoppigheid. Zie ook zijn artikel van gisteren, bij Matt Stone.

 204. Alex zegt:

  De tip die hier gegeven werd met betrekking tot FL, sorry weet niet meer door wie, maar grote dank! (klikken op de datum van de bovenste reactie, dan laden alle comments in 1 keer) werkt goed.

  Dat laatste blijkt uiteraard al uit het feit dat hij bij Matt post en niet alleen op z’n eigen blog. 😀
  Beetje schoppen tegen heilige huisjes is hem niet vreemd, maar in tegenstelling tot Stone pendelt hij niet van het ene naar het andere standpunt en weer terug.

 205. George zegt:

  nog meer leesvoer, dit keer van Daniel Lieberman: een beetje Paleo:
  “Dieting is a disaster for everyone”: http://www.theguardian.com/science/2013/sep/22/dieting-disaster-evolution-daniel-lieberman

  citaat: “Can we talk about how humans aren’t adapted to the 21st century?
  The big one is obesity. We evolved to put on fat wherever necessary, and that was a good thing in human history. Most people until recently had to work hard and they lived just at the margin of energy balance, and a little bit more energy stored in fat meant that you could have more babies, and your babies were more likely to survive. That was pretty powerful stuff, right? Now we’re in this bizarre situation that for the first time in billions of years of evolution we have an organism that is not energy limited any more.”

  ivm zijn nieuwe boek: http://www.amazon.com/Story-Human-Body-Evolution-ebook/dp/B00EK28WSQ

 206. Guido Vogel zegt:

  @Melchior, de quote van Anthony Colpo

  “he reality is Mark, that if you, Demasi, Taubes, Lustig, Barclay, Cowley or anyone else on Planet Earth want to lose weight and you want that weight primarily derived from fat, you must create a calorie deficit. That’s an unavoidable law of nature, and it doesn’t magically suspend itself because you work for the ABC, nor because you are allegedly “one of Australia’s leading dieticians”, nor because you have an American accent with which you loudly espouse untenable theories on insulin and carbohydrates (as the photos capturing the prodigious bellies of Taubes and Lustig clearly demonstrate).

  If you do lose non-fluid weight on a low-carb diet, it wasn’t because of carbohydrate restriction – it was because you lowered calories. Just because that calorie reduction may have been unintentional does not change one iota the fact that it occurred, and that it is the only reason you lost weight.”

  Ik hoop een beetje dat je niet serieus bent, want Colpo laat hier helemaal niets zien (and you know it). Sterker nog: hij bewijst de stelling dat een low-carb (of Paleodieet) werkt. Je gaat er automatisch minder van eten? Mooi toch. Wat is zijn punt?

  Een ander, nog niet geheel begrepen en door Colpo niet genoemd, effect is dat de BMR omhoog kan gaan.

  Die kale jankerd van de TED 🙂 legt het voor ons allemaal nog eens precies uit:
  http://eatingacademy.com/nutrition/do-calories-matter

  Ik zal de conclusie vast quoten:
  “All calories are not created equally: The energy content of food (calories) matters, but it is less important than the metabolic effect of food on our body.”

  P.S. Over de Voedselzandloper zei overigens exact hetzelfde als Alex en Melchior op FL.

  • Ik vind Robb Wolf’s reactie op Perlmutter ook interessant. Robb heeft gigantisch respect voor Perlmutter, is het ook vrijwel volledig met hem eens, maar vraagt zich terecht af in hoeverre een matige koolhydraatconsumptie binnen het paleomodel schadelijk zou kunnen zijn. Het lukt Robb niet zijn glycolytische activiteiten te fuellen met VLC, ook niet na maanden keto-adaptatie. Ikzelf red dat ook niet, al heb ik het nog nooit hardcore geprobeerd.

   Fran, dat bedoel ik dus. Dat het lichaam de ketose verlaat zodra het daar maar enigszins de gelegenheid voor krijgt. Ik hypothetiseer dat dit komt doordat koolhydraten gedurende het grootste deel van onze tijd op aarde zo schaars waren, dat ketose automatisch werd afgedwongen. Het was ‘de normaal’. Om er zeker van te zijn dat de zeldzame aanwezigheid van koolhydraten onmiddellijk ten volle werd benut, kregen we een fysiologie die op koolhydraten reageert door de ketose onder zulke omstandigheden direct opt te heffen.

   • james zegt:

    En nou is er voor demente figuren als ik een intervieuw van Mercola met David Perlmutter, beiden fellows of the American College of Nutrition. Zullen er waarschijnlijk wel weer een aantal hele belangrijke figuren zijn die nu Perlmutter ook met een argwanend oog bekijken en misschien zelfs hun links gaan ‘opschonen’. Soms denk ik wel eens dat veel van deze betweters uit het oog verliezen waar het werkelijk om gaat: dat Jan met de pet zich gaat realiseren dat gezond oud worden wel eens wat te maken zou kunnen hebben met wat je eet en hoe je leeft. Voor diegenen die niet het risiko willen lopen om tegen het gezicht van Mercola aan te kijken de transcript van het interview http://mercola.fileburst.com/PDF/ExpertInterviewTranscripts/Interview-Perlmutter-gluten.pdf

 207. Guido Vogel zegt:

  @James:
  “Soms denk ik wel eens dat veel van deze betweters uit het oog verliezen waar het werkelijk om gaat: dat Jan met de pet zich gaat realiseren dat gezond oud worden wel eens wat te maken zou kunnen hebben met wat je eet en hoe je leeft.”

  Vervelend alleen dat weinige acute effecten van voeding zijn. Je moet jarenlang te veel suiker en granen eten voordat b.v. Alzheimer te krijgen. Dat maakt de bewijslast niet eenvoudig natuurlijk. Zal via andere bio markers moeten.

  • james zegt:

   Dat is de sterkte van de naysayer Guido. We zijn niet alleen, we zijn met triljoenen en allemaal bezig om het allemaal voor mekaar te houden. De ‘aliens’ in fact outnumber us by a wide margin, en die werken er ook aan mee. Dus het lijkt me zaak niet naar bewijslast te vragen maar te letten op de N= ? en kijken of het werkt.

 208. Ja, wat Amy daar zegt maakt veel sense, Alex ;-).

  Guido, CICO blijft een lamme tautologie, absoluut met je eens.

  Dank voor dat transcript, James!

  • james zegt:

   Just been browsing through Amy Berger’s blog. Finally came ‘round to it’ (Tuit Nutrition) Bijzonder vermakelijk haar uitleg van Tuit Nutrition http://www.tuitnutrition.com/p/why-tuit.html
   Good start of a Sunday. En het is al zulk mooi weer. Bladstil, zonnig en 9.15 en het is al 16 graden. De acacia voor het huis is knalgeel en regent kleine blaadjes en de esdoorn begint rood te worden, net als de krent even verder op. Wat een feest!

 209. Guido Vogel zegt:

  @James: zeker, gewoon Hill’s criteria gebruiken, n=1 om je heen in de gaten houden, en zelf uitproberen.

 210. Andre zegt:

  @Guido (10:59AM): Colpo noemt de effecten van (V)LC op BMR waarschijnlijk niet omdat hij er in het verleden heel stellig over was dat die effecten onzin zijn. Heeft ‘ie ook een behoorlijke aanvaring over gehad met Dr. Mike Eades (zie http://www.proteinpower.com/drmike/metabolism/learn-why-anthony-colpo-is-mad-and-get-a-free-book/ voor Eades’ kant van het verhaal)

  • james zegt:

   Yep, thanks for reminding everybody Andre. Dat was voor mij een watershed ervaring vanaf dat moment heb ik nog zelden Colpo gelezen. Mike Eades kan wel eens verrekte eigenwijs zijn, maar eigenlijk heeft hij daar wel een beetje recht op. Heb wel eens van mening verschild met hem, maar dat was vaker mijn gebrek aan kennis. Heb het altijd een beetje jammer gevonden dat hij bekend geworden is door Protein Power wat een beetje de verkeerde indruk wekte al had hij natuurlijk in feite gelijk. Eiwit is wat energie betreft ‘multi factorial’ omdat wij het als energy (glucose) kunnen gebruiken. (gluconeogenesis).
   Schrok trouwens van de date 2007 . Zo lang geleden?? Time flies when you’re having fun 🙂

 211. willem zegt:

  En nu ik hier toch ben.
  Ik lees en lees, probeer na te denken en kom tot een, uiteraard voorlopige, conclusie dat zandlopers, Atkinsen, LCHF’s, etc., allemaal hun best doen om ons een bepaalde voedingswijze op te dringen, die dieet wordt genoemd, maar wat is er in vredesnaam op tegen om gewoon de evolutie te erkennen als logische meetlat waarlangs onze voedingskeuze gelegd dient te worden?
  Zijn we van al die poespas af…

 212. Alex zegt:

  Daar is helemaal niks op tegen, Willem. 😉

  Tenzij je natuurlijk al met bijvoorbeeld een of andere auto-immuunziekte ‘gezegend’ bent. Dan is het vaak beter om (vooral in de herstelfase, maar soms voor altijd) striktere regels te volgen (o.a. geen nachtschades/noten of zelfs ketose, dus heel laag in de koolhydraten/hoog in vet en daardoor geen zetmeel/fruit), afhankelijk van welke ziekte het betreft.
  Is Alzheimer trouwens auto-immuun?

  Maar voor de ‘gemiddelde’ persoon die geen/weinig overgewicht heeft? Blijf alsjeblieft bij het Bierviltje zou ik zeggen, basic paleo aangevuld met hormese/nachtrust/beweging. Ook dan kom je op het gewenste gewicht, daar is LCHF niet voor nodig (maar wel bij obesitas sterk aan te raden).

  If it ain’t broken, there’s no need to fix it. 😀

 213. fran zegt:

  Dank voor het meedenken Marcel en Melchior.

 214. Alex zegt:

  Er was net ene Gunilla op tv, wel Zweeds maar niet Melchior’s ega die Vliegende Jakob maakte oftewel Flygande Jakob. Bijna paleo: kipstukjes (gare gegrilde kip)/banaan/spek/room/chilisaus, italiaanse kruiden, vervolgens gratineren.
  Volgens sommige andere versies ook met pinda’s, maar getoonde versie niet. Lekker?

  Anders houd ik het wel bij Pyttipanna. Wacht nog maar even met die aardappelpost Melchior, in ieder geval tot na de winter. 😉

 215. Michael zegt:

  Taubes een grote buik? Dat is toch stelig overdreven van Colpo.

  • De deelnemers aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen hadden rotte tanden. Wat wil je, met die ladingen brood, pasta en erger :-).

   http://www.bbc.co.uk/news/health-24298109

   Anything that rots the teeth, rots the whole system. Vandaar dat relatief veel marathonners in de kracht van hun leven dood neervallen. De suprafysiologische doses duurstampen zijn niet ideaal, maar het eeuwigdurende pastafeest waar die mensen zich aan overgeven is de ware oorzaak van het gezondheidsleed in die kringen.

 216. Guido Vogel zegt:

  @Andre: dank voor de link. Het BMR is helemaal niet exclusief voor LKHV. Doet zich ook bij bij onder/overvoeden op een andere manier. Die Colpo heeft misschien best verstand van zaken, maar zijn aggresieve schrijfstijl is niet om door te komen.

  @Willem: voor de zoveelste keer: LKHV kijkt wel degelijk naar evolutie. En precies zoals Alex zegt: een zorgvuldig LKHV voedingspatroon helpt goed om af te vallen. Zeker als je koolhydraatresistent bent.

  • Ik ben het vaak niet met Anthony eens (Michael heeft bijvoorbeeld helemaal gelijk dat Taubes en talloze andere Low Carbers er prima uitzien), maar ik lach me dus wel helemaal kapot om zijn schrijfstijl. Het maakt mij niet uit wat hij schrijft, het is gewoon altijd lachen…

   Smaken verschillen ;-).

 217. Jo tB zegt:

  Ik ben het met je eens Melchior, Colpo heeft een grote dosis Aussie humor in zijn stijl van schrijven, en valt er veel te lachen, zolang hij het bij humor houdt. Zodra hij iemand gaat aanvallen dan wordt hij erg venijnig bij het vitrool af. Dan is hij niet leuk meer. Ik heb hem gevolgd in het begin op zijn Omnivore site, die hij in een kwade bui op zwart gooide en hij een tijdje alleen maar veelal venijnig commentaar gaf op zijn forum site. Toen ben ik afgehaakt.

 218. Colpo en ik hebben veel gemeen, Jo :-). Ik beheers mezelf misschien net iets beter…

 219. Fred-Jan zegt:

  Melchior,

  “Fran, dat bedoel ik dus. Dat het lichaam de ketose verlaat zodra het daar maar enigszins de gelegenheid voor krijgt. Ik hypothetiseer dat dit komt doordat koolhydraten gedurende het grootste deel van onze tijd op aarde zo schaars waren, dat ketose automatisch werd afgedwongen. Het was ‘de normaal’. Om er zeker van te zijn dat de zeldzame aanwezigheid van koolhydraten onmiddellijk ten volle werd benut, kregen we een fysiologie die op koolhydraten reageert door de ketose onder zulke omstandigheden direct op te heffen.”

  In delen van het paleolithische tijdperk zou het best zo hebben kunnen zijn dat regionaal koolhydraten zo schaars waren dat ketose de norm was. Ik kan mij alleen nauwelijks voorstellen dat dit op al onze voorouders van toepassing is geweest. De logica is dus volgens mij eenvoudig om te draaien. Daarnaast consumeerden de meeste bevolkingsgroepen waarvan wij hun traditionele voedingspatroon hebben kunnen vaststellen gemiddeld genoeg koolhydraten om uit ketose te geraken.

  Bij de weg, hoe verklaar jij eigenlijk de kenmerken van het menselijk lichaam wanneer deze nagenoeg exclusief zou zijn geëvolueerd op dierlijk materiaal?

 220. willem zegt:

  Reactie van Guido: ‘@Willem: voor de zoveelste keer: LKHV kijkt wel degelijk naar evolutie.’
  Jawel, meester, maar..
  Wellicht een zinvolle vervolgvraag: kun je de wezenlijke verschillen tussen LKHV en ‘paleo’ aangeven en deze van argumenten voorzien op basis waarvan de meerwaarde van LKHV t.o.v. ‘paleo’ blijkt ?
  En dan bedoel ik niet koolhydraatrestrictie om af te vallen. Dat is een apart verhaal.

 221. Fred-Jan zegt:

  Guido,

  Fluctuaties in BMR zijn inderdaad niet alleen voorbehouden aan laag koolhydraat diëten. Er is wel een groot verschil aan te duiden tussen fluctuaties in BMR bij overvoeding en die bij ondervoeding.

  Bij ondervoeding lijken deze geen rol van betekenis te spelen terwijl in overvoedingssituaties er wel een grote spreiding mogelijk is. Mogelijke redenen hiervoor zijn onder andere genetische aanleg maar misschien ook de specifieke eigenschappen van het dieet zelf.

  In ieder geval kun je vaststellen dat overvoeding op hoogbewerkt westers voedsel op langere termijn bij een groot deel van de bevolking overgewicht uitlokt.

  Klik om toegang te krijgen tot 350.full.pdf

  http://www.nytimes.com/2012/07/10/health/nutrition/q-and-a-are-high-protein-low-carb-diets-effective.html?_r=0

 222. Guido Vogel zegt:

  @Melchior/Fred-Jan,

  Die regionale verschillen zijn fascinerend, maar we moeten toch uitgaan van het ontstaan van de mens op een plek. Oost-Afrika is nog steeds de meest plausibele locatie. Daar is geen winter, maar zijn voedselbronnen het hele jaar door beschikbaar. Leeuwen, om eens een carnivore dwarsstraat te noemen, leggen geen voorraden aan om een periode te overbruggen. Grizzlyberen en eekhoorns wel (en ze kweken vet op koolhydraten). Richard Johnson’s (van Fat Switch) theorie was dat onze vroege voorouders al naar de koudere gebieden zijn gegaan. Daarna zijn teruggekeerd en vervolgens is in Oost-Afrika de homo sapiens ontstaan. Daarmee hebben we als mens een mechanisme dat koolhydraten ziet als voedsel ziet om vet op te slaan voor de koudere perioden.

  Walter Voegtlin maakte in 1975 al een vergelijking tussen mensen en vleeseters (hond). Hij concludeerde dat het maag-darm stelsel fundamenteel hetzelfde is.

