Catalyst, een ‘stevig’ wetenschapsprogramma op de Australische televisie, zond eergisteren aflevering 1 van ‘Heart of the matter’ uit, een serie waarin kritisch wordt gekeken naar de gezondheidsadviezen van de afgelopen 50 jaar in relatie tot hart- en vaatziekten. Het is een bekend verhaal, maar omdat hier steeds meer paleo-naïeve mensen mee gluren en ik even geen tijd heb om een echte post te maken, vertoon ik hem ook hier. Voor heren die het verhaal achter de cholesterolmythe nu wel kennen: de verschijning van maakster Dr. Maryanne Demasi maakt veel goed. Voor de dames zijn er helaas slechts kalende oude mannen. Dit is ook een mooie aanleiding om nog even een stokoud lesje ‘cholesterol’ af te steken.
Plus: een wel heel bijzondere manier van reclame maken door de Zwitserse bank Credit Suisse! Waarom zou een bank waarschuwen tegen de gevaren van de huidige suikerconsumptie?
Het beloofde (en ditmaal korte) lesje ‘cholesterol’
Wat is cholesterol?
Cholesterol is een eigenaardig molecuul. Het wordt vaak ‘uitgescholden’ voor vet of ‘lipide´, maar is in feite een alcohol, hoewel het zich anders gedraagt. Je wordt er beslist niet dronken van. De ingewikkelde driedimensionale constructie van waterstof- en koolstofatomen is niet oplosbaar in water. Alle organismen maken ijverig gebruik van die eigenschap. Ze bouwen cholesterol in in hun celwanden. Die worden daardoor ‘waterdicht’, zodat de processen in de cel niet kunnen worden verstoord door de omringende heksenketel. Cholesterol is extra belangrijk voor het naar behoren functioneren van zenuwcellen. Vandaar dat het meeste cholesterol is geconcentreerd in de hersenen en de rest van het zenuwstelsel. Veel cholesterol is nodig voor de productie van vitale hormonen. Omdat cholesterol niet oplost in water – en dus niet in bloed – wordt het door de lever verpakt in pakketjes van vet (lipiden) en eiwit (proteïnen), lipoproteïnen genoemd. Als minuscule onderzeeërs transporteren die lipoproteïnen ondermeer cholesterol en vitamine D van en naar de plekken waar het nodig is.
Wat doen die lipoproteïnen?
De bekendste zijn Low Density Lipoprotein (LDL) en High Density Lipoprotein (HDL). De termen slaan op de dichtheid van de pakketjes. Beide zijn vitaal. Ze verzorgen het transport van cholesterol door het lichaam. LDL is de koeriersdienst die cholesterol van de lever naar de weefsels brengt. HDL voert overtollig cholesterol van de weefsels terug naar de lever.
Maar LDL is toch ‘slecht’?
Een aantal grote studies heeft aangetoond dat mensen die relatief veel LDL en/of relatief weinig HDL hebben, een verhoogd risico lopen om een hartinfarct te krijgen. En hoe meer HDL ten opzichte van LDL, hoe lager het risico. Daarmee is echter niet aangetoond dat de cholesterolpakketjes de oorzaak van het probleem zijn. Veel dingen waarvan bekend is dat ze slecht voor de bloedvaten zijn, gaan ook gepaard met veranderingen in de cholesterolverhouding: roken, gewichtstoename, chronische stress, hoge bloeddruk, gebrek aan beweging en verminderde gevoeligheid voor het bloedsuikerregulerende hormoon insuline. Steeds meer wetenschappers menen dat een ‘ongunstig’ cholesterolgehalte niet meer is dan een symptoom van iets kwalijkers. Cholesterol als zondebok aanwijzen, is volgens hen net zo dom als brandweerlieden arresteren omdat ze vaak op de plek van een brand worden gesignaleerd. Bovendien is de relatie tussen hartziekten en cholesterol lang niet zo overtuigend als die tussen branden en de aanwezigheid van brandweerlieden. De Engelsen hebben bijvoorbeeld exact dezelfde cholesterolwaarden als de Fransen, maar krijgen ruim vijf keer zoveel hartinfarcten. Mensen in Litauen hebben een veel lager LDL dan leeftijdgenoten in Zweden, maar een vier keer hoger risico op een infarct. Ook raar: slechts zo’n 30 procent van de Nederlanders die een hartinfarct krijgen, hebben een afwijkende cholesterolspiegel.
Waar zit cholesterol in?
Cholesterol komt uitsluitend voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis, schelpdieren, eieren en zuivel.
Wat kan ik doen om mijn cholesterol omlaag te krijgen?
Al de dingen die bewezen hebben goed voor het hart te zijn – stoppen met roken, afvallen, het verminderen van stress – blijken ook tot ‘mooiere’ cholesterolwaarden te leiden. De gemeenschappelijke factor is volgens de jongste inzichten de gevoeligheid van de lichaamscellen voor het hormoon insuline. Hoe beter die cellen reageren op insuline, hoe minder van dat hormoon je lichaam hoeft te maken en hoe gezonder je bent. Eén van de beste dingen die je kunt doen om je insulinegevoeligheid te optimaliseren, is uit je luie stoel te komen. Dat heeft verstrekkende gevolgen. Een sprekend voorbeeld: deelnemers aan de Vasaloop, een negentig kilometer lang Zweeds langlauf evenement dat een geduchte voorbereiding vereist, hebben ongeacht leeftijd, geslacht en inkomensklasse een veel geringere kans om binnen tien jaar te overlijden dan ‘gewone’ burgers. “Voor een deel berust dat op zelfselectie,” zegt Bahman Farahmand, epidemioloog aan het Karolinska Instituut in Stockholm en ontdekker van het zogenoemde ‘Vasaloop-effect’. “Gezonde mensen zijn sneller geneigd intensief te sporten. Er zitten ook nauwelijks rokers tussen. Maar het leeuwendeel van het beschermende effect is direct toe te schrijven aan het frequente trainen.” De laatste tijd duiken er steeds vaker studies op waaruit blijkt dat het nooit te laat is om intensief te gaan bewegen. Dagelijks een half uurtje stevig hardlopen, fietsen, zwemmen of skaten heeft bijvoorbeeld al na korte tijd een gunstige invloed op de kransslagaderen die de hartspier van bloed voorzien. Dat bewees cardioloog Rainer Hambrecht van het Hartcentrum van de Universiteit van Leipzig in een studie die twee jaar geleden nogal wat stof deed opwaaien. Hambrecht liet tien opgenomen hartpatiënten met slecht werkende kransslagaderen dagelijks een uur flink fietsen (tot de pijngrens) op de ziekenhuis-hometrainer. Na een maand bleek de de bloedstroom in de kransslagaderen van deze ‘fietspatiënten’ sterk te zijn verbeterd. Zo sterk, dat een dokter geen hartkwaal bij ze zou kunnen ontdekken. De toestand van de kransslagaderen van negen medisch vergelijkbare controlepersonen die niet hadden getraind, was onveranderd slecht. Ook stelde Hambrecht vast dat stevige trainen aderverkalking in de kransslagaderen tegengaat. Bij een lage trainingsintensiteit (dagelijks wandelen) ging de aderverkalking gewoon door. Bij een matige intensiteit (dagelijks joggen) stopte de groei en bij een hoge intensiteit (dagelijks hardlopen) werd de aderverkalking zelfs minder.
Is het verstandig om vetarm te gaan eten voor een ‘mooi’ cholesterol?
Integendeel. In verreweg de meeste gevallen werkt dat averechts. Inmiddels is duidelijk waarom. Door vet uit je voeding te bannen, ga je meer koolhydraten en vaak meer calorieën eten en werk je juist aderverkalking in de hand. Het totaalcholesterol zakt soms, maar de samenstelling van het ‘pakket’ wordt er niet beter op. Je krijgt meer triglyceriden en minder HDL, terwijl de normaal gesproken relatief grote LDL-deeltjes kleiner en daarmee ongunstiger worden. Gebruik olijfolie of koolzaadolie als basisvet en wees niet te bang voor verzadigd vet. Bij lichamelijk actieve mensen verhoogt verzadigd vet voornamelijk het gunstige HDL. Het is een uitstekende energiebron die bovendien helpt bij de verwerking van onverzadigde vetzuren en het in toom houden van het ‘hartinfarctcholesterol’ Lp(a). Lp(a) is LDL met een ‘proteïnejasje’ dat de neiging van het bloed om stolseltjes te vormen sterk verhoogt.
Krijg ik van eieren nu wel of geen verhoogd cholesterol?
Het cholesterol dat je via de voeding binnenkrijgt, heeft hoegenaamd geen invloed op de cholesterolspiegel van het bloed, die immers door de lever binnen tamelijk strikte grenzen wordt gehouden. Veel instanties blijven hardnekkig waarschuwen voor royale ei-consumptie, maar een wetenschappelijke basis voor die bangmakerij ontbreekt. Een nieuwsgierige Zweedse wetenschapper voerde zijn ei-consumptie gedurende twee weken op van 1 tot 12 eieren per dag en zette dat regime vervolgens nog een week voort. Hij zag zijn totaalcholesterol licht dalen, terwijl de verhouding tussen de verschillende cholesterolfracties aanzienlijk verbeterde: minder LDL, meer HDL, minder Lp(a), minder triglyceriden. Dit effect is in grotere studies bevestigd. Eieren passen volgens de jongste inzichten uitstekend in een hartvriendelijke voeding. Ze dragen niet bij aan pathologische insulineresistentie, leveren het complete pakket aminozuren en bevatten relatief veel folaat, betaïne en choline, nutriënten die de functie van de vaatwanden en daarmee de doorbloeding van de hartspier direct verbeteren.
Helpt extra linolzuur tegen een verhoogd cholesterol?
Ja. Dat wil zeggen, het dagelijks gebruik ervan brengt de cijfers wat omlaag. Stevige consumptie verlaagt echter niet alleen het als ‘ongunstig’ bestempelde LDL, maar ook het als ‘gunstig’ aangemerkte HDL. Bovendien verslechtert het de veel belangrijker verhouding tussen de talloze cholesterolfracties. Royaal gebruik van linolzuur is mogelijk minder goed voor hart en bloedvaten dan industrie en gezondheidsinstanties ons veertig jaar lang hebben voorgespiegeld. “Tal van studies laten zien dat veel linolzuur in de voeding een delicate balans verstoort en zo juist bijdraagt aan het ontstaan van hartkwalen, diabetes, reuma en kanker,” zegt de Japanse vetzuurdeskundige Dr Harumi Okuyama. Okuyama en collega’s adviseren hun landgenoten niet dezelfde fout te maken als het westen en linolzuurverrijkte margarines te laten staan.
Is het waar dat cholesterolverlagende medicijnen slecht voor je zijn?
