Heb jij al een Efsatje (ofwel een Eurovetlever)?

SugarSubsidies

Voor de meesten van ons zal het gaaaaaaaap nieuws zijn – de ultieme ver van het bed show – maar aangezien je zelfs als hardcore paleo meestal op de een of andere manier een soort van deel uitmaakt van de samenleving toch maar even wat over die rare EU-stunt van vorige week. De European Food and Safety Authority heeft bepaald dat een levensmiddelenfabrikant, let op, een gezondheidsclaim mag plakken op, let op, een product, let op, wanneer hij 30 procent, let op, van de suiker in dat product, let op, vervangt door, let nu extra op, ga vrij naar Freek de Jonge met een vergiet op je kop in het aanrechtkastje zitten… fructose.

Als je 30 procent van de suiker (sucrose = 50% glucose/50% fructose) in je meuk vervangt door pure fructose, dan mag je er een gezondheidsclaim op plakken. Er zit dan dus méér fructose in.

Hier een stuk in The Guardian

Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha.

Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha.

bang-head-here

Als reden geven de Grain Brains in Brussel of waar ze hun ruftende bestaan ook uitzitten op dat fructose de bloedsuikerspiegel minder verhoogt dan glucose. Als we met z’n allen meer fructose dan glucose consumeren, dan verlagen we de totale Europese bloedsuikerspiegel en zullen we de toch een pietsie angstaanjagende vormen aannemende diabetesepidemie fors indammen. Zo redeneren deze broodhoofden :-). Gevoel voor humor valt ze niet te ontzeggen.

O my freakin’ Lord.

Naar welke onderzoekers hebben deze ambtenaren zitten luisteren? Wiens belang behartigen ze? Zijn ze echt zo onvoorstelbaar stupide? Een schoolkind weet tegenwoordig dat juist fructose in hoeveelheden die groter zijn dan de enkele grammen die je dagelijks met fruit naar binnen kunt werken causaal gerelateerd is aan het metabool syndroom: viscerale vetopslag, hyperinsulinemie, hoge bloeddruk, verstoord (atherogeen zo je wilt) lipoproteïneprofiel, prediabetes, diabetes, maar ook jicht en hartfalen. We hebben het daar al zo vaak over gehad dat ik maar niet zal uitweiden.

Niettemin even een paar dingetjes. Als je relatief veel fructose binnenkrijgt, zet je lever dat onmiddellijk om in triglyceriden. Een gevolg is dat er veel kleine, dichte LDL-deeltjes gaan circuleren, terwijl het gehalte HDL-deeltjes daalt. Allemaal geassocieerd met ellende, hoewel dat verband waarschijnlijk niet causaal is. Die zieke waarden zijn vermoedelijk vooral een proxy voor het eigenlijke probleem: crap-voedsel. Interessanter is dat een deel van die vanuit evolutionair perspectief belachelijke triglyceridenvloed na verloop van tijd blijft hangen rond de levercellen. Je krijgt dan, gezellie-gezellie, een non-acoholische vetlever. Dit fenomeen is al epidemisch, ook onder de niet deugende jeugd, en zal nu natuurlijk alleen maar verder toenemen. De EFSA-geïnduceerde vetlever, ofwel het Efsatje, met dank aan Keimpe. Een Efsatje gaat overigens vaak, maar niet altijd, gepaard met een Cohennetje, ofwel de tarwebuik, maar dat terzijde. To the point. Met zo’n Efsatje ben je nog niet jarig. Je lever luistert dan namelijk niet meer naar ondermeer insuline. Het gevolg is dat hij overgaat tot ongeremde gluconeogenese. Hij spuit ladingen glucose in het bloed. De betacellen pompen massa’s insuline uit, maar het mag niet baten, het Efsatje is doof als een kwartel. Zelfs Milind Watve kan volgens mij niks uitrichten. Het resultaat is dat de bloedsuikerspiegel uiteindelijk, als er geen vetcellen meer zijn om de suikervloed in te dumpen, ver boven NAP komt, exact wat de EU-mongolen hopen te voorkomen.

Voor wie het nog niet weet, de pathofysiologie van jicht is erg leuk. Het heeft niks met ‘reuma’ te maken, het is een pure suikerziekte. Jicht is zo pijnlijk, dat beeldend kunstenaars het sinds jaar en dag uitbeelden als een duiveltje dat met een drietand in bijvoorbeeld de grote teen staat te rossen. Het ontstaat doordat bij de omzetting van fructose in triglyceriden veel urinezuur vrijkomt. Dit urinezuur kan kristalliseren in gewrichten. De ‘glasscherfjes’ triggeren het immuunsysteem en voila: calor, dolor, rubor, tumor; ofwel g*dgloeiende g*dverd*mme, wat doet m’n toon zeer, Jet. Au, au, au, mijn toon, hak hem er toch alsjeblieft af, o god Jet, doe wat! Die hoge urinezuurspiegels jassen ook de bloeddruk omhoog. Onder andere.

Ofwel, van onze overheden moeten we het hebben :-).

james-gillray-little-devil-sinks-his-teeth-into-the-swollen-foot-of-a-gout-sufferer

Nefroloog Dr. Richard Johnson geeft hier een bondig college over de zegeningen van suprafysiologische doses fructose. Met name het mechanisme dat tot hypertensie leidt (filmpje 2, met dank aan Alex) is interessant.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

108 reacties op Heb jij al een Efsatje (ofwel een Eurovetlever)?

  1. Dirkje zegt:

    Wat verwoordt je dit weer meesterlijk, Maar ik sta nergens meer van te kijken, wat betreft onze overheid. Ik beslis zelf en eet Paleo. Ben ik gelijk overal van af.

  2. Hans zegt:

    Hoe meer ik hier leer , hoe groter de verbazing c.q. ongeloof in traditionele voeding !
    Zo lang we , excusez le mot ,VERNEUKT worden door overheid en allerlei gelieerde lieden/isubsidiesponzen , het moet maar (weer) eens gezegd worden verandert er niets.

    Een overheid die een ziek volk wil hebben , wat is dat voor overheid met zijn/haar instanties…..

    Mooie post natuurlijk Melchior , met de broodnodige relativering en humor !

  3. Corrien zegt:

    Las een passage voor aan mijn man, die onmiddellijk de link legde met wat zijn vriend, die indertijd bij een sigarettenproducent werkte, hem ooit influisterde:
    “Als je het roken toch niet kunt laten, neem dan alsjeblieft zware shag. Dat snapt je lijf misschien nog …. , maar al die zooi die ze in light sigaretten douwen om er toch nog een beetje smaak aan te geven zijn niet alleen hartstikke giftig, maar ook nog veel verslavender dan gewoon teer en nicotine… “

  4. Hij/zij die enige vorm van intelligentie of integriteit verwacht bij een politicus, is in mijn ogen al net zo ver heen als de eerder genoemde groep.

  5. Shit, ik klikte door naar je site, Ron. Ik wil NU terug naar Zweden 😦

  6. Dirkje, inderdaad! Je bent in een klap van alle gezeik verlost. Eigenlijk hoort dit bizarre nieuws natuurlijk niet op een paleoblog. Het toont alleen wel heel goed aan dat die ‘Waarheid op tafel’ echt een lachtertje is.

  7. Alex zegt:

    Aangezien hypertensie pas later in de lezing vermeld wordt hier de resterende 2 delen:


    Iemand die bij die prachtige beelden niet naar Zweden/Scandinavië wil is gek Melchior. 😉

  8. Hans, ik snap dit ook niet. Het woord ‘corruptie’ dient zich dwingend aan, maar dan begint Veerman meteen weer over complotdenken. Nee, ik begrijp niet hoe een besluit als dit tot stand kan komen. Ik heb ook nog niet precies voor me wie hier het meest van zal gaan profiteren. Niet de bietsuikerindustrie, vermoed ik, hoewel het een eitje is om fruc en gluc te splitsen.

  9. O, dank je wel Alex! Ik zet hem eronder. Heb ze heel lang geleden al gezien, vandaar :-).

    Zweden. Fukkeroni. Ik snap dat iedereen er wel even heen wil, maar ik heb er 6 jaar gewoond en voel een soort heimwee ;-). Die verdomde vrouwen ook! Koppiger soort is niet te vinden.

  10. Even OT; Dat gevoel van heimwee herken ik sterk, Melchior. Had ik sinds ik de eerste keer hier was geweest. En nu wil ik voor geen goud meer terug naar NL!

    Weer on topic; Tja, wie hieraan verdient of wiens belangen hiermee gedient zijn… maakt dat wat uit? Ik krijg steeds meer het gevoel dat het niet een bepaalde groep is, maar dat de belangen aan de ontvangende kant dusdanig verstrengeld zijn, dat we van één groepering zouden kunnen spreken. De levensmiddelenindustrie, de farmaceutische industrie; zij worden door politieke stromannen of belangengroeperingen bediend met de banken als lachende derde.

    En de gewone man? Een grondstof om te melken, leeg te zuigen en uit te persen. Zijn welzijn is in niemands belang, behalve dat van hemzelf.

  11. Ik vrees dat het exact zo zuur en grof is als je schetst, Ron. Er zullen altijd sociopaten zijn, die zullen altijd macht naar zich toe weten te trekken en samenspannen en die zullen altijd ten koste van alles en iedereen aan zelfverrijking blijven doen. De meerderheid, de niet-sociopaten, kan slechts één ding doen. Volledig de eigen weg kiezen en elkaar zo veel mogelijk informeren en helpen.