  Klik om toegang te krijgen tot Voegtlin_1975_The_Stone_Age_Diet.pdf

  @Willem: ik denk eerlijk gezegd dat er geen wezenlijke verschillen zijn. Dat is het juist. Het zijn 2 benaderingen die via een verschillende geschiedenis fundamenteel dezelfde conclusies trekken. En dan wordt het grijs. Je hebt low-carb Paleo’s, Paleo’s die wel kaas/geen kaas eten. Wat mij betreft allemaal verschillen achter de komma. Beide wijzen op het eten van zoveel mogelijk echt eten.

 223. Guido Vogel zegt:

  @Fred-Jan, september 30, 2013 om 11:22 AM:

  “Er is wel een groot verschil aan te duiden tussen fluctuaties in BMR bij overvoeding en die bij ondervoeding.”

  Ik kan dit niet opmaken uit de links die je geeft. Ik vraag me namelijk af of dit zo is. Het is toch bekend dat bij ondervoeding de BMR omlaag gaat en na het stoppen van een dieet weer omhoog? Het bekende jo-jo effect. Waar blijkt uit dat dit effect niet symetrisch zou zijn?

 224. Fred-Jan zegt:

  Guido,

  BMR betekend Basal Metabolic Rate. Ofwel de hoeveelheid energie die je verbruikt om in leven te blijven. Dit verbruik is voornamelijk gerelateerd aan de lichaamsmassa en dan voor het grootste deel de vetvrije massa waarvan de orgaanmassa de grootste verbruiker is. Orgaanmassa is weer gerelateerd aan vetvrije massa.

  Zodra ondervoeding zorgt voor een vermindering van de lichaamsmassa dan daalt het BMR. Dit effect doet zich ook voor bij gewichtsverlies bij LCHF diëten tenzij het gaat om glucose gerelateerde vochtverlies. Bij gewichtstoename stijgt het BMR.

  De onderlinge variaties in gemeten BMR tussen individuen die op basis van hun gegevens eigenlijk een vergelijkbaar BMR zouden moeten hebben zijn niet erg groot. Een lichaam heeft energie nodig en is al vrij efficiënt.

  ” Leeuwen, om eens een carnivore dwarsstraat te noemen, leggen geen voorraden aan om een periode te overbruggen. Grizzlyberen en eekhoorns wel (en ze kweken vet op koolhydraten).”

  Even een kleine opmerking, vet opslaan uit koolhydraten is nogal inefficiënt (25% verlies). Het lijkt mij voor de hand liggen dat een dier dat zowel vet als koolhydraten tot zich neemt bij een overschot de koolhydraten verbrand en de vetten opslaat. Je kunt de natuur van alles toedichten maar dom of inefficiënt is het zeker niet.

 225. Guido Vogel zegt:

  @Fred-Jan:
  We hebben het over fluctuaties en variaties van BMR. Zowel bij onder- en overvoeding.

  Je zegt dat er een groot verschil in fluctuaties in BMR is bij onder- en overvoeding. Wat bedoel je daar precies mee? Ik begijp het nl. niet

  Je zegt dat de onderlinge variaties in BMR tussen vergelijkbare individuen niet erg groot is. Uit het door jou op FL aangegeven onderzoek, blijkt toch juist dat die verschillen er wel zijn?

  “Het lijkt mij voor de hand liggen dat een dier dat zowel vet als koolhydraten tot zich neemt bij een overschot de koolhydraten verbrand en de vetten opslaat”

  Tenzij koolhydraten evolutionair gezien een teken waren dat er honger aankwam en er dus een mechanisme is dat ze omzet in vet. Vet via voeding wordt dan gebruikt om de motor gaande te houden en niet gebruikt om extra lichaamsvet op te slaan.

  En dat is het punt dat Anna maakt:

  http://archaeonova.blogspot.nl/2013/09/musings-does-starch-consumption-and.html

  “Consequently, these findings support the hypothesis that the consumption of starches signal environmental food shortage and famine in the body, which commences energy conservation and fat accumulation accordingly”

 226. Maan zegt:

  Volgen jullie deze vogel ook? N=1 21 dagen 5000 kcal per dag op paleo. En 21 dagen 5000 kcal p.d. op geraffineerde koolhydraten ( arme man…)

  http://live.smashthefat.com/the-21-day-5000-calorie-carb-challenge/

 227. Alex zegt:

  Heeft Guido Vogel 😉 ons al op gewezen. Waarop Fred-Jan terecht reageerde dat de uitkomst uiterst voorspelbaar was. Had Sam Feltham “a real foods low carb high fat diet, consisting of eggs, nuts, fatty fish, steak and green vegetables” vergeleken met “a real foods high carb low fat diet, consisting of lean meat, fatty fish, vegetables, fruits and starches” dan was het resultaat waarschijnlijk anders geweest en derhalve interessanter dan met “soft drinks, cereal grains, skim milk, cookies, sugary stuff and junkfood” 🙂

  Melchior, je had waarschijnlijk wel begrepen dat de Flygande Jakob post als grapje bedoeld was. 😉

 228. Alex zegt:

  Met als kanttekening dat granen uiteraard niet vallen binnen het begrip ”starches”.
  Dus de “Neolithic Agents of Disease” zijn allen nadrukkelijk uitgesloten in mijn voorbeeld.

 229. Fred-Jan zegt:

  Guido,

  Ik bedoel dat schommelingen in BMR vooral naar boven gaan en dus vooral er toe doen in overvoedingssituaties (het lichaam weert zich tegen het energieoverschot). Naar beneden dus bij een energie tekort is de daling van het BMR voornamelijk gerelateerd aan het eventueel gewichtsverlies. Een gangbare BMR van een man 185 cm en 85 kilo is bijvoorbeeld ongeveer 1900 kcal, die van een anorectisch exemplaar van 60 kilo van de zelfde lengte ongeveer 1500. Er zit dus veel minder marge in de onderkant van de vergelijking.

  “Tenzij koolhydraten evolutionair gezien een teken waren dat er honger aankwam en er dus een mechanisme is dat ze omzet in vet. Vet via voeding wordt dan gebruikt om de motor gaande te houden en niet gebruikt om extra lichaamsvet op te slaan.”

  Wat het signaal ook mag zijn, zodra het dier zich overeet om zijn vetreserves op peil te brengen voor het naderend winterseizoen, ga ik ervan uit dat het onlogisch is om te redeneren dat bij aanwezigheid van koolhydraten en vet de overtollige energie uit de koolhydraten eerst moet worden omgezet in vet en dan pas opgeslagen. Hiermee wordt ruim twintig procent aan kostbare energie verspild. Het mechanisme om koolhydraten om te zetten in vet bestaat uiteraard, alleen is het een energie inefficiënt proces (ongeveer 23% verlies) in vergelijking met directe vetopslag (3 % verlies).

 230. guidovogel zegt:

  @Fred-Jan:
  De efficiëntie van energie-opslag hoeft natuurlijk niet de enige variabele in de mix te zijn. Vet bevat belangrijke voedingsstoffen en is nodig om o.a. Vitamine A, D, K te verwerken omdat ze oplosbaar zijn in vet. Het lichaam kan dus best een trade-off maken tussen “energie optimaal ter beschikking stellen aan het lichaam” en “energie opslaan als vet”. Het is dus prima mogelijk dat voor dat tweede, vooral koolhydraten de geschikte bron zijn.
  Niet voor niets is er een metabool voordeel van een LKHV voedingspatroon van ongeveer 300 Kcal.

  Vrij recent nog aangetoond door Ebbeling. Isocalorisch verlies je meer gewicht met LKHV. Dit ondanks de blijkbare efficientere verwerking van vet.
  http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1199154

  En een primer over hoe vetcellen gevuld en geleegd worden:
  http://eatingacademy.com/weight-loss/how-to-make-a-fat-cell-less-not-thin-the-lessons-of-fat-flux

 231. Marian zegt:

  @Fred-Jan
  Het lichaam is meer dan alleen een efficiënt proces. Smaakpapillen en lekkere trek spelen ook mee. Juist in de herfst zijn bessen en boomfruit in overdaad aanwezig, met de meest basale vorm van koolhydraten erin, namelijk suikers. Daar eet je makkelijk een grote portie van en een half uur later weer en een half uur later weer. Dat is het systeem dat in de herfst wordt ingeschakeld, namelijk overeten op KH, geïnduceerd door suikers. Hetzelfde zou ik niet voor elkaar krijgen op bijvoorbeeld noten. Die zou ik, na een eerste maaltijd, verzamelen voor als ik later op de dag nog een keer trek krijg. Een bijkomende effect is, dat door de door suikers geïnduceerde honger ook meer eetlust naar noten en dierlijk vet ontstaat.

 232. Gert van der Hoek zegt:

  Iets met suiker eten mag best hoor, als je diabeet bent. Je krijgt het er alleen aan je hart van (als ik het een beetje gesnapt heb):

  http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature12537.html

  Maar, daar hebben we wel een medicijn voor.

 233. Fred-Jan zegt:

  Marian,

  Datgene wat jij zegt ontken ik ook geenszins. De discussie ging er slechts over dat wanneer het energie overschot daadwerkelijk gecreëerd is en er zijn zowel koolhydraten als vet beschikbaar, het onwaarschijnlijk is dat moeder natuur er voor kiest om de beschikbare energie op inefficiënte wijze te benutten/op te slaan terwijl deze energie potentieel van levensbelang is.

  • Fred-Jan, de omzetting van glucose in vet is minder efficiënt dan het opslaan van vet als vet. Maar het is een Seidellisme: waar, maar niet zo relevant. Geen zwijnenfokker zal het in zijn hoofd halen de beesten vet te mesten met puur vet. Theoretisch de meest efficiënte manier, in werkelijkheid een zeperd. De boer mest zijn varkens vet met maïs en magere melkpoeder. Dik worden is veel meer dan de novo lipogenese.

 234. Fred-Jan zegt:

  Melchior,

  Dat is alleen omdat je op die wijze een varken meer kan laten eten. Dat weet jij ook.
  Maar dat was hier niet de discussie, althans niet de mijne.

 235. Fred-Jan, ik ben niet helemaal zeker. Als je gelijk hebt, heb ik niks gezegd.

 236. guidovogel zegt:

  @Fred-Jan, hoe komt het dan dat Sam Feltham meer aankomt van een dieet met veel koolhydraten (zelfde hoeveelheid calorieen). Is maar een n=1 hoor, ik had eerder al een opvolging van het Claude Bouchard experimient voorgesteld.

  En waarom kun je varkens meer laten eten op koolhydraten en niet op vet?

 237. Fred-Jan, een mooie film over onze overwegend carnivore (pescavore?) fysiologie, waarin Peter Ungars geniale kunstmatige menselijke mond wordt losgelaten op een stuk vlees.

  Een uitspraak van Ungar: “Meat seems more likely to have been a key tough-food for early Homo than would have USO’s.”

  Ungar P (2004) Dental topography and diets of Australopithecus Afarensis and early Homo. Journal of Human Evolution 4: 605–622.

 238. Fred-Jan zegt:

  Guido,

  Citaat van Alex:

  Had Sam Feltham “a real foods low carb high fat diet, consisting of eggs, nuts, fatty fish, steak and green vegetables” vergeleken met “a real foods high carb low fat diet, consisting of lean meat, fatty fish, vegetables, fruits and starches” dan was het resultaat waarschijnlijk anders geweest en derhalve interessanter dan met “soft drinks, cereal grains, skim milk, cookies, sugary stuff and junkfood” 🙂

  Daarnaast bestond zijn low carb dieet voor meer dan de helft aan calorieën uit noten waarvan bijna duizend aan amandelen waarvan onlangs is vastgesteld dat zijn energie content met vijfentwintig procent is overschat. Daarnaast was het eiwitpercentage van zijn low carb dieet ruim het dubbele van het hoog koolhydraat dieet. Tevens lijkt een onderzoek van Sadie Barr te suggereren dat processed foods een lagere TEF te bezitten dan whole foods.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897733/

  Overigens denk ik dat met het door Alex omschreven real foods high carb dieet Feltham zijn calorie inname doel nooit zou hebben gehaald.

 239. Fred-Jan zegt:

  Melchior,

  Bedankt voor het filmpje zodra ik tijd heb ga ik er eens goed voor zitten.

 240. Hoi Fred-Jan,

  Ik zie tot mijn ontzetting dat de film één groot peldooi is voor de (gefalsifieerde) theorie van Wrangham, die zegt dat het koken van knollen exclusief verantwoordelijk was voor de expansie van ons brein. Een extreem slechte documentaire, gemaakt door een vegetariër.

  In werkelijkheid ontstond Homo sapiens uiteraard in een marien milieu met voldoende noötrope voedingsstoffen (de Out of Africa diaspora langs kusten en waterlopen). Dat er nog wetenschappers (en televisiemakers) zijn die veronderstellen dat ons brein zo explosief kon expanderen op zetmeel is werkelijk adembenemend. Zetmeelbronnen waren en zijn een fall back resource in tijden van schaarste of slavernij.

  Denk ik :-).

 241. Alex zegt:

  “Overigens denk ik dat met het door Alex omschreven real foods high carb dieet Feltham zijn calorie inname doel nooit zou hebben gehaald.”

  Dat denk ik ook niet Fred-Jan, lijkt me zelfregulerend, in tegenstelling tot het overeten van junkfood, waarvan allang bekend is dat dat voor overgewicht zorgt en door een gebrek aan voedzame stoffen blijft het lichaam vragen om meer. 😉

  Misschien is zetmeel inderdaad voornamelijk bedoeld om op terug te vallen wanneer er onvoldoende ‘echt’ eten is Melchior, maar in ieder geval zijn bijvoorbeeld aardappels zeer verzadigend (en betaalbaar), een pluspunt in tijden van schaarste of dat nu aan grondstoffen is of bij een smalle(re) beurs. 😀

 242. Guido Vogel zegt:

  @Fred-Jan:

  Sla vooral de studie van Ebbeling over. Het is de zoveelste die laat zien dat er een metabolic advantage is met een low carb dieet. En ja, er zijn slechte carbs en minder slechte carbs. Tsja:

  Michael Eades laat ook nog eens zien waarom je van koolhydraten dikker wordt dan van vet/proteine.
  http://www.proteinpower.com/drmike/obesity/are-carbohydrates-fattening/

  Misschien dat we nog een paar jaar op NuSi moeten wachten voor het Bouchard-experiment met een LKHV met “good carbs”. Het aantal RCT’s waarin aangetoond is dat LKHV beter scoort dat LVHK (en betere bloedwaarden) is inmiddels 20-0.

  @Melchior: dat een low-carber als Eades jullie toch moet uitleggen dat het Kleiber’s Law is die laat zien dat we diereneters zijn :-)Het moet niet gekker worden. Hij bespreekt het briljante onderzoek van Aiello en Wheeler dat laat zien dat we een kort maag-darmstelsel hebben om energie voor ons brein vrij te maken.
  http://www.proteinpower.com/drmike/low-carb-library/are-we-meat-eaters-or-vegetarians-part-ii/

  In Part iii ondersteund door het isotopenonderzoek.

 243. Alex zegt:

  Sam Feltham: “As I mentioned before I will be eating 1 less calorie a day as last time but instead of having a macronutrient ratio of 6% carbs, 72% fat and 22% protein (In Calories) I will be eating 64% carbs, 22% fat and 14% protein of what I consider fake foods”

  Toen het erom ging RCT’s met elkaar te vergelijken werd steeds de opmerking gemaakt dat slechts 1 variabele gewijzigd mocht worden teneinde het eindresultaat niet ondoorzichtig te maken, maar als Feltham een LKHV dieet vervangt door een dieet met junkfood en minder proteinen is dat wel een realistisch vergelijk? 9_9

 244. Fred-Jan zegt:

  Guido,

  Uit pure luiheid:

  http://anthonycolpo.com/finally-a-study-that-proves-a-low-carb-metabolic-advantage-yeah-right/

  Lees het artikel nou eens voor de gein (al was het maar omdat dat echt leuk is),en geef eens precies aan met onderbouwing op welke punten Anthony Colpo de fout in gaat met zijn kritiek (geen opinies).

  Waarom is de metabolic ward studie van Jules Hirsch die ik aandroeg volgens jou geen punt waard (20-0)?