Daarover is het laatste woord nog niet gesproken. Statines remmen in het lichaam de aanmaak van cholesterol, maar óók de aanmaak van een aantal andere vitale stoffen. De fabrikanten noemen statines de veiligste medicijnen die ooit zijn ontwikkeld. Veel gebruikers en onafhankelijke deskundigen zijn minder euforisch. Feit: statines verlagen het risico op een hartinfarct bij mannen van middelbare leeftijd. Het effect (300 mannen moeten een jaar lang slikken om 1 infarct uit te stellen) kan niet worden toegeschreven aan de cholesterolverlaging, want mannen met een heel laag cholesterol genieten precies dezelfde bescherming als mannen met hoge waarden. Steeds meer wetenschappers schrijven de werking van statines dan ook toe aan effecten die niets te maken hebben met cholesterolverlaging. Statines zorgen er bijvoorbeeld voor dat eventuele vernauwingen in de vaatwand complexer worden en minder snel stuk gaan. Zo’n ‘openbarstende’ vernauwing is één van de belangrijkste oorzaken van een hartinfarct. Verder bevorderen ze de aanmaak van een vaatwerwijdende stofje. En tenslotte hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen. Wat de fabrikanten verzwijgen, is dat statines nog nooit een vrouwenleven hebben gered, terwijl de grote studies deze ‘bijzaak’ toch steeds opnieuw aan het licht brengen. Tegenover het bescheiden beschermende effect bij mannen staat een onaangenaam en onvoorspelbaar bijwerkingenprofiel: van vermoeidheid en vergeetachtigheid tot hevige spierpijn. Niet iedereen krijgt last van een statine, maar de Amerikaanse arts Beatrice Golomb schreef onlangs in de Geriatric Times dat vooral verwardheid en geheugenverlies aanzienlijk vaker voorkomen dan de meeste dokters denken. Dat een fysiek actief leven en statinegebruik lastig samen gaan, staat buiten kijf. Zwitserse onderzoekers stelden vast dat atleten deze medicatie per definitie slecht verdragen. Al hun sportende proefpersonen ontwikkelden binnen korte tijd trainingsintolerantie, spierpijn, spierschade of chronische peesontstekingen. Het al of niet slikken van een statine is een kwestie van zorgvuldig afwegen. Bespreek het met je huisarts of specialist.
Word je dik van cholesterol?
Integendeel. De meeste levensmiddelen die veel cholesterol bevatten, bevatten ook veel eiwit. Eiwit geeft sneller en langer een vol gevoel dan koolhydraten en vet. Het eten van cholesterolrijke producten helpt je dus om minder calorieën te verorberen. En daarmee bestrijd je de kern van veel problemen: pathologische insulineresistentie. Cholesterol zelf vervult als gezegd belangrijke functies in elke lichaamscel en vooral in de hersenen, maar levert geen energie.
According to Mike Eades it was on Oz last night too? I drink a glass of new wine tonight to that one with a tentative grin on my face
Melchior, je was me te snel af. Leuk dat de ABC in Australia dit uitzend. De Diet Doctor noemt het een Canadese uitzending.
De ABC heeft ook een uitzending aan Suiker gewijd:
Op twitter gaf Maryanne Demasi de volgende tweet:
Lots of medical doctors, including GPs calling in today saying “finally, someone says something! Appreciate everyone’s input.
Dus de medische wereld is toch in beweging, althans in Australië. Zou Holland volgen?
Ik heb me toevallig vandaag weer een beetje verdiept in het verschijnsel oxycholesterol. Dit omdat ik me afvraag of het schadelijk is, en zo ja, in welke mate, om eigeel te verhitten. Heeft iemand er hier een theorie, of liever nog, argumenten voor?
Credit Suisse:
“We think that the market will gradually adopt natural high intensity sweeteners like those derived from stevia or monk fruit, which can be much sweeter than sugar or HFCS, but without the same negative effects. Sweeteners derived from Stevia are now the most widely used among the natural sweeteners in food and table “sugar”. Few beverages companies have adopted it, since the taste profile leaves a slightly bitter aftertaste which is most noticeable when used in soft drinks.”
Het zal toch geen framing zijn ?
Jo: “Zou Holland volgen?”
Ben je gek. De dames en heren die hier de medische opinie bepalen zijn druk bezig hardwerkende dokters die in het veld op een menselijke manier geneeskunde uitoefenen over de kling te jagen. Letterlijk.
Als je als opinieleider langzaam het leven perst uit duizenden mensen door zonder stevige onderbouwing te roepen dat statines moeten, dan ben je een mooie meneer. Help je als huisarts een terminale patiënt die ligt te stikken zijn zijn eigen vocht, dan word je uit je vak gezet. Wat een wereld.
Nog een medische vraag: mijn moeder van 74 heb ik van de statines afgekregen, door het boek De Cholesterolmythe te laten lezen, en die had ze weer doorgegeven aan haar diëtiste, die het weer doorgaf aan een bevriende wetenschapper, en allemaal kwamen ze tot de conclusie dat het voor haar geen zin heeft.
Nu zijn we een aantal maanden verder en hoor ik net dat ze recent weer begonnen is op aanraden van haar huisarts. Die kwam met het argument dat ze al 10 a 15 jaar diabeet is en ernstig overgewicht heeft, en dat dan statines weer een levensverlengende werking hebben, vanwege de positieve werking op de aderen. Ze is dan toch, ondanks haar terughoudendheid, aan begonnen, want tegen het argument ‘u bent diabeet en dan heeft het wél voordelen’ kon ze niks in brengen.
Ze is, helaas, dan niet van plan haar voeding ernstig aan te passen. Ik heb de Becel al de deur uitgekregen en de roomboter naar binnen (“ik vond dat toch altijd al veel lekkerder”) maar verder heeft ze zoiets van: ik ben al oud, laat me lekker, dat Dr Frank-dieet beviel me al niet, ik hou van brood, klaar. Dus daar valt slechts marginaal nog wat verbetering door te voeren door mij.
Maar goed, heeft die huisarts een punt? Zijn er tegenargumenten? Zijn er alternatieven die misschien alleen het positieve effect op de aderen kunnen geven, in de vorm van kleine dieet-veranderingen of medicijnen? En als het kan ook met onderbouwing waarmee de huisarts eventueel overgehaald zou kunnen worden (kleine kans, maar wie weet, hij is nog jong)?
Otto, ik ben al een oude tulp, en heb al 12 jaar T2 diabetes. Mijn huisarts bood mij een statine aan omdat mijn cholesterol “verhoogd” was. Het is al 12 jaar stabiel licht verhoogd, en dus weiger ik een statine te nemen. Ik heb destijds het Nurses Health Study aangehaald, waar onder andere uitgekomen is dat voor vrouwen na de overgang geen effect heeft om een statine voor te schrijven. Het heeft zelfs een averechtse uitwerking gehad. Ik hoefde niet met bewijzen aankomen. Mijn huisarts heeft het geaccepteerd dat ik geen statine wil. Conform de behandel protocol van de gezondheidsraad moet een huisarts het wel aanbieden. Het betekent niet, dat ik dan verplcht ben het te slikken. Als mijn huisarts in de problemen zou komen, dan wordt het voorgeschreven, en ik kieper het in het toilet.
http://www.channing.harvard.edu/nhs/
Een zoek doen zal genoeg papieren ophoesten die je aan haar huisarts kan overhandigen.
Marianne, aardig dat je oxycholesterol in de groep gooit ;-).
Oxycholesterol is het stokpaardje van een oude, ervaren dokter met wie ik redelijk vaak heb gecommuniceerd, Dr. Leib Krut. Maar waarschijnlijk niet in de zin die je vermoedt! Krut denkt dat een zekere concentratie van geoxideerd cholesterol noodzakelijk is om kristallisatie van cholesterol in slagaderwanden (met name in het vasa vasorum als ik het goed heb, dus in de microvasculatuur die de slagaderwand voedt) te voorkomen. Zijn hypothese is dat coronairlijden (vorming van onstabiele plaques in kransslagaderen) primair een gevolg is van een gebrek aan oxycholesterol, met als directe oorzaak de koelkast. Voordat koeltechnieken hun intrede deden werden we allemaal vaak blootgesteld aan enigszins geoxideerd cholesterol, daarna steeds minder. Hoe hij dit mechanisme exact voor zich ziet heb ik nooit helemaal begrepen en ben ik ook voor een groot deel vergeten, maar hier is een stukje communicatie. Ik moet hier weer eens in duiken. Het past naadloos in het paleoperspectief :-). We aten echt niet alles hartstikke vers, vermoedelijk verdween er ook geregeld halfrot spul achter de kiezen.
Raising the spectre of oxidized cholesterol does give me the opportunity to plug my views. Oxysterols, as distinct from cholesterol, were first conceptually implicated in experimental atherogenesis by Altschul around 1946. Since then it has over the years been reported by several groups of workers, including work by Altschul, that oxysterols do the reverse. They in fact attenuate lesion formation in cholesterol fed animals. The work implicating oxysterols in atherogenesis would seem to be questionable.
I have postulated that cholesterol from plasma becomes a pathogenic moiety in the arterial wall when it takes on its native character, which is that of a crystalline solid. In this state cholesterol cannot be cleared from tissue and it is sclerogenic. Thus factors that promote or prevent the crystallization of cholesterol determine its role in atherogenesis. This view is based on observations originally made by chance, namely, that oxysterols prevent the crystallization of cholesterol in in vitro systems, and that glucose promotes the crystallization of cholesterol. In addition, oxysterols implanted subcutaneously in rats together with cholesterol results in the solubilization and clearance of a large mass of cholesterol, leaving little residual fibrosis. Implanted pure cholesterol is rapidly sequestrated by fibrous tissue, no cholesterol is cleared and it remains sequestrated in a seemingly permanent granuloma.
The possible relevance of oxysterols to atherogenesis in humans was attributed to their progressive elimination from the human diet since the advent of refrigeration, which prevents the spontaneous oxidation of cholesterol in foods of animal origin. Oxysterols must have been invariably generated in such foods by the techniques practiced for preservation of these foods prior to the development of refrigeration. Oxysterols would have been progressively eliminated from the human diet with progressive application of modern technology in preservation and handling of foods.
You can find references, should you want to follow up on these matters, in: Krut L H. Med. Hypotheses 1979;5:533-548, Atherosclerosis 1982:43;95-104 and 1982:43; 105-118. Recent Res. Devel. in Lipids Res 2, 1998:299-318. Amer J Cardiol 1998:81;1045-1046. Atherosclerosis supplements 2004;5/1:36. Wilkens and Krut. J. Atheroscler Res 1963:3:15-23 and 1965:5;516-523.
Otto, ik ben geen arts (disclaimer alert!) maar heb een beetje zitten koekeloeren het NHG naar de richtlijnen voor huisartsen. het lijkt erop dat hij ze zelf niet goed op een rijtje heeft.
Voor statinegebruik bij diabetes type 2 (https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/diabetes-mellitus-type-2) wordt verwezen naar CVRM (cardiovasculair risicomanagement, https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/cardiovasculair-risicomanagement). Daar wordt beschreven wanneer statines bij mensen met diabetes type 2 en HVZ (hart- en vaatziekten) geindicieerd zijn (volgens de richtlijnen van NHG). Daar staat:
“Patiënten met DM of RA
• indicatie antihypertensiva en/of statines is identiek aan die bij patiënten zonder HVZ, DM of RA (zie boven)
• bij DM en 10-20% 10-jaarsrisico op ziekte of sterfte door HVZ: overweeg behandeling bij slechte metabole controle, microalbuminurie, microvasculaire complicaties of andere risicoverhogende factoren (tabel 2)”
“Tabel 2 . Risicoverhogende factoren bij patiënten met een 10-jaarsrisico op HVZ van 10% tot 20%
* Bij patiënten met DM of RA gelden slechte metabole controle en microalbuminurie respectievelijk sterke ziekteactiviteit ook als sterk risicoverhogende factoren.”