    Zweden. Nogmaals, ik ben destijds letterlijk huilend teruggekeerd. Maar de toekomst is redelijk zonnig. De Zweedse begint langzaam maar zeker wat minder negatief tegen haar eigen land aan te kijken. Perspectief!

  12. Corrien zegt:

    Wie erachter zit; waarschijnlijk een grofmazig netwerk van OLIE/chemicaliën/bestrijdingsmiddelen/medicijnen-industrie …… uiteindelijk één pot nat toch?
    Hier werd een koffieboer die bij allerlei bedrijven de koffieautomaat neerzet en verzorgt overgenomen door een Arabier. Niet vanwege de arabica-koffie, maar vanwege de automatisch bijgeleverde PLASTIC bekers en roerstaafjes, waar hij als olieproducent een groot aandeel in had.

  13. Ja, waarschijnlijk wel, Corrien. Dus toch maar met dat vergiet op de kop in het gootsteenkastje ;-).

  14. Oei.

    Het schijnt Seth Gaaikema te zijn, in plaats van Freek, dat vergiet. Toch heb ik voor me dat Freek ook met een vergiet op z’n kop in een kastje ging schuilen. Zijn er bejaarden die weten hoe het zit?

    Hier de tekst van het liedje van Seth:

    ’n Vergiet op m’n kop in de gangkast
    Denk ik daar nu aan terug
    ’n Vergiet op m’n kop in de gangkast
    En ’t donker geronk in de lucht
    Dan peins ik: ’t was toch merkwaardig gesteld
    Klein individu tegen ’t grote geweld
    Mijn verweer tegen Goering en Von Ribbentrop
    Hier in de gangkast met ’n vergiet op m’n kop

    Seth Gaaikema Vergiet Op M’n Kop 1940 songtext

  15. Melchior, ik vind dit echt materiaal voor een protestactie via AVAAZ ofzo. Een ingezonden brief maken en regelen. Formeel valt er geen speld tussen de claim (doet bloedsuiker minder stijgen) en de maatregel (30 procent meer fructose) te krijgen. Maar dit moet echt tegengehouden worden. Zullen we uitzoeken hoe en wat we kunnen doen? Het is te bezopen voor woorden.

  16. Ja, Hanny, het is volkomen bezopen :-). Dat ze die GI als doorslaggevend argument hebben kunnen gebruiken! Ik ben wel voor actie. Heb jij hier trouwens iets over gelezen van de Nederlandse collega’s? Ik niet, maar dat zegt weinig.

  17. The Bruss€ls Business. Deze docu ga ik kijken zodra ik tijd heb.

  18. james zegt:

    Ik vermoed dat het allemaal een beetje te maken heeft met CETA, dat vrijhandels verdrag met Canada -waar alle Canadezen op tegen zijn – dat in principe rond is. Deze volkomen onbegrijpelijke redenatie maakt de weg vrij voor High Fructose Corn Syrup. Als je denkt dat fructose bedenkelijke dingen aanricht, dan denk ik dat na de introductie van HFCS in alle verwerkte produkten het hek werkelijk van de dam is. Alle zou met allemaal hoofdletter en dik onderstreept worden. Je komt het tegen in de frisdranken natuurlijk, maar ook in het brood, in de bacon, chips, cereals. En natuurlijk is het GMO

  19. James, maar bij ons zijn de bietsuikerjongens volgens mij het sterkst, ook in Brussel. Heb jij enig idee hoe zij van dit besluit zouden profiteren? Door simpelweg te gaan splitten en aan de fructose te verdienen? Maar is dat niet duurder dan fructose maken uit maïs? De suikerjongens moeten op de achtergrond een rol spelen, gezien hun macht.

  20. Protesteren? Petities tekenen??
    In mijn ogen volslagen zinloos. Het interesseert die politieke stromannen en hun meesters gene ene moer wat Jan met de korte Achternaam ervan vindt. M.u.,v. het verkiezingsjaar uiteraard, waarna ze weer als een blad aan een boom omdraaien en doorgaan waar ze voor betaald worden.
    Het enige dat daadwerkelijk werkt is deze hele handel bij de bron afkappen. Hoe? De kattenbak voor- en achtertuin eruit en levend groen ervoor in de plaats. Begin eens met een groentetuin ipv sierplanten, wat fruitstruiken ipv een sierstruik. een appelboompje ipv zo’n spuuglelijke patagonische dennenboom. Groenten en vlees bij lokale boeren kopen. En proberen anderen net zo ver te krijgen. Creeër een lokale voedselketen en het hele grootindustriële kaartenhuis lazert in elkaar. Waarom denk je dat europarlementariërs en hun opdrachtgevers zo zeer proberen dit fenomeen in te teugelen met allerlei wetgevingen en claims?

  21. Willem van Doorn zegt:

    Ik ben een beginnend zoeker naar het ware dieet. Op internet vindt ik vanalles: Atkins, Paleo, Kris Verburg, wat overheden te melden hebben, en een reportage over de 100-jarigen op Okinawa. Het Atkinsforum heeft het niveau van het gepraat in een dameskapsalon. Daar moet je het ter zake doende niet van hebben, maar uit welke bron bij uitstek wel? Niet alleen komen de guru’s en autoriteiten op grond van toch het in principe gelijke assortiment aan onderzoeksreultaten tot allemaal een ander advies met betrekking tot wat ik in de supermarkt in het schap moet laten liggen en wat niet, maar ze verketteren elkaars integriteit en autoriteit. Daar houd ik niet van. In de onbeschofte woorden waarin dat gebeurt al helemaal niet. “De Grain Brains in Brussel of waar ze hun ruftende bestaan ook uitzitten”, “De broodhoofden”, “onvoorstelbaar stupide”, etc.
    Na “Niettemin even een paar dingetjes” komt dan de ter zake doende informatie. Voor mij allemaal nieuw, dus ik ben blij dat ondanks de overweging “we hebben het daar al zo vaak over gehad” die gegeven worden.
    De Belgische evenknie van het Voedingscentrum (VC) heeft al laten weten Kris Verburg een -in mijn woorden samengvat- minkukel te vinden. Daar, en ook bij het VC, is waarschijnlijk niemand met de hoogste lof afgestudeerd in de geneeskunde, en dat is Kris Verburgh wel. Als de opponenten in een discussie nu eens dat soort dingen van elkaar vermeldden (in plaats elkaar maar “ruftend” te vinden e.d.) dan had ik me niet gedrongen gevoeld op te schrijven wat ik nu allemaal opschrijf. De voedingswetenschap is me toch al een bos met te veel bomen, maar om dat bos dan ook nog eens onder te dompelen in een bulk aan ruziestokende praat, daarmee kom ik niet te weten -om maar iets te noemen- of ik soja moet consumeren of niet. Het gelijk ligt niet per definitie bij wie het hardst van zich afbijt. Eerder dunkt mij bij de Japanners die met hun dieet de oudste mensen op de huidige aardkloot worden. De ontoereikendheid van Atkins inbreng (72 jaar oud geworden), van ook de nog jonger gestorven Montignac is gebleken. De voormannen van het Paleo, zij en hun volgelingen, zijn nog geen van allen 100 jaar op betreffend dieet zelfs maar kunnen worden, laat staan ook daadwerelijk geworden; het Paleo bestaat nog maar net. Als ik de Japanners laat arbitreren tussen het soja-niet (dat tot het credo behoort van het Paleo) en het soja-wel (dat tot het credo van Kris Verburg behoort), wint Kris Verburg het. Over 100 jaar ligt dat misschien anders, maar daar kan ik niet op wachten. De voedingswetenschap zal allicht immer onvoltooid blijven. De mens zal wel immer op grond van slechts een mening (in plaats van een bewijs) zijn gelijk opeisen. Dat met een niet ter ake doende afkatten van elkaar.

  22. Nou, fijn dat je nog iets nieuws gevonden hebt, nietwaar Willem? En er is weinig mis met Kris Verburgh, die hier na aanvankelijke kritiek werd gerehabiliteerd (wat hem overigens worst zal zijn, de man redt zich uitstekend zelf).

    Als je de onzinnige basis voor en de potentiële consequenties van deze maatregel ook maar enigszins zou inzien, dan zou je niet over mijn harde toon vallen.

    Waarom kom je hier eigenlijk terug? Eet je soja. Eet je volkoren boterham. Zoek je ‘ideale’ voeding. Wat kan mij dat schelen.

  23. Ik verzoek iedereen die van mij beleefde, diplomatieke taal verwacht dringend om op te sodemieteren. Dit is voor mij niet de plaats om zoete broodjes te bakken met charlatans en oplichters, dus de taal blijft hard en grof en wekelingen en fatsoensrakkers zullen zich blijven ergeren. Doe jezelf een plezier en verdwijn. Voor beleefde stukjes en salonfähige discussies kun je terecht op ondermeer Foodlog.

  24. Hans zegt:

    🙂 Groen duimpje van mij 😉

  25. Richting Willem van Doorn. Atkins overleed op 73 jarige leeftijd ten gevolge van een trauma complicatie.
    “De ontoereikendheid van Atkins inbreng ….is gebleken.”
    Ja, ontzettend stom van hem, om een rot smak te maken.