  “@Melchior: dat een low-carber als Eades jullie toch moet uitleggen dat het Kleiber’s Law is die laat zien dat we diereneters zijn 🙂 Het moet niet gekker worden. Hij bespreekt het briljante onderzoek van Aiello en Wheeler dat laat zien dat we een kort maag-darmstelsel hebben om energie voor ons brein vrij te maken.”

  http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0100-84551997000100023&script=sci_arttext

  Guido, deze studie laat helemaal niet zien dat wij exclusieve vleeseters zijn. Slechts dat wij omwille van ons energie kostbare brein een hoog kwalitatieve voeding nodig hebben (such as sugary fruits, protein and oil rich seeds and animal material).

  • Opnieuw een debunk-poging zonder ook maar enig valide argument. Ernstig vermoeiend. Het is duidelijk dat paleo een heleboel mensen niet lekker zit.

   The evolutionary discordance hypothesis has provided a valuable theoretical framework for studying human diet in an evolutionary context, but its focus on a single model of human ancestral diets and its assumption that cultural evolution outpacing genetic evolution is a fundamental cause of disease in the modern world have resulted in an incomplete view of the flexibility and variability in human dietary behavior and health in the past and present. A growing body of scholarly data suggests that no such thing as an evolved human diet exists and that popular notions of returning to a diet that is more true to human nature are inconsistent with the ways in which metabolisms and eating habits develop in humans. Much of the story of human evolution is about hominin populations learning about and manipulating resources in their environment to more effectively meet their nutritional needs and hedonic wants; understanding the versatile and generative nature of the evolution of the human diet provides a more nuanced and productive avenue to promoting optimal nutrition. It also provides new avenues for practical intervention and long-term improvements in nutrition among at-risk populations, a necessary step for not only comprehending this fundamental aspect of human behavior but also applying it more comprehensively to modern settings.

 245. guidovogel zegt:

  @Alex: is natuurlijk waar. Het experiment van Sam is net te rommelig opgezet om echt iets te zeggen.

  • Ja maar, ja maar, ja maar, mensen zijn geen nijlratten, zullen de moronen van het Diabetesfonds, de Suikerstichting en de Graanhandelaren Sociëteit in falset roepen.

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24070602

   Dietary carbohydrate dictates development of Type 2 diabetes in the Nile rat.

   Amount and type of dietary carbohydrate (CHO), as well as the CHO:fat ratio, are thought to be critical for both the rate of development and severity of Type 2 diabetes mellitus. Thus, these nutritional considerations were examined in the previously described “spontaneous” model of diabetes and metabolic syndrome, the Nile rat. Weanling male Nile rats (n=92) were fed semipurified diets, modifying glycemic index and load by changing the amount of fiber or altering the CHO:fat ratio. Random and fasting blood glucose and body weight were assessed, and diabetes was characterized in terms of blood glucose, relevant plasma and liver parameters, food and water intake and terminal organ weights. Nile rats fed with hiCHO became more hyperglycemic than rats fed with modCHO (P<.05), while loCHO and hiCHO+hiFiber rats remained essentially normoglycemic. Liver lipid and glycogen accumulation was associated with severe hyperlipemia in diabetic rats, analogous to metabolic syndrome in humans. Advanced diabetes was linked to liver and kidney damage and elevated blood urea nitrogen with weight loss. Dispersing dietary CHO by fiber or replacing it by moderate fat (reducing the glycemic index and load) delayed the onset of diabetes but did not prevent signs of insulin resistance. A very low content of dietary CHO (high fat) seemed to prevent even these early indicators of insulin resistance. Thus, the Nile rat represents a novel CHO-sensitive model for study of Type 2 diabetes that reliably follows the course of disease in humans.

 246. Gert van der Hoek zegt:

  Die Colpo heeft inderdaad leuk leesvoer, ik ben al een poosje aan het grasduinen bij hem. In het stuk dat Fred-Jan aanhaalt zegt hij o.a.: het is flauwekul dat eten volgens het principe van LK gewichtsverlies met zich meebrengt.

  Eerlijk gezegd vind ik dat niet zo’n interessante discussie, hoog welles-nietes gehalte.
  Sprekend vanuit mijn eigen ervaring : het zal best dat mijn kilo’s er af vlogen door calorische beperking. Maar de invalshoek van LK – inderdaad in combinatie met IF – maakte en maakt voor mij dat het werkt. Daar gaat het om. Ik sprak laatst iemand die ook flink was afgevallen: door niet meer te snoepen en 2 boterhammen per dag minder te eten. Ook prima, als het je alleen gaat om gewicht kwijtraken.

  Een ander punt – voor mij belangrijker – is: gezondheid. Dat is wat lastiger te definiëren en te meten dan de kilo’s en het lichaamsvet. We hebben het dan over lange termijn effecten, Soms af te meten aan diverse bloedwaarden. Hele rijtjes komen langs, variërend van bloedsuiker en cholesterol tot CRP en T3 en T4. Om over de vitamines en mineralen maar te zwijgen.
  Er is veel verwarring en discussie over streefwaarden. Bovendien loop je het risico om die waarden te verabsoluteren, zonder een idee te hebben van de context. Vit D is daar een voorbeeld van.

  Het niet consumeren van granen en toegevoegde suiker lijkt mij onomstreden met het oog op gezondheidswinst. Idem plantaardige olie en andere modern voedsel hoog in linolzuur/omega 6.
  Aandeel eiwit: wordt verschillend over gedacht. Veel eiwit wordt ook weer suiker?
  Of er “safe starches” zijn is nog de vraag. Het antwoord hangt sterk af van je uitgangspunt. Hoe definieer je “safe” en hoe meet je dat? Lange termijn suiker? Streefwaarden?

  Wat ik recent tegenkwam en nog verder moet uitpluizen: een ketogeen dieet bevordert de productie van adrenaline en cortisol. Als ik het goed begrepen heb. Ook Colpo lijkt dit effect te noemen in relatie met een LK voedingspatroon.Streven naar een lagere “systemische inflammatie” zou goed zijn voor de gezondheid. Adrenaline en cortisol helpen daar niet bij?

  Misschien toch maar eens de ketosemeter bestellen en dan indachtig Kortjakje : “midden in de week, maar ’s zondags niet”.

 247. guidovogel zegt:

  @Gert: je hebt gelijk. Die hele metabole voordeeldiscussie gaat over niet meer dan naar schatting 300 Kcal (Eades snapte ook al niet waar Colpo zich zo druk over maakte) . Bij mij werkt LKHV omdat ik geen honger hoef te leiden en met een caloriebeperkt dieet (laten we zeggen op basis van schijf van 5) wel. En dat houdt niemand op lange termijn vol.

  Overigens laat de manier waarop we fructose (vet in de lever) en MCT olie (niet op te slaan, direct te verbruiken) toch ook zien dat het voor de hand ligt dat we met verschillende inputs verschillend omgaan?

 248. guidovogel zegt:

  Honger “lijden” dus….

 249. En weer een:

  http://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(13)00223-0/abstract

  Abstract

  Objective

  High fat, low carbohydrate (HFLC) diets have become popular tools for weight management. We sought to determine the effects of a HFLC diet compared to a low fat high carbohydrate (LFHC) diet on the change in weight loss, cardiovascular risk factors and inflammation in subjects with obesity.

  Methods

  Obese subjects (29.0–44.6kg/m2) recruited from Boston Medical Center were randomized to a hypocaloric LFHC (n=26) or HFLC (n=29) diet for 12weeks.

  Results

  The age range of subjects was 21–62years. As a percentage of daily calories, the HFLC group consumed 33.5% protein, 56.0% fat and 9.6% carbohydrate and the LFHC group consumed 22.0% protein, 25.0% fat and 55.7% carbohydrate. The change in percent body weight, lean and fat mass, blood pressure, flow mediated dilation, hip:waist ratio, hemoglobin A1C, fasting insulin and glucose, and glucose and insulin response to a 2h oral glucose tolerance test did not differ (P>0.05) between diets after 12weeks. The HFLC group had greater mean decreases in serum triglyceride (P=0.07), and hs-CRP (P=0.03), and greater mean increases in HDL cholesterol (P=0.004), and total adiponectin (P=0.045) relative to the LFHC. Secreted adipose tissue adiponectin or TNF-α did not differ after weight loss for either diet.

  Conclusions

  Relative to the LFHC group, the HFLC group had greater improvements in blood lipids and systemic inflammation with similar changes in body weight and composition. This small-scale study suggests that HFLC diets may be more beneficial to cardiovascular health and inflammation in free-living obese adults compared to LFHC diets.

 250. Andre zegt:

  Ik mis in die conclusions de verplichte “however, we do not recommended a diet high in fatty acids because of the negative effects on cardiovascular health” 😉

 251. guidovogel zegt:

  O ja, en ganzenlevers worden vetgemest met graan. Soms gecombineerd met vet. Bij koolhydraatoverload werkt vet natuurlijk prima om nog vetter te worden waarschijnlijk.

  Maar mensen zijn noch nijlratten noch ganzen. Ook geen koeien trouwens die vol met antibiotica gepropt moeten worden omdat ze graan te eten krijgen. Waar ze ook nog eens vet van worden, alleen wel van het verkeerde soort.

 252. Het voedingscentrum heeft een nieuwe campagne ‘de waarheid op tafel’. Patricia Schutte eet als lunch twee sneetjes brood met halvarine. Een met jam en 1 met 30+ kaas. Dat is volgens het voedingscentrum een lunch volgens dé voedingswaarheid. Waarschijnlijk met een glas halfvolle melk.
  Verder geblaat over consensus.

  http://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/dewaarheidoptafel.aspx

 253. Guido Vogel zegt:

  Ik citeer:

  ‘Ik denk dat ik dik word van koolhydraten”
  Niet waar. Koolhydraten zijn juist een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Als je meer koolhydraten eet dan je verbrandt, dan kun je inderdaad aankomen in gewicht. Maar koolhydraten zelf zijn niet de dikmakers.
  Koolhydraten geven je energie om te denken, praten, bewegen, enzovoorts. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn ze erg belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, een soort koolhydraat.

  Hoeveel koolhydraten mag ik eten?
  Volgens de Gezondheidsraad hebben we dagelijks minimaal een bepaalde hoeveelheid koolhydraten nodig. Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan gebruikt het lichaam spiereiwit als energiebron. Dat wil je voorkomen, want dat gaat ten koste van je spieren. Aan volwassenen adviseert de Gezondheidsraad om 40 tot 70% van alle calorieën uit koolhydraten te halen. Voor kinderen gelden iets andere getallen.

 254. Ai, echte fouten! Echte, direct weerlegbare nonsens. Daar kunnen we misschien wat mee…

  • james zegt:

   Food and beverage is NOT making you FAT. It is the personal act of buying and consuming them.

   Fred Brouns
   Prof. Dr. “Health Food Innovation management”

   Eigen schuld, dikke bult

 255. james zegt:

  Alle zes lezers hier opgelet!! Vandaag of morgen gaat die gerefereerde site van Hielkje plat, zwart of wat dan ook. Download in ieder geval dat boek van Cunnane en Stewart (Editors) : Human brain evolution.The influence of fresh water and Marine Food sources. Het voorwoord van Tobias alleen al is de moeite waard. (Savanne hypothese out the window!) Juist ja, dezelfde Tobias die deel uitmaakte van het team dat de Piltdown fraud ontmaskerde. Verder de schitterende expose van Cunnane, Crawford, Brenna (Fats of Life), Muskiet en Kuipers, enz 15 pages over je thyroid en het waarom van de problemen. Niet een boek dat iedereen zo maar even aanschaft. ($145._ ??) Er is er een 2de hands voor $121.
  Get it ! Je zult er geen spijt van hebben.

 256. Iemand arriveert zojuist via de volgende zoekopdracht:

  ik.eet.gezond.toch.alle.moderne.ziektes.in.mijn.lichaam

  Dat is dus de kern. Waar het Voedingscentrum en de ‘voedingswetenschappers’ op wie dit gedrocht zich baseert volkomen blind voor zijn.

  • Het is overigens communicatietechnisch gezien een onvoorstelbaar domme campagne. Mijn bureautje had het voor een fractie van het budget veel effectiever (doortrapter) aangepakt ;-).

   • “Ik heb gehoord dat mensen voor de introductie van de landbouw geen welvaartsziekten hadden en dat eliminatie van landbouwproducten als graan, melk en plantenolie heel veel ziekten die wij nu onvermijdelijk achten, kan voorkomen. Zelfs vooraanstaande wetenschappers zouden zijn overgeschakeld op het zogenoemde paleodieet, omdat zij ervan overtuigd zijn dat hun risico op ondermeer diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten en Alzheimer dan veel lager is dan wanneer ze volgens de Schijf van Vijf blijven eten. Klopt dit?”

    Kim van de Heijden, Haarlem.

    • De waarheid op je bord of een bord voor je kop? Felix Cohen, de directeur van het Voedingscentrum, eet uiteraard exact volgens de Schijf van Vijf. Hij vertoont dan ook de klassieke kenmerken van het metabool syndroom, waarvan de tarwebuik het meest in het oog springend is.

    • George zegt:

     ja, dat zegt eigenlijk alles, want “a picture is worth a thousand words” 😉

    • Keimpe zegt:

     [Meisjes even de andere kant op kijken – aan]
     Met de Schijf van Vijf krijg je het Lijf van een zwanger Wijf
     [Meisjes even de andere kant op kijken – uit]

    • Lol, Keimpe :-)!

     George, dat van Wesley Sneijder wist ik niet! Die voetbalt toch nog? Als het geen truc is heeft die echt een probleempje.

    • George zegt:

     ter zijner verdediging: hij probeert na deze dip (of beter: uitstulping) al een jaar om weer fit te worden en hij ziet er nu weer iets fitter uit dan op de foto…op de een of andere manier mocht hij niet meer voetballen bij zijn Italiaanse club en zat dus bijna een heel jaar op de bank, daarna verhuisd naar een Turkse club en mag daar wat meer spelen en nu mag hij zelfs weer wat spelen bij Oranje, niet omdat hij weer helemaal fit is, maar omdat er bepaalde voetballers geblesseerd uitvielen…

    • Keimpe zegt:

     En al die foto’s zijn natuurlijk op de meest en de minst flatteuze momenten/manieren genomen. Ik zit nu net boven de 70 kg, maar als ik mijn buik uitzet, kan ik nog prima een Cohennetje doen.

    • Mwa, visceraal vet verberg je niet. Cohen kan echt zijn ontstekingsfactoren rondspuitende Schijf van Vijf-pens niet intrekken. Als je hem in een korset zou sjorren, zou je zijn viscera uitpersen. Of het korset zou scheuren.

     Een Cohennetje doen vind ik trouwens ook erg leuk gevonden ;-).

    • Massive DNA Study Points to New Heart Drug Targets and a Key Role for Triglycerides

     http://www.newswise.com/articles/massive-dna-study-points-to-new-heart-drug-targets-and-a-key-role-for-triglycerides

     En wat stuwt de triglyceriden omhoog (A)? En wat is het voornaamste uiterlijke kenmerk van een verhoogd triglyceridegehalte (B)?

     Antwooord A: Koolhydraten
     Antwoord B: Het Cohennetje

 257. ” Vervangen van verzadigd vet door koolhydraten heeft geen, of mogelijk zelfs een ongunstig effect op het risico van hart- en vaatziekten.”
  Wat staat hier nou eigenlijk ?
  Volgens mij, dat KH mogelijk een ongunstig effect kennen.
  Of ben ik te simpel van begrip ?

 258. Mooie forefoot strike, Keimpe!

  Ik heb trouwens mijn Vivobarefoot Gobi Men Soul of Africa (met 160 euro niet goedkoop, maar een eerlijk deel gaat naar de mensen in Ethiopië die de schoenen maken) en ze zijn echt helemaal wow. Een gewone leren schoen, maar echt super minimaal. Zo dicht bij blootsvoets lopen als je kunt komen.

  • Keimpe zegt:

   Danku! Ik dacht, laat ik die gravatar ook maar eens uitproberen.

   Wat een mooie schoen, die vivo!! Zelf net gisteravond Sockwa G4’s besteld om de winter (rennend) mee door te komen.

   • Owww, gaaf! Die Sockwa’s van Sigme. Ze boeien mij ook nog steeds. Benieuwd naar je ervaringen.

    Op deze foto zie je ze niet zo heel goed, maar dat maakt niet uit :-).