“Tabel 4. Voorkeursmedicatie bij diverse specifieke kenmerken of condities
DM (zonder microalbuminurie)
1. thiazidediureticum 2. toevoegen ACE-remmer (bij kriebelhoest ARB) 3. toevoegen calciumantagonist”
(geen statines dus)
Ik interpreteer de informatie van de NHG als volgt: bij mensen met diabetes type 2 gelden dezelfde richtlijnen voor statinegebruik als bij mensen zonder diabetes type 2.
Ik zou dus zeggen dat de huisarts moet kunnen onderbouwen waarom hij/zij van de richtlijnen afwijkt.
P.S. het is grotesk om te zien dat risicoschatting voor hart- en vaatziekten en monitoren van het bloedprofiel inconsistent wordt voorgeschreven door de richtlijn. Soms totaal cholesterol, soms LDS, soms triglyceriden/HDL. Zucht, weten de schrijvers van de richtlijnen wel wat ze opschrijven? En wanneer gaat het kwartje vallen met betrekking tot het eten van koolhydraten en diabetes type 2…
@Jo tB “Als mijn huisarts in de problemen zou komen, dan wordt het voorgeschreven, en ik kieper het in het toilet.”
Dat lijkt me geen goed idee, dan krijgen we het uiteindelijk allemaal binnen via het drinkwater circuit.. liever maar gewoon weigeren…
Ah, thanks Jo & Marcel. Ik geloof dat dat al aardig overtuigend overkwam op het subject 🙂
Lol 😉 Héeeel herkenbaar voor diabeten. Geldt vooral voor dokters ( maar ook voor veel andere betweters )
My #Diabetic friends does this happen to you?
Ik hoop dat de foto te embedden is !
Diabeten worden doodgegooid met ( zogenaamde goedbedoelde ) adviezen. Logisch dat ze soms, als het nu net niet nodig is, allergisch reageren. Dus denk nu maar niet dat ze zo snel overstag gaan, he ! Hóe goed het ook bedoeld is. Sensibiliteit en geduld is zeer aan te bevelen, zeker als het over ‘loved ones’ gaat.
Ik ben het geloof ik soms een heel ietsepietsie klein beetje zat om zo verschrikkelijk veel en vaak met diabetes om de oren geslagen te worden.
En dat verbeten toontje!
Op vakantie in Thailand, hier wordt de koelkast gebruikt om de flesjes water te koelen, kliekjes worden beschut tegen de vliegen op tefal bewaard. Wat nou, bij 7 graden bewaren, dat is alleen lekker voor mijn biertjes.
En eigenlijk voor de andere post; de honden en katten zijn hier stuk voor stuk rank en slank te noemen. Velen zouden ze dun noemen maar dat komt door onze vertroebelde tarwe blik. Hier krijgen de katten leftovers, wel rijst maar ook vaak vis, veel zoetwatervis. Geen tarwe, geen plofkatten. Zie nu alweer op tegen die monsterkatten thuis….
Fien, ik kan me die kwaadheid en drammerige toon wel voorstellen. De officiële adviezen aan diabeten zijn de achterdeur uit en als mensen dan ontdekken dat ze worden voorgelogen, worden ze boos. De Australische radioloog Troy Stapleton kreeg diabetes type 1 toen hij 41 was, ontdekte dat de voorgeschreven ‘Best Practice’ in real life eigenlijk Worst Practice is, liet zijn medische logica op het probleem los en kwam snel weer in diep water. Het is toch gek dat mensen dit op eigen houtje moeten uitzoeken? Ik plak hieronder het hele transcript van een gesprek met Stapleton op ABC Radio.
Transcript
Norman Swan: Hello and welcome to the Health Report with me, Norman Swan.
Today, seriously questioning the advice that people with diabetes get from their dieticians and specialists. And how the obesity epidemic may have little to do with calories in and calories out. Don’t miss that one. So we’re really going to get up the noses of the diet, diabetes and obesity mafias today.
Let’s start with Troy Stapleton’s story. Troy is a radiologist, a specialist in X-ray diagnosis on the Sunshine Coast in Queensland. At the age of 41, Troy developed type I diabetes. That’s the kind of diabetes that children normally develop where the immune system destroys the cells in the pancreas which produce the sugar-reducing hormone insulin.
It was a bit of a shock, as you might imagine, to face the rest of your life injecting insulin.
Troy Stapleton: It was a great shock. I’d always kept myself pretty fit and I was actually training for the Noosa triathlon at the time, and all of a sudden the weight really started to strip off me. And I thought, this is pretty cool, you know, I’m dropping lots of weight, and I was cycling up hills a bit faster. Then I was waking up at night having to wee a couple of times a night and I was getting really thirsty…
Norman Swan: Even though you’re a radiologist, there was this glimmer of your medical training that has crept through, did it?
Troy Stapleton: Something sparked up, and one morning I looked at myself and thought, it couldn’t be diabetes, could it? And I actually had some dipsticks in the cupboard…
Norman Swan: And in the true cause of safe medical care you started treating yourself rather than going to a general practitioner.
Troy Stapleton: I diagnosed myself, 4+ of glucose and ketones.
Norman Swan: So you were well on the way.
Troy Stapleton: Oh yes, I was probably a week or two off diabetic ketoacidosis I think…
Norman Swan: So to explain, that’s where you can lose consciousness and end up in intensive care or indeed dead if you’re not careful.
Troy Stapleton: That’s correct. I’ve got a friend who is an endocrinologist, so I organised to see him that morning, and my HbA1c, which is a measurement of your blood glucose average over the prior 120 days was 11.9 and it should be less than 5.5, and I had very high antibodies, confirming a diagnosis of type I diabetes.
Norman Swan: So you went on to insulin.
Troy Stapleton: I was completely devastated. I’m a medical specialist who looks at radiology, so I need my eyes and I need my brain, and of course I see all the complications that diabetics suffer. They have amputations and renal failure and those sorts of things. And I was given the standard advice that you’d get at any diabetic clinic. I was advised to eat seven serves of bread and cereals, two to three serves dairy, fruit, starchy vegetables, and to balance that intake with insulin. If you add up all those serves, they were recommending a diet of up to about 240 grams of carbohydrates a day, and to balance it with insulin. I was going to be the best patient, and there has been some important trials that show that if you do control your blood glucose well then you can reduce your incidence of the complications.
Norman Swan: So, like a lot of doctors, you’re obsessive compulsive, text and task focused.
Troy Stapleton: That was me. And of course the worry about it is that when you have intensive control you do increase your rate of hypoglycaemic episodes where you go low in sugar. And so I really did feel that I was between the devil and the deep blue Sea. So during that time I started doing lots of reading. There was a different approach where essentially you went on a very low carbohydrate diet, this made a little bit of sense to me. Why would I eat carbohydrates and then have to balance it with insulin?
Norman Swan: It’s arse about, to be crude, because in theory you should be taking the insulin to meet your carbohydrate needs rather than boosting your carbohydrate to somehow suit your insulin.
Troy Stapleton: Well, worse than that I think…we evolved on a diet that was very low in carbohydrates, and it’s really since the advent of agriculture that humans have started to eat carbohydrates in any significant amount.
Norman Swan: What was the problem with the carbohydrates that made you sit up? You’re taking carbohydrates, you’re not taking fat, what’s the issue here? So you’ve got take a little bit more insulin, get over it.
Troy Stapleton: The thing is it’s not actually possible to do what they say.
Norman Swan: You mean the diabetes educators?
Troy Stapleton: Yes. What they say is you need to estimate the amount of carbohydrate you’re going to eat, and then you need to match that carbohydrate dose essentially with an insulin dose. So you sort of look at your food and you go, okay, I’m having 30 grams of carbohydrate and I need one unit of insulin per 15 grams of carbohydrate, so two units. It sounds really quite straightforward, except that it’s very, very difficult to estimate accurately the amount of carbohydrate you’re eating. The information on the packets can be out by 20%. Most people say that your error rate can be around 50%.
And then of course it changes with what you’ve eaten. So if you eat carbohydrates with fat and then you get delayed absorption, then that glucose load will come in, and then the type of carbohydrates will alter how quickly it comes in to your bloodstream. And then of course your insulin dose will vary, your absorption rate will vary by about 30%. Once you think through all the variables, it’s just not possible. You will be able to bring your blood glucose under control, but a lot of the time what happens is you get a spike in your glucose level immediately after a meal, and that does damage to the endothelium of your blood vessels…
Norman Swan: The lining.
Troy Stapleton: That’s correct, it causes an oxidative stress to your endothelium, and that is the damage that diabetes does, that’s why you get accelerated arthrosclerosis.
Norman Swan: So what you’re arguing is that even though when the doctor does your HbA1c, this measure of three months sugar, and you’ve been a good boy and you’ve kept it under control, it doesn’t account for these surges which might have occurred momentarily during the day.
Troy Stapleton: That’s correct. And the other thing is that the HbA1c, if you look at what the best centres in the world achieve, they aim to have your HbA1c around about 6.5 or seven, but in fact if you look at a graph of the HbA1c versus your cardiovascular risk, it’s pretty much a linear increase in your cardiovascular risk from about 4.8. Now, less than 5.5 is normal, but from 4.8 going upwards it’s a linear increase, and for every 1% increase in your HbA1c it’s around about a 14% increase in your myocardial infarct risk, and around about a 35% to 40% rise in your risk of microvascular complictions. So you really do want to have your HbA1c as low as possible, but of course…
Norman Swan: Then you’re risking hypoglycaemia if you’re taking too much insulin to do that.
Troy Stapleton: Correct. And so for the first two months I followed absolutely standard advice. I was very, very diligent, and my average blood glucose was 8.4, and I was having around about one hypo a week.
Norman Swan: So people will not know what we are talking about here. So the normal blood sugar tops off at about six, so 8.4 is abnormally high.
Troy Stapleton: That’s correct.
Norman Swan: But even with that you were still at times dropping to too low a blood sugar and getting shivery and risking blacking out.
Troy Stapleton: That’s correct. And I showed my blood results to my treating doctors and they were happy, they were pretty impressed that as a new diabetic I was doing so well. But I wasn’t happy because I was going up and I was going down, and I knew that these spikes over 7.5 that I was having every day had the potential to do long-term harm.
Norman Swan: So somebody listening to this, particularly if they are a parent of a child with diabetes will say, look, weren’t you on an infusion pump? Because almost all children now in Australia who are diagnosed with type I diabetes are put on an infusion pump to try and get over these problems where you avoid the spikes and it’s much more evenly controlled. And eventually they’re going to have a feedback loop from an automatic blood sugar control device which will then readjust your insulin as you go through the day in a much more finely balanced way. Are you not on an infusion pump?
Troy Stapleton: I’m not. I haven’t come round to the idea of having a pump. I wanted to try another way.
Norman Swan: So you had a revelation on the road to Damascus.
