N=1: Ziekte van Graves in remissie op paleo

Thyroid-verbage-400x250

Oeffff….

Snel iets anders. In mijn werk probeer ik paleo zo veel mogelijk te omzeilen. Ten eerste omdat ik weet dat ik mogelijk niet de vereiste journalistieke ‘objectiviteit’ kan opbrengen, ten tweede om het ‘daar heb je hem weer effect’ te vermijden. Zo maakte ik onlangs een reportage over sportvoeding met vrijwel uitsluitend adviezen over koolhydraten stapelen. Een heel therapeutische vingeroefening, overigens. En laten we wel wezen, het is niet zo erg als bijvoorbeeld het maken van nazipropaganda.

Ik schrijf ook veel over bijvoorbeeld elektrische treinen :-). Maar zelden over instortende flats.

Anyway. Enige tijd geleden kreeg ik opdracht een algemeen verhaal over schildklierziekten te maken. Alsof de duvel er mee speelde, kreeg ik een casus toegeschoven die van haar Graves’ Disease af is gekomen dankzij… paleo. Ik kon er niet omheen en gebruikte haar verhaal. Aangezien paleo opvallend vaak een positief effect heeft op auto-immuunziekten en aangezien schildklieraandoeningen epidemisch zijn, is het ook blogvoer. Bij deze dus.

Schildklierziekten komen erg veel voor, vooral onder vrouwen. Een te trage en een te snelle schildklier zijn meestal loten van dezelfde stam. Het vinden van de behandeling die voor jou werkt, vereist vaak een dokter met een goede speurneus. Mirte koos na lang ploeteren voor een minder voor de hand liggend alternatief: een steentijddieet. “Afkloppen, maar ik ben nu volledig klachtenvrij.”

Ongeveer een jaar na de geboorte van haar eerste kind begon Mirte van Rijn uit Amsterdam rare verschijnselen te vertonen. Ze voelde zich gejaagd en zenuwachtig, had vaak last van hartkloppingen en ze viel erg af. “Wat me vooral verbaasde, was dat ik ontzettend kortaangebonden werd,” vertelt ze. “Bij het minste of geringste kon ik uit mijn slof schieten. Terwijl ik van nature juist evenwichtig en tamelijk geduldig ben.” Ze weet het aan spanningen, probeerde het van zich af te zetten en richtte zich op haar werk en de grote wens van haar en haar partner: gezinsuitbreiding.

Mirte raakte twee keer in verwachting. En twee keer eindigde de zwangerschap in een miskraam.

Tijdens haar verblijven in het ziekenhuis vertelde ze haar dokters uiteraard van haar nervositeit en andere symptomen, maar daar werden geen conclusies aan verbonden. Miskramen gebeuren helaas nu eenmaal, kreeg ze te horen. Je symptomen hebben daar niks mee te maken. Uiteindelijk was het de huisarts die het niet vertrouwde en een bloedonderzoek liet doen. Mirte: “De uitslag liet geen enkele ruimte voor twijfel. Ik had de ziekte van Graves. Daarbij werkt je schildklier te snel, waardoor zo’n beetje alle processen in je lichaam te snel verlopen. Toen ik dat hoorde en ik de lijst symptomen zag, viel alles op zijn plaats. Ik vroeg me ook meteen af waarom de dokters in het ziekenhuis die link nooit hadden gelegd. Ik had veel van die verschijnselen herhaaldelijk genoemd. Aan de andere kant was ik er zelf ondanks uitgebreid googelen ook niet opgekomen.”

De schildklier is een vlinderdasvormige klier net onder de adamsappel. Je zou hem kunnen beschouwen als de centrale versnellingsbak van ons lichaam. Hij regelt nauwkeurig hoe snel allerlei fysieke processen verlopen. De hormonen die hij afscheidt beïnvloeden zo’n beetje al onze cellen. Vandaar dat schildklierafwijkingen de meest uiteenlopende klachten kunnen geven en onbehandeld tot allerlei schijnbaar ongerelateerde vervolgziekten kunnen leiden. Botontkalking bijvoorbeeld. Maar ook zwangerschapscomplicaties, zoals bij Mirte. En hartfalen. Daar komt bij dat het interpreteren van de verschillende waarden van een bloedonderzoek soms ontzettend lastig is. Niet voor niets worden de endocrinologen (klierdokters) die in schildklierziekten zijn gespecialiseerd wel de Sherlock Holmes’ van de geneeskunde genoemd. Schildklieraandoeningen komen erg veel voor, met name onder vrouwen. Geschat wordt dat tot wel 10 procent van de bevolking het heeft. In meer dan 90 procent van de gevallen gaat het om een auto-immuunziekte. Daarbij keert het immuunsysteem zich per ongeluk tegen het eigen lichaam. Er zijn grofweg twee auto-immune schildklierziekten. De meest voorkomende variant is de ziekte van Hashimoto. Daarbij valt het immuunsysteem de schildklier aan, waardoor die na verloop van tijd steeds minder schildklierhormoon produceert. Het gevolg is een ‘trage’ schildklier en de bekendste symptomen zijn vermoeidheid, kouwelijkheid, depressie, heesheid en onverklaarbare gewichtstoename. Bij de ziekte van Graves – Mirtes variant – maakt de schildklier juist voortdurend te veel schildklierhormoon aan, waardoor je ondermeer nerveus en opgejaagd wordt en afvalt. Sommige, maar lang niet alle patiënten krijgen uitpuilende ogen. Ook Graves komt erg veel voor. Om deze ziekte te begrijpen, moeten we eerst nog iets weten over de hypofyse. Dit erwtgrote kliertje in de hersenen is zeg maar de dirigent van alle andere klieren. Het houdt de toestand in het lichaam scherp in de gaten. Als een bepaalde klier meer of minder actief moet worden, stuurt de hypofyse specifieke boodschapperstoffen op pad, waarop de betreffende klier reageert door meer of minder hormoon aan te maken. De hypofyse regelt ook de activiteit van de schildklier. Bij de ziekte van Graves maakt het immuunsysteem per ongeluk antilichaampjes die als twee druppels water lijken op de boodschapperstof die de hypofyse gebruikt om de schildklier op te jutten. Het gevolg is dat de schildklier denkt dat hij harder moet werken, ook als de hypofyse hem dat helemaal niet vertelt. Bij de ziekte van Graves is er dus feitelijk niets aan de hand met de schildklier, hij krijgt alleen constant de valse instructie om hard te werken.

Toen de oorzaak van Mirtes klachten eindelijk was vastgesteld, kreeg ze de gebruikelijke medische behandeling. Er zijn twee medicijnen tegen een te snel werkende schildklier: strumazol en propylthiouracil, ofwel PTU. Met strumazol mag je onder geen voorwaarde zwanger worden, want het is gevaarlijk voor het ongeboren kind. Mirte wilde meer kinderen, vandaar dat ze op PTU werd gezet. “Je merkt de werking niet meteen,” vertelt ze. “De schildklier heeft nog een buffervoorraad hormoon, dus het duurt even voordat de hoeveelheid schildklierhormoon in het lichaam daadwerkelijk daalt. Na een paar maanden begon ik me geleidelijk aan weer de oude te voelen. Het was heerlijk om weer gewoon rustig te zijn en geen hartkloppingen meer te hebben. Ook voor mijn omgeving was het prettig, want dat vervelende korte lontje verdween. Als schildklierpatiënt worden je waarden periodiek gecontroleerd en alles verliep uitstekend.” Tot ze na een tijdje ziek werd. Anders ziek. “Ik kreeg een heel erg opgezette buik, ontzettende hoofdpijn en was voortdurend misselijk,” vertelt ze. “En van één glas wijn kreeg ik zo ongeveer een alcoholvergiftiging. De internist zei dat ik niks mankeerde en dat het niks met de Graves of de medicatie te maken had.” Opnieuw was het Mirtes huisarts die achterdochtig werd. “Hij checkte de zeldzame bijwerkingen van PTU. Eén daarvan was toxische hepatitis. Nou, dat had ik dus. Mijn lever kon het medicijn niet goed afbreken. Ik ben toen onmiddellijk gestopt en overgestapt op strumazol.”

Nadat ze eindelijk in rustiger vaarwater was gekomen, doorliep Mirte twee ongecompliceerde zwangerschappen en kreeg ze twee gezonde kinderen. Ze kon zwanger worden omdat haar schildklierwaarden na acupunctuurbehandelingen zo veel beter werden, dat ze de strumazol kon afbouwen. Maar nog was de nare achtbaan van symptomen die het leven van veel schildklierpatiënten verpest niet over. Mirte: “Een onderdeel van de behandeling van Graves is dat de schildklier gedurende een jaar helemaal wordt stilgelegd met een hoge dosis strumazol. Je slikt dan daarnaast thyrax, het synthetische schildklierhormoon dat ook mensen met een te trage schildklier krijgen. Want omdat de schildklier stil ligt, produceert hij zelfs niks meer. Na één tot anderhalf jaar stop je met alle medicijnen. In 50 tot 60 procent van de gevallen zijn patiënten na zo’n reset genezen. De auto-immune activiteit is dan om niet goed begrepen redenen weg en de schildklier werkt weer normaal. Aan het begin van deze behandeling werd mijn schildklier eerst veel te traag. Ik werd zo moe, zo sloom, ik werd dik, ik werd neerslachtig. Echt, dat was nog veel erger dan die te snelle schildklier. En langzaam maar zeker kwam vervolgens de Graves terug. Ik behoorde helaas niet tot de gelukkige 50 procent.”

In dat geval rest de geneeskunde nog slechts één therapie: toediening van radioactief jodium of een operatie. Hierdoor wordt de gehele schildklier of een deel ervan vernietigd. Meestal moet de patiënt daarna levenslang schildklierhormoon slikken. Mirte vond die stap wel erg drastisch. “Je maakt een vitaal orgaan kapot,” zegt ze. “Daarmee neem je de oorzaak van de ziekte, de auto-immuniteit niet weg. Het voelde niet goed. Ik wilde tenminste nog iets anders proberen.