  26. Marian zegt:

    Als je de Europese regel leest, valt er geen speld tussen te krijgen. Het aanvechten van die regel lijkt dan ook gedoemd te mislukken. Echter, de Nederlandse overheid hoeft de Europese regels niet 1 op 1 over te nemen en mag aanvullende eisen stellen. En op het niveau van calorieën zie ik een mogelijkheid. Niet dat ik zelf achter deze (te simpele) argumentatie sta, maar omdat juist bij Overheid en Voedingscentrum calorieën goed worden begrepen. Ze bevatten nagenoeg evenveel calorieën.
    Tijd om de NVWA te gaan bestoken met zinnige informatie?

  27. james zegt:

    Melchior, ik heb het vermoeden dat jullie de verkeerde partij in het vizier hebben. Als je denkt dat Dinteloord of Sas van Gent wat in deze melk hebben te brokkelen, zien jullie over het hoofd de gigantische invloed en belangen van mega bedrijven als Cargill, Archie Daniels (Archer Daniels Midland), Monsanto. En je kunt er nog wel een aantal opnoemen die allemaal betrokken zijn bij de hele vervloekte wereld van de midden aisles in de supermarkt. HFCS zijn veel goedkoper grondstof voor de verwerking in koekjes en crackers, en pizza’s en ice cream enz,.enz. Die markt willen ze open gebroken. Het is niet gelukt met een paar stro mannetjes in Spanje en in Engeland. Nu wordt het op deze manier geprobeerd. Met steun van verschillende agrarische secties in Europa. De Italianen en Fransen denken hun wijn te kunnen slijten (even vergeten dat Australie en Chili en Argentinie, naast California al ruim vertegenwoordigd zijn. En dat Canada zelf een bloeiende en nog steeds expanderende wijn industrie heeft. Ik verbouw waarachtig zelf mijn wijn. Net de oogst van 2013 geproefd en mijn vrouw vindt zelfs dat het een hele mooie wordt. Zelfde verhaal geldt voor de andere sectoren. We komen om in het varkensvlees, boeren gaan failliet, melkvee houderij hetzelfde verhaal. De enigen en echt helemaal alleen de enigen die hier baat bij hebben zijn de hele grote mega voedsel verwerkende bedrijven. En de graan giganten.
    Niemand is gebaat bij deze onderhandelingen. De Canadezen niet en de Europeanen niet.

  28. Hoi Marian,

    Dank! Ik ben erg slecht thuis in wet- en regelgeving en al helemaal niet op Europees niveau. Goed te horen dat lidstaten dit besluit niet letterlijk hoeven na te leven en het dus kennelijk buiten de deur kunnen houden? Eerlijk gezegd denk ik dat wij in dat geval toch voldoende redelijke voedingswetenschappers met impact in huis hebben die het gevaar van deze maatregel aan onze autoriteiten kunnen uitleggen? Ik kan me niet voorstellen dat bijvoorbeeld Jaap Seidell dit zonder slag of stoot zou laten passeren.

  29. Hans zegt:

    Melchior , dank voor tip van de docu hierboven oktober 20, 2013 om 10:55 AM.

    Nu ik die gezien heb weet ik zeker dat verzet onmogelijk is , wat een mastodont met zijn tentakels en lijnen , geheime documenten en gesloten deuren etc.

    Hetzelfde beklemmende gevoel ( ook vanwege een machtig overheidsorgaan ) overviel mij net als bij deze fantastische serie http://en.wikipedia.org/wiki/The_Prisoner

    De intro is nog steeds prachtig http://www.youtube.com/watch?v=HRPDO63rI1E

  30. james zegt:

    Nabrander Zoals George een tijdje geleden opmerkte :” Vlees met stront er aan en pus etc. uit tumoren en vlees van met graan en soja gevoerde runderen met opgefokt gras waardoor ze aan de schijterij gaan en de mishandeling van die dieren in het abattoir, ” .. juist dat kun je verwachten, want de volgende stap is de US die al in het vrijhandels verkeer met Canada zit. Het vlees wordt waarschijnlijk zeer concurrerend want de Amerikaanse boeren worden met miljarden gesubsidieerd.
    Kwam George’s tegen op mijn speurtocht naar de verhandeling over gut flora. De Clinical Advisor heeft een interessant artikel over dat onderzoek in Copenhagen, maar de recommendatie is bij de wilde spinnen af. Ik zoek nog even verder voordat ik die link plaats

  31. James, ik voel na wat jij zoal te berde brengt veel voor de suggestie van Ron hierboven. Het probleem is alleen dat er niet voldoende mensen zullen meedoen om de misdadigers buitenspel te zetten. Te veel mensen hebben geen enkele buffer, hebben schulden, zijn met handen en voeten gebonden… Jammer dat er geen Nieuwe Werelden meer bestaan, qua vluchtopties ;-).

  32. Ben ik niet met je eens, Melchior.
    Kwestie van de gemiddelde “kattenbaktuin” vol grind en beton omtoveren tot een oase van produktief groen. Hoeft geen klauwen met geld te kosten, maar kost wel moeite, tijd en inzet. En ik denk dat juist daar een groot probleem ligt; mensen zijn te lui, te gepamperd en te hersendood gemaakt. Schulden kun je aflossen. Kwestie van keuzes maken, vaak pijnlijke keuzes en ook daar heeft het gros volgens mij gewoon geen zin in.
    Wij hebben deze keuzes destijds wel gemaakt en onze “nieuwe wereld” gevonden.

  33. Dat is ook eigenlijk wat ik bedoel, Ron, dat mensen denken dat ze gekooid zijn. Ze hechten zo veel waarde aan (nep)status, gepamperd zijn, ‘zekerheid’, dat ze zich simpelweg niet kunnen voorstellen dat ze ooit bij machte zouden zijn om de ketenen te breken.

    Maar inderdaad, die simpele dingen die je daar voorstelt, die kan iedereen!

    Gewoon doen alsof het oorlog is :-). En dat is het ook.

    Terug naar Watve, ha!

    • james zegt:

      Ben het met Ron aardig eens, maar reken er maar op dat het niet zonder slag of stoot gaat.
      Eerlijk gezegd ben ik aan de ene kant redelijk optimistisch wat dat betreft, maar tegelijkertijd betekent het in feite wel oorlog. Net een verzoek van Cornucopia om een petitie te onder tekenen tegen de recente plannen van de FDA om, onder het mom van volks gezondheid en veilig voedsel, alle voedsel produktie aan strengere regels te onderwerpen. Regels die voor de kleine producer draconisch zijn en volkomen overkill….”In response to deadly outbreaks Congress acted decisively three years ago to pass the Food Safety Modernization Act (FSMA). Giant factory farms and uninspected imports are, literally, poisoning U.S. citizens. Better oversight is needed but it looks like regulators and corporate agribusiness are using the FSMA to competitively crush the organic and local farming movements at the same time…. ”
      De rotzooi, de salmonella, listeria, de hele zwik van onveilig voedsel komt bij het industrieel groot bedrijf vandaan. Er gaat geen week voorbij of er is wel een recall. Je mag je afvragen of dit niet met opzet gedaan wordt om wetgeving af te dwingen ” that will put de small producer out of business.”
      Optimisme : http://www.i-sis.org.uk/Japanese_Farmers_Producing_Crops_and_Solar_Energy.php
      Als ze dit voor mekaar krijgen is Japan binnen afzienbare tijd volkomen atoom energie vrij. Moeten ze eerst wel internationale hulp aanvragen om de troep van de afgelopen ramp op te ruimen. Diezelfde energie initiatieven zie je hier ook. Voedsel en energie gaan samen.
      Verder zijn er een ongelooflijk aantal initiatieven al aan de gang south of the border om die tuintjes en verwaarloosde binnensteden, ongebruikte parkeer vlaktes om te bouwen tot volks tuintjes. Mijn andere goeie helft is als president van de Belleville Horticultural Society bezig om het Victory Garden (WW ll) principe weer te bezoeken.
      De enige manier -behalve de straat opgaan en een revolutie beginnen- is om het met elkaar zo in te richten dat de center aisles van de supermarkt niet meer rendabel zijn.
      In feite dat is waar wij hier nu al een paar jaar aan werken. Hopelijk krijgt een en ander zijn beslag in de komende vijf jaar. Zie niet in waarom dat in Nederland niet zou kunnen, er is echter een voorwaarde: men moet leren samen te werken. Ik ben bang dat dat voor al die kleinere producers het grote struikel blok is. Iedereen probeert een stukje van de markt voor zich zelf te krijgen. Komen we hier ook nog wel tegen, maar vooral onder de jongeren begint dat af te nemen. Men begint te beseffen dat het geen zin heeft om het alleen goed voor mekaar te hebben. De hele gemeenschap moet er bij betrokken worden. Dat vereist organisatie. Het lijkt op cooperatief maar het is net iets anders. Het is een kwestie van individuele zelfstandigheden gebundeld in een gemeenschappelijk belang. Consumenten behoren vanaf het begin erbij betrokken te worden en informatie en duidelijke doelstelling zijn kritiek. Dan alleen kun je beetje bij beetje de mensen uit de midden aisles van de supermarkt krijgen. En het hoeft geen nadere uitleg dat de plaats waar je begint zijn de plaatsen waar de vrouwen samen komen. Ik ben echt geen seksist maar het moet onderkend dat het de vrouw is in het algemeen die het huishoud budget beheert.

  34. Dirkje zegt:

    Inderdaad Melchior, velen hechten aan een gevoel van status, want het is natuurlijk heel belangrijk wat anderen van je denken. Naar buiten toe moet het zo mooi mogelijk zijn. Oh wat zijn we gelukkig. Maar niet de moeite nemen om je innerlijk te verzorgen. Zowel lichamelijk als geestelijk. Iets wat je veel meer kan opleveren dan de goedkeuring van anderen.