Troy Stapleton: Yes. If you have small amounts of carbohydrates then you need small amounts of insulin to cope with it, and that made sense to me. Let’s just eat less carbohydrates. There is nothing essential in them.
Norman Swan: So you went on a low carbohydrate diet. What did your endocrinologist think of that when you suggested it?
Troy Stapleton: He has been supportive and he did help me with it.
Norman Swan: So what happened?
Troy Stapleton: It’s been amazing, it’s been the most remarkable turnaround for me and I just cut out carbohydrates essentially completely, although I do get some in green leafy vegetables and those sorts of things. My blood sugar average on the meter has gone from 8.4 down to 5.3. My HbA1c is now 5.3, which is in the normal range. My blood pressure has always been good but it dropped down to 115 on a 75. My triglycerides improved, my HDL improved, so my blood lipid profile improved. And I would now have a hypoglycaemic episode probably about once a month after exercise.
Norman Swan: Compared to?
Troy Stapleton: About once a week.
Norman Swan: And how much difference in terms of your insulin dose?
Troy Stapleton: I was on between 24 to 30 units of insulin per day, and now I’m on six units at night.
Norman Swan: Six units at night! And you’re taking no short acting?
Troy Stapleton: No short acting. Now, I’m in the honeymoon period, and I’m sort of anticipating people saying, you know, here he is, he’s a honeymooning diabetic. The honeymoon period occurs often after the diagnosis of diabetes where you do have some residual islet cell function, and so you can go through…
Norman Swan: So your islet cells are the cells in your pancreas that produce insulin. You have this acute phase where everything stops, but then a little bit comes back, but then it declines again.
Troy Stapleton: That’s correct. But I was in the honeymoon phase for the first two months post my diagnosis, and it made a remarkable difference. In those first two months I had a blood sugar average of 8.4 and I was having a hypo a week, and I would go over 7.5 every single day. And now I go over 7.5 maybe twice a month. My rate of hypoglycaemic episodes has dropped to about once a month. This is all supported with the literature. The study that was performed out of Sweden showed exactly the results that I’ve had.
Norman Swan: There is a danger in starting this process because if you do it too suddenly you could have a hypo to end all hypos.
Troy Stapleton: Absolutely, you need the support of…
Norman Swan: So this is not something that you would do casually over the weekend without anybody knowing about it.
Troy Stapleton: No, but I certainly think that if we can get doctors and diabetic educators to understand this and they were able to support people…the problem is that a lot of what we believe is probably wrong. I think that the dietary advice given to the community is wrong. But I think unfortunately the front line of suffering from this advice is the diabetics.
Norman Swan: So let’s just go to yesterday. What did you eat yesterday?
Troy Stapleton: It’s actually pretty simple. It sounds hard, but it’s simple.
Norman Swan: So is this the Atkins diet basically you’re on?
Troy Stapleton: It is essentially, but I don’t really call it a diet, for me it’s a lifestyle change. I have eggs for breakfast. For lunch I would have what anyone else would have for lunch, but obviously I can’t eat bread, and I eat a lot more salads and vegetables now…
Norman Swan: So you eat carbohydrates in vegetables, they are just very complex carbohydrates.
Troy Stapleton: I eat green leafy vegetables, I don’t eat starchy vegetables, so I can’t eat potato and sweet potato, but I eat lots of green leafy vegetables. And then for dinner, again, I would have what anyone else would have, but I would have lots of vegetables, I wouldn’t have any potatoes, I wouldn’t have any rice and I wouldn’t have pasta. But as a rice substitute I use cauliflower, you can make a cauliflower rice. As a mashed potato substitute I would use cauliflower. And there are pasta substitutes as well made from a vegetable called konjac.
Norman Swan: And forget the tiramisu for desert.
Troy Stapleton: Yes, well, I would have some berries, I could have as a desert some strawberries, those sorts of things, but yes, very limited.
Norman Swan: The problem that people face with low carbohydrate diets is being able to sustain it.
Troy Stapleton: That is a common criticism, and yet if you look at the compliance with a low fat diet, they get about a 20% compliance, whereas a low carbohydrate diet has a 40% to 50% compliance rate. So I just don’t think that’s a valid criticism. The other thing is that people need to understand that in the initial phase of severely restricting your carbohydrates, you do have symptoms from that carbohydrate withdrawal because your body needs to adjust to using a different fuel. Your body can run on glucose as a fuel or it can run on fatty acids. So it can actually burn fat as its fuel, but during that changeover period, and that takes around about four to six weeks, it’s very common for people to describe a number of symptoms. They can get lethargic, they can get headaches, they can get light-headed and they can get muscle cramps, and I had all of those symptoms. But I knew that that was part of the adjustment phase and I knew that that would end. And once it’s over you feel completely normal.
Norman Swan: So when you talk to your diabetes educator now, what does he or she say?
Troy Stapleton: Look, they’re interested, but they’ll tell me things and I’ll say, well, that’s actually not true. I’m quite a difficult patient, Norman. If you can actually safely, and I emphasise safely, reduce people’s HbA1c, then their complications down the track are going to be vastly reduced. And all the studies have shown that.
Norman Swan: So what does your family think about all this? Is it a nightmare for them, you being on carbohydrate-free when they are stuffing their mouths with bread?
Troy Stapleton: My wife has been incredibly supportive. She has adopted the same lifestyle essentially. It is more difficult with the children, there’s no question, but we are reducing the carbohydrate intake of our children as well.
Norman Swan: And then there’s whether a low carb diet can help people with type II diabetes. Next week here on the Health Report we’ll have a diabetes expert to comment.
Er is geen duidelijke evidence, Otto.
http://www.thescipub.com/abstract/10.3844/amjsp.2013.36.42
(Full text gratis)
Bij iemand met alleen diabetes type 2 (dus nog geen doorgemaakt cardiovasculair incident) die geen leefstijlverandering wil doorvoeren, zou een statine het leven met 14 dagen kunnen verlengen. De statine zou zo’n patiënt ook kreupel, depressief en pseudoseniel kunnen maken. Het is een beetje lood om oud ijzer, vrees ik. De statine zal zeer waarschijnlijk de glucoregulatie verslechteren.
Jo, niet door de plee spoelen die pillen, please! Nu al bevat ons drinkwater sporen van met name HMG Co A reductase remmers en SSRI’s (en ik meen ook protonpompremmers vanwege de epidemische tarwegeïnduceerde autoimmune gastritis), omdat ze niet volledig worden gemetaboliseerd, dus deels worden uitgepist, dus in het oppervlaktewater terechtkomen en de waterzuivering overleven.
Melchior, in een reactie op “Response to last week’s interview about low carb diet and diabetes type I” (oftewel een rooksignaal n.a.v. het vervolg op het door jouw geplaatste transcript ;-)) staat het volgende:
“Low carb is the best way to a long life with Type 1 and 2 diabetes, and without complications, and with less hypos, less insulin, much better quality of life; and it is not difficult to do in practice.
Here it is…the current recommendations overlook a fundamental reality: blood glucose levels in people with diabetes vary with increasing unpredictability as the consumption of carbohydrate increases. A low intake of carbohydrates requires smaller amounts of insulin/ tablets etc, resulting in increased predictability and much smaller variation in blood glucose levels. I discuss this approach in the article I was invited to publish in IDF Diabetes Voice at http://www.idf.org/sites/default/files/attachments/article_565_en.pdf
I am a Past Vice-President of the International Diabetes Federation and have had Type 1 diabetes for 55 years and have long advocated for this approach, but it is hard going!”
The truth is out there, de kentering moet wel volgen. 😉
Voor de volledigheid: http://www.abc.net.au/radionational/programs/healthreport/response-to-last-week27s-interview-about-low-carb-diet-and-dia/4896516#transcript
Dank, Alex. Ik ben vrij cynisch als het gaat om acceptatie en implementatie van interventies die weinig of niets kosten en die ook nog eens de lucratieve markt van downstream complicaties verpesten ;-).
Het is, helaas, zoals deze mevrouw zegt:
Richelle :
20 Aug 2013 4:31:23pm
So this expert agrees that low carb diets control blood sugar and reduce the need for insulin (which is incredibly good for everyones health) but he wouldnt recommend that diabetics eat a low carb diet because it would be too difficult for them to stick to…I think that is a condescending and ridiculous thing to say. Is it easier for those people to have their feet amputated, get vascular disease, go blind and need dialysis? I know what it does represent – diabetics who continue to eat a high carb diet will need prescription medication and a raft of medical interventions for the rest of their lives – very prosperous for some. There is no money in dietary interventions – especially nutrient dense fresh wholefoods. I feel very sad for all the people out there who rely on this experts advice for their health and their lives.
Je bent niet de enige Melchior. Zag net dat de pdf al van 2007 is…
Kentering onder de bevolking is wat mij betreft het voornaamste doel, in de medische wereld zijn er teveel verstrengelde belangen om uit te kunnen gaan van een spoedige omslag.
Eenieder hier zorgt (al dan niet bewust) voor een verspreiding van de inzichten doordat ze er met anderen over van gedachten wisselen, ik zie het zelf in mijn direkte omgeving. Baby steps, maar niettemin veranderingen ten goede. 🙂
En ik wil er nogmaals aan toevoegen dat deze voor geld desinformatie verspreidende experts – wier handen kleven van gekaramelliseerd bloed – dezelfde hypocriete protocolneukers zijn die een vanuit zuivere medemenselijkheid handelende arts schaamteloos de wanhoopsdood in jagen. Gefeliciteerd, AMC! Hoe veel ‘iatrogene’ doden (en dan bedoel ik mensen die niet terminaal waren) hebben jullie zelf op je geweten, stelletje schijnheiligen?
Helemaal mee eens Melchior. De broer van de uit zijn lijden verloste man, verteld bij P&W, dat de coassistent, naliet de dosis morfine te verhogen, terwijl dat nodig was. De huisarts was op vakantie en de coassistent nam waar. De huisarts vond een stervende man, verdrinkend in zijn longvocht. Een beest krijgt in zo’n geval een genadeschot.
De rol van de coassistent wordt helemaal niet ter discussie gesteld. Wij wassen onze handen in onschuld, gevalletje Pontius Pilatus.
En die Troy Stapleton, weet waar hij het over heeft 😉 Goed advies van een Diabetic Friend, daar kan ik wat van leren, toch.
Dank je Mariet, de gang van zaken is zum Kotzen. Nog even en de AMC-getuigen verklaren ook nog dat Nico Tromp een deal had met het crematorium in Schagen.
Hier het commentaar van Erwin Kompanje op de gebeurtenis in Tuitjenhorn ( ik noem de naam van de huisarts extra niet, want ik wil zijn naam niet verder bezoedelen )
versus de ‘domme’ media, die zonder écht onderzoek te doen, elkaar na papagaaien. 😦
100 x de maximale dosis morfine
http://erwinkompanje.wordpress.com/
Kan er alsjeblieft zorgvuldig omgegaan worden met de termen ‘co-assistent’ en ‘Arts-assistent’ etc.
Een co-assistent is een student geneeskunde die stages loopt bij verschillende specialismen, waaronder de huisarts. Een co-assistaent kan geen medicijnen voorschrijven of wat dan ook, want deze is geen arts! Na het goed afronden van de stages (ongeveer 2 jaar totaal) wordt het artsexamen afgelegd, en wordt men ‘basisarts’ (met bijna nul ervaring).