    • Keimpe zegt:

     Loop je zelf ook hard in iets minimalistisch? Ik heb vorig jaar de fivefingers afgezworen. Zodra je ze aantrekt, denk je “mmmmm, lekker”, maar na een uurtje gaan ze pijn doen; bij mij misschien vanwege mijn wijsteen die groter is dan m’n duimteen. Maar ik heb de teentjes toch ook liever dicht bij elkaar (net als de handen in wanten) en ze zijn er een paar jaar geleden een keer bijna afgevroren toen ik met fivefingers in de winter een paar km door pekelprut had gerend. Ik hoop nu de perfecte regen/sneeuw/ijs-schoen te hebben. Eerst maar even twee lange weken hopen dat ik de juiste maat heb besteld (blijft lastig bij online aankopen).
     Snel maar weer on-topic!

    • james zegt:

     Klomp sokken might work too Misschien bij de Welkoop, Co-op.? 🙂

    • Keimpe zegt:

     Oh vast. Er zijn verrassend veel opties. Ook neopreen duiksokken/schoentjes zouden het goed doen in de winter en vorig jaar liep ik nog een PR op de 10 EM op Spaanse sloffen. Alleen is er bij die ‘echte’ barefootrunning merken vaak iets beter en vooral (hardloop-) doelgericht over nagedacht. Ik ging nu voor de warmte, de waterdichtheid en de slipvaste, doch flinterdunne zool.

    • Yes!

     https://melchiormeijer.wordpress.com/2011/11/04/op-blote-poten/

     Heb de FiveFingers ook verbannen. Die rotteentjes waren toch een beetje een crime en ze waren telkens na drie maanden aan flarden. Ik was het tapen zat. Nu loop ik als een oud wijf op NB minimals. Veel lekkerder :-).

 259. sigme zegt:

  Oh, de sockwa’s zijn ook niet warm, en niet waterdicht – de zool wel, maar in natte pekelprut of nat gras krijg je natte voeten. Gelukkig steekt de maat niet heel nauw, heb ik de indruk.

  Goed om te horen dat die Vivobarefoot Gobi een goede aankoop zijn; ik overweeg mijn collectie uit te breiden met zoiets (een damesuitvoering dan). Van mijn Panka’s zijn na driekwart jaar de zolen doorgesleten, daarmee zijn ze in deze tijd van het jaar ook niet meer bruikbaar als kantoorsloffen – in de pauze slof ik buiten.

 260. Otto zegt:

  Melchior, tis bij die foto heel moeilijk inderdaad om je te focussen op de voeten, mijn ogen dwalen steeds af 😉 Die Vivobarefoot Gobi’s wil ik ook graag; momenteel heb ik de Merrell Barefoot Tough Gloves, overgekocht van een parcours-figuur die ze ook maar weer had gekregen en ze weer doorverkocht omdat ze niet pasten. 30 euro ipv 110 😀 Ze zien er nieuw fijn uit, maar ik ben er ook mee de bergen ingegaan (iedereen eerst schamperen, maar ik was degenen met de minste voetpijn en blaren 😉 ), en nog Mud Masters, nou, dan is helaas de netheid er wel af 😛 Dus een paar mooie Gobi’s voor naar ’t werk zou niet misstaan.

  • Hoi Otto,

   Die Merrels zijn zo te zien lekker flexibel, maar ik vind de Gobi’s mooier. Je loopt op degelijke, bijna zakelijke schoenen, maar met een tred die daar niet bij past (want veel te soepel ;-)). En je kunt elk moment ongehinderd wegsprinten of een trap op stuiven. Ik heb ze nog niet getest in heel nat weer, maar volgens mij zijn ook gewone doodkistschoenen van dat type niet echt waterdicht.

   De paleomeid maakt de schoentjes inderdaad enigszins irrelevant :-).

 261. George zegt:

  schoenen (ook al zijn het hype schoenen) op het strand???? lijkt op discussies onder veganisten hoe blij ze zijn dat ze hun katten en honden ook veganistisch hebben gemaakt 😉

 262. George zegt:

  Ondertussen kun je een interessante interview beluisteren met John Durant door Rob Wolf:
  http://robbwolf.com/2013/10/08/episode-202-guest-john-durant/

  Het interessante is dat John eens kijkt wat we met dierentuindieren hebben gedaan door ze uit hun natuurlijke habitat te halen; bijvoorbeeld door ze o.a. soja te voeren; vele dierentuindieren blijken diabetes 2 te hebben!? Yikes….hij doet dat omdat er kennelijk geen enkele discussie is over dit onderwerp in de wetenschap (dus niet al die bijna-religieuze/ideologische brillen waardoor er tegenwoordig naar voeding wordt gekeken).

 263. james zegt:

  Begint er op te lijken dat deze blog nu toch op zwart is gegooid? Schoeisel, pin-ups en het Voedings centrum??

 264. james zegt:

  Kun je het Voedingscentrum de zwarte piet toespelen als je te maken hebt met dit soort uitspraken : ”…the brain is totally dependent on a continuous supply of glucose in order to function normally. This is a basic survival function and it is not surprising therefore that reward centres are activated by such foods..” Ian MacDonald professor of metabolic physiology , Faculty of Medicine and Health Sciences at the University of Nottingham and…. and.. member of the Advisory Committee on Nutrition. There was a conference on Food Addiction in London this past Monday, organised by the British Nutrition Foundation : Food Addiction a Flawed excuse for Overeating.

 265. james zegt:

  Nabrander : Het Voedingscentrum heeft in zeker opzicht toch gelijk
  http://www.clinicaladvisor.com/delayed-gluten-introduction-increases-celiac-risk/article/315145/?DCMP=EMC-CA_UPDATE&cpn=eliqcard&spMailingID=7130666&spUserID=MTMyMTAyNjMzNDkS1&spJobID=92274602&spReportId=OTIyNzQ2MDIS1
  Delayed introduction van gluten increases celiac disease.
  Aan ziek zijn kun je wennen, hoe vroeger hoe beter.

 266. Hans zegt:

  Melchior , doe eens wat meer plaatjes van strand en rotsen en wat daar zoal op kan staan / zitten . prachtig 😉
  James , ik word er wat droevig van als ik met mensen praat , als ik de hond uitlaat zoals vandaag , die al jaaaaren pogingen doen af te vallen en je raar aankijken dat paleo of tenminste de schijf van dinges te volgen..
  ,, Ik drink elke dag 3/4 ltr.. melk , melk is goed voor elk toch ” Moet ik echt mee ophouden daar tegenaan te lullen……..
  En Voedingscentrum , ach zoals mijn obese zwager pleegt te zeggen na het vreten ,,Toemaares”
  BTW , Willem zit je nu nog in de moestuin 😉

 267. willem zegt:

  ’t Regent, Hans, en het is al donker, dus is de moestuin lijkt me op dit moment minder aantrekkelijk..
  Voedingscentrum.
  Voorlichtingsorgaan. Met als wetenschappelijke fundatie de Gezondheidsraad. En die heeft weer als wetenschappelijke bron, eh….?
  De bemensing van deze instanties, daar hadden we het al eens over. Moest niet mogen, met vele dubbele petten.
  Kunnen we nu stellen dat het Voedingscentrum in feite niet de boosdoener, gelet op al die malle adviezen, is, maar de door de Rijksoverheid bekostigde Gezondsheidraad? Da’s te makkelijk. Zou alleen gelden wanneer er machines het voorlichtingswerk deden maar het zijn echt mensen, jawel, met een achtergrond die voldoende zou moeten zijn om kritisch te kijken naar wat hun voedingsadviezen zijn. Je verstoppen kan derhalve niet.
  Ach…

  • Ik weet het, James. In Zweden werd ouders toen ik er woonde aangeraden zo snel mogelijk met tarwepapjes et al te beginnen. Opdat het kroost geen ‘glutenintolerantie’ ontwikkelt, maar één of meerdere van de overige myriaden graanziekten.

   Hans, ik ben blij dat er meer vieze oude mannen als ik zijn :-).

   Willem, hier zit het probleem:

   • prof. dr. F.J. Kok, voorzitter
   hoogleraar voeding en gezondheid; Wageningen Universiteit

   • prof. dr. J.J. van Binsbergen
   huisarts, bijzonder hoogleraar voedingsleer; UMC St Radboud, Nijmegen

   • ir. B.C. Breedveld
   hoofd afdeling kennis; Voedingscentrum, Den Haag

   • prof. dr. H.A. Büller
   hoogleraar kindergeneeskunde; ErasmusMc, Rotterdam

   • dr. ir. E.J.M. Feskens
   universitair hoofddocent voeding en epidemiologie; Wageningen Universiteit

   • ir. A.M. van der Greft, adviseur
   ministerie van VWS, Den Haag

   • dr. S. de Henauw
   epidemioloog; afdeling sociale geneeskunde, Rijksuniversiteit Gent
   (tot april 2006)

   • dr. ir. E. Kampman
   universitair hoofddocent voeding en epidemiologie; Wageningen Universiteit

   • dr. O. Korver
   voormalig hoofd voedingsresearch Unilever; Rotterdam

   • ir. W. Bosman, secretaris
   Gezondheidsraad, Den Haag

   En de leider van de club…

   Onderwerp :Aanbieding advies Richtlijnen goede voeding 2006
   Ons kenmerk:U-1444/WB/ES/611-H
   Pagina :2
   Datum :18 december 2006

   In aansluiting bij mijn brief aan u d.d. 13 oktober 2005 (kenmerk A-1182/DK/WB/mjv)
   wil ik tenslotte nog wijzen op het belang van de voedselconsumptiepeilingen en de NEVO-
   voedingsmiddelentabel. Op grond van dit advies pleit ik eveneens voor peilingen naar
   lichamelijke activiteit. Stimulering van dit soort onderzoek is nodig om antwoord te kunnen
   geven op beleidsvragen over relevante ontwikkelingen op het terrein van voeding en lichamelijke activiteit en de betekenis daarvan voor de volksgezondheid.

   Hoogachtend,
   Prof. dr. ir. D. Kromhout,
   vice-voorzitter

   Klik om toegang te krijgen tot 2006@21N.pdf

   • Godverdomme. De vuile schoften. Kijk alleen naar de twee foto’s van My Westerdahl. Kijk wat er gebeurt als mensen niet meer luisteren naar de verwaten, nietszeggende, misleidende, biologisch idiote adviezen van de hierboven uitgelichte, consensus aanbiddende cretins. Soms hè, soms… weet ik dat ik eigenlijk een terrorist ben. Ik zou die opgeblazen egomaniakken vermoedelijk iets kunnen aandoen.

    http://www.kostdoktorn.se/barndom-overviktig

 268. Maan zegt:

  Hihi………………Melchior toch……. dat is niet goed voor je hoor, om je zo op te winden.
  Kunnen we niet een site maken waar we quote voor quote de texten van het voedingscentrum analyseren op waarheid, aannemelijkheid. Onder de noemer “de waarheid over onze voedingsvoorlichting” oid.
  Tekstueel ben ik niet zo sterk, maar een site kan ik wel bouwen.

  • Open brief van cardioloog William Davis (‘Broodbuik’) aan Tom Hanks, die onlangs bij David Letterman verklapte dat hij net als de meeste graan&suiker-slaven van zijn leeftijd lijdt aan agrarische ziekte nummer één: diabetes mellitus type 2.

   🙂

   Dear Mr. Hanks–

   I believe it was very courageous to share your diagnosis on television with a national audience. I am sure you will be flooded by well-wishers as well as many people with advice. I’d nonetheless like to alert you to several issues relevant to diabetes:

   –The majority of diabetes is reversible. Most people can make the choice to have diabetes or to not have it. I hope that you choose not to have it. This is because it is caused by diet. Sadly, it is caused by conventional advice to “cut your fat and eat healthy whole grains.” People often blame too many soft drinks and junk food, but there are many people like you who, I’m sure, try to eat well and don’t drink or eat sugary foods–yet have diabetes. This is due to grains.

   More than sugary foods, grains raise blood sugar to high levels. The glycemic indexes, for instance, of whole wheat bread, oatmeal, and multigrain breads are among the highest of all foods. They ENSURE having high blood sugars. (To see for yourself, use your glucose meter and check a blood sugar immdiately prior to a meal; consume the food in question, then recheck a blood sugar at 1-hour after eating, not 2 hours as often advised to assess the adequacy of blood sugar control on diabetes medication. You want the blood sugar peak, which is around 1 hour. You will see blood sugars of 200, 250, or 300 mg/dl after eating grains.) High blood sugars from “healthy whole grains” are also toxic to the beta cells of the pancreas (“glucotoxicity”), making blood sugars go even higher. In some people, the loss of beta cells means there can be no reversing diabetes, but this is less common early in the diagnosis.

   –Ignore conventional dietary advice. Even better, do the opposite. Unfortunately, in the world of conventional diabetes advice, including that from most healthcare professionals, “Stupid is as stupid does.” The diet advised for people with diabetes makes fasting blood sugar and HbA1c (the 90-day measure of blood sugar) go higher, not lower.

   –There are a number of other reasons that grains, especially wheat (white and whole) can be blamed: The gliadin protein of wheat is degraded in the gastrointestinal tract to small peptides that act as opiates and bind to the opiate receptors of the human brain. This triggers appetite for carbohydrates, the worst foods to eat for anyone with diabetes. Wheat germ agglutinin, another protein in wheat, blocks leptin and cholecystokinin, both of which should trigger satiety. In the presence of wheat, appetite is not satisfied.

   Beyond the powerful strategy of grain elimination, we do not restrict fats but get plenty of olive oil, coconut oil, and the fats from animal organs and meats and supplement with:

   –Vitamin D–The insulin-sensitizing effects of raising your 25-hydroxy vitamin D level to 60-70 ng/ml helps regain control over blood sugar. A typical male requires 6000 units of D3 in gelcap form to achieve this level.

   –Magnesium supplementation–While the effect is modest, correcting common magnesium deficiencies stacks the odds in your favor of regaining control over blood sugar. I advocate magnesium malate, 1200 mg, twice per day.

   –Omega-3 fatty acids–from fish oil. After eating a meal, there is a flood of particles in the bloodstream (lipoproteins), representing the digestive byproducts of the foods consumed. These particles can block insulin. Omega-3 fatty acids from fish oil activate an enzyme that accelerates clearance of after-meal lipoproteins, reducing their insulin-blocking effect. I advocate 3000-3600 mg per day of the EPA + DHA omega-3 fatty acids, divided in two doses for assured day-long reduction of lipoproteins.

   Those of us who follow the above principles drop fasting blood sugar and HbA1c precipitously, often enough to get off medication, reduce HbA1c into the 5.0% range, and become assuredly NON-diabetic. Even if you are among the few who have impaired pancreatic beta cells and produce insufficient insulin, elimination of grains will minimize need for medications. And, by the way, we should also pass this information onto David Letterman, who also admitted to having high blood sugars during your interview.

   My sincerest hopes that you benefit from these suggestions, I remain

   William Davis, MD

   • Keimpe zegt:

    He, bah! Altijd weer die celebrities gebruiken om je eigen agenda erdoor te drukken. Ik word er niet goed van. Hier nog één:
    http://www.succesboeken.nl/?isbn=9789079872640

    (helemaal los van het feit of ze gelijk hebben of niet!)

    • Ja, het is wat opportunistisch, maar je bereikt wel veel mensen. Ik weet niet precies wat ik ervan denk. Er is een kleine kans dat ome Hanks hier op wordt gewezen, het leest en er iets mee doet. In dat geval is hij vermoedelijk binnen een maand een ‘type 0’, dat wil zeggen dat hij zonder grote glucoseprovocaties geen diabetes heeft. Dat zou mooi zijn, toch? Een veel grotere kans is dat allerlei mensen die nog nooit van Davis gehoord hebben dit lezen en er iets mee doen. Het gebruiken van de bekende naam is wat onzindelijk, maar het mogelijke effect in termen van gewonnen gezondheid rechtvaardigt dit. Denk ik.

    • Keimpe zegt:

     Volgens mij werkt het alleen maar averechts; wek je de woede op van de onwetende lezers (“hoe durft hij dat te beweren terwijl de wetenschap zegt dat …”) en bereik je er de hoofdpersoon niet mee.

 269. Ferdinand zegt:

  @Keimpe; die woedende onwetende (edoch ongetwijfeld goedwillende) lezers zijn ws toch een onbereikbare groep. Ik ben het met Melchior eens dat al zou er maar één (Paleo en/of LCHF) dicipel uitrollen het de moeite waard is geweest. Of dit Tom is of Henk(s) of Ingrid, maakt wmb niet uit.