  35. sigme zegt:

    Vandaag at ik een avondmaaltijd, die m.u.v. de drank, de yoghurt en het zout, geheel afkomstig was uit eigen productie. Speklapjes met zuurkool, spruiten, knolselderij en siepels. Met zoete appeltjes (en yoghurt en drank) toe.
    Wat de bedoeling van dit EU-besluit is ontgaat me, en de gevolgen hopelijk ook. Ik trek m’n eigen plan wel – toevallig komt dat redelijk in de buurt van paleo.

  36. Gert van der Hoek zegt:

    Studie gepubliceerd in juni 2013: fructose veroorzaakt direct leverschade bij primaten:.

    Dietary fructose induces endotoxemia and hepatic injury in calorically controlled primates –

    http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/06/19/ajcn.112.057331.abstract?sid=9ceb71e2-de8b-4544-9f0f-102d1ee6fa97

  37. Jan Peter van Doorn zegt:

    Ik heb een nare voorspelling: We staan pas aan het begin. De multinationals willen de hele food markt in handen hebben. Waarom? Hij groeit en er is marge te maken als je je omzetaandeel/marktaandeel dominant weet te maken. En er is ruimte, small business laat het afweten. En er is lobbygeld, enkele miljarden. En er is nog iets, het interesseert de consument geen reet.

  38. “En er is nog iets, het interesseert de consument geen reet.”

    Exact.

  39. keimpsk zegt:

    (je hoeft mij geen credits te geven voor Efsatje hoor (maar wel lief dat je het niet klakkeloos overneemt. Ik vertelde een keer onderweg naar een bijeenkomst een verhaal aan een mede-passagier over iets leuks wat me was overkomen. Bij aankomst bleek hij de presentator te zijn. Hij stapt het podium op en vertelt mijn verhaal letterlijk na, maar dan met hemzelf in de hoofdrol. Dan sta je raar te kijken!))

  40. Ha, ha, ha, ere wie ere toekomt. Ik heb eens een soortgelijke ervaring gehad. Heel bijzonder inderdaad.

  41. Jo tB zegt:

    James (8.16 PM). In Europa geldt hetzelfde. Ik zag onlangs op een programma (Countryfile) van de BBC dat de grote boeren de meeste subsidies van de European Union opstrijken. Hoe meer grond je in bewerking had hoe meer subsidie je kreeg. De kleine boeren krijgen relatief weinig en hebben daardoor de grootste moeite hun kop boven water te houden. Zeker in Engeland heeft de consument de farmer’s markets ontdekt. Die schieten als paddenstoelen uit de grond. Het zijn vooral de kleine boeren die hun waren rechtstreeks aan de klant verkopen. De TV kok James Martin met zijn programma over ziekenhuis voedsel haalde de inkoop managers over lokale producenten te gaan zoeken.
    Nou soortgelijke initiatieven in Nederland nog….

  42. Janet Noome zegt:

    Graag even de laatste zin van de summary lezen http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2223.htm (2011): “The Panel notes that high intakes of fructose may lead to metabolic complications such as dyslipidaemia, insulin resistance and increased visceral adiposity.” De nadelige werking van grote hoeveelheden fructose is dus geheel bekend.

    En dan in oktober 2013: http://www.nutraingredients.com/Industry/Sweet-sales-future-for-fructose-products Ja hoor, we gaan fructose een positief predikaat geven. De producenten wrijven zich al in de handen… Eenmaal raden wie hier achter zit. Heerlijk de VS achterna. On-ge-lofe-lijk.

  43. marcel zegt:

    Die reclame op pagina 3 van de pdf is om te lachen/huilen.
    Over 10 jaar hebben we (nog meer) jongeren met fatty livers, en wel van de ANA variant (alcoholic, non-alcoholic fatty liver). Want waarom zou je niet aan die als *kuch* gezond *kuch* gepromoote fructose (efsa) vreten om sneller weer te mogen autorijden?

  44. Marcel, als ik geen door in utero tarwe-exponering veroorzaakt cretinbekje had, zou mijn mond van verbazing een halve meter open vallen. Deze Israëliërs weten de waarheid aardig te ‘modificeren’. Zoals hier:

    http://www.galam.co.il/apage/18201.php

    Fructose is inderdaad goed in het aanvullen van uitgeputte glycogeenvoorraden. Maar zodra die vol zijn wordt alle fructose omgezet in vet. En bij de doelgroep van deze linke Loetjes uit het nabije Oosten zijn de glycogeenvoorraden altijd vol.

    Zeer enge club.

  45. Remco zegt:

    De weledel geleerde heer (kuch) professor dokter enz Katan heeft onlangs in het NRC uitgelegd dat fructose helemaal niet slecht voor je is ook niet in zeer grote hoeveelheden! Je kan er wel dik van worden maar slecht is het zeker niet volgens Katan want na een groep mensen 12 tot 24 weken veel fructose te laten eten en drinken waren deze nog helemaal gezond. Bewijs 100% geleverd aldus Katan.
    O ja de fructose in frisdranken etc is hetzelfde als die in fruit (klopt) dus frisdranken zijn ook helemaal oke! Niets mis mee, wel oppassen dat je niet dik wordt maar dat is het ook het enige..
    http://mkatan.nl/columns-en-kranten/nrc-columns/495-19-10-2013-extra-taks-op-sap-en-frisdrank-.html
    Zou het trouwens toeval zij dat Katan hier juist op dit moment mee komt?

    • Remco, dat is inderdaad toevallig.

      Het aantal studies naar het effect van fructose op allerlei metabole markers in mensen is enorm en de uitkomst is altijd ongeveer als in dit onderzoek:

      Conclusions:
      Consumption of HFCS-sweetened beverages for 2 wk at 25% E increased risk factors for cardiovascular disease comparably with fructose and more than glucose in young adults.

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3200248/

      Fruit geniet metabool gezien een beetje een status aparte. In sommige paleo-trials werd relatief veel fruit gegeten, maar je zag niets van de effecten die suiker en fructose met zo’n grote voorspelbaarheid teweegbrengen.

      • Als Martijn Katan nou eens even zou bellen met zijn collega Stanhope, een echte fructosespecialist…

        http://www.jci.org/articles/view/37385

        • Katan schrijft:

          Die effecten berusten echter op gekunsteld onderzoek, vaak bij proefdieren.

          Het lijkt me aardig duidelijk. De man wordt seniel en NRC doet niet aan fact checking.

          Havel, P.J. 2005. Dietary fructose: implications for dysregulation of energy homeostasis and lipid/carbohydrate metabolism. Nutr. Rev. 63:133-157.

          Le, K.A., Tappy, L. 2006. Metabolic effects of fructose. Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care. 9:469-475.

          Wei, Y., Wang, D., Topczewski, F., Pagliassotti, M.J. 2007. Fructose-mediated stress signaling in the liver: implications for hepatic insulin resistance. J. Nutr. Biochem. 18:1-9.

          Beysen, C., et al. 2007. Whole-body glycolysis measured by the deuterated-glucose disposal test correlates highly with insulin resistance in vivo. Diabetes Care. 30:1143-1149.

          Bantle, J.P., Swanson, J.E., Thomas, W., Laine, D.C. 1992. Metabolic effects of dietary fructose in diabetic subjects. Diabetes Care. 15:1468-1476.

          Crapo, P.A., Kolterman, O.G. 1984. The metabolic effects of 2-week fructose feeding in normal subjects. Am. J. Clin. Nutr. 39:525-534.

          Koivisto, V.A., Yki-Jarvinen, H. 1993. Fructose and insulin sensitivity in patients with type 2 diabetes. J. Intern. Med. 233:145-153.

          Reiser, S., Bickard, M.C., Hallfrisch, J., Michaelis (4th), O.E., Prather, E.S. 1981. Blood lipids and their distribution in lipoproteins in hyperinsulinemic subjects fed three different levels of sucrose. J. Nutr. 111:1045-1057.

          Swanson, J.E., Laine, D.C., Thomas, W., Bantle, J.P. 1992. Metabolic effects of dietary fructose in healthy subjects. Am. J. Clin. Nutr. 55:851-856.

          Swarbrick, M.M., et al. 2008. Consumption of fructose-sweetened beverages for 10 weeks increases postprandial triacylglycerol and apolipoprotein-B concentrations in overweight and obese women. Br. J. Nutr. 100:947-952.

          Turner, J.L., Bierman, E.L., Brunzell, J.D., Chait, A. 1979. Effect of dietary fructose on triglyceride transport and glucoregulatory hormones in hypertriglyceridemic men. Am. J. Clin. Nutr. 32:1043-1050.

          Bantle, J.P., Raatz, S.K., Thomas, W., Georgopoulos, A. 2000. Effects of dietary fructose on plasma lipids in healthy subjects. Am. J. Clin. 4.

          Crapo, P.A., Kolterman, O.G., Henry, R.R. 1986. Metabolic consequence of two-week fructose feeding in diabetic subjects. Diabetes Care. 9:111-119.

          Hallfrisch, J., et al. 1983. Effects of dietary fructose on plasma glucose and hormone responses in normal and hyperinsulinemic men. J. Nutr. 113:1819-1826.

          Herman, R.H., Zakim, D., Stifel, F.B. 1970. Effect of diet on lipid metabolism in experimental animals and man. Fed. Proc. 29:1302-1307.