Ik neem aan, Mariet, dat je het hebt over een arts-assistent, ofwel een AOIS (arts in opleiding tot specialist) danwel HAIO (huisarts in opleiding). Dit zijn wel artsen, maar die zich aan het specialiseren zijn en dus vaak enigszins onervaren kunnen zijn.
Bovendien, als de huisarts met vakantie is neemt er een andere huisarts waar. Een HAIO kan nooit volledig waarnemen, er moet altijd een klare huisarts zijn die erbij geroepen kan worden.
Beetje lang relaas, maar ik erger me soms aan de onwetendheid over het artsenbestaan. Ze toch vaak wel redelijk bekritiseerd (hier), misschien is enig onderzoek naar hoe hun bestaan werkt dan wel eerlijk.
ps. er werken in ziekenhuizen ook veel ANIOS (arts assistent niet in opleiding tot specialist), die wel productie moeten draaien, maar die nog ergens een opleidingsplek willen vinden. Soms leidt deze wens tot opleidingsplek helaas ook tot misbruik van de ANIOS… (je nek uitsteken is immers je kop eraf)
http://pauwenwitteman.vara.nl/media/302678 Jan Spaansen
Sorry Lennard. Die verschillen zijn mij niet bekend. Bedankt voor je uitleg.
Ik hoor in dit verband op tv alleen maar de term coassistent.
Net nog in Buitenhof waarin Herre Kingma, oud Inspecteur Generaal van de inspectie, zegt dat het AMC verzuimd heeft éérst wederhoor te plegen met de huisarts in kwestie, alvorens de inspectie in te schakelen. Nu stond de inspectie koud op de stoep bij de huisarts, terwijl het AMC een vertrouwensrelatie had met de huisarts, door het bemiddelen in en over de coassistent.
Je hebt gelijk, de coassistent mocht zelf niet een morfine pomp aanleggen, maar heeft niet een andere arts erbij gehaald om dat te doen. ( tijdens de vakantie van de huisarts )
Hier het interview met de broer bij P&W :
http://pauwenwitteman.vara.nl/media/302678
Jeese, ik loop niet zo’n beetje achter :-).
Iemand stuurde me net dit (gezien bij Sisson):
http://www.paleocompany.nl/home.html
Een paleo-bakker (?) in Amsterdam! Een gevalletje van polderen?
Waaruit maar weer eens blijkt dat Jan Peter onze grote ziener is :-)!
Voor wie er belangstelling voor heeft, ABC heeft ook de ruwe (langere) versies van de interviews met Eades, Curtis, Sinatra en Taubes online staan. Niets nieuws vermoed ik.
http://www.abc.net.au/catalyst/heartofthematter/
Lennard
Nog even terugkomend op jou ‘verwijt’ dat wij/ik de dokters vaak aanvallen. Daar heb je gelijk in. De vraag is of dat onterecht is.
Ik denk dat de opleiding tot arts op z’n minst voor verbetering vatbaar is. Niet dat ik daar van binnen uit nu zoveel verstand van heb 😉
Maar ik ‘loop’ nu al 23 jaar rond in het Vu als patiënt en heb in de eerste 10 tot 12 jaar veel co-assistenten ( of waren het ANIOS ? ) versleten of zij mij 😉
Zij liepen een halfjaarlijkse stage op de interne geneeskunde en opereerde in mijn ogen zelfstandig, zonder zichtbare supervisie. Dus ieder halfjaar ( afspraak per kwartaal, dus 2x per student ) weer een andere leuk, arrogant, contactgestoord, super ijverig en soms totaal ongeschikt studentje,
De belachelijke en soms ook gevaarlijke adviezen ( ja achteraf, he ! ) van afvalpillen, die een maand later met veel ophef in de media uit de handel werden genomen (heel gevaarlijk, ik weet niet meer waarom ) tot een zakelijk doktertje, die mij wilde verwijzen naar een vriendje met maaltijdvervangers met ook een, zo bleek later, louche reputatie.
Na mij diverse keren beklaagd te hebben bij een oudere, ervaren verpleegkundige, kreeg ik van haar een onder de toonbank tip, dat ik ná acht jaar meegewerkt te hebben aan het opleiden van studentjes in het Vu, mócht vragen naar een echte dokter ! Dat ging niet na één keer vragen, ik moest daar heel hardnekkig op aandringen.
Het voordeel is ( twee ‘vaste’ dokters in de laatste 10 tot 11 jaar ) dat ik een langdurige relatie kon opbouwen met mijn dokter, en ik dus niet iedere keer opnieuw hoefde uit te leggen wie ik ben en wat ik belangrijk vind ( vertrouwensrelatie )
En dan heb ik het nog niet eens over hun behandelingsadviezen. Dat is weer een andere verhaal 😉
Ik zette de reactie van Richelle op mijn FB pagina.
“So this expert agrees that low carb diets control blood sugar and reduce the need for insulin (which is incredibly good for everyones health) but he wouldnt recommend that diabetics eat a low carb diet because it would be too difficult for them to stick to…I think that is a condescending and ridiculous thing to say. Is it easier for those people to have their feet amputated, get vascular disease, go blind and need dialysis? I know what it does represent – diabetics who continue to eat a high carb diet will need prescription medication and a raft of medical interventions for the rest of their lives – very prosperous for some. There is no money in dietary interventions – especially nutrient dense fresh wholefoods. I feel very sad for all the people out there who rely on this experts advice for their health and their lives.”
Reactie van een Diabetic Friend :
“Any expert that will not recommend a very low-carb diet with moderate protein and high fat for a diabetic is no expert”
Heeft JanPeter zelf opgezet, zei deze stoker !
Mijn lief krijgt net een berichtje.
Beste mensen,
Gezien jullie fantastische inbreng van afgelopen jaar voor de Voedselbank…………. Mag ik zo vrij zijn een lijstje met de nodige producten hierbij te voegen?
Pak aardappel puree
Kleine blikjes groenten
Macaroni
Kleine blikjes soep
Thee
Zonnebloemolie
Blik knakworst
Waspoeder
Voor de boterham b.v. hagelslag, pindakaas
Houd wel de houdbaarheidsdatum in de gaten s.v.p.
Ik wou het even gezegd gehad willen hebben.
Zijn we in Nederland intussen al zover overgereguleerd dat we zelfs voor houdbare producten die door een voedselbank worden uitgegeven ons druk maken dat het niet een korte tijd over de houdbaarheidsdatum is?
(en ja, ik ga even volledig voorbij aan de genoemde categorieen en het feit dat echt eten doorgaans ueberhaupt niet houdbaar is)
Over de paleo company reageerde Justine al op Mark’s daily apple:
“About the so-called “paleo bakery” in the Netherlands: we heard about it a couple of months ago and went there, we were so excited there was a paleo store in our home town! After checking out the website we expected a nice coffee house with delicious paleo cakes. It turned out to be a little corner in a clothes store where they did not have any cakes or baked products in stock at the time we went there. However it should be possible to order an entire cake. We were pretty disappointed… The good news is that there is an organic bakery in Germany that distributes it’s baked products to the Netherlands. They have amazing almond meal/almond paste cookies!”
Helaas een beetje een teleurstelling dus, de website suggereert meer. Ik weet niet hoe de situatie nu is.
Ik moet altijd hartelijk over me nek na het lezen van dit blog. Gevolgd door spontane hyperchondrie en paranoia. Heel veel dank daarvoor 🙂
Aangezien je zelf verwijst naar MDA Weekend Link Love (waar Sisson de arrogantie heeft om iedereen op te roepen Hanks lastig te vallen op twitter om Primal te promoten. Not done!) hier een link naar Tom Hanks in Fathead: http://www.fathead-movie.com/index.php/2013/10/15/tom-hanks-has-diabetes/
Alleen omdat alle ingrediënten ‘paleo’ zijn betekent dat nog niet dat een amandeltaart paleo is (of zelfs gezond, omega-6 anyone?). Dan nog liever een echt stuk taart van een goede bakker. 😛
“Dan nog liever een echt stuk taart van een goede bakker.”
To-taal. mee. eens.
Onder de comments op de blog van Dr Michael Eades was een reactie uit Nieuw Zeeland:
Today in New Zealand on a news programme called http://www.stuff.co.nz there was a most interesting article written by Kirsty Johnston called “Fighting Fat With Fat” – it, like your film is destined to rock the boat. It is about research being done into fat not being the problem in heart disease by Dr. Grant Schofield, Professor at Auckland University of Technology’s Human Potential Centre and Dr Caryn Zinn. They have been looking into this whole “low fat is health” lie and in the article he makes it clear he intends taking on the NZ health authorities and “big boys”!!! Good for him. He may need your help as the doctors in NZ are mostly all funded by the government and therefore must spout the official line. He will be rubbished and condemned by his colleagues but there is a big ground swell of NZers who are no longer content to be fobbed off and believe the rubbish being promoted.
De link naar het artikel:
http://www.stuff.co.nz/life-style/wellbeing/9327862/Fighting-fat-with-fat
Op de site onder “related links” zag ik Paleo Diet 101
http://www.stuff.co.nz/life-style/food-wine/recipes/9041670/The-paleo-diet-101
Mensen worden wakker. Ik denk dat down under heel wat heftige discussies zullen plaatsvinden met artsen en diëtisten. The Australische Heart Foundation is zwaar onder vuur gekomen. Ben benieuwd hoe dat gaat aflopen. A.s. donderdag wordt het 2e deel over statines uitgezonden.
Today in New Zealand on a news programme called http://www.stuff.co.nz there was a most interesting article written by Kirsty Johnston called “Fighting Fat With Fat” – it, like your film is destined to rock the boat. It is about research being done into fat not being the problem in heart disease by Dr. Grant Schofield, Professor at Auckland University of Technology’s Human Potential Centre and Dr Caryn Zinn. They have been looking into this whole “low fat is health” lie and in the article he makes it clear he intends taking on the NZ health authorities and “big boys”!!! Good for him. He may need your help as the doctors in NZ are mostly all funded by the government and therefore must spout the official line. He will be rubbished and condemned by his colleagues but there is a big ground swell of NZers who are no longer content to be fobbed off and believe the rubbish being promoted.
The link naar het artikel zelf:
http://www.stuff.co.nz/life-style/wellbeing/9327862/Fighting-fat-with-fat
Onder “Related Links” zag ik Paleo Diet 101
http://www.stuff.co.nz/life-style/food-wine/recipes/9041670/The-paleo-diet-101
Mensen worden wakker. Dus Down Under zullen verhitte discussies plaatsvinden met artsen en diëtisten. Wie in Nederland zou de “big boys” aanpakken?
In een andere comment viel de naam van Gary Fettke (Tasmania, Australie) die campagne voert tegen Fructose. Zijn website:
http://www.nofructose.com/gary-fettke/
Jo, bedankt voor de aardige shout-out bij Michael Eades :-)!
De basiswetten van de menselijke stupiditeit
Stupid people are everywhere. And, as we all know, no class, race, sex, occupation, political affiliation, country of origin, or degree of wealth has a monopoly on stupidity. Stupid people cause profound damage to individuals and to society at large. But, for the most part, stupid people operate in a kind of anonymity. Consequently, we are frequently ambushed by them and pay the often hefty price.