  • Keimpe zegt:

   Ik denk dat de kans van slagen vele malen groter is als celebrities zelf het goede voorbeeld geven, zoals een glutenvrije Djokovic of een schoenenvrije Bikila.

 270. Keimpe, ik denk dat je wel gelijk hebt. Foodlog-lezers (de gewone, qua voeding en humane biologie analfabete, maar zich niettemin boven het ‘gepeupel’ verheven wanende man) zouden de boodschap zonder hem te lezen afwijzen vanwege verdenking van ‘hucksterism’. Het nettoresultaat zou dus inderdaad negatief kunnen zijn.

 271. @Keimpe; Uiteraard! Misschien is Hanks straks ook zo’n celebrity!

  Melchior, ik denk dat ik ook gelijk heb 🙂
  Volgens mij is aan de genoemde groep lezers niets te verliezen. Het netto resultaat is dus minimaal 0. De buzz zoals die met een dergelijke release gepaard gaat, en dus ook hier op het blog terecht komt, kan dan meerwaarde leveren.

 272. Hoe zou je een Cohen van het Voedingscentrum – met een voor ieder zichtbaar pathogisch volume visceraal vet achter de broek-riem ondanks jarenlang trouw SchijfvanVijven – logisch kunnen laten nadenken over de soortspecifieke voeding van het zoogdier mens, Ferdinand?

  Ik denk dat we dat gewoon helemaal niet moeten willen ;-). Een ieder heeft het volste recht te verrekken. Wat dat betreft zijn gorilla’s makkelijker. Je vervangt hun ‘verantwoorde, gebalanceerde’ Schijf van Vijf gewoon door een supermarktvariant van wat ze in hun oorspronkelijke habitat eten, en hun metabool syndroom verdwijnt (zie Cleveland Zoo).

  • George zegt:

   “Wat dat betreft zijn gorilla’s makkelijker. Je vervangt hun ‘verantwoorde, gebalanceerde’ Schijf van Vijf gewoon door een supermarktvariant van wat ze in hun oorspronkelijke habitat eten, en hun metabool syndroom verdwijnt” haha rolling over the floor laughing out loudly
   eindelijk weer lachen hier 😉
   Jij zon’n man overtuigen is hetzelfde als een RK priester overtuigen dat hij sex toch wel erg lekker is en dat hij dat ook maar moet gaan doen (met volwassenen), wat denk je dat hij antwoordt? Natuurlijk zou hij het wel willen maar hij geeft dat nooit toe. Cohen dus ook niet

 273. George zegt:

  Zit te kauwen op de Kindle versie van John Durant zijn boek; blijkt het een heel hoofdstuk te gaan over de religieuze ge- en verboden van de joden; die blijken er niet voor niets (geweest) te zijn: het beschermde hen door de eeuwen heen voor infecties en allerlei ziekten! En ja als je nu zegt duhh dat wist ik ook wel….het ging veel verder dan geen varkensvlees eten…*enorm* aantal gedetailleerde geboden; daardoor vielen er bij hen veel minder doden tijden de pest in Europa dan bij de christenen: anderzijds maakte hen dat natuurlijk verdacht zoals die paranoïde christenen zich inbeelden, dus kwamen ze daardoor weer om… 😦

  Ook monogamie blijkt eerder een hygiënische maatregel tegen infecties te zijn dan een morele maatregel.

  Het hoofdstuk is ook een heel betoog over wat er gebeurde qua ziektes (niet persé door voeding alleen) toen de mens boer werd, zoals veel dichter op elkaar leven in grote massa’s, daar had de steentijdmens niet veel last van (ze leefden al rondtrekkend hooguit met zijn 50-tigen); alhoewel het ook een gruwelijk leven was met veel agressie tegen andere soortgenoten etc.

 274. Dat je daarvoor een hoofdstuk in een of ander boek moet lezen laat mij versteld staan. Dat hele voedingsvoorschriftenverhaal vind je in Deuterenoium en Leviticus. Dat het bescherming door de eeuwen heen geeft, gaat buiten mijn boekje. Je draaft door ! Al die wetten behoren tot de verdedigingsargumenten van de Creationisten. Zie je wel “De Onuitsprekelijke ” weet hoe het in mekaar zit. Ik moet me weerhouden om geen onzinnge teksten te gaan citeren. Vergissen jullie je niet. Ik ben een Creationist. Van het Teilhard de Chardin soort.

 275. George zegt:

  Je hebt gelijk en John durant citeert uit die boeken, maar van mij kun je niet verwachten dat ik die boeken ken. Ik ben geen aanhanger van een of andere religie.
  En ik draaf dan niet door, maar die auteur…..en verder begrijp ik niet veel van je opmerkingen over creationisten……..

 276. George, dat je niet religieus bent is geen excuus om de Thora niet eens te lezen, betreffende de voedselvoorschriften. Deze voorschriften hebben een vergaande invloed in onze huidige Christelijke cultuur, evenals in die van de Islam. Een Creationist, pur sang, is iemand die gelooft dat door God , wie dat ook maar zijn zal, de aarde ongeveer 6000 jaar geleden is geschapen. Een Creationist, zoals ik, ik kan God niet buitensluiten, gelooft dat God het Beginsel is van de Evolutie. Er zijn nogal wat verscheidene Creationisten, evenals Paleonisten. Je kan je afvragen of dit item zin heeft op dit blog. Neen ! Ja !

 277. Hans zegt:

  @Folkert, geloof wat je wilt net als Abu K. , het is met de paplepel ingegoten vrees ik 😉

  Over alles lezen is goed en dat doe je ook vast maar waar begin je , uitgangspunt…..
  Als je niets met een geloof hebt vanuit je jeugd/opvoeding kan je ook Darwin of wie dan ook in een ,,open view” lezen.
  Willem heeft daar ook zo zijn visie op 😉 Mooi !
  Heb overigens geen twijfel bij jou daarover , integendeel 🙂

 278. Alex zegt:

  “De waarheid op je bord of een bord voor je kop? Felix Cohen, de directeur van het Voedingscentrum, eet uiteraard exact volgens de Schijf van Vijf. Hij vertoont dan ook de klassieke kenmerken van het metabool syndroom.”

  “Hoe zou je een Cohen van het Voedingscentrum – met een voor ieder zichtbaar pathogisch volume visceraal vet achter de broek-riem ondanks jarenlang trouw SchijfvanVijven – logisch kunnen laten nadenken over de soortspecifieke voeding van het zoogdier mens, Ferdinand?”

  Dat lijf van Cohen is NIET het gevolg van eten volgens de Schijf van Vijf. En evenmin te bereiken door zwanger te worden. 😛 Een zwangere normaalgewichtige vrouw ziet er echt heel anders uit.

  Afgezien van het feit dat Cohen pas sinds 2011 directeur is van het VC en daarvoor van de Consumentenbond is het bereiken van zo’n buik alleen mogelijk door overeten/drinken bijvoorbeeld ten gevolge van de nodige etentjes buiten de deur. Tuurlijk is er een link met hetgene WAT hij eet, maar je maakt me niet wijs dat iemand die de SvV volgt automatisch overgewicht heeft/krijgt, ondanks alle info die hier wordt geplaatst mbt LKHV.
  Dat het eten van tarwe/melk/onverzadige vetten niet gezond is staat mijns inziens buiten kijf, maar de suggestie dat iedereen die enkele sneden brood per dag eet automatisch zo’n gigabuik ontwikkeld als op de ‘broodbuik’ plaatjes op dit blog is wel erg kort door de bocht (kijk maar naar jezelf Melchior, als ecto weet je wel beter) en eerder een gevolg van het (over)eten van ‘voedsel’ met koolhydraten/vet combi met over het algemeen geharde vetten/witte bloem/suiker/HFCS of gefrituurd in de o zo gezonde zonnebloemolie al dan niet in combinatie met alcohol.

  Waarom niet eens een plaatje van een gezonde sportieve al dan niet paleo man voor je vrouwelijke lezers? Mag best met shirt. 😉 BTW Mark Sisson ziet al z’n hele leven zo uit als nu, ongeacht z’n voedingspatroon, maar dat zijn gezondheid er behoorlijk op vooruit gegaan is sinds hij Primal eet is onbetwistbaar. En Sarah Fragoso weet ook waar ze het over heeft http://everydaypaleo.com/own-it/

  • Alex, het duurde wel heel lang voor iemand met ‘the obvious’ kwam aandragen. Eten volgens de Schijf van Vijf geeft bij een flink deel van de bevolking – niet bij iedereen – dit fenotype. Deels door intrinsieke mechanismen, deels door eetlustdysregulatie. En die mensen denken vertwijfeld: wat doe ik verkeerd. Zo’n buik is tarwe-suiker-zaadolie geïnduceerd. Haal ze weg en hij verdwijnt, zelfs zonder extra lichaamsbeweging (al komt die lichaamsbeweging vanzelf als de mitochondriën weer kunnen ademhalen).

   Excuses voor het gebrek aan paleomannen. Ik zal het snel fixen :-).

  • Zoiets, Alex? Ik heb er oprecht geen verstand van. Vrouwen beschikken over universele schoonheid, mannen hebben dat nu eenmaal niet geëvolueerd. Het lijkt me dan ook geen pretje om vrouw te zijn en ik snap niet dat er heteroseksuele vrouwen rondlopen :-).

   En niet zeuren over die peuk, de Kitavanen roken als ketters.

 279. Keimpe zegt:

  Goh, wat heb ik het dan toch makkelijk. Ik geloof niet in een onzichtbaar mannetje en vind de evolutietheorie baarlijke nonsens. Ik kan lekker op basis van een mix van logica, gezond verstand, keiharde wetenschap maar ook intuïtie mijn eigen pad kiezen. En dat heeft tot nu toe naar Paleo geleid. Maar voor hetzelfde geld word ik er morgen door nieuwe inzichten toe bewogen om met open mond onder een boom te liggen wachten tot er spontaan een appel in valt.

 280. guidovogel zegt:

  Is Brad Pitt een Paeloman? 🙂

  @Alex:
  “Tuurlijk is er een link met hetgene WAT hij eet, maar je maakt me niet wijs dat iemand die de SvV volgt automatisch overgewicht heeft/krijgt, ondanks alle info die hier wordt geplaatst mbt LKHV.”

  Heb je iets tegen wetenschappelijk bewijs? Het is heel goed mogelijk dat iemand die SvV volgt (zeker aan de bovenkant met 70% koolhydraten) automatisch overgewicht krijgt. Ik ben er zelf het voorbeeld van. Voordat ie komt: en iedereen heeft verschillende tolerantie voor koolhydraten (en niet alleen daar voor).

 281. Is dat Brad Pitt? Sorry :-).

  • Andries Olie van de suikeromes op Foodlog:

   Het lichaam kan uiteraard uit eiwitten en glycerol glucose aanmaken, maar desondanks kent een laag koolhydraten dieet beperkingen (hoofdpijn, spierkramp, ketose, verhoging LDL etc.) en is daarom niet wenselijk (Astrup et al., 2004; Barret, 2010; Westman et al., 2002).

   Nadruk op ‘ketose’ van mij. Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha. Wat een XXXXX. Discussie volkomen zinloos :-).

   Overigens blaat iemand die beter moet weten daar ook over de absolute fysiologische noodzaak van externe koolhydraten. Zucht, zucht, zucht.

   • Jongens, het is echt veel ernstiger dan ik dacht. De topwetenschappers in de neurologie, oncologie, inspanningsfysiologie, neonatologie, etc. buitelen over elkaar heen in hun opwinding over de onvoorstelbare therapeutische effecten van ketose, steeds meer onderzoek duidt erop dat de menselijke fysiologie frequente ketose vereist om ziektevrij te blijven functioneren, en zo’n ome Joop van de suikeromes doet het af als iets verschrikkelijks… Wat hij ongetwijfeld heeft opgestoken van ome Kok en kornuiten, met wie hij regelmatig copieus dineert, op kosten van de uitgeperste bietenboer. Het is, zoals de Zweden zeggen, om mörkrädd (bang in het donker) van te worden. De figuren die over ons eten gaan, zijn jokers, totaal onbetrouwbare charlatans, die niet eens de tekstboekkennis van de humane biologie kennen. Run for the hills!

    • George zegt:

     In hoofdstuk 6 van: “Paleo Manifesto” schrijft Durant precies daar over:
     het verschil tussen “Hackers” (de oorspronkelijke betekenis) en “Tools” op het MIT. Hackers vragen zich af: “How does this work?” en gaan dan aan de slag, learning by doing, trial and error, “perfect is the enemy of the good” en ze vermijden geen fouten en de “tools” kijken slechts in de gebruiksaanwijzing…afijn lees het zelf maar….het boek is erg goed, niet dogmatisch, in tegendeel, en er staan prachtige verhalen in voor bij het kampvuur (helemaal paleo dus). Zelfs voor de 6 lezers hier, die alles al weten is het een aanrader!

    • George, ik heb het interview door Robb inmiddels helemaal beluisterd en ik verwacht redelijk wat van het boek. Moest erg lachen om zijn verzuchting over de simplistische ‘debunk’ pogingen en vermoeiende karikaturen over ‘cavemen’ in berenvellen: Cooooooooome on. We’re a bit more sophisticated than that.’

     Richting Folkert, John Durant voert de hygiëneregels uit de Thora niet aan als een soort ‘nieuwsfeit’ (daarmee zou hij zijn lezers beledigen), maar als uitgangspunt voor reflectie en filosofie. Ik kijk erg uit naar het boek en ben opnieuw blij dat het mijne nog moet worden gemaakt :-). De boel evolueert veel te veel.

     O ja, religie. Universele menselijke behoefte. Hardwired in het brein, dus biologisch verankerd. Fabrieksfoutje en niets aan te doen :-). Maar of je evolutie nu accepteert vanuit het idee dat het een speeltje is van een almachtige God of vanuit het idee van een onbegrijpelijk, schitterend ongeluk, maakt uiteraard niets uit.

 282. Guido Vogel zegt:

  @Melchior? Kom je uit een ei? Kijk je naast geen TV ook niet naar films? 🙂
  Ik kan je Inglourious Basterds (ja, die typefout hoort in de titel) van harte aanbevelen.

  Ik zat een reactie op dat stuk van Andries Olie te tikken. Maar om het daar-heb-je-hem-weer effect te vermijden, heb ik het er maar bij laten zitten. Ketose als beperking, tsja. Was onder de indruk van Thomas Seyfried die ketogene dieten inzet om kanker te behandelen.

 283. @rnold zegt:

  John Durant is een boeiend persoon. Inmiddels ook erg beniewd naar zijn boek. Net ook zijn gesprek met Dave Asprey geluisterd. Ook de moeite waard!
  http://www.bulletproofexec.com/65-the-paleo-manifesto-with-john-durant-podcast/

 284. Net gehoord dat in het gerenommeerde tijdschrift ‘Vriendin’ 😉 staat dat het Paleo-dieet als het slechtste of bijna het slechtste is uitgeroepen van 20 diëten,beoordeeld door 22 experts…Volgens hen:
  ‘Maar:… de theorie rammelt. De levensverwachting nam juist spectaculair toe sinds mensen niet meer rondtrokken en zich permanent ergens gingen vestigen. landbouw gingen plegen en granen gingen eten. Welvaartsziekten ontstaan juist door te veel eten en te weinig bewegen en niet per se door granen te eten.
  Conclusie het is meer een lifestyle of geloof dan een dieet: Dat volgers afvallen is doordat het vrij koolhydraat arm is . Het nadeel is dat je veel vlees eet en (jawel) dus veel verzadigd vet.. Bij beoordeling van 20 diëten door 22 internationale voedingsexperts kwam het Paleo-dieet in 2011 als het slechtste uit de bus, in 2012 moet het de bedenkelijke positie delen met het Dukan dieet…

  • james zegt:

   Good Lord Henriëtte, nou begin ik pas echt te begrijpen wat vechten tegen de bierkaai betekent. Heb net de rubriek gezond gezondheid door gebladerd (on line). De onzin en halve waarheden die de doelgroep aangepraat wordt -vrouwen in de leeftijd van 25 tot 49 jaar. Vrouwen met een laag tot modaal inkomen waarvan ze zichzelf en hun gezin moeten onderhouden. De Vriendin-vrouw is middelbaar opgeleid en als ze betaald werk doet, is dat vaak een deeltijdbaan…
   zijn zo ver bezijden de werkelijkheid waarin wij proberen te leven dat je beter maar niks kunt zeggen tenzij iemand uitdrukkelijk wil weten waarom, enz. Het griezelige is dat deze groep in de meeste gevallen de kost op tafel brengt. Ik begrijp dat Jacques de Leeuw er miljonaar mee is geworden. (na de leesportefeuilles).
   De sirenes van het Voedingscentrum hebben hier een makkie aan.