In goede samenspraak met haar endocrinoloog besloot Mirte te gaan samenwerken met een natuurgeneeskundige. Hij schreef haar ondermeer het dieet voor waarop mensen zijn geëvolueerd. Grofweg bestaat dat uit vlees, vis, schaaldieren, groenten, fruit, eieren en noten. Niet op het menu staan: granen, zuivel, suiker en geconcentreerde zaadoliën. De gedachte hierachter is minder irrationeel dan het wellicht lijkt. “Alle auto-immuunziekten zijn het resultaat van een mismatch tussen bepaalde genetische eigenschappen en omgevingsfactoren,” verklaart professor Loren Cordain van de Amerikaanse Colorado State University. Cordain geldt wereldwijd als expert op het gebied van de zogenoemde evolutiegeneeskunde, die ziekte en gezondheid beschouwt door de lens van ons evolutionaire verleden. Hij toonde ondermeer aan dat het elimineren van voedingsmiddelen die we pas sinds het ontstaan van de landbouw eten vaak een gunstige invloed heeft op het verloop van reuma en MS, ook auto-immuunziekten. “We beginnen steeds beter te begrijpen hoe met name stofjes in tarwe en melk het immuunsysteem van bepaalde mensen op het verkeerde been zetten,” meldt Cordain. “Afhankelijk van de individuele genetische blauwdruk keert het gefopte immuunsysteem zich dan tegen één of meerdere organen en weefsels. Hard onderzoek bewijst dit. Zie het als een soort loterij. Het is vrijwel zeker dat de auto-immune schildklierziekten, die een ware epidemie vormen, geen uitzondering zijn. Degelijk onderzoek met grote groepen is er nog niet, maar mijn database puilt uit van de mensen die door het volgen van het steentijddieet van hun klachten afkwamen. Daar zitten ook mensen met Hashimoto en Graves tussen. Diverse onderzoeksgroepen staan klaar om goed onderzoek te doen, maar omdat het niet tot nieuwe medicijnen zal leiden, is er weinig geld beschikbaar. Het goede nieuws is dat het volgen van een steentijddieet volstrekt risicoloos is. Ik roep iedereen met een auto-immuunziekte dan ook van harte op om het een kans te geven.”

Mirte begon in april 2012 met haar steentijddieet. En? “Na een maand of vier moest ik mijn medicatie bijstellen,” zegt ze. “In het ziekenhuis werd geconstateerd dat de hoeveelheid antistoffen daalde. Mijn endocrinoloog, open maar sceptisch, volgde het proces met grote ogen. Nog iets later moest ik helemaal met de medicijnen stoppen, want mijn schildklier werkte normaal. Het gaat inmiddels een vol jaar goed. Ik durf niet te zeggen dat ik genezen ben, maar het begint erop te lijken. Afkloppen. Het zou fantastisch zijn.”

Endocrinologen staan open voor rol voeding

Hoewel Mirtes aanpak geen deel uitmaakt van de officiële behandelprotocollen, staat haar endocrinoloog er positief tegenover. Hij volgt haar verbetering met belangstelling en moedigt haar aan vooral door te gaan met wat ze doet. Het wordt namelijk steeds beter begrepen hoe het uitsluiten van bepaalde voedingsmiddelen auto-immuunreacties de kop in kan drukken. “Ik kan niet namens mijn beroepsvereniging spreken, maar wil wel zeggen dat de interactie tussen genetische aanleg, de bacterieflora in de darm en het effect van bepaalde voedingsmiddelen op het immuunsysteem buitengewoon serieus wordt genomen,” zegt Prof Dr Bruce Wolffenbuttel, internist-endocrinoloog en secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie. “Mensen met bepaalde auto-immuunziekten hebben vaak een andere darmflora en een hogere darmdoorlaatbaarheid dan gezonde mensen. Bepaalde voedingsbestanddelen, zoals gluten en melkeiwit, kunnen daar invloed op hebben. Ik kan me dus goed voorstellen dat er mensen zijn met Graves of Hashimoto die baat hebben bij bepaalde voedingsinterventies. Het is nog wel erg moeilijk om precies na te gaan welke personen dat zouden kunnen zijn.” Gelukkig geldt hier: baat het niet, schaden doet het zeer waarschijnlijk ook niet (met dank aan Adriaan).

Het volledige antwoord van professor Wolffenbuttel lees je op zijn blog.

Symptomen

Te snelle schildklier

Snelle harstslag, hartkloppingen

Hoge bloeddruk

Zweterige huid

Trillerigheid

Nervositeit

Verhoogde eetlust en gewichtverlies

Slapeloosheid

Frequente en dunne ontlasting

Slapheid

Verhoogde, dikke huid op de schenen

Gezwollen, rode, uitpuilende ogen

Lichtschuwheid

Staren (de ogen niet goed kunnen bewegen)

Verwarring

Te trage schildklier

Trage hartslag, hartkloppingen

Schorre, lage stem

Trage spraak

Opgezwollen gezicht

Uitvallende wenkbrauwen

Hangende oogleden

Kouwelijk

Verstopping

Gewichtstoename

Breekbaar, droog haar

Droge, schilferige huid

Carpaal tunnel syndroom

Verwarring

Neerslachtigheid, depressie

Dementie

Jodium: een medaille met twee kanten

In Nederland zijn de meeste schildklieraandoeningen auto-immuun van aard, maar wereldwijd hebben 2 miljard mensen een te trage schildklier als gevolg van een absoluut of relatief jodiumgebrek. Toch is het volgens deskundigen niet raadzaam om als Nederlander extra jodium te gebruiken. Met name dankzij de verrijking van ons zout krijgen wij er ruim voldoende van binnen, zeggen ze. En te veel jodium kan paradoxaal genoeg tot een te trage schildklier leiden. Thyroxine, het schildklierhormoon, bestaat uit jodium en het aminozuur tyrosine. Als er te veel jodium circuleert kan dit bij vatbare mensen leiden tot een verstoring van de thyroxineproductie.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

120 reacties op N=1: Ziekte van Graves in remissie op paleo

 1. Adriaan Keij zegt:

  Mooi stuk maar corrigeer het eind: “Gelukkig geldt hier: baat het niet, schaadt het niet” is m.i. fout. Punt 1: als iets niet baat betekent dat NIET dat het per definitie ook niet schaadt.
  Punt 2: de uitdrukking is volgens mij “baat het niet, het schaadt ook niet”. En dat zeg je dus alleen als het ook echt niet kan schaden.

 2. Marianne zegt:

  Blijft interessante materie. Ik slik wel elke dag een kelptabletje, omdat ik geen brood of jozo eet. Op hoop van zegen dan maar 🙂

 3. Erna zegt:

  “Als er te veel jodium circuleert kan dit bij vatbare mensen leiden tot een verstoring van de thyroxineproductie.”
  Hoe zit dat dan met het advies ‘dicht bij de kust te blijven’ en veel vis en schelpdieren te eten?
  Groet, Erna

 4. Otto zegt:

  Marianne: vaak vis eten? En schaaldieren? Ik gooi graag een handje bevroren mosselen/garnalen door een soepje bijvoorbeeld. Of wat zeewier van de toko. Keltisch zeezout bevat ook een beetje jodium.

  • Erna, als ziekte eenmaal manifest is, is een evolutionair normale omgeving soms juist niet meer optimaal. Het is zeer waarschijnlijk dat een shore based paleovoeding bescherming biedt tegen de meeste narigheid onder zon, maar wanneer iemand eenmaal een schildklierprobleem heeft ontwikkeld werkt een jodiumrijke voeding soms averechts. Het hoe en waarom hiervan is ingewikkeld. Ik doorgrond het in elk geval niet.

 5. James Pot zegt:

  Heel netjes. Kan zo op Foodlog, en kunnen ze er hun voordeel mee doen. En natuurlijk in de Margriet of Libelle.. 🙂

 6. Adriaan, je hebt gelijk, dank!

  Heel strenge taaldames hebben dit foutje over het hoofd gezien ;-). Ik pas het aan.

 7. N=2?

  Bij prof Wolffenbuttel staat ook deze reactie (en zo’n reactie maakt het okay een klootzak te zijn en te blijven):

  Lili september 29, 2013 om 10:48

  Ik ben bekend met de ziekte van Graves. Een paar dagen voordat ik de alom bekende radioactieve slok zou innemen kreeg ook ik het artikel van de Margriet in handen.

  Aangezien ik al in 1992 verdacht werd van of gluten intolereantie of Coeliakie heb ik de radioactieve therapie direkt geannuleerd.

  Ben begonnen met een glutenvrij dieet . Na 8 weken glutenvrij en zonder inname van schildklier medicatie was tot grote verbazing van de internist mijn Graves verdwenen.

  De waardes waren volledig genormaliseerd. Over drie maanden retour. Zijn de waardes dan nog steeds goed, dan word ik genezen verklaard.

  Vriendelijke groet, Lili

 8. James :-).

  Dit is veel te volks voor Foodlog! En nauwelijks onderbouwd ;-).

 9. Marianne zegt:

  Je hebt natuurlijk gelijk, Onno, en vis en schaaldieren eet ik ook graag, maar de rest van het gezin niet. En dan merk ik dat ik het in praktijk toch niet dagelijks eet, en vrees ik een tekort. Misschien moest ik maar eens zeewier door de ochtendsmoothie mengen 🙂

 10. Alex zegt:

  @Melchior Voor het geval je Valhalla/Gerlinde ook gemist had: http://minimalismemetkinderen.wordpress.com/
  Jammer van de paleo posten, maar dat heb je nu eenmaal met zo’n opruimster. 😉

  • Dank Alex!

   Dit…

   Het is leuk dat mensen meelezen en meedenken en zelfs kritiek leveren, maar met langtenigen die expres je blog lezen om maar te komen zagen over van alles, bah. Mensen waar nooit enige vrolijke noot uit lijkt te komen.

   Het vervelende is dat ik zo probeerde te schrijven dat iedereen het snapt, ook de mensen met een gietijzeren koekenpan voor hun hoofd. Lukt niet altijd, getuige de commentaren. Die mensen hoef ik er niet zo nodig gratis bij.

   … herken ik wel een beetje. En zij heeft geen expliciet paleoblog, dus ik vermoed dat ze na elke paleopost een hele kudde mongolen over zich heen krijgt :-).