Je mag zijn naam van mij noemen, Mariet. Nico Tromp deed wat een goede dokter moet doen en het is afschuwelijk dat hij zich kennelijk zo geïntimideerd voelde (de wet van Cipolla is meedogenloos) dat hij geen andere uitweg dan zelfmoord zag.
Goede post(s) over het onderwerp en een geweldig blog! Ik ben er vaker geweest, maar was vergeten hoe goed het is. Dank!
Zojuist keek op de site van http://www.nvve.nl/ ( waar ik lid van ben ) maar daar zie ik geen reactie of kijk er over heen ?
Wel terechte aandacht voor Albert Heringa , voor de petitie http://petities.nl/petitie/hulp-is-geen-misdaad
Mijn vader ,lid van NVVE en alle formulieren ingevuld, werd het overlijden pas gegund (longkanker) na zwaar lijden en veel uitstel van de huisarts. Na bijna lichamelijke bedreiging ondernam de *** actie…….
Nu nog een bijna blinde moeder (Macula) van 95…… ex-kooklerares , de schijf van vijf en zo….
Soms denk ik , waarom paleo …….., de gevolgen , de toekomst ….. wil je wel zo oud worden ? Een verzorgingshuis en 1 kamer met een bed ….
Leuke quote van iemand : ,, Je moet ERGENS aan dood gaan”
Wellicht is hypochondrie de paleo-gangers niet vreemd 😉
Mijn moeder is in 1963 aan kanker overleden. Met morfine treedt een zekere gewenning in en moet de arts steeds meer spuiten om de pijn te onderdrukken. Ze kreeg op het laatst 4 injecties per dag van 100 cc (als ik het goed onthouden heb) en dat hielp nauwelijks meer. Toen was euthanasie onbespreekbaar al zou je het gewild hebben. Wie zal het zeggen maar is mijn moeder ook uiteindelijk dood gespoten door dat het hart de steeds zwaardere injecties niet meer aankon??? Haar lichaam was helemaal uitgemergeld, dus 4 injecties per dag (aan infuus werd toen niet gedacht) in een arm dat inmiddels letterlijk vel over been was, was verschrikkelijk om te zien.
Om een arts aan te klagen om zijn humane handeling is misdadig. Dat hij zo onder druk is gezet dat hij geen andere uitweg zag dan een einde aan zijn leven maakte is ook misdadig. Die hebben nooit aan het bed van een lijdende patient. Zou verplicht moet worden, dan piepen ze wel anders.
Hans, ik heb het motto van Mark Sisson hier al eerder aangehaald: “live hard, drop dead”. Op een paleo-geinspireerde levenstijl lijkt me de kans groter dat je relatief oud wordt en opeens het stokje aan Maarten geeft, zonder langdurig ziekbed of eenzame opsluiting.
Ik las vandaag over het idee van de VVD om de euthenasie regels nog eens te bekijken en ik gruwel werkelijk van de reactie van SGP en CU. Wie denken zij wel … wie ze zijn om voor mij te bepalen dat ik niet eerder uit het leven mag stappen als ik er klaar mee ben.
Toch hoop ? http://www.nu.nl/binnenland/3614588/in-beroep-vonnis-hulp-bij-zelfdoding.html
Hans, over hypochondrie. Ik snap het sentiment van de karateman wel, maar hij maakt een beoordelingsfout. Er is een groot verschil tussen ziekte-aversie en hypochondrie. Mensen die bij paleo uitkomen zijn (of waren) of ziek of streven naar een leven met zo veel mogelijk energie en zo weinig mogelijk fysieke beperkingen. Hun risicoperceptie is beter dan die van de karateman, want wie het SDCD volgt heeft een relatief hoog risico aangedaan te worden door één of meer neolithische ziekten. Ze beïnvloeden de levensduur (gemiddeld) niet veel, maar, zoals André zegt, daar gaat het helemaal niet om.
Een hypochonder is een heel ander beest. Die lijdt aan de obsessieve, irreële angst aan een bepaalde ziekte te lijden. Niet willen krijgen en proberen te voorkomen is iets anders dan (ondanks medische uitsluiting) denken te hebben.
En inderdaad. Oud en alleen in een kamer met een bed en een stoel is niet leuk. Het lijkt me ook heel erg onpaleo.
Aseem Malhotra van de recente editorial in BMJ:
http://www.foodlog.nl/artikel/het-onderzoeksprotocol-van-de-voedselzandloper/
“1. No or very little bread, potatoes, pasta and rice. Oatmeal (made with vegetable milk) can substitute for bread. Potatoes, pasta and rice can be replaced with legumes (beans, peas, lentils), mushrooms, extra vegetables.
2. Substitute as far as possible red meat (pork, beef or lamb) with poultry (chicken, turkey, …) or fatty fish (salmon, mackerel, herring, anchovies and sardines).
3. Vegetables and fruits are the basis of the food hourglass.
4. No animal milk or yogurt. These can be replaced with vegetable milk (soy milk, rice milk, almond milk) and soy yogurt. Limited amounts of cheese (max 2 slices a day) and eggs (max 3 per week) are allowed.
5. Plenty of water. A few cups of green or white tea per day and maximum one glass of freshly squeezed fiber rich fruit or vegetable juice per day after the meal. Coffee (no more than three cups per day) and alcohol (no more than 3 drinks per week) are allowed.
Example of a daily meal plan:
Breakfast: oatmeal porridge (made with soy milk, pieces of apple and cinnamon), together with strawberries, walnuts and a piece of dark chocolate.
Lunch: salmon with broccoli and chanterelle mushrooms.
Snack: a pear with some almond nuts and blueberries.
Diner: baked tofu with white beans and spinach.”
De juiste aanpak in geval van type II diabetes volgens Kris Verburgh.
Zou het Lindebergs aanpak verslaan?
Er zitten een paar rare dingen in.
“Zou het Lindebergs aanpak verslaan?”
You’ve got to be kidding. 😉
Nee, niet helemaal. Weet jij of Verburgh dat protocol heeft getest?
Geen idee Melchior, heb zelfs de lap tekst op FL nog niet gelezen, alleen vluchtig.
Dankzij Malcolm Kendrick, Heart of the Matter part 2 😉
Voor diegenen die de voorkeur geven aan transcripts:
http://www.abc.net.au/catalyst/stories/3876219.htm Dietary Villains
http://www.abc.net.au/catalyst/stories/3881441.htm Cholesterol Drug War
Die voedselzandlopen lijkt geinspireerd op de inmiddels al jaren geleden gedebunkte China Study. A load of crap, volledig achterhaalt
Met z’n bronvermelding van Neal Barnard zou je dat bijna denken, maar er zitten genoeg zinnige dingen in om hem niet bij voorbaat af te schieten Robert. Ik ben het weliswaar niet eens met z’n voorschrift m.b.t. rood vlees (ter grootte van het rondje dat je met wijsvinger en duim kunt maken…) en z’n voorkeur voor soja zooi resp. havermout, maar het verminderen van koolhydraten is broodnodig. 🙂 En waar blijven de gezonde vetten in zijn protocol? “Olive oil, flaxseed oil, walnut oil, canola oil, soy oil, perilla oil”… oké er zitten gezonde vetten in vette vis en noten/zaden, maar wat is er mis met boter/kokosolie?
Ik schreef het op Foodlog ook al: ik vermoed dat een low-carb/high-fat interventie het beter zal doen dan de Voedselzandloper. Vooral om dat de koolhydraten lager zijn (en dus de insulinerespons). Dat dit werkt heeft o.a. onderzoek van Stephen Phinney al laten zien. De Voedselzandloper lijkt vooral nogal overbodig (maar beter dan SDCD).
Afgelopen weekend heeft een artikel in de Times gestaan, waarin margarines en low fat neergehaald werd. Volgens Dr Briffa, heeft de Times het artikel “commissioned” opdracht toe gegeven. De zaken gaan beslist vooruit.
http://www.drbriffa.com/2013/11/01/my-piece-in-the-times-which-i-think-settles-the-butter-versus-margarine-debate-once-and-for-all/
Weet niet of dit al eens voorbij kwam, maar anders bij deze:
https://web.archive.org/web/20131209135030/http://www.abc.net.au/catalyst/stories/3876219.htm
Heart of the Matter Part 1 – Dietary Villains
Melchior , de video van Maryanne Damasi in het artikel werkt helaas niet meer . Wilde iemand dat laten zien die op het punt staat statines te gaan slikken …… kan je dat herstellen ? B.v.d.
Hans: http://freetheanimal.com/2014/05/australia-catalyst-cholesterol.html
The ABC Australia Pulls Catalyst Show On Cholesterol & Statins. So See It While You Still Can.
Vandaar reacties 24498 en 24499 van 23 mei. Kan Melchior verder ook niet veel aan doen.
Deel 2, gepost door Malcolm Kendrick staat er trouwens wel nog. 😉 Naar boven, 1 november
http://highsteaks.com/abc-catalyst-heart-of-the-matter-dr-maryanne-demasi/
@ Alex , m.a.w. videoos c.q. ducu;s posten heeft dan geen zin in een artikel op wordprss.com ?
Sprak een leek 😉
Dan dus het draadje volgen in de hoop dat Alex het weer post 🙂
Of zelf uitzoeken via Google…… of zo https://web.archive.org/web/20131110073806/http://www.abc.net.au/catalyst/stories/by-topic/HEALTH.htm 💡
Geen idee waar(om) je die conclusie hebt getrokken uit mijn reacties, maar nee uiteraard zeg ik dat niet. 🙂 Soms worden video’s verwijderd/veranderd door de oorspronkelijke uploader en als dan bekend is om welke video het gaat is het gemakkelijk(er) terug te vinden, vandaar dat ik tegenwoordig altijd de titel van de betreffende video erbij zet. 😉
Hier was ook de video enkele uren nadat ik hem hier postte al verdwenen… https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/01/30/berustte-william-coleys-kankertherapie-op-ketose/#comment-24106
En soms zijn links niet meer toegankelijk omdat het van begin af aan de bedoeling was dat mensen er slechts tijdelijk gebruik konden maken… zoals bij een summit bijvoorbeeld.
Sowieso is het altijd beter om de reacties op een artikel te lezen/skimmen voordat je post. 😀
Ben niet helemaal bijgelezen, maar er is een leuke nieuwe docu om Amerika wakker te maken
http://www.documentairenet.nl/nieuws/trailers/documentaire-trailer-fed-2014/
Wilde de links van de afleveringen over statines op Catalyst doorsturen ( met die mooie Maryanne Demasi ) naar iemand die die troep slikt en die ik eerder het verhaal van agent Kees stuurde https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/11/03/statines-wondermiddel-of-tragedie/
Hij herkende zich in dat verhaal en helaas ook de bijwerkingen en pijn.
Maar de video’s ,, bestaan niet meer ” , verwijderd dus , het waren zulke mooie verhelderende afleveringen. Wel een ,,statement” en een ,,full investigation report” , nou ja…………
Verbaas je hier : http://www.abc.net.au/catalyst/stories/4002580.htm
Lees de comments maar eens , zou Big Pharma er echt ( weer ) achter zitten ?