          Le, K.A., et al. 2006. A 4-wk high-fructose diet alters lipid metabolism without affecting insulin sensitivity or ectopic lipids in healthy humans. Am. J. Clin. Nutr. 84:1374-1379.

          Reiser, S., et al. 1989. Day-long glucose, insulin, and fructose responses of hyperinsulinemic and nonhyperinsulinemic men adapted to diets containing either fructose or high-amylose cornstarch. Am. J. Clin. Nutr. 50:1008-1014.

          Stanhope, K.L., et al. 2008. Twenty-four-hour endocrine and metabolic profiles following consumption of high-fructose corn syrup-, sucrose-, fructose-, and glucose-sweetened beverages with meals. Am. J. Clin. Nutr. 87:1194-1203.

          Nabeno, Y., Fukuchi, Y., Matsutani, Y., Naito, M. 2007. Influence of aging and menopause on postprandial lipoprotein responses in healthy adult women. J. Atheroscler. Thromb. 14:142-150.

          Kolovou, G.D., et al. 2004. The influence of natural menopause on postprandial lipemia in heterozygotes for familial hypercholesterolemia. J. Womens Health. (Larchmt.) 13:1119-1126.

          Kolovou, G.D., Bilianou, H.G. 2008. Influence of aging and menopause on lipids and lipoproteins in women. Angiology. 59:54S-57S.

          Mayes, P.A. 1993. Intermediary metabolism of fructose. Am. J. Clin. Nutr. 58:754S-765S.

          Matsuzaka, T., et al. 2004. Insulin-independent induction of sterol regulatory element-binding protein-1c expression in the livers of streptozotocin-treated mice. Diabetes. 53:560-569.

          Nagai, Y., et al. 2002. Amelioration of high fructose-induced metabolic derangements by activation of PPARalpha. Am. J. Physiol. Endocrinol. Metab. 282:E1180-E1190.

          Schwarz, J.M., Neese, R.A., Schakleton, C., Hellerstein, M.K. 1993. De novo lipogenesis during fasting and oral fructose ingestion in lean and obese hyperinsulinemic subjects [abstract]. Diabetes. 42:A39.

          Faeh, D., et al. 2005. Effect of fructose overfeeding and fish oil administration on hepatic de novo lipogenesis and insulin sensitivity in healthy men. Diabetes. 54:1907-1913.

          McGarry, J.D. 1995. Malonyl-CoA and carnitine palmitoyltransferase I: an expanding partnership. Biochem. Soc. Trans. 23:481-485.

          Adiels, M., et al. 2006. Overproduction of large VLDL particles is driven by increased liver fat content in man. Diabetologia. 49:755-765.

          Olofsson, S.O., Boren, J. 2005. Apolipoprotein B: a clinically important apolipoprotein which assembles atherogenic lipoproteins and promotes the development of atherosclerosis. J. Intern. Med. 258:395-410.

          Teff, K.L., et al. 2004. Dietary fructose reduces circulating insulin and leptin, attenuates postprandial suppression of ghrelin, and increases triglycerides in women. J. Clin. Endocrinol. Metab. 89:2963-2972.

          Mead, J.R., Irvine, S.A., Ramji, D.P. 2002. Lipoprotein lipase: structure, function, regulation, and role in disease. J. Mol. Med. 80:753-769.

          Stalenhoef, A.F., de Graaf, J. 2008. Association of fasting and nonfasting serum triglycerides with cardiovascular disease and the role of remnant-like lipoproteins and small dense LDL. Curr. Opin. Lipidol. 19:355-361.

          Rutledge, A.C., Adeli, K. 2007. Fructose and the metabolic syndrome: pathophysiology and molecular mechanisms. Nutr. Rev. 65:S13-S23.

          Bergman R.N., et al. 2007;Abdominal obesity: role in the pathophysiology of metabolic disease and cardiovascular risk.. Am. J. Med. 120:S3–S8; discussion S29–S32.S8; discussion S29–S32 .

          Stanhope, K.L., Havel, P.J. 2008. Fructose consumption: potential mechanisms for its effects to increase visceral adiposity and induce dyslipidemia and insulin resistance. Curr. Opin. Lipidol. 19:16-24.

          Morino, K., Petersen, K.F., Shulman, G.I. 2006. Molecular mechanisms of insulin resistance in humans and their potential links with mitochondrial dysfunction. Diabetes. 55(Suppl. 2):S9-S15.

          Seppala-Lindroos, A., et al. 2002. Fat accumulation in the liver is associated with defects in insulin suppression of glucose production and serum free fatty acids independent of obesity in normal men. J. Clin. Endocrinol. Metab. 87:3023-3028.

          Beck-Nielsen, H., Pedersen, O., Lindskov, H.O. 1980. Impaired cellular insulin binding and insulin sensitivity induced by high-fructose feeding in normal subjects. Am. J. Clin. Nutr. 33:273-278.

          Couchepin, C., et al. 2008. Markedly blunted metabolic effects of fructose in healthy young female subjects compared with male subjects. Diabetes Care. 31:1254-1256.

          Teff, K.L., et al. 2009. Endocrine and metabolic effects of consuming fructose- and glucose-sweetened beverages with meals in obese men and women: influence of insulin resistance on plasma triglyceride responses. J. Clin. Endocrinol. Metab.

  46. Jo tB zegt:

    Fructose consumptie leidt tot “lower glucose rise”, maar ook tot een vervette lever. Wat is de gezondheids winst? Gaan ze die claim op de verpakking zetten?

  47. George zegt:

    Ik bedoel maar: Paleo is een perspectief niet iets om letterlijk na te volgen, en dit is de reden:
    “Many hunter-gatherers, including the Inuit, Cree and Blackfeet, eat the stomach contents of animals such as deer because they are good source of vitamin C and trace elements,” said Stringer. “For example, among the Inuit, the stomach contents of an animal are considered a special delicacy with a consistency and a flavor that is not unlike cream cheese. At least that is what I am told.”
    Bron: http://www.rawstory.com/rs/2013/10/20/the-stomach-turning-truth-about-what-the-neanderthals-ate/

  48. Remco zegt:

    “Fruit geniet metabool gezien een beetje een status aparte. In sommige paleo-trials werd relatief veel fruit gegeten, maar je zag niets van de effecten die suiker en fructose met zo’n grote voorspelbaarheid teweegbrengen.”

    En dat zou dan kunnen worden verklaard door de vezels en de vitaminen in fruit met name vitamine c ?
    Toch denk ik dat een hoge (onnatuurlijk zoet) fruit consumptie op termijn wel een negatief effect heeft op de gezondheid.
    Zoet fruit stuwt mijn bloedsuiker niveau in ieder geval tot ver boven de normale waarden.

    En ik denk dat de NRC niet aan fact checking doet omdat het hier prof. Katan betreft.
    Die man is voor velen heilig blijkbaar.

    • Remco, ben het met je eens dat een hoge fruitconsumptie vermoedelijk alles behalve optimaal is. Ik denk dat het toch simpelweg een dosiskwestie is en niet de een of andere factor in fruit. Je moet gewoon heel veel fruit eten om net zo veel fucktose voor je kiezen te krijgen als in een standaard crap dieet.

  49. Aan het begin?
    Volgens mij zitten we er midden in! Begin dit hele voedingsfeest niet in de 70’s al uit de klauwen te lopen? Waardoor zijn die multinationals anders zo gigagroot geworden? Door de verkoop van eerlijk, gezond en verantwoord voedsel aan de massa’s?
    En v.w.b. die consument die het niet interesseert….. Nu ja, die krijgt straks de rekening vanzelf wel gepresenteerd. Hoewel ik het vreemde vermoeden heb, dat dit soort spelletjes niet meer al te lang zullen gaan duren, gezien ons huidige monetaire systeem. Doet binnenkort vanzelf “Poef!” en wie weet hoe we dan met z’n allen tegen de zaken aan gaan kijken…..

  50. Janet Noome zegt:

    Iets off-topic qua fructose maar ook weer niet helemaal qua koolhydraten; heerlijk geschreven behalve dan de PS 😉 http://drmalcolmkendrick.org/2013/10/20/sweden-gets-is-right/

  51. Ik zou graag even wat kanttekening bij dat artikel willen zetten.
    Ja, LCHF is hier redelijk populair en bekend. Maar hier is momenteel een ware voedselrevolutie cq informatieoorlog aan de gang. Althans, dat is het beeld dat ik krijg.
    Bekende LCHF-voorstanders, zoals kostdoktorn.se worden geregeld in het nieuws gehaald en uiteraard ook onder vuur gelegd, met de inmiddels hier wel bekende argumenten. De discussie woedt volop en ik meen toch een zekere polarisering in de media te kunnen waarnemen, waarbij met name de koolhydraattegenstanders en vetvoorstanders aardig onder vuur liggen en nauwelijks verweer kunnen bieden.
    Ook is bijv. Livsmedelverket de Zweedse tegenhanger van het RIVM en we weten inmiddels hoe daar tegen voeding en volksgezondheid wordt aangekeken. Dat Livsmedelverket adviseert dus bijv. de scholen over hun voeding, zoals bijv. een schoolmenu met alleen maar lightprodukten of zeer anti-vet enz. enz.
    Dus nee, Zweden heeft op dat gebied zeker z’n zaakjes niet op orde, maar de maatschappelijke discussie is zeer levendig en steeds meer mensen lijken wakker te worden en eisen antwoorden en veranderingen.