 11. Alex zegt:

  Volgens mij ging het niet zozeer over de paleoposten, maar is dat iets waar iedere blogschrijver mee te maken krijgt. 🙂 De hardnekkige Katanvolgers/Voedingscentrumbelievers blijven hier ook komen/reageren… wellicht in de hoop een eventuele paleo volger ten halve te laten keren in plaats van verloren te raken in de overvloed aan informatie die het internet biedt? 😀

 12. Willem van Doorn zegt:

  De wet van Melchior Meijer (M.M.)
  artikel 1:
  M.M mag iedereen uitschelden die hij wil.
  artikel 2:
  Iemand die zegt dat te laken roept daarmee automatisch de werking van artikel 1 over zich af.
  artikel 3:
  M.M. die zegt te weten dat brood -ook en juist volkorenbrood- een op enige duur dodelijk gif is, mag iemand die hij uitscheldt toevoegen: “blijf je volkorenbrood eten, wat kan mij dat schelen”.
  Geachte lezer, veroorloof mij het volgende op te merken:
  Een uitscheldkanonade is op te vatten als een geweldsdelict, in het bijzonder indien daar een doodwens deel van uitmaakt. Menige aftuiging en ook doodslag is voorafgegaan door of gepleegd onder het gelijktijdig uiten van (beledigingen en) bedreigingen. Ik zou dan ook de geweldenaar M.M. vanwege zijn ‘doorslaande’ argumentatie niet graag lijfelijk tegen komen.
  M.M. heeft van een eurocommissaris beweerd dat die een ruftend bestaan voert. Daartoe heeft hij het ‘bewijs’ aangevoerd dat betreffende een volgens M.M. onjuiste maatregel heeft doorgevoerd. Ik beweer dat niemand automatisch gaat ruften zodra hij iets doet (of van plan is te doen) wat M.M. niet zint.
  Het ging, als ik het wel heb, over het toelaten van een hogere dosis fructose ten koste van een andere suiker. Dat zou wel (volgens betreffende eurocommissaris) of niet (volgens M.M.) een verbetering zijn. Ik meng mij geenszins in dat wel of niet. Het gaat er mij om dat ik mag vinden dat uitschelden een laakbare manier van doen is. En iemand dood te wensen ook. Ook als ikzelf -wat is gebeurd- wordt uitgescholden en dood wordt gewenst.
  Overigens: ik eet toevallig al jaren geen brood.
  Wil je op dat bevel tot het (weer gaan) eten van brood afdingen dat dat geen doodswens zou zijn, dan zou je van M.M. moeten verlangen dat hij zijn Paleodoctrine opgeeft. Dat is echter zijn mono-axiomatische uitgangspunt, zijn een-en-al met betrekking tot zijn (naar hem dunkt aleenzaligmakende) voedingsleer.
  De oermens was kennelijk destijds met zijn voeding (weliswaar nauwelijks maar toch) goed genoeg aangepast aan de toenmalige omstandigheden, althans om als soort te overleven. Zo werkt dat met de evolutie. Die ‘bekommert’ er zich niet om of het individu een lang en gelukkig leven heeft -de evolutie is kennelijk geen sprookje- maar is er ten dienste van het behoud van de soort.
  Hoe dat nu met de Paleodoctrine die M.M. aanhangt precies zit, moet je niet aan mij vragen, maar die these zit kennelijk zo in elkaar dat wat destijs goed was voor de overleving van de soort, nu goed is voor het lang-zal-hij-leven van het individu.
  Welnu: de mens zit op het ogenblik niet meer verlegen om een vermeerdering van haar aantal exemplaren, en: een gezonde maatschappij bouw je op gezonde, niet op zieke mensen.
  De mens is almaar ouder gaan worden, maar met name de westerse mens is tegenwoordig ook almaar langer chronisch (en in feite terminaal) ziek. Het is dringend gewenst dat men langer gezond blijft en jaren van ziekte inruilt voor jaren van gezond zijn.
  Maar: onder de heel wat andere huidige omstandigheden dan die ten tijde van de oermens, zou dat slechts vereisen dat we het dieet van die oermens -voorzover dat al zou kunnen- nauwkeurig gaan imiteren? Volgens M.M. wel, en de oermens at geen graan, dus…
  Nu gaat het er niet om wat op de theorie van M.M. is aan te merken of op wat er aan te merken is op aanmerkingen op die theorie. Wel gaat het erom dat M.M. niet het recht heeft hen die volgens hem nog niet zo wijs zijn als hij zich waant, maar (in navolging van de oermens?) naar willekeur te mogen uitveteren.
  Natuurlijk, M.M. meent dat hij een gerechtvaardigde denkwijze (en dito uiting daarvan) volgt, en bovendien denkt hij dat zijn denkwijze de logische is en uitgaande van zijn Paleo-axioma (en verder niks) kennelijk dat die denkwijze toereikend is, of met andere woorden uiteindelijk geen ignorabimus (onweetbaarheid) zal overlaten. Nergens vind ik een bewijs van deze in zijn visie meest wezenlijke aanname. Deze volledigheidsaanname heeft hij stilzwijgend en onterecht als een vanzelfsprekendheid ingevoerd.
  Let wel: wat de oermens at, weten we al zeer verregaand, maar dat we daarmee ook op basis van een een-op-een afspiegeling even verregaand weten wat de huidige mens het beste kan eten, nou…
  M.M. schrijft dat het negens in de wetenschap zo’n grote rotzooi is als in de voedingswetenschap. Vervalsing van testresultaten en wat niet al, zou erin aan de hand zijn. Artsen, onderzoekers, instituten, ze zouden allemaal tekort schieten. Temidden van dat inderdaad, zo wil mij voorkomen, onbetrouwbaar ogend landschap is er maar EEn het veilige baken, kraamt dat baken zelf uit. Het is het baken dat als je jezelf er niet onvoorwaardelijk aan toevertrouwt wel gaat schelden. En uitgerekend dat kanonerende baken is hoogst en hoogst betrouwbaar?
  Nog wat: ik zou volgens een eerdere reactie van M.M., dat hoogst betrouwbare baken, verward zijn. Tsja, de man trappen en niet de bal…
  De wet van M.M. bevat nog meer artikelen, ondermeer:
  artikel 4:
  M.M. heeft van iedereen een onfeilbaar oordeel over diens psychische vermogens. En verkondigt -als hem, de alwetende, dat zint- dat oordeel publiekelijk (zoals met name op het internet).
  artikel 5:
  Iemand die artikel 4, daarvan de eerste zin, tegenspreekt roept daarmee automatisch de werking zoals verwoord in de tweede zin van dat artikel over zich af.
  Teneinde te ontgaan dat hij verantwoordelijk gesteld kan worden, bevat de wet van M.M. nog een aantal slotbepalingen, zoals:
  M.M. mag vinden -en dat bevinden dan na te volgen daartoe is eenieder verplicht- dat hoe hij een ander ook heeft geschoffeerd, hij daarmee nog zeer coulant is geweest. En zelfs beleefd.
  Geachte lezer, het mag duidelijk zijn dat de wet van M.M. ongeschreven is. Maar hij bestaat wel. Zoals ik heb ondervonden, W. van Doorn.

 13. Dat voelt vast beter Willem, dat je zo’n fijn drukje hebt kunnen doen :-). Wel netjes afvegen hoor!

  • Adriaan Keij zegt:

   Melchior, ja – blijkbaar heb je Willem op zijn penis getrapt. Niet iedereen is daarvan gediend. Maar iets anders: als er iemand reageert krijg ik een e-mail, heb ik me voor aangemeld. Vreemd dat daar dan in veel gevallen dit staat: “Melchior Meijer heeft gereageerd op N=1: Ziekte van Graves in remissie op paleo. in antwoord op Melchior Meijer:” Daar zou toch moeten staan “Melchior Meijer heeft gereageerd op N=1: Ziekte van Graves in remissie op paleo.
   in antwoord op Willem van Doorn:”?

   Ook de quoot in die e-mail klopt niet, daar staat bij mij “Oeffff…. Snel iets anders. In mijn werk probeer … met vrijwel uitsluitend adviezen over […]”, dus NIET hetgeen Willem geschreven had.
   Stond dat er WEL dan zou dat zou het een stuk duidelijker maken wie-wat-over-welk-stuk-van-wie schrijft. Foutje in het WordPress-script?

   En verder: vooral op te lange penissen cq tenen blijven trappen, er worden al genoeg bladeren voor de mond genomen deze herfst.

 14. Adriaan Keij zegt:

  Melchior, bedenk dit (een van mijn lijfspreuken):

  Eigenwijsheid bestaat slechts in aanwezigheid van andermans vermeende wijsheid.

 15. Adriaan, ik snap bij wijze van spreken nog net aan dat sommige mensen een email schijnen te krijgen bij een nieuwe post (en ook bij een reactie???). Op wat daar in staat, heb ik volgens mij geen invloed. En mocht dat wel zo zijn, dan heb ik geen idee wat ik moet doen om die aan te wenden.

  Ik sta uiteraard volledig achter de wetten die Willem van Doorn in zijn almachtige toorn heeft uitgevaardigd :-).

  Wat Willem zo tegen de borst stuit, weet ik niet. Ik heb Europese ambtenaren (mild) gehekeld en ik heb hem gesuggereerd brood te eten toen hij herhaaldelijk aangaf de paleo-hypothese onwaarschijnlijk en verwerpelijk te vinden. Op inhoudelijke opmerkingen gaat hij consequent niet in. Zijn aller eerste commentaar hier was een bevel om voortaan geen Engelse quotes onvertaald te plaatsen. Awkward, is het juiste woord.

  • Adriaan Keij zegt:

   Melchior: ik gebruik ook WordPress (voor m’n website) maar ben er niet voldoende in thuis om je te helpen e.e.a. qua instellingen te verbeteren voor een blog als dit.

   Vwb Willem etc etc etc: “Wat het je doet hangt af van hoe je het ziet”. Ik merk dat mensen er slecht tegen kunnen als je ‘afwijkend’ gedrag’ vertoont, je hoort dan niet meer bij ‘de groep’, ze moeten dan gaan nadenken of ze zelf wellicht ook iets ‘anders’ zouden moeten gaan doen of eten. Erg jammer – maar na ruim 1,5 jaar ‘zeuren’ tegen Crestor-m’n zus gaat ze komende week met jouw cholesterol-is-niet-slecht verhaal (en dat van Dr. Gabor Lenkei etc, wellicht ook met z’n boek) naar haar huisarts. Ik verwacht niet dat hij zal zeggen “oh, dat wist ik niet, goed dat je me dat vertelt”, ook niet dat hij meteen alle cholesterol-verlagers bij iedereen gaat schrappen. Maar het is een begin en some1sgot2doit (die’s voor Willem ;-).

 16. Folkert zegt:

  Willem van Doorn, helaas kun je onmogelijk iemand vinden die wat betreft voorkeuren en overtuigingen helemaal perfect bij je past.

 17. Liliana Good zegt:

  Zo is schildklierkanker geen auto-immuunziekte. Maar ook kan een aandoening van de hypofyse zorgen voor te veel of te weinig schildklierhormoon.