Waanzinnig !
Heeft iemand de beide afleveringen opgeslagen en kan ze hier plaatsen ? Heb stille hoop dat (Sherlock) Alex weer kan ,, toveren ” 😉
Zoals reeds eerder in deze draad gepost Hans 😉 :
http://highsteaks.com/abc-catalyst-heart-of-the-matter-dr-maryanne-demasi/
https://web.archive.org/web/20131209135030/http://www.abc.net.au/catalyst/stories/3876219.htm
https://web.archive.org/web/20131114132733/http://www.abc.net.au/catalyst/stories/3881441.htm
http://vimeo.com/77730824 Heart of the Matter Part 1 Dietary Villains
http://vimeo.com/78259209 Heart of the Matter Part 2 Cholesterol Drug War
Er verandert weinig :-). Een stukje geschiedenis voor een donkere dag voor kerst.
Aan: Raad voor de Journalistiek
Van: Melchior Meijer
Betreft: Verweer aanklacht A. C. Van Bellen, Stichting Bloedlink
Ronneby, Zweden, 11 februari 2004.
Geachte Raad,
A.C. Van Bellen, voorzitter van de Stichting Bloedlink, heeft bij u een klacht gedeponeerd over het door mij geschreven verhaal ‘Wondermiddel of tragedie?’, dat op 10 januari jl. werd gepubliceerd in het AD Magazine. Ik ga hier kort in op zijn beschuldigingen, voor meer informatie verwijs ik naar mijn bronnen. Ik heb ook een klein deel van de gebruikte documentatie meegezonden en zal ter zitting aanwezig zijn om uw vragen te beantwoorden.
De boodschap van het verhaal is niet, zoals Van Bellen het ziet, onmiddellijk te stoppen met het slikken van HMG Co-A reductase remmers (statines). De boodschap luidt dat deze medicijnen tegelijk met de cholesterolsynthese de aanmaak van enkele andere vitale stoffen blokkeren en dat statinegebruikers problemen kunnen voorkòmen door één van die stoffen – ubiquinon – bij te slikken. In het artikel wordt nadrukkelijk gesteld dat statines wel degelijk een bescheiden bescherming tegen fatale hartinfarcten bieden, zij het alleen bij mannen van middelbare leeftijd met een hoog risicoprofiel en niet bij vrouwen en ouderen.
De door Van Bellen aangevoerde grote onderzoeken laten helaas geen significante daling van de totale mortaliteit zien. In de studies die werden voltooid, is de totale sterfte in de met statinen behandelde groepen en de placebogroepen ongeveer gelijk. Eén enorme studie – EXCEL – werd binnen een jaar afgebroken, omdat zich in de behandelde groep alarmerend veel extra sterfgevallen voordeden (275 procent), voornamelijk als gevolg van kanker. In de vaak aangehaalde 4S studie bevonden zich in de placebogroep aanzienlijk meer rokers. Toch stierven in de behandelde groep twee vrouwen meer aan een hartinfarct. Rory Collins, de leider van de bejubelde Heart Protection Study, weigert de totale gefaseerde mortaliteitscijfers van zijn megaproject prijs te geven. Zoek er naar in de studie, bel hem zoals ook ik deed, u komt er niet achter. De cumulatieve totale sterfte onder mannen en vrouwen zou ‘minder relevant’ zijn. Ik kan deze merkwaardige zwijgzaamheid slechts op één manier interpreteren: er kwam een moment waarop de mortaliteit in de behandelde groep alarmerend begon te worden, maar nog net niet hoger was dan in de placebogroep. Voor Collins het sein om de studie – met de op dat moment nog net voor statinebehandeling pleitende cijfers – te beeindigen. Pfizer zet in haar Amerikaanse en Canadese advertenties de tekst: ‘Lipitor heeft niet bewezen hart- en vaatziekten en hartinfarcten te verminderen.’ In een piepklein font, uiteraard. Ook in haar TV-reclames verschijnt altijd deze tekst.
Cardioloog Peter Langsjoen is geen afvallige randfiguur, zoals Van Bellen suggereert (in het VARA-programma De Leugen Regeert gebruikte hij de kwalificatie ‘kwakzalver’) maar een serieuze (regulier opgeleide en praktizerende) cardioloog en onderzoeker. Hij is bestuurslid van The American Board of Cardiologists. Zijn waarnemingen worden bevestigd door respectabele collega’s uit de hele wereld, vandaar die brandbrief naar de overheden. Ik vraag me af of Van Bellen Langsjoen ook face to face van kwakzalverij zou durven betichten. Dat hij niet in de ‘vooraanstaande’ vakbladen heeft gepubliceerd, heeft niets te maken met de kwaliteit van zijn ruim veertig onderzoeken, maar alles met het beperkte budget dat onafhankelijke wetenschapsmensen tot hun beschikking hebben. Langsjoens onderzoek is uitgevoerd volgens de geldende wetenschappelijke mores en een ieder kan het controleren. Het is overigens een bekende misvatting dat de kleinere wetenschappelijke tijdschriften minder betrouwbare data publiceren. Een waarneming is een waarneming is een waarneming. Waar die gepubliceerd wordt, is irrelevant.
Van Bellen beschuldigt Langsjoen van het doen van suggestieve uitspraken. Daarin heeft hij sec gesproken gelijk. Ik zal proberen uit te leggen waar de ‘suggestie’ zit. Daartoe eerst wat feiten:
• Langsjoen en collega’s constateren dat 70 procent van de mensen een half jaar na aanvang van statinetherapie diastolische dysfunctie, een eerste teken van hartfalen, vertonen.
• In alle relevante onderzoeken is aangetoond dat patiënten met hartfalen erg weinig van het co-enzym ubiquinon in hun cellen hebben.
• Morisco et al toonden in een placebo-gecontroleerde lange termijn studie overtuigend aan dat aanvulling met ubiquinon de pompfunctie van een ‘falend’ hart verbetert en erger kan voorkomen.
• Statines blokkeren de aanmaak van mevalonaat en daarmee de synthese van ubiquinon en een aantal andere vitale stoffen. Wellicht ten overvloede: ubiquinon is nodig voor de energieproductie in de celkernen. Vooral de hartspiercellen zijn ervan afhankelijk. Het is ook een belangrijk vetoplosbaar mitochondriaal antioxidant. Zonder het stofje gaat elk zoogdier dood. De paralelle blokkade is een door iedereen te controleren mechanisme en goed bekend bij de statineproducenten. In Canada zetten de fabrikanten deze informatie netjes in de artsenvoorlichting, compleet met een waarschuwing betreffende hartfalen, in de rest van de wereld doen ze dat om mij onbekende redenen niet.
Langsjoen trekt op basis van zijn eigen onderzoek, de ervaringen van collega’s en op grond van de logische, gedocumenteerde biologie achter HMG Co A reductase onderdrukking de conclusie dat statinegebruik direct tot hartfalen kan leiden. Dit is inderdaad een suggestie. Maar wel een van het het soort ‘1 plus 1 zou wel eens 2 kunnen zijn’. Een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Als het klopt, zijn de consequenties verschrikkelijk, vooral gezien het gegeven dat nog maar weinig mensen langer dan vijf jaar behandeld zijn. Hij pleit vergeefs voor onafhankelijk onderzoek. Als medisch journalist vind ik zijn uitspraak ‘het establishment brengt miljoenen mensen bewust in levensgevaar’ niet overtrokken. Langsjoen wil uitsluitend dat artsen en patiënten eerlijk geinformeerd worden, zodat mensen zelf kunnen bepalen of ze het onderdrukte ubiquinon aanvullen. Ik vind dat billijk. Veel lezers (onder wie artsen) ook, zo is mij gebleken. Uit de reacties van lezers is mij gebleken dat de meeste betrokkenen de strekking van het verhaal prima hebben begrepen.
Van Bellen bagatelliseert de gesignaleerde oversterfte in de behandelde groepen aan kanker. Ik raad hem aan een e-mail te sturen aan Newman en Hulley, die in 1996 na een meta-analyse uitdrukkelijk waarschuwden voor de carcinogene eigenschappen van statines. Ze deden dat in het Journal of the American Medical Association, een blad dat Van Bellens ballotage met glans zal doorstaan. Statinen werden toen nog geen decennium gebruikt. Newman en Hulley toonden, slechts na een uitdrukkelijk beroep te hebben gedaan op de Amerikaanse Wet Openbaarheid van Bestuur, ook aan hoe de kankerverwekkende potentie van de medicijnen in de FDA-zittingen door de farmaceutische lobby werd verdoezeld. PROSPER, het enige grote onderzoek naar het effect van statinen bij ouderen, signaleerde in de behandelde groep 24 kankerdoden meer, hoewel die groep beduidend minder rokers bevatte.
Transient Global Amnesia, ofwel voorbijgaand algemeen geheugenverlies, is niet zo’n zeldzame bijwerking van statinen als Van Bellen zegt te weten. Uit mijn communicatie met Dr. Beatrice Golomb, een neurowetenschapper die in opdracht van de National Institutes of Health de ongewenste effecten van deze medicijnen in kaart brengt, blijkt dat het probleem veel vaker voorkomt dan de producenten toegeven. Medio dit jaar sluit Golomb een onafhankelijke studie af. Mijn bron Dr. Duane Graveline, ex-astronaut en NASA-arts, kwam in januari 2004 met het boek ‘Lipitor, thief of memory’. Graveline is de uitvinder van de gewichtloosheid-simulator, met andere woorden iemand die academisch denkt en geen boek schrijft op basis van een paar anecdotische gevallen.
Van Bellen stelt dat het Baycol-Lipobay incident uitsluitend moet worden toegeschreven aan onoordeelkundige combinatie met fibraten. Dit is nonsens. Alle statinen worden in combinatie met fibraten geslikt. Cerivastatine deed exact hetzelfde als zijn zusjes, alleen nog effectiever. Bayer heeft voor zo’n 1 miljard dollar aan schadeclaims liggen. In feite is het niet eerlijk dat alleen Bayer wordt aangepakt. Pfizers Lipitor is slechts iets minder potent en maakt naar alle waarschijnlijkheid ook slechts iets minder slachtoffers. Het meldingssysteem voor ‘adverse reactions’ waar Van Bellen van opgeeft, werkt voor geen meter. Uit de brieven en telefoontjes die na publictaie van dit verhaal binnenkwamen, blijkt dat massa’s Nederlandse statineslikkers worden geplaagd door vooral spierpijn en onuitsprekelijke vermoeidheid. Dit zijn voorstadia van onomkeerbare schade. Hun dokters zeggen (naar eer en geweten) dat dit geen bijwerking van hun cholesterolverlager kan zijn en melden het dus niet als zodanig aan. Resultaat: massa’s patiënten staan in de kou.
Het verhaal over de ‘soortgelijke ervaring in Nieuw Zeeland’ is niet gedocumenteerd. De sterfte in de grote studies schommelt in de controlegroepen steevast rond de 1 procent per jaar. Over een eventueel rebound-effect is niet gepubliceerd.