  52. Willem van Doorn zegt:

    Ik ben een nieuweling die een omgeving is binnen gegaan waar mensen al vertrouwd zijn met het onderwerp van gesprek, maar ik nog niet. Wat is RIVM, wat is LCHF?
    De voeding als onderwerp van studie en discussie is een chaos. Men heeft stellingen betrokken en bestookt elkaar van daaruit. Ieder heeft zijn prestige verbonden aan zijn (vermeende) gelijk. Ik heb echter weinig boodschap aan meningen. Het moge zo zijn dat die geuit mogen worden (wat als een grote verwerving van vrijheid gezien wordt) maar waar het om gaat is de waarheid en om het bewijs ervan. Niet wie (met welk prestige dan ook) zijn gelijk claimt of hoevelen dat doen telt, maar wie het aantoonbaar heeft, dat geldt. De waarheid is ook niet ondelhandelbaar, is geen compromis waartoe men met wat opgeven en opeisen van standpunten bij concensus toe is gekomen. De aarde draait niet maar een beetje om de zon, maar wel of niet. Nou is met het aanhangen van een eventueel verkeerd standpunt zelden of nooit mijn leven gemoeid. Mocht ik nog denken dat de aarde stil staat, dan wordt me dat gegund (alweer een verworven vrijheid) maar als ik op grond van een fout vermoeden averechts eet, dan is daar wel mijn leven (althans mijn levensduur) mee gemoeid.
    Eigenlijk wil ik helemaal geen deel uitmaken van een gezelschap dat aan het bekvechten is geslagen, maar straks sta ik met al mijn verworven en gegunde vrijheid weer in de supermarkt en heb ik twee problemen:
    1. op grond van welk credo (dat van het VC of dat van de Paleo-guru’s, of op grond van welk credo dan ook) moet ik mijn keuze doen?
    2. als ik die keuze gemaakt heb, wat kan ik dan verwachten dat de schappen mij zoal zullen bieden?
    Nou, wat dat laatste betreft: hoofdzakelijk junkfood, daar zullen alle guru’s en het Voedingscsntrum (VC) het over eens zijn (chips, cola, etc). En allerlei verpakte producten, waaraan kant en klaar zout is toegevoegd, of suiker of een verdacht conserveerniddel. Gewoon een zakje pure nootjes: nee, alleen gezouten nootjes. Toegevoegd tomatensap (in een blikje makreel) dat niet naar tomaat smaakt, wel naar zout, etc.
    Alle getheortiseer zal uiteindelijk (maar liefst ten spoedigste) moeten uitdraaien op een aanbod van uitsluitend gezond voedsel, met een advies erbij in welke mate een beperkte inname ervan verstandig is. Ik las bijvoorbeeld dat je van het bezwaar dat peulvruchten hebben pas last hebt als je er wel heel veel van nuttigt. Bekend is dat fruit wel heilig verklaard is, maar genoeg vitamine is genoeg (te veel vitamine A kan zelfs schadelijk zijn) en in ieder geval is te veel suiker dat. Kennelijk hebben de vruchen, de planten de die dragen, er belang bij gegeten te worden en zijn daarom zo zoet-lekker.
    Alle het getheoretiseer in de voedigswetenschap van het moment is tot het voeren van een oorlog verworden, een wel heel onwaardige vertoning voor wat zich nog een wetenschap durft te noemen.

  53. Willem,

    Het probleem van de voedingswetenschap is dat er in tegenstelling tot bij echte wetenschappen geen leidend principe aan ten grondslag ligt. Zij berust vrijwel uitsluitend op epidemiologie en dan ook nog eens op observaties in grotendeels homogene groepen, die allemaal ongeveer hetzelfde eten. Voeding is toegepaste biologie. Het leidend principe in de biologie is evolutie door natuurlijke selectie. Door dit leidend principe los te laten op de voeding van de mens, geef je in elk geval enige richting aan de hele exercitie. Je verlaat de sfeer van de astrologie en treedt binnen in het domein van de wetenschap.

    Vertel me wat er mis is met een voeding die is gebaseerd op wat wij gedurende de fase dat onze grote, gecompliceerde hersenen ontstonden ongeveer moeten hebben gegeten? In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, valt dat aardig redelijk vast te stellen en in de supermarkt na te bootsen, meestal met opmerkelijk gunstig resultaat.

    Je voert terecht Okinawa aan. Het ‘probleem’ is dat ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, neurodegeneratieve ziekten en auto-immuunziekten ook op Okinawa endemisch zijn, dat wil zeggen dat ze er min of meer sinds mensenheugenis voorkomen. Over de hele linie genomen werden ze erg oud (niet meer, helaas, ze scoren inmiddels lager dan de rest van Japan), maar ze zijn geenszins immuun voor de ziekmakende effecten van neolithische voedingsmiddelen.

    Werkelijke jager/verzamelaars zijn grotendeels vrij van deze kwalen. Zij gaan dood bij de geboorte, door strijd en ongelukken, heel soms door infectieziekten.

    Je blijft maar kankeren op ‘de paleoguru’s’, maar niemand hier heeft ook maar de geringste behoefte om jou of wie dan ook iets op te dringen.

  54. Ron, telkens als ik in Blekinge kom, verbaas ik me erover dat bijna niemand er van LCHF heeft gehoord :-). LCH va????

    Gave post trouwens!

    Een fragment:

    Unfortunately there is a large group of people for whom this writing is not meant; the no-brain couchpotato. Those people that are too lazy, too dumb or too preoccupied with the latest, greatest, fashionable thingies or simply just do not care. Those tv (or any other screen) junkies that believe and do anything they’re told to… The socalled “sheeple”.

    However I do think that there is a portion within that group that just needs a wake upcall. And if messages like this one will be send out often enough, then some of those people will be reached, get triggered and start searching and exploring for themselves and will flee from the herd. Those that do not…… Well, let’s just say that they brought onto themselves what ever happens to them and they probably still claim it’s all just a conspiracy theory. I personally do not feel sorry for them….

  55. Frans zegt:

    Hoi Willem (van Doorn),

    Ik zie de voedingswetenschap als een uiterst dynamisch veld met een snel voortschrijdend inzicht, alleen zul je de nieuwste inzichten niet als eerste via de reguliere kanalen (VC c.s.) vernemen. Maar we hebben internet tegenwoordig! dus iedereen kan makkelijker dan ooit te voren zich uitleven met vrije nieuwsvergaring (mits je enige interesse hebt om je eigen gezondheid te optimaliseren). Voor mij heeft Melchior een hoog guru-gehalte 🙂 maar één bron is geen bron, dus bekijk ook eens sites als die van Mark Sisson, Rob Wolff, Stephen Guyenet, om er slechts enkele te noemen. En mocht je een term tegenkomen die je nog niet kent: Google.

    Melchior: als lezer van het eerste uur moet we wel van het hart dat je af en toe de neiging hebt om er met gestrekt been op de knieschijven in te vliegen… dat heeft zo’n jongen toch niet nodig, om met Herman Finkers te spreken.

  56. Willem van Doorn zegt:

    Als ik wordt bedoeld, ik kan die laatste antwoord van Melchior aan mij nergens vinden.

  57. George zegt:

    Soms zijn de dingen nog erger dan je vermoedt:
    “Gøtzsche’s latest book, entitled Deadly Medicines and Organised Crime: How Big Pharma has Corrupted Healthcare’. The book essentially makes the point that the drugs industry uses virtually every tactic used by the mob to sell its products”
    Nog opzienbarender is eigenlijk “ons” geloof en vertrouwen in diezelfde industrie !?
    Lees meer daar over in het artikel:
    BIG PHARMA AND THE MAFIA:
    http://www.lynnemctaggart.com/blog/242-big-pharma-and-the-mafia

    • james zegt:

      Wel even erbij vermelden George voor de minder ingewijden wie dat is : Peter Gøtzsche the head of the Nordic Cochrane Centre, the Scandanavian arm of the Cochrane Collaboration. Maar of het werkelijk wat verschil gaat maken?? Waar denk je dat dit soort publicaties een platform vindt? Er was nogal wat ruckus to Marcia Ancell ( New England Journal of Medicine) met haar kritiek kwam. Allemaal al weer vergeten. Een goede kennis (dokter) vertelde me eens : het enige waar mensen in feite naar vragen is : een pilletje. Kan niet schelen wat.

  58. Adriaan Keij zegt:

    Fructose? Lees deze heldere uitleg and be your own judge:
    http://blog.lef.org/2013/08/is-processed-fructose-poison.html
    Wij hebben het halve keukenkastje geklikoneerd.

  59. Andre zegt:

    Zo in de gauwigheid leest dat stuk van Malhotra als een beknopte samenvatting van Taubes’ werk, ben een beetje bang dat de reacties vergelijkbaar zullen zijn. Vraag me af of de BMJ ook al een editorial heeft gepubliceerd om deze arts (i.o. zo te zien?) af te branden. Eades schreef daar gisteren toevallig ook over:
    http://www.proteinpower.com/drmike/lipid-hypothesis/eat-less-move-die-anyway/

  60. I know, James ;-). And I know that I know Aseems father, even though he might not know it :-).

  61. Overal wordt het opgepikt. Tim Noakes twitterde deze link naar de LA Times:

    http://www.latimes.com/science/sciencenow/la-sci-saturated-fat-20131022,0,2193813.story#axzz2iWwJyHoR

    Wanneer volgen Volkskrant en NRC? Over tien jaar? De Margriet had het vorige kerst al :-)!