 18. Maan zegt:

  Ik ken Willem van een ander forum. ’t is een oudere man die de digitale revolutie een beetje gemist heeft. Hij is de manier van communiceren op het net, fora en blogs niet eigen.
  Leven en laten leven, je kunt niet de hele wereld redden 😉

 19. Alex zegt:

  FWIW
  “The worst thing you can do is go ketogenic a la the Wahl’s protocol, as that would make you vulnerable to other autoimmune diseases. You know these things come in clusters. The average Sjogren’s sufferer is afflicted with 4-7 autoimmune diseases during her life time: most common are Hashimoto’s, RA, Lupus and Scleroderma. You don’t want the last 2 conditions to piggyback on your, as they’re both systemic diseases and are potentially fatal. Your goal should be keeping your autoimmunity to ony Sjogren’s or pushing it into remission. To do that, I’d consume plenty of RS and safe starches, and stay clear of ketosis. I’ve actually personally seen ketogenic dieters develop SLE and SS; they became ANA positive soon after starting to low-carb; they were probably in the process of developing such conditions but my guess is that the straw that broke the camel’s back is ketosis, which is an invidious diet for those who’re vulnerable to autoimmune diseases.”

  Aldus een comment bij http://chriskresser.com/you-are-what-your-bacteria-eat-the-importance-of-feeding-your-microbiome-with-jeff-leach

  Gaarne jouw commentaar Melchior (en anderen die denken iets toe te kunnen voegen) al moet ik daarvoor waarschijnlijk tot woensdag wachten. 😉

 20. Michael zegt:

  “The worst thing you can do is go ketogenic a la the Wahl’s protocol, as that would make you vulnerable to other autoimmune diseases.”
  Dat is natuurlijk volkomen waar. Ketogenic Wahls is echt het allerslechtste wat je kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld veel beter een gewoon SDCD diet eten. Terry Wahls is zelf ook enorm achteruit gegaan want, ja, zo’n Wahls diet maakt je natuurlijk enorm vatbaar voor autoimmune diseases.
  LOL

 21. Alex zegt:

  Voor zover mij bekend is het Wahls protocol (van oorsprong) niet ketogeen, zeker gezien de hoeveelheden groente en fruit, maar bedankt voor je reactie.

 22. Mariet Hoen zegt:

  Melchior, over het volgen en de emails.
  Als je aangeeft dat je dit blog wilt volgen, krijg je een email, als er een nieuwe post wordt geplaatst.

  Alleen, als jezelf een reactie geeft, zal je bij de eerste reactie moeten aankruisen
  “(hokje) Houd me via e-mail op de hoogte van nieuwe reacties”
  Je krijgt dan een email om dat te bevestigen.
  Als je dat vergeet, zal je zelf moeten gaan kijken of er nieuwe reacties zijn.

  Ik vind dat lastig, omdat als je (nog) niet een zinnige reactie kunt/wilt geven je dus zelf opnieuw moet gaan kijken, wat er gebeurd.
  Bij sommige blogs kan je in het begin al aangeven, dat je bij ieder nieuw bericht én reactie, een email krijgt.( ook van WP)
  Wel zo handig !

  En nu ga ik het hokje aankruisen 😉

 23. Alex zegt:

  “The other big surprise to me is that, although many people treat Terry’s story as one of overcoming MS through diet, the book makes it clear that a huge part of her recovery was due to electrical stimulation of the muscles. She had been working on her diet for years before her recovery, and the biggest thing that changed the year she got better was that she undertook an extensive program of muscle stimulation. This makes the book (and her journey) much less pertinent to people like me, who have other autoimmune conditions. No doubt her (unclear) diet has helped her progress, but even she appears to think it played a supporting role rather than the leading role.”

  aldus een comment op Amazon.com over Minding My Mitochondria 2e editie van Terry Wahls.

 24. Andre zegt:

  @Mariet: Mocht het niet lukken om de aankondigingen per e-mail te ontvangen, dan kun je altijd nog terugvallen op RSS 🙂 (bijvoorbeeld met http://www.feedreader.com/ een online RSS reader – zelf geen ervaring mee overigens)

  @Alex: Als dat comment klopt (grote als wat mij betreft, comments op Amazon zijn, zeker als ze haaks staan op de inhoud van het boek, vaak slecht geinformeerd of besmet met een verborgen agenda) doet dat inderdaad wel veel af aan de boodschap van Terry die ze o.a. op TED uitsprak. Niet dat dat dan meteen een reden is om het paleo perspectief maar meteen helemaal overboord te gooien, maar haar spectaculaire resultaten worden door een deel van de community wel flink aangedikt dan…

 25. Alex zegt:

  “Wahls attributes her progress to two treatments: the nutrient-rich diet she developed, and neuromuscular electrical stimulation, which uses an electrical current to promote muscle growth. Today she’s educating others about “food as medicine” and planning a study to see if her treatment could work for others with MS or Parkinson’s disease.”

  http://www.uiowa.edu/be-remarkable/portfolio/people/wahls-t.html

  “In 2007, Wahls began eating greater amounts of foods known to support mitochondria. Her energy increased, and the progression of the disease slowed. At the same time, she read 212 research papers about electrical stimulation, which was being used to help athletes’ muscles heal and to improve quality of life for people with paralysis. She convinced her physical therapist to give it a shot, though he cautioned that it would be painful and may not help.

  “I dialed it up to as much pain as I could take, because if I was going to fail, I didn’t want to look back and think I hadn’t gone as hard as I could,” Wahls says. “He was right. It hurt, a lot. But it also released a lot of endorphins, and at the end I felt better than I had in years.”

  Wahls continued e-stim using a portable device at home and work, and began to exercise in small time increments. She also revamped her diet to see that every calorie would contribute to maximizing the brain’s building blocks. The “Wahls Diet” calls for nine cups of fruits and veggies per day: three of green leaves, three of sulfur-containing food, and three of bright colors.”

  Wat mij betreft staat dit los van de waarde van het Bierviltje (dat staat buiten kijf 😉 ook als een zeker RoberTrol daar anders over denkt). Voeding is slechts een deel van het (paleo) plaatje.

 26. Andre zegt:

  Eens. Zowieso is “In 2007, Wahls began eating greater amounts of foods known to support mitochondria. Her energy increased, and the progression of the disease slowed. ” denk ik zeker veelzeggend. Haar verandering van eetgewoonten stopte de verslechtering. Die aanpassing op zichzelf was alleen niet voldoende om de reeds toegebrachte schade om te keren.

  Dus denk ik dat dat comment wat je eerder vanaf Amazon aanhaalde inderdaad in de categorie ‘slecht geinformeerd’ valt. Het “Wahls-protocol” is zeker relevant om auto-immuun aandoeningen te voorkomen, maar als je ze eenmaal hebt is er mogelijk meer nodig om de schade om te keren.

 27. Robert1970 zegt:

  Ik kan me ook wel voorstellen dat, na jaren je spieren nauwelijks gebruikt te hebben, je wat stimulans nodig hebt om weer op gang te komen.

 28. joop zegt:

  ik gebruik dagelijks 25-50 mg iodoral , werkt perfect. en nodig ( zie kernprobleempjes in Japan)

 29. Angelique Verbrugge zegt:

  Beste Melchior,

  ik ben op zoek naar Mirte van Rijn omdat ik haar graag wat vragen zou stellen over haar traject bij Graves.
  Kan jij mij helpen aan haar contactgegevens of de mijne aan haar geven?
  Zelf ben ik Graves patiënt en moet ook de slok, stel dit al jaren uit en leef op medicatie.
  Ik wil graag weten bij welke natuurgeneeskundige zij geweest is.

  Ik hoop dat je mij iets verder op weg kan helpen!

  groetjes Angelique

 30. Alex zegt:

  Vol verwachting mijn binnengekomen mail geopend aangezien er toch nog een antwoord op mijn vraag leek te komen, maar helaas… in de vergeethoek geraakt of weet je het verder ook niet Melchior?

  Concreet: kan het voor iemand met een auto-immuunziekte kwaad om (al dan niet) langdurig in ketose te zijn door bijvoorbeeld Grip Op Koolhydraten te volgen of valt het bericht hierboven in dezelfde categorie als ketose/keto-acidose dat regelmatig door elkaar gehaald wordt en is het verder onschuldig of zelfs eerder gunstig zoals voor gezonde mensen?

 31. Alex, de reden dat ik nog niet heb geantwoord is dat ik het niet weet. Ik ben er wel her en der op ingegaan, volgens mij vooral in de RS-discussie (zie ondermeer communicatie met Marye).

  Voorlopig denk ik ongeveer als volgt:

  Sommige mensen ervaren op VLC (vaak na aanvankelijke verbetering) problemen van auto-immune aard.

  Zo ongeveer het enige plausibele mechanisme dat ik kan bedenken is de darmflora.

  VLC hongert een eventuele overvloed aan pathogene bugs uit.

  Bij sommige mensen ontstaat na verloop van tijd opnieuw een pathologische flora, met te weinig SCFA-producerende bacteriën. Gevolg, auto-immuniteit.

  Als dit gebeurt, lijkt aanvulling met een mix van prebiotica (waaronder RS) de boel te kunnen corrigeren.

  Wat zeg jij?

 32. Alex zegt:

  Klinkt logisch. 🙂

  Aan de andere kant zit je natuurlijk met het probleem dat niet iedereen (V)LC op dezelfde manier aanpakt… filmpje Noakes geeft inderdaad goede tips, vaak worden er veel te veel meervoudig onverzadigde vetten (mayo bijvoorbeeld) genuttigd, wellicht ook een zwaarwegende oorzaak voor ontstaan/verergeren auto-immuunziektes…

  http://icodeserver.dyndns-office.com:550/about/miles-for-smiles/ FAQ Real Meal Revolution

 33. Gert van der Hoek zegt:

  Misschien zijn we toe aan een “bierviltje” voor herstel / onderhoud van de darmflora?

  Ik kom zo gauw niet verder dan: vanzelfsprekend ons nieuwe kindje RS; eet veel soorten planten (zie Jeff Leach), liefst ook met RS, de hele plant, ook de hardere delen (steel van de broccoli bijvoorbeeld); prei, boerenkool en andere groene groenten met vezels; ook planten met inuline (uien, knoflook, aardpeer e.d.); gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, kwark, joghurt, kefir.

  Je handen vuil maken door ze regelmatig in de grond te steken in je (volks)tuin.

  Kom zoveel mogelijk buiten.

  Vermijdt als het kan antibiotica.

  En : ?

 34. Moet je kijken. Op het forum van zo’n d*bi*le patiëntenorganisatie. Nog iemand die dankzij paleo geen Graves’ meer heeft. Hartstikke mooi. Tenslotte linkt iemand, waarschijnlijk een official van die club, naar het stuk uit Margriet dat ik godverdomme gratis en tegen de regels in op dit blog heb gezet voor die jokers. En wat moet deze mongool daar natuurlijk bij zetten?

  ‘Voor wat het waard is.’