Dat mijn verhaal onrust veroorzaakt, is onvermijdelijk. De farmaceutische industrie onthoudt artsen en patiënten wezenlijke informatie en als die informatie plotseling doorsijpelt, voelen mensen zich terecht beetgenomen. Ik heb uiteraard een paar nachtjes liggen woelen alvorens het verhaal aan te bieden. Uiteindelijk woog het maatschappelijke belang van publicatie voor mij op tegen de onrust die het zou veroorzaken. Laat er bij u geen misverstand over bestaan dat ik alles heb geprobeerd om de aangeklaagde partij in deze – de statineproducenten – tot een weerwoord te bewegen. Afzonderlijke producenten stuurden mij naar overkoepelende organisatie Nefarma. Nefarma ontweek, zoals u in meegestuurde documentatie kunt zien, commentaar. Veel Nederlandse artsen slaan op tilt als je ze met de in het verhaal aangedragen vragen confronteert, maar blijven vervolgens steken in hun mantra van ‘Alle grote studies laten zien dat statines volkomen veilig zijn etc.’ Uiteraard waren er ook Nederlandse artsen die mij netjes te woord hebben gestaan. Zij gaven ruiterlijk toe dat de meeste informatie voor hen nieuw was, dat het een consistent verhaal is en dat ze zich in de materie zouden verdiepen. Ik heb er voor gekozen deze hardwerkende dokters niet te gebruiken als uithangbord van een naieve medische stand. Hen wordt immers vitale informatie onthouden. En de visie van de woedende artsen had ik al geschetst in de eerste twintig regels van het broodverhaal: de heersende opvatting. Tot nog toe heeft geen van deze deskundigen een poging gedaan de in het artikel opgesomde problemen met valide tegenargumenten te ‘debunken’. Niet in de twee artikelen die het AD daags na publicatie afdrukte, niet op de websites van hun vakorganisaties en niet in de genante vertoning bij Felix Meurders op TV (over eenzijdige berichtgeving gesproken).
Van Van Bellens bewering dat mijn verhaal een kopie zou zijn van Maryann Napoli’s ‘The bad news about statin drugs’, zakt mijn broek op de knieën. Ik heb maanden research in dit verhaal gestoken. Ik heb de halve wereld rondgebeld, bibliotheken uitgepluisd, bij farmaceutische bedrijven op de stoep gestaan. Ik heb bovendien wel eens vaker een verhaal geschreven. Denkt deze man werkelijk dat ik domweg een stukje van het internet zou overschrijven? Deze laagbijdegrondse aantijging is de enige die ik Van Bellen echt kwalijk neem. Een blik op Napoli’s tekst toont gelukkig direct hoe vergezocht zijn beschuldiging is. Napoli bezocht in juli 2003 een congres over dit onderwerp. Enkele belangrijke argumenten in haar verslag komen ook in mijn verhaal terug. Nogal wiedes. Als ik Joel Kaufmann bel om uitleg over de verdwijntruc rond bijwerkingen, zegt hij natuurlijk ongeveer hetzelfde als wat hij op zo’n lezing zegt. Veel van de info in Napoli’s artikel komt in mijn verhaal niet aan de orde, veel wat ik heb, voerde zij niet op. Een nonsens-beschuldiging. En onder de gordel.
In het slot van zijn aanklacht neemt Van Bellen het op voor de 0,5 procent van de bevolking (hooguit en niet 0,8 zoals hij stelt) met familiaire hypercholesteraemie. Hij zegt dat deze mensen niet buiten statines kunnen. Atherogenese-deskundige Dr. Kastelein – een van de mensen die een kopie van de aanklacht hebben gekregen en zich publiekelijk opwonden over het artikel – heeft echter in een aardig gynaeologisch onderzoek vastgesteld dat een erfelijk verhoogd cholesterol tot 1910 mogelijk een evolutionair voordeel was. Deze mensen werden net zo oud als en vaak ouder dan de rest van de bevolking. Ook (net als vandaag de dag) vaak 90-plus. Na 1910 is er ‘iets’ gebeurd waardoor mensen met FH meer dan anderen werden getroffen door de opkomende epidemie van hart- en vaatziekten. U zult met mij eens zijn dat dat niet het plotseling stoppen met statines was. Het was ook niet hun cholesterol, dat immers altijd hoog is geweest. Ook was het niet de consumptie van verzadigd vet, want die nam juist af. Het was iets anders. De literatuur wemelt van de aanwijzingen dat factoren in de moderne voeding het in principe onschadelijke cholesterol ‘corrumperen’, waardoor het atherogeen (aderverkalking bevorderend) wordt. Deze aanwijzingen worden helaas stelselmatig genegeerd, waarschijnlijk omdat met interventies gericht op het wegnemen van deze factoren geen megawinsten kunnen worden gegenereerd.
Ik wil u er ook op wijzen dat Van Bellen geen onafhankelijke partij vertegenwoordigt. De Stichting Bloedlink wordt voor een groot deel gefinancierd door Pfizer, AstraZeneca, Bristol Meyers Squibb en Novartis. Ik ben voor een follow-up artikel aan het uitzoeken in hoeverre de farmaceutische industrie dit soort soort clubs gebruikt als willig en kritiekloos propagandapodium. Angstige mensen vormen het beste marketing-instrument dat je je kunt wensen.
Ik hoop u voorlopig voldoende te hebben geinformeerd.
Hoogachtend,
Melchior Meijer.
**************
Dear Eddie, Uffe, Peter, Alena, Duane, Lee, Doug and others,
Back home in Sweden. Last Friday, ‘The Inquisition’ took place, which means that I had to defend myself in front of The Dutch Court of Journalism in Amsterdam. As most of you know, a patient organization of people with FH accuses me of spreading ‘misleading, false and life threatening information’ about statins. The group is aiming on a sentence that will ‘prevent other ignorant journalists from making similar, tragical mistakes in the future’.
After everything that happenend after the publication of my article ‘Statins, Miracle Drug or Tragedy’, I was completely prepared to meet a wall of dogma and indoctrination also here. To my great relief, the opposite was the case. The jury was ‘heavy as lead’, including the former minister of state and major of Amsterdam Ed van Thijn. Their inquiery was sharp and to the point.
I’ll give you a short report (the conclusion will be anounced within 8 weeks).
The president started with asking Van Bellen (the accuser) if it is true that his organization is sponsored by AstraZeneca, BMS, Merck, Pfizer and Novartis (as I had stated in my defense paper, to question the group’s so called independency). Followed a 10 minute-speech creating a lot of smoke and clouds. Final answer: 60 percent of the funds come from the industry, 40 percent from ‘donations’. (The jury members looked at each other with an ‘aha’ look in their eyes).
The jury (most of them law-people) then pointed out that the article obviously doesn’t violate the law – in their view it just looks at an important issue from a less usual perspective, which is what journalism should do – and wanted to know why exactely Van Bellen cs think it goes too far. Van Bellen started another 10 minute monologue, repeating in detail the cholesterol myth, stating that my article most probably made a ‘substantial amount’ of victims, that the Dutch population in general is undertreated and that he was especially shocked by Peter Langsjoenss letter to me in which he praises the phenomenon of non-compliance (Peter, I included your personal letter in my defense paper, I’m sure you don’t mind. Your ‘blasphemia’ made Van Bellen flip out, but also made a deep impression on the jury, thanks for that). Van Bellen tried to convince the jury that a man that speaks such ‘rabiate nonsense’, couldn’t be taken serious.
The jury then mentioned some mistakes from the past, like softenon and, more recently, HRT in PM women. Couldn’t it be possible that the future will tell us that statins were not that safe after all? Now it was the turn to Dr. Lansberg, lipid physician in the Amsterdam Medical Center. I had been very afraid of this man, but he happened to be just a little shit (this is irrelevant and not for the record) and – like Eddie uses to say – he had a colon too. Obviously. Lansberg gave a college on the excellent safety of statins, the absolute lack of data indicating trouble and the well established life saving properties in high risk populations. If there would be any ‘problems’ with statin therapy, ‘they’ (the doctors) would have known it by now. The article violated the limits of the acceptable and it was important that the Court should know it’s responsibility. Freedom of Press was important of course, but ‘accidents’ like this one should not be allowed to happen.
Then it was my turn. My heartbeat was about 150 and I started rather clumsy. Everything I planned to say was gone, so I just could bring out, ‘sorry, my head is completely empty’. Van Bellen scored by saying ‘that is pretty obvious by now’, which was funny indeed. But the jury didn’t laugh. I could more or less control my HPA-Axis and presented once again some of the points you all made me aware of. To my surprise the jury was especially interested in the question why the media are so reluctant in publishing negative news about statins. I told them about Public Citizen’s warning against Crestor. This was new for them. In other words: the Dutch media avoid writing about such an important news fact. I told them about the fact that Crestor is not allowed in Sweden and Germany and this was new for them too. Ed van Thijn asked me how it felt when the chief editor of the ‘Algemeen Dagblad’ in public took distance from my article. First I thought that this heavyweight wanted to teach me a lesson, but when I answered that I was shocked and confused, he said that he could imagine that. I think the jury views the chief editor – who on television and in his official statement licked the ass of the furious establishment – as a coward, choosing the side of the strongest. I ended with mentioning Beatrice Golomb’s Statin Study that will cause at least a minor earthquake later this year.
When we all left the room, I wiped off my forehead and had short eye contact with jury member Toon Schmeinck. He happens to be a former teacher of mine (Holland is small, this is not for the record) and he nodded: ‘Don’t worry, bloke’.
So, let’s wait and see. I have confidence. If this court will judge Van Bellens complaint groundless, it might be a signal for collegues and editors to write more openly about ‘the other side of statins’ That is, in little Holland. But, as Peter stated, ‘sometimes little sparks etc.’. Thank you all so far for your information and support. We keep in touch. To be continued.
Melchior.
Alex , dank !!
Melchior , mooi stuk geschiedenis uit 2004 .
OMFG
Ja, dat waren tijden Guido… Maar er gebeurde vervolgens niks, uiteraard 🙂 . Wat doen de statines vandaag de dag in NL, op jaarbasis? Nog steeds top business, dunkt me.
Guido die de Heere aanroept , hihi , en verbazingwekkend even geen tekst ….. 😉
Dat gaat vast gevolgen hebben ergens :-))
@ (Wiki)Alex , zie nu dat ik er al eerder om vroeg , excuus maar de persoon gaat me aan mijn hart, pun intended, vandaar de te snelle reactie zonder eerst de comments te lezen .
Dat je als journalist niet onderbouwd je werk zou kunnen doen omdat een door de industrie gefinancierde patientenorganisatie en zaak tegen je aanspant….
Gelukkig hebben ze verloren. En 10 jaar later is o.a. Malcolm Kendrick nog steeds in de weer tegen Rory Collins en consorten. De aanhouder wint. Hopen we….
http://www.foodlog.nl/artikel/vetten-en-cholesterolkenner-peter-zock-ik-eet-rustig-een-eitje/
En joepie , onze Trol ,
Rob v.d. Woning
Overheid
20 januari 2015 – 17:42#36
Tv- uitzending van Duitse tv zender NDR:
https://www.ndr.de/fernsehen/Fleck,ernaehrungsdocs134.html
Ben je jij dit Robert , dat het maar helder is 😉
http://nl.netlog.com/rob84
Enne , blijf nuttige dingen posten hier hoor , leren we allemaal van !