   • George zegt:

    Dit een politieke lijst, want – en dat heb ik al eens vaker gezegd – wat is er mis met vers, natuurlijk, onbewerkt, niet-industrieel eten? Je mist helemaal niets essentieels (hooguit een gewoonte).
    Max Planck zei eens: “Science advances one funeral at a time”; waiting for scientist to reach a consensus is waiting for your own funeral (las dat weer eens in dat boek wat ik aan het lezen ben: Paleo Manifesto).
    Kortom het is echt zinloos om zelfs maar een seconde over het Voedingscentrum in dit verband na te denken of daar rekening mee te houden…

    • George, ik geef je helemaal gelijk. Zeker na het skimmen van Milind Watves boek (O my god, Gert, wat een parel en wat een breinkraker!) denk ik dat ‘onderhandelen’ met deze mensen zinloos en zelfs potentieel gezondheidsondermijnend is. Ik ga voor de verharding, de vervreemding, de polarisatie en de frontale aanval. Voor oorlog. Virtueel dan, hè, niet in de bus of trein :-). Mongolen die op de opgewarmde dooien in Den Haag willen blijven vertrouwen (in plaats van op de echte fossielen) en weigeren logische biologische principes tot zich te nemen, moeten dat vooral doen. Mocht het besef van de schadelijkheid van de neolithische ‘basisvoedingsmiddelen’ ooit ten volle doordringen tot een bredere groep, dan is ‘een zekere’ maatschappelijke onrust overigens onvermijdelijk. Wat vanuit Watveiaans perspectief heel gezond is (onmiddellijk minder diabetes als gevolg van de krijgslust) :-).

 285. George zegt:

  zo ver ik weet is hier nog niets gepubliceerd over een van de normaalste paleo voedingsstoffen: insecten etc. Een prachtige documentaire van de BBC over het eten en vangen van insecten en spinnen in Thailand, het zou bovendien heel wat problemen oplossen:

 286. A. Lustenhouwer zegt:

  Beste meneer Meijer,

  U spreekt in dit artikel over interventiestudies. Ik vind dit erg interessant en zou ze graag lezen. Ik denk dat het ook tijd wordt voor zulke studies voor mensen zoals ik die de ziekte van Crohn. Paleo daar ben ik nu een week mee bezig en het is een verbetering van 100% voor mijn lichaam! Kunt u aangeven om welke studies het gaat?

  Vriendelijke groet,

  Annemieke

 287. Jo tB zegt:

  Henriette, George, 20 diëten door 22 experts bekeken. Die zullen zorgvuldig geselecteerd zijn (a la Ancel Keys) op hun visie om te bevestigen dat Paleo slecht is. Wie loopt voorop? Vermoedelijk Ornish. Wij kunnen 22 experts aanwijzen die paleo de beste diët vinden. Dat zoort boute uitspraken slaat kant noch wal. Jammer dat de vele lezers van Vriendin dit voor zoete koek slikken.

  Heb ook even bij Vriendin rond geneusd en onder het kopje Weet jij wat jij eet? stond het volgende:

  05.09.2013 – Wist je dat er veel voedingsproducten worden bewerkt vanwege hun smaak, kleur en structuur? Dat is niet zo gezond. Wie een beetje op haar voeding wil letten, kan dit maar beter even lezen. Er zitten namelijk producten tussen waarvan je niet verwacht dat ze zo bewerkt zijn…

  Veel graanrepen bevatten verzadigde vetten en hebben vaak een hoge concentratie aan fructose en maïssiroop. Fructose kan de lever aantasten en zorgen voor enorme pieken in je bloedsuiker. Daarnaast beschadigen ze de alkaline in ons lichaam en dat is erg belangrijk om ons te beschermen tegen ziektes. Toch niet altijd even gezond dus, die graanrepen.

  Frisdrank kun je ook beter laten staan als je gezond wil eten en drinken, ze bevatten namelijk lege calorieën waar je lichaam niets aan heeft. Daarnaast zit er veel suiker in en een hoge concentratie aan fructose. Hetzelfde geldt voor saladedressings. Maar misschien wel de meest ongezonde voedingsproducten, zijn kip nuggets. Ze bevatten meer koolhydraten dan proteïne, bestaan voor de helft uit vet en ze bevatten ongezonde toevoegingen.

  Eet je ’s ochtends ontbijtgranen? Misschien moet je dan overwegen om iets anders te eten in de ochtend. De meeste ontbijtgranen zijn namelijk niet zo gezond. Zo worden er vitaminen en mineralen aan toegevoegd, omdat het anders een ‘leeg’ product zou zijn. Daarnaast bevatten ze veel suiker of fructose maïssiroop. Als er maïs in je ontbijtgranen zit, is het meestal bewerkt. Uit onderzoek is gebleken dat bewerkt maïs de grote boosdoener is voor het veroorzaken van onder andere tumors. Wees dus zuinig op je lichaam en probeer er een beetje op te letten, als je gezonder wilt leven.

  Vind ik zo slecht nog niet.

 288. Beste Annemieke,

  Fijn dat je verbetering ziet in je Crohn’s en dat al zo snel. Dank voor het melden.

  Voor een goed overzicht van alle paleo RCT’s die zijn gedaan verwijs ik naar Dr. Stephan Guyenet. Hij heeft alles op een rijtje gezet en geïnterpreteerd. In de posts vind je links naar de eigenlijke studies. Diverse links staan ook op mijn blog, maar ik weet niet meer precies waar.

  Er lopen momenteel enkele trials naar het effect van paleo op reuma en MS, maar volgens mij nog niet naar het effect op Crohn’s Disease. Anekdotisch zie je dat paleo vaak, maar niet altijd tot verbetering leidt bij Crohn’s.

  De rationale achter het ‘eventuele’ werkingsmechanisme is logisch, dus positieve ervaringen verbazen mij geenszins.

  Succes!

  Melchior.

  http://wholehealthsource.blogspot.nl/2008/10/paleolithic-diet-clinical-trials.html

  http://wholehealthsource.blogspot.nl/2008/10/paleolithic-diet-clinical-trials-part.html

  http://wholehealthsource.blogspot.nl/2009/02/paleolithic-diet-clinical-trials-part.html

  http://wholehealthsource.blogspot.nl/2009/09/paleolithic-diet-clinical-trials-part.html

  http://wholehealthsource.blogspot.nl/2011/01/paleolithic-diet-clinical-trials-part-v.html

 289. Jo tB zegt:

  Wat denk je van Milind Watves CV zoals op zijn website staat?
  http://www.iiserpune.ac.in/~milind/

  “I specialize in not specializing” Dat is jezelf aan alle kanten indekken voor de absurditeiten waarmee je zal komen.

 290. Voor alle duidelijkheid, ik vind je suggestie kortzichtig en gemakkelijk. Heb je het interview met de man beluisterd? Heb je een blik geworpen in het doorwrochte boek waar Gert hier naar linkte (parels voor de zwijnen, zo blijkt onmiddellijk, maar wtf)? Heb je überhaupt mijn post over hem gelezen?

  Ik heb zo de pest aan dit soort leunstoeldooddoeners. Succes verder.

 291. Jo tB zegt:

  Mijn excuses dat ik de plank volledig misgeslagen heb. Ik heb jouw post gemist en daardoor zijn boek niet gelezen.

 292. james zegt:

  Er is wat interessant nieuws van de Framingham study
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24047870?dopt=Abstract
  Er werd gekeken naar hand osteoarthritis in relatie tot ‘ mortality and incidence of cardiovascular disease’. Nou is dat interessant genoeg, maar wat mij opviel was ”Symptomatic (je hebt de symptomen, de pijn) hand OA, but not radiographic hand OA, was associated with an increased risk of coronary heart disease events. The results suggest an effect of pain, which may be a possible marker of inflammation.” Het interessante is dat bij osteoarthritis zonder pijn (röntgen foto) geen effect heeft op hart etc. maar de pijnlijke wel..inflammation again.

 293. James, dat is bijzonder goede vondst. In beide gevallen is sprake van een ontstekingsreactie, maar alleen de pijn is geassocieerd met verhoogd CHD-risico. Dat versterkt Malcolm’s hypothese.

 294. Henriette Das zegt:

  Net bij Kassa Martijn Katan zijn mening over ‘gezonde’ mayonaise… Olijf olie is minder goed dan bijvoorbeeld Zonnebloem olie?

 295. Henriette Das zegt:

  Oh ja vergat ik nog… Zoetstoffen zijn helemaal niet erg

 296. Annemieke zegt:

  De afgelopen dagen heb ik de linken helemaal kunnen doornemen waarvoor dank! Jouw webstek hier is een schatkamer aan informatie! Ik kom hier graag en zal nog wel meer komen lurken. Geduldig lees ik alles, ook alle commentaren want ik wist niet hoezeer de voedingswereld en de wereld van Big Pharma de boel konden bedonderen.

  Nog meer n=1 die ik kan melden zijn het verdwijnen van de kleine huidontstekingen in het gezicht, voortdurend ontstoken nagelriemen, cellulitis en problemen doordat mijn beenspieren voortdurend verzuurden en dan daarna kracht verloren. Ik beweeg nu met een soepelheid zoals ik lang niet meer in mijn leven heb kunnen doen! (ondertussen snap ik nu niet waarom vrouwen zo met cellulitis worstelen als de oplossing zo simpel is, is cellulitis onderdeel van alle laaggradige ontstekingen in het lichaam?)

  Ook val ik voor het eerst in mijn leven zonder problemen af. Dankzij het “wondermiddel” prednison ging ik in 3 maanden tijd van 60 naar 76 kilo, verdwenen mijn spieren meer en meer terwijl ik normaal gesproken gespierd ben en hing er in no-time een hangbuikzwijnachtige vetverzameling op mijn buik en heupen, inclusief striea. Voor de prednison periode had ik altijd moeite om niet verder te vervetten. Die plaatjes van een broodbuik, da’s precies zoals de vorm van mijn buik is en al als kind was. Maar hij wordt rap minder!

  Het is prettig om te ontdekken hoe je relatie met voedsel veranderd. Je wordt er veel minder afhankelijk van. Ik kan nu zelf mijn eten weer baas, in plaats van dat het mij beheerst. Je zit veel sneller vol en functioneert daar vervolgens zonder problemen veel langer op!

  Als er nog meer n=1 is, zal ik het zeker gaan melden.

 297. james zegt:

  Na Jukema en De Graaf nog meer slecht nieuws uit NL
  http://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/Fat-functionality-Why-can-t-we-just-swap-bad-fats-for-good-ones
  Els de Hoog van NIZO zal het wel even uitleggen

 298. Andre zegt:

  Meer verfrissende blikken vanuit down-under: http://www.sciencealert.com.au/news/20130711-24992.html (beetje jammer dat er vervolgens uit geconcludeerd wordt dat men toch vooral niet meer eiwitten moet gaan eten)

 299. Hans zegt:

  Ben ik even het goede item kwijt ? Toch maar even hier dan …
  http://www.foodlog.nl/artikel/voedingscentrum-wil-wetenschap-op-je-brood/

  # 7 van Patrick Savalle
  en # 45 en # 46 van Robert Hoenselaar …..
  Nu maar wachten op een antwoord van dat clubje ,wat niet komt , zich ,,Voedingscentrum ” noemt ;-(

 300. Hans zegt:

  Kijk , Stephan Peters van het Voedingscentrum reageert eindelijk op Foodlog ,niet waar hij dat had behoren te doen http://www.foodlog.nl/artikel/voedingscentrum-wil-wetenschap-op-je-brood/
  Hij kiest ervoor om het tijdelijke condoleance register te tekenen en zijn naam is haas……
  http://www.foodlog.nl/artikel/foodlog-pauzeert-tot-1-januari-2014/

  Zou het tijdelijke coma van FL een opluchting voor hem zijn ? Voordeel is wel dat hij nog een maand respijt heeft en natuurlijk na 1 januari vast eindelijk met een valide reactie komt waar zoveel reageerders op wachten .

  Zijn huidige reactie is wat sneu .

  • james zegt:

   Terug naar AF, U krijgt geen beloning. Misschien is in dit geval de beloning wel verdiend. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Zal nou ook wel geen News Flashes meer van Dick krijgen. Blijkbaar werkte de formule niet zoals Dick had gehoopt, maar dat hadden verschillenden hem hier direct wel kunnen vertellen. Er waren te veel mensen die niet konden reageren op redactionele artikelen en dan gaan ze hun frustraties -vermoed ik- op een andere manier luchten. Noem het zaniken, noem het zeiken, er zijn maar weinig mensen die zaniken of zeiken omdat ze dat zo graag willen. Als ze er al zijn dan moet het toch eenvoudig zijn voor een moderator om zulke figuren te weren? Natuurlijk is dat een vorm van censuur. Maar we censureren allemaal. De hele dag, anders zou je gek worden. Een blog kan niet ontaarden in een free for all, dan begint het te lijken op zoeken naar iets waardevols op de gemeentelijke dump.

 301. Dit is een gemeentelijke dump. De paleobelt :-)! En zelfs Robert komt af en toe iets dumpen waar we wat mee kunnen.

  Dick moet de boel gewoon helemaal open gooien. Dat is de enige manier om het daar weer gezellig te krijgen.

  • james zegt:

   One man’s junk is someone else’s treasure. En ik scharrel graag op de rommelmarkt rond, maar ik ben het ook met Maan eens dat het wel eens moeilijk is om wat terug te vinden. Dat is absoluut geen punt van kritiek, just observatie. Maar laat iedereen zich wel beseffen dat we voor al deze informatie geen cent betalen. Zelfs geen pop-ups hoeven te tolereren. De manier echter waarop Dick het dacht te kunnen doen lukt niet om de voornoemde redenen dacht ik. Daarvoor moet je wel een heel bijzonder getalenteerd en gevarieerd gezelschap rondom de tafel hebben. Ik reserveer voorlopig mijn oordeel daarover.
   Er lopen nog al wat zoekenden rond, verontrustenden, gefrustreerden, betweters enz. enz. En aangezien voeding en gezondheid al een tijdje aardig in de belangstelling ligt -de yuppies worden ouder en de gouden jaren blijken meer verguld dan goud- kun je verwachten dat je je met een blog al heel snel in een mierennest bevindt. Oude vast geroeste meningen en ”vaste overtuigingen” komen op losse schroeven en onzekere mensen zijn hele lastige discussie deelnemers. Zelfs mensen die naar hun eigen mening erg open minded zijn en welwillend om iets te proberen zijn in de grond van de zaak zich maar zelden bewust van het feit dat hun modus operandi er al vanaf de kinderjaren inzit. Met de paplepel ingegoten (pun intended)

 302. Maan zegt:

  Deze dump is wel erg rommelig. Ik denk dat een forum meer overzicht zou geven. Er staat hier een schat aan informatie, maar het is niet terug te vinden.

 303. willem zegt:

  Foodlog, tja.
  Oorspronkelijk vond ik dat blog heel interessant. Ik reageerde daar ook wel. Tot Veerman mij, niet om een bijdrage, maar om een persoonlijk meningsverschil/misverstand, ‘achterlangs’, boycotte. Let wel: zonder daarvoor een argument te geven.
  Ja, ook vreemde snuiters kwamen langs. Zelfs mensen met een min of meer fascistische inborst. Zo herinner ik mij dat ene Pollemans (?), die zich overigens toen nog niet zo noemde, met een totaal misplaatste fascistische leus kwam aanzetten. Daar reageerde ik destijds erg verontwaardigd op. Deze week kreeg Hendrik Jodokus Kaput (‘gestaffelde … Schiphol dicht…’) ervan langs van Wouter Klootwijk, omdat hij nogal beladen teksten gebruikte. Kijk, bij dit soort grappen kan ik me voorstellen dat een moderator ingrijpt, wat Veerman in beide gevallen overigens niet deed. Wel had hij, bijna, Guido de toegang ontzegd; zo vreemd. Mensen die een reactie geven die getuigt van onbenul, plank misslaan, laaggeletterdheid, of boosheid, die moet je niet willen weren. Wel mee in discussie gaan, als dat mogelijk is (zie onze Robert).
  Naast die volkomen absurde sterrenkolder lijkt me het kernprobleem van FL dat de redactie gaat kwijlen bij een bijdrage van de een of andere Wageningse prof, het Voedingscentrum, of een ander figuur die een zekere functie bekleedt. Daarmee de weg vrijmakend voor vaak ongegeneerde en onbeargumenteerde hersenspoelerij, propaganda, dan wel de ‘Unilevertruc’.
  Tel daar de opzettelijk pseudofilosofische taalknoeierij van Veerman bij op (niet te volgen voor de gemiddelde lezer, en daarmee dus FL de geur van grootsheid aanpratend) en tekortkomingen van Foodlog zijn benoemd. Jammer, want in principe heeft Veerman oorspronkelijk een prachtige formule gelanceerd, met een even prachtig uitgangspunt: bewustmaking van alles wat met voedsel te maken heeft, op een kritische en verantwoorde wijze..
  Ben benieuwd naar de aanstaande formule. Ik zal wel niet uitgenodigd worden, maar te hopen valt dat de poorten geopend worden voor iedereen (ook Guido!) die geen misbruikt maakt van de openbaarheid ervan door te kwetsen, dan wel zich te bedienen van onfatsoenlijk taalgebruik. Onnozelheid mag nooit een argument zijn om te weren. En zonder sterren, dat dan weer wel..