  Godallemachtig. Wat een totale loser. Ze hopen met strak dichtgeknepen billen dat het allemaal nonsens is. En ik hoop dat ze dat vooral blijven denken. Jeese…

  +++++++

  http://www.sonforum.nl/forum/schildklier-en-sporten/647-hersteld-van-graves

  Aan alle belangstellenden van dit Forum,

  Bij deze kan ik vertellen dat mijn schildklierwaardes weer normaal zijn zonder het gebruik van enig medicijn. Ik lijk dus hersteld en dit na ruim 12 jaar Graves. Exact een half jaar geleden ben ik, op aanraden van een vroegere Graves-patiente,
  begonnen aan de Oerlifestyle en dit heeft nu zijn vruchten afgeworpen. Ik vergeet nooit dat ik na de derde mislukte kuur met Strumazo/Thyrax de Endocrinoloog mij vertelde dat als ik de radiactieve slok niet zou nemen, dan mijn verdere leven
  nooit meer van de Hypertheroïdie af zou komen. Het stuitte mij tegen de borst dat er op die manier een vitaal orgaan kapot wordt gemaakt terwijl dit een gevolg is van een auto-immuunverstoring. Totdat ik het advies kreeg om met de Oerlifestyle te beginnen. Baat het niet… schaden zal het zeker niet. Echter je moet er wel vol voor gaan. En als je die leefstyle aangaat en je houdt je aan de voorgeschreven voeding is de mogelijkheid aanwezig dat je hersteld,- of in ieder geval verbeterd! Ik heb er in geloofd en er naar gehandeld… ondanks vele Sceptici. Verbetering zou niet in de voeding gezocht moeten worden en al die andere filosofiën werd er op dit Forum geuit. Ik ben blij dat ik heb doorgezet en echt actie heb ondernomen om het Genezend Dieet aan te gaan en deze vol te houden. Dit wil ik een ieder laten weten.
  En voor degene die hier lering uit trekken wil ik zeggen als je er aan begint “Succes…hou vol… en ook jij zal het redden”. Ik wens een ieder alle goeds. Groet van Gerard.
  Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  Hersteld van Graves !!! 5 uren 46 minuten geleden #5938
  lisa2
  ( Gebruiker )

  AFWEZIG
  Senior

  Berichten: 70
  Ontvangen bedankjes 43
  Karma: 2
  Hoi Gerard,

  Toevallig las ik in een oude Margriet ook een artikel over rol van voeding op ziekte van Graves.
  Geen zuivelproducten ,granen ,suiker en bepaalde zaadolieën.
  Misschien gaat dit artikel over dezelfde ex graves-patiente waar jij het over hebt.
  Hier hebben ze het over het steentijddieet.

  groet Lisa

  ps misschien de overweging waard om dat te gaan proberen.
  en baat het niet ,het schaadt ook niet
  Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  Hersteld van Graves !!! 5 uren 32 minuten geleden #5941
  Ave
  ( Gebruiker )

  AFWEZIG
  Gast

  Berichten: 6
  Karma: 0
  Hai Gerard,

  Gefeliciteerd! Het lijkt me heerlijk om vanaf te zijn! En ook bedankt voor het delen. Een positief verhaal is ook eens goed om te lezen!

  Kan je mij vertellen hoe ik aan dat dieet kan komen?

  Groetjes!
  Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  Hersteld van Graves !!! 2 uren 50 minuten geleden #5946
  prutser
  ( Gebruiker )

  AFWEZIG
  Expert

  Berichten: 152
  Ontvangen bedankjes 48
  Karma: 2
  @Ave, voor wat het waard is: melchiormeijer.wordpress.com/2013/10/30/…n-remissie-op-paleo/

 35. maanfiets zegt:

  Beter worden van voeding is eng, mensen zijn daar bang voor. Ze zullen het niet toe geven, maar ze slikken liever een pil ( of 30)

 36. marietsebiel zegt:

  Vandaag op de radio gehoord, bericht dat er een sporter bij de Olympische winterspelen, niet meer mee kon doen ( weet geen naam, een echte sportvolger, misschien ? ) vanwege schildklierproblemen. Ik dacht “Paleo ” en Tim Noakes 🙂

 37. willem zegt:

  Maanfiets: ‘Beter worden van voeding is eng, mensen zijn daar bang voor. Ze zullen het niet toe geven, maar ze slikken liever een pil ( of 30)’.
  Je moet de vraag stellen hoe dat komt.
  Eigen/bewuste keuze? Dacht het niet. Niemand WIL ziek zijn en voeding is niet eng.
  Dat het zo ervaren wordt, ligt niet aan ‘de’ mensen. Maar aan een complex van factoren, als de dokter, het brein, de media, de farmaceutische industrie, de voedingsindustrie, de overheidsvoorlichting, etc.
  Het individu als slachtoffer, niet als aanstichter.

 38. RinyW zegt:

  Hoi Gert, je vraag over darmflora:

  Misschien is dit wel heel anti-paleo wat ik hier zeg, maar darmflora kun je herstellen met Chlorella. Wel uitkijken, je moet een vertrouwd merk kiezen, want deze alg trekt vuil aan. Dus kies voor een product dat biologisch gekweekt is. Tevens moet de celwand gebroken zijn voor een goede werking. Kan ook het merk noemen dat ik gebruik, maar weet niet of dat is toegestaan op dit blog.

  Het pluspunt van dit vuil aantrekken, is dat het ook je lichaam reinigt. Dat wordt beweerd, en dat durf ik na te zeggen. Want de bruine plekken op mijn handruggen (teken van vervuiling) zijn er mee verdwenen. Bij mijn man grotendeels, hij heeft er nog een paar, dat zullen waarschijnlijk pigmentvlekken zijn.

  Op de site darmgezondheid.nl kun je veel info vinden.

 39. Derk de Roo zegt:

  Doe eens de test op darmgezondheid.nl: ‘test je darmgezondheid’. 24 vragen. Huilen. Huilen!
  En de site wordt netjes bewaakt door de sponsors….

 40. Inderdaad Derk, een echte tearjerker. De volkorenvezels vliegen de arme darmlijders om de oren. Dat zou me helemaal niet verbazen, ware het niet dat uitgerekend iemand die zich een voorstander van paleo noemt – er zelfs een boek over heeft geschreven – mede richting geeft aan die club. Waarom nou toch? Hoe ver zijn mensen bereid te gaan voor geld? Is genoeg niet genoeg?

  http://www.darmgezondheid.nl/consumenten/service-paginas/redactie.html

 41. RinyW zegt:

  Oef dat was dus helemaal niet paleo ….

 42. Maar het verdwijnen van lipofuscine depots in de huid blijft interessant, Riny 😉 .

 43. RinyW zegt:

  Zo geleerd ben ik niet. Maar dat zoeken we op.

 44. Als een alg inderdaad verantwoordelijk was voor het verminderen/verdwijnen ervan, dan was er waarschijnlijk sprake een ijzer gemedieerde etiologie. En dat is niet goed.

 45. RinyW zegt:

  Teveel ijzer?
  En hoe komt dat dan?
  En dat zat dan waarschijnlijk ook elders in het lichaam?
  En er is dan misschien nog meer mis in het lichaam?
  Veel vragen, maar ik word hier wel nieuwsgierig van.

 46. Derk de Roo zegt:

  Relevant -in dit darmverband- is nog wel de wijze waarop onze productie het corpus verlaat.
  Hier: http://www.squattypotty.com wordt, aan de hand van een drie minuten durend filmpje en verder ook onderaan de homepage, uitgelegd wat de beste houding is om op een goede en gezonde wijze te defaeceren oftewel te ontlasten.
  Waar wij vroeger nogal lacherig deden over het ‘turks’ toilet, ook wel hurktoilet genoemd, blijkt dat allemaal nog lang zo slecht niet te zijn. Integendeel.
  Nu probeert de ‘uitvinder’ ons natuurlijk peperdure voetenbankjes te verkopen (dat wordt duidelijk na het zien van het filmpje), maar daar hebben wij hier blokkers, hema’s en gamma’s voor.
  Zie het filmpje -zet het geluid eerst aan- lees de uitleg en trek je conclusies.
  Bijkomende voordelen: niet meer ‘drukken’ – de sluitspier opent zich als vanzelf- en geen of minder papier nodig. Paleo Plus dus.
  Gebruik ik zelf zo’n voetenbankje?
  Ja, al jaren, maar ik leer hiervan, dat je ook naar voren moet leunen, dus niet rechtop moet blijven zitten.

 47. maanfiets zegt:

  Chlorella dat vuil aan trekt, dat geloof je toch zelf niet. Die darmtest is wel heel erg droevig.
  Nu we het er toch over hebben, hoe kijken jullie tegen alle detox aanbevelingen aan?

  @ Willem, Ik denk dat artsen, de boodschap uitdragen dat voeding geen constante factor is.
  Een niet spuitende diabeet bij wie de medicatie is afgeregeld op Lowcarb, brengt zich schade toe bij het eten van een stuk taart op een verjaardag.
  Voedingsinterventie bij ziekte houd vaak in dat je echt geen “verboden dingen” meer kunt eten. Naast dat dat volgens artsen “zielig” is voor een patiënt, is het ook nog eens niet vol te houden. Geen enkel dieet is vol te houden, dat is immer de boodschap die wordt uitgedragen.

 48. marietsebiel zegt:

  Maan, “Een niet spuitende diabeet bij wie de medicatie is afgeregeld op Lowcarb, brengt zich schade toe bij het eten van een stuk taart op een verjaardag.
  Voedingsinterventie bij ziekte houd vaak in dat je echt geen “verboden dingen” meer kunt eten. Naast dat dat volgens artsen “zielig” is voor een patiënt, is het ook nog eens niet vol te houden. Geen enkel dieet is vol te houden, dat is immer de boodschap die wordt uitgedragen.”

  Klopt Maan, ook bij een wel spuitende diabeet, zoals ik. Zeker als je alleen langwerkende insuline spuit is incidenteel teveel KH eten een aanslag op de BS. Omdat je de avond van te voren, door een op ervaring gebaseerde, afgestelde hoeveelheid insuline spuit, bepaalt wat je de dag erna kúnt eten om de BS in de veilige zone te houden.