  62. Eekhoorn zegt:

    Marian zegt (oktober 20, 2013 om 3:10 PM): “[..] de Nederlandse overheid hoeft de Europese regels niet 1 op 1 over te nemen en mag aanvullende eisen stellen.” Ik ben bang dat dat niet het geval is. Het gaat hier om een ‘regulation’: een vorm van Europese regelgeving die op het moment dat -ie van kracht wordt, in zijn geheel en ongewijzigd deel uitmaakt van de regelgeving van de lidstaten. Of laat ik het iets preciezer stellen: voor zover er door de lidstaat-regering aanvullende eisen worden gesteld, mogen die er in ieder geval niet toe leiden dat aan de inhoud van de betreffende regulation wordt afgedaan.

  63. Eekhoorn zegt:

    Oh, nog even een linkje (je ziet aan de url waar ’t over gaat): http://www.nutraingredients.com/Regulation/What-s-the-public-health-effect-of-a-health-claim-for-fructose . Lees bijvoorbeeld: “The Commission spokesperson added: “Any of the possible adverse effects that have been reported could be caused only at consumption levels that would largely exceed the reference intakes of sugars.”

  64. Dank, Eekhoorn. Dat betekent dus als ik het goed heb concreet dat er waarschijnlijk nog meer fructose in het Standard Dutch Crap Diet belandt dan er momenteel al in zit. Waarbij fabrikanten een gezondheidsclaim mogen gebruiken voor producten met extra veel fructose. Ofwel, ‘kwetsbare’ groepen worden potentieel genaaid.

    Vandaag op pad en off line!

  65. Eekhoorn zegt:

    Ik zou zeggen: er wordt misbruik van gemaakt van het vertrouwen dat consumenten in de overheid zouden mogen hebben, en vooral onwetende/laagopgeleide en zo mensen zijn daar het slachtoffer van. Maar goed, dat zou nie echt de eerste keer nie zijn.

  66. Marian zegt:

    Het is nooit te laat om iets te leren, vandaag ben ik weer wat wijzer geworden. Eekhoorn heeft gelijk. 🙂 Er zijn twee soorten Europese “wetgeving”, de verordening (regulation) en de richtlijn. Een verordening wordt 1 op 1 van kracht voor alle lidstaten op de dag die in de publicatie wordt genoemd. Een Europese richtlijn is tekst die vertaald moet worden naar Nederlandse wetgeving, daar is meer speelruimte.
    Dat het een verordening betreft, wordt duidelijk als in de url het woord EN wordt vervangen door NL, dan verschijnt de Nederlandse tekst.
    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:160:0004:0008:NL:PDF
    Onderaan staat de datum van ingang: 2 januari 2014

    Er is in de tussentijd al weer een amendement geweest om de tekst glucose en/of fructose te wijzigen in glucose en/of sucrose, maar ik neem aan dat we daar allemaal al het juiste woord hadden ingevuld. 😉

    Op zoek naar mogelijkheden, ben ik bij de Europese Commissie Vertegenwoordiging in NL terechtgekomen. Ook een verordening heeft een mogelijkheid tot wijziging, maar dat is een veel langer traject. Mogelijke ingangen zijn dan: contact zoeken met de EFSA, contact zoeken met het lid van het Europees Parlement met dit onderwerp in zijn/haar portefeuille, contact zoeken bij het Ministerie van VWS en dan specifiek met de permanente vertegenwoordiger in de Europese Unie.
    Willen we dit gezamenlijk oppakken? Kennen we iemand die dit kan, met de rijke input die hier op de website is gegeven?

    • james zegt:

      ”We have met the enemy, and he is us”. The EU has become an uncontrollable monster and a wiser country would pull out before it is too late. The lesser of two evils would be, vote the PVV and other like minded in power if only for the time it takes to regain independence

  67. Jan van Woudenberg zegt:

    http://www.vilt.be/Belangenconflicten_schering_en_inslag_bij_EFSA
    Zelfs in België hebben ze het functioneren van de EFSA door : 60% van de mensen daar heeft nauwe banden met het bedrijfsleven. Daar de bezem doorhalen is de enige remedie, maar wie pakt dit aan?

  68. willem zegt:

    In Nederland identiek probleem, Jan. Zie eerdere berichten hierover op dit blog.
    Zelfreinigend vermogen staat haaks op uitgangspunten en filosofie van betreffend bedrijfsleven. En blijkbaar lenen bepaalde wetenschappers zich maar al te graag, in ruil voor vaak forse tegemoetkomingen en ‘status’, voor deze baantjes/adviesfuncties.
    De overheid, wij met elkaar dus, is als enige in staat om daar daadwerkelijk iets tegen te doen. De realiteit is dat ‘het’ bedrijfsleven heel nauwe banden heeft met bepaalde politieke partijen en fracties en kabinetsleden. Tja, zo grauw is de realiteit..

  69. Eekhoorn zegt:

    @Marian: mijzelf lijkt de meest praktische aanpak om het via iemand van het EU-parlement te doen. Dat heeft verschillende voordelen: je kunt zo iemand aanspreken op de inhoudelijke kwaliteit van een stuk regelgeving (en dat is hier aan de orde); zo iemand kent de weg binnen de Europese instituties; en een lid van het EU-parlement kan niet zomaar genegeerd worden wanneer hij of zij iets aan de orde stelt.

    De vraag is dan natuurlijk nog wel a. wie en b. is de inhoudelijke argumentatie tegen deze regelgeving hapklaar genoeg om die voor zo iemand bruikbaar te maken?

  70. Folkert zegt:

    Allemaal heel goede bedoelingen. Ik ben er over verward. Zelf hanteer ik het motto, is het in mijn voordeel. Het lijkt mij zo, gezien de verwevenheid van de diverse lobbies
    met de politiek ( op elk terrein ) , dat zo’n protest weinig uithaald. Mijn voordeel lijkt mij gelegen in het feit dat ik mijn eigen peil trek. Voortrekkers uit een Europeesch Parlement heb ik niet nodig. Richting Hans en Willem. Zomaar een ouwehoerenverhaaltje. Al bij Lidl gekeken naar hun varkensbeleid ? Het verhaaltje en de namen heb ik wel eens eerder elders gelezen. Over betrokkenheid gesproken. Het is allemaal framing, lieve meisjes en jongens. En framing is onschuldig, zeggen de hanteerders. Schijnen we allemaal te hanteren.

  71. Hans zegt:

    Wat James op 12.04 PM zegt , en helaas kunnen we er niets aan doen uiteindelijk , we zijn verkocht 😦

  72. Willem van Doorn zegt:

    Ik vond ineens:
    “Nou, fijn dat je nog iets nieuws gevonden hebt, nietwaar Willem? En er is weinig mis met Kris Verburgh, die hier na aanvankelijke kritiek werd gerehabiliteerd (wat hem overigens worst zal zijn, de man redt zich uitstekend zelf).
    Als je de onzinnige basis voor en de potentiële consequenties van deze maatregel ook maar enigszins zou inzien, dan zou je niet over mijn harde toon vallen.
    Waarom kom je hier eigenlijk terug? Eet je soja. Eet je volkoren boterham. Zoek je ‘ideale’ voeding. Wat kan mij dat schelen”.en:
    “Ik verzoek iedereen die van mij beleefde, diplomatieke taal verwacht dringend om op te sodemieteren. Dit is voor mij niet de plaats om zoete broodjes te bakken met charlatans en oplichters, dus de taal blijft hard en grof en wekelingen en fatsoensrakkers zullen zich blijven ergeren. Doe jezelf een plezier en verdwijn. Voor beleefde stukjes en salonfähige discussies kun je terecht op ondermeer Foodlog”
    Vraagje 1: Wat was dat nieuws dat ik gevonden zou hebben?
    Vraagje 2:.U beweert toch niet dat ik Kris Verburgh afgevallen zou hebben? Dat deed u zelf wel, en toen weer niet. Is soja nu ineens geen graan meer? Of nooit geweest?
    Verder: U verwijt mij inzicht. Inderdaad weet ik niet alles, U wel?
    En: ik val inderdaad over uw toon; waarom vindt u die nodig? Omdat u geen geldige argumenten heeft?
    Verder: “Eet je volkoren boterham”. Ik weiger op uw bevel over te gaan op graan. Probeer mij maar daartoe te dwingen door naar de rechter te stappen. Ik verfoei al jaren langer dan dat hele Paleo bestaat brood (en melk trouwens ook).
    Ik ben voor het geval het mij overkomt vermoord te worden naar de autoriteiten gestapt teneinde in dat geval te doen onderzoeken of u daar de hand in gehad zou kunnen hebben. Feiten zijn er (nog) niet, alleen dit feit: zulke typisch harde mensen zoals u -u staat er zich zelfs zonder blikken of blozen op voor hard te zijn- daaronder vind je nou typisch de geweldplegers.
    En dan nog even dit: Atkins verloor zijn bewustzijn. Dat door zijn hartfalen. Alleen zo kon het gebeuren dat zijn val een doodsmak werd. Toch in Atkins blijven geloven? En in plaats van uit te zoeken welke vetten gevaarlijk zijn, aan zijn credo toevoegen dat soja gevaarlijk is? Terwijl ze daar op Okinawa toch op hoge leeftijd gezond bij blijven? Nou ja, het is maar een argument, en daar zijn fanaten ongevoelig voor.

  73. Willem van Doorn,

    Ik constateer dat je niet kunt lezen en/of verward bent. Verder haal je opmerkingen van mij en anderen door elkaar. Het heeft geen zin om je hersenspinsels te gaan deconstrueren. Als je jezelf wilt blijven ergeren ben je welkom op mijn blog, maar ik adviseer je hier niet meer te lezen.