 304. Folkert zegt:

  Maan, ik heb op Google Chrome een aparte map gemaakt. Die heb ik MM genoemd, naar het MaanMannetje. Van elk artikel wat Melchior heeft gescreven heb ik daarin een link geplaatst.
  Wil ik iets nalezen dan klik ik de link aan. De artikelen zijn niet zolang.
  Vind ik een werkzame structuur. Een concordantie zou natuurlijk voortreffelijk zijn. Die vindt je echter nergens, alleen in sommige bijbelvertalingen. Op Foodlog is geen enkele structuur aangebracht. Doelloos kan je daar ronddolen zonder ooit weer iets te vinden. Archiveren is een vak. Iets opbergen, zodat het daarna nooit meer te vinden is, kan iedereen. Eigenlijk moet je zorgen dat het allemaal in je kop zit, en zelfs dan kan het verloren gaan. En nu een glas rode wijn met een stukje Kaas. Je weet toch dat de Maan van Kaas is.

 305. Maan zegt:

  De kaas is van Maan! Ik eet vanavond hetzelfde, Kaas met wijn. 😀
  Dat is een slimme truc. Maar ook in alle commentaren zitten veel links en informatie. Ik probeer hier wel eens te zoeken maar dat is erg lastig.

 306. Precies, in de commentaren zit vaak geweldige info. Ik heb ook nog geen goede methode gevonden om te zoeken in de commentaren. Geen idee hoe je zo’n blog en de commentaren zou kunnen categoriseren en doorzoekbaar maken.

  Veel veldwerk dezer dagen (brandjes verslaan ;-)) dus vandaag weer de hele dag afwezig…

 307. Maan zegt:

  Een blog is niet echt gemaakt op nazoekbaarheid. Het is meer vluchtig.
  Een forum of een bulletin board is makkelijker doorzoekbaar en beter in categorieën in te delen. Het bundelen van relevante informatie op onderwerp is ook mogelijk.
  Ook kun je duidelijker alle nieuwe post zien.
  Aangezien je lezers zich verdubbeld hebben, en de discussie zo levendig is, zou ik je aan raden over te stappen.
  Echt moeilijk is het niet, wel werk. Een fietsenmaker kan de was doen.

 308. Jo tB zegt:

  Melchior, je kunt zoeken via het zoekveld. Ik heb Noakes ingevuld en kreeg als resultaat.
  Professor Noakes I got my tummy back
  Negeer de sirenen
  Zoet bloed
  En toen ging de diëtisten door het lint.
  Ron Rosedale Vet is (kon Noakes niet vinden in dit artkel)
  Ritola maakt
  Broodje Ei(wit)
  Top inspanninsfysioloog

  Dus krijg ik de indruk dat ook in de commentaren wordt gezocht.
  Ik heb het ook geprobeerd door op een tag te klikken en dan krijg je ook alle artikelen die die tag heeft meegekregen. (Tim Noakes staat niet bij de tags).
  Mijn vraag is kun je een tag achteraf nog toevoegen? Wanneer je iets interessants (een link b.v.) in een comment ziet kan je er dan een tag van maken en toevoegen aan het artikel? Vooral wanneer iemand iets off topic plaatst zou dat een idee zijn.
  Je hebt nu alle artikelen in Uncategorised geplaatst. Je zou een aantal categoriën maken waardoor je artikelen kunt grouperen. We kunnen gezamenlijk wel een lijst van categoriën kunnen samenstellen denk ik.
  Helpt dit?

 309. Cikala zegt:

  Als je in het zoekveld eerst naar bv Noakes hebt gezocht, zoals Jo boven aangeeft, kun je daarna met een zoekterm, bv ook Noakes, in de zoekfunctie van je browser in ieder artikel met commentaren zoeken. Je kunt dan met ‘volgende’ springen naar de gevonden hits. Als de zoekterm niet voorkomt in het artikel met commentaren, zie je dat meteen. Je moet wel goed spellen. Als bv Noakes ook vaak wordt geschreven als Noaces, kun je ook zoeken met alleen Noa.

 310. Edwin zegt:

  Misschien is een Google Search Engine plugin een oplossing om meer specifiek te zoeken in de berichten (en commentaren?)? http://wordpress.org/plugins/google-custom-search/ (Heb er geen ervaring mee, maar ik dacht even hardop…)

 311. Maan zegt:

  Gisteren zocht ik iets over base en zuren in je dieet. We hebben het daar een keer over gehad in de commentaren. Kan het helaas niet vinden 😦

 312. Hallo Jo en anderen. Dank voor alle tips! Ik zal ze goed doorlezen en proberen er iets mee te doen. Intussen heb ik (enigszins off topic) zelf het gevoel dat ‘nested comments’ toch iets meer structuur geven in de reacties. Eigenlijk zou ik daar een poll op los moeten laten.

  Overigens is Alex volgens mij in staat om alles, maar dan ook alles terug te vinden :-).

 313. Fien zegt:

  Ik kan hier jammer genoeg ook nooit vinden wat ik zoek. Maar via Google gaat het prima. Meestal dan. In dit geval gewoon “zuur base melchior meijer” intikken.

 314. Edwin zegt:

  Nog specifieker om binnen dit blog te zoeken:
  zuren+basen site:melchiormeijer.wordpress.com in Google.
  En uiteraard kun je ook nog de zoekfunctionaliteit van je internetbrowser gebruiken om door grote lappen tekst te zoeken. Dit laatste gaat wel per post+de reacties daarop…

 315. Maan zegt:

  Ja tnx, dat zocht ik.

 316. sigme zegt:

  Oh, alsjeblieft niet de geneste reacties weer aanzetten! Ik kan nu tenminste steeds bijlezen, dat kan ik niet in die springsprongstructuur waarin er her en der reacties tussen reeds geplaatste reacties komen te staan. Een forum zou wel sommige zaken verbeteren (kunnen citeren bijvoorbeeld, dat is handig), maar het opent ook hele andere mogelijkheden. Dan kan iedereen een draad met een nieuw onderwerp starten bijvoorbeeld. De betere goeroeleiding gaat dan wat verloren ;).

 317. Andre zegt:

  Op de meeste forumsoftware kun je instellen dat in een bepaald forum alleen de beheerder(s) een nieuw onderwerp mogen starten. Zo zou Melchior dus een categorie kunnen maken waarin hij voor iedere blogpost een topic start voor de discussie. Daarnaast misschien een categorie waarin iedereen nieuwe posts kan maken.

  Een andere mogelijkheid zou misschien zijn om http://disqus.com/ te gaan gebruiken voor de comments (dan blijft alles dus binnen dezelfde site), maar geen idee of daar ook bruikbare voorzieningen inzitten om alles beter volgbaar en doorzoekbaar te maken.

 318. “De betere goeroeleiding gaat dan wat verloren.”

  Ha, ha, ha. Goed idee, Sigme! Ik ga straks kijken of WordPress een mogelijkheid tot forum biedt. Ik kan natuurlijk ook gewoon wachtwoord en gebruikersnaam openbaar maken, zodat alle 6 lezers zelf kunnen posten :-).

  Dat is misschien helemaal geen gek idee.

 319. Shit, geen forumoptie :-(. Coming ‘soon’ (hoop ik ;-)): ‘Op naar het volkoren hartinfarct’.

 320. Pieter zegt:

  MM: “Ik kan natuurlijk ook gewoon wachtwoord en gebruikersnaam openbaar maken, zodat alle 6 lezers zelf kunnen posten :-)”

  Zelf posten of artikelen wijzigen, comments aanpassen, het wachtwoord wijzigen en daarmee het blog kapen of gewoon het hele blog verwijderen. Zomaar een greep uit de mogelijkheden, wanneer in bezig van gebruikersnaam en wachtwoord.. Je meent het niet serieus, hoop ik.
  Met een forumstructuur ben jij de admin (met eventueel een of meer moderators) die gebruikers rechten (reageren, topic starten, etc) kan toekennen, maar dan houd je wel zelf de zeggenschap over het blog/forum.

  Overigens hoeft van mij het blog niet direct op de schop, zoals al aangegeven in een aantal reacties zijn er wel handigheidjes waarmee gezochte info gevonden kan worden.

 321. Folkert zegt:

  Het begint hier aardig professioneel te worden. Dat op Google zoeken heb ik gedaan, naam+ naam+naam+naam, bevalt uitstekend. Doe ik bij de concurrent en ik vind dit:
  http://www.foodlog.nl/artikel/melchior_meijer_over_5_actuele/
  Toen wist ik weer waarom dit blok zo prettig is om te lezen.
  Nog niet meegemaakt dat ik in de zeik werd genomen omdat ik een partij voor de blote kont weg klets.
  Van de dingen die mijn belangstelling hebben maak ik van het artikel en de commentaren, het is altijd een keer afgelopen, een pdf.
  Die sla ik op in mijn archief !
  Een van de commentaren was van Melchior over de inhoud van de sigaret, bijvoorbeeld. Direct opslaan zoiets.

 322. guidovogel zegt:

  Wel apart dat Melchior het Dr. Frank dieet “hoog vet” noemt. Er zitten inderdaad weinig koolhydraten en voldoende eiwitten in, maar weinig vet. Heb eens zitten tellen in die dagmenu’s. Je komt niet veel verder dan 1.200 Kcal per dag. Daar val je wel van af (met honger).

 323. Steeds meer havo-meisjes met Schijf van Vijf diploma ‘geschokt’ over adviezen Tim Noakes. Ik weet uit ervaring dat ze je letterlijk voor de voeten kunnen spugen.

 324. Hans zegt:

  Op Fl weer een arrogante stuiptrekking van het Voedingscentrum bij monde van Stephan Peters , heeft die man een betonnen plaat voor z’n harses ?
  Prachtig hoe Robert Hoenselaar er met gemak gehakt van maakt #1
  http://www.foodlog.nl/artikel/behoudenheid-is-de-kracht-van-het-voedingscentrum/

 325. Het is veelzeggend dat de krant Peters steeds opnieuw een platform geeft, terwijl hij nooit in gaat op de vragen die zijn kattebelletjes oproepen.

 326. Fien zegt:

  Opvallend ook hoe weinig inhoud dat artikeltje van Peters heeft. Het gaat nergens over. Maar ja, de man heeft ook maar vier rode Foodlog-appeltjes achter zijn naam en Hoenselaar lekker vijf. (Foei Fien, niet zo kinderachtig doen.) Citaat Hoenselaar:

  “De Eetmeter werkt niet. Ik heb vaak genoeg een dagvoeding ingevuld. Zelfs als je precies eet wat het VC aanraadt, geeft het programma aan dat je deficiënt bent in het een en ander.
  Mensen die ongezond eten, zullen nooit met de Eetmeter werken. Mensen die wel gezond eten, worden er alleen maar onzeker van. Want zelfs als je 5 sneetjes volkoren brood, 2 stuks fruit, 2 ons groenten, een paar porties melkproduct, olijfolie en noten eet, zou je het nog niet goed doen.”

  Ik zou eerder concluderen dat de Schijf van Vijf niet werkt. 🙂

  Peters: “Erg degelijk en grondig is onze manier van werken in ieder geval. De voedingsadviezen die hier uit voortkomen, maken hun gezondheidsbeloftes dan ook waar.”

  Hoenselaar: “Is dit ooit onderzocht dan?”

  🙂

 327. willem zegt:

  Ach, Stephan spreekt voor zijn broodheer. Hij kwam hier, en elders, al vele malen voorbij. Een toxicoloog die zich als voorlichter opwerpt, dan wel in die hoedanigheid wordt opgeworpen. Hebben ze daar bij het VC geen daartoe opgeleide, bekwame, echte voorlichters? Of legt een dr. meer gewicht in de voedingsschaal?
  Hoe dan ook, het artikel dat ik eergister las, en waar Hans naar verwijst, bewijst ondubbelzinnig dat het Voedingscentrum niet bij machte is om inhoudelijk de kritiek op zijn functioneren te weerleggen. Daarom deze oppervlakkige bijdrage, om de even oppervlakkige lezer zand in de ogen te strooien.
  N.B. Was daarnet even in de supermarkt. Jumbo. Kijken of er ook pakjes met plakjes wilde zalm lagen, voor bezoek vanmiddag. Jawel, hoor: sockeye, dus dat moet wel goed zijn. En bij lezing te moeten constateren dat er SUIKER aan is toegevoegd. Hoe diep is de voedingswereld gezonken.

 328. Wacht even, Willem. Was het gravad lax? Daarbij wordt suiker gebruikt voor het fermentatieproces, maar er blijft niets meer van over.

 329. willem zegt:

  Even kijken, Melchior.
  ‘Hout gerookte Sockeye wilde zalm. Rijk aan Omega-3 vetzuren. MSC-kermerk. Lang gesneden plakken. Suikers 0,4 g. Ingredienten: wilde zalm, zout, suiker, rook, Sockeye zalm, gevangen in de Sille Oceaan.(verderop: afkomst: gevangen uit de koude wateren van Alaska)’
  En verder nog wat niet terzake doende informatie. Bijna 5 euro, dat wel, voor 100 gram.
  Kun jij daar wijs uit worden v.w.b. gravad lax? Komt in ieder geval dus niet uit Scandinavie.

 330. Fien zegt:

  Suikers 0.4 gram, dat zijn drie of vier korrels, Willem. 🙂 Daar ga je je toch niet druk over maken?

 331. willem zegt:

  Ben je gek, Fien..
  Natuurlijk niet. Maar ik was, ben dat eigenlijk nog steeds, verbaasd dat er suiker in zit. Waarom is dat nodig, terwijl je met deze wilde zalm toch refereert aan het begrip ‘gezond’ ?De zalm wordt al geconserveerd door het roken. Dus, denk ik, moet die suiker toegevoegd zijn voor de smaak. Vis verzoeten. Rare wereld..

  • Willem, het lijkt me sterk dat hier sprake is van daadwerkelijk gerookte zalm. Bij de massawaar in de supermarkt is meestal rookaroma gebruikt. Dat rookaroma bestaat uit bestanddelen in houtrook, maar het conserveert nauwelijks. Vandaar vermoedelijk dat beetje suiker. Dat overigens volstrekt onschadelijk is.

   Echte gerookte vis heeft geen aanvullende conserveringsmiddelen nodig. Maar die wordt dan ook niet oud 🙂 . Mocht je ooit in Zuid Zweden komen, ga dan even langs bij rokerij Vägga in Karlshamn. Waarschuwing: je komt terug en gaat dan te veel geld uitgeven 🙂 .

 332. Fien zegt:

  Ik las ergens, waar weet ik niet meer, dat suiker wordt toegevoegd aan gerookte zalm om het vele (toegevoegde!) zout een beetje te dempen. Ja inderdaad, rare wereld.

 333. willem zegt:

  Mooie rokerij, daar in Karlshamn.
  Ach, dit was maar een zijpaadje, uit verbazing over dat suiker in sockeye zalm. En Fien heeft waarschijnlijk gelijk met haar opmerking dat suiker als demping van een teveel aan zout wordt gebruikt.
  Waar het feitelijk om ging, was dat artikel van Peters, namens het Voedingscentrum, waarin hij rechtpraat wat krom is. Feitelijk praat hij niks recht, want argumenten ontbreken. En die zijn blijkbaar ook moeilijk te vinden.
  Dat het VC steeds meer kritiek krijgt uit diverse hoek is terecht. Het Centrum maakt er aantoonbaar een wanboel van. En dat is heel kwalijk, gelet op de positie waarin dat communicatiebureau zich bevindt!