  Met kortwerkende insuline en insulinepompen, kun je een stuk taart meteen wegspuiten. Daarom wil ik die ook niet. Het is gewoon jezelf voor de gek houden.
  Dokters zijn net gewone mensen en ze kunnen zich niet voorstellen dat iemand dat kán, geen brood eten b.v. of een stuk taart af te slaan.
  Dus hun voedingsadviezen ( als ze er al iets over zeggen ) zijn niét gebaseerd op de wetenschap en de evolutiebiologie, maar op hun eigen perceptie over voeding.
  Dus op dat punt zijn zij geen autoriteit 😉

 49. maanfiets zegt:

  Idd, mensen geloven dat niet. Maar als je lijf schreeuwt om 6-12 eetmomenten per dag, dan kun je je ook niet voorstellen dat je eten af kunt slaan, het is immers altijd etenstijd.
  In de kort en lang werkende insuline ben ik niet zo thuis. Maar ik snap helemaal wat je zegt.
  Ook hebben mensen een heilig geloof in de arts en interesseert voeding ze werkelijk geen klap.
  Mijn spuitende DM2 schoonvader, kan na 10 jaar nog niet onthouden dat ik geen koekjes eet en geen suiker in de koffie wil. Terwijl ik hem uitgebreid heb verteld dat ik dat o.a. niet wil om diabetes te voorkomen,(ik was 10 jaar geleden hard op weg)
  Gewoon niet aan denken, doen wat de diëtiste zegt, dan komt het wel goed, en zo niet, dan is het niet mijn schuld. Lijkt men te denken………….

 50. Andre zegt:

  Maar als je lijf schreeuwt om 6-12 eetmomenten per dag, dan kun je je ook niet voorstellen dat je eten af kunt slaan, het is immers altijd etenstijd.

  Ik krijg ook regelmatig verbaasde reacties als ik vertel dat ik nooit lunch. De gebruikelijke reacties als “dat zou ik echt niet kunnen, als ik niet eet, val ik om”. En dan vertel ik er maar niet eens bij dat ik meestal ook niet ontbijt 😀

 51. marietsebiel zegt:

  De meeste diabeten zijn makke schapen ( behalve Jo en ik, dan. Grapje, er zijn er echt wel meer 🙂 )
  Ik heb al zeker 18/20 jaar geen diëtiste of diabetesverpleegkundige. Na een paar jaar vechten tegen de absurde adviezen en ik door mijn ‘onaangepaste’ gedrag werd verwezen naar de psychiater ( echt gebeurd !!! ) heb ik pertinent geweigerd om nog ooit bij de dames op bezoek te gaan. ( sorry Janet, niet jij, he )
  Mijn dokter zegt er nooit meer iets over, in tegendeel hij vraagt mij iedere keer: En hoeveel spuit nu ? en dat schrijft hij dan in mijn dossier ; -)

 52. RinyW zegt:

  Heb jij aanwijzingen dat het niet klopt Maanfiets, dat chlorella vuil aantrekt.
  Het is een vd meest onderzochte middelen. Ik heb dat destijds goed uitgezocht,
  En besloten dit te gebruiken, in eerste instantie voor mijn man voor steeds terugkerende puisten, en dat werkte.
  En als dan zowel bij hem als bij mij de handen er schoon uit gaan zien, dan heeft dit middel dus een goede werking.
  Ook een goede uitwerking op de spijsvertering.
  Maar daar wil ik verder niet over twisten hoor. Jij kiest jouw levenswijze, ik de mijne.

 53. RinyW zegt:

  Maar goed, hier komen we weer uit bij het drijfzand.
  In Medisch Contact laatst een artikel van Luc Bonneux, voor mij achter een slotje.

  Maar hier een bespreking:
  http://www.iocob.nl/2014/02/luc-bonneux-er-minder-medisch-onderzoek-nodig/

  Een citaat:
  Maar, zo vervolgt Bonneux, dat is nog beter dan de tienduizenden wetenschappelijke studies die verbanden tussen voeding en ziekte beschrijven: daar zit niets meer tussen dat het papier waard was waar het is opgeschreven.

 54. maanfiets zegt:

  Heb jij aanwijzingen dat het niet klopt Maanfiets, dat chlorella vuil aantrekt.
  Het is een vd meest onderzochte middelen. Ik heb dat destijds goed uitgezocht,
  En besloten dit te gebruiken, in eerste instantie voor mijn man voor steeds terugkerende puisten, en dat werkte.

  Jij maakt de claim dat het “vuil aantrekt” heb jij daar bewijzen voor?
  Dat het je lichaam reinigt ( waarvan dan?) heb je daar bewijzen voor?

 55. marietsebiel zegt:

  Vandaag een nieuwe post van Ben Balzer over bonen en peulvruchten.” Hij is wel heel duidelijk !!!

  “But the real Paleo diet does not include dairy, beans/legumes, grains or potatoes. But people compromise and sometimes they say that some of these are somehow Paleo. They are not.”

  Wat ik nu wel heel goed heb gemerkt, naast de invloed van AZM op mijn bloedsuiker, is het effect van zuivel. Voor de visite een stuk kaas in huis, niet op, dus de verleiding was groot.
  Vóór de kaas BS 6.8. Een uur na de kaas BS 9.3 😦 De rest maar weggegooid.

  http://paleolithicdiet.wordpress.com/2014/02/20/beans-means-not-paleo/

 56. maanfiets zegt:

  @ melchior Ik ben er al vanaf, zogezegd 😀

 57. Wow, ome Ben is tot leven gewekt! Dank, Mariet! Ik ga het lezen.

 58. willem zegt:

  Hoe recht in de (‘paleo’)leer moeten we zijn?
  Ik denk dat dat 1. ieder voor zich moet weten (waaraan toegevoegd al die opmerkingen die ik overal op dit blog al maakte over de ‘wilsbekwaamheid’ van mensen en de grondwettelijke taak van de overheid), 2. afhankelijk is van het antwoord op de vraag of je ‘in balans’ bent of niet (dus: ziek bent), en 3. af hangt van de mate waarin neolithische voedingsmiddelen worden gebruikt, evenals van de context waarbinnen deze worden genuttigd.
  De ‘geleerden’ zijn het niet altijd eens. Zo geeft Kuipers enige ruimte betreffende peulvruchten, zuivel en volle granen. Anderen (Cordain c.s.) wijze deze volledig af.
  Ben Balzer geeft daar voorbeelden van.
  Onze benadering van deze voedingsmiddelen is verschillend. Je kunt kijken vanuit het perspectief dat de genoemde producten veel beter zijn dan het junkfood (zoals Kuipers en wrs. Seidell doen), maar ook vanuit dat van het antwoord op de vraag: wat is het meest gezond, op basis van de huidige inzichten?
  Ik weet het, we rotzooien dan al snel aan in de marges van het echte ptobleem.

 59. RinyW zegt:

  Heb geen enkele behoefte hoor, om het over detoxen i,h,a, te hebben.
  Kijk daarvoor maar elders op internet.

  En voor dat middel dat ik noemde; zoek de info maar op, en de onderzoeken die er zijn (zoekopdracht in Pubmed), mocht het je interesseren, dan kun je zelf bepalen wat de waarde daarvan is.

 60. maanfiets zegt:

  Ik heb even gegoogeld op chlorella en vuil aantrekken in het Nederlands, als er veel te vinden is dan moet het ook in het Nederlands te vinden zijn dacht ik.
  Ik kom uit bij je eigen site, waar als enige onderbouwing een niet werkende link naar kruidenvrouwtje wordt gegeven.

  Het is wel vreemd om dingen te beweren en dan te weigeren de bewijzen te leveren.
  Waarom beweer je die dingen dan? om vervolgens mensen het zelf te laten uitzoeken?
  Heb je daar een economisch belang bij?
  Op deze manier is het niet gek dat mensen geen vertrouwen in “alternatieven” hebben.

 61. Alex zegt:

  Can Detox & Digestive Issues Cause Thyroid Problems?

 62. Melanie zegt:

  Vandaag bij de internist geweest. Kreeg te horen dat uit onderzoek is gebleken dat ik Hashimoto heb. Volgens haar heeft voeding geen invloed en moet ik maar Thyrax blijven slikken. Ik had allerlei artikelen van dit blog op de iPad gezet maar omdat de tijd voorbij was (je hebt maar 10min!!!!), heeft ze het alleen vluchtig bekeken. Ze kon me daarin niet helpen aangezien ze zich moest houden aan de richtlijnen. En die zeggen juist granen en melkproducten… En veranderen voorlopig niet.

  Natuurlijk mag ik haar advies negeren, maar ze vrees dan voor vezel- en calciumtekort. Ze weet dat ik sinds het vorige consult paleo eet. Daarnaast wil ze mij testen op glutenallergie en de vitamines D en B12. Het boekje waar we het in een ander draadje over hadden, zou nu wel handig zijn geweest 😜 Of die folders. Dus maar een afspraak gemaakt met m’n huisarts. Hopelijk kan hij me wel verder helpen. Mijn probleem wordt niet opgelost op deze manier, hooguit minder moeilijk/erg gemaakt met die pillen. En aangezien zij vertelde dat Hashimoto “extra feestgangers kan triggeren” , liggen er nog meer auto-immune ziektes op de loer.

  Hoe nu verder? Ik eet geen granen, melkproducten (vorige week laatste stukje geitenkaas), peulvruchten of suiker meer. Wl nog af en toe nachtschades (tomaten voor verse sauzen) en redelijk vaak een ei. Ik begrijp ik dat die laatste twee nu ook moet laten staan?

 63. Hashimoto’s is minder ‘makkelijk’ dan Graves’. Kresser heeft een uitstekende serie:

  http://chriskresser.com/basics-of-immune-balancing-for-hashimotos

  Sorry, nu nauwelijks tijd.

  Granen (vooral tarwe) absoluut de pest, ook bij H.

 64. Melanie zegt:

  Dank je wel Melchior! Ik zal het vanavond eens rustig gaan doorlezen

 65. Veel n=1’nen waarbij H. ‘verdwijnt’ of veel beter wordt. Endo heeft niks te maken met wat je eet. Je ziet nu verbetering, dus zou ik doorgaan zolang je subjectief (en hopelijk later ook objectief) verbetering ziet. ‘Iets’ triggert die autoimmuunreactie en met paleo verhoog je de kans dat je die trigger elimineert.

 66. Melanie zegt:

  Precies! En dat was ook hetgeen mijn huisarts aangaf toen hij hoorde dat ik schildklierproblematiek had. Hij vroeg mij of ik van GOK wilde overstappen naar paleo om te kijken welke gezondheidswinst ik nog meer on behalen. Dus je snapt dat ik nu wel heel erg blij ben met deze eigenwijze arts!