  74. meike zegt:

    ik heb niet alles zitten lezen, dus weet niet of er al opmerkingen over zijn gemaakt, maar ik raak behoorlijk in de war van alle verschillende meningen. Zo volg ik ook het blog van Liesbeth Oerlemans, weet niet waarom, maar goed. Zij komt altijd zeer zelfverzekerd over en praat of zij de waarheid in pacht heeft. Nu heb ik zelf natuurlijk de grootste neiging om iedereen te geloven die herhaald wat ikzelf geloof maar wil toch het liefst de waarheid en niets dan de waarheid weten en het lijkt wel of dat nooit wat gaat worden. Liesbeth schrijft het volgende over fructose: http://www.liesbethoerlemans.com/2013/10/fructose-leidt-dat-wel-tot-overgewicht.html
    Wat moet ik hier nou mee?? Ik weet ook niet beter dan dat fructose in de oertijd gebruikt werd om vetopslag te regelen voor de winter en dat er in die tijd sowieso minder fructose in het fruit zat dan tegenwoordig, maar dat fructose dus een mooie vetmester was. Argh of is het dat nou niet. Melchior ik heb groot respect voor jouw kennis en, ondanks dat ik haar blog lees, vind ik Liesbeth nogal arrogant, maar zij haalt haar kennis natuurlijk (althans daar ga ik vanuit) ook ergens vandaan. Hoe kan het zo lijnrecht tegen over elkaar staan?

    • Hoi Meike,

      🙂

      Ik kom er asap op terug.

      Lustig overdrijft vanuit zijn Amerikaanse perspectief met echt heel zieke kindertjes, maar Liesbeth speelt wat mij betreft te veel de sussende, alwetende Evidence Based dokter, als je begrijpt wat ik bedoel.

      Kort door de bocht: het is een dosis- en contextkwestie. Ik denk niet dat het voor gezonde mensen mogelijk is om met fruit gevaarlijke doses fructose binnen te krijgen, althans niet in een paleo context. Binnen een standaard leefstijl verandert het hele fysiologische speelveld. Zo is er qua risico op NAFLD en sequelae een sterke interactie tussen n6 overload en fructose overload. Het is ook waar dat fructose sneller schadelijk is in een hypercalorisch scenario. Dat laatste ontstaat haast spontaan op een Standard Dutch Crap Diet (spontaan overeten is de norm), terwijl je met paleo bijna je best moet doen om genoeg energie binnen te krijgen.

      Liesbeth vertelt dus een waarheid met een modificatie.

      • Kijk Meike, dit soort snelle veranderingen bij een arbitrair bepaalde 17 energieprocent fructose in een ‘normaal’ dieet zijn consistent en beloven weinig goeds. Bij vrouwen duurt het iets langer voor de trigs omhoog schieten ;-).

        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11063439

        Am J Clin Nutr. 2000 Nov;72(5):1128-34.

        Effects of dietary fructose on plasma lipids in healthy subjects.
        Bantle JP, Raatz SK, Thomas W, Georgopoulos A.

        Source

        Department of Medicine, the General Clinical Research Center, the Division of Biostatistics, and the School of Public Health, the University of Minnesota, Minneapolis, MN 55455, USA.

        bantl001@tc.umn.edu

        BACKGROUND:

        About 9% of average dietary energy intake in the United States comes from fructose. Such a high consumption raises concern about the metabolic effects of this sugar.

        OBJECTIVE:

        The objective of this study was to determine the effect of dietary fructose on plasma lipids.

        DESIGN:

        The study was conducted in the General Clinical Research Center at Fairview-University of Minnesota Medical Center. The participants were 24 healthy adult volunteers (12 men and 12 women; 6 of each sex were aged /=40 y). All subjects received 2 isoenergetic study diets assigned by using a randomized, balanced crossover design. One diet provided 17% of energy as fructose. The other diet was sweetened with glucose and was nearly devoid of fructose. Each diet was fed for 6 wk. Both diets were composed of common foods and contained nearly identical amounts of carbohydrate, protein, fat, fiber, cholesterol, and saturated, monounsaturated, and polyunsaturated fatty acids. All meals were prepared in the metabolic kitchen of the General Clinical Research Center.

        RESULTS:

        The responses to the study diets differed by sex. In men, the fructose diet produced significantly higher fasting, postprandial, and daylong plasma triacylglycerol concentrations than did the glucose diet. The daylong plasma triacylglycerol concentration after 6 wk of the fructose diet was 32% greater in men than the corresponding concentration during the glucose diet (P: < 0.001). The fructose diet had no significant effect on fasting or postprandial plasma triacylglycerol concentrations in women. The fructose diet also had no persistent effect on fasting plasma cholesterol, HDL cholesterol, or LDL cholesterol in either men or women.

        CONCLUSIONS:

        Dietary fructose was associated with increased fasting and postprandial plasma triacylglycerol concentrations in men. Diets high in added fructose may be undesirable, particularly for men. Glucose may be a suitable replacement sugar.

    • James Pot zegt:

      Die Liesbeth:-) 🙂 🙂 En als je het niet met haar eens bent mag je niet reageren. “die Lustig fantaseerde er lustig op los”. Malcolm Kendrick heeft net deze week een video op zijn blog geplaatst waarin alles nog eens netjes op een rij wordt gezet. Hoe het allemaal zo gekomen is.
      http://drmalcolmkendrick.org/2013/10/24/the-heart-of-the-matter-abc-australia-catalyst-series/
      Kan blijkbaar niet vaak genoeg herhaald worden.

  75. meike zegt:

    Uiteindelijk komt het altijd op hetzelfde neer: zolang je alleen eet wat vanzelf groeit en bloeit en waar geen mensenhand zich in heeft gemengd, is het goed. Zodra stoffen als toevoeging tot iets gebruikt worden raakt het product uit balans en is het onduidelijk of soms duidelijk dat het schadelijk wordt voor het lichaam. Bedankt voor je reactie 🙂

    • Waarom ‘evidence based’ voedingswetenschap pseudowetenschap is en de meeste beoefenaren ervan charlatans zijn:

      Fragment:

      The responsibility for this unfortunate state of affairs rests squarely on the leaders of nutrition research. Rather than training graduate students in the scientific method, and allowing their research to serve the needs of society, the field’s leaders choose to train their mentees to serve only their own professional needs—namely, to obtain grant funding and publish their research. I have experienced these practices myself as I transitioned from student to graduate research assistant to research fellow, and colleagues continue to emphasize that this is how it must be, lest they fail to get funding and ‘feed’ their graduate students and families. But by not training mentees in the basics of science and skepticism, the nutrition field has fostered the use of measures that are so profoundly dissonant with scientific principles that they will never yield a definitive conclusion. As such, we now have multiple generations of nutrition researchers who dominate federal nutrition research and the peer review of that work, but lack the critical thinking skills necessary to critique or conduct sound scientific research.

      The apparent self-interest that is driving research in this field is not limited to raising students to merely follow the herd. The subjective data yielded by poorly formulated nutrition studies are also the perfect vehicle to perpetuate a never-ending cycle of ambiguous findings leading to ever-more federal funding. The National Institutes of Health spent an estimated $2.2 billion on nutrition and obesity research in the 2012 fiscal year, a significant proportion of which was spent on research that used the pseudoscientific methods described above. The fact that nutrition researchers have known for decades that these techniques are invalid implies that the field has been perpetrating fraud against the US taxpayers for more than 40 years—far greater than any fraud perpetrated in the private sector (e.g., the Enron and Madoff scandals).

  76. Guido Vogel zegt:

    Het probleem wat Lustig op wijst is natuurlijk de fructose in bewerkte vorm: vruchtensappen en high corn fructose syrup dat in frisdranken (vooral in de USA) zit. De verwerking van fructose in fruit is anders/beter door de vezels die er in zitten.

    Hij overdrijft door te stellen dat fructose de belangrijkste oorzaak van obesitas/welvaartsziekten is. Net als William Davis die hetzelfde beweert over granen. Gezamenlijk (suiker, HCFS, granen) zouden ze wel eens voor het grootste deel gelijk kunnen hebben (met de zaadolien er nog bij).

  77. Willem van Doorn zegt:

    naar aanleiding van wat M, M. zegt op okt. 25 om 7:13:
    Welles, nietes hoeft voor mij niet. En wilt u de discussie kennelijk ontwijken (door mij voor onvolwaardig te houden) dan zij dat zo. Dat over de doodsoorzaak van Atkins heeft -als u dat bedoeld- inderdaad een ander gezegd. Blijft over waar het om ging: dat u vocabulair geweld inbrengt.

  78. Sjoerd Hess zegt:

    Gezond ijs in Griekenland.

    [cid:CF9DD2A3-80DE-4383-8CBE-862A3DA93121]

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

  79. marcel zegt:

    Follow the money houdt een vinger aan de pols als het gaat over de voedingsindustrie en de regulatie ervan. In deze aflevering: de bewuste keuze voor belangenverstrengeling

    http://www.ftm.nl/europa-nomineert-lobbyist-bestuurslid-voedselwaakhond/

  80. lll zegt:

    Belangenverstrengeling is nog steeds aan de orde van de dag bij de Europese voedseltoezichthouder. Het Europees Parlement eist daarom in een resolutie dat de toelatingsprocedure voor de panels wordt aangescherpt

    http://www.ftm.nl/europees-parlement-wil-dat-efsa-zijn-dubbele-petten-afdoet/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s