 334. Fien zegt:

  Ik was boodschappen doen in de biowinkel en dacht eraan naar de gerookte wilde zalm te kijken. Een ons kost 6.75 uiri! Rond de zalm klotsen zichtbaar (eigen?) sappen. Thuisgekomen de site van de producent: wildealaskazalm.nl bezocht. Daar lees ik onder de kop “Herkomst”:

  “De zalm wordt binnen 24 uur na vangst verwerkt. Hij wordt koud gerookt, vacuüm verpakt en dan in de verpakking zelf verhit, waardoor alle bacteriën gedood worden. Daarom is deze zalm in zijn originele verpakking 18 maanden lang, ongekoeld, houdbaar. Dit zonder toevoegingen van bijvoorbeeld conserveringsmiddelen en zout!”

  Toch staan zout en suiker bij de ingredienten op het pakje. Hm.
  Ze organiseren zelfs zalmreizen naar Scandinavie, dat lijkt me net iets voor jou, Willem. 🙂

  • Henriette Das zegt:

   Euh, ik maak me even zorgen over in de verpakking zelf verhit, is dat plastic? Daar hoef je dan niet blij van te worden.. Weekmakers, ftalaten…

 335. willem zegt:

  Het gaat om het woordje ‘bijvoorbeeld’, Fien. Lees de zin maar eens zonder dat woord: ‘Dat (die lange houdbaarheidsperiode, w.) zonder toevoegingen van conserveringsmiddelen en zout’.
  Dat zout wordt genoemd (is conserveringsmiddel), lijkt me marketing. Suiker is ook een conserveringsmiddel, trouwens. Je kunt zout en suiker ook zien als smaakmakers: geen middel om te conserveren.
  Ach, zo wordt in de levensmiddelenhandel aan alle kanten de juridische grens opgezocht. Daarbinnen blijven, maar toch de klant een loer draaien, dat is een sport op zich in die wereld.
  En naar het Noorden afreizen? Voorlopig mijn werkjes (tuinen en schrijven) toch maar even voorrang geven.
  Blijft de langzamerhand opkomende vraag boven de markt hangen: ‘Welke gerookte zalmfilet heeft onze voorkeur’?
  Dus: aan welke echt wildgevangen zalm wordt het minst geprutst? En is betaalbaar??

 336. Fien zegt:

  Kunnen we de zalm misschien zelf roken? In zo’n rookoventje. Ja, ik vraag maar wat, ik heb er geen verstand van.

 337. Fien zegt:

  Trouwens, ze mogen toch niet zeggen “koud gerookt” als het rookaroma is? Zou bij de wilde spinnen af zijn.

 338. Folkert zegt:

  Fien, natuurlijk kan je de zalm zelf roken. is niet zo moeilijk.Moed, geduld en beleid. Ik heb paling gestroopt en gerookt. Je kan er voor in een Chinese Toko op de Gelderse Kade een rookton kopen of een oventje zoals Alex aangeeft. Het probleem is echter, hoe kom je aan een Alaska zalm ? Op de markt koop je een zalmforel en dat is het. Die zalm waar jij het over hebt lijkt mij in het geheel niet verkeerd. Over dat verhitten in de verpakking zou Wouter de Heij iets meer kunnen vertellen. Het is zijn vakgebied. Kom op, Wouter. Er is niks mis met dat verhitten ?

 339. Alex zegt:

  Willem, misschien is dit een optie? http://www.gelderlander.nl/archief/zalm-met-een-rooksmaakje-1.2700355 ouderwets gerookte vis

  Qua prijs vergelijkbaar met jouw aankoop: http://zalmhuissteur.nl/producten/producten&mc=1 alleen komen er nog behoorlijk wat bezorgkosten bij, maar als je zelf in Monnickendam langsgaat niet… 😉

 340. Alex zegt:

  Hier Folkert: http://www.visoptafel.nl/verse-vis/zalm/wilde-zalmfilet-alaska.html

  Nog wel meer opties voor andere vis/schaal/schelpdieren ook. Ze hebben ook kant en klaar gerookte sockeye, maar helaas momenteel niet op voorraad (Onze wilde gerookte sockeye zalmfilet is afkomstig uit het verre Alaska en heeft een unieke smaak.) 12,95 euro voor 250 gram.

 341. Alex zegt:

  Bij de link van de rookoven staan ook andere opties en tevens recepten. 🙂

 342. willem zegt:

  Dank, Alex. Zo nu en dan ga ik op zaterdagochtend naar de Zeeverse Vismarkt in Wieringen. Heerlijk verse vis! Even doorrijden naar Monnickendam moet mogelijk zijn.
  De tekst van Steur lezende, valt me deze op:
  ‘Meestal is hij gerookt en geseald tot maximaal vier weken houdbaar.’
  En dan deze via Fien:
  ‘De zalm wordt binnen 24 uur na vangst verwerkt. Hij wordt koud gerookt, vacuüm verpakt en dan in de verpakking zelf verhit, waardoor alle bacteriën gedood worden. Daarom is deze zalm in zijn originele verpakking 18 maanden lang, ongekoeld, houdbaar. Dit zonder toevoegingen van bijvoorbeeld conserveringsmiddelen en zout!’
  Wel, Wouter, laat je licht eens schijnen over deze materie en voor ons, onnozelen!

 343. Alsnog mijn vraag: wordt hij in het plastic verhit? how about de Ftalaten etc? in deze uitzending gaat het alleen over baby’s, maar ik wil die troep sowieso niet in mijn eten. Van Minister Schippers hoeven we hier niet over te weten. http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/2013/afleveringen/19-12-2013/hormoonverstorende_stoffen_zijn_gezondheidsrisico_voor_baby

 344. Fien zegt:

  Vraag je dat aan mij, Henriette? Geen idee, hoe zou ik dat moeten weten, ik citeerde alleen van de website. Ik doe al jaren mijn best om dat soort troep te vermijden: Glazen voorraadbussen, eten invriezen in de nog altijd fantastische pyrex ovenschalen, noodvoorraadje groenten (vooral gepelde tomaten zijn berucht met hun zuur) ook in glas, kassabonnen niet langer dan een paar seconden vasthouden, enzovoort Maar er zit een grens aan. Bovendien ben ik toch al oud en maakt het voor mij niet zoveel uit. Ik zal niet doodgaan aan die troep in plastic. 🙂

 345. klopklop1 zegt:

  Fien, om *koud* te roken heb je wel een speciaal rookoven-stookdingetje nodig. Alle gewone rookovens roken warm. Heel lekker, maar dat maakt vis niet houdbaar.
  Voor koudroken zijn verschillende oplossingen. Ikzelf heb dit dingetje: http://www.rookovens-online.nl/a-26309447/rookovens-amp-rookkasten/cold-smoke-koudrookgenerator-vierkant-15-x-15-x-4-cm-incl-zak-rookmot-recepten/
  Reuze charmant en het werkt ook nog, al moet ik wel per se de bijbehorende rookmot gebruiken.

 346. Hans zegt:

  Kijk aan , het Voedingscentrum heeft een nieuwe directeur , verbazingwekkend , NOT , afkomstig van Unicl€v€r . Waarom moet ik opeens aan een tentakel denken ❓ 😉
  http://nl.linkedin.com/pub/gerda-feunekes/5/2b0/280

 347. Ha, ha, ha, Hans. Als het Voedingscentrum humor had, dan was dit een ijzersterke 1 aprilgrap.

 348. willem zegt:

  Hans. Het is door dit soort grapjes dat de adviezen van het Voedingscentrum al bij voorbaat gewantrouwd worden. Maar denk er om, zij is niet de enige daar die banden heeft, of had, met voedingsgerelateerde bedrijven. Elders gaf ik al voorbeelden.
  En dan hebben we het niet eens over het zich laten subsidieren van dit Centrum door de voedingsindustrie.
  (Heb net de laatste pastinaken en schorseneren van de tuin gehaald. Enkele planten laten staan, voor het zaad. Nooit eerder beleefd dat groenten als spinazie en rucola al zo ontwikkeld waren op 1 april.)

 349. Maan zegt:

  De tuin staat hier gewoon vol, het is echt door eten nu, anders heb ik geen plek voor de zaailingen.
  En dan te bedenken dat ik vorig jaar pas gestart ben op deze manier en alles kaal en bevroren was.
  Het voedingscentrum is dom, en ze bewijzen dat keer op keer.

 350. willem zegt:

  ”Het voedingscentrum is dom, en ze bewijzen dat keer op keer.’
  Zou dat zo zijn, Maan?
  Dat voorlichtingsbureau bestaat uit mensen. Die mensen wordt brandstof geleverd door de Gezondheidsraad, o.a. Ook daarin zitten mensen.
  Al die mensen hebben hun sporen verdiend in de voedingsbranche, dan wel afgeleiden daarvan. En al die mensen zijn opgeleid, al dan niet met onafhankelijk wetenschappelijke informatie, binnen Wageninge vooral, hebben baantjes gehad, al dan niet binnen de voedingsbranche, en hebben, kortom aldus een geknede vooropleiding gehad. Veel van die mensen hebben functies bekleed bij Unilever, c.a.
  En dan worden aanbevelingen geformuleerd om gezond te eten. Wie denkt dan echt dat hier aanbevolen wordt op basis van onafhankelijk wetenschappelijk, en breed, actueel, onderzoek?
  Nee, dan krijgen ‘we’ problemen, dus er wordt zodanig geformuleerd dat de grootindustrie met een beetje minder vet, zoet en zout in het eten, de hoedster van gezondheid is!
  Slim bedacht. Zeker niet dom.

 351. Hans zegt:

  @ Willem , ik ben er wel klaar mee ….. , met elke (R)overheid 😉
  Maar hier van alles :
  https://www.google.nl/#q=code+gezondheidsraad
  Onbegrijpelijk en vooral mist of beter mest !

 352. Hans zegt:

  Dit is wel een mooi verhaal , ,,,,,,,,mwoah ….:roll:
  Leuk onderwerp hier 😳

  Klik om toegang te krijgen tot 20101027.pdf

 353. Eens met Willem. Het is allemaal zeer uitgekookt. Er zit een systeem in. En het werkt. Die paar mensen die inzien dat Voedingscentrum en Gezondheidsraad verlengstukken of zelfs instrumenten van de grote jongens zijn, zijn totaal irrelevant voor de business. Niemand neemt er verder notie van. En anders is er altijd Foodlog om het gepeupel van je onafhankelijkheid te overtuigen 🙂 . No questions asked.

 354. Maan zegt:

  Dat het voedingscentrum bevolkt zou worden door domme mensen, bedoelde ik niet. Het instituut als zodanig vind ik dom. Het heeft onduidelijke motieven, het mist slagvaardigheid, je kunt er geen gesprek of discussie mee voeren en het is niet aanspreekbaar op het gedrag. Het pretendeert leiding te geven, maar is niet aan te spreken op verantwoordelijkheid.
  Het gedrag van een kleuter, maar een volwassen organisatie. Naar mijn bescheiden mening dus dom.

 355. Maan, de uitvoerenden daar zijn inderdaad dom en zeer volgzaam. Anders hadden ze er niet gezeten. Dat zijn ongetwijfeld de belangrijkste selectiecriteria bij de rekrutering.

 356. Hans zegt:

  Zie nu dat ik gisteren 1 april linkjes plaatste die ik niet bedoelde zelfs niet als grap.
  Nog een poging…..

  De gezondheidsraad is onafhankelijk volgens eigen zeggen 😉
  http://www.gezondheidsraad.nl/nl/over-ons/onafhankelijkheid

  Om die onafhankelijkheid te bewijzen hebben ze een code in het leven geroepen , alles klopt dus 🙂

  Klik om toegang te krijgen tot codedigitaal2012NL.pdf

 357. willem zegt:

  De uitvoerenden bij het Voedingscentrum zijn met handen en voeten gebonden aan het beleid van de instelling. Degenen die dat beleid bepalen, zijn verantwoordelijk voor de uitvoering. Dus is niet het Centrum als instituut verantwoordelijk, maar de beleidsbepalers. En daaronder zitten veel te veel mensen die direct dan wel indirect verbonden zijn met de voedingsmiddelenbranche. Al hoe onafhankelijk ze ook zeggen te zijn, en hoe stellig de protocollen ook spreken van onafhankelijk wetenschappelijk handelen, ze hebben alle schijn tegen.
  De vraag die ik al zo vaak stelde: waarom op deze posities geen serieuze en breed georienteerde wetenschappers benoemen die geen banden hebben of hadden met belangengroeperingen?
  Deze argumenten gelden uiteraard ook voor de Gezondheidsraad. Deze geeft de Richtlijnen goede voeding (1986, daarna 2006 en nu gepland voor 2015, meen ik) waarop jan en alleman zich baseert.
  Zij doet dit ‘op basis van de huidige wetenschappelijke stand van zaken v.w.b. voeding en gezondheid’.

 358. Stephan Guyenet’s 1 april post is in dit verband leuk, Willem. Hij ziet het als een grap, maar zijn satire schetst de trieste status quo. De benoeming van Feunekes is de zoveelste bevestiging daarvan.

  http://wholehealthsource.blogspot.nl/2014/04/new-position-with-nestle.html

 359. willem zegt:

  Humor!
  Je weet, humor heeft in wezen een heel serieuze lading.
  Je mag dit zelfs zwarte humor noemen.
  Feunekes als gloednieuwe Sirene van het Voedingscentrum. En we weten wat het doel van Sirenegezang is..

  Zo, laatste boerenkool van de tuin gehaald. Ging al lekker doorschieten. En daarnet gegeten: heerlijk!

 360. Melchior, ben jij ook al aangepakt door het voedingscentrum?

  zie http://www.ahealthylife.nl/voedingscentrum-pakt-kleine-blogs-genadeloos-aan/
  Juglen Zwaan: “De afgelopen week zocht de eigenaar van NLBewustgezond contact met mij. Hij had een kritisch artikel geplaatst over het Voedingscentrum en dat was bij deze instantie in het verkeerde keelgat geschoten. Het zat ze zo erg dwars dat Matthijn Tromp, de eigenaar van deze blog, al gauw een sommatie van het advocaten bureau Barents Krans op de deurmat vond.
  In de brief wordt een rectificatie geëist op straffe van een boete van €1000,- per dag indien deze niet wordt ingewilligd.”

 361. Ik doe mijn best, Yvonne 🙂 .

  https://melchiormeijer.wordpress.com/2014/07/07/paleo-tussen-de-oren/#comment-25533

  Overigens zou het VC geen schijn van kans maken voor de rechter. Apart dat die man zich laat intimideren door een stel blaaskaken van advocaten… Ze hebben echt geen poot om op te staan.

  Ik heb trouwens veel ergere dingen gezegd. En er zal meer volgen.

 362. Gert van der Hoek zegt:

  Belangrijk artikel, gisteren gepubliceerd in “Nutrtion”. Ik ben benieuwd hoe dat ontvangen wordt. Doodzwijgen?

  Dietary Carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management.

  Critical review and evidence base

  July 18 , 2014

  [URL=”http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/fulltext”]Link naar volledige artikel in Nutrition[/URL]

  Abstract
  The inability of current recommendations to control the epidemic of diabetes, the specific failure of the prevailing low-fat diets to improve obesity, cardiovascular risk or general health and the persistent reports of some serious side effects of commonly prescribed diabetic medications, in combination with the continued success of low-carbohydrate diets in the treatment of diabetes and metabolic syndrome without significant side effects, point to the need for a reappraisal of dietary guidelines.

  •We present major evidence for low-carbohydrate diets as first approach for diabetes.

  •Such diets reliably reduce high blood glucose, the most salient feature of diabetes.

  •Benefits do not require weight loss although nothing is better for weight reduction.

  •Carbohydrate-restricted diets reduce or eliminate medication.

  •There are no side effects comparable to those seen in intensive treatment with drugs.

 363. Marcel Crok zegt:

  Dat jij, Melchior, nooit een brief van het Voedingscentrum hebt gehad doet je reputatie geen goed zou ik zeggen :)))
  http://www.ahealthylife.nl/voedingscentrum-pakt-kleine-blogs-genadeloos-aan/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s