 67. riesjart zegt:

  Tweet van Maelan Fontes, kan het artikel niet downloaden helaas:

  "Benefits of higher fiber and whole-grain intakes suggested by observational studies may reflect confounding" Indeed http://t.co/dB6lzRxHT8— Maelan Fontes (@maelanfontes) April 11, 2014

 68. May reflect confounding 🙂 . Geweldig understatement!

 69. Melanie zegt:

  Hoi Melchior, we hebben jouw links gelezen. Dank je. Ik neem ze mee naar de huisarts. Ik zag in het overzicht van de internist dat, sinds paleo, mijn T4 met 10 punten is gestegen en mijn TSH met ruim 3,5 punt is gezakt. Dat is op mijn bloedonderzoeken behoorlijk veel! Omdat mijn schildklier nog niet helemaal plat ligt, hoop ik dat ik mijn immuunsysteem tot rust kan brengen met paleo. Het liefst kom ik helemaal van de Thyrax af, maar of dat mogelijk is….? Ik ben wel wat kilo’s kwijt😊 en mijn ogen zijn van -2,50 naar -2,25 gegaan! In al die ruim 20 jaar dat ik ze heb, is dat nog nooit gebeurd!

 70. Melanie, das heel mooi!

  Heb je lenzen? Zo ja, zet er als je leest of computert een licht plusbrilletje voor. Nog mooier, draag in het dagelijks leven als je geen dingen doet die 20/20 visus vereisen lenzen van bijvoorbeeld 2.0. Het bijziende oog reageert op exacte correctie (met minlenzen) met nog grotere verlenging van de oogas. Met progressief sterkere negatieve lenzen trekken we myopen steeds verder de bijziendheid in. Zet er een pluslens voor, of corrigeer niet volledig en de kans is groot dat de oogas korter wordt (en de bijziendheid dus kleiner), zeker als de pathologische groeifactoren die de verlenging stimuleren door paleo zijn weggenomen.

  Is mijn korte commentaar 🙂 .

 71. Melanie zegt:

  Wat grappig dat je dat zeg😊 Ik heb heel vaak mijn lenzen uit als ik weet dat ik ‘ savonds alleen nog ga lezen. Ook in het weekend doe ik ze pas in als ik auto moet rijden. Kids weten wel dat mama in het weekend “kippig” is hahaha!

 72. 🙂

  Het werkt helaas het beste met een heel geringe ondercorrectie. Een te ongefocuste projectie geeft die prikkel om in te korten vermoedelijk minder. Anyway, leuk resultaat, al hoor ik al stemmen roepen dat dit de normale lichte verbetering is die met de jaren komt…

  Ik geloof dat natuurlijk niet, ha, ha, ha.

 73. Melanie zegt:

  Een geringe correctie dus…. Hm, ga ik over nadenken. In mijn familie hebben ze bijna allemaal slechte ogen dus ik was altijd bang ook zo te eindigen. Vandaar de lensvrije dagen. Maar dit is zeer interessant!

 74. Melanie zegt:

  Vind het trouwens wel heel erg toevallig dat mijn ogen zich ineens verbeteren nu ik paleo eet. Als dit “ouderdomsverbetering” is, waarom dan net toevallig nu? Nee, ik geloof dat ik het eerder bij paleo mag leggen.

 75. Nee, is niet toevallig. Te logisch mechanisme voor toeval.

 76. Melanie zegt:

  Ben bij de dok geweest. Hij kan me niet (meer) verder helpen op dit pad. Als ik wil, mag ik een second opinion van de hierboven genoemde dok Wolfenbuttel vragen, maar we vragen ons beiden af wat dat voor meerwaarde heeft. Dus daar denk ik nog over na.
  Hij wil dat ik een diëtiste in de buurt zoek (hij zei letterlijk: sorry maar artsen weten veel te weinig van voeding…) die zich bezig houdt met Paleo om te kijken wat er nog meer mogelijk is. Hij vindt dat ik zeer goed bezig ben en verbaasde zich voornamelijk over de sprong in de bloedwaardes zoals eerder gemeld (hij: De internist zei zeker dat de Thyrax eindelijk aansloeg…tja. Ik denk dat jouw voedingsinterventies een grote rol spelen)😊. Hij was echt zeer positief en ik moest hem vooral op de hoogte houden. Het enige “negatieve” was dat hij bezorgd is over mijn calcium/magnesium inname.

  Dus nu op zoek naar een paleo diëtiste. En nogmaals iedereen ontzettend bedankt voor alle links naar auto-immuunziektes!!!!! Ik blijf spitten😜

 77. Corrien zegt:

  @Melanie; gefeliciteerd. Ten eerste met je waardes en ten tweede met je huisarts!

 78. Alex zegt:

  Melanie, http://www.thyroidpharmacist.com/successes.html Hashimoto; grootste winst door eliminatie gluten/granen, zuivel en soja.

  Hier staat nog ook van alles waar je misschien iets aan hebt: https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/08/07/n1-skateguru-oude-nonnen-kaas-en-voetschimmel/ o.a. link van Janet naar outsmartdisease en in de 1 na laatste link het eerste deel van de cursus daarvan.

  En inderdaad, zo’n huisarts is er eentje om in ere te houden. 🙂

 79. Melanie zegt:

  Ik ben alle oude blogs aan het doorspitten, Alex. Die eerste link had ik nog niet dus daar ga ik van het weekend maar eens goed voor zitten. Wederom bedankt 😊

 80. Melanie zegt:

  Voor mij fijn nieuws: Janet Noome gaat me helpen😊

 81. Alex zegt:

  Interview met dr. Datis Kharrazian

 82. Pingback: Diabetes Ziekte Van Graves | Diabetes Reversed

 83. Pingback: Paleohacks.nl de ultieme lijst met paleotrucs voor beginners en gevorderden | Paleohacks.nl

 84. Saskia Hille zegt:

  Interessant stukje. Voor mij wel dubieus om te lezen. Ik geloof wel dat de principes van Paleo gezonder zijn dan de adviezen van het voedingscentrum. Maar of het Graves oplost?

  In mijn geval in ieder geval niet. Twee jaar geleden gooide ik het roer om. Altijd al voor het grootste gedeelte biologisch gegeten, wilde ik nu ook gezond eten. Last van hormonale migraine (1x per maand heb ik 4 dagen migraine), en hormonale bekkeninstabiliteit bij de zwangerschap, was hiervoor de grootste reden. Maar ook de overtollige kilo’s die er na de bevalling maar niet afgingen ondanks mijn intensieve sporten, hielpen bij het besluit voor Paleo.

  Ik moet zeggen, dat het in het begin fantastisch was..dat Paleo, ik was fanatiek. De migraine werd wel erger, maar de kilo’s vlogen er na een tijdje af..per dag bijna. Op een gegeven moment 18 kilo in 1 maand..ik voelde me verschrikkelijk en ik dacht dat ik griep had. Mijn humeur was afschuwelijk en ik heb veel stuk gemaakt in die periode. Ik wilde me niet laten kennen verder. Tot het moment dat ik bijna niet meer op mijn benen kon staan, ik het zo warm had, dat ik snachts in mijn nakie op het balkon stond om af te koelen en ik tegen mijn man zei..shit..het gaat niet goed hoor.. Het lijkt wel of ik dood ga.

  De volgende dag mezelf naar de huisarts gesleept.. Ik kon echt bijna niet meer recht op staan, mijn hart ging tekeer en ik dacht dat ik elk moment kon neerstorten. De huisarts stuurde me direct door naar de eerste hulp. Ik had extreme hyperthyreoidie. Met een ft4 waarde van 101.. Dat was inderdaad levensgevaarlijk. Ik werd onmiddellijk opgenomen en op de medicatie gezet. 2 maanden later, was ik niet alleen mijn schildklier kwijt (verwijderd), maar ook mijn baan..(ik was niet erg aardig geweest)

  Dramatisch verhaal.. Maar ik had dus Graves en toevallig deed ik op dat moment fanatiek aan Paleo, waardoor ik alle symptomen weet aan mijn dieet en niet doorhad dat ik doodziek was…

  Ik geloof dat je lichaam beter gemaakt en ook ziek gemaakt kan worden door voeding. Ik vind ook dat de medische en politieke wereld soms veel te veel bezig is met onderdrukking van ziekte / vechten tegen ziekte, in plaats van gezond blijven en investeren in gezondheid. “we weten niet waarom u ziek bent, maar we hebben wel een mooie dure pil voor u, waarvan we nog niet precies weten hoe het werkt, maar bij sommige mensen werkt het” (denk migraine)

  Uiteindelijk gaat het erom wat je je lichaam geeft. Mensen antwoorden altijd op de vraag, wat is het belangrijkste, mijn gezondheid. Maar bijna niemand wil hier geld voor betalen totdat hij/zij ziek is.

  Misschien als ik eerder begonnen was aan Paleo. Niet jarenlang had gerookt en niet liters cola en duizenden kauwgompjes had gegeten, ik ook niet ziek was geworden.

 85. Angelique Verbrugge zegt:

  Hoi Saskia Hille,

  ik ben zelf al jaren Graves patiënt en sinds vorig jaar eet ik (op advies orthomoleculaire arts/reguliere arts) geen tarwe, zuivel (wel eieren), varkensvlees en zo min mogelijk suiker.
  Het heeft mij enorm geholpen, medicatie (strumazol) van 10 mg per dag naar 2,5 om de dag (dat is nihil)… Ik heb dit wel langzaam afgebouwd en ook een periode zonder medicatie gedaan (half jaar), ging goed totdat ik langzaam door werk (zat op een cruiseschip) weer anders ging eten en hopla daar gingen we weer. T4 van 69, hartkloppingen en alle ellende die erbij komt. Ben nu net weer op orde aan het raken T4 19 inmiddels…

  Ik vraag me af als ik uw verhaal lees of u zomaar helemaal gestopt bent met de medicatie?
  Ik heb afgebouwd en allerlei supplementen moeten slikken en ontgiftingstoestanden en toen voelde ik me fantastisch…en ging het goed.

  Lees het boek ” hoe word ik 100″ eens. Ik denk dat we qua levenskwaliteit een hoop winst kunnen halen uit voeding en beweging. Mogelijk heeft u er iets aan!

  gr, Angelique Verbrugge

 86. Martijn zegt:

  Alweer lang geleden dat ik hier heb rondgestruind, maar toch even iets wat misschien een aantal lotgenoten hoop kan geven….na het lezen van dit artikel was het voor mij duidelijk, ik ga ook Paleo! Dat was eind 2013, en in eerste instantie sjoemelde ik wel eens wat, 80/20 was mijn stelregel. Binnen drie maanden was ik de 15 kilo die ik sinds de omndekking van de ziekte van graves was aangekomen, weer helemaal kwijt! Ik at inmiddels zo goed als volledig paleo, op de aardappel en af en toe een biertje na….Ik zat nog wel steeds aan een lage dosis strumazol om de schildklier te remmen, maar geen volledige block en replace (die ik al drie keer zonder suscees had gedaan). Mijn vooruitzicht was (en is nogh steeds) een slok radioactief jodium als de boel weer aan het “dansen” gaat….lichtgeven in het donker kan handig zijn, maar ik blijf liever normaal… 🙂
  Inmiddels ben ik echt 99.9% graanvrij (de aardappel houd ik er wel in) en eet ik helemaal paleo. En niet geheel onbelangrijk, ik ben inmiddels sinds april 2014 van de medicijnen af! De waardes zijn uitstekend en de internist wil mij weer terugzetten naar huiarts begeleiding! Ze vroeg de laatste keer, dat hoe dat ook al weer dieet wat je volgt, ik zou er mee doorgaan….. N=2 dus! Succes allemaal.
  Groeten,

  Martijn

 87. Alex zegt:

  Geweldig nieuws Martijn! 🙂

 88. Martijn zegt:

  Bedankt Alex! Ik ben ook erg blij! 🙂

 89. Hielkje zegt:

  Echt geweldig nieuws!. Inderdaad!

 90. Hielkje zegt:

  Martijn, spreek jij je internist nog? Misschien een idee om te wijzen op https://melchiormeijer.wordpress.com/2015/03/04/website-ahs-2015-in-de-lucht/ en/of http://www.ancestralhealth.nl

 91. Melanie zegt:

  Ook ik ben inmiddels weer een jaartje verder met paleo en Hashimoto. Ik kan alleen maar zeggen dat Melchior gelijk had: het is met Hashimoto hard zoeken naar wat werkt wil je deze ziekte op z’n minst niet laten verergeren, maar ik geloof dat het mij is gelukt!

  In het eerste half jaar paleo, liep mijn medicatie op. De huisarts zei niet bang te worden, omdat de medicatie nog moest worden ingeregeld. Toch bleef hij mij gelukkig goed in de gaten houden en steunde mij toen ik aangaf dat ik het auto- immuun protocol ging volgen. Daar kwam zo veel meer info uit, dat ik even niet meer wist hoe nu verder te gaan.

  Inmiddels ben ik er achter dat ik dagelijks ruim voldoende koolhydraten moet hebben, anders schiet (na een week of 2 lowcarb) mijn TSH omhoog. Net als dat bij twee maaltijden op een dag met vlees mijn buik enorm zeer gaat doen. Geen idee waarom. Dus gewoon 1x per dag vlees/vis en verder lekker veel groente! Soms wat fruit of eieren. Daarnaast natuurlijk geen granen (ik was zo stom om eens de proef op de som te nemen na mijn aip periode, maar dat heb ik geweten😕), geen melkproducten (heel af en toe een bekertje rauwmelkse kefir), geen peulvruchten, geen soja en voorzichtig met nachtschades/pitten/zaden/noten. Ik drink wel koffie met een theelepel kokosolie, zo vaak als ik zin heb, en ik drink waterkefir. Beide kefirs doen het goed voor mijn darmflora. Sinds die darmflora zich aan het herstellen is, gaat mijn medicatie langzaam aan naar beneden! Ik slik ongeveer 1/3 thyrax MINDER dan een jaar geleden!

  Dus nee, ik ben er nog niet, maar ik kom er zeker wel! Nu mijn vermoeidheid langzaam minder wordt, kan ik weer hele dagen werken. Voor mij een mijlpaal😊 Als ik straks een half jaar zonder problemen mijn werk weer doe, ga ik heel langzaam extra beweegmomenten inplannen. Mijn doel is namelijk het Pieterpad te gaan lopen. Helaas houd ik dat nu nog niet vol, maar…..😄

 92. Alex zegt:

  Dat is goed nieuws Melanie! 🙂

  Welke koolhydraat bronnen gebruik je om hoog genoeg te blijven? Bakbananen/knollen?

  • Melanie zegt:

   @Alex: ik eet elke ochtend rond half 7 een banaan (met een bakje ‘kokoskoffie’ daar red ik het makkelijk op tot het pauze is om 12.00 en ik met de klas kan eten) en dan eet ik bij de lunch veel wortels door mijn salade. Ik denk al gauw zo’n 200gr. Bij het diner wisselen de groentes sterk. Ligt er net aan wat de winkel in de aanbieding heeft. En ja, daar zitten ook wel eens knollen bij zoals meiraapjes, aardperen enz. En elke avond 2 dadels, 2 paranoten en soms een klein handje andere noten. Soms een stukje rauwmelkse kaas of hele pure choco. Soms ook helemaal niets. Ligt aan m’n lijf.

   Wat opvalt: eet ik geen of weinig groente bij de lunch, heb ik rond 3-4uur weer honger. Een vriend van mij heeft dit niet. Ik heb eens bij Heisenberg gelezen dan vrouwen meer vezels nodig hebben om zich vol te voelen. Misschien is dat het…

 93. Bedankt voor de update, Melanie! Klinkt goed!

 94. Alex zegt:

  Melanie heb je deze blogpost + reacties ook gelezen? Staat heel wat over autoimmuunziektes (o.a. omdat ik daar meestal AI nieuws post zodra ik het vind) maar wordt niet genoemd bij betreffende tag…

 95. Melanie zegt:

  Ik ga het lezen Alex. Wederom dank😊

 96. Gert van der Hoek zegt:

  Fijn om te merken dat het beter gaat Melanie. Hou je een soort dagboek bij voor jezelf, zodat je later nog dingen kunt terughalen?

 97. Melanie zegt:

  @Gert: ik schrijf soms wel wat dingen op maar ik houd niet echt een dagboek bij. Ik heb wel enigee tijd voor Janet Noome een eetdagboek bijgehouden. Soms voel ik mij vermoeider terwijl er niets bijzonders is en dan pak ik dat dagboek er voor een week bij en ga ik invullen wat ik eet. Dan kom ik dus soms tot de conclusie dat ik bijv al 3 dagen heel erg weinig kh eet (dan zit ik dus onder de 50gr en ik heb geleerd dat ik echt rond de 70gr kh moet eten wil ik niet moe worden) of dat ik te veel snacktomaatjes heb gegeten. Mijn medicatie en ziketegerelateerde zaken (B12, ijzer, zink, jodium, TSH, T3 en 4 etc etc) houdt mijn huisarts nauwgezet bij. Ik heb wel een amiigo die mijn bewegen en slapen bij houdt. En dat kan ik terug zien. Als ik een dag echt te veel beweeg, kan het wel een week duren voordat ik enigszins hersteld ben. Ik probeer mijn dagen zo te plannen dat ik rond de 8000 stappen blijf.

 98. Martijn zegt:

  Zojuist bij mijn internist geweest die tochwel wat sceptisch lijkt op het paleo gebeuren…maar mijn waarden waren uitstekend! Spot on, precies zoals het hoort te zijn bij een normaal functionerende schildklier!
  Al 3 keer een jaar met medicijnen gerommeld, steeds maar geen resultaat. De kans dat deze autoimuumziekte weg zou blijven was inmiddels eenn aantal maal gedicimeerd en ongeveer NIHIL…de graves zou bij me blijven, maar mijn schildklier konden ze wel helpen….
  Daarvoor moest ik dan simpel wat radioactief spul nemen, en de boel zou van binnenuit worden bestraald. Omdat ik niet de rest van mijn leven als “tsjernobielletje” wilde doormaken toch maar eens wat andere wegen gaan bewandelen. Zie hier een aantal posts boven mijn eerste opmerkingen.
  Inmiddels mag ik terug naar de huisarts, behalve dat me dat mijn eigen risico scheelt voortaan, ben ik blij, zoooooo blij! Het licht gewoon aan het eten, hoe zimpel is het!
  Tegelijk baal ik ervan dat ik de enige van lijkt te zijn die dat werkelijk intrensiek gelooft, maar ja, ik had dan ook wat te verliezen…. dus…..

  Spread the word, paleo works!

  Hier een linkje naar de laatste drie uitslagen, let op, ik gebruik geen medicijnen, ik eet alleen anders…. http://nl.tinypic.com/view.php?pic=14xe6ac&s=8

  Succes allemaal!

 99. Martijn zegt:

  Zorry voor de fele spelvouten….

 100. Daniel zegt:

  Martijn, mooi dat je zoveel vooruitgang hebt geboekt. Laatst hoorde ik iemand zeggen “als je langzaam wilt aftakelen doe dan wat iedereen doe. Als je gezonder wil worden, ga dan je eigen weg” (dat was tegen iemand die heel erg moe is maar de artsen kunnen niet vinden wat het is). Tof dat jij je eigen weg gegaan bent.

  Het blijft jammer dat een Paleo dieet niet standaard wordt voorgeschreven door artsen. Veel aandoeningen die “ongeneesbaar” zijn, genezen op een paleo dieet.

 101. Alex zegt:

  Wanneer het aan Hanno ligt blijft dat voorlopig ook zo Daniel… 😦

  Te gek Martijn, zo zie je maar weer: de volhouder wint. 😉

 102. Sylvia zegt:

  Goedemiddag,

  Mag ik via deze weg een vraag stellen over de bevindingen in voeding ter bestrijding van de ziekte van Graves…

  Korte uitleg:
  Afgelopen week heb ik opnieuw de diagnose “ziekte van Graves” gekregen.
  Helaas is dit niet de eerste keer, ik heb de ziekte van Graves 9 jaar geleden kunnen bedwingen met medicatie. (Strumazol // Thyrax)
  Afgelopen week is na bloedonderzoek gebleken dat de schildklier waardes flink uit balans zijn. Er volgt nu een nieuw medicatie traject (PTU // Thyrax) van twee maanden gevolgd door de behandeling met radioactief jodium.
  Volgens de behandelend arts is dit het beste dat ik kan doen om de ziekte van Graves onder controle te krijgen …
  Maar is dit ook zo …. !!!!
  Op zoek naar (mede) patiënt ervaringen ben ik gaan Googelen,
  het bovenstaande artikel spreekt me zeer aan, ik ben erg benieuwd naar de ervaring van mensen die de ziekte van Graves middels voeding onder controle hebben gekregen ..

  Alvast bedankt.
  Gr. Sylvia

  • Martijn Goossens zegt:

   Hoi Sylvia,
   Ik ben 3 keer behandeld met medicijnen en moest aan de slok…daarom paleo gaan eten sindsdien 99.9% graan vrij en zonder medicijnen klachtvrij…. t zit echt in voeding! De rest paleo ik volgens de 80/20 regel ik eet bijvoorbeeld wel aardappel of friet uit ossenwit en af en toe en gluten vrij biertje….wil je meer weten? Mail me even….ik zou echt de slok niet nemen….. groeten martijn (hasseltstraat@gmail.com)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s